Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Παρέμαβση των πασάδων

Παρέμαβση των πασάδων
Αμετανόητος ο τουρκικός στρατός αρνείται τη «συγγνώμη» στους Αρμενίους

ΑΠΕ
Ο Τούρκος επιτελάρχης στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ
Αγκυρα

Προηγούμενο άρθρο:
Υπογραφές συγκεντρώνουν Τούρκοι ακαδημαϊκοί για να ζητήσουν «συγγνώμη» από τους Αρμένιους (4/12/2008)

Οι Τούρκοι στρατηγοί παρενέβησαν στη διογκούμενη διαμάχη σχετικά με την πρωτοβουλία ακαδημαϊκών και διανοουμένων να ζητήσουν συγγνώμη από τους Αρμενίους για τα γεγονότα του 1915. Για «βλαβερές συνέπειες» μιλά το Γενικό Επιτελείο. Έντονες αντιδράσεις για την εκστρατεία συλλογής υπογραφών από Ερντογάν και αντιπολίτευση.

Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών μέσω του Διαδικτύου συμπίπτει με μια διπλωματική προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία για τον τερματισμό σχεδόν 100 ετών εχθρότητας. Για τους εθνικιστές ισοδυναμεί με πράξη εθνικής προδοσίας.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό που γίνεται δεν είναι σωστό. Το να ζητήσουμε συγγνώμη είναι λάθος και μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ταξίαρχος Μετίν Γκουράκ, εκπρόσωπος του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Η συγγνώμη των διανοουμένων, στην οποία αποφεύγεται η λέξη γενοκτονία και χρησιμοποιείται αντ' αυτής ο όρος μεγάλη καταστροφή, απειλεί να πυροδοτήσει και πάλι μια διαμάχη στην οποία αμφισβητούνται τα ιδεολογικά θεμέλια της σύγχρονης Τουρκίας και η οποία εκδηλώνεται σε μια στιγμή που ο εθνικισμός είναι οξυμένος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε δημόσια την Τετάρτη τη συγγνώμη που ζητούν ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι για τις σφαγές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν αποδέχομαι την εκστρατεία την οποία ξεκίνησαν και δεν την υποστηρίζω» δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. «Δεν θα έχει όφελος άλλο από το να προκαλέσει αναταραχή, να διαταράξει την ειρήνη και να ακυρώσει τα βήματα που έχουμε κάνει» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Έντονη ήταν η αντίδραση και του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ονούρ Οϊμέν. «Δεν υπάρχει καμία κατάσταση, για την οποία να απαιτείται να ζητήσει συγγνώμη η Τουρκία, αντίθετα οι Αρμένιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη» δήλωσε.

Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=969336

Για να μην ξεχνιώμαστε ...

Οι άσπονδοι φίλοι μας οσμίζονται "κενόν εξουσίας", όπως, καλή ώρα την εποχή των Ιμίων (1996 μόλις είχε παραλάβει ο Σιμήτης από τον άρρωστο Α. Παπανδρέου και είχε κάνει τις προγραμματικές του δηλώσεις περί μειώσεως των δαπανών για τις ΕΔ) και ορμάνε στο κωματώδες σώμα μας.

ΣΓΣ

Φόβοι για κλιμάκωση

Εικονική αερομαχία με τουρκικά μαχητικά πάνω από το Φαρμακονήσι

Αθήνα - Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008 [ 12:13 ]

Με μία υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι, η οποία είχε αρκετά επιθετικά χαρακτηριστικά, απάντησε την Πέμπτη η τουρκική πλευρά στην πρόσφατη διεξαγωγή της άσκησης «Τολμηρός Τοξότης». Η υπέρπτηση έγινε από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία στις 15:14 αποσπάστηκαν από τον σχηματισμό τους και πέταξαν επάνω από το Φαρμακονήσι, σε χαμηλό ύψος, 500 ποδών (120 μέτρων).

Περίπου δέκα λεπτά αργότερα δύο ελληνικά μαχητικά εντόπισαν τα τουρκικά και τα πλησίασαν στην περιοχή νοτίως της Ικαρίας, όπου η διαδικασία αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία ώσπου στις 15:30 τα αεροσκάφη να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Σύμφωνα με Το Βήμα, συνολικά 16 τουρκικά αεροσκάφη, σε δύο σχηματισμούς, πραγματοποίησαν 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Τα μισά από αυτά ήταν οπλισμένα.

Η πτήση των τουρκικών μαχητικών δεν ήταν πρωτοφανές περιστατικό, καθώς το τελευταίο διάστημα ο εναέριος χώρος του Φαρμακονησίου έχει μετατραπεί πολλές φορές σε θέατρο παραβιάσεων από την πλευρά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και εικονικών αερομαχιών με ελληνικά αεροσκάφη.

Ωστόσο από κάποιους ερμηνεύθηκε ως τουρκική απάντηση στον «Τολμηρό Τοξότη» και οι εκτιμήσεις των ίδιων πηγών ερμήνευαν έτσι και τους λόγους για τους οποίους τα ελληνικά επιτελεία και τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών δεν επιθυμούσαν να δοθούν μεγάλες διαστάσεις στη διεξαγωγή της άσκησης προ τριημέρου.

Σε πολιτικούς κύκλους διατυπώνονται ανησυχίες ότι στο Αιγαίο ενδέχεται να κλιμακωθούν οι εντάσεις το προσεχές διάστημα και από τις αρχές του νέου χρόνου. Από τουρκικής πλευράς έχει ήδη επιχειρηθεί να περιγραφεί εκ νέου σκηνικό έντασης στην περιοχή των Ιμίων και σχετικά δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ αναφέρονταν, για παράδειγμα, προ ημερών σε παραβιάσεις τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά αλιευτικά.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=969283

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Κι' άλλο ένα ΟΧΙ

Η Ελλάδα, η Αθήνα, το Σύνταγμα και οι δρόμοι της είναι το σπίτι μου που κάποιοι που κρύβονται πίσω από κουκούλες το βανδαλίζουν. Καλά θα κάνουν πρώτα να βάλουν φωτιά και να βανδαλίζουν τα δικά τους σπίτια.
ΣΓΣ

"Μη χτυπάς τον αδερφό σου" Βάρναλης

Ο παπα-Ηλίας Υφαντής εύστοχα χτυπάει ξανά.
ΣΓΣ


Χάιντε βλάκα!…»

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αστυνομικοί, μαθητόκοσμος,
φοιτητόκοσμος, αγρότες, εργάτες, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι,
είναι όλοι λαός.
Και πρώτα-πρώτα να το καταλάβουν αυτό οι ίδιοι. Και πρωταρχικά να
καταλάβουν ότι συλλήβδην όλοι τους είναι θύματα του ίδιου
οικονομικοπολιτικού κατεστημένου. Το οποίο, παρότι είναι η συντριπτική
μειοψηφία, κατορθώνει εντούτοις να εξαπατά και να παγιδεύει με το
δικομματικό του παιχνίδι, για να βρίσκεται μονίμως καβάλα στο σβέρκο
του λαού. Ληστεύοντάς τον και λεηλατώντας το έχει του και το είναι
του. Κι όχι μόνο αυτό…
Αλλά κατορθώνει, εξάπτοντας και πυροδοτώντας μίση και αντιθέσεις, να
στρέφει τη μια κοινωνική μερίδα εναντίον της άλλης. Με αποτέλεσμα,
όπως λέει ο Βάρναλης, στην «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου», «να σκοτώνονται
οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ»!.
Ποιος όμως θ' ακούσει το Βάρναλη ή τώρα το Μίκη Θεοδωράκη; Και ποιος
θα ενστερνιστεί τα σοφά λόγια του ενός και του άλλου! Έτσι ώστε να
κατευθύνουν την αγωνιστική τους ορμή προς τη σωστή κατεύθυνση και όχι
σε στόχους αποπροσανατολιστικούς. Που αποσκοπούν στην εκτόνωση και
αλληλοφθορά του λαού και την διαιώνιση του κατεστημένου!…
Επισημαίνοντας αυτόν, το σωστό στόχο, ο Βάρναλης λέει: «Μη χτυπάς τον
αδερφό σου/ τον αφέντη τον κουφό σου/ και στον ίδρο το δικό/ γίνε συ
αφεντικό»!…
Και καλεί το λαό να συνειδητοποιήσει την τεράστια δύναμή του. Την
οποία, αντί να τη χρησιμοποιεί για τη δικά του ευημερία και ευτυχία,
σκύβει, σαν τα άλογα ζώα, και την προσφέρει στους θύτες του. Για να
υπονομεύουν τη ζωή του και την ευτυχία του….
Φωνάζει, λοιπόν, ο ποιητής και λέει: «Χάιντε βλάκα, χάιντε ψώνιο/
χάιντε Σύμβολον αιώνιο!/ Αν ξυπνήσεις μονομιάς/ θα 'ρτει ανάποδα ο
ντουνιάς»!
Ο μαθητόκοσμος, λοιπόν, και ο φοιτητόκοσμος και κάθε
συνειδητοποιημένος πολίτης, προς τα εκεί πρέπει να εστιάσουν την
αγωνιστικότητά τους: Να ξυπνήσουν τους γονείς, τους συγγενείς, το
ιδιαίτερο περιβάλλον τους και την κοινωνία ολάκερη απ' τον λήθαργο και
τον ύπνο της ευπιστίας.
Έτσι ώστε, αντί να είναι το Σύμβολο της αγιάτρευτης βλακείας, που
χειροκροτεί και ζητωκραυγάζει και ψηφίζει του δημίους του, για να τον
πηγαίνουν απ' το κακό στο χειρότερο, να γίνει το Σύμβολο της αδιάκοπης
και ασυμβίβαστης επανάστασης.
Που θα γιουχαΐζει και θα καταψηφίζει σε κάθε περίπτωση τους
εκπροσώπους του κλεφτοκαθεστώτος και ληστοκαθεστώτος. Για να πηγαίνει
αυτός και τα παιδιά του και η συνολικά η πατρίδα μας, απ' το καλό στο
καλύτερο!…
Δεν γίνεται, λέει ο Χριστός, να καλλιεργούμε παλιούρια και να
περιμένουμε να τρυγήσουμε σταφύλια!…

παπα-Ηλίας Υφαντής

Gmail - Διαμαρτυρίες και "Διαμαρτυρίες" - sotsot36@gmail.com

Έλαβα το ακόλουθο συναρπαστικό σε φωτογραφίες και περιεχόμενο Email από τον αγαπητό ΝΜ το οποίο και δημοσιεύω.
ΣΓΣ

Gmail - Διαμαρτυρίες και "Διαμαρτυρίες" - sotsot36@gmail.com:
"Επειδή μια εικόνα = χίλιες λέξεις δέστε και μερικές εικόνες που εμφανίστηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αφορούν στις Διαμαρτυρίες με ή χωρίς εισαγωγικά.

http://www.boston.com/bigpicture/2008/12/2008_greek_riots.html (copy paste)

Και εκτός απο τις εικόνες που μάλλον έχουμε ξαναδεί, διαβάστε τα ανηρτημένα σχόλια κάτω απο το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης"

Ανοικτή επιστολή προς τον κ. Γ.Α. Παπανδρέου

Ο φίλος Σ.Δ. έγραψε την ακόλουθη ανοικτή εποιστολή την οποία και δημοσιεύω.

ΣΓΣ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Κον Γ..ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Κε αρχηγέ τις αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ ήμουνα μέλος του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα δεν γνωρίζω εάν είμαι ακόμη, η με έχουν διαγράψει λόγω αιρετικών απόψεων. Εχω μερικές απορίες για την αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθείται. Πριν από μερικούς μήνες είχατε επιτεθεί στη δικαιοσύνη και στους εισαγγελείς ότι καθοδηγούνται από την κυβέρνηση και αποκρύπτουν σκάνδαλα. Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την δικαιοσύνη είναι αυτό που έχει δομηθεί από το ΠΑΣΟΚ δεν το έχει αλλάξει η Ν.Δ., επομένως εάν η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθοδηγεί τη δικαιοσύνη, εσείς σαν κόμμα είσαστε ο ηθικός αυτουργός. Όλοι οι δικαστές που σήμερα υπηρετούν έχουν προσληφθεί επί ΠΑΣΟΚ, επομένως μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και αποκλείεται να είναι εγκάθετη της Ν.Δ.. Είναι γνωστόν ότι με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σχεδόν το ατιμώρητο. Δηλαδή για να τιμωρηθεί κάποιος χρειάζεται ολόκληρη χρονοβόρα διαδικασία, και πρέπει να τιμωρηθεί από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συμβούλια συναδέλφων του, όπου «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Γι αυτόν το λόγο κανείς δεν μπορεί να τους ελέγξει, και ούτε να τους τιμωρήσει. Τα ίδια και σε μεγαλύτερο βαθμό ισχύουν και για τους δικαστές, οι οποίοι έχουν κατοχυρωμένη από το σύνταγμα την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Είναι αδύνατον σήμερα στην Ελληνική Δημοκρατία οποιαδήποτε κυβέρνηση να ποδηγετήσει την δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να το κάνει ούτε στη δημόσια διοίκηση που εκεί θα ήταν χρήσιμο. Επομένως όλες αυτές οι διακηρύξεις περί δικαιοσύνης και δικαστών είναι λάθος δημοκοπία, η οποία κάνει κακό και σε εσάς και σε όλον τον πολιτικό κόσμο, διότι δίνεται την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι οι πολιτικοί όταν κυβερνούν είναι παντοδύναμοι, δεν υπάρχει η κοινωνία των πολιτών, και επομένως ευθύνονται για όλα τα κακώς κείμενα. Τούτο είναι αναληθές, η δύναμη των πολιτικών είναι ελάχιστη, και οι ευθύνες τους για τα κακώς κείμενα είναι πολύ λίγες και αφορούν κυρίως της επιλογές τους εδώ και μία εικοσαετία σε βάθος χρόνου. Πολύ μεγαλύτερες ευθύνες αναλογούν στην κοινωνία των πολιτών όπως την οικοδόμησε σε 20 χρόνια εξουσίας το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις διακηρύξεις του για αποκέντρωση με ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, και λαϊκή συμμετοχή. Που είχε σαν αποτέλεσμα οι συνδικαλιστές να γίνουν κυρίαρχοι του δημόσιου τομέα, και να καταργήσουν κάθε σύστημα που προέβλεπε ανταμοιβή για τους καλούς και κύρωση για τους κακούς. Ισοπέδωση προς τα κάτω, και διάλυση της ιεραρχίας πειθαρχίας και του ήθους. Και η τοπική αυτοδιοίκηση εξελίχθηκε στην πιο διεφθαρμένη εξουσία. Σας ακούω συνέχεια να ζητάτε εκλογές και αναρωτιέμαι πιο πρόβλημα θα λύσουν οι εκλογές? Και εσείς να εκλεγείτε τα ίδια θα κάνετε όπως ο κος Καραμανλής. Τους ίδιους περιορισμούς με αυτόν θα έχετε τον ίδιον παράλυτο κρατικό μηχανισμό και το ίδιο ατελές θεσμικό πλαίσιο, αλλά και ιδεολογικά δεν βλέπω να έχετε διαφορές. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι επείγεστε να γίνεται πρωθυπουργός και να νικήσετε τον αντίπαλο σας που σας έχει νικήσει δύο φορές, δηλαδή πρόκειται για προσωπική σας υπόθεση. Εκείνο που ενδιαφέρει εμένα σαν Έλληνα πολίτη, ο οποίος δεν περιμένει να καταλάβει την εξουσία το κόμμα του ώστε να ωφεληθεί προσωπικά, είναι να γίνεται η αντιπολίτευση εποικοδομητικά με προτάσεις και χωρίς δημαγωγία ώστε να είναι επωφελής για την χώρα. Επίσης να φροντίσετε από κοινού με την Κυβέρνηση να εφαρμόσετε διακομματική πολιτική κυρίως για την παιδεία και την δημόσια διοίκηση και όλον τον δημόσιο τομέα, να συμμαζέψετε τα οικονομικά του κράτους και να μειώσετε το δημόσιο χρέος. Διότι η χώρα ευρίσκεται σε πολιτισμική και οικονομική κρίση, που οφείλεται κυρίως στην πολιτική που εφάρμοσε ο πατέρας σας Α. Παπανδρέου την δεκαετία του 1980. Τα Πανεπιστήμια να πάψουν να είναι καταφύγια του υποκόσμου, αλλά να γίνουν κύτταρα μόρφωσης έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Και η δημόσια διοίκηση να γίνει τόσο αποτελεσματική ώστε να συγκρίνεται με τις καλλίτερες της Ευρώπης. Η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική και με λιγότερο χρέος. Ολες οι άλλες γενικόλογες διακηρύξεις περί κοινωνικής ευαισθησίας και προστασίας των αδυνάτων τις έχουμε ακούσει συνέχεια αυτά τα τελευταία χρόνια, και εάν πράγματι είναι αληθινές μου θυμίζουν το ρητό «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». Και η κατάχρηση της εφαρμογής αυτών των συνθημάτων, σε μια καταχρεωμένη χώρα που κανένας δεν δουλεύει, θυμίζει αυτό που είπε ο κος Σημίτης «τσάμπα μάγκες». Όποιος θέλει να κάνει τέτοια πολιτική να την κάνει με την προσωπική του περιουσία, όπως έκαναν οι Εθνικοί Ευεργέτες. Η νίκη σας στις εκλογές θα έλθει έτσι και αλλιώς νομοτελειακά διότι η εξουσία φθείρει τα κόμματα και στην Ελλάδα για τους παραπάνω λόγους ακόμη πιο πολύ.

ΟΙ «ΜΠΑΤΣΟΙ»

Μια τέτοια κατάθεση ψυχής και συνάμα αγωνιστικού πνεύματος, από τον Μίκη Θεοδωράκη, δεν είναι δυνατόν να μείνει χωρίς τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, γι' αυτό και την αναδημοσιεύω όπως την έλαβα.

ΣΓΣ

ΡΕΣΑΛΤΟ:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΟΙ «ΜΠΑΤΣΟΙ»

Του Μίκη Θεοδωράκη

Όταν πρόκειται για εθνικούς, κοινωνικούς ή ιδεολογικούς αγώνες, το μίσος είναι αναπόφευκτο, γεννιέται αυθόρμητα. Θα πρέπει όμως τουλάχιστον να κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σήμερα παρατηρώ ότι το μίσος των μαθητών ακολουθεί ένα μονόδρομο με στόχο τους αστυνομικούς, γεγονός που κατά τη γνώμη μου τους αποπροσανατολίζει στην αναζήτηση των αληθινών συνθηκών που τους οδήγησαν στη σημερινή θέση τους μέσα στο σχολείο και μέσα στην κοινωνία. Ενώ θα πρέπει να βρουν τα αληθινά αίτια και να αποκαλύψουν τους αληθινούς ενόχους και τους πραγματικούς λόγους για όσα γίνονται γύρω τους και γενικώτερα γύρω μας, στη χώρα μας και στην οικουμένη. Έτσι μοιάζει σαν κάποιοι να τους έβαλαν παρωπίδες, ώστε η οργή τους να διοχευτευθεί σε μια ομάδα συνανθρώπων μας, τους αστυνομικούς, που όταν δεν λειτουργούν σωστά, είναι απλά πιόνια του Συστήματος, που ΑΥΤΟ είναι υπόλογο για όλα, δηλαδή για την Παιδεία αλλά και για κάθε τι που αφορά τη λειτουργία της κοινωνίας, του κράτους και των υπηρεσιών του.

Και αναφέρω εδώ το παράδειγμα της γενιάς του 1-1-4 που όσον αφορά την Παιδεία έθεσε ως στόχο το 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Είδαν δηλαδή οι νέοι της εποχής εκείνης την βασική αιτία για τα χάλια της Παιδείας μας, δηλαδή το οικονομικό.

Από κει και πέρα παρ’ ό,τι τότε η ελληνική αστυνομία είχε μια καθαρά φασιστική νοοτροπία και οι εκδηλώσεις βίας σε σύγκριση με το σήμερα ήταν εκατό φορές πιο πολλές και σοβαρές από πλευράς μαζικότητας και βιαιότητας (τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα από νέους τραυματισμένους από την αστυνομική βία της εποχής), οι πρωτοπόροι νέοι εκείνης της εποχής, βασικά φοιτητές, μπορούσαν να δουν ελεύθερα, σφαιρικά και σε βάθος. Έτσι με το 1-1-4 έθεταν ως πρώτο καθήκον τους την υπεράσπιση του Συντάγματος, δηλαδή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων. Χτυπούσαν στην καρδιά της την αντιδραστική εξουσία (θρόνο, αστυνομοκρατία, Αμερικανοκρατία). Πάλευαν για την Κύπρο και αγωνίζονταν μαζικά για την Ειρήνη. Είχαν δηλαδή μπροστά τους ανοιχτούς ορίζοντες για ό,τι πραγματικά συνέβαινε στην χώρα τους αλλά και πέρα από τη χώρα τους. Ήταν άτομα ολοκληρωμένα και ελεύθερα, αν και τότε υπήρχαν όπως και σήμερα πονηρά «κέντρα» που προσπαθούσαν να περιορίσουν την οργή τους και να την διοχετεύσουν μόνο σε ένα λούκι, για τις δικές τους επιδιώξεις. Με μια λέξη να τους αποπροσανατολίσουν, όπως γίνεται τώρα.

Και για να πάω και πιο πέρα, εμείς οι νέοι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, όπου οι χωροφύλακες και η αστυνομία ήταν απέναντί μας με όπλα που ξερνούσαν ομαδικό θάνατο, είχαμε την ψυχική και πνευματική δύναμη να βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτοί που σήμερα αποκαλούνται περιφρονητικά «μπάτσοι» ήταν παιδιά σαν κι εμάς παρασυρμένα από τη θύελλα των γεγονότων να κάνουν πράξεις που δεν ήθελαν. Δεν γενικεύαμε. Αντίθετα μπορούσαμε ακόμα και μέσα στις πιο κρίσιμες για μας συνθήκες να δούμε ότι δεν είναι το ίδιο όλοι και ότι ο πραγματικός ένοχος ήταν η Εξουσία, που είχε κατορθώσει να μας τυλίξει στα δίχτυα της, που έσταζαν αίμα και μίσος αδελφού προς αδελφό. Και πολλοί είχαν τότε ακόμα τη δύναμη να φωνάζουν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα πριν σκοτωθούν «Αδέρφια, πεθαίνουμε και για τη δική σας ευτυχία».

Αναγκάστηκα να γράψω αυτό το σημείωμα με αφορμή κάποια εκπομπή με αγόρια και κορίτσια 15-16 ετών, που μιλούσαν στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, λες και κάποια αόρατη δύναμη να είχε κατευθύνει την οργή, το μίσος και την σκέψη τους μόνο προς ένα στόχο. Και μάλιστα σε μια εποχή πολύπλοκη, όπου ο κόσμος έχει μικρύνει και το έξω μπερδεύεται με το μέσα και γίνονται όλα ένα κουβάρι. Πώς θα φτάσουμε έτσι στην ΑΙΤΙΑ του Κακού; Και πώς, αν δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, θα μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις που πρέπει;

Και για να γυρίσω στα τελευταία γεγονότα, ο βίαιος θάνατος ενός παιδιού αποτελεί μια μεγάλη τραγωδία. Πρώτα για τη μάνα του, τον πατέρα του, τα αδέλφια του αλλά και για όλους τους νέους και τις νέες, για όλους εμάς, για όλη την κοινωνία. Ο θύτης είναι ένας αστυνομικός. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι σημερινοί αστυνομικοί είναι θύτες. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν είναι αληθινό αλλά είναι και άδικο. Και μιλάει κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει αστυνομία.

Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις, γιατί έτσι οδηγούμε τους νέους σε λάθος δρόμο. Τους κρύβουμε το δάσος της πραγματικότητας με το δέντρο μιας εικονικής πραγματικότητας.

Θα ήθελα να μπορούσα να απευθυνθώ στους σημερινούς νέους και να τους πω: Κλείστε τα αυτιά σας στις γλοιώδεις κολακείες όσων προσπαθούν ουσιαστικά να εκτονώσουν την οργή και την ενέργειά σας σε ψεύτικους στόχους απομακρύνοντάς σας από τους πραγματικούς. «Αυτούς» εξυπηρετεί να τρώμε τις σάρκες μας στρεφόμενοι ο ένας κατά του άλλου. Ο στόχος όμως δεν είναι βέβαια αυτός που έχει το μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας και βγάζει από αυτό το ψωμί του, τα φάρμακά του, τη μόρφωση του παιδιού του, όπως οι δικοί σας γονείς. Στα Ιουλιανά, μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της ιστορίας μας, η νεολαία κατέβαινε κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους και ποτέ δεν είχαμε την παραμικρή καταστροφή, αν και θρηνούσαμε δύο νεκρούς, τον Λαμπράκη και τον Πέτρουλα, που σκοτώθηκαν αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο αύριο. Περιφρουρούσαμε τον αγώνα μας και γ’ αυτό ποτέ δεν έγινε τίποτα, δεν αφήσαμε εμείς να γίνει τίποτα που να τον αμαυρώνει.


Και συγχρόνως η γενιά αυτή δημιουργούσε. Ίσως ποτέ άλλοτε στη νεότερη ιστορία μας δεν είχαμε τόσα έργα σε όλους τους τομείς, ποίηση, λογοτεχνία, μουσική, σε όλες τις τέχνες, που έγιναν όπλο του αγώνα της νεολαίας, από ανθρώπους νέους που αγωνιζόταν και δημιουργούσαν.

ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ.

Μην τους επιτρέπετε να στιγματίζουν τον αγώνα σας. Τι θα πει «κουκούλα»; Ο πραγματικός αγωνιστής και επαναστάτης ούτε ντρέπεται ούτε φοβάται να δείξει το πρόσωπό του. Μην αφήνετε να σπιλώνουν τη μνήμη του Αλέξανδρου συνδέοντας το πρόσωπό του και το όνομά του με εικόνες φρίκης. Είναι σαν να τον σκοτώνουν για άλλη μια φορά.

ΑΝΟΙΞΤΕ ΔΡΟΜΟΥΣ.

Αντισταθείτε στα εύκολα που τόσο ύπουλα βάζουν μπροστά σας προσπαθώντας να σας ξεγελάσουν ότι είναι δήθεν δικές σας επιλογές. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και προχωρήστε μπροστά.

ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!

Αθήνα, 17.12.2008

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΟΥΣ

Ακολουθεί ένα μηνυμα που έλαβα και το οποίο με ενάργια και πολύ διακριτικότητα περιγράφει τα δρώμενα στην πατρίδα μας.

ΣΓΣ

Αγαπητέ ...

Και τα έξι μηνύματά σου ήταν εξαιρετικά και σ'ευχαριστώ πολύ.

Συμφωνώ ΠΛΗΡΩΣ μαζί σου και με την ανάλυση που κάνεις.

Σου στέλλω ένα μήνυμα που έστειλα σε δύο Αμερικανούς αλληλογράφους μου, την παρελθούσα Τρίτη και την παρελθούσα Πέμπτη, όπου διατυπώνω τις ίδιες απόψεις με σένα, αποφεύγων βέβαια τις αιχμές για να περάσω αυτά που θέλω υπό τον μανδύα της αντικειμενικότητας.

Εν τούτοις τους τα λέω και φαίνεται τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμύδια και ποιόν υποπτευόμεθα.

Εάν δεν βαρυέσαι διάβασέ το, παρ'όλο που το έγραψα πάρα πολύ γρήγορα και προσωπικά δεν μ'αρέσει.

Φιλικά

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΟΥΣ

Dear All,

I got your message where you ask me about the situation in Greece.

There are two aspects of the problem, e.g. the “surface” and the “depth”.

On the surface the riots, disturbances and demonstrations, all followed by total distraction of the Athens city centre, so far with 200 shops, 50 cars and 30 Bank Branches burned down and other catastrophes, used as an excuse the death of a 16 years old pupil shot by a policeman in the District of Exarchia. (All over Greece the number of the shops destroyed is now 370, the destroyed cars are 100 and the destroyed Bank Brunches are 50)

Until today, (e.g. last Sunday) at 13.00, they were claiming that the policeman shot him in cold blood, himself claiming that he shot in the ground to save himself from a lynching and the bullet was diverted towards the pupil.. Since then, it seems, from the first ballistic tests that the policeman was saying the truth. We shall see what really happened, although in my view whatever happened, this excuse was a God sent to those wanting to destroy the government. (It was officially confirmed WITHOUT ANY DOUBT AT ALL, since they were also representatives from the boy’s family and two Judges present during the ballistic tests, that the policeman was saying the truth. However since then after tremendous pressures they said they will re-examine the ballistic tests once again)

In order for somebody who doesn’t live in Greece to understand somehow what is going on, he/she must first know what Exarchia means. It is the district where since 1983 all the anarchists, the leftists, the drug addicts and traders and the “fuzzy” intellectuals live and gather.

In this district there are also places where young and older people gather to have fun. One big fun of them is to hit the policemen, trying to kill them, or burn them, or injure them, or hurt them as much as they can and the policemen not to arrest them because their orders is to avoid conflicts at all costs.

This way gradually this district has become a state within a state. Approximately five times a year, with various excuses, for example during the celebration of a national anniversary, they come out and destroy whatever they can.

There is some concrete evidence that some of these so called anarchists are been used either by various political parties, of all shades, or business interests, or by the police itself, to create havoc whenever they found it profitable to serve their open or dark interests.

Also there is evidence that even foreign secrete services are using them, many times without the actual trouble makers knowing that somebody is using them, believing naively that they are fighting for the revolution and the establishment of an extreme socialistic regime.

This time of the year it was expected that something like that would have happened sooner or later.

May be the whole present incident wasn’t instigated, but definitely it has been exploited this time by the internal and external enemies of the Government.

The Government itself is quite weak and all the governments of the last 30 years have lost the will to fight and stand up to this situation. In front of the “Exarchiaists” the state is paralyzed.

Particularly the present government appears to be an appeaser. The leftist parties oppress the whole of society and they try to impose their political and social will on it.

Besides these facts, there is also the foreign involvement. The present government has made some very remarkable long range and lucrative agreements with Russia and China and tried to show a little spirit of independence against the West’s domination in the Greek affairs.

This was inevitable because Greece needs help in the so-called Macedonian problem, the Cyprus problem and the Aegean problem, since the so-called allies, especially America and Britain, not only they do not help but many times they side with the rivals, in addition to the fact that financially these agreements were very good for Greece.

..

Also strong indications have been found a year ago that between the continental shelves of Cyprus and Egypt and Egypt and Greece, they are big gas and oil reserves and the three countries have concluded in principle an agreement how to share this wealth. Cyprus has given the licenses of exploitation to two American firms and one Russian, Greece hasn’t done anything so far and Egypt said she will do the same as Cyprus.

Most probably various interests, from different countries, want to protect themselves and promote their interests in this case too and we all knew that they will try to topple the present government. Turkey too fearing that for reasons she cannot control will be left out of these deals threatens all the time the three above mentioned states and tries to create as much trouble as she can.

Please be careful noticing that I am not saying that a certain state or company does that. It is highly probable that two or more competing companies come from the same state, but have different interests and thus they try to gain the upper hand, using what puppets they may have in the smaller states, until the final agreements are signed.

Finally due to the extremely slim majority of one only deputy the present government has in Parliament and their failure and inability to govern without scandals, they appear extremely vulnerable in all sorts of blackmails and internal and external attacks and subversions.

Finally there are the various social and financial difficulties which make the situation many times to boil, irrespectively of other factors involved.

Of course most of the people and the commentators, either because of ignorance or because their interest or the interests they represent are served better this way, stay only in the surface of events.

I hope I gave you a very general and extremely incomplete idea of what is happening.

I also send you in the attachment a letter in Greek I sent to a friend of mine this morning, in order to get an idea from a somehow philosophical point of view of what is going on in general.

The situation is very bad at present, but we have faced similar ones several times in the past too, for the last 30 years and I hope once again things will return back to “normal” until next time !!.

For the last four days I am reading the American and especially the British press in the Internet and they remind me in a similarity of 95% what they were writing few years ago in order to help and achieve the so-called orange and yellow «revolutions» in Ukraine and Georgia. I accept and I confess that I might be wrong but the similarities are so many that it is rather improbable to be only a coincidence. As a matter of fact, in our times, nothing really, is in the vast majority o cases, innocent or it happened by chance.

My old eyes have seen so many things that I am not surprised any more.

Το Βατοπέδι σε έμμετρο ...

Έλαβα το ακόλουθο έμμετρο σχόλιο από τον Παπα-Ηλία Υφαντή το οποίο και αναδημοσιεύω

ΣΓΣ


Σχόλιο…

Τέρμα πια στα Βατοπέδια!
Και στα πνευματικοπαίδια…

Μη μου πείτε ούτε λέξη:
Ότι «τα παιδία παίζει»
Κι ότι οι άγιοι υπουργοί μας
Κι οι πνευματικοί ταγοί μας
Άγρια το λαό εμπαίζει…

Όλοι τους είναι αθώοι
Και για όλους «βρέχει πέρα»…
Μόνο στον «κακό» Αλέξη
Έστειλε ο…Θεός τη σφαίρα!

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει κεφάλι
Και στην εκλογή την άλλη,
Φούντωσαν πια οι ελπίδες,
Πως, αντί γαλάζιες κάμπιες
Πράσινες θα τρων ακρίδες…

ΑΘΑΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΑ
























Ευχαριστώ Μάριε για τη συμβολή σου

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Ούτε ως ζήτουλες δεν θα γινόμαστε δεκτοί.

Μήπως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα μας, μαζί μ’ όλο τον κόσμο, διέρχονται οικονομικά δύσκολες ώρες; Και να αφήσουν τις πορείες, τις καταλήψεις και τις διαμαρτυρίες για ευθετώτερο χρόνο.

Ας στρωθούμε στις δουλειές μας για να αυξήσουμε την παραγωγή και την παραγωγικότητα μας και τελικά το ΑΕΠ μας. Χρωστάμε πολλά και είναι δυσβάσταχτα. Με το δρόμο που έχουμε πάρει χειροτερεύουμε την κατάσταση και τη θέση διεθνώς. Ούτε ως ζήτουλες δεν θα γινόμαστε δεκτοί.

ΣΓΣ


Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες για την χώρα μας ,έπεσαν οι μάσκες τόσο των «στρατιωτών» κουκουλοφόρων όσο και των αντίστοιχων κουκουλοφόρων «λοχαγών» και .. «στρατηγών».

Από την μια αποδείχτηκε περίτρανα ότι τα στρατεύματα των κουκουλοφόρων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα θρασύδειλο λεφούσι πλιατσικολόγων με ειδικότητα την απαλλοτρίωση Rollex , Prada , Armani και άλλων ….ταπεινών προϊόντων του εξορκισμένου καπιταλισμού.

Ένας καλός παρατηρητής αυτό που θα σημείωνε είναι ότι απουσίασε εντελώς το διαχρονικό σύνθημα, σημαία τους, το….. «Αλήτες , Ρουφιάνοι , Δημοσιογράφοι».

Αντίθετα στους τοίχους εμφανίστηκαν συνθήματα όπως …. «εκλογές τώρα», «το αίμα κυλάει , εκλογές ζητάει», « κάτω η χούντα της δεξιάς» και άλλα ….. «αναρχικά»(;) συνθήματα.

Αυτά τα συνθήματα είναι διαλεκτική διατύπωση για να κάνεις τη μέρα νύχτα και τα παϊδάκια νηστίσιμη σαρδέλα Καλλονής., αλλά σίγουρα δεν είναι …αναρχικά συνθήματα.

Αυτό που θα σημείωνε επίσης είναι ότι δεν επιτέθηκαν κατά των παραδοσιακών στόχων τους , τους δημοσιογράφους, και περιορίστηκαν στον έτερο στόχο τους , ….τους αστυνομικούς.

Έχουμε μια μετεξέλιξη ή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ετερόρρυθμο.. «deal» που καταργεί κάθε ιστορικό προηγούμενο ;

Τίποτα από τα δύο. Απλά ο παραδοσιακός χώρος των αναρχικών (που από την φύση άλλωστε της θεωρίας τους είναι ενάντια στη βία καθώς οι μεγαλύτερες σχολές και οι μεγαλύτεροι θεωρητικοί αναρχικοί, την θεωρούν όχι μόνο ακατάλληλο μέσο επιβολής αλλά την εξισώσουν με την αστική ηθική) έχει αλωθεί από τους λεγόμενους «αντιεξουσιαστές».

Εξάρτημα (εν αγνεία τους) του πολυπλόκαμου G. Soros και της Ανοικτής κοινωνίας (OSI). Σχεδιασμός ….τα υπόγεια του Λάγκλεϊ !

Το ελλαδικό παράρτημα των αντιεξουσιαστών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ΣΥΝ .

Το έχει καταγγείλει επίσημα το ΚΚΕ, το έχει αναφέρει ο κ. Πολύδωρας ως υπουργός δημοσίας τάξεως , έχουμε πάμπολλα παραδείγματα υπεράσπισης των συλληφθέντων αντιεξουσιαστών από ανθρώπους του ΣΥΝ, έχουμε το παράδειγμα με την σύλληψη για ληστεία τράπεζας (με αυτόματα όπλα, γεμιστήρες, χειροβομβίδες, κουκούλες) του «αντιεξουσιαστή» γιου του κ. Βούτση, στελέχους του ΣΥΝ και τέως βουλευτή.

