Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

kathimerini.gr | Ελλειμμα ηγεσίας
Ελλειμμα ηγεσίας

Μια αίσθηση βαθιάς απογοήτευσης εδραιώνεται γύρω από τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Η κοινή γνώμη ανέμενε πως αυτήν τη δύσκολη ώρα οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων θα συμφωνούσαν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, με επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη, αποδεικνύοντας πως το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και εκτός Ελλάδος, όμως, διαμορφώνεται μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα για την επάρκεια των Ελλήνων πολιτικών. Ο κ. Παπανδρέου δεν πείθει πως μπορεί να κυβερνήσει και εμφανίζεται όμηρος των ισορροπιών του ΠΑΣΟΚ. Οι χθεσινές εξελίξεις βάθυναν την ανησυχία στην Ευρώπη και προβληματίζουν τους εταίρους μας για το αν οι πολιτικοί μας έχουν άγνοια κινδύνου και κατά πόσον αυτή η χώρα αξίζει πράγματι να διασωθεί. Ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία της δεν είχε τέτοιο έλλειμμα πραγματικής ηγεσίας η χώρα!

ΔΝΤ: Υπαρκτός ο κίνδυνος πτώχευσης των ΗΠΑ
Προειδοποίησεις στην Ουάσινγκτον και στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες
ΔΝΤ: Υπαρκτός ο κίνδυνος πτώχευσης των ΗΠΑ
«Κουδουνάκι» για πτώχευση των ΗΠΑ έκρουσε στον Μπαράκ Ομπάμα το ΔΝΤ (REUTERS/Jim Young)
7Share
εκτύπωση

Ουάσινγκτον



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε επί το μετριοπαθέστερον σήμερα τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Ταυτόχρονα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον αλλά και τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι, όσο δεν λαμβάνουν άμεσα μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, «παίζουν με τη φωτιά».

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι που απειλούσαν την παγκόσμια οικονομία έχουν επιταθεί από τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχε συντάξει την προηγούμενη έκθεσή του. Και οι μείζονες αιτίες που επέτειναν τους κινδύνους είναι η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ και η κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις αναδυόμενες οικονομίες (κυρίως στην Κίνα και στην Ινδία), που συνιστούν ενδείξεις «υπερθέρμανσης» των οικονομιών αυτών.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο αναθώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 2,5% για εφέτος και στο 2,7% για το 2012. Σημειωτέον ότι πριν από μόλις δύο μήνες το Ταμείο προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% για το τρέχον έτος και 2,9% για το 2012.

Αναθεώρησε επίσης ο διεθνής οργανισμός την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 4,3% από 4,4%, παρά το ότι διατήρησε την πρόβλεψή του 9,6% για τον εφετινό ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας. Για την επόμενη χρονιά η πρόβλεψη για ανάπτυξη παραμένει σταθερή στο 4,5%.

Αίσθηση προκάλεσε η επί το αισιοδοξότερον αναθεώρηση της πρόβλεψης του ΔΝΤ για την εφετινή ανάπτυξη στην ευρωζώνη (από το 1,6% στο 2%), την στιγμή που για το 2012 το Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω - έστω και οριακά - την πρόβλεψή του από το 1,8% στο 1,7%.

Το «φαινόμενο» εξηγείται από την αναθεώρηση στο 3,2% (από 2,5%) της πρόβλεψης για την εφετινή αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ. Το Ταμείο, όωμς, θεωρεί ότι την επόμενη χρονιά η αναπτυξιακή άνοιξη στη Γερμανία δεν θα διατηρήσει την εφετινή της ορμή, καθώς προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2%.


Γαλλογερμανικό σχέδιο για βοήθεια στην Ελλάδα
Συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί για εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών

Reuters, A.P., AFP

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά του γαλλογερμανικού σχεδίου για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, όπως τα περιέγραψε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ χθες το πρωί στο Βερολίνο. Πρώτον, συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αυστηρά εθελοντική βάση, δεύτερον, αποφυγή πιστωτικού γεγονότος (αναδιάρθρωσης, παύσης πληρωμών κ.τ.λ.), τρίτον, στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, τέταρτον, ταχύτητα.

Η εικόνα ομόνοιας και αποφασιστικότητας, που προέβαλαν οι δύο ηγέτες, αλλά κυρίως η έμφαση στον όρο «εθελοντική» συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, έδρασε καθησυχαστικά προς τις αγορές. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εγκατέλειψε τα σχέδια για υποχρεωτική επταετή παράταση αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα εθεωρείτο πιστωτικό γεγονός και επέμεινε κι εκείνη στην εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων, με κάποια συμφωνία «τύπου Βιέννης».

