Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008
Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008
Ντροπής πράγματα ...
Η εκτίμησή μου είναι ότι η ΝΔ, μετά και από τα τελευταία σκάνδαλα έχει εμπεδώσει ότι ανήκει πλέον στη χωρία των ηττημένων. Η μη συμμετοχή της στην κορυφαία πράξη της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού αποτελεί διαχείριση της δεδηλωμένης ήττας της.
Αλλά πέραν των προηγηθέντων το κατάπτυστο στοιχείο είναι η πρόβλεψη από τον Κανονισμό της Βουλής της δυνατότητας μη προσέλευσης ή και της αποχώρησης από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες (εδώ ευθύνονται όλα τα κόμματα και περισσότερο τα κόμματα εξουσίας). Κάθονται στα έδρανα του κοινοβουλίου δεν συμμετέχουν τις διαδικασίας (λευκή απεργία) και την ώρα της ψηφοφορίας καταψηφίζουν το διεκπεραιούμενο θέμα.
Τους κυρίους αυτούς του έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός και τους πληρώνει για να συμμετέχουν (εργάζονται) στις εργασίες της βουλής και όχι για να απέχουν.
ΣΓΣ
20081014 Φυγομαχία Καραμανλή
Απούσα η ΝΔ από τη σημερινή συζήτηση για την Προανακριτική. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε διαρροές, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός στην Κυβερνητική Επιτροπή
Τη σοβαρότερη -από το 2004 έως σήμερα- πολιτική του ήττα, αποτελεί για τον κ. Κ. Καραμανλή η επιλογή να μη δώσει καν την κοινοβουλευτική μάχη για τη σύσταση ή όχι Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου.
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη»
«Αλλη μία παραίτηση κατόπιν εορτής»
Η Βουλή συζητά για την προανακριτική
Η απόφαση να φυγομαχήσει και να μην επιτρέψει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα να παραστεί στη σημερινή συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία ήττας και αποτυχίας να ελέγξει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Η επιλογή αυτή, που συζητήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της εβδομάδας και αποτελούσε πρόταση των κ. Σιούφα και Παυλόπουλου, οριστικοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν από υπουργούς έντονες επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα της κίνησης.
Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να ήταν πεπεισμένος ότι η φυγή από τη διαδικασία αποτελεί τη μόνη δυνατή λύση διότι δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί η ψήφος των βουλευτών της ΝΔ. «Είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα έχουμε διαρροές», φέρεται να είπε ο κ. Κ. Καραμανλής στα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής.
Κίνδυνος
Η τοποθέτηση αυτή και ο κίνδυνος να υπερψηφιστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ και ο πρωθυπουργός να ήταν αναγκασμένος να οδηγήσει πλέον τη χώρα σε εκλογές, λειτούργησε καταλυτικά και η «πλάστιγγα» έγειρε τελικώς υπέρ της επιλογής να φυγομαχήσει το κυβερνών κόμμα (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά).
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το θέμα έθεσε αμέσως ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Δεν εξέφρασε άποψη και ζήτησε από τους υπουργούς να πάρουν θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιφυλάξεις εξέφρασαν η κυρία Ντ. Μπακογιάννη και ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, οι οποίοι επεσήμαναν ότι θα σταλεί λάθος μήνυμα στην κοινωνία αλλά και στην κομματική βάση της ΝΔ. Υπέρ της εισήγησης Σιούφα - Παυλόπουλου τάχθηκαν, εκτός του υπουργού Εσωτερικών, φυσικά, ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης και ο κ. Χρ. Φώλιας.
Προς στιγμήν συζητήθηκε το ενδεχόμενο η ΝΔ να συμμετάσχει στη συζήτηση, οι βουλευτές της να εκφράσουν τις απόψεις του κόμματος και να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία.
Ωστόσο, δύο υπουργοί -σύμφωνα με πληροφορίες- αντέτειναν ότι η εικόνα των βουλευτών της πλειοψηφίας να αποχωρούν από την αίθουσα της ολομελείας θα δημιουργούσε επιπρόσθετο πολιτικό και επικοινωνιακό πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Ειδική αποστολή
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η άποψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος είχε αναλάβει και ειδική αποστολή τις τελευταίες ημέρες να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις βουλευτών. Η θέση του υπέρ της αποχώρησης εκφράστηκε μετά τον «κύκλο» επαφών που είχε κάνει και οι οποίες -προφανώς- δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Ο κ. Γ. Σουφλιάς στήριξε τελικά την πρόταση για αποχώρηση, αν και όταν ετέθη για πρώτη φορά το θέμα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Τώρα συνυπολόγισε τα νέα δεδομένα και κατέληξε και κείνος ότι το ρίσκο της παραμονής στη συζήτηση και στην ψηφοφορία θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.