Από την στιγμή λοιπόν που η πλειονότητα των ΜΜΕ κατευθύνεται από την … Πρεσβεία , το κίνημα των «αντιεξουσιαστών» από το ….εδώ πλοκάμι του G.Soros και αυτός αποτελεί την ……εμπορική βιτρίνα του Λάγκλεϊ, έχετε και την απάντηση στο ερώτημα γιατί αυτή η σημερινή …αγαστή «συνεργασία» ΜΜΕ- «αντιεξουσιαστών».

Τα ΜΜΕ και οι έμμισθοι γενίτσαροι τους , αποτελούν τους «κουκουλοφόρους λοχαγούς» . Στα πλάνα που πρόβαλαν εχθές το βράδυ(και από πληροφορίες μου μπλοκάρισαν τα τηλεφωνικά τους κέντρα από διαμαρτυρίες εξαγριωμένων πολιτών), έγραφαν ως υπότιτλο «ΤΩΡΑ» ενώ ήταν πλάνα αρχείου. Η ίδια προπαγανδιστική τεχνική με το CNN (εδώ).

Προς τιμήν του ο κ. Σόμπολος το επεσήμανε με αποτέλεσμα να προσπαθούν εναγωνίως να επικαλύψουν τα λόγια του .Το σχέδιο προέβλεπε να υπάρχει …συνεχώς …η εντύπωση αποδόμησης της έννομης τάξης.

Και επειδή τα τείχη …..πέφτουν πάντα από μέσα …, τον κεντρικό ρόλο του ύπουλου φιδιού έχει αναλάβει εργολαβικά ο εκφραστής και υμνητής των γερακιών του Μπους , ο ….. όμιλος Αλαφούζου .

Το «μερμηγκάκι» όπως τον αποκάλεσε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ή αλλιώς ο κ. «Θλιμμένος», καθώς με αυτό το ψευδώνυμο βγήκε δύο φορές στον ραδιοφωνικό αέρα .

Μέσα δε από την χθεσινή εκπομπή της Ελληνοφρένειας του Σκάι προέβηκαν σε βαρύτατο ηθικό και πολιτικό ατόπημα.

Ενώ δεν είχαν περάσει λίγες ώρες από την κηδεία του 15χρονου Αλέξη , και ενώ στην χώρα μας είναι σε εξέλιξη ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ σχέδιο αποσταθεροποίησης της Δημοκρατίας μας, παρουσίασαν τον Πρωθυπουργό της χώρας με ….αίματα στα χέρια.

Αυτό είναι …σάτιρα από άρρωστα μυαλά ή .....μέρος του σχεδίου κ. Αλαφούζo;

Αναρτήθηκε από politis-gr στις 1:04 μμ 87 σχόλια

Εξέγερση ή χαβαλές ......

Κέντρα... εξεγερμένων πολιτών
Εκτός από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι καταληψίες «κλείνουν» δημαρχεία, δημοτικά κτίρια και ραδιοφωνικούς σταθμούς. «Ανοικτές» συνελεύσεις με τη συμμετοχή πολλών πολιτών «E» 16/12
Μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι καταλήψεις δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων σε όλη τη χώρα. Οι περισσότεροι καταληψίες κινούνται ιδεολογικά στον αντιεξουσιαστικό χώρο, υπάρχουν όμως ανάμεσά τους και κάποιοι που εκφράζονται μέσα από πολιτικές παρατάξεις.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Mακάβριο ψέμα από τον πιστολέρο

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Mακάβριο ψέμα από τον πιστολέρο
Κόντρα υπουργείου με ιατροδικαστή
Νέος κύκλος κινητοποιήσεων
"Μισή" απόφαση για τη "ζαρντινιέρα"
Γενικός ξεσηκωμός για τον Αλέξη
Ως εδώ η γενιά του play station ξύπνησε!
Βλέπουν νέα κοινωνική έκρηξη

Το Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου, το οποίο βρισκόταν χθες για 5η ημέρα υπό κατάληψη
Οι πιο πολλές καταλήψεις είναι «ανοιχτές» στις τοπικές κοινωνίες και απολαμβάνουν την αποδοχή μερίδας του πληθυσμού.