Eικόνα ενότητας

«Το νέο πρόγραμμα προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα τελέσει τα καθήκοντά της κι εδώ πρέπει να πω ότι χθες μίλησα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Παπανδρέου και είχα μια ακόμη φορά την ευκαιρία να διαπιστώσω πόσο αποφασισμένος είναι να εκπληρώσει η Ελλάδα τα καθήκοντά της, προϋποθέτει επίσης ότι η τρόικα θα μας πει τι χρειάζεται και ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση, το τονίζω, αφού δεν υπάρχει νομική βάση για την υποχρεωτική συμμετοχή ιδιωτών», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσαϊτούγκ» έκανε λόγο για «χαστούκι» Σαρκοζί προς τη Μέρκελ. «Επιφανειακά οι δύο ηγέτες επέδειξαν ενότητα, όμως ως προς το περιεχόμενο, ο Σαρκοζί μπορεί να αισθανθεί νικητής, αφού απέκρουσε αποτελεσματικά τις πιέσεις για υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών», ανέφερε άρθρο με τίτλο «Η Μέρκελ υποχωρεί μπροστά στον Σαρκοζί».

Τις τελευταίες ημέρες, οι δύο ηγέτες δέχονταν πιέσεις από δύο αντίθετες κατευθύνσεις. Η μεν Αγκελα Μέρκελ υφίστατο την πίεση των Γερμανών βουλευτών, που ζητούσαν να μετακυλισθεί μέρος των βαρών και στις πλάτες των τραπεζών, όχι μόνο των φορολογουμένων, ο δε Νικολά Σαρκοζί επεδίωκε να προστατεύσει τις γαλλικές τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα.

Αναλυτές που είχαν προβλέψει ήδη από την Πέμπτη την εξέλιξη αυτή θεωρούσαν ότι το Βερολίνο τελικά θα υποχωρούσε όχι λόγω αδυναμίας αλλά λόγω των κινδύνων που θα ενείχε για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος η επιβολή υποχρεώσεων προς τις ευρισκόμενες σε αδύναμη θέση τράπεζες. «Υπάρχουν ανησυχίες ότι θέλουμε να προξενήσουμε πιστωτικό γεγονός. Δεν θέλουμε», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Χθες, ξεχάστηκαν επίσης τα σενάρια περί παράτασης της λύσης ώς τον Σεπτέμβριο. «Θέλουμε να κινηθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, χωρίς να ορίζουμε ημερομηνίες», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. «Εφόσον ο Σεπτέμβριος δεν είναι το ταχύτερο δυνατό και μπορεί να έχουμε άλλα ζητήματα τον Αύγουστο και εφόσον τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι το νέο δάνειο προς την Ελλάδα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. «Η Γερμανία έχει επωφεληθεί εξαιρετικά από το ευρώ. Η οικονομική δύναμη της Γερμανίας είναι συνδεδεμένη με το ευρώ, γι' αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να το στηρίξουμε», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_18/06/2011_446235


Κοινό μέτωπο από Ρωσία και Κίνα
Μεντβέντεφ και Χου ζητούν διπλωματική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, καθώς το καθεστώς Καντάφι εμφανίζεται ανοιχτό στη διεξαγωγή εκλογών, υπό το βλέμμα διεθνών παρατηρητών
"Η" 17/6

Της Ντίας Ζάβρα
Οι δύο υπερδυνάμεις της G20 και της BRICS, Ρωσία και Κίνα, συμφώνησαν σε όλα... Στην ανάγκη αποκλιμάκωσης των κρίσεων στον αραβικό κόσμο διά της διπλωματικής οδού, στην αυστηρή τήρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με τη Λιβύη, στο δικαίωμα του Ιράν στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, στο διάλογο για την επίλυση του πυρηνικού προβλήματος της Β. Κορέας -και, φυσικά, στη σύσφιξη της (συχνά μετ' εμποδίων) ενεργειακής συνεργασίας τους.

Ανακοινωθέν
Από τη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Κινέζος ομόλογός του Χου Ζιντάο έκαναν την ανάγκη... φιλοτιμία, άφησαν στο παρελθόν έριδες για το φυσικό αέριο και συνυπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν για όλα τα καυτά διεθνή μέτωπα. «Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικούς τρόπους», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο Μόσχα και Πεκίνο εκφράζουν «έντονη ανησυχία για την κατάσταση στη Λιβύη» και ζητούν «την αυστηρή τήρηση των αποφάσεων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να μην επιτρέπεται η αυθαίρετη ερμηνεία τους».
Οι δύο χώρες -μόνιμα μέλη και οι δύο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μέλη της ομάδας BRIC- απείχαν από το ψήφισμα του Μαρτίου που έδινε το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Εκτοτε, όμως, έχουν επικρίνει σφόδρα τις ΝΑΤΟικές επιδρομές, κατακρίνοντας τη Δύση ότι η δράση της δεν συνάδει με τη δέσμευσή της για προστασία των πολιτών και επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα για «ευρύ εθνικό διάλογο». Σε αυτό το διπλωματικό... πλαίσιο και υπό τη σκιά των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Λιβύη, ο υιός Καντάφι πρότεινε χθες την άμεση διεξαγωγή εκλογών, υπό το βλέμμα διεθνών παρατηρητών. «Είναι ο μόνος ανώδυνος τρόπος για να βγούμε από το αδιέξοδο στη Λιβύη. Να πάμε στις κάλπες και να κερδίσει ο καλύτερος», τόνισε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Συρία
Ρωσία και Κίνα απέφυγαν, πάντως, επιμελώς να αναφερθούν στο άλλο καυτό μέτωπο, τη Συρία, -αν και οι δύο χώρες έχουν επανειλημμένως αντιταχθεί στο καταδικαστικό ψήφισμα που προωθεί η Δύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αντιθέτως, κατέστησαν σαφές ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στην ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας -αν και κάλεσαν την Τεχεράνη να επιδείξει πρόθεση συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα-, ενώ κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών για τη διευθέτηση του πυρηνικού της προγράμματος. Και σε μία έμπρακτη απόδειξη του πνεύματος ενότητας, Μεντβέντεφ και Χου κατέληξαν στις τελευταίες λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου που προμηθεύει η Ρωσία στην Κίνα.
Οι πολεμικές σειρήνες ηχούν έως τις... ΗΠΑ
Στις... ΗΠΑ μεταφέρεται ο πόλεμος της Λιβύης, με τον Μπαράκ Ομπάμα να βρίσκεται υπόλογος για υπέρβαση εξουσιών και το κόστος των στρατιωτικών και ανθρωπιστικών επιχειρήσεων να επιβαρύνει την αμερικανική οικονομία. Περισσότερο από 700 εκατομμύρια δολάρια έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής για τις ΗΠΑ οι επιχειρήσεις στη Λιβύη, αποκαλύπτει κυβερνητική έκθεση, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι το συνολικό κόστος θα ανέλθει στο 1,1 δισ. δολάρια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει «νόμιμες» τις επιχειρήσεις στη Λιβύη και διαμηνύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενήργησε σύμφωνα με το νόμο «περί εξουσιών πολέμου» -απαντώντας έτσι σε μέλη του Κογκρέσου που απειλούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, κατηγορώντας τον Ομπάμα για υπέρβαση εξουσίας.


Προειδοποίηση Μεντβέντεφ για αστάθεια

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. Νέα φημολογία για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν θέλησε να πυροδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας, χθες, σε ομιλία του στην Αγία Πετρούπολη, ότι η Ρωσία πρέπει να αποφύγει τη συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια ενός μόνου ανδρός.

Στην ομιλία του, ενώπιον του Διεθνούς Φόρουμ Επενδύσεων της Αγίας Πετρούπολης -ετήσιου γεγονότος που αποτελεί την απάντηση της Ρωσίας στο Νταβός- ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι «η πολυσυζητημένη σταθερότητα μπορεί να κρύβει μια νέα περίοδο αστάθειας», γι’ αυτό και η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, θα πρέπει να αναθεωρήσει τα «τόσο μετριοπαθή της σχέδια» για την ιδιωτικοποίηση έως την 1η Αυγούστου.

Ο κίνδυνος, είπε, είναι να κυριαρχήσουν οι κρατικές εταιρείες, συνεπώς οι αξιωματούχοι του κράτους θα πρέπει να αποχωρήσουν από τα συμβούλια των κρατικών εταιρειών το αργότερο έως το φθινόπωρο. Η Ρωσία, υπογράμμισε ο κ. Μεντβέντεφ, πρέπει να προωθήσει το εκσυγχρονιστικό της πρόγραμμα ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία και να μειώσει την εξάρτησή της από τις τιμές της ενέργειας, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα όταν πέσουν οι τιμές του πετρελαίου.

Οι κ. Πούτιν και Μεντβέντεφ, οι οποίοι από το 2008 λειτουργούν ως δίδυμο στην εξουσία, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη ποιος από τους δύο θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου, ενώ έχουν προηγηθεί ποικίλα επεισόδια -σκηνοθετημένα, σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις- που εμφανίζουν τριβές μεταξύ τους εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης. Παρότι ο ρωσικός Τύπος προβάλλει την εκδοχή της ρήξης, άλλοι παρατηρητές εκλαμβάνουν τη διαφαινόμενη κρίση στις σχέσεις Πούτιν - Μεντβέντεφ ως κατασκευασμένη, με σκοπό να πείσει την κοινή γνώμη ότι υφίσταται στην πολιτική σκηνή κάποιο είδος αντιπολίτευσης, έστω κι αν αυτό είναι ο ίδιος ο πρόεδρος...

Η πανέμορφη φωτογράφος

Κι ενώ ο κ. Μεντβέντεφ ανέλυε τις απόψεις του για το μέλλον της οικονομίας, ρωσικά μπλογκ μιλούσαν για τα κάλλη της νέας προσωπικής φωτογράφου του κ. Πούτιν, Γιάνα Λαπίκοβα, 25 ετών, πρώην μοντέλο, η οποία ανήκει πλέον στο προσωπικό του πρωθυπουργού, αλλά είναι τόσο εκθαμβωτική, που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να διαβεβαιώσει ότι προσελήφθη αποκλειστικά και μόνο επειδή είναι καλή στη δουλειά της. «Είναι αλήθεια ότι πήρα μέρος στον διαγωνισμό Μις Μόσχα. Προφανώς ήταν ένα λάθος που τώρα το πληρώνω. Δεν άξιζε τον κόπο. Να εργάζεσαι ως φωτογράφος είναι πιο σημαντικό από το να συμμετέχεις σε τέτοιους διαγωνισμούς», δήλωσε η Λαπίκοβα στην «Κομσομόλσκαγια Πράβδα». Κατά σύμπτωση, το επιτελείο Μεντβέντεφ προσέλαβε και αυτό γυναίκα φωτογράφο, την Εκατερίνα Στούκινα από την εφημερίδα «Ισβέστια».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_18/06/2011_446228


Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011


Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Τραυματισμένος σοβαρά άνδρας της Frontex στο Σύνταγμα.

Με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις φυγαδεύτηκε στις 2.30μμ στο ιατρείο του "κοινοβουλίου" , "άνδρας" πολωνικής καταγωγής , μισθοφόρος των πολυεθνικών κατοχικών στρατευμάτων της Frontex.
Ο εν λόγω "άνδρας" δέχτηκε την επίθεση Ελλήνων την ώρα που μεταμφιεσμένος ως κουκουλοφλώρος έκανε εξορμήσεις και ρίψεις τσιμεντόλιθων απέναντι από τα....
ανθοπωλεία προς τις δυνάμεις των άλλων "ανδρών" των ΜΑΤ.

Ο μισθοφόρος είχε την κάλυψη τουλάχιστον 2 άλλων συναδέλφων του οι οποίοι παρακολουθούσαν ως ...απλοί διαδηλωτές. Την κρίσιμη στιγμή επενέβησαν και τον έσυραν ταχύτατα προς το φυλάκιο της "βουλής" , χωρίς ωστόσο να προλάβουν τα πολλά και συντριπτικά χτυπήματα που δέχτηκε στον κορμό και στο κεφάλι.
Από τα ιατρεία της "βουλής" φυγαδεύτηκε με ασθενοφόρο χωρίς διακριτικά , πιθανόν προς ιδιωτικό θεραπευτήριο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
7 εκατομμύρια φυτοζωούν με 400 ευρώ το μήνα
Αυτό είναι το «θαύμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην «ατμομηχανή» της ΕΕ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Το «μυστικό επιτυχίας» της ανταγωνιστικής και ευημερούσας Γερμανίας, που προβάλλει ως «πρότυπο» οικονομικής και εξαγωγικής δύναμης που συνάμα έχει κράτος πρόνοιας και δήθεν οι ...εργαζόμενοι αμείβονται ικανοποιητικά, αποκαλύπτεται σταδιακά: Μετά τα στοιχεία για τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων των εργαζομένων, νέα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας αναφέρουν ότι 7,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα.
Πρόκειται για αλματώδη αύξηση μέσα σε διάστημα επτά χρόνων, καθώς οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθούς πείνας αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια και αποτελεί απόρροια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθήθηκε από την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων, της διαβόητης Ατζέντας 2010. Ουσιαστικά πρόκειται για τους χρόνια άνεργους που αφού περιθωριοποιήθηκαν από την αγορά εργασίας μετατράπηκαν σε βορά για το κεφάλαιο καθώς απασχολούνται στο πλέον στυγνό καθεστώς εκμετάλλευσης. Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένη από το «επιτυχές οικονομικό μοντέλο» καθώς τα στοιχεία, που αναμένεται να ανακοινωθούν για την ανεργία, θα καταγράφουν χαμηλά ρεκόρ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο, ο αριθμός των ανέργων δεν θα υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ...αφού στη σχετική στατιστική δεν καταγράφονται επίσης όσοι μετέχουν σε σεμινάρια μετεκπαίδευσης ή επιμόρφωσης και φυσικά όσοι ψάχνουν δουλειά χωρίς τη διαμεσολάβηση των γραφείων εύρεσης εργασίας.
Εννοείται ότι τα 7,3 εκατομμύρια των μισοαπασχολούμενων των 400 ευρώ δεν εντάσσονται στον επίσημο αριθμό των ανέργων, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε θέσεις εργασίας «προσωρινά», με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενώ μετανάστες, αλλοδαποί και ηλικιωμένοι - δηλαδή άνω των 50 ετών - είναι οι πλέον «εύκαιροι» να «αποβληθούν» από την αγορά της εργασίας. Και ακριβώς αυτές οι κατηγορίες ανέργων δημιουργούν τη στρατιά των χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων, τη κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία που αποτελεί συνάμα και μοχλό πίεσης για τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων.

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Τι κρύβει η «βιασύνη» για την απορρόφηση της Τ ΒΑΝΚ από το ΤΤ;..

Από sofokleous10.gr

Γιατί ξαφνικά οι μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του ΤΤ μπήκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης; Γιατί άρον άρον το διοικητικό συμβούλιο του ΤΤ θα συνεδριάσει σήμερα; Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του s10.gr η τρόικα άσκησε ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσει άμεσα η συγχώνευση του ΤΤ με την T BANK, καθώς η δεύτερη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.
Μάλιστα, τραπεζικοί κύκλοι υποστήριξαν πως την Πέμπτη το πρωί υπήρξε πιθανότητα να μην ανοίξουν τα καταστήματα της T Bank. Γι’ αυτό το λόγο, μετά το pressing της τρόικας, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποφάσισε να...
επισπεύσει τις διαδικασίες συγχώνευσης διά απορροφήσεως με την T BANK, ώστε να μην υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη, που θα οδηγούσε σε κατάρρευση την τελευταία.
Να σημειωθεί πως η T BANK αντιμετωπίζει θέμα κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς ο δείκτης της είναι κάτω από το επίπεδο του 10% που θέλουν οι ρυθμιστικές αρχές. Η πρώην Aspis Bank, που έχει τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση μεταξύ των 13 εισηγμένων τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, ήταν αναγκαίο να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από την T BANK, που αντιμετωπίζει ζημίες από επισφαλή δάνεια, να αυξήσει τα κεφάλαιά της, δεδομένου πως ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας Tier 1 έχει υποχωρήσει στο 2,25%. Υπό αυτών των συνθηκών η διοίκηση του ΤΤ αναγκάστηκε να προχωρήσει άμεσα στις ενέργειες που απαιτούνται για να απορροφήσει την T BANK και αναμένεται στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους μετά την απορρόφηση της T Bank από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την πώληση ποσοστού του Ταμιευτηρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το δημόσιο συμμετέχει άμεσα με 34% στο ΤΤ και 10% έμμεσα από τα ΕΛΤΑ.
Σημειώνεται πως από την Πέμπτη οι μετοχές του ΤΤ και της T Bank μπήκαν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης. Η αναστολή ισχύει από 9 Ιουνίου 2011 μέχρις ότου το επενδυτικό κοινό ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών με θέμα τη συγχώνευσή τους και, αν αποφασιστεί η εν λόγω συγχώνευση, για την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής. Επίσης ανεστάλη προσωρινά και η διαπραγμάτευση των παραγώγων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο αυτόν του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

11 καραγκιόζηδες «διανοούμενοι» του καθεστώτος στηρίζουν κατοχή της Ελλάδας και μνημόνιο!


"...Ωστόσο εγω θα επιμένω να λέω
την ελεφθερία ελεφθερία
το φόνο φόνοτην ενοχη ενοχη
μ' ένα πείσμα τρελου που σκαλίζει
στον τοίχο τ' όνομά-του με τα νύχια"
"σχεδόν μηδίζοντες" λεύκιος ζαφειρίου - Κύπρος

Το αυγό του φιδιού και το χρήμα έχουν διαπεράσει για τα καλά τον ιστό της λεγόμενης διανόησης.
11 καθεστωτικοί «διανοούμενοι» διακήρυξαν τη στήριξή τους στο «Μεσοπρόθεσμο»!
Όλοι τους στελέχη της μεγάλης εκσυγχρονιστικής επιχείρησης του Σημίτη, της δεξιάς και του χρηματοδοτούμενου από την αμερικάνικη Cia ΕΛΙΑΜΕΠ!
Αξίζει να τους θυμούμαστε για να νιώθουμε ντροπή ως πολίτες για τα αυγά του φιδιού μέσα στο Πανεπιστήμιο, όπως και στη...
βουλή.
Καθηγητής Θάνος Βερέμης, ιστορικός, πρώην πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας
Καθηγητής Απόστολος Γεωργιάδης, αστικολόγος, πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών
Καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος, πολιτικός επιστήμων
Καθηγητής Θόδωρος Κουλουμπής, διεθνολόγος, πρώην πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ
Αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, πολιτικός επιστήμων
Αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, πολιτικός επιστήμων
Καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, διεθνολόγος, αντιπρόεδρος ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, αστικολόγος, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών
Επίκουρους καθηγητής Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος
Καθηγητής Γρηγόρης Τσάλτας, διεθνολόγος, εκλεγμένος πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πολιτικός επιστήμων

ΣΧΕΤΙΚΟ:

Επιστολή υπογράφουν 11 Έλληνες! καθηγητές πανεπιστημίου όπου ζητούν από τους πολίτες να δουν με απλή λογική την οικονομική κρίση ως κατάσταση δυσχερώς αναστρέψιμη, και να προσπαθήσουμε σαν λαός να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του ευατού μας και των ξένων, έχοντας χάσει τη μάχη της ανάπτυξης.

