Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Newspaper PRESS TIME 28-11-2009


Re: Fwd: Newspaper PRESS TIME 28-11-2009

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_16071dgx3kbfd&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

Οι πλειοψηφίες χάνονται και κερδίζονται στο Κέντρο


Οι πλειοψηφίες χάνονται και κερδίζονται στο Κέντρο

Με την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, η Ν.Δ. βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι. Με αφορμή τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της, τα μέλη του κόμματος έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εναλλακτικές προτάσεις: είτε να ενστερνιστούν τις αρχές του πολιτικού φιλελευθερισμού, του εξευρωπαϊσμού και του εκσυγχρονισμού, διεκδικώντας για το κόμμα τους μια θέση στον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπως προτείνει η Ντ. Μπακογιάννη, είτε να στραφούν στη δεξιά μήτρα από την οποία αναδείχθηκε η Ν.Δ., όπως προτείνει ο Αντ. Σαμαράς, επιδιώκοντας την επιστροφή στο κόμμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων.
Οι προτάσεις της Ντ. Μπακογιάννη και του Αντ. Σαμαρά δεν περιγράφουν μόνο τις ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες των δύο υποψήφιων προέδρων, αλλά συνιστούν και δύο διαφορετικές στρατηγικές για το μέλλον της Ν.Δ. ως κυβερνητικού κόμματος. Ποια από τις δύο στρατηγικές θα επικρατήσει, θα κριθεί από τις προτιμήσεις των μελών της που θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες της 29ης Νοεμβρίου. Ομως, ποια από τις δύο στρατηγικές θα φέρει τη Ν.Δ. εγγύτερα στη διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας, είναι ένα θέμα που μπορεί να απαντηθεί με την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος της 4ης Οκτωβρίου.
Τη Ν.Δ. εγκατέλειψαν στις τελευταίες εκλογές 700 χιλ. ψηφοφόροι της. Πού πήγαν οι εκλογείς αυτοί; Ενα μεγάλο τμήμα τους όντως ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από την επιχειρηματολογία της κ. Μπακογιάννη, ενώ ένα μη-αμελητέο κομμάτι τους επέλεξε τον ΛΑΟΣ, όπως φαίνεται να εκτιμούν στελέχη της Ν.Δ.; Μήπως, όμως, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., που το 2009 δεν την ξαναψήφισαν, «δεν χάθηκαν προς άλλα κόμματα, αλλά της γύρισαν την πλάτη και πήγαν σπίτι τους, (δηλαδή) έκαναν αποχή», όπως ισχυρίζεται ο κ. Σαμαράς;
Στις βουλευτικές εκλογές του 2009, στο σύνολο της επικράτειας το ΠΑΣΟΚ αύξησε κατά 5,8 μονάδες το εκλογικό ποσοστό του, ο ΛΑΟΣ άθροισε 5,6% των ψήφων, ενώ η Ν.Δ. έχασε 8,3 μονάδες από το 2007. Αναζητώντας τις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες οι απώλειες της Ν.Δ. υπήρξαν σημαντικά μεγαλύτερες από τη μέση τιμή στη διαφορά του εκλογικού ποσοστού της μεταξύ 2007 και 2009, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για 17 περιφέρειες, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ σημειώνει κέρδη στην εκλογική δύναμή του πολύ υψηλότερα από εκείνα που καταγράφει στην επικράτεια. Επίσης, σε ό,τι αφορά τον ΛΑΟΣ, στις εκλογικές περιφέρειες με τις μεγαλύτερες απώλειες για τη Ν.Δ., τα δικά του ποσοστά κυμαίνονται αρκετά κάτω από τη μέση εκλογική δύναμή του, με εξαίρεση 4 περιφέρειες, στις οποίες το ποσοστό του ΛΑΟΣ βρίσκεται ελαφρώς (Βοιωτία, Εύβοια) έως αρκετά υψηλότερα (Α' Πειραιώς, Αττικής) από ό,τι στην επικράτεια.
Λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα ερευνών για τις εκλογές του 2009, κατά μέσο όρο πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τη δύναμη που είχε η Ν.Δ. το 2007 μετακινήθηκαν προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ με τις εκροές ψηφοφόρων της προς τον ΛΑΟΣ και τις αντίστοιχες σχετικές εισροές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε συνολικά 7 μονάδες πρωτίστως προς το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως στον ΛΑΟΣ. Από τα παραπάνω συνάγεται, λοιπόν, ότι το επιχείρημα πως οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δεν της «γύρισαν την πλάτη», αλλά «πήγαν σπίτι τους» και «έκαναν αποχή», δεν ευσταθεί. Στις τελευταίες εκλογές καταγράφηκε αύξηση της αποχής κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή της αποχής στις εκλογές του 2007. Ομως, στις περιφέρειες που σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες ψήφων για τη Ν.Δ., στην πλειοψηφία τους δεν ήταν εκείνες με την υψηλότερη αποχή. Μάλιστα, αν εξετάσουμε σε επίπεδο δήμων τις περιφέρειες αυτές, θα διαπιστώσουμε ότι σε πολλούς από τους δήμους που οι απώλειες της Ν.Δ. σημείωσαν ρεκόρ (π.χ. Αγ. Νικολάου και Βραχασίου Λασιθίου, Τεμένους, Χερσονήσου και Γουβών Ηρακλείου, Αρχαγγέλου, Αφάντου και Ιαλυσού Δωδεκανήσου, Ανθηδώνος, Αυλίδος και Ληλαντίων Εύβοιας κ.ά.), τα ποσοστά της εκλογικής συμμετοχής κυμάνθηκαν πολλές μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.
«Λαθέψαμε, δώσαμε υπερβολική διάσταση στον οριακό ψηφοφόρο την ώρα που άδειαζε η δεξαμενή με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους μας», είπε σε συνέντευξή του ο Αντ. Σαμαράς (Αντένα, 19/10/2009). Μόνο που ο παραδοσιακός, συντηρητικός, δεξιός ψηφοφόρος δεν εγκατέλειψε τη Ν.Δ. Το 82% από αυτούς την ψήφισε, όπως συνάγεται από τα στοιχεία εκλογικής έρευνας της VPRC, καθιστώντας τη Ν.Δ. με βάση το προφίλ των τωρινών εκλογέων της ένα πιο δεξιόστροφο κόμμα και από τον ΛΑΟΣ. Η δεξαμενή των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι ακόμη ισχυρή. Το πρόβλημα με τη Ν.Δ. είναι ότι άδειασε από νέους σε ηλικία αλλά και από νέους ψηφοφόρους, από τα δυναμικά επαγγελματικά στρώματα, ενώ ψηφίζεται κυρίως από τον μη ενεργό πληθυσμό της χώρας. Και αυτά είναι αδιάψευστα δεδομένα της εκλογικής έρευνας.
*Αναπλ. καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

--

Re: Οι πλειοψηφίες χάνονται και κερδίζονται στο Κέντρο

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_16063gjbz75d5&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

Re: ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_16062hfqfnshf&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Ιδου Σταδιον Δόξης Λαμπρον!
Μπορουν να μας πουν οι αξιότιμοι, Κυριες και Κυριοι της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, αξιωματικης τε και λοιπής, τί σκέπτονται να κάνουν γι αυτο το ΚΕΦΑΛΑΙΏΔΟΥΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ για την πατριδα μας θέμα;;;;[φυσικά ισχυει το ίδιο και για την Κυπριακή Δημοκρατία]
Δ.Αλευρομαγειρος 
----- Original Message -----
From: E. Billis
Sent: Wednesday, November 25, 2009 10:11 PM
Subject: ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Δείτε στην κατωτέρω ανάλυση πως αναλύει το θέμα της κρίσης στην ΕΕ της τουρκίας τον Δεκέμβριο, ο αναλυτής-συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Το άρθρο πολύ ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου αυτό  άρθρο του, ελήφθη από την ιστοσελίδα του http://www.konstantakopoulos.blogspot.com/ .

Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ


Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

EΥΡΩΠΗ-ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

http://www.konstantakopoulos.blogspot.com/  

Προς νέες «παρατάσεις» για την 'Αγκυρα τον Δεκέμβριο

Προς νέες ασφυκτικές πιέσεις στη Λευκωσία τον Ιανουάριο

 Σε Ελλάδα και Κύπρο δεν πολυέδωσαν σημασία, γιατί δεν ήθελαν, η δήλωση όμως του Γκιουλ στο Ναχιτσεβάν, στη διάσκεψη κορυφής του «τουρκικού κόσμου», ήταν αποκαλυπτική. Οι Αζέροι τον ενεκάλεσαν γιατί δεν τήρησε τις τουρκικές υποσχέσεις να μην ανοίξουν τα σύνορα με την Αρμενία, όσο καιρό δεν λύνεται το θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Γκιουλ τους «αποστόμωσε», λέγοντας ότι δεν πρόκειται να τηρήσει ούτε τη συμφωνία με την Αρμενία! Προς επίρρωσιν των λεγομένων του πρόσθεσε: Και για την Κύπρο υπογράψαμε, αλλά δεν εφαρμόσαμε.

 Η Τουρκία ανέλαβε προ ετών την υποχρέωση να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά σκάφη. Η απαίτηση αυτή, σημειωτέον, είναι ελάχιστη. Ακόμα και ικανοποιούμενη, πάλι η κυπριακή/ελληνική διπλωματία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Γιατί δεν έθεσαν μια σειρά αυτονόητες, μείζονος σημασίας προϋποθέσεις. Αν η 'Αγκυρα ανοίξει τα λιμάνια, Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει μετά να ξαναθέσουν θέματα όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αποχώρηση του στρατού κατοχής, η άρση των διατυπωμένων τουρκικών διεκδικήσεων, απειλών και μέσων τους κατά της Ελλάδας. Ακόμη και τις προάλλες, οι κ.κ. Δρούτσας και Κυπριανού χρησιμοποίησαν τον όρο «εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία», ωσάν ένας αόρατος γλωσσοδέτης να τους εμποδίζει να πουν «αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο Γάλλος Υφυπουργός Εξωτερικών Πιερ Λελούς δήλωσε ότι συνιστά «άκρων άωτον του παραλογισμού» η κατοχή εδάφους της ΕΕ από ένα υποψήφιο μέλος. Ακόμα πιο μεγάλος παραλογισμός όμως είναι η αποφυγή από Αθήνα και Λευκωσία του να θέσουν το ζήτημα. Στο παρελθόν, ο τότε Γάλλος Πρωθυπουργός Βιλπέν είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητη» την έναρξη διαπραγματεύσεων με χώρα που δεν αναγνωρίζει μέλος της ΕΕ – αλλά Λευκωσία και Αθήνα δυσαρεστήθηκαν για τη γαλλική συμπαράσταση!!!

 Και τη μίνιμουμ υποχρέωσή της όμως, το άνοιγμα λιμανιών/αεροδρομίων, η 'Αγκυρα αρνείται να την εφαρμόσει, χωρίς να της δοθούν ανταλλάγματα, δηλ. πλήρης απελευθέρωση του εμπορίου με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Τέτοια απελευθέρωση θα συνιστούσε μείζον πολιτικό βήμα προς αναγνώριση της κατοχής, αφαιρώντας και ένα από τα λίγα εναπομείναντα κίνητρα των Τουρκοκυπρίων για να συμφωνήσουν με μια αξιοπρεπή, βιώσιμη λύση. Υπό παρόμοιες συνθήκες, οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη, αν όχι και για την επίλυση, δεν θάπρεπε καν να ξεκινήσουν όσο συνεχίζεται η κραυγαλέα και αδικαιολόγητη αθέτηση των στοιχειωδέστερων συμβατικών υποχρεώσεων της 'Αγκυρας. Αντ' αυτού, η μία παράταση διαδέχεται την άλλη, κατάσταση που εμπεδώνει στην Τουρκία την αντίληψη ότι θα μπει επιβάλλοντας εκείνη τους όρους της στην ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, ακόμη κι όταν οι όροι αυτοί έρχονται σε κραυγαλέα αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τα ζωτικότερα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, εξευτελίζοντας την 'Ενωση (και τις δύο χώρες). Η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα οδηγήσει, είτε ενταχθεί, είτε δεν ενταχθεί η Τουρκία τελικά, διεθνώς, στην πολιτικο-διπλωματική ενίσχυση των θέσεών της για Κύπρο, Αιγαίο και Θράκη. Ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί, στο επόμενο εξάμηνο, εν κινδύνω η ύπαρξη συντεταγμένου και δημοκρατικού κράτους στην Κύπρο. (1)

 Υπό παρόμοιες συνθήκες διερωτάται κανείς τι ακριβώς εννοούν οι κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας, όταν λένε ότι η Τουρκία θα κριθεί «αυστηρά» και δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες το ορόσημο του Δεκεμβρίου (την αξιολόγησή της από την ΕΕ), χωρίς να προσδιορίζουν τι θα συμβεί τότε και χωρίς να αναζητούν δυνητικούς συμμάχους, αλλά μάλλον προπαγανδίζοντας την τουρκική ένταξη εντός της ΕΕ.

 'Ηδη ο Σαρκοζί, προεξοφλώντας νέα υποχώρηση Αθήνας-Λευκωσίας, έσπευσε να συνάψει εκεχειρία με την 'Αγκυρα. Αν ένας μαθητής γράφει κοντά στη βάση, είναι φυσικό νάχει δίλημμα ο δάσκαλος αν θα τον περάσει. 'Οταν ο μαθητής δίνει λευκή κόλλα, απειλώντας τους δασκάλους του να τους πλακώσει στο ξύλο, τι συζήτηση να γίνει. Ο μαθητής αποβάλλεται έως ότου βάλει μυαλό και προσέλθει διαβασμένος και κόσμιος. Αν δεν κάνει αυτό ο δάσκαλος, αργά ή γρήγορα θα φάει και το ξύλο.

 Ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύει πάντα, ακράδαντα, στις ευεργετικές συνέπειες της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Πολλοί σε Ευρώπη και Ελλάδα διαφωνούν, τελευταίως μάλιστα, ακόμη κι ένας σημαντικός αρθρογράφος της Wall Street Journal διαπίστωσε, για άλλους λόγους, τις «αποσταθεροποιητικές» συνέπειες μιας ενταξιακής πορείας, που μάλλον απομακρύνει, παρά προσεγγίζει την Τουρκία στη Δύση. Εν πάσει περιπτώσει, ο Πρωθυπουργός θα ακολουθήσει την πολιτική που επιλέγει.

Για να μπορέσει όμως να το κάνει, για να μπορέσει τέλος πάντων να δοκιμασθεί αυτή η πολιτική, να δούμε αν μπορεί όντως να οδηγήσει στα ευεργετικά αποτελέσματα που υποτίθεται ότι θα έχει, οφείλει η Ελλάδα να πάρει στα σοβαρά τον εαυτό της και να αποκαταστήσει το κύρος της.

 Μόνο μια αποφασιστική στάση της Αθήνας τον Δεκέμβρη, ενδέχεται να οδηγήσει την Τουρκία σε αναθεώρηση της αδιαλλαξίας της, κάνοντας ασύμφορη τη συνέχιση της σημερινής εκφοβιστικής και παρλκυστικής τακτικής.

 Μια διαφορετική πολιτική, διαρκούς «διευκόλυνσης» της Τουρκίας θα οδηγήσει τελικά είτε σε απεμπόληση των πιο ζωτικών ελληνικών εθνικών συμφερόντων, είτε σε πολύ σοβαρή κρίσης Ελλάδας-Τουρκίας, αφού, προηγουμένως, οδηγήσει σε διεθνή πολιτική ήττα την Αθήνα και σε μεγάλα προβλήματα τους 'Ελληνες πολιτικούς που θα την ασκήσουν.

 Δεν υπάρχουν πολλά εδώ να συζητηθούν. Εφόσον η 'Αγκυρα δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της, η 'Ενωση οφείλει να μη συναινέσει σε περαιτέρω ανοίγματα ή κλεισίματα κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης. Οτιδήποτε λιγότερο, νέες παρατάσεις, άνοιγμα «μερικών» κεφαλαίων και δεν συμμαζεύεται θα οδηγήσει, ορθώς, την 'Αγκυρα, στο συμπέρασμα ότι δεν έχει λόγο να εκπληρώσει καμμία υποχρέωση.

 Στο κάτω-κάτω, αν η 'Αγκυρα αποφασίσει, για να μην ανοίξει τα λιμάνια της, να παραιτηθεί της ένταξής της δεν χάθηκε ο κόσμος.

 Καμία καταστροφή δεν θα συμβεί στην Ελλάδα, την Κύπρο, ή την Ευρώπη. Πολλοί μάλιστα θα χειροκροτήσουν τον τερματισμό της ενταξιακής πορείας. Γιατί μέχρι τώρα, η υποστήριξη Αθήνας- Λευκωσίας στην τουρκική ένταξη επέφερε περισσότερες διεκδικήσεις από την 'Αγκυρα, όχι λιγότερες.

 Και γιατί η διαρκής διεύρυνση της ΕΕ την κάνει ένα όλο και λιγότερο δημοκρατικό, όλο και λιγότερο «κυβερνήσιμο», όλο και περισσότερο υπερατλαντικά εξαρτημένο μόρφωμα, εντείνοντας παράλληλα, λόγω του τρόπου διεύρυνσης και του οικονομικού μοντέλου, τις πιέσεις για «κατεδάφιση» του κοινωνικού κράτους στη Δυτική Ευρώπη, της σημαντικότερης ίσως κατάκτησης του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

 Για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας, προύπόθεση για να μπορέσει ο κ. Παπανδρέου να ακολουθήσει την πολιτική που πιστεύει, είναι ακριβώς να δώσει σαφές μήνυμα στην 'Αγκυρα τον Δεκέμβριο, αποφεύγοντας τον πειρασμό νέων παρατάσεων που θα τις βρει ο ίδιος μπροστά του. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Χριστόφια.

 Το πιθανότερο, με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και επιδίωξη Ουάσιγκτον, Λονδίνου Στοκχόλμης, είναι να δοθεί νέα παράταση συμμόρφωσης στην Τουρκία. Αν συμβεί αυτό, 'Αγκυρα, Λονδίνο και Ουάσιγκτον θα μεταφέρουν την επομένη τις πιέσεις στο εσωτερικό της Κύπρου για να εξαναγκάσουν τους Κύπριους να αποδεχθούν ένα σχέδιο παραπλήσιο του Ανάν (2).

 'Ενα τέτοιο σχέδιο, αν γίνει αποδεκτό, θα τερματίσει την ύπαρξη συντεταγμένου κυπριακού κράτους, θα εντάξει ήδη από τώρα την Τουρκία στην 'Ενωση από το «παράθυρο», με δικαιώματα και χωρίς υποχρεώσεις, δια της επιρροής της στην ψήφο των Τουρκοκυπρίων και θα καταστήσει την Ελλάδα όμηρο μιας γιγαντιαίας «'Ιμβρου», για να μην πάθουν τίποτα οι κάτοικοι της οποίας, η Αθήνα θα υποκλίνεται μονίμως στις απαιτήσεις Ουάσιγκτον, 'Αγκυρας, Λονδίνου.

Και, βεβαίως, θα αποτελέσει μια ιστορική καταστροφή, ανυπολόγιστων διαστάσεων, για την ελλαδική και κυπριακή αριστερά και κεντροαριστερά. Στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη κι αν αποφύγει ένα νέο, τέτοιο σχέδιο, ο κυπριακός λαός θα ενοχοποιηθεί για δεύτερη φορά μετά το 2004, ως μη επιθυμών λύση και θα αθωωθεί η Τουρκία για την εισβολή του 1974, την εθνοκάθαρση και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

 Σημείωση

(1) Αν μάλιστα κρίνουμε από τις εξωφρενικές, εκτός δημοκρατικού πλαισίου, προτάσεις Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις, όπως η εκ περιτροπής προεδρία και η «στάθμιση» των ψήφων ανάλογα με την εθνικότητα των κατοίκων (!!!), προτάσεις για τις οποίες δεν έχει ούτε καν ενημερώσει καλά-καλά τα συγκυβερνώντα κόμματα. Οι διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας δεν είναι διαπραγματεύσεις, έχουν εξελιχθεί σε sui generis συντακτική διaδικασία, πρωτοφανή στην ευρωπαϊκή ιστορία και εξωφρενική για τα δεδομένα του ευρωπαϊκού πολιτισμού μετά τον Μεσαίωνα, διεξαγόμενη ερήμην του λαού που θα ζήσει στο νέο κράτος και χωρίς νομιμοποιητική εντολή και βάση.

 (2) Δυστυχώς στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι προτάσεις Χριστόφια, όσες τουλάχιστο δημοσιοποιήθηκαν.

 Περιοδικό "Επίκαιρα", 20.11.2009

 

Ο διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος Χριστιανισμός που συνδέεται με την Ελλάδα

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΤΗΣ
Πρώην Υπουργός
28-11-2009

Ο διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος Χριστιανισμός, που συνδέεται με την Ελλάδα

Το έτος 1977 με επεσκέφθη στο Υπουργείο Βορείου Ελλάδος ένας Νέγρος Αμερικανός δημοσιογράφος και μου είπε: «Έχετε ένα θησαυρό εδώ». Όταν το ρώτησα να μου εξηγήσει ποίο θησαυρό εννοούσε, μου είπε «Έρχομαι από τους Φιλίππους της Καβάλας και εάν προβάλετε το θέμα  "Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου", θα έλθουν χριστιανοί όλων των Δογμάτων να περπατήσουν στο λιθόστρωτο της Εγνατίας Οδού και θα πάνε στους Φιλίππους, όπου θα δουν τον Ζυγάκτη ποταμό όπου βάπτισε την πρώτη Χριστιανή, τη Λυδία, την φυλακή όπου φυλακίστηκε και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανάκη Εκκλησία.
Στην Καβάλα (την αρχαία Νεάπολη και επί Βυζαντινών χρόνων Χριστούπολη) πάτησε ο Απόστολος Παύλος το πόδι του σε Ευρωπαϊκό έδαφος και το σημείο που αποβιβάστηκε ερχόμενος από την Τρωάδα, είναι προ της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, όπου υπάρχει η εικόνα του και στην Αγγλική και στην Ελληνική γλώσσα περιγραφή γιά το πώς είδε σε όραμα Μακεδόνα, ο οποίος τον κάλεσε να επισκεφθεί την Μακεδονία για να τους σώσει.
Ως πλέον ελκυστικό να προβληθεί, θεωρώ το λιθόστρωτο (η παλαιά Εγνατία οδός) που αρχίζει από τις παρυφές της πόλης της Καβάλας, εκεί όπου ήλθε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος με συνοδεία και επερπάτησεν, όπως ο Απόστολος Παύλος και εν συνεχεία πήγε στους Φιλίππους. Το Λιθόστρωτο πρέπει να προστατευθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ίσως να σκεπασθεί με «πλεξιγκλάς».
Ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη εκκλησία στην Ευρώπη, που όπως αναφέρεται εις τις πράξεις του Αποστόλου και «την αγάπησε πολύ».
Ο σημερινός Μητροπολίτης  Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, ανήγειρε κτίριο  για να έρχονται ξένοι και μελετούν το έργο του Αποστόλου Παύλου.
Ο Απόστολος Παύλος από τους Φιλίππους βάδισε στη Θεσσαλονίκη και Βέρροια (πόλεις που από αιώνες π.Χ. έως και σήμερα διατηρούν τα αυτά Ελληνικά ονόματα), όπου αναφέρει «Έλληνες και πλήθος Ελληνίδων επίστευσαν».
Ο Απόστολος Παύλος μίλησε στην Ελληνική και έγραψεν επίσης στην Ελληνική γλώσσα  επιστολές προς Θεσσαλονικείς και Φιλιππησίους.
Μετά τη Βέρροια ο Απόστολος Παύλος πήγε στην Αθήνα και Κόρινθο.
Υπάρχουν στο εξωτερικό Σύλλογοι Αποστόλου Παύλου, οι οποίοι έρχονται στην Καβάλα, όπου επισκέπτονται τους Φιλίππους, όπως μου ανέφερε ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Αθηνών κ. Φωκάς.
Προ ολίγων εβδομάδων έγραψε εφημερίδα της Καβάλας, ότι καθολικός αξιωματούχος του Βατικανού επεσκέφθη τους Φιλίππους και δήλωσε ότι θα συστήσει στους καθολικούς να κάνουν το προσκύνημα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».
Για τους Ιταλούς ιδιαίτερα, στον Ζυγάκτη ποταμό έγινε η μάχη των Στρατών μετά την δολοφονία του Καίσαρα όπου νικήθηκε ο Στρατός του Βρούτου, που δολοφόνησε τον Καίσαρα και αποτελεί, συνεπώς αφετηρία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Στο ύψος της Νέας Εγνατίας Οδού, εκεί όπου τέμνει το σημείο που βάδισε ο Απόστολος Παύλος, πρέπει να τοποθετηθεί επιγραφή στην Αγγλική και στην Ελληνική γλώσσα, που θα αναφέρει το σημείο που βάδισε ο Απόστολος Παύλος.
Όλα αυτά πρέπει το Υπουργείο Τουρισμού να τα προβάλει μέσω INTERNET  σ' όλο τον κόσμο.
Πέραν των ανωτέρω τα οποία αναφέρονται «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», θα πρέπει να προβληθεί, αφού ολοκληρωθεί, το «ντοκιμαντέρ» του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου, για την ζωή των γεννηθέντων στη Θεσσαλονίκη Ελλήνων αδελφών  μοναχών Μεθοδίου και Κυρίλλου και φωτιστών των Σλάβων, ώστε οι Σλάβοι στην εορτή των Μεθοδίου και Κυρίλλου, να έρχονται στην Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου γεννήθηκαν οι εν λόγω μοναχοί.
Τη σημασία των δυο αδελφών μοναχών Μεθοδίου και Κυρίλλου συνόψισε ο Μακαριστός Πατριάρχης της Ρωσίας  Αλέξιος, που είπε στο Θεοδοσόπουλο  «εάν δεν ήσαν οι δύο αδελφοί, οι Ρώσοι θα είμεθα  το θρήσκευμα Μουσουλμάνοι και Ευρώπη δεν θα υπήρχε».
Δεν είναι τυχαίο που ο Σλάβος Πάππας Ιωάννης Παύλος, το 1980, ανακήρυξε με εγκύκλιό του, τους γεννηθέντες στη Θεσσαλονίκη Έλληνες αδελφούς, Κύριλλο και Μεθόδιο « Ουράνιους προστάτες της Ευρώπης». Το γεγονός αυτό κοινοποίησε με επιστολήν του στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή.
Διεθνές επίσης ενδιαφέρον προκαλούν: το Άγιο Όρος, το Παπίκιο Όρος (με τα δεκάδες μοναστήρια του 10ου και 11ου αιώνος σε Ξάνθη – Κομοτηνή),  τα Μετέωρα και η λατρεία της Παναγίας κ.λπ
Το 1979 χρηματοδότησα από το  πρόγραμμα παραμεθορίων περιοχών την ανασκαφή  εις την περιοχή των Πομάκων από τον καθηγητή αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. Νίκο  Μουτσόπουλο. Κατά την ανασκαφή ευρέθη Χριστιανικός Ναός και οι Πομάκοι εργάτες, έκπληκτοι τον ερώτησαν «μα δεν ήσαν ποτέ Χριστιανοί εδώ, πώς βρέθηκε Χριστιανική Εκκλησία;». Ο καθηγητής τους απήντησε: «ήσασταν Χριστιανοί και γίνατε Μουσουλμάνοι». Με το θέμα του Παπίκιου Όρους και με το γεγονός αυτό  αποδεικνύεται ότι οι Τούρκοι ουδεμία σχέση έχουν με την Θράκη.

Νίκος Μάρτης
Πρώην Υπουργός

Re: Ο διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος Χριστιανισμός που συνδέεται με την Ελλάδα

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_16061fv9sfkcs&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

Ενεργειακή συμφωνία Γαλλίας και Ρωσίας

Ενεργειακή συμφωνία Γαλλίας και Ρωσίας
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_28.html

The sender also included this note:

Σημαντική εξέλιξη για τον αγωγό SOUTH STREAM
ΣΓΣ

--
Sent via a FeedFlare link from a FeedBurner feed.
http://www.google.com/support/feedburner/bin/answer.py?answer=78966&topic=13246

20091128 Στους ρυθμούς του... Ντουμπάι

Στους ρυθμούς του... Ντουμπάι

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009 07:00
Νατάσα Στασινού, 325 λέξεις, ΑΓΟΡΕΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1747784

Οι φόβοι για παρενέργειες σε διεθνές επίπεδο από την κρίση στο Ντουμπάι κράτησαν χθες σε αρνητικό έδαφος τη Wall Street και τις ασιατικές αγορές.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, την αρχική τρικυμία διαδέχθηκε η νηνεμία. Ψύχραιμοι και αναγνωρίζοντας ότι οι ρευστοποιήσεις της Πέμπτης έφτασαν σε επίπεδο υπερβολής, οι επενδυτές επέστρεψαν στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, με αποτέλεσμα οι δείκτες να επανέλθουν σε θετικό έδαφος. Στο Λονδίνο ο FTSE100 ενισχύθηκε 1%, στη Φραγκφούρτη ο Xetra Dax είχε κέρδη 1,3%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο +1,15%.

Ο FTSEurofirt 300, ο οποίος παρακολουθεί τριακόσια ευρωπαϊκά blue chips, ενισχύθηκε 1,2%, στις 999,59 μονάδες, καλύπτοντας έτσι μέρος των απωλειών (3,3%) της προηγούμενης συνεδρίασης. Για το σύνολο της εβδομάδας είχε απώλειες μόλις 0,3%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Oι μετοχές των Credit Suisse και Deutsche Bank είχαν κέρδη 2,8%, η UBS ενισχύθηκε 2,5%, ενώ οι BNP Paribas και Barclays ακολούθησαν με κέρδη 2,4% και 2,3% αντίστοιχα. Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να επανέλθουν και οι μετοχές του κλάδου ενέργειας, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε η τιμή του πετρελαίου. Η βρετανική πετρελαιοβιομηχανία BP είχε κέρδη 1,7%, ενώ οι Royal Dutch Shell, Total και Eni ενισχύθηκαν περίπου 0,8%.

Κόκκινο έδειξαν τα ταμπλό στην αγορά της Νέας Υόρκης, η οποία είχε μείνει κλειστή την Πέμπτη. Οι επενδυτές, θέλοντας να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ρίσκο, προχώρησαν σε κάποιες ρευστοποιήσεις, αποφεύγοντας πάντως τις κινήσεις πανικού.

Ετσι, ο Dow Jones υποχώρησε 1,45%, ενώ οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq είχαν απώλειες 1,7%. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών, αν και η έκθεση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Ντουμπάι φαίνεται να είναι περιορισμένη. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν επίσης πετρελαιοβιομηχανίες και μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

Κύμα ρευστοποιήσεων είχε σαρώσει νωρίτερα τις ασιατικές αγορές. Ο δείκτης MSCI Asia Pacifi Index υποχώρησε 3,1% -στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Αύγουστο. Απώλειες 3,2% είχαν ο Nikkei στο Τόκιο και ο Taiex στην Ταϊβάν, ενώ ο Kospi στη Νότιο Κορέα έκανε βουτιά 4,7%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ


Re: 20091128 Στους ρυθμούς του... Ντουμπάι

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_16066dhxhd7fg&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

Re: 20091128 Ελληνική σημαία στη ναυτιλία της Ε.Ε.

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_16065gt4w3cds&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

20091128 Ελληνική σημαία στη ναυτιλία της Ε.Ε.

Ελληνική σημαία στη ναυτιλία της Ε.Ε.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009 07:00
Νίκος Μπέλλος, 948 λέξεις, ΕΥΡΩΠΗ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1747614




Βρυξέλλες,

Ναυτιλιακές Υποθέσεις και Αλιεία, είναι οι αρμοδιότητες που ανέθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην Ελληνίδα Επίτροπο, Μαρία Δαμανάκη. Ο Ολι Ρεν στη θέση του Αλμούνια θα αναλάβει την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Με δεδομένου ότι ήταν ένα από τα χαρτοφυλάκια που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τον πρόεδρο της Κομισιόν, η χώρα μας θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη.

Σε κοινοτικό επίπεδο θεωρείται ένα μεσαίου μεγέθους χαρτοφυλάκιο, το οποίο στην απερχόμενη Επιτροπή είχε ο Μαλτέζος Τζο Μπορζ.

Η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη: Ναυτιλία, Αλιεία.
Είναι προφανές ότι το σκέλος των Ναυτιλιακών Υποθέσεων ενδιαφέρει περισσότερο τη χώρα μας, λόγω του ελληνικού εμπορικού στόλου.

Το Αλιείας, που διαχειρίζεται και σημαντικούς κοινοτικούς πόρους, ενδιαφέρει περισσότερο τον κοινοτικό Βορρά, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Η παιδεία στην Κύπρο

Την Κύπρια επίτροπο, Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία στην απερχόμενη Κομισιόν είχε την υγεία, ο κ. Μπαρόζο τη μετακινεί στο σημαντικό σε μέγεθος και σε αριθμό κοινοτικών υπαλλήλων(3.000) χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Πολυγλωσσίας και της Νεολαίας.

Ο Ολι Ρεν (Φινλανδία): Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.
Στα σημαντικά χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας, ο Φινλανδός Επίτροπος Ολι Ρεν μετακινείται από τη διεύρυνση στις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις. Θα είναι ο «νέος Αλμούνια», ο οποίος θα επιβλέπει την ελληνική οικονομία. Ο κ. Ρεν θεωρείται χαμηλών τόνων και ικανός τεχνοκράτης. Η στάση που θα ακολουθήσει έναντι της χώρα μας θα φανεί στην πορεία, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από το να έπαιρνε αυτό το χαρτοφυλάκιο Γερμανός ή Ολλανδός.

Η διεύρυνση, που επίσης μας ενδιαφέρει άμεσα πάει στον Τσέχο Επίτροπο Στέφαν Φούλε. Σίγουρα αποτελεί έκπληξη η ανάθεση αυτού του χαρτοφυλακίου σε εκπρόσωπο μικρής ανατολικής χώρας, γεγονός που ερμηνεύεται στις Βρυξέλλες και ως σήμα των μεγάλων χωρών προς τον κ. Μπαρόζο να «φρενάρει» την ταχύτητα της περαιτέρω διεύρυνσης της Κοινότητας.

Εκπληξη πρώτου βαθμού είναι η ανάθεση της γεωργίας στο Ρουμάνο Ντάσιαν Σιόλος. Προκαλεί μάλιστα πολλά ερωτηματικά διότι πέρυσι η Κομισιόν είχε απειλήσει τους Ρουμάνους με διακοπή των χρηματοδοτήσεων από το Γεωργικό Ταμείο για έλλειμμα διαφάνειας στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Η περιφερειακή πολιτική που αποφέρει στην Ελλάδα τον κύριο όγκο των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων (ΕΣΠΑ) ανατέθηκε στον Αυστριακό Γιοχάνες Χαν.

Τις εσωτερικές υποθέσεις, που περιλαμβάνουν και τη λαθρομετανάστευση τις πήρε η Σουηδέζα Σεσίλια Μάλτστρομ και την κλιματική αλλαγή η Δανέζα Κόνι Χέντεγκαρντ.

Μεγάλοι κερδισμένοι, το Βέλγιο το οποίο μετά τον Βαν Ρόμπεϊ που έγινε πρόεδρος της Ε.Ε., πήραν χθες και το χαρτοφυλάκιο του εξωτερικού εμπορίου με τον Κάρελ Ντε Χουκτ. Κερδισμένοι και οι Γάλλοι με τον πρόεδρο Σαρκοζί να πετυχαίνει πλήρως το στόχο του να πάρει το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς, μέσω του Μισέλ Μπαρνιέ, προκειμένου να βάλει τάξη στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Κερδισμένοι και οι Ισπανοί με τον Αλμούνια να παίρνει το κορυφαίο χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού.

Χαμένοι οι Ολλανδοί που διεκδικούσαν «λαγούς με πετραχήλια» και πήραν τελικά την ψηφιακή πολιτική.

Αναφορικά με την πολιτική σύνθεση της νέας Επιτροπής, κυριαρχούν απόλυτα η κεντροδεξιά (13) και οι φιλελεύθεροι (8), ενώ οι υπόλοιποι 6 επίτροποι είναι σοσιαλιστές.

Μετά την κατανομή των χαρτοφυλακίων, το λόγο θα έχει η Ευρωβουλή, η οποία θα περάσει από ακρόαση όλους τους υποψήφιους εντός του Ιανουαρίου, όπου δεν αποκλείονται εκπλήξεις με «κόψιμο» επιτρόπων για πολιτική ή τεχνοκρατική ανεπάρκεια. Στόχος, είναι η νέα Επιτροπή να αναλάβει την 1η Φεβρουαρίου.

Χαρτοφυλάκιο με ισχυρό ελληνικό ενδιαφέρον

Το σημαντικό χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας και Αλιείας ανέθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κα Μαρία Δαμανάκη, η οποία είχε προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε αντικατάσταση του κ. Σταύρου Δήμα.

Η κ. Δαμανάκη θα ανακοινώσει τις πρώτες πρωτοβουλίες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι νέοι επίτροποι, από τις 11 έως τις 19 Ιανουαρίου 2010, θα περάσουν από ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του χαρτοφυλακίου της, η κα Δαμανάκη ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, για την εμπιστοσύνη του και τόνισε: «Το χαρτοφυλάκιο που καλούμαι να αναλάβω είναι η Ναυτιλία και η Αλιεία -μαζί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και τον αντίστοιχο κοινοτικό Οργανισμό Ελέγχου. Είναι σημαντικό χαρτοφυλάκιο για την Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα. Θα δουλέψω σκληρά, για να έχουμε επιτυχίες. Θα προσπαθήσω να συνεισφέρω ενεργά σε όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν το Σώμα των Επιτρόπων. Οπως γνωρίζετε, όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται συλλογικά».

Μ. Δαμανάκη: Θα κάνω ότι μπορώ για να έχουμε επιτυχίες.
Η κα Δαμανάκη επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει τις πρώτες πρωτοβουλίες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ακρόασή της, «όπως επιβάλλουν οι δημοκρατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην νέα Επιτροπή, επεσήμανε ότι «αναλαμβάνει την αποστολή της σε μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για την ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. Η πρόκληση είναι μεγάλη και το εγχείρημα δύσκολο.

Με τη στήριξη των κρατών - μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών, μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει».

Το προεδρείο της Ε.Ε.

Πρόεδρος: Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (Πορτογαλία).

Αντιπρόεδροι: Χοακίν Αλμούνια (Ισπανία), Καθριν Αστον (Μεγάλη Βρετανία), Σιμ Κάλας (Εσθονία), Νέλι Κρους (Ολλανδία), Βιβιάν Ρέντινγκ (Λουξεμβούργο), Μαρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία), Αντόνιο Ταγιάνι (Ιταλία).

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Οι αρμοδιότητες των μελών της νέας Ε.Ε.

Πρόεδρος της Επιτροπής: Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πορτογαλία

Αντιπρόεδροι της Επιτροπής (Επίτροποι)

Αντιπρόσωπος για τις εξωτερικές σχέσεις: Κάθριν Αστον, Βρετανία

- Ανταγωνισμού: Χοακίν Αλμούνια, Ισπανία (πρώην Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων)

- Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας: Αντόνιο Ταγιάνι, Ιταλία

- Διαθεσμικών υποθέσεων και Διοίκησης: Μάρο Σέφκοβιτς, Σλοβακία

- Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Πολίτη: Βίβιαν Ρέντινγκ, Λουξεμβούργο

- Μεταφορών: Σιμ Κάλας, Εσθονία

- Ψηφιακών θεμάτων: Νέλι Κρους, Ολλανδία

Επίτροποι

- Ανάπτυξης: Αντρις Πίμπαλγκς, Λετονία

- Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων: Λάζλο Αντορ, Ουγγαρία

- Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης: Ντασιάν Σιολός, Ρουμανία

- Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αντιμετώπισης Κρίσεων: Ρουμιάνα Γιέλεβα, Βουλγαρία

- Διεύρυνση και Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας: Στέφαν Φούλε, Τσεχία

- Δράσης για το κλίμα: Κόνι Χέντεγκαρντ, Δανία

- Εμπορίου: Κάρελ ντε Χουχτ, Βέλγιο

- Ενέργειας: Γκίντερ Ετινγκερ, Γερμανία

- Ερευνας και καινοτομίας: Μάιρε Γκεογκέγαν-Κουίν, Ιρλανδία

- Εσωτερικής Αγοράς, αρμόδιος για τις οικονομικές υπηρεσίες: Μισέλ Μπαρνιέ, Γαλλία

- Εσωτερικών Υποθέσεων: Σεσίλια Μάλμστρομ, Σουηδία

- Ναυτιλίας και Αλιείας: Μαρία Δαμανάκη, Ελλάδα

- Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων: Ολι Ρεν, Φινλανδία

- Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νέων: Αντρούλα Βασιλείου, Κύπρος

- Περιβάλλοντος: Γιάνεζ Ποτότσνικ, Σλοβενία

- Περιφερειακής Πολιτικής: Γιοχάνες Χαχν, Αυστρία

- Προΰπολογισμού και Οικονομικού προγραμματισμού: Γιάνους Λεβαντόφσκι, Πολωνία

- Υγείας και Καταναλωτών: Τζον Νταλί, Μάλτα

- Φορολογίας, Τελωνειακής Ενωσης, Καταπολέμησης της Απάτης: Αλγκρίντας Σεμέτα, Λιθουανία


20091128 Κινητικότητα στο Σκοπιανό και σε κοινοτικό επίπεδο

Κινητικότητα στο Σκοπιανό και σε κοινοτικό επίπεδο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009 07:00
Νίκος Μπέλλος, 373 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1747773


Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, χθες στην Πύλη Πρεσπών.
Βρυξέλλες,

Εντονη κινητικότητα στο Σκοπιανό και σε κοινοτικό επίπεδο, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες με αλλεπάλληλες συναντήσεις ανώτατων αξιωματούχων της Ε.Ε. με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Βρείτε λύση με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πάρετε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (10-11 Δεκεμβρίου), είναι το μήνυμα που στέλνουν τις τελευταίες οι κοινοτικοί.

Μετά την προχθεσινή επίσκεψη του Σουηδού ΥΠΕΞ και Προεδρεύοντα της Ε.Ε., Καρλ Μπιλντ, στα Σκόπια, χθες ανακοινώθηκε από την Κομισιόν ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρουέφσκι, έρχεται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες που ο κ. Γκρουέφσκι επισκέπτεται τη βελγική πρωτεύουσα και βλέπει κορυφαίους κοινοτικούς παράγοντες.

Παράλληλα, χθες ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, και ο κ. Ρεν συνυπέγραψαν άρθρο που δημοσιεύτηκε σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, με το οποίο καλούν την ηγεσία της γειτονικής χώρας να εκμεταλλευθεί το παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται από τώρα μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής και να βρει αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα.

Η τωρινή χρονική στιγμή χαρακτηρίζεται ιδανική. Εάν δεν βρεθεί τώρα λύση δεν ξέρουμε πότε το θέμα της ενταξιακής πορείας της χώρας σας θα βρεθεί ξανά στην κοινοτική ατζέντα, επισημαίνει το άρθρο. Υστερα από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ έφτασε η ώρα να επιλύσετε το πρόβλημα για το καλό των δύο λαών, αναφέρουν οι δυο κοινοτικοί αξιωματούχοι.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Γκρούεφσκι: Καμία πρόοδος

Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στο θέμα της ονομασίας, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς «η ελληνική πλευρά παραμένει στις θέσεις της, όπως ακριβώς αυτές παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ΟΗΕ τόσο για το θέμα της ονομασίας όσο και για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας.

Ετσι μπορώ να πω ότι δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος», είπε. «Ωστόσο, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε το διάλογο, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο χωρών στον ΟΗΕ θα συνεχίσουν το έργο τους».

Ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μην εμποδίσει η Ελλάδα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΓΔΜ το Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επεσήμανε ότι «η πολιτική όρθωσης εμποδίων και των εκβιασμών αποδείχτηκε ανεδαφική».

Re: 20091128 Κινητικότητα στο Σκοπιανό και σε κοινοτικό επίπεδο

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_160648jzpw2ff&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

Re: 20091128 Συμβολισμοί και καλλιέργεια κλίματος στις Πρέσπες

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_16063ghtf5whr&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

20091128 Συμβολισμοί και καλλιέργεια κλίματος στις Πρέσπες

Συμβολισμοί και καλλιέργεια κλίματος στις Πρέσπες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009 07:00
505 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1747789




* Στην επίτευξη τεσσάρων βασικών στόχων αναφέρθηκε, σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου: τη συμφωνία για την ανάπτυξη των Πρεσπών, το μήνυμα ότι η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επένδυση στο μέλλον, ειδικότερα στο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης, το ορόσημο του 2014 για την ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων και την ανταλλαγή απόψεων για «σημαντικά και καθοριστικά» ζητήματα στις διμερείς σχέσεις. Στη φωτογραφία, ο κ. Παπανδρέου με τους κ.κ. Γκρούεφσκι και Μπερίσα (δεξιά) χθες στις Πρέσπες.

Γεγονός με ισχυρό συμβολισμό σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ γειτονικών χωρών, αλλά και με πρακτικό αποτέλεσμα, ήταν η χθεσινή άτυπη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, Γιώργου Παπανδρέου, Σαλί Μπερίσα και Νίκολα Γκρούεφσκι, στην Πύλη Πρεσπών.

Γ. Παπανδρέου: Τόπος πραγματικής ειρήνης και πράσινης ανάπτυξης οι Πρέσπες.
Oι τρεις πρωθυπουργοί αποφάσισαν την υπογραφή συμφωνίας, στις 2 Φεβρουαρίου 2010, για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της Λεκάνης των Πρεσπών, ενώ στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, που η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα δώσουν μια νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις, όπως και στην επίλυση προβλημάτων.

Ειδικότερα, σε σχέση με την ονομασία της ΠΓΔΜ -ζήτημα γύρω από το οποίο σημειώνεται αυξημένη κινητικότητα, οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι επέμειναν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις γνωστές «κόκκινες γραμμές» των δύο χωρών. Το «μπαλάκι» βρίσκεται, εξάλλου, στο γήπεδο των Σκοπίων, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας εισηγηθεί τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θεωρεί ότι έχει δώσει ισχυρό κίνητρο στη γειτονική χώρα, ώστε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για λύση.

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Ολι Ρεν, χαιρέτισε «τις απευθείας συνομιλίες και συναντήσεις» των τριών ηγετών.
Οι απευθείας επαφές μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών διευκολύνουν την καλλιέργεια ενός καλύτερου κλίματος, ενδεχομένως και την εξεύρεση λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χ. Σολάνα, και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Ολι Ρεν, χαιρέτισαν σε κοινό άρθρο τους «τις απευθείας συνομιλίες και συναντήσεις, διότι η λύση -στο ζήτημα της ονομασίας- μπορεί να βρεθεί μόνο με την επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων, σε ανώτατο επίπεδο».

Στη συνάντηση Παπανδρέου - Μπερίσα, τα υπό συζήτηση ζητήματα αφορούσαν στην προώθηση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς και θέματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αλλά και τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα.

Κατά τα άλλα, οι τρεις πρωθυπουργοί, σε κοινή δήλωσή τους, αναφέρουν ότι οι χώρες τους δεσμεύονται για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας τους, προκειμένου να ενταχθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, να προληφθεί, να ελεγχθεί και να μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την περιοχή των Πρεσπών, να προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι από τη διάβρωση και την υποβάθμιση και να διατηρηθεί και προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής, με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη.

Τα θεμέλια για αυτή τη συμφωνία είχαν τεθεί το Φεβρουάριο του 2000, με Διακήρυξη των πρωθυπουργών των τριών χωρών για τη δημιουργία του Πάρκου Πρεσπών και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς τη βιώσιμη ανάπτυξη των Πρεσπών και των περιχώρων τους.

Επίσης, στην κοινή δήλωση των τριών πρωθυπουργών υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, και η ένθερμη στήριξή τους σε μια συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.





--
ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΟ 2009.

Κάθε μέρα, κάθε ώρα υπάρχει κάτι νέο στα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ [http://sotsot36.blogspot.com] + στο ΑΡΧΕΙΟ SOTSOT36 [http://arxeio-sotsot36.blogspot.com] + οπωσδήποτε το "η ζωή μέσα απ'τα μάτια του αρχιτέκτονα" [//bloggerkm2009.blogspot.com]

Re: 20091128 Dow Jones Newswire: Αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_16062dpdvpqgg&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

20091128 Dow Jones Newswire: Αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα

Dow Jones Newswire: Αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009 07:00
362 λέξεις, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1747716


Την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ σε κινεζικές τράπεζες σημειώνει στέλεχος το οποίο βρίσκεται «κοντά» στην προσπάθεια για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires.

Οι επαφές που έχουν γίνει πάντως προς αυτή την κατεύθυνση είναι σε αρχικό στάδιο.

Την ίδια στιγμή το ίδιο πρόσωπο αναφέρει πως οι Ελληνες διερευνούν και το ενδεχόμενο να αγοράσουν οι Κινέζοι ελληνικά ομόλογα και από τη δευτερογενή αγορά.

Μια τέτοια κίνηση από τους έχοντες υψηλή ρευστότητα Κινέζους θα μπορούσε να ληφθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης για την Αθήνα, η οποία έχει ξεφύγει από τα όρια της Ευρωζώνης και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική της ικανότητα.

Η κυβέρνηση προβλέπει το δημοσιονομικό έλλειμμά ότι θα φτάσει το 12,7% του ΑΕΠ -το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ- διπλασιάζοντας τις προ δύο μηνών εκτιμήσεις.

Το δημοσίευμα επαναλαμβάνει επίσης το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του χρέους στο 9,4% του ΑΕΠ το προσεχές έτος μέσω της κατά 7,8 δισ. ευρώ μείωσης των δαπανών, καθώς και με την επιβολή νέων φόρων, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να φτάσουμε στα επίπεδα που θέτει η Ευρωζώνη (3%).

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι τα spread έχουν εκτιναχθεί για τα ελληνικά ομόλογα στις 208 μονάδες βάσεις, που είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ενώ σημειώνει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε εκδόσεις 60 δισ. ευρώ το 2010.

Εάν οι Κινέζοι αγοράσουν ομόλογα από τη δευτερογενή ελληνική ομολογιακή αγορά, τότε θα υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα και θα μειωθούν αρκετές μονάδες τα spread, γεγονός το οποίο θα ευνοήσει τις αγορές ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα ξένος αναλυτής αναφέρει πως η στρατηγική της Ελλάδας να προσελκύσει το κινεζικό ενδιαφέρον είναι πολύ καλή, όμως διατηρεί και μια επιφύλαξη για το αν θα λειτουργήσει αυτή η στρατηγική.

Πάντως ούτε από κινεζικής ούτε από ελληνικής πλευράς έχει σχολιαστεί το γεγονός, ενώ το άρθρο ολοκληρώνεται αναφέροντας ότι οι επενδυτές της Cosco δεν είναι αδιάφοροι και για άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ουδέν σχόλιο

Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν ότι είναι η πολλοστή φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα τέτοιο σενάριο και η απάντηση παραμένει ότι: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχόλιο για το θέμα».





--
ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΟ 2009.

Κάθε μέρα, κάθε ώρα υπάρχει κάτι νέο στα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ [http://sotsot36.blogspot.com] + στο ΑΡΧΕΙΟ SOTSOT36 [http://arxeio-sotsot36.blogspot.com] + οπωσδήποτε το "η ζωή μέσα απ'τα μάτια του αρχιτέκτονα" [//bloggerkm2009.blogspot.com]

Re: 20091128 Απειλή για μεγαλύτερο δημόσιο έλλειμμα φέτος

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_16061hq8jxc6&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

20091128 Απειλή για μεγαλύτερο δημόσιο έλλειμμα φέτος

Απειλή για μεγαλύτερο δημόσιο έλλειμμα φέτος

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009 07:00
Παναγιώτης Κακούρης, 483 λέξεις, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1747608




Ισχυρές αμφιβολίες ακόμα και για τη διαμόρφωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 στο 12,7% του ΑΕΠ δημιουργούν τα στοιχεία για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του δεκαμήνου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, λόγω αβεβαιοτήτων στον τομέα των φορολογικών εσόδων.

Στο 10μηνο έχουν εισπραχθεί καθαρά έσοδα 39.513 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος που αποτυπώθηκε στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2010, από τον ΥΠΟΙΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προβλέπει την είσπραξη 49.260 εκατ. ευρώ.
Νέες αποκλίσεις στην υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2009, καταγράφουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που ανακοινώθηκαν χθες, αφού δείχνουν ότι δύσκολα θα επιτευχθούν και οι στόχοι που τέθηκαν από τη νέα πολιτική ηγεσία.

Ο μεγάλος κίνδυνος εντοπίζεται στον τομέα των φορολογικών εσόδων, καθώς στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έχουν εισπραχθεί καθαρά έσοδα (μείον επιστροφές) ποσό ύψους 39.513 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος που τέθηκε από τη νέα κυβέρνηση και αποτυπώθηκε και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2010, προβλέπει την είσπραξη ποσού ύψους 49.260 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι στο τελευταίο δίμηνο του έτους Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα πρέπει να εισπραχθούν περίπου 10 δισ. ευρώ, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, με αποδιοργανωμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και με «αρρυθμίες» που προκαλεί στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (Καραγεώργη Σερβίας), η απουσία γενικού γραμματέα φορολογίας.

Οι εξελίξεις πάντως στο δεκάμηνο είναι δραματικές, καθώς δείχνουν υστέρηση έναντι των αρχικών στόχων κατά 7,9 δισ. ευρώ, ενώ παρουσιάζουν μείωση κατά 4,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010 αντί προβλεπόμενης αύξησης κατά 14,7%.

Σε συνδυασμό και με τις υπερβάσεις των δαπανών η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού φτάνει στο δεκάμηνο στα 10,21 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι εισπράξεις από ΦΠΑ, αλλά και από φόρους μεταβίβασης ακινήτων και τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων.

Παράλληλα, οι επιστροφές φόρων αυξήθηκαν κατά 879 εκατ. ευρώ, ή κατά 28,5% σε σχέση με το 2008, κυρίως λόγω της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ Diesel και του αναλογούντος ΦΠΑ που προκύπτει από το νέο σύστημα φορολόγησης και διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από 15.2.2008.

Δαπάνες

Σημαντικές αποκλίσεις καταγράφονται και στον τομέα των δαπανών. Οι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίζουν υπέρβαση κατά 2,35 δισ. ευρώ, καθώς παρουσιάζουν ρυθμό αύξησης 14,2% έναντι στόχου αύξησης 8,4%.

Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στο 77,6% σε σχέση με τις ετήσιες εκτιμήσεις και ανήλθαν στο ποσό των 45.875 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες για τόκους έφθασαν στα 12.074 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 750 εκατ. ευρώ, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008.

Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, για το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν στο 81,1% των ετήσιων προβλέψεων και ανήλθαν στο ποσό των 57.949 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν στο 84,4%, σε σχέση με τις ετήσιες εκτιμήσεις και έφθασαν στα 8.022 εκατ. ευρώ, έναντι 7.656 εκατ. ευρώ, στο αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ τα έσοδά του έφθασαν στα 1.415 από 3.558 εκατ. ευρώ, το 2008.

Με τις εξελίξεις αυτές, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 25.044 εκατ. ευρώ, από 14.277 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008.

Επίσης το ταμιακό έλλειμμα, που προκύπτει από τις πληρωμές και τις εισπράξεις όπως καταγράφονται στους λογαριασμούς δημοσίου, εκτινάχθηκε στα 32,3 δισ. ευρώ, από 15,96 δισ. πέρυσι στην ίδια περίοδο.

Για το σύνολο του 2009, το ταμιακό έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 37,4 δισ. ευρώ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ


Μια πολύ διαφορετική προσέγγιση της έννοιας ελληνικός λαός και έθνος στην παιδεία;

Κύριες και Κύριοι,
-Πρόεδρε της Ελληνικής Κυβερνησης με την "παντοδύναμη" κοινοβουλευτικη πλειοψηφία,
-Αρχηγοι της μειζονος και άλλης αντιπολίτευσης.
Δεν την ανεχόμαστε την "αλεξιπτωτήστρια κυρια Δραγωνα,"
Το καταλάβατε;
Ποιον ρωτησατε προεκλογικα αν την εγκρινει,
Ας ειχατε την τολμη να ρωτείστε και, αν ο Ελληνικος Λαος την ψηφιζε τοτε δεν θα λεγαμε τιποτε.
Κυριες και Κυριοι,
Ο Ελληνικος Λαος έστειλε σπιτι της μολις προ διετίας την κυρια Γιαννακου για το κουρελουργημα της ΣΤ' Δημοτικου.
Ποίος σας έδωσε το δημοκρατικο δικαίωμα να φερετε πίσω την Γιαννακου του ΠΑΣΟΚ  κ. Δραγωνα;;;;
ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΕΧΌΜΑΣΤΕ,ΤΟ ΚΑΤΑΛΆΒΑΤΕ;;;;;;;;;;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δημήτρης Αλευρομάγειρος


----- Original Message -----
Sent: Friday, November 27, 2009 7:41 PM
Subject: Fw: Μια πολύ διαφορετική προσέγγιση της έννοιας ελληνικός λαός και έθνος στην παιδεία;

----- Original Message -----
Sent: Friday, November 27, 2009 11:41 AM
Subject: Μια πολύ διαφορετική προσέγγιση της έννοιας ελληνικός λαός και έθνος στην παιδεία;



του Σάββα Καλεντερίδη

Αναδημοσιεύουμε από το ιστολόγιο Γιαννιώτης άρθρο που αναφέρεται σε απόψεις που διατύπωσε δημόσια η νέα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας (στη φωτογραφία με την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, που είχε προτείνει να γίνουν τα αγγλικά επίσημη γλώσσα της χώρας μας). Δεν διαβάσαμε το βιβλίο της και αρκούμαστε στα όσα αναφέρει το άρθρο που ακολουθεί, από τα οποία σταχυολογούμε τα:
-"Είναι ρατσιστικό να δηλώνουμε ότι είμαστε Έλληνες"
-"Μας έκαναν Έλληνες, ενώ δεν ήμασταν"
.
Φυσικά θα πρέπει να διαβάσει κανείς ολόκληορ το βιβλίο για να έχει ολοκληρωμένη εικόνα του τί ακριβώς θέλει να μας πει η κ. Δραγώνα. Ούτως ή άλλως όμως, οι φράσεις αυτές από μόνες τους αποτελούν μια πρόκληση, όταν έχουν γραφεί και υιοθετούνται από ένα δημόσιο πρόσωπο που έχει τόσο κρίσιμη θέση στο υπουργείο (πρώην εθνικής) παιδείας.
Δεν μας είναι γνωστό ποιά είναι η πορεία της οικογένειας της κυρίας Δραγώνα ή ποιά είναι τα επιστημονικά ή άλλα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίζει τις απόψεις της.
Εμείς από την πλευρά μας ένα έχουμε να πούμε στην κυρία Γενικό, που έχει πλέον τις τύχες της παιδείας της χώρας μας στα χέρια της.
Τους δικούς μας προγόνους, που έζησαν επί χιλιετίες στις απομεμακρυσμένες βουνοκορφές του Πόντου, μακριά από τα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού και μετά το 1828 πολύ μακρυά από το ελλαδικό κράτος, κανένας δεν τους έκανε Έλληνες. Ήταν Έλληνες από χιλιετιών και παρέμειναν Έλληνες μέχρι τη Γενοκτονία και τον Ξεριζωμό, παρά τις δυσκολότατες συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν, αποκρούοντας κατά περιόδους πότε τις ορδές των Περσών, πότε των Μογγόλων, πότε των Αράβων και πότε των Τούρκων.
Με μια γλυκειά νοσταλγία για την πατρίδα, οι δικοί μας παπούδες και γιαγιάδες πάντα μας έλεγαν:
Εμείς Έλλενοι είμες, ελλενικόν αίμαν έχομεν, ελλενικόν γλώσσαν συντισένομεν.
Στα δε ακριτικά τραγούδια του 9ου, 10ου και 11ου αιώνα, που διέσωσαν οι Έλληνες του Πόντου μέχρι τις μέρες μας, η λέξη Έλλενας είναι ταυτισμένη με την αντρειωσύνη:
Σην θάλασσαν κολυμπετής
Σ΄ομάλια πεχλιβάνος
Σ' 'ον πόλεμον Τραντέλλενας
Ελλενικόν παληκάρι.

Ρίξτε μια πιό εμβριθή ματιά στην ιστορία του Ελληνισμού κυρία Δραγώνα και θα ανακαλύψετε ότι η πραγματικότητα δεν είναι μόνο αυτή που έχετε σχηματίσει στο κεφάλι σας.
Τώρα, ως Γενική Γραμματέας ενός υπουργείου που αφορά την τύχη της παιδείας όλων των Ελλήνων και αυτών που ήταν πάντα Έλληνες και αυτών που έγιναν με τη βία ή με τον πειθαναγκασμό, όπως εσείς πιστεύετε, οφείλετε να προσεγγίσετε σφαιρικά το θέμα και την αλήθεια.

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009
Θάλεια Δραγώνα: "Το ανθελληνικό κυβερνητικό φαινόμενο"
"Είναι ρατσιστικό να δηλώνουμε ότι είμαστε Έλληνες"
"Μας έκαναν Έλληνες, ενώ δεν ήμασταν"


Κι' όμως!... Αυτή η "κυρία" έχει αναλάβει την εκπαίδευση των παιδιών μας.
Ας δούμε τώρα μερικά απ΄ όσα γράφει στο κακογραμμένο βιβλίο της "Τι είν΄ η Πατρίδα μας;" η νυν Γενική Γραμματέας του Υπουργείου ...αποδόμησης της παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Θάλεια Δραγώνα.
1) Η Ελληνική Εθνική Ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή έντονου εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού (σελ. 16).
2) Όποιος αξιολογεί τους Πολιτισμούς σε κατωτέρους και ανωτέρους είναι ρατσιστής και δεν το ξέρει! (σελ. 16). Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με όποιον θεωρεί ανεπιθύμητους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες (σελ. 20).
3) Εξίσου ρατσιστής είναι και όποιος αποσιωπά την σημασία, την τεράστια δύναμη, την έκταση και το κύρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Επίσης, όποιος αρνείται τις τουρκικές επιρροές στον Νεοελληνικό μας Πολιτισμό (σελ. 81), κι όποιος ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός πολιτισμός έχει επιδράσει αρνητικά στους Έλληνες!... (σελ. 82).
4) Ένδειξη ρατσισμού και στείρου εθνοκεντρισμού είναι και ο ισχυρισμός ότι οι Έλληνες ήσαν πάντα οι αδικημένοι της Ιστορίας (σελ. 84) κι ότι για τις ήττες και τις καταστροφές που υποστήκαμε, φταίνε πάντα οι Μεγάλες Δυνάμεις.
5) Κλασική ένδειξη ρατσισμού είναι και η γνωστή ρήση «Όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες, αυτοί τρώγανε βελανίδια!» (σελ. 85). Ψιλορατσιμός είναι επίσης το να ισχυρίζεσαι πως είμαστε οι συνεχιστές του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.
6) Κατά την κ. Θάλεια Δραγώνα, εθνικιστικές τάσεις κρύβει και η επιθυμία να διδάσκεται στην μέση εκπαίδευση η αρχαία Ελληνική Γλώσσα (σελ. 86), ενώ το να μιλάμε για απόλυτη ομοιογένεια του πληθυσμού της Ελλάδος και να αποσιωπούμε την ύπαρξη χιλιάδων Εβραίων στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις επί 450 χρόνια είναι καθαρός ρατσισμός! (σελ. 95).
7) Ρατσιστικό είναι και το να ανησυχούμε για την ύπαρξη πολλών ξένων μεταναστών στην χώρα μας, ή το να λέμε ότι «σε λίγο θα ψάχνουμε να βρούμε Έλληνα στην Ελλάδα», ή ότι «πρέπει να κρατήσουμε την εθνική μας ομοιογένεια και να μην διαβρωθούμε εθνολογικά»! (σελ. 96).
Εξίσου ρατσιστικό είναι το να λέμε ότι το κέντρο της Αθήνας αλβανοκρατείται ή ότι «οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές»! (σελ. 9.)
Το ίδιο συμβαίνει κατά την κ. Δραγώνα, αν τολμήσουμε να πούμε πως με την είσοδο των Ξένων Μεταναστών στην Ελλάδα αυξάνεται η εγκληματικότητα και η ανεργία των Ελλήνων! (σελ. 100).
Στην σελίδα 105, η αυριανή βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.η γενική γραμματέας Αποδόμησης της Παιδείας) μας προειδοποιεί ότι ο εθνικισμός εύκολα μπορεί να γλιστρήσει στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό και στην μισαλλοδοξία.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_673.html#ixzz0XlUnztAH

===========================================================================
Υ.Γ. Πηγαίνετε στον παραπάνω σύνδεσμο για να διαβάσετε ενδιαφέροντα σχόλια

Δούδης Δημήτρης
Μαθηματικός

Re: Μια πολύ διαφορετική προσέγγιση της έννοιας ελληνικός λαός και έθνος στην παιδεία;

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_16062c2tv2vnx&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

Re: ΟΙ ΑΜΝΟΙ..

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_16061f6hr73df&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

ΟΙ ΑΜΝΟΙ..

Το προωθώ υιοθετώντας το απολυτα εκτος "των ηλιθίων" Μονο ηλίθιοι τελικα δεν ειναι οι Ελληνες οσες "Dr" Παναγιωταρεες κι αν υπάρχουν.....
Ετσι το ιμπεριαλιστικό κατεστημενο και οι πασης φυσεως συνοδοιπόροι και οδοιπόροι για τα Σουσα νομιζαν το 2004 και οι Πατριωτες Κυπριοι τους εστειλαν αδιάβαστους με το περηφανο χαστουκι του 76% στα ροδαλα προσωπα του νεοταξικου πολυπολιτισμικου ιμπεριαλισμού και έτσι και τωρα θα πανε αδιάβαστοι μαζυ με την νεοταξικη προκληση Ντόρας.
Το θεμα δεν αφορα μονο την Νεα Δημοκρατια αλλά ολη την Ελλαδα.
Δεν θελουμε διπλα στην Ντορα του ΠΑΣΟΚ- Δ.Δρουτσα, μια άλλη Δρουτσα της ΝΔ -Ντόρα.
 
Δ.Αλευρομαγειρος
Sent: Friday, November 27, 2009 10:20 PM
Subject: FW: ΟΙ ΑΜΝΟΙ..

 

EIPAME…… ELLAS, XWRA HLH8IWN….


From: astron [

 

Subject: RE: ΟΙ ΑΜΝΟΙ..

 

Ἀφιερωμένο εἰς τὴν ὑπερβάλουσα ὃλους τοὺς Ἓλληνες σὲ πατριωτισμὸ! Ἒτσι δήλωσε στὴν ὁμιλία της στὴν Θεσσαλονίκη, ΔΙΧΩΣ νὰ κοκκινήση ἀπὸ ἐντροπὴ, ἡ χαμογελαστὴ κυρία, ὑποψηφία γιὰ τὴν ἀρχηγία τῆς Ν.Δ. Καὶ οἱ ὀπαδοὶ της, μεταξὺ των πολλοὶ Μακεδόνες, (μήπως «μακεδόνες»;;;;), τὴν ... ἐχειροκρότησαν, ἀντὶ νὰ τὴν γιουχαΐσουν!

Εἶναι γνωστὸν ὃμως, ὃτι γιὰ νὰ γίνης ἣρωας, χρήσιμος γιὰ τὸν τόπο σου, τὴν χώρα σου, τὴν κοινωνία σου, πρέπει νὰ ἒχης ... κότσια (ναὶ καὶ ... τέτοια), ἀλλὰ γιὰ νὰ γίνης «Ἐφιάλτης», εἶναι πολὺ εὐκολώτερον! Ἐὰν μάλιστα τύχη νὰ ἒχης καὶ πατὲρα τὸν «ἀρχιερέα τῆς ἀποστασίας», τότε δὲν χρειάζεται νὰ προσπαθήσης πολὺ! «Τὸ μῆλο κάτω ἀπὸ τὴν μηλιὰ θὰ πέση», κυρία «πατριώτισα».

Διαβάστε τὶς δηλὼσεις της, δεῖτε τὴν ταινία καὶ βρίστε ἐλεύθερα! Καὶ στὴν κάλπη, μαυρίστε την! Θὰ τὴν δικαιώσεται!

(Ποιὸς ἒχασε τὴν ντροπὴ,γιὰ νὰ τὴν βρῆ «Μητσοτάκης»;;; )

 

Ta xalia ths Doras..

http://taxalia.blogspot.com/2009/02/blog-post_2468.html
 

 

 

ΕΥΡΩΠΗ  ΕΘΝΩΝ  ή  ΑΜΝΩΝ;;;

''''''''''''''''''''''''''

Γράφει: Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ

========================== 

Πηγή:

http://www.resaltomag.gr = 27.11.09

''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 

 

Η εκπομπή ( ΝΕΤ - 26.11.09, 10 μ.μ.)της..ισόβιας «Μητσοτακο-αυλοδίαιτης» κ. Παναγιωταρέα, είταν  ένα μεγάλο σκάνδαλο. Όχι μόνο για την πρωτοφανή για κρατικό κανάλι μεροληπτικότατη προβολή της κυρίας Μπακογιάννη αλλά και για πολλούς άλλους λόγους.. Επισημαίνουμε μόνον δύο:

 

1.- Αποδεικνύει ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο προτιμά τη Ντόρα και γιαυτό την προβάλλει συστηματικά. Άλλωστε  όλη  αυτή  η  άθλια προσπάθεια των  μεγάλων «Προστατών» μας, στα τελευταία 3  χρόνια, να διαλυθεί η πατρίδα μας, είχε και έχει ένα στόχο: Να γίνει πρωθυπουργός ο Γιώργος, να αναγκαστεί σε παραίτηση ο Καραμανλής και να γίνει αρχηγός η Ντόρα. Τα δύο πρώτα έγιναν. Απομένει να πραγματοποιηθεί και το τρίτο. Ώστε τη μελλοντική ολοκλήρωση της διάλυσής μας, να την αναλάβουν άνετα τα  δυό καλά παιδιά των Η.Π.Α..

 

2.- Πέρα από αμέτρητες άλλες, η  μέγιστη, κατά  τη  γνώμη μας, διαφορά, ανάμεσα  στον Αντώνη και τη  Ντόρα είναι μία και ουσιαστικότατη. Την ομολόγησε η ίδια η κυρία Ντόρα, στην εκπομπή της κυρίας Άννας. Είπε: «Εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη των Λαών, ενώ ο κ. Σαμαράς πιστεύει στην Ευρώπη των Εθνών..»

 

Αν υπήρχε ένας οποιοσδήποτε έντιμος δημοσιογράφος εκείνη τη στιγμή και την ρωτούσε τι εννοεί  « Ευρώπη  των  Λαών..», θα την  έφερνε  σε  πολύ

δύσκολη  θέση. Γιατί όχι μόνον η ιστορική, κυνική, φράση του πατέρα της: « Μετά από μερικά χρόνια ποιός θα  θυμάται  το όνομα της Μακεδονίας..» αλλά και η δική της:  « «Αν με άφηνε ελεύθερη ο Καραμανλής, εγώ θα τέλειωνα τα προβλήματα με  τα Σκόπια και την Κύπρο, σε πέντε μέρες…», δείχνουν τις πάγιες θέσεις της:

 

« Ευρώπη των λαών σημαίνει κοπάδια ομοιόμορφων αμνών …Με τσέλιγκες τους γνωστούς  G8  ή  G10..»

 

Ενώ Ευρώπη των Εθνών, σημαίνει  όλοι  οι  Λαοί  μια  μεγάλη, ισότιμη, παρέα αλλά ο καθένας με τη δική  του ταυτότητα, το χρώμα του, τη γλώσσα του, τις μουσικές του, τα σύνορά του, την ιστορία του και τις παραδόσεις του, χωρίς τσέλιγκες αλλά με  τους δικούς του, εκλεγμένους Ηγέτες και όχι κάποιους δοτούς των Βρυξελλών και των μεγάλων συγκροτημάτων..

 

Αυτήν ακριβώς την Ευρώπη των Εθνών πολεμούν, λυσσασμένα, τα ελληνικά και τα ξένα μεγάλα συμφέροντα.

 

Γιαυτό και θα μεταχειριστούν οποιοδήποτε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να βγει η Ντόρα, και να εφαρμόσει, μαζί με το Γιώργο, ανενδοίαστα τις εντολές τους.. Γιαυτό και  ματοκύλισαν την πατρίδα μας, όλα τα τελευταία χρόνια… Και γιαυτό  φοβόμαστε ότι θα το πετύχουν.

 

Εκτός κι αν οι φίλοι και οι σοβαροί Νεοδημοκράτες, πάνε όλοι στις κάλπες και ξεπεράσουν σε αριθμό τους, δυστυχισμένους, «αμνούς» των ελληνικών και ξένων μηχανισμών.

 

==================================




--
ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΟ 2009.

Κάθε μέρα, κάθε ώρα υπάρχει κάτι νέο στα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ [http://sotsot36.blogspot.com] + στο ΑΡΧΕΙΟ SOTSOT36 [http://arxeio-sotsot36.blogspot.com] + οπωσδήποτε το "η ζωή μέσα απ'τα μάτια του αρχιτέκτονα" [//bloggerkm2009.blogspot.com]

Re: Πρώτα λύση και μετά... συμμόρφωση θέλει η Τουρκία

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_160573p8c7kf6&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

Πρώτα λύση και μετά... συμμόρφωση θέλει η Τουρκία

Πρώτα λύση και μετά... συμμόρφωση θέλει η Τουρκία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 07:00
324 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1747186




Ως «συνοριακά προβλήματα» παρουσίασε ο κ. Νταβούτογλου, που συναντήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη με το Σουηδό ομόλογό του κ. Μπιλντ, την εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.
Με την επίλυση του Κυπριακού θα εκλείψουν προβλήματα, όπως αυτά που αντιμετωπίζονται ως προς την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου Ε.Ε. Τουρκίας, δήλωσε χθες -μετά τη συνεδρίαση της τρόικας Ε.Ε. - Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη- ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι «η θέση της Τουρκίας είναι μία λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ, το πλαίσιο που προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών στην Κύπρο στις 26 Μαΐου 2008 και με βάση τη διζωνικότητα, τη δικοινοτικότητα και την πολιτική ισότητα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «με τη λύση του Κυπριακού θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ε.Ε.».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, είπε ότι «το πρόβλημα αυτό θα εκλείψει, όταν θα υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού. Εμείς έχουμε αυτή τη συνολική προσέγγιση και περιμένουμε από την Ε.Ε. να έχει και αυτή, συνολική προσέγγιση.

Όλα αυτά έχουν προκύψει επειδή έγινε στην Ε.Ε. η ένταξη μιας χώρας, δίχως να έχουν επιλυθεί τα συνοριακά της προβλήματα». Διατύπωσε, μάλιστα, την ελπίδα «να υπάρξει μία απόφαση από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα μας ικανοποιεί όλους».

Απ' την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, είπε ότι το θέμα των λιμανιών θα εξεταστεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στις 7 Δεκεμβρίου, και έκανε λόγο για υποστήριξη της Ε.Ε. προς τις συνομιλίες στην Κύπρο.

Σε Ρεν και Αλμούνια

Στον Όλι Ρεν και τον Χοακίμ Αλμούνια θα προσφέρει τα μεγάλα χαρτοφυλάκια των οικονομικών υποθέσεων και του ανταγωνισμού ο πρόεδρος της Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του Ρόιτερς.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρουν ότι επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, θα οριστεί ο τέως υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Κάρελ ντε Γκουχτ, ενώ ο Γερμανός Γκούντερ Έτινγκερ θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας και ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς.


Re: 20091127 Aποσυνδέει το όνομα από τις ενταξιακές των Σκοπίων

This document has been imported into Google Docs on your behalf:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvhbtgv_16053fw6c5cjb&invite=
Just FYI,
The Google Docs Team

20091127 Aποσυνδέει το όνομα από τις ενταξιακές των Σκοπίων

Aποσυνδέει το όνομα από τις ενταξιακές των Σκοπίων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 07:00
Νίκος Μπέλλος, 477 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1747178


Το ψήφισμα των ευρωβουλευτών περιορίζεται σε ευχολόγια σχετικά με τη λύση στο Σκοπιανό.
Βρυξέλλες

Η ολομέλεια της Ευρωβουλής ζήτησε χθες από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. Για τη ζήτημα της ονομασίας, στην ουσία το αποσυνδέει από την ενταξιακή πορεία, και περιορίζεται σε ευχολόγια.

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η θέση αυτή, που δεν δεσμεύει τα κράτη μέλη, εκφράστηκε στο πλαίσιο έκθεσης και ψηφίσματος για την πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία και την Ισλανδία.

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με ανακοινώσεις που εξέδωσαν αναφέρουν ότι καταψήφισαν συνολικά την έκθεση και το ψήφισμα, δεδομένου ότι δεν έγιναν δεκτές οι τροπολογίες βελτίωσης που είχαν υποβάλει τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για την Τουρκία.

Για την ΠΓΔΜ, το ψήφισμα συγχαίρει τη γειτονική χώρα για την πρόοδο που έχει σημειώσει από την προηγούμενη έκθεση προόδου, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες. Τούτου δοθέντος, στη σύνοδο κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου το Συμβούλιο θα πρέπει, όπως προτείνει και η Επιτροπή, να αποφασίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναφέρει το ψήφισμα.

Εκφράζεται δε η ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιτευχθούν αμοιβαία ικανοποιητικές λύσεις στα εκκρεμή ζητήματα με τις γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένου και του ζητήματος της ονομασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.

Οι ευρωβουλευτές καλούν τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση αυτή. Επιπλέον, υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα των σχέσεων καλής γειτονίας και παροτρύνουν την ΠΓΔΜ να «επιδεικνύει ευαισθησία στα ζητήματα που απασχολούν τους γείτονές της».

Σχετικά με την Τουρκία, το ψήφισμα εκφράζει την αποδοκιμασία της Ευρωβουλής για τη συνεχιζόμενη αθέτηση των δεσμεύσεων της Αγκυρας να εφαρμόσει τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης και προς την Κύπρο, ανοίγοντας λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Καλεί ακόμη την τουρκική κυβέρνηση και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν ενεργά στην ταχεία επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών στις οποίες στηρίζεται η Ε.Ε.

Παράλληλα, εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων, ενώ προτρέπει την κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκίας να επιτύχουν συναίνεση όσον αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των καίριων μεταρρυθμίσεων.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής με την Ε.Ε. και προτρέπουν την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως, στο μεταξύ, τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής με τα κράτη μέλη. Στην ουσία πρόκειται για τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ελλάδα και αρνείται να εφαρμόσει.

Τέλος, η Ευρωβουλή ζητάει από το Συμβούλιο το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Κοινότητα. Το κεφάλαιο αυτό έχει «μπλοκαριστεί» από την Κύπρο.

* Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε ότι «επειδή, δύο τροπολογίες, μία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μία της Σοσιαλιστικής Ομάδος για τη διεύρυνση προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ αντιστοίχως, δεν πέρασαν στο τελικό κείμενο, η Ομάδα της Ν.Δ. αποφάσισε, τελικά, να καταψηφίσει το ψήφισμα στο σύνολό του».

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