Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Συστάσεις της Ε.Ε. για το Ιντερνετ

Κωστας Kαρκαγιαννης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το πρώτο βήμα για την παραπομπή της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή επιτρέπει την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χρηστών του Διαδικτύου, έκανε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφορμή το ηλεκτρονικό πρόγραμμα Phorm, το οποίο συλλέγει στοιχεία για τις κινήσεις του χρήστη στο Ιντερνετ, προκειμένου να τον «ανταμείψει» με στοχευμένη διαφήμιση.

Προγράμματα σαν το Phorm, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει τις κινήσεις χρηστών, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με τη ρητή συγκατάθεση του χρήστη, είναι η άποψη της Κομισιόν. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο που η Βρετανία εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με το απόρρητο των επικοινωνιών», δήλωσε η επίτροπος για τις Τηλεπικοινωνίες κ. Βίβιαν Ρέντινγκ.

Η επίτροπος εκτίμησε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που βάζουν νέες τεχνολογίες αρκεί να εφαρμόζεται κανονικά από τα κράτη-μέλη. «Δεν θα διστάσω να αναλάβω δράση όταν κάποια ευρωπαϊκή χώρα δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της», όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, προειδοποίησε η κ. Ρέντινγκ.

Το πρόγραμμα Phorm συλλέγει πληροφορίες για τη συμπεριφορά του χρήστη στο Ιντερνετ (ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται), χωρίς να τις ταυτοποιεί, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι. Στη βρετανική αγορά το πρόγραμμα χρησιμοποιείται από εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Ιντερνετ (BT, Virgin Media, Talk-Talk) και υπολογίζεται ότι καταγράφει τη συμπεριφορά του 70% των χρηστών. Η εταιρεία British Telecom παραδέχθηκε το περασμένο φθινόπωρο ότι είχε χρησιμοποιήσει το Phorm το 2006 και 2007 χωρίς να ειδοποιήσει τους πελάτες της.

Ασφάλεια ανηλίκων

Η κ. Ρέντινγκ αναφέρθηκε και στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, MySpace, Twitter), καλώντας τις να ενισχύσουν την ασφάλεια των χρηστών τους, ιδίως των ανηλίκων. Τον περασμένο Φεβρουάριο η Κομισιόν είχε αποσπάσει από 17 μεγάλες εταιρείες του χώρου την υπόσχεση ότι θα ενισχύσουν την ασφάλεια των χρηστών και αναμένεται να πάρει τις προτάσεις τους μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

«Μανιφέστο» Μπασμπούγ για στρατό, θρησκεία, και Κούρδους

Οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι εναντίον της θρησκείας, δηλώνει ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, αλλά υπογραμμίζει τον κίνδυνο που συνιστά η σημαντική πολιτική υπόσταση θρησκευτικών ταγμάτων.

Ταυτόχρονα κάνει λόγο για «ένταξη» και όχι «αφομοίωση» των Κούρδων στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η ισχύς του ΡΚΚ έχει περιοριστεί αισθητά. Μιλώντας στην Πολεμική Ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπασμπούγ έκανε χθες λόγο για «κακόβουλη προπαγάνδα περί εναντίωσης των ενόπλων δυνάμεων προς τη θρησκεία», τονίζοντας ότι ο λαός «δεν δίνει βάση στην προπαγάνδα αυτή». Ωστόσο ο στρατηγός, αναφερόμενος προφανώς στο θρησκευτικό τάγμα του γνωστού χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, πρόβαλε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις. «Η αναζήτηση νέων ταυτοτήτων, οι οικονομικές προσδοκίες και η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους ωθούν την κοινωνία σε νέες αναζητήσεις. Αυτό προκαλεί την αύξηση των κοινωνικών ομαδοποιήσεων και των θρησκευτικών κοινοτήτων» είπε ο Μπασμπούγ και υπογράμμισε ότι «ορισμένες θρησκευτικές κοινότητες επιχειρούν αρχικά να εξελιχθούν σε οικονομική δύναμη και στη συνέχεια να μορφοποιήσουν την κοινωνικοοικονομική ζωή και να προβάλουν την κοινωνική τους ταυτότητα ως μοναδικό τρόπο ζωής που στηρίζεται στη θρησκεία». Ο στρατηγός λέει ότι οι εν λόγω κοινότητες «βλέπουν τις ένοπλες δυνάμεις ως το μοναδικό εμπόδιο» και τονίζει ότι «είναι μεγάλο λάθος να θεωρεί και να σκέφτεται κανείς ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα είναι αδρανείς απέναντι σε όλα αυτά, πάντα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου». Ο Τούρκος στρατηγός αναφέρθηκε και σε θέματα κουρδικού ενδιαφέροντος. «Το ΡΚΚ είναι η τρομοκρατική οργάνωση που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα μας» είπε, αλλά υπογράμμισε ότι η οργάνωση «επιχειρεί να προβάλει την κατάσταση ως εθνοτική σύγκρουση». «Η Τουρκική Δημοκρατία ιδρύθηκε από τον λαό της Τουρκίας», είπε ο Μπασμπούγ και επισήμανε ότι «εάν αντί της λέξης Τουρκία χρησιμοποιηθεί η λέξη Τούρκος, αυτό θα είναι ορισμός εθνοτικός. Ωστόσο, η λέξη Τούρκος στον όρο τουρκικό έθνος δεν είναι επίθετο, αλλά ένα κοινό όνομα για όλα τα συστατικά στοιχεία». Ως προς την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του ΡΚΚ», ο Μπασμπούγ είπε ότι από το 1984 μέχρι σήμερα «έχουν σκοτωθεί στη μάχη αυτή 4.970 Τούρκοι στρατιώτες». Ως προς τη μορφή της μάχης αυτής, ο στρατηγός τόνισε ότι «ο τρομοκράτης είναι εγκληματίας και θα πρέπει να συλληφθεί και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Στην προκειμένη περίπτωση όμως οι επαφές με την οργάνωση εξελίσσονται σε συγκρούσεις και έτσι χάνουμε τη δυνατότητα να τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη». «Η τρομοκρατία εμφανίζεται στους δρόμους, στις κατοικημένες περιοχές και στην ύπαιθρο», σύμφωνα με τον στρατηγό, ο οποίος υπογραμμίζοντας τη μεγάλη, όπως είπε, αυτή γκάμα στην οποία εμφανίζεται η τρομοκρατία στην Τουρκία, είπε πως «αυτό το συναντάμε μόνο στο Αφγανιστάν. Θα ήταν λάθος να συγκριθεί αυτό με τα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ».

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=35642