Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

TURRUS-2009

Οι ναυτικές ασκήσεις μεταξύ Τουρκίας (TUR) και Ρωσίας (RUS) είναι πολυσήμαντες και εκπέμπουν πολλαπλα μηνύματα.

Με το λήμμα TURRUS-2009 κάντε αναζήτηση στο Google και θα έχετε την πλήρη ειδησεογραφία και τα διατυπούμενα σχόλια και απόψεις.

Κατά τα γνώμη μου δυο είναι τα αξιοσημείωτα σημεία:

1. Η ναυτική άσκηση θα αφορά στην Έρευνα και Δάσωση (SAR), θα λάβει χώρα σε γεωγραφική περιοχή (ΝΑ Μεσόγειος) εκτός του FIR αΘΗΝΏΝ, αν και υπάρχει η γνωστή διαμάχη μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας για τα όρια ευθύνης στην περιοχή μας.

2. Η αναδεικνυόμενη ναυτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας δείχνει στις ΗΠΑ ότι ο «επιτήδειος ουδέτερος» εξακολουθεί να είναι επιτήδειος και να ισορροπεί επιτυχώς μεταξύ των δυο.

ΣΓΣ

Πουλάνε τρέλα ή θρασύτητα .....;

Διάβημα - πρόκληση από Αγκυρα

Υποστηρίζουν θρασύτατα ότι το σκάφος που μετέφερε τον Κ. Παπούλια στο Αγαθονήσι παραβίασε τα χωρικά τους ύδατα. Νέες παραβιάσεις από αέρος .

Επικίνδυνα τεντώνουν το σχοινί στο Αιγαίο οι στρατοκράτες της Αγκυρας. Χθες όχι μόνο έστειλαν και πάλι τουρκικά Φάντομ πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, αλλά έφτασαν στο ακραίο σημείο να καταγγείλουν ότι το σκάφος του Λιμενικού που ανήμερα των Θεοφανίων μετέφερε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη Σάμο στο Αγαθονήσι «παραβίασε» τα τουρκικά χωρικά ύδατα!

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρία σενάρια για κάλπες

Εκλογική επιτροπή από ΠΑΣΟΚ

Κυβέρνηση με «μοντέλο Σαρκοζί»

Μπροστά σε προκλήσεις ο ΣΥΝ

Αιχμές Τζίμα κατά την αποχώρηση

Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Παιδεία

Διαγωνισμός από το ΓΕΣ για υλικό καταστολής διαδηλώσεων


Είναι σαφές ότι πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας, καθώς δείχνει ότι αιφνιδιάστηκε από την «επιθετική διπλωματική κίνηση» του Κ. Παπούλια να επισκεφθεί τις αμφισβητούμενες από την Τουρκία περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου και να καταγγείλει ευθέως το στρατιωτικό καθεστώς της γειτονικής χώρας ότι με την καινοφανή θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» εγείρει παράλογες αξιώσεις, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την ευρωπαϊκή πορεία της.

Διάβημα - πρόκληση από Αγκυρα

Ειδικότερα, τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο σπεύδει να αντιδράσει σε κάθε δήλωση ή ενέργεια των Αθηνών.

Αρχικά στην επίσκεψη Παπούλια στο Αγαθονήσι:

  • Εστειλαν μαχητικά και παρενόχλησαν το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης όταν εμφανίστηκε στην περιοχή του Φαρμακονησίου.
  • Πέταξαν χαμηλά πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Εν συνεχεία, μετά τις σθεναρές δηλώσεις σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας των Αθηνών η Αγκυρα προέβη χθες σε δεύτερο κύμα υπερπτήσεων στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο διατάσσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει διάβημα γιατί ελληνικά αεροναυτικά μέσα παραβιάζουν τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο τους! Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξουν ότι: «Στις 6 Ιανουαρίου δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα μεταξύ των στιγμών 09.56-12.10 και 12.00-16.15». Πρόκειται για τις «στιγμές» που μετακινήθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με το σκάφος του λιμενικού Σώματος από τη Σάμο στο Αγαθονήσι και αντίστροφα!

Λίγο νωρίτερα, χθες το μεσημέρι, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, όπου στάθμισε τα εθνικά θέματα στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, αλλά και μετά τις σκληρές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Β. Μεϊμαράκη, κατά της τουρκικής προκλητικότητας, μαχητικά αεροσκάφη με την ημισέληνο εμφανίστηκαν και πάλι στο FIR Αθηνών, νοτίως της Σάμου.

Συγκεκριμένα, στις 3.15 το μεσημέρι τέσσερα F-4 και τέσσερα F-16 μπήκαν νοτίως της Σάμου. Τα τέσσερα Φάντομ που ενδεχομένως είχαν και φωτογραφικές μηχανές κατευθύνθηκαν προς το σύμπλεγμα των νησιών της Δωδεκανήσου.

Στις 3.19 μ.μ. πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος μόλις 700 ποδών και τα οποία κατέγραψε η κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Ενα λεπτό αργότερα τα ίδια αεροσκάφη «ξύριζαν» το Φαρμακονήσι! Πέταξαν όπως και προχθές μόλις 300 πόδια πάνω από τη στέγη του στρατιωτικού φυλακίου!

Η αντίδραση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν άμεση χθες, σε αντίθεση με την προηγούμενη μέρα που τα τουρκικά μαχητικά κατάφεραν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο Super Puma βορείως του Φαρμακονησίου. Επί 15 λεπτά τα ελληνικά μαχητικά κυνηγούσαν τα τουρκικά αεροπλάνα μέσα στο FIR Αθηνών, τα οποία εξήλθαν στις 3.35 μ.μ. βορείως της Σάμου.

Ο Β. Μεϊμαράκης λίγο πριν είχε παρατηρήσει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας και προειδοποίησε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να περιφρουρήσουν την ομαλότητα, τη σταθερότητα και την εθνική κυριαρχία. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Οι Ελληνες πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Οι Τούρκοι λαμβάνουν τις απαραίτητες απαντήσεις τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί».

Σχετική ενημέρωση έκανε ο Β. Μεϊμαράκης στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Εξωτερικών, η οποία τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με το Πεντάγωνο, δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τον τρόπο αντίδρασης της στρατιωτικής μηχανής κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο.

Πάντως, χθες το απόγευμα, μετά και τις τελευταίες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από ελληνικά νησιά, το αρχηγείο του ΓΕΕΘΑ χαρακτήριζε «απολύτως ελεγχόμενη» την κατάσταση και συνιστούσε ψυχραιμία, κάνοντας παράκληση στα ΜΜΕ να χαμηλώσουν οι τόνοι.

ΠΑΣΟΚ
Δεν αρκούν τα διαβήματα στην Τουρκία

«Για επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο και ότι δεν αρκούν τα διαβήματα», κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμά ότι «οι συνεχιζόμενες και εντεινόμενες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά αποτελούν καθαρή και επικίνδυνη πρόκληση».

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αγαθονήσι δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της Αγκυρας να παίξει επικίνδυνα παιχνίδια, που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. «Η υποβάθμιση των προκλήσεων και η έλλειψη στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, οδηγούν σε αποθράσυνση της τουρκικής ηγεσίας», επεσήμαναν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, για να προσθέσουν ότι «η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και ότι «δεν αρκούν τα διαβήματα προς την Τουρκία».

Τέλος, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ενημερώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εντείνει την επαγρύπνηση στην περιοχή της Δωδεκανήσου.

ΣΥΝ
Οπλο της Ελλάδας το διεθνές δίκαιο

Την έντονη ανησυχία εξέφρασε ο ΣΥΝ για το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται να στηθεί σκηνικό έντασης στο Αιγαίο. Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες, όπως επεσήμανε, εντάσσονται στην πολιτική των «γκρίζων ζωνών».

«Λέμε «όχι» στην ένταση και σ' αυτήν την κατεύθυνση καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί, αξιοποιώντας κάθε διπλωματικό και πολιτικό βήμα με όπλο το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο ΣΥΝ, για να προσθέσει ότι «απαιτείται εγρήγορση, πολύ περισσότερο σήμερα, που στην ευρύτερη περιοχή μας μαίνεται ο βάρβαρος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα και μεγαλώνουν οι κίνδυνοι γενικότερης αποσταθεροποίησης».

Δήμος Βερύκιος
demos@pegasus.gr

Στο προκείμενο άρθρο έχω δυο σχόλια:

  1. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (UNCLOS Section 3, article 17) όλα τα πλοία δικαιούνται της «αβλαβούς διέλευσης» δια της χωρικής θάλασσας του οποιουδήποτε κράτους. Είναι γνωστόν ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την εν λόγω σύμβαση και χρησιμοποιεί τις διατάξεις της κατά το δοκούν. Εν προκειμένω έχει «οριοθετημένη» χωρική θάλασσα την οποία «παρεβίασε» το σκάφος του ΛΣ; Αν ναι να μας πει με ποιες αρχές την έχει οριοθετήσει. Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα έχει χωρική θάλασσα οριοθετημένη από τη συμφωνία παραδόσεως των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, της οριογραμμής των θαλασσίων συνόρων για την περιοχή υπογεγραμμένη και από την Τουρκία. Ως εκ τούτου αυτοί οι τουρκικοί θεατρινισμοί είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων και επιδεινώσεως των σχέσεων κλπ κλπ
  2. Αφού συντελεστούν όλες οι προβλεπόμενες προκαταρτικές διπλωματικές κινήσεις, ερωτώ είναι δύσκολο να εκδοθεί μια NOTAM που να προειδοποιεί και να αναγγέλει ότι τυχόν υπέρπτηση από αεροσκάφη πολεμικής αεροπορίας, άνευ αδείας, ελληνικού χερσαίου χώρου η υπέρπτηση θα θεωρηθεί ως εχθρική ενέργεια και θα αντιμετωπίζεται ως τοιαύτη. Τούτο βασίζεται στην αρχή της προάσπισης και διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και είναι δεδομένο ότι η εθνική κυριαρχία που ισχύει για την Πλατεία Συντάγματος ισχύει και για το οποιοδήποτε ελληνικόν ακριτικό νησί. Δεν υπάρχουν α λα καρτ, όπως συνηθίζεται τελευταία να χρησιμοποιείται αυτή η φράση, εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο Δευκαλίων λαπτοπχτυπάει ....

Από Εξάρχεια ως Γάζα, όλοι "μπλογκαρισμένοι"...

.
11. από το λάπτοπ του κελιού μου
.

Πέρασαν οι γιορτές, για άλλους ευχάριστα, όσο μπορει να είναι όταν οι άνεργοι αυξάνουν, οι ανήμποροι συνωστίζονται στα ιατρεία του ΙΚΑ που δεν διαθέτουν κρεβάτια, οι αδικημένοι και οι αγανακτισμένοι πληθαίνουν, τα κελιά δεν χωράνε άλλους (και τα νοσοκομεία στη Γάζα) και τα αυτιά των βολεμένων δεν ιδρώνουν, όπως των αρμοδίων του ΟΗΕ και των ισχυρών της Γης, που παρακολουθούν αδιάφορα τη σφαγή των αμάχων…

Θα μου πεις, αυτά συμβαίνανε από καταβολής κόσμου, πριν ακόμη ανακαλυφτεί το χρυσάφι και το χρήμα, το κέρδος και ο πλουτισμός, τα οικονομικοπολιτικά συστήματα και οι μεγάλες ιδεολογίες που αντί να καλυτερεύσουνε τη ζωή των ταλαιπωρημένων την κάνανε χειρότερη ως ανυπόφορη… Όταν καταλάβαιτε ποιός γράφει αυτά τα τετριμένα, θα δυσφορήσετε, "ρε συ πως τολμάς να αρλουμπάρεις πίσω από τα σίδερα και να γίνεσαι επιτιμητής μιάς κοινωνίας που σε μπαγλάρωσε για κάποια παρανομία σου που δεν τολμάς να μας τη πείς". Και σε ταίζει τζάμπα, αλλάζοντάς σου και μαξιλαροσέντονα...
Θα ρθεί η στιγμή να σας πω γιατί με χώσανε μέσα, προς το παρόν δεν σας το λέω γιατί θα αποκαλύψω ποιός είμαι και τότε θα με βγάλουνε από τη πτέρυγα των «ανατολικών προαστίων» και θα με ρίξουνε στη πλέμπα των οικονομικών προσφύγων…
Κι΄ενώ εσείς οι «λεύτεροι» με προβλήματα ή όχι, τρώγατε τα κοψίδια σας και χουζουρεύατε κάποιοι στα χωριά σας, εγώ εδώ είχα μοναξιά αλλά και λεύτερη σκέψη, που άκουγε τις παπάρες κάποιων «αρμοδίων»… Όπως τις δηλώσεις κάποιου πού ήθελε άοπλους αστυνομικούς, ενός άλλου που έχει δεκάδες σπίτια, κι΄ενός τρίτου που είχε πρόβλημα με τον ανασχηματισμό, ποιούς να διώξει και ποιούς να πάρει «και μένα που μέ΄βαλες στην ανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι κι΄εκτέθηκα, γιατί μ΄άφησες χωρίς υπουργείο, ενώ τους άλλους τους βόλεψες;»… Κι΄εδώ που τα λέμε, ο περι ου, έδιωξε τον κολέγα των τραπεζιτών και πήρε τον κολλητό των βιομηχάνων... Και μη γελάτε, γιατί το σώμα μου είναι πίσω από τα σίδερα, αλλά η σκέψη μου έξω...
Άκουγα στο ραδιόφωνο και τα λεγόμενα πολιτικών και δημοσιογράφων, που αντί να μπουκάρουνε σε δημόσιες υπηρεσίες και να περιγράψουνε τι τραβάει ο κοσμάκης γραφειοκρατικά και χρονοβόρα, ενδιαφέρονται για αρλουμποκορώνες που τάχατες φέρνουν ακροαματικότητα… Και πολλοί μιλούσανε τηλεφωνικά σε μια πολύωρη μεταμεσονύχτια εκπομπή, ξεσπώντας όπως εγώ αυτή τη στιγμή… Και η εκδίκηση του φυλακωμένου είναι όπως όλων αυτών των ανώνυμων «μπλογκαρισμένων», που πολλές φορές λένε ασυναρτησίες ακόμη και στο μπλογκ σας, που το ευχαριστώ για τη φιλοξενία…
Α, ξέχασα, όλες αυτές τις άγιες ημέρες ούτε λέξη δεν άκουσα για τον «Αγιο» Εφραίμ... Περασμένα, ξεχασμένα κατα πως λένε και βοήθειά μας, γιατί όλοι μπλογκαρισμένοι είμαστε, εκτός, εντός κι΄επι ταυτά, από Εξάρχεια ως Γάζα μεριά… Όχι τίποτα άλλο, να μη με λέτε αγράμματο...

Δευκαλίων

ΥΠΕΞ και πάσης ... Αγελάδος

Έλαβα την ακόλουθη πληροφόρηση που λόγω της σπουδαιότητάς της την αναδημοσιεύω και προσθέτω ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ που ακολουθεί την πολιτική του ζεϊμπέκικου και της κουμπαριάς δεν θα πρέπει να προσδοκούμε το ευκταίον.
ΣΓΣ


Να μην χρηματοδοτήσουμε το δρόμο των Σκοπίων


http://www.antinews.gr/?p=4886

Ευχαριστώ τον nikoliasn

Οι ξεχασμένοι πραγματικοί Έλληνες στη FYROM


Έλαβα τις ακόλουθες δυο αναρτήσεις στα αναφερόμενα blogs τις οποίες θεωρώ αξιοσημείωτες γι’ αυτό και τις αναδημοσιεύω.

ΣΓΣ


http://www.macedonia.info/

http://infoserres.blogspot.com/2008/12/blog-post_28.html


Θρακιώτες στην ... ΠΓΔΜ

Τις μέρες των Χριστουγέννων βρέθηκα στην γειτονική ΠΓΔΜ και στο ορεινό και χιονισμένο Πέχτσεβο.
Μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, γύρω στα 180 χλμ από τα σύνορα και το τελωνείο της Δοϊράνης.
Τι μου κίνησε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να βρεθώ σε υψόμετρο 1.150 μέτρων ; Η ελληνική καταγωγή της πλειοψηφίας των κατοίκων. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, οι σημερινοί κάτοικοι του Πέχτσεβο, κατάγονται απο την ανατολική Θράκη.
Το 1923 οι προγονοί τους αφήνοντας πίσω τα χωριά τους στον κόλπο της Καλλίπολης, βρέθηκαν περιπλανώμενοι στο Πέχτσεβο, όπου και επέλεξαν για νέα τους πατρίδα.
Φιλήσυχοι και εργατικοί, ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με την σλαβική πλειοψηφία της περιοχής, που τους αποκαλούσαν υποτιμητικά «γκρεκουλίτσι». Τα ελληνικά επίθετα άλλαξαν. Επί Σερβίας πήραν την κατάληξη -ιτς. Όταν κατέλαβαν τα Σκόπια οι Βούλγαροι, επέβαλλαν το -οφ και τέλος μετά το 1945 η κατάληξη έγινε - σκι.

Ξεχασμένοι από την πατρίδα, οι άνθρωποι αυτοί διατήρησαν τις ελληνικές τους ρίζες. Ακόμη και τα παιδιά μεικτών γάμων, δηλώνουν περήφανα την ελληνική καταγωγή τους αν και πολλά δεν γνωρίζουν λέξη ελληνική.
Το 2003 κάτοικοι του Πέχτσεβο, ίδρυσαν τον σύλλογο «Έλληνες από την Καλλίπολη» , με κύριο στόχο τη διάσωση της γλώσσας, του πολιτισμού και της παράδοσης. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, λειτουργεί στο πλαίσιο του συλλόγου φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας, με μικρούς αλλά και μεγάλους μαθητές (φωτογραφία). Είναι χαρακτηριστικό πως ο σύλλογος αριθμεί σήμερα 450 μέλη.
Γράφω το κείμενο αυτό, για να ευαισθητοποιήσω τους Θρακικούς Συλλόγους του νομού μας, που δεν είναι και λίγοι. Πιστεύω πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά τον σύλλογο στο Πέχτσεβο. Όπως επίσης και οι Σερραίοι επιχειρηματίες που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για επενδύσεις και συνεργασίες (ένδυση, ξυλεία, τουρισμός κλπ) με επιχειρηματίες του Πέχτσεβο ελληνικής καταγωγής (όσοι θέλουν πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στο
info@infoserres.gr).
Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, που τους ... ανακαλύψαμε μόλις το 2003 και διατήρησαν τις ελληνικές ρίζες, κόντρα στην ... απόσταση, στη σλαβική πλειοψηφία της περιοχής και βέβαια την αδιαφορία της πατρίδας.

Με την ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους, χρόνια πολλά και απο καρδιάς το 2009 να μας φέρει 2009 καλύτερες ειδήσεις.

στις 12/28/2008 01:38:00 μμ

http://greece-salonika.blogspot.com/2008/12/blog-post_6334.html

Πέμπτη, 4 Δεκέμβριος 2008

Τα σκοπιανά πρακτορεία ειδήσεων επικροτούν το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανεκδιήγητη, κυριολεκτικά, απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών,που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη τον περασμένο Ιούλιο,στην ερώτηση βουλευτή για τους Έλληνες της ΠΓΔΜ και στην οποία αναφερθήκαμε προχθές παραθέτοντας στοιχεία που απλά την καθιστούν άκυρη,έγινε θέμα σήμερα και στα σκοπιανά πρακτορεία ειδήσεων.
Το σκοπιανό πρακτορείο Mina μεταδίδει σήμερα - περιχαρές..- ως πρώτη είδηση πως, η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι "δεν υπάρχει Έλληνική μειονότητα στην Μακεδονία"!
Άραγε αντιλήφθηκε κανείς στο Υπουργείο εξωτερικών πως με μια τέτοια δήλωση μπαίνει στην ουσία ταφόπετρα σε οποιαδήποτε προσπάθεια Έλληνα πολιτικού ή διπλωμάτη στο μέλλον,ανακίνησης ενός τόσο σημαντικού ζητήματος;
Γιατί να βιαστεί το επίσημο Ελληνικό κράτος να απαντήσει σε μια σημαντική ερώτηση βασιζόμενο απλώς στα επίσημα στοιχεία που δίνει το κράτος της ΠΓΔΜ,τη στιγμή που σύμφωνα με επικοινωνία που είχε μαζί μας Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος που έχει περάσει από διευθυντική θέση στα Σκόπια, δηλώνει καθαρά πως η κατάσταση με τους Έλληνες στο Πέχτσεβο είναι γνωστή στο Ελληνικό κράτος..;
Προχειρότητα,έλλειψη ενδιαφέροντος λανθασμένες πληροφορίες ή κάτι άλλο..;

Αναρτήθηκε από The acrobats στις Πέμπτη, Δεκέμβριος 04, 2008

Συμπτώσεις & Απορίες

Έλαβα το ακόλουθο κείμενο με τις διαπιστούμενες συμπτώσεις και επειδή σε πολλά σημεία του συμφωνώ και έχω τις ίδιες απορίες το αναδημοσιεύω.
ΣΓΣ


Παραείναι πολλές οι συμπτώσεις
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΝ» ΣΧΕΔΙΟ...
Τηλεοπτικά συνεργεία του BBC και του Reuters είχαν έρθει στην Αθήνα πριν από 15 μέρες!
Πρεσβείες είχαν «ειδοποιήσει» τους πολίτες τους...
27 αυτοκίνητα με... πέτρες... θαλάσσης μάζεψε από την οδόΜάρνη, ο δήμος
Τι σκοπό είχαν τα χιλιάδες SMS που στάλθηκαν;
156 αλλοδαποί συνελήφθησαν στα επεισόδια
Παραείναι πολλές οι συμπτώσεις για να θεωρούνται τυχαίες. Και ναι μεν κανείς δεν θέλει να πιστέψει τις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα δεδομένα του ρεπορτάζ και τα πραγματικά γεγονότα.
Tο «ΠΑΡΟΝ» συγκέντρωσε με πολλή προσοχή όλες αυτές τις συμπτώσεις και σας τις παραθέτει για να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.
- Για ποιον λόγο η φινλανδική πρεσβεία εξέδωσε από τις 14 Μαρτίου του 2008 «Πλήρες Σχέδιο Διαφυγής σε Περίπτωση Κρίσης» (Crisis Evacuation Plan) από την Ελλάδα, με το οποίο ενημέρωσε τους 1.600 Φινλανδούς που ζουν στη χώρα μας και τους 25 που ζουν στα Τίρανα της Αλβανίας; Το σχέδιο δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα GANA της Ομογένειας της Αμερικής και προκαλεί εύλογες απορίες, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ούτε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας... Ήταν απλώς ένα συνηθισμένο σχέδιο, κάτι σαν την πρόληψη από τους σεισμούς, ή γνώριζαν οι Φινλανδοί κάτι που το αγνοούσε η ελληνική κοινωνία; Και είχε άραγε περιέλθει σε γνώση των ελληνικών αρχών έστω και από....σπόντα;
Το οξύμωρο είναι ότι παρόμοια ενημέρωση έγινε και σε φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που ο πατέρας της είναι Βέλγος πριν από είκοσι περίπου ημέρες από την αντίστοιχη βελγική πρεσβεία, ότι αν συμβούν επεισόδια και χρειαστεί βοήθεια να ειδοποιήσει αμέσως την πρεσβεία.
- Για ποιον λόγο από τις 15 Νοεμβρίου κατέφθασαν στην Αθήνα ειδικά τηλεοπτικά συνεργεία του BBC και του Reuters, όταν δεν υπήρχε τότε τίποτε στον ορίζοντα και τα συγκεκριμένα ειδησεογραφικά δίκτυα έχουν στην Ελλάδα ανταποκριτές; Με ποια δεδομένα οι επικεφαλής τους αποφάσισαν ότι θα πρέπει να έρθουν, να εγκατασταθούν και να πληρώνουν στην Αθήνα πολυπληθή δημοσιογραφικά τηλεοπτικά συνεργεία;
Μην ξεχνάμε ότι τα πιο βίαια και ακραία ανθελληνικά σχόλια και δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο προήλθαν από τους Άγγλους... Τυχαία;
Ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον «Γκάρντιαν»... Δημοσίευσε κείμενο με το οποίο στηλίτευε την ελληνική Δημοκρατία ότι ενώ αποτελεί, υποτίθεται, το λίκνο της Δημοκρατίας, είναι η πιο εύθραυστη απ' όλες τις άλλες και γι' αυτό οι Έλληνες έχουμε και την κυβέρνηση που μας αξίζει! Οι απαξιωτικές και καταφρονητικές κρίσεις μεγάλης μερίδας του βρετανικού Τύπου για τη δημοκρατία μας ήταν άραγε τυχαίες; Και ποιος τους είχε «ειδοποιήσει» ώστε να στείλουν εδώ και πολλές ημέρες ειδικά συνεργεία και να έχουν «ίδια γραμμή»;
- Τι γνωρίζει η Αλέκα Παπαρήγα όταν μιλάει για «Ταλιμπάν-κουκουλοφόρους» («δεν γνωρίζω αν αυτός ο σκληρός πυρήνας σήμερα έχει γίνει κάτι σαν τους Ταλιμπάν»); Γιατί μιλάει για κατευθυνόμενους από εντός και εκτός Ελλάδας «κέντρα»; Γιατί θεωρεί ότι ο «πυρήνας» τους έχει αυτονομηθεί και παίρνει εντολές από εξωθεσμικά κέντρα;
Τι γνωρίζει ο Μανόλης Κοττάκης που στις 10/12 έγραψε στον «Ελεύθερο Τύπο» πως «οι πληροφορίες που κυκλοφορούν είναι ότι από τις 17 Νοεμβρίου βρίσκονται στην Ελλάδα «εισαγόμενοι αντιεξουσιαστές»;
Τι γνωρίζει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος που είπε ότι «είναι απαράδεκτο να αλληλοσυκοφαντούνται κοινοβουλευτικά κόμματα με τέτοιο τρόπο, ότι δήθεν χαϊδεύουν τ' αυτιά των κουκουλοφόρων»;
- Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις συλλήψεις που έγιναν, διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι είναι αλλοδαποί! Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 156 ξένοι! Και ο αριθμός αυτός κάθε ημέρα και μεγαλώνει.
Είναι τυχαίο; Πόσο συμπτωματικό είναι το γεγονός ότι μόνο από την οδό Μάρνη ο Δήμος της Αθήνας μάζεψε 27 αυτοκίνητα με πέτρες θαλάσσης;
Λέτε να έφεραν τα κύματα τόσες πέτρες στην... Ομόνοια; Πόσο συμπτωματικές είναι οι μαζικές μετακινήσεις αλλοδαπών από διάφορα μέρη της χώρας στην Αθήνα για να μετάσχουν στα επεισόδια και στο πλιάτσικο;
Πώς έφτασαν τριακόσιοι από τα Χανιά στη Λάρισα;
Και άλλοι από την Κεφαλονιά πώς βρέθηκαν την Τρίτη στην Πάτρα για τις καταλήψεις και τα επεισόδια; Εθελοντικά;
Λέγεται ότι θα έρχονταν το Σαββατοκύριακο, όχι βέβαια για... τουρισμό, 5.000 αλλοδαποί. Πληροφορίες λένε ότι από τους συλληφθέντες αλλοδαπούς οι περισσότεροι δεν διαμένουν στην Ελλάδα και ειδικά οι Αλβανοί. Και, επίσης, ότι είχαν στην κατοχή τους και χρησιμοποίησαν εκρηκτικά «νέου τύπου» που προκάλεσαν κατάπληξη στους ειδικούς; Τυχαία; Σύμπτωση;
- Πολλοί αποκαλούν πλέον την περιοχή των Εξαρχείων «Ζωνιανά της Αθήνας». Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης είπε ότι στο Πολυτεχνείο μόνο δέκα από τους τριακόσιους αναρχικούς είναι φοιτητές. Κανένας άλλος! Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες μας, όταν ο Βύρων Πολύδωρας αποφάσισε ως αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης να ξεκαθαρίσει το θέμα «Εξάρχεια» (όπως τώρα...απαίτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος), βρήκε «μπετόν» απέναντί του απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και φυσικά η πρόθεσή του... ματαιώθηκε γιατί τέτοιες επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν μόνο με... ομοφωνία!
Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχε σχέδιο επέμβασης στα Εξάρχεια, αλλά ο τότε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος αντέδρασε, λέγοντας ότι είναι... «χώρος κουλτούρας και ενός άλλου πολιτισμού», τον οποίο θέλει η ΝΔ γιατί εκπροσωπεί τον «μεσαίο χώρο», άρα και αυτή την «πολυχρωμία» που εκπροσωπούν τα Εξάρχεια!
- Στην ΕΛΑΣ γνωρίζουν ότι εδώ και έναν χρόνο περίπου ο 56χρονος αρχηγός τους Βασίλης Τσιατούρας έχει να αντιμετωπίσει και τις...φιλοδοξίες διαφόρων άλλων (θεμιτές και μη), με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στα διάφορα επιχειρησιακά σχέδια που καταστρώνει.
Ορισμένοι, για παράδειγμα, θυμίζουν τον Νοέμβριο του 1995, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Σήφης Βαλυράκης και πρύτανης του Πολυτεχνείου ο κ. Ξανθόπουλος.
Τότε, σε μια αντίστοιχη κατάσταση, η ΕΛΑΣ μπήκε μέσα στο Πολυτεχνείο, που το είχαν κατακάψει, συνέλαβε 518 «ταραξίες», που οδηγήθηκαν στη Γενική Διεύθυνση, όπου τους «φακέλωσαν», είχαν δε τη φαεινή ιδέα όλους αυτούς να τους δικάσουν με αναστολή -η ποινή τους να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση υποτροπής- με αποτέλεσμα τα επόμενα πέντε χρόνια κανείς τους να μην εμφανιστεί σε... επεισόδια!
Εξασφάλισαν δηλαδή και τη μελλοντική ηρεμία... Κάτι τέτοιο σήμερα όχι μόνο δεν έγινε, αλλά φαινόταν και ανέφικτο....

Σύμπτωση επίσης;
- Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα περίφημα sms (τα μηνύματα στα κινητά) που στέλνονταν πριν ακόμη αρχίσουν οι ταραχές σε όλους τους φοιτητές με... μαζικές αποστολές. Τέτοια δυνατότητα όμως έχουν μόνο ορισμένες εξειδικευμένες εταιρείες που μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία των συνδρομητών της κινητής και στα «οικογενειακά πακέτα», απομονώνοντας μόνο τους αριθμούς των νεαρών μελών και βέβαια αφού προηγουμένως πληρώσει κάποιος τον λογαριασμό. Το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων έχει δημοσιευτεί σε όλο τον Τύπο και στην ουσία ήταν εντολές «φορέστε όλοι αύριο μαύρα», «έχουμε υποχρέωση να είμαστε όλοι εκεί», «καθήκον μας είναι να αντιδράσουμε....» κ.λπ. Δημιουργήθηκαν στο Faceboοκ και σε άλλα «κοινωνικά δίκτυα» ειδικά γκρουπ τα οποία συντόνιζαν και έδιναν αναλυτικές πληροφορίες 24 ώρες το 24ωρο σε όλους τους μετέχοντες για το πού θα πάνε και τι θα κάνουν και το τι γίνεται ακριβώς σε κάθε σημείο της χώρας (το ίντερνετ χρησιμοποιήθηκε στην πιο εξελιγμένη του μορφή όπως με το twitter). Η οργάνωση και οι εντολές έμοιαζαν τόσο εξελιγμένες και «προχωρημένες» για επίπεδο..αυτοοργάνωσης που πόσο συμπτωματικά ήταν;
Γι' αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν επιληφθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (θα πρέπει να βρει ποιοι και πώς απέκτησαν όλες αυτές τις πληροφορίες και πώς είχαν πρόσβαση σε απόρρητα προσωπικά δεδομένα μικρών παιδιών) και η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας.
Φυσικά, το θέμα απασχολεί έντονα και την κυβέρνηση.
-Συμπτωματικά όλα αυτά;

Ευχαριστώ τον ΜΖ

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Όλα καλά…

Όλα καλά…

Έφαγαν! Τα κουκούλωσαν…
Και τώρα πάνε γι' άλλα,
Κόλπα πιο επιτήδεια,
Παμπόνηρα, μεγάλα…

Τα τρωκτικά τα βάλανε
Στην άκρη να χωνέψουν
Κι ήρθανε οι κουκουλωτές,
Για να μας διαφεντέψουν…

Όλα καλά και άγια…
Και οι δημοσκοπήσεις
Δείχνουνε ότι ο λαός
Τώρα προσμένει λύσεις…

Κι ως πάντοτε, πανευτυχής!
Εγκρίνει κι επαυξάνει:
Να 'ναι καλά! Να τρων αυτοί!
Κι αυτός πάντα ας χάνει…

Αυτό απαιτεί το δίκαιο
Και η καλή η τάξη:
Τους άρπαγες να έχουμε
«μη βρέξει και μη στάξει»!

Το απαιτούν κι οι νόμοι μας
Και τ' άχρηστά μας ήθη:
Ως και σε κακουργήματα
Ο λαός να δίνει λήθη…

Και όσα η γαλαζοαίματη
Η αρχοντιά σουφρώνει,
Ο λαός διπλά και τρίδιπλα
Πάντα να τα πληρώνει…

παπα-Ηλίας

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

PRESS-GR.blogspot.com: Το νόημα της σύρραξης στη Γάζα...

PRESS-GR.blogspot.com: Το νόημα της σύρραξης στη Γάζα...

PRESS-GR.blogspot.com: Το νόημα της σύρραξης στη Γάζα...

PRESS-GR.blogspot.com: Το νόημα της σύρραξης στη Γάζα...

ΣΩΣΤΗ Η ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ
ΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠ ¨ΟΨΙΝ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΜΠΑΜΑ Η ΜΠΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ

TOATOMO, οι σκέψεις του κι αυτά που κάνει κέφι...: Περί ασύλου όχι ιδεών αλλά εγκληματιών...

TOATOMO, οι σκέψεις του κι αυτά που κάνει κέφι...: Περί ασύλου όχι ιδεών αλλά εγκληματιών...


Ηγέτης δεν γίνεσαι κοιτώντας τις δημοσκοπήσεις. Ο Ηγέτης παίρνει αποφάσεις έστω και αν θα δυσαρεστήσει . Μετρώντας το πολιτικό κόστος είσαι απλά ένα ψιλά ιστάμενο μηδενικό. Μόνο τολμηρές και σωστές αποφάσεις σε κάνουν να ξεχωρίσεις από τη μάζα. Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τις μεταδικτατορικές φαντασιώσεις, και να δούμε την αλήθεια κατάματα και ρεαλιστικά.
ΠΑΡΤΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΛΥΣΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Περί ασύλου όχι ιδεών αλλά εγκληματιών...
Έβλεπα το Σαββατοκύριακο στα δελτία ειδήσεων την αναμετάδοση από τους χώρους των επεισοδίων...

Από το «άσυλο» της ΑΣΟΕΕ ξεκίνησαν αυτοί που πέταξαν μολότοφ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο «άσυλο» της Νομικής προσέφυγαν οι «καταδρομείς» που έκαψαν τα γραφεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, από το «άσυλο» του Πολυτεχνείου εξέδραμαν οι φασίστες τραμπούκοι που αναστάτωσαν το Σάββατο το βράδυ πάλι την περιοχή...

Και ανακάλεσα αντίστοιχα περιστατικά χθεσινά, προχθεσινά, της προηγούμενης εβδομάδας, μήνα, χρόνου, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα...

Παντού παρόν το «άσυλο», ένας θεσμός που φτιάχτηκε σε δύσκολους καιρούς που η δημοκρατία εβάλετο από παντού για να προστατέψει την ελευθερία της γνώσης και τη άλλης άποψης, παντού παρόντες και οι φασίστες κάπηλοι του, οι περιβόητοι κουκουλοφόροι που καταστρέφουν, βανδαλίζουν... Και θυμήθηκα ότι στο όνομα αυτού του ασύλου, μειοψηφίες από αριστεριστές και αναρχικοί κατεβάζουν από το βήμα «αντιφρονούντες» καθηγητές ή φοιτητές, νεκρώνουν συνεδριάσεις οργάνων διοίκησης, απαγορεύουν σε διδάσκοντες και διδασκόμενους τη γνωσιακή διεργασία...

Ας γραφτεί και κάπου, έτσι για την ιστορία, ότι το άσυλο για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών χρειάζεται σε μια κοινωνία που γενικά απαγορεύει αυτή τη διακίνηση, δηλαδή σε απολυταρχικές κοινωνίες. Ανήκουμε σε μία απο αυτές; Αν έχουμε όντως δημοκρατία -που όντως έχουμε- προς τι το άσυλο; Και -αν πρέπει να έχουμε- γιατί να έχουμε μόνο στα πανεπιστήμια άσυλο και όχι και στους τόπους δουλειάς και στα σχολεία και στα γήπεδα και στα σωματεία και στα κέντρα διασκέδασης κ.λπ. κ.λπ. Γιατί να πρέπει ο «νέος» να «ξενιτεύεται» για να παρανομήσει ατιμώρητος;;

Μήπως έφτασε η ώρα να πάψουμε να ζούμε στα μεταδικτατορικά όνειρα και τις φοβίες μας, να πάρουμε την ιστορική απόφαση ως κοινωνία ότι οι ιδέες και οι απόψεις θα κυκλοφορούν εδώ όλες και θα κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως τόσα χρόνια γίνεται; Μήπως έφτασε η ώρα να διευρύνουμε τη γεωγραφική έννοια του ασύλου στο σύνολο της χώρας και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσουμε την θεσμική του έννοια, ξεκαθαρίζοντας ότι το άσυλο δεν μπορεί και δεν πρέπει να καλύπτει εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου;; Μήπως;;

υ.γ. το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για να τελειώσει η συζήτηση εδώ, περιμένω τα σχόλια σας και θα επανέλθω...

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Το υπέρτατο μεγαλείο και η δύναμη της γραφειοκρατίας

Κύριε Ροπόδη (ropodis@liberis.gr)

Κάπως καθυστερημένα διάβασα στο άρθρο σας τα παράπονά σας για τη πρόοδο μηχανοργάνωσης του Δημόσιου τομέα. Θα σας πω ότι και εγώ όσο δούλευα (τώρα είμαι συνταξιούχος ) έκανα και εγώ τις σχετικές προσπάθειες. Συνάντησα λυσσαλέα αντίδραση.

Για να μην μακρηγορώ αλλά και γιατί είναι χαρακτηριστική θα σας πω μια παλιά ιστορία .

Μία ιστορία 80 ετών ίσως και πάρα πάνω. Αναφέρομαι σ΄αυτή αν και δεν είναι βέβαια η πιο παλιά, άλλα γιατί την άκουσα από πρώτο χέρι, από τον αδελφό του πατέρα μου.

Δεκαετία 1920 ο θείος νεαρούλης απόφοιτος κατάφερε να προσληφθεί ως γραφεύς Β΄ σε κάποιο υπουργείο. Του δώσανε ένα γραφειάκι στην άκρη μιας μεγάλης αίθουσας που στο κέντρο της δέσποζε το γραφείο του προϊσταμένου. Ήταν το γραφείο εκδόσεως κάποιων αδειών.

Ο θείος καθαρογράφε κάθε μέρα το ίδιο κείμενο μισής σελίδας 25-30 φορές όσες και οι άδειες. Και μετά τις πήγαινε στον προϊστάμενο ο οποίος τις εξέταζε ενδελεχώς για τυχόν ορθογραφικά λάθη, το ευανάγνωστο, ακολούθως εάν το έκρινε ικανοποιητικό το υπέγραψε και το παρέδιδε στη γραμματέα για να βάλει τη σφραγίδα και να αναγράφει στο πρωτόκολλο η έκδοση της αδείας.

Πέρασαν δύο βδομάδες και ο θείος αφού είχε βαρεθεί, η μάλλον σιχαθεί να γράφει ίδιο πράμα, και ανέπτυξε πρωτοβουλία. Πήγε σε ένα τυπογραφείο και τύπωσε τα έντυπα των αδειών και άφησε μόνο τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου κενά για να τα συμπληρώνει.

Υπερηφάνως παρουσίασε μετά το έντυπο στον προϊστάμενο περιμένοντας επαίνους μια και τον απάλλασσε από τον κόπο να ελέγχει το έγγραφο προ της υπογραφής.

Ποιος είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε. Είχαμε έκρηξη του προϊστάμενου.

–Τι είναι αυτά, ποιος σου είπε να το κάνεις, προσπαθείς να υπονομεύσεις την υπηρεσία, και στο τέλος του ξέφυγε και η αλήθεια.

–Μ’αυτές τις εξυπνάδες θα μας πουν ότι δεν χρειαζόμαστε. Θα καταργηθεί το τμήμα.

Και η δουλειά συνέχισε να γίνεται όπως πρώτα προς μεγάλη ικανοποίηση του προϊστάμενου και θλίψη του υφιστάμενου.

Ηθικό δίδαγμα :

Καμία αλλαγή, καμία βελτίωση χαλάει η πιάτσα

Πρέπει να κατανοήσετε τη νοοτροπία του Δημόσιου Υπάλληλου. Ο μισθός πέφτει μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει. Η βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει. Απεναντίας είναι επικίνδυνη, γιατί μπορεί να επιφέρει αλλαγές, καταργήσεις θέσεων, εξάλειψη γρηγορόσημου κλπ.

Για τους πολιτικούς προϊστάμενους ομοίως η μείωσις θέσεων σημαίνει και μείωση πελατειακών

σχέσεων, και ο νοών νοείτο. Το ¨Θα πατάξουμε τη γραφειοκρατία¨ είναι ένα μεγάλο ψέμα. Κανένας δεν το θέλει, και αν κάποιος ρομαντικός το επιχειρήσει θα βαλτώσει από τον ανταρτοπόλεμο των γραφειοκρατών που θα του εξαπολυθεί.

Για επιτευχθεί μια σωστή μηχανοργάνωση στο Δημόσιο πρέπει να καταλάβουμε ότι το πιστοποιητικό δεν είναι τίποτα άλλο από ένας τρόπος μεταδόσεως μιας πληροφορίας. Πχ το Π. Γεννήσεως μας μεταδίδει την πληροφορία του χρόνου γεννήσεως. Το στρατολογίας μία αντίστοιχη πληροφορία κλπ.

Είναι φανερό ότι το σημερινό σύστημα διοίκησης που στηρίζεται στη μετάδοση με έγραφα των πληροφοριών μπορεί να αντικατασταθεί με ένα ηλεκτρονικό. Και με ένα καλό σχεδιασμό ο Δημόσιος Τομέας να συρρικνωθεί ίσως και στο ένα δέκατο σε μερικούς τομείς. Αλλά .........

ΘΑ δημιουργηθεί πρόβλημα πελατειακών σχέσεων. Άρα ξέχασε το.

Τελειώνοντας απλά θα σημειώσω ότι η πρόοδος στην εξυπηρέτηση των πολιτών με τα ΚΕΠ έγινε γιατί για να επανδρωθούν έγιναν προσλήψεις. Άρα πελατειακές σχέσεις.

Με εκτίμηση

Θ.Ταβουλαρης

Σχόλια επί της επιστολής του αγαπητού ΘΑΤ.

  1. Το σύνολο της επιστολής του δεν διακρίνεται από ... πολιτική σκέψη. Στο τέλος δείχνει μερικά δείγματα συναλλαγής και ... πολιτικής σκέψης
  2. Εδώ τον ρουμπώνω. Ακριβώς η ίδια ιστορία συνέβη προσωπικά σε μένα, μια το 1971-72 και μια το 1978, δηλ. 50 χρόνια μετά τον νερουλή θειούλη.

Το συμπέρασμα είναι το γνωστό ρητό «Μη θίγεις τα κακώς κείμενα» επειδή έτσι «χαλάει η πιάτσα» και «οι πελατειακές σχέσεις», όπως πολύ σωστά μας λέει ο ΘΑΤ, και έτσι τσουλάει το σύστημα. Έτσι επιβεβαιώνεται ο πρώτος νόμος του C. Northcote Parkinson (αν κάνετε search με το λήμμα C. Northcote Parkinson, θα πληροφορηθείτε πολλά).

ΣΓΣ

Ο Παπα-Ηλίας πάντα παρών και επίκαιρος

Το κεφάλι του Προδρόμου…

Έχει ειπωθεί πως «όταν σιωπούν οι άνθρωποι, οι λύκοι ουρλιάζουν».

Και βέβαια, όπου ουρλιάζουν οι λύκοι, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανθρώπινες κοινωνίες. Αλλά για ανατριχιαστικές και αποκαρδιωτικές ζούγκλες και ερημιές.

Βίωμα, που μας μεταδίδει το τωρινό μακελειό των Παλαιστινίων, αλλά και ο προφήτης Ησαΐας μέσα από τα βάθη τριών, περίπου χιλιετηρίδων. Ο οποίος, μολοντούτο, ακούει να διασχίζει την ερημιά μια διαπεραστική φωνή, που έρχεται από μακρινό, για εκείνον, μέλλον.

Δεν προέρχεται η φωνή αυτή από κάποιους, προνομιακά μισθοδοτούμενους, τηβεννοφόρους ακαδημαϊκούς ή δικαστές. Ούτε από κάποιους γόνους «γαλαζοαίματων» τζακιών της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας. Προέρχεται από κάποιον, που αηδιασμένος απ' την ερημιά της ανθρώπινης κοινωνίας, πήγε στην έρημο, για να ανακαλύψει την αληθινή πολιτεία.

Κι όταν την ανακάλυψε, έσπευσε να την αποκαλύψει στους συνανθρώπους του: Αφήστε, τους είπε, τους εστεμμένους κακούργους και τα πάσης φύσεως ανήθικα ηθικά τους στρίγματα, που σας λεηλατούν και σας σφάζουν, κι ελάτε να υποδεχθείτε την πολιτεία του Θεού.

Και, καθώς τον ρωτούσαν τι έπρεπε να κάμουν, για να υποδεχτούν αυτήν την πολιτεία, εκείνος δεν τους παρέπεμψε σε πολύτομες βιβλιοθήκες, για να βουλιάξουν στην πολυδαίδαλη φλυαρία ατελέσφορων θεωριών και νομικών λαβυρίνθων, αλλά τους είπε μια και μοναδική λέξη: Μετανοήστε!

-Και τι σημαίνει αυτό! Τον ρώτησαν.

-Να πάψτε να είστε τέρατα. Και να γίνετε φυσιολογικοί άνθρωποι. Όπως σας έπλασε ο Θεός. Δεν σας έδωσε ο Θεός ένα σώμα να ντύσετε και ένα στομάχι να χορτάσετε; Εσείς γιατί σωριάζετε ενδύματα και τροφές και χρήματα και κτήματα, σάμπως να έχετε εκατοντάδες και χιλιάδες σώματα και στομάχια!

-Και, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε;

-Να αρκείστε σ' αυτά, που σας χρειάζονται. Και τα υπόλοιπα να τα δίνετε σ' αυτούς, που δεν έχουν: Όποιος έχει δύο χιτώνες να δίνει τον ένα σ' αυτόν, που δεν έχει κανένα. Και ατός, που έχει περισσεύματα τροφών, να δίνει σ' αυτόν, που δεν έχει καθόλου.

Τέτοια και άλλα παρόμοια έλεγε ο Πρόδρομος. Και ο Ηρώδης, που ήταν ο εκπρόσωπος των κακούργων της εποχής του, τον αποκεφάλισε.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σε πολλές εικόνες του, παρουσιάζεται ο Πρόδρομος να κρατεί «την κεφαλήν του επί πίνακι». Όπως ο Ηρώδης την πρόσφερε στη Σαλώμη.

Σάμπως έτσι να θέλει να φωνάξει στις ερμιές όλων των τόπων και όλων των εποχών:

Θέλετε να μάθετε ποιοι κρατούν στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου; Και πόσο σέβονται το δίκιο και την αλήθεια! Και ποιοι είναι οι νομομαθείς και οι προφέσορες με τα πάσης φύσεως φαρισαϊκά τους κατασκευάσματα (ΟΗΕ, κλπ)! Και ποιοι είστε σεις, που τους χειροκροτείτε και τους ζητωκραυγάζετε και του ψηφίζετε, για να μπορούν να κακουργούν απεριόριστα και ασύδοτα! Όπως τα ανθρωπόμορφα τέρατα, που τώρα δα εξολοθρεύουν τον παλαιστινιακό λαό! Και τόσα άλλα. Σημερινά και χθεσινά….

Ιδού η απόδειξη!

Παπα-Ηλίας

Άρχισαν οι κρίσεις του ... φυσικού αερίου

Εκλεισαν τη στρόφιγγα
Η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών προς Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία και ΠΓΔΜ διεκόπη, καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας για το θέμα.
Η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών προς Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία και ΠΓΔΜ διεκόπη, καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας για το θέμα.

Όπως ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας «Η παροχή διεκόπη στις 3.30 το πρωί ... Βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Πόλεμος» για το αέριο
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τεθωρακισμένα στις γειτονιές
«Θα χτυπήσουμε και Λίβανο, Ιράν»!
Αδιάκοπο σφυροκόπημα
Θεατές στην κόλαση της Γάζας
Περίεργα σενάρια made in USA
«Τριχοτομούν» τη Γάζα
Κατακραυγή για τη σφαγή

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από την ουκρανική Naftogaz στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ρωσικός όμιλος Gazprom μείωσε δραστικά την ποσότητα φυσικού αερίου που προορίζεται στους ευρωπαίους καταναλωτές μέσω της Ουκρανίας.

«Μείωσαν την παροχή στα 92 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από τα 221 εκατομμύρια χωρίς να δώσουν καμιά εξήγηση», υποστήριξε ο Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι. «Δεν καταλαβαίνουμε πώς θα μεταφέρουμε φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Σε λίγες ώρες θα αρχίσουν τα προβλήματα».

Έτσι η Ελλάδα και τα νότια Βαλκάνια, όπως και η ΕΕ, εμπλέκονται ακούσια ακόμη περισσότερο στη σύγκρουση Μόσχας - Κιέβου για τα διμερή θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=4750&pubid=2146739

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Ωσπότε θα εθελοκοιμόμαστε;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Ωσπότε θα εθελοκοιμόμαστε;

Επειδή έλαβα πολλά και διάφορα σχόλια και συμπληρώματα στην παραπάνω ανάρτησή μου, κάντε κλικ στα ακόλουθα δυο GROUPS μου για περισσότερη ενημέρωση

n1035/ELLADA ENOPLES DYNAMEIS

N1035/TOURKIA PROKLHSEIS

ΣΓΣ

Μια εικόνα = 1.000 λέξεις


Τόσο καιρό κάποιοι στοχοποιούσαν την Αστυνομία
και τώρα οι ίδιοι με κροκοδείλια δάκρυα καταδικάζουν τις δολοφονικές επιθέσεις!!!

άραγε θα βγάλουν αφίσα που να λέει να συλληφθούν οι υπαίτιοι;;;;



http://www.greekalert.com/2009/01/blog-post_5831.html

Ευπατρίδες που σπανίζουν

Αν θέλετε να νοσταλγήσετε και να θαυμάσετε ένα μεγάλο μυαλό και εξαίρετο δημοσιογράφο, που με τόση μαεστρία μας μετέφερε μια άλλη εποχή διαβάστε (κάντε κλικ) το ακόλουθο:

www.theschooligans.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=28

Ευχαριστώ την ΜΜΚ για την επισήμανση

Γιατί ευτελίζουν έννοιες ιερές

Με τρεις λέξεις λέχθηκε η πεντουσία της τρέχουσας κατάστασης.
ΣΓΣ

Τρι, 09 Δεκ 2008 11:12 πμ

Ο Μάνος Χατζηδάκης για τον Αλέξη - Αντρέα Γρηγορόπουλο

Aρνούμαι να δω τον εχθρό στο πρόσωπο των "παιδιών των Εξαρχείων" και σημειώνω ότι η Αστυνομία έφτασε "να εκπροσωπεί ό,τι χολεριασμένο και άρρωστο κρύβει μέσα του ο άνθρωπος για να προστατέψει μ' έναν ακάθαρτο μανδύα τις έννοιες έθνος, πατρίδα, σπίτι, εκκλησία, κράτος και οικογένεια. Έννοιες ιερές, που έγιναν πανάθλιες απ' όσους ανέλαβαν με αυθαιρεσία ανάξια να τις φρουρήσουν.

http://www.lifo.gr/blogs/u3066/13722

Ευχαριστώ ΜΜΚ για την επισήμανση.

Για τους οπαδούς ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται

Καθώς το 2009 «κλείνουμε» 100 χρόνια από το κίνημα στο Γουδή, οι αναλογίες με την εποχή μας δίνουν λαβή για ενδιαφέρουσες συγκρίσεις.

Τα αδιέξοδα του πολιτικού μας συστήματος θυμίζουν την προ-βενιζελική περίοδο


Δημήτρης Σωτηρόπουλος

17-12-2008


Ο σοβαρότερος λόγος της αδυναμίας της παρούσας κυβέρνησης αλλά και του εγχώριου πολιτικού συστήματος εν γένει να αντιδράσουν με σοβαρότητα στην κοινωνική αναταραχή των τελευταίων ημερών είναι η αδυναμία τους να κατανοήσουν το χαρακτήρα, τα αίτια, το βάθος και κατ’ επέκταση τη σημασία της κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν δέκα ημέρες από το ξέσπασμα της εξέγερσης προτού η κυβέρνηση Καραμανλή καταφέρει να διαχωρίσει την τυφλή βία των κουκουλοφόρων από την κοινωνική διαμαρτυρία των μαθητών και των φοιτητών και να αναγνωρίσει -αν και σε ρητορικό μόνο επίπεδο- τις αυτονόητες πολιτικές της ευθύνες για τα σκάνδαλα. Όσο για την αντιπολίτευση και τα αριστερά κόμματα, αρκέστηκαν να υιοθετήσουν, ρητά ή άρρητα, τη φράση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση».

Η μελέτη του παρελθόντος μπορεί να γίνει, ωστόσο, σε ένα βαθμό οδηγός για το μέλλον - τουλάχιστον ως προς την κατανόηση των σύγχρονων προβλημάτων. Η σημερινή κατάσταση θυμίζει σε πολλά σημεία την πολυεπίπεδη κρίση που βίωναν το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία στο τέλος του 19ου αιώνα ως την πρώτη δεκαετία του 20ού.

Μετά τον εκσυγχρονισμό, το πολιτικό βάλτωμα

Επρόκειτο για μία εποχή-μεταίχμιο από κάθε άποψη. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, της κρίσης είχε προηγηθεί μια εντόνως δημιουργική περίοδος ανάπτυξης, που χαρακτηρίστηκε από το εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 1882 ως το 1895, με μικρά διαλείμματα. Το εκσυγχρονιστικό του σχέδιο είχε οδηγήσει σε μια συθέμελη αλλαγή σε πολιτικό (αρχή της δεδηλωμένης, δημοκρατική σταθερότητα, αποδυνάμωση των πελατειακών πρακτικών των κομμάτων), θεσμικό (μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και στο στρατό), κοινωνικό (ανάδυση ενός είδους αστικής τάξης) και οικονομικό επίπεδο (υποδομές, μεγάλα αναπτυξιακά έργα). Ήταν η εποχή της ενίσχυσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου, με την ελληνόκτητη ναυτιλία να εισέρχεται έκτοτε στο κλαμπ των μεγαλύτερων ναυτιλιακών δυνάμεων παγκοσμίως (και σήμερα βρίσκεται πλέον στην κορυφή). Η γιγαντιαία αναμόρφωση της χώρας που στηρίχτηκε στον αμετροεπή εξωτερικό και δημόσιο δανεισμό άφησε, ωστόσο, την οικονομία χρεοκοπημένη μετά την πτώχευση του 1893 (βλ., τηρουμένων των αναλογιών, την εικόνα των σημερινών δημόσιων οικονομικών μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης). Παράλληλα, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες διαδικασίες μετάβασης στο καπιταλιστικό σύστημα, οι «χαμένοι» του εκσυγχρονισμού (μικροαστική και εργατική τάξη στις πόλεις, αγροτικός κόσμος στην ύπαιθρο) αποτέλεσαν τους κατεξοχήν εκφραστές της κοινωνικής δυσαρέσκειας (που εκδηλώθηκε με συγκρουσιακό πνεύμα μέσα από διάφορες αφορμές, π.χ., Ευαγγελικά, Κιλελέρ κ. ά.), καθώς και την κύρια εκλογική βάση των λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης (Δηλιγιάννης κ.ά.). Το πολιτικό σύστημα που οικοδομήθηκε πάνω στα συντρίμμια του εκσυγχρονισμού δεν μπορούσε παρά να είναι ασταθές και αναξιόπιστο (15 κυβερνήσεις από το 1895 ως το 1909), όπως προβληματική ήταν και η μεγάλη επιρροή του θρόνου στην πολιτική ζωή.

Όταν η Εκκλησία και οι εθνικιστές καθόριζαν την πολιτική

Το ακόμη πιο επικίνδυνο ήταν ότι στην αναζήτηση διεξόδου το πολιτικό σύστημα επένδυσε εντόνως στον εθνικισμό (βλ. αντιστοίχως την περίοδο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τη δεκαετία του 1990, οπότε και είχαμε έξαρση του εθνικιστικού φαινομένου), αφήνοντας τις διάφορες πατριωτικές μυστικές εταιρείες και την Εκκλησία να καθορίζουν τη ρητορική και άλλες κρίσιμες παραμέτρους της λεγόμενης «Μεγάλης Ιδέας» («την απελευθέρωση των αλύτρωτων πληθυσμών»), για την πραγμάτωση της οποίας, όμως, το ελληνικό κράτος ήταν ακόμη απροετοίμαστο. Ως αποτέλεσμα, η χώρα σύρθηκε το 1897 -με τυχοδιωκτικό τρόπο- σε μια πολεμική αναμέτρηση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναμέτρηση που θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε μεγαλύτερη καταστροφή αν δεν επενέβαιναν οι μεγάλες δυνάμεις.

Άλλωστε, στον τομέα της εξωτερικής της πολιτικής, όπως και τώρα (Σκοπιανό, Κυπριακό, Μεσανατολικό, Καύκασος) έτσι και τότε, η χώρα βρισκόταν επίσης ενώπιον μεγάλων προκλήσεων. Το γεωπολιτικό παιχνίδι που παιζόταν γύρω από το μακεδονικό πρόβλημα (που ήταν μέρος του Ανατολικού Ζητήματος) ενέπλεκε στα γρανάζια του όλες τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Οθωμανική Αυτοκρατορία) αλλά και τα νεοπαγή κράτη της Βαλκανικής (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία) - της περιοχής εκείνης που έμελλε άλλωστε να δώσει την αφορμή για το ξέσπασμα του μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη το 1914.

Eκτός συστήματος η λύση διεξόδου από την κρίση

Τη λύση σε αυτό το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο είχε παράσχει τότε ο στρατός με το κίνημα στο Γουδή, τον Aύγουστο του 1909, το οποίο έτυχε (όχι φυσικά χωρίς επιμέρους διαφωνίες και ενστάσεις) της στήριξης των μεσοστρωμάτων των πόλεων και της ελληνικής αστικής τάξης, που έβλεπε να απειλούνται ευθέως οι κατακτήσεις της στην τρικουπική περίοδο. Το κίνημα ήρθε, συνεπώς, ως επακόλουθο της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να μεταρρυθμιστεί εκ των έσω. Το επίπεδο του πολιτικού προσωπικού είχε σημειώσει μεγάλη πτώση, ενώ οι εφεδρείες του πολιτικού συστήματος (όπως είχε συμβεί με την εμφάνιση του Τρικούπη εν μέσω της πολιτικής κρίσης τη δεκαετία του 1870) ήταν αναξιόπιστες (εδώ και πάλι μπορεί κανείς να εντοπίσει αναλογίες με το 1996, όταν η «λύση Σημίτη» αποτέλεσε μια εσωτερική μεταρρύθμιση της τότε κυβερνώσας παράταξης, με επιπτώσεις σε όλο το πολιτικό σύστημα). Για να αποφευχθούν επικίνδυνες αναγωγές στο σήμερα, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, που ηγήθηκε του κινήματος, συνιστούσε σε εκείνη τη φάση δύναμη κοινωνικού εκσυγχρονισμού, διεκδικώντας την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, ενώ είχε επηρεαστεί από το αντίστοιχο φιλελεύθερο κίνημα των Νεότουρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία λίγο νωρίτερα, το 1908. Με δεδομένη, λοιπόν, την απουσία εναλλακτικών πολιτικών λύσεων και καθώς το κίνημα δεν είχε δικτατορικές βλέψεις, στράφηκε σε ένα άφθαρτο πρόσωπο που δεν ανήκε σε κανένα πολιτικό «τζάκι» και δρούσε πολιτικά εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους: στον 45χρονο Ελευθέριο Βενιζέλο, που ως υπουργός Δικαιοσύνης και Εξωτερικών της αυτόνομης κυβέρνησης της Κρήτης είχε συνδέσει το όνομά του με την εναντίωσή του στην απολυταρχική διακυβέρνηση του αρμοστή πρίγκιπα Γεωργίου και με την εξέγερση του 1905.

Αν ο Ελ. Βενιζέλος και το Κόμμα των Φιλελευθέρων έτυχαν αμέσως ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής (στις εκλογές του 1910 εξέλεξε 307 βουλευτές σε σύνολο 362, ενώ η Βουλή ανανεώθηκε κατά τα 2/3), ήταν διότι προσωποποιούσαν την αναγκαία αλλαγή «παραδείγματος» στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Πέρα από τη χαρισματική προσωπικότητα του ανδρός, στόχος των Φιλελευθέρων ήταν σε πολιτικό επίπεδο να εκφράσουν τα δυναμικά εκείνα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, που επί μία δεκαπενταετία είχαν μείνει πολιτικά ανέστια και χωρίς όραμα για το μέλλον.

Oι πολιτικά ανέστιες κοινωνικές δυνάμεις

Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να αναζητήσει κανείς σήμερα τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που εντοπίζονται ιδίως στα ανώτερα μεσαία στρώματα (γύρω στο 20% του πληθυσμού), τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να ηγηθούν κατά της κομματοκρατίας και της γενικευμένης ανομίας και διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, υπέρ της εγκαθίδρυσης ενός πολιτικού συστήματος με θεσμικά αντίβαρα (checks and balances) που να περιορίζουν την παντοδυναμία του εκάστοτε πρωθυπουργού και να αναδεικνύουν την ισχύ του βουλευτή, εντέλει υπέρ του εκσυγχρονισμού των θεσμών και της αποκατάστασης των κοινωνικών δεσμών και της κοινωνικής ευθύνης. Η παρέμβασή τους θα μπορούσε να καταστεί ηγεμονική και να κινητοποιήσει και άλλα τμήματα της κοινωνίας. Μόνο που για να γίνουν όλα αυτά, θα απαιτούνταν η εμφάνιση εκείνης της εντελώς καινοτόμου πολιτικής δύναμης, που θα μετέτρεπε τα κοινωνικά αυτά αιτούμενα σε πολιτική πρόταση εξουσίας και όχι απλής διαμαρτυρίας.

ΓIA ΠEPAITEPΩ MEΛETH:

Θ. Bερέμης - H. Nικολακόπουλος (επιμ.), «Ο Eλευθέριος Bενιζέλος και η εποχή του», Eλληνικά Γράμματα, 2005, σελ. 383.

Γ. Γιανουλόπουλος, «“H ευγενής μας τύφλωσις”. Eξωτερική πολιτική και “εθνικά θέματα” από την ήττα του 1897 έως τη μικρασιατική καταστροφή», Bιβλιόραμα, 2001, σελ. 341.

Γ. Δερτιλής, «Iστορία του ελληνικού κράτους, 1830-1920 (A+B τόμοι)», Eστία, 2005, σελ. 1108.

N. Zορμπάς, «Aπομνημονεύματα. H επανάσταση του Γουδή 1909», Mέτρον, 2005, σελ. 174.

Γ. Σωτηρέλης, «Σύνταγμα και εκλογές στην Eλλάδα: 1864-1909», Θεμέλιο, 1991, σελ. 498.

Λ. Tρίχα - K. Aρώνη-Tσίχλη, «O Xαρίλαος Tρικούπης και η εποχή του», Παπαζήσης, 2000, σελ. 711.

B. Tσίχλης, «Tο κίνημα του Γουδή και ο Eλευθέριος Bενιζέλος», Πολύτροπον, 2007, σελ. 391.

City Press - Τα αδιέξοδα του πολιτικού μας συστήματος θυμίζουν την προ-βενιζελική περίοδο.mht


Ευχαριστώ τον ΘΑΤ για την επισήμανση.