Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

20091211 "Σωτηρία" της ελληνικής οικονομίας μέσω COSCO

Σωτηρία» της ελληνικής οικονομίας μέσω COSCO;

11/12/09 12:38 










Μπορεί το λιμάνι του Πειραιά να σώσει τα οικονομικά της χώρας; Σίγουρα, απαντούν οι χρήστες των εγκαταστάσεών του που έχουν στο μυαλό τους τα συναλλαγματικά οφέλη από τα in tranzit φορτία αλλά και από τα οφέλη από το εξαγωγικό κυρίως εμπόριο.
 Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο οι ειδικοί αναλυτές μπορεί να έχουν «ταύτιση απόψεως» περί του ρόλου του λιμένα του Πειραιά, αλλά έχοντας και τα διεθνή δεδομένα μπροστά τους έχουν και ένα διευρυμένο ορίζοντα να εκτιμήσουν από διαφορετική οπτική γωνία το όλο ζήτημα.
 Η πρόσφατη επένδυση της Κινεζικών συμφερόντων εταιρίας COSCO σημειώνουν έγκριτοι αναλυτές διεθνών οικονομικών εφημερίδων, αποτελεί "ένα πρώτο βήμα" στην Κινεζική προσπάθεια εξισορρόπησης του "ισοζυγίου επενδύσεων" με δεδομένο ότι υπάρχουν καταφανώς περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Κίνα από ότι Κινεζικές στην Ευρώπη.
 Και εδώ οι αναλυτές διαγράφουν ένα ορίζοντα άξιο προσοχής για την Ελλάδα που τελευταία έχει μείνει μόνιμα στο στόχαστρο των αρμοδίων παραγόντων των Βρυξελλών αλλά και των "άσπονδων φίλων" που "ευγενικά" περιγράφουν την οικονομία της χώρας ως "ναυάγιο", ως προαναγγελθείσα τραγωδία αν δεν υπήρξε το σωσίβιο του ευρώ (ευρωζώνη) ακόμη και ως Lehman Βrother υψωμένη στη δεκάτη δύναμη!
 Με δεδομένο ότι στις αρχές του νέου έτους έρχονται στην Ελλάδα υψηλόβαθμα στελέχη της Κινεζικής κυβέρνησης το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης οικονομικής συμφωνίας με άμεσο αντίκτυπο στην εθνική οικονομία εμφανίζεται ρεαλιστικό.
 Ίσως περισσότερο ρεαλιστικό σε σχέση με άλλες επιλογές. Άλλωστε με βάση το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica "η επιχείρηση σωτηρίας της Ελλάδας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του G2, δηλαδή των ΗΠΑ και της Κίνας".

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει με εκτενές άρθρο του στην εν λόγω εφημερίδα ο Λούτσιο Καρατσόλο, διευθυντής της επιθεώρησης γεωπολιτικής ανάλυσης "Limes" και καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας.

Μάλιστα, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η ελληνική κρίση θα είχε καταλήξει σε τραγωδία αν η χώρα δεν απολάμβανε της προστασίας του ευρώ, η οποία πάντως δεν είναι απεριόριστη", για να προσθέσει με νόημα ότι:
 "Αυτό δεν είναι μόνο ένα ελληνικό δράμα. Είναι και ένα χρήσιμο παράδειγμα για να κατανοήσουμε τις στρατηγικές των μεγάλων δυνάμεων εν μέσω μιας οικονομικής καταιγίδας που κάθε άλλο παρά έχει σταματήσει".    
 Υπό αυτή την οπτική γωνία, ο Ιταλός αναλυτής "υπενθυμίζει" ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιδίδεται σε "φρενήρεις αλλά διακριτικές επαφές" με το Πεκίνο, προκειμένου να πείσει τους Κινέζους να αγοράσουν από τον επόμενο μήνα τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
 Αυτή η κίνηση υποστηρίζεται, μεταξύ των άλλων, από μερικούς ισχυρούς φίλους του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ.
 "Η Goldman Sachs και η JΡ Μorgan είναι μέσα στο παιχνίδι", αναφέρει ο Λούτσιο Καρατσόλο, ενώ η Κίνα είναι διαθέσιμη να αγοράσει τους ελληνικούς τίτλους.

Το αντάλλαγμα που θα ήθελαν οι Κινέζοι είναι να ενισχύσουν την παρουσία τους στο λιμάνι του Πειραιά, βασικό σταθμό για τα κοντέινερ στην Ανατολική Μεσόγειο και προορισμένο να αναπτυχθεί χάρη στη μελλοντική σύνδεση με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο μέσω των Βαλκανίων.

Η σύνδεση αυτή δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα, αλλά "τα πλοία που φέρνουν προϊόντα από την Κίνα και την Ασία προς την Ευρώπη θα μπορούσαν να βλέπουν με όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τον Πειραιά ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση απέναντι στα λιμάνια της Χάβρης, του Ρότερνταμ και του Αμβούργου για τα οποία απαιτούνται οκτώ ημέρες επιπλέον πλεύσης".
 Ο Ιταλός αναλυτής με την αναφορά τους αυτή στα περί σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα με το διεθνές δίκτυο ουσιαστικά αποκαλύπτει μέσα σε δύο γραμμές τη σημασία της.
 Σημασία που για μία εικοσαετία και πλέον έχει τεθεί εν αμφιβόλω, καθώς οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες της χώρας, του ΟΛΠ αλλά και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και των θυγατρικών του που είναι αρμόδιες παλινωδούν για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.
 Το αξιοσημείωτο κατά τον Καρατσόλο είναι ότι, οι Κινέζοι δεν μιλούν για γεωπολιτικές διεκδικήσεις.
 Υπενθυμίζουν ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Κίνα.
 Επομένως, η πρόθεση του Πεκίνου "εδράζεται σε καθαρά οικονομικές εκτιμήσεις".
 Ο Ιταλός αναλυτής αναφέρεται εξάλλου στις "αμερικανικές ρίζες" του κ. Παπανδρέου και τους "δεσμούς του με το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης", για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι "πίσω από την Ελλάδα υπάρχει η σκιά των Ηνωμένων Πολιτειών".
 Η τελική εκτίμησή του είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να αφήσουν να χρεοκοπήσει μια χώρα που είναι στρατηγικός σύμμαχός τους στη Μεσόγειο, "ειδικά αυτή την περίοδο που η Ουάσιγκτον εμπιστεύεται πολύ λιγότερο την Άγκυρα".



Σχόλιο
Για να μην χάσουν τα προκλητικά προνόμια οι αχθοφόροι του Πειραιά θέλησαν να διώξουν την κινεζική COSCO.
Σήμερα βλέπουν το τεράστιο παράθυρο που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία. Από μέρες τώρα ο κ. Ανωμερίτης έχει αρχίσει να εκθειάζει την COSCO --ως οικονομολόγος και όχι ως μπόσης του ΟΛΠ και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (κατά δήλωσή του).
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ακολουθήσουμε το δρόμο που ανοίξαμε για την Pirelli.
ΣΓΣ

20091212 Στροφή στη Ρωσία

Στροφή στη Ρωσία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009 07:00
205 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1754346


Τη θέση της Ρωσίας ως δεύτερης δύναμης μεταξύ των μεγαλυτέρων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόσμου φιλοδοξεί να εξασφαλίσει το Ιράκ, ολοκληρώνοντας χθες το διαγωνισμό δημοπράτησης δύο από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας, παρόλο που δεν κατάφερε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον για κοιτάσματα σε επικίνδυνες περιοχές της χώρας.

Η κοινοπραξία της Royal Dutch Shell και της Petronas της Μαλαισίας εξασφάλισαν τη συμφωνία για εκμετάλλευση του Μαζνούν, ενός εκ των μεγαλυτέρων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total, σε συνεργασία με την κινεζική CNPC και την Petronas, απέκτησαν δικαιώματα για την εκμετάλλευση του μικρότερου κοιτάσματος Χαλφάγια.

Εκ των 15 ιρακινών κοιτασμάτων, το ενδιαφέρον προσείλκυσαν μόνο εκείνα που βρίσκονται σε σχετικά σταθερές περιοχές του Ιράκ, ενώ για πέντε που βρίσκονται σε κάπως πιο επικίνδυνες περιοχές δεν υπήρξε καμία προσφορά.

Παρόλο που το Μαζνούν αποτελεί ένα τεράστιο κοίτασμα -με αποθέματα 13 δισ. βαρελιών πετρελαίου- η παραγωγή του ανέρχεται μόλις στα 46.000 βαρέλια ημερησίως.

Shell και Petronas δεσμεύθηκαν στην αύξηση της παραγωγής περίπου στο 1,8 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως.

Τα ιρακινά αποθέματα πετρελαίου είναι τα τρίτα μεγαλύτερα, μετά της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Όμως η παραγωγή της χώρας είναι μικρή -μόλις στα 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως- επιδιώκει όμως τον τριπλασιασμό της μέσα στα επόμενα χρόνια.


Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

20091211 "Καταγγελία περί διαγωνισμών

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

"Καταγγελία περί διαγωνισμών..."


