Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Αγκυρα: Στις 13 Ιουλίου η συμφωνία για το Ναμπούκο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Σάββατο, 4 Ιουλίου 2009 07:00

Στις 13 Ιουλίου θα υπογραφεί στην Αγκυρα η πολυαναμενόμενη διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο, όπως επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για θέματα ενέργειας, Αντρίς Πίλμπαλγκς.

Η διακυβερνητική συμφωνία θα υπογραφεί από τα κράτη μέλη, από τα οποία θα περνάει ο αγωγός (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αυστρία και Ουγγαρία) και από την Τουρκία, ενώ η Επιτροπή θα υπογράψει ως παρατηρητής.

Όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί ο αγωγός Ναμπούκο, αυτό θα περιγράφεται στη διακυβερνητική συμφωνία και θα δημοσιοποιηθεί μετά την υπογραφή της. Ο αγωγός Ναμπούκο θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και μέσω της Τουρκία στις χώρες της Ε.Ε.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/04/1685710.htm


Ελλάδα & Αλβανία ...

Η ΝΗΣΟΣ ΣΑΣΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ.
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η οικονομία της Αλβανίας εξαρτάται απολύτως από την προσωρινή ή μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα σχεδόν ενός εκατομμυρίου Αλβανών πολιτών και από την Ελληνική πολιτική και οικονομική υποστήριξη. Ο Ελληνικός λόχος που βρίσκεται στην Αλαβανία μετά από διαδοχικές αποφάσεις της Αλβανικής Βουλής, χρησιμεύει για την συντήρηση και επισκευή δρόμων, σχολείων και άλλων κτηρίων, επισύροντας την αχαριστία και την οργή (!) της αντιπολιτεύσεως του κ. Σαλί Μπερίσα.

Από την πλευρά της η Ιταλία φιλοξενεί μόνο 30.000 Αλβανούς πολίτες και παρέχει ασήμαντη οικονομική υποστήριξη στην Αλβανία.

Πριν λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό και πέρασε στα ψιλά των περισσότερων εφημερίδων ότι την τελευταία ημέρα της πρωθυπουργίας του ο κ. Φάτος Νάνο παρέδωσε δια της υπογραφής του την μικρή νήσο Σάσωνα (κοντά στον Αυλώνα) στην Ιταλία για την δημιουργία Ιταλικής βάσεως με 500 άνδρες!

Η δικαιολογία ήταν σαθρή: Για τον έλεγχο της λαθρομεταναστεύσεως προς την Ιταλία... Δηλαδή, εάν δίδεται ναυτική βάση στους Ιταλούς, μήπως θα έπρεπε να δοθεί στην Ελλάδα χερσαία βάση για τον ίδιο λόγο;

Για την Ιστορία πρέπει να πούμε ότι η νήσος Σάσων είναι τμήμα των Ιονίων νήσων, η οποία είτε εκ λάθους είτε εκ κακής εκτιμήσεως, δεν κατελήφθη από τις Ελληνικές δυνάμεις μετά την Ένωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα και έτσι παρέμεινε υπό Οθωμανική κατοχή. Πρόκειται για νησάκι, το οποίο ελέγχει τα στενά του Οτράντο και το πέρασμα από την Αδριατική στην Μεσόγειο, και πολλές φορές το επιβουλεύθηκε η Ιταλία κατά το παρελθόν! Σήμερα ο παλαιός στρατηγικός στόχος της Ιταλίας να ελέγξει απολύτως τα στενά του Οτράντο επετεύχθη χωρίς καμιά αντίδραση!

Επίσης, έχει γραφεί στον τύπο ότι η Αλβανία έχει παραχωρήσει στην Τουρκία ναυτική βάση ή σχετικές διευκολύνσεις σε περιοχή κοντά στους Αγίους Σαράντα...

Καταλαβαίνουμε ευχερώς ότι η πολιτική μας στην Αλβανία έχει αποτύχει παταγωδώς! Η Ιταλία με μηδαμινό κόστος κέρδισε τα μέγιστα! Η Ελλάς με βαρύτατο τωρινό κόστος και ανυπολόγιστο στο μέλλον, ακούει αδιαμαρτύρητα της Αλβανικές πιέσεις για "εκπαιδευτικά δικαιώματα" στους Αλβανούς μετανάστες... (μελλοντική μειονότητα).

Η Ελληνική πολιτική τάξη (υπό την εξουσία της οποίας έχουμε την ατυχία να ζούμε) , η οποία με σύστημα και συνέπεια πέτυχε την απομάκρυνση από τις εστίες των της πλειοψηφίας των Βορειοηπειρωτών, έχει απαγορεύσει πρακτικώς την χρήση του όρου "Βόρειος Ήπειρος" και έχει απεμπολήσει τα διεθνώς ανεγνωρισμένα δικαιώματα της Βορείου Ηπείρου (Πρωτόκολο της Κερκύρας του 1914), αδιαφόρησε να λάβει ανταλλάγματα για την παρουσία στην Ελλάδα τόσων πολλών Αλβανών πολιτών.
Ενώ η Ιταλία, χωρίς καμιά θυσία, κέρισε μια πολύτιμη ναυτική βάση τεράστιας στρατηγικής και ψυχολογικής σημασίας για την περιοχή. Να ποια είναι η διαφορά Ελλήνων και Ιταλών πολιτικών!

Ας υπενθυμίσουμε στους κυβερνώντες την πατρίδα μας ότι καμιά προσφορά δεν γίνεται χωρίς αντάλλαγμα.
Ας μας απαντήσουν; Ποια είναι τα ανταλλάγματα για την σωτηρία της Αλβανίας, που την εξασφαλίζει ο Ελληνικός λαός και μόνο;
Η υπόθεση με την νήσο Σάσωνα είναι η απάντηση...
Σαφώς πρόκειται για μια ακόμη τραγωδία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής!


Για να επικοινωνήσετε με την Ε.Ε.Μ.Ε.Θ μπορείτε να στείλετε μήνυμα στην διεύθυνση mrellos@matrix.kapatel.gr

©Μιχαήλ Δ. Ρέλλος, Ε.Ε.Μ.Ε.Θ.,1998-1999

http://www.kapatel.gr/matrix/science/eemet/sason.htm


Σβήνει αμαχητί η... «Ελληνική Δημοκρατία»

Posted: 08 Jul 2009 01:47 AM PDT

"Το μεγαλύτερο κατόρθωμα δεν είναι να πολεμήσεις και να νικήσεις σε όλες σου τις μάχες. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα είναι να κάμψεις την αντίσταση του εχθρού, χωρίς να γίνει μάχη".
Σουν Τζού - Κινέζος φιλόσογος και στρατηγός, 5ος αιώνας π.χ.
Απόσπασμα από το κεφάλαιο "το σπαθί στην θήκη" του μνημειώδους έργου του "Η τέχνη του πολέμου"
Την ίδια ώρα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαγγέλει μία ακόμη εξοντωτική για το στράτευμα μείωση της στρατιωτικής θητείας και περιορισμό κονδυλίων για τους εξοπλισμούς την επόμενη πενταετία, η Άγκυρα συνεχίζει να εκδηλώνει το ζωηρότατο ενδιαφέρον της για την απόκτηση του ρωσικού αντιεροπορικού συστήματος S-400 Triumf!
Πρόκειται για ένα σύστημα, που θα έδιδε στην τουρκική πλευρά την δυνατότητα ελέγχου του εναερίου χώρου των γειτονικών της χωρών, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς...
Η Τουρκία δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Κάθε άλλο. Έχει επιδοθεί σε μία εξοπλιστική φρενίτιδα, άνευ προηγουμένου. Σε συνδυασμό δε, με την προώθηση εκ μέρους της, στιφών εποίκων (όχι απλώς λαθρομεταναστών πλέον) στην Ελληνική ενδοχώρα, η πίεση γίνεται κάτι περισσότερο από ασφυκτική. Μετατρέπεται σε δυνητικώς εκρηκτική!
Η πολιτική των "μηδενικών προβλημάτων" του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβουτόγλου (Δαυιδόγλου) και των "πασάδων" του βεβαίως, έχει την πλήρη υποστήριξη και της κυβέρνησης Καραμανλή ασφαλώς. Μην το παραβλέπουμε διόλου αυτό! Η αδράνεια εκ μέρους μας, είναι ό,τι το καλύτερο θα μπορούσε να ελπίζει και να επιζητά η άλλη πλευρά. Όπου παρατηρείται άλλωστε αδράνεια, εκεί κατόπιν αναπτύσσεται αταξία. Είναι νόμος της φυσικής...

Ασφυκτική πίεση σε όλα τα μέτωπα
Οι Τούρκοι - προσφάτως - κατά την διάρκεια της ασκήσεως EFES ("Έφεσσος") 2009, πέτυχαν της αερομεταφορά στο "πρώτο κύμα" ενός ολόκληρου τάγματος Ειδικών Δυνάμεων σε νησί, χρησιμοποιώντας 52 μεταφορικά ελικόπτερα AS 532 Cougar MK2 και S70 Black Hawk! Επίσης, όπως φαίνεται, προχωρούν στην απόκτηση ενός τουλάχιστον ελικοπτεροφόρου σκάφους, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως αποβατική πλατφόρμα αμφιβίων αρμάτων μάχης αλλά και ως κέντρο συντονισμού αποβατικών επιχειρήσεων.
Στον Έβρο, για πρώτη φορά από το 1922 (!) η Τουρκία, αρχίζει να αποκτά κι εκεί πλεονέκτημα. Έχει ολοκληρωθεί η προώθηση όλων των αρμάτων μάχης Leopard2A4 και M60T SabraIII, καθώς και των τουρκικής κατασκευής αυτοκινούμενων πυροβόλων Firtina T-155.
Το χειρότερο δε, είναι ότι προμηθεύεται - αλλά και κατασκευάζει η ίδια - γέφυρες εφόδου, για να προβεί σε βίαιη διάβαση του ποταμού! Η Τουρκία, ήδη είναι σε θέση να πετύχει την ζεύξη του Έβρου - ταυτοχρόνως - σε τέσσερα διαφορετικά σημεία επί ολοκλήρου του μετώπου.
Τα νέα συστήματα γεφύρωσης που αρχίζει να διαθέτει σιγά σιγά η Τουρκία, προορίζονται για χρήση από τις δυνάμεις που ενεργούν το πρώτο επιθετικό κύμα και συνεπώς χαρακτηρίζονται ως άκρως επιθετικά μέσα.
Εμείς; Δεν έχουμε "κατορθώσει" να προμηθευτούμε ή να παράξουμε ούτε τα απαραίτητα πυρομαχικά των 120 χιλιοστών για τα δικά μας άρματα μάχης Leopard 2 HEL και Leopard2A4 του Δ΄ Σώματος Στρατού! Οι τεθωρακισμένες ταξιαρχίες μας -αυτού του τύπου - είναι ως εκ τούτου, μη επιχειρησιακές!
Ο λόγος; Μα η νοοτροπία του υπευθύνου επί των εξοπλιστικών Ευάγγελου Βασιλάκου ασφαλώς, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2008 είπε επί λέξει στον νυν Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό (ΤΘ) Δημήτριο Γράψα, το ανεπανάληπτο: Σιγά κύριε Αρχηγέ, μην γίνει πόλεμος"!...
Και να φαντασθείτε, ότι απευθύνθηκε σε αξιωματικό του όπλου των τεθωρακισμένων! Τα συμπεράσματα, για το που οδεύουμε, δικά σας. Φαίνεται πάντως, πως οι πολιτικάντηδες των Αθηνών, μας παραδίδουν αμαχητί στην σχηματιζόμενη νέα Οθωμανική "Αυτοκρατορία" και πως οι Τούρκοι στρατηγοί μας κατακτούν με το "σπαθί στην θήκη".

Νικόλαος Μακρής
elkosmos.gr

Πραγματική λύση με ονομασία «έναντι όλων»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009 07:00

Την ανάγκη να εφαρμοστεί η λύση που θα συμφωνηθεί για την ονομασία της ΠΓΔΜ «έναντι όλων», υπογράμμισε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση που έκανε στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κα Μπακογιάννη είπε ότι το 2009 είναι μια «κρίσιμη χρονιά» για όλα τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Xωρίς να ανοίξει τα χαρτιά της σε σχέση με τις νέες προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στα Σκόπια, που πολλαπλασιάζουν τις διαπραγματευτικές προσπάθειες προκειμένου να μην γίνουν συστάσεις στα κράτη να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με τη νέα ονομασία.

Ειδικότερα, η κα Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι το 2009 είναι μια «κρίσιμη χρονιά» για όλα τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε την ΠΓΔΜ ως μόνη «παραφωνία» στην ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών και το Νίκολα Γκρούεφσκι «μοναδικό κυρίαρχο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο», που «κρατάει στα χέρια του την ευρωατλαντική πορεία» της χώρας του.

Είπε ότι η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει αναλυτικά τον κ. Νίμιτς για τις απόψεις της σχετικά με τις νέες προτάσεις του. «Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι συζητάμε για μια λύση που θα εφαρμοστεί πραγματικά. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να εφαρμοστεί έναντι όλων», τόνισε.

Μιλώντας για το Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών έδωσε το στίγμα των δυσκολιών που υπάρχουν κάνοντας λόγο για «ορισμένους που επιμένουν να αναφέρονται σε τεχνητά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησίες και έξωθεν παρεμβάσεις τρίτων».

«Είναι λάθος», είπε. «Η λύση θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη. Θα είναι δύσκολη και θα απαιτήσει συμβιβασμούς. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό πρωτίστως στην Τουρκία, που με το στρατό κατοχής καθορίζει και το βαθμό ευελιξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διαπραγμάτευση».

Τέλος, η κα Μπακογιάννη είπε ότι θα επισκεφθεί προσεχώς την Άγκυρα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, λέγοντας ότι η Τουρκία «έχει την ευκαιρία να διαλέξει: συνεργασία ή τριβή».

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος καταλόγισε στην υπουργό Εξωτερικών ότι δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, σχετικά με τη συνάντησή της με τον κ. Νίμιτς. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιδεικνύει αδράνεια όσον αφορά τη λήψη διπλωματικών πρωτοβουλιών στην περιοχή με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο ρόλος των γειτόνων μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/10/1688316.htm

Ανοιχτή επιστολή στους bloggers για τον Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς

Ανοιχτή Επιστολή στους Έλληνες bloggers

Αγαπητοί φίλοι,

Για μια ακόμη φορά ο φίλος blogger, αρχαιολόγος ιστορικός Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς, βρίσκεται στα κολαστήρια του καθεστώτος Γκρουέφσκυ, στο Τέτοβο αυτήν την φορά.

Τα μηνύματα που μας έρχονται από τα Σκόπια, είναι ανησυχητικά για τη ζωή του Βασίλη.

Στην προηγούμενη αποστολή μας, στο ψυχιατρείο του Μπάρντοφτσι, όλοι μας μέσα από τα μπλόγκς, δώσαμε ένα εκπληκτικό δείγμα αλληλεγγύης, στον μαχητή της Δημοκρατίας Βάσκο, σταματώντας κυριολεκτικά την καταστροφή της υγείας του από τα σταλινοφάρμακα που του έδιναν. Παράλληλα, η αποστολή με το λεωφορείο και οι 34 ακτιβιστές που συνόδευσαν την αποστολή, έφεραν μέσα σε λίγες μόνο μέρες το αποτέλεσμα για το οποίο όλοι προσευχόμασταν: Ο Βασίλη αφέθηκε ελεύθερος, κάτω από την πίεση που ασκήθηκε στο καθεστώς.

Αυτή τη φορά, η αποστολή μας πρέπει να είναι πιο αποφασιστική, πιο οργανωμένη και προπαντός, πιο μεγάλη. Γιατί ο στόχος μας είναι δυστυχώς δυσκολότερος: Να σώσουμε την ίδια τη ζωή του αγωνιστή της αλήθειας.

