Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

2012 ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Wednesday, 28 December 2011 02:16

Του κ.Βασίλη Βιλιάρδου - Εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση, η Ευρώπη θα διαλυθεί, ενώ θα ξεσπάσουν πολλοί διαφορετικοί πόλεμοι, μπροστά από τις πόρτες των σπιτιών μας - οι οποίοι θα ενταθούν από ένα κύμα μεταναστών που θα εισβάλλει στην πλούσια Δύση

Για να μπορέσει η Ελλάδα όχι μόνο να ξεφύγει από την κρίση, αλλά να τα καταφέρει να γίνει η ωραιότερη, η πλουσιότερη και η πιο πολιτισμένη χώρα του κόσμου (άρθρο μας), όπως αξίζει σε όλους τους Έλληνες, πρέπει να ξέρει τι θέλει, να το θέλει πραγματικά και να προσπαθήσει να το επιτύχει με όλες τις δυνάμεις της – εντός του 2012 και μέσα στο Ευρώ, όχι μόνο επειδή έχει ανάγκη την Ενωμένη Ευρώπη για την ασφάλεια της, αλλά και γιατί η έξοδος της, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, θα ήταν απλά μία ομολογία συλλογικής αποτυχίας: μία πληγή, η οποία πάρα πολύ δύσκολα θα έκλεινε στο μέλλον.

Εάν θέλουμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να το κάνουμε, χρησιμοποιώντας στην ανάγκη δικά μας μέσα – ενώ οφείλουμε να προσέξουμε στο μέλλον, απαιτώντας από οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξουμε, από την ΕΕ επίσης, τη συμμετοχή μας στις βασικές αποφάσεις, οι οποίες θα αφορούν το μέλλον μας. Η εγκατάσταση της άμεσης δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι απόλυτη προτεραιότητα αφού, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η Ελληνική κρίση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην Πολιτική - πολύ λιγότερο σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα πολιτιστικούς, κοινωνικούς ή οικονομικούς.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε την άποψη ότι, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα τελειώσει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη – είτε διατηρηθεί το κοινό νόμισμα, όπως εμείς τουλάχιστον ελπίζουμε, είτε όχι. Το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα – η ύφεση θα ολοκληρωθεί δηλαδή, είτε χρεοκοπήσει λόγω πολιτικής ανικανότητας, είτε όχι. Τέλος, η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ και των κοινωνικών τάξεων, μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον όλων μας: μέσα από μία «λειτουργικότερη» αναδιανομή των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων, η οποία θα οδηγήσει ξανά στην αύξηση της απασχόλησης και στην ανάπτυξη”.


Καταστροφή του ευρώ το 2012 προβλέπει ο Στίγκλιτς | οικονομια | ethnos.gr

ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Για συντέλεια κάνει λόγο ο νομπελίστας οικονομολόγος. Τόνισε ότι τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ ενισχύουν τη λιτότητα και τα χαρακτήρισε αποσπασματικά και καθυστερημένα

Τζ. Στίγκλιτς: Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά το 2012 μπορεί πράγματι να είναι η χρονιά που η Ευρωζώνη θα λάβει τέλος
Τζ. Στίγκλιτς: Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά το 2012 μπορεί πράγματι να είναι η χρονιά που η Ευρωζώνη θα λάβει τέλος

Πληθαίνουν οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων της ΕΕ ότι το κοινό νόμισμα δεν βρίσκεται υπό πίεση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι η Ευρώπη και το νόμισμά της θα βγουν από την κρίση με μεγαλύτερη ισχύ, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε προχθές πεπεισμένος ότι παρά την κρίση χρέους το ευρώ δεν κινδυνεύει.

Τις απόψεις τους δεν συμμερίζεται ωστόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος με συνέντευξή του στο Ρόιτερς χτύπησε «καμπανάκι» χαρακτηρίζοντας το 2012 ως μία πολύ κρίσιμη χρονιά καθώς στη διάρκειά της με την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται στην Ευρωζώνη η υπάρχουσα κατάσταση θα επιδεινωθεί και το νόμισμα των «17» θα καταστραφεί.

Ειδικότερα έκανε λόγο για τη «συντέλεια» του ευρώ, η οποία θα έρθει μέσα στο επόμενο έτος, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι αποσπασματικά, καθυστερημένα και εντείνουν την πολιτική λιτότητας. Παράλληλα, επέκρινε τη Γερμανία για την αντίδρασή της στη χρηματοδότηση των εθνικών χρεών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λύση την οποία ο ίδιος είχε υποστηρίξει εξαρχής.

Κατέληξε δε λέγοντας: «Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά το 2012 μπορεί πράγματι να είναι η χρονιά που η Ευρωζώνη θα λάβει τέλος».

Προβλήματα
Εξίσου δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν και πολλοί αναλυτές. «Μέσα στο νέο έτος τα προβλήματα με το ευρώ θα φανούν ξεκάθαρα έναντι του δολαρίου» δηλώνει ο αναλυτής της BNY Mellon, που βλέπει υποχώρησή του στο επίπεδο του 1,20 έναντι του δολαρίου. Η UBS πιστεύει πως η ζήτηση για το δολάριο θα αυξηθεί το 2012, καθώς τα προβλήματα στην Ευρωζώνη θα βαθαίνουν.

Στο μεταξύ, «βουτιά» 1% έκανε χθες το ευρώ και διαπραγματευόταν αργά το απόγευμα στα 1,2945 δολάρια.

Το νόμισμα, παρά τη θετική δημοπρασία ομολόγων στην Ιταλία όπου η απόδοση έπεσε από το 6,5% στο 3,25%, δέχτηκε έντονες πιέσεις από την είδηση ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 239 δισ. ευρώ, στα 2,73 τρισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς το απέδωσαν στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιστρέφουν στην ΕΚΤ τα ποσά-ρεκόρ που δανείστηκαν.

ΤΡΙΣΕ
Το «κλειδί» είναι στην ενοποίηση

«Υπέρ» της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης προκειμένου να συνεχιστούν η ευημερία και η επιρροή της στο νέο γεωπολιτικό πεδίο που προσδιορίζουν η παγκοσμιοποίηση και η ταχεία ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, τάχθηκε χθες ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, για να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, είναι αναγκαίος ο έλεγχος των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες χώρες - μέλη, όπως και η διαμόρφωση απευθείας από την Ευρωζώνη των δημοσιονομικών πολιτικών για τις χώρες που αποτυγχάνουν μόνιμα να πετύχουν τους στόχους τους.

Η εθνική κυριαρχία
Αυτό, κατά τον ίδιο, συνεπάγεται την υιοθέτηση μιας νέας έννοιας της εθνικής κυριαρχίας, με δεδομένη την πολύπλοκη αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Τόνισε ακόμη ότι η γηραιά ήπειρος θα πρέπει να θεσπίσει στο μέλλον ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, υποστηρίζοντας και πάλι την παλαιότερη πρότασή του για τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρώπης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
kosma@pegasus.gr


Γερμανία: μισθοί κάτω από... 400 ευρώ! | αρθρογραφια , αρθρογραφοι , γιωργος δελαστικ | ethnos.gr

Υπάρχει και η άλλη όψη του γερμανικού «οικονομικού θαύματος» της τελευταίας δεκαετίας. Υπάρχουν δηλαδή αυτοί που πλήρωσαν και πληρώνουν το κόστος της «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας» της γερμανικής οικονομίας.

Η αποκάλυψη προκαλεί σοκ σε όποιον αγνοεί την ωμή, σκληρή πραγματικότητα του γερμανικού κόσμου της εργασίας: επτά (!) εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι δουλεύουν επισήμως με μηνιαίες αποδοχές κάτω των... 400 (!!!) ευρώ και μάλιστα χωρίς η απασχόληση αυτή να τους δίνει έστω πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας ή να τους επιτρέπει να λάβουν οποιουδήποτε εξευτελιστικού ύψους σύνταξη όταν γεράσουν!

Φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικό. Η τραγική ειρωνεία μάλιστα είναι ότι αυτού του είδους η εργασιακή απασχόληση εισήχθη όχι από τη Δεξιά, αλλά από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρτ Σρέντερ προ δεκαετίας, με την περιβόητη «Ατζέντα 2010» που συνέθλιψε τους Γερμανούς εργαζόμενους και αποτέλεσε τη βάση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας. Το 2003 οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες καθιέρωσαν τη «μίνι απασχόληση», την οποία διαφήμισαν ως «πόρτα εισόδου στον εργασιακό κόσμο» που δήθεν θα διευκόλυνε την εξεύρεση εργασίας από τους άνεργους και τους νέους.

Οι κανόνες της «μίνι απασχόλησης» είναι σαφείς. Πρώτον, οι μηνιαίες αποδοχές απαγορεύεται αυστηρά να υπερβούν τα 400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν π.χ. μια εργασία πληρώνεται 5 ευρώ την ώρα, ο εργαζόμενος επιτρέπεται να δουλέψει 80 ώρες τον μήνα. Αν πληρώνεται 10 ευρώ ωριαίως, τότε απαγορεύεται να εργαστεί κάποιος πάνω από 40 ώρες μηνιαίως. Αν εργαστεί έστω και ένα λεπτό παραπάνω, τότε το συμβόλαιο εργασίας του πρέπει να γίνει κανονικό. Οταν οι αποδοχές του εργαζομένου είναι 400 ευρώ ή λιγότερο, παίρνει όλα τα λεφτά καθαρά. Δεν έχει καμία κράτηση για το ταμείο υγειονομικής περίθαλψης ή για το ταμείο συνταξιοδότησης. Η αιτία γι' αυτό είναι τραγικά απλή: η δουλειά του αυτή δεν του δίνει κανένα δικαίωμα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή για σύνταξη!

Ο εργοδότης είναι ευτυχής. Καλείται να πληρώσει μόνο 2% φόρο επί του ποσού που χορηγεί στον εργαζόμενο και επιπλέον 15% στο ασφαλιστικό ταμείο και 13% στην κοινωνική ασφάλιση. Δηλαδή 130 ευρώ αν πληρώνει 400 ευρώ τον υπάλληλό του και στην πραγματικότητα σχεδόν τα μισά, δεδομένου ότι η μέση αμοιβή που λαμβάνουν τα επτά εκατομμύρια Γερμανοί που δουλεύουν κάτω από αυτό το καθεστώς είναι μόλις... 230 ευρώ!

Αυτό το ιδεώδες για εργοδότες εργασιακό καθεστώς άνοιξε αμέσως όχι μια απλή Κερκόπορτα, αλλά μια τεράστια πύλη για τη γενίκευση της «μαύρης» εργασίας στη Γερμανία. Εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με καθεστώς «μίνι απασχόλησης», αλλά τους απασχολούν κανονικά, σαράντα ώρες την εβδομάδα. Τους δίνουν επισήμως τα 400 ευρώ και τα υπόλοιπα 1.000 ή και παραπάνω ευρώ τους τα δίνουν «μαύρα», γλιτώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές!

Σε ορισμένους κλάδους η «μίνι απασχόληση» αναπτύχθηκε ραγδαία, συνοδευόμενη φυσικά από τη «μαύρη» εργασία. Στον ξενοδοχειακό κλάδο π.χ. υπολογίζονται σε 810.000 τα άτομα που δουλεύουν κάτω από αυτό το καθεστώς. Οι εργαζόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο αφενός πρέπει να βρουν άλλον τρόπο να έχουν υγειονομική περίθαλψη (π.χ. μέσω ασφαλισμένου συζύγου) και αφετέρου συχνά είναι τόσο φτωχοί που έχουν την ανάγκη κοινωνικών επιδομάτων για να επιβιώσουν.

Στην ουσία όμως αυτό σημαίνει ότι το κράτος επιβαρύνεται τόσο με το κόστος κοινωνικής περίθαλψης ατόμων που ενώ εργάζονται δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές όσο και με τα επιδόματα επιβίωσής τους, επιδοτώντας έτσι έμμεσα τις γερμανικές επιχειρήσεις για να πληρώνουν μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας και να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές! Ιδού λοιπόν μια σκοτεινή συνιστώσα του σύγχρονου γερμανικού «οικονομικού θαύματος».

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Υπονόμευση μισθών και συντάξεων

Κατηγορηματικός είναι στις δηλώσεις του προς την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» ο οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρκους Γκράπκα: «Η ''μίνι απασχόληση'' διαβρώνει τα βασικά δικαιώματα των εργατών. Οι φορολογούμενοι και οι εργαζόμενοι πληρώνουν τον λογαριασμό» τονίζει. Εχει απόλυτο δίκιο. Η γενίκευση αυτού του άθλια αμειβόμενου τύπου εργασίας έχει τουλάχιστον δύο ολέθριες συνέπειες. Πρώτον, υπονομεύει δραματικά τις μέχρι τώρα γνωστές συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε ζητιάνους. Δεύτερον, υποσκάπτει τα ταμεία τόσο υγειονομικής περίθαλψης όσο και συνταξιοδότησης, αφού μειώνει τις εισφορές προς αυτά και προετοιμάζει το έδαφος για συρρίκνωση ή και κατάργηση των συντάξεων.

Από αύριο και μέχρι την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, η σελίδα των Αναιρέσεων δεν θα δημοσιεύεται, καθώς ο Γιώργος Δελαστίκ θα βρίσκεται σε άδεια.


Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ιαπωνία – Κίνα εκτοπίζουν το δολάριο στις συναλλαγές τους! | Defence-point.gr

Αποστολή με email Αποστολή με email |

Μπορεί οι Ιάπωνες να θεωρούνται γεωπολιτικοί σύμμαχοι των Αμερικανών, ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στη διεθνή οικονομία τους οδήγησε να λάβουν μια απόφαση η οποία μόνο συμβατή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Όπως έγινε γνωστό Ιαπωνία και Κίνα συμφώνησαν να διεξάγουν τις εμπορικές τους συναλλαγές οι οποίες ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, στα εθνικά τους νομίσματα, το γιεν και το γουάν! Πρακτικά, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την είσοδο του γουάν ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, αφού όταν μιλάμε για Κίνα και Ιαπωνία μιλάμε για τις δυο μεγαλύτερες οικονομίες στην Ασία, με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας και τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών να ανέρχεται στα 340 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε εντελώς αιφνιδιαστικά χθες στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Όπως ανακοινώθηκε, θα υπογραφεί μεταξύ των δυο χωρών συναλλαγματική συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει την άμεση μετατροπή των νομισμάτων τους χωρίς την παρεμβολή του δολαρίου, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις των δυο χωρών που θα εμπλέκονται σε εμπορικές συναλλαγές να μειώσουν το κόστος που κατέβαλλαν μέχρι σήμερα για την αγορά δολαρίων.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα πλήγμα για το δολάριο προκαλώντας την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου των ΗΠΑ. Όπως προαναφέρθηκε, η διεθνής οικονομική κρίση έχει μειώσει την αξιοπιστία τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου, άρα και την αξία τους ως αποθεματικά νομίσματα για τις μεγάλες χώρες του πλανήτη οι οποίες μειώνουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμά τους στο αμερικανικό και το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια εξέλιξη με παγκόσμια σημασία, η οποία επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι το βάρος του αποκαλούμενου ως «διεθνούς συστήματος»μετακινείται σταθερά από την περιοχή του Ατλαντικού στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.


Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΦΑΓΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

πολιτική | http://ksipnistere.blogspot.com/ | 2011-12-28 21:54:07

13 Σοκ έχει προκαλέσει η παραίτηση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη (που είχε διαλευκάνει τα σκάνδαλα του ναυαγίου του Σάμινα, της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια στο παραδικαστικό, των ομολόγων, του ποδοσφαίρου και των εξοπλιστικών) και του συνεπικουρούντα το έργο του, επίσης εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη. Οι δύο εισαγγελείς κατήγγειλαν παρεμβάσεις στο έργο τους, γεγονός που κανείς δεν αμφισβητεί, όμως η.....
πραγματική αιτία κρύβεται στην γιγαντιαία κόντρα του κ. Πεπόνη με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Athens Post, ο κ. Βενιζέλος είχε αποφασίσει να προωθήσει σχέδιο νόμου για την αντικατάσταση των δύο εισαγγελέων. Αιτία, η ρήξη μεταξύ Πεπόνη- Βενιζέλου. Πώς έφτασαν στα άκρα οι σχέσεις των δύο ανδρών;
Ο κ. Πεπόνης, τους τελευταίους μήνες ασχολείτο με την υπόθεση
της... περιβόητης λίστας με τα ονόματα 14.700 οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Τη λίστα, έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επικαλούμενος θέμα προσωπικών δεδομένων, την... έκρυψε σε ένα δωματιάκι της Βουλής, σε ένα αντίτυπο, μη επιτρέποντας ακόμα και στους βουλευτές να τη δουν χωρίς να συνοδεύονται (μην τυχόν και τη διαρρεύσουν)! Ο κ. Πεπόνης, θεώρησε ότι η απαγόρευση δημοσιοποίησης δεν τον... πιάνει. Και έτσι, με επίσημο αίτημά του προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζήτησε να του αποσταλεί η λίστα, ώστε να ξεκινήσει τις έρευνες. Απάντηση όμως, δεν πήρε. Έτσι, συνέταξε και έκανε δεύτερο αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών. Και πάλι δεν πήρε απάντηση, παρότι περίμενε καιρό και "ενόχλησε" και το γραφείο του υπουργού.
Εξοργισμένος, τότε, ο κ. Πεπόνης (προ περίπου ενός μήνα) αποστέλλει και νέο αίτημα προς το Υπουργείου Οικονομικών, με μια ειδοποιό διαφορά όμως: Αυτή τη φορά, κάνει σαφές πως αν η λίστα δεν του έχει σταλεί εντός τριημέρου, όπως ορίζει ο Νόμος, θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση εναντίον στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών. Κατά πληροφορίες, ανάμεσα στα πρόσωπα που απειλούσε με διώξεις ο κ. Πεπόνης, ήταν και ο ίδιος ο υπουργός! Αυτό ήταν που εξόργισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η λίστα μπορεί να εστάλη στον Οικονομικό Εισαγγελέα, όμως ο κ. Βενιζέλος είχε δώσει ήδη εντολή για τη σύνταξη νέου νομοσχεδίου για την αντικατάσταση Πεπόνη και, φυσικά και του κ. Μουζακίτη που ήταν ο βασικός του συνεργάτης. Αυτό, βέβαια, το άγριο παρασκήνιο της κόντρας, δεν είναι το μόνο που ώθησε σε παραίτηση τους δύο αξιοσέβαστους εισαγγελείς. Είναι και πιέσεις από οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σταματήσουν την έρευνα και να πέσουν στα μαλακά, ή να ξεχαστούν οι υποθέσεις των πραγματικά μεγαλοφειλετών του Δημοσίου. Αλλά σε αυτό, θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία...

Στο κείμενο της παραίτησής τους, οι δύο εισαγγελείς αναφέρουν τα εξής:

«Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος, αποδεχτήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας.

Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Ήδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας.

Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα, δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση. Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλλόνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Ανακοίνωση του ΣΥΝ

«Η παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη με το αιτιολογικό της παρέμβασης στο έργο τους, λίγους μόλις μήνες μετά την σύσταση της οικονομικής εισαγγελίας, δείχνει πως απέχουμε πολύ από τις διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Είναι γνωστό πως η οικονομική εισαγγελία το τελευταίο διάστημα είχε αναλάβει πολλές και κρίσιμες υποθέσεις μεγάλων διαστάσεων, με άμεσα εμπλεκόμενους γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου. Η σημερινή παραίτηση δημιουργεί μεγάλο πολιτικό ζήτημα στο οποίο οφείλει να δώσει εξηγήσεις η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία συμπιέζεται αφόρητα Αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους να γίνονται παρεμβάσεις έργο της δικαιοσύνης με σκοπό να πέσουν στα μαλακά οι μεγάλοι οικονομικοί παραβάτες».

http://athenapost.blogspot.com/2

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Μποναμάς 90 δισ. $ από την «Αφροδίτη»

Αντί «πρωτοχρονιάτικου μποναμά» η εταιρεία Noble Energy και η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσουν πριν από την Πρωτοχρονιά τα αποτελέσματα των ερευνών που ξεκίνησαν το φθινόπωρο στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ για το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε μια εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ αλλάζουν όχι μονο τον ενεργειακό αλλά και τον γεωπολιτικό χάρτη ολόκληρης της περιοχής.
Νέοι παίκτες εμφανίζονται στην περιοχή, θέλοντας να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πολύτιμες πηγές ενέργειας, πολιτικές και διακρατικές διενέξεις επηρεάζονται από τον ενεργειακό «πυρετό» και νέες προκλήσεις δημιουργούνται από την τελική επιλογή των τρόπων εξαγωγής του φυσικού αερίου προς τις αγορές.
Τις τελευταίες ημέρες οργιάζει το παρασκήνιο σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που κρύβει η «Αφροδίτη», με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 9-13 τρισ. κυβικά πόδια, ποσότητες που θα καταστήσουν το κοίτασμα αυτό οριακά μεγαλύτερο από το ισραηλινό Ταμάρ, το οποίο σύντομα θα είναι εκμεταλλεύσιμο?
Η Noble, πάντως, πριν από έναν μήνα, χωρίς βεβαίως να έχει επεξεργαστεί πλήρως όλα τα στοιχεία, είχε εκτιμήσει ότι υπάρχουν στο συγκεκριμένο κοίτασμα 3-9 τρισ. κ.π., ενώ πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το κοίτασμα τελικά θα είναι τελικά τουλάχιστον 8 τρισ. κ.π. και με σημερινές τιμές αγοράς θα είναι αξίας σχεδόν 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δοκιμαστική παραγωγή του κοιτάσματος δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από το 2015, με την πλήρη παραγωγή να τοποθετείται στο 2018.
Ενα ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο εντοπισμός πετρελαίου σε μεγαλύτερο βάθος. Το γεωτρύπανο της Noble αποχωρεί από το Οικόπεδο 12 και εντός των προσεχών εβδομάδων πιάνει «δουλειά» στο γειτονικό Λεβιάθαν εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, που θα τρυπήσει σε βάθος 7.500 μέτρων, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι και πετρελαίου.
Το γεωτρύπανο κατόπιν θα επιστρέψει στην κυπριακή ΑΟΖ για συμπληρωματικό ρήγμα, αν και σύμφωνα με κυπριακή πηγή, που έχει πλήρη γνώση των ενεργειακών πρότζεκτ, εάν έχει βρεθεί πετρέλαιο στο Λεβιάθαν είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει αντίστοιχο εύρημα και στην Αφροδίτη, κάτι που θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το προσεχές πεντάμηνο.
Και πετρέλαιο
Η εκμετάλλευση του πετρελαίου είναι πολύ πιο οικονομική από αυτήν του φυσικού αερίου, τόνιζε η ίδια πηγή, αλλά δεν ενθουσιάζει τις εταιρείες, καθώς απαιτεί πολυδάπανες έρευνες και γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη και συνήθως έπεται της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ύπαρξη και πετρελαίου αποτελεί ένα πρόσθετο σημαντικό φυσικό κεφάλαιο.
Στην Κύπρο το ενδιαφέρον εστιάζεται και στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για δύο ακόμη Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλές χώρες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς κ.ά.
Δύο ειδικοί, με τους οποίους συνομίλησε το «Εθνος της Κυριακής», εξέφρασαν πάντως την εκτίμηση ότι ο προσφορότερος τρόπος διοχέτευσης του φυσικού αερίου στις αγορές είναι μέσω σταθμών υγροποίησης (LNG) και κατόπιν μεταφοράς του με πλοία είτε κατευθείαν στις αγορές είτε στην Ελλάδα σε ειδικό σταθμό LNG και από εδώ μέσω αγωγών στις ευρωπαϊκές αγορές.
Μια πρόγευση για τους τρόπους εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και των άλλων ενεργειακών πόρων της περιοχής δίνουν οι τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ.
Ο CEO της Noble, Τσαρλς Ντάβινσον, ανακοίνωσε από το Χιούστον ότι το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Λεβιάθαν θα κυμανθεί από 14-20 τρισ. κ.π., με τις εκτιμήσεις για την ύπαρξη πετρελαίου να είναι υψηλές και να φτάνουν σε 3-4,2 δισ. βαρέλια.
Η Noble και ο ισραηλινός εταίρος της, Delek, αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμαστικές εξορύξεις στο άλλο κοίτασμα, το Ταμάρ (9 τρισ. κ.π.), στο τέλος του 2012, με στόχο να αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευσή του το 2013.
Ηδη η ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρισμού αποφάσισε να συνάψει τη μεγαλύτερη για τα ισραηλινά δεδομένα οικονομική συμφωνία με τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται το Ταμάρ, αξίας 15-20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αντάλλαγμα την παροχή φυσικού αερίου για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.
Στο Ισραήλ όμως στρέφεται για την εξασφάλιση συμφωνιών αγοράς φυσικού αερίου μετά την Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα και η Ινδία, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στη συνεργασία της με το Ιράν.
Οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται, όμως, τα ισραηλινά κοιτάσματα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια που θέτει το Τελ Αβίβ στην εξαγωγή ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει στρατηγικά αποθέματα που θα εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτάρκεια? 50 ετών, πριν επιτρέψουν τις εξαγωγές.
  • 9-13 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου κρύβει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το κοίτασμα της «Αφρο­δίτης»
  • Σε 4 χρόνια θα ξεκινήσει η δοκιμαστική παραγωγή του κοιτάσματος με την πλήρη παραγωγή να τοποθετείται στο 2018
  • 15 δισεκ. $ είναι η πιο συντηρητική εκτίμηση για τα έσοδα που θα έχει η Ελλάδα στα επόμενα 20 με 25 χρόνια εάν εκμεταλλευθεί τα βεβαιωμένα μόνο κοιτάσματα πετρελαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

Ομολογία Μ.Γιλμάζ: "Κάψαμε τα δάση της Ελλάδας για ... αντίποινα"!

25-12-2011 00:02:17
Σε μία τρομακτική αποκάλυψη που επιβεβαιώνει την εγκληματική δράση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ στην Ελλάδα, προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ: Παραδέχθηκε ότι, τουλάχιστον την εποχή της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ το 1995-1997, Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση!
Ήταν η εποχή με τις μεγάλες πυρκαγιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας, όπου είχαν υπάρξει μεν πληροφορίες στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για εμπρησμούς από την Τούρκους πράκτορες, αλλά οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη δεν είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν περισσότερο συγκεκριμένες πληροφορίες.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της  εφημερίδας «Μπιργκιούν» ο Μεσούτ Γιλμάζ μιλώντας για τα μυστικά κονδύλια της εποχής αναφέρει τα εξής ανατριχιαστικά:
“Όλοι οι πρωθυπουργοί όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός, τον ενημερώνουν σχετικά με το που και πως χρησιμοποιήθηκαν  τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά τον διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο.
Οι Ερμπακάν,  Ετσεβίτ και  Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια. Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για της διάθεση μυστικών κονδυλίων της περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά όπου πέρα των μυστικών κονδυλίων όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες.
Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας. Για θέματα όπως για τις δολοφονίες Κούρδων δεν υπάρχει κάτι σχετικό”, είπε!
Δηλαδή εφάρμοζαν «αντίποινα» στα δάση της Ελλάδας με μυστικές επιχειρήσεις, εννοώντας ότι τα έκαιγαν! Ποιος ξέρει αν αυτές οι επιχειρήσεις δεν συνεχίζονταν και το 2007 από τους ίδιους τους πράκτορες στην καταστροφή της Πελοποννήσου ή αν η τότε καταστροφή οφειλόταν σε άλλες "δυνάμεις" που είχαν σκοπό την νατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή.
Η ομολογία του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού και η ωμότητα με την οποία γίνεται είναι πραγματικά ανατριχιαστική. Και βέβαια η υπόθεση δεν πρέπει να τελειώσει εδώ…
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

«εν κρυπτώ»: Το ευρώ ή τέλος εποχής

ΠΈΜΠΤΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2011
Σημ Εν Κρυπτώ: Η πορεία που είχε πάρει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, είχε επισημανθεί και καυτηριαστεί από αρκετούς. Δυστυχώς ποτέ δεν ελήφησαν υπ' όψιν οι προειδοποιήσεις, με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα. Ένας δημοσιογράφος που σε χιλιάδες στην κυριολεξία άρθρα του έδειχνε προς τα που βαδίζει ο τόπος, γινόμενος φυσικά μη αρεστός, είναι και ο Κώστας Καββαθάς, ο πρωτοπόρος ίσως του ειδικού τύπου στην Ελλάδα. Το κείμενο που θα διαβάσετε, είχε δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2000. Και αποδεικνύεται προφητικό.




NetDaily, 02.01.2000 

Θα την θυμούνται τη Τρίτη, 2 Ιανουαρίου οι άνθρωποι του μέλλοντος. Θα μείνει, βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των παλαιοτέρων, σαν η ημέρα που πέθανε το εθνικό μας νόμισμα, η δραχμή. Η ημέρα που, μετά από μία μακρά περίοδο παραισθήσεων, η Ελλάδα ή καλλίτερα η γεωγραφική περιοχή που φέρει (τώρα) αυτό το όνομα, «αγοράστηκε» από την Ευρώπης. Ποιες ήταν οι παραισθήσεις; Μα, εκείνες που ακούγονταν τη δεκαετία του 80 από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου και ομιλούσαν για «υπερήφανη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», αλλά και άλλες που έλεγαν ότι, ένα μικρό και αδύναμο κράτος σαν την Ελλάδα, μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στη περιοχή. Με την υιοθέτηση του εύρο και το θάνατο της δραχμής η παλιά Ελλάδα παραχώρησε τη θέση της στη καινούργια που, έχει μεν το ίδιο όνομα, αλλά όχι το ίδιο ειδικό βάρος. 

Μήπως υπονοώ ότι διαφωνώ με την υιοθέτηση του εύρο; Κάθε άλλο! Μεταξύ της πιθανότητας η χώρα να μείνει εκτός νυμφώνας, παρέα με τη Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Fyrom και την Αλβανία, και της βεβαιότητας του προαστίου των Βρυξελών επιλέγω το δεύτερο με κλειστά μάτια. Γιατί; Διότι, εκτός του ότι, η Ελλάδα θα ανήκει στο κλαμπ των ισχυρών, θα διαθέτει και μία υπερκυβέρνηση (στις Βρυξέλες) που θα έχει τη δύναμη να «ρίχνει» και κανένα πρόστιμο όταν οι τοπικοί βεζίρηδες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα σαν εκείνο της Ολυμπιακής ή του Κουρουπητού, για να μη πω τίποτα για έργα υποδομής όπως αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, μετρό, τηλεπικοινωνίες που έμειναν στάσιμα ή δεν ξεκίνησαν. Με δεδομένο λοιπόν το επίπεδο μόρφωσης, τον βαθμό εμπλοκής στα κοινά του λεγόμενου «καθημερινού ανθρώπου» και την ανικανότητα του 90% των «αρμοδίων» της αποκαλούμενης «κρατικής μηχανής», να «χωρίσουν δύο γαϊδάρων άχυρα», 1000 φορές καλλίτερα να με κυβερνούν οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. Το τι ησυχία, τάξη και ασφάλεια πρόκειται να επικρατήσει δεν λέγεται. Με αφορμή, τώρα το εύρο και αργότερα τους Ολυμπιακούς όλα θα αλλάξουν προς το καλλίτερο, από τη Σταυρού-Ελευσίνας μέχρι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα και από τις κάμερες στους δρόμους μέχρι τις μηχανές που θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν τα κείμενα και τα ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνω μέσω υπολογιστή και κινητού. Ακόμα, ο πληθωρισμός θα μειωθεί, τα επιτόκια θα πέσουν, τα δάνεια θα γίνουν πιο φθηνά και, μία νέα περίοδος ευτυχίας θα χτυπήσει τη χώρα. Οι ΄Έλληνες θα περπατούν και θα χαμογελούν, θα αποκτήσουν ακόμα πιο «φθηνά γιωταχί» ενώ, το κυριότερο, θα πληρώνουν στις χασαποταβέρνες σε εύρο. «Τι χρωστάμε μπάρμπα Γιώργο»; «150 ευρά» θα απαντάει και, εμείς θα είμαστε ευτυχείς που η ανατολή συνάντησε (προσωρινά) τη δύση. Γιατί προσωρινά; Διότι, ως γνωστός απαισιόδοξος προβλέπω ότι η κατάσταση δεν θα είναι τόσο ιδανική όσο φαίνεται. Αν πιστέψουμε αυτά που διαβάζουμε σε 10 χρόνια το σύστημα θα πρέπει να συμπεριλάβει στους κόλπους του τη Τουρκία! Ο γράφων πιστεύει ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ (τουλάχιστον με τη σημερινή μορφή της Τουρκίας), αλλά αν γίνει πως, η ελληνική οικονομία θα τα «βγάλει πέρα» με τη τουρκική; Το 2010 ο πληθυσμός της γειτονικής χώρας θα ξεπερνάει τα 80 εκ. Παράλληλα, με το τρόπο και το ρυθμό που εξοπλίζεται η Τουρκία δεν θα είναι μόνο μία περιφερειακή υπερδύναμη όπως τώρα, αλλά παγκόσμια. Τι θα μπορέσει να κάνει η πτωχή πλην τίμια Ελλάς δίπλα σ’ αυτόν τον γίγαντα με το φθηνό εργατικό δυναμικό, τις εκατοντάδες πολεμικά αεροπλάνα πρώτης γραμμής, τις χιλιάδες τανκς, τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο κόσμο και τα …εύρο; Τίποτα άλλο από το να καθίσει στ’ αυγά της! Κάθε άλλη κίνηση μόνο τη καταστροφή μπορεί να φέρει, ακόμα και αν η χώρα μας είναι στη μέλος της Ε.Ε. και στην ΟΝΕ. Ηθικό συμπέρασμα; Όπως στη ταινία «Τρούμαν Σόου» πρέπει να χαμογελάμε, να χαιρετάμε κάθε πρωί τους γείτονες, να αγοράζουμε «μπεμβέ», «μερσεντέ» και «ρειτζρόβερ» και να μη ρωτάμε πολλά. Κι’ αυτό γιατί, επειδή «η περιέργεια σκοτώνει τη γάτα» δεν αποκλείεται να «σκοτώσει» κι’ εμάς και μετά άντε να φύγεις απ’ τη ζώνη του εύρο και να επιστρέψεις στη ζώνη της δραχμής. Ετοιμαστείτε λοιπόν για το μεγαλύτερο πάρτι της νέας χιλιετίας καθώς, χιλιάδες εδωδιμοπώλες, ωποροπώλες, βιοτέχνες, έμποροι, εισαγωγείς, «βιομήχανοι» και λοιποί επαγγελματίες του νεοελληνικού «σουκ» θα έλθουν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα και, προς βοήθεια, θα σπεύδει ο …δήμιος τους!_Κ.Κ. (pilot@techlink.gr)