Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Δίαυλος επικοινωνίας με Τουρκία αλλά με «καλή προετοιμασία»



Τι ανέφερε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009 07:00


Εντός των ημερών αναμένεται η απάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην επιστολή Ερντογάν, στην οποία τονίζεται η ετοιμότητα της Τουρκίας για διάλογο, ενώ προτείνεται συνεργασία υψηλού επιπέδου, με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών και των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.
«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, στηρίζει τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας, αλλά επιμένει με πολύ σαφή τρόπο στην υλοποίηση όλων των προϋποθέσεων και υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ε.Ε.» επεσήμανε ο κ. Δρούτσας.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, πριν από τη συνάντησή του με τον Αυστριακό πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ, δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει την ελληνική πρωτοβουλία για δίαυλο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
Τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές, γιατί όπως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», και ότι «χρειάζεται καλή προετοιμασία ώστε να μην σπαταλήσουμε χάριν της επικοινωνίας την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας».
«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, στηρίζει τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας, αλλά επιμένει με πολύ σαφή τρόπο στην υλοποίηση όλων των προϋποθέσεων και υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη της», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να ανταποκριθεί η Τουρκία σε αυτές τις υποχρεώσεις πού γρήγορα, καθώς «υπάρχει και η ημερομηνία - ορόσημο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο, όπου η Τουρκία θα αξιολογηθεί για τα πεπραγμένα της έως τώρα».
Ο κ. Δρούτσας είχε, χθες, στην αυστριακή πρωτεύουσα, διμερείς επαφές με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Αντικείμενο συζήτησης ήταν η ευρωπαϊκή πορεία της των Δυτικών Βαλκανίων και η ελληνική πρόταση για το 2014, ως ημερομηνία ένταξης των χωρών αυτών, όπως επίσης η προετοιμασία της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «τα στρατεύματα κατοχής δεν έχουν θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Εξάλλου, ο κ. Δρούτσας παρουσίασε τις βασικές θέσεις και προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ, σε Ειδική Συνεδρίαση του Μονίμου Συμβουλίου του Οργανισμού, στη Βιέννη. Είχε, επίσης, συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΑΣΕ, Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, και αργότερα επισκέφθηκε τα γραφεία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο διεθνή Οργανισμό.
Νταβούτογλου: Πρόταση για μηχανισμό ευρείας συνεργασίας
Eναν «μηχανισμό ευρείας συνεργασίας» πρότεινε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Γιώργο Παπανδρέου, δήλωσε χθες από τη Γαλλία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι πρώτες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς ήταν θετικές και επομένως θα υπάρξει συνεργασία για την υλοποίηση».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Νταβούτογλου.
Εκφράζοντας την ικανοποίηση της τουρκικής κυβέρνησης για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Η επίσκεψή του είχε επιτυχία, είχαμε δυο συναντήσεις που ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές. Με την Ελλάδα επιθυμούμε όχι μόνο να έχουμε μηδενικό πρόβλημα, αλλά να προχωρήσουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και επαφή».
Την ικανοποίησή του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς όταν είδαμε ότι ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την Τουρκία. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς ακούγοντάς τον στο Συμβούλιο της Ευρώπης να επιβεβαιώνει τη θετική του αντιμετώπιση για διάφορα προβλήματα και ιδιαίτερα γι' αυτά που απασχολούν την Τουρκία και την Ελλάδα», είπε.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών Κουσνέρ-Νταβούτογλου ήταν η Ευρώπη, η Κύπρος, το Αφγανιστάν, η Μέση Ανατολή, αλλά και ο αγωγός Ναμπούκο.
Σε σχέση με τις γαλλοτουρκικές σχέσεις και τις θέσεις της Γαλλίας στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο κ.Νταβούτογλου τάχθηκε υπέρ μιας «μεγαλύτερης εμβάθυνσης των σχέσεων, προς όφελος και των δύο πλευρών», ενώ σε σχέση με το Κυπριακό αναφέρθηκε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι τάχθηκαν τότε «υπέρ της λογικής της ειρήνης».
Σχόλια
Τελικά θα μας κάτσουν στο τραπέζι να συζητήσουμε με βάση πολιτικούς όρους, και όχι του Διεθνούς Δικαίου, θα μας αποσπάσουν το κάτι τις τους και εμείς θα αρκεστούμε στο MEA CULPA.
ΣΓΣ

