Θα το επιτρέψουν οι ΗΠΑ;
Ποιος τελικά θα έχει τον πολιτικό έλεγχο;
ΣΓΣ
Εντός του ΝΑΤΟ θέλουν τη Ρωσία οι Ευρωπαίοι
Με τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή, οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ζήτησαν την επανέναρξη του διαλόγου με τη Μόσχα, που είχε διακοπεί το καλοκαίρι λόγω Καυκάσου. Η Ε.Ε έκανε ήδη χθες το ανάλογο βήμα.
"Η" 3/12
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Την έντονη διαφωνία τους στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Μόσχας εξέφρασαν εκ νέου χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, κατά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που έγινε στις Βρυξέλλες.
Με τη Γερμανία να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της αντιπαράθεσης, οι Ευρωπαίοι επέμειναν σε δύο θέματα: Αφενός ότι δεν πρέπει να γίνει σήμερα κανένα βήμα που να φέρνει πιο κοντά την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη συμμαχία.
Αφετέρου πως πρέπει να ξεκινήσει πάλι ο διάλογος ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που είχε διακοπεί με αφορμή τον πόλεμο στον Καύκασο, τον περασμένο Αύγουστο - ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΕ, η οποία επανήλθε από χθες στο τραπέζι των συνομιλιών με τη Μόσχα.
Σταθεροί
«Εκτιμώ ότι πρέπει να μείνουμε σταθεροί στις αποφάσεις του Βουκουρεστίου. Δεν βλέπω τον λόγο να κάνουμε κάποιο περαιτέρω βήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αναφερόμενος στις γενναιόδωρες αλλά χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις υποσχέσεις που δόθηκαν προς τις δύο χώρες στη σύνοδο κορυφής του Απριλίου.
Πρακτικά, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες από το ΝΑΤΟ, το Βερολίνο και άλλοι Ευρωπαίοι κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον και την Αμερικανίδα ομόλογό τους Κοντολίσα Ράις ότι επιχειρούν να εκβιάσουν αποφάσεις και εξελίξεις «από το παράθυρο», υιοθετώντας μια πιο ελαστική ερμηνεία της πορείας μιας χώρας προς την πλήρη ένταξη.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν εσχάτως να βάλουν νερό στο κρασί τους και να μην επιμείνουν στον καθορισμό «οδικού χάρτη» για την ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας.
Επίσης, η Ράις δέχθηκε «καταρχήν» το αίτημα για επανέναρξη των συνομιλιών με τη Ρωσία, εφιστώντας πάντως την προσοχή τους στο γεγονός ότι, όπως είπε, «τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να είναι εγκατεστημένα σε αυτονομιστικές περιοχές».
Στο κενό...
Πρακτικά, λοιπόν, οι εκκλήσεις που απηύθυναν οι πρόεδροι των δύο επίμαχων χωρών, Βίκτορ Γιούσενκο και Μιχαήλ Σαακασβίλι, με άρθρα τους στον διεθνή Τύπο (Interna-tional Herald Tribune και Wall Street Journal), έπεσαν στο κενό, καθώς οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί δεν ευνοούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΣΕ - την προεδρία του οποίου αναλαμβάνει η Ελλάδα από 1ης Ιανουαρίου - αποφάσισε να συζητήσει άμεσα τόσο το πλαίσιο των αντιθέσεων στον Καύκασο, που προκάλεσαν τα γεγονότα του καλοκαιριού όσο και την πρόταση της Μόσχας για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου ασφαλείας στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας।
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&tag=9464&pubid=4175124
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου