Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Τα Υ/Β του Πολ. Ναυτικού. Η ιστορία συνεχίζεται

Αυτή είναι η σκοπιά που έχει ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 11 Σεπτ 2008.
ΣΓΣ

Γιαβάς γιαβάς θα πάρουν ότι θέλουν ...

Η μέχρι σήμερα ενδοτική (ως φαίνεται) στάση του κ. Χριστόφια θα έχει ως συνέπεια να ... δικαιωθεί η τουρκική εισβολή και κατοχή και τότε ΟΥΕ ΤΟΙΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙΣ.

ΣΓΣ

Έσπασε το εμπάργκο δηλώσεων ο Ταλάτ

Επιμένουν σε τουρκικό ιδρυτικό κράτος

Προβλήματα στο θέμα των περιουσιών

Προεδρικό Συμβούλιο με συμμετοχή τεσσάρων Ελληνοκυπρίων και τριών Τουρκοκυπρίων καθώς και πρόεδρο και αντιπρόεδρο που θα εναλλάσονται κάθε 12 μήνες ζητά η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ. Η εφημερίδα η οποία αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, στην οποία άρχισε η συζήτηση της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, κάνει λόγω για πρόοδο.

Αναφέρεται επίσης σε τουρκικό ιδρυτικό κράτος το οποίο να εκπροσωπείται κατά ένα τρίτο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με την Μιλλιέτ, η Ε/κ πλευρά ζητεί Πρωθυπουργικό σύστημα και εκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου από τους πολίτες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. 

Στην εκ περιτροπής προεδρία η Ε/κ πλευρά ζητεί Ε/κ πρόεδρο για 4 χρόνια και Τ/κ για 2. ζητεί επίσης όπως το Υπουργικό αποτελείται από 6 Ε/κ και 3 Τ/κ και όπως η τουρκοκυπριακή ομοσπονδιακή πολιτεία εκπροσωπείται κατά ? στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εξάλλου ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παραβιάζοντας το εμπάργκο δηλώσεων για τις απευθείας διαπραγματεύσεις, λίγο μετά τη χθεσινή συνάντηση, παραχώρησε συνέντευξη στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων με τους Ελληνοκυπρίους. Ανέφερε επίσης ότι το θέμα των περιουσιών, θα πάρει περισσότερο χρόνο για να επιλυθεί, καθώς αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν θέλησε να κάνει καμία πρόβλεψη για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί έως ότου οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Σχετικά με το καθεστώς των εγγυήσεων ο κ. Ταλάτ είπε: "Πρόκειται για διεθνή συμφωνία. Αν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές συμφωνήσουν να τεθεί τέρμα στη συμφωνία εγγυήσεων μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά θα πρέπει να πείσουν εμάς και την Τουρκία.'' τόνισε ο κ. Ταλάτ. 

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. "Η Τουρκία δεν επενέβη στο νησί για το τίποτα το 74. Όλος ο κόσμος το γνωρίζει αυτό. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία άργησε. Θα έπρεπε να είχε επέμβει το 1963 ή το 1964. Τότε δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να το κάνει αλλά έδειξε τότε εξαιρετική υπομονή για τα γεγονότα στην Κύπρο" ισχυρίστηκε. ''Το 1974 δεν υπήρχε άλλη επιλογή" ισχυρίστηκε ο κ. Ταλάτ.

Εξάλλου, κατά τη συνέντευξή του σήμερα στους Financial Times, την οποία παραχώρησε πριν τη χθεσινή έναρξη των απευθείας συνομιλιών, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επαναφέρει την προοπτική των νέων χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας.

Είμαι της ιδέας ότι δεν θα είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε τα πάντα μέχρι το τέλος του έτους, γι' αυτό θα χρειασθούμε κάποιου είδους βοήθεια, εάν όχι επιδιαιτησία, είπε ο τουρκοκύπριος ηγέτης. 

Καλεί μάλιστα την Ε.Ε. να ενθαρρύνει τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι μετά την ένταξή τους στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται τη λύση, όπως αναφέρει. Σημειώνει τέλος ότι για τον ίδιο, στις συνομιλίες τα ακανθώδη ζητήματα είναι το περιουσιακό, το εδαφικό και ο διαμοιρασμός εξουσίας.

iKypros

12/09/2008

Ψυχρός Πόλεμος Νο2

Από τη σύντομη είδηση που ακολουθεί εκτιμαται ότι οι ΗΠΑ πουλάνε "τσαμπουκά" χωρίς περιεχόμενο. Σας δίναμε σας δίναμε βαρέλι δίχως πάτο.
Ένας θαυμάσιος (;) τρόπος να δοκιμάσουν τα νεύρα και τα όρια ανοχής της αρκούδας. Πάντως, ποιος είναι ο "πρώτος χειρών αδίκως;" και έχει ξεκινήσει, για τα καλά, τον ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ;
ΣΓΣ
























ΠΟΝΤΙΚΙ 11/09/2008

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ...

Τρίτη, 9 Σεπτέμβριος 2008

Οι Έλληνες χθες, σήμερα , αύριο


Ξεφυλλίζοντας τον Κυριακάτικο Τύπο τράβηξε την προσοχή μου ένα άρθρο του Σαράντη Μιχαλόπουλου σχετικά με μια επιστολή που είχε γραφεί το 60 προ Χριστού, δηλαδή πριν 2.068 χρόνια και αφορούσε τους Έλληνες.

Συντάκτης της επιστολής, αναφέρει ο εξαίσιος δημοσιογράφος, ήταν ο επιφανής Ρωμαίος ρήτορας Κικέρων Μάρκος Τούλιος και αποδέκτης ο φίλος του Τίτος Πομπώνιος ο επιλεγόμενος Αττικός.

Αν διάβαζε κάποιος σήμερα την επιστολή, θα νόμιζε ότι έχει γραφεί στις ημέρες μας και ότι αναφέρεται στους σημερινούς σύγχρονους Έλληνες .

Ο Κικέρων περιγράφει τον Έλληνα ως εγωιστή, αυθαίρετο και ατίθασο, με αδύνατη μνήμη, αλλά και αληθινά ελεύθερο.

Το ελληνικό άτομο γράφει ο Ρωμαίος διανοητής, περιφρονεί τον νόμο και δεν παραδέχεται άλλη κρίση παρά την ατομική του, που δυστυχώς στηρίζεται σε ατομικά κριτήρια.

Θες να σαγηνέψεις την Εκκλησία του Δήμου σε μια πόλη ελληνική; Πες τους: Σας υπόσχομαι αλλαγή.

Οι Έλληνες λίγα πράγματα σέβονται και σπάνια όλοι τα ίδια. Για να κρίνουν αν ένας νόμος είναι δίκαιο, θα τον μετρήσουν με το μέτρο της προσωπικής τους περίπτωσης.

Ο εγωκεντρισμός αφαιρεί από τον Έλληνα τη δυνατότητα να είναι δίκαιος. Το πάθος του εγωισμού τον εμποδίζει να ασχολείται με τον άλλο, να συνεργάζεται μαζί του. Στον κάθε Έλληνα τα ιδανικά είναι ατομικά και όχι συλλογικά .

Ο Κικέρων μιλάει ακόμη για τη «λεπτοκαμωμένη συκοφαντία» τονίζοντας ότι «είναι το αγχέμαχο (σ.σ. το κατάλληλο για μάχη σώμα με σώμα) με το οποίο πολεμάει ο ανάξιος τον άξιο, ο ουσιαστικά αδύνατος τον ουσιαστικά δυνατό».

Τα δεινά, όσα υποφέρανε έως τα σήμερα οι Έλληνες, μα θαρρώ και όσα υποφέρουν στο μέλλον, έχουν κύρια και πρώτη πηγή τη φιλοπρωτία, τη νόμιμη θυγατέρα του τρομερού εγωισμού.

Πρόθεσή τους συνήθως δεν είναι να ξεπεράσουν σε αξιότητα ή και σε καλή φήμη τον αντίπαλο τους, αλλά να τον κατεβάσουν στα μάτια του κόσμου κάτω από τη δική τους θέση, όποια και είναι αυτή.

Μια που εγώ, λέει ο Έλληνας, δεν είμαι άξιος να ανέβω ψηλότερα από σένα, τότε τουλάχιστον και εσύ να μην ανέβεις ψηλότερα από μένα. Στον χαρακτήρα, στο ήθος φωλιάζει η αρρώστια.

Τελειώνοντας την επιστολή του ο Κικέρων αναφέρεται στους οπαδούς των ηγετών και επισημαίνει ότι «ελάχιστοι είναι οπαδοί από πίστη ιδεολογική ή από πίστη στον ηγέτη».

Οι πολλοί είναι πειθαναγκασμένοι από τα πράγματα, γιατί ατύχησαν, γιατί βαρέθηκαν ή λιποψύχησαν.

Μα και αυτοί που μένουν και όσο μένουν οπαδοί προσπαθούν συνεχώς να αναποδογυρίσουν την τάξη της ηγεσίας και να διευθύνουν τον ηγέτη από το παρασκήνιο .

Γι` αυτό και βλέπεις τόσο συχνά να είναι περιζήτητοι οι μέτριοι ηγέτες, που προσφέρονται ευκολότερα στην παρασκηνιακή ηγεσία των οπαδών τους.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει σημασία ποιος είναι ο ηγέτης, αλλά ποιοι εκ του αφανούς τον διευθύνουν.

Αντίθετα σπανίζουν οι ηγέτες που θα πάνε αντίθετα από τις πολιτικές φατρίες των συμφερόντων και την γνώμη των οπαδών τους.

Η επιστολή του Κικέρωνα για τους Έλληνες είναι ένα κείμενο –μνημείο.

Τόσο χρονικά μακρινή, μα τόσο περιγραφικά κοντινή.

Από το politis.gr

Μήνυση Γ. Καρατζαφέρη κατά Σ. Χατζηγάκη, Γ. Σανιδά κ

Μήνυση Γ. Καρατζαφέρη κατά Σ. Χατζηγάκη, Γ. Σανιδά κ

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Γνωρίζετε αν υπήρξε μια κάποια αντίδραση...;

Μια συντεχνία κρατάει σε ομηρία τη χώρα

 

Οι επίορκοι εφοριακοί, κυρίαρχοι των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι υπεύθυνοι για την αδυναμία του κράτους να συλλέξει έσοδα

Του Νικου Νικολαου

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ένας παντοδύναμος οικονομικός υπουργός είπε σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του, μεταξύ πολλών άλλων, ότι «δεν είναι επιτρεπτό ο προϋπολογισμός να τελεί υπό την ομηρία της κάστας των εφοριακών» Τη μεθεπομένη ακριβώς ήλθε στο σπίτι του υπουργού το ραβασάκι που τον καλούσε να περάσει από την Εφορία της γειτονιάς του «δι’ υπόθεσίν του!». Κάτι ανάλογο δηλαδή με τα ραβασάκια που έπαιρναν στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70 οι αριστεροί που καλούνταν στο οικείο παράρτημα ασφαλείας «δι’ υπόθεσίν των». Και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση ο στόχος ήταν κοινός, η τρομοκράτηση των πάντων ώστε να μην μιλούν για τη θρασεία συντεχνία που κλέβει τους πολίτες και το κράτος ή να μην αψηφούν το αστυνομικό κράτος.

Και οι μεν αριστεροί χάρις στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και προπαντός τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν τρομοκρατούνται πλέον από την αστυνομία, εκατοντάδες όμως, αν όχι χιλιάδες φορολογούμενοι, μεσαίοι αλλά και μεγάλοι, ακόμη και σήμερα, αν δεν πληρώσουν φόρο υποτελείας στη συντεχνία εφοριακών ή τελωνειακών, δεν μπορούν να ασκήσουν απερίσπαστοι την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, να προκόψουν και να κερδίσουν εντίμως. Είναι όλοι στο έλεος μιας κάστας που με πρόσχημα τον έλεγχο των λογιστικών βιβλίων μπορεί να τους κάνει τον βίο αβίωτο, αναστατώνοντας την επιχείρηση με τρομοκρατικούς ελέγχους και απειλώντας τον επιχειρηματία με εξοντωτικά πρόστιμα. Γι’ αυτό, και δυστυχώς όλοι σχεδόν οι επιχειρηματίες όταν καταφθάνει στο γραφείο ο έλεγχος της Εφορίας σπεύδουν να δώσουν το καθιερωμένο μπαξίσι στους ελεγκτές για να τους κλείσουν τα βιβλία.

Καμόρα διεφθαρμένων

Η διαφθορά, δυστυχώς, θέλει δύο για να ολοκληρωθεί και συνεπώς δεν φταίει μόνο ο εκβιαστής εφοριακός, αλλά και ο επιχειρηματίας που ίσως καταλήγει στον συμβιβασμό γιατί και αυτός έχει τις ενοχές του. Στον περυσινό φορολογικό νόμο περιελήφθη διάταξη στην οποία αναφερόταν ότι όποιος επιχειρηματίας καταγγείλει εφοριακό για εκβίαση και δωροληψία, έχει για τρία ολόκληρα χρόνια φορολογική ασυλία. Ε! λοιπόν με εξαίρεση έναν κομμωτή του Κολωνακίου δεν ευρέθη άλλος επιχειρηματίας να καταγγείλει. Και αυτό γιατί ξέρει ότι η καμόρα των διεφθαρμένων θα τον εκδικηθεί και όσοι θα τον ελέγξουν στα επόμενα χρόνια θα είναι χειρότεροι από αυτόν που κατήγγειλε.

Δυστυχώς, η συντεχνία των εκβιαστών, τα μέλη της οποίας ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και στα άλλα κόμματα και συνεπώς έχουν πολιτική ασυλία και προστασία σε οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή, είναι τόσο σφιχτοδεμένα και με τέτοια αλληλεγγύη μεταξύ τους, που κυριολεκτικά έχουν αποθρασυνθεί. Το 2006 έγραψα στη στήλη μου στην «Καθημερινή» μια συνταρακτική ιστορία που μου είχε διηγηθεί ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ξενοδοχείου της Αθήνας. Οπως μου είχε πει, μια ωραία πρωία τους επεσκέφθη μια διευθύντρια εφοριακός για τον ετήσιο τακτικό έλεγχο των βιβλίων της εταιρείας. Είπε λοιπόν στα στελέχη του λογιστηρίου: «Ακούστε με, θα σας διευκολύνω συντομεύοντας τον έλεγχο και σε δύο ημέρες θα τον έχω υπογράψει για το καλώς έχειν. Ομως και εσείς θα με διευκολύνετε με ένα παχυλό φακελάκι. Διαφορετικά θα σας βγάλω τον αδόξαστο για μήνες και μήνες και θα τρέχετε στα φορολογικά δικαστήρια, αφού όμως πρώτα θα πληρώσετε την τσουχτερή προκαταβολή». Και ο ξενοδόχος μού προσέθεσε: «Εκείνο που είναι εντυπωσιακό στην όλη αυτή υπόθεση, είναι ότι η ερίτιμος αυτή κυρία γνώριζε πολύ καλά ότι συνδέομαι με μακρόχρονη προσωπική φιλία με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και ότι άπαξ της εβδομάδας παίζω γκολφ με τον πολιτικό της προϊστάμενο, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και συνεπώς θα πληροφορήσω και τους δυο για τον εκβιασμό της. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν την εμπόδισε να ζητήσει φακελάκι. Είναι απίθανο το θράσος και η αλαζονεία αυτών των ανθρώπων». Να προσθέσω πάντως με θλίψη ότι και ο μεγαλοξενοδόχος συνεμορφώθη με το πανελλήνιο έθιμο και επλήρωσε τα λύτρα!

Στο σημείο αυτό υποχρεούμαι να κάνω μια διευκρίνιση που ίσως θα έπρεπε να τη βάλω και στην αρχή αυτού του σημειώματος. Στις εφορίες, τα τελωνεία αλλά και την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών υπηρετούν 17.000 υπάλληλοι. Προς Θεού λοιπόν να μην αδικήσουμε τη συντριπτική τους πλειοψηφία που είναι υπάλληλοι έντιμοι, εργατικοί και που είναι επίσης αγανακτισμένοι με τους λίγους επίορκους συναδέλφους τους, που δυσφημούν με το λάδωμά τους, όλο τον κλάδο. Δυστυχώς, όμως αυτοί οι λίγοι, κυριαρχώντας σε ορισμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι οι υπεύθυνοι για την αδυναμία του κράτους να συλλέξει έσοδα. Πράγματι μια απο τις βασικές αιτίες που τα δημόσια έσοδα υστερούν είναι ότι οι εντεταλμένοι εφοριακοί ή δεν κάνουν ελέγχους ή όταν τους κάνουν μοιράζονται τους φόρους με το κράτος! Και αυτή η εκτεταμένη κλοπή στους φόρους αναγκάζει τους πανικόβλητους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών να καταφεύγουν σε νέους φόρους γιατί δεν φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να εξυγιάνουν τον φοροτεχνικό μηχανισμό ο οποίος έχει αποθρασωθεί γιατί η πολιτική ηγεσία κάνει Εφόρους τους κομματικούς της φίλους και ενίοτε ζητεί ευνοϊκή μεταχείριση για φίλους της φοροφυγάδες.

Μια επιστολή

Προχθές πήρα από έναν αναγνώστη της εφημερίδας την εξής επιστολή που με εντυπωσίασε. Μου γράφει λοιπόν:

Αγαπητέ κ. Νικολάου

Σχεδόν πάντα συμφωνώ με τα γραφόμενά σας αλλά σήμερα καταφέρατε να με εξοργίσετε.

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας (σύμβουλος πληροφορικής) όπως και η σύζυγός μου (ερευνήτρια κοινωνικών επιστημών). Δηλαδή κόβουμε δελτίο παροχής υπηρεσιών και οι πελάτες μας είναι εταιρείες και το Δημόσιο. Φέτος δηλώσαμε ΚΑΘΑΡΟ εισόδημα 45.000 ευρώ εγώ και άλλα 30.000 η γυναίκα μου, σύνολον 75.000. Και πληρώσαμε περίπου 12.000 εφορία. Με τα νέα μέτρα καλούμαστε να πληρώσουμε επιπλέον 2.100 ευρώ. Ετσι στα καλά καθούμενα επειδή οι ανίκανοι που μας κυβερνάνε (και αυτοί που μας κυβερνούσαν παλαιότερα) δεν μπορούν να συμμαζέψουν τους κλέφτες. Δημόσιο, νοσοκομεία, δήμους, ταμεία. Και δεν εξαιρώ τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν αστεία εισοδήματα. Στην πρώτη σελίδα μάς λέτε ότι είμαστε 1.600.000. Στην 5η σελίδα λέτε ότι οι 700.000 δηλώνουν κάτω από 10.500. Μένουν 900.000. Πόσοι από αυτούς δηλώνουν πολύ λιγότερα από όσα βγάζουν; Να σας πω τα 2/3, είστε ευχαριστημένος; Μας μένουν 300.000 τίμιοι (μαζί με όσους συντηρούν τους κάνω 500.000) και στους οποίους περιλαμβάνομαι και εγώ με τη γυναίκα μου που τα μόνα έξοδα που δηλώνουμε είναι τα computer που αγοράζουμε κάθε τρία χρόνια και κάθε τρίμηνο πληρώνουμε 5.000 ευρώ ΦΠΑ ατόφιο όπως μας το δίνουν οι πελάτες μας. Από εμάς λοιπόν ο Αλογοσκούφης θα πάρει νταβατζηλίκι 2.100 ευρώ, εσείς επικροτείτε και σας ρωτάω γιατί; Δεν με ενδιαφέρει εάν οι 4 στους 5 επιτηδευματίες φοροδιαφεύγουν. Να πάει ο Αλογομούρης να τους βρει και να τους κόψει τον κ... Εγώ (και άλλοι 500.000 Ελληνες) τι φταίμε, ε;

Αγανακτισμένος
Ντινος Αρβανιτης
Νέα Σμύρνη

Και ο θλιβερός επίλογος σε όλα αυτά είναι ότι σε αυτόν τον διεφθαρμένο ελεγκτικό μηχανισμό θα μας παραδώσει σιδηροδέσμιους η κυβέρνηση με τα τεκμήρια διαβίωσης που σκέπτεται να θεσπίσει!

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_07/09/2008_283866

Το δικαίωμα στο πλουτίζειν. ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

Το δικαίωμα στο πλουτίζειν

Tου Νικου Ξυδακη

«Ο,τι είναι νόμιμο είναι ηθικό». Η απάντηση του βαλλόμενου υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη προς τους επικριτές του, σχετικά με την κατοχή εταιρείας για απόκτηση ακινήτων και αποφυγή φορολογίας, δεν είναι κυνισμός. Είναι συμπύκνωση της πολιτικής πρακτικής πολλών τελευταίων ετών.

Ο πολίτης ακούει το ήδη γνωστό: Ετσι δουλεύει το πολιτικό σύστημα, στην κόψη της νομιμότητας, εκεί όπου τα προβλήματα νομιμοφάνειας επιλύουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και φοροτεχνικοί· όχι στο ανοιχτό, δυσερμήνευτο και δεσμευτικό πεδίο της ηθικής, στο πεδίο της προσωπικής και πολιτικής ευθύνης, όπου το κόστος αναλαμβάνει το πρόσωπο, ο αιρετός, ο ηγέτης. Ο νόμος είναι στατικό, μετρήσιμο σύστημα· η ηθική είναι δυναμική, μη μετρήσιμη. Ο νόμος κουμαντάρεται εύκολα, είναι περατός, αφήνει διαύλους σύννομης διαφυγής· η ηθική είναι μη περατή, απαιτεί κόστος, και πειθαρχία σε αναδιαμορφούμενες αρχές.

Οταν ένας πολιτικός άνδρας αντλεί νομιμοποίηση για τις πράξεις του από τον φλοιό της νομιμότητας, και όχι από τον πυρήνα της προσωπικής ηθικής ευθύνης, πρέπει να δούμε πώς φτάσαμε ώς εδώ. Οταν ένας εκλεγμένος βουλευτής και υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος αντιδιαστέλλει τη νομιμότητα στην ηθική, δηλαδή αποφεύγει να κριθεί με ηθικούς όρους, τότε το θέμα πάει πέρα από μια ατελή απολογία ή μια φυγομαχία, τότε οφείλουμε να δούμε πώς λειτουργεί σήμερα η δημοκρατία, και κατά πόσον η ηθική μπορεί να είναι ακόμη δραστική στον κοινωνικό βίο.

Η ηθική αξιώνει καθολική, οικουμενική, ισχύ· οι αρχές της μπορεί να διαμορφώνονται ανάλογα με τις ιστορικές συνθήκες, αλλά η διαμόρφωση αυτή είναι μια δυναμική διαδικασία που εμπνέεται από ιδανικά και όχι μόνο από σκοπιμότητες και ισορροπίες δυνάμεων. Η δημοκρατία επιτρέπει ακριβώς στον αδύναμο να επικαλείται τις ηθικές αρχές για να ισορροπήσει το, ασήκωτο διαφορετικά, βάρος του ισχυρού. Η ηθική εντάσσεται σε έναν πολιτισμό, φέρει τα νοήματά του και υπενθυμίζει τα όρια, λ.χ. τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου.

