Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

«Πράσινο φως» της Τουρκίας στη Ρωσία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009 07:00

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν στην Αγκυρα συμφωνία στον τομέα του πετρελαίου παρουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Τουρκία έδωσε την άδεια στη Ρωσία να πραγματοποιήσει ερευνητικές εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τη Ρωσία με την Ευρώπη, μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του υπέγραψαν εξάλλου στην Αγκυρα συμφωνία στον τομέα του πετρελαίου παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η παρουσία του κ. Μπερλουσκόνι εξηγείται από το γεγονός ότι ο ιταλικός όμιλος «Eni» είναι βασικός εταίρος στον αγωγό South Stream, μαζί με το ρωσικό Cazprom.

Ο κ. Πούτιν μετέβη στην Αγκυρα επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την άδεια της Τουρκίας για να αρχίσει γεωλογικές μελέτες και υποβρύχιες έρευνες που θα επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού.

Οι ρωσοτουρκικές συμφωνίες για τον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα - Τσεϊχάν δεν ακυρώνουν την υλοποίηση του σχεδίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας «Τρανσνέφτ», Νικολάι Τόκαρεφ, σύμφωνα με ανταποκρίσεις των ρωσικών κρατικών πρακτορείων από την Τουρκία.

Ο κ. Τόκαρεφ συμμετέχει στην πολυμελή ρωσική αντιπροσωπεία, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι «δεν υπάρχει ακύρωση, πρόκειται για δύο αυτοτελή σχέδια».

Συγκρατημένη επιφύλαξη για τη βιωσιμότητα του αγωγού Σαμψούντα - Τσεϊχάν εξέφρασε ο υποδιευθυντής του Γραφείου του Ρώσου πρωθυπουργού, Γιούρι Ουσακόφ.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/07/1699733.htm


Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

"Ασκοπες οι προκλήσεις"

Μήνυμα με συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», στέλνει στην Αγκυρα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.11:13

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Μήνυμα με συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», στέλνει στην Αγκυρα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

"Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά είναι άχρηστες προκλήσεις που καταπατούν το διεθνή νόμο", τονίζει η κ. Μπακογιάννη.


«Οι πτήσεις τρακόσια μέτρα πάνω από τις σκεπές των σπιτιών στο Αγαθονήσι δεν θα αλλάξουν ούτε το καθεστώς στο Αιγαίο, ούτε θα αποδείξουν την ορθότητα των τουρκικών ισχυρισμών», δήλωσε σημειώνοντας πως "αυτό απλώς προκαλεί άσκοπα την Ελλάδα".

Σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής ωφελεί την Τουρκία.
 Ασκοπες οι προκλήσεις
«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα ερμηνευθεί σε όλο τον κόσμο ως απόδειξη της πίστης της Τουρκίας στο δρόμο για την Ευρώπη», αναφέρει.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε επίσης στο πρωτόκολλο της Άγκυρας, με το οποίο η Τουρκία έχει δεσμευθεί να επιτρέψει τη χρήση των λιμανιών της από σκάφη νηολογημένα στην κυπριακή Δημοκρατία.

«Η τήρηση των συμφωνιών είναι μία από τις σημαντικότερες αρχές της Ευρώπης», δήλωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα αρκετός καιρός για να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της.

Σχετικά με την προοπτική να επισκεφθεί την Άγκυρα, η ελληνίδα ΥΠΕΞ δήλωσε ότι εξετάζεται ο καταλληλότερος χρόνος για την επίσκεψή της στην Τουρκία και ευχαρίστησε και πάλι τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου για την πρόσκλησε που της απηύθυνε.

«Είμαι πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να διακόψουν ποτέ τις συνομιλίες ακόμα και στα θέματα που δεν μπορούν να συμφωνήσουν», υπογράμμισε η κα Μπακογιάννη.

www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=5042805