Βλέπουν τις κινήσεις του λαού ως “σπασμωδικές” θεωρούν τον δανεισμό μας ως χαμηλότοκο! Και μας προτρέπουν να μην αντιδράσουμε αφού ότι και να κάνουμε η κατάσταση ΔΕΝ θα βελτιωθεί.

Μας “κατηγορούν” για μεμψιμοιρία, ότι έχουμε κι εμείς ευθύνες, ότι εμείς ευθυνόμαστε που χάθηκαν τα “πλουσιοπάροχα κονδύλια” άρα λοιπόν πρέπει να δεχθούμε το μνημόνιο και την κατάσταση όπως συνεχίζεται και που στο μέλλον θα είναι πιο καταστροφική.

Είναι απίθανη η επιστολή αυτών των καθηγητών, που προσωπικά την θεωρώ κατάπτυστη, άνευ επιχειρηματολογίας, χωρίς κανένα ενδοιασμό ή ντροπή, χωρίς καμία ευθύνη των λόγων και των πράξεων της.

Καταρχήν το κείμενο (που παραθέτουμε αυτούσιο) μας θυμίζει εκείνο του αφορισμού της Ελληνικής επανάστασης που υπογράφηκε πάνω στην αγία τράπεζα από το Πατριαρχείο. Έχει ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία του “ραγιά” ή αυτή τωνκοτσμπάσηδων που με ευκολία τότε πουλούσαν τον όποιο αγώνα και την όποια ιδέα για την ελευθερία. Εκποίηση των καθηγητών; Ίσως.

Θα μπορούσα να γράφω επί μέρες απαντώντας με στοιχεία σε τούτο το κατάπτυστο και ανθελληνικό κείμενο των κυρίων καθηγητών που υπογράφουν. Θα το πράξω σε λίγες γραμμές ως εξής:

Κύριοι
- Το γεγονός ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς και ότι δεν θέλετε να δείτε λύσεις, δεν σημαίνει ότι λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από ΕΛΛΗΝΕΣ ευτυχώς, που αντιδρούν στο ραγιαδισμό της σκέψης σας.
- Όχι. Η κατάσταση μπορει να μην βελτιωθεί άμεσα ή ακόμη μπορεί και προσωρινά να χειροτερέψει, ΑΛΛΑ τουλάχιστον θα ξέρουμε ΠΟΥ βαδίζουμε με ΠΟΙΟΥΣ βαδίζουμε και ότι θα υπάρξει ΕΛΠΙΔΑ και προοπτική, γεγονός που μάλλον απο τη σκέψη σας έχετε εξωστρακίσει.

Το γεγονός ότι :
-Η Ελλάδα με το μνημόνιο χάνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
-Ξεπουλάμε όσο-όσο την περιουσία της χώρας μας
-Δεκάδες φωνές επιστημόνων, διανοητών, οικονομολόγων, Ελλήνων και ξένων φωνάζουν ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ προοπτική με το μνημόνιο και τον τρόπο που εφαρμόζεται
-Έχει καταστρατηγηθεί το σύνταγμα και η έννοια της Δημοκρατίας
-Η εφαρμογή μιας τόσο άδικης και εξοντωτικής πολιτικής προς τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα
-Ο κοινωνικός και παραγωγικός ιστός της χώρας έχει καταρρεύσει...

...μάλλον δεν σας προκαλούν καμία εντύπωση και δεν σας προσκαλούν να μπείτε στον κόπο να σκεφτείτε και να προτείνετε εσείς οι περισπούδαστοι, ικανές λύσεις.

Πέρα από την ολοκληρωτική παράδοση σας σε ένα ατελέσφορο, άδικο, εγκληματικό, ανέφικτο και εξοντωτικό μνημόνιο, σεις οι κυβερνητικά βολεμένοι, οι επιστημονικά διαπλεκόμενοι, δεν ακούσατε καμία φωνή Ελλήνων και διεθνών αναλυτών ότι ΕΤΣΙ μόνο θα πάμε στον πάτο;

Δεν βλέπετε ότι με αυτές τις πρακτικές, εξαθλιωνόμαστε, παραιτούμαστε από την Εθνική μας περιουσία και Κυριαρχία, διαλύουμε την Ελληνική οικογένεια και εργασία ΧΩΡΙΣ όμως να υπάρχει ΕΣΤΩ μια μικρή ελπίδα ότι θα επιτύχουμε κάποιο συγκεκριμένο στόχο;

Αντί να στείλετε ΕΠΙΣΤΟΛΗ στους κυβερνώντες ότι πρέπει να απαιτήσουν μια άλλη Ευρώπη με ίδια πολιτική για τα κράτη,

-Με ίδια μέτρα και σταθμά για δανεισμό
-Με κοινά ΣΥΝΟΡΑ, σκοπούς, πολιτικές και ΟΡΑΜΑΤΑ
-Αντί να τους ζητήσετε να ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ της βουλευτικής ασυλίας και των συντάξεων της οκταετίας,
-Να τους ζητήσετε Εθνοσυνέλευση και ΝΕΟ σύνταγμα που θα υπάρχει ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
-Να τους ζητήσετε να κυβερνούν με ΑΠΛΗ αναλογική και όχι με το 25% του εκλογικού σώματος να σχηματίζεται κυβέρνηση
-Να τους ζητήσετε Νέο σχέδιο δράσης εκπονημένο απο λαμπρούς Οικονομολόγους, Νομικούς, Συνταγματολόγους που ΟΛΑ τα κόμματα θα υπογράφουν...
...και δεκάδες ακόμη πράγματα, ΕΣΕΙΣ ζητάτε απο ΕΜΑΣ να σταματήσουμε και να σκύψουμε το κεφάλι για να μας το κόψουν οιαγάδες μας;

Τι νομίζετε ότι θέλουμε πρωτίστως; Να συνεχίσουμε όπως πριν και να ζούμε με δανεικά; Να συνεχίσουμε να ρουφιανεύουμε και να φιλάμε κατουρημένες ποδιές για διορισμούς στον κάθε τυχάρπαστο βουλευτή; Ότι θέλουμε να συνεχίσουμε την ακολασία της σπατάλης, των Καγιέν και των Μπουζουκλερί;

ΟΧΙ κύριοι. Αυτά είναι λάθη που μπήκαμε στην αυτοκριτική και τα αποδεχτήκαμε, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να αυτο-μαστιγωνόμαστε πλέον. Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και γι αυτό σηκώσαμε τους εαυτούς μας απο τον καναπέ της αδιαφορίας, του βολέματος, της αναισθησίας.

Σήμερα ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ συγκεκριμένα πράγματα και υπάρχουν προτάσεις για το πως θα επιτύχουμε.

Δεν γνωρίζω αν ήρθε το τέλος της σημερινής κυβερνητικής απραξίας. Των οικονομικών "μαθητευόμενων μάγων". Αυτό που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι οι ΕΠΟΜΕΝΟΙ που θα εκλεγούν, θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά ΤΙ πάνε να κάνουν και τι θα υπογράψουν, γιατί θα τους περιμένει ένας λαός “ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΟΣ”, σίγουρος για τις επιλογές του.

Και να είστε σίγουροι κύριοι εσείς και όσοι άλλοι προσυπογράψουν την δήλωση του ΡΑΓΙΑ που συντάξατε, ότι θα περάσετε στην ιστορία, με όχι και τα κολακευτικότερα λόγια.

Συράκης Μιχάλης. Πολίτης, χωρίς τίτλους.



Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο:

Κανείς δεν αγνοεί βέβαια πόσο επαχθής είναι η σημερινή πραγματικότητα για όλους σχεδόν τους Ελληνες. Και κανείς δεν αμφισβητεί ότι πολλοί συμπατριώτες μας βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Εύλογα δε. Κεκτημένα ανετράπησαν, αυτονόητα κατέρρευσαν, προσδοκίες διαψεύστηκαν, ειδικά δε για τους νέους, τουλάχιστον τους....

....μη προνομιούχους ή υπερπροικισμένους οι διαφαινόμενες προοπτικές προκαλούν δέος.
Εξίσου γνωστό είναι όμως, επίσης, ότι απελπισία και ορθολογισμός σπανίως συμβαδίζουν. Γιατί η απελπισία οδηγεί στον πανικό και αυτός σε κινήσεις σπασμωδικές ή χωρίς προσανατολισμό, οι οποίες όχι σπάνια αντιστρατεύονται τους στόχους και τα συμφέροντα εκείνων που τις αποπειρώνται.
Αν λοιπόν αποφασίσαμε να προσυπογράψουμε το παρόν δεν είναι επειδή, περιχαρακωμένοι στον ακαδημαϊκό μικρόκοσμό μας δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε _ και ακόμη περισσότερο να νιώσουμε _ την αγανάκτηση, την απόγνωση και την ανάγκη για αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά επειδή θεωρούμε χρέος μας να θέσουμε, υπό μορφή ερωτημάτων, ενώπιόν της, κάποια δεδομένα καθώς και προβληματισμούς που εκτιμούμε ότι πηγάζουν από την απλή λογική.
Πρώτον: Με τη δαιμονοποίηση των ξένων κυβερνήσεων _ οι οποίες οφείλουν να φορολογούν τους πολίτες τους για να συνεχίζεται ο χαμηλότοκος δανεισμός μας, εις βάρος ίσως των άμεσων αναπτυξιακών προοπτικών των χωρών τους _ δεν εγκλωβιζόμαστε σε μια συμπεριφορά ομφαλοσκόπησης που αγνοεί τα δεδομένα της πραγματικότητας και τη συνθετότητα του σύγχρονου κόσμου; Πράγματι.
Οι πολιτικοί εντολοδόχοι των δανειστών μας δεν έχουν, και αυτοί, απέναντί τους κοινοβούλια, κοινές γνώμες, υποχρέωση λογοδοσίας σε επίσης αγανακτισμένους ανθρώπους που ενδεχομένως θεωρούν ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας _ εφόσον η ίδια δεν καταβάλλει ένα επώδυνο τίμημα για την ανόρθωσή της _ είναι ασύμφορη, παράλογη, άδικη, ακόμη και επισφαλής;
Δεύτερον: Εάν, κατά το διάχυτο λαϊκό αίτημα, φύγει η Τρόικα, καταγγελθεί το επαχθές και «απεχθές», μνημόνιο, κηρυχθεί χρεοστάσιο κλπ. η κατάσταση του μέσου έλληνα θα βελτιωθεί ή, κατά την κοινή λογική, θα επιδεινωθεί, δραματικά και ραγδαία;
Τρίτον: Το ότι πολλές αποφάσεις των πολιτικών μας ηγεσιών δεν είναι κοινωνικά δίκαιες ή οικονομικά αποτελεσματικές αναιρεί το γεγονός πως καμία εναλλακτική προοπτική δε διαφαίνεται σήμερα πιο «αναίμακτη» ή λιγότερο επώδυνη από τη συνέχιση της χρηματοδότησής μας, έστω και με τους, σκληρούς πράγματι, όρους του Μνημονίου;
Τέταρτον: Εμείς ως λαός δεν έχουμε καμία ευθύνη για την παρούσα δραματική κατάσταση; Δεν καθυστερήσαμε με μαζικές κινητοποιήσεις τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού μας συστήματος; Οι πολιτικές μας επιλογές, η επίμονη απαίτηση ευχάριστων προεκλογικών υποσχέσεων που οδηγούσε τα κόμματα σε πλειοδοσία «δεσμεύσεων» και εξοστράκιζε τις φωνές της πρόνοιας και της λογικής, ο ατομικός υπερδανεισμός και ο ακραίος υπερκαταναλωτισμός την περίοδο της φαινομενικής ευμάρειας δεν συνέβαλαν στη σημερινή κατάσταση; Και υπήρξαν ποτέ λαοί που δεν κατέβαλαν τίμημα για τα λάθη τους;
Μήπως, λοιπόν, αντί της διαρκούς μεμψιμοιρίας, της συνεχούς καταγγελίας των ξένων και των αέναων κλαυθμών, θα αποτελούσε πιο ορθολογική αντίδραση η αποδοχή της νέας πραγματικότητας ως κατάστασης δυσχερώς (και μόνο σε βάθος χρόνου) αναστρέψιμης, καθώς και ο πολλαπλασιασμός των ατομικών και συλλογικών μας προσπαθειών για την έξοδο από την κρίση; Οπως, δηλαδή, έκαναν μεταπολεμικά λαοί που είχαν χάσει τη μάχη στα στρατιωτικά πεδία, κέρδισαν όμως αυτήν της ειρήνης
Σε τελική ανάλυση εμείς, παρά τα κονδύλια που κατά τις τελευταίες δεκαετίες εισέρευσαν πλουσιοπάροχα στη χώρα μας, χάσαμε τη μάχη της ανάπτυξης και προϋπόθεση για να μη χάσουμε τον πόλεμο είναι να ανακτήσουμε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη πρώτα του εαυτού μας, στη συνέχεια δε και των ξένων, ως λαός που διδάσκεται από τα λάθη του και αγωνίζεται για την αναίρεση ή έστω τον περιορισμό των συνεπειών τους.
  • Καθηγητής Θάνος Βερέμης, ιστορικός, πρώην πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας
  • Καθηγητής Απόστολος Γεωργιάδης, αστικολόγος, πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών
  • Καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος, πολιτικός επιστήμων
  • Καθηγητής Θόδωρος Κουλουμπής, διεθνολόγος, πρώην πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ
  • Αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, πολιτικός επιστήμων
  • Kαθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, πολιτικός επιστήμων
  • Καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, διεθνολόγος, αντιπρόεδρος ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, αστικολόγος, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Επίκουρους καθηγητής Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος
  • Καθηγητής Γρηγόρης Τσάλτας, διεθνολόγος, εκλεγμένος πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
  • Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πολιτικός επιστήμων

Το παρόν κείμενο είναι ανοικτό σε προσυπογραφές

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.