Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

20091109 Κοινωνία ώρα web

Κοινωνία ώρα webPDFΕκτύπωσηE-mail
του Στέφανου Κωφόπουλου   
Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2009
Λίγο πριν από το τέλος 2009 -και παρά το δύσκολο οικονομικό τοπίο- ο κόσμος του internet αλλάζει σχεδόν καθημερινά. Με διαφορά μερικών λεπτών της ώρας (κυριολεκτικά), οι εταιρείες ανακοινώνουν συμφωνίες και αλλαγές στα sites που φέρνουν τα πάνω-κάτω, την ίδια ώρα που ο online πληθυσμός αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Για να είστε μέσα στα πράγματα, προετοιμασμένοι για τις γιορτές και έτοιμοι για τη νέα χρονιά, ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τα ακόλουθα sites.

Facebook.com
Ολοι ξέρουν το Facebook. Για την ακριβεία, περισσότεροι από 300.000.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν την υπηρεσία ή αλλιώς ολόκληρη η Αμερική -συμπεριλαμβανομένων αστέγων, αναλφάβητων και απόρων! Αρκετοί χρήστες χρησιμοποιούν το Facebook από το κινητό και ήδη τα περισσότερα τηλέφωνα έχουν εγκατεστημένη κάποια εφαρμογή. Οσοι έχουν κινητά με οθόνη αφής ας ρίξουν μια ματιά στο http://touch.facebook.com, αν δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εγκαταστήσουν app στο κινητό. Ειδική έκδοση για κινητά με touch screen. Οσοι θέλετε να ρίχνετε... κλεφτιές ματιές αλλά το Facebook είναι κομμένο στο γραφείο, το http://lite.facebook.com ίσως σας... λύσει τα χέρια. Ειδική έκδοση χωρίς πολλές επιλογές, αλλά πάντα Facebook.

Twitter.com
Αν τα blogs είναι το μπλα-μπλα του internet, το Twitter είναι το... μπίρι-μπίρι. Μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρες, σε όποιον και όποια θέλει να ξέρει τι κάνετε εδώ και τώρα. Κάποιος κάνει follow ή παρακολουθείτε κάποιο λογαριασμό που σας αφορά. Ολες οι μεγάλες εταιρείες έχουν πλέον λογαριασμό στο Twitter και μοιράζονται τα νέα τη στιγμή που συμβαίνουν. Αυτή άλλωστε είναι και η δύναμη του Μέσου.Προσφορές, έκτακτα γεγονότα, φωτογραφίες από υπέροχες παραλίες, τρακάρισμα στον δρόμο κλπ.

Posterous.com
Δεν έχει πολύ κείμενο όπως τα blogs, αλλά εμπνέει για μερικές αράδες.Επιτρέπει την αποστολή φωτογραφιών από το κινητό και παρουσιάζει τα νέα με τον ίδιο τρόπο όπως τα blogs αλλά στην lite εκδοχή τους. Το Posterous κερδίζει συνεχώς έδαφος ως πηγή για γρήγορη ενημέρωση και ένα κεντρικό σημείο γεμάτο με στιγμές της καθημερινότητας.Φωτογραφίες, σχόλια, βίντεο όλα online με την αποστολή ενός email στην μοναδική διεύθυνση που έχει ο κάθε χρήστης. Ολοι ξέρουμε να χρησιμοποιούμε το email, έτσι δεν είναι;

Tumblr.com
Είναι πλατφόρμα για δημιουργία δωρεάν blogs αλλά θέλει να κάνει το blogging παιχνίδι. Για να ξεκινήσετε χρειάζεστε τόσο χρόνο όσο για να συμπληρώσετε τη φόρμα που ζητάει email, κωδικό και διεύθυνση του νέου blog. Αυτό ήταν. Τα υπόλοιπα είναι μόλις ένα κλικ μακριά με το πρώτο σας post online.

Stumbleupon.com
Ο νέος τρόπος για ενημέρωση από όλους σε όλους. Η υπηρεσία λειτουργεί κυριολεκτικά με ένα κλικ. Μετά την εγκατάσταση του toolbar και δημιουργία λογαριασμού τα πράγματα είναι απλά. Ο χρήστης επιλέγει τα ενδιαφέροντά του και κάνει φίλους. Αν πέσει σε μια σελίδα, βίντεο ή φωτογραφία που αξίζει κάνει κλικ στο I like it! για να δείξετε ότι το site, το video, η φωτογραφία του αρέσει. Η πληροφορία φτάνει στους servers και μοιράζεται στους φίλους και σε όσους έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο θέμα. Για να ανακαλύψετε νέο περιεχόμενο για ό,τι έχετε δηλώσει ότι σας ενδιαφέρει κάνετε ένα κλικ στο Stumble! Αυτό ήταν.

12seconds.tv
Είναι το Twitter του βίντεο, γιατί επιτρέπει την αποστολή βίντεο με διάρκει μέχρι 12 δευτερολέπτα. Από την web του PC ή το κινητό το 12seconds ανεβάζει το κομμάτι του βίντεο μέχρι ο χρόνος να γράψει 12 δευτερόλεπτα. Ο χρήστης έχει το δικό του προφίλ, κάνει φίλους ώστε να βλέπει τα δικά τους βίντεο και το ανάποδο. Φυσικά κάθε βίντεο μπορεί να μοιραστεί σε Twitter, Facebook κλπ.

Ολες αυτές οι υπηρεσίες επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι τα Tweets μπορούν να εμφανίζονται σαν status updates στο Facebook. Οι φωτογραφίες στο Posterous στο Twitter, αφού γίνουν Stumble από κάποιον που θεώρησε ότι έχουν ενδιαφέρον κλπ. Το social web είναι εδώ για να μείνει και τώρα είστε έτοιμοι γι' αυτό.

www.pestaola.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου