Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Περίεργο δημοσίευμα της Pravda για …τη “Μακεδονία”



Rate This

Ένα δημοσίευμα τη Pravda για την επιβίωση των Σκοπίων, αναδημοσιεύουμε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα Σκόπια μπορεί να είναι το επόμενο θερμό σημείο του πλανήτη.

Σ΄ όλο το δημοσίευμα τα Σκόπια ,αναφέρονται ως “Μακεδονία”.“Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μπορεί να γίνει το επόμενο θερμό σημείο στον κόσμο.
Πρόσφατα, το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους διαχειριστές του Facebook να μπλοκάρουν τα προφίλ των χρηστών που υποκινούν εθνοτικές διαμάχες.
Δεν αποκλείεται η χώρα σύντομα να γίνει πεδίο μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε “Σλαβομακεδόνες” και αλβανούς.
Στα μέσα Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της χώρας των Σκοπίων μια φιλονικία ξέσπασε μεταξύ “Μακεδόνων” και Αλβανών.
Στους τελευταίους δεν άρεσε το γεγονός ότι μια ορθόδοξη εκκλησία θα χτιστεί στο κέντρο της πόλης. Ως αποτέλεσμα, οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών που προσπάθησαν να βάλουν τάξη, τραυματίστηκαν .
Μετά το συμβάν το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από το Facebook να απενεργοποιήσει το προφίλ και τις σελίδες των ομάδων που προκαλούν εθνοτικό μίσος.
Η αστυνομία τόνισε ότι το δίκτυο χρησιμοποιείται από εξτρεμιστές για την προώθηση του μίσους και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, η οποία μπορεί να απειλήσει τη κρατική υπόσταση.
Οι ανησυχίες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν βάση. Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού από τα δύο εκατομμυρία της χώρας είναι Αλβανοί. Οι χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» που εκδόθηκαν στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο προκαλούν.
Η “Μακεδονία” αποσχίστηκε από τη Γιουγκοσλαβία ειρηνικά, αλλά οι Αλβανοί αντιμετωπίζουν τη κυριαρχία της με επιφυλάξεις. Οι σχέσεις μεταξύ Σλάβων και Αλβανών έχουν γίνει πιο περίπλοκες, και στο τέλος, η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική.
Τον Φεβρουάριο του 2001, τα μέλη του Αλβανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), είχαν ξεκινήσει στρατιωτικές ενέργειες . Μόνο έξι μήνες αργότερα με πίεση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Συμφωνία της Οχρίδας που υπεγράφη, αναφέρει ότι στις περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 20 τοις εκατό, η γλώσσα τους λαμβάνει επίσημη θέση. Αλβανοί πολιτικοί έχουν προσχωρήσει στην κυβέρνηση της “Μακεδονίας”, και ένα εθνικής εμβέλειας κανάλι στην αλβανική γλώσσα εκπέμεπει.
Ήταν ουσιαστικά “ομοσπονδιοποίηση” της “Μακεδονίας”. Ωστόσο, αυτές οι παραχωρήσεις δεν ηρέμησαν τους Αλβανούς εθνικιστές. Συνέχισαν την πίεση στις τοπικές αρχές και το 2005 κέρδισαν το δικαίωμα να υψώσουν την αλβανική σημαία στις περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Μερικοί από τους πολιτικούς τους, δεν διστάζουν να υποστηρίζουν στις δηλώσεις τους ότι “οι αλβανικές περιοχές της Μακεδονίας πρέπει να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο, και αργότερα, ίσως, στην Αλβανία”. Ένας νέος γύρος σύγκρουσης ξέσπασε το 2008, αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο Θάτσι, ζήτησε την πλήρη ισότητα των δύο γλωσσών.
Αρχικά, ο πρόεδρος Νικόλα Γκρουέφσκι αντιστάθηκε, αλλά η πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ τον ανάγκασε να συμφωνήσει σε όλα. Ωστόσο, οι Αλβανοί δεν είναι ικανοποιημένοι και πάλι . Από τότε υπήρξαν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των “Μακεδόνων” και Αλβανών.
Μία από αυτές έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες.
Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει τον αλβανικό εθνικισμό γιατί δεν έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασία της. Η γειτονική Ελλάδα που θα μπορούσε να έχε γίνει σύμμαχος στην επίλυση του αλβανικού ζητήματος δεν αναγνωρίζει τη χώρα που ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η διαμάχη για το όνομα είναι σε εξέλιξη από το 1993, αλλά ακόμη δεν έχει επιλυθεί. Ως αποτέλεσμα, οι Έλληνες είναι κατά της εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. “Το θέμα έχει συζητηθεί για πολύ καιρό, και δεν είναι σαφές πόσο σύντομα θα επιλυθεί”, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Putyatin, ένας ιστορικός. “Ωστόσο, μέχρι σήμερα ακόμη και με την παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν έχει προχωρήσει αυτή η διαδικασία προς τα εμπρός
Σύμφωνα με Putyatin, η Μακεδονική κρατική υπόσταση απειλείται σοβαρά. “Πολλοί Μακεδόνες έχουν βουλγαρικά διαβατήρια, και είναι πιθανό ότι στο μέλλον το έδαφος της ΠΓΔΜ θα κατανεμηθεί μεταξύ της Βουλγαρίας και του Κοσσυφοπεδίου, και οι Μακεδόνες θα αποτελούν μειοψηφία και στις δύο χώρες.
Η Σερβία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Μακεδονίας, αλλά η δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια “, είπε.
Vadim Trukhachev”

Never Fight a Land War in Asia | STRATFOR

Never Fight a Land War in Asia | STRATFOR

Never Fight a Land War in Asia

Never Fight a Land War in Asia

By George Friedman

U.S. Secretary of Defense Robert Gates, speaking at West Point, said last week that “Any future defense secretary who advises the president to again send a big American land army into Asia or into the Middle East or Africa should have his head examined.” In saying this, Gates was repeating a dictum laid down by Douglas MacArthur after the Korean War, who urged the United States to avoid land wars in Asia. Given that the United States has fought four major land wars in Asia since World War II — Korea, Vietnam, Afghanistan and Iraq — none of which had ideal outcomes, it is useful to ask three questions: First, why is fighting a land war in Asia a bad idea? Second, why does the United States seem compelled to fight these wars? And third, what is the alternative that protects U.S. interests in Asia without large-scale military land wars?


Read more: Never Fight a Land War in Asia | STRATFOR


ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ Ο ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕ ΤΟΝ… ΦΙΛΟ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ

 
 
Rate This

AΛΛΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Ότι θα πήγαινε στο ΔΝΤ το είχε πει τον ίδιο μήνα (Δεκέμβριο του 2009) στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
Δεν είπε κάτι το νέο ο «γιατρός μας» κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τον Δεκέμβριο του 2009, δύο μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβό του, είχε εκφράσει την επιθυμία να μπει η Ελλάδα στη ζεστή αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο πρωθυπουργός είχε… προϊδεάσει για την απόφασή του (ασφαλώς κατόπιν άνωθεν εντολών που προφανώς προεκλογικά είχαν δοθεί…) να πάει στο ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2009 (απόλυτη σύμπτωση με τις εξομολογήσεις του Στρος-Καν), όταν στελέχη κορυφαία κατήγγειλαν το ΔΝΤ σαν μπαμπούλα, ο κ. Παπανδρέου, ξαφνικά, από το πουθενά, παίρνοντας τον λόγο είχε πει ότι ακούω να δαιμονοποιείται το ΔΝΤ. Δεν είναι άσχημη η λύση του ΔΝΤ!
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, μόλις το άκουσε, είπε σε διπλανούς του, μεταξύ των οποίων ήταν και η Τόνια Αντωνίου, «Μας πάει στο ΔΝΤ»!
Το… περιστατικό αυτό το είχε καταγράψει το «ΠΑΡΟΝ», πλην όμως τότε δεν δόθηκε η πρέπουσα προσοχή.
Στο φύλλο της 21 Φεβρουαρίου του 2010, με τίτλο «Ευρώπη ή ΔΝΤ», γράφαμε:
«Το δίλημμα της κυβέρνησης περί αναζήτησης οικονομικής και τεχνικής βοήθειας σε Ευρώπη ή ΔΝΤ δεν είναι καινούργιο όπως παρουσιάζεται στα ΜΜΕ λόγω των εξελίξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαίος υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στενός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου έχει αναφερθεί στο ζήτημα προ μερικών εβδομάδων. Σε σύσκεψη με στελέχη του κόμματος και συνεργάτες του είχε αναφέρει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σκεφτόταν εξαρχής, από την πρώτη του συνάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ιδέα να προσφύγει η Ελλάδα μόνη της στο ΔΝΤ. Εκτιμούσε ότι η Ευρώπη δεν έχει τη βούληση να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ και οι προσωπικές του σχέσεις με βασικούς παίκτες (Μέρκελ και Μπαρόζο, κυρίως) δεν ήταν (και εξακολουθούν να μην είναι) καλές. Κάποιοι από το επιτελείο του τον έπεισαν να μην προχωρήσει, αλλά η εκτίμηση του πρωθυπουργού παραμένει στο τραπέζι».
Ο κ. Στρος-Καν προσφέρει απλώς τις αποδείξεις για την προγραμματισμένη από τον κ. Παπανδρέου πορεία προς το ΔΝΤ, που επιβεβαιώνει ότι γνώριζε ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας και ποιον σύμμαχο του είχαν εξασφαλίσει.
Το θέμα όμως που προκύπτει βρίσκεται αλλού. Στο γιατί ο πρόεδρος του ΔΝΤ βγήκε τώρα να αποκαλύψει την επαφή που είχε με τον Παπανδρέου πριν από 14 ολόκληρους μήνες. Ποιος ο λόγος να εκθέσει, να δώσει, τον… φίλο του τον Γιώργο. Γιατί τον αδειάζει… Και ενδεχομένως και με τη… σύσταση, τις υποδείξεις κάποιων που θέλουν να κάνουν ακόμη πιο μπάχαλο την Ελλάδα ή ακόμη και να τελειώσουν τον Παπανδρέου. Να ανάψουν φωτιά και μέσα στο κόμμα του, όπου πλέον χάνουν και το επιχείρημα ότι δεν ξέραμε ότι λεφτά δεν υπάρχουν, ότι στον δρόμο υποχρεωθήκαμε, προ της χρεοκοπίας, να πάμε στο ΔΝΤ.
Δεν μπορεί έτσι από το πουθενά να θυμήθηκε τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό ο Στρος-Καν πριν από δεκατέσσερις μήνες. Και την αποκαλύπτει σε ένα ντοκιμαντέρ γαλλικού καναλιού για τον πρόεδρο του ΔΝΤ εν όψει της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές έπειτα από δύο χρόνια, όπου θα είναι αντίπαλος του Σαρκοζί, και το οποίο θα προβληθεί στα τέλη Μαρτίου. Ποιος ο λόγος που διέρρευσε σε μια ελληνική εφημερίδα, την «Καθημερινή»; Τι εξυπηρετεί αυτή η… προαναγγελία;
Μια απλοϊκή εξήγηση θα ήταν ότι μπρος στην ομολογημένη πλέον αποτυχία του Μνημονίου ο Στρος-Καν ήθελε να περάσει προς τα έξω ότι ο Παπανδρέου ήρθε στο ΔΝΤ, με δική του πρωτοβουλία πήγαμε στην Ελλάδα. Επομένως δεν φταίω εγώ για το βούλιαγμα του ελληνικού λαού. Και για ό,τι θα επακολουθήσει…
Η αποκάλυψη αυτή, που σκιάζει το θερμό κλίμα και τις αγάπες με τις οποίες είχε παρουσιασθεί κατά την εδώ επίσκεψή του ο κύριος ΔΝΤ, στον οποίο προσφέρθηκε το βήμα της Βουλής και του έγινε υποδοχή Καίσαρα, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που κάθε μέρα διαπιστώνουμε, ότι όλα ήταν απ’ έξω σχεδιασμένα. Απομένει πάντως να μάθουμε τι άλλα ο Παπανδρέου έχει συμφωνήσει και δεν έχει πει…
Αυτή πάντως η ψυχρότητα με τον ένα από τους δανειστές μας, που… συμπτωματικά την ίδια ψυχρότητα έδειξε και η γερμανίδα γκαουλάιτερ κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μας, δεν μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός… Κάτι σημαίνει. Κάτι μας ετοιμάζουν στις 25 του Μάρτη…

