Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Αναφορά Πούτιν για δύο «χώρες» στην Κύπρο


Δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για το Κυπριακό και τη συμφωνία για το νέο αγωγό με την Τουρκία.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με τη διευθέτηση περιφερειακών προβλημάτων, όπως το Κυπριακό και το Καραμπάχ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης, (www.government.ru) τα εξής:

«Γνωρίζετε βέβαια τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό πρόβλημα, το πρόβλημα της κυπριακής διευθέτησης. Τασσόμαστε υπέρ της δίκαιης επίλυσης του ζητήματος, τόσο του τουρκικού, όσο και του ελληνικού τμήματος του νησιού. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και τα σχέδια του ΟΗΕ, υποστηρίζουμε επίσης και το σχέδιο Ανάν».

Κι ο Ρώσος πρωθυπουργός συνέχισε:

«Θα επιδιώξουμε και στο μέλλον την οικοδόμηση των σχέσεων και με τις δύο πλευρές, τα δύο τμήματα της Κύπρου. Θα αναπτύξουμε τις οικονομικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με το τουρκικό τμήμα. Το έχουμε πει επανειλημμένα και το θεωρούμε σωστό βήμα, που λειτουργεί προς όφελος της διευθέτησης».

Όπως φαίνεται από την πλήρη βιντεοσκόπηση της συνέντευξης, η οποία παρατίθεται στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης ο κ. Πούτιν ανέφερε εκ παραδρομής ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με «τις δύο χώρες», σπεύδοντας να διορθώσει σε «δύο τμήματα», αν και η σχετική αναφορά «δύο χώρες» παραμένει στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Κύπρο κι όταν ρωτήθηκε για τον αγωγό φυσικού αερίου «Blue Stream-2», διευκρινίζοντας ότι μέσω του τουρκικού εδάφους θα γίνεται τροφοδοσία με αέριο τρίτων χωρών: «Ήδη έχουν ονομαστεί οι χώρες αυτές. Είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Συρία. Κατά τον τρόπο αυτό η Τουρκία καθίσταται πολύ μεγάλο διαμετακομιστικό κράτος για την περιοχή αυτή του κόσμου».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες πετρελαίου έτσι ώστε να τροφοδοτηθούν και οι δύο πετρελαιαγωγοί Σαμψούντα - Τσεϊχάν στην Τουρκία και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη σε Βουλγαρία - Ελλάδα, ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι «ο ανταγωνισμός μεταξύ του Ναμπούκο και του South Stream είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι οι αγωγοί Σαμψούντα - Τσεϊχάν και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» και συνέχισε: «εάν δείτε τους όγκους της αυξανόμενης εξόρυξης πετρελαίου στην Κασπία και μιλήσετε με τους επικεφαλής των πετρελαϊκών εταιρειών μας, τότε θα καταστεί προφανές ότι ο όγκος που εξορύσσεται συνολικά μπορεί να μοιραστεί μεταξύ των δύο αυτών σχεδίων, καθώς όσο περισσότερα έργα υποδομών υπάρχουν, τόσο καλύτερα γιατί δημιουργεί αξιοπιστία και σταθερότητα στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης».

«Οι θέσεις της Μόσχας στο Κυπριακό παραμένουν αμετάβλητες»

Η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό, όπως εκφράζεται στην κοινή διακήρυξη που υπεγράφη από τους προέδρους της Κύπρου και της Ρωσίας, δεν έχει μεταβληθεί, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κύπρο Βιάτσεσλαβ Σούμσκι.

Ο κ. Σούμσκι, όταν εκλήθη να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, διότι «πολύ συχνά υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ό,τι λέγεται από έναν πολιτικό απομονώνεται από το πλαίσιο», είπε, προσθέτοντας ότι υποψιάζεται «κάποιες διαστρεβλώσεις εδώ».

Ο Ρώσος διπλωμάτης είπε ότι η θέση της χώρας του για το Κυπριακό πρόβλημα είναι «σαφώς διατυπωμένη» στη διακήρυξη που υπεγράφη μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρώτος στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2008.

Η διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο χώρες επαναβεβαιώνουν την ανάγκη για μία συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979.

«Αυτές υποστηρίζουν τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ''.

«Αυτή η θέση δεν άλλαξε και ισχύει απολύτως και εμείς, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάνουμε παν τι δυνατόν για την επίτευξη αυτού του διακανονισμού», είπε ο Βιάτσεσλαβ Σούμσκι, απαντώντας σε ερώτηση.

Ερωτηθείς εάν οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα επηρεάσουν τις σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ρώσος διπλωμάτης είπε ότι αυτές οι συμφωνίες δεν θα επηρεάσουν τις «εγκάρδιες και στενές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου».

Υπογραμμίζοντας ότι στην Άγκυρα συζητήθηκαν οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα τα οποία είναι «πολύ ζωτικά για τη Ρωσία», ο κ. Σούμσκι πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία και των πολύ εγκάρδιων και στενών σχέσεων της Ρωσίας με την Κύπρο και της προσέγγισής μας σε ένα διεθνές ζήτημα, που είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος, αυτά είναι, ξέρετε, θέματα που απέχουν πολύ μεταξύ τους».

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/08/2009_291976