Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Επ’ ευκαιρία της συνάντησής του με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τ. Καϊντάνοου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, ιδίως μετά τις τελευταίες προκλήσεις από τουρκικά μαχητικά εντός του εθνικού εναέριου χώρου. Ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι οι παραβιάσεις, οι υπερπτήσεις και οι παρενοχλήσεις της γείτονος χώρας «δεν μπορεί να μένουν χωρίς συνέπειες», συμπληρώνοντας ότι «τον τελευταίο καιρό έχουμε προσπάθειες ορισμένων να δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή» και υπογραμμίζοντας ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Κι όταν ο λογαριασμός παραφουσκώνει από τις παραβιάσεις, τις υπερπτήσεις και τις παρενοχλήσεις, είναι φυσικό ότι όλα αυτά δεν μπορεί να μένουν χωρίς συνέπειες».

Όσον αφορά στο αντικείμενο της συνάντησής του με την Αμερικανίδα βοηθό υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Βαληνάκης σημείωσε ότι «συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, η στρατηγική αυτή σχέση, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα».

Αναβολή στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ, η ματαίωση του προσκυνήματος πιστών από τον Πύργο και την Τηλλυρία που επρόκειτο να μεταβούν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάμα -που εόρταζε χθες- στη Μόρφου μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη από αστυνομικούς των Κατεχομένων προκάλεσε την αναβολή της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη

Μ. Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Το περιστατικό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Λευκωσίας και ο σύμβουλος του Δ. Χριστόφια Γ. Ιακώβου κατήγγειλε τη συμπεριφορά των κατοχικών Αρχών, τονίζοντας ότι «ρίχνει σκιά στην έναρξη του δευτέρου γύρου των συνομιλιών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου