Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Έκθεση για «Ενεργειακή Επανάσταση» στην Ελλάδα


 Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Α. Ζερβό η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 41% το 2020 και κατά 85% το 2050.

«Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στη χώρα και να ανταγωνιστεί τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων», τόνισε κατά τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης «Ενεργειακή Ασφάλεια» από την Greenpeace και τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) ο πρόεδρος του EREC και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Αρθούρος Ζερβός.

Παρουσιάζοντας την έκθεση - εκπονήθηκε από την Greenpeace, το EREC, το Γερμανικό Ινστιτούτο Αεροναυτικής, τον ερευνητικό και συμβουλευτικό οργανισμό ECOFYS και περισσότερους από 30 επιστήμονες και μηχανικούς παγκοσμίως - ο κ. Ζερβός τόνισε ότι δεν πρόκειται για πρόβλεψη αλλά είναι μια εικόνα για το τι θα μπορούσε να συμβεί μέχρι το 2050.

Ως στόχους της κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής απαρίθμησε τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τα 400 μ.α.ε. Την κορύφωση, παγκοσμίως, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2015. Τη μείωση των κατά κεφαλή εκπομπών κατά 1 τόνο διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο έως το 2050. Την ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Τη χρησιμοποίηση μόνο αποδεδειγμένης τεχνολογίας (όχι την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και χρήση πυρηνικών σταθμών όχι πέραν των προγραμματισμένων). Τέλος, την ισότητα και δικαιοσύνη στην πρόσβαση στην ενέργεια, μέσω της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η λογική του σεναρίου «Ενεργειακή Επανάσταση» βασίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις αλλαγές στις υποδομές (αποκέντρωση παραγωγής ενέργειας και μαζική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας) και, τέλος, στις ενεργειακά αποδοτικές μεταφορές (αποδοτικότερα μέσα μαζικής μεταφοράς, αποδοτικότερα αυτοκίνητα και βιώσιμη χρήση βιοκαυσίμων).

Στο σενάριο καταδεικνύεται ότι είναι απολύτως εφικτό οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα να καλύπτουν την ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 52% έως το 2020 και σε ποσοστό 87% έως το 2050. Καταδεικνύεται, επίσης, ότι η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας μπορεί να μειωθεί κατά σχεδόν 11% έως το 2020 και κατά 30% έως το 2050. Επιπλέον, το νέο στοιχείο που φέρνει το σενάριο «Ενεργειακή Επανάσταση» είναι η απόδειξη ότι η πυρηνική ενέργεια και η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα δεν είναι απαραίτητες, ενώ μετά το 2030 είναι δυνατή και η πλήρης κατάργηση του λιγνίτη.

«Χρειάζεται μια σημαντικά διαφορετική αντιμετώπιση του ενεργειακού μας προβλήματος», είπε ο κ. Ζερβός. «Και αυτό βασίζεται στις πολιτικές αποφάσεις», τόνισε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/05/2009_280735


Αν δεν πέσουν κεφάλια δεν μας σώζει τίποτα ...

ΤΡΊΤΗ, 19 ΜΆΪΟΣ 2009

Ένα ακόμη ολίσθημα της Κυβέρνησης της ΝΔ. Από σχολικό βιβλίο αφαίρεσαν την επίκληση στην Αγία Τριάδα από το Σύνταγμα της Ελλάδος

Μπαίνω στην ιστοσελίδα του ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ.
Στην αρχική σελίδα μας ενημερώνει για το νέο βιβλίο μαθητή"Πολιτική και Δίκαιο" της Β Τάξης Γενικής Παιδείας (υποχρεωτικό για όλους μαθητές).

Ανοίγω τον σχετικό σύνδεσμο και το βιβλίο εμφανίζεται σε μορφή .pdf

Μεταβαίνω στην σελίδα 150, όπου υπάρχει το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ με το Σύνταγμα της Ελλάδος. Περιέχεται ΟΛΟ το κείμενο του Ελληνικού Συντάγματος ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ περικοπή, εκτός ...



Στην σελ 151 όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφίαΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ το τμήμα "Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος".



Χωρίς καμία δικαιολογία το Παιδαγωγικό ΙνστιτούτοΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΑΛΛΑΖΕΙ το Ελληνικό Σύνταγμα (προφανώς για να μην θυμίζει στα ελληνόπουλα ότι όταν αυτό το έθνος μετά από πολλούς αγώνες και πολύ αίμα αναστήθηκε, οι πρόγονοί μας, που πέρασαν από φωτιά και σίδερο, αποφάσισαν ότι αυτό που τους ενώνει είναι η Πίστη στη Αγία και Ομοούσια και Αδιαίρετης Τριάδος δηλ στην Ορθόδοξη πίστη.

Την είδηση αποκαλύπτουμε πρώτοι στο Ιστολόγιό μας και περιμένουμε την επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας.

Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούνε να αφαιρέσουν τα ιδανικά από την ελληνική νεολαία.
Aριστεροί καθηγητές, ΟΛΜΕ και "προοδευτικά" ΜΜΕ στον κοινό αγώνα να αφελληνίζουν και να αποχριστιανικοποιήσουν τα ελληνικά σχολεία.
Ντρεπόμαστε όμως όταν βλέπουμε τέτοιου είδους ενέργειες να γίνονται από το ίδιο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (και με τα χρήματα των φορολογημένων Ελλήνων).

Το πλήρες κείμενο του Ελληνικού Συντάγματος μπορείτε να κατεβάσεται από τη Βουλή των Ελλήνων (για να μην αρχίσει να αναπαράγεται διαδικτυακά το κατακρεουργημένο κείμενο από το βιβλίο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου).
http://antiparakmi.blogspot.com/2009/05/blog-post_19.html

EΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΝΕΚΡΟ» ΑΣΩΠΟ

21 Μαϊ 2009

του Κ. Τζέλη, ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα με εξασθενές χρώμιο και νικέλιο από τον Aσωπό και ψάρια με φαινόλες και υψηλή περιεκτικότητα σε ολικά στερεά από τον Mαλιακό, στο πιάτο μας! Kαι στο ποτήρι μας εμφιαλωμένα αναψυκτικά από νερό του «νεκρού» Aσωπού! Ίσως για κάποιους να αποτελεί... οικολογική υπερβολή και κινδυνολογία.

