Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ανασκόπηση πορείας συνομιλιών για Κυπριακό


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009 07:00

Σε ανασκόπηση της πορείας των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό προέβη, σε χωριστές συναντήσεις που είχε χθες με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Σε δηλώσεις του, ο κ.Ντάουνερ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των περιουσιών, το οποίο χαρακτήρισε από τα πολύ δύσκολα κεφάλαια. Είπε ότι οι διάφορες πτυχές του θα συζητηθούν και σε επίπεδο συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, για να διαπιστωθεί πώς μπορούν να προχωρήσουν και σ' αυτό το κεφάλαιο.
Σε προχθεσινή συζήτησή τους, οι δύο πλευρές διατήρησαν τις θέσεις τους, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμένει ότι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών έχουν τον πρώτο λόγο για το μέλλον τους, και την τουρκοκυπριακή να ισχυρίζεται ότι το δικαίωμα αυτό έχουν οι σημερινοί χρήστες των περιουσιών.
Ο κ.Ντάουνερ επιβεβαίωσε, επίσης, τις πληροφορίες ότι η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα επισκέψεων του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον ερχόμενο μήνα.
Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού δήλωσε χθες ότι η διήμερη σύσκεψη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στόχο την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των επικρίσεων που δέχεται η Τουρκία και όχι την επίσπευση της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.
Η σύσκεψη συνεκλήθη από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου για να αποφασιστούν κινήσεις «που ενδέχεται να γίνουν με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Η Κύπρος χάνει το ραντεβού με τη Γαλλία


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Θα πάει άραγε στην Κύπρο, στις 7 Νοεμβρίου, ο Νικολά Σαρκοζί όπως είχε ο ίδιος προσωπικά διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης άτυπης συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου; Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης θα αποτελούσε εξαιρετικά πολύτιμη βοήθεια για την ανύψωση του διεθνούς κύρους της σκληρά δοκιμαζόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ήταν η πρώτη επίσκεψη στο νησί ενός προέδρου της Γαλλίας και γενικότερα του ανώτατου ηγέτη μιας τόσο μεγάλης χώρας, ηγεμονικής στην ΕΕ.


Η επίσκεψη του Δ. Χριστόφια στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι εκεί συνομιλίες του με τον Νικολά Σαρκοζί είχαν διεξαχθεί σε άριστο κλίμα και η κυπριακή κυβέρνηση έχει επενδύσει στα πολιτικά οφέλη που θα είχε για τη Λευκωσία η πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης.

Αφορμή για την επίσκεψη Σαρκοζί αλλά και ουσιαστικός παράγοντας αυτής της γαλλικής υποστήριξης στην Κύπρο είναι το γεγονός ότι στις 7 Νοεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Λάρνακας, κατασκευαστής των οποίων είναι η τεχνική εταιρεία του Μαρτίν Μπουίγκ, του μεγαλύτερου εργολήπτη της Γαλλίας και ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TF1. Ο Μπουίγκ συνδέεται με στενή πολιτική φιλία με τον Σαρκοζί, τον οποίο μάλιστα είχε παντρέψει με την πρώην σύζυγό του, Σεσιλιά. Εκτός από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο Μπουίγκ είχε πάρει και το αεροδρόμιο της Πάφου, που εγκαινιάστηκε πέρυσι, σε συνεργασία με τον κορυφαίο οικονομικό παράγοντα της Κύπρου Νίκο Σιακόλα.

Σε πολιτικό επίπεδο, η επίσκεψη Σαρκοζί στην Κύπρο εντάσσεται στην προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να βρει συμμάχους εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, η οποία θα αξιολογήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ο Νικολά Σαρκοζί τάσσεται αναφανδόν εναντίον της ένταξης της Αγκυρας στην ΕΕ. Θέση του είναι ότι έπειτα από τέσσερα χρόνια άκαρπων συνομιλιών έχει γίνει φανερό πως η Τουρκία δεν είναι χώρα κατάλληλη προς ένταξη, άρα πρέπει να διακοπούν οριστικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να αρχίσουν άλλες, με αντικείμενο την εγκαθίδρυση μιας «προνομιακής σχέσης» ΕΕ - Τουρκίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), προεξάρχουσας μάλιστα της βαυαρικής συνιστώσας του (CSU), συμμερίζονται τις απόψεις του Σαρκοζί. Οι ανάγκες συγκρότησης όμως κυβερνητικού συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που έχουν πιο ανεκτική στάση απέναντι στην Τουρκία, δεν επιτρέπει στο Βερολίνο να συμπαραταχθεί πλήρως με το Παρίσι στο θέμα αυτό.

Ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει έτσι τον κίνδυνο να απομονωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, καθώς η Αγγλία, η σουηδική προεδρία, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάζουν προωθούν τη γραμμή να μην επιβληθεί καμία κύρωση στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος πρόεδρος αναζητά τη συμμαχία με την Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι πρόθυμος να δώσει τεράστια σημασία στην άρνηση της Αγκυρας να εφαρμόσει τη νομοθεσία της ΕΕ που επιβάλλει στην Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία. Να χρησιμοποιήσει δηλαδή τη στάση της Αγκυρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία για να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες ΕΕ - Τουρκίας. Σε αντάλλαγμα ζητά φυσικά την πολιτική συνεργασία της Λευκωσίας και της Αθήνας στο πλαίσιο της ΕΕ για την υιοθέτηση σκληρής γραμμής απέναντι στην Αγκυρα.

Αυτός είναι ο λόγος που το Παρίσι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη Παπανδρέου στην Κύπρο. Θέλει να διαπιστώσει αν η Αθήνα και η Λευκωσία είναι διατεθειμένες να απαιτήσουν το πάγωμα των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο ή αν θα αφήσουν να περάσει χωρίς συνέπειες η προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.


ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Ισως ματαιωθεί η επίσκεψη Σαρκοζί



Το Παρίσι γνωρίζει ότι ο φόβος απέναντι στην Αγκυρα έχει οδηγήσει όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου να τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής αυταπάτης ότι έτσι θα προφυλαχτούν από την τουρκική επιθετικότητα.
Χριστόφιας και Παπανδρέου διακήρυξαν πάλι αυτή τη γραμμή.

Αυτό που προσπαθεί τώρα να αποκωδικοποιήσει η γαλλική διπλωματία είναι η πραγματική αξία της δήλωσης Χριστόφια απέναντι στην Τουρκία εν όψει Δεκέμβρη «έχουμε μπροστά μας όλες τις επιλογές» και «δεν είμαστε μαζοχιστές». Αν τελικά ο Σαρκοζί εκτιμήσει ότι δεν συνιστούν πραγματική πιθανότητα βέτο, τότε ίσως ματαιώσει την επίσκεψή του στην Κύπρο. Αυτό θα συνιστούσε ήττα για Αθήνα και Λευκωσία.

ethnos.gr

Σχόλιο
Υπάρχει κάποιος που θα μπορέσει να μου/μας εξηγήσει αυτήν τη δουλοπρεπή ενδοτικότητα Ελλάδος και Κύπρου, η οποία, ως εκ του αποτελέσματος, δεν δείχνει να βελτιώνει την συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά αντιθέτως την αποθρασύνει;
ΣΓΣ

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ο δρόμος των δύο βέτο




Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Γερμανία και Γαλλία περιμένουν ένα νεύμα από Αθήνα και Λευκωσία για να παγώσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

ΑΡΧΕΙΟ
Ιερή αγανάκτηση κατέλαβε τους Φαρισαίους της Κομισιόν. «Η διαδικασία ένταξης δεν πρέπει να ανασταλεί λόγω διμερών διαφορών» γράφουν στην έκθεσή τους, προκειμένου να δικαιολογήσουν γιατί εισηγούνται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ. Αδιαφορούν, και μας το λένε ευθέως, για το ότι τα Σκόπια αρνούνται την εξεύρεση ονομασίας αμοιβαία αποδεκτής με την Ελλάδα. Σαφής η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης: αν δεν πληροί τα «απαραίτητα κριτήρια» καμιά χώρα δεν εντάσσεται στην ΕΕ. «Συγκεκριμένα για την ΠΓΔΜ, αυτό σημαίνει την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αυτό είναι προϋπόθεση». Τελεία και παύλα.
«Κλείδωσε» το βέτο της Ελλάδας εναντίον των Σκοπίων, με την έκθεση της Κομισιόν. Αυτή τη φορά κατά της ένταξής τους στην ΕΕ, μετά το βέτο κατά της προσχώρησής τους στο ΝΑΤΟ. Οι αλαζόνες της Κομισιόν υποχρέωσαν με την εισήγησή τους την κυβέρνηση Παπανδρέου να διακηρύξει και αυτή το βέτο της. Τώρα η ΠΓΔΜ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο βέτο - αυτό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι με το κληροδοτημένο από την κυβέρνηση Καραμανλή.
Στην Κύπρο αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου. Επί τάπητος όχι μόνο το Κυπριακό, το οποίο έχει ξαναμπεί σε κρίσιμη φάση, αλλά ουσιαστικά και τα Ελληνοτουρκικά. Το πρώτιστο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ευχόμαστε η επίσκεψη αυτή να σηματοδοτήσει την έναρξη χάραξης κοινής στρατηγικής Αθήνας - Λευκωσίας για την αντιμετώπιση και την τιμωρία της τουρκικής αδιαλλαξίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της ΕΕ, αρχής γενομένης από τον κρίσιμο Δεκέμβριο που θα κριθεί η πορεία της Τουρκίας.
Η Αγκυρα αρνείται κατηγορηματικά να εφαρμόσει τη νομοθεσία που της επιβάλλει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία. Εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει ακόμη και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκική πολιτική αποσκοπεί σε... «ευρωκατοχύρωση» ακόμη και των επεκτατικών βλέψέων της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε ντε φάκτο αποδοχή δηλαδή εκ μέρους των Ευρωπαίων της αρχής ότι οι επιθετικές βλέψεις της Αγκυρας κατά χωρών - μελών της ΕΕ... δεν συνιστούν εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ! Αυτό επιδιώκει η τουρκική ηγεσία. Οι Ευρωπαίοι αδιαφορούν και είναι ουσιαστικά πρόθυμοι να το αποδεχθούν σιωπηρά. Εμείς, Ελληνες και Κύπριοι, θα το επιτρέψουμε;
Το βέτο Ελλάδας - Κύπρου κατά της συνέχισης, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, είναι το όπλο που επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουν Αθήνα και Λευκωσία. Αμεσα, τον Δεκέμβριο. Είναι τρομερά επικίνδυνο για τη χώρα μας να εδραιωθεί στην Ευρώπη η αντίληψη ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Αγκυρας εναντίον μας αποτελεί απλώς ένα «διμερές θέμα» το οποίο ούτε καν επηρεάζει τις ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις. Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, νομίζοντας ότι η ενταξιακή πορεία οδηγεί σε «εξευρωπαϊσμό» της πολιτικής της Αγκυρας, κάτι που δήθεν θα έχει ως συνέπεια τη σχεδόν αυτόματη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και τη λύση του Κυπριακού.
Αυτή τη γραμμή, τη γραμμή «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας μέχρις ότου η Αγκυρα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, που απορρέουν από το νομικό κεκτημένο της ΕΕ, αναμένει ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός να επιλέξουν αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας. Κάποτε πρέπει επιτέλους να πάρει η τουρκική ηγεσία ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν φωνή.
Σύμμαχοι υπάρχουν μέσα στην ΕΕ, αν Αθήνα και Λευκωσία αποφασίσουν να φανούν αυστηρές προς την Αγκυρα. Οχι απλώς υπάρχουν, είναι και πανίσχυροι. Η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες υπό τις σημερινές κυβερνήσεις τους είναι αντίθετες στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, περιμένουν μόνο τη συγκατάθεση της Ελλάδας και της Κύπρου για να προβάλουν τη στάση της Αγκυρας έναντι της Λευκωσίας ως επιχείρημα επιβράδυνσης ή και παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θα τη δώσουν άραγε Παπανδρέου και Χριστόφιας ή θα διστάσουν να προβάλουν αυτό το δεύτερο βέτο;
www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=7076898
Σχόλιο
Λόγω της σοβαρότητος του θέματος σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρονται σ' αυτό με τα δικά τους σχόλια.
ΣΓΣ