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

«Χαμηλή διπλωματία» σε υψηλό επίπεδο προτείνει η Αγκυρα



Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009 07:00

Ενεργοποίηση του διμερούς διαλόγου για θέματα «χαμηλής διπλωματίας», σε υψηλό όμως επίπεδο, προτείνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αγκυρα, και σε αυτό το πλαίσιο, όπως προανήγγειλε χθες στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγκίς, ο Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να επισκεφθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα την Ελλάδα.
Ο κ. Μπαγίς επεσήμανε ακόμη ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα απαντήσει σύντομα στην επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ειδικότερα, η τουρκική πλευρά προτείνει τακτικές συναντήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών ή υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι θα συζητούν, πλαισιωμένοι κάθε φορά από τους αρμόδιους υπουργούς, για σειρά θεμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ενέργεια, τον τουρισμό κ.ά.
Παρόμοιες συζητήσεις, αν και όχι σε τόσο υψηλό επίπεδο, είχαν δρομολογήσει, πριν από μια περίπου δεκαετία, οι τότε υπουργοί Εξωτερικών, Παπανδρέου και Τζεμ, ενώ ανάλογες «στρατηγικές σχέσεις» έχει συνάψει από τότε η Τουρκία με άλλες γειτονικές της χώρες, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».
Η τακτική αυτή της τουρκικής ηγεσίας αποτελεί πιθανώς μέρος της επικοινωνιακής εκστρατείας, στην οποία έχει επιδοθεί τις τελευταίες μέρες, πολλαπλασιάζοντας τις κινήσεις «καλής θέλησης», εν όψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται να συνάψει συμφωνία με την Ε.Ε., διά του αρμόδιου επιτρόπου Μπαρό, ο οποίος επισκέπτεται τη γειτονική χώρα, για το καυτό θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα επίμαχα ζητήματα -ο Μπεγκίς έκανε λόγο χθες για «τουρκικές σκέψεις για το Κυπριακό, το Αιγαίο, τις μειονότητες και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας»-, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να θέτει όρους «αμοιβαιότητας», όπως, για παράδειγμα, άρση του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων έναντι εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, αφήνοντάς τα, στην ουσία, στην άκρη.
«Ποτέ δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ενώ υπογράμμισε τις «ευθύνες» της Τουρκίας ως προς την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Ε.Ε. - Τουρκίας.
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN - Turk, ο κ. Μίλιμπαντ είπε ότι «όλες οι πλευρές έχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. Υποχρεώσεις έχει και η Τουρκία».
Ο Βρετανός υπουργός είπε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στις αλληλοκατηγορίες και, υπενθυμίζοντας ότι το περασμένο Σάββατο συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τόνισε ότι «ποτέ δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία».
Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπεγκίς, ο οποίος είναι και ο κύριος διαπραγματευτής της χώρας του με την Ε.Ε., έγινε δεκτός χθες από τον πρωθυπουργό, Γ.Α. Παπανδρέου, και είχε, στη συνέχεια, άτυπη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, κατά την οποία ο Τούρκος αξιωματούχος ανέπτυξε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας του και την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως σήμερα.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, αρκέστηκε χθες να δηλώσει ότι στην επιστολή -που, όπως είπε, δεν έχει διαβάσει και στην οποία θα δοθεί απάντηση τις προσεχείς μέρες- η τουρκική πλευρά εκφράζει την επιθυμία της για στενή συνεργασία στο μέλλον με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών».


Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Προσέγγιση από την Άγκυρα



Επιστολή «φιλίας» Ερντογάν στον Παπανδρέου και δέσμη προτάσεων για αναζήτηση «νέων δυνατοτήτων συνεργασίας» και λύσης στα διμερή θέματα, ενώ πλησιάζει η ώρα αξιολόγησης της τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ
14:30

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα


Η τουρκική διπλωματία, ενώ πλησιάζει η στιγμή που η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάνει μία επιδεικτική κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα, την ώρα που οι προκλήσεις στο Αιγαίο είναι συνεχείς, ο διάλογος για τη λύση του Κυπριακού βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και -φυσικά- το casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια παραμένει.




Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Γ.Παπανδρέου και την Ελλάδα σε επαφές προκειμένου με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση οι δύο χώρες να βρουν λύσεις σε όλα τα θέματα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαφωνίες, ήδη από την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού.

Προσέγγιση από την Αγκυρα
Με επιστολή που έστειλε ο τούρκος πρωθυπουργός στον Γ.Παπανδρέου ενημερώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση «διαθέτει την απαιτούμενη βούληση για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε όλους τους τομείς και είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα».
Μάλιστα, η ίδια πηγή θέλει στην επιστολή να περιλαμβάνεται «σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας», στην κατεύθυνση «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», που είναι πλέον «από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».
Ο κ.Ερντογάν φέρεται να τονίζει ότι ο δεκαετής διάλογος μεταξύ των δύο χωρών και η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα μπορούν να δώσουν «νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία αμέσως μετά την εκλογή του.


Κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009 07:00



Εντονη κινητικότητα σημειώνεται σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στις σχέσεις της Αθήνας τόσο με την Άγκυρα όσο και με τα Σκόπια. Ως συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν έτεινε στον κ. Παπανδρέου χείρα φιλίας και απηύθυνε πρόσκληση σε διάλογο «για όλα τα υφιστάμενα προβλήματα».
Ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση σε διάλογο «για όλα τα υφιστάμενα προβλήματα».
Απ΄την πλευρά τους, τα Σκόπια έσπευσαν, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι, να καλέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κ. Παπούλια να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.
Ειδικότερα, αμέσως μετά τη συνομιλία που είχαν χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, ο Μάθιου Νίμιτς πρότεινε, με ανακοίνωσή του, νέα συνάντηση με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά στις 16 Νοεμβρίου.
Στην ανακοίνωσή του, ο μεσολαβητής επισημαίνει ότι ο γενικός γραμματέας τού ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικό γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη» και «θα υποστηρίξει πλήρως» το «συνεχή διευκολυντικό ρόλο» του κ. Νίμιτς.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου ότι «η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη βούληση για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε όλους τους τομείς και είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ταγίπ Ερντογάν «διατυπώνει σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας» και υπογραμμίζει ότι «η γραμμή ``μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες``, είναι από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».
Εκφράζει, επίσης, την ελπίδα ότι με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, μπορεί να δοθεί νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία και το διάλογο που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια και δηλώνει την ικανοποίησή του για το γεγονός της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή -που είναι γραμμένη σε «αρκετά προσωπικό τόνο και με «εποικοδομητικό πνεύμα» και παραπέμπει στις ημέρες της συνεργασίας Παπανδρέου - Τζεμ, το 1999- θα δοθεί απάντηση τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να δώσει μια «πρόγευση» των προθέσεών του κατά τη συνάντηση που θα έχει, σήμερα το μεσημέρι, με τον υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας και κύριο διαπραγματευτή με την Ε.Ε., Ε. Μπαγκίς, στον οποίον αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, θα παραθέσει γεύμα εργασίας.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Κυπριακό: Κριτική Ταλάτ για την «ανεξαρτησία»


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009 07:00



«Ηταν λάθος η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου το 1983», σύμφωνα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, «πρόεδρο» της αυτοαποκαλούμενης «ΤΔΒΚ», ο οποίος δηλώνει πως είχε αντιταχθεί τότε στην απόφαση περί έγκρισης της «ανεξαρτησίας».
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ολα αυτά στο βιβλίο του δημοσιογράφου Ερντάλ Γκιουβέν, με τίτλο «Η Κύπρος του Ταλάτ» που κυκλοφόρησε στην Τουρκία και είναι ουσιαστικά μια μεγάλη συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
«Δεν υπήρχε πιο λανθασμένη απόφαση από την ίδρυση της ΤΔΒΚ», αναφέρει ο Ταλάτ». Ήταν δεδομένο ότι στη διεθνή συγκυρία της εποχής, αυτό θα στρεφόταν εναντίον μας. Διότι υπήρχε το Τουρκοκυπριακό Ομόσπονδο Κράτος.
Η τουρκική πλευρά, κινούμενη με εθνικιστική έξαρση, είχε λάβει απόφαση με την οποία έκανε ζημιά στον εαυτό της. Αφενός περιήλθε σε δύσκολη θέση ο τουρκοκυπριακός λαός και αφετέρου η Τουρκία αντιμετώπισε πολύ βαριές πιέσεις διεθνώς. Ήταν μία αλόγιστη κίνηση».
Κάνοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο Ταλάτ είπε ότι «αυτό που έκανε το Κόσοβο σε τρία χρόνια, εμείς δεν το καταφέραμε σε τριάντα. Διότι υπολογίσαμε ότι θα το καταφέρουμε προκαλώντας τον κόσμο».
Συνάντηση Ντάουνερ - Χριστόφια
Γόρδιος δεσμός και το περιουσιακό
Ως ένα από τα πιο δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα του Κυπριακού χαρακτήρισε το κεφάλαιο για το περιουσιακό ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Σε ερώτηση, εάν τα Ηνωμένα Έθνη υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ωστόσο πως υπάρχουν εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού που συζητούν μαζί του και καταθέτουν τις ιδέες τους για τα διάφορα κεφάλαια. Σημείωσε επίσης ότι ο Διεθνής Οργανισμός δεν έχει θέση για το περιουσιακό, το εδαφικό, ή οποιοδήποτε άλλο κεφάλαιο.
Ο Χριστόφιας ζητεί κίνηση της Τουρκίας υπέρ της λύσης
Κίνηση της Τουρκίας υπέρ της λύσης ζητεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», και υπογραμμίζει πως δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην αναμενόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αναφερόμενος στα περί χρονοδιαγράμματος και διορίας που αναφέρονται σχετικά με τη λύση, ο κ. Χριστόφιας τονίζει ότι τα θεωρεί «εκβιασμό προς το πρόσωπό του και την Κυπριακή Δημοκρατία».
«Όσο βλέπω τις μεταξύ μας διαφορές και διαφωνίες, δηλώνω ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση μέχρι το Δεκέμβριο. Ακόμη και να συνεχίσουμε με την υφιστάμενη ταχύτητα, είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μία λύση πριν από τον Απρίλιο», συμπληρώνει.
Ως προς τη στάση της Λευκωσίας στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν «μοντέρνο και κοινωνικό πολιτικό», λέει ότι «όλοι θέλουν η Κύπρος να κρατήσει στάση λογικής, για να μην τιμωρηθεί η Τουρκία», αλλά ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρικτό μέλλον ετοιμάζουν στους Έλληνες - Άρχοντες ο...



Κυριακή, 1 Νοέμβριος 2009, 16:18

Αλήθεια, έχουν καταλάβει όλοι οι συμπατριώτες μας τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να περάσει μέτρα όπως η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών, η παροχή της ελληνικής ιθαγένειας, του δικαιώματος ψήφου και αμέτρητων προνομίων σε αυτούς;

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι διστάζει, για να ελαχιστοποιεί το πολιτικό κόστος, αλλά θα βγαίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι Οικολόγοι, διάφορα εγχώρια ή ξένα think-tanks (ιδρύματα, παρατηρητήρια, οργανώσεις κλπ) ή κουλτουριάρικοι θεσμοί όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και άλλες ανεξάρτητες αρχές και θα πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή. Τότε η κυβέρνηση θα σπεύδει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των θολοκουλτουριάρηδων, ισχυριζόμενη ότι δήθεν ανταποκρίνεται σε απαίτηση της κοινωνίας και των φορέων της.

Ένα από τα ιδρύματα που θα έχουν τον παραπάνω ρόλο είναι το ΙΣΤΑΜΕ – Ανδρέας Παπανδρέου. Να δούμε λοιπόν ποιες ήταν οι πρόσφατες προτάσεις του ιδρύματος αυτού για την πολιτική στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης; Να δούμε τη φρίκη που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει για τους Έλληνες;

Λοιπόν: Την απλοποίηση των διαδικασιών απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι ζητεί το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», βάσει των προτάσεων για αναμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως θέσεις του ΠΑΣΟΚ. 


-Απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα


-Δυνατότητα απασχόλησης μεταναστών στη δημόσια διοίκηση.


-Διαμονή ενός έτους στην Ελλάδα είναι αρκετή προκειμένου ο αλλοδαπός να ζητήσει οικογενειακή επανένωση.


-Κριτήριο επαρκούς εισοδήματος πρέπει να τεθεί ο κατώτερος μισθός ανειδίκευτου εργάτη.


-Εφάπαξ καταβολή ενός παραβόλου για όλη την οικογένεια, μόνο κατά την αρχική αίτηση.
-Δικαίωμα αυτόνομης άδειας διαμονής, ύστερα από τρία χρόνια διαμονής της συζύγου και των παιδιών.


