Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Στον Αρειο Πάγο και το δεύτερο σκέλος της δικογραφίας για τα υποβρύχια

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 18:21
Τελευταία Ενημέρωση : 31/03/2011 18:34
Στον Αρειο Πάγο με τελικό αποδέκτη τη Βουλή, αποστέλλουν οι αρμόδιοι Εισαγγελείς του Οικονομικού Τμήματος και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου τη δικογραφία για την υπόθεση των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, που προμηθεύτηκε το ελληνικό Δημόσιο με απευθείας ανάθεση στη γερμανική HDV και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Το συγκεκριμένο τμήμα της δικογραφίας αφορά ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή των πρώην υπουργών Γιάννου Παπαντωνίου, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στο Οικονομικό Τμήμα από την έρευνα του ΣΔΟΕ αλλά και από το υπουργείο Αμυνας, σηματοδοτούν για τους Εισαγγελείς λόγους για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες και το άλλο σκέλος της δικογραφίας για την υπόθεση, που αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.
Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες η Εισαγγελία θα αποστείλει περίπου 10 κλήσεις σε ανωμοτί κατάθεση προς εμπλεκόμενους στην πρώτη φάση (1998-2002) της προμήθειας των όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό Τα νέα πρόσωπα θα προστεθούν στη λίστα των 37 που έχουν ήδη κληθεί με την ιδιότητα των υπόπτου για τη διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Εφέτη-ανακριτή ζητεί η ΝΔ
Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει τον ορισμό εφέτη - ανακριτή στην υπόθεση των υποβρυχίων ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης, ζητώντας παράλληλα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ταχύτερη δυνατή περάτωση της σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μιχελάκης, «λόγω της σοβαρότητας του σκανδάλου των υποβρυχίων, του αριθμού των εμπλεκομένων προσώπων, της πιθανότητας ανάμειξης πρώην Υπουργών του κυβερνώντος κόμματος στο σκάνδαλο αυτό και ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε, τυχόν, ενασχόληση επιτροπών της Βουλής με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Νέα Δημοκρατία υποβάλλει αίτημα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ταχύτερη δυνατή περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης που ήδη διεξάγεται».
Σε περίπτωση εξάλλου που ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά μη πολιτικών προσώπων και κατά πολιτικών προσώπων για αδικήματα, που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, ο κ. Μιχελάκης γνωστοποίησε πως η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να υποβάλει αίτημα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κίνηση της διαδικασίας ορισμού εφέτη - ανακριτή.
Υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. «Το να κάνει υποδείξεις η ΝΔ για την υπόθεση είναι αρκετά υποκριτικό», σχολίασε, τονίζοντας ότι αν υπάρξει ευθύνη πολιτικών προσώπων η υπόθεση θα διαβιβαστεί στη Βουλή.
Ο Α. Τσοχατζόπουλος για τα περιουσιακά του στοιχεία
Από την πλευρά του ο κ. Τσοχατζόπουλος απαντώντας στα δημοσιεύματα σχετικά με τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων και τα περαιτέρω στοιχεία που ζητά η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εκφράζει έκπληξη και απορία.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι από τη πρώτη στιγμή συνέβαλε άμεσα και έμπρακτα στο έργο της επιτροπής ελέγχου της Βουλής με την παροχή στοιχείων για το πόθεν έσχες του από το 1981 έως σήμερα, προκειμένου να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποφευχθεί η δημιουργία «σκιών» στον δημόσιο βίο του.
Επιπλέον, καλεί τους υπεύθυνους της Επιτροπής να τοποθετηθούν άμεσα επί του θέματος για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, που υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.
Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Έκπληξη και απορία προκαλούν οι πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί απόφασης της Επιτροπής για περαιτέρω έλεγχο, παρότι οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν εντοπίζονται παρατυπίες σε σχέση με το πρόσωπό μου».
Όπως δηλώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος, από την πρώτη στιγμή που ζητήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το «πόθεν έσχες» η παροχή στοιχείων από τον τ. υπουργό, εκείνος ανταποκρίθηκε άμεσα και επανειλημμένα, μια και του ζητήθηκαν, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες, στοιχεία για τρεις διαφορετικές περιόδους, και συγκεκριμένα: α) για την περίοδο 2000-2004, β) για την περίοδο 2000-έως σήμερα και γ) για την περίοδο από το 1981 (σε όποιες περιπτώσεις οι τράπεζες ήταν εφικτό να παρέχουν στοιχεία), που ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα υπουργού, έως και σήμερα.
Σημειώνει, δηλαδή, πως έδωσε πλήρη στοιχεία για εισοδήματα, όλες τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και τη γενικότερη περιουσιακή του κατάσταση, σε συνδυασμό και με τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις του, για όλα τα χρόνια, συμβάλλοντας έτσι εμπράκτως στο έργο της Επιτροπής, προκειμένου να διασφαλισθεί η ανάδειξη της αλήθειας και των πραγματικών δεδομένων και να αποφευχθεί η δημιουργία «σκιών» στον δημόσιο βίο.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος καταλήγει λέγοντας: «Είναι απαραίτητη η άμεση τοποθέτηση των υπευθύνων της Επιτροπής για το θέμα, καθώς από τις ανεπίσημες πληροφορίες, που διέρρευσαν, δημιουργούνται εντυπώσεις από τις οποίες επωφελούνται όσοι στη συγκεκριμένη συγκυρία υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».

Κοσλοντούι, Τσερναβόντα, Ακούγιου, 3 “βόμβες” στα Βαλκάνια. Ανέτοιμοι οι Ρουμάνοι σε περίπτωση ατυχήματος


Προειδοποιήσεις από του Αμερικάνους για την ανετοιμότητα της Ρουμανίας σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, όπως αυτό της Φουκοσίμα: “Δεν έχετε την τεχνογνωσία- Θα γεμίσουν τα Βαλκάνια ραδιενέργεια” λένε χαρακτηριστικά. Κίνδυνος και από το εργοστάσιο που θέλουν να φτιάξουν οι Τούρκοι στο Ακούγιου.
Σήμα κινδύνου για την ετοιμότητα των ρουμανικών υπηρεσίων να αντιµετωπίσουν ενδεχόµενο πυρηνικό ατύχηµα εκπέµπει η αµερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι. Οπως αποκαλύπτει τηλεγράφηµα που διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks,αµερικανοί αξιωµατούχοι εκτιµούν ότι η Ρουµανική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αντιµετωπίσει επιτυχώς πιθανό ατύχηµα στον πυρηνικό      σταθµό της Τσερνάβοντα.
 Στο τηλεγράφηµα, µε ηµεροµηνία 28 Ιανουαρίου 2009 που δηµοσιεύτηκε χθες στην εφηµερίδα «Jurnalul National», αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου δεν θα κατάφερνε να διαχειριστεί µια διαρροή ραδιενέργειας από τον σταθµό, παρά τις επίσηµες διαβεβαιώσεις ότι τα µέτρα ασφαλείας είναι αυτά που πρέπει. Αξιωµατούχοι της αµερικανικής πρεσβείας αναφέρουν στο τηλεγράφηµα πως για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης υπάρχει στον σταθµό µια οµάδα µόλις επτά προσώπων (υπερβολικά μικρός αριθμός για να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόµενη διαρροή ραδιενέργειας), τα οποία εκπαιδεύονται για τον ρόλο τους αυτό µόνο µία φορά τον µήνα...
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα “Τα Νέα”, οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθµού της Τσερναβόντα κάλεσαν δηµοσιογράφους για να συζητήσουν µαζί τους την ασφάλεια του σταθµού µετά τους φόβους που δηµιουργήθηκαν λόγω της πυρηνικής κρίσηςστην Ιαπωνία. Ο διευθυντής του σταθµού Ιονέλ Μπουτσούρ υπογράµµισε πως οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ασφαλείς και θα µπορούσαν να αντέξουν ένα µεγάλο σεισµό. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Nuclearelectrica National Company που εκµεταλλεύεται τον σταθµό διευκρίνισε ότι έχει σχεδιαστεί για να αντέξει σεισµούς άνω των 8 ρίχτερ, τη στιγµή που, όπως τουλάχιστον υποστηρίζειη εταιρεία, «ο ισχυρότερος σεισµός που θα µπορούσε να πλήξει τη Ρουµανία είναι 7 -7,5 ρίχτερ».
Σύµφωνα πάντα µε την Nuclearelectrica, ένας σεισµός του µέγιστου µεγέθους για το οποίο έχει σχεδιαστεί ο σταθµός «µπορεί να σηµειωθεί µια φορά στα χίλια χρόνια», ενώ η τοποθεσία στην οποία κατασκευάστηκε επελέγη έπειτα από πολύπλοκες σεισµικές µελέτες.
Ο διευθυντής παραγωγής του σταθµού Νταν Μπίγκου εξήγησε ότι ο σταθµός έχει 2.500 τόνους νερού για να εξασφαλίσει ότι οι αντιδραστήρες θα παραµείνουν κρύοι επί 15 ώρες αν κοπεί το ηλεκτρικό, καθώς και δύο γεννήτριες ντίζελ.
Ο πυρηνικός σταθµός της Τσερναβόντα βρίσκεται σε απόσταση 150 χλµ. ανατολικά του Βουκουρεστίου και είναι ο µοναδικός στη Ρουµανία. Κατασκευάστηκε από Ιταλούς και Καναδούς στις όχθες του ∆ούναβη ώστε να έχει άµεση πρόσβαση σε νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων και εξασφαλίζει περίπου το 20% των αναγκών της Ρουµανίας σε ηλεκτρισµό. Ο πρώτος αντιδραστήρας τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία το 1997 και ο δεύτερος το 2007.
Σύµφωνα µε τη Nuclearelectrica, σχεδιάζεται η επέκταση του σταθµού µε άλλους δύο αντιδραστήρες. Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως τέσσερις εταιρείες (δεν έγιναν γνωστές οι επωνυµίες τους) έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να συµµετάσχουν στην κατασκευή των αντιδραστήρων 3 και 4, το κόστος της οποίας αναµένεται ότι θα φτάσει τα 4 δισεκατοµµύρια ευρώ. Οταν ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, ο σταθµός θα καλύπτει το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ρουµανίας.
Έρευνα για τους κινδύνους από τον σταθµό στο Ακούγιου
Μία συνηθισµένη χειµωνιάτικη µέρα: ένα χαµηλό βαροµετρικό καλύπτει την Κεντρική Μεσόγειο και η Ελλάδα βρίσκεται στη θερµή ζώνη, απολαµβάνοντας υψηλότερες θερµοκρασίες από τους δυτικούς γείτονές της. Ενα ισχυρό νότιο ρεύµα κάνει την εµφάνισή του πάνω από την Κεντρική και Νότια Ελλάδα στα υψηλότερα στρώµατα της ατµόσφαιρας και οι θερµές αέριες µάζες που µεταφέρονται στην περιοχή προκαλούν πυκνές νεφώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις. Με αυτές ακριβώς τις συνθήκες, το ραδιενεργό νέφος από ένα υποθετικό πυρηνικό ατύχηµα στο Ακουγιου, στα νότια παράλια της Τουρκίας, όπου προγραµµατίζεται η κατασκευή πυρηνικών µονάδων, θα έφτανε στα κατεχόµενα της Κύπρου και στο Αιγαίο µέσα σε 24 ώρες. Αλλες 12 ώρες θα περνούσαν µέχρι να εντοπιστεί πάνω από το Κεντρικό Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστηµα µόνο ένα µικρό µέρος του νέφους θα επηρέαζε τη ∆υτική Τουρκία.
∆εν πρόκειται για σενάριο επιστηµονικής φαντασίας αλλά για σενάριο επιστηµονικής έρευνας του Πανεπιστηµίου Αθηνών η οποία µπορεί να ολοκληρώθηκε πριν από 13 χρόνια, όµως σήµερα µοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.
