Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Με αφορμή ένα σχόλιο σε προηγούμενο άρθρο μου που αναφερόταν ότι το ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) δεν λειτουργεί, διαπίστωσα (για άλλη μια φορά) μετά λύπης μου ότι αυτό από το οποίο πρωταρχικά πάσχει η χώρα μας είναι η ενημέρωση.

Τα ΜΜΕ έχουν ξεφύγει προ πολλού από τον ρόλο για τον οποίο τους παραχωρήσαμε την εθνική ΜΑΣ περιουσία, τις συχνότητες, και έχουν μετατραπεί σε κέντρα παραπληροφόρησης , λημέρια κάθε είδους λαμογίων, και πανεπιστήμια της διαπλοκής, της ….μίζας και της αρπαχτής.

Έχουν αναγάγει σε επιστήμη την μετατροπή του ασήμαντου σε… βαρυσήμαντου και σε τέχνη την πλήρη αποχαύνωση των πολιτών. Μια ματιά στις μεσημεριανές εκπομπές της τηλεόρασης θα πείσει και τον κάθε δύσπιστο.

Δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που βιώνει όλος ο πλανήτης μας λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεν αφουγκράζονται ότι η οικονομική λαίλαπα έχει ήδη κτυπήσει και την δικιά τους πόρτα και σύντομα θα εισχωρήσει στα γραφεία τους , τα στούντιο τους και στα σπίτια τους.

Έτσι μέσα στο … «ενημερωτικό Γκούλαγκ» που ζουν αναζητούν σπασμωδικά και a la carte τις σημαδεμένες –από οικονομικές ή κομματικές στοχεύσεις –σκοπιμότητες, αδιαφορώντας παντελώς για την μεγάλη μάζα των πολιτών.

Ακριβώς έτσι ενεργούν και με το θέμα του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο εκ της φύσεως του απευθύνεται σε μεροκαματιάρηδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες , οι οποίοι δεν έχουν ούτε τον χρόνο για ενημέρωση μέσω των ημερίδων στα επιμελητήρια τους , ούτε την άμεση πληροφόρηση μέσω συμβούλων. Η ενημέρωση τους περιορίζεται και …. Εξαρτάται από τα ΜΜΕ.

Αντί λοιπόν αυτά να προβάλουν και να ενημερώσουν σχετικά με το «ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ενίσχυσης ρευστότητας των επιχειρήσεων» που αφορά τα ΑΤΟΚΑ και εγγυημένα κεφάλαια κίνησης των μικρών επιχειρήσεων, προχωρούν στην αντίπερα όχθη αυτή της παραπληροφόρησης και της εγκληματικής έμμεσης προσπάθειας αποτροπής στην υποβολή σχετικών αιτήσεων.

Έτσι π.χ προ ημερών διάβαζα στην … «έγκριτη» Εφημερίδα του ταλαιπωρημένου μεσαίου χώρου ότι : «Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πλέον πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας. Οι προσδοκίες τους για λήψη κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους μέχρι στιγμής διαψεύδονται, καθώς οι τεχνικές αδυναμίες στο σχετικό πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ το καθιστούν…… ελάχιστα αποτελεσματικό. Από τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα έχουν εγκριθεί …250, ενώ στην Αττική φτάνουν μόλις τις 60».

Αποκρύπτουν ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ την αλήθεια ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας σε διάστημα μόλις ενός μηνός ενέκρινε με το νέο Πρόγραμμα όσες αιτήσεις είχε εγκρίνει στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η πρωτοβουλία του συνέβαλε και θα συνεχίσει να συμβάλλει για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελληνική Οικονομία.

Αποκρύπτουν ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ότι Δάνεια συνολικού ύψους 507.930.384 ευρώ, προς ….4.981 επιχειρήσεις, έχουν εγκριθεί μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ και δόθηκαν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες στους δικαιούχους.

Αποκρύπτουν ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ότι σχεδόν 200 εγκρίσεις για τη χορήγηση άτοκων δανείων κεφαλαίου κίνησης αποστέλλουν καθημερινά στις υπηρεσίες του ΤΕΜΠΜΕ τα υποκαταστήματα τραπεζών από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Ειδικά για το θέμα του ΤΕΜΠΜΕ δεν θα έπρεπε να παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια στερώντας από μεροκαματιάρηδες μικρομεσαίους την πληροφόρηση και απομακρύνοντας τους από την …ανάσα της ελπίδας.
Η αλήθεια είναι άχρωμη. Μια και μοναδική . Δεν επιδέχεται οποιοδήποτε…. «χρωματικό» εφέ. Δεν επιδέχεται καμία είδους παραπλανητική απεικόνιση της. Αρκεί να έχουμε την διάθεση να την αντικρίσουμε στα μάτια και φυσικά να ….μας αφήσουν να το πράξουμε αυτό.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

«Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους.»

«Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους.»

Τι έχει να πει άραγε το σάπιο Κατεστημένο της Ελλάδος; Τι έχουν να πουν αυτοί που κρατούν το Έθνος υπό κατοχή; Τι να πουν αυτοί που δεν αφήνουν τίποτα να ανθήσει σ’ αυτόν τον έρημο τόπο; Τι να πουν αυτοί που ευθύνονται για την διάλυση του κράτους, για την άνοδο των ουτιδανών; Τι να πουν οι πράκτορες, οι δοσίλογοι, οι χρυσοκάνθαροι, τα κομματόσκυλα, τα αποβράσματα της κοινωνίας; Τι να πουν οι υπηρέτες των νταβατζίδων; Τι να πουν οι προστάτες των κουκουλοφόρων, των εκχυδαϊστών της νεολαίας μας και πάσης διαφθοράς; Τι να πουν αυτοί που πνίγουν τη χώρα στον ζόφο που ξεχειλίζει από το άνοιγμα του οχετού του διεφθαρμένου πολιτικού τους συστήματος;

Η χώρα μας... κυβερνάται από σπείρες κλεπτών, απατεώνων και γκάνγκστερ που παριστάνουν τους πολιτικούς. Η διαφορά τους από τους μαφιόζους έγκειται στο ότι αυτοί χαίρουν άπλετης δημοσιότητος και ατιμωρησίας, με τον περιβόητο νόμο περί ασυλίας, ενώ οι άλλοι δρουν στο σκοτάδι και τιμωρούνται εάν και όταν αποκαλυφθούν. Η σπείρα των ανίκανων, βρώμικων, ανήθικων, φιλόπλουτων, διεφθαρμένων και επαγγελματιών πολιτικών- οι πλείστοι των οποίων είναι ανεπάγγελτοι και γόνοι πολιτικών οικογενειών- νομοθετώντας εξυπηρετούν μόνο και μόνο τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα των χορηγών τους και της κάθε λέσχης "Μπίλντερμπεργκ" ή κάθε ΣΤΟΑΣ στην οποία απολογούνται και των οποίων τα σχέδια υπηρετούν αφού ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Αγαπητοί, σας γνωρίζω ότι, τόσο τα λεχθέντα υπό της Πυθίας προέδρου της τότε Βουλής κυρίας Ψαρούδα-Μπενάκη όσο και η μη αντίδραση αφ’ ενός υπό του κυρίου Παπούλια, μετέπειτα Προέδρου της «Δημοκρατίας», αφ’ ετέρου υπό των 300 βο[υ]λευτών, συνιστά το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, αλλά πού εισαγγελείς!!!

Τι να αντιτάξουν όμως οι «εθνοπατέρες» όταν έχουν ψηφίσει οι ίδιοι το άρθρο 28 παράγραφοι 2 και 3 του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο και σας το παραθέτω, που αποτελεί το μεγάλο έγκλημα κατά του Έθνους και όχι μόνο ΟΥΔΕΙΣ ΥΨΩΣΕ ΦΩΝΗ, από οποιαδήποτε πολιτική γιάφκα αλλά και σφυρίζουν αδιάφορα για το συντελεσθέν κακούργημά τους. Μήπως του Γουδή κάποτε πρέπει να ξαναλειτουργήσει; Λέω, μήπως!!!!!

ΑΡΘΡΟ 28:

2. "Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών."

3. "Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας."

Ειδικά η παράγραφος 3 είναι η παράγραφος που αποτελεί το ΑΙΣΧΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ γιατί έτσι παραδίδεται το ΕΘΝΟΣ προδομένο από τους φύλακες.

Ας έχουμε κατά νου τα λόγια του Μεγάλου μας ήρωα της Εθνεγερσίας, του Γέρου του Μοριά: «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους.»

Οδυσσέας Τηλιγάδας

Η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του ΚΚΕ ξεκληρίζει τους τυπογράφους.

Η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ μας ανταγωνίζεται αθέμιτα.

1) ανήκει σε κόμμα που είναι στη βουλή, το ΚΚΕ!
2) δεν έχει κανένα προσωπικό επιχειρηματικό ρίσκο!
3) τελευταία πήρανε επιδότηση χωρίς απολύτως διαφανή κριτήρια 1.000.000 ευρώ!
4) αρκετοί δήμοι ανήκουν στο ΚΚΕ όπως και δημοτικές επιχειρήσεις από όπου παίρνουν όλες τις δουλειές!
5) τα κεφάλαια προέρχονται από εισφορές μελών. Τσάμπα χρήμα!
6) στο βωμό των πολιτικών διαπραγματεύσεων, έχουνε πάρει όλες τις δουλειές από το Δημόσιο, εφημερίδες, περιοδικά, νομαρχίες, δήμους, δημοτικές επιχειρήσεις, όλες τις μεγάλες εταιρείες, το ΒΕΑ, όλα τα συνδικαλιστικά έντυπα. Ακόμα και δεξιές εφημερίδες τυπώνουν για να τους εξασφαλίσουν ήρεμο εργασιακό περιβάλλον!
7) διαθέτουν μια ολόκληρη στρατιά επαγγελματικών στελεχών του κόμματος σε όλες τις ειδικότητες!
8) διαθέτουν μια ολόκληρη στρατιά από επαγγελματίες συνδικαλιστές όπου οι περισσότεροι κατεβαίνουν για βουλευτές και με αυτούς πολεμάνε τους ανταγωνιστές τους!
9) οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα με συνδικαλιστικό σωματείο εργαζομένων και πρόεδρο που ανήκει πολιτικά στο ΚΚΕ τυπώνουν όλα τα έντυπα τους στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ.!
10) οι εργαζόμενοί τους δεν έχουν κάνει ποτέ απεργία ούτε ποτέ έχει σταματήσει η παραγωγή! Έλεγχος ορθογραφίας
11) καμία δημόσια υπηρεσία δεν τολμάει να εισβάλει στις εγκαταστάσεις τους όπως κάνουν σε τόσους άλλους συναδέλφους!
12)η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ του ΚΚΕ. έχει πιο φτηνά μεροκάματα. Δεν εφαρμόζει την ΣΣΕ του ΣΕΜΕΕ που θέλει να μας επιβάλουν πανελλαδικά οι επαγγελματίες βουλευτοσυνδικαλιστές του κκε.
13) το 2008 ο τζίρος της τυποεκδοτικής είναι περίπου 80.000.000 ζεστό χρήμα που το άρπαξαν με κομματικά, πολιτικά και συνδικαλιστηκά μέσα από εμάς.
14) Δεν μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν!

