Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Η «ενεργειακή ασφάλεια» προτεραιότητα του ΝΑΤΟ

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Τη συνδρομή της Ελλάδας στη νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ ζήτησε ο απερχόμενος γ. γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ στη χθεσινή αποχαιρετιστήρια επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο απερχόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ Χανς Σέφερ, πέρασε να μας αποχαιρετήσει... 

Ο απερχόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ Χανς Σέφερ, πέρασε να μας αποχαιρετήσει... Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο κ. Σέφερ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως σε στοιχεία τού υπό διαμόρφωση «νέου δόγματος» της Συμμαχίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την υπό διαμόρφωση θέση του ΝΑΤΟ «για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη» (που περιλαμβάνει πρωτίστως κάθε ενεργειακή πηγή και οδό που δεν είναι ρωσική), αλλά και τον ορισμό και την αντιμετώπιση τρομοκρατικής απειλής που θα στρέφεται εναντίον των κρατών-μελών, καθώς και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την αντιμετώπιση της πειρατείας κ.λπ.

Ο κ. Σέφερ ευχαρίστησε ακόμα την Ελλάδα για τη συμμετοχή της σε επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ, εκτιμώντας, όπως είπε, τη μέχρι τώρα συνεργασία.

Ο κ. Καραμανλής από την πλευρά του ευχαρίστησε τον απερχόμενο γ. γραμματέα για την «πολύ εποικοδομητική συνεργασία» τα τελευταία 5,5 χρόνια σε δύσκολες υποθέσεις, όπως π.χ. το Αφγανιστάν και τα προβλήματα στα Βαλκάνια.

Ο κ. Σέφερ συναντήθηκε ακόμα με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και αναφερόμενος στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν δήλωσε αισιόδοξος μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.

Η «ενεργειακή ασφάλεια» προτεραιότητα του ΝΑΤΟ | Πολιτική | Ειδήσεις (15 May 2009)

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=44346


Απόψεις σερ. Βασ. Μαρκεζίνη

Αξιοσημείωτες επισημάνσεις του σερ Βασ. Μαρκεζίνη, τις οποίες επιβάλλεται να έχουμε στα υπόψη μας.
ΣΓΣ



Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Πλωτό... Ellis Island στο Αιγαίο;

Η κυβέρνηση μελετά την πιθανότητα να δημιουργήσει πλωτό χώρο υποδοχής των λαθρομεταναστών που εντοπίζονται στο Αιγαίο, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νησιά. Ερωτηματικό ο ρόλος του εκτός χωρικών υδάτων 15:09

Διευρυμένη σύσκεψη έγινε την Τετάρτη στο Υπουργείο Εσωτερικών, με επικεφαλής τον άτυπο υπουργό Δημόσιας Τάξης (αναπληρωτή υπουργο Εσωτερικών) Χρ.Μαρκογιαννάκη και τη συμμετοχή πολλών ακόμη υπουργείων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης (υφυπ.Εξωτετικών Ιω.Βαληνάκης, υφυπ.Εθνικής Άμυνας Κ.Τασούλα, υφυπ.Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Π.Καμμένου, Γ.Γ. υπ.Εσωτερικών Πάτρ.Γεωργιάδη, Γ.Γ.Δημόσιας Τάξης Κ.Μπίτσιου και Γ.Γ. υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Ιω.Τζωάννου.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παραλύει σήμερα ο δημόσιος τομέας
Η ανεργία τρέφεται από την κρίση
«Επιστροφή» σε αμοιβές του 1984
Περιμένουν να «μιλήσει» η προκήρυξη
O Φούρλας... παραδόθηκε
Ολοκληρώθηκε η πορεία της ΑΔΕΔΥ
Σεισμός στην Κάρπαθο
Ανοδος ΠΑΣΠ και... αποχής
Πλωτό... Ellis Island στο Αιγαίο;

Συμμετείχε επίσης η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. με τον Αρχηγό της Αντιστράτηγο Βασ,Τσιατούρα, ο Αρχηγός του Λιμενικού Αντιναύαρχος Θεόδ. Ρεντζεπέρης, ο Α΄ υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης και άλλοι.

Υποδοχή σε... πλοίο

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν προκειμένου να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση και να αντιμετωπιστεί η λαθραία διακίνηση ανθρώπων από τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της χώρας, ξεχωρίζει η πρόταση να δημιουργηθεί ένας πλωτός χώρος υποδοχής «για την πρώτη υποδοχή και την μεταφορά των παρανόμων μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής τα οποία λειτουργούν», ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου. Ουσιαστικά, επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας κεντρικός χώρος πρώτης υποδοχής μεταναστών, σαν αυτόν που αντιμετώπιζαν και οι Έλληνες μετανάστες στα ανοιχτά της Νέας Υόρκης στα τέλη του 19ου αιώνα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι πιθανή τοποθέτηση του πλωτού αυτού χώρου (πλοίου) εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ώστε να μην είναι υποχρεωμένες οι αρχές να υποδέχονται λαθρομετανάστες όπως ορίζει ο νόμος, αλλά να τους επαναπροωθούν άμεσα στις χώρες προέλευσής τους. Για το λόγο αυτό αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και άλλους φορείς.

Επίσης, η αναφορά σε ένα πλοίο, δημιουργεί και εύλογα ερωτηματικά για το πόσο πρακτική θα είναι μία τέτοια επιλογή. Η κατάσταση στην οποία εντοπίζοντα οι λαθρομετανάστες σε πολλές περιπτώσεις απαιτή άμεση περίθαλψη, όχι μεταφορά κάποιων ωρών σε άλλο πλοίο. Θα χρειαζόταν ένας μικρός στόλος από τέτοια πλοία προκειμένου να καλυφθεί αποτελεσματικά το Αιγαίο...

Και μέσο πίεσης στην Τουρκία;

Ακόμη, σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την λειτουργία της ναυτιλίας, ένα σκάφος που εντοπίζει λαθρομετανάστες (ή ναυαγούς) σε διεθνή ύδατα, είναι υποχρεωμένο να τους παραδόσει στην κοντινότερη υπηρεσία ακτοφυλακής για να έχουν την απαραίτητη περίθαλψη.

Κατά συνέπεια, έαν το συγκεκριμένο σκάφος «τοποθετηθεί» εγγύτερα στα τουρκικά χωρικά ύδατα θα μπορεί δυνητικά να ζητήσει από την τουρκική ακτοφυλακή να παραλάβει «ναυαγούς» που εντοπίστηκαν από τα ελληνικά μέσα διάσωσης σε διεθνή ύδατα, όπως είναι υποχρεωμένη ως πιο κοντινή στο σκάφος.

Οι άλλες αποφάσεις

Κατά τα άλλα ανακοινώθηκε και η σύσταση Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο θα συντονίζει τους συναρμόδιους Φορείς, οι οποίοι ασχολούνται με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Θα υπάρξει επίσης αυστηροποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου σε σχέση με την αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών, προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των επιβαλλομένων ποινών στους δουλεμπόρους (κακούργημα).

Τέλος, επαναδιατυπώθηκε η πρόθεση ανάπτυξης περαιτέρω δράσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης ν΄αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά.

v4.ethnos.gr - Πλωτό... Ellis Island στο Αιγαίο; - ειδησεις , κοινωνια (14 May 2009)

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=4750&pubid=3632756


Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Η επιστολή Κόλιν Πάουελ στον Γκιουλ το 2004

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Όλο το παζάρι των Αμερικανών με τους Τούρκους πριν από τα δημοψηφίσματα

Παρότρυνε να  δεχθεί η τουρκική πλευρά την πρόσκληση για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης (10 /2/04), καθώς όπως ανέφερε, το Σχέδιο Ανάν «προστατεύει τα στρατηγικά συμφέροντα» της Τουρκίας και διευκολύνει την Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

TΩN ΝΙΚΟY ΜΕΛΕΤΗ - ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 στην Κύπρο για το Σχέδιο Ανάν, έρχονται στη δημοσιότητα κρίσιμα στοιχεία που φωτίζουν τις πιο σκοτεινές πτυχές της διαδικασίας που ακολουθήθηκε από τον Αλβάρο ντε Σότο και τον Τόμας Γουέστον, αποκαλύπτοντας ότι είχε διαμορφωθεί ένα στημένο σκηνικό, πολύ πριν από την επιδιαιτησία και τα δημοψηφίσματα, για να εγκλωβίσει τους Ελληνοκύπριους και να διευκολύνει και να «προστατεύσει τα ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας».