Την αποδοχή των πολιτών φαίνεται να έχει η κατάληψη του κτιρίου «Γαλαξίας» στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Εκτός από αυτές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η Νομική και το Πολυτεχνείο στην Αθήνα και η Σχολή Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, εξαπλώνονται οι καταλήψεις και σε δημαρχεία και άλλα δημοτικά κτίρια, όπως το παλιό δημαρχείο Χαλανδρίου, όπου λειτουργεί ΚΕΠ, το δημαρχείο Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα, το δημαρχείο Συκεών στη Θεσσαλονίκη, το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Συνεχίζονται επίσης σε όλη τη χώρα οι καταλήψεις ραδιοφωνικών σταθμών, όπου οι ομάδες δράσης χρησιμοποιούν το ραδιοφωνικό βήμα για να εκφωνήσουν τα αιτήματά τους.
Κοινό σημείο των καταλήψεων είναι το ότι διενεργούν ανοιχτές συνελεύσεις όπου είναι δυνατή η συμμετοχή όλων των πολιτών. Η συμμετοχή αυτή είναι κατά περίπτωση περισσότερο ή λιγότερο διευρυμένη.
Αγιος Δημήτριος: Για πέμπτη μέρα χθες το δημαρχείο Αγίου Δημητρίου βρισκόταν υπό κατάληψη και οι συμμετέχοντες σε αυτή επέτρεψαν την είσοδο ορισμένων δημοτικών υπαλλήλων, προκειμένου να λειτουργήσουν ορισμένα τμήματα εξυπηρέτησης πολιτών και κυρίως μεταναστών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, η δημοτική αρχή δεν άφησε τους υπαλλήλους να εργαστούν με στόχο, όπως υποστηρίζουν οι καταληψίες, να προβοκάρει την κίνησή τους. Οι ίδιοι λένε ότι στις γενικές συνελεύσεις που διεξάγονται κάθε απόγευμα συμμετέχει πλήθος κόσμου από την περιοχή και κυρίως άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας, που ενώ επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν διστάζουν να πάνε στις πορείες.
«Αποφασίσαμε να καταλάβουμε το δημαρχείο γιατί θέλαμε να διαμορφώσουμε ένα κέντρο σε ένα σημείο δημόσιο, ανοιχτό, για να μπορούμε όλοι να συζητήσουμε, να ενημερώσουμε, να δράσουμε από κοινού. Θελήσαμε να εκφράσουμε την οργή και την αντίστασή μας με όρους αυτο-οργάνωσης», λένε όσοι συμμετέχουν στην κίνηση και τονίζουν ότι η πρωτοβουλία τους έχει γίνει αποδεκτή με θέρμη ακόμα και στο εξωτερικό: «Βρήκαμε από τον κόσμο περισσότερη ανταπόκριση από ό,τι περιμέναμε. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα κατάληψη δημαρχείου με τέτοια συμμετοχή.
Τα κείμενά μας που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά έχουν βρει αλληλέγγυους αντιεξουσιαστές στο εξωτερικό. Διαβάστηκαν έξω από το ελληνικό προξενείο στο Σικάγο».
Σχολιάζοντας την κατάσταση που προκλήθηκε μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, σημειώνουν: «Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για όλα αυτά. Δεν είναι υπεύθυνοι ο κάθε πολίτης κι ο κάθε μετανάστης, αλλά το κράτος που έχει φτιάξει ένα σύστημα διαπλεκόμενο, το κράτος που οπλίζει το χέρι του κάθε ψυχωτικού, του κάθε ακροδεξιού».
Πάντως, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που αποδοκιμάζουν την κατάληψη, υπάρχουν και οι δημότες που υποστηρίζουν την κίνηση ενώ άλλοι εκτιμούν ότι οι νέοι είναι καλύτερα να βγαίνουν στον δρόμο, όπου όλος ο κόσμος μπορεί να τους δει και να ξεσηκωθεί μαζί τους.
Νέα Σμύρνη: Ευρύτερη αποδοχή από τους δημότες φαίνεται να έχει η κατάληψη του κτιρίου «Γαλαξίας» στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Από τη μία πλευρά πολλοί κάτοικοι της περιοχής συμμερίζονται τις ειδικότερες αξιώσεις των καταληψιών, από την άλλη η κίνηση δεν εμποδίζει καμιά τρέχουσα λειτουργία του οικοδομήματος.
Το συγκεκριμένο κτίριο, που στο παρελθόν λειτουργούσε ως καφετέρια, ανήκει στον δήμο και είναι εγκαταλειμμένο για περίπου μία πενταετία. Οι νέοι που κατέλαβαν τον χώρο προχτές θέλουν να εμποδίσουν την ενδεχόμενη εμπορική εκμετάλλευσή του από τον δήμο και να αναπτύξουν ένα «αυτοδιαχειριζόμενο» κοινωνικό κέντρο, που θα είναι «ανοιχτό και φιλικό σε κάθε πολίτη».
«Είμαστε αγανακτισμένοι. Θέλουμε να κάνουμε ένα κέντρο αντι-προπαγάνδας, αντι-πληροφόρησης γύρω από τα γεγονότα αυτά, να μας ακούσει ο κόσμος και μακροπρόθεσμα να φτιάξουμε ένα κοινωνικό κέντρο. Θέλουμε να λειτουργήσουμε ενωτικά σε όλες τις ιδεολογικές τάσεις», λέει ένας από τους συμμετέχοντες στην κατάληψη.
ΕΝΟΠΛΟΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΠ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Μολονότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν σημειωθεί έκτροπα, χθες τα ξημερώματα οι καταληψίες του παλαιού δημαρχείου - ΚΕΠ στο Χαλάνδρι δέχθηκαν επίθεση από ένοπλο. Σύμφωνα με όσους συμμετέχουν στην κατάληψη, ο άντρας -που δήλωσε «αγανακτισμένος πολίτης»- ήταν μπράβος της νύχτας.
Οι καταληψίες αναγκάστηκαν υπό την απειλή όπλου να φύγουν, ωστόσο επανακατέλαβαν το κτίριο.
Η συγκεκριμένη κατάληψη ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής και, όπως είπαν ορισμένοι, το κτίριο του ΚΕΠ επιλέχθηκε επειδή είναι σε κεντρικό σημείο στην περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι οι καταληψίες ενημέρωναν τους πολίτες ότι δύο ακόμα ΚΕΠ λειτουργούν στην περιοχή και προσπαθούσαν να λύσουν όποια προβλήματα παρουσιάζονταν, δεν έλειψαν οι δυσαρέσκειες από τους δημότες που διαμαρτύρονταν για το ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους και ότι ενέργειες σαν κι αυτή παραλύουν το κράτος.
Εχοντας «μετονομάσει» το ΚΕΠ από Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών σε Κέντρο Εξεγερμένων Πολιτών, ζητούν την κατάργηση όλων των «τρομονόμων» και άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, ενώ καλούν τους δημότες του Χαλανδρίου μέσω της γενικής συνέλευσης να αγωνιστούν μαζί τους για την «ανατροπή ολόκληρου του συστήματος».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ειρηνική διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Συκεών
Μπροστά σε νεαρούς διαδηλωτές που μοίραζαν φυλλάδια και φώναζαν συνθήματα βρέθηκαν χθες δημότες των Συκεών Θεσσαλονίκης, που ωστόσο εξυπηρετήθηκαν παρά την κατάληψη του δημαρχείου στην οποία προχώρησαν οι νεαροί, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.
«Κάναμε μια ειρηνική διαμαρτυρία, οι πολίτες εξυπηρετούνται κανονικά, αλλά δεν επιτρέπουμε την είσοδο σε εκπροσώπους της δημοτικής αρχής», δήλωσαν εκπρόσωποι των καταληψιών που παρέμειναν όλη τη μέρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Οι νεαροί, που στην πλειονότητά τους είναι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, κάλεσαν τους κατοίκους των Συκεών σε ανοιχτή σύσκεψη χθες το βράδυ για να συζητήσουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
«Οι μαζικές πορείες και οι γενικευμένες συγκρούσεις, εκτός από την αναμφισβήτητη οργή όλων μας απέναντι στην κρατική καταστολή αναδεικνύει και ένα βαθύτερο αίτημα: να είμαστε εμείς αυτοί που θα καθορίζουμε κάθε πτυχή της ζωής μας», τονίζεται σε ανακοίνωση των καταληψιών.
ΑΡΓΥΡΩ ΛΥΤΡΑ
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=4750&pubid=2036741

Πολύ καθυστέρηση πέφτει .... Ποιος βοηθάει;

Το «γεφύρι του Μπουργκάς»


Τον Μάρτιο του 2007, η Ελλάδα «έγινε» ενεργειακός κόμβος και ξαφνικά «απέκτησε» γεωπολιτικό εκτόπισμα. Δεκαέξι χρόνια μετά τη γέννηση της ιδέας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και είκοσι μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας δεν έχει μπει ούτε λιθαράκι. Στις 11 Νοεμβρίου, ο Ρώσος Αλεξάντερ Ταρακάνοφ, διευθύνων σύμβουλος της Trans Balkan Pipeline (της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα) παρουσίασε στην Αλεξανδρούπολη την πρόοδο του έργου. Σε συνέντευξη στον Έλληνα ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters Γιώργο Χατζηδάκη, μίλησε ξεκάθαρα…

…για αναβολή της έναρξης κατασκευής: «Αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, μιλάμε για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο ή Νοέμβριο 2009. Στην αρνητική εκδοχή θα υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις ακόμα».

Η δήλωση Ταρακάνοφ δεν εμφανίστηκε πουθενά στον ελληνικό Τύπο – την εντοπίσαμε μόνο στο σάιτ της Ναυτεμπορικής. Όχι πώς τα ΜΜΕ δεν γράφουν για το έργο, απλώς οι τίτλοι τους είναι αλλού γι’ αλλού: «Πρότυπο περιβαλλοντικής ευθύνης ο αγωγός» μετέδωσε το ΑΠΕ, ενώ την ίδια μέρα αρκετά ΜΜΕ έγραφαν πως τα έργα προχωράνε κανονικά. Η είδηση του Reuters χώρεσε πάντως στην ιστοσελίδα του Guardian. Πώς γίνεται με ένα κατεξοχήν ελληνικό θέμα να ασχολείται ο Guardian αλλά τα ελληνικά ΜΜΕ ούτε καν να το αναφέρουν;

Μια μέρα μετά, η αντίστοιχη εκδήλωση της TBP στο Μπουργκάς διακόπηκε από 100 περίπου Βούλγαρους, οι οποίοι εισέβαλαν στην αίθουσα και δεν άφησαν τον Ταρακάνοφ να ολοκληρώσει την ομιλία του. Σε σχετικό δημοψήφισμα στη βουλγαρική πόλη, το 90% όσων ψήφισαν εξέφρασε την αντίθεσή του στον αγωγό. Η συμμετοχή βέβαια δεν ξεπερνούσε το 20%, αλλά σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις καθυστερούν τη διαδικασία.

Το γεφύρι του... Μπουργκάς ολημερίς χτιζόταν (γράφουν τα ελληνικά ΜΜΕ), το βράδυ εγκρεμιζόταν (λέει η πραγματικότητα):

• Δεν υπάρχει καν μελέτη σκοπιμότητας! Η παλιά είναι του… 2002 και η νέα θα είναι, λέει, έτοιμη μέσα στο 2009.

• Ούτε λόγος βέβαια ακόμα για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρά τους γνωστούς οικολογικούς κινδύνους για τον Έβρο και το Αιγαίο.

• Τέλος, υπάρχουν οι νέοι παράμετροι της οικονομικής κρίσης και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, τις οποίες οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας βολικά αφήνουν στην άκρη: Κατά τον σχεδιασμό, η κοινοπραξία θα βάλει το 30% των κεφαλαίων και το υπόλοιπο 70% θα προέλθει από δανεισμό. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;

«Ακόμα και όσοι θριαμβολογούσαν στην αρχή, τώρα ανησυχούν» μας λέει ο Χρήστος Λαζόπουλος, μέλος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου που αντιτίθεται στον αγωγό. «Οι τοπικοί άρχοντες νιώθουν πως τους κοροϊδεύουν, ενώ όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως ο αγωγός δεν θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής». Ο ίδιος... αισιοδοξεί πως το έργο θα καθυστερήσει για πολλά χρόνια ακόμα: «Από τη μία, η χωροθέτηση δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ μόλις ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες σκοπιμότητας. Από την άλλη, η συμφωνία διέλευσης πρέπει να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των τριών χωρών, διαδικασία που προβλέπεται μακρά».

Όπως λέει στο Ποντίκι Global ο δημοσιογράφος του Reuters που μίλησε με τον Pώσο επικεφαλής της κοινοπραξίας, Γιώργος Χατζηδάκης, «ο Ταρακάνοφ άφησε να εννοηθεί πως οι εργασίες δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν από το 2010». Ακόμα κι αυτή η πρόβλεψη φαντάζει πολύ αισιόδοξη. Μάλλον το έργο θα ξεκινήσει μόνο… αν θαφτεί η γυναίκα του πρωτομάστορα στα θεμέλιά του.

(Ποντίκι, 27.11.2008)

http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=3526&Itemid=54

Μη σπρώχνωστε ....


Ετοιμάζεται η Ντόρα
Θάνος Δημάδης
15-12-2008

Βήμα-βήμα χτίζει η Ντόρα Μπακογιάννη το ηγετικό της προφίλ για τη μετα-Καραμανλή εποχή. Την ώρα που η κυβέρνηση δοκιμάζεται σκληρά από τις εξάρσεις κοινωνικής έντασης και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καταρρακώνουν την Ελλάδα και προβάλλουν την εικόνα ενός «παράδεισου αναρχίας», η υπουργός Εξωτερικών βρήκε ακόμα μία αφορμή για να θυμίσει στους καραμανλικούς της ΝΔ ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί πολιτικά η συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στο μεγάλο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», προβάλλοντας κατά κάποιον τρόπο τον εαυτό της ως εκείνη που θεωρούσε αναμενόμενη την αντίδραση της νεολαίας. Ξεχνώντας μάλλον ότι η οργή ξεχειλίζει κατά μίας κυβέρνησης στην οποία και η ίδια μετέχει.
Μαστίγιο και καρότο
Θεωρώντας, έτσι, τον εαυτό της την πολιτικό που αφουγκράζεται τα προβλήματα των νέων, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρεται στην «κοινωνική σύρραξη» των τελευταίων ημερών. Με τη φράση «περίμενα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε» χρίζει τον εαυτό της... προφήτη. Δήλωση που μόνο υποστηρικτική δεν μπορεί να θεωρηθεί προς την κυβέρνηση -και κατ' επέκταση προς τον Κώστα Καραμανλή-, αφού σηματοδοτεί μια προσωπική στρατηγική της κ. Μπακογιάννη με σκοπό να προστατεύσει την εικόνα της από τα λάθη κυβερνητικών πολιτικών που οδήγησαν τη σημερινή νεολαία στην «επανάσταση». Η υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να χρησιμοποιεί την τακτική του μαστίγιου και του καρότου προκειμένου να ροκανίζει -με πολλή προσοχή- τη σταθερότητα του κ. Καραμανλή στην εξουσία, την ώρα που σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις της διατρανώνει τη στήριξή της στο πρόσωπό του, κλείνοντας όλα τα σενάρια πρόωρων εκλογών και παραίτησης της κυβέρνησης. Έτσι, και από το «Der Spiegel» τονίζει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της, αφού οι μεταρρυθμίσεις δεν επιδέχονται αναβολή». Ως γνωστόν, όμως, στην πολιτική επικοινωνία τα λόγια μπορούν καμιά φορά να απέχουν κατά πολύ από την πράξη...
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=62594

Λέτε να ....

Προκλητικό «κουκούλωμα»

Γιώργος Κύρτσος

15-12-2008

Η κυβέρνηση Καραμανλή ετοιμάζεται να κάνει ακόμη ένα στρατηγικής σημασίας πολιτικό λάθος. Στην προσπάθειά της να καλύψει κυβερνητικούς και κρατικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου θα αποφύγει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και θα υποβαθμίσει την όλη διαδικασία στην έκδοση κομματικών πορισμάτων για το τι ακριβώς συνέβη με το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών.

Πρόκειται για μία υπόθεση μέσα από την οποία δημιουργήθηκαν εμπορικές υπεραξίες αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ και μαύρο πολιτικό χρήμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ρεκόρ διαφθοράς

Με τη μέθοδο που ακολουθεί η κυβερνητική ηγεσία πάμε για νέο ρεκόρ πολιτικής διαφθοράς. Επιχειρείται το «κουκούλωμα» μίας υπόθεσης στην οποία εμπλέκονται εκκλησιαστικοί παράγοντες, ένα νέου τύπου παραδικαστικό κύκλωμα, και δεκάδες κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες. Όλοι αυτοί συνεργάστηκαν ξεπερνώντας γραφειοκρατικές δυσκολίες και την αδράνεια που χαρακτηρίζει τη σημερινή εξουσία, για να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό λεηλασίας του δημόσιου συμφέροντος.

Οι αναλυτές των διεθνών ΜΜΕ συνδέουν την έκρηξη της λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας με την κυβερνητική διαφθορά. Εκτιμούν ότι σε μία περίοδο οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών η έξαρση των φαινομένων πολιτικής διαφθοράς αποσταθεροποιεί το δημοκρατικό μας σύστημα και την κοινωνία.

Ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε την πρωθυπουργική του πορεία υποσχόμενος διαφάνεια, σεμνότητα και ταπεινότητα, και τους τελευταίους μήνες καλύπτει υπουργούς και κρατικά στελέχη με πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Η επιλογή του έχει τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και τον ίδιο. Περιορίζει δραστικά την αξιοπιστία τους και την ικανότητα να ηγηθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Παρά το κυβερνητικό «κουκούλωμα» που επιχειρείται, η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου θα συνεχίσει να ασκεί τεράστια επικοινωνιακή και πολιτική πίεση στην ολοένα πιο προβληματική κυβέρνηση. Κατά την άποψή μας, η πολιτική διαχείριση του σκανδάλου αποτελεί ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο.

http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=62596