Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΗΠΑ: Βολές Γερουσίας κατά Goldman Sachs-οίκων αξιολόγησης - 14/4/2011 8:14:00 μμ

ΗΠΑ: Βολές Γερουσίας κατά Goldman Sachs-οίκων αξιολόγησης - 14/4/2011 8:14:00 μμ: "ΗΠΑ: Βολές
NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 20:14

Σκληρές κατηγορίες κατά της Goldman Sachs για εξαπάτηση των πελατών της και του Kογκρέσου και κατά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's και Standard & Poor's για τη συμβολή τους στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, έκανε ο γερουσιαστής Καρλ Λιβάιν, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα διετούς έρευνας της Γερουσίας για τα αίτια της κρίσης.

Βολές κατά της Goldman Sachs για εξαπάτηση των πελατών της και του κογκρέσου, αλλά και κατά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's και Standard & Poor's για τη συμβολή τους στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, εκτόξευσε ο Γερουσιαστής Καρλ Λιβάιν, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα διετούς έρευνας της Γερουσίας για τα αίτια της κρίσης.

«Κατά την κρίση μου, η Goldman σαφώς παραπλάνησε τους πελάτες της και το Κογκρέσο», ανέφερε.

Δήλωσε ακόμη ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να εξετάσουν, αν η Goldman παραβίασε το νόμο, παραπλανώντας τους πελάτες της, οι οποίοι αγόραζαν τα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, γνωστά ως CDO, χωρίς να γνωρίζουν ότι η τράπεζα θα ωφελείτο, αν μειωνόταν η αξία τους.

Παράλληλα, ο κ. Λιβάιν χαρακτήρισε τους οίκους Moody's και S&P ως «μία βασική αιτία της κρίσης», επισημαίνοντας ότι έδιναν την ανώτατη αξιολόγηση (ΑΑΑ) σε χρεόγραφα που γνώριζαν ότι θα είχαν προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

- Sent using Google Toolbar"

ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ: Δώσαμε 8.101.422€ στο CERN!

ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ: Δώσαμε 8.101.422€ στο CERN!: "Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011
ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ: Δώσαμε 8.101.422€ στο CERN!

Λεφτά υπάρχουν… Πολλά λεφτά!!!! Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε 8.101.422,59 ευρώ (πρώτη δόση)ως εισφορά της χώρας μας για το 2010 στο CERN (EUROPEAN ORGANIZATION FOR NUCLEAR RESEARCH). Εμείς σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι είναι πεταμένα λεφτά, αντιθέτως υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει σε όλα αυτά! Αλλά έχουμε μια απορία: λεφτά -τελικά- υπάρχουν ή δεν υπάρχουν; Να μας δουλεύουν δεν θέλουμε, να μας πούνε την αλήθεια θέλουμε… Και όχι να κόβουν μισθούς και συντάξεις έτσι, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν!!!! Τα λεφτά που διαχειρίζονται είναι δικά μας, όχι δικά τους!!!!!

- Sent using Google Toolbar"

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily: Ο Σόρος συγκεντρώνει 200 ισχυρούς και συγκαλεί το "Bretton Woods 2".

Από American Free Press (AFP) / Μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

O διεθνιστής δισεκατομμυριούχος,
Τζορτζ Σόρος (George Soros), διοργανώνει διεθνές συνέδριο από τις 8 έως τις 11 Απριλίου, στο Bretton Woods του New Hampshire, το μέρος, που γεννήθηκε η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου πρόκειται να "αναδιατάξει το σύνολο της χρηματοπιστωτικής τάξης", όπως είχε τονίσει και σε άρθρο του στην εφημερίδα ‘The Japan Times Online’, το Νοέμβριο του 2009.

Στο ίδιος μέρος που θα λάβει χώρα το
“Bretton Woods II” θα συνεδριάσει και η Τριμερής Επιτροπή (Trilateral Commission), με εμφανή στόχο να δημιουργήσει, τίποτα λιγότερο, από μια νέα παγκόσμια οικονομία, με τον Σόρος να δαπανά 50 εκατομμύρια δολάρια στο New Hampshire, για να συγκεντρώσει πάνω από 200 ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και ηγέτες στο πλαίσιο κυβερνητικής πολιτικής στο Ινστιτούτο του για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (‘Institute for New Economic Thinking’ ή INET).

Σύμφωνα με πληροφορίες του
AFP, στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται: ο πρώην πρόεδρος της Fed, Πολ Βόλκερ, ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν και ο οικονομολόγος, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών, Joseph Stiglitz.


Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Mount Washington Hotel, χώρος της ιστορικής διάσκεψης του Μπρέτον Γουντς, το 1944, το οποίο ίδρυσε το μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διεθνές οικονομικό οικοδόμημα.

Ο Σόρος επέλεξε αυτό το μέρος, γιατί αναμένει, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του να είναι τόσο ριζικές, όσο εκείνες που προωθήθηκαν από τον Βρετανό οικονομολόγο, John Maynard Keynes, που θεωρήθηκε το ‘μυαλό’ του αυθεντικού σχεδίου του
Bretton Woods.

Η Kευνσιανή οικονομία παρουσιάστηκε ως η οικονομική θεραπεία, για τη μεταπολεμική καταστροφή του δυτικού κόσμου, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις απελευθερώθηκαν από τους περιορισμούς δημιουργίας χρήματος, που επιβάλλονταν από τον κανόνα του χρυσού, ενώ ακόμη και οι παγκόσμιοι χρηματοδότες είχαν υπό τον έλεγχό τους, μεγάλο μέρος του χρυσού του κόσμου.


Οι κυβερνήσεις, υπό το νέο πρότυπο, μετά τον πόλεμο, ενθαρρύνθηκαν στο να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη μακροοικονομική σταθερότητα με τη δημιουργία περισσότερων χρεών, που έφεραν τις περισσότερες από τις οικονομίες, του κόσμου, στο χείλος της χρεοκοπίας.


Τώρα ο Σόρος, έρχεται ως
‘ο νέος Keynes’ για να σώσει τα κράτη, σε μια μέρα, προτείνοντας μια άλλη θαυματουργή λύση στα προβλήματά μας, διατυπωμένη με υψηλή διγλωσσία, όπως η λέξη "μεταρρύθμιση", "συνεργασία" και "ισότιμη συμμετοχή". Ο Σόρος προτείνει το τέλος της εθνικής κυριαρχίας όπως τη γνωρίζουμε.


"Η αναδιοργάνωση της παγκόσμιας τάξης θα πρέπει να επεκταθεί πέραν του χρηματοπιστωτικού συστήματος", είχε, πριν λίγο καιρό.


Ο Σόρος λέει ότι μία ξοφλημένη Αμερική πρέπει να αντικατασταθεί από μια παγκόσμια κυβέρνηση με ένα παγκόσμιο νόμισμα υπό την διακυβέρνηση του ΟΗΕ. Υποστηρίζει επίσης ότι η Κίνα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή, ενώ οι ΗΠΑ να έχουν έναν υποδεέστερο ρόλο. Αυτό που ο Σόρος δεν λέει είναι για τις δύο δεκαετίες υποβιβασμού της αμερικάνικης βιομηχανίας, το άνοιγμα των συνόρων και την πτώχευση της οικονομίας με τους άσκοπους πολέμους και άλλες καταρρεύσεις που ήταν τόσο εκ προθέσεως ενορχηστρωμένες ώστε τώρα να έρχονται οι διεθνείς τραπεζίτες και να λένε στον κόσμο ότι το σύστημα είναι διαλυμένο και ότι είναι οι άνθρωποι που το διέλυσαν και χρειάζονται τώρα αυτοί για να μας δείξουν πώς μπορεί να διορθωθεί.


Ο
Georgy Schwartz, γνωστός και ως George Soros είναι ένας Ουγγρο-Εβραίος που έχει χαρακτηριστεί ως αντίθετος με τον Θεό, την οικογένεια και την Αμερική. Με ιστορικά γεγονότα βοήθησε ακόμα και την κατάσχεση σπιτιών των συμπατριωτών τους Εβραίων στην Ουγγαρία το 1944. (βλ. άρθρο ΕΔΩ)


Σε μια συνέντευξη με τον Steve Kroft της εκπομπής ‘60
Minutes 60’ είπε ότι το 1944 ήταν η καλύτερη χρονιά της ζωής του. Ερωτηθείς από τον Kroft αν αισθάνθηκε τυχόν τύψεις, απάντησε, "Οχι, καθόλου. Μάλλον μου άρεσε."

"Δεν υπάρχουν καθόλου αισθήματα ενοχής;" ρώτησε ο Kroft. «Όχι» απάντησε ο Σόρος, "μόνο αισθήματα δύναμης."

Ο Σόρος έκανε το πρώτο του δισεκατομμύριο ως κερδοσκόπος το 1992 με την υποτίμηση της βρετανικής λίρας και προκάλεσε δυστυχία σε εκατομμύρια σκληρά εργαζόμενους Βρετανούς πολίτες. Πήγε να προκαλέσει το 1999 το σκάνδαλο
Russiagate, όπου σχεδόν θα κατέρρεε η ρωσική οικονομία. Είχε χαρακτηριστεί ως «μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές ληστείες στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Έκανε το ίδιο στην
Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία το 1997, προκαλώντας την ασιατική οικονομική κρίση εκείνης της εποχής. Ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας Mahathir Mohamad τον αποκάλεσε «κακοποιό και βλάκα», ενώ ένας βουλευτής της Ταϊλάνδης τον ανέφερε ως "Δράκουλα". Επίσης, βοήθησε στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην Ιαπωνία, την Ινδονησία, τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Βιρμανία με τις επιδρομές του στην οικονομία αυτών των χωρών.


Επίσης, ο Σόρος περιθάλπει την πολιτιστική παρακμή, υποστηρίζοντας το δικαίωμα στην άμβλωση, τον αθεϊσμό, τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την ευθανασία, τον φεμινισμό, τον έλεγχο των όπλων, την παγκοσμιοποίηση, τη μαζική μετανάστευση, τους γκέι γάμους κλπ. Χρηματοδότησε και την καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα και επισκέπτεται συχνά τον Λευκό Οίκο.

Στα 81 του, το γονάτισμα της Αμερικής φαίνεται να είναι το τελικό του σχέδιο. «Το κύριο εμπόδιο
για μια σταθερή και δίκαιη παγκόσμια τάξη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ήρθε η ώρα για μια πολύ σοβαρή αναπροσαρμογή», έχει πει.

tromaktiko: Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταστροφή που προκάλεσε στην Άνδρο η κατολίσθηση της χωματερής

tromaktiko: Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταστροφή που προκάλεσε στην Άνδρο η κατολίσθηση της χωματερής: "Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011
Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταστροφή που προκάλεσε στην Άνδρο η κατολίσθηση της χωματερής
Ζήτα με ερώτηση του ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακακης...

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Άνδρο από την πρόσφατη κατολίσθηση που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στη χωματερή του νησιού, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν και να καταλήξουν στη θάλασσα χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα επιφέρει η καταστροφή αυτή στη δημόσια υγεία, στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στην τροφική αλυσίδα και στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

· Την έχουν ενημερώσει οι Ελληνικές αρχές για την ακριβή έκταση της καταστροφής (ποσότητα και είδη αποβλήτων, θαλάσσια έκταση που επηρεάζεται) και για το εάν έχουν αναλάβει αντίστοιχες δράσεις για την αντιμετώπισή της;

· Έχει εφαρμοστεί στην προκειμένη περίπτωση η κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων;

· Σε τι δράσεις προτίθεται να προβεί η Επιτροπή σχετικά με (α) την μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στην περίπτωση της Άνδρου και (β) τη διασφάλιση του μετριασμού των οικολογικών επιπτώσεων από την κατολίσθηση της χωματερής;

Σχετικά με το θέμα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης που είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η οικολογική καταστροφή στην Άνδρο δεν ήταν ούτε ατυχία, ούτε αστοχία, ούτε φυσική καταστροφή. Ήταν άμεση συνέπεια μιας συνειδητής πολιτικής ανοχής του ελληνικού κράτους και συνενοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διατήρηση και διαιώνιση ενός καθεστώτος εκτεταμένης παρανομίας και εγκληματικής οικολογικά αδιαφορίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, για έναν και μόνο λόγο, την αποφυγή του πολιτικού κόστους της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Η περίπτωση της Άνδρου είναι χαρακτηριστική. Χωματερή (όχι χώρος επιστημονικά ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων), σε ρεματιά, που οδηγεί στη θάλασσα. Παράνομη λειτουργία επί δεκαετίες. Προειδοποίηση από το 2003 από την πυροσβεστική στις τοπικές αρχές για την πιθανότητα να πάνε τα σκουπίδια στη θάλασσα λόγω της ρεματιάς. Δημιουργία ενός βουνού σκουπιδιών και κατάρρευσή του στη θάλασσα. Αδιαφορία ακόμα και σήμερα από όλους τους αρμοδίους για την συντελούμενη οικολογική καταστροφή, καθώς τα απόβλητα της θαλάσσιας πλέον χωματερής ταξιδεύουν με τα κύματα του νοτιά και με τα ρεύματα του Κάβο Ντόρο και η θαλάσσια ζωή αρχίζει να τρέφεται με το μίγμα των σκουπιδιών που επιβαρύνεται και με τα βαρέα και τοξικά μέταλλα των αποβλήτων, που θα καταλήξουν στο πιάτο κάποιων ανυποψίαστων. Αδιαφορία από την κεντρική κυβέρνηση (η υπουργός Περιβάλλοντος έχει προφανώς σοβαρότερα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα), να ερευνήσει τις αιτίες και τις ευθύνες της καταστροφής και να παρέμβει για τον μετριασμό της, αλλά και από τη δικαιοσύνη, να ερευνήσει αν έχει τηρηθεί ο νόμος. Ένα κράτος που σε όλες του τις πτυχές και τις εκφάνσεις δεν λειτουργεί και δεν προστατεύει ούτε τον πολίτη ούτε το περιβάλλον».

Στην ερώτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

«Στις 4 Φεβρουαρίου 2011, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών κατέληξαν στην παραλία του Σχοινιά στην Άνδρο, λόγω έντονης βροχόπτωσης. Τα απορρίμματα (μπάζα και οικιακά σκουπίδια, τοξικά απόβλητα της ΔΕΗ, απόβλητα μπαταριών και μηχανουργείων, πλαστικά κ.ά.), κατέληξαν στη θάλασσα αφού παρασύρθηκαν από τη χωματερή, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Σταυροπέδα. Όλα τα απορρίμματα της Άνδρου καταλήγουν στη ρεματιά αυτή (από 10-40 τόνοι καθημερινά αναλόγως της εποχής), η οποία είναι και ο μοναδικός χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων στο νησί. Λόγω της κατολίσθησης της χωματερής συντελέστηκε οικολογική καταστροφή. Εκτιμάται ότι υπάρχουν χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων σε ακτίνα τουλάχιστον 100 μέτρων στο θαλάσσιο χώρο της παραλίας του Σχοινιά και μέσα στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την τροφική αλυσίδα, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις και στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο τον Στρόφιλα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι (α) τα κράτη μέλη όφειλαν να εφαρμόσουν την κοινοτική νομοθεσία περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων μέχρι την 16η Ιουλίου 2001, (β) συνεχίζεται να χρησιμοποιείται ο χώρος για την εναπόθεση των απορριμμάτων, και (γ) διαπιστώνεται χρόνιο πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί της Άνδρου χωρίς να έχει πειστικά δρομολογηθεί νόμιμη λύση, ερωτάται η Επιτροπή: Έχουν ενημερώσει οι Ελληνικές αρχές την Επιτροπή για την κατάσταση στην Άνδρο, την ακριβή έκταση της καταστροφής (ποσότητα και είδη αποβλήτων, θαλάσσια έκταση που επηρεάζεται) και για το εάν έχουν αναλάβει αντίστοιχες δράσεις για την αντιμετώπισή της; Έχει εφαρμοστεί στην προκειμένη περίπτωση η Οδηγία 99/31 περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων και το σύνολο της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και κυρίως η Οδηγία Πλαίσιο για τα Απόβλητα; Σε τι δράσεις προτίθεται να προβεί η Επιτροπή σχετικά με (α) την ελλειπή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στην περίπτωση της Άνδρου και (β) τη διασφάλιση του μετριασμού των οικολογικών επιπτώσεων από την κατολίσθηση της χωματερής;»
Αναρτήθηκε από tromaktiko στις 8:31 μ.μ.

- Sent using Google Toolbar"

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Άστραψε και βρόντηξε σήμερα ο πνευματικός κόσμος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.



Κασιμάτης: Αν δεν αλλάξει το αντισυνταγματικό μνημόνιο τότε υπάρχει και το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος.
Μπέης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατώτερος της αποστολής του. Δεν μπορεί να προσποιείται τον ουδέτερο.
 Σεισμός σήμερα στην προαναγγελθείσα εκδήλωση του πνευματικού κόσμου της χώρας, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα « Ελληνική κρίση, για μια θεσμική μεταπολίτευση», η οποία συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ.
Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο πνευματικός κόσμος της χώρας στο λαό, όπως οι ίδιοι το καθόρισαν είναι....
αφενός η λέξη «ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ» και αφετέρου η εδώ και τώρα αλλαγή του Συντάγματος.

Εμείς που ζούμε σήμερα από κοντά αυτή την εκδήλωση, οφείλουμε να πούμε ότι η αγανάκτηση ξεχειλίζει ήδη στο ακροατήριο, που στη συντριπτική του πλειοψηφία αποτελείται από επιστήμονες, μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα με όρθιους. Οι φωνές και οι διαμαρτυρίες εναντίον της πολιτικής τάξης, οι οποίες υψώνονταν και διέκοπταν συνεχώς τους ομιλητές, έδειχναν τόση αγανάκτηση, που κάποιος μεταξύ των παρισταμένων είπε, πως αν αυτή η εκδήλωση μεταδιδόταν σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ξαφνικά θα έβγαινε ο λαός στους δρόμους.

Μεταξύ των πολλών παρεμβάσεων του ακροατηρίου, οι κορυφαίες στιγμές ήταν:
Α) Όταν ο καθηγητής κ. Κασιμάτης απευθυνόμενος στο λαό είπε, πως αν δεν αλλάξουν οι όροι του μνημονίου που αφαιρούν την εθνική μας κυριαρχία και την ασυλία της δημόσιας περιουσίας, τότε υπάρχει η λύση του ακροτελεύτιου άρθρου 120 του Συντάγματος,  που σημαίνει λαϊκή εξέγερση και

Β) Όταν ο καθηγητής κ. Μπέης είπε πως αισθάνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κατώτερος της αποστολής του. Δεν μπορεί να παριστάνει τον ουδέτερο είπε, και θα έπρεπε να είχε αναπέμψει το μνημόνιο.
Όταν είπε αυτά τα λόγια ο κ. Μπέης ακούστηκαν από το ακροατήριο τέτοια λόγια κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας που δεν μπορούμε να τα επαναλάβουμε εδώ.