Μια μεθόδευση, η οποία κάθε άλλο παρά ήταν αντικειμενική, καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Φιλελεύθερος, ήδη πριν ακόμη καθοριστούν τα τελευταία βήματα της διαδικασίας, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των Ην. Πολιτειών Κόλιν Πάουελ με επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ (στις 18 Ιανουαρίου 2004) τον παρότρυνε να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πρόσκληση για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης (10 Φεβρουαρίου 2004), καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Σχέδιο Ανάν «προστατεύει τα στρατηγικά συμφέροντα» της Τουρκίας και διευκολύνει την Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είχαν προηγηθεί οι επιστολές του Κόφι Ανάν στις δυο πλευρές στην Κύπρο, στην Αθήνα και την Αγκυρα για να προσέλθουν στη Νέα Υόρκη, με την Τουρκία να παζαρεύει μέχρι την τελευταία στιγμή (έχοντας βάλει μπροστά τον Ραούφ Ντενκτάς), επιτυγχάνοντας όπως αποδεικνύεται να αποσπάσει δεσμεύσεις σε ανώτατο επίπεδο από τους Αμερικανούς.

Στην επιστολή Πάουελ, ο Αμερικανός υπουργός με τρόπο καθόλου διπλωματικό δηλώνει ότι το Σχέδιο Ανάν «προστατεύει τα νόμιμα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας» και διαβεβαιώνει τον Τούρκο ομόλογό του ότι αρκεί να προσέλθουν στη διαδικασία του κ. Ανάν για να επιτευχθούν οι «επιζητούμενες αλλαγές» σε ζητήματα ιδιαίτερου τουρκικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι μεγαλύτερες «εγγυήσεις για τη διζωνικότητα», όπως την έβλεπε η Τουρκία…

Με ύφος που θυμίζει ταπεινό παζάρι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εκλιπαρεί τον Τούρκο ομόλογό του να δεχθεί την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα αυτά. Ήταν η εποχή που η τουρκική πλευρά είχε αρχίσει ήδη να διαμορφώνει τη λίστα των 11 Σημείων Ζιγιάλ (με τις βασικές απαιτήσεις της Άγκυρας στη διαπραγμάτευση), η οποία ικανοποιήθηκε πλήρως στην τελική μορφή του Σχεδίου Ανάν που υποβλήθηκε στο δημοψήφισμα.

Λίγες ημέρες μετά, αφού το παζάρι με την τουρκική πλευρά συνεχίσθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του κ. Γκιουλ με τον πρόεδρο Μπους, η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία δέχθηκε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου με την απρόσμενη (όπως είχε θεωρηθεί τότε) στροφή του κ. Ντενκτάς, δρομολογήθη- κε η διαδικασία των προσχηματικών συνομιλιών της Λευκωσίας, η τελική μορφή του

«πάρε-δώσε» και της επιδιαιτησίας στο Μπούργκενστοκ και η επιβολή του χρονο- διαγράμματος για την υποβολή του Σχεδίου Ανάν στα δημοψηφίσματα της

24ης Απριλίου 2004.

Ολες οι διευθετήσεις για να ικανοποιηθούν τα παράλογα αιτήματα της Αγκυρας έγιναν από τον τότε βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Λιν Πάσκοε, ο οποίος σήμερα -από τη θέση του νούμερο 2 στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών- ρυθμίζει τα πάντα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λευκωσία μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η επιστολή παραδόθηκε στην Αγκυρα από τον τότε ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο οποίος είχε συνάντηση στις 21 Ια-

νουαρίου με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Γουέστον είχε μεταβεί ινκόγκνιτο στην τουρ-

κική πρωτεύουσα με εντολή του Λευκού Οίκου για να συνεργαστεί με τον κ. Ζιγιάλ επί

των τουρκικώναπαιτήσεων.

Στη συνάντηση Γουέστον-Γκιουλ συμφωνήθηκαν και οι υπόλοιπες παραχωρήσεις

προς την Τουρκία μέσω του σχεδίου Ανάν.