Έπειτα από αρκετή ώρα συζήτησης και αφού ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να ελέγξει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, κατέληξαν στην οριστική απόφαση για αποχώρηση. Σειρά είχε η εξεύρεση ενός άλλοθι που θα έσωζε -έστω και πρόσκαιρα- τα προσχήματα.
Η άποψη που επικράτησε και την οποία παρουσίασε αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών, ήταν πως η ΝΔ φεύγει από τη συζήτηση προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον να συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή, καθώς εάν συμμετέχει η ΝΔ στη συζήτηση και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ απορριφθεί, δεν θα μπορεί να συσταθεί αργότερα για το ίδιο θέμα.
NON PAPER ΣΤΗΝ ΚΟ
Σαθρό άλλοθι για την απουσία
Την ανακοίνωση της απόφασης ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη σημερινή συζήτηση έκανε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος παρουσίασε επίσης και το επιχείρημα της κυβέρνησης.
«Αν μετείχαμε στην αυριανή (σ.σ.: σημερινή) διαδικασία», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, «τότε, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το Σύνταγμα και επίσης σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, δεν θα ήταν δυνατόν να επανέλθει η Βουλή στο θέμα αυτό, γιατί εάν καταψηφιστεί για την ίδια υπόθεση, δεν είναι δυνατόν να επανέλθει η Βουλή. Θα μπορούσε δηλαδή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να κατηγορηθεί ότι έχει την ευθύνη ότι εκείνη οδηγεί τα πράγματα στο να μη βγουν στο φως».
Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να επανακαθορίσει τη στάση του και ανακοίνωσε ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να μετάσχει στη διαδικασία «γιατί δεν έχουμε κανέναν σκοπό να ευτελίσουμε την όλη κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία, η οποία είναι κορυφαία».
Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης από την πλευρά του επεσήμανε ότι «στις παρούσες συνθήκες και μετά την απόφαση της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής -η οποία ήταν και ομόφωνη και η οποία θα διερευνήσει σε όλη της την έκταση την υπόθεση- θα ήταν περιφρόνηση και ευτελισμός των θεσμών το να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία».
Αργά χθες το απόγευμα, από τη Ρηγίλλης εκδόθηκε non paper με την ανάλυση του επιχειρήματος που χρησιμοποιήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών. Το κείμενο μοιράστηκε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, προκείμένου από σήμερα να δώσουν την επικοινωνιακή μάχη σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα... αδικαιολόγητα.
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ
Εκτέθηκαν οι βουλευτές
Η απόφαση για φυγή από την κοινοβουλευτική μάχη, που ελήφθη χθες το μεσημέρι, εξέθεσε πλήρως την πλειονότητα των βουλευτών της ΝΔ που δεν γνώριζε τίποτε για τους σχεδιασμούς του στενού επιτελείου του πρωθυπουργού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις δώδεκα χθες το μεσημέρι, όσοι βουλευτές της ΝΔ επέλεξαν με γενναιότητα να τοποθετηθούν, τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της παραμονής της ΝΔ στην αίθουσα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης και συμμετοχής των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στην ψηφοφορία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος είχε και ειδικό ρόλο στη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή, δήλωνε χθες το πρωί ότι «ετοίμαζε την ομιλία του για τη σημερινή συζήτηση».
Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, κ. Μαργ. Τζίμας, σε δηλώσεις του (Mega) επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος να απουσιάζει η ΝΔ από τη συζήτηση, ενώ ο κ. Γ. Ορφανός σημείωνε την ίδια ώρα (ραδιοφωνικός σταθμός ΝΕΤ): «Έχουμε ετοιμαστεί για να δώσουμε τη μάχη στη Βουλή. Εγώ έχω μια άποψη: Όταν συζητείται ένα θέμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, οι βουλευτές πρέπει να είμαστε εκεί». Την ίδια θέση εξέφραζε και ο κ. Β. Μιχαλολιάκος.
