Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Απειλεί την Ευρώπη η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ... κυκλώσει τη Ρωσία.
ΣΓΣ
20080326 Απειλεί την Ευρώπη η διεύρυνση του ΝΑΤΟ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 26/3/2008

Του Lionel Barber του Neil Buckley και της Catherine Belton

O νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Ουκρανίας και της Γεωργίας θα απειλήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Οι δηλώσεις του, σε συνέντευξη στους Financial Times, θα εντείνουν την πίεση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ώστε να μην επιτρέψει στις δύο αυτές χώρες να συμπεριληφθούν στο ΝΑΤΟϊκό «σχέδιο δράσης» κατά τη σύνοδο στο Βουκουρέστι την επόμενη εβδομάδα, όπου θα παρευρεθεί και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση που έχει προκύψει με Γεωργία και Ουκρανία. Θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην υπάρχουσα δομή της ευρωπαϊκής ασφάλειας», τόνισε ο Μεντβέντεφ, στην πρώτη του συνέντευξη αφότου κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία στις 2 Μαρτίου, προσθέτοντας ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να αποδεχτεί να έχει εκπροσώπους μιας στρατιωτικής συμμαχίας, στην οποία η ίδια δεν ανήκει, κοντά στα σύνορά της».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα μεταβεί πάντως στο Κίεβο την παραμονή της συνόδου, σε μία ακόμα προσπάθεια άσκησης πίεσης ώστε η Ουκρανία και η Γεωργία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Ο Μεντβέντεφ δεσμεύτηκε ακόμα να ενισχύσει το γράμμα του νόμου και να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Κυρίως, υποσχέθηκε συνοχή. Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του προκατόχου του ότι δεν θα είναι «ηπιότερος» στις σχέσεις με τη Δύση, ο Μεντβέντεφ έδειξε ελάχιστα στοιχεία υποχώρησης από τη σκληρή ρητορική του Πούτιν. Επανέλαβε τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας για τα σχέδια εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για την επίλυση βασικών διαφορών με τις ΗΠΑ. Παραδέχτηκε ακόμα ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Βρετανία, οι οποίες βούλιαξαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο μετά τη δολοφονία του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξάντερ Λιτβινένκο. «Είμαστε ανοιχτοί στην αποκατάσταση της συνεργασίας σε κάθε επίπεδο», διαμήνυσε ο Μεντβέντεφ, επισημαίνοντας πάντως ότι «ο χρόνος θα δείξει» εάν μπορεί να υπάρξει πρόοδος με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου