Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Υβριδικό πύραυλο εκτόξευσε η Μόσχα

Υβριδικό πύραυλο εκτόξευσε η Μόσχα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 27/12/2007

Της Ελενας Μπέλλη

Σε επίδειξη στρατηγικής υπεροχής προχώρησε αυτή την εβδομάδα η Ρωσία, εκτοξεύοντας με επιτυχία δύο πυραύλους, διαφορετικού τύπου, σχεδιασμένους έτσι ώστε να «εκμηδενίσουν» τα σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα, όπως αυτό που προτίθενται οι ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη.

Ο πύραυλος RSM-54 ή αλλιώς Sineva εκτοξεύτηκε την Τρίτη από πλατφόρμα ρωσικού υποβρυχίου στη Θάλασσα του Μπάρεντς για να προσγειωθεί λίγο αργότερα στη Χερσόνησο Καμτσάτκα.

Όπως εξήγησαν Ρώσοι αξιωματούχοι, ο πύραυλος RSM-54 είναι ένας υβριδικός βαλλιστικός πύραυλος που έχει την ιδιότητα να μετατρέπεται, κατά το τελικό στάδιο, σε πύραυλο κρουζ και άρα να μην εντοπίζεται από τα αντιπυραυλικά συστήματα που λειτουργούν βάσει της τροχιάς των βαλλιστικών πυραύλων.

Οπως επισήμανε ο στρατηγός Νικολάι Σολοβτσόφ, ο πύραυλος RSM-54 «μπορεί να διαπεράσει οποιοδήποτε αντιπυραυλικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των συστημάτων του μέλλοντος». Ο συγκεκριμένος πύραυλος με βεληνεκές 8.000 χλμ., μπορεί να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές. Αναλόγου ισχύος είναι και ο πύραυλος RS-24, o oποίος εκτοξεύτηκε την Τρίτη από κινητό εκτοξευτήρα στη βάση Πλέσετσκ στη βόρεια Ρωσία και έπληξε τους στόχους στην Χερσόνησο Καμτσάτκα, σε απόσταση 7.000 χλμ. Ο πύραυλος RS-24, που μπορεί να μεταφέρει πολλές πυρηνικές κεφαλές, αποτελεί την εξέλιξη του πυραύλου Topol-M που μεταφέρει μόνον μία πυρηνική κεφαλή, και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά επιτυχώς τον περασμένο Μάιο. «Η ανάπτυξη του RS-24 θα ενισχύσει τις δυνατότητες των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων να διαπερνούν τα πυραυλικά αμυντικά συστήματα και θα ενισχύσει τη δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής των ρωσικών δυνάμεων», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η αρμόδια ρωσική υπηρεσία, η οποία επίσης επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος «θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά των στρατηγικών δυνάμεων και θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Ρωσίας και των συμμάχων της έως τα μέσα του αιώνα».

Απάντηση
Τα νέα υπερσύγχρονα στρατηγικά όπλα της Ρωσίας συνιστούν εν μέρει την απάντηση της Μόσχας στην πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη. Η νέα τεχνολογία ωστόσο είναι και η «προσωπική απάντηση» του προέδρου Βλ. Πούτιν στις εκκλήσεις του στρατεύματος για τον εκσυγχρονισμό ενός σχετικά πεπαλαιωμένου οπλοστασίου.

Ο Πούτιν, χρησιμοποιώντας τα κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου, χρηματοδοτεί την έρευνα και την προώθηση των νέων υπερσύγχρονων όπλων, έχοντας αναδείξει το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Θερμότητας στη Μόσχα, στον βασικότερο μοχλό για την εξέλιξη των στρατηγικών δυνάμεων στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου