Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

ΣΆΒΒΑΤΟ, 17 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2009


Ανάσα ζωής με πέντε υποβρύχια- όχι όμως το «Παπανικολής», που δεν παραλαμβάνεται- προβλέπει για τον Σκαραμαγκά το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πήρε το πράσινο φως στο πλαίσιο διυπουργικής σύσκεψης.




Ασπίδα προστασίας Ρεν, υπέρ της Τουρκίας



Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009 07:00


Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, απέρριψε τις επικρίσεις της κυπριακής κυβέρνησης, με αφορμή την έκθεση προόδου για την Τουρκία, για την απουσία εισηγήσεων περί επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, λόγω της παράλειψης να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν.
Ο Αματέου Τάρτιο Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του Όλι Ρεν, δήλωσε πως το γεγονός ότι έχουν παγώσει οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την Τουρκία για να κάνει περαιτέρω βήματα. «Αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους όσοι υποστηρίζουν την επιβολή κυρώσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε ότι το παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού παραμένει ανοικτό και εξέφρασε την άποψη ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.
Χθες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού επανέλαβε, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δώσει, το Δεκέμβριο με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το μήνυμα στην Τουρκία, κατά συγκεκριμένο τρόπο, ότι «η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της συνεπάγεται επιπτώσεις».
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην «Ντνέβνικ», ο Όλι Ρεν επανέλαβε την εκτίμηση ότι η σύσταση της Κομισιόν για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο προς την κυβέρνηση της χώραςαυτής για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ



Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Πάνε για κουκούλωμα τα σκάνδαλα στην Εθνική;...

...και ο Αράπογλου να παραμείνει μέχρι την άνοιξη!
.
Aπό το http://prasinigata.blogspot.com
.
Τι συμβαίνει στο βασίλειο του Τάκη Αράπογλου; Ποιοι φοβούνται ότι μπορεί κάτι να αποκαλυφθεί για την περιβόητη συμφωνία εξαγοράς της Π&Κ, που έχει καταγγελθεί από το ΠΑΣΟΚ στη Δικαιοσύνη με μηνυτήρια αναφορά;
Τι κρύβει, άραγε, όλη αυτή η περίεργη κινητικότητα και νευρικότητα στην Εθνική-Π&Κ Χρηματιστηριακή τις τελευταίες ημέρες; Τι κρύβουν ορισμένες περίεργες μεθοδεύσεις των τελευταίων ημερών, που μόνο σε προσπάθεια "κουκουλώματος" μπορεί να παραπέμπουν;
Γιατί η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τη στάση της και αφήνει τον κ. Αράπογλου στο πόστο του, ενδεχομένως μέχρι και...





Σχόλιο.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι συνεταιράκια στα οικονομικά σκάνδαλα και άστον το ταλαίπωρο λαό να νομίζει ότι άλλαξε ο Μανωλιός.


«Ακροβασίες» Ρεν για Σκόπια και μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Ευρωπαϊκή Ενωση

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 16/10/2009 10:01
Βρυξέλλες

Αντιφατικός στο θέμα των Σκοπίων εμφανίστηκε πάλι χθες ο αρμόδιος επίτροπος, Ολι Ρεν, ενώ από την άλλη θεωρεί ότι το 2009 δεν αποτελεί καταληκτική προθεσμία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, επειδή αρνείται να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.


Οι τοποθετήσεις του κ. Ρεν έγιναν με αφορμή την παρουσίαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής των ετήσιων εκθέσεων προόδου για τις υποψήφιες και μελλοντικές υποψήφιες χώρες.
Οι τοποθετήσεις του κ. Ρεν έγιναν με αφορμή την παρουσίαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής των ετήσιων εκθέσεων προόδου για τις υποψήφιες και μελλοντικές υποψήφιες χώρες (Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία).

Για τα Σκόπια δικαιολόγησε την εισήγηση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι πληρούνται τα κοινοτικά κριτήρια.

Από την άλλη, όμως, χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν «μήνυμα παρότρυνσης» προς τη σκοπιανή κυβέρνηση για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.

Για περισσότερα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1729160

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας ζητεί η Κύπρος

Ευρωπαϊκή Ενωση


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 07:00

Η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει τα διαβήματά της γιατί θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, αν και εφόσον αυτή συνεχίσει να μην υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, τόνισε χθες -σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, την οποία η Άγκυρα χαρακτήρισε χθες «θετική και ισορροπημένη»- ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου.
Οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα ληφθούν από το Συμβούλιο ως το καθ' ύλην αρμόδιο όργανο, τόνισε ο εκπρόσωπος.
Η Τουρκία καλείται ρητά να συμβάλει με απτό τρόπο («in concrete terms») για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού κι αυτό αποτελεί σημαντική ενίσχυση σε σύγκριση με προηγούμενα έγγραφα της Επιτροπής και καταδεικνύει το ότι η Τουρκία έμπρακτα, και όχι με λόγια, πρέπει να συμβάλει σε μια ορθή λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε.
Στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, λέγοντας ότι αποτελεί μια «ιδιαίτερης σημασίας ημερομηνία, καθώς τότε θα αξιολογηθεί η Τουρκία για τα έως σήμερα πεπραγμένα της».
Δ. Δρούτσας: H κυβέρνηση έρχεται και πάλι δίπλα στην Κύπρο.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε ύστερα από σύσκεψη στου Μαξίμου, εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Κύπρο, στις 19 Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση ανέλαβε μόλις πριν από λίγες μέρες και από την πρώτη στιγμή εργάστηκε για να βελτιώσει τις εκθέσεις προόδου.
Δ. Δρούτσας: Η εθνική κόκκινη γραμμή για την ΠΓΔΜ είναι ξεκάθαρη και γνωστή.

Ως ένα σημείο και στα πιο κρίσιμα σημεία για την Ελλάδα, νομίζω πετύχαμε αυτή τη βελτίωση», είπε. Σε ό, τι αφορά την έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ






Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Βέτο κατά των Σκοπίων


I just hope that the present government listens to the Pan-Macedonian Association and hire a professional lobbying firm in Washington and Brussells if they want to see the heavy weight off Greece's shoulders.  The previous government listened only to the bsers of Manatos, Athens, Christopher, AHEPA, CEH, etc. openly fingering the Pan-Mac and that is why Greece is in the deep doodoo that it is.

The lobbying firm MUST attack the matter to its political source, but most importantly lobby the mass media (magazines, newspapers, journals). Lobbying the mass media in both the United States and European countries have resulted to the not so positive stance of the U.S. Congress, but also the EU Parliamentary vote against Greece.  I hope the new Greek administration gets it; but I doubt it. They come from same pot.

Σενάριο για Μάιο με Σκόπια


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009 07:00
Στο ενδεχόμενο να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Σκοπίων τον ερχόμενο Μάιο κατά τη διάρκεια της συνόδου που σκοπεύει να διοργανώσει η τότε προεδρεύουσα Ισπανία και η οποία θα είναι αφιερωμένη στα Βαλκάνια αναφέρεται η εφημερίδα «Βρέμε» των Σκοπίων.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι Δυτικοί διπλωμάτες αναμένουν πως μέχρι τότε η ΠΓΔΜ θα λύσει το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα.
Οι ίδιοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ο Μάιος θα αποτελέσει την κατάλληλη χρονική στιγμή για τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς να καθορίζει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νντέβνικ», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., δίχως να τίθενται όροι, αλλά με την υπενθύμιση ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την Ε.Ε.


Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Μισόλογα από τον Γκρούεφσκι



Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα «ανάγκασε» τον σκοπιανό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε φαινομενικά διαλλακτικές δηλώσεις για το θέμα της ονομασίας, ενόψει και της αξιολόγησης της ΠΓΔΜ από την ΕΕ
11:42

Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα «ανάγκασε» τον σκοπιανό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε φαινομενικά διαλλακτικές δηλώσεις για το θέμα της ονομασίας, ενόψει και της αξιολόγησης της ΠΓΔΜ από την ΕΕ.




, ο Νίκολα Γκρούεφσκι σε ομιλία του την Κυριακή, αφού υποστήριξε ότι «η εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του είναι ένα θέμα που της έχει επιβληθεί» έσπευσε να σημειώσει ότι οι ηγέτες των δύο χωρών «έχουν χρέος να βρουν λύση».

Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «Εμείς ξέρουμε καλά ποιοί είμαστε και τι είμαστε» και προσέθεσε ότι «η λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά κείμενα του ΟΗΕ, ήτοι στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».
Ουσιαστικά δηλαδή προανήγγειλε ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις σημερινές της θέσεις, αναιρώντας την επόμενη δήλωση ότι «είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε εντατικά λύση και εισερχόμαστε στην σχετική διαδικασία με την πλέον εποικοδομητική διάθεση».
Ο φόβος για νέο ελληνικό «βέτο» στην προσέγγιση με την ΕΕ εξάλλου τον οδήγησε να τονίσει ότι το ευρωπαϊκό μέλλον των πολιτών της χώρας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να τεθεί σε ομηρία «εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων», ενόψει και της επικείμενης ετήσιας αξιολόγησης από την ΕΕ στις 14 Οκτωβρίου.
Κατά τον ίδιο η χώρα εκπλήρωσε όλα τα σχετικά κριτήρια και καμία από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε δεν έχει λόγο και αιτία να εμποδίσει την ευρωατλαντική πορεία της.
«Η όρθωση εμποδίων προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί εμπόδιο για το ίδιο το πνεύμα της Ευρώπης και των πολιτιστικών της αξιών», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

E.E.: «Ναι» για Σκόπια, χωρίς κυρώσεις για Τουρκία


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 07:00


Η Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - ΠΓΔΜ.
Τις δύο ετήσιες εκθέσεις της για την αξιολόγηση της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας θα δημοσιοποιήσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Ν. Μπέλλο, η Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-ΠΓΔΜ.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά ακόμη κι αν ασκηθεί ελληνικό βέτο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των πιέσεων προς την Ελλάδα. Την εξέλιξη αυτή προφανώς γνωρίζει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις από τους ηγέτες για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, ενώ δήλωσε έτοιμος για εντατικές συνομιλίες με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Πιο θετική για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, η οποία έχει σαφείς αναφορές σε μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Σχολή της Χάλκης κ.ά., καθώς και στις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων στο Αιγαίο.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας (άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) δεν εισηγείται την επιβολή κυρώσεων. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συναίνεση, όπως είναι πιθανό, η κυπριακή πολιτική ηγεσία- η οποία θα συζητήσει το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προσανατολίζεται σε «μπλοκάρισμα» ενταξιακών κεφαλαίων.

Αν τα δηλωθέντα προεκλογικά από τον κ. Λοβέρδο (νυν υπουργός Εργασίας) ισχύουν τότε θα στρώσουμε κόκκινο χαλί στα Σκόπια.
ΣΓΣ

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Στον αέρα η συμφωνία Τουρκίας- Αρμενίας



Αντιδράσεις από τις δύο πλευρές και το Αζερμπαϊτζάν

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009 07:00



Το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων καθώς και αυτό του Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελούν τα εμπόδια στην επικύρωση της ιστορικής συμφωνίας παρά την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων.
Τις αντιδράσεις του Αζερμπαϊτζάν αλλά και της αρμενικής διασποράς προκαλεί η ιστορική συμφωνία Τουρκίας- Αρμενίας, η οποία υπεγράφη το Σάββατο, στη Ζυρίχη, ύστερα από μαραθώνια διαπραγμάτευση και αμερικανική μεσολάβηση.
Αβέβαιη είναι και η επικύρωσή της από την τουρκική εθνοσυνέλευση, όσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Χθες, μια ημέρα μετά την υπογραφή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Αρμενία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το θύλακα, ώστε να προχωρήσει η επικύρωση της συμφωνίας.
Η Τουρκία και η Αρμενία υπέγραψαν τη συμφωνία για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, εξαιτίας της πρόθεσης των παριστάμενων υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών να εκφωνήσουν λόγους κατά την τελετή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνίες υπήρξαν στη διατύπωση που θα χρησιμοποιούσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά τη διάρκεια ομιλίας τους, σχετικά με το θέμα της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ -που δεν αποδέχεται η Αρμενία- και το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων - την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.
Τελικά, ύστερα από πιεστική παρέμβαση της Χίλαρι Κλίντον τα σχετικά πρωτόκολλα υπεγράφησαν στην ελβετική πόλη, με τους δύο υπουργούς να ανταλλάσσουν απλώς χειραψία, παραμένοντας σιωπηλοί μπροστά στις κάμερες.
Η αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν ήλθε λίγες ώρες αργότερα με τη δήλωση ότι η συμφωνία μπορεί να απειλήσει την περιφερειακή σταθερότητα και ρίχνει βαριά σκιά στις σχέσεις Μπακού-Αγκυρας, η οποία παραδοσιακά στηρίζει τους Αζέρους στο ανοιχτό ζήτημα του διαφιλονικούμενου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι δεν θα έπρεπε να υπογραφεί η συμφωνία όσο τα αρμενικά στρατεύματα παραμένουν στο θύλακα.
«Η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία πριν από την απόσυρση των αρμενικών στρατευμάτων από το κατεχόμενο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα του Μπακού» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1726854



Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Αρμενία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το θύλακα, ώστε να προχωρήσει η επικύρωση της συμφωνίας. Μήπως θα πρέπει να πράξει το ίδιο και με τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα της Κύπρου, που για την αποχώρησή τους υπάρχει και απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ; 
Δύο μέτρα και δυο σταθμά. Τα καλά και συμφέροντα. Από τη μια υπογράφει τη συμφωνία και από την άλλη εκβιάζει; Γιατί υπέγραψε τη συμφωνία που δεν προέβλεπε την αποχώρηση των στρατευμάτων της Αρμενίας; Ήθελε να παρουσιάζεται ως το καλό παιδί που συμμορφώνεται με τις επιταγές των ΗΠΑ και Ρωσίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή και να αναπτυχθούν οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τώρα το γυρίζει για να παρουσιάσει τους Αρμένιους ως τα ατίθασα παιδιά της περιοχής.
ΣΓΣ


Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Το τουρκικό έγκλημα του 1974 στην Κύπρο μεγαλώνει ....



Νέα στοιχεία για το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου


Από Factorx | Σαβ. 10 Οκτ 2009, 15:06




Πριν από 28 χρόνια η μηνιαία ελληνική εφημερίδα «Κωνσταντινούπολις» διατείνονταν: «Οι αιχμάλωτοι Κυπρο-έλληνες του 74 δολοφονήθηκαν». Ωστόσο, «καμιά κυπριακή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να διερευνήσει πληροφορίες και στοιχεία για το χαρακτηρισμένο, μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για την τουρκική επιχείρηση σφαγής εκατοντάδων ελληνοκύπριων και ελλαδιτών αιχμαλώτων το 1974 στην Κερύνεια», λέγει ο Ανδρέας Γ. Λαμπίκης, ο οποίος είχε κάνει το σχετικό δημοσίευμα στην «Κωνσταντινούπολις».
Στις 4 Οκτωβρίου 2009, η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Κωστακόπουλου, το οποίο επανέφερε στην επιφάνεια πολλά στοιχεία γύρω από τις δολοφονίες Ελλήνων αιχμαλώτων.
 Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι.
 «Συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν πια «αγνοούμενοι Κυπρο-έλληνες και Ελλαδίτες». Όλοι είναι νεκροί». Έτσι κατέληγε στη πολιτική του αναφορά-ανάλυση,  στην μηνιαία εφημερίδα «Κωνσταντινούπολις» τον Φεβρουάριο του 1981, ο διευθυντής αρθρογράφος της Ανδρέας Γ. Λαμπίκης. 
Ο ίδιος στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του με τίτλο «νεκροί ή αγνοούμενοι οι 2.000 αιχμάλωτοι;» διευκρίνιζε πως τα στοιχεία που παρέθετε στην ανάλυσή του είναι επαληθευμένα με τη μέθοδο της διασταύρωσης, αλλά οι πηγές δεν μπορούσαν να αποκαλυφθούν, «καθ’ ότι το απόρρητό τους εγγυήθηκε με προσωπική ηθική δέσμευση ο διευθυντής- αρθρογράφος της εφημερίδας αυτής». Επιπρόσθετα επειδή η αποκάλυψη θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περισσότερα δράματα.
Μαζική δολοφονία ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων
Έστω και αργά, αποδεικνύονται πολύτιμες κάποιες αναλύσεις και δημοσιογραφικές έρευνες του παρελθόντος για το θέμα των αγνοουμένων. Είναι καθαρό ότι πριν από τρεις δεκαετίες, ανυπέρβλητες δυσκολίες, ηθικοί λόγοι παρασιώπησης ενός δράματος, ή και λόγοι σκοπιμοτήτων, επέβαλαν τη συσκότιση σε ότι σχετικό αναδεικνυόταν μέσα από την συγκεκριμένη  θεματογραφία. Τώρα που τα «πράγματα προχωρούν» από την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, όλοι σχεδόν συγκατανεύουν για την ανάγκη ανάδειξης των εγκλημάτων πολέμων στην Κύπρο. Συμπληρωματικά, μαζί με τη διεξαγωγή των ερευνών,  επιλέγονται και στοιχεία που κατατέθηκαν στο παρελθόν και ποτέ δεν ερευνήθηκαν, ή αξιοποιήθηκαν. Έτσι, ακόμη κι αν δεν ανοίγονται «καινούργιες σελίδες» για τα διαδραματιζόμενα των μαύρων ημερών,  προστίθενται παράμετροι για τα μαζικά εγκλήματα των τουρκικών στρατευμάτων της εισβολής στην Κύπρο, της εν ψυχρώ δολοφονίας εκατοντάδων ελληνοκυπρίων κι Ελλαδιτών αιχμαλώτων.

Μια άγνωστη εκδοχή
lampikis

«Οι 2000 Έλληνες αιχμάλωτοι πολέμου ζούσαν στοιβαγμένοι σαν τα ζώα μέσα σε συνθήκες προσωπικού εξευτελισμού, στερήσεων, και τρομοκράτησης. Κάθε τόσο οι βάρβαροι φρουροί τους, τους απειλούσαν με άμεση εκτέλεση. Απειλές όμως που οι άτυχοι αιχμάλωτοι δεν τις πίστευαν γιατί είχαν ακούσει για τις διεθνώς αναγνωρισμένες διατάξεις περί «αιχμαλώτων πολέμου». Διατάξεις που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις δίκες της Νυρεμβέργης υποτίθεται πως πήραν πιο κατοχυρωμένη ισχύ.
Σα φυλακή χρησίμευε ένα σχολικό κτίριο στη Κερύνεια, που οι Τούρκοι το διασκεύασαν κατάλληλα για τη περίπτωση.
Η κατάσταση συνεχιζόταν έτσι, όταν το κακό έγινε ξαφνικά, χωρίς τίποτε να προδικάζει τον ερχομό του. Μια ομάδα 3-4 τούρκων φρουρών, αφού μέθυσε προηγουμένως, καταλήφθηκε από ανθελληνικό αμόκ και όρμησε στη μεγάλη σχολική αίθουσα, όπου κοιμόντουσαν, ξαπλωμένοι όπως, όπως, κάπου 300 αιχμάλωτοι.  Κι αμέσως άρχισαν το γάζωμα με συνεχείς πυροβολισμούς, μέσα στην τελείως ανυπεράσπιστη ανθρώπινη μάζα.
Ο ανατριχιαστικός θόρυβος των πολυβόλων και οι φωνές αυτών που έπεφταν νεκροί ή τραυματισμένοι, μεταδόθηκε και στις άλλες αίθουσες, όπου βρίσκονταν άλλοι αιχμάλωτοι. Εκείνοι καταλαβαίνοντας ότι κάτι τρομακτικό συνέβαινε στο αυτοσχέδιο κελί της μεγάλης σχολικής αίθουσας, άρχισαν να φωνάζουν και να θορυβούν. Τελικά …ευδόκησαν να επέμβουν οι αξιωματικοί του αρχηγείου της τουρκικής φρουράς που ήταν εγκατεστημένοι στο ίδιο ακίνητο. Η σφαγή όμως είχε γίνει. Περίπου 60 Έλληνες κείτονταν νεκροί ή χαροπάλευαν μέσα στο αίμα τους. Κι άλλοι τόσοι –και περισσότεροι- οι τραυματισμένοι.
Έντρομοι από το φοβερό εκείνο μακελειό και –κύρια-για τις διεθνείς συνέπειες που μπορούσε να έχει, οι επικεφαλείς αξιωματικοί της τουρκικής φρουράς στην αυτοσχέδια εκείνη φυλακή, αναφέρθηκαν στο Αρχηγείο των δυνάμεων εισβολής που κι αυτό με τη σειρά του έστειλε κρυπτογραφημένο σήμα στο Υπουργεία Άμυνας στην Άγκυρα.
Βομβάρδισαν το σχολείο- φυλακή των αιχμαλώτων
Έπειτα απ’ αυτό συνήλθε το Τουρκικό Εθνικό συμβούλιο υπό την Προεδρία του τότε πρωθυπουργού Μπουλέτ Ετσεβίτ, με τη συμμετοχή του Επιτελάρχη της εισβολής  Σεμίχ Σαντζάρ και δύο μονάχα υπουργών,(Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών).
Τι ειπώθηκε και τι προτάθηκε στην έκτακτη εκείνη συνεδρίαση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου είναι άγνωστο. Το τι αποφασίστηκε όμως έγινε γνωστό από τη φοβερότερη συνέχεια που δόθηκε στο μακελειό εντός του σχολικού κτηρίου στη Κερύνεια. Κι ήταν η συνέχεια εκείνη πιότερο τρομακτική από τη σφαγή των 60 ελλήνων αιχμαλώτων.
Μερικές μέρες μετά το μακελειό εκείνο, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έστειλε από την Άγκυρα απόρρητο στίγμα με το οποίο διατάσσονταν «επείγουσα στρατιωτική άσκηση των τουρκικών δυνάμεων στην Κερύνεια, με τη συμμετοχή και των τριών όπλων». Επίκεντρο της άσκησης ορίστηκε το σχολικό κτήριο που χρησίμευε για φυλακή των ελλήνων στρατιωτικών που είχαν αιχμαλωτιστεί. Το ίδιο ακίνητο δηλαδή, που πριν μερικές ημέρες είχαν εκτελεστεί ωμά 60 άνδρες της κυπριακής εθνοφρουράς και της ΕΛΔΥΚ.
Το κτήριο είχε απομονωθεί σε μια ζώνη κάπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου. Η φρουρά το εγκατέλειψε, αφού διπλοκλείδωσε τις αίθουσες-κελιά. Οι αιχμάλωτοι είχαν ειδοποιηθεί να μην πλησιάζουν ούτε στα παράθυρα γιατί οι τουρκικές δυνάμεις θα έκαναν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και συνεπώς υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού από εξοστρακισμένες βολές. Εκνευρισμένοι, ανήσυχοι από το προηγούμενο κακό μα βασικά ανύποπτοι οι αιχμάλωτοι συμμορφώθηκαν στις διαταγές των φρουρών τους, τόσο μάλλον που σαν στρατιωτικοί γνώριζαν τους αστάθμητους κινδύνους των στρατιωτικών ασκήσεων με αληθινά πυρά.
Τη νύχτα που ακολούθησε την πρώτη μέρα των στρατιωτικών ασκήσεων των δυνάμεων της εισβολής, αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας επιτέθηκαν σε διαδοχικά κύματα εναντίον του σχολικού κτηρίου που κρατούνταν οι έλληνες αιχμάλωτοι πολέμου και το βομβάρδισαν ανηλεώς με βαριές βόμβες και βόμβες ναπάλμ. Μια ολόκληρη ώρα χτυπιόταν αδιάκοπα ο στόχος «σχολείο-φυλακή», μέχρι που πέτρες και τούβλα, σίδερα, μπετόν και άνθρωποι έγιναν μια φρικτή μάζα.
Μετά την εν ψυχρώ εκείνη γενοκτονική σφαγή το κτήριο,(τα ερείπιά του) παρέμεινε αποκλεισμένο μέσα σε ισχυρό στρατιωτικό κλοιό, επί ένα ολόκληρο μήνα. Ώστε κι αν ακόμη επέζησε κανένας τραυματισμένος, να πεθάνει –στα σίγουρα- αβοήθητος, από τη δίψα ή την πείνα. Μετά ένα μήνα τα μηχανοκίνητα του στρατού εισβολής μάζεψαν ερείπια και πτώματα και τα φουντάρισαν στη θάλασσα της Κερύνειας».
 Το μαζικότερο έγκλημα των νεώτερων χρόνων
 Ανακεφαλαιώνοντας το δημοσίευμά του ο δημοσιογράφος Ανδρέας Λαμπίκης, χαρακτηρίζει και το μέγεθος του εγκλήματος που πιστεύει πως συντελέστηκε κατά των αιχμαλώτων στην Κερύνεια. «Αυτή ήταν η απόφαση που λήφθηκε στην έκτακτη και μυστική συνεδρίαση που έγινε μετά το φόνο των 60 ελλήνων αιχμαλώτων.  Με το μακάβριο αυτό τρόπο οι πολιτικοί και στρατιωτικοί εγκέφαλοι της Άγκυρας πίστεψαν ότι έθαψαν ολότελα το φοβερό έγκλημα των φρουρών τους. Δηλαδή επιχείρησαν να σκεπάσουν τα ίχνη ενός φοβερού ομαδικού εγκλήματος με τη βοήθεια μιας φοβερότερης κι ομαδικότερης εν ψυχρώ δολοφονίας.
Τίποτε όμως δεν μένει για πάντα κρυφό. Έτσι όπως το τρομακτικό έγκλημα που έγινε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο δάσος Κατίν, (στη Πολωνία), έτσι κι η ομαδική σφαφή των ελλήνων αιχμαλώτων στη Κερύνεια, διέρρευσε. Κι εν κατακλείδι πρόκειται για το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Τι λέει σήμερα ο δημοσιογράφος.
 -«Υπήρχαν αξιόλογες και αξιόπιστες πηγές»
Ο βετεράνος δημοσιογράφος Ανδρέας Γ. Λαμπίκης βρίσκεται στις επάλξεις της μάχιμης δημοσιογραφίας από το 1940. Γέννημα της Πόλης, απελάθηκε το 1955, μετά το τουρκικό πογκρόμ που εκδηλώθηκε κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Στην Αθήνα που κατέφυγε και διαμένει μόνιμα από τότε εξέδιδε την μηνιαία πολιτική εφημερίδα, με το όνομα «Κωνσταντινούπολις».
Παρ’ ότι σε πολύ προχωρημένη ηλικία ο Ανδρέας Γ. Λαμπίκης, γνωστός σε πολλούς και με το ψευδώνυμο Άλκης Κρόνης, συνεχίζει, σε πλήρη διαύγεια, να αρθρογραφεί. Απλά το έντυπο μηνιαίο μέσο που ίδρυσε, μετατράπηκε σε ηλεκτρονικό (ιστοσελίδα) με την ονομασία φυσικά «Κωνσταντινούπολις».
Επικοινωνήσαμε με τον ευγενέστατο, και δηλωμένο, όπως αυτοχαρακτηρίζεται φίλο της Κύπρου, για τυχόν περισσότερα στοιχεία γύρω από το παλιό και ξεχασμένο απ’ όλους κομμάτι του για τους αγνοούμενους. Με αφορμή βέβαια για το θέμα και τα τελευταία στοιχεία της «Αφρίκα» του Σενέρ Λεβέντ, με τα οποία βρήκαμε σημαντικές  συμπτώσεις. Μπορεί οι αριθμοί των αιχμαλώτων που αναφέρονται στο δημοσίευμα της «Κωνσταντινούπολης», του Φεβρουαρίου του 1981, να φαίνονται υπερβολικοί, όμως ας θεωρηθεί  ως κοινό σημείο με τις επισημάνσεις του Λεβέντ τα εκατοντάδες θύματα των αιχμαλώτων της τουρκικής θηριωδίας.   
Ο κ. Λαμπίκης εξέφρασε πρώτα την απογοήτευσή του για το σοβαρότερο ίσως θέμα της κυπριακής τραγωδίας, που συνάντησε, κατά την έκφρασή του, την παντελή αδιαφορία όλων των πολιτικών, όλων των κυβερνήσεων. «Να σας πω ότι είστε ο πρώτος από την Κύπρο που ενδιαφέρθηκε για το δημοσίευμα αυτό;», προκάλεσε και την δική μας απορία για την επιδειχθείσα απάθεια.
Στο ερώτημα μας για την πρόθεσή του να αποκαλύψει, έστω και σήμερα, τις πηγές του ο κ. Λαμπίκης μας απάντησε. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα, μόνο που εκείνες οι πηγές έχουν πλέον …στερέψει. Τα στοιχεία τα κατείχα έχοντας πρόσβαση στα αρχεία του Γενικού Πρόξενου της Πόλης Θεμιστοκλή Χρυσανθόπουλου. Ο Χρυσανθόπουλος έχει πεθάνει, αλλά διετέλεσε κι επικεφαλής Τμήματος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν είναι δυνατόν να μην υπήρξαν κι εκεί σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες. Αλλά σας επαναλαμβάνω. Κανείς από τις ελληνικές κυβερνήσεις, κι αυτές της Κύπρου, ενδιαφέρθηκε μέχρι τώρα».      

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


Για περισσότερα www.antinews.gr/?p=17903


Ερωτηματικά για τον Αξιότιμο κ. Δρούτσα


ΕΠΕΙΓΟΝ


—————–
Προς τον Αξιότιμον Κυριον Πρωθυπουργόν,


Κοινοποιηση


-Αρχηγους των εν τη Βουλή Κομματων,
-Αρτι νεοεκλεγέντες βουλευτές του Ελληνικου Κοινοβουλίου,[δυο εκ των οποίων εχω και σταυροδοτησει]
-Προεδρον της Κυπριακής Δημοκρατιας,
-Αρχηγους των Κυπριακων Κομματων,
-ΜΜΕ και Εφημερίδες Ελλαδας- Κυπρου,

Αθηνα 7η Οκτωβριου 2009,

Αξιότιμε Κυριε Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και Κυριοι,

1. Παρακαλώ δεχθείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την πανηγυρική σας εκλογή ,με ποσοστό 43,92% των εγκύρων ψηφοδελτίων [ή 3.012.373 ψηφοφόρων]

2. Μετά την βαθύτατη αντίθεση μου και καθολική πικρία και αγανάκτηση για την κατάργηση των Υπουργείων Μακεδονίας -Θράκης και Αιγαίου καθώς και την κατάργηση του ορου “Εθνικής” απο το [νυν] Υπουργειο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευματων, δύνασθε να μας εξηγείστε ποιος ο Λόγος της επιλογής του Κυριου Δημήτρη Δρούσα ως Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών;

3. Γνωρίζετε οτι ο (πανελληνίως άγνωστος μέχρι σήμερα),κύριος Δρουτσας μετείχε στην υπό τον Κυριο Χάνευ συντακτικής επιτροπη κατάρτισης του παναθλίου σχεδιου Ανναν το οποιο απέρριψε με 76% ο περήφανος Κυπριακος Λαος (και εν πασει περιπτώσει, οπως γράφει και η σημερινή Καθημερινη είναι και φανατικός υποστηρικτής αυτού του πανάθλιου Σχεδίου;;; )

4. Τα 3.012.373 ψηφοφόροι που σας έφεραν αυτήν την εκπληκτικην νίκη γνωρίζανε εκ των προτέρων αυτές σας τις προθεσεις;
Γιατι δεν ενημερώσατε προεκλογικώς τον Ελληνικον Λαον;
Αυτο συναδει με τις δημοκρατικές ευαισθησίες σας, όπως επαίρεσθε;

Αν οχι, με όλον το Σεβασμον προς το ύψιστον τιμητικον σας Λειτούργημα στο οποίον σας ετοποθέτησε ο Ελληνικός Λαός, θα μου επιτρέψτε να το ονομάσω [λιαν επιεικώς] ως υφαρπαγή ψήφων .

Με εκτίμηση προς το ύψιστον λειτούργημα

Δημήτρης Αλευρομάγειρος,

Αντιστράτηγος ε.α,

Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού[επιλεγείς εις τον βαθμον του Αντιστρατήγου από το ΚΥΣΕΑ ,την 23ην Δεκεμβριου 1993, Προεδρεύοντος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργεύοντος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κ. Γεράσιμου Αρσένη]


Η ΝΥΧΤΑ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....

Σημείωση δελτίου 11.

Ο κ. Δρούτσας εκτός από τη θητεία του στην επιτροπή Χάνευ, η οποία προώθησε συμφέροντα εχθρικά προς τα ελληνικά, διετέλεσε, από το 1998, νομικός σύμβουλος, στο επιτελείο του Υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα Καγκελάριου της Αυστρίας, Wolfgang Schüssel,ο οποίος υπήρξε πολύ στενός φίλος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου
Υπηρέτησε δηλαδή ξένη δύναμη και εξυπηρέτησε ξένα εθνικά συμφέροντα.
Στις ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να είναι κάν σύμβουλος υπουργού.
Ο κ. αναπληρωτής υπουργός, με βάση τη διαφάνεια, θα πρέπει να υποβάλει και ένα πλήρες βιογραφικό σχετικά με την καταγωγή του πατέρα του και της μητέρας του.
Δεν αρκεί το, "γεννήθηκε στη Λευκωσία".

Κωδικός «Καστελόριζο»


http://For the


Σάββατο, 10 Οκτώβριος 2009 00:19

Το 1973, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς δήλωνε ότι τα νησιά τα οποία βρίσκονται απέναντι από τις ακτές της Τουρκίας στο Αιγαίο αποτελούν προέκταση της Τουρκίας. Λίγο αργότερα ακολούθησε η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Το νορβηγικό πλωτό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold», με το οποίο η Τουρκία διεξήγαγε έρευνες για πετρέλαιο στα ανοικτά του Καστελόριζου τον Νοέμβριο του 2008.

Η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα δόγματα στο σκεπτικό του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές στα θέματα που αφορούν το Αιγαίο πέλαγος.
Στο πιο γνωστό βιβλίο του με τίτλο «Στρατηγικό Βάθος» που εκδόθηκε το 2001 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο «Κίσινγκερ της τουρκικής διπλωματίας» όπως τον αποκαλούν, αναφέρει μεταξύ άλλων για τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο ότι «η πηγή του βασικού προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αντίθεση μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του τρέχοντος status quo. Σε αντίθεση προς το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας και προς τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες που γεννώνται από την παραπάνω κατάσταση, η πολιτική διανομή έγινε μέσω διεθνών συμφωνιών υπέρ της Ελλάδας, πράγμα που υποδαυλίζει προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, η γραμμή FIR, οι περιοχές διοίκησης και ελέγχου και η στρατιωτικοποίηση των νησιών». Τον Νοέμβριο του 2008 η Τουρκία διεξήγαγε έρευνες στην περιοχή ανοικτά του Καστελόριζου με το νορβηγικό πλωτό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold». Μέσα στο καλοκαίρι του 2009 η Τουρκία ανακοίνωσε εκ νέου έρευνες για πετρέλαιο στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, ενώ εντάθηκαν εντυπωσιακά οι προκλήσεις της γειτονικής χώρας έναντι της Ελλάδας με συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών επάνω από τα ελληνικά νησιά. Στις προκλήσεις ήρθε να προστεθεί το σκηνικό κρίσης που επιχείρησαν να «στήσουν» κύκλοι, οι οποίοι συνδέονται με το βαθύ κράτος στην Τουρκία, στο νησί της Ρω με αφορμή την παρουσία Ελλήνων κομάντος. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας βέβαια, μετά την προβοκάτσια των Τούρκων δημοσιογράφων που εργάζονται στο Kanal D, έσπευσε να καταστήσει δηλωτική τη μη αμφισβήτηση της «ελληνικότητας» της Ρω. Καλά πληροφορημένοι κύκλοι, ωστόσο, απέδιδαν τις προκλήσεις της Τουρκίας και την επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών στον διττό ρόλο που διαδραματίζει ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος όταν έρθει η στιγμή να διαπραγματευθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο τις προϋποθέσεις της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα είναι εκείνος που θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι οι Στρατηγοί της Άγκυρας, οι οποίοι επιζητούν με επιμονή ένα είδος στρατιωτικής νίκης στο Αιγαίο.

Η προσπάθεια της Άγκυρας να καταστήσει γενικά απόλυτα δηλωτική προς την Αθήνα την παρουσία της μόνο τυχαία δεν είναι. Η αντίληψη του κ. Νταβούτογλου περί γεωπολιτικής, δηλαδή η θεωρία ότι τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν τη φυσική προέκταση της Ανατολίας, αιτιολογεί τις διεκδικήσεις της Άγκυρας επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δη των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα που, όπως όλα δείχνουν, είναι πλούσια στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο.

Η σταθερή επιλογή, όμως, του Καστελόριζου από την πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου να προχωρά στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, έχει ακόμη έναν στόχο: την πρόκληση ρήγματος στους αμυντικούς δεσμούς Ελλάδας – Κύπρου, αφού το Καστελόριζο αποτελεί το σημείο σύνδεσης και επαφής των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των δύο περιοχών. Η Κύπρος έχει προαναγγείλει και αυτή πετρελαϊκές έρευνες στην περιοχή, δηλαδή στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη, η Ελλάδα αναμένεται στο άμεσο μέλλον να πράξει το ίδιο, ενώ παράλληλα δεδομένο πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον πετρελαϊκών πολυεθνικών κολοσσών. Μέσα στο κλίμα που δημιουργείται, η Τουρκία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται πιεσμένη, ειδικότερα σήμερα που επιδιώκει όχι μόνο να εξελιχθεί σε περιφερειακή, αλλά και σε παγκόσμια δύναμη.



Τα πετρέλαια και το status



Η Τουρκία με τις πετρελαϊκές έρευνες που, όπως ανακοίνωσε εν μέσω θέρους, θα διεξαγάγει στο Καστελόριζο, κατέστησε δηλωτική την πρόθεσή της να προχωρήσει στο «γκριζάρισμα» μια περιοχής που έχει αποκτήσει ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω της ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου τέμνονται οι αποκλειστικές ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας και της Κύπρου. Το δεδομένο αυτό αποκλείει την Τουρκία από το δικαίωμα να συμμετάσχει και εκείνη στο «παιχνίδι» της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή. Συνεπώς η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά τον κίνδυνο να αποκτήσει ένα είδος ντεσαβαντάζ στο διεθνές ενεργειακό «παιχνίδι» έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ιδιαίτερα σήμερα η ενεργειακή διπλωματία είναι ένας από τους σημαντικότερους άξονες της διπλωματίας που χαράσσουν τα κράτη.

Η Τουρκία διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο λόγω γεωστρατηγικής θέσης στο Αιγαίο, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή. Το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρία Χίλαρι Κλίντον σε πολύ πρόσφατη τοποθέτησή της χαρακτήρισε την Τουρκία «αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη» έχει του δική της αξία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την γειτονική χώρα τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας και ιδιαίτερα η νέα, υπό τον κ. Μπαράκ Ομπάμα, κυβέρνηση των ΗΠΑ που υλοποιεί σταθερά τη δική της πολιτική στη Μέση Ανατολή και στην ενέργεια.

Επίσης, το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, επάνω ακριβώς στους ενεργειακούς δρόμους που συνδέουν την κεντρική Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα με τη Δύση έχει με τη σειρά του τη δική του αξία. Η εκτίμηση ότι η Τουρκία αποτελεί ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη, δημιουργεί υψηλές προσδοκίες στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η Άγκυρα θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτό. Οι Στρατηγοί, οι οποίοι έχουν χάσει τη μία μετά τις άλλες τις μάχες στο εσωτερικό της Τουρκίας, από την πανίσχυρη και έχουσα ισχυρή λαϊκή εντολή κυβέρνηση του AKP και είναι λογικό να θέλουν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους και με αυτόν τον τρόπο, μέσω των διαρκών στρατιωτικών προκλήσεων επιζητούν ένα είδος στρατιωτικής νίκης στο Αιγαίο. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιο θερμό επεισόδιο θα προκαλέσει πόλεμο, αλλά αρκούν οι εντυπώσεις καθώς είτε λόγω της διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ είτε λόγω ενδεχόμενης ελληνικής ενδοτικότητας, οι «πασάδες» της Άγκυρας θα αισθανθούν τρόπον τινά νικητές.

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, των τουρκικών προκλήσεων στη δεδομένη συγκυρία και ενώ, εν όψει εθνικών εκλογών, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα παραμένει ρευστό (δεν γνωρίζουμε καν αν θα εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση) έχει να κάνει με τη μελλοντική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα στο Αιγαίο, που αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το μελλοντικό status quo στο Αιγαίο. Η εμπλοκή διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών, όπως για παράδειγμα η Chevron, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με την Κύπρο, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό διότι οι πολυεθνικές και οι διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί, εφόσον μάλιστα η Τουρκία δεν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά διατηρήσει ένα καθεστώς ειδικής σχέσης (όπως άλλωστε αναμένεται) δεν θα διαπραγματευθούν να επενδύσουν σε ένα επισφαλές περιβάλλον και σε μία περιοχή που έχει εξελιχθεί σε πεδίο αποσυμπίεσης από τις εσωτερικές κρίσεις και αντιφάσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας.



Οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες



Η Κύπρος έχει προχωρήσει στην οριοθέτηση των δικών της αποκλειστικών ζωνών (το έχει πράξει με την Αίγυπτο). Το ίδιο προσπαθεί να πράξει και η Ελλάδα, ενώ η Τουρκία αντιδρά μονίμως ζητώντας να εξαιρεθεί το Καστελόριζο, με το επιχείρημα ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι, ενώ παράλληλα η Άγκυρα επιμένει ότι δικαιώματα επί της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου έχει και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, το οποίο, σύμφωνα με όσα επικαλείται η Άγκυρα, δικαιούται να διεξαγάγει έρευνες. Επίσης, ενώ στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας το καθεστώς στο Αιγαίο είναι ασαφές, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, αφού υφίσταται ρητή δέσμευση ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η Τουρκία, όπως προαναφέρθηκε, αντιδρά, κυρίως στην περίπτωση του Καστελόριζου, στην περιοχή δηλαδή που προανήγγειλε μέσα στο καλοκαίρι του 2009 έρευνες για πετρέλαιο, στην περιοχή όπου «στήθηκε» η προβοκάτσια με την τεχνητή κρίση της Ρω και στην περιοχή όπου εντείνονται οι προκλήσεις της Άγκυρας. Η θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου αποτελεί το σημείο επαφής των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών Ελλάδας – Κύπρου, γεγονός που εντείνει τους φόβους της Τουρκίας για τη δημιουργία και την ενίσχυση ενός ενιαίου χώρου και πεδίου δραστηριότητας Αθήνας – Λευκωσίας. Σε ό,τι έχει να κάνει με το Αιγαίο η Τουρκία είναι γεγονός ότι επιδιώκει τουλάχιστον τη συγκυριαρχία. Όσο η κατάσταση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας παραμένει ρευστή, τόσο η Τουρκία θα προβάλλει τις παραλογές αξιώσεις της και θα επιδιώκει να εμποδίζει την σύνδεση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών Ελλάδας – Κύπρου, επιχειρώντας ένα είδος αδρανοποίησης στην περιοχή. Τελικός στόχος είναι να αποφύγει τον περιορισμό των δικαιωμάτων της στα παράλιά της, που θα έχει ως νομοτελειακό αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών προνομίων που απολαμβάνει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.



Ο ρόλος του ΝΑΤΟ



Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν πραγματοποίησε διερευνητική επίσκεψη στην Αθήνα. Πριν από την επίσκεψη είχαν οργιάσει οι φήμες ότι ο νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ έφερνε στις αποσκευές του στρατιωτικά νατοϊκά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο ίδιος εξάλλου πριν από το ταξίδι του είχε προχωρήσει στην εξής τοποθέτηση: «Θέλω να θέσω το ζήτημα των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία κατά την επίσκεψή μου στις δύο πρωτεύουσες… Γνωρίζω ότι πρόκειται για διμερές ζήτημα, όμως έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που αυτό δημιουργεί πρόβλημα στις αποστολές μας», ενώ πρόσθεσε ότι «στο Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συνάψει συμφωνία για να υποστηρίξει την αστυνόμευση της Ε.Ε. Στο κέρας της Αφρικής, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. κάνουν ναυτικές αποστολές στην ίδια περιοχή κατά της πειρατείας, όμως δεν έχουμε συμφωνήσει για το ποιος κάνει τι ή για το πώς θα υποστηριχθούμε αμοιβαία. Είναι δύο παραδείγματα που δείχνουν ότι αυτά τα προβλήματα ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα και την Τουρκία. Ελπίζω ότι θα είναι δυνατόν να ακολουθήσουμε έναν πιο ρεαλιστικό δρόμο που θα κάνει πιο αποτελεσματικές τις αποστολές μας». Τελικά ο κ. Ράσμουσεν δεν πρότεινε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αντίστοιχα ίσως με εκείνα στα οποία τον Δεκέμβριο του 2007 είχε συμφωνήσει η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με τον τότε Τούρκο ομόλογό της κ. Αλί Μπαμπατζάν, ενώ η Τουρκία συνέχιζε τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Το βέβαιο είναι ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί τις διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία προβληματικές για τον τρόπο με τον οποίο θέλει σήμερα να λειτουργήσει η Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οι ΗΠΑ, που λειτουργούν καθοδηγητικά για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, είναι βέβαιο ότι θέλουν να επιβάλουν, όταν και όποτε χρειαστεί, καθεστώς επιδιαιτησίας στο Αιγαίο. Ακόμη και ένα είδος στρατιωτικής συγκυριαρχίας Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο θα αποτελούσε ευδόκιμη λύση για τους προφέσορες της Βορειοατλαντικής ΣυμμαχίαςΝατοϊκές πηγές έκαναν λόγο για ένα είδος φόρμουλας με στόχο την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο με ριζοσπαστικές, στρατιωτικού τύπου λύσεις. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η ιδέα υπάρχει ακόμη. Το μέλλον θα δείξει αν θα υλοποιηθεί.

www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-lr--2009100915429/