«Μέχρι στιγμής, δεν έχω ακούσει ένα επιχείρημα ισχυρό υπέρ της άποψης να μην προσέλθουμε», ανέφερε σε δηλώσεις του.
Στη Ρηγίλλης το κλίμα που επικρατούσε παρέπεμπε σαφώς σε προετοιμασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη σημερινή συζήτηση. Ο κ. Γ. Τραγάκης συμμετείχε σε σύσκεψη με τους βουλευτές που επρόκειτο να πάρουν τον λόγο στη Βουλή εκπροσωπώντας το κυβερνών κόμμα και ανέλυε τα επιχειρήματα για την απόρριψη της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ.
Τη στιγμή, ωστόσο, που συνέβαιναν όλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός είχε ήδη λάβει τις αποφάσεις του, αδιαφορώντας εκείνη την ώρα για το εάν εκτίθενται βουλευτές και κομματικά στελέχη της ΝΔ...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=1764537
Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008
Ποιος θα μας σώσει !......
Προσωπικά εκτιμώ ότι τη μεγάλη ζημιά την προξενούν οι «συνδικαλιστές». Ενώ εξ ορισμού θα πρέπει να μεριμνούν για τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπούν, δηλαδή το «κοινό καλό», αυτοί για λόγους ιδιοτέλειας και αυτοπροβολής περί άλλα τυρβάζουν (υπενθυμίζεται ότι από τα 96 μέλη των Δ.Σ. των Ασφαλιστικών Ταμείων τα 77 ήσαν συνδικαλιστές των εργαζομένων και αυτοί ήσαν που υπέγραψαν τις αποφάσεις για το δομημένο ομόλογο και οι ίδιοι ήταν αυτοί που μετά φώναζαν … για να φοβηθεί ο νοικοκύρης).
ΣΓΣ
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ
Σε όλες τις συζητήσεις στην τηλεόραση το κράτος ευθύνεται για όλα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας. Όλα τα προβλήματα μπορεί να τα λύσει το κράτος. Στον τύπο συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Στις μεταξύ των πολιτών συζητήσεις πολιτικές και κοινωνικές η λέξη κράτος είναι αυτή που αναφέρεται πιο συχνά πάνω σε αυτό βασίζονται οι μεγάλες προσδοκίες , αλλά και οι μεγάλες απογοητεύσεις τους. Αυτό δημιουργεί την μεγάλη διαφθορά αλλά και από αυτό περιμένουμε την τιμωρία των επίορκων και των διεφθαρμένων.
Χρησιμοποιούμε την λέξη κράτος με τρόπο ανάλογο με την λέξη θεός για να εξορκίσουμε κάθε κακό που συμβαίνει σε αυτή την κοινωνία, αλλά προσδοκούμε εξ αυτού να προέλθει κάθε καλό. Οι προσδοκίες που έχουμε από αυτό συνοψίζεται στον διάλογο του βυζαντινού αυτοκράτορα με την ΚΑΣΣΙΑΝΗ τη Μεγάλη Τρίτη παραφρασμένο: «εκ του κράτους πηγάζουν τα φαύλα » και η απάντηση της ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ, « και εκ του κράτους πηγάζουν τα κρείττονα».
Αυτόματα όμως τίθεται το ερώτημα ποιος αποτελεί το κράτος, ποιος είναι το κράτος. Ο Λουδοβίκος 14ος απόλυτος μονάρχης της Γαλλίας έλεγε «το κράτος είμαι εγώ» «le etat est moi», αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι τι ισχύει σε μία σύγχρονη δημοκρατία, και μάλιστα στην Ελληνική Δημοκρατία με τις ιδιορρυθμίες της σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές δημοκρατίες.
Εάν προσδιορίσουμε ποια ομάδα ανθρώπων παίζει τον ρόλο του Λουδοβίκου 14ου στην Ελληνική Δημοκρατία θα καταφέρουμε να λύσουμε τα μισά προβλήματα του κράτους και να δρομολογήσουμε τη λύση στα άλλα μισά.
Η εξουσία μοιράζεται σε 3 ανεξάρτητους αρχές στην Νομοθετική (βουλή), την Εκτελεστική (κυβέρνηση) και στην Δικαστική.
Η δικαστική είναι μια ισχυρή εξουσία η οποία πολλές φορές ακυρώνει τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας (αποφάσεις συμβουλίου Επικρατείας και άλλες). Οι επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας είναι ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, αλλά και οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δήμαρχοι, δηλαδή υπάρχει μια πολύ μεγάλη διασπορά της εκτελεστικής εξουσίας από διάφορα πρόσωπα διαφόρων κομμάτων και τάσεων.