Ο σημαντικός Αμερικανός πολιτικός φιλόσοφος Michael Walzer, στο βιβλίο του «Η ηθική εντός και εκτός συνόρων» (μετ. Β. Βουτσάκης, εκδ. Πόλις), προσφέρει ένα εξόχως διαφωτιστικό παράδειγμα για τη θραύση των ορίων: «Ενας πλούσιος συλλαμβάνεται ενώ επιχειρεί να δωροκδοκήσει ένα δημόσιο αξιωματούχο: Περνά με αθέμιτο τρόπο από τη σφαίρα της αγοράς, όπου το χρήμα έχει σημασία, στην πολιτική σφαίρα, όπου υποτίθεται δεν έχει σημασία. Αν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω, θα στηλιτευθεί από τις εφημερίδες, ίσως καταδικασθεί και από τα δικαστήρια – γιατί, στην προσπάθειά μας να θέσουμε τέρμα σε τέτοιες μορφές διάβασης των ορίων, κάναμε τη δωροδοκία παράνομη. Αλλά αν οι πλούσιοι ως τάξη ελέγχουν απόλυτα τους δημόσιους αξιωματούχους, πράγμα που θα γινόταν αν η διάβαση είχε ήδη παγιωθεί και η φαυλότητα συστηματοποιηθεί, τότε δεν πρόκειται για σκάνδαλο αλλά για τυραννία.»

Ο πλουτοκράτης, με εξουσία μη πολιτικής προέλευσης, με τη δύναμη του χρήματος, επιθυμεί να ασκήσει πολιτική εξουσία, χωρίς τα ρίσκα και τη φθορά του πολιτεύεσθαι· αυτό είναι μια μορφή τυραννίας, κατά τον Walzer. Ο πολιτικός που επιτρέπει στον πλουτοκράτη να τον χρησιμοποιήσει, υπονομεύει και αυτός εξίσου τη δημοκρατία. Το ίδιο: O πολιτικός που επιθυμεί να ζει σαν πλουτοκράτης και πηγαινοέρχεται από τη μια σφαίρα στην άλλη, από τη σφαίρα της πολιτικής στη σφαίρα της αγοράς, όπου οι αξίες και οι σημασίες δεν είναι ίδιες, τότε αυτός ο πολιτικός ενεργεί επιθετικά, σπάει τα όρια, αμφισβητεί έργω τη δημοκρατία.

Το λάιφσταϊλ του πολιτικού προσωπικού στην ώριμη πια Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία είναι ακριβώς αυτή η διαρκής διάβαση των ορίων, το διαρκές πήγαιν’–έλα ανάμεσα στη σφαίρα του χρήματος και τη σφαίρα της πολιτικής, μια δήθεν αμέριμνη και αθώα κράση του ιδιωτικού με το δημόσιο. Ακούγεται φυσικό πια, ο επαγγελματίας πολιτικός –ανεπάγγελτος κατά τ’ άλλα– να υπερασπίζεται πρωτίστως το δικαίωμά του στον πλουτισμό, το δικαίωμά του το δικό του ή της συζύγου του στο επιχειρείν. Ναι, αλλά με ποιους όρους; Συγχέοντας σκοπίμως και οπισθόβουλα το ιδιωτικό με το δημόσιο, την πολιτική με το χρήμα. Δεν επιχειρεί υπό ίσους όρους, δεν υφίσταται τον άγριο ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς· εκμεταλλεύεται την αίγλη και τα προνόμια της θέσης του, την πολιτική του ισχύ, για να κάνει μπίζνες. Στημένο παιχνίδι. Ανήθικο. Και αντιδημοκρατικό.

Η υπεράσπιση των ορίων είναι υπεράσπιση της δημοκρατίας. Η τέτοια πραγμάτευση του ηθικού είναι υπεράσπιση του έλλογου κοινωνικού. Σε όλες τις κοινωνίες λαμβάνεται μέριμνα για τήρηση των ορίων. Σκέφτομαι σκόρπια: Στην αθηναϊκή δημοκρατία ο πλούσιος πολίτης υποχρεωνόταν να είναι χορηγός, ο κάθε πολίτης υποχρεωνόταν να αναλάβει δημόσια θέση· στις ελληνιστικές πόλεις–κράτη, οι πλούσιοι πολίτες υποχρεώνονταν να είναι ευεργέτες, να επιστρέφουν μέρος του πλούτου τους στον δημόσιο χώρο, αποτρέποντας τη δυσμένεια και τον φθόνο του λαού. Συχνά, και στη νεότερη ιστορία, βλέπουμε ηγέτες να κληροδοτούν την περιουσία τους στο κράτος. Εδώ, βλέπουμε μονότονα το αντίθετο: Ο δημόσιος χώρος και η δοτή εξουσία παράγουν ιδιωτικό πλούτο για τους ανακλητούς άρχοντες της δημοκρατίας. Και το ιδιωτικό χρήμα αποκτά όλο και περισσότερη πολιτική δύναμη.

Ο,τι περιγράφτηκε ως λάιφσταϊλ στη δεκαετία του ’80 –η βουλιμία του μη προνομιούχου, η απληστία του ανερχόμενου, η αλαζονεία του έχοντος– έχει εδραιωθεί τώρα ως βαθιά νοοτροπία, ως ηγεμονεύουσα ιδεολογία. Ο οριακά νόμιμος πλουτισμός, η υλιστική μανία, η καταναλωτική ευχέρεια, το σκάφος–σύμβολο, τα ακίνητα–φιλέτα είναι στόχος ζωής, διεκδικούν θέση στο νέο σύστημα ηθικών αρχών, στοιχειοθετούν νέο δικαίωμα: Το δικαίωμα στο πλουτίζειν εντός και εκτός των ορίων.

Ολα καινούργια, όλα νέα, όλα δικαιωματικά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_07/09/2008_283842

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Προς τι η ενδοτικότης... ;

Από χρόνια έχω διατυπώσει το ερώτημα: Ποιο είναι το συμφέρον της Δημοκρατίας της Κύπρου να εγκολπώσει και τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι, πέραν όλων των άλλων, έχουν υποπολλαπλάσιο κατά κεφαλήν εισόδημα;

Οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν μα μοιραστού με τους τ/κ (επικους κλπ) το ΑΕΠ τους;
Μπορεί κάποιος να μου επιχειρηματολογήσεις για τα πλεονεκτήματα αυτού του συνεταιρισμού;
ΣΓΣ


Ο Ταλάτ έγινε ο νέος Ντενκτάς

Hταν αναμενόμενη η στάση του κατοχικού ηγέτη, Mεχμέτ Aλί Tαλάτ, ο οποίος στον ήπιο λόγο του προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε ως εγκάθετος του Συμβουλίου Eθνικής Aσφάλειας της Tουρκίας.

"Η" 20080909

Μιχάλης Ιγνατίου

mignatiou@aol.com

Hταν αναμενόμενη η στάση του κατοχικού ηγέτη, Mεχμέτ Aλί Tαλάτ, ο οποίος στον ήπιο λόγο του προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε ως εγκάθετος του Συμβουλίου Eθνικής Aσφάλειας της Tουρκίας. Eίναι ένα άβουλο άτομο, ένας υπερτιμημένος πολιτικός, ο οποίος παρουσιάστηκε από τους Bρετανούς και τους Aμερικανούς ως το αστέρι της τουρκοκυπριακής πολιτικής σκηνής, που αποδείχθηκε εξαιρετικά λίγος. Aλλωστε, το λένε και οι ίδιοι οι πάτρωνές του.

O κ. Xριστόφιας, που τον γνώριζε από τα πέτρινα χρόνια της Aριστεράς, όταν δεν είχε διαβρωθεί και δεν είχε αλλάξει πιστεύω και ιδεολογία, ήταν βέβαιος πως μαζί του θα είχε περισσότερες πιθανότητες να επιλύσει το Kυπριακό. Eδειξε μία πίστη πως ο κατοχικός ηγέτης, θα επανερχόταν στο παλιό όραμα της επανενωμένης Kύπρου, η οποία θα ήταν στέγη για όλους τους κατοίκους της, ανεξάρτητα από θρησκείες και ιδεολογίες. Mε τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έπεσε έξω. O κ. Tαλάτ, αναδείχθηκε σε έναν άλλο Nτενκτάς, και σκοπός του είναι η υλοποίηση του στόχου της εισβολής, όπως σχεδιάστηκε από τις Hνωμένες Πολιτείες, το 1974.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Kύπρου, αισθάνεται πως δεν πρέπει να κάνει πίσω και πιστεύει ότι η προσπάθεια για την λύση του Kυπριακού πρέπει να συνεχιστεί. Δεν θα διαφωνήσω, αν και για να χορέψει ταγκό χρειάζεται και παρτενέρ, που δεν φαίνεται να είναι, όπως πίστευε, ο κ. Tαλάτ.

H Aγκυρα έχει αναδείξει το Kυπριακό σε θέμα ύψιστου εθνικού στρατηγικού συμφέροντος, αντίθετα από την Aθήνα, η οποία θεωρεί πως είναι ένα πρόβλημα, ένα αγκάθι καλύτερα που δεν την αφορά, σάμπως και δεν βοήθησε στη δημιουργία του. Aπό την άλλη πλευρά, με την στάση της αυτή, έλυσε τα χέρια του προέδρου της Kύπρου, ο οποίος μπορεί να «παίξει» με το θέμα των εγγυήσεων και των μητέρων-πατρίδων, στηρίζοντας σε γερά θεμέλια την πρότασή του, για απαλλαγή από τις δυνάμεις που δημιούργησαν το πρόβλημα. Πολλοί ανησυχούν για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στο Kυπριακό. Σίγουρα, προκάλεσε ανατριχίλα η αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας και της παραμονής 50 χιλιάδων εποίκων, αν και τα ίδια τα Hνωμένα Eθνη, σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη Σαχάρα, αρνούνται να συζητήσουν καν την πιθανότητα αυτή. Aλλά σε μία διαπραγμάτευση, κερδίζεις και χάνεις. Kαι εμείς χάσαμε τον πόλεμο και ούτε μπορούσαμε, ούτε δείξαμε διάθεση ποτέ να αντισταθούμε, αφού ήταν ένα σάπιο σύνθημα εκείνος ο πολυδιαφημισμένος «μακροχρόνιος αγώνας» του Aρχιεπισκόπου Mακαρίου.

Στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα, οι επιλογές είναι λίγες. Kαι σίγουρα, η διχοτόμηση με την δημιουργία ενός «καθαρά ελληνικού κομματιού» στην Kύπρο, δεν είναι στις επιλογές. H προσπάθεια του κ. Xριστόφια είναι στραμμένη στην επανένωση του νησιού, η οποία μπορεί να επιτευχθεί, εάν κερδίσει τέσσερα «πρέπει», που είχε χαρίσει ο Kόφι Aνάν στους Tούρκους, το 2004:

Πρώτον: Aποχώρηση όλων των στρατευμάτων τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας.

Δεύτερον: H Tουρκία, η Eλλάδα και η Bρετανία δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στις εγγυήτριες δυνάμεις. Aπέτυχαν στον ρόλο τους, αφού δημιούργησαν οι ίδιες όλα τα προβλήματα στο νησί.

Tρίτον: Πρέπει να υπάρχει μηχανισμός επιβολής της λύσης, κάτι που δεν περιλάμβανε το σχέδιο Aνάν.

Tέταρτον: H Kύπρος δεν πρέπει να διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, αλλά από πρόεδρο που θα εκλέγεται από τον λαό.

Eάν καταφέρει αυτά, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ’ όλο το νησί, η υποστήριξη της συμφωνίας στο δημοψήφισμα θα αγγίξει το απόλυτο...

Χρηματοδοτήσεις ... για το Σχέδιο Ανάν

Δυστυχώς αυτά δεν αποδεικνύονται , αλλά τι το παράξενο να πήραν λεφτά να στηρίξουν το σχέδιο Αννάν;
Δεν θυμάστε την παραμονή της 24/4/2004 ο μεν Χατζιδάκης [τότε Ευρωβουλευτής και σήμερα Υπουργός Μεταφορών] να δηλώνει σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι "αν δεν ψηφίσουν οι Κύπριοι ΝΑΙ στο σχέδιο Αννάν, χαθήκαμε, θα μας απομονώσουν" [και διάφορα τέτοια άθλια] και ο Κύριος Σημίτης σε άρθρο του στην Ελευθεροτυπία, ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΝΑΝ  με το ίδιο σκεπτικό;
Το κακό είναι ότι σήμερα επανέρχεται το σχέδιο Αννάν [ίνα πληρωθεί το λεχθέν υπό των Βρετανών ότι "εμείς έχουμε δαπανήσει πολλά χρήματα για το σχέδιο και δεν θα το αφήσουμε έτσι.."]
Αυτά,
Δ. Αλευρομαγειρος

Μήπως γι' αυτό ο Χατζηδάκης από ευρωβουλευτής έγινε Υπουργός Μεταφορών; 
Τα mutualities ή επί το ελληνικότερον "χρωσταμέντα" στην πολιτική ξεχρεώνονται ...
ΣΓΣ

i-reporter
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ-ΦΩΤΙΑ για ένα "καυτό" ερώτημα : Πήρε "μαύρα δολάρια" και ο ΟΠΕΚ του Σημίτη;
http://orfni.blogspot.com/2008/08/blog-post_9352.html

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

Βίοι παράλληλοι

Του Βία Λειβαδά

Οι Έλληνες είναι ατίθασοι και δύσκολα χειραγωγούνται. Γι αυτό το λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες, τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά τους αποθέματα, ώστε να ουδετεροποιήσουμε τη δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν......

Χένρι Κίσσινγκερ, Υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, 14/8/1997 ( δήλωση Σεπτέμβρης 1974).

.....αν συνεχιστούν οι πατριωτικές κορόνες στο όνομα της θρησκείας, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των ηρώων μας, θα καταστραφούμε τελείως.

Δημήτρης Χριστόφιας, Συνέδριο Αποδήμων,19 Αυγούστου 2008.

Εύκολα μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει την ταυτοσημότητα της έννοιας των δύο αυτών προτάσεων. Με μια αλλά ουσιαστική σημαντικότητα: ο μεν Κίσσινγκερ έχει στόχο το έθνος των Ελλήνων προς όφελος της Αμερικής, ο δε Χριστόφιας και πάλιν έχει στόχο την αποδήμηση του κυπριακού Ελληνισμού προς όφελος της Αμερικής! Ταυτόσημοι επομένως οι στόχοι και των δύο με τη διαφορά ότι ο Κίσσινγκερ παίρνει από την αποδόμηση, ενώ η Κύπρος αποδομείται εθνικά

Ας δούμε αναλυτικά το βαθύτερο νόημα των λέξεων που επέλεξε ο πρόεδρος στο Συνέδριο των Αποδήμων. Αν συνεχιστούν οι πατριωτικές κορόνες... η λέξη «πατριωτικές» πρωτακούγεται, έστω και αρνητικά, ύστερα από αρκετά χρόνια από τότε που το ΑΚΕΛ αυτό-ονομαζόταν «πατριωτικές δυνάμεις».Όταν πια πήρε την απόφαση να συνταχθεί με το σχέδιο Ανάν και τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, που του γεννούσαν την υποχρέωση να ενεργήσει ισοπεδωτικά σαν «οδοστρωτήρας», εγκατέλειψε τον όρο πατριωτικές, γιατί μάλλον απέπνεαν άρωμα ρατσισμού και εθνισμού, πράγμα απαγορευμένο για τον ίδιο και το κόμμα του αλλά και τις οργανώσεις του κόμματός του.

Πράγματι ο πατριώτης δεν δέχεται την άλωση της πατρίδας του από τούς οποιουσδήποτε ξένους, αλλά την υπερασπίζεται και με τη ζωή του ακόμη. Γιατί το έθνος και η πατρίδα είναι έννοιες τόσο δυνατές ανάμεσα στους αιώνες και χιλιετηρίδες, που έσωσαν το Έθνος των Ελλήνων από την εξαφάνιση. Ποταμοί αίματος χύθηκαν όπου χρειαζόταν για την υπεράσπιση της πατρίδας. Στον Αγώνα της ΕΟΚΑ, νεαρά παιδιά ανέβαιναν στην αγχόνη τραγουδώντας τον Εθνικό μας Ύμνο, άλλοι έπεφταν στο πεδίο της μάχης και άλλοι υπέφεραν για χρόνια την κακομεταχείριση των αποικιοκρατών στον τόπο των βασανιστηρίων, των φυλακών, των κρατητηρίων και της φυλακής- εξορίας.

Το αίσθημα του πατριωτισμού ανυψώνει τον άνθρωπο πάνω από τον εαυτό του και τον κάνει να δέχεται τη θυσία για την Πατρίδα. Τον κάνει να συμπεριφέρεται με Αξιοπρέπεια, του δίνει δυνάμεις να μη υποκύψει, να μη ταπεινώνεται, να μη δέχεται να παραδώσει τα δίκαια της πατρίδας του στον ισχυρό.

Αυτή η λέξη λοιπόν, κατά την ηγεσία του ΑΚΕΛ, έπρεπε να εγκαταλειφθεί και να χαρακτηρισθεί ως ρατσισμός. Ακόμη χειρότερα η λέξη για την εθνική καταγωγή είναι «φασιστικός ρατσισμός», νέο-ναζιστικής προέλευσης, που ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να αποφεύγει. Κι αυτό γιατί δεν αρέσει στους ισχυρούς της παγκοσμιοποίησης. Ο πατριώτης αντιστέκεται και υποστηρίζει τα συμφέροντα και τα δίκαια της δικής του πατρίδας, ενώ ο οπαδός της παγκοσμιοποίησης, αφού εγκατέλειψε αυτές τις έννοιες, προσχώρησε στην υποταγή που επιβάλλουν οι ισχυροί για να ταιριάζουν στη Νέα Τάξη πραγμάτων, όπως η Νέα Αριστερά ή η ανανεωτική αριστερά.

Τότε η πατρίδα τι γίνεται; Μα η λέξη «πατρίδα» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο τής Νέας Αριστεράς της παγκοσμιοποίησης, γιατί δεν την δέχεται η κυρίαρχη χώρα. Καλά οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν μιλούν για την πατρίδα τους σε κάθε ευκαιρία; Αυτό είναι σωστό, αλλά άλλο εκείνοι που είναι ισχυροί, διατείνονται οι υποταγμένοι εθελόδουλοι και άλλο εμείς που είμαστε μικροί.

Κι ας λέει ο ποιητής πως «δεν μετριέται πατρίδα, λευτεριά με τον πήχη». Κι Αξιοπρέπεια, προσθέτω, ατομική και εθνική. Κι ας με πουν ρατσιστή, θα εξακολουθώ να δηλώνω εθνική ταυτότητα, ΈΛΛΗΝΑΣ.

2 Σεπτεμβρίου 2008

Η γενοκτονία Αρμενίων & Ελλήνων τώρα δικαιώνεται

Ασφαλιστική εταιρεία στις ΗΠΑ βρήκε 1. 000 συμβόλαια θυμάτων της Γενοκτονίας και αποζημιώνει τους δικαιούχους.
Ευχαριστώ το e-φιλο. Δ.Α
ΣΓΣ


Φάνης Μαλκίδης

Ασφαλιστική εταιρεία στις ΗΠΑ βρήκε 1. 000 συμβόλαια θυμάτων της Γενοκτονίας και αποζημιώνει τους δικαιούχους.

Πριν από λίγο καιρό είχαμε κάνει γνωστό τη μεγάλο αγώνα του δικηγόρου Βαρτκές Γεγκιαγιάν να διεκδικήσει αποζημιώσεις υπέρ των απογόνων των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915.

Ο Αρμένιος δικηγόρος Βαρτκές Γεγκιαγιάν, που κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, υποχρέωσε τις ασφαλιστικές εταιρείες New York Life Insurance Co

και ΑΧΑ, μετά από πολύχρονο και δύσκολο δικαστικό αγώνα να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αρμένιος δικηγόρος ανακάλυψε ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν ασφαλίσει Αρμένιους υπήρχαν και ονόματα Ελλήνων που ζούσαν στις περιοχές της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, άρα γινόταν πολύ ενδιαφέρουσα η εξέλιξη αυτή και για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδοθoύν εκ των υστέρων στους απογόνους των Ελλήνων τα χρήματα ως αποζημίωση για την απώλεια της ζωής τους.
Κάποια στιγμή έγινε γνωστή και στην Ελλάδα η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου από τις ΗΠΑ και έτσι ξεκίνησε μία προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές του Πόντου, της Θράκης της Μικράς Ασίας. Μετά ξεκίνησε μία προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν τεκμήρια ύπαρξης ασφαλειών ζωής οι οποίες αφορούσαν Έλληνες που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές. Η ύπαρξη επιστολής του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου ο οποίος ανέφερε την σύναψη τριών ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε εταιρείες στη Βιέννη, στην Άγκυρα και στη Νέα Υόρκη με τελικό δικαιούχο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η εύρεση του συμβολαίου του ιατρού από το Αιδίνιο Νικόλαου Τσιουμπάκη, ήταν δύο ελπιδοφόρα μηνύματα για τη συνέχεια. Συνέχεια η οποία πράγματι δικαίωσε την προσπάθεια αυτών που αναζητούν την αλήθεια και τα εφόδια για την τεκμηρίωση της γενοκτονίας με την ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας των ΗΠΑ
New York Life Insurance Co. H εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει Έλληνες δικαιούχους που έζησαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία πριν το 1915. Το συνολικό ποσό εκτιμάται από την εταιρεία στα 12 με 15 εκατ. δολάρια και αφορά 1.000 περίπου συμβόλαια θυμάτων τα οποία είχαν κάνει οι Έλληνες πριν το 1915. Τα συμβόλαια αυτά ανακάλυψε στα αρχεία της, μετά από σχετική έρευνα σε αρχεία που αφορούσε Αρμένιους.

Η σημαντική αυτή είδηση από την New York Life Insurance Co αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, αφού είναι ουσιαστικά μία ηθική δικαίωση και ένα ακόμη περαιτέρω βήμα στην αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας. Το μείζον θέμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η αποζημίωση κάποιων ανθρώπων που θα πάρουν τα χρήματα των προγόνων τους, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα μέτρο προκειμένου να πιεσθεί η Τουρκία που έχει διαπράξει το μαζικό έγκλημα, τη γενοκτονία, να προβεί και στην αναγνώριση αλλά και στη συγνώμη απέναντι στα θύματα αυτής της γενοκτονίας.

Θα πρέπει τα προσφυγικά σωματεία να συμβάλλουν και αυτά στην περαιτέρω ανάδειξη του σοβαρού αυτού ζητήματος, το οποίο αναδεικνύει μία νέα παράμετρο στην υπόθεση της γενοκτονίας, παράμετρος η οποία δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά ηθικής δικαίωσης. Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν όποιες πληροφορίες υπάρχουν επί των θεμάτων ασφάλειας ζωής από τους απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας και μέσα στο χρονικό διάστημα που αναφέρει η παρακάτω ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας να γίνει η σχετική διαδικασία. Η προσπάθεια για την ανάδειξη του αποσιωπημένου μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων συνεχίζεται και από ότι φαίνεται έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

NEW YORK, SEPTEMBER 4, 2008 —

New York Life Launches Voluntary Program to Reach out to Heirs of Greek Policies from 1914.

New York Life Insurance Company announced an outreach program to locate and compensate heirs of approximately 1,000 life insurance policies issued to Greeks in the Ottoman Empire prior to 1915. As part of the Greek Life Insurance Policy Program, New York Life will publish notices in national and international newspapers about the claims review process so that heirs can submit claims relating to these policies. The company said it will also contribute $1 million to the Greek Orthodox Archdiocese of America, since descendants of many of those displaced from their ancestral homelands are now members of the Archdiocese. The total value of the voluntary program is $12-15 million, including administrative and other costs.

“In the course of research associated with another historical matter regarding policies sold to Armenians who perished after 1914, the company became aware that Greek policyowners were evidently victims of the same violence in the Ottoman Empire. With the Armenian policy matter now successfully completed, involving benefits paid to heirs of 2,300 Armenian policyholders, New York Life conducted additional archival research and verified that there are Greek policies that may remain unpaid from 1915. We will offer heirs to the Greek policies the same benefits as those provided to persons claiming under the Armenian policies,” said William Werfelman, a spokesman for New York Life. “As with the Armenian policies, records confirm that the company succeeded in paying benefits in nearly half of the Greek policies. New York Life paid those benefits to heirs in the months and years immediately following the violence of 1915. However, New York Life received no claims and thus paid no benefits or cash value on 1,000 other Greek policies. Our company’s value system is rooted in humanity and integrity, and our willingness today to resolve these policies from 1915 shows that we still adhere to these values today.”

The voluntary program uses the same criteria used to resolve the Armenian policy matter, including a multiplier of ten times the original face amount for those who can demonstrate that they are the rightful heirs to the policy proceeds. The public notices will commence in September. Descendants of persons insured under any of the Greek policies may submit claims for benefits for a six month period ending on February 28, 2009. Individuals who want to learn more can do so by visiting the program’s website at www.greekinsuranceclaims.com

or by calling toll-free 1-800-922-2973. In Greece the toll-free number is 00 800 33 311144.

In addition to providing benefits to heirs of its Greek insureds, New York Life will contribute $1 million to the Greek Orthodox Archdiocese of America. With these funds the Archdiocese plans to establish an endowed chair for the study of Hellenism in Pontus and Asia Minor at its Holy Cross Theological School in Brookline, MA. New York Life expressed gratitude to Archbishop Demetrios, the leader of the Greek Orthodox Church in America, for his personal involvement in assisting with various aspects of the voluntary program.

Archbishop Demetrios said, “The events in the Ottoman Empire and after led to the loss of countless lives and the expulsion of 1,500,000 Greeks from their ancestral homelands. New York Life is one of those rarest of companies today, a company of responsible action that believes in setting the record right, even if it means reaching back to the beginning of the Twentieth Century. The Greek Orthodox community gratefully applauds New York Life for establishing the Greek Life Insurance Policy Program and its very generous contribution of $1 million, which will be used to enlighten people about the long and rich history and culture of Hellenism in Pontus and Asia Minor.”

The company said it worked with attorney Vartkes Yeghiayan, one of the attorneys involved in the Armenian insurance settlement, to develop the voluntary program relating to Greek policies.

New York Life Insurance Company has been headquartered in New York City since its founding in 1845. The company began selling policies in the Ottoman Empire in 1882 and withdrew from the region during World War I.

Η σχετική ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας, σε μετάφραση του υπογράφοντος από την αγγλική γλώσσα, έχει ως εξής:

ΝΕΑ ΥΌΡΚΗ, 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Η New York Life Insurance Co εγκαινιάζει το πρόγραμμα αποζημίωσης των κληρονόμων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ελλήνων του 1914.

Η ασφαλιστική εταιρεία ζωής New York Life Insurance Co αναγγέλλει το πρόγραμμα για να βρεθούν και να αποζημιωθούν οι κληρονόμοι περίπου 1.000 ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής που διανέμονται σε Έλληνες στην οθωμανική αυτοκρατορία πριν από 1915,

Ως τμήμα του ελληνικού προγράμματος ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής, New York Life Insurance Co θα δημοσιεύσει ανακοινώσεις σε εθνικές και διεθνείς εφημερίδες για τη διαδικασία αναθεώρησης αξιώσεων έτσι ότι οι κληρονόμοι μπορούν να υποβάλουν τις αξιώσεις σχετικά με αυτές τις πολιτικές. Η New York Life Insurance Co θα συμβάλει επίσης με 1 εκατ. δολάρια στην ορθόδοξη αρχιεπισκοπή της Αμερικής, δεδομένου ότι οι απόγονοι πολλοί από εκείνους που εκδιώχθηκαν από τις προγονικές πατρίδες τους είναι τώρα μέλη της αρχιεπισκοπής. Η συνολική αξία του προγράμματος είναι 12-15 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών και άλλων δαπανών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που συνδέθηκε με ένα άλλο ιστορικό θέμα σχετικά με τις πολιτικές εναντίον των Αρμενίων οι οποίοι χάθηκαν μετά από το 1914, η New York Life Insurance Co έγινε ενήμερη ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ήταν προφανώς θύματα της ίδιας βίας στην οθωμανική αυτοκρατορία. Με το αρμενικό θέμα τώρα που ολοκληρώνεται επιτυχώς, περιλαμβάνοντας τα οφέλη που πληρώνονται στους κληρονόμους 2.300 αρμενικών ασφαλισμένων, η New York Life Insurance Co πραγματοποίησε πρόσθετη αρχειακή έρευνα και έλεγξε ότι υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια Ελλήνων που μπορούν να παραμείνουν απλήρωτα από 1915. Η New York Life Insurance Co θα προσφέρει τους κληρονόμους τα ίδια οφέλη με εκείνους που παρέχονται στους Αρμένιους. Ο William Werfelman, εκπρόσωπος της New York Life Insurance Co ανέφερε ότι «όπως με τις αρμενικές πολιτικές, τα αρχεία επιβεβαιώνουν ότι η επιχείρηση πέτυχε στην πληρωμή των οφελών σχεδόν στα μισά από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Ελλήνων, στους μήνες και τα έτη αμέσως μετά τη βία του 1915. Εντούτοις, η New York Life Insurance Co δεν πλήρωσε καμία αξία μετρητών σε άλλα 1.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια Ελλήνων. Το σύστημα αξίας της επιχείρησής μας έχεις τις ρίζες του στην ανθρωπότητα και την ακεραιότητα, και η προθυμία μας να επιλύσουμε σήμερα αυτά τα συμβόλαια από το 1915 δείχνει ότι εμμένουμε ακόμα σε αυτές τις αρχές» . Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να επιλύσουν το αρμενικό θέμα, συμπεριλαμβανομένου ενός πολλαπλασιαστή δέκα φορές του αρχικού ποσού προσώπου για εκείνους που μπορούν να καταδείξουν ότι είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι στις εισπράξεις. Οι ειδοποιήσεις θα αρχίσουν μέσα το Σεπτέμβριο και οι απόγονοι των ασφαλισμένων προσώπων μπορούν να υποβάλουν τις αξιώσεις για τα οφέλη για μια περίοδο έξι μηνών που τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου 2009. Τα άτομα που θέλουν να μάθουν περισσότερα μπορούν να επισκεφθούν τον ιστοχώρο του προγράμματος www. greekinsuranceclaims. COM ή με την κλήση ατελούς 1-800-922-2973. Στην Ελλάδα ο ατελής αριθμός είναι 00.800.33 311144. Εκτός από την παροχή των οφελών στους κληρονόμους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ελλήνων η New York Life Insurance Co θα συμβάλει με 1 εκατομμύριο δολάρια στην ελληνική ορθόδοξη αρχιεπισκοπή της Αμερικής. Με αυτά τα κεφάλαια η αρχιεπισκοπή προγραμματίζει να ιδρύσει μια έδρα για τη μελέτη του Έλληνισμού του Πόντου και της Μικρά Ασία στη θεολογική σχολή που λειτουργεί στη Μασαχουσέτη. Η New York Life Insurance Co εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, για την προσωπική συμμετοχή του στην ενίσχυση με διάφορους τρόπους του προγράμματος. Ο Αρχιεπίσκοπος Demetrios ανέφερε ότι, «τα γεγονότα στην οθωμανική αυτοκρατορία οδήγησαν στην απώλεια αμέτρητων ζωών και την εκδίωξη 1.500.000 Ελλήνων από τις προγονικές πατρίδες τους. Η New York Life Insurance Co είναι μία από εκείνες τις σπάνιες επιχειρήσεις που πιστεύει στον καθορισμό του δικαιώματος που πηγάζουν από τα αρχεία, ακόμα κι αν σημαίνει αυτό επιστροφή στην αρχή του εικοστού αιώνα. Η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στην New York Life Insurance Co για την καθιέρωση του ελληνικού προγράμματος ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής και της πολύ γενναιόδωρης συμβολής της με 1 εκατομμύριο δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να διαφωτίσουν τους ανθρώπους για τη μακρόχρονη και πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού στον Πόντο και τη Μικρά Ασία». Η New York Life Insurance Co ανέφερε συνεργάστηκε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο Βαρτκές Γεγκιαγιάν, έναν από τους πληρεξούσιους που συμμετέχει στο αρμενικό θέμα, για να αναπτύξει το πρόγραμμα σχετικά ασφαλιστήρια συμβόλαια των Ελλήνων. Η ασφαλιστική εταιρεία New York Life Insurance Co με κεντρικά γραφεία στην πόλη της Νέας Υόρκης από την ίδρυσή της το 1845, άρχισε τις πολιτικές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων στην οθωμανική αυτοκρατορία το 1882 και απεσύρθη από την περιοχή κατά τη διάρκεια του Α’ παγκόσμιου πολέμου

