|
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010
Περί γερμανικών χρεων..
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010
20100218 Αντόνιο Μιλόσοσκι: «Οι κόκκινες γραμμές δεν διευκολύνουν»
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 07:00
217 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1779362
Νέα δυναμική στη σχετική διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να προσδώσει η επικείμενη επίσκεψη του μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι εναπόκειται στον ίδιο τον κ. Νίμιτς να εκτιμήσει, αν η στιγμή είναι κατάλληλη για την ανάληψη οποιασδήποτε νέας πρωτοβουλίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι «η λύση από μόνη της δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν μόνον η μία πλευρά είναι πρόθυμη να καταβάλει ορισμένη συνεισφορά, ενώ η άλλη κάνει λόγο για κόκκινες γραμμές».
«Θεωρώ ότι οι αναφορές περί εθνικών κόκκινων γραμμών, τις οποίες επανέλαβε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δρούτσας, δεν μπορούν να διευκολύνουν τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς», σημείωσε ο κ. Μιλόσοσκι.
Πρόσθεσε ότι μεγαλύτερη, σοβαρότερη και εμπεριστατωμένη συμμετοχή της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας δεν θα ενοχλούσε την ΠΓΔΜ.
Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια στις 23 και 24 Φεβρουαρίου και την Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου, για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.
Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιούν, τις προσεχείς ημέρες, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - ΠΓΔΜ.
Αύριο αναμένεται στα Σκόπια ο νέος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
Εξι οίκοι γονάτισαν τη χώρα. Το παρασκήνιο της "ελληνικής τραγωδίας"
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του Dow Jones σύμφωνα με το οποίο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών φέρεται να δήλωσε στο γαλλικό κοινοβούλιο, ότι έχουν εντοπιστεί έξι χρηματοοικονομικά ιδρύματα, όλα αγγλοσαξονικής προέλευσης που προέβησαν σε κερδοσκοπικές κινήσεις εις βάρος της Ελλάδας. Την ίδια ώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ κάλεσε χθες την Ελλάδα να εφαρμόσει δημοσιονομικές πολιτικές ανάλογες με εκείνες της Γερμανίας εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφωνεί πως η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλέον αυστηρά μέτρα εξοικονόμησης δαπανών.
Επικαλούμενο ανώνυμες δηλώσεις Γάλλου βουλευτή το Dow Jones αναφέρει πως η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε σε μία - κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίαση επιτροπής, ότι έχουν εντοπιστεί έξι επενδυτικοί οίκοι, αγγλοσαξονικής προέλευσης που κερδοσκόπησαν εις βάρος της Ελλάδας στη διάρκεια της κρίσης. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα η κ. Λαγκάρντ είπε επίσης ότι η γαλλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του να δοθεί στο ΔΝΤ συμβουλευτικός ρόλος για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, εκτιμώντας, πάντως, ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τη συνδρομή του.
Γνώριζε
Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Ζ. Π. Ζουαγιέ είχε απευθύνει έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι των αγγλοσαξονικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων» εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Θα πρέπει παράλληλα να επισημανθεί ότι προ ημερών η ισπανική κυβέρνηση ανέθεσε ήδη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (CNI) της χώρας τη διερεύνηση των επιθέσεων που δέχεται η χώρα από κερδοσκόπους και ξένα ΜΜΕ, επιδιώκοντας να διαλευκάνει μεταξύ άλλων το εάν οι «επιθέσεις» από τα βρετανικά έντυπα είναι συντονισμένες με κινήσεις επενδυτών, ώστε να υποσκάψουν την διεθνή εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ισπανική οικονομία.
Το κλίμα πάντως που διαμορφώνεται συνάδει και με τις φωνές που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα για να μπορέσει να ελεγχθεί η κερδοσκοπία κυρίως στις -ανεξέλεγκτη σήμερα- αγορά των CDS (Credit Default Swap, ή ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοστασίου).
Οσον αφορά στις χθεσινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως είναι ικανοποιημένη για την απόλυτη συμφωνία του Ελληνα πρωθυπουργού στο ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλέον αυστηρά μέτρα εξοικονόμησης δαπανών, καθώς και για το ότι ο κ. Παπανδρέου είναι έτοιμος, με την ΕΚΤ και την Κομισιόν να επιλύσει τα προβλήματα που πρέπει σήμερα να επιλύσει η Ελλάδα. Υποστήριξε δε πως κάθε χώρα οφείλει να επιμείνει σε μία συνεκτική πολιτική αλλιώς θα έχουμε επιπτώσεις που ουδείς επιθυμεί, σημειώνοντας πως ο πληθωρισμός είναι η σκληρότερη για τα χαμηλά εισοδήματα.
Εκθέσεις
Χθες σε έκθεση της BNP Paribas εκτίμησε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να δημιουργήσει αποθεματικό ύψους 320 δισ. ευρώ στην περίπτωση που αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα, εάν αυτή αντιμετωπίσει δυσκολίες χρηματοδότησης. Οπως εκτιμά αυτό θα είναι απαραίτητο καθώς μία τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να προκαλέσει σειρά παρεμβάσεων διάσωσης και άλλων κρατών, όπως Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Εκτιμά δε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αρχές πρέπει να δώσουν αποτελεσματική λύση στα προβλήματα της Ελλάδας, εξαιτίας του κινδύνου αυτά να συμπαρασύρουν άλλες χώρες, ενώ σημειώνει πως περιορίζει την έκθεσή της στην Ελλάδα.
Η Credit Suisse κατατάσσει την ελληνική οικονομία δεύτερη, μετά την Ισλανδία, στον βαθμό επικινδυνότητας, αξιολογώντας τη δημοσιονομική θέση της χώρας, την ανταγωνιστικότητα και τις αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους. Θεωρεί πάντως πιθανότερο η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Οπως αναφέρει μία ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είχε δραματικές συνέπειες με επιπτώσεις «ντόμινο» και ως εκ τούτου θεωρεί πιθανότερο σενάριο, εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, οι υπόλοιπες χώρες να σπεύσουν προς βοήθεια.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=25685145
Ανοίγει ο δρόμος για το Ναυτικό Μουσείο στο Π. Φάληρο
| |
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100087_18/02/2010_391140 |
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010
Martin Feldstein
Θ.Γ.
Τρεις επώνυμοι ερευνώνται για μεγάλη φοροδιαφυγή
Με άκρα μυστικότητα ερευνάται καταγγελία για διάπραξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και πρώην υπουργός.Δύο από τους τρεις επώνυμους που κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα, ενώ ο τρίτος είναι πασίγνωστος επιχειρηματίας της Βορείου Ελλάδος.
Εξεταστική για την οικονομία
Από την παγωμένη Μόσχα ο Γ. Παπανδρέου άναψε το «πράσινο φως» για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία. «Είναι στις προθέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά, όταν δέχθηκε σχετικό ερώτημα. Με βολές κατά της ΝΔ ανακοίνωσε στη Βουλή τη σύσταση της Εξεταστικής ο Χρ. Παπουτσής. Υπέρ η ΝΔ με τον όρο να ξεκινήσει από το 1980. Γ. Καρατζαφέρης: Στον εισαγγελέα ο φάκελος. «Ναι» από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ «E» 17/2
Σε παρέμβασή του, αφού επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «αντί να ντρέπεται για τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας, εμφανίζεται ως τιμητής της διαφάνειας και με δυο λόγια συνεχίζει να ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», ανακοίνωσε ότι «θα προχωρήσουμε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα οικονομικά, για να δούμε με τις αποφάσεις ποιων τινάχτηκαν στον αέρα οι προϋπολογισμοί και τα ελλείμματα».
Για το θέμα μίλησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ο οποίος είπε ότι «στόχος είναι να χυθεί άπλετο φως για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας».
Υπέρ της εξεταστικής τάχθηκε η ΝΔ, υπό την προϋπόθεση -όπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλος- ότι αυτή «θα ξεκινήσει να ψάχνει από το 1980, για να διαπιστώσουμε βήμα βήμα την... πορεία του χρέους».
«Να πάει ο φάκελος στον εισαγγελέα και αν διαπιστωθούν ευθύνες πολιτικών προσώπων, να έρθει στη Βουλή», ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης, ενώ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε μούδιασμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν στη Βουλή δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν από την πολιτική αντιπαράθεση, ειδικά σε αυτή την περίοδο, για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Είναι ώρα μάχης για την Οικονομία και δεν χρειάζονται πολιτικές κόντρες», έλεγαν χαρακτηριστικά.
Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στη Μόσχα ο Γ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι δεν έχουμε ζητήσει δανεισμό και ότι δεν υπάρχει θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ. «Είμαστε στην ευρωζώνη και εκεί θα μείνουμε», είπε χαρακτηριστικά. Παρότι δέχθηκε πολλά ερωτήματα για τον ΦΠΑ και τον 14ο μισθό, απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι «δεν θα μπούμε τώρα στη μετρολαγνεία»!
Ταυτόχρονα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών (με τον οποίο σήμερα στο Μαξίμου αναμένεται να συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Οικονομία), που βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ζήτησε να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για κρυφό δανεισμό. Η εντολή αφορά την υπόθεση του 2001 που επανέφεραν στη δημοσιότητα οι «New York Times», θέμα για το οποίο ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον ενημέρωσε πως ήταν μια πρακτική σύμφωνη με τους τότε κανόνες της Ενωσης.
Πίσω στην Αθήνα, τα στελέχη εξέφραζαν αποκλίνουσες απόψεις για το θέμα της εξεταστικής. Θετικά διακείμενος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος: «Η δική μου θέση είναι ότι θα πρέπει να λάμψει η αλήθεια, θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα πλήρους αποκάλυψης του τι ακριβώς συνέβη, γιατί δίδονταν άλλα επίσημα στοιχεία, ενώ η πραγματικότητα ήταν διαφορετική».
