Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Lehman Brothers και αδελφοί Καραμήτρου.

SPIN DOCTOR

Lehman Brothers και αδελφοί Καραμήτρου.

Βίοι παράλληλοι με κατάληξη προδιαγεγραμμένη

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Ανάμεσα στα δεκάδες άρθρα του διεθνούς Tύπου, όπου η Ψωροκώσταινα έχεικαθημερινά την τιμητική της, ξεχώρισα τις προάλλες ένα που σύγκρινε την ελληνική περίπτωση με την αμερικανική τράπεζα Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη διεθνή οικονομική κρίση.

Φαινομενικά οι αδελφοί Lehman δεν έχουν σχέση με το «πού πας, ρε Καραμήτρο», με την κουτοπόνηρη δηλαδή ελληνική νοοτροπία που μετέτρεψε τη χώρα σε διεθνές καλαμπούρι. Μια προσεκτικότερη όμως μελέτη δείχνει ότι οι δύο περιπτώσεις μοιράζονται αρκετά κοινά σημεία. Παρ' ότι στις ΗΠΑ υπήρχαν συνεχείς προειδοποιήσεις και πολλά σημάδια ότι η φούσκα των τοξικών προϊόντων και της αγοράς κατοικίας θα σκάσει κάποια στιγμή, οι υπεύθυνοι της Lehman Brothers δεν πήραν κανένα μέτρο για να προστατέψουν την τράπεζά τους.Υπήρχαν ανάλογα δηλαδή σημάδια με αυτά που αφθονούσαν στην Ελλάδα για το ασφαλιστικό ή το εξωτερικό χρέος, αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν.Ακόμη πιο ενδιαφέροντα πράγματα ακούστηκαν στις ακροάσεις της αμερικανικής Βουλής που εξέτασε την περίπτωση: οι υπεύθυνοι της εταιρείας παραδέχθηκαν ότι δεν υπήρχε κανένα σύστημα ελέγχου και διόρθωσης των προβλημάτων της τράπεζας ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Εδω πια οι ομοιότητες με την ελληνική περίπτωση είναι καραμπινάτες.

Η μεγάλη διαφορά των δύο περιπτώσεων είναι ότι οι μεν Lehman Brothers έχουν χρεοκοπήσει, η δε Ελλάδα δεν έχει χρεοκοπήσει. Ακόμη, γιατί η χώρα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει την πλήρη οικονομική κατάρρευση, η οποία έχει μία βασική αιτία: τη νεοελληνική νοοτροπία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί κερδοσκοπούν τις τελευταίες εβδομάδες σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και των ομολόγων της. Είναι επίσης βέβαιο ότι η ελληνική ασθένεια χρησιμεύει ως Δούρειος Ίππος για την άλωση του ευρώ από τους αντιπάλους του. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι οι ίδιοι οι Έλληνες δεν έχουν συνειδητοποιήσει την έκταση του προβλήματος. Ακόμα και αυτοί που κάτι έχουν πάρει χαμπάρι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν την παραμικρή θυσία για το διορθώσουν.Εδώ, το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι οι αγρότες με τα μπλόκα τους. Σίγουρα πρόκειται για πονεμένη ιστορία, καθώς οι πολιτικοί χαϊδεύουν για χρόνια τα αυτιά τους αντί να τους επιβάλλουν να αλλάξουν νοοτροπία και καλλιέργειες. Έχουν και οι αγρότες τις δικές τους ευθύνες, γιατί παρ' ότι ήξεραν ότι έρχεται μπόρα προτίμησαν να επενδύσουν σε επιχειρήσεις τύπου «Προσεχώς Βουλγάρες». Το θέμα είναι ότι αυτήν τη στιγμή θα ήταν αυτοκτονία για την όποια κυβέρνηση να τους δώσει χρήματα, που άλλωστε δεν έχει. Οι αγρότες δίνουν ένα αγώνα οπισθοφυλακής, πιστεύοντας σε κάτι σαν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, μόνο που αντί για επιφοίτηση θα λέγεται επιδότηση.

Η ίδια μεταφυσική νοοτροπία διακατέχει τους δημόσιους υπαλλήλους, τους εφοριακούς και τις άλλες συμπαθείς επαγγελματικές ομάδες που πρόκειται να απεργήσουν τις επόμενες ημέρες. Κανένας Έλληνας δεν έχει πειστεί ότι οι θυσίες που πρέπει να γίνουν τον αφορούν. Την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών με μια μικρή, ανήμπορη ομάδα προσπαθεί να εφεύρει μέτρα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, εκατομμύρια Έλληνες μηχανεύονται νέα κόλπα για να μην πληρώσουν φόρους. Την ίδια ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών γενικεύει τη λειτουργία του ΑΣΕΠ για αδιάβλητες προσλήψεις, μια σειρά από δήμους -τα προπύργια της σύγχρονης διαφθοράς- στήνουν εταιρείες μαϊμού για να διορίσουν τα δικά τους παιδιά· πράσινα, κόκκινα ή μπλε έχει μικρή σημασία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προηγούμενη κυβέρνηση διέλυσε τα πάντα και η σημερινή συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Αλλά το πρόβλημα τις ξεπερνάει και γι' αυτό δεν υπάρχει λύση.

H ελληνική οικονομία είναι κάτι σαν τις χωματερές: όλοι ξέρουν ότι κάπου πρέπει να πάνε τα σκουπίδια, αλλά κανείς δεν τα θέλει στην γειτονιά του. Όπως δεν λύθηκε το πρόβλημα των χωματερών, έτσι δεν θα λυθεί ούτε το πρόβλημα της καταρρέουσας οικονομίας.

3.2.2010
 

Υπόθεση διαφθοράς

Υπόθεση διαφθοράς

Υπόθεση διαφθοράς

10 τελωνειακοί κατηγορούνται ότι έναντι αμοιβής επέτρεπαν χωρίς έλεγχο την έξοδο φορτηγών που μετέφεραν διάφορα προϊόντα προς την Αλβανία, αποκομίζοντας σημαντικά προσωπικά κέρδη και ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

 

Μετά από έρευνα που διήρκεσε πολλούς μήνες και ξεκίνησε με βάση πληροφορίες που έφτασαν στις αρχές, 5 υπάλληλοι του τελωνείου Κακαβιάς, 4 υπαλληλοι του τελωνείου Μέρτζανης Ιωαννίνων και ένας υπάλληλος του κεντρικού τελωνείου Ιωαννίνων, διώκονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος για απιστία σχετική με την υπηρεσία, κατάχρηση εξουσίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

 

Οι υπάλληλοι μεθοριακών σταθμών με την Αλβανία δεν καταχωρούσαν συγκεκριμένες διελεύσεις φορτηγών στα προβλεπόμενα επίσημα βιβλία, εισπράττοντας κάθε φορά χρηματικό αντάλλαγμα, που κυμαινόταν ανάλογα με το είδος και την αξία του φορτίου.

 

Η δικογραφία της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

 

"Φέσωσαν" το ταμείο του Δημοσίου

"Φέσωσαν" το ταμείο του Δημοσίου

 Φέσωσαν  το ταμείο του Δημοσίου

Στο φως η δράση κυκλώματος συμβεβλημένων γιατρών με το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων. Σε συνεργασία με υπαλλήλους και ελεγκτές του ταμείου, εισέπρατταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χρεώνοντας συνταγές-μαϊμού.

 

Οι έλεγχοι των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης έδειξαν ότι από το 2005 έως και το 2008:

 

Έξι ιδιωτικά πολυιατρεία χρέωσαν το ταμείο του Δημοσίου με 1,65 εκατομμύρια ευρώ και όπως αποδείχθηκε μόνον το 50% απο αυτά αντιστοιχούσαν σε νόμιμες εξετάσεις.

 

Δεκαοκτώ γιατροί -όπως παθολόγοι και ακτινολόγοι- χρέωσαν για το ίδιο διάστημα το ταμείο με 980.000 ευρώ και οι νόμιμες εξετάσεις στοίχιζαν μόλις 180.000 ευρώ.

 

Τι ακριβώς γινόταν; Γιατροί και ελεγκτές του ταμείου είχαν στήσει πάρτι, γράφοντας εξετάσεις σε ήδη εγκεκριμένα παραπεμπτικά ασφαλισμένων, ορισμένοι μάλιστα από τους οποίους είχαν πεθάνει.

 

Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν παραπεμπτικά υψηλού κόστους για δήθεν τροφίμους γηροκομείου, το οποίο δεν υπάρχει.

 

Ακόμα, το ταμείο κατέβαλε δαπάνες για νοσηλεία ασφαλισμένων του σε νευρολογική κλινική, η οποία όμως δεν είχε συνάψει σύμβαση με το ταμείο.

 

Πολλά, δε, απο τα παραπεμπτικά είχαν θεωρηθεί Σάββατο και Κυριακή.

 

Η υπόθεση εστάλη στον εισαγγελέα εφετών.


http://www.megatv.com/articles.asp?catid=14541&subid=2&pubid=6054741

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

20100128 : Πιέζουν για έναρξη ενταξιακών της ΠΓΔΜ

Πιέζουν για έναρξη ενταξιακών της ΠΓΔΜ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 07:00
Νίκος Μπέλλος, 352 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1770869


Η συντριπτική πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε η έκθεση καθιστά σίγουρη την υιοθέτησή της και από την ολομέλεια της Ευρωβουλής.
Βρυξέλλες,

H αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ζήτησε χθες τη λήψη απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της ΠΓΔΜ.

Αυτό έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης προόδου της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε καθιστά σίγουρη την υιοθέτησή της και από την ολομέλεια της Ευρωβουλής τον επόμενο μήνα.

Μπορεί η θέση αυτή να μην είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη, και να έχει περισσότερο πολιτική σημασία, οδηγεί, όμως, στην εξαγωγή ορισμένων ανησυχητικών συμπερασμάτων. Πρώτον, η έγκρισή με 76 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές, δείχνει ότι ειδικά στο σκοπιανό η επιρροή των Ελλήνων ευρωβουλευτών στους ξένους συναδέλφους τους είναι ανύπαρκτη.

Ο κ. Τάλερ δεν παρέλειψε και τις... νουθεσίες προς τη χώρα μας, ισχυριζόμενος ότι η παρούσα έκθεση συνιστά ακόμα ένα ισχυρό κάλεσμα και στην ελληνική κυβέρνηση να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το ζήτημα. «Πιστεύω ειλικρινά ότι η διατήρηση αυτού του προβλήματος δεν είναι προς το συμφέρον τη Ελλάδας».

Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας ζητείται από Αθήνα και Σκόπια «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ώστε να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση», ενώ περισσότερο για να τηρηθούν τα προσχήματα ασκείται κριτική στους Σκοπιανούς για τις κατά καιρούς προκλητικές δηλώσεις και ενέργειές τους σχετικά με το ιστορικό παρελθόν της χώρας αυτής.

Τουρκία

Σε αντίθεση με τα Σκόπια, η έκθεση προόδου για την Τουρκία είναι εξαιρετική για την Ελλάδα και την Κύπρο, δεδομένου ότι καλύπτει πλήρως όλες τις επιδιώξεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Ειδικότερα, εκφράζεται η ανησυχία της Ευρωβουλής για το γεγονός ότι ο νέος τουρκικός νόμος για τις θρησκευτικές κοινότητες εξακολουθεί να μην επιλύει τα προβλήματα, καθώς επίσης και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το νομικό καθεστώς του, την εκπαίδευση των κληρικών του και την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ επαναλαμβάνεται η έκκληση για επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Η έκθεση σημειώνει την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας, καλεί τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση να αποσύρει την απειλή casus belli εναντίον της χώρας μας και αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ


Σκαλώνουν στη γραφειοκρατία οι τηλεπικοινωνιακές επενδύσεις

Σκαλώνουν στη γραφειοκρατία οι τηλεπικοινωνιακές επενδύσεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 07:00
Τέτη Ηγουμενίδη, 622 λέξεις, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1771335


Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με την κυβέρνηση μέχρι στιγμής απλώς να παρακολουθεί, εξακολουθούν να βρίσκονται επενδύσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Αν και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων έχει λάβει την αναγκαία ενημέρωση, δεν φαίνεται να έχει διαμορφώσει καμιά πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της λύσης του μεγάλου προβλήματος που εκκρεμεί εδώ και 12 χρόνια σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει χωρίς υπηρεσίες ακόμα και η περιοχή της Αθήνας.

Γενικότερα όμως, όπως φάνηκε χθες από τις εισηγήσεις των στελεχών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς σε σχετική εκδήλωση που οργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ), ολόκληρος ο κλάδος της Αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ασφυκτιά από τις ελλείψεις στο δευτερογενές νομοθετικό πλαίσιο, τις πολύπλοκες και ανομοιογενείς διαδικασίες χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης και την αναποτελεσματική διαδικασία προσφυγών και εκδίκασης εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, Μ. Τσαμάζ, στην προαναφερόμενη εκδήλωση οι επενδύσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας συνεχίζουν να βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν έχει θεσμοθετηθεί το αναγκαίο ξεκάθαρο πλαίσιο. Οπως διαπίστωσε, το πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και 12 χρόνια.

Αναφορικά με την ταυτοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων, σημείωσε πως ήδη έχουν κατακλύσει την αγορά καρτοκινητά ξένων χωρών, όπου ουσιαστικά καθιστούν κενό γράμμα τα όσα νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ, σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η ψηφιακή σύγκλιση, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν υποχρεωθεί να διατηρούν ολόκληρο το αρχείο της ταυτοποίησης σε χαρτί και όχι ψηφιακά!

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν, ενώ, όπως τόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Δουκίδης, η κινητή τηλεφωνία αντιστοιχεί στο 1,88% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), συνεισφέρει 1,9 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα (εκ των οποίων το 1,55 δισ. είναι φορολογικά έσοδα και περίπου 400 εκατ. αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές) και έχει δημιουργήσει (άμεσα και έμμεσα) 85.000 θέσεις εργασίας με ακαθάριστο εισόδημα 2,6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Δουκίδης, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα χρήσης των νέων τεχνολογιών προς όφελος της οικονομίας, είπε ότι μόνον από την καθιέρωση του ηλεκτρονικού παράβολου θα μειωθεί η σχετική δαπάνη από 220 εκατ. ευρώ, σε 46 εκατ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet και πρόεδρος του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος), Π. Τζωρτζάκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η έλλειψη διαφάνειας δεν επιτρέπει να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας, παραθέτοντας το στοιχείο ότι, παγκοσμίως, το 2009, έγιναν 1,697 τρισ. ευρώ επενδύσεις, στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 503 δισ. και στην Ελλάδα οι ξένες επενδύσεις ήταν μόλις 5 δισ. ευρώ.

Στη χθεσινή εκδήλωση μίλησε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σηφουνάκης, ενώ την κεντρική εισήγηση παρουσίασε ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος. Ο υφυπουργός είπε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία του δικτύου οπτικών ινών, που θα φθάνει μέχρι τα νοικοκυριά, καθώς και η κατανομή του ψηφιακού μερίσματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΤΕ, Π. Κούτρας, μίλησε για τη σπουδαιότητα του Οργανισμού στην εθνική οικονομία και το ρόλο των εργαζομένων. Σύντομες τοποθετήσεις έκαναν ο κ. Μ. Σακκάς, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η κα Λ. Αναούνη, γενική γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Cosmote, ο κ. Στ. Τσιτομενέας, καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών και ο κ. Κ. Κάππος, γενικός διευθυντής Τεχνολογιών Πληροφορικής ΟΤΕ.

Hellas Sat: Πρoς δεύτερο δορυφόρο

Η εταιρεία Hellas Sat, θυγατρική του ΟΤΕ που διαχειρίζεται τον ελληνικό δορυφόρο, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά και δεύτερου δορυφόρου. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο, Χρ. Πρωτοπαπά, και τα όσα είπε χθες στην εκδήλωση της ΟΚΕ, το θέμα διερευνάται όσον αφορά στις δυνατότητες χρηματοδότησης της επένδυσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο ελληνικός δορυφόρος είναι γεμάτος, ενώ η Hellas Sat είναι μια κερδοφόρα εταιρεία με καθαρά κέρδη, το 2009, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, έσοδα 27,5 εκατ. ευρώ και με ταμιακά διαθέσιμα της τάξης των 31 εκατ. ευρώ.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ


Εισαγγελέας για τα 5,5 δισ. της «Ακρόπολις»

Εισαγγελέας για τα 5,5 δισ. της «Ακρόπολις»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 07:00
Γιώργος Κούρος, 1764 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1771356


Στα δικαστήρια θα κριθεί η «τύχη» του προστίμου των 5,5 δισ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.»


 κυβέρνηση αποφάσισε να ελέγξει τη νομιμότητα των χειρισμών του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου ενώ ταυτόχρονα έδωσε εντολή να διερευνήσει το θέμα και ο αρμόδιος Οικονομικός Επιθεωρητής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα ο οποίος έκανε λόγο για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως κ. Γ. Πεταλωτής δήλωσε χθες ότι «υπάρχει εισαγγελική έρευνα σε εξέλιξη, καθώς η υπόθεση παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης», προσθέτοντας μάλιστα ότι εάν διαπιστωθούν ευθύνες η έρευνα θα προχωρήσει σε όλα τα επίπεδα.

Επισημαίνεται ότι την υπόθεση έχει αναλάβει να διερευνήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα, Παρασκευάς Αδάμης ο οποίος έλαβε εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ι. Σακελάκο να μελετήσει τα στοιχεία για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, μετά την επιβολή προστίμου στην «Ακρόπολις» από κάθε αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου να εξακριβώσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε αυτή την περίπτωση να εντοπίσει τους υπαίτιους.

Πώς ήρθε στο φως η υπόθεση


Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το θέμα από τον αρμόδιο Οικονομικό Επιθεωρητή, ενώ επιφυλάχθηκε να ενημερώσει αναλυτικά την Ολομέλεια της Βουλής.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το εν λόγω θέμα ανέκυψε προχθές όταν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, του έτους 2008, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Κουσελάς έθεσε το ερώτημα ποιος είναι ο οφειλέτης στον οποίο αναφέρεται η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη σελίδα 17, «του οποίου με απόφαση (2/08/10.4.2008) του Προϊστάμενου ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών διαγράφηκαν πρόστιμα ύψους 5.511.351.867 ευρώ». Το ίδιο μάλιστα ερώτημα έθεσαν και βουλευτές άλλων παρατάξεων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης απάντησε ότι ο οφειλέτης είναι η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.» και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τον αρμόδιο Οικονομικό Επιθεωρητή, ενώ επιφυλάχθηκε να ενημερώσει το Σώμα αναλυτικά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Έντονη αντίδραση από τον πρώην υφυπουργό Αντ. Μπέζα














Εντονη ήταν η αντίδραση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα ο οποίος έκανε λόγο για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας, μιλώντας στον Real FM, ήταν κατηγορηματικός για το συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας ότι «δεν υπήρξε καμία διαγραφή χρέους από την κυβέρνηση της Ν.Δ.», ενώ ξεκαθάρισε ότι μία τέτοια διαγραφή δεν μπορεί να γίνει ούτε από προϊστάμενο υπηρεσίας ούτε από υπουργό, παρά μόνο διά νόμου «και τέτοιος νόμος δεν έχει ψηφιστεί».

Ο πρώην υφυπουργός έδωσε μάλιστα όλο το ιστορικό της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έλεγξε την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή και καταλόγισε πρόστιμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ λόγω εικονικών συναλλαγών.

Στη συνέχεια η ΦΑΕ συνέταξε τις αποφάσεις επιβολής προστίμου και τις κοινοποίησε στην εταιρεία η οποία, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του φορολογικού δικαίου, μπορεί να καταφύγει στα δικαστήρια.

Αυτό λοιπόν, κατά τον κ. Μπέζα, έπραξε και η εν λόγω εταιρεία, όμως η ΦΑΕ Αθηνών θεώρησε ότι η προσφυγή ήταν εκπρόθεσμη, δηλαδή δεν έγινε μέσα στο διάστημα δύο μηνών που προβλέπει ο νόμος και βεβαίωσε το σύνολο του ποσού, με αποτέλεσμα η εταιρεία να προσφύγει στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι είναι εμπρόθεσμη η προσφυγή.

Το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων, αφού διέταξε έλεγχο από την Οικονομική Επιθεώρηση και αφού ζήτησε τη γνώμη του Ειδικού Συμβούλου Φορολογίας του υπουργείου, απεφάνθη ότι επειδή τον Αύγουστο - η κοινοποίηση του προστίμου είχε γίνει τον Ιούλιο - κλείνουν τα δικαστήρια, δεν προσμετράται στο χρόνο που έχει κάποιος για να ασκήσει προσφυγή, επομένως η προσφυγή θεωρείται εμπρόθεσμη.

Με βάση λοιπόν τη συγκεκριμένη γνωμάτευση, επεσήμανε ο κ. Μπέζας, ο Έφορος προχώρησε σε άρση της βεβαίωσης του προστίμου και βεβαίωσε το 10%, ενώ το υπόλοιπο παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι να γίνει η εκδίκαση.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι το σύνολο του ποσού εξακολουθεί και είναι απαιτητό από το Δημόσιο, αφού δεν έχει γίνει ακύρωση της πράξης επιβολής του προστίμου, καθώς εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης, υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Είμαι ξεκάθαρος και κατηγορηματικός. Δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί χρέος από κανέναν. Δεν μπορεί ούτε υπουργός, ούτε υπηρεσία να διαγράψει χρέος και να απεμπολήσει το δημόσιο δικαιώματα.

Τώρα, το αν εισπράττονται αυτά τα ποσά ή όχι, αυτό είναι ένα γενικότερο θέμα, όμως το Δημόσιο, εξακολουθεί να απαιτεί από την εταιρεία τα 5,5 δισ. που έχουν καταλογισθεί».

Ο κ. Μπέζας χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς όσον αφορά στους χειρισμούς του κ. Σαχινίδη αναφέροντας ότι «είτε ο υφυπουργός δεν γνωρίζει ακριβώς την υπόθεση και τις διαδικασίες που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, ή προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες» και πρόσθεσε ότι «ψάχνοντας ένα άλλοθι για τους δικούς τους χειρισμούς στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, προσπαθούν να δημιουργήσουν ενόχους».

Τι αποκαλύπτει το επίμαχο έγγραφο

Η «Ν» δημοσιεύει κατωτέρω το επίμαχο έγγραφο με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε στη ΦΑΕΕ Αθηνών ότι η προσφυγή της εταιρείας «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.» ήταν νόμιμη, με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας και ως εκ τούτου ο προϊστάμενος τη Δ.Ο.Υ. θα έπρεπε να προχωρήσει σε άρση της βεβαίωσης του προστίμου, βεβαιώνοντας μόνο το 10% αυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το κατωτέρω έγγραφο, το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών, από την 1 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, δεν «τρέχουν» οι προθεσμίες ούτε για την έγερση αγωγών, παρεμβάσεων και προσεπικλήσεων ούτε τέλος για την άσκηση οποιουδήποτε ενδίκου μέσου ή εξέταση μαρτύρων.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της υπ' αρίθμ. 1033212/1866/ΔΕ-Α/19.3.2008 εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως εξής:

Σε απάντηση των ως άνω σχετικών εγγράφων σας, αναφορικά με την παραπάνω υπόθεση και σε συνέχεια σχετικών τηλεφωνικών επικοινωνιών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 του άρθρου 74 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζεται ότι ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας βεβαιώνει το φόρο, αρχικό ή πρόσθετο, κατά περίπτωση, που προκύπτει βάσει των φύλλων ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 68, εφόσον αυτά έχουν οριστικοποιηθεί με διοικητική επίλυση της διαφοράς ή λόγω μη άσκησης ή εκπρόθεσμης άσκησης προσφυγής.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του ν. 2523/1997 ορίζεται ότι ειδικά για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς, βεβαίωση και καταβολή των προστίμων που προβλέπονται από το άρθρο 5, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

3. Εξάλλου, με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης α' της περίπτωσης Α' της παραγράφου 1 του άρθρου 66 του ν. 2717/1999 ορίζεται ότι η προσφυγή ασκείται μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών, η οποία αρχίζει σε περίπτωση ρητής πράξης για εκείνους τους οποίους αφορά i) από την κατά νόμο επίδοσή της σε αυτούς, ή ii) σε κάθε άλλη περίπτωση, από τότε που αυτοί έλαβαν αποδεδειγμένως πλήρη γνώση του περιεχομένου της.

4. Τέλος, σε συνέχεια σχετικής νομολογίας του Σ.τ.Ε., με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου του άρθρου 11 του Κανονιστικού Διατάγματος της 26.6./10.7.1944 (ΦΕΚ 139 α') «Περί Κώδικος των νόμων περί δικών του Δημοσίου», όπως αυτό τέθηκε με το άρθρο 12 του ν. 3514/2006, ορίστηκε ότι σε όλες τις δίκες του Δημοσίου, κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών (δηλαδή από 1.7. - 15.9.), ουδεμία απολύτως τρέχει προθεσμία είτε εις βάρος του Δημοσίου είτε εις βάρος των άλλων διαδίκων, ούτε για την υπό τούτων ως τρίτων άσκηση δηλώσεων ούτε για την έγερση αγωγών, παρεμβάσεων και προσεπικλήσεων ούτε τέλος για την άσκηση οποιουδήποτε ενδίκου μέσου ή εξέταση μαρτύρων.

Οπως μας διευκρινίσθηκε με σχετικό έγγραφο του Ειδικού Γραφείου Νομικού Συμβούλου Φορολογίας, οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν και επί άσκησης ένδικων βοηθημάτων (προσφυγή κ.λπ.).

Σημειώνεται δε ότι ήδη με το ν. 3610/2007 (άρθ. 25, παρ. 3) επήλθαν μεταβολές επί των ανωτέρω και πλέον επί φορολογικών και τελωνειακών διαφορών στις προθεσμίες για την άσκηση προσφυγής ή ενδίκων μέσων ή άλλων βοηθημάτων που ορίζονται από τον Κ.Δ.Δ. δεν υπολογίζεται ο μήνας Αύγουστος. Η ρύθμιση όπως αυτή ισχύει από της δημοσίευσης του ανωτέρω νόμου, δηλαδή από 22.11.07.

5. Από το συνδυασμό των προαναφερόμενων διατάξεων προκύπτει ότι εφόσον οι σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ. κοινοποιήθηκαν στην Α.Ε. ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. στις 5.7.2007, η προθεσμία για την άσκηση προσφυγών κατ' αυτών άρχισε στις 16.9.2007 και συνεπώς οι προσφυγές που κατατέθηκαν στις 13.11.2007 είναι εμπρόθεσμες.

Επίσης προκύπτει ότι η βεβαίωση του συνολικού ποσού των σχετικών προστίμων που διενεργήθηκε στις 29.10.2007 πρέπει να ακυρωθεί, γιατί πραγματοποιήθηκε πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγών, εφαρμοστές δε εν προκειμένω ως προς τις διαδικασίες βεβαίωσης είναι οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 74 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ


Παρέμβαση εισαγγελέα με αφορμή τα δημοσιεύματα

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η υπόθεση διαγραφής προστίμου 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχε επιβληθεί στην «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» (οι υπεύθυνοι της οποίας είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αγοράς δομημένων ομολόγων από ασφαλιστικά ταμεία).

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Γιάννης Σακελλάκος, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα (που έκαναν λόγο για «χάρισμα προστίμου - μαμούθ» κ.λπ.), διέταξε χθες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παρασκευά Αδάμη, αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα.

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τη διαγραφή του προστίμου και, σε καταφατική περίπτωση, να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Οπως είπε, συγκεκριμένα, προχθές, στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, τον Απρίλιο του 2008 με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η ΦΑΕ Αθηνών διέγραψε το υπέρογκο πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην χρηματιστηριακή εταιρεία, στις 29 Οκτωβρίου του 2007, για την πώληση δομημένου ομολόγου του ΤΑΕΔΥ (όπως είπε ο κ. Σαχινίδης στη Βουλή, για την υπόθεση έχει ήδη επιληφθεί εισαγγελέας και δεν μπορεί να πει περισσότερα).

Τι ανέφερε στη «Ν» ο κ. Σ. Πρινιωτάκης

Τη δική του άποψη για το θέμα της διαγραφής του προστίμου, ύψους 5,512 δισ. ευρώ, που επιβλήθηκε στην εταιρεία του, δίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, Σοφ. Πρινιωτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πρινιωτάκη, το ανωτέρω πρόστιμο επιβλήθηκε κατόπιν ελέγχων που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, εφαρμόζοντας διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία κατέθεσε, στη συνέχεια, προσφυγή κατά της απόφασης αυτής, η οποία όμως κρίθηκε ληξιπρόθεσμη και ως εκ τούτου άκυρη.

Εν συνεχεία, όμως, όπως δήλωσε ο κ. Πρινιωτάκης, το Νομικό Συμβούλιο απεφάνθη πως η προσφυγή κατατέθηκε εγκαίρως, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό του 2007, που αρχικώς είχε περιληφθεί το παραπάνω ποσό.

Ερωτήματα Λαφαζάνη για τη «διαγραφή - μαμούθ»

Διευκρινίσεις για την υπόθεση του προστίμου των 5,5 δισ. ευρώ στη χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις» ζητεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε χθες, ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει ότι «διαγραφή προστίμου - μαμούθ ύψους 5,5 δισ. ευρώ, που επιβλήθηκε το 2007 στη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις» προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτά ποιες παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας αφορά στο πρόστιμο και πότε επιβλήθηκε στη χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις».

Ζητεί επίσης πληροφορίες αναφορικά με το σκεπτικό της διαγράφης, καθώς και σχετικά με το αν έχει εισπραχθεί μέχρι σήμερα κάποιο ποσοστό του προστίμου.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης καλεί το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή για το πότε αποφασίστηκε εισαγγελική παρέμβαση στην υπόθεση και ζητά να ξεκαθαριστεί αν θα εισπραχθεί τελικά ή όχι.

Αιτείται επίσης να κατατεθεί στη Βουλή η πλήρης αλληλογραφία σχετικά με αυτή την υπόθεση μεταξύ ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, «Ακρόπολις», υπηρεσιών του υπουργείου, Νομικού Συμβούλου και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Παιχνίδια κατά της Ευρώπης με αδύναμο κρίκο την Ελλάδα





Παιχνίδια κατά της Ευρώπης με αδύναμο κρίκο την Ελλάδα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 07:00
401 λέξεις, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1771370



Από αριστερά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Ισπανός ομόλογός του, Χοσέ Λουίζ Θαπατέρο, ο πρόεδρος της Λετονίας, Βάλντις Ζάτλερς, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που γίνεται στο Νταβός της Ελβετίας.
Τους τελευταίους μήνες, υπάρχει μία επίθεση στην Ευρωζώνη από άλλα συμφέροντα και η Ελλάδα επωμίζεται τις περισσότερες συνέπειες ως «ο αδύναμος κρίκος», επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, την ίδια ώρα που τα ελληνικά ομόλογα δεχόταν την ισχυρότερη κερδοσκοπική επίθεση της τελευταίας δεκαετίας.


«Εχουμε γίνει στόχος ως ο πιο αδύναμος κρίκος... με απώτερα κίνητρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ με την αναφορά του περί επίθεσης στο ευρώ συμφώνησε και ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του.


H ομιλία του πρωθυπουργού Νταβός και οι δηλώσεις Τρισέ.
Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε τα περί συζητήσεων με τη Γαλλία και τη Γερμανία, ώστε να εξασφαλίσει η Ελλάδα κάποιο δάνειο, τονίζοντας «δεν χρειαζόμαστε διμερή δάνεια, δεν ζητήσαμε ποτέ διμερή δάνεια» και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα που έχουμε είναι δικό μας. Εμείς οι Ελληνες είμαστε υπεύθυνοι για να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας. Η Ευρωζώνη θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε την απαραίτητη πειθαρχία, για να το κάνουμε αυτό, και θα μας δώσει και το κίνητρο».

Αναφέρθηκε και στην επιτυχία της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου την περασμένη Δευτέρα, λέγοντας ότι «η Ελλάδα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, παρά το ότι ο δανεισμός ήταν ακριβός».

Ωστόσο, λόγω των δημοσιευμάτων περί συμφωνίας με την Κίνα για την αγορά ελληνικών ομολόγων, ο κ. Παπανδρέου, εξήγησε ότι «δεν υφίστατο, επίσημα ή ανεπίσημα, τέτοιο θέμα. Δεν είχαμε τέτοιες επαφές. Το αρνηθήκαμε φυσικά και αυτό θεωρήθηκε ως ψήφος δυσπιστίας στην ελληνική οικονομία, που άλλαξε αμέσως τα spreads και μας έφερε σε δύσκολη θέση», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας την αρνητική εξέλιξη των spreads, τόνισε ότι «αυτό μας δείχνει ότι είμαστε σε δύσκολη περίοδο. Μας δείχνει ότι υπάρχουν αρκετά σενάρια. Μας δείχνει ότι ακόμα και φήμες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα». Αλλά, σημείωσε, «είμαστε αποφασισμένοι και πιστεύουμε ότι η Ευρωζώνη αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, παρά τις δυσκολίες».

Τέλος, επανέλαβε ότι υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας, το οποίο θα βελτιωθεί, με την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Eurostat.

Στο Reuters

H Ελλάδα θα επιταχύνει τις προσπάθειες για φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στα μάτια των επενδυτών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι του Reuters ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι η χώρα προσβλέπει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ειδικές συμβουλές και όχι χρήματα, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν χρειάζεται την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απρέπεια του Μπαν Κι Μουν δυναμίτισε το κλίμα στην Κύπρο

Απρέπεια του Μπαν Κι Μουν δυναμίτισε το κλίμα στην Κύπρο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010 07:00
1159 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1772738


H επίσκεψη του γενικού γραμματέα σκιάστηκε από το γεγονός ότι η συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τον Μεχμετ Αλί Ταλάτ έγινε στο «προεδρικό μέγαρο» των Τουρκοκυπρίων.
«Όραμα» και «ευελιξία» ζήτησε από τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χθες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επανέλαβε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο δείχνει την προσωπική του υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις και τόνισε την ανάγκη μιας «περαιτέρω ώθησης» στη διαδικασία.

«Ηρθε η ώρα για μια κυπριακή λύση από το λαό και για το λαό της Κύπρου. Το μέλλον της Κύπρου είναι στα δικά σας χέρια», τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Παράλληλα, με κοινή δήλωσή τους, οι δυο ηγέτες ανακοίνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό -το Φεβρουάριο και το Μάρτιο- ανεξάρτητα από τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα στις 18 Απριλίου.

Ωστόσο, η επίσκεψη του γενικού γραμματέα σκιάστηκε από το γεγονός ότι η συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έγινε στο «προεδρικό μέγαρο», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Από τα Ηνωμένα Έθνη διευκρινίστηκε ότι το γεγονός δεν είχε πολιτική σημασία.

Η ανακοίνωση για συνέχιση των συνομιλιών έγινε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που οι δυο ηγέτες έδωσαν με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά την τριμερή συνάντησή τους.


Μ.A. Ταλάτ: Oι διαπραγματεύσεις δεν είναι λιγότερο σημαντικές από τις «εκλογές».
«Δεν θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι λιγότερο σημαντικές από τις εκλογές. Θα πρέπει να τις συνεχίσουμε», δήλωσε ο κ.Ταλάτ.


Δ. Χριστόφιας: Είμαι έτοιμος να συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις.
«Είμαι έτοιμος να συνεχίσω με τον κ. Ταλάτ, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει εμπόδιο για λύση. Σύντομα θα ανακοινωθεί η επόμενη συνάντησή μας», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ο γενικός γραμματέας, ο οποίος δεν δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, ανέγνωσε κοινή δήλωση των δύο ηγετών, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

Οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν ενδελεχώς όλες τις πτυχές, έχουν εργαστεί στη βάση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και τίποτε δεν είναι συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθεί το όλον και κατέγραψαν συγκλίσεις σε αριθμό κεφαλαίων και πέτυχαν σημαντική πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών.

Θύελλα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα

Αμφισβητείται η αμεροληψία του ΟΗΕ


Η ενέργεια του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συναντηθεί με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο «προεδρικό μέγαρο» της κατεχόμενης Λευκωσίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα.


Ανεπιτυχή προσπάθεια υποβάθμισης των ενεργειών του γ.γ. του ΟΗΕ έκανε ο σύμβουλός του Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Μάλιστα ο ειδικός σύμβουλος του Μπαν Κι Μουν, Αλεξάντερ Ντάουερ, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν είχε οποιαδήποτε πολιτική σημασία η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στο λεγόμενο προεδρικό.

«Ο γενικός γραμματέας είδε τον κ. Ταλάτ, ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Ντάουνερ μετά τη συνάντηση Χριστόφια - Μπαν Κι Μουν.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκπροσωπηθούν στη δεξίωση που θα δώσουν για ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο «Λήδρα Πάλας» αργότερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του γ. γραμματέα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι η ενέργεια του κ. Μπαν συνιστά «μέγα ολίσθημα το οποίο μειώνει την αμεροληψία και την αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών».

Είπε, ακόμη, ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παραβίασε τις αρχές, που ο Οργανισμός είναι εντεταλμένος να υπηρετεί και «έπαιξε ένα παιχνίδι της τουρκικής πολιτικής».

«Αν και γνωρίζει ότι το καθεστώς στα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, πλην της Τουρκίας, εντούτοις επέλεξε να έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους του και εμμέσως πλην σαφώς να τους αναβαθμίσει σε εκπροσώπους κράτους», είπε ο κ. Καρογιάν και κάλεσε τον γενικό γραμματέα να δώσει εξηγήσεις, να επανορθώσει κατά συγκεκριμένο τρόπο και να δηλώσει τη στήριξή του προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αφορούν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει σαφής διευκρίνιση από τον κ. Μπαν να σταθμίσει τα δεδομένα και να δηλώσει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να είναι συνεργός σε αυτή την προσπάθεια», είπε ο κ. Καρογιάν.

Το ΑΚΕΛ καταδίκασε, αντίστοιχα, την ενέργεια με δήλωση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος είπε ότι είχαν γίνει ενέργειες και ότι είχε γίνει ξεκάθαρο «πως δεν μπορεί ο γενικός γραμματέας να γίνεται δεκτός από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους των Ηνωμένων Εθνών και την ίδια στιγμή να γίνεται οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να πληγώσει αυτό το δεδομένο».

Είπε, επίσης, ότι στο επίσημο πρόγραμμα αναφερόταν ότι θα γίνει συνάντηση στην οικία του κ. Ταλάτ και όχι στο λεγόμενο προεδρικό.

Ο αντιπολιτευόμενος Δημοκρατικός Συναγερμός, διά του αντιπροέδρου του Νίκου Τορναρίτη αποδοκίμασε την ενέργεια του γενικού γραμματέα και έθεσε θέμα ευθυνών της κυβέρνησης, που, όπως είπε, για άλλη μια φορά αιφνιδιάστηκε.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κατηγόρησε τον Μπαν Κι Μουν ότι« εκτρέπεται από τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού», ενώ ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ρίκος Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι ο Μπαν Κι Μουν ενήργησε με τον τρόπο, που ενήργησε, επειδή «πήρε τα μηνύματα από την κυπριακή κυβέρνηση» ότι δεν θα αντιδρούσε αν πραγματοποιούσε τη συνάντηση αυτή στο λεγόμενο προεδρικό.

Ζήτησε «νέο συνεταιρισμό» στην Κύπρο

Ενα «νέο συνεταιρισμό» στην Κύπρο, που θα διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί το παρελθόν, ζήτησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσφωνώντας σε γεύμα το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστήριξε ότι μόλις τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της συνεταιριστικής Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν βίαια από την κυβέρνηση.

Ισχυρίσθηκε, ακόμη, ότι οι επιθέσεις αυτές έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 1974, όταν έγινε πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιβίωσαν, ως κοινότητα, όταν η Τουρκία, υλοποιώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της μέσα από τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, επενέβη με «ειρηνευτική επιχείρηση».

Αναφερόμενος επιλεκτικά σε πρόνοιες κατά καιρούς συμφωνιών, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η δομή του νέου συνεταιρισμού έχει καθορισθεί σαφέστατα, τόσο στο παρελθόν όσο και πιο πρόσφατα από την κοινή δήλωση της 23ης Μαΐου του 2008, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η οποία αναφέρει ότι στόχος είναι η εγκαθίδρυση διζωνικού δικοινοτικού συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μια διεθνή προσωπικότητα και ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο με ισότιμο καθεστώς.

Ο Μπαν Κι Μουν, απαντώντας στην προσφώνηση του κ. Ταλάτ, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη διαδικασία.

Εγκαίνια αναστήλωσης κτηρίων


Μπαν Κι Μουν: Tίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία σε όλα.
Στο σημείο διάβασης από και προς τα κατεχόμενα μετέβη χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και εγκαινίασε τη δεύτερη φάση έργων αναστήλωσης κτηρίων στη «νεκρή ζώνη», τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην τελετή παρευρίσκονταν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Λέοπολντ Μάουρερ, και οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

Σε ομιλία του, ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι το πέρασμα στη οδό Λήδρας συμβολίζει τη θέληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στο Κυπριακό και να ανοικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τις δυσκολίες, η λύση είναι εφικτή και διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι κυπριακή και ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να δώσει τη στήριξή του στις συνομιλίες.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Σκίτσο του Ανδρεα Πετρουλακη

Σκίτσο του Ανδρεα Πετρουλακη

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Πράσινες επενδύσεις μέσα στην κρίση

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πράσινες επενδύσεις μέσα στην κρίση

Οι υπεύθυνοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ξαφνιάστηκαν διαπιστώνοντας ότι έχουν στα χέρια τους αιτήσεις για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία αν λειτουργούσαν σήμερα θα ήταν τα μεγαλύτερα στον κόσμο

ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ | Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο DiggΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmark

Ενώ το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί να περικόψει τις σπατάλες και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που επενδύουν όχι απλώς στην αιολική ενέργεια αλλά στην πιο εξειδικευμένη και αποδοτική μορφή της, στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυτά δηλαδή που είναι εγκατεστημένα μέσα στη θάλασσα. 

Πρόσφατα οι άνθρωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ξαφνιάστηκαν διαπιστώνοντας ότι έχουν τα χέρια τους αιτήσεις για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία αν λειτουργούσαν σήμερα θα ήταν τα μεγαλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για επενδύσεις που σχεδιάστηκαν από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, των κκ. Γ. Κάμπα και Γ. Περιστέρη , και από την RF Εnergy, η οποία ανήκει εξ ημισείας στους ομίλους του κ. Β. Ρέστη και του κ. Γ. Φειδάκη. Οι επενδύσεις προγραμματίζονται να γίνουν στο Θρακικό Πέλαγος και ανοιχτά της Λήμνου αντίστοιχα. 

Η πρώτη επένδυση, που χρονολογείται από το 2007 αλλά κόλλησε στα γρανάζια της ΡΑΕ, αφορά υπεράκτιο αιολικό πάρκο δυναμικότητας 550 μεγαβάτ (ΜW) και η δεύτερη υπεράκτιο δυναμικότητας 500 ΜW, είναι δε οι μεγαλύτερες που βρίσκονται υπό εξέλιξη σήμερα. Η επένδυση της RF Εnergy είναι και η πιο φρέσκια στην αγορά αφού η αίτηση υποβλήθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, δείχνοντας ότι μέσα στην ύφεση οι έλληνες επιχειρηματίες προσπαθούν έχοντας «κόντρα» τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Πολλές ελπίδες πάντως έχουν εναποτεθεί στον νέο νόμο για τις ΑΠΕ τον οποίο θα ψηφίσει σύντομα η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη λύνοντας χρόνια προβλήματα. 

Τι λένε οι ψαράδες
«Εχουμε μιλήσει ήδη με τον Επαρχο Λήμνου και με τους ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν καμία αντίρρηση για το έργο και θέλουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Βεβαίως έχουμε κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, όπως το ότι η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη Ολομέλεια, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα ξεπεραστεί και αυτό ώστε να προχωρήσουμε» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Ι. Παντούσης, γενικός διευθυντής της RF Εnergy. Αλλωστε και ο έτερος γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Ευ. Κοροβέσης, ως αντιναύαρχος ε.α. που είναι, γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες του Θρακικού Πελάγους. 

Το έργο θα λειτουργήσει βορειοανατολικά της Λήμνου, ανοιχτά του ακρωτηρίου της Πλάκας. Θα αποτελείται από 100 ανεμογεννήτριες ισχύος 5 ΜW η καθεμία και θα μπορεί να τροφοδοτήσει 500.000 νοικοκυριά με ηλεκτρικό ρεύμα, όσα δηλαδή και τα νοικοκυριά μιας πόλης στο μέγεθος της Θεσσαλονίκης. Θα δουλέψουν τουλάχιστον 300 άνθρωποι για τρία χρόνια και θα δημιουργηθούν 70 μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη λειτουργία του θα «αντικαταστήσει» τη χρήση 700 εκατ. λίτρων βενζίνης. 

Από την πλευρά του ο κ. Εμμ. Μαραγκουδάκης , διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, λέει για το υπεράκτιο που προγραμματίζει η εταιρεία του: «Το υπουργείο και η ΡΑΕ πρέπει να κινητοποιηθούν και μάλιστα να βιαστούν ώστε να ξεκολλήσουν επενδύσεις σαν τη δική μας. Αλλιώς, πώς θα μπορέσουμε να έχουμε 8.000 ΜW από ανανεώσιμες σε λογικό χρονικό διάστημα; Οι δύο δικές μας επενδύσεις σε υπεράκτια, στο Θρακικό και στη Νέα Μάκρη, έχουν συνολική δυναμικότητα 1.050 