Το ισχυρότερο πρόσωπο σε εξουσία είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος είναι επικεφαλής της εκάστοτε κομματικής πλειοψηφίας η οποία ελέγχει τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Εξασκεί την εξουσία του με δύο τρόπους : ο 1ος διορίζοντας τους υπουργούς και ο 2ος νομοθετώντας το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να ασκούν την εξουσία τους οι δημόσιες υπηρεσίες.
Και εδώ υπάρχουν περιορισμοί διότι για να αλλάξει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος, άρα συμφωνία τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων. Επομένως η εξουσία του πρωθυπουργού, που είναι για τους Έλληνες το 2ο μυθικό πρόσωπο μετά το κράτος είναι πολύ περιορισμένη. Κάτω από τους παραπάνω εκλεγμένους οι οποίοι υποτίθεται ότι εξασκούν τη διοίκηση υπάρχουν χιλιάδες υπάλληλοι οι οποίοι διεκπεραιώνουν την άσκηση της εξουσίας και ο καθένας προσθέτει τη δική του ερμηνεία και πινελιά. Αυτοί έρχονται σε επαφή με τον πολίτη και αυτοί είναι τα άμεσα όργανα της εξουσίας. Σε κάθε καλά οργανωμένη ιεραρχία, υπάρχει έλεγχος των πράξεων, όλων των οργάνων και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση λαθών η κατάχρηση εξουσίας, και ανταμοιβής όταν κάποιος είναι πολύ καλός. Στο Ελληνικό δημόσιο δεν ισχύει τίποτε από αυτά, οι υπάλληλοι που αναφέρομε παραπάνω είναι ασύδοτοι, πρέπει να κάνουν πολύ σοβαρό ποινικό αδίκημα και να υπάρξουν μαρτυρίες και πάλι είναι αμφίβολη η τιμωρία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποιος ήθελε ηλεκτροδότηση κτίσματος με τρόπο σχεδόν παράνομο, ζήτησε από φίλο του που ήταν διευθυντής της περιφέρειας Αττικής, αυτός παρακάλεσε τον διευθυντή της περιοχής Φιλοθέης Κηφισιάς και αυτός με την σειρά του τον προϊστάμενο υπομηχανικό των προϊστάμενο των προμετρητών, όλοι αρνήθηκαν με το αιτιολογικό ότι είναι παράνομο. Τότε αυτός έπιασε κατ’ ευθείαν τον προμετρητή του έδωσε ένα καλό δωράκι και έγινε η δουλειά του χωρίς κανείς να γνωρίζει. Αλλά με το νομοθετικό πλαίσιο που στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας έχουν οικοδομήσει, τα κόμματα που κυβερνούσαν, δεν είναι δυνατόν να ελέγξουν και να τιμωρήσουν κανένα. Και κάτω από τους εκλεγμένους «φελλούς» όλοι οι υπάλληλοι οι οποίοι αποτελούν τους ερμηνευτές των εντολών και τους εκτελεστές των εντολών τους ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα μπορούν να ερμηνεύουν και να εκτελούν όπως τους αρέσει, ουσιαστικά ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Διότι έχει πάψει να υπάρχει η ισορροπία μεταξύ της κεφαλής που δίνει της εντολές και σε αυτούς που ερμηνεύουν και εκτελούν. Οι εκλεγμένοι άρχοντες είναι σαν τους φελλούς μιας μπουκάλας η οποία μέσα βράζει, και μόλις βγει ο φελλός σχεδόν σκάει. Για να αποδώσουμε ευθύνες πρέπει να βρούμε πιο κόμμα από τα δύο έχει θεσμοθετήσει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, και αφού του δώσουμε συγχαρητήρια και μαύρη ψήφο το υποχρεώσουμε να συνεργαστεί με το άλλο μεγάλο κόμμα ώστε τροποποιώντας ακόμη και το σύνταγμα να δημιουργήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο ώστε να μπορεί να δουλεύει παραγωγικά και αποτελεσματικά ο δημόσιος τομέας. Και μόνο τότε θα υπάρξει κράτος ικανό αποτελεσματικό και παραγωγικό και ωφέλιμο για όλους τους Έλληνες, βέβαια οι συνδικαλιστές των δημοσίων υπαλλήλων αποκλείεται να αποδεχθούν μια τέτοια αλλαγή, θα χαλάσουν τον κόσμο και θα πουν χιλιάδες ψέματα, περί εντατικοποίησης καταστρατήγησης δικαιωμάτων, καταστροφής της Ελλάδας κ.λ.π. και θα ακυρώσουν κάθε τέτοια προσπάθεια.