Ωστόσο υπάρχει ένα δεδομένο: Όταν υπάρχει καπνός, η επίσημη πολιτεία οφείλει να ερευνήσει για φωτιά! Aντιθέτως, παρά το γεγονός ότι η Kομισιόν ζητά επιπλέον στοιχεία για τον Aσωπό και μας παραπέμπει στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο, οι επιστήμονες μιλούν για εκτεταμένη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, κάτι που παραδέχεται πλέον και το YΠEXΩΔE, ενώ και η διάσημη ακτιβίστρια Έριν Mπρόκοβιτς, ζήτησε για το ίδιο θέμα την παρέμβαση του Aμερικανού πρέσβη στην Aθήνα, η ελληνική κυβέρνηση υποβαθμίζει το ζήτημα και δεν μπαίνει καν στον κόπο να εκπονήσει μια επιδημιολογική μελέτη.

O υφυπουργός ΠEXΩΔE κ. Kαλογιάννης μέσα στην εβδομάδα παραδέχτηκε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας περιέχει μεγάλες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου, όπως το εντόπισαν οι Eπιθεωρητές Περιβάλλοντος σε εκτεταμένους ελέγχους σε γεωτρήσεις της περιοχής. Nερό που ποτίζει χωράφια με λαχανικά και χρησιμοποιείται για την εμφιάλωση αναψυκτικών στη βιομηχανική περιοχή των Oινοφύτων.

Απειλή

Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται αρκετό για να ιδρώσουν τα αυτιά των υπουργείων Yγείας και Aγροτικής Aνάπτυξης, επιτρέποντας την διαιώνιση της σύγχυσης και της απειλής της δημόσιας υγείας. Aνεπισήμως, κάποια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προκαλέσει τον πανικό και να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή τον αγροτικό πληθυσμό που παράγει πατάτες και καρότα στην πεδιάδα του Aσωπού και της Θήβας ούτε να προκαλέσει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας κλείνοντας τις βιομηχανίες που ευθύνονται για την ρύπανση του Aσωπού.

Ωστόσο, υπάρχει αντίλογος. Aφενός, η κυβέρνηση δεν έχει πείσει κανέναν ότι έχει γενικότερο σχέδιο για τη προστασία του εισοδήματος των αγροτών και των θέσεων εργασίας για να το επικαλείται τώρα, και αφετέρου μεγαλύτερη σημασία από όλα αυτά έχει η ζωή μας. Eπιπλέον, θα έπρεπε ήδη να έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο έτσι ώστε και τη δημόσια υγεία να προστατεύσει και την αγροτική παραγωγή.

Eδώ και δυο χρόνια πολλές είναι οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, σε ακτίνα τουλάχιστον 30 χλμ., έχει μολυνθεί. Aυτό επιβεβαιώνει ουσιαστικά και έκθεση του δημοσίου Iνστιτούτου Γεωλογικών και Mεταλλευτικών Eρευνών (IΓME) που διαψευδόταν από τις επίσημες πηγές ότι υπάρχει για περίπου έξι μήνες. Oι κάτοικοι της περιοχής και ορισμένοι φορείς έχουν κινητοποιηθεί ωστόσο το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. H εμπλοκή της πολιτείας περιορίστηκε στο να επιβάλει κάποια πρόστιμα, αρνείται να προχωρήσει σε έλεγχο των τροφίμων και η κοινή γνώμη αγνοεί τη σοβαρότητα του ζητήματος εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα τοπικό θέμα.

Όμως, η μόλυνση φτάνει στο πιάτο μας.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Aθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Xημείας και Tροφίμων Γιάννη Zαμπετάκη, εντοπίστηκε σε κρεμμύδια της περιοχής νικέλιο σε ποσότητες 372% πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια!
Σε καρότα της περιοχής η ποσότητα νικελίου βρέθηκε πέντε φορές πάνω από τα όρια! Tρόφιμα που κάλλιστα θα μπορούσαν να βρίσκονται στην κουζίνα του οποιουδήποτε και θα μπορούσαν σωρευτικά να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα υγείας.
Kανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν άμεσα ή έμμεσα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο τίθεται το ερώτημα: Σε μια ευρωπαϊκή χώρα εν έτει 2009, όταν εντοπίζεται και η παραμικρή ποσότητα βαρέων μετάλλων σε ένα τρόφιμο, θα έπρεπε αυτό να αποτελεί ικανή αιτία για να παρέμβουν οι αρμόδιοι φορείς; Kάπως έτσι δεν είναι τυχαίο ότι οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή των Oινοφύτων αποτελούν το 36% ενώ το 1989 ήταν μόλις 6%! Σε μια περιοχή που επί χρόνια έπινε μολυσμένο νερό.

O επίτροπος Περιβάλλοντος της Kομισιόν Στ. Δήμας τόνισε πριν από τέσσερις μήνες ότι «τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούν οι εθνικές αρχές αφήνουν να εννοηθεί απουσία κατάλληλων συστημάτων σχεδιασμού και διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων», συμπληρώνοντας ότι η Kομισιόν «έχει ήδη κινήσει κατά της Eλλάδας οριζόντια διαδικασία επί παραβάσει ενώπιον του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου».

http://oikomargarita.blogspot.com/2009/05/e.html

Κίνητρα για φωτοβολταϊκά

Επιτέλους αποφάσισαν το αυτονόητο. Κάλιο αργά παρά ποτέ.
ΣΓΣ


Κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών, με απλές διαδικασίες και αυξημένη τιμή πώλησης στη ΔΕΗ, της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από τον ήλιο, ανακοινώνει το ΥΠ.ΑΝ
Κίνητρα για φωτοβολταϊκά

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η οποία θα υπογραφεί το επόμενο 15ήμερο.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα γίνεται χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες στις πολεοδομίες, χωρίς υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, χωρίς φορολόγηση ή αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Στις πολυκατοικίες η εγκατάσταση θα γίνεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών και με την πλειοψηφία που προβλέπει ο κανονισμός.

Η ΔΕΗ θα αγοράζει την ενέργεια, που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά, προς 55 λεπτά την κιλοβατώρα, τιμή που ισχύει για όσες συμβάσεις υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 και θα είναι εγγυημένη για 25 χρόνια με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Με τα δεδομένα αυτά η απόσβεση της επένδυσης θα γίνεται σε διάστημα περίπου πέντε ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κ. Μουσουρούλης:

Ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 5.000 - 7.000 κιλοβατώρες το χρόνο.

Ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 1 κιλοβάτ παράγει κατά μέσο όρο 1300 κιλοβατώρες το χρόνο.

Συνεπώς, οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται με φωτοβολταϊκό ισχύος 5 κιλοβάτ, που κοστίζει περί τις 25.000 ευρώ και για την εγκατάστασή του απαιτείται επιφάνεια 80 τ.μ.

Η ΔΕΗ θα συμψηφίζει το λογαριασμό με την αξία του ρεύματος, που θα αγοράζει από το νοικοκυριό. Αν η αξία της παραγωγής είναι μεγαλύτερη από τις χρεώσεις της ΔΕΗ, ο λογαριασμός θα είναι πιστωτικός. 

Εκτός από τους ιδιώτες, δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κίνητρα, θα έχουν και μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως δέκα εργαζόμενους και κάνουν τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού, θα κοστίζει 300 - 500 ευρώ, θα ολοκληρώνεται το πολύ σε 70 ημέρες και θα περιλαμβάνει πέντε βήματα: κατάθεση αίτησης για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης της ενέργειας με τη ΔΕΗ και ενεργοποίηση της σύνδεσης. Όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα καθοριστούν με την υπουργική απόφαση, ενώ θα υπάρξει και εγκύκλιος από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τεχνικές - αισθητικές παραμέτρους.

Ο κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ.Μπούγας, ανακοίνωσαν, επίσης, μέτρα για διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο έδαφος, σύμφωνα με τα οποία, τα πάνελ θα μπορούν να εγκαθίστανται και σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ καταργείται η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας. Επιπλέον, απλοποιείται η διαδικασία για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με τα μέτρα αυτά θα υπάρξει οικονομικό όφελος για τους πολίτες, τονώνεται η αγορά και ανακουφίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ειδικά τις ώρες αιχμής του καλοκαιριού. 

«Η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην Ευρώπη με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, θέλουμε σε λίγα χρόνια να έχουμε την αντίστοιχη πρωτιά στα φωτοβολταϊκά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=4750&pubid=3772744

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Πρωτοφανές! Τούρκος διοικητής στη Λάρισα!


19 Μαΐου 2009, 22:16

του Μάκη Πολλάτου

Με «εκχώρηση» κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας μοιάζει η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συναινέσει στις αξιώσεις της Άγκυρας παραχωρώντας τη διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης της Λάρισας σε Τούρκο πτέραρχο!

Πέντε ημέρες μετά τη βράβευση του απερχόμενου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ από τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αποκαλύπτεται (μέσω δημοσιευμάτων στον τουρκικό τύπο), ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις της Τουρκίας και αποδέχθηκε να παραχωρήσει (έστω και εκ περιτροπής) τη διοίκηση του Συμμαχικού Αεροπορικού Υποστρατηγείου της Λάρισας σε Τούρκο ανώτατο αξιωματικό!

Η υπόθεση αφορά την περίφημη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ. Το νέο οργανωτικό επιχειρησιακό πλάνο της Συμμαχίας προβλέπει ότι τα δέκα πολυεθνικά CAOC (combined air operations center - συνδυασμένο κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων) θα περιοριστούν σε τέσσερα στατικά (και ακόμη δύο κινητά). Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ που ενέκριναν το 2008 τη δομή διοίκησης, συμφώνησαν στη διατήρηση του CAOC της Λάρισας (από CAOC 7 μετονομάζεται σε CAOC 4 και μεταπίπτει σε «αεροπορικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου»- air command control system), ενέκριναν επίσης το σχέδιο για δημιουργία ακόμη τριών υποστρατηγείων στη Γερμανία, τη Δανία και την Ιταλία και αποφάσισαν την κατάργηση έξι CAOC's, μεταξύ των οποίων και του υποστρατηγείου στο Εσκί Σεχίρ. Παραπλανητικά το ΓΕΕΘΑ προβάλλει τη διατήρηση του ελληνικού κέντρου και τη διάλυση του τουρκικού CAOC σαν επιτυχία, για να εμφανίσει την Ελλάδα ότι δήθεν ωφελείται από τη νέα δομή που επικύρωσαν με τις υπογραφές τους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ. Το υποστρατηγείο του Εσκί Σεχίρ είναι ουσιαστικά «ανενεργό» και το Πεντάγωνο αποκρύπτει εκουσίως το γεγονός ότι με τη νέα δομή προβλέπεται η διατήρηση του ενός και μοναδικού αεροπορικού στρατηγείου (Air South) που παραμένει στην Σμύρνη και στο οποίο θα υπάγονται τα CAOC της Ιταλίας και της Ελλάδας. 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ΓΕΕΘΑ παραδέχεται επισήμως ότι συναίνεσε στην «εκ περιτροπής» ανάληψη της διοίκησης του CAOC της Λάρισας από Έλληνα και Τούρκο διοικητή. Η απόφαση -που χαρακτηρίζεται επισήμως ως «κατ' αρχήν συμφωνία»- ελήφθη στη σύνοδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ στις 6 και 7 Μαϊου, όπου συμμετείχε ο Έλληνας αρχηγός στρατηγός Δημήτρης Γράψας. Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι επί 15 ημέρες το ΓΕΕΘΑ αποσιώπησε την απόφαση που σήμερα χαρακτηρίζει «κατ' αρχήν συμφωνία». Σε ανακοίνωση της 11ης Μαϊου δεν αναφερόταν ότι ο στρατηγός Γράψας συμφώνησε να παραχωρηθεί η διοίκηση της Λάρισας σε Τούρκο αξιωματικό. Μόνο το βράδυ της Τρίτης 19 Μαϊου, όταν έγινε ευρέως γνωστό ότι οι τουρκικές εφημερίδες θριαμβολογούν για την ανάληψη της διοίκησης του αεροπορικού στρατηγείου της Λάρισας, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε εκ των υστέρων να ενημερώσει για τις εξελίξεις που είχαν προηγηθεί και τις οποίες επικύρωσε ο στρατηγός Γράψας!

Το ΓΕΕΘΑ παραδέχεται ότι στην τελευταία σύνοδο των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Μάιος 2009), υπήρξε κατ'αρχήν συμφωνία ως προς την εναλλαγή των διοικητών του CAOC-4 (της Λάρισας), συμπληρώνει ότι η ελληνική πλευρά επέμεινε στην αρχική θέση ότι ο πρώτος Διοικητής θα είναι Έλληνας και το θέμα συνολικά βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται από το Πεντάγωνο, θα εναλλάσσονται Έλληνας και Τούρκος διοικητής, ενώ σημειώνεται ότι, την περίοδο που θα είναι Τούρκος διοικητής στο CAOC-4, θα είναι Έλληνας ο υποδιοικητής (του CAOC-4) και ταυτόχρονα θα είναι και Έλληνας ο Επιτελάρχης στο προϊστάμενο αεροπορικό Στρατηγείο στη Σμύρνη (ο οποίος διαχειρίζεται όλα τα επιχειρησιακά θέματα του Στρατηγείου)».

Ο αντίλογος είναι ότι προφανώς και δεν έχει καμία σημασία εάν ο «πρώτος» διοικητής της Λάρισας θα είναι Έλληνας, διότι μετά τη θητεία του θα αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής ο Τούρκος πτέραρχος.

Το πρόσταγμα και την ευθύνη των αποφάσεων συνολικά για το νότιο τομέα έχει το «προϊστάμενο» στρατηγείο της Σμύρνης. Το Air South έχει μονίμως Αμερικανό αξιωματικό ως διοικητή και οι Τούρκοι έχουν καταλάβει τη θέση του μόνιμου υποδιοικητή για έναν δικό τους αξιωματικό. Οπότε πολύ μικρή σημασία θα έχει εάν τη στιγμή που θα είναι Τούρκος διοικητής στη Λάρισα, παραλλήλως θα είναι Έλληνας ο επιτελάρχης (υπ' αριθμόν τρία) στη Σμύρνη, αφού ανώτεροί του στην ιεραρχία θα είναι ένας Τούρκος και ένας Αμερικανός στρατιωτικός.

Με απλά λόγια: όποιες κι αν είναι οι εισηγήσεις του υποδιοικητή, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το διοικητή. Αντιστοίχως, ό,τι κι αν λέει ο Έλληνας επιτελάρχης τον τελικό λόγο θα έχει ο Τούρκος διοικητής.

Η ουσία είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, την ευθύνη του ελληνικού εναέριου χώρου θα έχει Τούρκος διοικητής. Η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να διαφωνήσει με την εναλλαγή της διοίκησης στη Λάρισα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως ακριβώς έπραξε η Άγκυρα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της με το στρατηγείο της Σμύρνης, παρατηρεί ανώτατος αξιωματικός που υποστηρίζει ότι το ΓΕΕΘΑ θα έπρεπε να αντιπροτείνει και να επιμείνει στην παραχώρηση της θέσης του υποδιοικητή στην Τουρκία.

Από τη διαφαινόμενη αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη προκύπτουν και πρακτικά ερωτήματα: περιμένει η κυβέρνηση ότι ο Τούρκος διοικητής της Λάρισας θα ενημερώνει το ΝΑΤΟ για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου; Δέχεται η ελληνική πλευρά να ασκεί σε καθημερινή βάση Τούρκος αξιωματικός τη διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων (δεν αναφερόμαστε στο σύνολο αλλά στα μαχητικά αεροσκάφη που στα χαρτιά έχουν τα ΝΑΤΟϊκά χρώματα) που διαθέτει η χώρα στη συμμαχία; Τι θα συμβεί με τις τεχνικές συμμαχικές ασκήσεις που διεξάγονται σε καθημερινή βάση (σε υπολογιστές, χωρίς συμμετοχή στρατευμάτων) και αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών (για θέματα έρευνας και διάσωσης, ορίων FIR και άλλα); 

«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, εν κρυπτώ, για την τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο νατοϊκό αεροπορικό στρατηγείο Λάρισας, προκαλούν έκπληξη και ερωτηματικά για τα εθνικά μας θέματα.

Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η οποία αρκείται σε απλή παρουσία στα διεθνή φόρα και στις επιτροπές διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, κυρία Βάσω Παπανδρέου.

«Η τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Λάρισας είναι το φυσικό επακόλουθο της συμμετοχής της Ελλάδας στον δολοφονικό συνασπισμό, συμμετοχή που τόσο ένθερμα υποστηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ που πάντα υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, όπως και η ΕΕ. Επιβεβαιώνεται ότι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και στις ευρωεκλογές», αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πρώτο ΘΕΜΑ online - Πρωτοφανές! Τούρκος διοικητής στη Λάρισα! (20 May 2009)

http://www.protothema.gr/content.php?id=32589


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

ΔΕΥΤΈΡΑ, 18 ΜΆΪΟΣ 2009

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ Ο ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΨΕΥΤΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

...
Θέλει δεν θέλει ο κόσμος θα πρέπει να φάει το σανό που του πετάει το σύστημα και να αναδειχθούν σε πολιτική δύναμη χώροι με γνήσια αντεθνικά χαρακτηριστικά. Αντιγράφουμε επ' ευκαιρίας από το ιστολόγιο των φίλων και συνεγατών του Αντίβαρου...

Γκαιμπελικό παιχνίδι των μεγαλοεκδοτών και καναλαρχών υπέρ των Οικολόγων-Πρασίνων

Γράφει ο “πραγματικὀς οικολόγος”

Γκαιμπελικό παιχνίδι των μεγαλοεκδοτών και καναλαρχών υπέρ των Οικολόγων με τις βαθιά μειοδοτικές θέσεις για τα εθνικά θέματα.

ΟΛΟΙ οι εκδότες, καναλάρχες και τηλε-δημοσιογραφοι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τις ακραίες θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ όμως για να εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους, το εθνικό δηλαδή ακροατήριο, που το ΜΟΝΟ που γνωρίζει είναι: Οικολόγοι Πράσινοι = οικολογία.

Πρόκειται για αισχίστου είδους πλύση εγκεφάλου απο τα ΜΜΕ υπέρ των Οικολόγων Πράσινων, μέχρι και ο Κύρτσος τους αποθέωνε προχθές…

Για να δούμε αν πάρουν έστω και 2% αν μάθει ο κόσμος τις καλά κρυμμένες θέσεις τους…
Οι θέσεις των ΟικοΠράσινων για την εξωτερική πολιτική πάντως δεν θα μείνουν κρυφές:
Την Δευτέρα 18 Μαΐου 2009 και ώρα 7:30μ.μ., τα περιοδικά και οι εφημερίδες Οικολογείν, Χριστιανική και Άρδην διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: Ευρώπη και εκλογές: Η οικολογία και οι «Πράσινοι», η οικονομική κρίση, η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ομιλητές θα είναι οι: Γιάννης Σχίζας, Γιώργος Καραμπελιάς, Γιάννης Ζερβός, Σταύρος Λυγερός και Στάθης Σταυρόπουλος (ΣΤΑΘΗΣ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8 – 7ος Όροφος).

Για να δούμε μερικές “ωραίες” πρόσφατες θέσεις των Οικολόγων

Τρεμόπουλος 1

http://www.bulls.gr/read_op.php?oid=1276&mid=192 Συμμετοχή Τρεμόπουλου στην κίνηση κατάδοσης της χώρας ως υποθάλπουσας εγκληματίες πολέμου που συμμετείχαν στην σφαγή των Μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας.Μεταξύ άλλων αναφέρεται:“Έλληνες «εθελοντές» (οι επώνυμες μαρτυρίες τους έχουν δημοσιευθεί) πολέμησαν στη Bοσνία με τον Kάρατζιτς και τον Mλάντιτς και –ατιμάζοντάς την– ύψωσαν την ελληνική σημαία στη Σρεμπρένιτσα την ώρα της μεγάλης σφαγής. H Eλληνική Πολιτεία έχει συνεπώς την υποχρέωση και συγγνώμη να ζητήσει δημοσίως από τις οικογένειες των 8.000 σφαγιασθέντων και να απαιτήσει να λογοδοτήσουν όσοι έλληνες «εθελοντές» συνέπραξαν στο μεγάλο έγκλημα και οι γνωστοί-άγνωστοι που τους ενέπλεξαν. Tο απαιτούμε”.Με άλλα λόγια, καταγγέλλεται το ελληνικό κράτος στο εσωτερικό και διεθνώς ως έχον συμμετοχή στο ολοκαύτωμα της Σρεμπρένιτσα, επειδή, πιθανώς κάποιοι Έλληνες πολίτες πήγαν με δική τους πρωτοβουλία στη Βοσνία εκείνα τα χρόνια, προσφέροντας, όπως είναι σε όλους γνωστό –ακόμη και στους εισαγγελείς του ειδικού διεθνούς δικαστηρίου που ΔΕΝ άσκησαν καμία δίωξη εναντίον κανενός Έλληνα-, ανθρωπιστική βοήθεια, ασχέτως τι παραμύθια σέρβιραν μετά στους συγχωριανούς τους. Και λυπημένοι όλοι αυτοί –μεταξύ τους και ο Τρεμόπουλος- που δεν παραπέμφθηκε η Ελλάδα, συντάσσουν το κατάπτυστο κείμενο ζητώντας από την Ελλάδα να ζητήσει συγνώμη, να αναγνωρίσει δηλαδή την ενοχή της και συνεπώς να ζητήσει … από μόνη της να παραπεμφθεί και αυτή στην Χάγη μαζί με τον Μιλόσεβιτς και τους άλλους πραγματικά υπαίτιους αυτής της μελανής σελίδας της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Τρεμόπουλος 2

http://ecology-salonika.org/lib/?p=421 Η αυθεντική σαφής προτίμηση του Τρεμόπουλου για την ονομασία της οδού Αποστόλου Παύλου στην Θεσσαλονίκη ως Κεμάλ Ατατούρκ, καταγεγραμμένη στο ίδιο το site του Τρεμόπουλου!

Τρεμόπουλος 3

http://panosz.wordpress.com/2008/04/10/tsamides/#comment-36290Τρεμόπουλος υπέρ του να ανακινηθεί θέμα Τσάμηδων, με προσωπική αφήγηση για τις σφαγές και το παιδομάζωμα που έκανε ο ελληνικός στρατός…

Τρεμόπουλος 4

http://ecology-salonika.org/lib/?p=421 (Τι καλά που περνούσαμε μαζί με τους Τούρκους…) «…στους πρόσφυγες, πέρα από την πίκρα και τον πόνο για τον ξεριζωμό, δεν υπήρχε το μίσος για τους Τούρκους που υπάρχει τώρα. Το μίσος και η εμπάθεια καθώς και η ανιστόρητη, υστερική και άδικη σύγκριση του Κεμάλ με τον Χίτλερ είναι προϊόν της δεκαετίας του 90 και τής προσπάθειας ορισμένων κύκλων να αναθεωρήσουν την πρόσφατη ιστορία μας γράφοντας και λέγοντας ότι τους κατέβει (για διάφορους λόγους). Με μια λέξη είναι προϊόν του εθνολαϊκισμού”.

Χρυσόγελος

http://efhbos.wordpress.com/2009/02/12/xrysogelos/ Χρυσόγελος για το «Μακεδονικό»: Υπέρ του αυτοπροσδιρισμού των Σκοπιανών, υπέρ της αναγνώρισης μειονότητας «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, υπέρ της επίσημης διδασκαλίας από το ελληνικό κράτος των «μακεντόντσι» (σε ποιους άραγε;).Έφηβος: Ποιες είναι οι θέσεις σας για το «Μακεδονικό»;Νίκος Χρυσόγελος: Για το «Μακεδονικό», οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστια ευθύνη γιατί δεν επίλυσαν το θέμα αυτό τότε που υπήρχαν ρεαλιστικές δυνατότητες για επίλυση.Για πολλά ακόμα χρόνια η εκκρεμότητα μπορεί να κάνει ζημιά στη χώρα:- Στο εξωτερικό εφημερίδες, χάρτες, εγκυκλοπαίδειες, τουριστικοί οδηγοί, αναφέρουν πια όλο και πιο συχνά τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία» και την ελληνική Μακεδονία όλο και συχνότερα ως σκέτη Βόρεια Ελλάδα.- Η ιστορική μνήμη των ξένων αφορά κυρίως την πολυεθνική Μακεδονία του 1900 και ελάχιστα την αρχαιότητα και το Μ. Αλέξανδρο (που θεωρείται επίκαιρος όσο και ο Μ. Ναπολέων).Η μέχρι τώρα θέση των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο απηχεί σε μεγάλο βαθμό την αρνητική διάθεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στα ελληνικά επιχειρήματα. Δεν είναι εύκολα κατανοητός ο φόβος μιας ευρωπαϊκής χώρας, που ανήκει στις 29 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, με οικονομικούς παράγοντες που ελέγχουν πάνω από το 1/3 των δραστηριοτήτων της γειτονικής χώρας. Μπορεί να μετριαστεί μόνο με την εκλογή ευρωβουλευτή από τους Οικολόγους Πράσινους, που θα μπορεί να θέτει τις θεμιτές, όχι παράλογες, ελληνικές ευαισθησίες με όρους κατανοητούς από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.Στο πρόγραμμα των Οικολόγων Πράσινων αναφέρεται ότι καμιά εθνότητα (στην ευρύτερη γεωγραφική Μακεδονία) δεν είναι πιο Μακεδόνες από τις υπόλοιπες και ότι το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού αφορά και τις περιφέρειες (άρα και την ελληνική Μακεδονία). Δίπλα στα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες Μακεδόνες μπορούν να υπάρχουν και συμπολίτες μας με διαφορετική εθνοτική συνείδηση και ταυτότητα. Γιατί θα πρέπει να το φοβόμαστε αν δεν συνδέεται με αλλαγές συνόρων ή απειλές; Δεν είναι λογικό να γίνουν αποδεκτοί με τον αυτοπροσδιορισμό που χρησιμοποιούν στη γλώσσα τους, ως Μακεντόντσι, που δε θίγει σε τίποτα τους Έλληνες Μακεδόνες”;

Παρασκευόπουλος-Τρεμόπουλος

http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=759Θέση υπέρ της αναγνώρισης της ΦΥΡΟΜ ως Μακεδονία, με βάση το “δικαίωμα” του αυτοπροσδιορισμού για το οποίο αγωνίζονται οι “πράσινοι”.”Για μας είναι δεδομένο ότι η ευρύτερη Μακεδονία έχει πολυεθνική ιστορία αιώνων και καμιά εθνότητα ή χώρα δεν είναι «πιο Μακεδόνες» από τις υπόλοιπες».

ΥΓ. Δείτε και αυτό
http://www.stoxos.gr/

Ελλάς, το μεγαλείο σου!

Παρακολούθησα το-κατά τη γνώμη μου- ριάλιτι σόου, σχετικά με τους μεγάλους Έλληνες.

Ειλικρινά πιο αλλοπρόσαλλο κατασκεύασμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Αλήθεια, πώς κρίθηκαν ανόμοιοι άνθρωποι, που έζησαν σε ανόμοιες εποχές, με ανόμοια μέτρα!

Σε τελική ανάλυση αυτό, που αποδείχτηκε δεν ήταν ποιος ή ποιοι είναι οι πιο μεγάλοι Έλληνες, αλλά πόσο μικροί είναι αυτοί, που θέλησαν να τους μετρήσουν…

Γιατί βέβαια μεγάλοι Έλληνες υπάρχουν. Και μάλιστα πολλοί. Και επειδή ακριβώς είναι μεγάλοι δεν έχει καμιά ανάγκη η μεγαλοσύνη τους απ’ τη δική μας επιβεβαίωση ή αμφισβήτηση.

Ποια, τάχα, ανάγκη μπορεί να έχει και τι να φοβηθεί η υστεροφημία του Ομήρου; Και ποιος μπορεί να τον συγκρίνει με τον ένα ή τον άλλο τυχάρπαστο και να τον βγάλει από το κάδρο της μεγαλοσύνης του! Μήπως κάποιοι απ’ αυτούς, που κουκουλώνουν ή χειροκροτούν της διαφθορά;

Γιατί ο μεγάλοι-όπως ο Όμηρος-διασκελίζουν τα σύνορα της πατρίδας τους. Και κάνουν τα δημιουργήματα της σκέψης τους ή τα οποιαδήποτε άλλα κατορθώματά τους κοινό κτήμα της ανθρωπότητας. Κι αν οι συντοπίτες τους, τους αποδοκιμάσουν κάποιοι άλλοι αλλού πολλαπλάσια θα τους αγαπήσουν  και θα τους θαυμάσουν…

Και δεν διασκελίζουν μόνο τα σύνορα. Αλλά και τους αιώνες. Και τις χιλιετηρίδες. Και παραμένουν το ίδιο ζωντανοί σε κάθε εποχή, όπως και όταν ζούσαν. Και πολλές φορές περισσότερο ζωντανοί απ’ όσο ήταν στην εποχή τους. Όπου η βαριά σκιά τους προκαλούσε το φθόνο και τη αμφισβήτηση των συγκαιρινών τους. Και πολύ συχνά το διωγμό τους ή και τη θανάτωσή τους.

Αλλά «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Γιατί δόθηκε, έτσι, αφορμή να πληροφορηθούν κάποιοι κι άλλοι να θυμηθούνε ότι δίπλα στους δικούς τους «μεγάλους», που ο χρόνος θα σβήσει τα ίχνη τους, υπάρχει και κάποιος Σωκράτης ή κάποιος Πλάτωνας ή κάποιος Αριστοτέλης, που οι παγκόσμιες αυτοκρατορίες τους αντέχουν μέσα στις χιλιετηρίδες…

Όλοι αυτοί πατούν πάνω στη σκόνη των λιλιπούτειων, που με τις προκρούστειες μεζούρες τους πάνε να τους αξιολογήσουν και να τους θάψουν στις κονσέρβες της ημιμάθειάς τους. Και προχωρούν, για να φωτίσουν με τη λάμψη τους τις εσχατιές του μέλλοντος… 

Παπα-Ηλίας

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Μάγος είμαι και το σχολίαζα χθες ...

Ολική επαναφορά Σαμαρά

Διακήρυξη με επίκεντρο τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, την προσέγγιση της μεσαίας τάξης και τις μεταρρυθμίσεις. Παρόντες πάνω από 60 βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη «E» 19/5

Με την παρουσία της «όλης ΝΔ», ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σηματοδοτώντας την ολική του επαναφορά στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής, παρουσίασε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μια πολιτική διακήρυξη-πλατφόρμα με επίκεντρο και στόχο τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, την άμεση ανάγκη προσέγγισης της μεσαίας τάξης και της στροφής προς το ευρωπαϊκό όραμα.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αφού η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» έχοντας ως θέμα: «Προκλήσεις και Προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώπιον πάνω από 60 βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων πολλών υπουργών και υφυπουργών, αλλά και διοικητών οργανισμών, πανεπιστημιακών και δεκάδων εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών και μπροστά σε περίπου 1.300 παρευρισκόμενους, ο Α. Σαμαράς με μια ομιλία, που κατά γενική ομολογία έκανε αίσθηση, τάχθηκε κατά του ακραίου κρατισμού και των ισοπεδωτικών μεταρρυθμίσεων και υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που παράγουν έργο με επίκεντρο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Με την παρουσία της «όλης ΝΔ», ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σηματοδοτώντας την ολική του επαναφορά στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής, παρουσίασε χθες την πολιτική του διακήρυξη-πλατφόρμ
Με την παρουσία της «όλης ΝΔ», ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σηματοδοτώντας την ολική του επαναφορά στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής, παρουσίασε χθες την πολιτική του διακήρυξη-πλατφόρμα με επίκεντρο και στόχο τον κοινωνικό φιλελευθερισμό

Στη διάρκεια της παρέμβασής του εξήρε πολλές φορές την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητα του Κ. Καραμανλή, ενώ επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι στόχος του είναι να «μας σερβίρει ψευτο-διαγγέλματα σωτηρίας χωρίς κάποιο υπόβαθρο».

Αναφερόμενος στον ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή τόνισε ότι «με το κοφτερό του μάτι και παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις της εποχής, άνοιξε για την Ελλάδα την ομπρέλα προστασίας της Ευρώπης».

Ιδεολογική ταυτότητα
Ολική επαναφορά Σαμαρά
«Μας έλεγαν να γίνουμε περισσότερο Ευρωπαίοι και λιγότερο Ελληνες. Τώρα πια μετά την κρίση ισχύει μάλλον το αντίθετο. Πρέπει να γίνουμε περισσότερο απαιτητικοί με τους εαυτούς μας ως Ελληνες, για να γίνουμε Ευρωπαίοι» επεσήμανε ο Α. Σαμαράς, ενώ μίλησε για «ανάγκη επικράτησης μιας φιλελεύθερης και ταυτόχρονα κοινωνικής ιδεολογίας, τον λεγόμενο κοινωνικό φιλελευθερισμό».

Ο υπουργός Πολιτισμού τάχθηκε κατά του ακραίου φιλελευθερισμού και κρατισμού που καταργεί τις αγορές που καταπιέζει τον πολίτη και τις ελευθερίες του. «Δεν θέλουμε μια κοινωνία αρπαχτικών ή πειθαρχημένων ρομπότ, γιατί αυτό οδηγεί σε ζούγκλα ή σε στρατόπεδο νεοσυλλέκτων αντίστοιχα» επεσήμανε και αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων «χωρίς όμως να αγνοούμε τις προσωρινές οδύνες που αυτές θα προκαλέσουν».

Υποστήριξε δε με έμφαση ότι η μεσαία τάξη είναι εκείνη που πλήττεται περισσότερο σήμερα από την κρίση. «Η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας» είπε και σημείωσε ότι «ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι η ιδεολογική μας ταυτότητα, οι μεταρρυθμίσεις είναι τα προστάγματά της και η μεσαία τάξη είναι η κοινωνική της αναφορά».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας αυτές τις δύσκολες στιγμές θα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τις επιλογές της, να συσπειρώσουμε την παράταξη, να πιστέψουμε σε τρεις λέξεις, τη σιγουριά, την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα», επικαλούμενος τους στίχους του Οδ. Ελύτη «να προτρέχει του χρόνου, ο χτύπος της καρδιάς μας...».

Παρούσα η «όλη ΝΔ»
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από 60 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, διοικητές οργανισμών, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Συγκεκριμένα το «παρών» έδωσαν οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, Μεταφορών Ευ. Στυλιανίδης και Τουρισμού Κ. Μαρκόπουλος και οι υφυπουργοί Ν. Λέγκας, Γ. Μπούγας, Κ. Τασούλας, Θ. Νάκος, Γ. Βλάχος, Αθ. Μπούρας, Κ. Γκιουλέκας, Χρ. Ζώης, Γ. Παπαγεωργίου και Μ. Παπαδόπουλος.

Οι νυν «γαλάζιοι» βουλευτές και πρώην υπουργοί και υφυπουργοί που παρακολούθησαν την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ήταν οι: Α. Ρεγκούζας, Π. Σκανδαλάκης, Π. Χηνοφώτης, Γ. Ορφανός, Σ. Τσιτουρίδης, Β. Μιχαλολιάκος, Χρ. Φώλιας, Π. Δούκας, Αχ. Καραμανλής, Γ. Καλαντζής, Αν. Λιάσκος, Γ. Σαλαγκούδης, Ευ. Μπασιάκος και Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ οι βουλευτές που βρέθηκαν στο ακροατήριο του υπουργού Πολιτισμού ήταν οι: Σπ. Λιβανός, Α. Κουτσούμπας, Η. Καλλιώρας, Α. Γεροντόπουλος, Αν. Καραμάριος, Γ. Μανώλης, Γ. Γιαννέλης, Γ. Σαμπαζιώτης, Μ. Χαλκίδης, Γ. Καρασμάνης, Αριάδνη Μανούσου Μπινοπούλου, Α. Καρπούζας, Ν. Καντερές, Π. Αδρακτάς, Κ. Κουκοδήμος, Π. Μελάς, Ι. Κοσμίδης, Ν. Παναγιωτόπουλος Κ. Τζαβάρας, Κ. Αγοραστός, Κ. Σταϊκούρας, Γ. Βρούτσης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Απ. Σταύρου, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Κ. Παπασιώζος, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Λ. Τσαβδαρίδης, Μ. Βολουδάκης, Αλ. Παρίσης, Κατερίνα Παπακώστα, Παρθένα Φουντουκίδου, Η. Φωτιάδης, Γ. Τριφωνίδης και Α. Δερμετζόπουλος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Λ. Ζαγορίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ο Γ. Ανδριανός, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Γ. Σούρλας και Τ. Νεράντζης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Γ. Τραγάκης, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, ο γ.γ. της Βουλής Ν. Στεφάνου, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Μ. Δασκαλάκης, αλλά και πολλοί επικεφαλής μεγάλων οργανισμών όπως ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Χρ. Χατζηεμμανουήλ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΑ Ασ. Παπαγεωργίου, ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Δ. Μηλιάκος κ.ά.

Ευρωπαϊκό... άρωμα έδωσαν με την παρουσία τους νυν και υποψήφιοι ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων ο νυν επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, η επικεφαλής του νέου «γαλάζιου» ψηφοδελτίου Μαριέττα Γιαννάκου, η Ρόδη Κράτσα, ο Γ. Παπανικολάου, ο Μ. Μαυρομάτης, ο Μ. Αγγελάκος και ο Γ. Δημητρακόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν και αρκετοί πρώην βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο Α. Παπαδόγγονας, η Ζέτα Μακρή και η Ελενα Κουντουρά. Τέλος έκπληξη προκάλεσε η παρουσία του Ε αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Βαϊτση Αποστολάτου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Ταυτόχρονες παρουσιάσεις με αρκετά κοινά στοιχεία

Απορία αφελούς.

Πως είναι δυνατόν ένα πρόσωπο που μαυρίστηκε στις εθνικές εκλογές να τοποθετείται επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου;

Κατά την γνώμη μου μία εξήγηση μπορεί να υπάρξει. Η κα Μ. Γιαννάκου ανήκει στην ομάδα (club?) του «μπράβο Γιώργο», του «ζεϊμπέκικου», του νόμου αναμορφώσεως των βιβλίων του 2002 (Αβάθμιας & 2βάθμιας εκπαίδευσης), και των «κουμπαριών» με τους εξ ανατολών «συμμάχους», κατά τα πρότυπα του Μεσαίωνα και επέκεινα, παντρεύονταν για να δημιουργήσουν συμμαχίες.

Η σθεναρή υποστήριξη του κουλερογραφήματος της ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού από την κα Μ. Γιαννάκου είχε ως συνέπεια το μαύρισμά της στις εθνικές εκλογές, αλλά ο χειρίζων τα ινία  του club θεώρησε υποχρέωσή του να την ανταμοίψει και έτσι την αποζημίωσε και με το πάρα πάνω τοποθετόντας την πρώτη στο ευρωψηφοδέλτιο.

Δοθείσης ευκαιρίας υπενθυμίζω ότι υπάρχει γραμμάτιο ανεξόφλητο για τον Σαμαρά (νυν υπουργό Πολιτισμού) που στο εγγύς μέλλον θα εξοφληθεί από το «αφεντικό».

ΣΓΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Δευτέρα, 18 Μαϊου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 18/05/2009 12:16     
Γυναίκες όπως η πρώτη στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. κα Γιαννάκου και δοκιμασμένα κομματικά στελέχη όπως ο κ. Παπακωνσταντίνου κυριαρχούν στις προτάσεις των δύο κομμάτων.

Στην τελική ευθεία, εν όψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, εισέρχεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ύστερα από τις χθεσινές, ταυτόχρονες σχεδόν, παρουσιάσεις των ευρωψηφοδελτίων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τα δυο ευρωψηφοδέλτια έχουν αρκετά κοινά στοιχεία, όπως μεγάλο αριθμό γυναικών, δοκιμασμένα κομματικά στελέχη, εκπροσώπους επαγγελματικών τάξεων και μειονοτήτων, αλλά και μια διακριτή διαφορά σε ό, τι αφορά στην έμφαση στην Ευρώπη (Ν.Δ.) ή στην Ελλάδα (ΠΑΣΟΚ).

Μετά την παρουσίαση των ευρωψηφοδελτίων -στο Ζάππειο και στα κεντρικά γραφεία της Ιπποκράτους, αντιστοίχως- ο Κώστας Καραμανλής κι ο Γιώργος Παπανδρέου περιόδευσαν στην Άρτα και στην Πάτρα. Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο καταλόγισε ότι εναντιώνεται στις μεταρρυθμίσεις και ότι δημαγωγεί κατά της Ελλάδας στο εξωτερικό. «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε, «προτάσσει την αναβίωση του ''συστήματος ΠΑΣΟΚ με κάθε μέσο και κάθε τίμημα''».

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, είπε ότι «είμαστε στρατευμένοι στα προβλήματα των πολιτών, τα εθνικά θέματα, την οικονομία, την παιδεία, αυτά είναι η ατζέντα μας. Η κυβέρνηση άγγιξε δύσκολα προβλήματα, όπως η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, η οποία απάλλαξε τους φορολογούμενους από τις υψηλές ζημιές της επιχείρησης... Ας τολμήσουν τη σύγκριση για όλα αυτά».

Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε το μήνυμά του για διπλή «μάχη». «Στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για το κλείσιμο της Βουλής. «Η Ν.Δ. θέλει να βάλει ταφόπλακα στη διαφάνεια... Θεωρεί ότι το κόστος της συγκάλυψης είναι μικρότερο από το κόστος των αποκαλύψεων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κουκούλωσε» τις υποκλοπές, τα ομόλογα, το Βατοπέδι, τη Siemens «Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία, να χαράξουμε νέα πορεία, να βάλουμε τον πολίτη στο επίκεντρο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα». 

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/18/1665081.htm