Σημειώνεται ότι συμφωνήθηκε επίσης η μη ενεργοποίηση των προνοιών του κειμένου του τότε γενικού γραμματέα, στην περίπτωση κατά την οποία δεν προχωρούσε η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Το κείμενο της επιστολής του Πάουελ ακολουθεί:

Ημερομηνία: 18 Ιανουαρίου 2004, Ωρα: 02:07

Από: Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, Ουάσιγκτον

Προς: Αμερικανική Πρεσβεία στην Αγκυρα, Αμεση παράδοση

Ενημέρωση: Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, Αμερικανική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, Νέα Υόρκη

Εμπιστευτικό

ΘΕΜΑ: Επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Πάουελ προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Γκιουλ για την Κύπρο

Αγαπητέ κύριε υπουργέ

Καθώς εσείς εξετάζετε τη θέση σας για το θέμα της Κύπρου, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να υπενθυμίσω την επιστολή του Προέδρου (Σ.Σ.: Τζορτζ Μπους) της 26ης Δεκεμβρίου στον πρωθυπουργό Ερντογάν. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, μέχρι την 1η Μαΐου. Η λύση δεν θα προσφέρει πλεονεκτήματα μόνον στους Τουρκοκύπριους με την ένταξη στην Ε.Ε., αλλα συγχρόνως θα ωφελήσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας.

Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να γιορτάσουμε την επίλυση του Κυπριακού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ιστανμπούλ, όπου η Τουρκία θα προβάλει την στρατηγική θέση της μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Έχουμε επί μακρόν υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Θα εξακολουθήσουμε να πιέζουμε την Ε.Ε. για να προσφέρει στην Τουρκία μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η δυνατότητά σας να ανταποκριθείτε στις προϋποθέσεις του γενικού γραμματέα για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι το κλειδί για τη δική μας επιτυχία, σε αυτή την προσπάθεια. Δεν βλέπουμε καμιά αλλαγή στις προϋποθέσεις του γενικού γραμματέα και καθιστούμε αυτό σαφές στην ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς συνεχίζουμε να παροτρύνουμε και αυτούς να επιστρέψουν στις συνομιλίες.

Πιστεύουμε ότι το Σχέδιο Ανάν προστατεύει τα νόμιμα στρατηγικά συμφέροντα (legitimate strategic interests) της Τουρκίας και τα συμφέροντα ασφάλειας (security interests) των Τουρκοκυπρίων.

Στις διαπραγματεύσεις υπάρχει περιθώριο για τις επιζητούμενες αλλαγές περιλαμβανομένων και των θεμάτων που γνωρίζουμε ότι έχετε ειδικό ενδιαφέρον, όπως είναι οι ευρύτερες εγγυήσεις της Διζωνικότητας (greater guarantees of bizonality), με κατάλληλες συγκλίσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί πάντως μόνον εφόσον οι συνομιλίες επαναληφθούν. Για τον λόγο αυτό, καθώς ολοκληρώνετε την πρωτοβουλία σας για την επιστροφή στις συνομιλίες, σας προτρέπω να διασφαλίσετε ότι θα ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις του γενικού γραμματέα.

Γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος θα προσβλέπει στη συζήτηση του Κυπριακού μαζί σας στις 28 Ιανουαρίου

Ειλικρινά

Κόλιν Λ. Πάουελ__

Αποδέσμευση του εγγράφου μετά από αγώνα

Το έγγραφο αποχαρακτηρίστηκε ύστερα από προσπάθειες δημοσιογράφων και ερευνητών της Ουάσιγκτον, ανάμεσά τους και ο ανταποκριτής του Εθνους και του Φιλελεύθερου, Μιχάλης Ιγνατίου. Λογοκρίθηκε από τον κ. Λιν Πάσκοε. Η δημοσίευσή του δεν παραβιάζει τους σχετικούς αμερικανικούς νόμους. Το συγκεκριμένο, είναι μέρος μεγάλου πακέτου εγγράφων που κέρδισε η ερευνητική ομάδα.

Αφορούν την περίοδο 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2004. Επίσης, έχουν αποδεσμευθεί με ενέργειες της ερευνητικής ομάδας χιλιάδες σελίδες συμβολαίων που υπέγραψαν οι αμερι-

κανικές πρεσβείες της Αθήνας, της Λευκωσίας και της Αγκυρας με πολίτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας από το 1999 μέχρι το 2008.

