Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Βέτο στην Τουρκία!


ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ


Οι Κύπριοι δεν αποδέχονται λύση με αποκλίσεις από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες 


Τι υποστήριξαν τα κόμματα και τι δέχθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας




Βέτο στην Τουρκία!
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=45624&colid=37&catid=48&dt=2009-09-20%200:0:0

ThyssenKrupp: Ζητά αποχώρηση Ελλήνων αξιωματικών από τα ναυπηγεία της


Να αποχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό από τους χώρους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά και του Κιέλου, κάλεσε η γερμανική ναυπηγο-κατασκευαστική εταιρεία ThyssenKrupp τους Έλληνες αξιωματικούς του ΠΝ, οι οποίοι βρίσκονται εκεί για το πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων.

Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ενημερώθηκαν ότι, μέχρι να αποχωρήσουν δεν μπορούν να κυκλοφορούν στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων χωρίς τη συνοδεία ανθρώπων της γερμανικής εταιρείας.

Πηγή: www.athina984.gr

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Καταγγελία της σύμβασης για την κατασκευή υποβρυχίων

Από τη γερμανική εταιρεία HDW


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009 07:00

Στην καταγγελία της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή 4 νέων υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό 3 παλαιών, κατέληξε η χρονίζουσα διένεξη της γερμανικής HDW με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αναφορικά με οικονομικές εκκρεμότητες.

Η εξέλιξη αυτή θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα τωνΝαυπηγείων Σκαραμαγκά που ανέλαβαν την υλοποίηση των δύο προγραμμάτων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της εταιρείας προέρχεται από παραγγελίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Συγκεκριμένα, μετά την αδυναμία συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της HDW για την παραλαβή του πρώτου από τα 4 υποβρύχια τύπου U 214 (Παπανικολής), η γερμανική εταιρεία προχώρησε χθες στην καταγγελία της σύμβασης και στην προσφυγή σε διεθνή διαιτησία.

Το διακύβευμα της διαιτησίας, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία, είναι η καταβολή από το ελληνικό Δημόσιο ποσού 520 εκατομμυρίων ευρώ, που σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, αποτελεί «εκκρεμείς πληρωμές».

Από το συνολικό ποσό, περίπου 300 εκατομμύρια είναι οι εκκρεμείς πληρωμές προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία(Σκαραμαγκάς) και το υπόλοιπο προς την HDW.

Οπως δε αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το ελληνικό Δημόσιο δεν εκπληρώνει, από μακρού, τις συμβατικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα η συνέχιση των συμβάσεων αυτών για τις δυο εταιρείες να μην είναι πλέον ανεκτή οικονομικά από οικονομικής πλευράς».

Από ελληνικής πλευράς αντιτείνεται ότι το πρώτο από τα 4 υποβρύχια παρουσίαζε τεχνικές αποκλίσεις από τις συμφωνημένες προδιαγραφές, με κυριότερη την παρουσίαση κλίσης κατά την ανάδυση, υπό συνθήκες κυματισμού.

Επίσης κατά την ελληνική πλευρά, το πρώτο υποβρύχιο εμφάνιζε υψηλό ακουστικό ίχνος, και άλλες ατέλειες, που δεν επέτρεπαν την παραλαβή του.

Από το 2006 μέχρι πρόσφατα, οι δύο πλευρές επανειλημμένα βρέθηκαν σε φάση διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα παραλαβής του υποβρυχίου, με τη «θεραπεία» των ατελειών.

Ωστόσο η μεν γερμανική εταιρεία επιμένει ότι το υποβρύχιο U 214 απέδειξε «την απεριόριστη ικανότητά του για όλες τις απαιτούμενες επιδόσεις, μάλιστα δε σαφώς υπερέβη και κάποιες από αυτές.

Εχει δε πιστοποιηθεί από τον επίσημο γερμανικό φορέα BWB», ενώ αντίθετα το υπουργείο Αμυνας δεν το αποδέχεται. Στο γεγονός αυτό στηρίζεται και η άρνηση του ελληνικού υπουργείου να προχωρήσει στην εξόφληση εργασιών, τις οποίες απαιτεί η γερμανική εταιρεία.

Περικοπές και δυσαρέσκεια

Η επιλογή της γερμανικής εταιρείας να προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης τη συγκεκριμένη στιγμή, θα πρέπει να συνδεθεί με τα εξής:

* την απόφαση της μητρικής εταιρείας όλου του ομίλου, τη γερμανική ThyssenKrupp, να προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας σε διάφορες εταιρείες του ομίλου διεθνώς, προκειμένου να περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα.

Ετσι μέχρι στιγμής μείωσε τις θέσεις εργασίας κατά 11.000, ενώ περίπου 40.000 εργαζόμενοι, απασχολούνται με μειωμένο ωράριο.

Επιπλέον η εταιρεία για το δωδεκάμηνο Σεπτέμβριος 2009 - Σεπτέμβριος 2010, θα περικόψει δαπάνες 1 δισ. ευρώ και θα προχωρήσει σε πλήρη αναδιάρθρωση των εταιρειών του ομίλου

* την έκφραση δυσαρέσκειας προς την απερχόμενη κυβέρνηση, και ειδικότερα προς τον υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη, για την προβληματική συνεργασία.

Ταυτοχρόνως με την καταγγελία της σύμβασης την προεκλογική περίοδο, προετοιμάζει το έδαφος για εξεύρεση λύσης με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η μητρική εταιρεία έχει διαμηνύσει την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από τη στιγμή που δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης, μέσω παραγγελιών του Πολεμικού Ναυτικού για νέα πλοία.

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρήθηκε η εξεύρεση επενδυτή που θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει συζητήσεις της γερμανικής εταιρείας με τον όμιλο Νεωρίου (Ναυηγεία Ελευσίνας και Νεώριο Σύρου), χωρίς όμως αποτέλεσμα, λόγω των απαιτήσεων της γερμανικής εταιρείας.

Τα προγράμματα

Τα δύο κυριότερα προγράμματα τα οποία εκτελούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για λογαριασμό του υπουργείου Αμυνας, προβλέπουν τα εξής:

* Πρόγραμμα «Αρχιμήδης»: Κατασκευή 4 υποβρυχίων τύπου U 214 με σύστημα αναερόβιας πρόωσης μέσω κυψελών οξυγόνου. Το 2006 η HDW και τα Ελληνικά Ναυπηγεία προσέφεραν προς αποδοχή στο ελληνικό Δημόσιο το πρώτο υποβρύχιο τύπου 214 με την επωνυμία «Παπανικολής».

* Πρόγραμμα «Ποσειδών - Neptune ΙΙ»: Εκσυγχρονισμός 3 υποβρυχίων τύπου 209, τα οποία θα μετασκευαστούν ώστε να αποκτήσουν και αυτά την τεχνολογία των κυψελών οξυγόνου.

Επιπλέον τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά διεκδικούσαν τη ναυπήγηση των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, προτείνοντας το τύπο ΜΕΚΟ. Ωστόσο το υπουργείο Αμυνας καταλήγει στην επιλογή φρεγάτας τύπου FREMM της γαλλικής DCNS, η οποία συνεργάζεται με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Οι επιπτώσεις

Η προοπτική διακοπής των δύο προγραμμάτων θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του ναυπηγείου Σκαραμαγκά και τη διατήρηση επί μακρόν των 1.400 θέσεων εργασίας. Ηδη χθες βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση της διοίκησης του ναυπηγείου με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

Ο ελληνικός μάξι πύραυλος

Ετοιμοπόλεμη η μονάδα με τους SCΑLΡ, βεληνεκούς άνω των 250 χιλιομέτρων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό, τεκμηριωμένο, αμυντικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Μολονότι κανένας αξιωματικός δεν μπορεί να αναφερθεί επίσημα σε σχέδια και στόχους, οι νέοι πύραυλοι SCΑLΡ που φέρουν τα μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000-5 αποτελούν ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο για την Ελλάδα και βελτιώνουν το εξοπλιστικό ισοζύγιο με την Τουρκία.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου πυραύλου είναι ότι μπορεί να χτυπήσει στόχους εδάφους σε απόσταση άνω των 250 χιλιομέτρων, κρατώντας έτσι τους Έλληνες πιλότους ασφαλείςμακριά από τα εχθρικά αντιαεροπορικά. Μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα η Μοίρα 331 «Θησέας» της αεροπορικής βάσης Τανάγρας, που έχει στο οπλοστάσιό της τα γαλλικής κατασκευής βλήματα μακρού βεληνεκούς, είναι και με τη βούλα «πλήρως ετοιμοπόλεμη». Το πράσινο φως δόθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γ. Γιάγκο, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης που ανακοινώθηκε σε σύσκεψη από τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο Γ. Πατσαντάρα. Αεροσκάφη και πύραυλοι παραγγέλθηκαν το 2000 με το σκεπτικό ότι ο ποσοτικός ανταγωνισμός με την Τουρκία δεν βγάζει πουθενά και ότι αυτό που χρειάζεται μια μικρή χώρα είναι η έμφαση στην ποιοτική υπεροχή και μάλιστα με επιλογές που λειτουργούν αποτρεπτικά στον αντίπαλο.

Μείωση αποθεμάτων

Πάντως, προβληματισμό προκαλούν πληροφορίες στρατιωτικών πηγών, σύμφωνα με τις οποίες το πρόβλημα της έλλειψης ανταλλακτικών και εφοδίων που πλήττει τα τελευταία χρόνια τις Ένοπλες Δυνάμεις αρχίζει να «ακουμπά» πλέον και τα Μιράζ 2000-5.

Έμπειροι αξιωματικοί του «Πενταγώνου» επισημαίνουν ότι, λόγω αδράνειας ή επιβράδυνσης των σχετικών διαδικασιών από το υπουργείο Άμυνας, έχουν μειωθεί επικίνδυνα ακόμα και τα αποθέματα μικροσυσκευών που όταν χαλάσουν και αφού επισκευαστούν στη Γαλλία, ξαναχρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η κατάσταση αυτή έχει προκληθεί διότι η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου κρατά στα συρτάρια της εδώ και 7-8 μήνες το σχέδιο της σύμβασης για την υποστήριξη των Μιράζ 2000-5 που είχε επεξεργαστεί η Αεροπορία. Πηγές της αντιπολίτευσης σημειώνουν επίσης ότι αντί να εξασφαλιστεί η ροή ανταλλακτικών και πυρομαχικών για τα υπάρχοντα όπλα, η κυβέρνηση- σε εποχή σκληρής λιτότητας- σχεδίαζε πολυδάπανες νέες αγορές.

Ενοχλήθηκαν Τουρκία- ΗΠΑ

Πόσο η επιλογή του SCΑLΡ ενόχλησε την Τουρκία φαίνεται από τις πιέσεις που άσκησαν το 2000 Άγκυρα και Ουάσιγκτον για ακύρωση της παραγγελίας, με το πρόσχημα ότι δήθεν παραβιαζόταν το διεθνές Πρωτόκολλο Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (ΜΤCR), που προβλέπει ανώτατο όριο τα 300 χιλιόμετρα. Οι Τούρκοι έκαναν «σημαία» δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο το βεληνεκές του SCΑLΡ είναι πάνω από 600 χιλιόμετρα!

Ειδικοί θεωρούν ότι οι SCΑLΡ είναι το «μακρύ χέρι» της Πολεμικής Αεροπορίας - μάλιστα, από ορισμένους έχει αναφερθεί ότι η Ελλάδα απέκτησε την ιπτάμενη «σάρισά» της. Οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν από την ασφαλή απόσταση των 250 χιλιομέτρων και να κατευθυνθούν σε στρατηγικής σημασίας και ισχυρής θωράκισης στόχους εδάφους με τη χρήση ψηφιακού χάρτη και της δορυφορικής φωτογραφίας του στόχου που έχουν στη μνήμη τους εκ των προτέρων.

ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Το πρόβλημα της έλλειψης ανταλλακτικών που πλήττει τα τελευταία χρόνια τις Ένοπλες Δυνάμεις «ακουμπά» πλέον και τα σχετικά νέα Μιράζ 2000-5


Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Μισθοί αξιωματικών ΕΔ συνέχεια

Όπως προκύπτει από το ανωτέρω απόκομμα, ο μηνιαίος Βασικός Μισθός του Βοηθού Γενικού Διευθυντού κ. Αθανασόπουλου Ανδρέα του Δημητρίου γιά το 2009, που προσελήφθη το 2008 στην Εθνική Τράπεζα,

ανέρχεται σε € 14.000,00

Ο Βασικός Μισθός των Α/ΓΕΣ-Α/ΓΕΝ-Α/ΓΕΑ είναι €2.068,00

όσος ο Β. Μ. των Πρωτοδικών

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Μετακομίζει νότια η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ


Τι σηματοδοτεί η απόφαση Ομπάμα Αντιδράσεις από Τσεχία και Πολωνία

The New York Times

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του θα εγκαταλείψει το σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας, που σχεδίαζε ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους, στην Πολωνία και την Τσεχία. Σκοπεύει αντ’ αυτού να αναπτύξει ένα αναδιαμορφωμένο σύστημα, το οποίο θα αναχαιτίζει κυρίως ιρανικούς πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς. Σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα εξήγησε ότι η απόφασή του ελήφθη μετά τις ομόφωνες συστάσεις των συμβούλων του και πως η νέα πρόταση θα παράσχει ένα αποτελεσματικότερο σύστημα, που θα «ενισχύσει την προστασία όλων των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ».

Ο Ομπάμα αποφάσισε να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός προηγμένου συστήματος ραντάρ στην Τσεχική Δημοκρατία ούτε στην εγκατάσταση δέκα χερσαίων πυραύλων αναχαίτισης στην Πολωνία, όπως είχε προαναγγείλει ο Μπους. Αντίθετα το νέο σύστημα προβλέπει την ανάπτυξη μικρότερων πυραύλων SM-3, αρχικά σε πλοία και στη συνέχεια στη νότια Ευρώπη ή την Τουρκία.

Αναθεωρημένη εκτίμηση

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές πολιτικής στον τομέα της εθνικής ασφάλειας στην οποία προχωρά η νέα κυβέρνηση. Μία αναδίπλωση, που αναμένεται να εξοργίσει την Τσεχία και την Πολωνία και πιθανότατα να ικανοποιήσει τη Ρωσία, η οποία είχε αντιταχθεί σθεναρά στο σχέδιο Μπους. Πάντως η κυβέρνηση Ομπάμα επιμένει ότι δεν εγκαταλείπει την αντιπυραυλική ασπίδα, απλώς την επανασχεδιάζει για να αντιμετωπίσει την πιο άμεση ιρανική απειλή.

«Ο δρόμος μπροστά μας θωρακίζει την εσωτερική μας ασφάλεια, προστατεύει τις δυνάμεις μας στο εξωτερικό καθώς και τους Ευρωπαίους συμμάχους», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης, που μίλησε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» διατηρώντας την ανωνυμία του. «Η επανεξέταση της στρατηγικής μας βασίστηκε σε μία αναθεωρημένη εκτίμηση του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν και των νέων εξελίξεων στην πυραυλική μας άμυνα και τεχνολογία», πρόσθεσε.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι η αρχιτεκτονική της αντιπυραυλικής ασπίδας επί Μπους ήταν ιδανικά σχεδιασμένη για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ενώ οι πρόσφατες δοκιμές και οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ συγκλίνουν στην άποψη ότι η Τεχεράνη στρέφεται ταχέως σε πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αρχίσει να ενημερώνει τους συμμάχους της για την απόφασή της και ο Τσέχος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα του Ομπάμα με το οποίο τον ενημέρωσε για τα σχέδιά του. «Λίγο μετά τα μεσάνυχτα μου τηλεφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος για να με ενημερώσει ότι η κυβέρνησή του αποσύρει τα σχέδιά της για την κατασκευή ραντάρ στο πλαίσιο του συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας στην επικράτεια της Τσεχίας», δήλωσε ο κύριος Φίσερ, προσθέτοντας ότι η Πολωνία ενημερώθηκε επίσης σχετικά.

«Αλλες προτεραιότητες»

Πολωνός διπλωμάτης επιβεβαίωσε από την πλευρά του την είδηση, σχολιάζοντας: «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες». Το μεταμεσονύχτιο τηλεφώνημα και η ταχεία αποστολή Αμερικανού διπλωμάτη στην Ευρώπη είχε στόχο να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους, με δεδομένο ότι η The Wall Street Journal άφησε να διαρρεύσει η είδηση στο φύλλο της Πέμπτης.

Η χρονική συγκυρία ήταν μάλλον ατυχής, καθώς την Πέμπτη συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τη σοβιετική εισβολή στην Πολωνία, στο ξεκίνημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μία ημερομηνία που προκαλεί ιδιαίτερη φόρτιση στους Πολωνούς, οι οποίοι θεωρούσαν ότι το σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας του Μπους θα συνιστούσε μία πολιτική ομπρέλα ασφαλείας από τη Ρωσία. Η Πολωνία, καθώς και άλλες χώρες από την πάλαι ποτέ σοβιετική σφαίρα επιρροής ανησυχούν ότι ο Ομπάμα είναι λιγότερο πρόθυμος να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στη Μόσχα.

Ο Μπους είχε συνάψει μία ειδική σχέση με την ανατολική Ευρώπη, καθώς κατέρρεαν οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας. Η πρόταση για ανάπτυξη τμημάτων της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία νομιμοποιούνταν από το επιχείρημα ότι θα προστάτευαν την Ευρώπη και την ανατολική ακτή των ΗΠΑ από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις εκ μέρους του Ιράν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση για αλλαγή πλεύσης ήρθε λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Ομπάμα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Αντρέι Νεστερένκο, ανέφερε την Πέμπτη ότι η ανακοίνωση συνιστά ιδιαίτερα θετικό σημάδι για τη Μόσχα.



ΣXETIKA ΘEMATA
Η αντιπυραυλική άκυρη, η Αγκυρα αναβαθμισμένη _(...KOΣMOΣ...)

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_20/09/2009_330116

Ντοκουμέντα για την ανοχή των Τούρκων

Φωτογραφίες που διαθέτει η Frontex δείχνουν την ακτοφυλακή να συνοδεύει δουλεμπορικό

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κώστα Καρκαγιαννη

Αποδεικτικά στοιχεία για την ανοχή που επιδεικνύουν οι τουρκικές αρχές απέναντι στους δουλέμπορους που μεταφέρουν παράνομα μετανάστες στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου διαθέτει από τα μέσα της εβδομάδος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που τράβηξε την περασμένη Δευτέρα (14/9) λεττονικό ελικόπτερο της Υπηρεσίας Φύλαξης Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Frontex) και την αναφορά του πιλότου, είναι σαφές ότι η τουρκική ακτοφυλακή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν εμποδίζει τα δουλεμπορικά σκάφη να αποπλεύσουν από τις ακτές της. Στη δε χειρότερη, τα συνοδεύει μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Για το περιστατικό της περασμένης Δευτέρας η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε την ίδια ημέρα τους Ευρωπαίους ομολόγους της στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Στην αναφορά συμβάντος, το πλήρωμα του λεττονικού ελικοπτέρου της Frontex (YL - HMK) καταγράφει τον εντοπισμό φουσκωτής βάρκας που μετέφερε 24 μετανάστες στις 08.06 π.μ. «ενώ κατευθύνεται προς το Φαρμακονήσι».

«Πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την αναφορά του εναέριου μέσου, στις 08.01 εντοπίστηκε ύποπτος στόχος εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο οποίος κατευθυνόταν ανατολικά. Στις 08.02 ο ύποπτος στόχος αναγνωρίστηκε σαν περιπολικό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής (φωτογραφίες NVE00018, 00019)», σημειώνεται στην αναφορά της Frontex.

Στις διαδοχικές φωτογραφίες που τράβηξε το ελικόπτερο της Frontex είναι σαφές, σύμφωνα με τα στοιχεία που διακρίνονται, δηλαδή το γεωγραφικό στίγμα και η ώρα λήψης, ότι το τουρκικό περιπολικό της ακτοφυλακής παρακολουθεί από κοντά το δουλεμπορικό σκάφος την ώρα που αυτό εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το λεττονικό ελικόπτερο, τη στιγμή που κατέγραφε τις κινήσεις του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής, δέχθηκε διπλή παρενόχληση από την τουρκική πλευρά. Συγκεκριμένα, καθώς πετούσε ανατολικά του Φαρμακονησίου εκλήθη, μέσω ασυρμάτου, να εγκαταλείψει την περιοχή, διότι, σύμφωνα με τους χειριστές του τουρκικού ραντάρ, είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Κοινή δράση

Εν τω μεταξύ, αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Ζακ Μπαρό θα ενημερώσει τους υπουργούς για την εξέλιξη της μεταναστευτικής ροής στη Μεσόγειο, την ενίσχυση της Frontex και την ανάληψη κοινής δράσης στην περιοχή της Μεσογείου. Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η γαλλική αντιπροσωπεία αναμένεται να παρουσιάσει συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στη Μεσόγειο και μια δεύτερη πρόταση για την ενίσχυση της Frontex.

Τα κύρια σημεία της γαλλικής πρότασης είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ενωση θα πρέπει «να υπενθυμίσει αποφασιστικά» στην Τουρκία και τη Λιβύη τις υποχρεώσεις τους και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει «να βελτιωθεί η πρακτική συνεργασία όσον αφορά την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων». Τέλος, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, η Ε.Ε. θα πρέπει να επιδιώξει την υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής λαθρομεταναστών με την Αγκυρα και στο μεσοδιάστημα να υποστηρίξει την εφαρμογή της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.