Στον κοινό αυτό αγώνα, πρέπει να στρατευθούμε όλοι μας. Όσοι λοιπόν μπορούν να έλθουν στην αποστολή, ας κάνουν τον κόπο να επικοινωνήσουν μαζί μου στο τηλέφωνο 6979112273, για να συμπληρώσουμε, 2, 3, 4, πολλά λεωφορεία για την αποστολή στο Τέτοβο και στη φυλακή όπου κρατείται ο Βασίλη Γκλιγκορίεβιτς. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, με την έμπρακτη αλληλεγγύη μας δηλαδή, θα σώσουμε τη ζωή του σύγχρονου αυτού Ρήγα Φεραίου, που δεν σταμάτησε στιγμή να αγωνίζεται για την ιστορική αλήθεια, αλλά και να υπερασπίζεται την ίδια την ελληνική σημαία από την κακοποίησή της. Έναν αγώνα για τα δίκαια της δικής του αλλά και της δικής μας πατρίδας, που δυστυχώς ελάχιστοι από τους υποτιθέμενους ή μη ταγούς του τόπου μας υπηρετούν.

Είμαι σίγουρος πως η πλειοψηφία των Ελλήνων bloggers, θα πράξουν αυτό που έγινε και στην προηγούμενη αποστολή: Θα καλύψουν βήμα βήμα δηλαδή την πορεία της αποστολής, έτσι ώστε κρατώντας ενημερωμένη την διεθνή κοινότητα, να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να βρεθούν σε κίνδυνο τα μέλη της αποστολής.

Αυτό που προέχει αυτήν την στιγμή όμως, είναι να συμπληρώσουμε όσα περισσότερα λεωφορεία γίνεται για να βρεθούμε έξω από την πόρτα της φυλακής όπου κρατείται ο αδελφός μας Βάσκο.

Να σας ενημερώσω ότι από όλα τα ΜΜΕ, μόνο το Πρώτο Θέμα και ο Δημοσιογράφος Μανώλης Γαλάνης έδειξε ενδιαφέρον για την υπόθεση Γκλιγκορίεβιτς και από ότι με ενημέρωσαν θα υπάρχει μεγάλο αφιέρωμα αυτήν την Κυριακή στην εφημερίδα αυτή. Εμείς παρόλα αυτά, παρακαλούμε για μια ακόμη φορά όλους τους δημοσιογράφους, να συνοδεύσουν με την πέννα τους ή τις κάμερές τους την αποστολή.

Για μας η ευθύνη απέναντι στο Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς είναι όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και ιστορική. Δεν πρέπει, δεν μπορούμε να αφήνουμε τους ελάχιστους αγωνιστές που απέμειναν στους δίσεκτους καιρούς που ζούμε στην μοναξιά τους, αλλά και έρμαιο στα χέρια αδίστακτων εξουσιών τύπου Γκρουέφσκυ.

Σας ευχαριστώ θερμά για μιαν ακόμη φορά για τη φιλοξενία.

Σταύρος Βιτάλης

Δημοσιογράφος

Εκπρόσωπος Τύπου Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Μεθοδική και υπόγεια προπαγάνδα υπέρ μιας αυτόνομης Κρήτης!

7 Ιούλιος 2009

Ποια ξένα κέντρα καλλιεργούν μεθοδικά αυτονομιστικό ζήτημα στην Κρήτη;
Μπορεί να μοιάζει με συνωμοσιολογικό σενάριο ένα τέτοιο ερώτημα, όμως ακόμη και η φήμη (πολύ περισσότερο όταν συνοδεύεται από κατά καιρούς συγκεκριμένες εκδηλώσεις) αποτελεί σπόρο που κάποιοι επιχειρούν να φυτρώσει έτσι ώστε όταν έλθει η ώρα να προσπορισθούν οφέλη ξένα συμφέροντα.
Ποιος μπορεί να θεωρήσει απλώς αφέλεια το γεγονός ότι σε τελικό τοπικού ποδοσφαιρικού αγώνα στο Ηράκλειο, κάποιοι (και ποιοι είναι αυτοί;) είχαν αναρτήσει στις κερκίδες του γηπέδου τη σημαία της «Κρητικής Πολιτείας» (1896 - 1913) και πάνω της είχαν γράψει «Ανεξαρτησία 2012», δηλαδή τότε που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα;
Και το ερώτημα είναι αν διατάχθηκε αστυνομική ή δικαστική έρευνα για να εντοπισθούν αυτοί που ανάρτησαν τη σημαία. Ή αρκέστηκαν οι Αρχές στο να κατεβάσουν μόνο τη «σημαία»;
Αν θελήσει να αξιολογήσει κανείς το περιστατικό αυτό, καθώς και άλλα που θα αναφερθούν παρακάτω, δεν είναι δυνατόν να μη δώσει βάση στις φήμες που διαδίδονται και μέσω του διαδικτύου (για άμεση εξάπλωσή τους) ότι με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Κρήτης (που έγινε τον Μάιο του 1913, με τη Συνθήκη του Λονδίνου) θα γίνει... δημοψήφισμα στο νησί για να αποφασίσουν οι Κρητικοί αν επιθυμούν να μείνουν στο ελληνικό κράτος ή να ανεξαρτητοποιηθούν (!), αναβιώνοντας την «Κρητική Πολιτεία». Δηλαδή το αυτόνομο κράτος που δημιουργήθηκε στην Κρήτη μετά την Κρητική Επανάσταση του 1896.
Είναι προφανές ότι οι «επιχειρήσεις» αυτές αποκαλύπτουν επαγγελματική σχεδίαση, οργάνωση και εκτέλεση που εκμεταλλεύεται συγκυρίες. Όπως δε αναφέρουν κύκλοι Υπηρεσιών Ασφαλείας, σε όλες τις περιπτώσεις αποκαλύπτεται «συνειδητή και όχι παρορμητική ή επιπόλαιη εμπλοκή ατόμων (κυρίως του επιχειρηματικού χώρου, όπως αποκαλύπτεται από σχόλιο στο διαδίκτυο που δημοσιεύεται πιο κάτω), τα οποία έχουν καταστεί υποχείρια ή καθοδηγούνται αφανώς από τα ξένα κέντρα που αναφέρθηκαν πιο πάνω».
Θα αναφέρουμε -πριν από τα περιστατικά που κινούν εύλογες υποψίες για μεθοδευμένες κινήσεις- δύο χαρακτηριστικές καταχωρίσεις στο διαδίκτυο που δείχνουν πως επιχειρείται να δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα για το σχετικό ζήτημα:
1. Η πρώτη περίπτωση αφορά... μαντινάδα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και η οποία ήταν τυπωμένη και σε μπλουζάκια που έφεραν πολλοί Κρήτες αγρότες, αφελώς, κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο και στον Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2009. Έλεγε η μαντινάδα: «Θέλω να ζω ανεξάρτητος / μόνο με νόμους Κρήτης / να μη λογούμαι Έλληνας/ μα Κρητικός πολίτης!»
2. Η δεύτερη περίπτωση αφορά σχόλιο-απάντηση.... «κρητικού αυτονομιστή» στο διαδίκτυο (13/6/07) σε κριτική που ασκήθηκε, επίσης στο διαδίκτυο, από άλλον σχολιαστή, εναντίον της προπαγάνδας απόσχισης τς Κρήτης από την Ελλάδα: «Φίλε που συνέταξες αυτό το ιστολόγιο, εκτός από ανιστόρητος είσαι και απληροφόρητος. Υπάρχουν αρκετά άτομα στο νησί που υποστηρίζουν αυτονομιστικές απόψεις.
Οι λόγοι είναι πως η Κρήτη, ανάλογα με την κρατική συνεισφορά, δεν έχει ανάλογη ανταπόκριση σε κονδύλια της ΕΕ, τα οποία τα διανέμει το κράτος στις περιφέρειες. Μη ξεχνάς ότι η Κρήτη κρατάει στα πόδια του το ελληνικό κράτος με την τουριστική της βιομηχανία και τα αγροτικά της προϊόντα που είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο, λόγω του κλίματός μας. Και επίσης τα εξάγουμε και σε άλλα κράτη. Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα και λίγο τα αγροτικά της προϊόντα είναι και ο πλούτος της. Ούτε αμάξια παράγουμε ούτε πολυεθνικές ελληνικές εταιρείες έχουμε ούτε τίποτε άλλο το οποίο να προσφέρει κέρδος στο κράτος αυτό. Οπότε αν φύγει η Κρήτη από την Ελλάδα, τότε η Ελλάδα θα ζημιωθεί. Θα καταταχθεί σε κλάση ίδια με τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Η οικονομία στην Κρήτη θα αλλάξει αν αυτονομηθεί το νησί. Μία δεύτερη Κύπρος. Όλα τα νησιά, τα μεγάλα εννοώ, στη Μεσόγειο, είναι πλέον αυτόνομα. Η Κρήτη δεν νομίζω να μείνει για πολύ έτσι, φίλε»!
Ιδού και μερικά άλλα περιστατικά (πέραν αυτού που συνέβη στον προαναφερθέντα ποδοσφαιρικό αγώνα):
α) Μόλις δύο ή τρεις μέρες αργότερα από το περιστατικό στο γήπεδο, τα παιδιά ενός σχολείου από χωριό του Ηρακλείου συνοδευόμενα από τον δάσκαλό τους επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής. Αρκετά παιδάκια φορούσαν μπλουζάκια με τη σημαία της «Κρητικής Πολιτείας»! Το γεγονός το εντόπισε βουλευτής του Ηρακλείου ο οποίος παρενέβη και συζήτησε μαζί τους το θέμα. Τα παιδιά βεβαίως δεν γνώριζαν τι σημαίνει αυτή η σημαία. Οι συνοδοί όμως των παιδιών δεν γνώριζαν τίποτε; Και τι έκαναν για να αποτρέψουν τα παιδιά να φορέσουν τα εθνικώς προκλητικά αυτά μπλουζάκια, πριν από την αναχώρησή τους από το Ηράκλειο; Ή μήπως εν γνώσει τους έγιναν «συνεργοί» στη μεταφορά, στην Αθήνα και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, της προπαγάνδας ανεξαρτητοποίησης της Κρήτης που προωθούν όποιοι κύκλοι ή κέντρα κρύβονται πίσω από τις ενέργειες αυτές, και που καθώς φαίνεται είναι τα ίδια κέντρα που έδρασαν και στον ποδοσφαιρικό αγώνα στο Ηράκλειο;
β) Αρχές Ιουνίου του 2007 νέο κρούσμα προπαγάνδας για την αυτονόμηση της Κρήτης σημειώθηκε στην Κορσική, κατά τη διάρκεια Αγώνων των Ευρωπαϊκών Νήσων. Οι διοργανωτές των αγώνων, στα επίσημα έγγραφα που διένειμαν στους συμμετέχοντες αλλά και στην κεντρική ιστοσελίδα των αγώνων, εμφάνιζαν την Κρήτη ως... ανεξάρτητο κράτος, με τη σημαία της «Κρητικής Πολιτείας» πάνω στον χάρτη της Κρήτης, σε αντίθεση με τη συμμετοχή της Κέρκυρας, που εμφανιζόταν κανονικά με τη σημαία της Ελλάδας! Το ίδιο σκηνικό είχε προγραμματισθεί να γίνει και κατά την τελετή έναρξης των αγώνων, με έπαρση της σημαίας της «Κρητικής Πολιτείας». Ύστερα από παρέμβαση των ελληνικών Αρχών το θέμα διευθετήθηκε, πλην όμως οι διοργανωτές δεν έδωσαν ποτέ καμία εξήγηση ούτε πώς διέπραξαν αυτό το... λάθος με τα έντυπα και την ιστοσελίδα τους ούτε πώς βρέθηκε στα χέρια τους η σημαία της συμμετέχουσας για την ανάρτηση στον ιστό μαζί με τις λοιπές εθνικές σημαίες. Εξήγησε βεβαίως μπορεί να μην εδόθη, διότι μπορεί να μη ζητήθηκε κιόλας!
Όπως επισημαίνουν κύκλοι Υπηρεσιών Ασφαλείας, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει υπεισέλθει ξένος δάκτυλος, πιθανόν τουρκικός, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την ανάδειξη και νέων γκρίζων ζωνών. Επισημαίνεται επίσης ότι δεν αποκλείεται να είναι έργο τρίτου ξένου παράγοντα που πιθανόν έδρασε στο πλαίσιο σχεδίου αποσταθεροποίησης της ελληνικής κυβέρνησης, για τους ίδιους γνωστούς λόγους, αν θυμηθούμε και τις πυρκαγιές στον Νομό Ηλείας τον Ιούλιο του 2007.
Πηγή