-Ανήλικοι που βρίσκονται πέντε χρόνια στην Ελλάδα να αποκτούν με την ενηλικίωση άδεια επί μακρόν διαμένοντος ή μόλις συμπληρωθούν πέντε χρόνια μετά την ενηλικίωση. Η σύζυγος αλλοδαπού επί μακρόν διαμένοντος να τίθεται στο ίδιο καθεστώς με τον πρώτο χρόνο επανένωσης.


-Οσοι μετανάστες κατοικούν δύο τουλάχιστον χρόνια σε κάποιον δήμο και έχουν συμπληρώσει πενταετή νόμιμη παραμονή στη χώρα, να απολαμβάνουν το δικαίωμα ψήφου, αλλά και συμμετοχής στην ανάδειξη δημοτικών και κοινοτικών Αρχών.

Είναι σαφές ότι αν αυτά τα μέτρα περάσουν, τότε τέλειωσαν η Ελλάδα και ο Ελληνισμός. Είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα ανεχτούν αυτό το φριχτό μέλλον που θέλουν να δημιουργήσουν γι' αυτούς ο Γιωργάκης και η υπόλοιπη θολοκουλτουριάρικη και νεοταξίτικη παρέα του. Το ιστολόγιό μας καλεί κάθε Έλληνα και Ελληνίδα με πατριωτικά αισθήματα, σε ένα διαρκή αγώνα αντίστασης σε αυτά τα ανθελληνικά σχέδια. Για να μην είμαστε οι τελευταίες γενιές Ελλήνων που κατοικούν στην πολυαγαπημένη μας πατρίδα…

Αυτά και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στο http://patriotikoslogos.blogspot.com όπως την αμοιβή του Φυντανίδη για κάθε εκπομπή του, όταν ο κόσμο ψωμολυσσάει.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Χτίζει συμμαχίες στην ΕΕ



Στο κλαμπ της πλειοψηφίας για την επιλογή του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών επιδιώκει να μπει η Ελλάδα. Στόχος η εξασφάλιση «ανταλλαγμάτων» για οικονομία και σχέσεις με Τουρκία, Σκόπια«E» 30/10

Νέο σύστημα συμμαχιών σε πρόσωπα και πολιτικές επιδιώκει να δημιουργήσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Γ. Παπανδρέου. Στην πρώτη του συμμετοχή σε σύνοδο κορυφής με τη νέα του ιδιότητα ο Ελληνας πρωθυπουργός επιδίωξε να μπει στο κλαμπ της πλειοψηφίας για την επιλογή του προέδρου του συμβουλίου και του υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης, με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας.


Αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ χωρίς επίλυση του ονόματος
Με αυτό τον τρόπο ελπίζει να ελαχιστοποιήσει τις πιέσεις σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή την οικονομία και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τα Σκόπια.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γ. Παπανδρέου θα στηρίξει για τους νέους θεσμικούς ρόλους το δίδυμο «Γιούνκερ- Μίλιμπαντ» εξασφαλίζοντας δύο «ανταλλάγματα»: πρώτον, την ανοχή των εταίρων μας στο θέμα της περιόδου χάριτος για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στα δεδομένα του συμφώνου σταθερότητας και, δεύτερον, να μη δεχθούμε πιέσεις στα θέματα των ευρωτουρκικών σχέσεων και της ονομασίας των Σκοπίων.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι ισχυροί της Ενωσης και η Κομισιόν είναι διατεθειμένοι να δώσουν την παράταση των τριών ετών που ζητάμε, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να τους παρουσιάσει μόνιμα μέτρα που θα ανατρέπουν οριστικά τις παθογένειες της οικονομίας μας.
Αλλιώς, ο κίνδυνος να βρεθούμε στο τελευταίο σκαλοπάτι του συμφώνου σταθερότητας με καταστροφικές επιπτώσεις στα επιτόκια δανεισμού θα φανεί και πάλι απειλητικός στον ορίζοντα.

Οδηγίες
Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει λάβει οδηγίες από τον Γ. Παπανδρέου να επιχειρήσει δύο πράγματα: πρώτον, να μηδενίσει τα κοντέρ, αποσαφηνίζοντας τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, και, δεύτερον, να κάνει μια νέα αρχή παρουσιάζοντας ένα αξιόπιστο σχέδιο εσόδων και εξόδων.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της Τουρκίας και των Σκοπίων, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αναμένονται ιδιαίτερες πιέσεις τον Δεκέμβριο, καθώς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ελάχιστοι όσοι βιάζονται να κάνουν τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της διεύρυνσης.

