Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Auto Adsense WP

…Oι φωνές των Τούρκων για τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας μας στοχεύουν τα κοιτάσματα που βρίσκονται ανοικτά της Πάφου εκεί που η Κυπριακή ΑΟΖ ενώνεται με την Ελληνική. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας γνωρίζει ότι πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν όσον αφορά το οικόπεδο 12 ή το οικόπεδο Αφροδίτη, όπως έχει μετονομαστεί τελευταία. Η περιοχή αυτή της κυπριακής ΑΟΖ είναι συμφωνημένη, οριοθετημένη και επικυρωμένη με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και με προσυμφωνία με το Λίβανο και η όποια αμφισβήτησή της από χώρα που βρίσκεται γεωγραφικά πίσω από την Κύπρο αγγίζει τα όρια του παραλογισμού….
ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
Η ΑΟΖ της Κύπρο βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία δεν αποδέχεται αυτό το διαχωρισμό και προβάλλει παράλογες αξιώσεις.Φωνάζουν και απειλούν για να καταθέσουν διεκδίκηση
Αυτή τη φορά, όμως, έχουν αδύνατα χαρτιά και το διεθνή παράγοντα υπέρ της Κύπρου.
Η κατοχική Τουρκία βρυχάται, όπως αναμενόταν, όσο πλησιάζει η ημερομηνία της δοκιμαστικής διάτρησης στο οικόπεδο 12. Με ημερομηνία 16 Αυγούστου κυκλοφόρησε στην έδρα του ΟΗΕ έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι η ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι μια ημίκλειστη θάλασσα, θα πρέπει να οριοθετηθεί με τη σύμφωνη γνώμη της. Βάσει του διεθνούς δικαίου, τονίζει ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Ερτουγκρού Ακάνσοϊ, ο διαχωρισμός που έγινε από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν έλαβε υπόψη την ίδια ως επηρεαζόμενο κράτος ούτε έλαβε υπόψη τα συμφέροντα όλων των μερών.
Ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας προχωρεί παρακάτω για να επισημάνει ότι οι συμφωνίες που συνήψε η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δραστηριότητες που ετοιμάζεται να αναπτύξει θα επηρεάσουν αρνητικά τη διευθέτηση του Κυπριακού και θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις. Στην επιστολή της, η Τουρκία προειδοποιεί και όσες χώρες και εταιρείες έχουν ανάμειξη στις γεωτρήσεις για αναζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκαλεί τη χώρα μας στην επιστολή του ο Τούρκος αντιπρόσωπος, δεν εκπροσωπεί όλη την Κύπρο και δεν είναι εξουσιοδοτημένη από τους ισότιμους συνεταίρους του νησιού να συνάψει διεθνείς συμφωνίες που αφορούν τα κοιτάσματα αυτά.
Στο χορό των απειλών και των προειδοποιήσεων μπήκε και ο πολύς Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ποειδοποίησε για πολλοστή φορά τη Λευκωσία ότι θα συναντήσει την αντίδραση της Τουρκίας σε κάθε της βήμα για εντοπισμό των υδρογονανθράκων. Παλαιότερα η Τουρκία χρησιμοποιούσε πιο σκληρή ορολογία λέγοντας ότι θα αντιδράσει χωρίς όρια, αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποδεκτεί την επικυριαρχία της στην περιοχή και την πολιτική ποδηγέτηση της Κύπρου σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Ανάλογες σκληρές αντιδράσεις δέκτηκε η Κύπρος την περίοδο των S 300, τότε Κύπρος και Ελλάδα υπέκυψαν, όμως υπήρχε μια ουσιώδης διαφορά. Η Βρετανία, το Ισραήλ και άλλες ισχυρές χώρες δεν ήθελαν σε εκείνο το μομέντουμ ισχυροποίηση της αεράμυνας της Κύπρου, γιατί βρισκόμασταν στις παραμονές της υποβολής του σχεδίου Ανάν. Σήμερα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά και η εξεύρεση νέων πηγών υδρογονανθράκων είναι προτεραιότητα του δυτικού κόσμου και της Ε.Ε.
Στοχεύουν τα κοιτάσματα της Πάφου
Oι φωνές των Τούρκων για τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας μας στοχεύουν τα κοιτάσματα που βρίσκονται ανοικτά της Πάφου εκεί που η Κυπριακή ΑΟΖ ενώνεται με την Ελληνική. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας γνωρίζει ότι πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν όσον αφορά το οικόπεδο 12 ή το οικόπεδο Αφροδίτη, όπως έχει μετονομαστεί τελευταία. Η περιοχή αυτή της κυπριακής ΑΟΖ είναι συμφωνημένη, οριοθετημένη και επικυρωμένη με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και με προσυμφωνία με το Λίβανο και η όποια αμφισβήτησή της από χώρα που βρίσκεται γεωγραφικά πίσω από την Κύπρο αγγίζει τα όρια του παραλογισμού.
Το διεθνές δικαστήριο και όλα τα όργανα επόπτευσης της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων δεν μπορούν να βρούν δίκαιο στις τουρκικές διεκδικήσεις. Σε μελέτη επί χάρτου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επινοήθηκε ότι πρέπει να αναδειχθεί η συνιδιοκτησία του συνόλου της νήσου από τις δύο εθνικές κοινότητες και ανάλογα να δρομολογηθούν οι αντιδράσεις. Τέθηκε ως στόχος να περάσει πρώτα η αμφισβήτηση και ακολούθως να κλιμακωθούν οι διεκδικήσεις, αναλόγως και με την πρόοδο των συνομιλιών. Στο πλαίσιο αυτό, η πορεία που ακολουθούσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και η ομάδα χειρισμού του Κυπριακού για λύση δύο ανεξάρτητων κρατών που θα είναι συμβεβλημένα στα κοινά θέματα, διαφοροποιείται. Επιδιώκεται τώρα η στενότερη ζεύξη των δύο «κρατών» για να υπάρχει και νομιμοποίηση της διεκδίκησης επί των κοιτασμάτων που πολύ πιθανόν βρίσκονται στο υπέδαφος της ελεύθερης Κύπρου.
Επτασφράγιστο μυστικό…
Η υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ενώπιόν της από αμερικανικές, ισραηλινές και ρωσικές πηγές αλλά και από έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω νορβηγικής εταιρείας, χάρτη πιθανόν κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Κύπρου. Δεν τον δημοσιοποιεί και τον κρατεί ως επτασφράγιστο μυστικό από το φόβο των τουρκικών διεκδικήσεων. Ωστόσο, οι Τούρκοι γνωρίζουν από δικές τους παράνομες έρευνες πού βρίσκονται τα νέα κοιτάσματα. Δεν είναι τυχαίο που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπίλι Ρέις» έφτασε μέχρι τα χωρικά ύδατα της Κύπρου στην ακτή της Πάφου για να κάνει σεισμογραφικές έρευνες το Νοέμβριο του 2008.
Τότε τουρκικές κανονιοφόροι παρενόχλησαν το παναμαϊκό σκάφος που ενεργούσε για λογαρισμό της νορβηγικής εταιρείας με την οποία συνεβλήθη η Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια ώρα με αεροφωτογραφίες μελετούν το χρωματισμό των νερών, τις διαφοροποιήσεις και τις αντανακλάσεις για να διαπιστώσουν πού υπάρχει διαρροή φυσαλλιδίων φυσικού αερίου. Σε δορυφορικές φωτογραφίες φάνηκε πολύ πριν τις γεωτρήσεις και τις σεισμογραφικές έρευνες ότι η θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ και της Κύπρου παρουσίαζαν ενδιαφέρον για ύπαρξη υδρογοναθράκων. Η θάλασσα πάνω από τα κοιτάσματα έχει άλλη συμπεριφορά κυρίως στις αντανακλάσεις φωτός. Σημαντική ένδειξη αποτελεί και ο χάρτης βυθού.
Με ισχυρό ενδεχόμενο ότι σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου να βρίσκονται ανοικτά της Πάφου και της Λεμεσού, η Κύπρος απέφυγε να προχωρήσει σε διαχωρισμούς θαλάσσιων οικοπέδων και να ζητήσει προσφοροδότες για περιοχή που δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τις συμμαχίες προστασίας της.
Ο τουρκικός παράνομος διαχωρισμός
Η Τουρκία με άκρως αυθαίρετη και προκλητική πράξη δημοσιοποίησε παράνομο διαχωρισμό της ΑΟΖ που δεν βασίζεται στο δίκαιο της θάλασσας αλλά στην αντίληψή της για ζωτικό χώρο που δικαιούται να έχει ένα μεγάλο παράκτιο κράτος έναντι σημαντικά μικρότερου. Αυτή η αρχή δεν υπάρχει στο δίκαιο της θάλασσας αλλά προεβλήθη σε κάποιες άλλες περιοχές διεθνώς και σε κάποιες περιπτώσεις έφερε κάποια αποτελέσματα. Η Τουρκία φωνάζει όπως τον κλέφτη για να φοβηθεί ο νοικοκύρης και να της δώσει κάτι από τα υπάρχοντά του.
Η… πειρατεία της Τουρκίας δεν αποκρούεται με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από την ισχυρή πολιτική και στρατιωτική βούληση του επηρεαζόμενου κράτους. Στο διεθνές δίκαιο οι χώρες που δεν έχουν υπογράψει συγκεκριμένη συνθήκη δεν δεσμεύονται για την εφαρμογή της αλλά αντιμετωπίζουν μόνο τη δυσφορία της διεθνούς κοινότητας. Κατά πόσο η διεθνής κοινότητα θα μεταφράσει τη δυσφορία αυτή σε μέτρα φαίνεται στην καθημερινότητα.
Η Ελλάδα μελετά πότε θα προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ
Η Ελλάδα γνωρίζοντας της τουρκικές μεθοδεύσεις απέφυγε ως σήμερα να υπογράψει οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο. Η οριοθέτηση αυτή είναι άκρως σημαντική αλλά παράλληλα και άκρως επικίνδυνη. Η εξαγγελία της οριοθέτησης πολύ πιθανόν να προκαλέσει τουρκική αντίδραση την οποία η σημερινή Ελλάδα θέλει να αποφύγει στην παρούσα συγκυρία. Είναι κάτι ανάλογο με το casus belli στο Αιγαίο, όπου η Ελλάδα απειλείται από την Τουρκία ότι αν προεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, θα υπάρξει πόλεμος. Για το θέμα αυτό, η Τουρκία είναι ήδη υπόλογη στην Ε.Ε, αλλά δεν έχει καταργήσει τη νότα αυτή.
Η Ελλάδα αποφεύγει να προχωρήσει σε αυτό το στάδιο ανοίγοντας παρασκηνιακά δρόμο στην Κύπρο να κάνει το πρώτο βήμα με τη στήριξη του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Σε περίπτωση που το ασφαλές νομικά οικόπεδο 12 αποδώσει φυσικό αέριο και αρχίσει να τροφοδοτείται η Ε.Ε., τότε ωριμάζουν οι συνθήκες για την Ελλάδα να αναζητήσει και νέες πηγές υδρογοναθράκων στη δική της ΑΟΖ. Τότε η οριοθέτηση με την Κύπρο θα μοιάζει επίκαιρη και νομιμοποιημένη. Οι αντιδράσεις της Τουρκίας θα έρχονται σε αντίθεση με τα ευρύτερα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Η Ε.Ε. θα έχει ανάγκη όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου των κοιτασμάτων από τις νέες πηγές που βρέθηκαν μάλιστα στις ΑΟΖ χωρών που είναι μέλη της.
Είναι πολύ σημαντικό ότι η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας και Κύπρου για την ΑΟΖ ενώνει θαλασσίως τις δύο χώρες και προεκτείνει παράλληλα ως ενότητα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη ότι η Ελλάδα θα στηρίξει όσο χρειάζεται την Κύπρο στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θαλάσσια ζώνη της είναι ενδεικτική στο πού κινείται η ελληνική πολιτική. Στο θέμα αυτό η Κύπρος ενεργεί σωστά και απόλυτα εναρμονισμένη με την Ελλάδα σε ένα θέμα που είναι εθνικό και δεν χωρεί μικροπολιτικές και λάθη.
Η επίγνωση των κινδύνων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κάθε νέα κίνηση στο πολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και στην επιλογή των συμμαχιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτό το δεδομένο η καθυστέρηση υποβολής αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη μοιάζει ως παρωχυμένη εμμονή που ζημιώνει σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο.
http://sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/413851

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ALPHA!

ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΣΗ
Η αποκάλυψη πριν από λίγο στον Αlpha από τον Δήμο Βερύκιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανώτατη κυβερνητική πηγή του υπ. Οικονομικών έστειλε εγκύκλιο προς όλα τα υπουργεία για ελαχιστοποίηση των λειτουργικών δαπανών τον μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα...
με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών αυτό γίνεται διότι δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση στις 15 Σεπτεμβρίου και θα πάμε απευθείας στην καταβολή της πρώτης δόσης του νέου δανείου με μικρότερο επιτόκιο στις αρχές Οκτωβρίου. Επί της ουσίας πρόκειται για στάση πληρωμών με κύριο στόχο θα εξοικονομηθούν χρήματα και να μην χρεοκοπήσει το δημόσιο..

http://fimotro.blogspot.com/2011/09/alpha.html
ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΑΤΑ!

Συνέντευξη στην Αυγή, στη Δ. Σφέτσα

ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ''ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ'' ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

Η ΧΩΡΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ!

''Συναίνεση μεγάλης αντιδραστικής τομής'' χαρακτηρίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την κοινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, εκτιμώντας ότι ''η χώρα βαδίζει ταχέως σε έναν νέου τύπου ολοκληρωτισμό''. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η συμπαράταξη δυνάμεων ενάντια στο Μνημόνιο είναι ''κενό γράμμα'' εάν δεν συνοδεύεται με μια εναλλακτική αντιμετώπιση του χρέους

και, συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι ''εναντίωση στο Μνημόνιο χωρίς στάση πληρωμών δεν ευσταθεί''. Έτσι, ο Παν. Λαφαζάνης μιλά για την ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς όπως λέει: ''ευρώ και προοδευτική διέξοδος για την Ελλάδα είναι ασύμβατα''. Και καταλήγει: ''Η διάλυση της Ευρωζώνης δεν θα είναι πρόβλημα για τους λαούς αλλά για τις οικονομικές ελίτ''.

* Τι σηματοδοτεί η συναίνεση κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για τα πανεπιστήμια; Νομίζετε ότι αναθερμαίνεται η ιδέα για κυβερνητικές συνεργασίες;
Η συναίνεση, στις πιο θεμελιώδεις πολιτικές επιλογές, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ήταν υπαρκτή, αδιάλειπτα, σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Αυτό που “απέκρυπτε” έξυπνα αυτή τη συναίνεση (εναλλαγή συνέχειας χωρίς αλλαγές) ήταν η ακόρεστη καταστροφική διαμάχη των δύο αυτών κομμάτων για τη νομή του κράτους και την πελατειακή διανομή των απέραντων λαφύρων του. Η συναίνεση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ - ΔΗΣΥ που εκφράστηκε, όμως, στον νόμο - έκτρωμα για ΑΕΙ -ΤΕΙ ίσως έχει κάποιο άλλο νόημα.

* Τι εννοείτε;
Εννοώ ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια συναίνεση μεγάλης αντιδραστικής τομής, που βάζει ταφόπετρα (βλ. Άσυλο) σε ό,τι θετικότερο έχει απομείνει από τους αντιδικτατορικούς αγώνες και τη μεταπολίτευση, ενώ από την άλλη μπορεί να είναι προπομπός γρήγορων πολιτικών εξελίξεων, για ευρύτερη συγκυβέρνηση, με ή χωρίς εκλογές, του αστικού πολιτικού κατεστημένου, με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Η χώρα βαδίζει ταχέως σε ένα νέου τύπου ολοκληρωτισμό και σε πρωτοφανή αυταρχισμό, που θα είναι στραμμένος κυρίως σε βάρος της αριστεράς.


* Η ύφεση τσακίζει την Οικονομία, το κυβερνητικό σχέδιο διαψεύδεται καθημερινά. Η προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να αποτελέσει μια κατ' αρχήν διέξοδο;
Πολύ σωστά εντοπίζετε το εφιαλτικό αδιέξοδο των μνημονιακών επιλογών, το οποίο γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό. Με ρωτάτε αν η προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να ήταν κατ' αρχήν διέξοδος; Οι εκλογές, όμως, δεν διαμορφώνουν κοινωνικές διεργασίες αλλά περισσότερο τις εκφράζουν. Μπορεί να γίνουν εκλογές γρήγορα και να βελτιωθούν σχετικά τα ποσοστά συνολικά της αριστεράς αλλά η μεγάλη πλειοψηφία να κατευθυνθεί είτε στην αποχή είτε στις αστικές πολιτικές δυνάμεις και να διευκολυνθεί, έτσι, η συγκυβέρνησή τους, με “νομιμοποιημένες”, πλέον, τις μνημονιακές επιλογές. Για να υπάρξει θετική διέξοδος με τις εκλογές, χρειάζεται να έχουν προηγηθεί ένα μεγάλο εναλλακτικό ενωτικό κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα και μεγάλοι ενωτικοί κοινωνικοί ταξικοί αγώνες με εναλλακτικές θέσεις. Τότε οι εκλογές μπορεί να αλλάξουν ριζικά έως να ανατρέψουν το πολιτικό τοπίο. Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να εργασθούμε, ως ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλες πρωτοβουλίες και σαφείς θέσεις, το αμέσως επόμενο διάστημα.

* Τι είδους πρωτοβουλίες;
Οι μεγάλες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν είναι τόσο για τη συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων όσο και για τη συζήτηση και συνδιαμόρφωση ενός αξιόπιστου, ριζοσπαστικού και σύγχρονου εναλλακτικού προγράμματος για αυτή τη συμπαράταξη. Πετυχημένες πρωτοβουλίες και για τα δύο αυτά ζητήματα μπορούν να δώσουν φτερά σε μεγάλους ενωτικούς λαϊκούς αγώνες, να ενισχύσουν ευρύτερα προοδευτικά μέτωπα και να διαμορφώσουν νέο πολιτικό τοπίο.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει ανοιχτή πρόταση κοινής αντιμνημονιακής δράσης στις ευρύτερες δυνάμεις της αριστεράς. Το ΚΚΕ απορρίπτει κάθε τέτοια σκέψη, ενώ δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς θέτουν ως προϋπόθεση για μια τέτοια συμπόρευση την υιοθέτηση της επιλογής για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια συγκρότησης μετώπου αντίστασης;
Δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα στατικά και παγιωμένα στον χώρο της αριστεράς. Η υπόθεση της κοινής δράσης και συμπαράταξης των αριστερών δυνάμεων, χωρίς να είναι πανάκεια, κερδίζει έδαφος σε όλους τους αριστερούς χώρους. Για τη συμπαράταξη της αριστεράς, όμως, όπως δεν είναι σωστό να τίθενται προαπαιτούμενα χωρίς συζήτηση, έτσι δεν είναι καθόλου γόνιμο να εκφωνείται αυτή η συμπαράταξη απλώς για επικοινωνιακές στοχεύσεις ή να προβάλλεται συχνά γενικώς, έτσι, χωρίς πρόγραμμα ή καμιά φορά ως γενική αντιμνημονιακή συσπείρωση.

* Δεν είναι βάση η εναντίωση στο Μνημόνιο για την αριστερή συμπαράταξη;
Το είπατε πολύ σωστά. Η αντίθεση στο Μνημόνιο είναι βάση και αφετηρία συμπαράταξης αλλά δεν αρκεί. Η αντίθεση στο Μνημόνιο αν δεν συνοδεύεται με μια εναλλακτική αντιμετώπιση του χρέους, είναι απλώς κενό γράμμα.

* Ποια είναι αυτή η εναλλακτική αντιμετώπιση;
Το όχι στο Μνημόνιο σημαίνει προφανώς και όχι στη χρηματοδότηση της τρόικας. Διότι δεν μπορεί να θέλει κανείς να παίρνει τα τροϊκανά δάνεια χωρίς Μνημόνια ή να έχει αυταπάτες για “καλά” μνημόνια και “καλή” κηδεμονία. Να τονίσω εδώ την εξαίρετη μελέτη που κατέθεσα στη Βουλή των Ρ. Βιβιέν και Ε. Τουσαίν με την οποία τεκμηριώνουν ότι οι τροϊκανές συμφωνίες της Ελλάδας είναι κατά το διεθνές δίκαιο επαχθείς και άρα νομικά άκυρες! Αφού, λοιπόν, απορρίπτουμε την τροϊκανή χρηματοδότηση και ο δανεισμός από τις αγορές είναι “απαγορευτικός”, τότε η μόνη διέξοδος που στην πραγματικότητα απομένει είναι η στάση πληρωμών, εκτός και αν εξαιτίας της στάσης πληρωμών διαγραφεί με διαπραγματεύσεις το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Άρα, εναντίωση στο Μνημόνιο χωρίς στάση πληρωμών δεν ευσταθεί, ενώ η στάση πληρωμών θα έχει επιπτώσεις στη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

* Δεν θεωρείτε ότι τα ευρωομόλογα ή η χρηματοδότηση με κοπή χρήματος από την ΕΚΤ μπορεί να είναι μια απάντηση;
Όχι! Τα ευρωομόλογα, που σήμερα προτείνουν από κοινού και όλες, σχεδόν, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, δεν είναι λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, διότι σε λίγο, αν εκδοθούν, τα επιτόκιά τους θα έχουν ανάλογα ύψη με αυτά των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας. Απάντηση δεν είναι ούτε η κοπή χρήματος για τον δανεισμό από την ΕΚΤ, διότι τότε θα μεταφερθούν σε άλλο επίπεδο τα προβλήματα, κάτι που ήδη συμβαίνει με τον ρόλο που παίζουν οι Κεντρικές Τράπεζες σε ΗΠΑ και Ιαπωνία. Πέραν αυτών, τέτοιες (μη) “απαντήσεις”, θέλουν τη συναίνεση της Γερμανίας και των βόρειων χωρών, πράγμα πολύ δύσκολο στο ορατό μέλλον, όταν βλέπουμε την ακραία στάση της Φινλανδίας που ζητάει “εγγυήσεις” ακόμα και σε αυτό το τροϊκανό δάνειο. Την ίδια ώρα, τυχόν τέτοιες “απαντήσεις” θα συνοδεύονται με ολοκληρωτικού τύπου, ακόμα και συνταγματικά, μέτρα λιτότητας και κηδεμονίας, στο όνομα της αναπόφευκτης “οικονομικής διακυβέρνησης”. Άνθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός!

* Η στάση πληρωμών δεν οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ; Η διάλυση της Ευρωζώνης με τους όρους που σήμερα πιθανολογείται μπορεί κατά τη γνώμη σας να μετατραπεί σε θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους;
Η στάση πληρωμών στην Ελλάδα θα συνεπέφερε μεγάλες πιέσεις και προβλήματα χρηματοδότησης πράγμα που θα υποχρέωνε τη χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ. Ή έξοδος, όμως αυτή της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα ήταν “ανωμαλία” αλλά αναγκαίο συμπληρωματικό βήμα διεξόδου από την κρίση και προοδευτικής ανασυγκρότησης. Και αυτό διότι ευρώ και προοδευτική διέξοδος για την Ελλάδα είναι ασύμβατα! Η χώρα μας (όπως κάθε χώρα της ευρωπεριφέρειας) δεν μπορεί εντός της γερμανικής “φυλακής” του ευρώ, χωρίς μια προοδευτική νομισματική πολιτική, να εφαρμόσει μια μεγάλη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και ένα νέο προοδευτικό πρόγραμμα αναπτυξιακής παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης του τόπου με σοσιαλιστική προοπτική. Τέλος, η διάλυση της Ευρωζώνης δεν θα είναι πρόβλημα για τους λαούς αλλά για τις οικονομικές ελίτ, αφού η Ευρωζώνη οξύνει στο έπακρο τα κρισιακά φαινόμενα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια!

- Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη ΑΥΓΗ στις 28 Αυγούστου 2011

Επίσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε την παρακάτω δήλωση στην εφημερίδα REAL NEWS της Κυριακής (28-8-2011)

ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!

Η χρηματοδότηση της τρόικας δεν γίνεται για να σωθεί η Ελλάδα αλλά για να διασωθεί (ματαίως) η ευρωζώνη.

Με τη μνημονιακή λεηλασία και τις συμφωνίες τύπου 21ης Ιουλίου, “αγοράζεται χρόνος” πάνω στο πτώμα της χώρας, μέχρι η τελευταία να οδηγηθεί στην πτώχευση, η οποία μπορεί και να είναι θέμα μηνών. Μια “ελεγχόμενη”, όμως, από την τρόικα ή “ανεξέλεγκτη” πτώχευση θα είναι συμφορά!

Η Ελλάδα οφείλει να κάνει μεγάλες ρήξεις.

Να διακόψει την αποπληρωμή του χρέους, διεκδικώντας τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.

Παράλληλα, η χώρα οφείλει να φύγει από την ευρωζώνη, να διαμορφώσει νέο εθνικό νόμισμα και να χαράξει μια νέα εθνική νομισματική πολιτική προστασίας της οικονομίας και ευνοϊκής χρηματοδότησης.

Να προχωρήσει, ταυτόχρονα, στην εθνικοποίηση των τραπεζών για μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και απασχόλησης.

Κι αυτά ως αφετηρίες μιας νέας προοδευτικής πορείας σε σύγκρουση με το παρελθόν.

Απέναντι στη μνημονιακή καταστροφή, δεν υπάρχει μόνο μια γενική αντιμνημονιακή δημαγωγία ή ευχολόγια για ένα «καλό» μνημόνιο. Υπάρχουν, πραγματικοί εναλλακτικοί δρόμοι. Δύσκολοι αλλά με ελπιδοφόρα προοπτική!

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&amp%3Bview=article&amp%3Bid=4520%3Alafazanisavgi280811&amp%3Bcatid=58%3Aoikonomiki-politiki&amp%3BItemid=182#.TmHhbbvjJZI.blogger



ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΝΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ;

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

Υπάρχουν πολλοί φίλοι και φίλες της Ίσκρα που απορούν γιατί συνδέουμε την εναντίωση στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ με τη ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.

Μας ρωτάνε απλά: ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αντίθεση στο μνημόνιο οδηγεί στη στάση πληρωμών;

Οι δικές μας διευκρίνισεις επί του θέματος είναι, όσο το δυνατόν πιο απλά, η εξής:

Το όχι στο μνημόνιο οδηγεί κατ' ανάγκην και σε ένα μεγαλο ΟΧΙ στη χρηματοδότηση της ΤΡΟΪΚΑΣ.

Διότι δεν είναι δυνατόν μια πολιτική δύναμη να επιδιώκει να λάβει τα δανειοδοτικά πακέτα της τρόικας και ταυτόχρονα να μην θέλει τους όρους που επιβάλλει η τρόικα δια του μνημονίου.

Χρηματοδότηση της τρόϊκας χωρίς μνημονιακούς όρους είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Χρηματοδότηση της τρόϊκας και επιδίωξη για ένα "καλό" μνημόνιο είναι αυταπάτη!

Αφ' ενός γιατί δεν υπάρχει "καλό" και "κακό" μνημόνιο. Βλάπτει κάθε μνημονιακή εκδοχή!

Αφ' ετέρου γιατί τους όρους (δηλ. το μνημόνιο) τους επιβάλλει αυτός που χρηματοδοτεί και δεν τους διαλέγει αυτός που χρηματοδοτείται (επαιτεί)!

Αφού λοιπόν η εναντίωση στο μνημόνιο αποκλείει τη χρηματοδότηση της τρόικας, πρέπει η χώρα να βρει άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσει το δυσβάστακτο χρέος της.

Όπως, όμως, είναι γνωστό η δανειοδότηση από τις αγορές είναι απαγορευτική αφού τα ελληνικά spreads πετάνε στα ύψη και για να μας δανείσουν οι αγορές ζητάνε απίστευτα τοκογλυφικά επιτόκια που ξεκινάνε από 20%!!!

Επομένως, αφού οι αγορές είναι "κλειστές" για τη δανειοδότηση της χώρας και πολιτικά δεν είναι αποδεκτή η χρηματοδότηση της τρόικας, τότε πού θα βρεθούν οι πόροι για να αποπληρώνουμε το χρέος; Πώς θα πληρώνουμε τους υπέρογκους τόκους και χρεολύσια;

Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο σχολές απαντήσεων.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΚΡΑ


Η μια απάντηση είναι αυτή την οποία δίνει απλά και καθαρά η Ίσκρα.

Τί λέει αυτή η απάντηση: Μας ρωτάτε πώς θα αποπληρώνουμε το χρέος, δηλ. τους τόκους και τα χρεολύσια.

Απαντάμε ευθέως: ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ! ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΛΥΣΙΑ! ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ!

Η επιλογή αυτή ασφαλώς δεν είναι εύκολη! Είναι, όμως, η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία, που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, και να δώσει πραγματική "ανάσα" στη χώρα! Εκτός και αν εξαιτίας της στάσης πληρωμών, υπάρξει διαπραγμάτευση και οι πιστωτές (πράγμα όχι εύκολο) αποδεχθούν τη διαγραφή του ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ, τουλάχιστον, μέρους του ΧΡΕΟΥΣ!


Η "ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ" ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Η άλλη απάντηση στο πρόβλημα του χρέους, που επιχειρεί να αποφύγει την εθνική προσφυγή στις αγορές και την χρηματοδότηση της τρόικας, η οποία, όμως δεν είναι απάντηση αλλά υπεκφυγή, μιας και δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα, είναι η λεγόμενη "ευρωπαϊκή" απάντηση.

Τί προτείνουν ορισμένοι αριστεροί, λεγόμενοι "ευρωπαϊστές" και στο όνομα του λεγόμενου "ευρωπαϊσμού";

Κατ΄ αρχάς προτείνουν την έκδοση "ευρωομολόγων", μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται οι χώρες της ευρωπεριφέρειας με την εγγύηση του συνόλου των χωρών της ευρωζώνης, άρα και της Γερμανίας!

Τα ευρωομόλογα, σήμερα, τα υιοθετούν οι "αριστεροί ευρωπαϊστές", η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ στη χώρα μας και ισχυρότατοι κύκλοι του ευρωπαϊκού κατεστημένου.

'Οπως έχει καταδείξει πολλές φορές η Ίσκρα, η έκδοση ευρωομολόγων δεν είναι λύση αλλά διάλυση γιατί, πολύ συνοπτικά, τα επιτόκια των ευρωομολόγων θα αρχίσουν να εκτοξεύονται πολύ σύντομα και για τους ίδιους λόγους, σε ανάλογα ύψη με τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας. Άνθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός, πέραν της όποιας προσωρινής ανάπαυλας, την οποία θα ακολουθήσουν θύελλες μαζί και σφοδρές ενδοευρωπαϊκές αντιπαραθέσεις!

Εκτός των ευρωομολόγων, οι λεγόμενοι "αριστεροί ευρωπαϊστές" προτείνουν (θέσεις παρεμφερείς με του Βαρουφάκη) να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέρος του χρέους (μάλλον το κατά Μάαστριχτ 60%) και το υπόλοιπο, ως επί το πλείστον, να χρηματοδοτείται με εκτύπωση (;) χρήματος από την ΕΚΤ με το επιτόκιο, περίπου, που η ίδια προσφέρει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα στις τράπεζες (1,5%).

Αυτές οι προτάσεις, πέραν του ότι δεν έχουν κανένα ρεαλισμό, αφού ορισμένες δεν εφαρμόζονται ούτε καν σε ένα ενιαίο κράτος, δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Πολύ συνοπτικά, για παράδειγμα, ορισμένες από αυτές τις προτάσεις τις εφαρμόζει η FED στις ΗΠΑ, τυπώνοντας τρις. δολ, χωρίς κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά την κρίση!

Πέραν όλων αυτών, οι λεγόμενες αυτές "ευρωπαίκές" προτάσεις έχουν επιπλέον δύο μεγάλα μειονεκτήματα.

Πρώτον: Απαιτούν, για να εφαρμοστούν, τη συγκατάθεση των πιο πλούσιων "βόρειων" χωρών της ΕΕ και ειδικότερα της Γερμανίας, πράγμα πολύ δύσκολο, αφού η Φινλανδία απαιτεί "εγγυήσεις" ακόμα και για τη μνημονιακή χρηματοδότηση της χώρας!

Δεύτερον: Η τυχόν εφαρμογή τους, χωρίς να δίνει απάντηση στο πρόβλημα, θα συνοδευτεί με μια άκρως αντιδραστική και κατεδαφιστική "οικονομική διακυβέρνηση" και αυταρχική ολοκληρωτική κηδεμονία των χωρών της ευρωζώνης, πρώτα από όλα της ευρωπεριφέρειας.

ΝΑ, ΛΟΙΠΟΝ, ΓΙΑΤΙ Η ΙΣΚΡΑ επιμένει να λέει ότι αν πραγματικά δεν θέλουμε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, τότε οδηγούμεθα με μαθηματική ακρίβεια στη ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ!

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩ

Η στάση πληρωμών συνδέεται με το ευρώ;

Ασφαλώς η ενδεχόμενη στάση πληρωμών έχει συνάφεια με το ευρώ και οδηγεί στην έξοδο από την ευρωζώνη.

Κατ΄ αρχάς η έξοδος από το ευρώ και η διαμόρφωση νέου εθινικού νομίσματος και νέας εθνικής νομισματικής πολιτικής είναι αναγκαία, έτσι και αλλιώς, για να ακολουθήσει η χώρα μια προοδευτική πολιτική διεξόδου από την κρίση.

Όσες χώρες έχουν εθνικό νόμισμα δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι ακολουθούν προοδευτικούς δρόμους. Καμμία χώρα, πάντως, δεν μπορεί να σπάσει το νεοφιλελεύθερο μονεταριστικό πλαίσιο όσο παραμένει εντός της ΟΝΕ, του ευρώ και του μηχανισμού της ΕΚΤ.

Ευρώ και προοδευτική διέξοδος από την ελληνική κρίση αλληλοαποκλείονται!

Πέραν αυτού, αν η Ελλάδα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, είναι προφανές ότι θα δεχθεί "πόλεμο" από τις αγορές, το χρηματιστικό κεφάλαιο, το ευρωσύστημα και ειδικότερα την ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτού του "πολέμου", η χώρα θα έχει ανάγκη χρηματοδοτικών μέσων για να μην πνιγεί από τις ασφυκτικές πιέσεις. Επομένως θα χρειάζεται το εθνικό νόμισμα, και μια Εθνική Κεντρική Τράπεζα, πέραν των άλλων, ως αναντικατάστατο εργαλείο άντλησης πόρων και χρηματοδότησης του δημοσίου, της οικονομίας και στήριξης του δημοσίου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ολα όσα προηγήθηκαν νομίζουμε ότι εξηγούν γιατί η απόλυτα αναγκαία συμπαράταξη της Αριστεράς δεν μπορεί να έχει καμία φερεγγυότητα, αν δεν συνδυασθεί με ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό προγραμματικό περιεχόμενό.

Ασφαλώς δεν είναι ότι το καλύτερο να τίθενται εκ των προτέρων όροι και προαπαιτούμενα για τη συμπαράταξη, χωρίς αναλυτική συζήτηση.

Είναι βέβαιον, όμως, ότι η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ δεν είναι ένα "πουκάμισο αδειανό". Η συμπόρευση της Αριστεράς, όπως κάθε αριστερή δύναμη μεμονωμένα, δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι, χωρίς πρόγραμμα ή με ένα προγραμματικό νεφέλωμα, αντιφατικό, επιδεκτό πάσης ερμηνείας, χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Πολύ περισσότερο η συμπαράταξη της Αριστεράς, αλλά και κάθε μεμονωμένη αριστερή δύναμη, δεν μπορεί να μείνει στο πλαίσιο μιας γενικής αντιμνημονιακής και μόνο συσπείρωσης.

Αντίθετα, η εναντίωση στο μνημόνιο πρέπει να συνοδεύεται με τις απαραίτητες εκείνες θέσεις που θα προσδίνουν στο αντιμνημονιακό αγώνα αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και προοπτική!

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&amp%3Bview=article&amp%3Bid=4481%3Ayparxei-arnisi-mnimoniou&amp%3Bcatid=83%3Aaristera&amp%3BItemid=200#.TmHZ5xdVQSA.blogger

Πώς μπλέχτηκε το νιόπαντρο ζευγάρι

"Δεν είμαστε εγκληματίες, αγανακτισμένοι πολίτες είμαστε..."

web only

03/09/2011 08:00

2
http://img.protothema.gr/48D19E859AE6479FC8E28AAC7541DA23.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια διαφορετική εικόνα για το «θερμό» επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Ομόνοια και τη φραστική επίθεση που δέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος δίνει η μητέρα του νεαρού συλληφθέντα…

" Δεν είμαστε εγκληματίες. Είμαστε αγανακτισμένοι πολίτες αυτής της χώρας…» λέει στο protothema.gr. Μάλιστα περιγράφει με λεπτομέρειες, καταθέτοντας τη δική της άποψη, για τα όσα έγιναν χθες το πρωί.

«Είναι δύο νέα παιδιά που δουλεύουν σκληρά. Τα επαγγέλματά τους είναι αξιοπρεπή και είναι άσχημο και απαράδεκτο στο ξεκίνημα της ζωής τους να τους συμβεί κάτι τέτοιο. Παντρεύτηκαν το Σάββατο. Ο πατέρας της κοπέλας είναι συνταξιούχος αστυνομικός και είμαστε μια οικογένεια που ποτέ δεν έχει δώσει δικαιώματα. Κατέβηκαν στην οδό Πειραιώς να αγοράσουν ένα ψυγείο για την επιχείρηση τους. Η κοπέλα είχε πάνω της και 700 ευρώ που θα το έδιναν ως προκαταβολή για το ψυγείο του μαγαζιού τους» τονίζει η μητέρα του 24χρονου και προσθέτει «Όσο για το σπρέι, επειδή η κοπέλα είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και κάνει και άμυνα είναι φυσικό να το έχει μαζί της. Άλλωστε έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές και περιοδικά».

Η αγανάκτηση για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα ήταν σύμφωνα με την μητέρα του 26χρονου που ώθησε τους δύο νέους να επιτεθούν φραστικά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο έξω από το πολιτικό του γραφείο στην αρχή της οδού Πειραιώς.

Μάλιστα, δίνουν μια διαφορετική εκδοχή για το επεισόδιο τονίζοντας πως όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 11:30. Ο κ. Πάγκαλος βρισκόταν την οδό Πειραιώς όταν οι δύο νέοι οργισμένοι από όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά, τον πλησίασαν και του επιτέθηκαν φραστικά. Στη συνέχεια, απομακρύνθηκαν αλλά λίγο πιο κάτω τέσσερις αστυνομικοί τους σταμάτησαν και τους συνέλαβαν.

«Άνοιξαν πρατήριο άρτου στο Παγκράτι γιατί εμείς έχουμε φούρνο. Ο νεαρός είναι ‘ένας νέος επιχειρηματίας ο οποίος παλεύει με νύχια και με δόντια και αξιοπρέπεια χωρίς να έχει κάνει ποτέ καμία αλητεία από αυτές που θα μπορούσε να κάνει ένας νέος άνθρωπος. Αυτά όλα με έχουν κάνει να αγανακτήσω. Αλλά κρατώ την ψυχραιμία μου επειδή ξέρω καλά τα παιδιά μου…», καταλήγει.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=143282#.TmHKnNEMTEA.blogger

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Οι φοιτητές επιμένουν στη Χιλή

Rate This

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Χρειάστηκε στη Χιλή η εν ψυχρώ δολοφονία του 16χρονου διαδηλωτή Μανουέλ Γκουτιέρες με αυτόματο Ούζι από τον υπαξιωματικό της αστυνομίας Μιγκέλ Μιγιακούρα, για να υποχρεωθεί ο δισεκατομμυριούχος δεξιός πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα να ανακοινώσει ότι θα κάνει επιτέλους διάλογο με τους φοιτητές, οι οποίοι επί τρεις ολόκληρους μήνες βρίσκονται στους δρόμους απαιτώντας δωρεάν παιδεία στην τριτοβάθμια, πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την πτώση του απεχθούς, αιμοσταγούς δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ, η Χιλή κυβερνήθηκε από διάφορες κεντροαριστερές κυβερνήσεις, ως τον Ιανουάριο του 2010 που η Δεξιά κέρδισε για πρώτη φορά τις προεδρικές εκλογές μετά την κατάρρευση της χούντας. Καμία όμως από αυτές τις υποτιθέμενα προοδευτικές κυβερνήσεις δεν τόλμησε να αλλάξει το εφιαλτικό καθεστώς πλήρους εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που είχε επιβάλει η φασιστική δικτατορία!

Το αποτέλεσμα είναι στη Χιλή να υπάρχει σήμερα η πιο ακριβή εκπαίδευση από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου σε σύγκριση με το μέσο εισόδημα, όπως διαπίστωσε έρευνα ακόμη και του ΟΟΣΑ. Οι πανεπιστημιακές σχολές, ακόμη και των δημόσιων πανεπιστημίων, έχουν τεράστια δίδακτρα. Ανάλογα με τη σχολή, απαιτούνται δίδακτρα 20.000 έως 50.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των σπουδών, σε μία χώρα όπου ο κατώτερος μηνιαίος μισθός, με τον οποίον αμείβεται η πλειονότητα των Χιλιανών εργαζομένων, είναι μόλις… 350 ευρώ! Δεκάδες χιλιάδες άξιοι μαθητές αδυνατούν να σπουδάσουν, ενώ άλλες οικογένειες δανείζονται και χρεώνονται για δέκα και είκοσι χρόνια μόνο για τις σπουδές ενός παιδιού!

Ο κόμπος όμως έφτασε πια στο χτένι. Οι Χιλιανοί νέοι, φοιτητές και μαθητές, ξεσηκώθηκαν και με τις ήδη τρίμηνες κινητοποιήσεις τους αλλάζουν ριζικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πάνω από 80% του λαού τάσσεται υπέρ τους, ενώ η δημοτικότητα του προέδρου Πινιέρα καταρρέει. Ενώ πριν από ενάμιση χρόνο εξελέγη θριαμβευτικά με ποσοστό 53,5% των ψήφων, τώρα η δημοφιλία του έχει καταβαραθρωθεί στο 26% – το χαμηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ Χιλιανός πρόεδρος στη μεταχουντική εποχή.

Δεν είναι μόνο αυτό. Για πρώτη επίσης φορά μετά τη δικτατορία του δήμιου Πινοτσέτ έγινε στη Χιλή διήμερη γενική απεργία, καθώς η μεγαλύτερη εργατική συνομοσπονδία έβγαλε στους δρόμους και τους εργαζόμενους την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη.

Οι πάνω από 1.300 συλλήψεις διαδηλωτών που έκανε η αστυνομία δεν αναχαίτισαν το κύμα των διαδηλώσεων, που προσέλαβε πολιτικά επικίνδυνες για την κυβέρνηση διαστάσεις, καθώς μόνο στην πρωτεύουσα Σαντιάγο πάνω από 300.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Λίγες μέρες νωρίτερα, την Κυριακή 21 Αυγούστου, στο Σαντιάγο είχε γίνει μια κολοσσιαία διαδήλωση ενός πλήθους που προσέγγιζε το ένα εκατομμύριο άτομα, όπως υπογράμμιζε και η γαλλική εφημερίδα “ Λιμπερασιόν”, η οποία τονίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτής της σύγκρουσης. “ Η Χιλή σε πλήρη πάλη των τάξεων” έγραφε στον τίτλο του ολοσέλιδου ρεπορτάζ της το Σάββατο. Η επίσης γαλλική εφημερίδα “ Λε Μοντ” κινείται στο ίδιο πλαίσιο: “ Οι διαδηλωτές ζητούν μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και λιγότερες κοινωνικές ανισότητες” έγραφε προχθές στους τίτλους του δικού της ρεπορτάζ.

Η μοναδική ίσως παρηγοριά για τον δεξιό πρόεδρο Πινιέρα είναι ότι η Κεντροαριστερά παραμένει τόσο απαξιωμένη στις συνειδήσεις των Χιλιανών λόγω της αποκαρδιωτικής, ακραία νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησής της την τελευταία εικοσαετία, ώστε στις δημοσκοπήσεις πάει ακόμη χειρότερα από τη Δεξιά! Ετσι, ενώ το 53% των Χιλιανών επιθυμεί πλέον την απομάκρυνση του δεξιού προέδρου Πινιέρα από την εξουσία, μόλις το… 17% (!) τάσσεται υπέρ της Κεντροαριστεράς!

“ Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, που επίσης συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, βρίσκονται μακριά από το να προκαλούν την ίδια λαϊκή συμπάθεια όπως οι φοιτητές” επισημαίνει και η κεντροαριστερή ισπανική εφημερίδα “ Ελ Παΐς”.

ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ
“ Καρατόμησαν” τον υπουργό Παιδείας

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ σιγά σιγά οι Χιλιανοί αξιωματούχοι που χάνουν τη θέση τους εξαιτίας των συνεχιζόμενων φοιτητικών κινητοποιήσεων. “ Οι σπουδαστές πέτυχαν ήδη την καθαίρεση του υπουργού Παιδείας, παλιού συνεργάτη του Πινοτσέτ”, τόνιζε προχθές η γαλλική εφημερίδα “ Λε Μοντ” στους τίτλους του σχετικού ρεπορτάζ της. Καθόλου καλά δεν στέκεται στους ώμους του και το κεφάλι του υπουργού Εσωτερικών Ροδρίγο Ινσπετέρ, ο οποίος μετά τη δολοφονία του 16χρονου διαδηλωτή ζήτησε τη Δευτέρα την παραίτηση του υπαρχηγού της διοίκησης των καραμπινιέρων στην περιοχή της πρωτεύουσας, στρατηγού Σέρχιο Γαχάρδο, και τεσσάρων ακόμη αξιωματικών της αστυνομίας. Η Εθνική Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής όμως ζητάει την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος είναι άδηλο αν θα τη γλιτώσει.

http://filologos10.wordpress.com/2011/09/02/%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%AE/