Ένα συμπέρασμα βγαίνει από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις αλλά και αντιδράσεις του ακροατηρίου.
Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, ο κόσμος ξέρει τι θέλει και θέλει εδώ και τώρα αλλαγή του Συντάγματος. 


PRESS-GR.blogspot.com: Παρέμβαση για τον ορυκτό πλούτο...

PRESS-GR.blogspot.com: Παρέμβαση για τον ορυκτό πλούτο...

Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

Παρέμβαση για τον ορυκτό πλούτο...

Από τους Οικολόγους Πράσινους
ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ: ΠΟΣΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥΣ ;
ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΥΣΙΑ;


Διπλή παρέμβαση στο 1ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο Ορυκτός Πλούτος της Ελλάδας: βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης» πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Mε φιμωμένα στόματα εκδήλωσαν σιωπηρά την αντίθεσή τους στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας και την ανυπαρξία ουσιαστικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, σηκώνοντας πανό με το μήνυμα «Η σιωπή δεν είναι χρυσός-αντισταθείτε στην υποβάθμιση» έξω από...
το ξενοδοχείο King George, πριν την έναρξη του συνεδρίου.
Με παρέμβαση της εκπροσώπου Τύπου Ελεάννας Ιωαννίδου στο κεντρικό πρόγραμμα του συνεδρίου, όπου οι διοργανωτές αποδέχθηκαν σχετικό αίτημα των Οικολόγων Πράσινων. Παίρνοντας το λόγο μετά τις πολιτικές τοποθετήσεις της κ. Καραβασίλη, του κ. Καρτάλη, του κ. Μητσοτάκη και του κ. Αιβαλιώτη, η Ελεάννα Ιωαννίδου τόνισε:
«Συμμεριζόμαστε την αγωνία για αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Διαπιστώνουμε όμως ότι ως λύση προωθείται, και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, η παλιά καταστροφική συνταγή που μας οδήγησε στη σημερινή οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση..
Η συζήτηση για τον ορυκτό πλούτο της χώρας ανοίγει υπό την πίεση της βαριάς ύφεσης που επιβάλλουν τα μέτρα που υπαγορεύει η τρόικα. Ανοίγει χωρίς θεσμικό πλαίσιο, χωρίς εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς συγκεκριμένη στάθμιση οφέλους-ζημίας για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, υπό το καθεστώς του αποικιοκρατικού μεταλλευτικού κώδικα που ισχύει από τα χρόνια της χούντας. Όλα αυτά μας κάνουν απαισιόδοξους για την έκβασή της. Η εμπειρία από τις χώρες όπου έχει περάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δείχνει πως η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων πάντα προβαλλόταν ως μόνη διέξοδος από την κρίση. Αποτέλεσμα είναι, όσες χώρες έχουν υπό εκμετάλλευση πλούσια ορυκτά κοιτάσματα, να έχουν φτωχούς και δυστυχισμένους λαούς και λεηλατημένους φυσικούς πόρους. Στην Ελλάδα, είναι δυστυχώς δεδομένη η ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών ελέγχου τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις φορολογικές υποχρεώσεις των μεταλλευτικών εταιριών. Τα ελληνικά οικοσυστήματα έχουν μεγέθη δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τα σχεδιαζόμενα φαραωνικά μεταλλευτικά έργα, ενώ οι εξορυκτικές δραστηριότητες απειλούν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες υπόσχονται να δημιουργήσουν. Με τα δεδομένα αυτά, η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «μοχλός ανάπτυξης», παρά μόνο περαιτέρω υποβάθμισης. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι να ξανασχεδιάσουμε την εθνική μας οικονομία με επίκεντρο τον άνθρωπο, τα δικαιώματα και την ποιότητα της ζωής του, και στόχο την ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση».
Απαντώντας σε θέσεις που εκφράστηκαν για τα οικονομικά μεγέθη που κρύβονται στον υπέδαφος της Ελλάδας, η Ελεάννα Ιωαννίδου εξήγησε ότι πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο η αξία που μένει εντός συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Χαλκιδικής όπου με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μεταλλευτικών δικαιωμάτων, ελάχιστες είναι και θα είναι οι απολαβές για την εθνική οικονομία. Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα προηγούμενου ομιλητή για τις θέσεις εργασίας στα μεταλλεία Χαλκιδικής, τόνισε τις πολύ σημαντικές διαφορές σε αυτό το θέμα ανάμεσα σε δημοσιευμένα έγγραφα του υπουργείου Περιβάλλοντος και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κρίση στο υπουργείο. Τόνισε επίσης την απουσία εναλλακτικού οικονομικού πλάνου με το οποίο θα έπρεπε να συγκρίνονται επενδύσεις αυτής της κλίμακας με τόσες αδιαμφισβήτητες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, προτού παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση υλοποίησης. Σε αυτό το πνεύμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε καταθέσει στο υπουργείο αναλυτικό υπόμνημα όπου αναφέρουμε τεκμηριωμένα τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν πρέπει να προχωρήσει.
Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε από τους Οικολόγους Πράσινους στη διαμαρτυρία:
Για κάποιους ο ορυκτός πλούτος είναι απλώς ένα Ελντοράντο. Για χάρη του είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν κάθε πλούτο που μπορεί να υπάρχει στην επιφάνεια και να κινδυνεύει από τις εξορύξεις.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η κυβέρνηση. Με άλλοθι την κρίση και την ανάγκη για θέσεις εργασίας και χρήματα, βαφτίζει ως «εθνικό συμφέρον» τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Σε Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη ετοιμάζεται να παραδώσει σε λίγους ιδιώτες ολόκληρες περιοχές, αγνοώντας επιδεικτικά τους κατοίκους τους και τις εναλλακτικές προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής τους οικονομίας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την κυβέρνηση να μας εξηγήσει με στοιχεία:
- Με ποιες άλλες προοπτικές ανάπτυξης, συγκρίνεται η μεταλλουργία για να κριθεί ως εθνικά συμφέρουσα?
- Έχουν περιληφθεί στη σύγκριση η καταστροφή βιοτόπων, δασών, γεωργικής γης, ακόμη και ενός Εθνικού Δρυμού που θυσιάζονται προκειμένου να αδειοδοτηθούν τα μεταλλεία?
- Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργεί κάθε τέτοια επένδυση, και πόσες άλλες κλείνει με την υποβάθμιση της περιοχής γύρω από κάθε μεταλλείο?
- Ποιος και πώς θα διασφαλίσει τα νερά του Έβρου και της Χαλκιδικής από το κυάνιο που χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία του χρυσού?
- Πώς θα διασφαλίσει τα νερά της Φθιώτιδας από τις υπόγειες εξορύξεις στην Οίτη?
- Πώς θα διασφαλίσει το νερό του λεκανοπεδίου Αττικής από τα μεταλλεία στη Γκιώνα και στο Μόρνο?
Η «κυβέρνηση της πράσινης ανάπτυξης» οφείλει να δώσει επιτέλους στον ελληνικό λαό και τις τοπικές κοινωνίες πειστικές εξηγήσεις και αποδείξεις. Το ΔΝΤ, η τρόικα και η εικόνα μας στις διεθνείς αγορές, δεν αρκούν ως άλλοθι για επεμβάσεις και λεηλασίες που μεταφέρουν και στις επόμενες γενιές τις συνέπειες του χρέους, καταστρέφοντας τελικά περισσότερα από όσα δημιουργούν.

PRESS-GR.blogspot.com: Βρήκαν πετρέλαιο στη Ζάκυνθο...

PRESS-GR.blogspot.com: Βρήκαν πετρέλαιο στη Ζάκυνθο...

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Βρήκαν πετρέλαιο στη Ζάκυνθο...

Από το Αmaliada Press
Αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας η συνέχιση των δεκατρειών γεωτρήσεων στην περιοχή του παραθαλάσσιου χωριού Κερίου στη Ζάκυνθο λόγω της εύρεσης πετρελαίου. Οι γεωτρήσεις είχαν σκοπό να βελτιώσουν την υδροδότηση του νησιού ωστόσο η εμφάνιση κοιτασμάτων πετρελαίου προκάλεσε αλλαγή στα σχέδια των τοπικών Αρχών καθώς πλέον το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι παράδοξο μιας και...
..έχουν βρεθεί και παλαιότερα κοιτάσματα πετρελαίου... Εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η εκτεταμένη υδροδότηση του νησιού έχει οδηγήσει τις γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος με αποτέλεσμα να συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα.
Το θέμα της αξιοποίησης των οκτώ νέων γεωτρήσεων στο Κερί είχε απασχολήσει και τη σύσκεψη που έγινε πριν από περίπου ένα μήνα στην αντιπεριφέρεια κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου και του Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι τα έργα των γεωτρήσεων θα ενταχθούν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ. Ωστόσο, με τις πρώτες γεωτρήσεις εμφανίστηκαν ίχνη πετρελαίου και οι μετέπειτα αναλύσεις από τα δείγματα που στάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους «άναψαν» κόκκινο φως στις γεωτρήσεις λόγω των υψηλών ποσοστών πετρελαίου.
Πηγή: imerazante.gr

DefenceNet - Το τέλος των ψευδαισθήσεων - PIMCO "Διαλέξτε: Χρεοκοπία ή πτώχευση;"

DefenceNet - Το τέλος των ψευδαισθήσεων - PIMCO "Διαλέξτε: Χρεοκοπία ή πτώχευση;": "- Sent using Google Toolbar"
Το τέλος των ψευδαισθήσεων - PIMCO "Διαλέξτε: Χρεοκοπία ή πτώχευση;" Εκτύπωση E-mail
13-04-2011 12:47:36

Όταν μιλάει η Pimco για ομόλογα και χρέη, καλό είναι οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων και η ελληνική κυβέρνηση να την ακούν: Ο επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στην αγορά ομολόγων στον κόσμο, Νιλ Κασκάρι προανήγγειλε σήμερα και αυτός ότι "οι χώρες που έχουν υπαχθεί στον μηχανισμό στήριξης ή χρεοκοπούν ή αναδιαρθρώνουν το χρέος τους, δηλαδή πτωχεύουν ελεγχόμενα". Τρίτος δρόμος, απλώς δεν υπάρχει...

Ο κορυφαίος διαχειριστής ομολόγων – ο οποίος να σημειωθεί πως διετέλεσε επικεφαλής του προγράμματος TARP (του ταμείου στήριξης των προβληματικών εταιρειών στις ΗΠΑ) – σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg είπε πως οι χώρες που έχουν υπαχθεί στο μηχανισμό στήριξης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) έχουν μπροστά τους δύο δρόμους: Την αναδιάρθρωση των χρεών τους ή την χρεοκοπία. Και τονίζει πως το ερώτημα πια δεν είναι το εάν θα αναδιαρθρωθεί το χρέος των προβληματικών χωρών, αλλά το πως αυτό θα συμβεί με έναν ελεγχόμενο τρόπο!

Την ίδια στιγμή η γερμανική τράπεζα Commerzbank, σε σημερινή της ανάλυση, εστιάζει στην αδυναμία είσπραξης των βεβαιωμένων εσόδων από τους μηχανισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και τονίζει πως μοιάζει μάλλον ανέφικτο να αναχρηματοδοτήσει η Ελλάδα το 75% του δημόσιου χρέους της που ωριμάζει έως τα τέλη του 2012.

Επίσης το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι, είπε σήμερα ότι "μπορεί μεν η Ελλάδα και το πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης να βρίσκονται “στο σωστό δρόμο”, όμως το εύρος της κρίσης και η δυσκολία των στόχων που πρέπει να καλυφθούν από τη χώρα μας καθιστούν πολύ πιθανή την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων". Ο κύριος Κοταρέλι τόνισε πως "το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η υστέρηση στα έσοδα και κατέληξε πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ιρλανδία και Πορτογαλία, πρέπει να προχωρήσουν σε δύσκολες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προσαρμογές, που θα χρειαστούν πολλά – πολλά χρόνια”...

Κανένας δεν του έχει πει ότι καμιά οικονομία δεν αντέχει αυτή την κατάσταση "πολλά-πολλά χρόνια" χωρίς να υπάρξει κοινωνική εξέγερση...

Μόνο γενικές αρχές θα ανακοινώσει την Πέμπτη η κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας, που περιλαμβάνει σκληρά φορολογικά μέτρα και περικοπές μισθών ύψους 23 δις ευρώ. Παρότι αρχικά είχε σχεδιαστεί να ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες, τελικά και με επικοινωνιακούς όρους αποφασίστηκε να μην υπάρξει τώρα συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, αλλά αυτό να γίνει τον Μάιο, όταν και θα έλθει το πακέτο στη Βουλή προς ψήφιση.

Το πακέτο περιλαμβάνει σκληρούς φόρους, αλλά και περαιτέρω μειώσεις μισθών – αν και όχι οριζόντιες περικοπές, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου - και αυτό θα ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα δει σήμερα Τετάρτη τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αυτή η αναβολή είχε ως αποτέλεσμα νέα επίθεση στην κυβέρνηση από πλευράς Ν.Δ. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση αποτελεί παγκόσμιο αρνητικό πρότυπο αναξιοπιστίας, υποκρισίας και αναποτελεσματικότητας».

Ανέφερε ακόμη ότι «η αναβολή των μέτρων μπορεί να βοηθήσει τους υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κάνουν Πάσχα στις περιφέρειές τους ωστόσο η κυβέρνηση δεν αναθεωρεί απλώς αναβάλλει τα επώδυνα επιβεβαιώνοντας ότι σε άλλα ακολουθεί βηματισμό λαγού και αλλού χελώνας». Ο κ. Μιχελάκης παρέπεμψε στο ΔΝΤ το οποίο ανέφερε ότι εκτός από τα 23 δις που ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ίσως χρειαστούν και επιπλέον μέρα.

Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι η αναβολή δεν αφορά της ΝΔ, και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ δεν ετεροπροσδιορίζεται και δεν θα αλλάξει τον δικό της προγραμματισμό για την παρουσίαση της επικαιροποιημένης πρότασής της για την οικονομία στο Ζάππειο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η αναβολή της ανακοίνωσης των μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης συνδέεται με ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Μιχελάκης είπε ότι «το θέμα των πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση το επαναφέρει το διαψεύδει ή το διαρρέει για να καλύψει τις ανεπάρκειες της πολιτικής της». Σε ερώτημα δε για το αν η ΝΔ θεωρεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να τεθεί υπό την κρίση του ελληνικού λαού ο κ. Μιχελάκης απάντησε: «οι πρόωρες εκλογές είναι θέμα της κυβέρνησης, η ΝΔ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή. Αν η κυβέρνηση τις αποφασίσει είναι καλοδεχούμενες».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Οικονομία, θρησκεία και κοινωνική ψυχολογία...

Του καθηγητή
Γιώργου Πιπερόπουλου
Η οικονομική ανάπτυξη ενός κοινωνικού συστήματος προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη κεφαλαίου, άρτια εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού, υποδομή τεχνολογικών γνώσεων, πολιτικών δομών και το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα. Το ψυχολογικό κλίμα περιλαμβάνει την επίδραση ψυχοκοινωνικών παραγόντων στη διαμόρφωση οικονομικών διαδικασιών και μεγεθών αφορά δηλαδή στα αίτια και τις συνθήκες με τις οποίες καθαρά ψυχοκοινωνικές μεταβλητές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε καθαρά οικονομικές διαδικασίες, επηρεάζοντας την υποδομή του οικονομικού συστήματος και τις γενικότερες δομές του κοινωνικού συστήματος.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι..
..στην Ινδία τα προβλήματα υποσιτισμού και θανάτων από πείνα θα μπορούσαν να επιλυθούν άμεσα καθώς η χώρα αυτή διαθέτει τεράστιους αριθμούς αγελάδων, εφόσον, βέβαια, η αγελάδα δεν αποτελούσε για τους Ινδούς, “ιερό ζώο” που απαγορεύεται όχι μόνο να σφαγιασθεί για να προσφέρει “κρέας για φαγητό”, αλλά ακόμη και να ενοχληθεί !
Ο Γερμανός κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ στην μονογραφία του με τίτλο «Το Προτεσταντικό Ήθος και το Πνεύμα του Καπιταλισμού» υποστήριξε την άποψη ότι το προτεσταντικό ήθος, έδωσε τα απαραίτητα ψυχορμήματα για την θρησκευτική προσήλωση κάθε ατόμου στην επαγγελματική του απασχόληση και την αδιάκοπη επιδίωξη του οικονομικού κέρδους και της αποταμίευσης που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος.
Το προτεσταντικό ήθος ήρθε σε ρήξη με το ρωμαιοκαθολικό καθώς ενώ οι Καθολικοί έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στις αγαθές επίγειες πράξεις για μεταφυσική επιβράβευση “...στην επουράνιο Βασιλεία” οι Προτεστάντες διακήρυξαν αιρετικά ότι η οικονομική επιτυχία στην επίγεια ζωή αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση και συνάμα επιβεβαίωση της “...κληρονομίας της επουράνιας βασιλείας”, για τους πιστούς.
Το προτεσταντικό δόγμα του Τζων Κάλβιν, ειδικότερα, θεώρησε ως δεδομένο γεγονός τον προκαθορισμό της θέσης κάθε πιστού στην μετέπειτα ζωή και έτσι καμία συγκεκριμένη πράξη, ακόμη και η επιλογή του ασκητικού και μοναστικού βίου δεν μπορούσε να αλλάξει τις προκαθορισμένες αποφάσεις του Υψίστου.
Σύμφωνα με το Κάλβιν κάθε καλός προτεστάντης μπορεί να εντοπίσει τις ενδείξεις που του χρειάζονται ακολουθώντας πιστά το “προτεσταντικό ήθος” που περιλαμβάνει την σκληρή δουλειά, την σοβαρότητα, την αποφυγή κάθε σπατάλης, την αποταμίευση και τον περιορισμό των σαρκικών απολαύσεων και της ηδονής. Οι ενδείξεις ότι το άτομο ανήκει στους “εκλεκτούς του Κυρίου” είναι ταυτόσημες με την κοινωνική-οικονομική του επιτυχία στην επίγεια ζωή του. Ακολουθώντας πιστά τις προδιαγραφές του δόγματος του Κάλβιν, και επικουρούμενο από λίγη καλή τύχη, το άτομο μπορεί να επιτύχει κοινωνικό-οικονομική άνοδο…Επαγωγικά η συλλογική απόληξη μυριάδων τέτοιων ατομικών επιδόσεων δημιούργησε το απαραίτητο υπόβαθρο για την εδραίωση του Καπιταλισμού.
Έρευνες με βάση τη θεωρητική τοποθέτηση του Μαξ Βέμπερ πιστοποίησαν το γεγονός ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη του καπιταλιστικού συστήματος χαρακτήρισε προτεσταντικά κράτη και ομάδες και πληθυσμιακά σύνολα προτεσταντών που ζούσαν σε χώρες με μικτά χριστιανικά δόγματα. Εύλογα ο καπιταλισμός δεν αναπτύχθηκε σαν κυρίαρχο οικονομικό σύστημα σε χώρες όπου πρυτανεύει το ρωμαιοκαθολικό θρησκευτικό ήθος ή και το δικό μας ορθόδοξο, δεδομένου ότι τα δόγματα αυτά εμμένουν στην «ματαιότητα της ευημερίας στην επίγεια» ζωή και, φυσικά, στη «ματαιότητα» της συσσώρευσης υλικών αγαθών επί γης.
Σε χώρες με θρησκευτικά συστήματα του Ισλάμ, του Ιουδαϊσμού, του Ινδουισμού, του Βραχμανισμού με δοξασίες και συστήματα αξιών που συγγενεύουν με το γενικότερο πνεύμα του ρωμαιοκαθολικού δόγματος οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε μερικές χώρες οι θρησκευτικές δομές έδρασαν ανασταλτικά στα θέματα της οικονομικής ανάπτυξης, σε άλλες χώρες λειτούργησαν θετικά συνεπικουρούμενες από εξωγενείς προς το οικονομικό σύστημα παράγοντες και σε άλλες δεν τεκμηριώθηκε θετική ή αρνητική σχέση μεταξύ θρησκευτικού δόγματος και οικονομικής ανάπτυξης
Η Ιαπωνία αποτελεί, φαινομενικά, μια κραυγαλέα αντίφαση της σχέσης ανάμεσα σε θρησκευτικές δοξασίες και οικονομική ανάπτυξη. Μια προσεκτική όμως μελέτη δογμάτων και δομών της ιαπωνικής κοινωνίας και των δοξασιών του shogun Tokugawa διαδραμάτισαν κεντρικό και καθοριστικά θετικό ρόλο στις διαδικασίες της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας του ανατέλλοντος ήλιου. Το δόγμα του Τογκουγκάγουα στην Ιαπωνία (όπου το 85% περίπου του πληθυσμού ανήκουν στο Σιντοϊσμό) υποστηρίζει τις αρχές της σκληρής εργασίας και της αποταμίευσης πόρων επιτρέποντας, ταυτόχρονα, την εισαγωγή των αναγκαίων κοινωνικών και πολιτικών-πολιτιστικών μεταρρυθμίσεων από τους παντοδύναμους και αδιαμφισβήτητους φορείς της εξουσίας διευκολύνοντας έτσι τόσο την εισαγωγή νεωτεριστικών θεσμών όσο και την εδραίωση του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος στην Ιαπωνία.
Ο καθηγητής ψυχολογίας του Χάρβαρντ, δόκτωρ Ντέηβιντ Μακ Λέλλαντ σε μια σχετική θεωρία του διατείνεται ότι ένας τόσο συγκεκριμένος παράγοντας όπως η προσωπικότητα του ατόμου μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης ενός κοινωνικού συστήματος παρακωλύοντας ή διευκολύνοντας την πραγμάτωσή της ανάλογα με τη δομή της προσωπικότητας του ατόμου.
Συγκεκριμένα, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητοι οικονομικοί παράγοντες κεφαλαίων, τεχνολογικής και υλικοτεχνικής υποδομής τότε η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να πραγματωθεί εάν το συγκεκριμένο κοινωνικό σύστημα μεγάλος αριθμός ατόμων που κοινωνικοποιήθηκαν και διαπαιδαγωγήθηκαν στο σπίτι και το σχολείο με αρχές ελευθερίας διαθέτουν προσωπικότητα με κύρια χαρακτηριστικά “την ανάγκη για επιτυχία” και την επιθυμία για κοινωνικο-οικονομική άνοδο.
Ο Μακλέλλαντ και οι συνεργάτες του μελέτησαν την αρχαία ελληνική κοινωνία, αξιολόγησαν επικήδειους διαφόρων ιστορικών περιόδων της αρχαιότητας και συμπέραναν ότι η οικονομική ανάπτυξη συντελέστηκε αφού επί δυο και τρεις γενιές η διαπαιδαγώγηση των παιδιών των ελληνικών οικογενειών στην αρχαιότητα είχε σαν απόληξη την καθιέρωση προσωπικοτήτων με έντονη επιθυμία για επιτυχία, κοινωνικοοικονομική άνοδο και βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και ταυτόχρονα ανεξάρτητο χαρακτήρα.
Αντιθέτως η οικονομική πρόοδος ανεστάλη και ουσιαστικά “μαράθηκε” όταν η διαπαιδαγώγηση των παιδιών ήταν τέτοια ώστε να δημιουργεί ενήλικους με έντονα συντηρητικά στοιχεία προσωπικότητας, με δυνατές υποσυνείδητες ανάγκες για “ασφάλεια και σιγουριά” για διατήρηση των κεκτημένων, για αισθησιακές απολαύσεις και καλοπέραση.
Σύγχρονα δεδομένα ψυχολογικών και κοινωνιολογικών ερευνών επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι μέσα από τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης όταν τα βιώματα των νέων γενεών απολήγουν σε δημιουργία συντηρητικής προσωπικότητας, η οικονομική ανάπτυξη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία καθώς τα άτομα αποφεύγουν κάθε ρίσκο και αποζητούν την ασφάλεια και την σταθερότητα που τόσο εύγλωττα εκφράζει το λαϊκό μας ρητό περιγράφοντας την ψυχολογία της απασχόλησης στον Δημόσιο Τομέα ότι... “τρεις κι εξήντα, αλλά βρέξει, χιονίσει η καραβάνα θα γεμίσει!...”
Αντίθετα η δημιουργία δομών προσωπικότητας με έντονη ανάγκη για προσωπική επιτυχία και κοινωνικό-οικονομική βελτίωση κάνει τα άτομα περισσότερο ριψοκίνδυνα, θετικά σε αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και καινοτόμους νεωτερισμούς.
Στη σύγχρονη Ελλάδα εμφανώς η περασμένη γενιά των επιτυχημένων βιοτεχνών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών έδωσε τη θέση της σε μια νέα γενιά που «βολεύτηκε» στη δημόσιο-υπαλληλική νοοτροπία της συντήρησης και διατήρησης των κεκτημένων παρά για ρίσκο και αναζήτηση αλλαγής....
 
http://press-gr.blogspot.com/2011/04/blog-post_8125.html

Οργή Τσοχατζόπουλου για ΠΑΣΟΚ

Οργή Τσοχατζόπουλου για ΠΑΣΟΚ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή των κοινωνικών εκρήξεων | οικονομια | v2.imerisia.gr

H Ελλάδα μπορεί να είναι μόνο η αρχή προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ-Στρως Καν
"Η" Online 15/12/2008 14:14

Η άνιση κατανομή του πλούτου από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο ενδέχεται να οδηγήσει σε εξάπλωση των κοινωνικών αναταραχών, όπως αυτές που σημειώνονται στην Ελλάδα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρως-Καν.

«Αν δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, τότε μπορεί να σημειωθούν κοινωνικές αναταραχές σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ανεπτυγμένων οικονομιών», δήλωσε ο κ. Στρως-Καν, μιλώντας σε συνέδριο για τις σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ισπανίας.

Οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνουν ότι οι ταραχές στο κέντρο της Αθήνας έχουν οδηγήσει σε έντονο προβληματισμό την παγκόσμια οικονομική ελίτ, η οποία φοβάται εξάπλωση της κοινωνικής έκρηξης σε χώρες που έχουν πληγή ιδιαίτερα από την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, όπως -διόλου τυχαία- η Ισπανία.

Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. «Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι πραγματικά μπροστά μας», προέβλεψε.

Σύμφωνα με τον κ. Στρως-Καν η επιβράδυνση της ανάπτυξης αναδυομένων χωρών όπως η Κίνα δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την ύφεση των ανεπτυγμένων χωρών.
Είπε ακόμη πως οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να επιδεινώνονται και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη πριν από τα τέλη 2009, αρχές 2010.

«Το 2009 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά» υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι οι προβλέψεις που το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει τον Ιανουάριο θα είναι πιθανόν χειρότερες από τις προηγούμενες.

Ο κ. Στρως-Καν απηύθυνε έκκληση για μια παγκόσμια πολιτική δημοσιονομικών κινήτρων που να αντιστοιχεί στο 2% του παγκοσμίου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. «Η πιο επείγουσα ανάγκη είναι να δοθεί μια ώθηση σε δημοσιονομικό επίπεδο», εξήγησε

http://www.imerisia.gr/article.asp?cat

ΔΝΤ: Το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία | οικονομια | v2.imerisia.gr

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία (Fiscal Monitor), το ΔΝΤ προειδοποιεί παράλληλα την Αμερική ότι το πρόβλημα του χρέους της αποτελεί ένα μικρό αλλά σημαντικό κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

"Η" Online 13/4 11:45

Το ΔΝΤ ασκεί αυστηρή κριτική στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέτοχό του, για τη συνεχιζόμενη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την έλλειψη αξιόπιστης στρατηγικής σταθεροποίησης του διογκούμενου δημόσιου χρέους τους.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία (Fiscal Monitor), το ΔΝΤ προειδοποιεί παράλληλα την Αμερική ότι το πρόβλημα του χρέους της αποτελεί ένα μικρό αλλά σημαντικό κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

"Αν υλοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος, θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι, συνεπώς, σημαντικό να προχωρήσουν οι ΗΠΑ στη δημοσιονομική προσαρμογή ταχύτερα παρά αργότερα", είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για δημοσιονομικά θέματα κ. Κάρλο Κοταρέλι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα φθάσει φέτος στο 10,8% του ΑΕΠ και θα είναι υψηλότερο από της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των άλλων μεγάλων αναπτυγμένων χωρών.

Οι συνολικές δανειακές ανάγκες του αμερικανικού Δημοσίου - για να καλύψει το τρέχον έλλειμμα και να αναχρηματοδοτήσει το χρέος που λήγει - θα φθάσουν στο 29% του ΑΕΠ, υψηλότερες σε σχέση με της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, που ακολουθούν με ποσοστά πάνω από το 20% του ΑΕΠ τους. Μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες έχει μόνο η Ιαπωνία, με ένα ποσοστό που εκτιμάται στο 56%.

Οι ΗΠΑ αναμένεται ότι θα είναι η μόνη χώρα, μαζί με την Ιαπωνία, με το δημόσιο χρέος τους να αυξάνεται και το 2016, αναφέρει η έκθεση. Το χρέος των αναπτυγμένων οικονομιών θα ξεπεράσει κατά μέσο όρο φέτος το 100% του ΑΕΠ για να φτάσει στο 107% του ΑΕΠ το 2016, υπερβαίνοντας κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες το επίπεδο πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες τα δύο επόμενα χρόνια - η μεγαλύτερη προσαρμογή για τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια - για να καλύψει τη δέσμευσή του ότι θα το περιορίσει στο μισό το 2013. Η έκθεση αναφέρει ότι η αμερικανική οικονομία "φαίνεται αρκετά ισχυρή" για να αντέξει μεγαλύτερη δόση μέτρων λιτότητας και αυξήσεων στη φορολογία, προσθέτοντας ότι το όφελος από το πακέτο παροχών του 2010 είναι πιθανότατα μικρό σε σχέση με το κόστος του.

Το Ταμείο κάλεσε τις ΗΠΑ να δεσμευθούν σε ένα μεσοπρόθεσμο στόχο για το δημόσιο χρέος τους, ο οποίος θα λειτουργεί ως πυξίδα για τη δημοσιονομική πολιτική τους. Ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής των ΗΠΑ είναι η Κίνα, η οποία είχε τον περασμένο Ιανουάριο στην κατοχή της ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 1,15 τρις. δολαρίων, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με 885,9 δις. δολάρια

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=109123158

Το παρασκήνιο του ραντεβού Γιώργου - Σόρος | ειδησεις , πολιτικη | v4.ethnos.gr

Η πορεία της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας με έμφαση σε Ευρωζώνη και χρέος, οι προσπάθειες της Ελλάδας και οι εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική στο επίκεντρο της συζήτησης «E» 5/4

Ο Τζορτζ Σόρος έρχεται συχνά στην Ελλάδα, έχει αρκετούς φίλους - μάλιστα το 2004 ήρθε στην Αθήνα για να παντρέψει τον πολύ καλό του φίλο Στέλιο Ζαβό.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που οργάνωσε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την κλειστή στο κοινό συνάντηση την Κυριακή, με τη συμμετοχή κορυφαίων οικονομικών παραγόντων, επιχειρηματιών, εφοπλιστών και κυβερνητικών στελεχών. Ο κ. Ζαβός (πρόεδρος του Harvard Business School Club of Greece και διευθύνων σύμβουλος επενδυτικής εταιρείας για οικιστικά συγκροτήματα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη) ζήτησε από τον επίσημο προσκεκλημένο, γνωστό μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος να μιλήσει για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις διεθνώς και όχι μόνο.
Συνάντηση μίας και πλέον ώρας με τον Γ. Παπανδρέου είχε χθες ο Τζορτζ Σόρος
Συνάντηση μίας και πλέον ώρας με τον Γ. Παπανδρέου είχε χθες ο Τζορτζ Σόρος
Οι ερωτήσεις ετέθησαν από τους καλεσμένους και προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου - άλλωστε το ενδιαφέρον είχε πασιφανώς και κυρίως, λόγω συγκυρίας, ελληνοκεντρικά χαρακτηριστικά. Την επομένη, χθες το πρωί, ο κ. Σόρος πέρασε την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου και είχε συνάντηση μίας και πλέον ώρας με τον Γ. Παπανδρέου.
Το τετ α τετ με τον «γκουρού των διεθνών αγορών»... διέκοψε ο υπουργός Οικονομικών, όταν ο κ. Παπανδρέου τον κάλεσε στη συνάντηση. Μετά; Δεν έγιναν δηλώσεις.




Οι πληροφορίες λένε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τρία θέματα: τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία (έμφαση στην Ευρωζώνη και στο πρόβλημα χρέους συνολικά και ειδικά για κάποιες χώρες), τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ελληνική οικονομία η χώρα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στη Βόρειο Αφρική. «Δεν μίλησαν για την αναδιάρθρωση χρέους», επαναλάμβαναν επίμονα κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Το προηγούμενο βράδυ, ο κ. Σόρος ρωτήθηκε για όλα και επέλεξε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε κάποιες απαντήσεις του. Αντιθέτως εμφανίστηκε λάβρος κατά της Γερμανίας και των ισχυρών της Ευρωζώνης που «συμπεριφέρονται με αλαζονεία, που δείχνουν άγνοια Ιστορίας και κακή αντίληψη των προβλημάτων». Αν και αναγνώρισε λάθη των μικρών χωρών που «τις οδήγησαν στο δημοσιονομικό πρόβλημα», τόνισε ότι η «Ευρώπη πρέπει να είναι ενιαία και όχι κλαμπ των ισχυρών χωρών».
Επεσήμανε το έλλειμμα θεσμών στην Ευρωζώνη και... προειδοποίησε ότι «αν δεν λάβουν γρήγορα και συντεταγμένα αποφάσεις, η κατάσταση θα... ξεφύγει». Βέβαια -και αυτό αφορούσε και στην Ελλάδα- ο κ. Σόρος εκτίμησε ότι η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να είναι κοντά στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι στην Αμερική (και τη διοίκηση Ομπάμα) το κλίμα είναι απολύτως θετικό και υπέρ της χώρας μας.
«Θύμισε» δε το ταξίδι του Τ. Γκάιτνερ στο Βερολίνο, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, όπου πίεσε την Α. Μέρκελ για την επιμήκυνση κ.ά. «Η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Ελλάδα είναι τεράστια και πρέπει να βοηθηθεί από την Ευρώπη», τόνισε ο μεγαλοεπενδυτής και «άναψε κόκκινο»:
«Οι αποφάσεις της ΕΕ για μετά το 2013 δημιουργούν κενό, από τώρα μέχρι τότε». Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Τζ. Σόρος έκανε... απαξιωτικά σχόλια για «ηγεσίες της Ευρώπης», ενώ εξήρε την ελληνική προσπάθεια, χωρίς «προφητείες» αλλά διαχέοντας αισιοδοξία στην αίθουσα.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Οι παρόντες και το κλίμα
Στην αίθουσα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τα «φώτα» εστίασαν την περισσότερη ώρα στον Τζορτζ Σόρος και τον Γ. Παπακωνσταντίνου ?ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο λογαριασμός βγαίνει» κι ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα με σαφή στόχο και «θα τα καταφέρει». Ηταν εκεί ο Π. Ευθυμίου (με την ιδιότητα του προέδρου του ΟΑΣΕ) και ο Γ. Πανάρετος, ο Στ. Μάνος, ενώ από τη ΝΔ είχε προσκληθεί ο κ. Στ. Δήμας. Παρόντες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, οι βιομήχανοι κ. Παπαλεξόπουλος, Στασινόπουλος, Μάνεσις κ.ά., εφοπλιστές όπως ο κ. Τσάκος, οι εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών, όπως οι κ. Καλλιτζάντζης, Περιστέρης, οι κ. Νανόπουλος, Μαρινόπουλος και οι πρέσβεις της Αμερικής, της Κίνας και της Βραζιλίας.
Γ. Παπακωνσταντίνου
Δεν είναι λύση η αναδιάρθρωση του χρέους
Μπορεί ο Τζορτζ Σόρος να απέφυγε να λάβει σαφή θέση για το «καυτό» και πολυσυζητημένο θέμα της αναδιάρθρωσης, αλλά ο Γ. Παπακωνσταντίνου όταν ρωτήθηκε στην «κλειστή συνάντηση» της Αθήνας την Κυριακή, παρουσίασε το «γιατί» η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα.
Στη λίμνη Κόμο και στο ξενοδοχείο «Villa d' Este», ένα εικοσιτετράωρο πριν σε ένα επίσης «κλειστό» φόρουμ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε κορυφαίες επαφές. Συζήτησε για τις εξελίξεις και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Το θέμα του Συνεδριου που συμμετείχε ήταν ευρύτερο και αφορούσε τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, που διοργάνωσε ο οίκος Ambrosetti στην ιταλική κωμόπολη Τσερνόμπιο.
Με τον Ρουμπινί
Εκεί ο υπουργός Οικονομικών ?έφτασε την Παρασκευή και έφυγε την Κυριακή το πρωί? είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει από κοντά με κορυφαίους παράγοντες. Οπως με τον διεθνή οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι, που ως γνωστόν είχε «προφητεύσει» τη χρεοκοπία της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή», λέγεται ότι δήλωσε χθες ο Ν. Ρουμπίνι, ο οποίος οι πληροφορίες τονίζουν ότι άκουσε με προσοχή την ανάλυση του Ελληνα υπουργού. Στο Συνέδριο της λίμνης Κόμο λένε οι πληροφορίες ότι ο κ. Παπακωνσταντινου αναζήτησε και βρήκε αρκετούς «συμμάχους» που έχουν την άποψη ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι... καλή ιδέα. Αντάλλαξε απόψεις δε με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Τζούλιο Τρεμόντι, τον πρόεδρο της Deutsche Bank κ. Τζόζεφ Ακερμαν και το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ. Μπίνι Σμάγκι.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Αναδιάρθρωση και «απεχθές χρέος»: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Share

Πρέπει να κηρυχθεί το ελληνικό χρέος ως «απεχθές»;

Στο Debtocracy του Χατζηστεφάνου υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για το πότε και πώς χαρακτηρίζεται ένα χρέος «απεχθές» (δείτε μετά το 33:00). Καθώς και η πληροφορία-κλειδί ότι αυτή την πρακτική της κήρυξης ενός χρέους ως «απεχθούς» λανσαρίστηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ και εφαρμόστηκε σε αρκετές χώρες που βρέθηκαν υπό την επιρροή τους.

Άραγε να το έκαναν αυτό οι ΗΠΑ από καλοσύνη για τις χώρες αυτές;

Η ελληνική δημοσιονομική κρίση έθεσε με πρώτη φορά τόσο έντονα με όρους καθημερινότητας το ερώτημα, αν η Ελλάδα θα πορευτεί στη διεθνή κοινωνία ως πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, ή αν θα πορευτεί ως πολιτικό και οικονομικό προτεκτοράτο.

Βλέπουμε όλοι, με αφορμή το πώς διοικεί η τρόικα τη χώρα, πώς είναι να είσαι οικονομικό προτεκτοράτο. Μας το περιέγραψε με αρκετή ακρίβεια και ο «οικονομικός δολοφόνος» Πέρκινς.

Δεν συμφωνώ με την κήρυξη του χρέους ως απεχθούς για πολλούς λόγους. Καταρχάς, δεν πιστεύω ότι το χρέος μας είναι απεχθές. Μπορεί αρκετά από τα λεφτά του χρέους να τα έφαγαν οι διεφθαρμένοι κυβερνήτες μας, όμως πάρα πολλά από αυτά τα χρήματα φαγώθηκαν από το «λαό». Από πολύ συγκεκριμένο τμήμα του.

Από σχετικά νεαρούς και νεαρές δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς που είχαν διοριστεί επί «δεξιάς» και που ο Ανδρέας επειγόταν να τους διώξει από τον κρατικό μηχανισμό για να φέρει πρασινοφρουρούς. Χιλιάδες συντάξεις δόθηκαν σε τριαντάρηδες και σαραντάρηδες για να αλωθεί στη συνέχεια το κράτος από τους πράσινους εποίκους.

Από τη γιγάντωση του δημόσιου τομέα που επήλθε μετά τους ατελείωτους διορισμούς πράσινων οπαδών.

Το χρέος και οι αιτίες του ελλείμματος δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του 1980. Η ΝΔ το 1990 κληρονόμησε έλλειμμα περί το 20% του ΑΕΠ (αλήθεια, γιατί τότε δεν μας χρειάστηκε το ΔΝΤ;) και τεράστια ποσά κρατικών εγγυήσεων υπέρ των ΔΕΚΟ που κατέπιπταν μέχρι το 1993, για να φτάσει σταδιακά το χρέος στο 110% του ΑΕΠ. Το 1993 η ΝΔ παρέδιδε στην επόμενη κυβέρνηση Παπανδρέου έλλειμμα 13% (από περίπου 20% που το παρέλαβε). Οι παροχές της δεκαετίας του ‘80 εξακολουθούσαν, δομικά, να παράγουν χρέος. Έλλειμμα 20% σημαίνει ότι κάθε χρόνος το χρέος ανεβαίνει, καταρχήν, κατά 20%!

Να ποιοι τα φάγανε!

Δεν ήταν μόνο από την διαφθορά ολίγων που δημιουργήθηκε το χρέος. Ήταν και από τον εκμαυλισμό του φρονήματος του λαού… Αν απευθυνόταν στους Πασόκους, τότε ο Πάγκαλος είχε δίκιο. Μαζί τα φάγανε… Και γι’ αυτό δεν λέει να περάσει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο στις έρμες τις δημοσκοπήσεις…

Τα μεγάλα ποσά η διαπλοκή τα έφαγε αργότερα, κυρίως επί του «καταλληλότερου» Σημίτη. Τότε όμως, μέχρι το 2000, γινόταν παράλληλα και σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, που αν αξιοποιούνταν καλύτερα, θα είχαν μειώσει το χρέος.

Πάντως δεν δημιουργήθηκε τότε το μεγάλο χρέος. Το χρέος το δημιούργησε ο Ανδρέας. Και το μοίρασε κυρίως στους Πασόκους. Στο «λαό».

Αναδιάρθρωση και «απεχθές χρέος»: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Εδώ έρχεται η ιστορία της περίφημης «αναδιάρθρωσης». Τι κοινό έχουν και η αναδιάρθρωση και το «απεχθές» χρέος; Και οι δύο οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: Να μην πληρώσουμε ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας. Τι ωραία, ε; Αυτό σκέφτονται και συναρπάζονται, και οι υπέρμαχοι της «αναπόφευκτης» αναδιάρθρωσης, και οι υπέρμαχοι του χαρακτηρισμού του χρέους ως «απεχθούς».

Η διαφορά είναι ότι η αναδιάρθρωση θα επιβληθεί από την τρόικα, ενώ η κήρυξη του χρέους ως «απεχθούς» μοιάζει πολύ αγνωστική και θα επιβληθεί (νομίζουν όλοι), «από το λαό».

Εδώ έρχεται η πληροφορία-κλειδί του debtocracy: Απεχθές κηρύχθηκε το χρέος συνήθως με τις πλάτες των ΗΠΑ. Και ξαναθέτουμε το ερώτημα: Γιατί άραγε; Από καλοσύνη;

Βασικό δόγμα αυτής της παλιοζωής, που πολλοί έχουν την τάση να ξεχνάνε είναι το καπιταλιστικό: there is no such thing as a free lunch. Ακόμη και αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε ως δόγμα της παλιοζωής, ας το πιστέψουμε ως δόγμα του καπιταλισμού: Τίποτε δεν θα μας δώσουν δωρεάν. Κυρίως: Τίποτε δεν θα μας δώσουν για το καλό μας. Θα μας δώσουν, ό,τι μας δώσουν, για το δικό τους καλό!

Ευθεία αναδιάρθρωση θα σημαίνει, πολύ απλά, υποταγή της χώρας για πάντα στις δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, δηλαδή, της παγκόσμιας οικονομικής δικτατορίας. Σε αντάλλαγμα, φυσικά, του «δώρου» να μας «χαρίσουν» ένα μέρος του χρέους.

Θα είναι το ακριβό «δώρο» που θα έχει δεχθεί ο ελληνικός λαός στη μακραίωνη ιστορία του…

Ας πάρουμε όμως τώρα την άλλη εκδοχή: Συναρπάζεται ο λαός και όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις από τη δυνατότητα κήρυξης του χρέους ως «απεχθούς», η «Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τάδε ποσοστό του χρέους είναι απεχθές, τα πουλημένα μήντια ξεσηκώνονται, ο λαός κατεβαίνει σε διαδηλώσει και, τελικά, οι τροϊκανές δυνάμεις «αναγκάζονται» να επιτρέψουν να κηρυχθεί το χρέος απεχθές.

Ευχαριστημένοι όλοι; Όλοι!

Εχμ, με μια υποσημείωση: Ότι σε αντάλλαγμα της διαγραφής ενός μέρους του «απεχθούς» χρέους, θα έχουμε υποταχθεί και πάλι στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση…

Ακριβώς όπως και με την αναδιάρθρωση!

Αλλά εδώ το εξαρχής επιδιωκόμενο αποτέλεσμα θα έχει επιτευχθεί με τη συμμαχία και την πρόθυμη συνδρομή των αντιμνημονιακών δυνάμεων!

Κάπως έτσι την πάτησαν και οι υπερπατριώτες το 1974… Τους χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί για να αλώσουν την Κύπρο. Οι εχθροί μας το ξέρουν πολύ καλά το παιχνίδι…

Λύση υπάρχει!

Έχουμε βαρεθεί να το φωνάζουμε: Μπορούμε και να μην χρεωκοπήσουμε, και να βγούμε από το Μνημόνιο.

Προϋπόθεση είναι, η Ελλάδα να πιστέψει στις δυνάμεις της, να πιστέψει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της μόνη της, χωρίς κηδεμόνες. Ότι μπορεί να αλλάξει το σάπιο, πελατειακό, κατ’ ουσίαν ολιγαρχικό σύστημα διακυβέρνησης που έχει σήμερα και να απεγκλωβιστεί από ντόπιους και ξένους προστάτες.

Ότι μπορεί να κυβερνηθεί για το συμφέρον του λαού και να διαχειριστεί το κοινό ταμείο του λαού, για το συμφέρον του λαού και μόνον.

Αν το κοινό ταμείο χρησιμοποιηθεί σωστά, φτάνει και περισσεύει για να φτιάξει πλεονάσματα και να διαχειριστεί σωστά το υπάρχον χρέος. Και, μεσο-μακροπρόθεσμα, να το ξοφλήσει κιόλας.

Ας μην κάνουμε σύγκριση με την περίπτωση Κορέα. Ο Κορέα χρησιμοποίησε την κήρυξη του χρέους ως «απεχθούς» για να επιτύχει την άρνηση πληρωμής του χρέους προς το συμφέρον της χώρας. Ενός χρέους, όμως, που δημιουργήθηκε εξαρχής ως εργαλείο υποταγής.

Σε εμάς το χρέος δεν δημιουργήθηκε ως τέτοιο (με την πιθανή εξαίρεση του καινούργιου, μνημονιακού χρέους των 110 δις), αλλά χρησιμοποιείται εκ των υστέρων ως τέτοιο, ως εργαλείο, δηλαδή, υποταγής.

Και πώς χρησιμοποιείται ως εργαλείο υποταγής; Μα κάνοντας κυρίαρχη την άποψη ότι «το ελληνικό χρέος είναι πολύ μεγάλο για να αποπληρωθεί, άρα, πρέπει με κάποιον τρόπο να μειωθεί».

Μην τους ακούτε! Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα των ανθρώπων του Μνημονίου: «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, άρα χρειαζόμαστε Μνημόνιο». Το επόμενο στάδιο είναι: «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, άρα, χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση».

Σήμερα, οι οπαδοί της κήρυξης του χρέους ως απεχθούς υιοθετούν, κατά βάθος, το βασικό επιχείρημα των ανθρώπων του Μνημονίου: «δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα»! Με τη διαφορά ότι, αντί στο συμπέρασμα να συμπληρώνουν «χρειαζόμαστε Μνημόνιο», ή «χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση», συμπληρώνουν ότι «πρέπει να κηρυχθεί το χρέος απεχθές».

Αδέρφια, ο Ισημερινός είναι εξαίρεση. Εδώ είμαστε ο κανόνας: Ο κήρυξη ενός κρατικού χρέους ως «απεχθούς» γίνεται συνήθως για να γίνει το κράτος αυτό προτεκτοράτο!

Και εδώ πάνε να μας τη φέρουν με τη δική μας αγωνιστική συνδρομή!

Αυτό που πρέπει να πάρουμε από το παράδειγμα του Ισημερινού και του Κορέα, είναι η ανυποχώρητη στάση για το εθνικό συμφέρον της χώρας μας και του λαού της.

Στο πλαίσιο αυτό, στην περίπτωση της Ελλάδας θα πρέπει να προτιμηθεί, αν χρειαστεί, η ευθεία και έντιμη στάση πληρωμής του χρέους, όχι τόσο ως τελική στόχευση (εκτός βέβαια και αν μας εξαναγκάσουν), όσο, κυρίως, ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Το παιχνίδι με το «απεχθές» χρέος είναι, αντιθέτως, εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι αποτελεί μέρος, αποτελεί βολική εναλλακτική, του αρχικού σχεδίου τους!

Και, κυρίως, εδραιώνει ακόμη περισσότερο παντού το προπαγανδιστικό υπόβαθρο της υποταγής μας: «Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας»!

Η αντίστασή μας πρέπει πρωτίστως να είναι νοητική.

Και η λύση δεν θα είναι εύκολη. Θα περάσει μέσα από πολύ αγώνα και όχι μέσα από μια φαινομενικά «ανώδυνη» και «ευχάριστη» διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους μας ως «απεχθούς».

Επώνυμος

This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.

2 σχόλια στο Αναδιάρθρωση και «απεχθές χρέος»: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ηλίας Πιερίδης είπε:

Πολύ καλή η αποσαφήνιση μεταξύ των οικονομικών και νομικών όρων “αναδιάρθρωση” – “απεχθές χρέος”, αλλά γιατί όπως αναφέρετε παραπάνω:
-” Η κήρυξη ενός κρατικού χρέους ως «απεχθούς» γίνεται συνήθως για να γίνει το κράτος αυτό προτεκτοράτο!” ? και πώς ?
- και πώς, επώδυνα μεν αλλά με ίδια μέσα θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος ?
- γιατί οι Ιρλανδοί και Πορτογάλοι, μολονότι “κάποιοι” πολιτικοί τους παλληκαρίζουν, εντάσσονται στον μνημονιακό μηχανισμό προκειμένου να μην κάνουν στάση πληρωμών?
- Ποιά η λυδία λίθος προκειμένου να ισίωσουν όλες οι διαρθρωτικές στρεβλώσεις -αγκυλώσεις – νοοτροπίες (από το ευτελές θέμα του ώραρίου των φαρμακεμπόρων – τοκογλύφων, έως την καθεστωτική νοοτροπία του κάθε ιζνογκουντ – δημάρχου και από εκεί ώς την σαθρή και αραχτή δημόσια διοίκηση?
-Ποιός ο Αλχημιστής πολιτικός που θα πάρει όλο το παιχνίδι πάνω του και θα τα βάλει με όλους και με όλα?

Ευχαριστώ

Επώνυμος είπε:

1) Θα γίνει το ίδιο όπως και με την περίφημη “αναδιάρθρωση”. Πώληση των βασικών υποδομών (ενέργεια, νερό, οδικά δίκτυα), εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος στις ξένες τράπεζες, ορισμός ξένων εγκαθέτων (π.χ., “για την καταπολέμηση της διαφθοράς”, αφού είμαστε “διεφθαρμένοι”) σε κάθε σημείο της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εδώ θα είμαστε και θα τα δούμε, αν συμβούν. Πάντως έχουν συμβεί σε όλα τα σύγρονα προτερκοτράτα (π.χ., Κόσοβο).

2) Το “επώδυνο” είναι πολύ λιγότερο επώδυνο από τις λύσεις του Μνημονίου και της αναδιάρθρωσης, διότι με τις δύο αυτές λύσεις θα δυσκολευτούμε πολύ περισσότερο, αφού θα βάλουμε τους ξένους στο κεφάλι μας ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Περισσότερο “επώδυνες” όταν λέω, εννοώ ότι δεν έχουν το “εύκολο” στοιχείο της διαγραφής ενός μέρους του χρέους. Πρέπει πολύ απλά να ξαναλιτουργήσει η οικονομία μας και να καταργηθεί το πελατειακό κράτος. Το τελευταίο είναι το δύσκολο, αλλά είναι μονόδρομος.

3) Η Νέα Τάξη έχει τεράστιες δυνατότητες παρέμβασης και η μεγάλη διαφορά μας με την Πορτογαλία και την Ισπανία είναι ότι η κοινωνία μας είναι πολύ λιγότερο ώριμη για να αντισταθεί στους σχεδιασμούς, σε σχέση με αυτές τις κοινωνίες. Παρόμοιοι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί αναπτύχθηκαν και εκεί, αντιστάθηκαν λίγο περισσότερο και λίγο καλύτερα, αλλά τελικά και οι πολιτικοί εκεί είναι το ίδιο ξεπουλημένοι εις βάρος της χώρας τους. Άσε πυο, τελικά, προβληματίζομαι μήπως δεν έχουν και συναίσθηση του πού πάει το πράγμα. Κανένας φυσικά δεν ξεκινάει να σε “σώσει” λέγοντάς σου “θα σε κάνε προτεκτοράτο”. Όμως αυτό θέλουν να κάνουν και νομίζω ότι στην περίπτωσή μας είναι πλέον προφανές.

4) Θέσπιση σωστών νόμων και εφαρμογή τους από κυβέρνηση και δικαιοσύνη. Το θέμα δεν είναι το ωράριο των φαρμακείων (άλλη καθεστωτική προπαγάνδα), το θέμα είναι η σωστή συνταγογράφηση. Αν υπάρχει πολιτική βούληση και θάρρος, θα βάλει μια σωστή κυβέρνηση χέρι στις πανίσχυρες φαρμακευτικές εταιρίες, που εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, όχι στους φαρμακοποιούς. Θα δώσει χώρο στο να κάνουν εταιρίες υψηλής εχνολογίας οι άπειροι λαμπροί επιστήμονες που έχουμε και θα κάνει πέρα τις διαπλεκόμενες εταιρίες απο της δημόσιες προμήθειες. Όσο διατηρείς τους διαπλεκόμενους στη ζωή, πώς να πάει μπροστά μετά ο ικανός; Δεν έχει χώρο. Και ψάχνει να μεταναστεύσει. Και, τέλος, έμφαση στην εφαρμογή του ΣΩΣΤΟΥ και οχι στην εφαρμογή διαδικασιών. Τι να τους κάνω τους ατελείωτους γραφειοκρατικούς ελέγχους, όταν τελικά δεν διασφαλίζουν το σωστό. Να προσανατολιστεί ο δημόσιος υπάλληλος στην τήρηση του σωστού.

5) Μόνο το Σαμαρά ξέρω και ελπίζουμε να μην μας διαψεύσει.