Αντίθετα, εμφανώς αρνητική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου: «Δεν έχω και ως άνθρωπος και ως πολιτικός το κουράγιο να ασχολούμαι αν έχει ποινική ή άλλη ευθύνη οποιοσδήποτε χειρίστηκε την οικονομία τα προηγούμενα χρόνια».
Κόντρα για το 2001
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του 2001, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε πως «οι τελευταίες αποκαλύψεις και στον ελληνικό αλλά και στον διεθνή Τύπο δίνουν τρανταχτές πλέον αποδείξεις για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκρυβαν συστηματικά και μεθοδικά το δημόσιο χρέος, μετακυλίοντας δημοσιονομικά βάρη στις επόμενες και μεθεπόμενες γενιές».
Για συνήθη πρακτική μίλησε ο τότε «τσάρος» της οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου. «Αυτό λέγεται swap και αποτελεί συνήθη πρακτική. Ολες οι χώρες της Ευρωζώνης το έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς. Το συγκεκριμένο swap ήταν σε γνώση των κοινοτικών οργάνων», διευκρίνισε.
«Καλύπτομαι πλήρως από αυτό το οποίο δήλωσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος είπε ότι αυτό ήταν μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και ότι γίνονται αυτά τα πράγματα πολύ συχνά», προσέθεσε και ο «διάδοχός» του, Ν. Χριστοδουλάκης. «Δεν είναι καθόλου αθώα (η στιγμή της δημοσιοποίησης), ειλικρινά λυπάμαι γιατί ένα θέμα που έληξε το 2001 επανέρχεται το 2010», υποστήριξε στον «REAL» ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς.
Γ. Αντύπας- Γ. Πίκουλας
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10290855
Σχόλιο
Επαναλαμβάνομαι.
Αν θέλει ο ΓΑΠ πράγματι να ξεμπαρκάρει την Ελλάδα από τον "Τιτανικό" αρχικά δυο μέτρα θα πρέπει να λάβει:
1. Να άρει την βουλευτική ασυλία και μα καταργήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
2. Να κόψει τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών, υπουργών, υφυπουργών και ΓΓ και να δημεύσει τις περιουσίες τους. Αυτό θα ισχύει και για τους νυν, αλλά και πρώην.
Μόνον έτσι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας μας. Αυτό που σοφιστικά-δημαγωγικά λέγεται ότι τους έχει κρίνει ο λαός δεν ισχύει. Να ισχύσει ότι και για τον πλέον απλό πολίτη (αρχή της ισοτιμίας).
Παλαιότερα ελέγετο ότι κάποιος πολιτικός (αστερι της δεκαετίας '50-'60, αλλά και επέκεινα) ότι θα πουλήσει την Ακρόπολη και αυτή θα βρίσκεται στη θέση της. Αυτά κατ' ευφημισμόν. Σήμερα μαθαίνουμε ότι η ομάδα Σημιτης, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Γκαργκάνα, Παπαδήμου θα έδιναν τις εισπράξεις εισόδου στην Ακρόπολη ως εγγύηση για δάνεια από την Goldman Sachs.
Ευτυχώς που στηλωσαν τα πόδια οι αρχαιολόγοι.
ΣΓΣ
Ελλαδαρα σήμερα / Εξαιρετικό, δυστυχώς δεν ξέρω ποιος το έχει γράψει!
H Eλλάδα υπογράφει την εθνική της αυτοκτονία
Αξίζει να μελετηθεί.
Τα συμπεράσματα του καθενός μας.
ΣΓΣ
The High Priests of Fiscal Rectitude Win Again
Greece Signs Its National Suicide Pact
http://www.counterpunch.org/auerback02122010.html
Σχόλιο
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010
Βγήκε σαν τον χότζα στο τζαμί κι άρχισε να σκούζει.
Ερώτηση 12/2 : Γράφει ο Στάθης στον σημερινό Ναυτίλο ...
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο ύψος του 179% του ΑΕΠ. Πολύ κοντά δηλαδή στον μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 175%!. Αν δούμε το συνολικό χρέος (το σύνολο δηλαδή του ποσού που έχουν δανεισθεί κράτος, επιχειρήσεις και ιδιώτες) θα δούμε ότι η Ολλανδία χρωστάει το 234% του ΑΕΠ της (εν σχέση με το 175% της Ψωροκώσταινας), η Ιρλανδία το 222%, το Βέλγιο το 219%, η Ισπανία το 207%, η Ιταλία το 197% και ούτω καθ' εξής!
NYT.pdf
Click to open:
Ένα ενδιαφέρον σημερινό δημοσίευμα της New York Times με τίτλο "Wall St. Helped Greece to Mask Fueling Europe's Crisis".
(αναφέρεται και σε (νόμιμες) δημόσιες financial transanctions του 2001 που βοήθησαν την Ελλάδα να δανειστεί πέρα από τις δυνατότητές της, χωρίς ο δανεισμός αυτός να εμφανίζεται στα βιβλία της ως χρέος).
Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλος
Google Docs makes it easy to create, store and share online documents, spreadsheets and presentations.