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Σενάριο FT για εκλογές και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους

Η εφημερίδα τονίζει ότι για να «ξεκαθαρίσει το τοπίο», ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να καταφύγει σε πρόωρες κάλπες«E» 1/3
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Πρόωρες εκλογές προκειμένου «να ξεκαθαρίσει το κλίμα» στην Ελλάδα, αλλά και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διαβλέπουν οι Financial Times.
Το editorial της βρετανικής εφημερίδας εκτιμά καταρχήν ότι ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησής του το 2013, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «με βάση τα επιτεύγματά του, θα του άξιζε να κερδίσει».

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι Financial Times εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός με τον Ν. Σαρκοζί
Οι Financial Times εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός με τον Ν. Σαρκοζί
Στην Ελλάδα το κλίμα κινείται περισσότερο προς την ανησυχία και τον φόβο για το μέλλον παρά προς τον θυμό για τα μέτρα λιτότητας, επισημαίνουν οι FT, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποτυγχάνουν.
«Η Ε.Ε. κάνει σωστά που σχεδιάζει μια διαδικασία ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους, όμως, σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει σκέψη να εξαναγκαστούν οι κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων να αποδεχτούν ζημιές», προσθέτουν.
Η εφημερίδα επισημαίνει ως βασική επιτυχία του προγράμματος της κυβέρνησης τη μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες πέρυσι, αλλά προσθέτει ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αυτό που έχει σημασία είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας ανταγωνισμού, που μπορεί να φέρει ανάπτυξη και να σπάσει την «ομηρεία» της οικονομίας από ομάδες προνομιούχων, όπως οι οδηγοί φορτηγών, οι φαρμακοποιοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
«Η αλλαγή της ελληνικής νοοτροπίας και στάσης απέναντι στο κράτος είναι ένα έργο που θα διαρκέσει για μία ολόκληρη γενιά, πέραν της πολιτικής ζωής του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Δουλειά του είναι να πείσει τη σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων, που δεν ωφελούνται από τα ειδικά προνόμια των λίγων, ότι τελικά θα κερδίσουν από τις μεταρρυθμίσεις».
Παράλληλα, πρέπει να περιορίσει τη δυσαρέσκεια των υπουργών του, που ανησυχούν ότι οι καριέρες τους απειλούνται, αφού οι μεταρρυθμίσεις περιορίζουν την ικανότητά τους να εφαρμόσουν πελατειακές σχέσεις. Για να «ξεκαθαρίσει το τοπίο», ο πρωθυπουργός ενδέχεται να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, λέει η εφημερίδα.
Διαφορετική αναφορά, μέσω της στήλης Lex, τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε ήδη να μελετούν το «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα, καθώς η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους φαντάζει ολοένα και πιο απαραίτητη.
«Το ελληνικό πακέτο διάσωσης δεν απαντά στη σημαντική ερώτηση του πώς να γίνει το χρέος της χώρας διατηρήσιμο», επισημαίνεται στο άρθρο.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Spiegel εναντίον Bild για Ελλάδα

Τη στάση της λαϊκής εφημερίδα Bild έναντι της ελληνικής κρίσης χρέους στιγματίζει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Spiegel, θέτοντας το ερώτημα εάν όσα έγραψε για την Ελλάδα «είναι δημοσιογραφία»...12:36 28/2
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

«Bild - Οι εμπρηστές», είναι ο  τίτλος του εξωφύλλου του περιοδικού  Spiegel που κυκλοφόρησε σήμερα και εξαπολύει επίθεση στην λαϊκή εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία, καταλογίζοντας της, με αφορμή τη στάση της έναντι της Ελλάδας,  ότι  «κατρακυλά  στο ρόλο ενός δεξιού-λαϊκιστικού κόμματος, το οποίο λείπει από τη γερμανική πολιτική κουλτούρα».

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Spiegel εναντίον Bild για  Ελλάδα
Το Spiegel  αναφέρεται εκτενώς  στον ρόλο που έπαιξε η  Bild στην ελληνική κρίση: «Όταν πέρσι τέτοιο καιρό έγινε  σαφές ότι η Ελλάδα κινδύνευε να χρεοκοπήσει χωρίς οικονομική βοήθεια, η Bild έθεσε το ερώτημα αυτό κατ’ αρχήν προσεκτικά: ‘Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα και τις γερμανικές τράπεζες στη χρεοκοπία;’
Spiegel εναντίον Bild για  Ελλάδα
«Δέκα ημέρες αργότερα άρχισαν τα πυροτεχνήματα των πρωτοσέλιδων: ‘Οι Έλληνες τσακώνονται και απεργούν, αντί να κάνουν οικονομία’ ή Έτσι καίνε οι Έλληνες τα ευρώ;’  Σε λίγο αρχίζουν και οι οδηγίες: ‘Όχι λεφτά στην Ελλάδα’, ‘Γιατί να πληρώσουμε στους Έλληνες τις συντάξεις πολυτελείας;’
«Έτσι με την ολοκλήρωση της καμπάνιας δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ο ελληνικός λαός απεργεί επί 24ώρου βάσεως, πως του αρέσει να κοιμάται πολύ, ζει σε βάρος των άλλων και είναι αθεράπευτα διεφθαρμένος. Είναι άραγε αυτό δημοσιογραφία;
«Στο αποκορύφωμα της καμπάνιας της Bild … όλη αυτή η δημιουργία κλίματος συνδυάστηκε και με εκκλήσεις προς τους Γερμανούς πολιτικούς, που είχαν το χαρακτήρα διαταγής: ‘Κυρία Μέρκελ, μείνετε σταθερή στο όχι σας’ ή ‘Κύριε αντικαγκελάριε, έχουμε εμπιστοσύνη στο λόγο σας.’»
Το δημοσίευμα του Spiegel, καταλήγει: «Η Bild συνιστά για την καγκελάριο ευχή και κατάρα. Διότι η καγκελάριος από τη μια είναι πολιτικός που φοβάται τη δημιουργία κλίματος, επειδή δεν είναι ο τύπος του λαϊκού ηγέτη, ο οποίος μπορεί να κατευθύνει τις διαθέσεις του κόσμου εκεί που θέλει. Γι’ αυτό δεν της αρέσουν οπωσδήποτε οι καμπάνιες σαν αυτή της Bild  κατά της Ελλάδας.  Από την άλλη όμως η κ. Μέρκελ πιστεύει ότι χρειάζεται τη λαϊκή εφημερίδα για την εκλαΐκευση και τελικά για την αποδοχή της πολιτικής της.»
Πηγή: Deutsche Welle