Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Κόσοβο Σκόπια και Μαυροβούνιο

20080530 Προς αναγνώριση του Κοσόβου Σκόπια και Μαυροβούνιο

Στην αναγνώριση του Κοσόβου θα προβεί σύντομα και το Μαυροβούνιο

Στην αναγνώριση του Κοσόβου αναμένεται προχωρήσει η ΠΓΔΜ μέσα στον Ιούνιο γράφει η εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίστινα επικαλούμενη πηγές από το Διεθνές Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στη Λιουμπλιάνα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μετά τις εκλογές της 1ης Ιουνίου η πολιτική ηγεσία στα Σκόπια θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο για να κερδίσει την υποστήριξη των Αλβανών της Μακεδονίας, του Κοσόβου και της Αλβανίας στη διένεξη με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας".

Η "Κόχα Ντιτόρε" αναφέρει, επίσης, ότι στην αναγνώριση του Κοσόβου θα προβεί σύντομα και το Μαυροβούνιο. "Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς", γράφει η εφημερίδα της Πρίστινα, "δέχεται έντονες πιέσεις από διεθνείς παράγοντες και τα αλβανικά κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και δεν αποκλείεται στις 16 Ιουνίου η κυβέρνησή του να αναγνωρίσει το Κόσοβο".

Την ημερομηνία αυτή -16 Ιουνίου-, ως πιθανή ημέρα αναγνώρισης του Κοσόβου από το Μαυροβούνιο, μετέδωσε και η εφημερίδα "Νταν" της Ποντγκόριτσα που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Βέβαιη η αθώωση

Ο Λάκης Λαζόπουλος, σε μια εκπομπή του Αλ Τσαντίρι, έλεγε : Άμα ακούτε και δημοσιεύονται ονόματα, τότε είναι βέβαιη η αθώωσή τους.
Λέτε να 'χει δίκιο;
Κατήφορος ....
ΣΓΣ

20080530 Δίωξη κατά Ι. Κεφαλογιάννη

Εμπλοκή του πρώην υπουργού και συμβούλου του πρωθυπουργού ύστερα από καταγγελία αστυνομικών, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι προ 4ετίας τους είχε ζητήσει να υπάρξει επιείκεια για συλληφθέντα τότε χασισοκαλλιεργητή



Μια περίεργη καταγγελία που έγινε με καθυστέρηση τεσσάρων ετών ενέπλεξε τον πρώην υπουργό και σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Γ. Κεφαλογιάννη στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση των Ζωνιανών.

Δίωξη κατά Ι. Κεφαλογιάννη

Οπως έγινε γνωστό χθες, ο αντεισαγγελέας Ρεθύμνου κ. Πατεράκης έχει ασκήσει δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος κατά του ιστορικού στελέχους της ΝΔ, έπειτα από καταγγελία τριών αστυνομικών, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι προ 4ετίας ο κ. Κεφαλογιάννης τους είχε ζητήσει να υπάρξει επιείκεια για χασισοκαλλιεργητή, ο οποίος είχε συλληφθεί τότε.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι αστυνομικοί είχαν αρνηθεί να πράξουν κάτι τέτοιο και η υπόθεση σταμάτησε εκεί. Εκτός από τον κ. Κεφαλογιάννη, η δίωξη αφορά επίσης και γνωστό κομματικό στέλεχος της ΝΔ στο Ρέθυμνο. Η δίκη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσδιοριστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

Η υπόθεση αυτή, αν και αποκαλύφθηκε και καταγγέλθηκε με σημαντική καθυστέρηση ενώπιον του νομαρχιακού συμβουλίου, συνδέθηκε από τις δικαστικές αρχές Ρεθύμνου με την υπόθεση των Ζωνιανών και γι αυτό ασκήθηκε η δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία, αν και ο συγκεκριμένος έμπορος ναρκωτικών είχε δικαστεί και καταδικαστεί τότε για την παράνομη δράση που είχε αναπτύξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από περίπου έναν μήνα κατατέθηκε από τον δικηγόρο του πρώην υπουργού υπόμνημα σε σχέση με τις καταγγελίες, στο οποίο αναφερόταν ότι πρόκειται για πολιτική σκευωρία, ενώ τίθενται ερωτηματικά για την καθυστέρηση των καταγγελιών.

Εμφαση
Από την πλευρά του πρώην υπουργού δίνεται έμφαση καταρχήν στο γεγονός της 4ετούς καθυστέρησης της καταγγελίας, αλλά και στο ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στον κ. Κεφαλογιάννη να κληθεί και να απολογηθεί προτού του ασκηθεί η δίωξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα δύο αυτά θέματα η οικογένεια Κεφαλογιάννη θα κινηθεί νομικά, προκειμένου να διαπιστώσει εάν όλες οι ενέργειες που έγιναν από τον Νοέμβριο που υπήρξε η καταγγελία μέχρι σήμερα ήταν σύννομες.

Στελέχη της ΝΔ στο Ρέθυμνο αφήνουν πάντως να εννοηθεί ότι η άσκηση της δίωξης συνδέεται και με τον εσωκομματικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ρέθυμνο μεταξύ υποψηφίου της ΝΔ και της οικογένειας Κεφαλογιάννη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και αιφνιδιάστηκαν από την αναγγελία της άσκησης δίωξης, απέφυγαν να αντιδράσουν εν θερμώ.

Ερωτηματικά
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ζητήσει κανείς από τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη να παραιτηθεί από τη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού, καθώς -όπως επισημαίνουν- αυτή η υπόθεση έχει πολλά ερωτηματικά και δεν είναι εύκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα.

Αλλωστε, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί η καταγγελία έγινε τώρα, και υπενθυμίζουν ότι τελικά ο συγκεκριμένος έμπορος ναρκωτικών δικάστηκε και καταδικάστηκε.

Ο ίδιος ο κ. Κεφαλογιάννης, τον οποίο είχαν εμπλέξει και παλαιότερα στην υπόθεση των Ζωνιανών, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί δημοσίως σήμερα και να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του.

Μ. Κοκολάκη - Ε. Καρεκλάκη

Gmail - Ο ξυλοδαρμός πρύτανη κορωνίδα βυζαντινισμώ�

Άκουσα στο Ρ/Φ ότι ο πρύτανης ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας, αλλά η αστυνομία δεν μπόρεσε να εντοπίσει τον εισαγγελέα υπηρεσίας και έτσι ο πρύτανης ... χειροτονήθηκε.
Αν είναι έτσι τα γεγονότα, ο μη εντοπιζόμενος εισαγγελέας λογοδότησε;
Κατήφορος ...
ΣΓΣ

Ο ξυλοδαρμός πρύτανη κορωνίδα βυζαντινισμών

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 29 Μαϊου 2008 07:00
294 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1518282


ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ και μολότοφ κυριάρχησαν χθες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κατά τις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές. Μετά τα επεισόδια και τον ελαφρύ τραυματισμό του Πρύτανη του ΑΠΘ, αναστολή των δραστηριοτήτων της αποφάσισε η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτήρισε απαράδεκτη την πράξη βίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε ότι υποθάλπει συστηματικά την πόλωση και ο ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική κουκουλοφόρων».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ ύστερα από συνεδρίασή τους, εκφράζουν την αγανάκτηση και την αγωνία της Πρυτανείας για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ της χώρας, ενώ χαρακτηρίζουν «ακραία και άνανδρη τη βίαιη συμπεριφορά ομάδων φοιτητών».

Τα επεισόδια τα καταδίκασε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Χαρακτήρισε απαράδεκτη πράξη βίας και βιαιοπραγίας εναντίον εκλεγμένου πρύτανη τα όσα συνέβησαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μίλησε για απαξίωση των πανεπιστημίων, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον υπουργό Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη ότι υποθάλπει συστηματικά την πόλωση στο χώρο της Παιδείας, τονίζοντας ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αποκρύψει τα πολλαπλά προβλήματα και να στρέψει την προσοχή του κόσμου στις συγκρούσεις στα πανεπιστήμια. Ξεκαθάρισε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη βία και τα έκτροπα.

Παρεμβαίνοντας στο ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατήγγειλε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας ότι ακολουθούν «πολιτική κουκουλοφόρων». Ζήτησε μάλιστα την παραίτηση του υπουργού.

Αποκάλυψε, τέλος, ότι το 2002 μέλη της ΔΑΠ εισήλθαν προκλητικά στη Νομική και απαλλοτρίωσαν κάλπες. Χαρακτήρισε επίσης προκλητικές τις κυβερνητικές δηλώσεις για παράκαμψη του Συντάγματος με διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16, προκειμένου να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Την ίδια ώρα χθες το μεσημέρι διακόπηκε η ψηφοφορία στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, υπό το φόβο νέων επεισοδίων.

Νωρίτερα άγνωστοι είχαν πυροβολήσει αυτοκίνητο με βόμβα μολότοφ. Οι ίδιοι «άγνωστοι» κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο και κατέστρεψαν μια κάλπη.

Εν τω μεταξύ, γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων έχουν προγραμματιστεί σε αρκετές σχολές, ενώ δύο νέα συλλαλητήρια έχουν προγραμματισθεί για σήμερα και αύριο.

Gmail - Ο πρύτανης «προσγειώθηκε» σε έδρανο από σπρ�

Εντοπίστηκε "ο εκ λάθους στρώξας" φοιτητής;
Έγιναν τα προβλεπόμενα για να εντοπιστεί;
Ήξερα ότι μέχρι σήμερα οι καθηγητές ήταν του φτυσίματος, τώρα έμαθα ότι είναι του κλώτσου και του μπάτσου.
Κατήφορος ....
ΣΓΣ

Ο πρύτανης «προσγειώθηκε» σε έδρανο από σπρωξιά φοιτητή

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 29 Μαϊου 2008 07:00
432 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1518275


Θεσσαλονίκη,

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ διακομίστηκε χθες ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Μάνθος, μετά από διαπληκτισμούς που σημειώθηκαν μεταξύ συγκλητικών και φοιτητών κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης της Συγκλήτου του ιδρύματος.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν περισσότεροι από 100 φοιτητές εισέβαλαν στην αίθουσα διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της Συγκλήτου να συζητήσει το επιχειρησιακό πλάνο για το τετραετή ακαδημαϊκό-αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΑΠΘ. Οι διαπληκτισμοί που ακολούθησαν οδήγησαν στη διακοπή της συνεδρίασης, ενώ λίγο αργότερα ο πρύτανης στην προσπάθειά του να διασώσει τα πρακτικά, σπρώχτηκε από κάποιον φοιτητή και χτύπησε το κεφάλι του σε έδρανο με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλευόταν χθες με εγκεφαλική διάσειση μετρίου βαθμού και σπασμό των αυχενικών μυών.

Με ανακοίνωση της η Πρυτανεία του ΑΠΘ χαρακτηρίζει ακραίες και άνανδρες πράξεις βίας όπως η χθεσινή, «που παρεμποδίζουν τις δημοκρατικές λειτουργίες και απειλούν τη σωματική ακεραιότητα αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ζωή, καταπατούν το ?συλο, απαξιώνουν το θεσμό του δημόσιου Πανεπιστημίου τον οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζονται και καταδεικνύουν το αδιέξοδο και την παρακμή της ελληνικής κοινωνίας». Παράλληλα καλεί «τόσο την κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα να συνεννοηθούν επιτέλους πάνω στο εθνικό ζήτημα της δημόσιας παιδείας και εκπαίδευσης, να εγκαταλείψουν τη διγλωσσία τους και να συμβάλουν στην εξομάλυνση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων χωρίς να παίζουν εν ου παικτοίς».

Επίσης, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας λίγο μετά τα γεγονότα συνήλθε εκτάκτως και καταδίκασε τα επεισόδια, καλώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα «να στιγματίσει τέτοιες πρακτικές και να απομονώσει τους φορείς της βίας και τους όποιους υποστηρικτές τους».

Παράλληλα, η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα έκτροπα που οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της συνεδρίασης της Συγκλήτου και στον τραυματισμό του πρύτανη. Μεταξύ άλλων, τον πρύτανη του ΑΠΘ επισκέφτηκε χθες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε άνανδρη την επίθεση κατά της Συγκλήτου και του πρύτανη και τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες στρέφονται εναντίον της παιδείας και της δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς επιχείρησε να εισέλθει στο ίδρυμα για να διακόψει την εκλογική διαδικασία ανάδειξης της νέας διοίκησης του ιδρύματος, αλλά απωθήθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ με τη χρήση χημικών. Οι διαδηλωτές τελικά απομακρύνθηκαν από το ΤΕΙ και η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Σημειώνεται πως οι παρατάξεις της Πανσπουδαστικής Κίνησης και της ΠΑΣΠ με απόφαση γενικών τους συνελεύσεων, απείχαν από τη διαδικασία (η τελευταία αντίθετα από την επίσημη γραμμή του κόμματος), εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο εκλογής που προβλέπει ο νέος νόμος - πλαίσιο.

Εθνική κυριαρχή αλλά Χατζηγάκη και Ψαρούδα-Μενάκη

Όλα τα θέματα μας, σε γραμμή μετώπου, κατρακυλάνε στον χωρίς επιστροφή κατήφορο.
Για τα οικονομικά θέματα και τα θέματα τάξεως υπάρχει ο Βγενόπουλος που βγάζει αποστομωτική γλώσσα για τα εθνικά θέματα θα βρεθεί κάποιος;
Αλλά κάποιος, μετά την ομιλία του ΥΠΔΙΚ Χατζηγάκη στη βουλή περι εθνικής κυριαρχίας, δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε.
Αυτός που πήρε εντολή να καταστρέψει το πρωτότυπο, ευόρκως, παληκαρίσια και φιλότιμα το κατέστρεψε;
ΣΓΣ

ΥΓ Το γενικότερο θέμα το έχω ζήσει, όταν το 1971 μια ελληνο-τουρκική τεχνική ομάδα υπό τον Π. Μολυβιάτη προσπαθούσαμε να χαράξουμε τη θαλάσσια οριογραμμή από τις εκβολές του Έβρου και επέκεινα (μεταφραστής Νεοκλ. Σαρρής).
Δεν λύνουμε θέματα έστω και μονομερώς.
Πιστεύω ότι είναι γνωστόν ότι δεν υπάρχει ελληνο-τουρκική οριογραμμή στην περιοχή του Έβρου, αλλά φλου το μέσον της κοίτης του ποταμού, που συνεχώς αλλάζει.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΑΝΑΦΟΡΑ, ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ


Τουρκικές σημαίες σε νησίδες του Εβρου, χωρίς αντίδραση


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ


Ενα εσωτερικό έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επισήμως «δεν υπήρξε ποτέ», δημιουργεί ένα γκρίζο τοπίο στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο και προκαλεί πολλά ερωτήματα.


Σύμφωνα με τις υπάρχουσες, «ομιχλώδεις» για την ώρα πληροφορίες, πριν από περίπου τέσσερις μήνες, φρουροί σε φυλάκια της περιοχής των Κήπων είδαν ξαφνικά μια ημέρα να κυματίζει η τουρκική σημαία σε μικρές βραχονησίδες, που βρίσκονται στον Εβρο πλησίον του σταθμού των Κήπων.


Ως ώφειλαν ενημέρωσαν αμέσως τη Μεραρχία τους και εκείνη με τη σειρά της διαβίβασε έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας επί της ουσίας οδηγίες χειρισμού του θέματος.


Σύμφωνα πάλι με τις υπάρχουσες «ομιχλώδεις πληροφορίες», το συγκεκριμένο πρωτότυπο έγγραφο καταστράφηκε, ύστερα από πολιτική εντολή, με την «οδηγία» να μην εξακολουθήσει η ενασχόληση με το θέμα, διότι «δεν υπάρχει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς».


Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, με την ελληνική πλευρά να μη θέλει -ούτε να μπορεί- να ασχοληθεί με άλλα θέματα πλην του θέματος της ΠΓΔΜ.


Το «μέσον του ποταμού»


Οι κατά τα άλλα «αθώες» μικρές βραχονησίδες κατά μήκος του Εβρου και το «καθεστώς ιδιοκτησίας τους» αποκτούν τεράστια σημασία όταν πρόκειται για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας, τα οποία δεν έχουν χαραχθεί μέχρι σήμερα (με την εξαίρεση των Δωδεκανήσων).


Για μια τέτοια εργασία, ως αρχικό σημείο καθορισμού των συνόρων λαμβάνεται «το μέσον του ποταμού Εβρου». Είναι προφανές ότι το μέσον του ποταμού καθορίζεται και από τις μικρές βραχονησίδες κατά μήκος του ποταμού και το «εύρος» του μέσου εξαρτάται και αυτό από τις μικρές βραχονησίδες και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.


Μέχρι σήμερα οι δύο χώρες δεν έχουν προχωρήσει επισήμως σ' αυτό το «ξεκαθάρισμα» του τοπίου στον Εβρο.


Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν όντως οι τρεις μικρές βραχονησίδες στην περιοχή των Κήπων ανήκουν αποδεδειγμένα στην Τουρκία ή το «φαινόμενο» που παρατήρησε η Μεραρχία στον Εβρο είναι αποτέλεσμα τουρκικής μονομερούς πράξης, χωρίς την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/05/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Αμερικανοτουρκικές σχέσεις

infognomon.politics

http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Αθήνα, 28 Μαΐου 2008
Άρθρο του Ερκίν Γιουρτακούλ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της τουρκικής εθνικιστικής αριστεράς TÜRKSOLU, αρ. 166, την 17.12.2007.
Το περιεχόμενο του άρθρου προσφέρεται για συναξιολόγηση μαζί με άλλα δεδομένα, για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.


Σάββας Καλεντερίδης