Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Το σπίτι του μέλλοντος έρχεται από τη Θεσσαλονίκη

Της Ζωγιας Kουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενα σπίτι ενεργειακά αυτόνομο, φιλικό προς το περιβάλλον, εύχρηστο και ταυτόχρονα φθηνό στην κατασκευή και τη συντήρησή του είναι διαχρονικό ζητούμενο. Δεν πρόκειται πάντως για ευσεβείς πόθους. Η σύγχρονη ελληνική εκδοχή του είναι εδώ και περιλαμβάνει «μαλακά» φωτοβολταϊκά τόξα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την ηλιακή ενέργεια, τα οποία διατίθενται σε ρολά και ξεδιπλώνονται σε ταράτσες, στέγες, στέγαστρα, τέντες και άλλες επιφάνειες του σπιτιού. Προβλέπει την εξασφάλιση του φωτισμού όχι με λαμπτήρες κάποιου είδους αλλά χάρη σε... εύκαμπτες οθόνες που με τη μορφή ταπετσαρίας, διαχωριστικών και υφασμάτων εκπέμπουν φως, η ένταση του οποίου προσαρμόζεται με αισθητήρες στις εξωτερικές συνθήκες.

Ο λόγος για τα θαυμαστά επιτεύγματα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκαν στο 6ο Διεθνές Συνέδριο στη Νανοτεχνολογία και τις Νανοεπιστήμες που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο δύο διαδοχικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων με τις ονομασίες FLEXonics και OLAtronics, το Εργαστήριο Νανοτεχνολγίας του ΑΠΘ με τους περίπου 25 ερευνητές και επιστήμονές του, συντονίζει περί τα δέκα ευρωπαϊκά εργαστήρια και εταιρείες που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εξελίξουν την τεχνολογία των εύκαμπτων οργανικών υλικών, με στόχο την εμπορική αξιοποίησή της. Η προσπάθεια έχει μέχρι στιγμής αποδώσει τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά, τον εύκαμπτο φωτισμό και τις εύκαμπτες οθόνες. «Πρόκειται για εφαρμογές που θα αλλάξουν άρδην την καθημερινότητά μας την επόμενη δεκαετία. Στο Εργαστήριο αναπτύσσουμε οργανικά ηλεκτρονικά υλικά που είναι κατάλληλα για φωτοβολταϊκά, οθόνες φωτισμού, οθόνες τηλεόρασης, αλλά και το ηλεκτρονικό χαρτί. Σε δέκα χρόνια από τώρα θα έχουμε αυτόνομα ενεργειακά σπίτια ακόμη και μονάδες βιομηχανικής παραγωγής χάρη σε αυτά τα νέα υλικά που είναι πιο εύκολα στη χρήση και κυρίως πιο φθηνά, ενώ το χαρτί θα εγκαταλειφθεί τελείως και θα αντικατασταθεί από τις εφαρμογές του ηλεκτρονικού χαρτιού που θα μπορεί να βρίσκεται ενσωματωμένο σε μια συσκευή μεγέθους πένας», είπε στην «Κ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου και πρόεδρος του τμήματος Φυσικής, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης. «Εχουμε μπροστά μας μια συναρπαστική δεκαετία», κατέληξε. Εντούτοις, ενώ σε Αμερική και Ασία το εμπορικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο για εφαρμογές τέτοιου τύπου που θα φέρουν την επανάσταση στον τομέα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, και στην Ευρώπη πραγματοποιείται εντατική έρευνα με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιμέρους κρατών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, στην Ελλάδα το εμπορικό ενδιαφέρον παραμένει ακόμη εν υπνώσει.

«Ηδη στην Ευρώπη εταιρείες λανσάρουν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα με εύκαμπτες οθόνες, τρεις φορές μεγαλύτερες από το μέγεθος του τηλεφώνου, που διπλώνει και ξεδιπλώνει σαν χαρτί, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν σταδιακά από το τέλος του 2009. Πιστεύουμε πως η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα μπορεί ν’ αποτελέσει το κέντρο μιας τέτοιας εξέλιξης και για τη χώρα μας», είπε στην «Κ» ο ερευνητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, κ. Αργ. Λασκαράκης.

Άρχισαν τα ... όργανα;;;;

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για- ενδεχόμενη- παρεξήγηση. Μόλις θέλησα να κάνω ανάρτηση στο μπλογκ μου, βρέθηκα αντιμέτωπος με την παρακάτω προειδοποίηση:
Πιθανές παραβιάσεις των Όρων Υπηρεσιών Blogger

Αυτό το ιστολόγιο βρίσκεται υπό εξέταση λόγω πιθανής παραβίασης των Όρων Παροχής Υπηρεσιών του Blogger.

Εάν είστε τακτικός αναγνώστης και είστε βέβαιος ότι το περιεχόμενο είναι κατάλληλο, μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί "Συνέχεια" για να συνεχίσετε στο ιστολόγιο. Σας ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση.

Εάν είστε συντάκτης αυτού του ιστολογίου, ακολουθήστε τις οδηγίες που βρίσκονται στον πανόπτη σας για την κατάργηση αυτής της σελίδας προειδοποίησης.

Φτάσαμε, λοιπόν, σε τέτοιο κατάνυημα!

Μόλις είπαμε να πάμε λίγο πιο πέρα απ' την πανούκλα και την αιθαλομίχλη του κατεστημένου και αντικρύσαμε τα κάγκελα του σιδερένιου κλουβιού της φυλακής μας!

Ποιοι είναι αυτοί οι κήνσορες, που ζητάνε να περάσουμε κάτω απ' τα Καυδιανά τους δίκρανα; Ποιοι είναι αυτοί, που θέλουν να επιβάλουν το νόμο της ζούγκλας σε βάρος της ανθρωπιάς! Αλλά ποιας ζούγκλας! Αυτοί εδώ έχουν πάει πολύ πιο περα από τη ζούγκλα. Και κάνουν το νόμο της ζούγκλας να μοιάζει αγγελικός!...

Και ποιοι είναι οι όροι τους; Κι από πού τους αντλούν; Και με ποιο δικαίωμα και με ποια κριτήρια θέλουν να τους επιβάλουν; Και ποια είναι τα σημεία εκείνα του περιεχομένου του μπλογκ μας, τα οποία προσβάλλουν τα άχρηστα -ή μάλλον τα χείριστα- ήθη τους!

Αυτοί, που θέλουν επιβάλουν όρους στους άλλους είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν την ταυτότητά τους. Και ν' αφήσουν τις ψευτοευγένειες με τα "σας ζητούμε συγνώμη για την αναστάτωση", κλπ... Και να μας κάνουν υποδείξεις για το πώς θα απαλλαγούμε απ' την αθλιότητά τους....


παπα-Ηλίας

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Σκέτη θλίψη από την υποβάθμιση της ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Αναδημοσιευω από το blog paratiritis4.blogspot.com επιστολή στον Υπουργό παιδείας και αντίστοιχο άρθρο εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Κε Υπουργέ σας στέλνω αυτούσιο το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 23 Ιουλίου 2009 για τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις για την εισαγωγή φοιτητών με ειδικές ανάγκες στα ΑΕΙ . Περιγράφει πολύ σωστά όλη την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει σήμερα η οποία με τα νομοθετικά μέτρα που σχεδιάζετε θα γίνει ακόμη χειρότερη . Έχω μερικούς πρόσθετους προβληματισμούς . Το 3% που εισάγεται λόγω ασθενείας το οποίο θέλετε να αυξήσετε στο 5% είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το οποίο δεν υπάρχει στην πράξη . Αντίθετα το πραγματικό ποσοστό δεν είναι ούτε 1% . Δηλαδή συνειδητά η πολιτεία διδάσκει και εξωθεί τους νέους στην κομπίνα στην απάτη την αναξιοκρατία . Στην αποφυγή της άμιλλας της εργατικότητας και της αξιοκρατίας . Δηλαδή εκπαιδεύουμε την νεολαία χωρίς ιδανικά και ανεπτυγμένη κοινωνική συνείδηση . Και ανάλογη κοινωνία προετοιμάζουμε για το μέλλον . Είναι δυνατόν αυτοί οι κύριοι όταν γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι γιατροί και οτιδήποτε άλλο να εργάζονται και να εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους . Το μόνο που θα τους ενδιαφέρει είναι πως θα εισπράττουν άκοπα τον μισθό τα παράνομα δώρα και τα κρυφά φακελάκια . Και ταυτόχρονα επιβραβεύει τους διαβρωμένους και ασυνείδητους γονείς τους . Αλλά και αυτοί που είναι βαριά άρρωστοι γιατί να εισαχθούν χωρίς εξετάσεις ? έχουν περισσότερα προνόμια από τους υγιείς . Εάν δεν είναι ικανοί να εργασθούν τι θέλουν το δίπλωμα ΑΕΙ ? Για να εξασφαλίσουν πλουσιοπάροχη αργομισθία στο δημόσιο .Διότι βέβαια κανένας ιδιώτης δεν προσλαμβάνει υπάλληλο που δεν είναι παραγωγικός . Αυτό δεν είναι κοινωνική πολιτική είναι αναξιοκρατία διάλυση και εκμαυλισμός . Τα προσωπικά σας οφέλη από αυτή την μικροπολιτική είναι ελάχιστα η καθόλου , η ζημιά του κοινωνικού συνόλου βραχυχρόνια και μακροχρόνια είναι τεράστια .

Παιδείας θλίψη...

Tου Θανου Oικονομοπουλου

Με τον ήλιο τα μπάζω, με τον τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν και ψοφάνε τα έρμα; Με το μείζον ζήτημα της ποιότητας της προσφερόμενης παιδείας (συνολικά, όχι μόνο της τριτοβάθμιας, που δείχνει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των εκάστοτε ηγετών μας) να κυριαρχεί στην επικαιρότητα τα πολλά τελευταία χρόνια, με έναν «διάλογο» να... σέρνεται (αφού ξεκίνησε από «μηδενική βάση» μηδενίζοντας το κοντέρ των όσων θετικών τυχόν έγιναν την πρώτη 4ετία της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της πολυδιαφημισμένης «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης»!), χωρίς ορατό τέλος για να αρχίσουν να τρέχουν οι αλλαγές, διαβάζεις το ρεπορτάζ των εφημερίδων και μένεις έκπληκτος: αλλαγές... «επί του πιεστηρίου» σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, επειδή (μεταξύ άλλων) επισημάνθηκαν λέει φωτογραφικές διατάξεις για να μπει σε πανεπιστήμιο συγκεκριμένο άτομο, με διασταλτική ερμηνεία της ρύθμισης που προβλέπει πάσχοντες από συγκεκριμένες ασθένειες να μπορούν να εισέρχονται στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις!

Δεν φθάνει που με ό,τι ίσχυε πριν από το νέο νομοσχέδιο «λόγω ασθενείας» μπορούσαν να εισαχθούν σε κάθε τμήμα ΑΕΙ το 3% του συνόλου των θέσεων, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυξάνει αυτό το ποσοστό από το 3% στο 5%. Με όλο τον σεβασμό σε παιδιά που όντως δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες, υποθέτουμε πως αφού η συγκεκριμένη ιδιότητά τους δεν τους καθιστά αδύνατη τη φοίτηση –παραδόσεις, εξετάσεις κ.λπ.– στα πανεπιστήμια, δεν καθιστά προβληματική και τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Κατανοούμε απόλυτα κάποιες ασθένειες να συνιστούν αιτία μεταγραφής των πασχόντων παιδιών από περιφερειακά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε αντίστοιχα όπου βρίσκεται η οικογένειά τους. Η εξαίρεση από τη διαδικασία των εξετάσεων, όμως;

Και έπειτα, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας; γνωστά τα «σκανδαλάκια» με παράνομες μεταγραφές που έγιναν μέσω του... «κυκλώματος» που επί χρόνια υπάρχει και θριαμβεύει, με τη «βιομηχανία» έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών (ακόμη και ιατρικών!), που όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει αλλά κανείς δεν τσακίζει. Σε μια χώρα που κατέχει το... πανευρωπαϊκό ρεκόρ «συντάξεων λόγω αναπηρίας» (μιλάμε για προκλητικά ρουσφέτια, που γίνονται... διακομματικά και διαχρονικά, δεκαετίες ολόκληρες!) που όχι μόνο «γονατίζει» τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά συνιστά και προκλητική περιφρόνηση των πραγματικά αναπήρων, μόνο εύλογο είναι αυτές οι «ευνοϊκές» ρυθμίσεις (και οι επεκτάσεις τους με... κάθε νέα κυβέρνηση!) που αποφασίζονται να προκαλούν εύλογες υποψίες...

Στο ρεπορτάζ της «Κ» επώνυμα και ανώνυμα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας κατήγγειλαν το «κύκλωμα», μίλησαν ευθέως «για κάποιους που θα πλουτίσουν», πρότειναν –ως τελευταία γραμμή άμυνας– τη δημιουργία, επιτέλους, μιας κεντρικής αρχής που θα ελέγχει τις αιτήσεις εισδοχής λόγω αναπηρίας, και όχι το κάθε ίδρυμα να εξετάζει τις «δικές» του αιτήσεις, διευκολύνοντας το όργιο της ρουσφετολογίας και του παράνομου πλουτισμού!

Και έπειτα, βρε αδερφέ, γιατί αυτό το (ακατανόητο – αλλά ας πούμε «έστω») 3% των εισερχομένων κάθε χρόνο στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις «λόγω ασθενείας» να γίνει... 5%; Με πρόχειρους υπολογισμούς, αν ας πούμε κάθε χρόνο μπαίνουν στα ΑΕΙ 70.000 νέα παιδιά, το 5% σημαίνει ότι έχουμε κάθε χρόνο... 3.500 νέους «βαριά ασθενούντες» – και μόνο στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης! Εμ, τότε τούτη η χώρα στην οποία ζούμε δεν είναι χώρα με... 5% «βαρέως ασθενούντα» παιδιά και 20% συνταξιούχους «λόγω αναπηρίας» – είμαστε σε... καροτσάκι και οδεύουμε τάχιστα για την εντατική!

Αποσπασματικά, με μικροπολιτικάντικα κριτήρια, δίχως την παραμικρή διάθεση ρήξης και εκ βάθρων αναδιοργάνωσης αντιμετωπίζει την παιδεία (άλλο που στα λόγια την αναγνωρίζει ως «άμεση εθνική προτεραιότητα»!) διαχρονικά το πολιτικό σύστημα. Οι τόσες και τόσες «μεταρρυθμίσεις» που έχουν γίνει τα 20 τελευταία χρόνια (όχι μόνο κάθε φορά που άλλαζε κόμμα στην εξουσία, όχι μόνο κάθε φορά που άλλαζε κυβέρνηση του ίδιου κόμματος, αλλά και... σε κάθε ανασχηματισμό υπουργού Παιδείας!) από μόνες τους αποδεικνύουν πως... καμιά δεν έγινε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα – γι’ αυτό και ελάχιστες είναι εκείνες που «κάτι» προσέφεραν.

Και να σκεφθεί κανείς (για να μείνουμε μόνο στην τριτοβάθμια) ότι ως χώρα διαθέτουμε τη... μεγαλύτερη αναλογία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον κόσμο: 1,6 ΑΕΙ ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων έχουν οι ΗΠΑ (με την πρωτοπορία στην πανεπιστημιακή έρευνα και εκπαίδευση!), 2,4 ΑΕΙ ανά εκατομμύριο κατοίκων η Ε.Ε. και η Ελλάδα, παρακαλούμε, 3,6 ΑΕΙ ανά εκατομμύριο κατοίκων! Το τι «βγαίνει» από αυτά, είναι άλλο ζήτημα – αυτό που ενδιαφέρει το εκάστοτε γκουβέρνο είναι να ψηφοθηρεί και να ρουσφετολογεί με το... «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και σχολή»! Τα χάλια μας...

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Εμπλοκή στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

TA NEA

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009
Τελευταία ενημέρωση: 22/07/2009 14:00
Απρόσμενη εμπλοκή στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, προέκυψε χθες, όπως τουλάχιστον αναφέρει σε τηλεγράφημά του το βουλγαρικό πρακτορείο «Novinite».

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το οποίο και επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος που ανέλαβε πρόσφατα την εξουσία στη Βουλγαρία, αναφέρεται ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του GERB είναι πιθανόν να ακυρώσει το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης ότι η νέα κυβέρνηση Μπορίσοφ, έχει ήδη επιβάλει προσωρινό «μορατόριουμ» σε δύο άλλα έργα ρωσικών συμφερόντων. Πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε, όπου συμμετέχουν οι κρατικές εταιρείες Atomstroyexport και Gazprom.

«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λογική βάση στο project Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και δεν έχουμε πρόθεση να υλοποιήσουμε έργα που από μόνα τους καταλήγουν σε αδιέξοδο», φέρεται να έχει δηλώσει στο κρατικό ραδιόφωνο της γείτονος ο κ. Ρόσεν Πλεβνελίεφ.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4527972


Η «διπλή ονομασία» χαρακτηρίζει τη «φυσική θέση» της χώρας μας

Επιθετικός και πάλι ο κ. Νίκολα Γκρούεφσκι:

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 07:00
Υπέρ της «διπλής ονομασίας», την οποία χαρακτηρίζει ως «φυσική θέση» της χώρας του, τάχθηκε, για άλλη μια φορά, σε συνέντευξή του στο πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων «Φόρουμ», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Αναφέρει μάλιστα ότι η θέση αυτή «απορρέει από τη συμπεριφορά της Ελλάδας στις συνομιλίες, η οποία επιμένει να αλλάξει το συνταγματικό όνομα του κράτους με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική χρήση».

Σε απάντηση, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε, χθες, ότι «ο κ. Γκρούεφσκι δεν έχει αντιληφθεί το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας που είναι σαφές και ενιαίο: για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας του και του λαού του πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση σ' αυτό το ζήτημα, μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».

Στη συνέντευξή του, που απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναγνωρίζει ότι υπάρχει πίεση από τη διεθνή κοινότητα και ζητεί εθνική ενότητα μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, «όπως πράττει και η Ελλάδα», για να υπάρξει «ευνοϊκή επίλυση».

Αναφερόμενος στην τελευταία τροποποιημένη πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, λέει ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων, ο οποίος εκδηλώνεται μετά από μερικούς μήνες διακοπής, είναι ακόμη «σε πρόωρη φάση».

«Θέλουμε οι συνομιλίες να διεξάγονται με κρατική ενότητα και εμείς θα εργαστούμε ακατάπαυστα γι' αυτό, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες και με τον τρόπο αυτό να ληφθούν οι αποφάσεις», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/22/1693246.htm

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Οι αμερικάνοι βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω. «Βρείτε τα μόνοι σας στο Αιγαίο»…


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντάσεις στο Αιγαίο έχουν απασχολήσει αρκετές συσκέψεις των αρμόδιων αξιωματούχων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Ενας διπλωμάτης δήλωσε στο «Εθνος» ότι αποφασίστηκε να παρακολουθείται πολύ στενά η κατάσταση στο Αιγαίο, όπως αυτή δημιουργείται, και σε καθημερινή βάση.

Στις συσκέψεις αυτές αποφασίστηκε να μη λάβει θέση η αμερικανική κυβέρνηση στην ελληνοτουρκική διαμάχη, καθώς κάποιοι αξιωματούχοι θεωρούν «νόμιμες» τις υποτιθέμενες ανησυχίες της Αγκυρας. Ομως, υπάρχουν και αξιωματούχοι που δεν συμφωνούν με την άποψη αυτή. Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι σημαντικά στελέχη του Κογκρέσου πιστεύουν ότι η Τουρκία επιχειρεί εξαγωγή των προβλημάτων της στο Αιγαίο.

Αμερικανός νομοθέτης προτίθεται να αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία θα προειδοποιεί ότι η απαράδεκτη στάση της Αγκυρας και οι συνεχείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου αποδεικνύουν ότι «πρόκειται για προβληματικό σύμμαχο των ΗΠΑ». Ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει συνομιλήσει με άλλους συναδέλφους του για να συνυπογράψουν την επιστολή προς τον Αμερικανό ηγέτη.

Πάντως, η Ουάσιγκτον θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας συνομιλούν με στόχο την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν πως τέτοιες συναντήσεις βοηθούν σημαντικά για να αποφευχθούν επεισόδια και περιστατικά, που πιθανότατα θα οδηγούσαν σε μείζονα κρίση.

Οι συζητήσεις, που αφορούν τα ραντάρ του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως και άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στη Σμύρνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Αμυνας Ματ Μπράιζα, που προς το παρόν παραμένει στη θέση του, «καλωσόρισε», όπως είπε στην εφημερίδα μας, «τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αεροπορίας της ελληνικής και της τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο ίδιος κάλεσε την Αθήνα και την Αγκυρα σε διάλογο, τονίζοντας τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες για να βοηθήσουμε τους συμμάχους μας και θα επιμείνουμε στις προσπάθειές μας να προάγουμε απευθείας διάλογο μεταξύ τους».

Επίσης, ο κ. Μπράιζα «παρότρυνε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στην Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν από κοινού ώστε να μειωθούν άμεσα οι εντάσεις στο Αιγαίο και να επιλύσουν τα προβλήματα που τροφοδοτούν αυτές τις εντάσεις».

Διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον διευκρίνισε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα απευθύνεται συνέχεια και προς τις δύο πρωτεύουσες, συνιστώντας αυτοσυγκράτηση και αποφυγή ενεργειών που θα οδηγούσαν σε δυσάρεστες καταστάσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

http://pontikopagida.blogspot.com/2009/07/blog-post_3908.html


Δεσμεύθηκε η Τουρκία να υπογράψει

Για τους λαθρομετανάστες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009 07:00

Για θέματα λαθρομετανάστευσης ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση αν η Τουρκία συμφωνεί σε χρονοδιαγράμματα για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος παρίστατο στη σύνοδο της Στοκχόλμης, δεσμεύθηκε ότι η Τουρκία θα υπογράψει έως το τέλος της σουηδικής προεδρίας συμφωνία για την επανεισδοχή των μη νόμιμων μεταναστών με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ελπίζω, είπε ο υπουργός, ότι η Τουρκία θα σταθεί συνεπής σε αυτή της τη δέσμευση. «Αλλά αυτό μένει να το δούμε. Θέλω να πιστεύω πάντως ότι μια τέτοια δέσμευση σε ένα τέτοιο φόρουμ σημαίνει ότι η Τουρκία μάλλον έχει πάρει το μήνυμα».

Π. Παυλόπουλος: Η Toυρκία πρέπει να κάνει βήματα προς τα μπρος για να συναντήσει την Ευρώπη.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να καταλάβει πως πρέπει να κάνει βήματα προς τα εμπρός για να συναντήσει την Ευρώπη. «Η Ευρώπη και η Ελλάδα, βεβαίως, δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν βήματα προς τα πίσω και να περιμένουν την Τουρκία. Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Συνεχίζεται η δίκη για την Εργκένεκον

Πενήντα έξι κατηγορούμενοι προσήχθησαν ενώπιον του δικαστηρίου του Σιλιβρί στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκένεκον. Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για συμμετοχή στο δίκτυο.