ΜW, όση δηλαδή όλα τα συστήματα ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα μας σήμερα. Η πρόσφατη διασύνδεση με καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος Τουρκίας- Ελλάδος δημιουργεί ιδανικές συνθήκες στη Θράκη και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τοπικά οφέλη με την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή» προσθέτει.Πώς λειτουργεί
Πώς όμως κατασκευάζεται, πώς εγκαθίσταται και πώς λειτουργεί ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο; Κατ΄ αρχάς κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην ξηρά (συνήθως στην πλησιέστερη ξηρά) οι πυλώνες της ανεμογεννήτριας, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρονται με ειδικά πλοιάρια στον χώρο της τοποθέτησης. Στη συνέχεια οι πυλώνες αυτοί ποντίζονται στη θαλάσσια περιοχή η οποία έχει χωροθετηθεί για να υποδεχθεί το έργο αυτό. Σχεδόν ταυτόχρονα με την πόντιση, άλλα ειδικού τύπου πλοία προσθέτουν αδιαβροχοποιημένο τσιμέντο το οποίο φθάνει στον πυθμένα της θάλασσας εκεί γύρω από το σημείο όπου έχουν ποντιστεί οι πυλώνες. Το τσιμέντο «περικυκλώνει» τους πυλώνες ακριβώς στο ύψος του πυθμένα και πάνω από αυτόν ώστε να προσδώσει στερεότητα στην κατασκευή. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, με ειδικό μηχάνημα ποντίζονται και τσιμεντοκύβοι (τα γνωστά μπλόκια) στον πυθμένα γύρω από την αρχική κατασκευή ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του πυλώνα σε ένα ανοιχτό σημείο της θάλασσας όπου ο άνεμος μπορεί να φθάνει κάποιες φορές τα 9 μποφόρ ή και σε ορισμένες έκτακτες περιπτώσεις τα 10 μποφόρ! 

Ολη η προσπάθεια υποστηρίζεται από πλωτή εξέδρα, μέσω της οποίας στη συνέχεια τοποθετούνται οι έλικες και όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. 

Τεχνικά το έργο είναι περίπλοκο αλλά οι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη εξαντλήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στη Βόρεια Θάλασσα με πρωταγωνιστές Δανούς και Σουηδούς- έχουν μάλιστα προσαρμόσει και δικές τους πατέντες στην ιδιαιτερότητα των ελληνικών θαλασσών. Ευνόητο είναι ότι οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο Πέλαγος είναι πολύ πιο ευνοϊκές από ό,τι στη Βαλτική ή στη Βόρεια Θάλασσα και η επένδυση δεν έχει το ρίσκο της κακοκαιρίας τουλάχιστον όσο μια αντίστοιχη στη Βόρεια Ευρώπη. Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου απαιτεί περίπου τρία χρόνια κατασκευής ώσπου να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει και αυτό το γνωρίζουν τόσο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όσο και η RF Εnergy. 

Με βάση τον νόμο που προωθεί η κυρία Μπιρμπίλη, η ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των επενδύσεων για αιολικά πάρκα θα πρέπει να γίνεται το πολύ μέσα σε έξι μήνες, ενώ ως σήμερα η γραφειοκρατία, η πολυνομία, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και οι τοπικές «καχυποψίες», που πολλές φορές είχαν να κάνουν με επιδιώξεις συναλλαγής από τοπικούς παράγοντες, έφθαναν να καθυστερούν μια επένδυση σε αιολικό πάρκο ως και τέσσερα χρόνια. Αλλωστε στην κατασκευή και λειτουργία ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου δεν αναμειγνύονται οι τοπικοί άρχοντες, εκτός και αν κάποιοι... απίθανοι φοβηθούν ξαφνικά ότι τα πάρκα αυτά θα εμποδίζουν τα ψάρια του Αιγαίου να αναπαράγονται, όπως ακριβώς ανακάλυψαν ότι οι ανεμογεννήτριες σε μια απομακρυσμένη βουνοκορφή εμποδίζουν τις κατσίκες να γεννάνε. 

Πυλώνες στη θάλασσα
Η πόντιση των πυλώνων στα υπεράκτια αιολικά πάρκα γίνεται σε βάθος 25-50 μέτρων και δεν παρεμποδίζει ούτε τη ναυσιπλοΐα ούτε την αλιεία, ενώ στο Θρακικό Πέλαγος θα γίνει φυσικά μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα και σε απόσταση τουλάχιστον 1.000 μέτρων από την ακτή. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται θα μεταφέρεται με καλώδιο στις ακτές της Θράκης και θα διασυνδεθεί με κέντρο υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ. Αλλο ένα θετικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου είναι το ότι με τον νέο νόμο για τις ΑΠΕ αυξάνεται η τιμή πώλησης της ενέργειας που παράγεται από υπεράκτια αιολικά σε 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ΜWh)από 96,14 που είναι σήμερα. 

Χαρακτηριστικό είναι το υψηλό κόστος μιας τέτοιας επένδυσης αφού για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο 500 ΜW απαιτούνται 1,85 δισ. ευρώ και για μεγαλύτερο περί τα 2 δισ. ευρώ. Γι΄ αυτό η τραπεζική συνδρομή είναι απαραίτητη αλλά και εξασφαλισμένη. Ηδη η Εθνική Τράπεζα και η Εurobank έχουν εκδηλώσει πρόθεση συμμετοχής στο υπεράκτιο της RF Εnergy, ενώ και οι ξένες τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο έργο. 

Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο
Η ΓΗΡΑΙΑ Ηπειρος άνοιξε τον δρόμο και είναι πρωτοπόρος στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η ΕΕ είναι ηγείται παγκοσμίως στα υπεράκτια αιολικά, με 828 ανεμογεννήτριες και συνολική ισχύ 2.056 ΜW σε 38 διαφορετικά πάρκα σε εννέα χώρες. Η Βρετανία και η Δανία βρίσκονται στην κορυφή με μερίδιο 44% και 30% αντιστοίχως. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας (ΕWΕΑ), το 2009 συνδέθηκαν με το ευρωπαϊκό δίκτυο οκτώ νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αποτελούμενα από 199 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 577 ΜW. 

Η αύξηση είναι εντυπωσιακή: 54% σε σχέση με τα 373 ΜW που εγκαταστάθηκαν το 2008, ενώ ο Σύνδεσμος περιμένει την ολοκλήρωση άλλων δέκα υπεράκτιων αιολικών, τα οποία θα προσθέσουν άλλα 1.000 ΜW και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του κλάδου κατά 75%. Υπό κατασκευήν βρίσκονται σήμερα 17 υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ευρώπη με συνολική ισχύ 3.500 ΜW, εκ των οποίων τα μισά κατασκευάζονται στις βρετανικές θάλασσες. 

Επιπλέον, 52 σχέδια για υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 16.000 ΜW έχουν εξασφαλίσει άδειες κατασκευής, με σχεδόν τη μισή από αυτή την ισχύ να παράγεται στη Γερμανία. 

Στην Ευρώπη, υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 100.000 ΜW βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και μπορούν να καλύψουν το 10% των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου. 

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=312749&dt=31/01/2010