"Θα ήθελα να αναφερθώ σε έναν Διαγωνισμό που θα διεξαχθει στις 19/01/2010 (Δ/ΞΗ 378/09) στο Πολεμικό Ναυτικό και αφόρα 4 Radar Καινούργιας τεχνολογίας
Ο διαγωνισμός γίνεται φωτογραφίζοντας μια και μόνο εταιρεία χρησιμοποιώντας το δικό της μοντέλο και τους δικούς τους κωδικούς.
Δηλαδή το ΠΝ σαν υπηρεσία ζητεί για παράδειγμα αυτοκίνητα τα όποια στην Διακήρυξη του δεν... τα περιγράφει τεχνικά αλλά θέλει συγκεκριμένο μοντέλο, συγκεκριμένης εταιρείας με την λογική ότι δεν υπάρχει άλλο τέτοιο μοντέλο στον Κόσμο!!!!!!!.
Το χειρότερο δε είναι ότι στις ενστάσεις διαφόρων άλλων εταιρειών η γραπτή απάντηση του ΠΝ ήταν ότι θέλουν το συγκεκριμένο και τέλος!!!!!.
Επίσης το ΠΝ έχει παρόμοιο radar άλλης εταιρείας σε Πλοίο του μάλλον το αγνοεί . Επίσης χρησιμοποιεί τεχνικά χαρακτηριστικά από την συγκεκριμένη εταιρεία για τον Διαγωνισμό για ένα radar το όποιο το ΠΝ δεν έχει στον στόλο του!!!, αρα πως γνωρίζει τεχνικά στοιχειά που μόνο η εταιρεία που το εμπορεύεται τα έχει ????
τρομερή σύμπτωση.
Τέλος θα ήθελα να καταγγείλω ότι σε εποχή που διαφημίζεται και τονίζεται η διαφ
aνία , το Ίδιο το Π.Ν παραβιάζει το νόμο περί προμηθειών (Π.Δ. 118/07)
που απορρίπτει τέτοιους διαγωνισμούς.
Υπάρχει το ενδεχόμενο αρκετές εταιρείες να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη εναντίον του φορέα και επίσης καλύτερο θα ήταν για όλους μας αφού θέλουν να
προχωρήσουν έτσι να έκαναν απευθείας ανάθεση και όχι δήθεν διαγωνισμό , θα ήταν πιο έντιμο ....


20091211 Turkei ueber Alles.............

Η Τουρκία μπλοκάρει το υποστρατηγείο Λάρισας

Η Αγκυρα επιδιώκει να το απομονώσει από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που προβλέπονται στη νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | Αθήνα - Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009
«Μπλόκο» στο νατοϊκό υποστρατηγείο της Λάρισας επιχειρεί η Αγκυρα, με σκοπό να κάνει άλλο ένα βήμα προς τον μείζονα στόχο της: το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», η Τουρκία επιδιώκει να απομονώσει το συγκεκριμένο CΑΟC από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που προβλέπονται στη νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ και αναμένεται να εγκριθούν εντός του 2010. Με τον τρόπο αυτόν η τουρκική πλευρά θέλει να καταδείξει ότι η περιοχή του Αιγαίου συνιστά ειδική περίπτωση εντός της Συμμαχίας, επομένως απαιτείται και ειδικό καθεστώς για τη διαχείριση της επιχειρησιακής ευθύνης στον εναέριο χώρο του Αρχιπελάγους.

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι «η Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την ευόδωση των τουρκικών σχεδιασμών», αλλά οι επόμενοι μήνες αναμένονται με ενδιαφέρον. Και αυτό καθώς η θέση της Αγκυρας εντός του ΝΑΤΟ εμφανίζεται αναβαθμισμένη, κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Οι τουρκικές αντιρρήσεις διατυπώθηκαν αρχικά πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο ομάδας εργασίας που ασχολείται με τη νέα στρατιωτική δομή της Συμμαχίας. Συγκεκριμένα, η αφορμή την οποία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η Αγκυρα είναι η διαφωνία που υπάρχει με την Ελλάδα στο θέμα της επιχειρησιακής διασύνδεσης (connectivity) των CΑΟC με ραντάρ σε Ελλάδα και Τουρκία. Η Αγκυρα επιθυμεί να εντάξει στα ραντάρ που θα διασυνδεθούν ορισμένα που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές με σκοπό αυτά «να βλέπουν» όσο βαθύτερα γίνεται προς δυσμάς. Η Αθήνα απορρίπτει το αίτημα αυτό, διότι διαβλέπει ότι η τουρκική στάση εκπορεύεται από την πάγια θέση της «να μοιράσει το Αιγαίο στη μέση». Η Τουρκία ισχυρίζεται λοιπόν ότι η υπόλοιπη νατοϊκή δομή μπορεί να προχωρήσει, αλλά το CΑΟC της Λάρισας θα μείνει προς το παρόν εκτός ρυθμίσεων ώσπου να επιλυθούν όλα τα σχετικά με αυτό ζητήματα.

Η εξέλιξη αυτή είναι το τελευταίο σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που έχει έρθει στην επιφάνεια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα στρατιωτική δομή της Ατλαντικής Συμμαχίας. Μία από τις αρχές της νέας δομής είναι η εναλλαγή διοικητών στα πολυεθνικά CΑΟC, τα οποία από 10 προβλέπεται να μειωθούν σε τέσσερα. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε κατ΄ αρχήν συμφωνία σε επίπεδο Στρατιωτικής Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2009 για εναλλαγή ανά εξάμηνο έλληνα και τούρκου διοικητή στο υποστρατηγείο της Λάρισας (το οποίο μετονομάζεται από CΑΟC-7 που είναι σήμερα σε CΑΟC-4).

Η εκ περιτροπής διοίκηση του CΑΟC της Λάρισας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι αυτή η εξέλιξη εξισορροπείτο από το ότι η Αθήνα είχε εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα την παρουσία έλληνα διοικητή στη Λάρισα για τα πρώτα δύο χρόνια μετά την έγκριση της νέας δομής, καθώς και τη θέση του επιτελάρχη στο νατοϊκό αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης (επικεφαλής του οποίου είναι αμερικανός πτέραρχος).

Η κατάσταση αυτή περιεπλάκη όμως λίγους μήνες αργότερα, σε συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής τον Μάιο του 2009. Ενώ λοιπόν είχε αρχικά συμφωνηθεί ότι όταν θα ορίζεται έλληνας διοικητής στο CΑΟC της Λάρισας υποδιοικητής θα είναι Αμερικανός, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπαναχώρησαν και δήλωσαν ότι παραχωρούν τη θέση στους Τούρκους. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, οι Τούρκοι θα έχουν το ένα εξάμηνο τη διοίκηση του υποστρατηγείου, ενώ όταν θα υπάρχει έλληνας διοικητής αυτοί θα έχουν τη θέση του υποδιοικητή.

Η απόφαση για την οριστική έγκριση της νέας δομής εκκρεμεί στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Επειτα όμως από την τελευταία κίνηση της Αγκυρας, αλλά και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επανεξετάσει τα περί τούρκου υποδιοικητή στη Λάρισα, η κατάσταση περιπλέκεται. Η Αθήνα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, προσανατολίζεται να ζητήσει από τους Αμερικανούς να αναλάβουν ξανά τη θέση του υποδιοικητή, χωρίς όμως να αποκλείει και άλλες λύσεις.



20091209 ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ



ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΟΜΠΕΣ ΚΥΡΟΖΙΝΗΣ

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009

Άγρια «κόντρα» Χρυσοχοΐδη - Νιώτη


Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΠαΣοΚ. Η σύλληψη των δύο παιδιών του βουλευτή τού κόμματος και Α` Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ.Νιώτη στο αντιεξουσιαστικό στέκι «Ρεσάλτο», άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.

Επίσημα η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου δίνει κάλυψη στον κ. Νιώτη.

Aς δούμε τι συνέβη. Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Νιώτη ξεκίνησε ευθύς με την σύλληψη των δύο παιδιών του τελευταίου.


Αυτό ...αιφνιδίασε και ενόχλησε τον κ. Νιώτη.(«Ήταν ένας…. απόλυτος αιφνιδιασμός αυτό που συνέβη». Δήλωση του κ.Νιώτη στο Real fm).
Η ΕΛ.ΑΣ με επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι στο «Ρεσάλτο» , εκτός από λοστούς, βαριοπούλες, μάσκες και μπουκάλια βρέθηκαν δύο δοχεία με εύφλεκτο υγρό και μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης.

Σε αυτό το σημείο συνέβησαν κάποια πράγματα που αν δεν προκαλούν την νοημοσύνη των πολιτών , τουλάχιστον χρήζουν εξονυχιστικής διερεύνησης.
Ο κ. Νιώτης άρχισε να «περιδιαβαίνει» τα ερτζιανά αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο της αστυνομίας, αλλά πέφτοντας και σε πολλές αντιφάσεις.

Μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» άφησε αιχμές για την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ισχυριζόμενος ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, καθώς-όπως έλεγε - δεν επρόκειτο για ενεργή χειροβομβίδα κρότου λάμψης , αλλά για ....απλό κέλυφος χειροβομβίδας που είχε χρησιμοποιηθεί και τα παιδία την…. κράταγαν για ενθύμιο.

Εκτός αυτού ισχυρίστηκε ότι το «Ρεσάλτο» ήταν ένα ...πολιτιστικό κέντρο(sic!), τα μπουκάλια τα μάζευαν τα παιδιά για την ...ανακύκλωση (sic!) και τα δύο δοχεία με το πετρέλαιο και την κηροζίνη, τα χρησιμοποιούσαν για την ...σόμπα τους.(sic!)

Την επόμενη ημέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm» άφησε πάλι αιχμές για τον ρόλο της ΕΛ.ΑΣ , μόνο που αυτή την φορά κάτι... άλλαζε. Όπως ισχυρίστηκε , χειροβομβίδα …..δεν υπήρχε μεταξύ των ευρημάτων(?).

Είναι λίγο δύσκολο οποιοσδήποτε έλλογος πολίτης να πιστέψει ότι έμπειροι αστυνομικοί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μια ενεργή χειροβομβίδα , από το .....κέλυφοςμιας χρησιμοποιημένης , και πολύ περισσότερο ότι αυτοί οι εμπειρότατοι αστυνομικοί έπεφταν θύματα ….οφθαλμαπάτης καθώς -σύμφωνα με τον κ. Νιώτη (σε δεύτερη version)- κάτι τέτοιο δεν υπήρχε μεταξύ των ευρημάτων.

Και για να το λέει ο κ. Νιώτης σημαίνει ότι πολύ πιθανών στην αναφορά της αστυνομίας που αργότερα μεταβιβάστηκε στο αρμόδιο εισαγγελέα, απουσίαζε.... η χειροβομβίδα που αναφερόταν στην έκθεση των ευρημάτων ! ΕΛ.ΑΣ το μεγαλείο σου!

Ο κ. Χρυσοχοΐδης λοιπόν ....«ανέβηκε στα κεραμίδια» θεωρώντας ότι τα ...πεπραγμένα και τα λεχθέντα από τον Α` Αντιπρόεδρο της Βουλής τον θίγουν τόσο ως αρμόδιο υπουργό, όσο και ωςπολιτικό.
Έτσι εμφανίστηκε στην τηλεόραση και άρχισε τους πυροβολισμούς. «Αξιοποιήσαμε πληροφορίες», είπε με νόημα και συμπλήρωσε ότι «το "Ρεσάλτο" δεν είναι σίγουρα ...πολιτιστικό κέντρο .Είπαν(σ.σ...μπαμ-μπουμ οι κουμπουριές) τα μπουκάλια ήταν για την ...ανακύκλωση. Δεν μπορεί να είμαστε τόσο υποκριτές».


ΥΓ. Η τελευταία φράση δεν ήταν κουμπουριά, αλλά ... ενεργή και υπαρκτή, ....χειροβομβίδα κρότου λάμψης.

Αναρτήθηκε από politis-gr στις 4:15 π.μ.

28 σχόλια:



aris53m είπε...


αμάν πια λυσάξατε όλοι με το θέμα. δεν βλέπετε τηλεόραση? δεν ακούτε τους δικηγόρους υπεράσπισης? το "ευφλεκτο υλικό" ήταν για θέρμανση, για την σόμπα τους. τα μπουκάλια ήταν για α-να-κύ-κλω-ση! τα παιδιά ενδιαφέρονται για το περιβάλλον!
09 Δεκεμβρίου 2009 7:58 π.μ.


Ανώνυμος είπε...


Ας αναλάβει τις ευθύνες του ο Κύριος Νιότης αξιοπρεπώς χωρίς σχόλια και αθόρυβα να αποχωρήσει για λόγους ευθιξίας. Το ότι δήποτε άλλο τον θίγει σαν πατέρα και σαν πολιτικό. Ας μην θεωρεί ηλίθιο τον Ελληνικό λαό.
09 Δεκεμβρίου 2009 8:51 π.μ.


Ανώνυμος είπε...


Ελεος η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο....πως να κανει την δουλειά της η Αστυνομία όταν βγαινουν οι ίδιοι οι πολιτικοι και την απαξιώνουν επειδή θίγονται τα παιδιά τους;Η ευθιξία που επι Νέας Δημοκρατίας είχε γίνει σημαία του πασόκ τωρα που πήγε;Μας περνανε για χαζους προφανως, οτι το ρεσάλτο εινα χωρος εστίασης και προβληματισμού!!!!!ναι και εμεις εκει που συχνάζουμε όταν πινουμε μπύρες τις μαζέυουμε όλοι στο μαγαζι για ανακύκλωση..επίσης φέρνει ο καθένας απο ενα μπιτονάκι πετρέλαιο για να ζεσταινόμαστε..αα και φερνουμε και μερικά ενθύμια έτσι μωρε καμια χειροβομβίδα..δεν καταλαβα γιατι αντιδρανε όλοι με αυτό αφου αυτη ειναι η καθημερινότητα όλων μας απαπαπα τι ανθρωποι ειστε εσεις...δηλαδη ευτυχως,τυχεροι θα έλεγα που ηταν τα παιδιά του Νιωτη μεσα και τους άφησαν όλους ελευθερους, τα συμπερασματα δικά σας!!!!!ΕΛΛΑΣ το μεγαλείο σου η απόλυτη ξεφτίλα!!!!βρωμάει και ζέχνει...δυσωδία , σαπίλα
09 Δεκεμβρίου 2009 9:43 π.μ.



Μάρκος είπε...

Το θέμα δεν είναι να αποχωρήσει ο Νιώτης, αλλά να το βουλώσει. Τα "παιδιά" του είναι 30 και 28 χρόνων. Είναι υποκριτικό και υποτιμητικό δε να τα χαρακτηρίζει "επιστήμονες" λες και οι "επιστήμονες" είναι υπεράνω όλων. Έλεος δηλαδή, δικηγόρος είναι η κόρη του, αυτό την καθιστά...επιστήμονα; Δηλαδή ο Κούγιας είναι επιστήμονας;;;
09 Δεκεμβρίου 2009 10:11 π.μ.



Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη... όλοι δεν έχουμε σπίτι μας μια χειροβομβίδα;;; Είναι παράλογο να την έχουν κ τα "παιδιά";;; Crash Test δεν περνάει συλλογικά το ΠΑΣΟΚ πλέον αλλά ΟΛΟΙ τους 1 προς 1 ξεχωριστά. Έχει φτάσει ο καιρός που με οποιαδήποτε βλακεία θα τρώνε ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ απο τον λαό. Όλοι οι πολιτικοί. Πλέον ο λαός είναι δογματικός. Χθές ψήφισαν όλοι ΠΑΣΟΚ και αύριο μπορεί να ταχθούν όλοι στου οικολόγους και πάει λέγοντας...Ο κ. Χρυσοχοϊδης καλέιται να αποφασίσει όχι αν θα αθωώσει τα παιδιά αλλά αν θα φάει ή όχι μαύρο.
09 Δεκεμβρίου 2009 11:24 π.μ.



Ανώνυμος είπε...

O Νιώτης οφείλει να παραιτηθεί γιατί ο θεσμικός του ρόλος είναι σημαντικός και δν μπορεί να τον ευτελίζει με αυτόν τον τρόπο.
09 Δεκεμβρίου 2009 11:52 π.μ.



Ανώνυμος είπε...

Η έφοδος στο χώρο, χωρίς λόγο και αιτία, χωρίς (νόμιμες) αφορμές έφερε στο φως της δημοσιότητας τα "αδιάσειστα" στοιχεία που συνθέτουν το κατηγορητήριο των 22 ατόμων: 1. Γύρω στα 200 άδεια μπουκάλια μπύρας.Σε έναν χώρο που αποτελεί στέκι πολλών ατόμων που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά, σε ένα χώρο όπου τον διαμορφώνεις εσύ και οι φίλοι/σύντροφοί σου είναι απολύτως λογικό να καταναλώνονται μπύρες, οι οποίες στη συνέχεια επιστρέφονται σε super market για να πάρουν πίσω λεφτά 2. Δυο μπιτόνια εύφλεκτου υγρού. Ο συγκεκριμένος χώρος δε διαθέτει κεντρική θέρμανση, οπότε τα 2 μπιτόνια με κηροζίνη που βρέθηκαν υπήρχαν στο χώρο για τη λειτουργία της σόμπας. 3. Μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης. Εδώ λοιπόν έχουμε το πιο περίεργο της όλης υπόθεσης. Η χειροβομβίδα κρότου-λάμψης αποτελεί αναμφίβολα το πιο σημαντικό εύρημα του οποίου η κατοχή αποτελεί ποινικό αδίκημα.Aπλά να τονίσουμε ότι πολύς κόσμος διατηρεί ενθύμια από τα άπειρα χημικά που ρίχνονται απ' την αστυνομία τόσα χρόνια στους δρόμους αλλά και μέσα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους κλειστούς χώρους. 4. 7 κοντάρια, 2 σφυριά, 3 βαριοπούλες, 2 καλέμια, γάντια, 13 αντιασφυξιογόνες μάσκες. Σε έναν αυτοοργανωμένο-αυτοδιαχειριζόμενο χώρο δεν υπάρχουν ειδικοί και όλα τα άτομα που δρουν εκεί πέρα συμβάλλουν μαζί στη διαχείριση του συγκεκριμένου χώρου. Άλλωστε το δηλώνουν και από μόνες τους οι λέξεις. Άμα αποτελεί αδίκημα το να έχεις μια εργαλειοθήκη στο χώρο σου, ας προσπαθήσουν όλοι αυτοί που καταδίκασαν το στέκι αμέσως να κάνουν εργασίες-μερεμέτια χωρίς εργαλεία και με γυμνά χέρια… 5. Άμα τα 3 κράνη αποτελούν ενοχοποιητικά στοιχεία, τότε σε λίγο θα θεωρείται και η ζώνη στο αυτοκίνητο. Πόσο απίθανο είναι απ' τα 22 άτομα που ήταν στο χώρο τα 3 να έχουν μηχανάκι; Η μπυροποσία φίλων και συντρόφων γύρω από μια σόμπα σε ένα χώρο τον οποίο επισκεύαζαν μόνοι τους αποτελεί αφορμή για τη στοχοποίηση και την επίθεση του κράτους σε έναν αυτοοργανωμένο χώρο;
09 Δεκεμβρίου 2009 12:31 μ.μ.



Theodore είπε...

Καλά κρασά. Ο Νιωτης,βρεθηκε στη θεση που ειχε βρεθει και εκεινος ο βουλευτης του συριζα,τοτε με τη ληστεια Τραπεζης. Πιστευω οτι αν υπηρξε χειροβομβιδα σε κατασταση λειτουργιας,πραγμα που θεωρω τουλαχιστον ηλιθιο απο μερους των θαμωνων,και δεν μπηκε ως στοιχειο για τον Εισαγγελεα,εδω υπαρχει προβλημα σοβαρο,σιγουρα,και πρεπει ο Χρυσοχοιδης,να μην κανει πισω.
09 Δεκεμβρίου 2009 1:04 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ!!!!ΜΑΣ ΚΟΡΟΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΧΑΖΟΥΣ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ? ΑΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΝΕ?ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΝΕ ΤΑ ΜΜΕ? ΑΛΛΑ ΕΕ ΟΧΙ ΟΤΙ ΤΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΤΑ ΘΕΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ(ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΤΣΙ?). ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΟΝΙΑ ΒΕΝΤΖΙΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΨΟΥΝ ΤΗΝ ΣΟΜΠΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΟΣΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΑ ΣΟΜΠΑ ΚΑΙΕΙ ΒΕΝΤΖΙΝΗ??? ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΑΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΙΑΦΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.ΝΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝΕ ΠΩΣ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΚΑΙ ΡΙΧΝΕΤΕ ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ.ΕΛΛΑΣ ΠΩΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ.... ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ Ε?
09 Δεκεμβρίου 2009 1:15 μ.μ.



prinos είπε...

Προς theοdore Με μια διαφορά όμως.Στην περίπτωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ενοχοποιητικό στοιχείο. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε αξιοπρεπέστατη στάση , δεν πήρε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα ΜΜΕ παραμάζωμα και το κυριότερο δεν προκάλεσε την νοημοσύνη μας. Αυτό το τελευταίο είναι που προκαλεί. Εάν ο κ. Νιώτης κράταγε την ίδια στάση με τον κ.Βούτση του ΣΥΡΙΖΑ τότε κανείς δεν θα μίλαγε και πιθανώς πολύ (ακόμα και πολιτικοί του αντίπαλοι) να του συμπαραστέκονταν.
09 Δεκεμβρίου 2009 1:20 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω που βρήκαν το ενοχοποιητικό στοιχείο στις αντιασφυξιογόνες μάσκες. Εμείς στο σπίτι μου τέτοιες φοράμε για να ...μην κολλήσουμε τον ιό της νέας γρίπης:)))
09 Δεκεμβρίου 2009 1:37 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρχας καλησπερα. Μια ερωτηση εχω να κανω: Η κηροζινη ειναι ποιο φθηνη απο το πετρελαιο? για να ξερω δηλ. τωρα που ειμαι διαχειριστης να παραγκελνω κηροζινη αντι για πετρελαιο στον καυστηρα. ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΣΟ Μ.....ΚΕΣ ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ???????
09 Δεκεμβρίου 2009 2:00 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΔΕΝ ΕΚΡΑΤΕΙΣ!!!
09 Δεκεμβρίου 2009 2:02 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα παιδιά, Εγώ με ξέρετε, μυθομανής είμαι. Σκεφτείτε όμως να είχαν και κλειδιά τα δύο "παιδιά". Σκεφτείτε την διαχείριση να είχε ένας που απασχολούσε "με ρίψη βομβών με ανθρωποκτόνο πρόθεση", γνωστός για τις εμπρηστικές παρέες του. Σκεφτείτε μετά από όλα αυτά να τύχαινε και καμμιά σκευωρία και να έβαζαν και τίποτε Ευρώ προσημειωμένα στο χώρο οι "κακοί μπάτσοι" από καμμιά ληστεία γνωστή, από καμμιά ψιλοαπαγωγή, τι θα γινότανε... Ευτυχώς τέτοια δεν(;) βρέθηκαν. Για φανταστείτε να τους υπεράσπιζε διαδικτυακά, και κανένας με πολύ ασύμβατη ιδιότητα. Τι θα γινότανε τότε αν μαθευόντουσαν αυτά ε; Παλιός φίλος του politis.gr
09 Δεκεμβρίου 2009 3:24 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

Τουμπεκί δε για το θέμα το διαπλεκόμενα πράσινα ΜΜε των νταβατζήδων μεγαλοεργολάβων (το μάθατε το άλλο, ότι ο Μαγκριώτης σταμάτησε το μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε να μπει μέσα μετά και ο γνωστός πράσινος νταβατζής μεγαλοεργολάβος;;;;). Που είναι οι κραυγες των πράσινων δημοσιογράφων να παραιτηθεί ο Νιώτης; Που είναι οι κραυγές των πράσινων καναλιών να παραιτηθεί ο Χρυσοχοιδης για εξαφάνιση ενοχοποιητικών στοιχείων;; Που είναι κανένας πρασινοφουρός να μας πει κάτι;
09 Δεκεμβρίου 2009 4:52 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

Τι μου θυμίζουν οι βαριοπούλες Ανώνυμε κύριε των 12.30, τι μου θυμίζουν... Και μην μου πεις ότι θέλω ποινές. Καμμία ποινή, εν τιμή, δεν επιζητώ. Μια απάντηση πολιτική από τους συνωστιζόμενους στον χώρο θέλω. Σαν τους παλιούς κομμουνιστές. Κάναμε, πιστεύαμε, αυτό και αυτό. Και ύστερα, μα τω Θεώ, ελεύθεροι όλοι και να πάμε και εμείς να τους υπερασπίσουμε για το θάρρος τους.'Οχι αυτό το "δεν είδα δεν ξέρω" που πρώτα προσβάλλει αυτούς και μετά όσους τους ακούνε και θεωρούν ότι "μαγκιά, κορόιδεψαν..." Έως τότε εγώ θα βόσκω τα redsheepskin μου,συγγνώμη τα προβατάκια μου, στο χωριό μου... παλιός φίλος του politis. gr
09 Δεκεμβρίου 2009 4:53 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

Δεν εξαφάνισε ο Χρυσοχοίδης φίλε των 4.53 ενοχοποιητικά στοιχεία.Το εννοώ.Και το υπογράφω. Κάτι άλλο γίνεται, ερήμην του... παλιός φίλος του politis.gr
09 Δεκεμβρίου 2009 4:58 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

Τι λέτε ρε παιδιά γίνονται τέτοια πράματα; Βρε υποκριτές, βρε Φαρισαίοι από όλα όσα εγιναν εσείς το μόνο που εισράτετε είναι τα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ; Τρομάρα σας που θέλετε να το παίζετε και σοβαροί.
09 Δεκεμβρίου 2009 5:29 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντος σκεπτόμενος εμπορικά παρίγγειλα δύο σόμπες που καίνε κυροζίνη και ένα F-16 block +52 σε τιμή ευκαιρίας που καίει ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ! ! ! Τώρα ψάχνω και ενα εγκαταλελλειμένο κτίριο να τα βάλω μέσα,όχι τίποτα άλλο,αλλά είμαι και κουλτουρίαρης...
09 Δεκεμβρίου 2009 5:50 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

5.50 Αν δεν κάνεις πλάκα, να μάθεις ορθογραφία, ποιός ξέρει τι κοπανατζής ήσουν , οταν πηγαινες σχολείο.
09 Δεκεμβρίου 2009 6:08 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

Κηροζίνη καίνε οι σόμπες χωρίς μπουριά και μπορείς να τη βρείς σε βενζινάδικο. Βρέθηκε τέτοια σόμπα στη γιάφκα? Δεν αναφέρεται πουθενά κάτι τέτοιο. Κηροζίνη χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα. Βρέθηκε αεροπλάνο? Κηροζίνη βάζεις σε μπομπίτσες τύπου μολότωφ αν θέλεις καλύτερο αποτέλεσμα. Βρέθηκαν μουκάλια?
09 Δεκεμβρίου 2009 6:10 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ-ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ και οι 4 μαζί, έναν ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ δεν κάνουν.
09 Δεκεμβρίου 2009 6:11 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΠΑΓΛΑΜΑ ΤΩΝ 6:11 ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΓΙΑΓΙΑΜ ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑΜ!!!!!!!!!
09 Δεκεμβρίου 2009 6:45 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

6.45 Εφεξής και για 20 χρόνια θα επαναλαμβάνεις μονότονα τίς ίδιες παροιμίες ..σε βουκολική διάλεκτο.
09 Δεκεμβρίου 2009 8:30 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

@politis.gr Ἐπίτρεψέ μου μία διόρθωσι: δὲν λέμε "ἄνοιξε τοὺς ἀσκοὺς τοῦ Αἰόλου", ἀλλὰ "ἄνοιξε τὸν ἀσκὸ τοῦ Αἰόλου". Ἕνας ἦταν ὁ ἀσκός - βλέπε Ὁμήρου Ὀδύσσεια.
09 Δεκεμβρίου 2009 8:34 μ.μ.



Ανώνυμος είπε...

Ο Νιωτης ειχε παραγγειλει ενα αεροπλανο για να το δωρισει στο κεντρο..Τα παιδια θα τοποθετουσαν την χειροβομβιδα πανω σε αυτο σαν πειρομαχικο..πηραν και κηροζινη αλλα το αεροπλανο αργισε..Μεχρι να ερθει το αεροπλανο,ηπιαν και 200 μπυρες..Τωρα τις μασκες τις ειχαν σε περιπτωση που επαιρνε φωτια το κεντρο ετσι ωστε να μπορουν να αναπνεουν..Αυτη ειναι η αληθεια..Αδικα κατηγορουμε τα παιδια..ελεος..για αυτο και τα ΜΜΕ δεν εδωσαν σημασια στο θεμα...
10 Δεκεμβρίου 2009 12:48 π.μ.



Δημήτριος Γκίκας είπε...

Φαντάζομαι ότι κάθε πατέρας που θα βρισκόταν σε παρόμοια θέση να απολογείται για τέτοιου είδους δράση των παιδιών του, θα αισθανόταν και - πιθανώς - θα προσπαθούσε να πράξει το ίδιο, να υπερασπιστεί και να προστατέψει δηλαδή, όσο μπορεί τα παιδιά του. Υπάρχει όμως μια ουσιώδης διαφορά: Ο κ. Νιώτης, καλώς ή κακώς, είναι πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα με σημαίνουσα θέση στο Κοινοβούλιο. Επιβάλλεται, ως πολιτικός ανήρ, να κρατήσει άλλη στάση. Είναι πρώτα πολιτικός και μετά πατέρας. Είναι δημόσιο πρόσωπο και οφείλει να χειριστεί την υπόθεση ως τέτοιο. Αν δεν μπορεί, ας παραιτηθεί κι ας υπερασπιστεί τα παιδιά του, όσο μπορεί καλύτερα. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποκρισίες. Όσο για το Ρεσάλτο, όσοι μένουν στην περιοχή - άσχετα αν πολλοί δεν αποτόλμησαν να το καταθέσουν - γνωρίζουν τι είδους... πολιτιστικό κέντρο είναι!
10 Δεκεμβρίου 2009 9:29 π.μ.



Ανώνυμος είπε...

Κι αφού δεν παραιτείται μόνος του έπρεπε να τον παραιτήσει ο πρωθυπουργός. Ποιος ξέρει τι θα είχαν ακούσει τα παιδιά, όταν ήταν μικρά, από τον πατέρα τους για τα σημεία και τέρατα που διαδραματίζονται στην πολιτική από πολιτικούς και αηδίασαν τόσο που τόριξαν στην "επανάσταση".
10 Δεκεμβρίου 2009 10:53 μ.μ.

20091211 Και άξαφνα οι συμβάσεις βαφτίζονται "συμφέρουσες".

Διαβάζοντας τα παρακάτω , διαπίστωσα το πόσο δίκιο είχα όταν πριν από πολύ καιρό αποφάσισα να σταματήσω να διαβάζω εφημερίδες , καθώς και να βλέπω τηλεόραση , επειδή δεν ανεχόμουν πλέον ,  πληρωμένους δημοσιογράφους να γραφούν και να λένε , ότι τους υπαγορεύουν .

Θ.Γ

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

Και άξαφνα οι συμβάσεις βαφτίζονται "συμφέρουσες"…



Σαφής ο κύριος Ανωμερίτης χθες κατά την ομιλία του στη Βουλή:
"Η σύμβαση που έγινε με τους Κινέζους ήταν η πλέον επωφελής που έγινε ποτέ για το Ελληνικό δημόσιο"! Και τόνισε ότι μιλά σαν οικονομολόγος, όχι ως πολιτικός ή...διοικητής οργανισμού.

Όλοι κουνούσαν το κεφάλι καταφατικά. Κανείς δεν αντέκρουσε την προσέγγιση του, ούτε οι λαλίστατοι κινεζοφάγοι του παρελθόντος, που έβγαιναν παρότι "αντιρατσιστές" και ούρλιαζαν για να μη γίνει ο Πειραιάς Chinatown…

Διαβάστε τώρα και αυτά: «αυτή η συμφωνία, ήταν ο μοναδικός πλειοδοτικός διαγωνισμός που έχει γίνει στην ιστορία της χώρας. Οποιος έδινε τα περισσότερα, έπαιρνε τη δουλειά», «ήταν η μεγαλύτερη προσφορά που έγινε παγκοσμίως σε αντίστοιχη υπόθεση». Ενώ «ο ΟΛΠ είχε κερδοφορία το χρόνο 7 εκατ. ευρώ από όλες τις δραστηριότητές του, με τη συμφωνία αυτή, θα παίρνει 120 εκατομμύρια το χρόνο, ενοίκιο, για μία από τις τρεις δραστηριότητες. Οι άλλες είναι η ακτοπλοΐα, η κρουαζιέρα και ο αποθηκευτικός χώρος του λιμανιού, δηλαδή, 17 φορές πάνω τα κέρδη του». Αυτά δήλωνε ο Βουλγαράκης που στην ουσία χειρίστηκε όλο το θέμα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Τι απαντούσαν τότε όλοι αυτοί που σήμερα κρίνουν τη συμφωνία ως την πλέον συμφέρουσα; Διαβάστε Ελευθεροτυπία, 13/7/2008 για να αντιληφθείτε πως εξελισσόταν η άθλια αντιπολιτευτική προπαγάνδα όλων αυτών που σήμερα ζητούν "Εθνική πολιτική" και "Εθνικές θυσίες" από τον Ελληνικό λαό. Οι Κινέζοι ιμπεριαλιστές, ο Μουγκάμπε που πίνει το αίμα μικρών παιδιών και άλλες ανοησίες:
Οι κακοί εφοπλιστές

«Επιθυμία της Cosco είναι η αξιοποίηση τόσο του προβλήτα Ι, όσο και του προβλήτα ΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά. Οι κινήσεις αυτές γίνονται εκ μέρους αυτού του μεγάλου κινεζικού ομίλου διότι έχει εκτιμηθεί η στρατηγική θέση του Πειραιά, ο οποίος βρίσκεται στο ιδανικότερο σημείο για τη διαμετακόμιση φορτίων τόσο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Μεσογείου, όσο και στους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας. Ηδη η ηγεσία της Cosco έχει εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον της στον πρωθυπουργό [...] Οπως διαβάζουμε μάλιστα και στον τύπο, την υπόθεση αυτή έχει αναλάβει να εποπτεύσει και να συντονίσει ο κ. Καραμανλής προσωπικώς. Το "Cosco Hellas" αποτελεί το δώρο του κάπτεν Γουέι προς τον κ. Καραμανλή έπειτα από τις χρήσιμες και εποικοδομητικές διαβουλεύσεις που είχαν τον Ιανουάριο. Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος που είχε ιδιαιτέρως στενές σχέσεις με την Cosco άνοιξε το δίαυλο γι' αυτή τη συνεργασία»

και ο… Μουγκάμπε

Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «κινέζικο πλοίο μεταφέρει όπλα στο καθεστώς Μουγκάμπε» περιγράφει το πώς κατέπλευσε στο λιμάνι Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής ένα κινεζικό πλοίο της κρατικής κινεζικής εταιρείας Cosco, φορτωμένο με 77 τόνους όπλα, τρεις μόνο μέρες μετά τις εκλογές-παρωδία του δικτάτορα Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε. Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δήλωσε αδυναμία να παρέμβει και να εμποδίσει τη μεταφορά στη Ζιμπάμπουε, εφόσον το πλοίο διέθετε χαρτιά.
Τα όπλα έστελνε το Πεκίνο στο υπουργείο Αμυνας της Ζιμπάμπουε. Οι λιμενεργάτες αρνήθηκαν να δέσουν τους κάβους του πλοίου στο Ντέρμπαν. Παρ' όλη τη διεθνή κατακραυγή, η κινεζική κυβέρνηση είναι ο επί χρόνια υποστηρικτής του δικτάτορα της Ζιμπάμπουε, ασκώντας μάλιστα βέτο στον ΟΗΕ στο αίτημα να γίνει συζήτηση για το καθεστώς που στερεί κάθε δικαίωμα στους πολίτες αυτής της χώρας.
Παρόμοια δημοσιεύματα τις μέρες εκείνες υπήρχαν σε όλο το διεθνή τύπο. Οχι όμως στα ελληνικά ΜΜΕ.
Ελπίζουμε μόνο όταν τα καράβια του νέου ιδιοκτήτη του ΟΛΠ φτάσουν στο λιμάνι φορτωμένα με όπλα να έχει μια καλή δικαιολογία γι' αυτό ο πρωθυπουργός, αν βέβαια το πληροφορηθεί από τον «παγκόσμιο διαχειριστή». Το σίγουρο είναι ότι οι λιμενεργάτες του Πειραιά δεν θα δέσουν τέτοιου είδους κάβους.
Ενα δεύτερο άρθρο του «Guardian» στις 9/12/2007 αναφέρεται στην τεράστια ρύπανση που προκάλεσε ένα κοντέινερ της Cosco στην ακτή του Σαν Φρανσίσκο, όταν διέρρευσαν 58.000 γαλόνια πετρελαίου στη θάλασσα. Αυτά όμως συμβαίνουν!

Διαβάστε και την αποκάλυψη του Ταχάλια για το πως χάθηκε η συμφωνία του ΟΛΘ για να καταλάβετε τα πολιτικάντικα παιχνίδια των αθλίων που τα πληρώνουν πάντα οι φορολογούμενοι.

Διαβάστε επίσης: Ολική αποδόμηση των δημοσίων επενδύσεων. Έρμαιο δανεισμού η Ελληνική οικονομία.

Και Ο ΓΑΠ παριστάνει τον Στάλιν. Τι άλλο θα δούμε σ' αυτή τη χώρα.

Κλικ στο http://olympia.gr/


20091211 Το ζεύγος Ταλάτ... εκπροσώπησε επαξίως τον Αττίλα

Το ζεύγος Ταλάτ... εκπροσώπησε επαξίως τον Αττίλα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 07:00
187 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1753801


Φραστική επίθεση από το ζεύγος Ταλάτ δέχτηκαν στο Λονδίνο Κύπριοι φοιτητές που διαδήλωναν κατά του κατοχικού καθεστώτος. Οι φοιτητές μαζεύτηκαν έξω από το πανεπιστήμιο του LSE στο Λονδίνο, όπου θα μιλούσε ο κατοχικός ηγέτης, για να διαδηλώσουν για τη συνεχιζόμενη κατοχή.

O Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρουσιάστηκε ανήμπορος να ανταποκριθεί στα ερωτήματα των φοιτητών.
Με τη λήξη της εκδήλωσης και την έξοδο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από την αίθουσα, οι Κύπριοι φοιτητές συνέχισαν να διαδηλώνουν ειρηνικά και να φωνάζουν ρυθμικά «Turkish Troops Out Of Cyprus» («Εξω ο κατοχικός στρατός από την Κύπρο»).

Ο εκπρόσωπος του Αττίλα, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του και περίπου 10 μπράβους, αντί να μπει στο αυτοκίνητο που τον περίμενε, προσέγγισε τους διαδηλωτές και τους ζήτησε την ευκαιρία να μιλήσει.

Ο διάλογος εξελίχθηκε σε φραστικό επεισόδιο, καθώς ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρουσιάστηκε ανήμπορος να ανταποκριθεί στα ερωτήματα των φοιτητών και αναγκάστηκε να παρέμβει η πολύ οξύθυμη και αθυρόστομη γυναίκα του (Ογια Ταλάτ), η οποία δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και απρεπείς χειρονομίες.

Κατά την αποχώρησή τους μάλιστα, ένας εκ των σωματοφυλάκων του, μίλησε προσβλητικά και απαξιωτικά κατά των διαδηλωτών. Η σοβαρή, συγκρατημένη και αξιοπρεπής παρουσία των φοιτητών ήταν αρκετή για να φέρει τον πολιτικό αττιλάρχη εκτός ελέγχου!





Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτουν τη λήψη μέτρων

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτουν τη λήψη μέτρων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 07:00
Νίκος Μπέλλος, 728 λέξεις, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1753831


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (αριστερά) με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη χθεσινή έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Βρυξέλλες

Την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το μείζον θέμα της Συνόδου Κορυφής τόσο σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών όσο και για τους 1.000 και πλέον δημοσιογράφους, που καλύπτουν τη διήμερη συνεδρίαση.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ανησυχούν έντονα τους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για το ευρώ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προέτρεψε να ηρεμήσουν τα πνεύματα σε σχέση με μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Προς το συμφέρον μιας ουσιαστικής συζήτησης παρακαλώ να μην υπερτιμάτε το θέμα», επισήμανε στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Στο ερώτημα αν οι χώρες της Ευρωζώνης θα στηρίξουν την Ελλάδα, αν η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να χρεώνεται στις χρηματαγορές, η κα Μέρκελ αρνήθηκε να απαντήσει θεωρώντας την ερώτηση υποθετική.

«Φέρουμε κοινή ευθύνη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι όταν ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης έχει προβλήματα, αυτό αφορά αυτομάτως όλους.

Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση στην Ελλάδα, πιστεύουμε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί σωστά και θα επιλυθεί, δήλωσε από την πλευρά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. εξήγησαν ξεκάθαρα στην Ελλάδα τι οφείλει να κάνει για το καλό της και για να εγγυηθεί τα δημόσια οικονομικά της, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα τα κάνει όλα.

«Διαθέτουμε όλους τους μηχανισμούς για να αντεπεξέλθουμε στα προβλήματα», κατέληξε ο κ. Μπαρόζο αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξει κοινοτική παρέμβαση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων επανέλαβε η εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνια.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι «εξαιρετικά σοβαρή», είπε από την πλευρά της η υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Σουηδίας, χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

«Φυσικά και είμαστε ανήσυχοι» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ξέρει τι πρέπει να κάνει, χρειάζεται πολιτικό θάρρος». «Είμαστε μια οικογένεια και προσπαθούμε ο ένας να στηρίξει τον άλλο», κατέληξε ο Σουηδέζα υπουργός.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να παρέμβει με πόρους του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη στήριξη της οικονομίας υπό μορφή δανείων.

Κι αυτό γιατί ναι μεν υπάρχει ο κοινοτικός μηχανισμός με πόρους 25 δισ. ευρώ, αλλά αφορά τη στήριξη των κρατών μελών, που δεν συμμετέχουν στο ενιαίο νόμισμα. Αυτό έγινε άλλωστε τους προηγούμενους μήνες με τις χώρες της Βαλτικής, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Εάν απαιτηθεί στήριξη της ελληνικής οικονομίας αυτή θα πρέπει να γίνει είτε διμερώς από χώρες της Ευρωζώνης, είτε μέσω άλλων μηχανισμών, εκτός κοινοτικού προϋπολογισμού.

Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν οι εταίροι είναι να εκφράσουν δημόσια μια ανοικτή στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στις διεθνείς κεφαλαιαγοράς.

Πριν το κάνουν, όμως, θα πρέπει να αποσπάσουν από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ρητή δέσμευση για άμεση λήψη μέτρων.

Η δέσμευση Παπανδρέου

Αποφασισμένος να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε χθες ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε σχετική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Δεν έχουμε ίδιου τύπου προβλήματα με την Ιρλανδία και το Ντουμπάι, διαβεβαίωσε τους εταίρους ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος περιέγραψε το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου τα προβλήματα της Ελλάδας είναι η αδιαφάνεια, η διαφθορά, η σπατάλη στο δημόσιο τομέα, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Εκεί θα εστιαστεί, όπως είπε, η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διόρθωση της κατάστασης.

Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι για τις αναγκαίες αλλαγές που θα κάνουμε προς όφελος του ελληνικού λάου και φυσικά προς όφελος της κοινής μας «οικογένειας» της Ε.Ε., ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχει την ισχυρή υποστήριξη των εταίρων.

Ο πρωθυπουργός λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής, είχε επαφές με κορυφαίους εταίρους, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, και αξιωματούχους της Κοινότητας, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ συναντήθηκε και με το Σουηδό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ε.Ε. Φρέντρικ Ράινφελντ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν με τον οποίο συνδέεται με παλαιά φιλία από τη θητεία τους στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ


Σχόλιο
Μ' αυτό το οικονομικό χάλι πως είναι δυνατόν να διεκδικήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει.

H ξεφτιλα που την παρουσιαζουν ως νικη........

Κύριοι Κύριοι της Ελληνικής και της Κυπριακης Κυβερνησης,

Και ομως μην ησυχαζετε.
Ο Ελληνικος και Κυπριακος Ελληνισμος θα γκρεμισει τις ξεφτιλες σας,
Δ.Αλευρομαγειρος


[υ.γ. ο υπουργός "προστασίας του πολίτη"[!!!!] τρομοκρατημενος σημερα το βραδυ απο την πορεια 500 ατόμων που κρατουσαν μονο ελληνικές σημαιες και πανώ εναντιον της ένταξης της τουρκιας και της τουρκικης κατοχης στην ΚΥΠΡΟ,δεν επέτρεψε σε επιτροπη αποτελουμενη απο 3 μέλη μας να θυροκολήσουν το ψηφισμα στην τουρκικη πρεσβεια.....
προφανως οι εντρομοι τουρκοι ζητησαν να τους "προστατεψουν" απο την επιτροπη των 3 ατόμων.
Αυτα τα δειλα ανθρωπαρια , ηθελε να προστατεψει ο κ υπουργος;;]




Άλλος ένας σοβαρός αναλυτής, ο Γιώργος Δελαστίκ, επισημαίνει κατωτέρω τις ολέθριες επιπτώσεις από την στάση Κύπρου και Ελλάδας στο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

Σχετικά να σας θυμίσω ότι ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Δρούτσας  πρόσφατα είχε δηλώσει στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας:

«Είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε πάλι αυτό που πιστεύουμε βαθιά: ότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα στην Ενωμένη Ευρώπη, στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, υπάρχουν τείχη. Αναφερόμαστε βεβαίως στην Κύπρο. Και το είπαμε με δυνατή φωνή, κύριε Πρόεδρε».

Ο υποφαινόμενος είχε γράψει τότε: 
Βέβαια δεν αρκεί να πέσει το τείχος της Λευκωσίας. Γιατί αν πέσει με κακή λύση <<ελληνισμός της Κύπρου, τέλος>>. Θα δούμε το Δεκέμβριο.

Είδαμε λοιπόν το Δεκέμβριο το <<η Κύπρος εάλω>>.
Συνεπώς κ. Δρούτσα για να μην πλημμυρίσει η Κύπρος και το μη κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από το 1.00.000 τούρκους εποίκους που είπε ότι θα στείλει σε πρώτη φάση η τουρκία στην Κύπρο, και εφόσον ούτε νέο οδικό χάρτη της βάλατε, επειγόντως αντΊ να ζητάτε να πέσουν τα τείχη μεταξύ του ελεύθερου  (προς το παρόν) και του  υπο κατοχήν τμήματος της Κύπρου, επειγόντως δημιουργείστε όσον το δυνατόν υψηλότερα τείχη. Διαφορετικά ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι συμβάλλετε στη δημιουργία την ελληνοκυπριακής Αλεξανδρέττας.

Και όλα αυτά  λόγω της <<γενναίας και εθνικής>> σας στάσης πρόσφατα στην ΕΕ, η οποία στάση σας ίσως έχει <<καλύτερα>> αποτελέσματα για τον ελληνισμό της Κύπρου και από το <<θαυμάσιο>> σχέδιο Ανάν στην σύνταξη του οποίου είχατε συμβάλει συνεργαζόμενος με το άξιο <<δάκαλο>> σας λόρδο Χάνευ.
Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Η Κύπρος εάλω στην ΕΕ
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Δραματικές επιπτώσεις για το διεθνές κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει η προχθεσινή ομόφωνη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναφορικά με τη σύνοδο κορυφής των «27» που αρχίζει σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα. Οι Ευρωπαίοι δεν επέβαλαν απολύτως καμία κύρωση στην Τουρκία για την άρνησή της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας που έχει υπογράψει με την ΕΕ και το οποίο της επιβάλλει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της και στα πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία. Πέρασε έτσι άπρακτη και η... τρίτη (!) προθεσμία που είχε δώσει η ΕΕ στην Αγκυρα για να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις στο θέμα αυτό - οκτάμηνη η πρώτη, δεκαεξάμηνη η δεύτερη, τρίχρονη η τρίτη. Σαν να μην έφτανε η μη επιβολή κυρώσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τώρα πλέον δεν εισηγούνται καν να μπει κάποια προθεσμία συμμόρφωσης της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι Ευρωπαίοι αφήνουν έτσι αχαλίνωτη την Αγκυρα να αισθάνεται - και δικαίως - ότι δεν υπάρχει πια καμιά δέσμευση για την Τουρκία εκ μέρους της ΕΕ που να αφορά υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι της Κύπρου! Εξέφρασαν υποκριτικά μόνο μια «βαθιά λύπη» για το ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε και μετά από αυτό αποφάσισαν να μην της ξαναβάλουν προθεσμία και τη στενοχωρήσουν και επιπροσθέτως να ανοίξουν πριν από το τέλος του χρόνου, δηλαδή στο επόμενο εικοσαήμερο ένα ακόμη διαπραγματευτικό κεφάλαιο, αυτό για το περιβάλλον που είναι και επίκαιρο!

«Η κυπριακή κυβέρνηση απαίτησε τώρα ένα ισχυρό πολιτικό σήμα της ΕΕ προς την Αγκυρα επειδή δεν έχει κάνει τίποτα... αλλά μόνο μερικά μικρά κράτη - μέλη συμπαραστάθηκαν στην Κύπρο» γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Αυτή η στάση των κυβερνήσεων της ΕΕ θρυμματίζει βεβαίως για πολλοστή φορά τον μύθο της, ανύπαρκτης στην πράξη, «κοινοτικής αλληλεγγύης». Ηταν όμως απολύτως αναμενόμενη από τη στιγμή που η μεν κυβέρνηση Παπανδρέου έχει διακηρύξει ως «στρατηγική επιλογή» της την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, απορρίπτοντας ρητά κάθε «ειδική σχέση» ΕΕ - Τουρκίας όπως προτείνουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, η δε κυβέρνηση Χριστόφια έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την πάση θυσία συνέχιση των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων επειδή νομίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν σταδιακά την Αγκυρα σε πιο διαλλακτικές θέσεις στο Κυπριακό.

Η σκέψη των Ευρωπαίων είναι απλή: «αφού ούτε η Κύπρος και η Ελλάδα δεν ζητούν «πάγωμα» ή «μπλοκάρισμα» των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων τι νόημα έχει να ασχολούμαστε εμείς με το αν η Τουρκία αναγνωρίζει ή όχι την Κυπριακή Δημοκρατία; Θα παραστήσουμε τους πιο φιλοκύπριους από τους... ίδιους τους Κύπριους και τους Ελληνες;».

Υπο το πρίσμα αυτό οι μεγάλες χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίζουν από εδώ και στο εξής την τουρκική ένταξη αποκλειστικά και μόνο από τη σκοπιά των ιδιαίτερων συμφερόντων τους χωρίς να τους υποχρεώνει η στάση της Λευκωσίας και της Αθήνας να συνυπολογίσουν και τα κυπριακά ή ελληνικά συμφέροντα.

Το μείζον πρόβλημα δεν είναι η στάση των εταίρων της ΕΕ. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν άσκησαν βέτο κατά της συνέχισης των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, απαιτώντας να μπλοκαριστούν μέχρις ότου η Αγκυρα αλλάξει θέση και επικυρώσει το περιβόητο ομώνυμό της πρωτόκολλο. Ολα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.

Για να καλύψει την άτακτη υποχώρηση ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προφορικά ότι αργότερα η Λευκωσία θα καθορίσει «συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις» για να ανοίξουν ορισμένα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Μα από τη στιγμή που δεν έβαλε όρους και βέτο τώρα, την κρίσιμη ώρα, νομίζει ο Μάρκος Κυπριανού ότι υπάρχει έστω και μια ευρωπαϊκή χώρα που να έδωσε βάρος στην απειλή του ότι θα βάλει βέτο αργότερα;

Απολύτως καμία δεν το πήρε στα σοβαρά. Ο κύβος ερρίφθη.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κράτος μειωμένων δικαιωμάτων

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ισότιμη με τα υπόλοιπα 26 κράτη - μέλη της ΕΕ. Μπορεί κανείς να καταπατά τα θεμελιωδέστερα των δικαιωμάτων της χωρίς να υφίσταται την παραμικρή κύρωση από τους υπολοίπους εταίρους και χωρίς επιπλέον να αντιδρά ούτε η ίδια, χρησιμοποιώντας έστω το βέτο που της έχει χορηγήσει η ΕΕ! Αυτή δυστυχώς είναι η εικόνα της Κύπρου που ήδη υφίσταται αλλά σίγουρα θα παγιωθεί μετά τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης προχθές στις Βρυξέλλες. Είναι πραγματικά κρίμα η Λευκωσία να συμπεριφέρεται στους κόλπους της ΕΕ ως κράτος μειωμένων δικαιωμάτων.


ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Νικόλαος Μάρτης
Πρώην Υπουργός
Καισαρείας 8
115 27, Αθήναι
τηλ.: 210-7778800
      210-6204826                                
                                                                       
                                                                                    Αθήναι, 7 Δεκεμβρίου 2009

ANOIXTH EΠΙΣΤΟΛΗ

Το έλλειμμα στην ελληνική οικονομία

Με αφορμή το άρθρο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ της 21ης Οκτωβρίου 2009, με τίτλο «Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα», και παράλληλα με το βαρύ κλίμα για το σημερινό μεγάλο έλλειμμα της χώρας μας, το ύψος του οποίου αμφισβητήθηκε στη Βουλή και τα δυσμενή σχόλια ορισμένων ξένων Μέσων Ενημερώσεως, θα αναφερθώ σε γεγονότα που ίσως αγνοούν πολλοί νεώτεροι, χειριζόμενοι το θέμα του ελλείμματος εδώ και στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα, η πτωχότερη χώρα της Ευρώπης προπολεμικά, πλην της Αλβανίας, την 28η Οκτωβρίου 1940 εδέχθη επίθεση της Φασιστικής Ιταλίας την οποία η Ελλάδα νίκησε. Ο Χίτλερ, για να βοηθήσει τον Μουσολίνι, αποφάσισε να επιτεθεί κατά της Ελλάδας τέλη Μαρτίου 1941. Η Τουρκία και η Γιουγκοσλαβία αρνήθηκαν στον Άγγλο Υπουργό Εξωτερικών Ήντεν να συμπράξουν με την Ελλάδα κατά της Γερμανίας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε στον Ήντεν ότι η Ελλάδα θα πολεμήσει μόνη της και κατά της Γερμανίας. Την 27η Μαρτίου όμως οι στρατιωτικοί στη Γιουγκοσλαβία ανέτρεψαν την Κυβέρνηση της χώρας τους, επειδή την 25η Μαρτίου είχε συνάψει Σύμφωνο Φιλίας με τον Χίτλερ και ακολούθως ο Χίτλερ επιτέθηκε κατά της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας την 6η Απριλίου 1941.

Η Ελλάδα, που έδωσε την πρώτη νίκη κατά του Άξονα και αμύνθηκε 216 μέρες κατά των Ιταλών και Γερμανών, ενώ όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες που είχαν προηγουμένως δεχθεί επιθέσεις από τον Άξονα είχαν υποκύψει σε σύντομα χρονικά διαστήματα, η δε Γαλλία υπέκυψε σε 45 μέρες, συνετέλεσε στην αναβολή της γερμανικής επίθεσης κατά της Σοβιετικής Ένωσης, με συνέπεια να αντιμετωπίσει τον ρωσικό χειμώνα και ο Χίτλερ να ηττηθεί στην Ευρώπη.

Στη δήλωση του ο Χίτλερ, τόσο στη γνωστή κινηματογραφίστρια φίλη του Leni Riefenstahl, ότι: «Η επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδος υπήρξε καταστροφική για την Γερμανία. Αν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα και δεν χρειάζονταν τη βοήθεια μας, ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσουμε το Λένινγκραντ και τη Μόσχα, πριν μας πιάσει το ρωσικό ψύχος» (από το βιβλίο της Riefenstahl), όσο και στη Πολιτική του Διαθήκη, που υπαγόρευσε προ του θανάτου του, κατηγορηματικά αποδίδει την αποτυχία του στην καταστρεπτική για τον Άξονα επίθεση του Μουσολίνι κατά της Ελλάδος. Την αυτή θέση έλαβε ο Γερμανός Στρατάρχης Κάιτελ στη Δίκη της Νυρεμβέργης. Ανάλογες δηλώσεις γιά την Ελληνική συμβολή έκαναν και Σοβιετικοί.

Tο 1942 ο Γάλλος Pierre Bourdan μιλώντας στο BBC είπε: «Με την πάροδο του χρόνου θα φανεί ότι μετά την απόφαση της Αγγλίας του 1940, ήταν η ανδρεία του ελληνικού λαού, που συνέβαλε περισσότερο για να σωθεί ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, ο δημιουργημένος από τον ίδιο αυτό λαό πριν από 2.400 χρόνια. Πρέπει να το σκέπτονται αυτό όταν θα διαμορφώσουν την Ευρώπη. Κάθε αχαριστία στην Ελλάδα θα ισοδυναμούσε με προδοσία προς την Ευρώπη».

Η Ελλάδα, λόγω του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, της τριπλής εχθρικής κατοχής και κυρίως των εσωτερικών δραματικών γεγονότων που αντιμετώπισε με τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι το 1949, που εβοηθείτο από τις γειτονικές Κομμουνιστικές χώρες, υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή, ενώ οι Κυβερνήσεις δεν αξιοποίησαν πλήρως το οικονομικό Σχέδιο Μάρσαλ, που της προσέφεραν οι ΗΠΑ.

Το 1955 ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με πάθος για δημιουργία. Ευτυχώς τα αναγκαία μέτρα λιτότητας του των Κυβερνήσεων Κέντρου (Καρτάλη), η απελευθέρωση της οικονομίας και ο διπλασιασμός της τιμής του δολαρίου από τον Μαρκεζίνη, ισορρόπησαν την οικονομία, ενώ ακολούθως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δημιούργησε σημαντικό έργο. Η χώρα μας από γεωργική, έγινε βιομηχανική (εξηλεκτρισμός, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, ναυπηγείο, διυλιστήρια, φράγματα ποταμών, αρδευτικά δίκτυα, αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, εργοστάσια ζαχάρεως και λιπασμάτων). Το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Υπουργού Δημοσίων Έργων ήταν εντυπωσιακό, χωρίς να διαθέτει τον πακτωλό της οικονομικής βοήθειας της ΕΟΚ.

Κατά την περίοδο 1955-1963:

α)         Η Δραχμή θεωρείτο εξ ίσου σκληρό νόμισμα προς το Δολάριο, Γερμανικό Μάρκο και Ελβετικό Φράγκο.

β)         H Ελλάδα είχε το μικρότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, 2% με δεύτερη την Γερμανία, τρίτη την Ολλανδία.

γ)         Η Ελλάδα ήταν δεύτερη μετά την Ιαπωνία στον κόσμο σε ρυθμό αναπτύξεως, με τρίτη την Γερμανία και τέταρτη την Αμερική, και

δ)         Η Ελλάδα είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό που τροφοδότησε δημόσιες επενδύσεις.

ε)         Η Ελλάδα το 1961 συνδέθηκε πρώτη στην Ευρώπη, με την τότε ΕΟΚ των 6

στ)       Ξένοι χαρακτήρισαν την περίοδο αυτή «Οικονομικό θαύμα».

Το 1963 έγιναν εκλογές. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την ομιλία του στην Καβάλα, μου είπε: «Νίκο, κρατήσαμε την εξουσία 4 χρόνια, και η Ελλάς βρίσκεται σήμερα μεταξύ των πρώτων της Ευρώπης». Τη δήλωση του υπενθύμισα δημόσια κατά την ομιλία μου ως Υπουργός Βορείου Ελλάδος κατά τα εγκαίνια το 1975 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Το 1963 και το 1964 κέρδισε τις εκλογές το Κέντρο και το 1967 επακολούθησε η δικτατορία.

Το 1974 ο Καραμανλής αποκατέστησε αναίμακτα τη Δημοκρατία. Το 1979 η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τα περισσότερα έργα που έγιναν έκτοτε. Το 1979 συνοδευόμενος από τον Γ. Ράλλη ως Υπουργό Εξωτερικών υπέγραψε στη Μόσχα με τον Κοσύγκιν σύμβαση για τo φυσικό αέριο, του οποίου η εγκατάσταση θεμελιώθηκε το 1988 επί ΠΑΣΟΚ. Το 1979 πέτυχε την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ των 9.

Το 1980 ο Θορν, Πρόεδρος της ΕΟΚ δήλωσε: «Η Ελλάς μπαίνει στην ΕΟΚ με τρία πλεονεκτήματα, την εμπορική ναυτιλία, τον ορυκτό πλούτο και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων». Αυτά τα τρία πλεονεκτήματα, που δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής μετά το 1980, αποτελούν και σήμερα ελπίδα για την ελληνική οικονομία.

Το 1981 κέρδισε τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και με το δόγμα των κοινωνικοποιήσεων που εξήγγειλε ο τότε Πρόεδρός του και με υποκίνηση των συνδικαλιστών έγιναν απεργίες και στάσεις εργασίας, με συνέπεια να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρω το διεθνώς ανταγωνιστικό Ναυπηγείο Νιάρχου στον Σκαραμαγκά, που το 1980 απασχολούσε 5.500 εργαζόμενους και μεγάλο αριθμό βιοτεχνιών, που λειτουργούσαν ως υποκατασκευαστές γιά το Ναυπηγείο. Μετά τις απεργίες και στάσεις εργασίας που κήρυξαν οι συνδικαλιστές, ο Νιάρχος εγκατέλειψε το Ναυπηγείο και άρχισε να μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων. Όταν έμειναν 1.800 εργαζόμενοι, το Ναυπηγείο περιήλθε σε Γερμανούς, και σήμερα είναι ιδιαίτερα προβληματικό.

Το εργοστάσιο PIRELLI, που παρήγαγε ελαστικά στην Πάτρα και ιδρύθηκε το 1961 – επί των ημερών που ήμουν Υπουργός Βιομηχανίας και συνεπώς εγώ υπέγραψα την απόφαση γιά την επένδυση - ανέστειλε τις εργασίες, του διότι ο Πρόεδρος της PIRELLI που ζήτησε να υποσχεθούν οι συνδικαλιστές ότι 2 χρόνια δεν θα έκαναν απεργίες και στάσεις εργασίας για να φέρει 2 δις. Δρχ. για εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων, μετά από 3 μήνες άκαρπες συζητήσεις, έκλεισε το εργοστάσιο και τα μηχανήματα τα πήγε στην Τουρκία.

Το Εργοστάσιο Σόγιας στην περιοχή της Άρτας με απεργίες και στάσεις εργασίας των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, έκλεισε και τα μηχανήματα τα μετέφεραν στη Μάλτα.

Επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και εκείνες εξορύξεως ορυκτού πλούτου, έκλεισαν, με αποτέλεσμα η οικονομία να υφίσταται τις δυσμενέστατες συνέπειες.

Το 1984 ήλθε ένας Ιάπωνας στην Αθήνα, ως εκπρόσωπος Ιαπωνικής εταιρείας, για να δει τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα. Αφού έμεινε στην Ελλάδα 8 μήνες έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Παπανδρόπουλο – που δημοσιεύθηκε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και στην οποία τόνισε: «Έχετε τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες της Ευρώπης». Καμία ιαπωνική εταιρεία δεν ήρθε στην Ελλάδα – πλην της ΤΕΚΟΣΑ στη Θεσσαλονίκη, η οποία παρήγαγε σπίρτα και ιδρύθηκε όταν ήμουν Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης. Κατά τα εγκαίνια της ΤΕΚΟΣΑ, Ιάπωνας μου είχε πει: «Η Ελλάδα είναι χώρα που θα γίνουν ιαπωνικές επενδύσεις», αλλά δεν δόθηκε συνέχεια.

Δυστυχώς μετά τα πρόσφατα γεγονότα στον Λιμένα Πειραιά και οι Κινέζοι, στους οποίους προσφεύγει και η Αμερική, θα αποφύγουν τις εδώ επενδύσεις, όπως και οι άλλες χώρες θα αποφύγουν επενδύσεις στην Ελλάδα, διότι οι συνδικαλιστές δεν διδάχτηκαν.

Δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση κατήργησε το Υπουργείο Ναυτιλίας και αποξένωσε τους εφοπλιστές, το δυναμικότερο στοιχείο της Ελλάδας, που διατηρεί επί δεκαετίες τώρα την μεγαλύτερη χωρητικότητα ποντοπόρων πλοίων στον κόσμο και μόνοι αυτοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά την ελληνική οικονομία. Και η δικτατορία των συνταγματαρχών κατήργησε το Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά κατάλαβε το σφάλμα της και το επανίδρυσε. Με την κατάργηση του ΥΕΝ, θα θεωρηθεί ότι υποβαθμίζουμε ηθελημένα τη Ναυτιλία.

Ο ορυκτός πλούτος δεν έτυχε προσοχής (βωξίτης, λευκόλιθος, νικέλιο, ουράνιο, χρώμιο, χρυσός, ασήμι αλλά και ορυκτά και πολλά μάρμαρα). Οι εργασιακές συνθήκες δεν είναι όπως σε άλλες χώρες.

Το 1990 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακηρύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών «Διδάκτορας της Νομικής», παρουσία των Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στην αντιφώνησή του, επειδή συμπληρώνονταν 10 χρόνια (1980-1990) από την ένταξη μας στην ΕΟΚ, αναφέρθηκε εκτός από τις ευνοϊκές πολιτικές επιπτώσεις  και στην οικονομία και είπε: «Αν δεν παίρναμε τα 18 δισεκατομμύρια Δολάρια από την ΕΟΚ, θα ήμασταν οριστικά πτωχευμένοι».

Τα ανωτέρω γεγονότα, η διεθνής οικονομική κρίση και οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, που υποτιμούν τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην παραγωγή πλούτου, πρέπει να ληφθούν υπόψη για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα.


Νικόλαος Μάρτης

Πρώην Υπουργός