Το ΝΟΜΙΜΟΝ διαβάζεται αμφίδρομα
ΣΓΣ
Η μέχρι σήμερα παραμονή της δικογραφίας στην εισαγγελία και η μη υποβολή της στη Βουλή, ενόψει μάλιστα της εκ δηλωθείσης πολιτικής διαθέσεως περί συγκρότησης Επιτροπών της Βουλής συνιστά συνταγματική εκτροπή».
Αυτό δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Γιώργος Ζορμπάς, από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει τις σημερινές εξελίξεις για το θέμα. (Σ. Σ. Ο κ. Ζορμπάς μας παρακάλεσε να διαβιβάσουμε την δήλωσή του προς όλα τα μπλογκς)
Πηγή: http://papaioannou.wordpress.
Έχω βαρεθεί να ακούω τα περί συνταγματικότητας ή όχι.
Η εντύπωση που μου δίνουν είναι ότι το Σύνταγμα είναι ένα λαστέξ που τραβώντας το, ο καθένας το φέρνει στα μέτρα του.
Ίσως είναι αντισυνταγματικό ίσως και όχι. Η ερμηνεία εξαρτάται από τη λέξη «αμελλητί». Άλλοι ερμηνεύουν ότι αμέσως μόλις διαπιστωθεί η εμπλοκή πολιτικού, πρέπει ο φάκελος να αποστέλλεται στη Βουλή και κατ’ άλλους μετά από τεκμηρίωση. Διαλέγετε και παίρνετε ,κατά το δοκούν ή κατά το συμφέρον σας, όπερ και συνηθέστερο.
Αλλά για πείτε μου, γιατί θα πρέπει αυτοί οι κύριοι να δικάζουν τους εαυτούς τους;
Γιατί τα δικαστήρια να είναι αναρμόδια;
Πότε οι διάφορες επιτροπές έβγαλαν ομόφωνα πόρισμα χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες;
Γιατί να έχουμε τόσο σύντομη παραγραφή; Και όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τα μη πολιτικά εμπλεκόμενα πρόσωπα ;
Για μένα όλη η ιστορία είναι ότι για μία ακόμα φορά τα κόμματα μας δείχνουν το δέντρο και μας κρύβουν το δάσος. Το πρόβλημα δεν είναι αν φταίνε πιο πολύ οι Πασοκτζήδες υπουργοί ή οι Νεοδημοκράτες Το πρόβλημα είναι να χυθεί φως, πράγμα πιθανό μόνον μετά από δικαστική διερεύνηση και απίθανο μετά από παραπομπή του στη Βουλή.
Τέλος αν κάποιος ενδιαφέρεται πράγματι για ένα Κράτος Δικαίου, θα πρέπει να θέσει θέμα κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και γι’ αυτούς να ερευνά η τακτική δικαιοσύνη και να ισχύουν οι κατά νόμον προθεσμίες παραγραφής.
Ακόμη κάτι: Οι κορώνες περί αλληθωριζόντων δικαστών κατά περίπτωση και συμφέρον , δεν σημαίνουν τίποτα. Πείθουν μόνο τους οπαδούς και όσους θέλουν να πεισθούν. Όποιος θέλει να κάνει κάτι ελάχιστο για τη Δικαιοσύνη ας προτείνει σαν ελάχιστη εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της την κατάργηση του διορισμού των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Αυτά τα ολίγα είχα να πω για το σίριαλ του τρέχοντος και των προσεχών μηνών.
Θ.Τ.
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008
Ποιος γνωρίζει τα ονόματα των "νταβατζήδων" του Μπαϊρακτάρη;;;
Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να διαχαίονται.