Στο Λονδίνο
Στο πλαίσιο της νέας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, ο Γ. Παπανδρέου θα περάσει σήμερα την πόρτα της Ντάουνιγκ Στριτ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γκ. Μπράουν και τον Ντ. Μίλιμπαντ. Η υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στα ευρωτουρκικά και το σκοπιανό από τους Βρετανούς κρίνεται κρίσιμη και για αυτό η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη συγκεκριμένη επίσκεψη. Στην ατζέντα των επαφών δεν αποκλείεται να βρεθεί και το θέμα της τρομοκρατίας, μετά την έξαρση του φαινομένου στη χώρα μας.

Οπως είθισται, ο Γ. Παπανδρέου θα θέσει και το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα καλώντας τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Γηραιάς Αλβιώνας να επισκεφθούν τη χώρα μας και το νέο μουσείο της Ακρόπολης.
Στις 9 Νοεμβρίου ο Γ. Παπανδρέου θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς των 20 ετών από την πτώση του τείχους.
Με την ευκαιρία θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και την ηγεσία των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών. Στις 15 του ίδιου μήνα ενδέχεται να μπει εμβόλιμα και νέα σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την επιλογή του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών με βάση τη συνθήκη της Λισαβόνας.
Η υποψηφιότητα του Τ. Μπλερ για την προεδρία του ευρωπαϊκού συμβουλίου φαίνεται να έχει οριστικά χάσει το προβάδισμα, καθώς ο τέως Βρετανός πρωθυπουργός προέρχεται από χώρα που δεν συμμετέχει στην ΟΝΕ και τη Σένγκεν.

Κοινό σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη
«Αξονας» Μπράουν - Παπανδρέου

Τη σύνδεση της οικονομικής κρίσης με την κλιματική αλλαγή σε ένα κοινό σχέδιο εξόδου από την κρίση με στόχο την πράσινη οικονομία πρότεινε στο συμβούλιο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία (φόρος επί των συναλλαγών, πράσινα ομόλογα, χρηματοδότηση από διεθνή ταμεία και φόρος στις εκπομπές CO2), κερδίζοντας την υποστήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκ. Μπράουν, και του Αυστριακού καγκελαρίου, Β. Φάιμαν. Το συμβούλιο αποδέχτηκε την πρόταση και εξουσιοδότησε την επιτροπή να εξετάσει όλες τις καινοτόμες χρηματοδοτήσεις. Με τον Βρετανό πρωθυπουργό η συμφωνία επεκτάθηκε και στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για νέα πολιτική ανάπτυξης, με έμφαση τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα θα είναι μπροστάρης στην ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας στην Ενωση. Εστειλε, όμως, ένα αυστηρό μήνυμα, αρχικά προς τα Σκόπια. Είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων χωρίς επίλυση του ονόματος. Παρότι η Ελλάδα μένει στη διαδικασία του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός έδειξε την προτίμησή του στις απευθείας επαφές «όπου οι θέσεις λέγονται ντόμπρα και ανοιχτά», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, περιορίστηκε να αναφερθεί στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. «Το συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίηση για τις προθέσεις, αλλά χρειάζονται και έργα»!
Ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του για τα πρόσωπα που θα στηρίξει η Ελλάδα για τις θέσεις του προέδρου του συμβουλίου και του υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης, αποκάλυψε όμως ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την επιτροπή για το πρόσωπο και το χαρτοφυλάκιο του Ελληνα επιτρόπου.
Για την οικονομία τόνισε ότι έβαλε ο ίδιος το θέμα στις διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου. «Είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω τη βούληση της χώρας μας να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της, να στέλνει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία στις Βρυξέλλες, να κάνει σοβαρές τομές στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Σημείωσε ακόμη ότι προειδοποίησε τους εταίρους μας να μη βιαστούν να σημάνουν το τέλος της κρίσης, γιατί οι οικονομίες έχουν ακόμη ανάγκη από τονωτικές ενέσεις.
Εκανε τέλος και μία δήλωση για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής: «Η ελληνική κοινωνία είναι ενωμένη απέναντι στην τυφλή δολοφονική βία που σημαδεύει νέους εργαζομένους και περαστικούς πολίτες. Ολοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τέλος στον κύκλο του αίματος».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