Παρέμβαση Σανιδά για τους μοναχούς - κτηματομεσί

Παρέμβαση Σανιδά για τους μοναχούς - κτηματομεσί

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Ποιος γνωρίζει τον ορισμό της λέξης ΘΡΑΣΥΤΗΣ

Kυριακή, 7 Σεπτέμβριος 2008

Δεν είμαστε αποικία σας κ . Μπράιζα



Αυτή η … «λατρεία» της «Καθημερινής» με τον αναπληρωτή βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, τείνει να δημιουργεί καχυποψίες ως προς τις προθέσεις της.

Ανέκαθεν βέβαια η αμερικανόφιλη «θοριά της» προκαλούσε τον Έλληνα πολίτη (ΚΑΙ της φιλελεύθερης παράταξης), που έχοντας νωπές ακόμη τις μνήμες των τανκς των συνταγματαρχών, οποιαδήποτε «ωραιοποίηση» και υπεράσπιση της Αμερικανικής Εξωτερικής πολιτικής , την αισθανόταν ως … «γροθιά στο στομάχι του».

Όμως με τον έλευση του κ. Παπαχελά η εντύπωση που αποκομίζει κανείς, είναι ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ βρήκε βήμα για προώθηση των θέσεων του και των …..ανακοινωθέντων του.

Αυτό συνέβη και σήμερα όπου φιλοξενεί για ακόμη μια φορά τις θέσεις της Αμερικανικής Εξωτερικής πολιτικής στέλνοντας αναιδώς και απροκάλυπτα το μήνυμα : «Δεν είναι ώρα για business με Ρωσία»……

Αυτό … «απαιτεί» ο κ. Μπράιζα (τον οποίο παρεμπιπτόντως με ανακοίνωση τους οι Ρώσοι τον θεωρούν εντελώς ανίκανο και ακατάλληλο για τον χειρισμό των θεμάτων του Καυκάσου) σε μια συνέντευξη του, …..υπόδειγμα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Στην ερώτηση (?) εάν ενοχλεί τις ΗΠΑ η προώθηση της ενεργειακής συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας , απαντά:

«Η Ελλάδα θα λάβει τις δικές της ανεξάρτητες αποφάσεις. Πριν από μερικά χρόνια η χώρα σας αποφάσισε ότι ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (TGI) αποτελούσε την κορυφαία στρατηγική της προτεραιότητα. Άλλαξε άποψη πριν από ενάμιση περίπου χρόνο όταν αποφάσισε να προχωρήσει ταυτόχρονα και με τον αγωγό South Stream».

Καταλαβαίνετε τώρα τους λόγους για το ….πρόωρο των εκλογών, τις πρωτόγνωρες δολοφονικές «ασύμμετρες απειλές» για τις οποίες κάποιοι εξακολουθούν ως και σήμερα να προσποιούνται τους …μωρούς, την ξαφνική και έντονη έκρηξη της βιομηχανίας σκανδάλων (υπαρκτών και μη).

Συνεχίζει ο κ. Μπράιζα : «Εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει τη δική της επιλογή για το εάν επιθυμεί να εμβαθύνει την εξάρτησή της από τη Ρωσία πριν διαφοροποιήσει την τροφοδοσία της. Αλλά …..» (γιατί έχει και απειλητικό …αλλά !)……

«Αλλά η γενική θέση του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των… ΗΠΑ(sic !) είναι πως τώρα δεν είναι η στιγμή για …"κανονική εμπορική συνεργασία" (business as usual) με τη Ρωσία.
Ακόμη και ..αν υπήρξαν παλαιότερες δεσμεύσεις, η απόφαση να προχωρήσει κάποιος στην εμβάθυνση προηγούμενων δεσμεύσεων θα υπονοούσε ότι συνεχίζεται κανονικά η συνεργασία με τη Ρωσία, όταν όλοι στην ευρωατλαντική κοινότητα στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι τώρα δεν είναι η ώρα για συνέχιση της συνεργασίας με τη Ρωσία.
Εμείς απλά περιμένουμε από όλους τους.. συμμάχους μας να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δεν είναι δική μας υπόθεση οι δεσμεύσεις της Ε.Ε.,….. αλλά του ΝΑΤΟ είναι !!!!.
»

Απάντηση με «ψήγματα» απειλής και μήνυμα στις γεωπολιτικές τακτικές κινήσεις του κ. Καραμανλή (εδώ).

Προσέξτε την τεράστια ειδοποιό διαφορά μεταξύ της εξωτερικής πολιτικής των δύο υπερδυνάμεων (γιατί τέτοια είναι ξανά η σημερινή Ρωσία του Πούτιν):
Η Ρωσία με όπλο την ενέργεια δημιουργεί φιλίες, η δε Αμερική με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την ενέργεια (αλλά και με την αλαζονεία της και τις απειλές της ) έχει έρθει αντιμέτωπη ακόμη και με παραδοσιακούς συμμάχους της. ( Γαλλία, Γερμανία , Ελλάδα, ).

Η Ελλάδα κ. Μπράιζα αναβαθμίστηκε γεωπολιτικά χάρη των ενεργειακών συμφωνιών με την Ρωσία , σε αντίθεση με τις δικές σας ενέργειες της τελευταίας 15ετιας που υποβάθμιζαν σταδιακά τον γεωπολιτικό της ρόλο στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όμως δεν θα πρέπει να περιοριστούμε εκεί. Έχουμε ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση σε φυσικό αέριο έναντι των περισσοτέρων Ευρωπαίων εταίρων μας.

Πρέπει να το αξιοποιήσουμε προσελκύοντας παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα μας.

Η Ρωσία βλέπει θετικά τον τομέα συμπαραγωγής στην χώρα μας. Μετά την συμπαραγωγή των αγωγών και την συμπαραγωγή των οπλικών συστημάτων τα οποία άρχισαν να …….κατεβάζουν οι αγωγοί πριν ακόμη υλοποιηθούν (εδώ) , ανοίγονται δυνατότητες συμπαραγωγής στην Ελλάδα πολλών προϊόντων ρωσικής τεχνολογίας , με προφανή πλεονεκτήματα στις εξαγωγές.

Θα είναι made in European Union και θα έχουν περισσότερες ευκολίες από ένα προϊόν made in Russia .

Καταλαβαίνετε ότι η ενεργειακή φιλία με την Ρωσία είναι συνακόλουθη με την «άνοιξη» της βιομηχανίας μας ,με την ανάπτυξη της οικονομίας μας , με το άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους νέους μας και τον περιορισμό της ανεργίας.

Αυτή η φιλία θα αποφέρει τεράστιους πόρους για την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Υπολογίζουμε σοβαρά κ. Μπράιζα τα νέα δεδομένα και να είστε σίγουρος ότι θα πορευθούμε χωρίς αυταπάτες , χωρίς ωραιοποιήσεις.

Αλλά και χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς φοβίες, χωρίς παλινωδίες.

Είναι Εθνική μας υπόθεση κ. Μπράιζα !.

Αναρτήθηκε από politis-gr στις 3:01 μμ 16 σχόλια