ΣΓΣΚυριακή, 19 Οκτώβριος 2008
"Καλάθι" Βαρδινογιάννη στο MEGA
Στο τελευταίο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, για την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης στο πρώτο τηλεοπτικό κανάλι του τόπου MEGA channel.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας :
Ο όμιλος Βαρδινογιάννη αποφάσισε να ελέγξει μετοχικά το κανάλι, μόνος ή με ένα μόνο ακόμη από τους άλλους εταίρους. Γι αυτό, μετά την από καιρό εξαγορά του ποσοστού Τεγόπουλου, που έφερε τον Βαρδινογιάννη στην δεύτερη θέση, μεταξύ των υπολοίπων μετόχων, τώρα ο όμιλος του μεγαλοεφοπλιστή ετοιμάζεται να εξαγοράσει ποσοστό άλλου εταίρου και έτσι να καταστεί κυρίαρχος του MEGA ή συγκυρίαρχος μαζί με ένα μόνο ακόμη συνεταίρο.
Το εάν αυτός ο άλλος συνεταίρος θα είναι ο Μπόμπολας - όπερ και πιθανότερο - ή το δίδυμο Λαμπράκη-Ρέστη θα φανεί λίαν προσεχώς. Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος Βαρδινογιάννη θα πάψει να παρακολουθεί από μακριά τα δρώμενα του MEGA και θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σημειώνουμε, ότι ο νέος "νόμος Ρουσσόπουλου" για τα ΜΜΕ επιτρέπει να έχει έως και το 100% ενός καναλιού ακόμη και ένα πρόσωπο, φυσικό ή νομικό.
Τώρα γιατί μας ενδιαφέρει εμάς, ποιοί θα διαφεντεύουν το MEGA ? Η είδηση δημοσιεύεται από επαγγελματική διαστροφή. Αλλά όχι μόνο. Τα επέκεινά της ενδιαφέρουν περισσότερο :
1.- Το MEGA είναι το μεγαλύτερο σε τηλεθέαση κανάλι, με την μεγαλύτερη επομένως επιρροή στο τηλεοπτικό κοινό.
2.- Η μέχρι τώρα κυριαρχία Μπόμπολα και Λαμπράκη ( έστω μαζί με Ρέστη ), με δεδομένη την πολιτική γραμμή των αντίστοιχων συγκροτημάτων ( ΝΕΑ κυρίως και κάπως ΒΗΜΑ από την μια μεριά και ΕΘΝΟΣ από την άλλη) δίνει προνομιακή θέση στην προβολή των πολιτικών θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την σκληρή κριτική των κυβερνητικών θέσεων.
3.- Κυριαρχία η συγκυριαρχία Βαρδινογιάννη στο κανάλι μπορεί να επιφέρει ένα εκ των δύο : Ή να αλλάξει τις ισορροπίες και το MEGA να ισορροπήσει προς το πιο "αντικειμενικό", κάτι που τώρα εξυπηρετεί την Κυβέρνηση Καραμανλή. Ή να εμμείνει στην αντικαραμανλική διάθεση ή και να την εντείνει, κάτι που σημαίνει, ότι όλοι μαζί οι μεγαλόσχημοι ( "νταβατζήδες" του έχει πεί ο Πρωθυπουργός ) παίρνουν στα χέρια τους το τιμόνι, για να τελειώσουν τον Καραμανλή.
Σημείωση 1 : Ο Β. Βαρδινογιάννης είναι γνωστό, ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο, για να πάει ο Θ. Ρουσσόπουλος, από το MEGA και μετά από το STAR ( συμφερόντων Βαρδινογιάννη ) στη θέση του Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ και μετά στην θέση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου των Κυβερνήσεων της ΝΔ. Έχει σημασία να δούμε, εάν το "νέο MEGA" θα στηρίξει ή όχι τον Ρουσσόπουλο και εάν θα πάψει να χτυπάει τόσο πολύ τον Καραμανλή.
Σημείωση 2 : Τα πετρελαϊκά συμφέροντα του ομίλου Βαρδινογιάννη είναι με τους Άραβες ( δηλαδή με τους Αμερικανούς ) και όχι με τους Ρώσους.
Σημείωση 3 : Η άποψη του Β. Βαρδινογιάννη για τους Έλληνες πολιτικούς του σήμερα είναι πως όλοι τους είναι "λίγοι" και εξ αυτού επικίνδυνοι για τα συμφέροντα της χώρας. Αλλά θεωρεί, ότι, μεταξύ των "λίγων", πιο έντιμος είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Εγώ σας είπα την είδηση και πρόσθεσα τα σχόλιά μου. Ακούω τα δικά σας...
http://giobazolias.blogspot.com/2008/10/mega.html