http://kostasxan.blogspot.com/2009/07/blog-post_7244.html

SOS σ' ότι απόμεινε από τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς



Εξηγήσεις για το στρατηγείο της Λάρισας

ΚΥΣΕΑ - ΝΑΤΟ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2009 07:00

Οι συζητήσεις σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, καθώς και ζητήματα συμμετοχής μας στη διεθνή ειρηνευτική αποστολή στη Σομαλία, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πειρατείας και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

B. Mεϊμαράκης: Πιο αποτελεσματικοί στο ΝΑΤΟ αλλά και στη Σομαλία.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι: «Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους μέχρι σήμερα χειρισμούς που γίνονται και ζήτησε να προχωρήσουμε προς τις κατευθύνσεις που έχει χαράξει, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει στη Σομαλία με την καταπολέμηση της πειρατείας».

Ακόμη δήλωσε ότι: «Οι ελληνικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές είναι σε πολύ χαμηλότερο όριο, σε σχέση με την οροφή που το ΚΥΣΕΑ έχει οριοθετήσει» και ότι «ο διοικητής του στρατηγείου του ΝΑΤΟ, όποιος κι αν είναι, δεν έχει αρμοδιότητα στον εθνικό εναέριο χώρο».

Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε επίσης ότι: «Για οτιδήποτε συμβαίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο, την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας».

Σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το ΚΚΕ επεσήμανε ότι «οι στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ στη Σομαλία και αλλού δεν είναι ειρηνευτικές αποστολές, όπως τις ονομάζουν για να χρυσώσουν το χάπι. Είναι ιμπεριαλιστικές αποστολές».

Ο ΣΥΝ τόνισε ότι «απέναντι στις προτάσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο συμμετοχής της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αντιτάσσουμε την πάγια θέση μας για τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/09/1687718.htm


Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Επίσημο αίτημα για την επιστροφή της Αμμοχώστου

Ο κ. Χριστόφιας εισηγείται την αποστολή, σε πρώτο στάδιο, εκ μέρους του ΟΗΕ εμπειρογνωμόνων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, με στόχο την προετοιμασία για το άνοιγμα της πόλης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση)Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009 07:00

Την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ζητά -σε επιστολή του προς το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν- ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστόφιας εισηγείται την αποστολή, σε πρώτο στάδιο, εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών εμπειρογνωμόνων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, με στόχο την προετοιμασία για το άνοιγμα της πόλης και την ανοικοδόμησή της.

Η επιστροφή της Αμμοχώστου προβλέπεται από το ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών, αλλά στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επικαλείται, μεταξύ άλλων, και τη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979, η οποία προνοεί την επιστροφή, κατά προτεραιότητα, των Βαρωσίων (κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου), χωρίς αυτό να εξαρτάται από τη συζήτηση των άλλων πτυχών του Κυπριακού. Η απελευθέρωση της Αμμοχώστου σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, με απόδοσή της είτε κατευθείαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, είτε στα Ηνωμένα Έθνη για εγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της πόλης, αποτελεί πάγια απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι την πρωτοβουλία του Κυπρίου προέδρου να επαναφέρει το θέμα της Αμμοχώστου στο προσκήνιο, προανήγγειλε, πριν από μερικές εβδομάδες, ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Αλέξης Γαλανός.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, Χοσέ Ντιάζ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ότι τον Οκτώβριο θα αρχίσει το στάδιο του «πάρε-δώσε», στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που θα οδηγήσει την προσπάθεια για λύση.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι πιθανόν στις συναντήσεις, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί μέχρι τον Οκτώβριο, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εισέλθουν σ' αυτό που μπορούμε να αποκαλέσουμε δεύτερη ανάγνωση των θεμάτων, που ήδη έχουν συζητηθεί, και να δουν πού μπορούν να πετύχουν περαιτέρω συμφωνία. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα δουν ποια θέματα θα αφήσουν για το τελικό στάδιο του «πάρε-δώσε».

Ο κ. Ντίαζ είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή έως το τέλος του χρόνου. Τέλος, χαρακτήρισε «συνταγή αποτυχίας» τυχόν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και τόνισε ότι κύριοι της διαδικασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/08/1687202.htm

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Το Αγαθονήσι εκπέμπει S.O.S.


Ο κρατικός καιροσκοπισμός...

«Έρχονται εδώ αραιά και που, στη χάση και στη φέξη, δείχνουν ότι κατανοούν τη σοβαρότητα του προβλήματός μας, άλλες φορές μας γεμίζουν υποσχέσεις, άλλες μας ξεφουρνίζουν διάφορες θεωρίες επίλυσης του προβλήματος και άλλες πάλι με ύφος σνόμπ μας αντιμετωπίζουν συγκαταβατικά. Μας επαινούν γιατί αυτοπροαιρέτως παραμείναμε στο ακριτικό νησί μας, φύλακες όπως μας λένε του Ελληνισμού. Λόγια πολλά, λόγια παχιά και στο τέλος ένα μεγάλο μηδενικό. Όλα έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Δεν γίνεται τίποτε, δεν κουνιέται φύλλο. Κι’ αν μετά τους ψάξεις στο τηλέφωνο, για όσα υποσχεθήκανε, δεν τους βρίσκεις ποτέ. Σαν μην πέρασαν ποτέ από εδώ».
Όταν διάβασα στις εφημερίδες ότι οι εθνοφύλακες του Αγαθονησίου, παρέδωσαν τον οπλισμό τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία της πολιτείας στο μεγάλο πρόβλημα των λαθρομεταναστών που κυριολεκτικά σαρώνουν το μικρό νησί τους, πήρα την απόφαση να πάω αμέσως εκεί, να δώ και να ζήσω το πρόβλημα από πρώτο χέρι.
Πιστεύω ότι όταν αποχωρείς από την υπηρεσία σου, μπορείς να προσφέρεις και από άλλο μετερίζι, δείχνοντας ότι όσα έλεγες πρίν, τα πίστευες και τα υπηρετείς δια βίου. Ξεκίνησα από το Λακκί της Λέρου με το πλοίο Κάλυμνος. Περάσαμε από τους Λειψούς και πιάσαμε Πάτμο. Απ’ εκεί βάλαμε πλώρη για τους Αρκιούς. Καθόμουνα βυθισμένος στις σκέψεις μου, όταν δίπλα μου μια παιδική φωνή με ξύπνησε από το λήθαργο. «Μαμά-μαμά κοίτα κάτι νερά πράσινα». Πήγα προς τη κουπαστή, και το βλέμμα μου απλώθηκε στα πανέμορφα φιόρδ του συμπλέγματος των Αρκιών. Δίπλα μου ένας ξένος είχε μείνει άφωνος, ψιθυρίζοντας συνεπαρμένος «my God». Όσο πλησιάζαμε στο κύριο νησάκι τόσο τα νερά γινόντουσαν σμαραγδένια και προκλητικά, να μη σε αφήσουν ποτέ να φύγεις. Σκέφτηκα ότι όποιος φύγει από αυτή τη ζωή, χωρίς να δεί τους Αρκιούς, είναι πραγματικά πολύ αδικημένος. Έκεί όμως είναι και η ευθύνη του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, που άφησε αναξιοποίητο αυτό τον φυσικό πλούτο και έφυγε ο κόσμος και ρημάξανε τα πάντα, βορά στη τουρκική βουλιμία. Μόλις βγήκα στο Αγαθονήσι συναντήθηκα με το πρόεδρο της κοινότητας κ. Κόττορο Ευάγγελο. Ήταν ο δάσκαλος του νησιού και τώρα πρόεδρος, γιός του επίσης δασκάλου Κων/νου Κότορου. Τον αναφέρω γιατί ήταν ο δάσκαλος που επί ιταλικής κατοχής διέσωσε τα Ελληνικά γράμματα και τη ταυτότητα των παιδιών. Όταν οι ιταλοί του επέβαλαν βιαίως να διδάσκει μόνο στην ιταλική γλώσσα, αυτός αρνήθηκε επιμόνως, αντιστάθηκε σθεναρά, με αποτέλεσμα να τον διώξουν. Αυτός και η οικογένειά του στερήθηκαν ακόμα και το ψωμί. Αυτοί οι γενναίοι δάσκαλοι διέσωσαν τη γλώσσα μας σε καιρούς δύσκολους και έτσι επιβίωσε ο Ελληνισμός σε όλες τις γωνιές αυτού του τόπου. Αυτά για τους αμπελοφιλόσοφους και τους νεωτερικούς. Ευθύς εξ αρχής στη συζήτησή μας με το πρόεδρο διαχωρίσαμε το ανθρωπιστικό θέμα από τα προβλήματα που δημιουργεί η παρουσία τόσων λαθρομεταναστών στο νησί. Στα πρώτα χρόνια όλοι οι κάτοικοι είχαμε αφοσιωθεί στη περίθαλψη των ανθρώπων αυτών, μου διηγήθηκε, γιατί πραγματικά ήταν σε αξιοθρήνητη κατάσταση. Μαζεύαμε ρούχα, μαγειρεύαμε φαγητά, γλυκά, φρούτα και ότι άλλο μπορούσε να απαλύνει το πόνο αυτών των ανθρώπων.
Ένα παιδί που περνούσε εκείνη την ώρα δίπλα μας το φώναξε ο πρόεδρος και μου το σύστησε. Ήταν ο Βαλάντης Κ. ο οποίος όταν πρωτοείδε ένα παιδάκι που το κρατούσε σφιχτά η μάνα ξυπόλητο και βρεγμένο, έβγαλε τις κάλτσες του και τα παπούτσια του και τη παρακάλεσε να του τα φορέσει. Ο Βαλάντης είναι η προσωποποίηση του φιλόξενου Αγαθονησιώτη. Όμως με τη πάροδο του χρόνου το κύμα των λαθρομεταναστών από τη Τουρκία μεγάλωνε. Το απίθανο Ελληνικό κράτος έκανε πως δε καταλάβαινε το πρόβλημα για αρκετά χρόνια. Το έσπρωξε στους φιλότιμους κατοίκους και άστους να βουρλίζονται. Όμως τα πράγματα με τα χρόνια χειροτέρεψαν και οι πέντε- δέκα λαθρομετανάστες γίνανε εκατό και διακόσιοι τη βδομάδα και οι έρμοι οι 140 συνολικά Αγαθονησιώτες ήταν πια ανίκανοι να τους περιθάλψουν. Ο πρόεδρος κρατά λεπτομερή στοιχεία. Το 2008, μου λέει περάσανε 4702 συν άλλοι 1500 προς Πάτμο σύνολο 6202. Φέτος έχουμε ήδη ξεπεράσει τους 2500 ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν 1300, άρα έχουμε αύξηση εκατό τοις εκατό μέχρι τώρα, γιατί είναι άγνωστες οι βουλές των Τούρκων στο μέλλον. Έρχονται συνήθως με φουσκωτές βάρκες. Αν βρεθούν μπροστά σε σκάφος του Ελληνικού λιμενικού, σκίζουν ένα ή δυο αεροθαλάμους και μπαίνει το νερό, ούτως ώστε να αναγκασθεί το πλήρωμα του σκάφους να τους περισυλλέξει από τη θάλασσα. Είναι ανθρωπίνως αδιανόητο να εγκαταλείψει κανείς ανθρώπους και δη μανάδες με μωρά στη τύχη τους μέσα στη θάλασσα. Αν δεν βρεθούν μπροστά σε σκάφος βγαίνουν στη ξηρά και προωθούνται προς τους τρείς συνοικισμούς του νησιού. Συνήθως βγαίνουν σε μια μικρονησίδα, το Νερονήσι, και από εκεί καλούν βοήθεια ή κολυμπώντας περνούν στο Αγαθονήσι,( η απόσταση είναι εβδομήντα μέτρα). Ξεχύνονται νύχτα μέρα μέσα στα σπίτια ζητώντας τροφή, νερό, κατάλυμα, ιατρική βοήθεια και χώρους βασικών βιολογικών αναγκών. Τις πρώτες μια-δυο μέρες είναι φοβισμένοι και διστακτικοί, όσο όμως περνούν οι μέρες και παραμένουν στο νησί γίνονται σιγά-σιγά απειλητικοί γιατί οι ανάγκες το επιβάλλουν. Δυστυχώς η πολιτεία τους αφήνει τις περισσότερες φορές και μια βδομάδα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διογκώνονται τραγικά και το χειρότερο είναι ότι δεν γίνεται ούτε μια απλή υγειονομική εξέταση αυτών των ανθρώπων.
Κινδυνεύουμε από επιδημίες μου επισημαίνει ο πρόεδρος. Η αστυνομία (τέσσερεις αστυνομικοί και δύο δόκιμοι) πρέπει να τους μαζέψουν, να τους ταίσουν και να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες τους. Τη νύκτα φυλάνε βάρδιες και χρησιμοποιούνται και για συνοδεία των λαθρομεταναστών από το νησί. Είναι αδύνατο να ανταποκριθούν. Σκεφθείτε ότι ο αρμόδιος φορέας, το υπουργείο εσωτερικών, δεν επισκέφθηκε ποτέ το νησί με οποιονδήποτε εκπρόσωπο. Στους πρόχειρους χώρους υγιεινής επικρατεί αθλιότης. Κοιμούνται κατά γης μέσα σε δυο μικρά δωμάτια όσοι χωράνε και οι πολλοί έξω, μέσα στις πέτρες, στο χώμα και στα χαμόκλαδα. Την ημέρα δεν έχουν μια σκιά για να σταθούν. Κατά χώρα προέλευσης κάνουν και φατρίες, ικανές να συγκρουσθούν πολύ βίαια μεταξύ τους.
Η κατάσταση σιγά-σιγά εκτραχύνεται, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν περιέλθει σε αναγκαστική άμυνα. Ο πρόεδρος έχει φτιάξει μια αποθήκη με ρούχα , παπούτσια, τρόφιμα και άλλα χρειώδη, που του στέλνουν φιλανθρωπικοί σύλλογοι και η εκκλησία από όλη την Ελλάδα και τα μοιράζει στις φουρνιές που ανεβαίνουν στο νησί. Άφησα το πρόεδρο με τον οποίο βεβαίως είχα επανειλημμένες συναντήσεις μέρα και νύχτα και για ένα διήμερο και περπάτησα να ακούσω και τις απόψεις των απλών ανθρώπων. Η κυρία Παρασκευή Μ. που διατηρεί ταβέρνα ήταν πραγματικά αγανακτισμένη για όσα υποφέρει αυτή και η οικογένειά της. Ξεκινήσαμε από μια καλύβα και φτιάξαμε αυτό τον ωραίο χώρο μου είπε. Έξοδα, ταλαιπωρίες, να φέρνεις τα υλικά με τα πλεούμενα, τους τεχνίτες από μακριά, για να κτίσεις τη μικρή αυτή επιχείρηση για να ζήσεις. Σπουδάζω δυο παιδιά και τώρα δεν ξέρω τι θα μου συμβεί αύριο. Με έχουν κατ’ επανάληψη κλέψει. Τους έχω μέρα -νύχτα στα πόδια μου, γιατί ο σταθμός της αστυνομίας είναι δίπλα μου. Μαγειρεύω κάθε μέρα γι’ αυτούς , με εντολή της αστυνομίας και με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα πληρωθούμε, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Ο κ. Χαράλαμπος Κ. διατηρεί με τη σύζυγό του μίνι μάρκετ στο Μεγάλο χωριό και παράγει εκλεκτό βραβευμένο τυρί. Η κατάσταση μου λέει είναι ανυπόφορη. Ο Γρηγόρης που κάθεται μαζί μας την χαρακτηρίζει τραγική. Ο Γιάννης Κ. προσφέρθηκε να με μεταφέρει με το αυτοκίνητό του. Είμαστε όμηροι μου είπε μιας κατάστασης που ήρθε από το πουθενά. Ο Μανώλης Κ. μου λέγει ότι όταν έλειπε η μάνα του, μπήκαν στο σπίτι της λαθρομετανάστες. Πήραν μερικά πράγματα αλλά το χειρότερο είναι ότι αφοδεύσανε παντού, αφήνοντας το σπίτι σε άθλια κατάσταση.
Το βράδυ ως αργά συνεργαστήκαμε με το πρόεδρο. Συναντηθήκαμε και με τον επικεφαλής των Εθνοφυλάκων που παρέδωσαν τον οπλισμό τους στο πρόεδρο της κοινότητος. Ο Κων/νος Κ. μου εξήγησε ότι οι επιλογές τους είναι πια λίγες, σχεδόν μία, να φύγουν αυτοί από το νησί για να γλιτώσουν. Η αδιαφορία του κράτους κάνει το μέλλον μας επισφαλέστατο, μου λέγει. Παραδώσαμε τα όπλα μήπως και συγκινηθούν οι αρμόδιοι. Του είπα ότι διαφωνώ με αυτή την ενέργεια και μου εξήγησε ότι ουδόλως στρέφεται κατά του στρατού ή της άμυνας, αλλά πρέπει κάτι να κάνουν. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι εδώ έχουμε πρόβλημα ασφάλειας, τονίζει εμφαντικά. Όσο για την εκπαίδευση της Εθνοφυλακής ας μην κάνουμε συζήτηση καθόλου. Ο κ. Μεϊμαράκης, παρενέβη ο πρόεδρος, όταν του ζήτησα να εμπλακεί το Π. Ναυτικό, μου απήντησε ότι αυτό δεν γίνεται. Διερωτήθηκα αν μετεβλήθη η αποστολή των Ενόπλων μας Δυνάμεων ή αν πράγματι τη γνωρίζει ο Υπουργός. Μου εξήγησαν και οι δυο ότι δεν είναι μόνο οι λαθρομετανάστες, αλλά και τα τούρκικα πολεμικά αεροσκάφη που κάθε μέρα πετούν πάνω από το νησί, αλλά και τα τούρκικα ψαράδικα που φτάνουν μέχρι και πεντακόσια μέτρα από το νησί, ψαρεύοντας στο δικό του χώρο. Η αδύναμη Ελλάδα τους αφήνει απροστάτευτους.
Το πρωί πήγα και πάλι στον αστυνομικό σταθμό όπου η κατάσταση ήταν άθλια. Μίλησα με τους ίδιους τους λαθρομετανάστες. Ο Badera S. από τη Σομαλία μου εξήγησε ότι έφυγε από τη χώρα του παρέα με 12 άλλους γιατί η αντίπαλη παράταξη στον εμφύλιο έσφαξε τους δικούς του. Μου εξήγησε ότι είναι και οι δώδεκα μουσουλμάνοι. Στις επανειλημμένες ερωτήσεις μου από ποιες χώρες πέρασε για να φτάσει στο Αγαθονήσι, η απάντησή του ήταν στερεότυπη. Δεν ξέρω γιατί κινούμασταν νύκτα. Επειδή είχα τη πληροφορία ότι στη Τουρκία πάνε με κανονικά χαρτιά τον ρώτησα σχετικά. Απέφυγε επιμελώς να κατονομάσει την Τουρκία, όπως και τους ανθρώπους που τους δώσανε τη φουσκωτή βάρκα. Τα ίδια περίπου μου είπανε και οι πρόσφυγες από Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία, Λουάντα κλπ. Καθώς ανηφόριζα για το κοινοτικό κατάστημα ένιωσα το τόπο να τρέμει, καθώς δυο ζευγάρια τουρκικών αεροσκαφών πέρασαν σίρριζα από το Μεγάλο χωριό. Κύριοι της εξουσίας της πρώην και της νυν. Αφήσατε στη τύχη τους τα νησιά μας και απορφανίστηκαν από κατοίκους. Δεν λύσατε ούτε ένα πρόβλημα. Του νερού, της ενέργειας, των υπηρεσιών που έπρεπε να είναι κινητές, της περίθαλψης, της εργασίας, της εκπαίδευσης. Έχετε εγκληματήσει στο χώρο που είναι το λίκνο του Ελληνισμού. Τώρα τους προσθέσατε και το πρόβλημα της ανασφάλειας.
Η κραυγή SOS, που βγάζει το Αγαθονήσι, είναι η κραυγή όλης της Ελλάδος που βρίσκεται σε απόγνωση. Είμαστε σίγουροι ότι και πάλι θα μείνετε ασυγκίνητοι.
Δ. Δήμου

http://kostasxan.blogspot.com/2009/07/sos.html

Απαρχαιωμένο το σύστημα στο οποίο δεσπόζει το δολάριο

Διαφοροποιημένο διεθνές νομισματικό καθεστώς ζητούν πολλές χώρες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009 07:00
Δεν βλέπει εναλλακτική λύση απέναντι στο δολάριο ή στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Διευρύνεται ολοένα και περισσότερο το μέτωπο των συζητήσεων γύρω από τα νομίσματα, καθώς, μετά την Κίνα και τη Ρωσία, στο παιχνίδι μπαίνει η Γαλλία και διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ, εν όψει της συνόδου κορυφής του Ομίλου G8 που θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 10 Ιουλίου στην Ιταλία, αν και το καθεστώς του δολαρίου, ως κορυφαίου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, δεν αναμένεται να αναφερθεί στο τελικό ανακοινωθέν.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υπογράμμισε την ανάγκη, από το οικονομικό φόρουμ στην Εξ-εν-Προβάνς της Γαλλίας, να παραμείνουν οι ΗΠΑ απόλυτα δεσμευμένες σε ένα ισχυρό νόμισμα.

Στο ερώτημα εάν το αμερικανικό δολάριο θα πρέπει να παραμείνει το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη, ο Τρισέ είπε ότι «στέλνει ένα και μόνο μήνυμα: είναι άκρως σημαντικό για τις ΗΠΑ να δηλώσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους το ισχυρό δολάριο».

Επιπλέον, ο Τρισέ προέτρεψε τις εμπορικές τράπεζες να μεταβιβάσουν και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας τη ρευστότητα που έχουν λάβει από την ΕΚΤ και να χορηγήσουν δάνεια, λέγοντας ότι οι κυβέρνησης εξακολουθούν να διαθέτουν πολλά κεφάλαια για να βοηθήσουν τους πιστωτικούς ομίλους, εάν χρειαστεί.

Ειδικά οι γερμανικές τράπεζες δεν έχουν προσπαθήσει αρκετά για να μεταβιβάσουν τις πιστώσεις και γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει άλλα μέτρα, πέραν του σχεδίου δημιουργίας «τράπεζας επισφαλειών», για να αποφύγει μία σοβαρή πιστωτική κρίση, προειδοποιούν Γερμανοί πολιτικοί.

Στο μεταξύ, από το ίδιο φόρουμ, Γαλλία και Ρωσία ζήτησαν να γίνουν πιο ενδελεχείς συζητήσεις για τα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα, επισημαίνοντας ότι το υπάρχον σύστημα, στο οποίο δεσπόζει το αμερικανικό δολάριο, είναι απαρχαιωμένο.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Κριστιάν Νουαγιέ, ζητούν καλύτερο συντονισμό στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, αλλά και μεγαλύτερη σταθερότητα ανάμεσα στα μεγάλα νομίσματα του πλανήτη, προκειμένου να αποφευχθεί επιστροφή στον προστατευτισμό.

«Θα πρέπει να επιδιώξουμε καλύτερο συντονισμό στις πολιτικές ξένου συναλλάγματος, διαδικασία που από μόνη της θα εγείρει μεσοπρόθεσμα ερωτήματα σχετικά με την ισορροπία και το ρόλο των νομισμάτων σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει τόσο λόγω της κρίσης όσο και της αυξανόμενης ισχύος των αναδυόμενων αγορών», ανέφερε ο Λαγκάρντ.

Τα σχόλια της Λαγκάρντ ενδεχομένως να σηματοδοτούν ότι η Γαλλία αποδέχεται το γεγονός ότι οι αναδυόμενες χώρες έχουν το δικαίωμα ισχυρότερου λόγου στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία. Η Λαγκάρντ προέτρεψε επίσης να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και μεταξύ καταναλωτριών και παραγωγών χωρών, προκειμένου να αποφευχθεί η αστάθεια στις τιμές εμπορευμάτων.

Αρκετές αναδυόμενες χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θέλουν να επανεξεταστεί ο ρόλος του δολαρίου, ζητώντας ένα περισσότερο διαφοροποιημένο διεθνές νομισματικό σύστημα.

«Το σύστημα του δολαρίου ή το σύστημα που βασίζεται στο δολάριο και στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα έχουν δείξει ότι έχουν μειονεκτήματα. Είμαι όμως ρεαλιστής και γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στο δολάριο ή στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Θεωρεί ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα αποθεματικά νομίσματα και προέτρεψε να εξεταστεί η δημιουργία τοπικών αποθεματικών νομισμάτων.

Ρωσία και Κίνα δέχθηκαν πρόσφατα την υποστήριξη της Ινδίας, όταν σύμβουλος του Ινδού πρωθυπουργού ανέφερε ότι η χώρα θα πρέπει να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα αξίας 264,6 δισ. δολαρίων και, κατά συνέπεια, να κρατήσει λιγότερα δολάρια. Η Κίνα δεν σχεδιάζει να προωθήσει την πρότασή της για ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, που θα αντικαταστήσει το δολάριο στη σύνοδο του G8, όμως είναι πρόθυμη να το συζητήσει, όπως ανέφερε κορυφαίος διπλωμάτης από το Πεκίνο.

Ωστόσο, ευρωπαϊκή πηγή από το G8, που συμμετέχει στις προετοιμασίες της συνόδου, ανέφερε ότι το τελικό ανακοινωθέν του G8 είναι απίθανο να αναφέρεται με σαφήνεια στο καθεστώς του δολαρίου ως κορυφαίου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

«Το θέμα αναμένεται να αναφερθεί και να συζητηθεί στη σύνοδο. Ομως οι συζητήσεις δεν έχουν φθάσει σε σημείο που να συμπεριληφθούν γραπτώς στο ανακοινωθέν», διευκρίνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι ίσως να υπάρξει κάποια αόριστη ή αμφιλεγόμενη λεκτική στο ανακοινωθέν για το γενικό θέμα των αποθεματικών νομισμάτων και ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων. Πιο σαφής αναφορά μπορεί να γίνει στη σύνοδο του G20 στις ΗΠΑ, το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πηγή.

Η κα Μέρκελ

Την ίδια ώρα, από το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, διαμήνυσε ότι θα προωθήσει το θέμα της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών στη σύνοδο του G8, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικού Τύπου, ενώ και ο Ζαν-Πιέρ Ζουγιέ, επικεφαλής των γαλλικών ρυθμιστικών χρηματοοικονομικών αρχών, ανέφερε ότι θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να φανούν περισσότερο φιλόδοξες στη μεταρρύθμιση του εποπτικού συστήματος των χρηματοοικονομικών αγορών.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/06/1686057.htm


Σημαντικά οφέλη από την απελευθέρωση των υπηρεσιών

Ανοδος της οικονομικής δραστηριότητας και νέες θέσεις απασχόλησης


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009 07:00 \

Αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 2,75% του ΑΕΠ και περίπου 10.000 - 15.000 νέες θέσεις εργασίας, υπολογίζει ειδική έκθεση, που συντάσσει το υπουργείο Οικονομίας, το όφελος από την εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα θετική είναι η έκθεση για το όφελος της απελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών στην Ελλάδα και συντάσσεται, προκειμένου να ανανεώσει παλαιότερη έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που βασίζονταν σε παλιότερα στοιχεία της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η εκπόνηση της μελέτης αυτής θα συνοδεύσει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, το οποίο βρίσκεται στα τελευταία στάδια της επεξεργασίας και αναμένεται να ψηφιστεί στο β' θερινό τμήμα της Βουλής και το οποίο θα ενσωματώνει τη σχετική οδηγία (παλαιότερα γνωστή ως οδηγία Bolkenstein) στο εθνικό δίκαιο.

Το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στο στάδιο των τελικών νομικών διορθώσεων θα συνοδεύεται και από μια έκθεση, η οποία συντάσσεται με την συνεργασία της διεύθυνσης μακροοικονομικών μελετών του ΥΠΟΙΟ και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος ΕΣΥΕ από «λευκό χαρτί».

Στην έκθεση αυτή μετράται βασικά η μεταβολή τριών δεικτών από την απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών: η αύξηση του ΑΕΠ, η μείωση του διοικητικού βάρους που προκύπτει για τις επιχειρήσεις και το αποτέλεσμα στην αύξηση της επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έχουν δείξει ότι η απελευθέρωση των υπηρεσιών θα έχει ως άμεση επίπτωση:

1. Την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% (περίπου 5 δισ. ευρώ), αφού τόσο υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί το επιπλέον εισόδημα από επιχειρηματικά κέρδη και εισοδήματα εργαζομένων που θα προκύψουν από την αύξηση του τζίρου της αγοράς των υπηρεσιών.

2. Τη μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας (διοικητικού βάρους) προς τις επιχειρήσεις κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 0,75% του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή εκτιμάται ότι θα προκύψει άμεσα, αφού οι προδιαγραφές που θέτει η Ε.Ε. για την απελευθέρωση των υπηρεσιών απαιτούν παρεμβάσεις που συνιστούν αυτόματα μείωση της γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή της οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών προβλέπει γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες για την εξάσκηση κάποιων από τα επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών σε όλες τις χώρες - μέλη. Αυτό απαιτεί την καλή λειτουργία κέντρων εξυπηρέτησης μια στάσης (one stop shop) για όλους τους εργαζομένους. Η πραγματική καινοτομία όμως αφορά στη συντόμευση και τη μείωση του κόστους των διαδικασιών που θα απαιτούνται πριν να μπορεί κάποιος να εργαστεί στη χώρα μας, με ευθύνη του κάθε κράτους - μέλους. Αυτό προϋποθέτει για το κάθε υπουργείο το ξεκαθάρισμα και την κωδικοποίηση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς επίσης και την κατάργηση περιττών διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εφαρμογή της οδηγίας με βάση την Ε.Ε. προϋποθέτει την καταγραφή σε μια ενιαία βάση δεδομένων όλων των τυπικών προσόντων που θα πρέπει να έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας που θέλει να δραστηριοποιηθεί εντός της Ε.Ε.

3. Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Η μέτρηση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, εκτιμάται, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νέων επιχειρήσεων που θα δημιουργηθούν. Ωστόσο, στην επιμέρους μέτρηση για την αύξηση των θέσεων εργασίας γίνεται εκτίμηση από το όφελος που θα υπάρξει για την ανάπτυξη. Με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,75% του ΑΕΠ εκτιμάται ότι το όφελος θα είναι μια μόνιμη αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 10.000 - 15.000.

Επιμέρους εκτιμήσεις της ίδιας έρευνας αναφέρουν ότι ο κλάδος των νομικών υπηρεσιών (πλην συμβολαιογράφων, οι οποίοι εξαιρούνται της απελευθέρωσης) θα έχει μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου από την απελευθέρωση των υπηρεσιών από ό,τι π.χ. οι υπηρεσίες του κλάδου των επισκευών.

Οπως τόνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, η εκτίμηση για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων είναι δύσκολη, δεδομένου ότι με την απελευθέρωση των υπηρεσιών αναμένεται να υπάρξει μετασχηματισμός με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ανά κλάδο. Προβλέπονται δηλαδή μεγαλύτερα νομικά γραφεία, εταιρείες επισκευών, καθαρισμού κτλ.

Ο νόμος

Στο νόμο που αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι και το τέλος του μήνα, θα ξεκαθαρίζεται κατ' αρχήν το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας.

Οι υπηρεσίες που διέπονται από τη σχετική Οδηγία αφορούν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που μεταβάλλονται διαρκώς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

- οι υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης,

- οι υπηρεσίες πιστοποίησης και οι υπηρεσίες δοκιμών,

- οι υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης γραφείων,

- οι υπηρεσίες διαφήμισης,

- οι ιδιωτικοί ΟΑΕΔ

- οι υπηρεσίες εμπορικών πρακτόρων.

- οι υπηρεσίες που παρέχονται τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε καταναλωτές, όπως είναι οι υπηρεσίες νομικών ή φορολογικών συμβούλων.

Οι υπηρεσίες που συνδέονται με ακίνητα, όπως:

- οι υπηρεσίες μεσιτικών γραφείων,

- οι υπηρεσίες κατασκευαστικών εταιρειών, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών αρχιτεκτόνων,

- το διανεμητικό εμπόριο,

- η οργάνωση εμπορικών εκθέσεων,

- η ενοικίαση αυτοκινήτων,

- υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων.

Οι υπηρεσίες προς τους καταναλωτές, όπως είναι:

- οι υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού, περιλαμβανομένων των ξεναγών,

- οι υπηρεσίες αναψυχής,

- τα αθλητικά κέντρα και τα πάρκα αναψυχής,

- οι υπηρεσίες υποστήριξης κατ' οίκον, όπως η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένα άτομα.

Από την εφαρμογή εξαιρούνται οι υπηρεσίες μεταφορών (ταξί, οδικές μεταφορές), οι συμβολαιογράφοι και, βέβαια, και το επάγγελμα των φαρμακοποιών.

Στελέχη του ΥΠΟΙΟ τόνιζαν ότι η οδηγία δεν αφορά απαραιτήτως στα κλειστά επαγγέλματα, τα οποία αποτελούν θέμα του εθνικού δικαίου. Ωστόσο, η απελευθέρωση των υπηρεσιών προς τα έξω θα σημάνει και την απελευθέρωση και στο εσωτερικό της χώρας.

Στο νομοσχέδιο θα ορίζονται 16 ΚΕΠ τα οποία θα παίξουν το ρόλο των σταθμών εξυπηρέτησης μιας στάσης (one stop shop) για όλους του Ευρωπαίους ελεύθερους επαγγελματίες που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

Επίσης, θα προβλέπει τη συνέχιση, για όλα τα υπουργεία, της προσπάθειας καταγραφής των διαδικασιών μέχρι και την άδεια άσκησης επαγγέλματος για κάθε δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών, καθώς επίσης και τις διαδικασίες για μείωση των επαφών με δημόσιες υπηρεσίες και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Πρακτικά, με την εφαρμογή της οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και στην Ελλάδα λύνεται αυτόματα και το θέμα της απελευθέρωσης των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

Τούτο διότι δεν μπορεί ένα ελεύθερο επάγγελμα να ασκείται ελεύθερα στη χώρα μας από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο πολίτη και να απαγορεύεται να κάνουν το ίδιο και οι Ελληνες πολίτες.

Παράλληλα, ανεξάρτητα από το εύρος της απελευθέρωσης των υπηρεσιών, η όλη διαδικασία θα βοηθήσει τα ελληνικά υπουργεία να ξεκαθαρίσουν την «κόπρο του Αυγεία» σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία και τις προϋποθέσεις που αφορούν το κάθε ελεύθερο επάγγελμα που ασκείται στην Ελλάδα. Η διαδικασία αυτή, η οποία επιβάλλεται από την κοινοτική οδηγία, αφού μέσω αυτής θα καταργηθεί ένας μεγάλος αριθμός άχρηστων χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών, είναι από μόνη της ένα μεγάλο κέρδος.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/06/1685970.htm