Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

«Κούρεµα» στην ποιότητα ζωής

Η Ελλάδα κατέχει την 27η θέση ανάµεσα σε... 34 χώρες σε σχετική µελέτη του ΟΟΣΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Φωτογραφία από τις πρόσφατες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Για τον ΟΟΣΑ  η εκπαίδευση παίζει σηµαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής. Η χώρα  µας κατέχει την έκτη από το... τέλος θέση ανάµεσα στις 34 χώρες σε  κατόχους απολυτηρίου Λυκείου, ηλικίας 25 - 64 ετών
Το µέσο ετήσιο εισόδηµά τους είναι περίπου 18.800 ευρώ.

Το ποσοστό των ανθρώπων που έµειναν χωρίς δουλειά για περισσότερο από έναν χρόνο είναι µόλις 1%. Το 95% των πολιτών πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές. Το προσδόκιµο ζωής τους φτάνει τα 81,5 χρόνια. Ποιοι είναι οι τυχεροί; Οι Αυστραλοί.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει πρόσφατη µελέτη του Οργανισµού για την Οικονοµική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Ο Οργανισµός, εξετάζοντας 11 παράγοντες, µεταξύ των οποίων είναι η υγεία, η εµπιστοσύνη στο πολιτικό σύστηµα, η εργασία, η εκπαίδευση αλλά και το περιβάλλον, δηµοσιοποίησε λίστα µε τις καλύτερες χώρες για να ζει κανείς. Σε αυτή συµπεριλαµβάνονται οι 34 χώρες - µέλη του και στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αυστραλία. Ακολουθεί ο Καναδάς και η Σουηδία, ενώ ως χειρότερη χώρα για να µένει κανείς ο ΟΟΣΑ θεωρεί την Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Η Ελλάδα, από την άλλη, καταλαµβάνει την 27η θέση. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της µελέτης, µόλις το 43% των Ελλήνων είναι ικανοποιηµένο µε τη ζωή του, ενώ το 54% πιστεύει πως θα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε πέντε χρόνια από τώρα.

Αυτοί που είναι οι πιο ευτυχισµένοι και ικανοποιηµένοι µε την ποιότητα ζωής τους είναι οι ∆ανοί, ενώ ακολουθούν οι Καναδοί και οι Νορβηγοί. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ευστρ. Παπάνης, η έννοια της ποιότητας ζωής είναι πολυδιάστατη και εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων. «Η βασικότερη διάκριση είναι ανάµεσα στους λεγόµενους υποκειµενικούς και αντικειµενικούς δείκτες. Η υποκειµενική διάσταση αναφέρεται στην αίσθηση της ευτυχίας και στην ικανοποίηση που αντλούν τα άτοµα από το περιβάλλον τους, αλλά και από τον εαυτό τους. Η αντικειµενική διάσταση αποτελεί το προϊόν αλληλεπίδρασης των κοινωνικών, οικονοµικών, περιβαλλοντικών και υγειονοµικών παραγόντων που επιδρούν στην ατοµική και κοινωνική ανάπτυξη, όπως ακριβώς κινήθηκε η µελέτη του ΟΟΣΑ».

Μπορεί η ευτυχία να µην αγοράζεται µε χρήµατα, ωστόσο, βάσει της µελέτης του ΟΟΣΑ, είναι ένα σηµαντικό µέσο για να πετύχει κανείς καλή ποιότητα ζωής. Ετσι, όσοι κατοικούν στο Λουξεµβούργο ή τις ΗΠΑ έχουν µεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν µια ποιοτική ζωή, καθώς το µέσο ετήσιο εισόδηµα είναι 30.717

ευρώ και 26.183 ευρώ αντίστοιχα.

Οσο για την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το µέσο ετήσιο εισόδηµα είναι 14.952 ευρώ.

Σύµφωνα µε τα στατιστικά δεδοµένα, οι Ελληνες – κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας – δεν έδειχναν εµπιστοσύνη στο πολιτικό σύστηµα: µόλις 44% των πολιτών στη χώρα µας εµπιστεύονται την πολιτική αρχή, ποσοστό χαµηλότερο από τον µέσο όρο των χωρών του Οργανισµού που είναι 56%.

Η ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ. Ενας από τους παράγοντες που καθιστούν µια χώρα ιδανική για να ζει κανείς είναι, για τον ΟΟΣΑ, και η εκπαίδευση. Η χώρα µας κατέχει την έκτη από το τέλος θέση ανάµεσα στις 34 χώρες σε κατόχους, ηλικίας 25 - 64 ετών, απολυτηρίου Λυκείου. Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα στοιχεία, το 61% της συγκεκριµένης ηλικιακής οµάδας έχει τελειώσει το Λύκειο. Την ίδια στιγµή, χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, οι ΗΠΑ αλλά και η Εσθονία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά.

Οπως επισηµαίνει ο Σήφης Μπουζάκης, καθηγητής Συγκριτικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήµιο Πατρών, στους ποσοτικούς δείκτες η Ελλάδα πάει καλά. «Υστερούµε στους ποιοτικούς δείκτες. ∆ηλαδή την ενδοσχολική ζωή. Για παράδειγµα, τα εκπαιδευτικά προγράµµατα µαζικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων είναι πολύ περιορισµένα στη χώρα µας, όπως και το θέµα των αξιολογήσεων για µαθητές και καθηγητές ανύπαρκτο». Οσο για τις επιδόσεις των µαθητών στο διάβασµα, ο ΟΟΣΑ δίνει ένα από τα χαµηλότερα ποσοστά – έκαναν σκορ 483 στα 600. «Αυτό δεν θα πρέπει να µας προβληµατίζει, καθώς τα τεστ του ∆ιεθνούς Εκπαιδευτικού Προγράµµατος PISA είναι προσαρµοσµένα στα εκπαιδευτικά προγράµµατα των βορείων χωρών. Βλέπουµε παράλληλα ότι δυνάµεις όπως η Ταϊβάν ή η Κορέα αλλά και η Εσθονία και η Φινλανδία είναι ανερχόµενες εκπαιδευτικές δυνάµεις».


«Εχουµε ανεργία, υψηλά επίπεδα αναλφαβητισµού και φτώχειας»

Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ βρίσκεται µόλις τέσσερις θέσεις πριν από το τέλος της λίστας. Ωστόσο για την 21 ετών φοιτήτρια Οικονοµικών ΙνέςΤζεσούς, υπάρχουν παράγοντεςπου δικαιολογούν την 30ή θέση στη λίστα και άλλοι που θα πρέπει να αλλάξουν.

«Εχουµε ανεργία, υψηλά επίπεδα αναλφαβητισµού και φτώχειας, τα οποία πρέπεινα µειωθούν.Μπορούµε, όµως, να αισθανόµαστε περήφανοι για το γεγονός ότι κάνουµε µία στροφή προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, προστατεύοντας, έτσι, το περιβάλλον και δίνοντας στους πολίτες ένα συν στην ποιότητα ζωής τους».

Το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι είναι εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από ένα έτοςφτάνει το 5,97%. Οσο για την εκπαίδευση, µόνο το 28% των Πορτογάλων ηλικίας 25-64 έχουν απολυτήριο λυκείου. «Αυτό έχεινα κάνει περισσότερο µε την ιστορία µας. Μόλιςτον τελευταίο αιώνα έχουµε ξεκινήσει να επενδύουµε στον άνθρωπο.Στην πραγµατικότητα, οιµικρότεροι σε ηλικία βάζουνστόχο την αποφοίτηση», λέειη Ινές. Για το χαµηλό ποσοστό, µόλις 36%,των ικανοποιηµένων πολιτών, η νεαρή απαντά πως «γενικά οι Πορτογάλοι είµαστε πεσιµιστικόςλαός. Γι’ αυτό και πολλοί δεν κάνουν προσπάθειες να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο. Ποτέ δεν λέµε για κάτι “είναι καλό”, λέµε “είναι καλό, αλλά...”. Εχουµεανάγκη να γίνουµε πιο ανοιχτόµυαλοι.

Παρ’ όλααυτά έναςβασικός παράγοντας ποιότητας ζωής είναι το γεγονός ότι είµαστεανάµεσα στις χώρες που έχουµε βρει την ισορροπία µεταξύ προσωπικής και επαγγελµατικής ζωής, κάτι πολύ θετικό και απαραίτητο», εξηγεί.


«Η σύγκριση στην εκπαίδευση µόνο κατάθλιψη µπορεί να φέρει»

ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ από την Ελλάδα τον τελευταίο ενάµιση χρόνο. Ο30χρονος Στέλιος Κασωτάκης ζει και εργάζεται στην 7η καλύτερη χώρα, σύµφωνα µετη λίστατου ΟΟΣΑ, την Αµερική.

Ολα εκεί,στη γη των υποσχέσεων, όπως λέει στα «ΝΕΑ», είναι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι στηνΕλλάδα. Είναι ενδεικτικό πωςοι εργαζόµενοι στις ΗΠΑέχουν µέσο ετήσιο εισόδηµα 37.685 δολάρια. «Εάν έχεις εξειδικευµένη µόρφωση στις ΗΠΑ, µπορείς να πετύχεις µισθό µεγαλύτερο των 38.000 δολαρίων. Αυτός είναι βέβαια ο µέσος όρος, γιατίεάν ο εργαζόµενος έχειµεταπτυχιακάκαι προϋπηρεσία, µπορεί να φτάσει και τα 100.000 δολάρια ετησίως», εξηγεί. Εννιά στους δέκα στην Αµερική είναι απόφοιτοι, τη στιγµή που στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 61%. «Η σύγκριση στην εκπαίδευσηµόνο κατάθλιψη µπορεί να φέρει, κυρίως στον τοµέα των υποδοµών. Από την άλλη, στην Ελλάδα, εάν είσαι καλός και έχειςόρεξη για γνώση, θα εκπαιδευτείς πιο εύκολα λόγω της δωρεάν παιδείας. Μετά βέβαια φεύγουµε στο εξωτερικό. Εκπαιδεύουµε δωρεάν το εργατικό δυναµικό άλλων χωρών».

Αυτό που έχει εντυπωσιάσει περισσότερο τον 30χρονοείναι ο µεγάλος σεβασµός που έχουν οι αµερικανοί πολίτες στους θεσµούς: πρόεδρος, κυβέρνηση, στρατός. «Είναι κάτι που τους το µαθαίνουν από µικρή ηλικία. Οποιες πολιτικές αντιλήψεις καινα έχεις,υπάρχουν οι κοινές “αξίες” που ενώνουνµια τόσο µεγάλη χώρα».

Πάντως,για τονιδιωτικόυπάλληλο τοιδανικό θα ήταν«να µένεις καινα δουλεύεις στηνΑθήνα µε µισθό και υποδοµές Αµερικής. Επειδή όµως αυτό δεν γίνεται, αναγκαστικά θα πρέπει να κάνεις τις επιλογές σου», προσθέτειο κ. Κασωτάκης.


«Το βασικό είναι πως δεν υπάρχει φόβος να χάσεις τη δουλειά σου»

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ και ζει στο Σίδνεϊµε την οικογένειά της. Η Αναστασία Σκιαδοπούλου µένει στη χώρα που προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής, σύµφωνα µε τη λίστατου ΟΟΣΑ. «∆εν θα µπορούσα να ζήσω πουθενά αλλού. Είναι µια ήσυχη χώρα. ∆ιαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και κουζίνες βρίσκονται κάτω από µια οµπρέλα. Κιαυτό είναιένα µεγάλο πλεονέκτηµατου να ζεις στην Αυστραλία», λέει η κ. Σκιαδοπούλου. ∆ηλώνει απόλυταικανοποιηµένη µετην ποιότητα ζωής για πολλούς. «Το βασικό είναι πως δεν υπάρχει ο φόβος του να χάσεις τη δουλειά σου, αφού υπάρχει ένα “δίχτυ” ασφαλείας µε απεριόριστα οφέλη για τουςανέργους. Η ανεργία, εξάλλου, στην Αυστραλία, είναι χαµηλή». Σύµφωνα µε τον ΟΟΣΑ, µόλις 1% είναι το ποσοστό όσων Αυστραλών έµειναν χωρίς δουλειά για έναν ή περισσότερο χρόνο. «Οσοι µένουµε στην Αυστραλία αισθανόµαστε ασφαλείς, ενώ 7 στους 10 δείχνουµε εµπιστοσύνη στο πολιτικό σύστηµα, αφού δεν τοθεωρούµε διεφθαρµένο».

Στη Μελβούρνη ζει τα τελευταία 40 χρόνια η Βαρβάρα Ιωάννου µετην οικογένειά της. Η άνεση χώρου, η καθαριότητα, οι δρόµοι, η ελευθερία σκέψης, η οργάνωση, η υποδοµή, το σύστηµα υγείας είναι οι παράγοντες, σύµφωνα µε την κ. Ιωάννου, που καθορίζουν την ποιότητα ζωής. «Τοότι µπορείκάποιος να αποκτήσει το δικό του σπίτιείναι ένας ακόµη λόγος». Ωστόσο, υπάρχουν και µειονεκτήµατα. «Η δηµόσια συγκοινωνίαείναι ακριβήκαι πληρώνουµε πολλούς φόρους για να έχουµε την άνεση και υποδοµή που απολαµβάνουµε. Επίσης µεγάλο µειονέκτηµα είναι το ότι ζούµε πολύ µακριά από τηνΕυρώπη», προσθέτει η λέκτορας στο Πανεπιστήµιο Swinburne Australian Graduate School of Entrepreneurship.


«Δουλεύουµε σκληρά, είναι στη φύση µας και την κουλτούρα µας»

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ Τουρκίας, αν και τον τελευταίο ενάµιση χρόνο βρίσκεται στη χώρα µας για να κάνει πρακτική άσκηση. Ο Ιλκάι Γιλµάζ µιλά γιατα χαµηλά ποσοστά της χώρας του στους 11 παράγοντες, γεγονός που κατατάσσει την Τουρκία στην τελευταία θέση.

«Η χώρα µου έχει74 εκατοµµύρια πληθυσµό. Το µόνιµο πρόβληµα είναι η ανεργία – το ποσοστό των εργαζοµένων, ηλικίας 15 έως 64 ετών, είναι µόλις 46%».

Οι Τούρκοι, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, κατέχουν και µία αρκετά υψηλή θέση: είναι από τους λαούς που εργάζονται περισσότερες ώρες από τον µέσο όρο, 1.918 ώρες ετησίως. «Εχουµε ισχυρή βιοµηχανία.

Τα εργοστάσια δουλεύουν ασταµάτητα. Ακόµη και η αγορά κινείται σε ρυθµούς ασταµάτητους. Τα περισσότερα καταστήµατα µένουν ανοιχτά µέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ αρκετά ανοίγουν τις πόρτες τους και τα Σαββατοκύριακα. ∆ουλεύουµε σκληρά, είναι στη φύση µας και την κουλτούρα µας», εξηγεί ο Ιλκάι. ∆εν συµβαίνει το ίδιο και µε την προστασία του περιβάλλοντος. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, ο τουρκικός αέρας είναι ο δεύτερος πιο µολυσµένος από τις 34 χώρες, µιας καιτα επίπεδα συγκέντρωσης των PM10 στον αέρα είναι 37,1 µικρογραµµάρια ανά κυβικό µέτρο. «∆υστυχώς, οι Τούρκοι θα πρέπει να κατανοήσουµε τη σηµασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Και η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει το κενό τωνπράσινων δράσεων».

Οπως δηλώνει, ακόµη και στην τελευταία θέση της λίστας, «είµαστε στις 34 χώρες. Η Τουρκία είναι µία αναπτυσσόµενη χώρα και πιστεύω πως χρόνο µε τον χρόνο θα ανεβαίνει στη λίστα. Εχουµε πολλά ακόµη να κάνουµε».

Σε ιδιώτη θα δοθεί το µάνατζµεντ, αλλά υψηλό ποσοστό µετοχών θα εξακολουθήσει να κατέχει το Ελληνικό ∆ηµόσιο που θα διατηρήσει τουλάχιστον το 34% των επιχειρήσεων

Ανοίγουν οι κρουνοί της ιδιωτικοποίησης για ΕΥ∆ΑΠ και ΕΥΑΘ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η τροφοδοσία των ελληνικών νοικοκυριών µε νερό είναι ίσως το πλέον ευαίσθητο κοµµάτιαπό όλοτο πακέτο των αποκρατικοποιήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση, ενώ αρχικά ήθελε ναµη συµπεριλάβει καθόλου στο πρόγραµµα των αποκρατικοποιήσεων την ΕΥ∆ΑΠ, τελικά τη συµπεριέλαβε κάτω από την πίεση τωνδηµοσιονοµικών αναγκών αλλά και της τρόικας.

Στην περίπτωση της ΕΥ∆ΑΠ το ποσοστό πουθα πωλήσει το ∆ηµόσιο δενθα ξεπερνά το27% από το 61% που κατέχεισήµερα. Στο 27% δεν συµπεριλαµβάνεται το 10% που κατέχει ηΑγροτική Τράπεζα, η οποίακατά πάσα πιθανότητα θα πωλήσει τη συµµετοχή της.Είναι αυτονόητο ότι στη νέα ΕΥ∆ΑΠ το µάνατζµεντ δεν θα ασκείται από το ∆ηµόσιο, αν και µια µορφή «συγκυβέρνησης» ανάλογη µε αυτήν των Ελληνικών Πετρελαίων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Ο στρατηγικός επενδυτής της ΕΥ∆ΑΠ θα βρεθεί αντιµέτωπος µε µια σειρά προκλήσεων που έχουν σχέση τόσο µε τον εκσυγχρονισµό και την επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της εταιρείας όσο και µετα χρέη του ∆ηµοσίου προς αυτή που σωρευτικά ανέρχονται στα 164 εκατ. ευρώ.

Αυξήσεις στα τιµολόγια του νερού είναι ενδεχόµενο να υπάρξουν, από τη στιγµή που οι αποφάσεις δεν θα λαµβάνονται µόνο από το ∆ηµόσιο, όπως λένε παράγοντες της αγοράς. ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς εργασίας των 2.911 εργαζοµένων στην επιχείρηση, η είσοδος του ιδιώτη επενδυτή θα φέρει σταδιακές αλλαγές,ο βαθµός των οποίωνθα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα έχει υπό τον έλεγχό του και από τους συγκεκριµένους όρουςανάληψης του µάνατζµεντ.

Το 2011 το επενδυτικό πρόγραµµα της ΕΥ∆ΑΠ θα είναι ύψους57 εκατ. ευρώ, θα χρηµατοδοτηθεί από ίδιους πόρους και το µεγαλύτερο µέρος του (50% των κεφαλαίων) θα εστιαστεί σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Εξίσου σηµαντικό κοµµάτι θα καταλάβουντα έργα βιολογικών καθαρισµών, ενώ µικρότεροµέρος των επενδύσεων θα κατευθυνθούν σε ενεργειακά έργακαι βελτιώσεις των συστηµάτων πληροφορικής και διοίκησης. Κεντρικό σηµείο της στρατηγικής για το 2011 θα αποτελέσει και η ένταξη στο δίκτυο της ΕΥ∆ΑΠ νέων δήµων.

Οπως έγινε γνωστό, η εταιρεία διαπραγµατεύεται την παραλαβή και ενσωµάτωση τµηµάτων του δικτύου ύδρευσηςτου ∆ήµουΑµαρουσίου καιτου δικτύουτης δηµοτικής ενότητας Μαγούλας του ∆ήµου Ελευσίνας. Επιπλέον, εξετάζει την ανάληψη τηςδιαχείρισης των δικτύων ύδρευσης των ∆ήµων Σαλαµίνας, Σπάτων - Αρτέµιδας, Μαρκόπουλου και Λαυρεωτικής.

∆ΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ. Η αποκρατικοποίηση τηςΕΥΑΘ είναι συνέχεια µιας άλλης ανάλογηςαπόπειρας που είχεαναληφθείαπό την προηγούµενη κυβέρνησηαλλά απέτυχε.

Τότε το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων οµίλων για την απόκτηση του προς πώλησηποσοστού ήτανµεγάλο, αφού οιυπηρεσίες πουπαρέχει η ΕΥΑΘ και βεβαίως και η ΕΥ∆ΑΠ θα συνεχίσουν απότη φύση τους να διατηρήσουν τον µονοπωλιακό τους χαρακτήρα.

Παρόντεςστοντότεδιαγωνισµό ήταν οι Veolia Eau (Γαλλία) µε 51%- MIG (Ελλάδα) µε44% - IoniosSA (Ελλάδα) µε 5%,Suez Environnement (Γαλλία) µε 60% - Ελλάκτωρ (Ελλάδα)µε 40% και Aqualia (Ισπανία) µε 51% - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Ελλάδα) µε 49%.

∆εν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόµενο οι ίδιες περίπου επιχειρηµατικές δυνάµεις να επιστρέψουν και να διεκδικήσουν τόσο την ΕΥ∆ΑΠ όσο και την ΕΥΑΘ. Το πελατολόγιο της ΕΥ∆ΑΠ στον τοµέα της ύδρευσης περιλαµβάνει περίπου 4.000.000 πελάτες (1.831.520 συνδέσεις), ενώ το µήκος των αγωγών ανέρχεται σε 8.078 χλµ. Ο τοµέας της αποχέτευσης εξυπηρετεί 3.300.000 κατοίκους, ενώ το συνολικό µήκοςαγωγών ανέρχεται σε 5.800 χλµ.

Το ποσοστό της ΕΥ∆ΑΠ που θα πουλήσει το ∆ηµόσιο δεν θα ξεπερνά το 27%
Τα τιµολόγια του νερού
Οι αυξήσεις στα τιµολόγια του νερού είναι ένα ανοικτό ενδεχόµενο, στον βαθµό που οι αποφάσεις δεν θα λαµβάνονται πλέον µόνο από το ∆ηµόσιο, λένε παράγοντες της αγοράς
Το µοντέλο του µάνατζµεντ
Στη νέα ΕΥ∆ΑΠ το µάνατζµεντ δεν θα ασκείται από το ∆ηµόσιο, αν και µια µορφή «συγκυβέρνησης» ανάλογη µε αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί

Ιδιώτης στη ∆ΕΗ ή πώληση λιγνιτικών µονάδων

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ να πωλήσει το 17% από το 51% των µετοχών που κατέχει στη ∆ΕΗ απετέλεσε κεραυνό εν αιθρία ακόµη και για µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, τα οποία έχουν εκφραστεί δηµοσίως υπέρ του 51%. Εναλλακτικά και εφόσον το σενάριο της πώλησης του 17% δεν περπατήσει, η κυβερνητική απόφαση προβλέπει την πώληση µονάδων της ∆ΕΗ σε επιχειρηµατικούς οµίλους τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας. Ηδη κατά καιρούς θερµό ενδιαφέρον για στρατηγική συµµαχία µε τη ∆ΕΗ έχει εκδηλωθεί τόσο από τον γαλλικό ενεργειακό όµιλο EdF όσο και από τη γερµανική RWE, µε την οποία στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί – ανεπιτυχώς – συµφωνία για µονάδα λιθάνθρακα.

Στη λίστα των µνηστήρων βρίσκεται και η ιταλική εταιρείαENEL µε την οποία υπάρχειήδη συµφωνία συνεργασίας για από κοινού επενδύσεις στα Βαλκάνια.

Οι υπέρµαχοι της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στη ∆ΕΗ επισηµαίνουν ότι µια τέτοια κίνηση µπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο επενδυτικό πρόγραµµα τηςεταιρείας, αλλά καιστις προσπάθειές της να βγει στις αγορές της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ 2 ∆ΙΣ. Ο στρατηγικός επενδυτής της ∆ΕΗ, αν και εφόσον υπάρξει, θακληθεί να αναζητήσει πόρους 2 δισ.ευρώ πουθα κοστίσει τοεπενδυτικό πρόγραµµα της επιχείρησης και ταυτόχρονα να υλοποιήσει µε ταχύτερους ρυθµούς τη στροφή της ∆ΕΗ στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, προκειµένου να περιορίσει δραστικά τις επιβαρύνσεις από τα τεράστια τέλη ρύπων που πληρώνει κάθε χρόνο. ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ.Από την άλλη, όπως όλα δείχνουν, οι καταναλωτές δενθα αποφύγουν τα επόµενα χρόνιατις αυξήσεις στα τιµολόγια του ρεύµατος είτε αναλάβει το µάνατζµεντ ιδιώτηςστρατηγικός επενδυτής είτε αυτό παραµείνει στο ∆ηµόσιο.

Το Μνηµόνιοπου έχεισυνταχθεί µεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας προβλέπει ήδη διαδοχικές αυξήσεις στατιµολόγια τα επόµενα χρόνια για να καλυφθεί τοαυξηµένο κόστος τηςεπιχείρησης που αφορά τους ρύπους, τις επενδύσεις κ.ά.

Επισηµαίνεται ότι ηπώληση πακέτου µετοχών µέσω του Χ.Α. προσκρούει στηχαµηλή σήµερα χρηµατιστηριακή αξία πουθα περιόριζε τοόφελος στα 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε αυτό συµφωνεί και το σωµατείο των εργαζοµένων ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ, που επιπλέον εκτιµά ότι έναςστρατηγικός επενδυτής στη ∆ΕΗθα είχε ως αποτέλεσµα τα τιµολόγια να πάρουν την ανηφόρα.

Το εναλλακτικό σενάριο
Σε περίπτωση που το σενάριο για πώληση του 17% δεν προχωρήσει, η κυβερνητική απόφαση προβλέπει την πώληση µονάδων της ∆ΕΗ σε επιχειρηµατικούς οµίλους, ελληνικούς και ξένους, που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια.
Κατά καιρούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για στρατηγική συµµαχία µε τη ∆ΕΗ ο γαλλικός ενεργειακός όµιλος EdF, ο γερµανικός RWE και η ιταλική ENEL.

Ενδιαφέρον ξένων και για τα λιµάνια

ΤΟ ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΝ του κινεζικού κρατικού ναυτιλιακού οµίλου COSCO για επενδύσεις στις υποδοµές µεταφορών της Ελλάδας είναι αναµφισβήτητο. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τα µεγάλα λιµάνια της χώρας, µέσω των οποίων η Κίνα θέλει να διεισδύσει στις αγορές της Ευρώπης. Ηδη στο επιτελείο της COSCO αµέσως µετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις άρχισαν να εξετάζουν τις επόµενες κινήσεις τους για τη διείσδυση της εταιρείας στο ελληνικό λιµενικό σύστηµα.

Βεβαίως, τόσο οι Κινέζοι, όσο και οι άλλοι µνηστήρες των οργανισµών που διαχειρίζονται τα λιµάνια της χώρας, περιµένουν να δουν τι ακριβώς θα πουλήσει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και πόσο µεγάλο θα είναι το πεδίο δράσης του στρατηγικού επενδυτή.

Ιδιαίτερα µάλιστα όταν είναι σαφές ότι οι προσεγγίσεις στελεχών της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόµµατος γενικότερα είναι διαφορετικές όσον αφορά το ποσοστό ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή η όποια αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ φαίνεται να περνάει αναγκαστικά από την επιλογή του στρατηγικού επενδυτή, ο τελευταίος – όποιος και να είναι – θα κληθεί να τρέξει ένα επενδυτικό πρόγραµµα-µαµούθ που η σηµερινή διοίκηση µε επικεφαλής τον Γιώργο Ανωµερίτη έχει ήδη δροµολογήσει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 ∆ΙΣ. Το πρόγραµµα εκσυγχρονισµού του ΟΛΠ υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και αφορά, µεταξύ άλλων, τη µετατροπή του συνόλου της έκτασης στο Ικόνιο και στην περιοχή της πρώην Καρβουνόσκαλας σε σύγχρονο ενιαίο car-terminal, την υποθαλάσσια διασύνδεση (διάβαση πεζών) µεταξύ περιοχής Λέοντος (κρουαζιέρας) και Πολιτιστικής Ακτής (Ηετιώνεια πύλη), την υποθαλάσσια διασύνδεση για αυτοκίνητα στην περιοχή νέων υπό κατασκευή επεκτάσεων του Λιµένα, την επέκταση βορείου τµήµατος λιµένα για θέσεις ελλιµενισµού ακτοπλοΐας. Παράλληλα µε την κατασκευή επέκτασης του νοτίου λιµένα (κρουαζιέρα) θα συνταχθεί και η οριστική µελέτη επέκτασης του βορείου λιµένα για τέσσερις θέσεις ελλιµενισµού σκαφών ακτοπλοΐας. Ο µεγαλύτερος όµως ρόλος που θα κληθεί να παίξει ο στρατηγικός επενδυτής θα είναι να φέρει νέους πελάτες στον ΟΛΠ, είτε αυτοί είναι µεγάλες εταιρείες µεταφορών, είτε κρουαζιερόπλοιων.

Τα πράγµατα για το λιµάνι της Θεσσαλονίκης είναι διαφορετικά και οι ενδεχόµενες αντιδράσεις στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του πολύ πιο ήπιες.

Ενδιαφέρον για το λιµάνι της Θεσσαλονίκης έχουν επιδείξει παγκόσµιοι παίκτες, που είχαν συµµετάσχει και στον διαγωνισµό παραχώρησης του Σταθµού Εµπορευµατοκιβωτίων του ΟΛΘ, ο οποίος όµως έληξε άδοξα αφού η Hutchison που είχε κερδίσει τον διαγωνισµό υπαναχώρησε καθώς εκτίµησε ότι το τίµηµα ήταν πολύ υψηλό. Εκτός από τη Hutchison ο ΟΛΘ, σύµφωνα µε πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει και το ενδιαφέρον της Dubai Ports World, αφού η θέση του στα Βαλκάνια θεωρείται στρατηγική.


Μεγαλώνει η λίστα των προβληµατικών

Πάνω από 1.000 επιχειρήσεις στο άρθρο 99
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονοµίας (κατασκευές, λιανεµπόριο, ναυπηγεία, ένδυση και υπόδηση) οι οποίες σπεύδουν να ενταχθούν στο άρθρο 99 προκειµένου να «προστατευθούν» από τις απαιτήσεις πιστωτών και προµηθευτών τους. Χθες στη λίστα του άρθρου 99 προστέθηκε η συνεταιριστική αλυσίδα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών Expert, η οποία είναι και η βασική µέτοχος της εισηγµένης στο Χρηµατιστήριο εταιρείας Εικόνα και Ηχος. Οπως αναφέρεται σε σχετικήανακοίνωση, ταυτόχρονα, µε προσωρινή διαταγή, ελήφθησαν και προληπτικά µέτραπροστασίας της εταιρείας.

Η Expert Ελλάς Α.Ε. επέλεξε την προστασία του νόµου προκειµένου να αντιµετωπίσει τις εξαιρετικά δύσκολες οικονοµικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονοµία και τον κλάδο ηλεκτρικών ειδικότερα, µε αποτέλεσµα να αντιµετωπίζει πρόβληµα ρευστότητας εξαιτίας των επισφαλειών των µελών του δικτύου της.

Οπως επισηµαίνουν στελέχη της αγοράς και θεσµικοί παράγοντες, ο αριθµός των επιχειρήσεων που θα οδηγηθούν αναγκαστικά προς την κατεύθυνση του άρθρου 99 θα είναι µεγάλος κατά τη διάρκεια του 2011, το οποίο θεωρείται και το κρισιµότερο έτος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 έχουν ενταχθεί ή έχουν ζητήσει να ενταχθούν µια πλειάδα µεγάλων και µεσαίωνεπιχειρήσεων από όλες τις περιοχές της χώρας. Μεταξύ αυτών συµπεριλαµβάνονται εταιρείες όπως οι κατασκευαστικές Βetanet, ∆ΙΕΚΑΤ, Θεµελιοδοµή, Εδραση Ψαλλίδας, η ακτοπλοϊκή ΣΑΟΣ, η εµπορική επιχείρηση Ridenco, ενώ πρόσφατα ζήτησε να ενταχθεί και το Ναυπηγείο Ελευσίνας.

Mέχρι τονΣεπτέµβριοτου 2010 ο αριθµόςτων επιχειρήσεων που είχαν υποβάλει αίτηµα υπαγωγής στο άρθρο 99 και έχει γίνει δεκτό έφθανε τις 1.000. Τα στοιχεία από τα πρωτοδικεία της χώρας έδειξαν ότι το α’ εξάµηνο του 2010 οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις ανήλθαν στις 204 από 181 το αντίστοιχο εξάµηνο του 2009. Οπως προκύπτει απόέρευνα της ICAP, οι επισφάλειες στα επιχειρηµατικά δάνεια διαµορφώθηκαν στο 8,7% στη διάρκειατου εννεαµήνου του 2010 και προβλέπεται να ανέλθουν στο 11% µέχρι το τέλος της παρελθούσας οικονοµικής χρήσης.

Φίρµες που αξίζουν χρυσάφι

Η λίστα των επιχειρήσεων των οποίων το σήµα αποτιµάται σε δισεκατοµµύρια δολάρια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η κρίση δεν επηρεάζει, όπως όλα δείχνουν, τιςµεγάλες φίρµες των οποίωνη αξία έχει εκτοξευτεί σταύψη. Μερικές από αυτές κέρδισανέδαφος λόγω της µεγάλης επέκτασής τους στις αναπτυσσόµενεςαγορές καιιδιαίτερα στην Κίνα.Αλλες οφείλουν την επιτυχία τους στην αναπτυξιακή τους πολιτική καιστοόραµα των µάνατζερ. Κι άλλες ευνοήθηκαν από το γεγονός ότι ο κλάδος στον οποίοδραστηριοποιούνται βρίσκεται σε συνεχή ανοδική τροχιά. Ορισµένες µάλιστα ευνοήθηκαν και από τους τρεις παράγοντες.

Τις φίρµες µε τη µεγαλύτερη εµπορική αξία παρουσίασαν οι «Financial Times» µε βάση έρευνα που πραγµατοποίησε η εταιρείαWillward Brown Optimor (MBO). Η αξίαγια τις 100 µεγαλύτερες αυξήθηκε το 2011 κατά 17% σεσύγκριση µε το 2010 φτάνοντας το αστρονοµικό ποσό των 2,4 τρισ. δολαρίων. Πρόκειται, σύµφωνα πάνταµε τη βρετανική εφηµερίδα, για ποσό αυξηµένο κατά 500 δισ. δολάριασε σύγκριση µε την προύφεσης εποχή, στις αρχές του 2008.

Πλέον στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται περισσότερες από ποτέ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας. Οπως σηµειώνουν οι «Financial Times», οι εταιρίες τεχνολογίας καταλαµβάνουν σήµερα υψηλές θέσεις στη λίστα στις οποίες µέχριπρόσφατα βρίσκονταν εταιρείες ειδών πολυτελείας και πωλήσεων λιανικής. Είναι ενδεικτικό ότι στη λίστα µε τις 100 φίρµες που έχουν παγκοσµίως την υψηλότερη αξίαοι τεχνολογικές εταιρείες καταλαµβάνουν το ένα τρίτο των θέσεων.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ της λίσταςτων εταιρειών αυτών, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοτήτων, βρίσκεταιη Apple η οποία ξεπέρασε την Google. Η τελευταία βρισκόταν στην πρώτη θέση τα προηγούµενα τέσσερα συνεχή χρόνια. Η Apple, που κατασκευάζει µεταξύ άλλων τα iPhone και τα iPad, είδε την αξία της να αυξάνεται κατακόρυφα, κατά 859% από το 2006 µέχρι σήµερα ή κατά 137 ολόκληρα δισεκατοµµύρια δολάρια.

Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη στη φετινή κατάταξη είναι η επιτυχία της ταµπλέτας, λέει στη βρετανική εφηµερίδα η διευθύνουσα σύµβουλος της MBO, Αϊλίν Κάµπελ, που εξηγεί ότι η εξέλιξη αυτή οδήγησε και στην αύξηση της αξίας πολλών εταιρειών παροχής υπηρεσιών Ιντερνετ µέσω κινητής τηλεφωνίας. «Η Apple είχε τόσο µεγάλη επιτυχία µε το iPhone4 και το iPad, που αυτό συνέβαλε στην πολύ µεγάλη της ανάπτυξη», εξηγεί.ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ. Στη λίστα βρέθηκαν επίσης αρκετές φίρµες από αναπτυσσόµενες οικονοµίες όπως είναι η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και το Μεξικό. Οι πιο επιτυχηµένες δραστηριοποιούνται κυρίως στις τραπεζικές εργασίες και τις ασφάλειες καισυχνά δεν είναι πολύ γνωστές στο ευρύ κοινό. Για παράδειγµα, η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας έχειπερισσότερους πελάτες από ολόκληρο τον πληθυσµό των ΗΠΑ (320 εκατ.) και έχει ανοίξει 24.000 υποκαταστήµατα.

Ποια ακίνητα αξιοποιούνται - Σε ποιες επιχειρήσεις του Δημοσίου μπαίνουν ιδιώτες

Πρόγραμμα - μαμούθ για ιδιωτικοποιήσεις επτά δισ. ευρώ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2010 11:06
Web-Only

Μπαράζ αποκρατικοποιήσεων με αξιοποίηση των ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών συμμετοχών σε τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις, προβλέπει το σχέδιο που κατήρτισε χθες η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.

Η Διυπουργική αποφάσισε τη σύσταση ειδικής γραμματείας που θα ασχολείται με την καταγραφή και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ενώ έδωσε και στη δημοσιότητα λίστα με τα ακίνητα που σκοπεύει άμεσα να αξιοποιήσει. Ως προς το Ελληνικό, αποφασίστηκε η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού που θα προωθήσει με διαδικασίες «fast track» την εκμετάλλευσή του. Ταυτόχρονα, δρομολογείται η αξιοποίηση του «χαρτοφυλακίου» του Δημοσίου, από τα ΕΛΤΑ και το Ταμείο Παρακαταθηκών, μέχρι το καζίνο και τα αεροδρόμια.

Στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΔΕΑΑ συμμετείχαν τα μόνιμα μέλη της Επιτροπής, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, όπως επίσης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, ο Υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης.

Αναλυτικά οι αποφάσεις της διυπουργικής, όπως ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών:

Α. Αξιοποίηση της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας

Η Διυπουργική έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις της ομάδας εργασίας η οποία λειτουργεί με βάση τις κατευθύνσεις που έχει ορίσει, και στην οποία συμμετέχουν Γενικοί Γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων και εκπρόσωποι φορέων για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (ΚΕΔ Α.Ε., ΕΤΑ Α.Ε. κ.α.), και προχώρησε σήμερα στις εξής συγκεκριμένες αποφάσεις:

·Καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Δόθηκε εντολή στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών για την άμεση πρόσληψη ομάδας εξειδικευμένων συμβούλων με στόχο την καταγραφή, ποιοτική ανάλυση και επενδυτική διερεύνηση των ακινήτων του Δημοσίου, προκειμένου να υπάρξουν ολοκληρωμένα και αξιόπιστα στοιχεία για το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα. Ολοκλήρωση της καταγραφής: Ιούνιος 2011.

·Αξιοποίηση του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού. Με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και με τη χρήση της διαδικασίας fast-track, αποφασίστηκε α) συγκρότηση φορέα ειδικού σκοπού ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε στον οποίο περιέρχεται η διαχείρισή της, και β) η πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων για την αξιοποίηση της έκτασης.

·Επιλογή και προώθηση αξιοποίησης συγκεκριμένων σημαντικών ακινήτων. Αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδων Διοίκησης Έργου με τη συμμετοχή και εξειδικευμένων συμβούλων για την άρση των διοικητικών εμποδίων και την προώθηση αξιοποίησης συγκεκριμένων σημαντικών ακινήτων από τους υπεύθυνους φορείς (ΚΕΔ, ΕΤΑ/Ολυμπιακά Ακίνητα).

·Θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές για την άσκηση ενιαίας και αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης δημόσιας περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό: α) η ΔΕΑΑ εξέτασε θετικά και εισηγείται την συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο Υπουργείο Οικονομικών η οποία θα εποπτεύει τις κτηματικές υπηρεσίες, τα εθνικά κληροδοτήματα, και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ, και β) προωθεί τη δημιουργία ενός φορέα χρηματοοικονομικής διαχείρισης των ώριμων προς αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου με τη μορφή Α.Ε. στον οποίο θα περιέρχονται ακίνητα από υφιστάμενους φορείς του δημοσίου και σε επόμενη φάση θα διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Β. Αποκρατικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις

1) Άμεση πρόσληψη χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων (η ανακοίνωση των ονομάτων των εταιριών συμβούλων θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρόνο με την ολοκλήρωση των συμβατικών κειμένων) για:
·Επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου

·Αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

·Αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

2) Αναζήτηση χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων (η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2011) για:

·τον διαχωρισμό των λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

·την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμβάσεων παραχώρησης,

·το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Κρήτης και την αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου Ν. Καζαντζάκης

·την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

·την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ

·την επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και Εγνατία Οδό

·την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ

·την αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος

·την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στο Αττικό λιμενικό σύστημα

·τη μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για λιμάνια και ιδιαίτερα για 11 περιφερειακούς οργανισμούς λιμένων

·τη μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για 850 περιφερειακούς λιμένες (μαρίνες)

·την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην βιομηχανία ΛΑΡΚΟ,

·την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ,

·την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΠΑΠ και διαχείριση της συμμετοχής του δημοσίου,

·την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στον ΟΔΙΕ,

·την πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, και

·τη μετοχοποίηση/ είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό)


Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ο Μακεδονο-θρακικός Ριζοσπάστης και οι "μειονότητες"
03.06.11
Share

Σε προηγούμενα δημοσιεύματα μας καταστήσαμε εμφανή τον ρόλο που έπαιξε η Αριστερά στην προσπάθεια αυτονόμησης της Μακεδονίας, καθώς και τους σκοπούς που εξυπηρετούσε η αυτονόμηση αυτή. Όπως μάλιστα είχε πει ο Τρότσκι σε συζήτηση που είχε με την αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα στα μέσα του 1932, "Στην Κύπρο και τα Δωδεκάνησα είχαμε καταπιεσμένους Έλληνες, στη Μακεδονία, καταπιεσμένους σλάβους. Αν οι κομμουνιστές υποστηρίξουν τους καταπιεσμένους Έλληνες, αλλά δεν υποστηρίξουν τους καταπιεσμένους σλάβους ενάντια στον Έλληνα καταπιεστή, τότε η καχυποψία τους απέναντί μας θα κορυφωθεί. Αν δεν κάνω λάθος, ο Ένγκελς σε μια πολεμική του με τον Μπακούνιν έλεγε: Όποιος επαναστάτης κάνει την παραμικρή παραχώρηση στον πανσλαβισμό είναι χαμένος." (Βλ.: Ο Λεβ Νταβίντοβιτς Μπρονστάϊν (Τρότσκι) για το Μακεδονικό ζήτημα)

Η Αριστερά μοχθούσε για την Βαλκανική Ένωση Σοβιετικών δημοκρατιών, μέσω υποκίνησης εθνικών εξεγέρσεων, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος ιδιαίτερα σε λαούς αγράμματους, ταλαιπωρημένους και άρα χειραγωγήσιμους. Αναγνώριζε πως είναι αδύνατη η συγκρότηση επαναστατικού προλεταριακού κόμματος στην Ελλάδα χωρίς την πάλη κατά του πατριωτικού φρονήματος και ειδικότερα όσον αφορούσε στο μακεδονικό. (Βλ. Ο ρόλος των κομμουνιστών στο μακεδονικό ζήτημα).

Γι' αυτό και στα 1932, όταν η Αριστερά αποτελούσε ισχυρή δύναμη στην Ελλάδα, δημοσιεύματα όπως αυτό που ακολουθεί, ήταν πολύ συνηθισμένα στον Ριζοσπάστη, την επίσημη εφημερίδα των Κομμουνιστών.

Αποφασίσαμε όμως να δημοσιεύσουμε το συγκεκριμένο κείμενο, καθώς ξεσκεπάζει ολότελα την προέλευση και καταγωγή του υποτιθέμενου "μακεδονικού λαού". Ιούνιος του 1932 λοιπόν, και οι Κομμουνιστές ωρύονται περί υπεράσπισης της μακεδονικής εθνικής μειονότητας, που όμως αποδεικνύεται σλαβική τόσο στη γλώσσα και στα έθιμα, όσο και στην καταγωγή.

Ευχαριστούμε πολύ το Ριζοσπάστη, που άθελα του διαψεύδει, έστω και αναδρομικά, τους ισχυρισμούς των γειτόνων μας. Κυρίως, ευχαριστούμε τον «Μακεδόνα» ανταποκριτή που αγνοώντας τις μελλοντικές εξελίξεις, μας μετέφερε την πραγματικότητα του Μακεδονικού ζητήματος όπως κατέληξε μέχρι και τις ημέρες μας. Στη συνέχεια παρατίθεται εξ ολοκλήρου η περίφημη ανταπόκριση όπως και δημοσιεύθηκε στον «Μακεδονοθρακικό Νέο Ριζοσπάστη».


ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΔΕΣ,- ΠΩΣ ΕΞΕΛΛΗΝΙΖΟΝΤΑΙ ΒΙΑΙΑ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ

ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΜΑΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Νοέμβρης.- Είνε γεγονός χωρίς αμφισβήτηση πώς πάνω στή ζωή και την κατάσταση τής μακεδόνικης εθνότητας έχουν λίγα πράγματα γραφτεί ως τα τώρα. Σήμερα, που το πράγμα αποχτά μιά όλως ιδιαίτερη σημασία γιά μάς και το κίνημα μας, μία έρευνα γενική ανάμεσα στους καταπιεζόμενους Μακεδόνες είνε απαραίτητη. Θα δώσουμε, όσο τό δυνατό μια πιό συντομευμένη εικόνα της υπόθεσης μα πάντα με στοιχεία αρκετά.

Να λοιπόν ποιά στοιχεία παραθέτει ο "Μακεδόνας" κομμουνιστής ανταποκριτής:

Χωρίς άλλο δέν υπάρχει άλλος λαός άπ' τό μακεδονικό - μέσα στή Βαλκανική πού νά βασανίστηκε όσο αυτός. Πάνω από 50 χρόνια βρίσκεται κάτω από διαρκή διωγμό - εξόντωση. Στην αρχή ό βούρδουλας της Τούρκικης εξουσίας, ύστερα της Ελληνικής και Βουλγάρικης. Απ΄ τή στιγμή που επενέβησαν ή Βουλγαρική, η Σερβική και η Ελληνική κεφαλαιοκρατία γιά νά πάρουν υπό την "προστασία" τους, τους μακεδόνες αρχίζει μια πιό τρανή συμφορά. Η εποχή τών συμμοριτών, ανταρτών και κομιτατζήδων θα παραμείνει στην ιστορία σάν μιά περίοδος άγριου, πρωτοφανούς διωγμού της μακεδονικής μειονότητας. Ολόκληρες δεκάδες ετών, έσφαζαν, έκαιαν, σκότωναν, ρήμαζαν σε βάρος του Μακεδονικού λαού θά περάσουν χρόνια ακόμα πολλά κι΄ο μακεδόνας θα μιλάει με τόν μεγαλύτερο αποτροπιασμό γιά τη θηριωδία των Τσάκαλαρωφ, των Καπετάν Ζάκηδων καί Βάρδηδων. Ολόκληρα χωριά βάφηκαν με αίμα πού έρρευσε ποταμηδόν. Ήρθαν κατόπι οι Βαλκανικοί πόλεμοι. Ελληνική, Βουλγάρικη και Σέρβικη κεφαλαιοκρατίες συναγωνίστηκαν ποιά να καταπιέσει πιό πολύ, ν' αρπάξει, νά εξοντώσει. Κι' αυτά όλα εν ονόματι του «πατριωτισμού», της «απελευθέρωσης υπόδουλων αδελφών» και σέ βάρος ενός λαού - της Μακεδονικής, εθνότητας - που ούτε Βουλγάρικος, ούτε Ελληνικός, ούτε Σέρβικος είνε, παρά ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ.

Όσοι μακεδόνες γλύτωσαν απ' τον παγκόσμιο και τους βαλκανικούς πολένους μαζεύτηκαν ξανά στον τόπο τους για να ξαναχτίσουν τα χωριά τους. Όμως το μαρτύριο τους δεν τελείωσε. Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες, όργανα πιστά της Βουλγαρικής μπουρζουαζίας, συνεχίζουν την εξοντωτική τους δράση. Όπως επίσης οι φασίστες του Ε.Ε.Ε., όργανα πιστά της Ελληνικής κεφαλαιοκρατίας, κάνουν την εμφάνιση τους για να παραμεγαλώσουν τα βάσανα του Μακεδονικού λαού. Εδώ το πράγμα είνε φανερό. Η Ελληνική, η Βουλγαρική, η Σέρβικη κεφαλαιοκρατία, η κάθε μια χωριστά, προσπαθεί να πάρει κάτω απ'τη δική της καταπίεση και λήστεψη τη μακεδονική εθνότητα.

Μιλάνε λανθασμένα πολλές φορές για Βουλγαρική μειονότητα μέσα στην καπιταλιστική Ελλάδα, ή για Ελληνική μειονότητα μέσα στην επίσης καπιταλιστική Βουλγαρία. Δεν είνε σωστό. Στη Μακεδονία, τη Βουλγαροκρατούμενη και την Σερβοκρατούμενη δεν υπάρχουν Έλληνες, ούτε Βούλγαροι, ούτε Σέρβοι. Υπάρχουν Μακεδόνες. (Φυσικά δεν μιλάμε για εκείνους που εγκαταστάθηκαν τελευταία στη Μακεδονία).

Αρκεί και μια απλή επίσκεψη στους κάμπους και τα βουνά της Μακεδονίας (Καστοριά, Φλώρινα) για να το νοιώσεις. Την απάντηση αυτή την παίρνεις ακόμα απ'τα ήθη και τα έθιμα τους που δεν είναι καθόλου Ελληνικά, ούτε Βουλγαρικά, ούτε Σέρβικα. Φυσικά οι πολυετείς καταπιέσεις από τις τρεις κεφαλαιοκρατίες είχαν κάποια επίδραση πάνω στο Μακεδονικό λαό μα πάντα τον διακρίνεις. Τα ρούχα τους έχουν κάτι το ιδιαίτερο, η γλώσσα τους επίσης. Η Σλαυική τους γλώσσα, μοιάζει με τη Βουλγάρικη μα δεν είνε η ίδια [4].

Ξέροντας τή Μακεδονική γλώσσα μπορείς οπωσδήποτε να συνεννοηθείς και με τους Σέρβους, όπως και μέ τούς Βούλγαρους. Και τη γλώσσα αυτή τή μιλάνε και σήμερα ακόμα πάνω από 100 χιλ. ΣΑΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ μητρική. Δεν ξαίρουν άλλη. Έχουν τόσοι αιώνες περάσει από τότες πού εγκαταστάθηκε τό σλαυϊκό στοιχείο στή Μακεδονία και κανένας τους πια σήμερα δέν ξαίρει τίποτα άλλο, παρά μονάχα πώς στον τόπο αυτό γεννήθηκε και σ΄ αυτόν θά πεθάνει. Και πώς ούτε Έλληνας, ούτε Βούλγαρος. ούτε Σέρβος είνε. Φυσικά σέ πολλές περιοχές της Μακεδονίας, τά τρία καπιταλιστικά κράτη έφαγαν τά λυσσακά τους και μπόρεσαν ώς ένα σημείο με τή φωτιά και με τό σίδερο να διαστρεβλώνουν τήν συνείδηση ενός μέρους του πληθυσμού.

Οι πιό πολλοί απ΄ τους Μακεδόνες βρίσκονται σήμερα στη Δυτική Μακεδονία - γύρω στή Φλώρινα, Έδεσσα, Βέρροια, Καστοριά. Προσέχοντας έστω και λίγο στις περιφέρειες αυτές θά βρεις ολόκληρα χωριά πού πότε μιλούν Βουλγάρικη πότε Ελληνική. Δηλαδή Βουλγαρικά και Ελληνικά παρεφθαρμένα. Αυτό μή σας ξενίζει. Δεν είνε η μητρική τους γλώσσα. Είνε αποτέλεσμα όπως τώπαμε κιόλας της καταπίεσης της Βουλγάρικης καί της Ελληνικής μπουρζουαζίας σέ διάφορες περιπτώσεις. Αυτό το διακρίνεις πολύ καλά όταν παρακολουθήσεις από κοντά τα σημερινά μέτρα τής Ελληνικής Κυβέρνησης για τον εξελληνισμό του πληθυσμού. Αλλά γι΄ αυτό θά μιλήσουμε ιδιαίτερα. Το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα: Δεν έχουμε νά κάνουμε με Ελληνες ή Βούλγαρους ή Σέρβους τής Μακεδονίας, παρά μέ Μακεδόνικο λαό, με Μακεδονική μειονότητα που παρ΄ όλα τά χτυπήματα, από όλες τις καταπιέσεις διατηρεί την οικονομική και εθνική της οντότητα τον ιδιαίτερο πολιτισμό της. Έχει εν τοιαύτη περιπτώσει και εθνική συνείδηση ό Μακεδονικός λαός. Το πράγμα είνε πολύ φανερό μά και αποδείχνεται και από ντοκουμέντα. Αλλά καί γι΄ αυτό ιδιαίτερα. ΑΥΡΙΟ: Το δεύτερο μέρος.

(Σημείωση: Το δεύτερο μέρος αποφασίσαμε να μην το παραθέσουμε καθώς δεν αφορά τον "μακεδονικό λαό" της προπαγάνδας των κομμουνιστών, αλλά την κίνηση για ελεύθερα Βαλκάνια, σύμφωνα με την επιθυμία του Σοβιέτ).


Τα ψευδο-επιχειρήματα γίνονται ορατά ακόμη και από μια γρήγορη ανάγνωση του πρωτότυπου κειμένου. Ωστόσο, εκείνη την εποχή οι πληθυσμοί δεν είχαν στη διάθεση τους τις απαιτούμενες πληροφορίες, με αποτέλεσμα η άγνοια να τους μετατρέπει σε εύκολο προπαγανδιστικό στόχο. Έτσι τουλάχιστον νόμιζαν οι προπαγανδιστές, όπως άλλωστε και ο συγκεκριμένος ψευτο- «μακεδόνας» ανταποκριτής μας. Στην προσπάθεια του όμως να προπαγανδίσει, μας μεταφέρει και ορισμένες αλήθειες που ξεγυμνώνουν στη κυριολεξία κάθε επίδοξο σημερινό προπαγανδιστή, ΜΗ Έλληνα «Μακεδόνα».

ΟΤΑΝ ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΔΑΓΚΩΝΕΙ: Ας δούμε αναλυτικότερα τα ατοπήματα του ανταποκριτή που ανατρέπουν τις θεωρίες των σημερινών Σκοπιανών.

1) Απ΄ τή στιγμή που επενέβησαν ή Βουλγαρική, η Σερβική και η Ελληνική κεφαλαιοκρατία. Αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε ποιο λόγο μπορεί να είχαν οι κεφαλαιοκράτες να υπερασπισθούν την εθνότητα κάποιων λαών κτυπώντας το «μακεδονικό» έθνος, ενώ δείχνει να απουσιάζει εντελώς η Μακεδονική κεφαλαιοκρατία που λογικά θα έπρεπε να υπάρχει εφόσον οι «μακεδόνες» αποτελούσαν σύμφωνα με τη κομμουνιστική προπαγάνδα μια ευάριθμη πλειοψηφία. Και εδώ είναι προφανής η προσπάθεια μεταμόρφωσης των Σλάβων σε οσιο-προλετάριους, η οποία εξυπηρετούσε τους προπαγανδιστικούς σκοπούς του κομμουνιστικού «κινήματος».

2) ..ούτε Βουλγάρικος, ούτε Ελληνικός, ούτε Σέρβικος είνε, παρά ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ. Εδώ ταυτίζεται με την σημερινή θέση των σκοπιανών που βαυκαλίζονται ως απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Ας μη βιαστούν όμως οι επίδοξοι «Μακεδόνες» να πανηγυρίσουν:

3) Την απάντηση αυτή την παίρνεις ακόμα απ'τα ήθη και τα έθιμα τους που δεν είναι καθόλου Ελληνικά, ούτε Βουλγαρικά, ούτε Σέρβικα.

4) Η Σλαυική τους γλώσσα, μοιάζει με τη Βουλγάρικη μα δεν είνε η ίδια. Και εδώ αρχίζει η αποκάλυψη.. ΣΛΑΥΪΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ! Εν ολίγοις ό, τι δήλωσε μετά από αρκετές δεκαετίες ο Κίρο Γκλιγκόρωφ.

5) Ξέροντας τή Μακεδονική γλώσσα μπορείς οπωσδήποτε να συνεννοηθείς και με τους Σέρβους, όπως και μέ τούς Βούλγαρους. Εδώ γίνεται σαφέστατος, μπορείς να συνεννοηθείς, μας επισημαίνει για πολλοστή φορά, ο «μακεδόνας» μας προπαγανδιστής στο έτος 1932.

6) Έχουν τόσοι αιώνες περάσει από τότες πού εγκαταστάθηκε τό σλαυϊκό στοιχείο στή Μακεδονία. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΛΑΥΪΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ.

7) Δεν έχουμε νά κάνουμε με Έλληνες ή Βούλγαρους ή Σέρβους τής Μακεδονίας, παρά μέ Μακεδονικό λαό. Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ σε όλο της το μεγαλείο, μας λέγει... ΕΙΝΑΙ ΣΛΑΥΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ (εφόσον εγκαταστάθηκαν όπως ο ίδιος γράφει). Δεν είναι Έλληνες!, δεν είναι Βούλγαροι!, δεν είναι Σέρβοι!, αλλά είναι Μακεδόνες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Οι γηγενείς αρχαίοι Μακεδόνες ζούσαν αρχικά στη κοιτίδα τους πέριξ της Κασπίας Θαλάσσης, συγγενική φυλή των Ούννων που εγκαταστάθηκαν στην Μακεδονία (που λεγόταν αλλιώς!!! Άγνωστο πώς), περί τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Θεία Δίκη θα ονόμαζαν οι πρόγονοι μας το παραπάνω κείμενο, καθώς από τα χέρια εκείνων που επεδίωξαν την απόσχιση της Μακεδονίας από την Ελλάδα, έτοιμοι να παραχωρήσουν την πατρώα γη μας σε ένα σλάβικο λαό, από τα ίδια αυτά χέρια αποκαλύφθηκε η μία και μοναδική αλήθεια.

Υ.Γ.: Στο φύλλο της εφημερίδας, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε σε αρχείο pdf, θα διαβάσετε και άλλα τραγελαφικά περί αγώνος του «Μακεδονικού λαού» στην Βουλγαρική Μακεδονία, καθώς και για την «Τουρκική μειονότητα» στην Ξάνθη, την οποία έπρεπε να υπερασπιστούν οι κομμουνιστές, φίλοι και σύμμαχοι κάθε έθνους πλην του Ελληνικού..

MacedoniaHellenicLand.Eu

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βόμβα με ΑΟΖ - Γίνεται νόμος του κράτους με προτροπή ΗΠΑ!

Ένα ολόκληρο γεωστρατηγικό-οικονομικό παίγνιο στο οποίο είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο – θετικό αυτή την φορά για την Ελλάδα – κρύβεται πίσω από το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την σύσταση του κρατικού φορέα υδρογονανθράκων και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, με το οποία θεσμοθετείται πλέον επίσημα η έννοια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης!


Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του defencenet.gr, ενώ η κυβέρνηση, τόσο δια του πρωθυπουργού, Γ.Παπανδρέου, όσο και του υπουργείου Εξωτερικών μεταθέτουν αόριστα στο μέλλον την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στο νομοσχέδιο που πρόκειται να αντικαταστήσει (όταν ως νόμος ψηφιστεί από την Βουλή) το νόμο 2289/1995, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι μία πραγματικότητα!
Μάλιστα η ισχύς της αναφέρεται σαφώς σε συγκεκριμένα άρθρα και αντικαθιστά την αναφερόμενη στο σημερινό νόμο «θαλάσσια οικονομική ζώνη» μια αόριστη έννοια.
Ολόκληρο το καθεστώς αδειοδότησης του νέου νόμου θα βασίζεται στην έννοια του καθορισμού της ΑΟΖ, η οποία πλέον για πρώτη φορά θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά νόμου για το ελληνικό κράτος. Εδώ βέβαια υπάρχει μια σειρά ερωτηματικών, όπως ποια είναι τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ μέσα στα οποία θα δίνονται οι άδειες για την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Φαίνεται ότι στο σημείο αυτό θα παιχθεί το παιχνίδι, αφού βάσει των όσων διεθνώς ισχύουν η ελληνική ΑΟΖ με την ύπαρξη της Μεγίστης συναντά την ΑΟΖ της Κύπρου. Γι’αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πλην των αντιρρήσεων βεβαίως της Άγκυρας.
Στη νέα ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟ 2011-2012 που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα θα βρείτε μια σπάνια ανάλυση-έρευνα για τον αγώνα κυριαρχίας Ελλάδος και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με έπαθλο ακριβώς αυτά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Αλλά εδώ υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που όσο περνάει ο καιρός γίνονται πιο ευδιάκριτοι: Απόλυτα έγκυρες πηγές αναφέρουν στο defencenet.gr, ότικαθοριστικό ρόλο στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, ας πούμε έδωσαν το know-how, έπαιξαν στελέχη αμερικανικών εταιρειών του είδους που επέμειναν να υπάρχει ο όρος Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη προκειμένου να υπάρχει η νομιμοποίηση εκείνη που θα επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να προχωρήσουν στην απρόσκοπτη έρευνα και εν συνεχεία στον εντοπισμό των κοιτασμάτων.
Τυπική διαδικασία, ήδη γνωρίζουν που ακριβώς υπάρχουν και με προσέγγιση 70% την ποσότητα που περιέχουν τα κοιτάσματα αυτά. Ουσιαστικά τα επόμενα δύο χρόνια θα δούμε στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της ελληνικής ΑΟΖ αυτό που βλέπουμε τώρα με την κυπριακή: Αμερικανικές εταιρείες να παίρνουν άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης, να εντοπίζουν κοιτάσματα φυσικού αερίου ή και πετρελαίου, την Άγκυρα να απειλεί με πόλεμο, όπως απειλεί και την Κύπρο και να «βρίσκεται απέναντι από τις ΗΠΑ» για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια μετά το 2003.
Μπορεί το θέμα της εισαγωγής του όρου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης να είναι το πλέον σημαντικό από πολιτικής άποψης, αλλά «ο διάβολος κρύβεται στα ψιλά γράμματα».

Έτσι στο νέο νόμο: Οι θαλάσσιες εκτάσεις που θα παραχωρηθούν ισοδυναμούν με το 1/6 περίπου της έκτασης της Ελλάδας και φτάνουν σε πρώτη φάση τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (αντί 1.500 τ.χλμ.), ενώ οι χερσαίες διπλασιάζονται από τα 750 τ.χλμ. στα 1.500 τ.χλμ (στο 1,1% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας! Τα όρια αυτά δεν ισχύουν για την περίπτωση εκτέλεσης σεισμικών ή άλλων γεωφυσικών και γεωλογικών μεθόδων ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης που είναι πολύ μεγαλύτερα.
Αυξάνεται επίσης κατά ένα χρόνο η περίοδος των ερευνών, που θα φτάνει πλέον μέχρι τα 7 χρόνια για τις έρευνες σε χερσαίες περιοχές και τα 8 χρόνια στις θαλάσσιες. Η άδεια αναζήτησης έχει ισχύ έως 18 μήνες, αλλά μπορεί να επεκταθεί. Στο στάδιο της εκμετάλλευσης, που ορίζεται σε 25 έτη, προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης έως και δύο πενταετίες ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των εναπομεινάντων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Δηλαδή μέχρι 35 χρόνια οι ξένες εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να αντλούν τα ελληνικά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου! Η φορολογική επιβάρυνση επί των καθαρών κερδών για τον ανάδοχο που θα επιλεγεί μειώνεται στο μισό (στο 20% από 40%), ενώ προβλέπεται και φόρος 5%, ο οποίος θα καταβάλλεται υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκηση.
Θα ισχύσει το σύστημα της «ανοιχτής πόρτας» (open door). Οι περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα «ανοιχτής πόρτας» είναι διαθέσιμες σε μόνιμη βάση και μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και χορήγησης άδειας για έρευνα και εκμετάλλευση.
Υιοθετείται για πρώτη φορά η μέθοδος των «σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων» (non-exclusive seismic surveys). Εταιρείες ερευνών αναλαμβάνουν να κάνουν έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ τα δεδομένα που προκύπτουν πωλούνται ως πακέτα πληροφοριών. Το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη από τα έσοδα διανομής των ερευνητικών δεδομένων από τον αδειούχο. Εδώ υπάρχει ζήτημα: Ποιος θα ελέγξει την διακίνηση αυτών των πληροφοριών;
Την αρμοδιότητα για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για λογαριασμό του Δημοσίου έχει ο νέος φορέας Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων-ΕΔΕΥ. Στο νέο φορέα περιέρχονται όλα τα νέα αλλά και τα παλαιά αρχεία και τα στοιχεία που αποκτήθηκαν στο παρελθόν για λογαριασμό του Δημοσίου. Τα στοιχεία αυτά είναι εμπιστευτικά και επιτρέπεται η δημοσιοποίησή τους σε ειδικές περιπτώσεις.
Ο νέος φορέας (ΕΔΕΥ Α.Ε.) «παραχωρεί για λογαριασμό του Δημοσίου το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είτε έπειτα από διακήρυξη είτε έπειτα από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται στη διακήρυξη, είτε με ανοιχτή πρόσκληση (open door) για εκδήλωση ενδιαφέροντος, όταν η περιοχή για την οποία ζητείται η παραχώρηση είναι διαθέσιμη σε μόνιμη βάση.