ΘΕΤΟΥΜΕ ΔΥΟ ΑΠΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ποιο άλλο τυπογραφείο πανελλαδικά λειτουργεί όπως
η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ ΤΟΥ ΚΚΕ;
Μας ανταγωνίζονται αθέμιτα
ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Ξεκληρίζεται η τυπογραφεία! πρέπει να αντιδράσουμε!
καλούμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου να βοηθήσουν!

Πρέπει άμεσα να παρέμβει
η επιτροπή ανταγωνισμού!

Εμείς δεν επιβιώνουμε με εισφορές και επιδοτήσεις.

http://typografeio.blogspot.com/2009/01/blog-post_6735.html

Πανεπιστημιακό άσυλο ή άσυλο ανιάτων ....


Αν είναι αλήθεια και το γνωρίζει το ΥΠ. ΠΑΙΔ & ΘΡΗΣΚ τι κάνει;

ΣΓΣ

Τα γνωστά και μη χειρότερα.

Η Νέα Τάξη στα Ελληνικά πανεπιστήμια!!! Τραγική κατάσταση...
---------------------------------------------------
Επιστολή του Α.Η. στο περιοδικό HELLENIC NEXUS
(www.nexushellas.gr/Monday, February 02, 2009 8:00 AM )
--------------------------------------------------

Αγαπητοί Συντελεστές του HELLENIC NEXUS καταρχήν συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας. Είμαι στο 3ο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις νεοταξικές απόψεις που κυριαρχούν στους καθηγητές μας καθώς και στις ανθελληνικές ιδέες που γίνονται αποδεκτές από τις πολιτικές παρατάξεις.

Η μεγαλύτερη πληγή σήμερα της παιδείας δεν είναι η έλλειψη κονδυλίων, αλλά η κυριαρχία μιας ανθελληνικής ιδεολογίας σε συνδυασμό με την έλλειψη ήθους στους περισσότερους καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας. Οι απόψεις που εκφέρουν μέσα στα αμφιθέατρα οι καθηγητές είναι οι πλέον ανθελληνικές σε βαθμό που αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι σε ελληνικό πανεπιστήμιο ή σε εκπαιδευτικό ίδρυμα γειτονικής χώρας το οποίο χρηματοδοτείται από ΜΚΟ του γνωστού επιχειρηματία των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Έτσι απόψεις όπως η μη συνέχεια του ελληνικού έθνος ανά τους αιώνες, το δίκαιο των Σκοπίων να αυτοαποκαλούνται Μακεδονία, η εξύμνηση του σχεδίου Ανάν, τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, η υποστήριξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η πεποίθηση ότι η ΕΕ και ο ΟΗΕ μας έχουν εξασφαλίσει την σταθερότητα των συνόρων μας, η πίστη στην αγνότητα του αμερικανού πολιτικού συστήματος, το δίκαιο του Ισραήλ στην Παλαιστίνη που πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί από τους κακούς Άραβες τρομοκράτες έχουν γίνει δόγμα μέσα στις αίθουσες. Βέβαια το κακό δεν σταματάει εκεί καθώς όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με την απόκρυψη κάθε προσφοράς του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα.

Ένας καθηγητής μας, σε μάθημα για την ΕΕ, μας έχει πει ότι τα Σκόπια έχουν δίκιο στο όνομα και οι Τούρκοι στην υφαλοκρηπίδα. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι κακώς ένα κρατίδιο σαν την Κύπρο έχει το δικαίωμα να θέτει βέτο στην ένταξη μίας xώρας σαν την Τουρκία στην ΕΕ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Κύπριων συμφοιτητών μας.

Στα μαθήματα της Ιστορίας, ένας άλλος καθηγητής δίνει ρεσιτάλ προσπαθώντας να αποδείξει ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι απόγονοι Σλάβων και ότι δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους. Επιπλέον σε μάθημα Ιστορίας για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μας έδωσε ως αξιόπιστη πηγή για το ολοκαύτωμα την ταινία η λίστα του Σίντλερ.

Φέτος, ένας άλλος στο μάθημα των Διεθνών Σχέσεων μας ανέλυε το πως το ελληνικό κράτος αφομοίωσε τους αλβανογενείς Αρβανίτες και τους ρουμανογενείς Βλάχους! Τέτοια πράγματα ακούγονται καθημερινά σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς πως γίνεται να πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι από το ελληνικό δημόσιο.

Σε όλα τα μαθήματα, ακόμα και σε αυτά που δεν σχετίζονται με την Ιστορία, γίνονται αναφορές στο ολοκαύτωμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι καθηγητές ανεβαίνουν ψηλά χάρη σε μελέτες τους πάνω στην γενοκτονία των Εβραίων. Γιατί όμως να αποσιωπούν και να μην αναφέρουν καθόλου στα αμφιθέατρα τα μαρτύρια και του ελληνικού λαού, όπως την γενοκτονία των Ποντίων ή την σφαγή της Σμύρνης;

Δυστυχώς όλα τα παραπάνω έχουν επίδραση και πάνω στους φοιτητές. Πλέον ελάχιστες διαφορές θα βρεις στις απόψεις που εκφράζουν τα παιδιά των πολιτικών παρατάξεων για τον ελληνισμό, καθώς ασπάζονται χωρίς σκέψη τη γνώμη των καθηγητών τους... Έτσι οι παρατάξεις νοιάζονται μόνο για την αύξηση των ποσοστών τους. Η δράση τους περιορίζεται σε διοργάνωση χορών, καμία ημερίδα για την επαγγελματική αποκατάσταση ή καμία ενημέρωση για το Aids. Επιτρέπεται τμήμα πολιτικής επιστήμης να μην διοργανώνει συζητήσεις και ομιλίες για τα εθνικά μας θέματα; Είναι σωστό τα θέματα κοινωνικού προβληματισμού που προωθούν να μένουν στα δικαιώματα των λαθρομεταναστών που έρχονται στην χώρα μας και να μην τους νοιάζει το ξεζούμισμα των ελληνικών νοικοκυριών από τις τράπεζες;

Ακόμα αρκετοί συμφοιτητές μου έχουν γονείς διπλωμάτες ή πολιτικούς παράγοντες και αύριο θα πάρουν την θέση τους κληρονομικά. Αυτοί δέχονται αυτές τις ανθελληνικές θέσεις και λένε ότι είναι διατεθειμένοι να ξεπουλήσουν τα πάντα αρκεί η θέση τους να μείνει εξασφαλισμένη. Πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει κερδισμένη στη διεθνή σκακιέρα στο μέλλον, όταν οι αυριανοί εκπρόσωποί της από τώρα δηλώνουν ότι θα δράσουν εναντίον της;

Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, ιδιαίτερα τον κύριο Αποσκίτη, που με τα εύστοχα άρθρα του στο ΝEXUS μας διαφωτίζει για το τι πραγματικά συμβαίνει και το πως πραγματικά λειτουργεί η διεθνής σκηνή (αλλά και κυρίως το παρασκήνιο...).


http://arxeio-sotsot36.blogspot.com/

Αιδώς Αργείοι

Η είδηση που δεν πέρασε ούτε στα ψιλά! Διαδώστε την
Πιστεύεις ότι η λογοκρισία και ειδικά η ολοκληρωτική εξαφάνιση μιας είδησης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα δικτατορικών, αυταρχικών, ολοκληρωτικών καθεστώτων;
Σου δίνουμε την ευκαιρία να αλλάξεις γνώμη!
Στην Ελληνική δημοκρατία του 21ου αιώνα, με τα εκατοντάδες έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ κάθε άποψης, σύνθεσης και διαφορετικών συμφερόντων, μια σημαντική είδηση δεν δημοσιεύτηκε ΠΟΥΘΕΝΑ. Και όταν λέμε πουθενά ευνοούμε ΠΟΥΘΕΝΑ!
Και όποιος αμφιβάλει, ιδού οι μηχανές αναζήτησης ιδού και το ψάξιμο.
Γιατί;
Γιατί η είδηση αφορά το Mall του ομίλου Λάτση στο Μαρούσι.
Γι' αυτό το θέμα η λογοκρισία κρατά χρόνια, αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς αφορά τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Διαβάστε την είδηση (όπως ήρθε με mail) και την έκκληση που ακολουθεί:
------------ ------Καταδίκη για το mall Athens στο πρώην δήμαρχο Αμαρουσίου------------ ------
Στις 19 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην Δημάρχου ΤΖΑΝΙΚΟΥ - ( Δήμαρχος Αμαρουσίου επί κατασκευής MALL) σχετικά με την προσφυγή πολιτών, για τις παρανομίες του Δημάρχου και άλλων εμπλεκόμενων για την οικοδόμηση του παράνομου μεγαθήριου THE MALL.
Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον πρώην Δήμαρχο σε 12 μήνες φυλακή με τελεσίδικη απόφαση.
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τους ισχυρισμούς του πρώην Δημάρχου ότι το Μall ωφέλησε το Μαρούσι, ότι δεν προξένησε περιβαλλοντολογικές καταστροφές και ότι τα τεράστια χρέη στο Δήμο δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο έργο. Αλλά και η τελική έκκληση της συνηγόρου του κ. Τζανίκου για μείωση της ποινής λόγω πρότερου έντιμου βίου και λόγω μη ταπεινών αιτιών δεν έγινε δεκτή.
Η συγκεκριμένη δίκη είναι η πρώτη δίκη εντός του 2009 που έχει σχέση με την κατασκευή του MALL καθώς έχουν προσδιορισθεί και άλλες 6 δίκες, μία μάλιστα εξ αυτών ζητάει 600 εκ. ευρώ αποζημίωση υπέρ του Δήμου Αμαρουσίου από τις κατασκευαστικές του κ. ΛΑΤΣΗ και τον πρώην Δήμαρχο για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη Ο Δήμος Αμαρουσίου.
Μια απόφαση λοιπόν που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι σε αυτόν τον αγώνα για την διάσωση των ελεύθερων χώρων δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν και Δημόσιοι λειτουργοί που υπερασπίζονται το Δημόσιο συμφέρον.
Άσχετα με το πόσο ενδιαφέρει η είδηση τον καθένα και την καθεμία μας, το γεγονός της ολοκληρωτικής της απάλειψης από τον τύπο, με χουντικά ποσοστά της τάξης του 100%, αποτελεί πρόκληση για τις ελευθερίες όλων μας. Αποτελεί ακόμα σαφή απόδειξη ότι μια δικτατορία οικονομικών συμφερόντων επιβάλλεται πιο ασφυκτικά παρά ποτέ στη ζωή μας και γράφει την ιστορία όπως γουστάρει.

Αν το θάψιμο μιας σημαντικής είδησης στα ψιλά μας εξοργίζει, η ολοκληρωτική της εξαφάνιση μας εξαγριώνει.
Θα τους αφήσουμε να αποφασίζουν τι πρέπει να μαθαίνουμε και τι όχι;
Όπως οι "από κάτω" τους αναγκάσαμε να βγάλουν την Κούνεβα από τα ψιλά.... έτσι και πάλι πρέπει να τους δείξουμε ότι ΔΕΝ κρατάνε πια την ενημέρωση στα χέρια τους, ότι η δικτατορία στην ενημέρωση έχει αντίπαλο. Χιλιάδες αντίπαλους!
Στείλετε αυτή την είδηση σε φίλους/ες, γνωστούς/ες, συνάδελφους/ισσες - Ανεβάστε την στο internet
Σε μερικές εβδομάδες θα την γνωρίζουν ακόμα και όσοι δεν τους ενδιέφερε...
Κομμένες ειδήσεις;...
Όσοι παίζουν με τα ψαλίδια να προσέχουν μην κοπούν οι ίδιοι!

Διαβάστε σχετικά με το Mall από το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ (Ιανουάριος 2006,Φεβρουάριος 2006,Μάρτιος 2006)
Δείτε και κάτι ενδιαφέρον για τη λογοκρισία σχετικά με το Mall

To ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.
Σαν ελάχιστο δείγμα ειλικρίνειας θα πρέπει να καταργήσουν το νόμο περί
ευθύνης υπουργών.


Η διαφθορά χωρίζει στα δύο τη χώρα



Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς

Αισιόδοξο το 52% για την εξάλειψη του φαινομένου, ενώ το 43% θεωρεί την εξέλιξη μη αναστρέψιμη ΑΚΡΩΣ διχασμένη εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία ως προς το αν είναι αναστρέψιμη η πορεία εξέλιξης της διαφθοράςτελικάστη
χώρα.Ερευνα εθνικής εμβέλειας που διεξήγαγε η εταιρεία Ρublic Ιssue για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάςαποκαλύπτει ότι οι πολίτες είναι πραγματικά χωρισμένοι σε στρατόπεδα,σε σκεπτικιστές και σε αισιόδοξους,με τους δεύτερους να δίνουν τον τόνο:η οριακή πλειοψηφία πιστεύει ότι το μέλλον επιφυλάσσει και το τέλος του σφιχτού εναγκαλισμού της χώρας με τη διαφθορά.
Σήμερα ουδείς τρέφει...αυταπάτες: εννέα στους δέκα(!) πολίτες παραδέχονται τον γενικευμένο χαρακτήρα του φαινομένου, αίσθηση που έχει άλλωστε επιτείνει το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Η έρευνα εμφανίζει τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς να ενισχύεται θεαματικά, ευθέως αναλόγως προς τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών (Σεπτέμβριο- Δεκέμβριο) του 2008, κατά τους οποίους το Βατοπαίδι ήταν στον πυρήνα της δημόσιας συζήτησης.
Στην κλίμακα της απλής καθημερινότητας καθοριστική παράμετρος για τη στάση απαξίωσης των πολιτών απέναντι στην πολιτεία εξακολουθούν να είναι το «φακελάκι» και το «γρηγορόσημο». Τα δημόσια νοσοκομεία ενοχοποιούνται όσο κανένα άλλο πεδίο, με τις εφορίες και τις πολεοδομίες να έπονται - παραδοσιακά πια. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι ολοένα περισσότεροι από αυτούς που βάζουν σήμερα το χέρι στην τσέπη για να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης το βάζουν πιο βαθιά από ό,τι στο παρελθόν... Το σύνολο της έρευνας, στοιχεία της οποίας προδημοσιεύει «Το Βήμα», θα παρουσιάσει η Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς στις 17 Φεβρουαρίου. Αίσθηση δημιουργεί το συντριπτικό ποσοστό του 91% που «συμφωνεί» και «μάλλον συμφωνεί» (84% και 7% αντιστοίχως) ότι η διαφθορά υποσκάπτει- και μάλιστα εκτεταμένα- τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Μόνο το 5% διαφωνεί με την ύπαρξη «πολλής διαφθοράς», ενώ το 3% δεν παίρνει καν θέση. Ηλθαν για να... μείνουν λοιπόν η ανισότητα, η έλλειψη διαφάνειας, η κρίση των αξιών; Το 43% των ερωτηθέντων υιοθετεί την άποψη «Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά»«συμφωνεί» το 32% και «μάλλον συμφωνεί» το 11%. Αντιθέτως, αισιοδοξία διαπνέει τις απαντήσεις του άλλου μισού: το 52% πιστεύει ότι το φαινόμενο της διαφθοράς δεν εδραιώνεται και υποστηρίζει την άποψη ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά». Καμία από τις παραπάνω θέσεις δεν εκφράζει το 3% («ούτε η μία ούτε η άλλη»), ενώ το 2% κατέφυγε στη λύση «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Το αυτονόητο και το «φακελάκι»
Τα επί μέρους αποτελέσματα της έρευνας κρούουν τον κώδωνα ουσιαστικά για τέσσερα κυβερνητικά στελέχη: πρωτίστως για τον υπουργό Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλο και δευτερευόντως για τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι.Παπαθανασίου, Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλο και Μεταφορών κ. Ευ.Στυλιανίδη. Και αυτό διότι οι πολίτες δείχνουν με το δάχτυλο τα σημεία - της αρμοδιότητας των παραπάνω- στα οποία τους ζητήθηκαν χρήματα, εκτός φυσικά από τα νόμιμα και προβλεπόμενα.
Το 34,5%, κατά τι αυξημένο μάλιστα σε σχέση με το 2007, στιγματίζει τα δημόσια νοσοκομεία καθώς έκλεισε με «φακελάκι» τις όποιες εκκρεμότητές του σε αυτά, το 13,8% «καίει» τις εφορίες και το 12,4% (ποσοστό εμφανώς μειωμένο σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο 15,2%) τις πολεοδομίες.
Στη μαύρη λίστα τέταρτο έρχεται το υπουργείο Μεταφορών με 6,6%, ενώ έπονται οι νομαρχίες 2,4% και η ΔΕΗ με 1,9%. Συρρικνωμένο είναι το ποσοστό του ΙΚΑ, που από το 2,5% του 2007 έχει φθάσει στο 1,6%, ενώ πρόσωπο μεγαλύτερης διαφάνειας με 1,4% έναντι 2,9% επιδεικνύουν και οι δήμοι.
Υψηλό ποσοστό, της τάξεως του 16%, δεν απαντά, ενώ το 6,7% δηλώνει ότι έχει συναντήσει τη διαφθορά αλλά σε διαφορετικό πεδίο, το οποίο και δεν ονοματίζει.
Ποιες είναι όμως οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο πολίτης αναγκάζεται να επιστρατεύσει πλάγια μέσα; Από εκείνους που έχουν δώσειστην πράξη- χρήματα το 61,5% δηλώνει ότι το έκανε στην πλέον κρίσιμη περίπτωση, της επέμβασης/εγχείρησης. Το 10% έχει δωροδοκήσει για να επιταχυνθούν ιατρικές εξετάσεις, ενώ το 4% έχει εξυπηρετηθεί καλύτερα κατά τη διαδικασία εισαγωγής- νοσηλείας με το ανάλογο τίμημα. Ιδιο ποσοστό, 4%, επικαλείται γενικώς «λόγους υγείας» (από 11,4% το 2007), ενώ το «φακελάκι» ως αμοιβή του γιατρού καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις, με 3%, και ο τοκετός με 2%.

Πληθωρισμός στα ποσά
Στο σημείο αυτό το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι ολοένα και περισσότεροι εσωκλείουν μεγαλύτερα ποσά στο φακελάκι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, το 42% εκείνων που δήλωναν ότι έβαλαν το χέρι στην τσέπη εκτιμούσαν τα σχετικά ποσά από 300 ως και 1.000 ευρώ. Σημαντικό δε ήταν το 37% που υποστήριζε ότι είχε δώσει ποσό που δεν υπερέβαινε τα 300 ευρώ.
Σήμερα τα δυναμικά έχουν αλλάξει. Στην πλέον δημοφιλή κατηγορία, των 300-1.000
ευρώ, εμπίπτει το 50,4%, ενώ εκείνοι που επιμένουν σε χαμηλότερα ποσά απαρτίζουν το 28,7%. Με άλλα λόγια, περισσότεροι από τους μισούς από εκείνους που έχουν χρηματίσει σε δημόσιο νοσοκομείο θεωρούν αυτονόητα υψηλότερα ποσά από αυτά του παρελθόντος.
Σε ακόμη ανώτερα επίπεδα, από 1.000 ως και 3.000 ευρώ, έχει κινηθεί το 20,2% έναντι 19,3% το 2007. Ποσά άνω των 3.000 ευρώ έχει δώσει μόλις το 0,8%. Με το «μέσο» φακελάκι να περιλαμβάνει 869 ευρώ, υπήρξαν ερωτηθέντες που παραδέχθηκαν ότι έχουν δώσει σε περιστατικά διαφθοράς ως και 6.000 ευρώ για μία επέμβαση,1.500 ευρώ για ιατρικές εξετάσεις αλλά και 3.000 ευρώ για εισαγωγή/νοσηλεία.

Καταγγελία των κρουσμάτων και παραδειγματική τιμωρία
«Η διαφθορά, όπως καταγράφεται από τους πολίτες με βάση τα πραγματικά γεγονότα, παρακολουθεί την επικαιρότητα και συμβαδίζει με την αντίληψη της κοινωνίας ως προς την ύπαρξη του φαινομένου» τονίζει ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας- Ελλάς κ. Κ. Μπακούρης χαρακτηρίζοντας «προσβολή για τον πολιτισμό μας» το γεγονός ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης. Σύμφωνος με το 53% που πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια «μη διεφθαρμένη» χώρα, ο κ. Μπακούρης υπογραμμίζει ότι πρέπει να διευκολυνθεί η καταγγελία κρουσμάτων διαφθοράς.
«Θα πρέπει ο πολίτης να έχει την αίσθηση ότι ο υπεύθυνος δεν θα γλιτώσει από το χέρι του νόμου. Η παραδειγματική και αυστηρή τιμωρία όσων παίρνουν “φακελάκι”, π.χ.,είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπέδωση της διαφάνειας. Περιμένουμε λύση τώρα.Αύριο θα είναι αργά»

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Πυρηνική ενέργεια - λιθάνθρακας ή ΑΠΕ; "Yπέρ των ΑΠΕ

Και ενώ η συζήτηση για τα ενεργειακά "καλά κρατεί" με αιχμή την πυρηνική ενέργεια και γιατί όχι και τον λιθάνθρακα ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια, Αντρίς Πίλμπαγκς, δηλώνει ότι "Δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, τα επόμενα χρόνια, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διαθέσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα"!

Σημείωσε επίσης ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα, η οποία "δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιτύχει τους ενεργειακούς της στόχους".

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα προέρχονται μόνο από τον ιδιωτικό, αλλά και από τον δημόσιο τομέα. Η νέα αυτή αγορά θα δώσει διέξοδο στην ενεργειακή, οικονομική και κλιματική κρίση.

Από το εθνικό μέτωπο τώρα ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης μας κάνει να αισιοδοξούμε! "Προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση η επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", ανέφερε στον Σκάι [Κωστής Χατζηδάκης http://www.skai.gr/master_story.php?id=110550]

Δήλωσε επίσης ότι ο λιθάνθρακας δεν θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας έως το 2020 και ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της χρήσης επέκτασης φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες-όπως είπε- αποτελούν και προτεραιότητα.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι λαμβάνονται υπόψιν οι αντιδράσεις, αλλά αυτό που επείγει είναι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Επανέλαβε ότι θα κληθούν τα πολιτικά κόμματα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ώστε από κοινού να σχεδιαστεί το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

Ωστόσο, αντίθετος με την άποψη Χατζηδάκη είναι ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θόδωρος Πανάγος. Και ο "πόλεμος" επίσης "καλά κρατεί"!

Όπως δήλωσε σε ημερίδα για την ενέργεια, "δεν μπορεί κάθε πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της να δαιμονοποιεί κάποιες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας". Πρόσθεσε, ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο δεν αποδεικνύονται ως οι γόνιμες λύσεις, καθώς, σε σχέση με το φυσικό αέριο, η χώρα μας εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, ενώ, σε ό,τι αφορά στις ανανεώσιμες πηγές δεν είναι πάντα διαθέσιμες.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, δήλωσε ότι η επιχείρηση θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του προγράμματός της για την εγκατάσταση των μονάδων λιθάνθρακα μετά την κυβερνητική απόφαση.

ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ;;;;

 http://oikomargarita.blogspot.com/2009/02/y.html

Η Ηλεκτροπαραγωγή σε αδιέξοδο

Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης απαγόρευσε τη χρήση λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, όχι διότι εμπεριστατωμένη μελέτη απέδειξε ότι η πρωτογενής αυτή πηγή ενέργειας δεν είναι κατάλληλη για τη χώρα, αλλά απλώς επειδή υπήρξαν αντιδράσεις κατοίκων, σε συνδυασμό μάλλον του γεγονότος ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ούτε το Υπουργείο, ούτε αυτοί που αντιδρούν μας είπαν με ποιό μαγικό τρόπο θα καλυφθεί η ζήτηση ηλεκτρισμού στο μέλλον. Οι πηγές ενέργειας είναι οι :
1.Ο (ρυπογόνος) λιγνίτης που συνεισφέρει σήμερα σημαντικά στο ενεργειακό ισοζύγιο, όμως η συμμετοχή του διαρκώς θα μειώνεται διότι τα αποθέματα είναι περιορισμένα.
2.Η υδροηλεκτρική παραγωγή που η συνεισφορά της εξαρτάται από την υδραυλικότητα της χρονιάς. Ούτως ή άλλως η συμμετοχή της στο ισοζύγιο είναι πολύ μικρή.
3.Οι πετρελαϊκές μονάδες αποσύρονται διότι είναι αντι-οικονομικές.
4.Ο λιθάνθρακας έχει υιοθετηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) προβλέπει περιορισμένη χρήση του λιθάνθρακα στο μέλλον. Παράγει σημαντικές ποσότητες αερίων θερμοκηπίου. Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί και η ρύπανση είναι πολύ μικρή έως ασήμαντη.
5.Η πυρηνική ενέργεια έχει ήδη απαγορευτεί στη χώρα. Είναι ένα θέμα ταμπού, όποιος προτείνει την εξέταση της λύσης αυτής, όπως προσφατα η Ακαδημία, θεωρείται ότι προτείνει τη καταστροφή της χώρας, και αυτό όταν πυρηνικά αναπτύσσονται στις γειτονικές χώρες (!).
6.Το Φυσικό Αέριο (ΦΑ) έχει σίγουρα μικρότερη ρύπανση και εκπέμπει λιγότερα αέρια θερμοκηπίου.
7.Οι ανανεώσιμες πηγές, κυρίως η αιολική παραγωγή. Οι οικολόγοι ζητούν ανάπτυξη των ΑΠΕ αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Αφού έχουμε αέρα και ήλιο γιατί να τρέχουμε σε ρυπογόνες πηγές; Για τεχνικούς λόγους οι ΑΠΕ δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μεγάλο ποσοστό στη κάλυψη της ζήτησης, όμως και εδώ υπάρχουν αντιδράσεις τοπικών φορέων που υπονομεύουν την ανάπτυξή τους. Ολοι θέλουν τις ανεμογεννήτριες, όχι όμως στη περιοχή τους, αλλά αλλού.

Επομένως το Φυσικό Αέριο θα κληθεί στό μέλλον να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης. Ομως η ασφάλεια τροφοδότησης απαιτεί μείγμα καυσίμων πιό πλούσιο. Το ΦΑ έχει πολύ καλές ιδιότητες, αλλά μόνο του δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και άλλη πρωτογενής πηγή ενέργειας, δηλαδή είτε λιθάνθρακας, είτε πυρηνικά. Λογικά θα περίμενε κανείς ότι το ΥΠΑΝ θα ξεκινούσε εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων ώστε να υπάρξει αποδοχή, ή τουλάχιστον θα είχαν τεθεί κάποιοι κανόνες ώστε η εγκατάσταση μονάδων λιθάνθρακα να μπορούσε να γίνει σε κάποιες περιοχές. Αντ’ αυτών είδαμε τη ρητή απαγόρευση (!).

Ανεξάρτητα ποιά πηγή καυσίμου θα επιλεγεί, για να μεταφερθεί η παραγωγή στη κατανάλωση χρειάζονται γραμμές μεταφοράς (γραμμές υψηλής τάσης). Εδώ οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων είναι μεγάλες. Οι αντιδράσεις δεν είναι πάντα πηγαίες. Συνήθως οι κάτοικοι έχουν ελλειπή γνώση των κινδύνων για την υγεία ή/και παρασύρονται από αυτούς που έχουν συμφέροντα να μη γίνουν τα έργα. Η αδειοδότηση μιας γραμμής αποτελεί ένα μαραθώνιο διότι πολλοί δήμαρχοι, από όπου περνά η γραμμή, έχουν υπερβολικές απαιτήσεις, που συνήθως προβάλλονται, όχι από περιβαλλοντική ευαισθησία, αλλά διότι επιδιώκουν ατού για τις επόμενες εκλογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γραμμή για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Η επιλογή της θέσης έγινε και για λόγους κοινωνικούς. Τη μονάδα τη θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής και οι πολιτικοί πίεζαν τη ΔΕΗ να επιλέξει αυτή τη θέση και όχι άλλη με μικρότερο κόστος. Η μονάδα είχε προγραμματιστεί για το 2008 – 2009. Είναι ζήτημα αν το 2012 θα υπάρχει η γραμμή να μεταφέρει τη παραγωγή. Η γραμμή δεν έχει ακόμη αδειοδοτηθεί διότι οι δήμαρχοι έχουν υπερβολικές και αδικαιολόγητες απαιτήσεις. Κανένας από τους πολιτικούς δεν νοιάζεται. Θα συνιστούσα στη ΔΕΗ να κατασκευάσει τη μονάδα σε άλλη θέση, όπως λχ στον άξονα βορρά – Νότου όπου περνούν γραμμές μεταφοράς και ο αγωγός ΦΑ, και φυσικά να κλείσει το σταθμό του Αλιβερίου αφού οι υπάρχουσες μονάδες είναι παλιές και αντι-οικονομικές και σύντομα θα τεθούν ούτως ή άλλως εκτός λειτουργίας.

Κατά τα άλλα μας αρέσει να πιπιλίζουμε τη καραμέλα για ανάπτυξη των ΑΠΕ. Εκτός από τα προβλήματα χωροθέτησης, και εδώ η παραγωγή πρέπει να μεταφερθεί στη κατανάλωση, άρα χρειάζονται γραμμές για τη κατασκευή των οποίων έχουμε όλα τα ανωτέρω προβλήματα. Λένε ότι πρέπει να εγκαταστήσουμε καλωδιακές γραμμές και όχι εναέριες που ενοχλούν. Αδιαφορούν για το γεγονός ότι το κόστος αυξάνεται κατακόριφα. Τα τιμολόγια πρέπει να αυξηθούν (ίσως 30%). Οταν δίδεται κάποια έστω μικρή αύξηση στα τιμολόγια χαλάει ο κόσμος για το νέο «χαράτσι» της ΔΕΗ (!).

Ετσι καταλήγουμε σε αδιέξοδο χωρίς κανείς από τους πολιτικούς (κυβέρνηση, αντιπολίτευση) να τολμά να προτείνει μέτρα. Εχουμε φτάσει στο απαράδεκτο γεγονός 50 διαδηλωτές να κλείνουν τη Πανεπιστημίου και άλλοι τόσοι να καταργούν σοβαρά έργα μεταφοράς. Το ΚΥΤ Αργυρούπολης δεν ολοκληρώθηκε λόγω αντιδράσεων φορέων. Οτι ο κίνδυνος Black Out αυξάνει κατακόριφα, δεν φαίνεται να συγκινεί τους πολιτικούς, η μικροπολιτική είναι ο στόχος τους, όλα για να πάρουμε ψήφους.

Αθήνα 11-2-2009

Αλβέρτος Μαϊσης
Συνταξιούχος πρώην Δ/ντής ΔΕΗ

Ο Ομπάμα δεν είναι καθόλου ... Ομπάμιας

Ο Ομπάμα οργανώνει τη... διαδικτυακή άμυνα των Η.Π.Α.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε εντολή για τη διενέργεια ολικής αξιολόγησης του επιπέδου "διαδικτυακής ασφάλειας" των ηλεκτρονικών συστημάτων των Η.Π.Α., με σκοπό να προταθούν νέα μέτρα για την καταπολέμηση των... απειλών του κυβερνοχώρου.

Ο κ. Ο'Κόνελ, πρώην διευθυντής της Eθνικής Yπηρεσίας Πληροφοριών, εξήγησε στην εφημερίδα Guardian τις πιθανές επιπτώσεις μίας "επίθεσης" μέσω διαδικτύου στα ηλεκτρονικά συστήματα των δημοσίων υπηρεσιών. "Οι πιο σημαντικές υποδομές μας, όπως οι επικοινωνίες, η οικονομία και οι μεταφορές, βασίζονται στο διαδίκτυο για να λειτουργούν αρμονικά. Αν κάποιος καταφέρει να μπει στα συστήματά μας και καταστρέψει τραπεζικά αρχεία ή τροποποιήσει δεδομένα σχετικά με τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας ή τις δημόσιες μεταφορές, αυτό θα προκαλέσει ένα πραγματικό χάος που θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας", δήλωσε....

http://www.tvxs.gr/v5045

Διαβάστε και τα σχόλια.

Η κουκούλα της δυσνομίας…

Ανοιχτή επιστολή προς τους κ.κ. Βουλευτές

Κύριοι Βουλευτές

Σας ακούμε συχνά να κάνετε λόγο περί ευνομίας. Και, όπως φαίνεται, δεν πολυκαταλαβαίνετε για ποιο πράγμα μιλάτε. Ή τουλάχιστο  πιστεύετε ότι ο λαός, που σας ακούει, δεν καταλαβαίνει…

 Γιατί  και κάποιος πρώην υπουργός ισχυρίστηκε  ότι δεν είχε καταλάβει ότι το νόμιμο δεν είναι πάντοτε ηθικό. Ή μάλλον πιο σωστά, κατά τη γνώμη μου, ότι η νομιμότητα φαίνεται να  έχει πολύ μικρή σχέση με τη δικαιοσύνη…

Γιατί οι νόμοι, ως γνωστόν, είναι κατασκευάσματα της εκάστοτε άρχουσας τάξης. Και αποσκοπούν στη συστηματική αφαίμαξη του λαού και την αποθησαύριση πλούτου απ' την οικονομική ολιγαρχία. Πράγμα, που συνέβαινε με τους βασιλιάδες και τους τσιφλικάδες άλλοτε. Και, όπως η πραγματικότητα φωνάζει, συμβαίνει και με το παραπάνω μάλιστα και τώρα με τους βουλευτάδες.

Που σημαίνει πως, όταν κάνετε λόγο περί ευνομίας, δεν εννοείτε-σύμφωνα με το νόημα της λέξεως- κάποια νομιμότητα, η οποία θα είναι σύμφωνη με τη δικαιοσύνη. Αλλά μάλλον το αντίθετο. Την επιβολή της τερατώδους και ληστρικής αδικίας με τους μηχανισμούς της αυθαίρετης και καταχρηστικής-συχνά- εξουσίας.

Και αυτό βέβαια δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία, προκειμένου να αποδειχθεί. Αφού η καθημερινή πραγματικότητα, με μύριες γλώσσες, το φωνάζει. Παρά τους απατηλούς και κούφιους περί κοινωνικής, προς τους οικονομικά ασθενέστερους, ευαισθησίας παπαγαλισμούς σας.

Αλλά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις τόσο εξοργιστικής αδικίας και απληστίας, που ξεπερνούν και τα όρια και της πλέον νοσηρής φαντασίας. Και δεν εννοούμε μόνο τη δική σας και των δικαστικών λειτουργών προνομιακή μισθοδοσία, με τις προκλητικές αυξήσεις και τα δυσεξαρίθμητα καθυστερούμενα, που εισπράττετε πολύ συχνότερα απ'  όσο στο λαό προσφέρετε τα όποια ψίχουλα.

Εννοούμε τις περιπτώσεις κάποιων χρυσοκανθάρων, που παίρνουν τερατώδεις μισθούς και μπόνους. Και μάλιστα, όπως λέγεται, για επιζήμιες συχνά υπηρεσίες, που προσφέρουν κάποιοι. Ιδιαίτερα σε βάρος του λαού. Που τον ξεζουμίζουν και τον σπρώχνουν στην έσχατη ένδεια και απελπισία! Γεγονός, που αποδεικνύει ότι, όχι μόνο δικαιοσύνη δεν υπάρχει, αλλά ούτε ίχνος στοιχειώδους αιδούς.

Ή μήπως, για να αναφέρω ένα παράδειγμα, ( όπως δημοσιεύεται στο μπλογκ SOTSOT36 του Intrnet) δεν αποτελεί επίδειξη αναισθησίας το να παίρνει κάποιος, με τα σημερινά δεδομένα,  50 000 ευρώ το μήνα; Που σημαίνει,( σύμφωνα με την ανάλυση του προαναφερόμενου μπλογκ) ότι παίρνει 2350 ευρώ την ημέρα και αντίστοιχα 100 χιλιάδες δρχ. την ώρα! Όταν υπάρχουν άνθρωποι, που το μηνιαίο τους εισόδημα αντιστοιχεί στο 1/7 του ημερομισθίου των χρυσοκανθάρων αυτών! Και, όταν χιλιάδες νέων μαραζώνουν στην ανεργία και βιώνουν την απόγνωση!…

Ποιοι έχουν φιλοτεχνήσει την κουκούλα του ληστρικού αυτού καθεστώτος, που εκτρέφει την καλπάζουσα και κραυγάζουσα αυτή αθλιότητα; Δεν είναι οι βουλευτές; Και μάλιστα η πλειοψηφία τους, που ψηφίζει τα εκάστοτε νομοσχέδια! Που στα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια είναι σαρξ εκ της σαρκός των συμπληγάδων του εναλλασσόμενου και αλληλοσυμπληρούμενου δικομματισμού! Ο οποίος κάθε φορά κάνει τα έσχατα του ελληνικού λαού χείρονα των πρώτων!…

Και, αν το σκότος της δύσνομης αυτής νομιμότητας-όπως θα 'λεγε κι ο Χριστός- είναι τόσο και τέτοιο, μπορεί ο καθένας να φαντασθεί πόσο σκοτεινότερο είναι το σκοτάδι της παρανομίας. Η οποία όμως συγκαλύπτεται επιμελώς. Αλλά και, αν συμβεί να αποκαλυφθεί, υπάρχει και εδώ η προνομιακή κουκούλα της ασυλίας. Για βουλευτές και υπουργούς. Όταν φτωχοί άνθρωποι, για ασήμαντες αφορμές, καταδικάζονται, χωρίς οίκτο και έλεος…

Έτσι ώστε η τωρινή πολιτική πραγματικότητα να μοιάζει με την «Κόλαση» του Δάντη, που στην είσοδό της προειδοποιούσε τους νεοεισερχόμενους ότι οι φιλοξενούμενοι στα ανοικτίρμονα σπλάχνα της, θα έπρεπε να εγκαταλείψουν κάθε ελπίδα…

Που σημαίνει ότι η μόνη αμυδρή ελπίδα μας είναι ν' αποφασίσει, επιτέλους, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να βγάλει απ' τη Βουλή την κουκούλα της δυσνομίας του δικομματισμού…

                                 Με τιμή

                          Παπα-Ηλίας Υφαντής

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

«Όχι» της κυβέρνησης σε μονάδες λιθάνθρακα

Στροφή στα θέματα ενέργειας
«Όχι» της κυβέρνησης σε μονάδες λιθάνθρακα

Eurokinissi
Ακυρώνεται η κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Επόμενο άρθρο:
Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τα σχέδια για νέες μονάδες λιθάνθρακα (10/2/2009)

Στον «πάγο» βάζει η κυβέρνηση τον λιθάνθρακα και μαζί με αυτόν τα σχέδια της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων για την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτρισμού με το συγκεκριμένο καύσιμο.

Για περισσότερα http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=984630&lngDtrID=252

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

STOPCARTEL

STOPCARTEL

NEWS LETTER 9-2-2009

Διαβάστε σήμερα :
Καθεστώς τρομοκρατίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στη δίκη κατά των τραπεζών Παραιτείστε τους σήμερα !
"Είναι φανερό, ότι ,κάτω από την διογκούμενη γενική αγανάκτηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη ληστεία των πανίσχυρων καρτέλ των τραπεζών και των μεγαλοβιομηχάνων, οι οποίοι ανενόχλητοι από κυβέρνηση και Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρά τις καταγγελίες, βυθίζουν καθημερινά τη χώρα στην απόγνωση, επιστρατεύουν εναντίον των πολιτών που καταγγέλουν, τίς δυνάμεις καταστολής."
Δείτε σήμερα στη Διαδικτυακή τηλεόραση* STOPCARTEL TV on line:
Δειτε τωρα το καθεστως τρομοκρατιας της Επιτροπης Ανταγωνισμου

* Η Διαδικτυακή Τηλεόραση STOPCARTEL TV λειτουργεί επί 24/7 βάσης σέ δοκιμαστικό πρόγραμμα.
Περιλαμβάνει συνεχή ροή προγράμματος ( ON-AIR) και τό σύνολο των επί μέρους τμημάτων του προγράμματος, (ON-DEMAND )
Θά δείτε άμεσα, το παραπάνω θέμα με τίτλο "ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ"στήν ON-DEMAND επιλογή ,η παρακολουθώντας τη συνεχή ροή του προγράμματος ON-AIR

STOPCARTEL is a registered Non-Profit Organization in Greece and United Kingdom

http://arxeio-sotsot36.blogspot.com/

Μήπως γνωρίζουμε τι πρόστιμα πληρώνουμε στην ΕΕ για αυτές τις αβελτηρίες μας;

Τοξική βόμβα στο Δρέπανο Αχαΐας

Χιλιάδες τόνοι αμιάντου βρίσκονται διασκορπισμένοι στον χώρο του εργοστασίου Ινοτσιμέντ και απειλούν την υγεία των περιοίκων

 ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ | Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

 Χιλιάδες τόνοι αμιάντου βρίσκονται εκτεθειμένοι στο εργοστάσιο Ινοτσιμέντ (πρώην Αμιαντίτ) στο Δρέπανο Αχαΐας, σε μια έκταση μεγαλύτερη των 10 στρεμμάτων. Το επικίνδυνο υλικό παραμένει στον χώρο παρ΄ ότι θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί και, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, βρίσκεται στη... διάθεση διαφόρων επιτηδείων, οι οποίοι το κλέβουν για να το μοσχοπουλήσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και την υγεία των ανυποψίαστων αγοραστών. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του εργοστασίου (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και όμιλος εταιρειών Αντζουλάτος), αν και είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν ειδική μελέτη εξυγίανσης και αποκατάστασης του χώρου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δεν το έχουν πράξει ως σήμερα.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=254244

Ο περιβάλλων χώρος του εργοστασίου Ινοτσιμέντ. Η εισπνοή υψηλών συγκεντρώσεων ινών αμιάντου για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ενοχοποιηθεί για σοβαρές βλάβες στην υγεία. Η χρόνια έκθεση (περισσότερο από 10 χρόνια) έχει συνδεθεί με εμφάνιση αμιάντωσης, μιας σοβαρής εκφυλιστικής ασθενείας των πνευμόνων, με καρκίνο του πνεύμονα, με δερματοπάθειες κ.ά.

Που αποβλέπει η τυμβωρυχία ...;

Εξήντα χρόνια μετά τη λήξη του, ο Εμφύλιος συνεχίζει να διχάζει

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής, το 43% της ελληνικής κοινής γνώμης θεωρεί πως τελικά ήταν καλύτερα που νίκησε η Δεξιά στον Εμφύλιο, ενώ το 13% πιστεύει πως θα ήταν καλύτερα να είχε νικήσει η Αριστερά.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για τους πρωταγωνιστές του Εμφυλίου. Ο Άρης Βελουχιώτη και ο Ναπολέοντας Ζέρβας να αναδεικνύονται ως τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα, ενώ οι Αλέξανδρος Παπάγος και Μάρκος Βαφειάδης ξεχωρίζουν ως τα πρόσωπα που έχουν διαδραματίσει τον θετικότερο ρόλο.

Στο ερώτημα κατά πόσο θα έπαιρναν θέση στον εμφύλιο πόλεμο, το 39% λέει ότι δεν θα έπαιρνε θέση, το 23% θα τασσόταν υπέρ της Αριστεράς ενώ το 14% υπέρ της Δεξιάς. Ως προς το ποιος ευθύνεται περισσότεροι για τις ακρότητες και τις βιαιότητες που έλαβαν χώρα στον εμφύλιο, το 58% θεωρεί ότι και οι δύο πλευρές έχουν ισάξιο μερίδιο ευθύνης, το 18% ότι περισσότερο βίαιη υπήρξε η Δεξιά ενώ το 16% ότι υπηρξε η Αριστερά.

Μεγάλη ευθύνη και στις υπερδυνάμεις της εποχής καταλογίζουν οι Έλληνες για τον εμφύλιο του '46-'49. Περισσότερο υπαίτια θαωρούν τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία.

http://www.tvxs.gr/v4808

Ο εμφύλιος, τον οποίο μερικοί εκ των συμμετεχόντων αρέσκονται να τον αποκαλούν «το αντάρτικό» και να κομπάζουν λέγοντας «... όταν ήμουν στο αντάρτικο», στην ακροτελεύτια παράγραφο οριοθετείται χρονικά, και σωστά, από το 1946 μέχρι το 1949.

Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, ο μεν Άρης Βελουχιώτη, κατά κόσμον Θανάσης Κλάρας, είχε ήδη αυτοκτονήσει (;) (16 ΙΟΥΝ 1945), ο δε Ναπολέων Ζέρβας είχε ιδρύσει πολιτικόν κόμμα (Εθνικό Κόμμα, 31 ΜΑΡ 1946) και διετέλεσε δυο φορές υπουργός.

Διάβασα και τα μέχρι την ώρα δημοσιευθέντα σχόλια και σημειώνω ότι και οι δυο παρατάξεις (Κυβέρνηση [δεξία] και αντάρτικο [αριστερά]) σκύλευσαν το κορμί αυτής της χώρας. Η μεν αριστερά εκχωρώντας την μείζονα Μακεδονία στους προς βοριά γείτονες, οι δε της δεξιάς εκχωρώντας ολόκληρη την Ελλάδα στη Δύση.

Υπάρχουν και ορισμένοι, που κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είπαν το γνωστό «ευτυχώς που χάσαμε».

ΣΓΣ

Στο κείμενο που ακολουθεί βρήκα μία άποψη που τριγύρναγε στο μυαλό μου ,αλλά δεν είχε εκφρασθεί με τόση σαφήνεια..
Πρώτον η εξέλιξη με αλλεπάλληλες δοκιμές δεν έχει εφαρμογή μόνο στην εξέλιξη των ειδών εφαρμόζεται σχεδόν παντού . Εδώ αναφέρεται στην οικονομία .θα αναφέρω ένα παράδειγμα που δείχνει ότι τις συνέπειες από την κατασκευή ενός προϊόντος είναι αδύνατον να τις δεις εκ των προτέρων.
Στις αρχές της δεκαετίας το 1980 βγήκε ένας από τους πρώτους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές
ο ZX Spectrum. Ήταν μια εμπορική επιτυχία για την εποχή του και ο δημιουργός του πήρε και τι τίτλο του sir. Αλλά ήταν κάτι πάρα πάνω από εμπορική επιτυχία . Ήταν ένα σχολείο , ένα Πανεπιστήμιο. Πάνω σ΄ αυτόν εμείς οι ώριμοι τότε σαραντάρηδες μάθαμε προγραμματισμό .
Οι μικροί έπαιξαν παιχνίδια στην αρχή και μετά ένα μέρος από τα παιδιά προχώρησαν πάρα πέρα διάβασαν ασχολήθηκαν βαθύτερα και βγήκε η νέα γενιά να ξέρει περισσότερα από τους δασκάλους της. στη πληροφορική..Τα πράματα μετά εξελίχτηκαν σαν χιονοστιβάδα. Πουλήθηκε hardware
που απαιτούσε software και όσο πιο πολύ software πουλιόταν τόσο πιο πολύ hardware παραγόταν και ούτω καθ΄ εξής.

. ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΆΔΑ.

Πέστε μου π ιός κεντρικός σχεδιασμός μπορούσε να το προβλέψει ;

Ακόμα θυμάμαι τις εποχές που η Ελληνική γραφειοκρατεία ήλεγχε τα πάντα και κυρίως τις οικονομικές συναλλαγές με το Εξωτερικό .Ούτε βιβλία δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε Αν θέλαμε βιβλία έπρεπε να πάρουμε άδεια εξαγωγής συναλλάγματος από την Τράπεζα της Ελλάδος αφού υποβάλαμε προτιμολόγια ,και στο τέλος της συναλλαγής να της υποβάλουμε τα τιμολόγια για να αποδείξουμε ότι το συνάλλαγμα πήγε σε βιβλία . ΜΕΣΑΊΩΝΑΣ.
Βέβαια από το σύστημα επωφελούνταν οι ενδιάμεσοι βιβλιοπώλες.

Τέλος θα αναφέρω ότι η θεωρία της εξέλιξις των ειδών έχει εφαρμογή όχι μόνο στην οικονομία , αλλά και στα έθνη. Επιβιώνουν τα ικανότερα ,αυτά που έχουν ,σέβονται και εφαρμόζουν τους πιο επιτυχείς θεσμούς




Χάγιεκ και η ελευθερία
Κατ' αρχήν νομίζω ότι κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος πρέπει να χαιρετίσει την
> πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας να εκδώσει το βιβλίο του Φ. Α.
> Χάγιεκ «Το σύνταγμα της Ελευθερίας» (εκδόσεις Καστανιώτη). Ακόμη κι εκείνοι
> που θεωρούν τον Χάγιεκ υπεύθυνο και της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Τώρα
> μπορούν να μάθουν ποιον βρίζουν και αν δικαίως τον βρίζουν. Ξέρετε σε όλο
> τον κόσμο ο φιλελευθερισμός έχει πάρει πολλά επίθετα: πολιτικός
> φιλελευθερισμός, οικονομικός φιλελευθερισμός, κλασικός φιλελευθερισμός, νέος
> φιλελευθερισμός κ.λπ.
>
> Στην Ελλάδα έχουμε τον μεταφυσικό φιλελευθερισμό. Το ανείπωτο κακό του
> νεοφιλελευθερισμού στον οποίο φορτώνουμε ότι δεν μας αρέσει. Απο την
> ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» μέχρι και την ξηρασία στους κάμπους· το
> αποκαλούμενο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» στον νεοφιλελευθερισμό οφείλεται. Η
> «ακριβές» ντομάτες στον νεοφιλελευθερισμό οφείλονται, αλλά και η «φτώχεια»
> των ντοματοπαραγωγών στον νεοφιλελευθερισμό οφείλεται. Γενικώς ο
> νεοφιλελευθερισμός ήταν η εύκολη και βολική εξήγηση δια πάσαν νόσον. Δεν
> ξέρω αν θυμάστε τον Γιάννη Γκιωνάκη στην ταινία «Κίτρινα Γάντια». Εκεί ο
> Γιάννης Γκιωνάκης συναντά τον Σταυρίδη σε ένα εξοχικό καφενείο. Όταν ο ο
> Σταυρίδης λέει ότι χάλασε το αυτοκίνητο του ο Γκιωνάκης απαντά:
> «Σκουληκοειδίτη θα έχει». Αυτό είχε ακούσει, αυτό έλεγε. Κάπως έτσι
> λειτουργεί και ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα. Χρεοκοπεί η κρατική
> «Ολυμπιακή»; Έρχονται διάφοροι και λένε: «Νεοφιλελευθερισμό θα έχει».
>
> Το βιβλίο είναι πυκνό. Τόσο πυκνό που κάθε κεφάλαιό του θα μπορούσε να
> αποτελεί αντικείμενο πολλών συναντήσεων. Ξεκινά από την φιλοσοφική εξήγηση
> της ελευθερίας, προχωρά σε νομική θεωρία -πως και πόση ελευθερία μπορεί να
> συνυπάρξει με τον νόμο- για να τελειώσει με το ακανθώδες για τα ελληνικά
> πράγματα την ελευθερία και το κράτος πρόνοιας -και... ω, τι έκπληξη; Πολλοί
> θα διαπιστώσουν ότι ο θεωρητικός της «αναλγησίας» Χάγιεκ είναι υπέρ ενός
> κράτους πρόνοιας που δημιουργεί δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες.
>
> Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του, όμως, και σ' αυτό θέλω να σταθώ είναι η
> τεκμηρίωση της έννοιας της ελευθερίας. Ξέρω πως θα αδικήσω τα τέσσερα πέμπτα
> του βιβλίου, αλλά προτιμώ να αδικήσω τα 4/5 παρά ολόκληρο το βιβλίο
> τσαλαβουτώντας σε όλα του τα κεφάλαια.
>
> Διαβάζοντας το πρώτο μέρος που τεκμηριώνει την έννοια της ελευθερίας,
> θυμήθηκα τον Τζον Στιούαρτ Μιλ. Η μεθοδολογία τους είναι παραπλήσια. Στο
> «Περί Ελευθερίας» ο Μιλ κάνει μια εκπληκτική τρίπλα στους αναγνώστες του
> καιρού του που φοβόταν ότι η ελευθερία του λόγου θα εισάγει δαιμόνια -καινά,
> αλλά δαιμόνια- στην κοινωνία. Τι έχουμε να φοβόμαστε; ρωτούσε ο Μιλ. Αν οι
> ιδέες, οι απόψεις που δημοσιοποιούνται είναι καλές τότε η κοινωνία βρίσκεται
> στο κέρδος. Αν οι ιδέες που ελεύθερα δημοσιοποιούνται είναι κακές τότε
> εκτίθενται και θωρακίζουν τις καλές απόψεις που ήδη έχουμε. Γι' αυτό αφήστε
> τον κόσμο να εκτίθεται και στο τέλος θα έχουμε κέρδος, έτσι κι αλλιώς.
>
> Την ίδια μεθοδολογία, πιο εκτεταμένη, χρησιμοποιεί και ο Χάγιεκ. Όχι μόνο
> για την ελευθερία του λόγου, αλλά και για την ελευθερία της πράξης.
>
> Κατ' αρχήν τέτοια κείμενα σε βάζουν να σκεφτείς επί κάποιων πραγμάτων που
> θεωρούνται δεδομένα. Όλοι ξέρουμε ότι η ελευθερία είναι καλό πράγμα. Το
> γιατί είναι καλό πράγμα λίγοι το σκέφτονται, με αποτέλεσμα η έννοια της
> ελευθερίας να καταντά δόγμα· είτε αυτό προέρχεται από κάποιο φυσικό δίκαιο
> που προϋπήρχε της κοινωνίας, είτε διότι κάποιος Θεός μας θέλει ελεύθερους,
> είτε διότι «έτσι έχουν τα πράγματα» κι έτσι μας αρέσει. Ο Χάγιεκ έρχεται και
> λέει ότι και η ελευθερία της πράξης είναι προτιμητέα, όχι μόνο γιατί δεν
> έχουμε κανένα στον σβέρκο μας, αλλά γιατί μακροχρόνια παράγει τα άριστα
> αποτελέσματα για το σύνολο.
>
> Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «οι δημιουργικές δυνάμεις ενός ελεύθερου
> πολιτισμού» κάνει την εξής απλή σκέψη. Σε οποιαδήποτε στιγμή της
> ανθρωπότητας σε κάθε κοινωνικό σύνολο υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα προς
> επίλυση που επιδέχονται δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων συνδυασμούς.
> Κανείς, μα κανείς δεν ξέρει εκ των προτέρων την άριστη λύση ή έστω την
> καλύτερη λύση. Αυτή την αναγνωρίζουμε εκ των υστέρων αφού υπάρξουν
> εκατομμύρια προσπάθειες, οι περισσότερες αποτυχημένες, άλλες μερικώς
> αποτυχημένες, άλλες μερικώς επιτυχημένες κι άλλες επιτυχημένες.
>
> «Το βασικό επιχείρημα υπέρ της ατομικής ελευθερίας», γράφει ο Χάγιεκ,
> «βασίζεται κυρίως στην παραδοχή ότι όλοι μας αγνοούμε πολλούς από τους
> παράγοντες από τους οποίους εξαρτώνται η επίτευξη των σκοπών μας και η
> ευημερία μας... Επειδή λοιπόν κάθε άτομο γνωρίζει πολύ λίγα πράγματα και
> -ιδιαίτερα- επειδή σπάνια ξέρουμε ποιος από εμάς γνωρίζει καλύτερα,
> εμπιστευόμαστε τις ανεξάρτητες και ανταγωνιστικές προσπάθειες πολλών
> ανθρώπων για να επιφέρουν την εμφάνιση αυτού που, όταν το δούμε, θα το
> θέλουμε.»
>
> Εδώ πρέπει να προσέξουμε την διαφορά: «για να επιφέρουν την εμφάνιση αυτού
> που, όταν το δούμε, θα το θέλουμε». Στις άπειρες λύσεις που υπάρχουν για ένα
> πρόβλημα μπορούμε να δοκιμάσουμε μία ή δύο λύσεις δια του κεντρικού
> σχεδιασμού, ή μπορούμε να δοκιμάσουμε χιλιάδες ή εκατομμύρια, αφήνοντας τους
> ανθρώπους ελεύθερους να μας προτείνουν. Το σημαντικό είναι ότι δια της
> ελευθερίας δοκιμάζουν πολλοί την λύση ενός προβλήματος. Έχουμε θεωρητικά
> άπειρες προσπάθειες, από τις οποίες κάποιες είναι επιτυχείς, αλλά πολλές
> περισσότερες αποτυγχάνουν. Δεν ξέρουμε όμως εκ των προτέρων ποιες θα πιάσουν
> και χειρότερα: δεν ξέρουμε ποιες θέλουμε. Αφού τις δούμε θα πούμε, α! τι
> ωραίο κινητό είναι αυτό θέλω να το πάρω. Πριν όμως το iphone ή το Nokia
> υπήρξαν εκατομμύρια άλλες προσπάθειες για τις οποίες είπαμε «τι χάλια πράγμα
> είναι αυτό! Ευχαριστώ δεν θα πάρω». Και όχι μόνο σε μοντέλα κινητών, αλλά
> και σε πρωτόκολλα τηλεφωνίας και σε μεθόδους επικοινωνίας και, και, και...
>
> Η ελευθερία είναι η δυνατότητα να βελτιώνουμε πράγματα δια άπειρων δοκιμών
> και λαθών, είναι μια μέθοδος εξέλιξης. Κάποιος θα δοκιμάσει το «α» και θα
> αποτύχει, κάποιος το «β» και θα αποτύχει κάποιος το «αβγ» και θα αποτύχει
> μέχρι που κάποιος θα δοκιμάσει το «κλμ» και θα πούμε αυτό είναι! Αυτό
> θέλουμε! Γι' αυτό η ελευθερία είναι σημαντική διότι το «κλμ» που θέλουμε,
> δεν το ξέρουμε ότι το θέλουμε πριν το δούμε, και για να το δούμε πρέπει να
> επιτρέψουμε σε κάποιον να το κάνει. Και όχι μόνο αυτό: μπορεί το «κλμ» να
> βολεύει τώρα, αλλά να μην είναι το τελειωτικό που θέλουμε. Μπορεί αργότερα
> κάποιος να σκεφθεί το «ακλμ» που να είναι βολικότερο και καλύτερο. Αλλά δεν
> θα το ξέρουμε αν δεν τον αφήσουμε να δοκιμάσει, ακόμη κι αν δοκιμάζοντας το
> πιθανότερο είναι να αποτύχει. Όπως λέει ο Χάγιεκ «Η ελευθερία είναι
> σημαντική επειδή ακριβώς δεν ξέρουμε πως θα την χρησιμοποιήσουν τα άτομα».
>
> Κι εδώ έχουμε το εξής «παράδοξο» για τις νεοελληνικές δοξασίες. Το κόστος
> όλων αυτών των αποτυχημένων προσπαθειών είναι μόνο ατομικό. Αν φτιάξω ένα
> κινητό που δεν το θέλει κανείς θα χάσω τα λεφτά μου. (με την προϋπόθεση ότι
> δεν θα έρθει ο κ. Χατζηγάκης να μου επιδοτήσει την ζημιά) Το όφελος από την
> επιτυχημένη προσπάθειά μου είναι και κοινωνικό. Εγώ θα βγάλω λεφτά, αλλά και
> χιλιάδες ή εκατομμύρια καταναλωτές θα αποκτήσουν αυτό που ήθελαν.
>
> Επιμένω πολύ σ' αυτό το σημείο επειδή τα απλά πράγματα όταν έχουν την
> ευκαιρία άπειρων συνδυασμών δημιουργούν πολυπλοκότητες τις οποίες μπορούμε
> να κατανοήσουμε αλλά δεν θέλουμε να πιστέψουμε. Η διαδικασία της φυσικής
> εξέλιξης είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή στα σώματα
> των τρισεκατομμυρίων όντων, που υπάρχουν στη γη, συμβαίνουν τρισεκατομμύρια
> στην τρισεκατομμυριοστή διασπάσεις κυττάρων. Οι περισσότερες από αυτές
> αναπαράγουν όμοια κύτταρα. Πάρα πολλές ίσως τρισεκατομμύρια αναπαράγουν
> κύτταρα με «λάθη». Η διπλή έλικα του DNA ενός κυττάρου δεν είναι όμοια με
> την άλλη. Τα περισσότερα από αυτά τα λάθη, η συντριπτική πλειονότητα τους,
> είναι ανενεργά και ούτε καν τα αντιλαμβανόμαστε. Κάποια, λίγα, απ' αυτά τα
> «λάθη» είναι καρκίνος που σκοτώνουν τον οργανισμό. Κάποια ελάχιστα από αυτά
> τα «λάθη» εξελίχθηκαν σε νύχια, εγκέφαλο, μάτια ιδιότητες δηλαδή που
> βοήθησαν κάποια άτομα ενός συνόλου να ζήσουν περισσότερο, να αναπαραχθούν
> περισσότερο: αν ένα λιονταράκι γεννηθεί με το «λάθος» στο DNA και είναι
> τυφλό δεν θα προκάνει να αναπαραχθεί. Αν γεννηθεί με το «λάθος» της οξύτερης
> όρασης και θα ζήσει περισσότερο, αλλά και επειδή θα έχει περισσότερη τροφή
> θα το προτιμούν τα θηλυκά. Άρα αυτό το «λάθος», αυτό το γονίδιο θα
> κληρονομηθεί και θα γίνει προϊόντος του χρόνου καθολικό γονίδιο στην
> κοινωνία των λιονταριών. Είναι ευεργετικό για όλα τα λιοντάρια. Αυτή η
> διαδικασία της εξέλιξης έχει κι ένα κόστος. Αυτό που ονομάζουμε καρκίνο.
> Προσοχή! Δεν σχεδιάζεται ούτε ο καρκίνος, ούτε η εξέλιξη. Προκύπτει από τα
> τρισεκατομμύρια των πιθανών συνδυασμών που υπάρχουν. Αν όμως απαγορεύσουμε
> τον καρκίνο, απαγορεύουμε την εξέλιξη, επειδή ακριβώς δεν ξέρουμε ποιος
> συνδυασμός είναι ανενεργός, ποιος είναι καρκίνος και ποιος είναι εξέλιξη. Κι
> επειδή η εξέλιξη είναι μία στο τρισ-τρισεκατομμύριο (μια εξελικτική ιδιότητα
> πρέπει να συνάδει και με το περιβάλλον που ζει ένας οργανισμός) -ενώ ο
> καρκίνος είναι απείρως πιο συχνότερος, εάν μπορούσαμε να νομοθετήσουμε την
> εξέλιξη το λογικό θα ήταν να παραμείνουμε αμοιβάδες.
>
> Αυτό ακριβώς είναι η τεκμηρίωση της ελευθερίας από τον Χάγιεκ. Δεν ξέρουμε
> και γι' αυτό αφήστε μας να δοκιμάσουμε: «Η ελευθερία», γράφει, «αναγκαστικά
> σημαίνει ότι θα γίνουν πολλά πράγματα που δεν μας αρέσουν. Η πίστη μας στην
> ελευθερία δεν στηρίζεται σε προβλέψιμα αποτελέσματα υπό συγκεκριμένες
> συνθήκες, αλλά στην πεποίθηση ότι συνολικά θα απελευθερώσει περισσότερες
> δυνάμεις για το καλό παρά για το κακό.» Θα μας απελευθερώσει, θα πρόσθετα
> εγώ, από το στάδιο της αμοιβάδας. Προσοχή: ήταν ένας μόνο μονοκύτταρος
> οργανισμός που παρουσίασε εκείνο το ιδιαίτερο εξελικτικό χαρακτηριστικό το
> οποίο σταδιακά οδήγησε στην σημερινή συνθετότητα. Δεν έκαναν γενική
> συνέλευση οι πρωτοαμοιβάδες για να αποφασίσουν «ήρθε ο καιρός να γίνουμε
> δικύτταροι οργανισμοί, διότι κάποια στιγμή πρέπει να εξελιχθούμε σε
> άνθρωπο.»
>
> Γι' αυτό ο Χάγιεκ γράφει: «η ελευθερία που θα χρησιμοποιηθεί από ένα μόνο
> άτομο στο εκατομμύριο μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία για την κοινωνία και
> να είναι πιο επωφελής για την πλειοψηφία από οποιαδήποτε ελευθερία που
> χρησιμοποιούμε όλοι».
>
> Στην διαδικασία όμως της εξέλιξης και της φυσικής και της κοινωνικής και της
> ατομικής υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Φυσικοί, κοινωνικοί, νομικοί. Εδώ
> γίνεται μια μεγάλη παρεξήγηση την οποία συχνά και ίσως σκοπίμως
> χρησιμοποιούν οι εχθροί της ελευθερίας. Είναι αυτό που λένε διάφοροι «τι
> ελευθερία έχω εγώ που δεν μπορώ να πάω ένα ταξίδι, και τι ελευθερία έχει ο
> Μπιλ Γκέιτς με τα 50 δισ. που μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάει όπου θέλει». Ή
> ότι «η μόνη ελευθερία των φτωχών είναι να πεινάσουν».
>
> Εδώ ο Χάγιεκ κάνει μια σαφή και κατατοπιστική διευκρίνιση. Αφορά την
> «ελευθερία από» και την «ελευθερία για». Η ελευθερία που μπορεί μια κοινωνία
> να εξασφαλίσει είναι η «ελευθερία για» και όχι η «ελευθερία από». «Η
> ελευθέρια», γράφει, «δεν ορίζεται από την απουσία αναγκών, αλλά από την
> απουσία εξαναγκασμών». Ανελεύθερος δεν είναι ο άνθρωπος που θέλει να κάνει
> διαρκώς ταξίδια, αλλά περιορίζεται από τα οικονομικά του ή από την σύζυγό
> του, αλλά ο πολίτης της αλήστου μνήμης Σοβιετικής Ένωσης, που μπορεί να
> είναι ανύμφευτος να έχει κερδίσει την εύνοια ενός ταξιδιωτικού πράκτορα και
> παρ' όλα αυτά το καθεστώς του απαγορεύει να πάει από το Λένινγκραντ στη
> Μόσχα.
>
> Να το πούμε διαφορετικά: ένα μεγάλο όνειρο στην ιστορία της ανθρωπότητας
> ήταν η πτήση. Χιλιάδες άνθρωποι στο παρελθόν έσπασαν το κεφάλι τους και
> πολλοί κυριολεκτικά προσπαθώντας να πετάξουν. Ήταν, λοιπόν, αυτοί «σκλάβοι
> του νόμου της βαρύτητας»; Με τον μεταμοντέρνο λόγο που είναι της μόδας τα
> τελευταία χρόνια «ναι! Ήταν σκλάβοι του νόμου της βαρύτητας». Σύμφωνα με την
> λογική όμως, ανελεύθεροι θα ήταν αν οι βασιλιάδες όλου του κόσμου
> αποφάσισαν: «λοιπόν, κόψτε τις ανοησίες, ο άνθρωπος δεν μπορεί να πετάξει
> οπότε αν δω κανένα με αυτά τα περίεργα κατασκευάσματα στην πλάτη, τον βάζω
> φυλακή». Αυτό είναι ανελευθερία, το άλλο είναι περιορισμός. Η ανελευθερία
> όμως θα εξασφάλιζε ότι ποτέ δεν θα πετούσαμε. Οι αδελφοί Ράιτ θα ήταν στην
> φυλακή και ποτέ δεν θα ξέραμε αν μπορούμε να πετάξουμε.
>
> Αυτό που μπορούμε να λύσουμε λοιπόν είναι το πρόβλημα του εξαναγκασμού. Να
> πούμε στα άτομα ότι εμείς δεν μπορούμε να σε λυτρώσουμε από όλες τις ανάγκες
> σου οι οποίες είναι γούστα, δηλαδή διαφορετικές και διαφορετικές ανάλογα με
> τις περιόδους, αλλά μπορούμε να αφαιρέσουμε τον εξαναγκασμό του να μην σ'
> αφήσουμε να δοκιμάσεις να τις ικανοποιήσεις. Αν τα καταφέρεις «μαγκιά σου».
> Αν όχι πρόβλημα σου. Είναι σημαντική αυτή η διαφορά επειδή οι ανάγκες
> δισεκατομμυρίων ανθρώπων είναι διαφορετικές, άρα μιλάμε για τρισεκατομμύρια
> πιθανούς συνδυασμούς αναγκών, και τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων
> τρόποι ικανοποίησής των. Ακόμη δηλαδή επιλέγαμε ένα άτομο κι αποφασίζαμε να
> ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες του δεν θα μπορούσαμε. Οι ανάγκες είναι
> άπειρες και διαρκώς εξελισσόμενες. Κανέναν άτομο δεν μπορεί να είναι ποτέ
> ελεύθερο των αναγκών του. Επειδή ακριβώς οι ανα΄γκες είναι υποκειμενικές και
> πάντα πιο μεγάλες απ' όσα κι αν έχει.
>
> Τώρα για τις στοιχειώδεις ανάγκες στη ζωή, υγεία και παιδεία, και ο Χάγιεκ
> είναι υπέρ ενός κράτους πρόνοιας που θα δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας στα
> άτομα. Ο καρκίνος της ελεύθερης επιλογής, δεν έχει να κάνει με τα άτομα, δεν
> θανατώνει τους φορείς της ελεύθερης επιλογής (γι' αυτό υπάρχει η κοινωνία)
> αλλά τις πρακτικές. Ο «νόμος της ζούγκλας» όπως δυσφημίζεται η αγορά δεν
> έχει να κάνει με τα άτομα, δεν θανατώνεται εκείνος που κάνει μια κακή
> επιχειρηματική κίνηση. Έχει να κάνει με τις επιχειρηματικές κινήσεις,
> θανατώνονται οι κακές πρακτικές.
>
> Ομιλία στην εκδήλωση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕ.ΦΙ.Μ.)
>
> «Ο Φρίντριχ Χάγιεκ και ο σύγχρονος φιλελευθερισμός». Αθήνα 4.2.2009

Για να μην ξεχνάμε τους φίλους μας ....

Τα Σεπτεμβριανά στη μεγάλη οθόνη της Τουρκίας

Το τουρκικό κοινό, ή τουλάχιστον μέρος αυτού, έπρεπε να περιμένει 50 χρόνια για να μάθει τι συνέβη πραγματικά στο πογκρόμ εναντίον των Χριστιανών της Κων/πολης, το Σεπτέμβριο του 1955.

από τον ανταποκριτή μας στην Τουρκία, Niyazi Dalyanci

Από tvxs.gr

https://mail.google.com/mail/?hl=el&tab=wm#inbox/11f5a075a5dbc977