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Ε.Ε.: Δέκα μέτρα κατά της ανεργίας

Προσωρινή μείωση των ωρών εργασίας και του μη μισθολογικού κόστους

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Παρασκευή, 8 Μαϊου 2009 07:00
Βρυξέλλες,

Η προσωρινή προσαρμογή των ωρών εργασίας και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι μεταξύ των ενεργειών για την αναχαίτιση της ανεργίας, που συμφωνήθηκε να προωθηθούν σε κοινοτικό επίπεδο, στη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής για την απασχόληση μεταξύ της τρόικα και των κοινωνικών εταίρων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναγνώρισε τις δυσκολίες να αποτραπεί η ανεργία λόγω της σφοδρότητας της κρίσης.

Η κοινοτική τρόικα (τσεχική προεδρία και οι δυο επόμενες, δηλαδή η σουηδική και ισπανική) συνεδρίασαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων με σκοπό να συζητήσουν από κοινού για το πώς να μην απολέσουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις τους ή να βοηθηθούν να βρουν νέες θέσεις.

Η σύνοδος προσδιόρισε δέκα ενέργειες για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Επιτροπή θα βασιστεί στις συζητήσεις της Συνόδου για τη διαμόρφωση της συμβολής της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Ιουνίου, όπου το θέμα της απασχόλησης θα κυριαρχήσει των εργασιών.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, η σύνοδος απέδειξε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των συμμετεχόντων για το δρόμο που θα ακολουθηθεί. Τα βασικά μηνύματα που προέκυψαν τονίζουν ότι η μελλοντική δράση για την απασχόληση θα πρέπει να βασίζεται σε ορισμένες αρχές και να αποσκοπεί στη διατήρηση της απασχόλησης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αύξηση της πρόσβασης στην απασχόληση, ιδίως για τους νέους, και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, στην ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στην προώθηση της κινητικότητας.

Προτείνονται δέκα συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων προκλήσεων, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους:

1. Διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σε θέσεις εργασίας, με την προσωρινή προσαρμογή των ωρών εργασίας και σε συνδυασμό με επανεκπαίδευση και χρηματοδοτική υποστήριξη από το δημόσιο (συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου).

2. Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, παραδείγματος χάριν, με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και με ευελιξία και ασφάλεια.

3. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εθνικών υπηρεσιών απασχόλησης με την παροχή εντατικής καθοδήγησης, κατάρτισης και με αναζήτηση θέσης εργασίας τις πρώτες εβδομάδες της ανεργίας, ιδίως για τους νεαρούς ανέργους.

4. Σημαντική αύξηση του αριθμού μαθητειών και περιόδων άσκησης υψηλής ποιότητας έως το τέλος του 2009.

5. Προαγωγή αγορών εργασίας χωρίς αποκλεισμούς με την προσφορά κινήτρων για εργασία, με ουσιαστικές και δραστήριες πολιτικές για την αγορά εργασίας και με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, που οδηγούν επίσης στην καλύτερη ένταξη των μειονεκτούντων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των αναπήρων, των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση και των μεταναστών.

6. Αναβάθμιση των δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα με τη διά βίου μάθηση, ιδίως παροχή των απαραίτητων δεξιοτήτων σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν το σχολείο, ώστε να βρουν μια θέση εργασίας.

7. Χρησιμοποίηση της κινητικότητας της εργασίας, ώστε να συνδυάζεται η προσφορά εργασίας με τη ζήτηση εργασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

8. Εντοπισμός ευκαιριών απασχόλησης και απαιτήσεων δεξιοτήτων και βελτίωση της πρόβλεψης δεξιοτήτων, ώστε να οργανώνεται καλύτερα η προσφορά κατάρτισης.

9. Παροχή βοήθειας σε ανέργους και σε νέους που ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση, παραδείγματος χάριν, με την παροχή κατάρτισης για την υποστήριξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με την παροχή κεφαλαίου εκκίνησης ή με τη μείωση ή κατάργηση της φορολογίας για νεοσύστατες επιχειρήσεις (start-ups).

10. Πρόβλεψη και διαχείριση της αναδιάρθρωσης μέσω αμοιβαίας μάθησης και ανταλλαγής καλών πρακτικών.

