Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008

Η εκτελεστική εξουσία ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ & ΔΙΑΤΑΖΕΙ

Πολύ σημαντική πληροφόρηση.
Κάτι ανάλογο μυρίζει ότι πρόκειται να γίνει στον Ελαιώνα και το αεροδρόμιο του Ελληνικού.
ΣΓΣ ·
Μέσα στον καθημερινό καταιγισμό των ειδήσεων κινδυνεύει να περάσει απαρατήρητη μία πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με ιδιαίτερη σημασία για την δικαστική προστασία ημών των πολιτών έναντι των αυθαιρεσιών της Διοίκησης. Η απόφαση αφορά το Mall, αλλά η εμβέλειά της είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το ιστορικό εν συντομία:·
Το 2003 οι εργασίες κατασκευής του Mall σταμάτησαν μετά από ομόφωνη και αμετάκλητη απόρριψη της αδείας οικοδομής του από την ολομέλεια του ΣτΕ. Για να παρακάμψει την δικαστική απόφαση, η τότε κυβέρνηση με εισήγηση του κ. Ε. Βενιζέλου εψήφισε την ακυρωμένη από το ΣτΕ άδεια στην Βουλή ως νομο. Επειδή εν γένει οι νόμοι δεν προσβάλλονται στα δικαστήρια, δεν υπήρχε άλλο περιθώριο αντίδρασης, οι εργασίες ξανάρχισαν και το Mall περατώθηκε.
Ωστόσο μερικοί πολίτες ετόλμησαν: προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του συγκεκριμένου αντισυνταγματικού νόμου, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και το άρθρο 93 του Συντάγματος που ορίζει ότι τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο, το περιεχόμενο του οποίου είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα.
Η πρόσφατη απόφαση του Ε' τμήματος δικαιώνει τους πολίτες και λόγω της σοβαρότητος του θέματος το παραπέμπει στην Ολομέλεια του ΣτΕ με θετική εισήγηση: Ναι, ο νόμος πρέπει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός· ναι, οι πολίτες δικαιούνται να προσφεύγουν και εναντίον νόμου, όταν αυτός είναι αντισυνταγματικός, διότι άλλως δεν έχουν τρόπο να προστατευθούν δικαστικώς. Σημειώνεται ότι έχει ήδη κατατεθεί από πολίτη αγωγή αποζημιώσεως 600 εκ. για την ζημία που υφίσταται ο Δήμος Αμαρουσίου και οι κάτοικοί του από το Mall.·
Το θέμα δεν αφορά μόνον το Mall. Έπεται ο Αχελώος και κάθε έργο άγριας άνευ όρων και ορίων «ανάπτυξης» που θα προσκρούει στην νόμιμη, σύμφωνη προς το Σύνταγμα, τους νόμους και την νομολογία αντίδραση των πολιτών. Το Mall έδειξε ότι η εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) δεν διστάζει να χρησιμοποιεί την νομοθετική (Βουλή) προκειμένου να παρακάμψει την δικαστική (ΣτΕ). Μία «δημοκρατική» εκδοχή του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Θα τολμήσει η Ολομέλεια του ΣτΕ να την σταματήσει; ·
Το ΣτΕ δεν έχει πολλούς φίλους στους κύκλους της εξουσίας. Ο κ. Σουφλιάς δεν χάνει ευκαιρία να το κατηγορεί ως αναστολέα της «ανάπτυξης»· ο Υπ. Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκης, καταφέρεται εναντίον του «κράτους των δικαστών»· στην αναθεώρηση του Συντάγματος επιχειρείται παράκαμψη του ενοχλητικού δικαστηρίου διά της ιδρύσεως Συνταγματικού τοιούτου, που θα διορίζεται από την Κυβέρνηση και δεν θα απαρτίζεται – σύμπτωση; - αποκλειστικά από δικαστές. ·
Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούμε και να τοποθετηθούμε, ώστε όταν η δήθεν «ανάπτυξη» κτυπήσει και την δική μας πόρτα (επ' αυτού κάτι ξέρουν οι Μαρουσιώτες...) να μπορεί ακόμα το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας να μάς βοηθήσει. Ας δράσομε τώρα.
Δείτε σχετικά:
Αμφισβητείται η νομιμότητα κατασκευής του «The Mall», ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 1/2/08
Νέα επίθεση κατά ΣτΕ από Χατζηγάκη, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 4/2/08
«Αλλεργία» Σουφλιά με ΣτΕ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 6/7/07
Εκτροπή της λογικής στον Αχελώο, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 18/11/07