Γιατί οι κες Διαμαντοπούλου και Χριστοφιλοπούλου, ο κ. Αρβανιτόπουλος και τα κόμματά τους υποκύπτουν στις απαιτήσεις του Υπουργού του ενός μηνός;
Του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
1. Ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Μπαμπινιώτης, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος (ΝΔ) και η υφυπουργός Παιδείας κα Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) δήλωσαν, σχετικά με τον νόμο για τα ΑΕΙ:
- Ο κ. Μπαμπινιώτης: «Έχω ανοίξει έναν νέο διάλογο με τις πανεπιστημιακές αρχές, με αδιαπραγμάτευτη βάση την εφαρμογή του νόμου, πράγμα που δεν αμφισβητούν και οι πανεπιστημιακές αρχές, με ό,τι βελτιώσεις απαιτηθούν για την εφαρμογή του στην πράξη…”.
- Ο κ. Αρβανιτόπουλος: «Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι προσπαθούμε να διευκολύνουμε τα Ιδρύματα, ο νόμος θα εφαρμοσθεί και από τη Νέα Δημοκρατία, που θα προκύψει, μετά τις εκλογές. Θα δεχθούμε προτάσεις, δεν κάνουμε επιτροπή για να αλλάξουμε το νόμο».
- Η κα Χριστοφιλοπούλου: “Τον νόμο θα εφαρμόσει και το ΠΑΣΟΚ, που θα είναι πρώτο κόμμα”.
2. Ο σκεπτόμενος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι ο νόμος για τα ΑΕΙ που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο παίρνει πλέον τον δρόμο για τις ελληνικές καλένδες.
(α) Οι πολιτικοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μας λένε πως ο νόμος αυτός δεν θα αλλάξει και πως θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές, μάλλον μας εμπαίζουν!
Ο νόμος (που ψηφίστηκε από 260 βουλευτές) δεν εφαρμόστηκε, επειδή τα κόμματα της παρούσας κυβέρνησης δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την αντίδραση μιας συντεχνίας του καθηγητικού κατεστημένου και μιας μειοψηφίας φοιτητοπατέρων.
Η, μέχρι και σήμερα, συμπεριφορά της αντιδρώσας στην εφαρμογή του δυναμικής μειοψηφίας δείχνει ότι, και στον “νέο διάλογο”, η μειοψηφία αυτή θα απαιτήσει την ανατροπή του ψηφισμένου νόμου και την ψήφιση άλλου, που θα εξασφαλίζει τις βλέψεις και τα συμφέροντά της.
(β) Οι κες Διαμαντοπούλου και Χριστοφιλοπούλου και ο κ. Αρβανιτόπουλος θα έχουν ασφαλώς διαβάσει την πρόσφατη πρυτανική ανακοίνωση και θα έχουν διαπιστώσει πως:
- η γενική και αόριστη δήλωση των πρυτάνεων (ότι “προσέρχονται στον διάλογο, με γνώμονα την προστασία και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος”) δεν επιβεβαιώνει τη “διαβεβαίωση” του κ. Μπαμπινιώτη, ότι δηλαδή η εφαρμογή του νόμου αποτελεί την “αδιαπραγμάτευτη βάση” του διαλόγου, την οποία “δεν αμφισβητούν οι πανεπιστημιακές αρχές” (!).
- οι πρυτάνεις με την ανακοίνωσή τους αναφέρονται μόνο στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και στις “δυσλειτουργίες” του νόμου.
Θα έχουν επίσης διαβάσει τις πρυτανικές προσφυγές στο Σ.τ.Ε και θα έχουν δει σε ποιές “δυσλειτουργίες” του νόμου –που ασφαλώς θα απαιτηθεί η ανατροπή τους– αναφέρεται η πρόσφατη πρυτανική ανακοίνωση.
(γ) Τι κάνει λοιπόν τρεις υπουργούς και τα κόμματά τους να πιστεύουν πως ό,τι συνέβη μετά την ψήφιση του νόμου, τον Σεπτέμβριο, δεν θα επαναληφθεί και μετά τις εκλογές (σε σίγουρα δυσμενέστερες πολιτικά συνθήκες), αν ο “νέος διάλογος” δεν “δικαιώσει” τη δυναμική μειοψηφία;
3. Μεταξύ αυτών που, μετά τις δηλώσεις Μπαμπινιώτη, έχουν καταλάβει πως ο νόμος για τα ΑΕΙ οδεύει προς τις καλένδες, είναι και ο κ. Γιώργος Τσεμπελής, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που πριν από ένα χρόνο δέχτηκε να συμμετάσχει στο Ερευνητικό Συμβούλιο Κοινωνικών Επιστημών (του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας) και πριν από λίγες μέρες, εξ’ αιτίας των τελευταίων εξελίξεων, παραιτήθηκε από το Συμβούλιο αυτό.
Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Τσεμπελής, αφού σχολιάσει την κατάσταση στα ελληνικά ΑΕΙ και την αντίδραση που ο νόμος συνάντησε μετά την ψήφισή του, παρατηρεί τα ακόλουθα που αξίζει να διαβαστούν:
«Αυτή η διάταξη (χρήματα για ένα ΑΕΙ μπορούσε να λάβει μόνο η νεοεκλεγείσα ηγεσία του ιδρύματος) ήταν η μόνη ασπίδα που είχε ο νόμος πλαίσιο μέσα σε μια θάλασσα αναρχίας που κυριαρχεί σήμερα στα ΑΕΙ (…).
Αυτή τη διάταξη η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την ανέτρεψε. Ο υπουργός δήλωσε ότι έχει την υποστήριξη του Πρωθυπουργού, και με δυο υφυπουργούς στο πλευρό του (έναν από το κάθε κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση) δήλωσε πως στόχος του είναι το πως θα εφαρμοστεί ο νόμος ο οποίος ‘συναντά προβλήματα’. Οι δυο υφυπουργοί υποστήριξαν τα λεγόμενα του υπουργού και διαφώνησαν μόνο στο αν μετά τις εκλογές ο νόμος θα εφαρμοστεί από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ.
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την δήλωση ότι τα πάντα γίνονται για να σωθεί ο νόμος; Νομίζει ο κύριος Μπαμπινιώτης ότι τον πίστεψε κανείς; Την ελαφρότητα του χιούμορ των υφισταμένων; Το πρόβλημα τους είναι ποιος θα βγει στις εκλογές να αναλάβει την εφαρμογή;
Οι θριαμβολογίες των πρυτάνεων που αποτελούν μέλη της νεοσυσταθείσας επιτροπής προς ‘διάσωση’ του νόμου είναι οι αλαλαγμοί των λύκων που τους εμπιστεύτηκαν ΞΑΝΑ να φυλάνε τα πρόβατα.
(Ο νόμος) ήταν μια επένδυση για το μέλλον μας και δεν φαίνεται να νοιάζεται κανείς για την ‘διάσωση’ του. Ούτε καν τα κόμματα που τον ψήφισαν”.
4. Ερωτήματα προς απάντηση από τις κες Διαμαντοπούλου και Χριστοφιλοπούλου, τον κ. Αρβανιτόπουλο και τα κόμματά τους.
- Ο νόμος 4009/2011 για τα ΑΕΙ μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί, ναι ή όχι;
- Αν δεν μπορεί, επειδή χρειάζεται τροποποίηση σε κάποια σημεία του, γιατί δεν λέτε ευθαρσώς ποιες ρυθμίσεις του πρέπει να αλλάξουν;
- Αν μπορεί, γιατί ανέχεστε τον μοιραίο αιφνιδιασμό του κ. Μπαμπινιώτη;
- Θεωρείτε δυσμενέστερη την (για ένα μήνα) απώλεια των υπηρεσιών του κ. Υπουργού (αν πραγματοποιούσε την απειλή παραίτησής του) από την περιπέτεια του “νέου διαλόγου” (που αμαχητί αποδεχτήκατε) ή συμβαίνει κάτι άλλο που εμείς αγνοούμε;
5. Το μήνυμα που στέλνουν στους πολίτες τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, με την άτακτη υποχώρησή τους από το πεδίο της “μάχης για την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ”, είναι απλό και ηχηρό:
“Ο επιμένων και βιαιοπραγών νικά και επιβάλλει τον δικό του “διάλογο” και τον δικό του ‘Νόμο’ ”!