Η σύνοδος κορυφής συζήτησε επίσης τρόπους με τους οποίους η δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να συνδυαστεί με τη δράση σε εθνικό επίπεδο, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς και τρόπους καλύτερης δυνατής αξιοποίησης εργαλείων και πόρων της Ε.Ε., όπως είναι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Και τα δύο Ταμεία αναθεωρήθηκαν πρόσφατα ώστε να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους σε εποχές κρίσης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναγνώρισε τις δυσκολίες να αποτραπεί η ανεργία λόγω της σφοδρότητας της κρίσης. Ωστόσο, όπως είπε, αν δράσουμε αμέσως, θα μειώσουμε τις απώλειες θέσεων εργασίας και θα βοηθήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους να βρουν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Αν δράσουμε τώρα, θα ανοίξουμε επίσης το δρόμο για τη σταθερή και διαρκή ανάκαμψη, επισήμανε, προσθέτοντας ότι λέμε στους πολίτες μας ότι εμείς θέλουμε να αποτελέσουν οι θέσεις εργασίας τους τον υπ' αριθμόν 1 στόχο της Ευρώπης.

Πρώτη μας προτεραιότητα στην παρούσα κρίση είναι οι άνθρωποι και το πώς θα κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους ή πώς θα βρουν το συντομότερο δυνατό νέες θέσεις, επισήμανε ο αρμόδιος Επίτροπος για την απασχόληση, Βλάντιμιρ Σπίντλα. Οπως είπε, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στους ανθρώπους και στα μέσα συντήρησής τους.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Ε.Ε.: Δέκα μέτρα κατά της ανεργίας - 8/5/2009 7:00:00 πμ (12 May 2009)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/08/1661149.htm


ΔΕΣΦΑ - Γκάζπρομ υπέγραψαν για τον αγωγό Σάουθ Στριμ

Ο ΥΠΑΝ συναντά αύριο το Ρώσο πρέσβη

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τρίτη, 12 Μαϊου 2009 07:00

Επήλθε συμφωνία μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της ρωσικής Γκάζπρομ, για την ίδρυση της μεικτής εταιρείας που θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τον τμήμα του αγωγού Σάουθ Στριμ, το οποίο θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος.

O υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται να συναντηθεί αύριο με το Ρώσο πρέσβη, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της υπογραφής, ενώ η υπογραφή αναμένεται να γίνει στη Μόσχα, την Παρασκευή.

Η συμφωνία με το ΔΕΣΦΑ ακολουθεί αντίστοιχες με τη Σερβία και την Ουγγαρία, χώρες από όπου θα διέλθει ο βόρειος κλάδος του αγωγού. Από την Ελλάδα, ως γνωστόν, θα διέλθει ο νότιος κλάδος, ο οποίος θα καταλήξει υποθαλασσίως στην Ιταλία, με δυναμικότητα περίπου 10 δισ. κυβικών ετησίως.

Σημαντικό σκέλος του έργου αφορά στο τμήμα του στη Βουλγαρία, όπου θα καταλήγει ο αγωγός μετά τη διέλευσή του από το βυθό της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου στη συνέχεια να διακλαδωθεί προς Σερβία και Ελλάδα.

Η συμφωνία ωστόσο της Γκαζπρόμ με την αντίστοιχη Βουλγαρική καθυστερεί, λόγω διαφωνιών των δύο εταιρειών για τη χρήση του δικτύου. Επίκειται δε η υπογραφή της, μετά από συνομιλίες του Βούλγαρου πρωθυπουργού Στάνισεφ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα και τη συμφωνία να κατασκευαστεί ξεχωριστό δίκτυο για τη διέλευση τράνζιτ του αγωγού.

Μ.ΚΑ.

ΔΕΣΦΑ - Γκάζπρομ υπέγραψαν για τον αγωγό Σάουθ Στριμ - 12/5/2009 7:00:00 πμ (12 May 2009)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/12/1662750.htm

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Επικύρωση του Δικαίου της Θάλασσας από τις ΗΠΑ

Δευτέρα, 11 Μάϊος 2009

Αν γίνει αποδεκτή η έκθεση, ισχυροποιείται και ενισχύεται η θέση της Ελλάδας στο θέμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο

Εισηγείται έκθεση του «Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων»
Του Αθανασιου Ελλις
Οι ΗΠΑ αναμένεται να επικυρώσουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς αυξάνονται οι πολιτικοί και τα κέντρα επιρροής που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτά προστέθηκε αυτή την εβδομάδα και το «Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων», ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά ιδρύματα της Ουάσιγκτον, με επιρροή στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Σε εμπεριστατωμένη έκθεσή του εισηγείται την άμεση επικύρωση της Σύμβασης, εξέλιξη με προεκτάσεις σε ό,τι αφορά τον παρεμβατικό ρόλο που θα έχουν οι ΗΠΑ αλλά και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν. Η εξέλιξη αφορά εμμέσως και την Ελλάδα και αυτό διότι η μη αποδοχή από την Ουάσιγκτον της Σύμβασης, και άρα της νομικής βάσης της ελληνικής προσέγγισης σχετικά με το Αιγαίο, δυσχεραίνει τους χειρισμούς της Αθήνας. Ενώ η τελευταία επικαλείται το Δίκαιο της Θάλασσας για να στηρίξει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, κίνηση που προκάλεσε την «απειλή πολέμου» από την Τουρκία, ή να θέσει και άλλες σημαντικές πτυχές όπως είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ζήτημα που αφορά άμεσα και την Κύπρο), οι Αμερικανοί τηρούν αποστάσεις όχι μόνο για λόγους συμμαχικών ισορροπιών, αλλά και λόγω της απουσίας δικών τους νομικών δεσμεύσεων καθώς δεν είναι μέλος της Σύμβασης. Εάν η Ουάσιγκτον την επικυρώσει, το πλαίσιο εκ των πραγμάτων θα διαφοροποιηθεί, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει πλήρης ανατροπή της αμερικανικής στάσης. Θα δημιουργηθεί, πάντως, ένα νέο δεδομένο το οποίο θα κληθεί να αξιοποιήσει η ελληνική διπλωματία. Φυσικά, οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται πρωτίστως στα στρατηγικά συμφέροντα, όμως τα κράτη που έχουν υιοθετήσει το Δίκαιο της Θάλασσας δεν δύνανται να αγνοούν πλήρως τις πρόνοιές του.
Η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έχει επανειλημμένα συζητήσει και εγκρίνει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε στην ολομέλεια λόγω της έντονης αντίδρασης μιας ηχηρής μειοψηφίας που υποστήριζε ότι η ισχυρότερη ναυτική δύναμη του κόσμου δεν έχει λόγο να αναλάβει τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η σύμβαση. Τώρα, έπειτα από 27 χρόνια σκεπτικισμού, οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να την αποδεχθούν και να σεβασθούν τις πρόνοιές της, καθώς έχει δημιουργηθεί ευρεία διακομματική συναίνεση, ενώ υπέρ της επικύρωσης τάσσονται τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλωστε, είχε ήδη καταγραφεί μια σταδιακή μετακίνηση υπέρ της σύμβασης μετά την αναθεώρησή της, το 1994, η οποία κάλυψε συγκεκριμένες αμερικανικές ανησυχίες για την εκμετάλλευση της ωκεανίου αβύσσου.

Η πειρατεία
Η έκθεση του «Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων» τονίζει επίσης ότι την επικύρωση του Δίκαιου της Θάλασσας από τις ΗΠΑ καθιστά αναγκαία και η αύξηση των επιθέσεων από πειρατές στα ανοιχτά της Σομαλίας, η ισχυροποίηση νέων ναυτικών δυνάμεων, όπως η Κίνα και η Ινδία, και η τήξη των πάγων που ανοίγει νέα ζητήματα υφαλοκρηπίδας στην αρκτική ζώνη και γεννά συμφέροντα εμπορικής εκμετάλλευσης της περιοχής. Αλλωστε, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες οι κινήσεις της Ρωσίας στον Βόρειο Πόλο.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η ένταξη στο Δίκαιο της Θάλασσας –το οποίο διέπει τη θαλάσσια διακυβέρνηση στην επιφάνεια και τον βυθό και έχει επικυρωθεί από 156 χώρες– θα επιτρέψει στην Αμερική να επεκτείνει την κυριαρχία της σε ένα εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας, θα καταστήσει πιο αποτελεσματική την προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για το περιβάλλον, και θα διασφαλίσει το δικαίωμα ναυτικής διέλευσης αμερικανικών πολεμικών και εμπορικών πλοίων από διεθνή ύδατα, αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, και στρατηγικά στενά, στη διάρκεια κρίσεων. Τέλος, θα αποδείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να εκπληρώσουν τον ιστορικό τους ρόλο ως αρχιτέκτονας και υποστηρικτής της παγκόσμιας τάξης».
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ινφογνώμων Πολιτικά: Επικύρωση του Δικαίου της Θάλασσας από τις ΗΠΑ (11 May 2009)

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/05/blog-post_3141.html