Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Κίνδυνοι κοινωνικής αναστάτωσης λόγω της ανεργίας και της φτώχειας

Νέες προσπάθειες στήριξης της οικονομίας στην Ευρώπη

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009 07:00

Στην κρατικοποίηση του προβληματικού πιστωτικού ομίλου Hypo Real Estate προχωρεί η γερμανική κυβέρνηση.

Σε νέες προσπάθειες επιδόθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση αλλά και τον κίνδυνο της κοινωνικής αναστάτωσης λόγω της αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας.

Η Γαλλία βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο, καθώς η κλιμακούμενη ένταση στο νησί της Γουαδελούπης κατέστησε άκρως αναγκαία τη λήψη μέτρων έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση των κινητοποιήσεων στην ενδοχώρα. Εκπρόσωπος εργατικού σωματείου έχασε τη ζωή του και αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν από διαδηλωτές στο συγκεκριμένο υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας όπου η εδώ και ένα μήνα εκστρατεία για αύξηση των μισθών έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σαρκοζί άρχισε διαπραγματεύσεις με εργατικά συνδικάτα στο Παρίσι προτείνοντας μέτρα αξίας από 1,65 έως 2,65 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους χαμηλόμισθους να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση.

Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές, μπόνους για αστέγους, αύξηση αποδοχών σε άτομα που έχουν προσωρινά χάσει την εργασία τους από προβληματικές επιχειρήσεις και η δημιουργία ταμείου το οποίο θα πληρώνει για την εκπαίδευση ανέργων ώστε να αποκτήσουν νέα προσόντα.

Ορισμένες από τις προτάσεις του ανταποκρίνονται στα αιτήματα των συνδικάτων, όμως ο Σαρκοζί απέφυγε να προσφέρει ευρεία κλίμακας αύξηση στον κατώτατο μισθό, όπως υποστήριξαν ηγέτες συνδικάτων. Οι νέες προτάσεις έρχονται να προστεθούν στο σχέδιο στήριξης της οικονομίας ύψους 26 δισ. ευρώ που ανήγγειλε η γαλλική κυβέρνηση το Δεκέμβριο για την αύξηση των επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την κρατικοποίηση τραπεζών, με το Βερολίνο να διαβεβαιώνει ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει το ρόλο του κράτους μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει και στην επιβεβλημένη κρατικοποίηση του προβληματικού πιστωτικού ομίλου Hypo Real Estate.

Ωστόσο, με αυτό το βήμα, το Βερολίνο παραβλέπει τη δέσμευσή του να σεβαστεί την ιδιωτική περιουσία, αποτελώντας την τελευταία κυβέρνηση που απομακρύνεται από τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς, αφού χρησιμοποιεί κρατική βοήθεια για τη στήριξη τραπεζών και βιομηχανιών. Παρά τις ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, πιστεύει ότι τα πακέτα των κυβερνήσεων στη Ζώνη του Ευρώ θα έχουν θετικό αντίκτυπο μέχρι τα τέλη του έτους.

Εκτός Ευρωζώνης, η Τράπεζα της Αγγλίας ζητεί από την κυβέρνηση την άδεια για να τυπώσει χρήματα σε μία προσπάθεια να τονώσει τη ρευστότητα, αφού κρίνει ότι περαιτέρω μείωση των επιτοκίων μπορεί να πλήξει την κερδοφορία τραπεζών.

Στον ίδιο δρόμο κινείται και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα τυπώσει χρήμα αξίας 3,2 τρισ. ρουβλίων προκειμένου να καλύψει το φετινό δημοσιονομικό της έλλειμμα χωρίς να μειώσει περαιτέρω τα αποθέματα της χώρας σε ξένο νόμισμα.

Αλλαγές στους κανονισμούς που αφορούν καλυμμένες ομολογίες ανακοίνωσε και η Ελβετία σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τη ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/19/1631399.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου