Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Αποκόμισε την εντύπωση ότι υπάρχει βούληση για λύσεις


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009 07:00


Με ένα κλαδί ελιάς για τον τάφο του παλιού του φίλου Ισμαήλ Τζεμ μετέβη χθες στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε, με την ευκαιρία αυτή, μια συνομιλία εφ' όλης της ύλης με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.







Σε μια συμβολική κίνηση ο κ. Παπανδρέου μετέβη κρατώντας ένα κλαδί ελιάς στον τάφο του παλιού του φίλου Ισμαήλ Τζεμ.
Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Τουρκία ως «ένα δείγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει στο εξής η Ελλάδα, με πρωτοβουλίες και παρουσία της χώρας, η οποία θα δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει μια διπλωματία με στόχους, όραμα και πρακτικά αποτελέσματα».

Η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερντογάν κράτησε περισσότερο από μία ώρα.
Στην πράξη

Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μία ώρα και η εντύπωση που αποκόμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν ότι ο κ. Ερντογάν διαθέτει την πολιτική βούληση για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αυτό πρέπει να το κάνει και πράξη.
«Αποδείξαμε ότι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της πορεία», είπε ο κ. Παπανδρέου στον Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στα βήματα τα οποία απαιτεί η Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία.


Στη Σύνοδο Κορυφής
Ολα αυτά, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα αξιολογηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας στη σύνοδο της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου, τόνισε ότι όλα τα εργαλεία θα βρίσκονται στο τραπέζι.
Σε σχέση με το προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης της Τουρκίας, που δεν είναι θετική για την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο τηςΚομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, με τον οποίον πρόκειται να έχει σύντομα συνάντηση.
Στη συζήτηση τέθηκαν, όπως ήταν φυσικό, και τα θέματα των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι είδε μια κάποια διάθεση αλλαγής στάσης από την πλευρά της Τουρκίας. Όταν ρωτήθηκε, ωστόσο, αν σκοπεύει να προτείνει στην Τουρκία ένα σύμφωνο ειρήνης, απάντησε ότι «είναι νωρίς ακόμη».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο Κυπριακό, τονίζοντας στον κ. Ερντογάν ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια για να υπάρξει μια νέα συμφωνία για το Κυπριακό και ζητώντας από τον Τούρκο ομόλογό του να στηρίξει κι εκείνος, από την πλευρά του, τον κ. Ταλάτ για να συμβάλει με τη σειρά του στην εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης.
Νωρίτερα, σε παρέμβασή του, στη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια «νέα δυναμική» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους, στέλνοντας εκ νέου τα «σωστά μηνύματα» στον τουρκικό λαό.
Διευκρίνιση
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, δεν μεταφέρει οποιοδήποτε μήνυμα από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου.
Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι δεν υπήρξε καμιά έκφραση άποψης εκ μέρους του κ. Παπανδρέου για Σχέδιο Βήτα ή μεταφοράς στον Ταγίπ Ερντογάν θέσεων, διαψεύδοντας κατηγορηματικά πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από την Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ









Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Οι Τουρκοι προπαρασκευάζουν το έδαφος για επικείμενη μεγάλη επιθετική ενέργεια


Πέμπτη, 08 Οκτώβριος 2009 15:00

E-mailΕκτύπωσηPDF
 ( 1 Αξιολόγηση )
Εμφανίσεις: 157
Μέτρηση αντιδράσεων ή ετοιμάζουν κάτι;
Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2009

Συναγερμός έχει σημάνει στα επιτελεία του ΓΕΕΘΑ και του Πολεμικού Ναυτικού, από τις 3 μ.μ. όταν τουρκικό ιστιοπλοϊκό σκάφος με πέντε επιβαίνοντες εντοπίστηκε να έχει αγκυροβολήσει στον κόλπο των Ιμίων.

Το σκάφος έγινε αμέσως αντιληπτό από σκάφος του Λιμενικού Σώματος που ζήτησε από το τουρκικό σκάφος να αποχωρήσει αμέσως καθώς βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το τουρκικό αρχικά αρνήθηκε να απομακρυνθεί, όμως απομακρύνθηκε τελικά από την περιοχή στις 16:30. Την ίδια ώρα ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής και ευρισκόμενη εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, εμφανίστηκε στην περιοχή επιτηρώντας την κατάσταση.

Στην περιοχή έσπευσε κανονιοφόρος του ΠΝ. Από τα συστήματα ESM σκαφών του ΠΝ διαγνώστηκε έντονη επικοινωνιακή δραστηριότητα μεταξύ σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και του ναυτικού.