Δυο απόστρατοι τούρκοι στρατηγοί, αρκετοί δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί είναι μεταξύ των 56 κατηγορουμένων που προσήχθησαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου του Σιλιβρί, 90 χλμ δυτικά της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκένεκον

Οι δυο στρατηγοί κατηγορούνται ότι είχαν καθοριστικό ρόλο στο δίκτυο Εργκένεκον, το οποίο κατηγορείται ότι επεδίωκε να δημιουργήσει εντάσεις στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πραξικοπήματος και την απομάκρυνση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από την εξουσία.


Συνεχίζεται η δίκη για την Εργκένεκον

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας.

Δεκαοχτώ από τους κατηγορουμένους τελούν υπό κράτηση αρκετούς μήνες.

Στο δικαστήριο του Σιλιβρί δικάζονται ήδη από τον Οκτώβριο 86 άτομα στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής.

Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για συμμετοχή στο δίκτυο αυτό.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=4750&pubid=4774822


Προκλήσεις με συνταγή Ιμίων

Συνέχιση των απαράδεκτων ενεργειών της Αγκυρας προβλέπουν δυτικές πηγές. Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ συστήνουν... αυτοσυγκράτηση στην Αθήνα

Το μπαράζ των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο δεν πρόκειται να σταματήσει το επόμενο διάστημα, προβλέπουν σοβαρές δυτικές πηγές, οι οποίες εξέφρασαν τη γνώμη ότι στην Αγκυρα πιστεύουν πως έχουν δικαιώματα, που καλύπτονται από τη συμφωνία για τα Ιμια, την οποία μεταφράζουν εντελώς διαφορετικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές αναμένουν κλιμάκωση των προκλήσεων και δεν πιστεύουν ότι η τουρκική δραστηριότητα και δραστηριοποίηση των τελευταίων ημερών, με τις προκλήσεις στο Αιγαίο με τον εικονικό βομβαρδισμό στο Φαρμακονήσι, τις συνεχείς υπερπτήσεις σε νησιά, καθώς και την προαναγγελία έρευνας για πετρέλαιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο, οφείλεται στην επέτειο της τουρκικής εισβολής εναντίον της Κύπρου, η οποία θα εορταστεί με τυμπανοκρουσίες σήμερα στα κατεχόμενα.


Προκλήσεις με συνταγή Ιμίων

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η Αγκυρα με το μπαράζ των προκλήσεων θέτει σε εφαρμογή σχέδιο αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, καθώς και της Κύπρου, με συνταγή «τύπου Ιμίων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ υπάρχει ανησυχία στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, Αμερικανοί και ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι συστήνουν αυτοσυγκράτηση από την... Αθήνα, εκμεταλλευόμενοι την επερχόμενη λύση, για να επιβάλουν διάλογο, με στόχο την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Η ελληνική κυβέρνηση, που είναι θορυβημένη από τις εξελίξεις, αντέδρασε σπασμωδικά. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως η Αθήνα αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία και πάντοτε βασισμένη στο διεθνές δίκαιο.

Ομως, απέφυγε, ως όφειλε, να καταγγείλει την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ δεν ενημέρωσε ακόμα για τις προκλητικές πράξεις της Αγκυρας την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Η κ. Μπακογιάννη άφησε να εννοηθεί ότι η επίσκεψή της στην Τουρκία βρίσκεται στον αέρα. Υπενθύμισε πως έχει αποδεχθεί τη σχετική πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου της και προσέθεσε ότι έχει ένα εξαιρετικά βεβαρημένο πρόγραμμα αυτό τον καιρό, οπότε οι ημερομηνίες θα καθοριστούν διά της διπλωματικής οδού.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση αντέδρασε με σφοδρότητα. Το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Ανδρέα Λοβέρδου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι «κάθε μέρα προκύπτει από την πλευρά της Τουρκίας και ένα νέο θέμα, που επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάθε ημέρα, επίσης, επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει σχέδιο, δεν έχει τακτική, δεν έχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και προσέθεσε:

«Η Τουρκία πρέπει να πάρει το αυστηρό μήνυμα ότι η συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα, για το θέμα που σήμερα προέκυψε, η συμμόρφωσή της με το δίκαιο της θάλασσας αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να υπηρετηθούν -και εκ μέρους της- οι αρχές της καλής γειτονίας, καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία».

Ο Παν. Λαφαζάνης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από την κυβέρνηση να συνδέσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας, εν όψει και της Συνόδου της ΕΕ, τον Δεκέμβριο, με τη ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς της, ενώ ο Κ. Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι «ο Γ. Καρατζαφέρης, έχει προβλέψει ότι τα πράγματα οδηγούνται σε θερμό επεισόδιο μέσα στον Αύγουστο. Η κυβέρνηση κοιμάται και ο Τούρκος σχεδιάζει».

Οι έρευνες
Υπενθυμίζεται ότι στην Αγκυρα τέθηκε την περασμένη Παρασκευή σε ισχύ διάταγμα που εξουσιοδοτεί την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία περιλαμβάνεται τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, αλλά και στην Κύπρο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα επικοινώνησε με αξιωματούχους στην Αγκυρα και διαμαρτυρήθηκε για το διάταγμα, το οποίο εγκρίθηκε στις 30 Ιουλίου 2008 και δημοσιεύθηκε μόλις τώρα στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως. «Οι θέσεις μας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=4770819


ΥΠΕΞ: Μη αποδεκτή ποτέ η εισβολή στην Κύπρο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009 07:00

«Η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχθηκε τότε, ούτε πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τα τετελεσμένα της βίας στην Κύπρο», δήλωσε χθες, με αφορμή την 35η επέτειο από την τουρκική εισβολή, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Πιστεύουμε στη δυνατότητα ειρηνικής και συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού», υπογράμμισε η υπουργός, η οποία σημείωσε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος και η θετική ανταπόκρισή της «θα συντελέσει στην επίτευξη λύσης που θα δώσει νέα ώθηση στην ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε. και ασφαλώς θα συμβάλει στην προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκικές προκλήσεις για πετρέλαιο στο Αιγαίο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009 07:00

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως περί γεωφυσικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και, πιο συγκεκριμένα, νότια και ανατολικά του Καστελόριζου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα επικοινώνησε με τους αρμόδιους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση, προκειμένου να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, «σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα», γεγονός που έχει γνωστοποιηθεί επανειλημμένα στην τουρκική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αφορά απόφαση περί γεωγραφικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, που ελήφθη στις 30 Ιουλίου 2008.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Κάθε μέρα προκύπτει, από την πλευρά της Τουρκίας, ένα νέο θέμα, που επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε. «Κάθε ημέρα, επίσης, επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει σχέδιο, δεν έχει τακτική, δεν έχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε.

«Η Τουρκία, όμως, πρέπει να πάρει το αυστηρό μήνυμα ότι η συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα με το δίκαιο της θάλασσας αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να υπηρετηθούν και εκ μέρους της οι αρχές της καλής γειτονίας, καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία -όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Ζαμάν»- θα αναζητήσει πετρέλαιο στη Μεσόγειο. Η εφημερίδα αναφέρεται σε απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2008 και δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της επίσημης Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Με την απόφαση, δίδονται άδειες για έρευνες στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, σε περιοχές έκτασης 681.595 εκταρίων νοτίως της Μούχλας και έκτασης 227.280 εκταρίων νοτίως της Αττάλειας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι οι περιοχές αυτές εμπίπτουν στη δική της Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και έχει εκδώσει ανάλογες άδειες.

Στο μεταξύ, σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών F-16, χθες στις 11.58, πέρασε μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και στις 12.27 τα τέσσερα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι, στα 800 πόδια. Στις 12.30 εξήλθαν του FIR Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/18/1691801.htm