Από το επιτελείο του ΓΕΕΘΑ η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται πως έχει το χαρακτήρα δοκιμής της ελληνικής αντίδρασης.

Η συγκέντρωση σκαφών στην περιοχή συνεχίζεται και η ένταση αυξάνεται κατακόρυφα…
Από Defencenet

ΠΗΓΗ: http://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2009/09/blog-post_3873.html
http://esxatianasxesi.blogspot.com/2009/10/blog-post.html

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Έδωσαν την αεράμυνα του Αιγαίου στα τουρκικά F-16


ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ και έμπρακτη υιοθέτηση όλων των αξιώσεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο προχώρησε το ΝΑΤΟ παραμονές των εθνικών εκλογών, γεγονός που αποσιώπησε η απελθούσα κυβέρνηση Καραμανλή.



Σε άσκηση αεράμυνας που σχεδίασε το Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, ανατέθηκε από το ΝΑΤΟ η άμυνα αρκετών περιοχών στην καρδιά του Αιγαίου στα τουρκικά F-16!

Πρόκειται για την άσκηση Νoble Αspect που, παρά τον «εικονικό» χαρακτήρα της (το σενάριο θα εκτελείται μέσω κομπιούτερ), θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Συμμαχίας- εξ ού και η διαβάθμισή της ως «άκρως απόρρητης». Αντικείμενο της τριήμερης (6-8 Οκτωβρίου) άσκησης είναι η απόκρουση από δυνάμεις του ΝΑΤΟ αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποιούν σμήνη «εχθρικών» αεροσκαφών σε περιοχές χωρών του ΝΑΤΟ. Σε κάποιες από τις περιοχές- στόχους μέσα στο Αιγαίο, η Τουρκία αξίωσε και πέτυχε με τις πλάτες του Αμερικανού διοικητή του Στρατηγείου της Σμύρνης, πτέραρχου ΜακΦάν, να αναλάβουν δικά της F-16 την αναγνώριση και αναχαίτιση των «εχθρικών» μαχητικών. Με δυο λόγια, την αεράμυνα του Αιγαίου!

Το σενάριο που είχε απορριφθεί και το 2007 από την Ελλάδα, πέρα από την ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακυρώνει και τις διεθνώς κατοχυρωμένες ελληνικές αρμοδιότητες. Κι αυτό καθώς δεν αναγνωρίζει ούτε το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου ούτε το στάτους των νησιών, αφού υπήρξε άρνηση να περιληφθούν κάποια ελληνικά νησιά. Το 2007 προ της ελληνικής αντίδρασης απέσυρε τις «εχθρικές απειλές» από το Αιγαίο, υιοθετώντας μια δήθεν «ουδέτερη στάση», η οποία όμως δεν έβαζε την Τουρκία στην αεράμυνα του Αιγαίου. Φέτος όμως προχώρησε στην υιοθέτηση όλων των τουρκικών θέσεων και για πρώτη φορά σ΄ αυτό τον βαθμό πήρε ευθέως θέση υπέρ της μιας πλευράς- της Τουρκίας. 



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας / ΝΕΑ

Γκιουλ: Προτεραιότητα η πρακτική εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών


Η «εφαρμογή στην πράξη των κεκτημένων και των αξιών της Ευρώπης» αποτελεί την «προτεραιότητα» της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος αύριο αναμένεται να επισκεφθεί την Γαλλία, μία χώρα που έχει εναντιωθεί στην προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Προτεραιότητα μας είναι η πρακτική εφαρμογή των κοινοτικών κεκτημένων στην Τουρκία. Εκεί θα εστιάσουμε αφού βρισκόμαστε στην εξουσία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Και αυτό που θα κάνουμε είναι να αποδείξουμε αυτό που εμείς πιστεύουμε» πρόσθεσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, απαντώντας στις ευρωπαϊκές χώρες και στην τουρκική αντιπολίτευση που θεωρούν ότι η κυβέρνηση διαθέτει «κρυφή ατζέντα» για τον εξισλαμισμό της κοινωνίας και αποτελεί απειλή για την Ευρώπη.
«Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε να έχει σχέσεις με την Τουρκία, η χώρα ήταν ήδη μία μουσουλμανική χώρα, αυτό δεν είναι νέο. Επιπλέον, η ΕΕ δεν ορίστηκε ποτέ ως μία θρησκευτική ένωση. Οι κοινοτικές αξίες είναι οι αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υπεροχής του δικαίου. Βάσει των παραπάνω έχουμε οικοδομήσει τις σχέσεις με την Ευρώπη», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Και όχι μόνο η ίδια η Τουρκία υιοθετεί τα κριτήρια της ΕΕ αλλά τον ίδιο καιρό παίζει ρόλο στην διάδοση αυτών των αξιών στην περιοχή και στις χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση έχουν επίσημα ξεκινήσει το 2005.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ




ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ επικεφαλής των Πρασίνων... στη Βιέννη


της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Μπορεί να μην κέρδισε τη δημαρχία της Βιέννης, κατάφερε όμως να γίνει το κέντρο του ενδιαφέροντος. Η Μαρία Βασιλάκου είναι η αγαπημένη των ΜΜΕ, επ' ωφελεία βέβαια του κόμματός της που αύξησε τη δύναμή του κατά δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
Δεν είναι από επαρχιώτικη λογική -είναι Ελληνίδα και υποψήφια δήμαρχος της Βιέννης- που ήθελα να τη συναντήσω... Απλώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα «συναντούσα» συχνά το όνομα της 36χρονης Μαρίας Βασιλάκου. Eπειτα από αρκετές προσπάθειες κατάφερα να κλείσω ένα ραντεβού μαζί της, στο καφέ Τεάτε της Βιέννης. Aργησα λίγο, αλλά όπως κατάλαβα, έτσι κι αλλιώς, υπήρχε ήδη σε εξέλιξη μια συνάντηση των Πρασίνων της Βιέννης στο ίδιο καφέ. Αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, όπου το κόμμα κατάφερε να πιάσει το 14,7%, έπρεπε να βρεθούν νέες ισορροπίες. «Αυτά συμβαίνουν όταν ένα κόμμα μεγαλώνει», τονίζει η Μαρία Βασιλάκου, προσθέτοντας χαμογελαστά, «στην Ελλάδα συμβαίνει και στα μικρά κόμματα».
Hρθε στην Αυστρία πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια για να σπουδάσει γλωσσολογία και ψυχολογία. «Hθελα να σπουδάσω σε μια γερμανόφωνη χώρα, γιατί μου άρεσε πολύ η γλώσσα. Διάλεξα την Αυστρία, γιατί ήταν πιο κοντά στην Ελλάδα». Σύντομα, όμως, ανέπτυξε πολιτική δράση στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια γνώρισε τον άντρα της που είναι Βιεννέζος, οπότε και παρέμεινε. Oπως εξηγεί, «μου λείπει η θάλασσα και οι γονείς μου, αλλά κατά τ' άλλα περνώ πολύ καλά στη Βιέννη». Μπορεί να μην κέρδισε τη δημαρχία, εφόσον βέβαια το ποσοστό του κόμματος των Πρασίνων δεν δικαιολογούσε κάτι τέτοιο, αλλά είναι το νούμερο ένα στη λίστα του κόμματος, ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Οι Πράσινοι με ποσοστό 9,2% στην Αυστρία, έχουν σαφώς μεγαλύτερη δύναμη απ' ό,τι στην Ελλάδα. Είναι όμως αρκετό; Πόση επιρροή έχουν τελικά; «Διαθέτουμε 14 βουλευτές. Αν δουλέψουν σωστά έχουν μεγάλη δύναμη. Oταν πλησιάζεις το 15% μπορείς να δημιουργήσεις κλίμα, να θέσεις ζητήματα, να έχεις πρόσβαση στα ΜΜΕ. Η Βιέννη θα ήταν μια άλλη πόλη αν δεν υπήρχαν οι Πράσινοι», απαντά η Μαρία.
Η ερώτησή μου έρχεται αυτόματα. «Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι και οι Πράσινοι γίνονται σαν τους άλλους, όταν μπουν σε θέσεις εξουσίας». Δεν δείχνει να παρεξηγείται. Αντίθετα παραδέχεται ότι εν μέρει αυτό είναι αλήθεια. «Ασφαλώς όταν μπεις στην κυβέρνηση, αποδέχεσαι κάποια πράγματα. Δεν κυβερνάς στο διάστημα. Hδη, η Ευρωπαϊκή Eνωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχουν στενέψει πολύ τα όρια των αποφάσεων των εθνικών κυβερνήσεων. Αναγκάζεσαι να βάλεις νερό στο κρασί σου. Ωστόσο, έχει σημασία αν στο σχηματισμό κυβέρνησης συμμετέχουν οι Πράσινοι ή ένα ακροδεξιό κόμμα. Είναι εντελώς διαφορετικές οι αποφάσεις που θα ληφθούν», εξηγεί. Αποφάσεις όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τους μετανάστες, τους ανέργους, την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Συμφωνεί ότι το να είσαι Πράσινος στη Βιέννη, είτε πολίτης είτε πολιτικός, είναι πιο εύκολο απ' ό,τι αν ήσουν σε πολλές άλλες πόλεις και φυσικά στην Αθήνα...
«Εδώ υπάρχει μεγάλη αυτοπειθαρχία. Αν η αρμόδια υπηρεσία θέλει να κόψει ένα δέντρο άρρωστο θα έχει πάντα να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τους κατοίκους. Η Βιέννη έχει περιβαλλοντική παράδοση, γεγονός που κάνει τα πράγματα πιο εύκολα». Η ίδια ζήτησε από τον αρχιτέκτονα του σπιτιού που χτίζει στην Εύβοια να φτιάξει το σχέδιο έτσι ώστε να μην κοπούν δέντρα. Αντίθετα, βέβαια, ο εργολάβος προτιμούσε να κοπούν τα δέντρα για να κινούνται άνετα οι μπουλντόζες. Oμως παραδέχεται ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να αγαπούν το περιβάλλον σε μια χώρα μάλιστα, που σε ωθεί ακριβώς στο αντίθετο. «Στην Ελλάδα, οποιοσδήποτε μπορεί να βάλει μέσο για να μετατρέψει σε οικόπεδο το κτήμα που κληρονόμησε. Είναι πολύ να ζητάς από κάποιον να μη βγάλει χρήματα αν μπορεί να το κάνει. Από την άλλη αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγα χρόνια δεν θα έχει πια νόημα να μιλάμε για περιβάλλον».
Αν μπορούσε να κάνει μια περιβαλλοντική ευχή για τη νέα χρονιά θα ήταν να επιτύχουμε πλήρη «απεξάρτηση» από το πετρέλαιο, «κάτι που θα ήταν καλό όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την ησυχία του πλανήτη».
Ο διαθέσιμος χρόνος μας τελειώνει, καθώς ο σύζυγός της περιμένει έξω από το καφέ και στη Βιέννη αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο... Ούτε μπορείς να παρκάρεις οπουδήποτε, ούτε και να περιμένεις με -5 βαθμούς Κελσίου στο δρόμο. Στο παρά πέντε, δέχεται να βγάλει μια φωτογραφία αν και δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη. «Αν μου το λέγατε θα βαφόμουν λίγο. Oχι για άλλο λόγο, αλλά θα με δει έτσι η μαμά μου και θα φωνάζει», λέει χαμογελώντας.

www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_1_14/01/2006_1285238

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Εκλεψαν κινητήρα Σούπερ Πούμα


Εκλεψαν κινητήρα Σούπερ Πούμα

Ελευθεροτυπία - ‎πριν από 1 ώρα‎
Κινητήρας ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα, βάρους 260 κιλών, έκανε... φτερά και εξαφανίστηκε ως διά μαγείας χωρίς να αντιληφθεί κανείς το παραμικρό. ...

Απίστευτο.
Το αξιοσημείωτο είναι η χρονική στιγμή που διάλεξαν για να κλέψουν.
Μπέστε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δώσετε;
Εκεί έχουμε φθάσει;
Πότε θα αρχίσουν και τις απαγωγές πολιτικών προσώπων;
ΣΓΣ

Το Διακύβευμα


ΔΕΥΤΈΡΑ, 5 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

Του Φαήλου Κρανιδιώτη

Δεν έχει σημασία τι λες. Δεν έχει σημασία τι ξέρεις, τι πιστεύεις, τι έχεις προσφέρει ή τι μπορείς να κάνεις.Σημασία έχει μόνο να σε ξέρουν και να φαίνεσαι. Αναγνωρισιμότητα το λένε. Μπορεί να σε ξέρουν γιατί έδειχνες τον κώλο σου, γιατί έπαιζες το καθυστερημένο σε σήριαλ ή γιατί είσαι ξεφωνημένη καρικατούρα, όμως δεν έχει σημασία, αρκεί να σε αναγνωρίζουν αμέσως στο γυαλί ο κυρ Μήτσος και η κυρά Μαριώ. Οι διαφημιστές πείθουν τους ανθρώπους να αγοράζουν σκουπίδια και οι πολιτικοί επικοινωνιολόγοι τους πείθουν να ψηφίζουν μαλάκες και τσόκαρα.
Για περισσότερα και σημαντικά http://www.enkripto.com/2009/10/blog-post_05.html

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009