Στο χειρότερο σενάριο περιλαµβάνονται και οι ισχυρές βροχοπτώσεις πάνω από το Αιγαίο αλλά και στα ηπειρωτικά, που επιταχύνουν την απόθεση των ραδιενεργών σωµατιδίων στην επιφάνεια. Με τις συγκεκριµένες συνθήκες, µετά το πρώτο 24ωρο το ραδιενεργό νέφος δεν περιορίζεται στον ελληνικό χώρο αλλά µεταφέρεται και προς τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία.
Στην έρευνα που επιµελήθηκε ο σηµερινός πρόεδρος της Μόνιµης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Κώστας Καρτάλης δεν υπάρχει µόνο το χειρότερο για την Ελλάδα σενάριο.
Ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή εξετάστηκαν άλλα τέσσερα σενάρια, σύµφωνα µε τα οποία το ραδιενεργό νέφος από ένα ατύχηµα στο Ακουγιου εξαπλώνεται κυρίως στη Συρία και ένα µικρό κοµµάτι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ σε δύο περιπτώσεις πλήττεται σοβαρά η Κύπρος που βρίσκεται σε πολύ µικρή απόσταση από το σηµείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το πυρηνικό εργοστάσιο.
Μάλιστα, λόγω των ρευµάτων αέρα που επικρατούν στην περιοχή αναµένεται και εξάπλωσή του σε µεγάλα ύψη που φτάνουν έως και τα 13 χιλιόµετρα. Ετσι, επισηµαίνεται στη µελέτη,τα ραδιενεργάσωµατίδια µπορεί να επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες και τον Λίβανο, το Ισραήλ,την Αίγυπτο αλλά και αρκετά πιο µακρινές περιοχές µετά την τρίτη ηµέρα της διαρροής.
Πέρα από τα µετεωρολογικά δεδοµένα,οι ερευνητές εξέτασαν τη σεισµικότητα της ευρύτερης περιοχής από τον κόλπο του Ακούγιου έως την Κύπρο και το Αιγαίο. Οπως αναφέρεται στη µελέτη, η υποβύθιση της Αφρικανικής Πλάκας στη συγκεκριµένη περιοχή µπορεί να προκαλέσει σχετικά ρηχούς σεισµούς µεγέθους έως και 8,3 ρίχτερ, ενώ ο µεγαλύτερος που καταγράφηκε τα τελευταία 100 χρόνια ήταν το 1926 στα ανοιχτά της Ρόδου. Το µέγεθός του ανερχόταν στα 8 ρίχτερ, το βάθος της σεισµικής εστίας υπολογίστηκε στα100 χιλιόµετρα και προκλήθηκαν σοβαρές ζηµιές στα ∆ωδεκάνησα και τα παράλια της Τουρκίας, και µικρότερες στην Αίγυπτο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ακόµα πιο κοντά στο Ακούγιου βρίσκεται το ανατολικό σύστηµα ρηγµάτων της Ανατολίας, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, που τα τελευταία 200 χρόνια ανά τακτά χρονικά διαστήµατα «παράγει» σεισµούς µεγέθους 6 µε 7,2 ρίχτερ.

πηγή: ONALERT
 

Gmail - Zup.gr - sotsot36@gmail.com

Gmail - Zup.gr - sotsot36@gmail.com: "Χρεοκοπία της Ελλάδας: Οι τέσσερις περιπτώσεις

Posted: 30 Mar 2011 09:49 PM PDT

Χρεοκοπία της Ελλάδας: Οι τέσσερις περιπτώσειςΗ λέξη «χρεοκοπία» και ό,τι αντιπροσωπεύει ως οικονομικός όρος είναι ο εφιάλτης για τη μελλοντική πορεία της Ελλάδας, αν και σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται. Ομως κατά καιρούς η λέξη αυτή κυριαρχεί σε συζητήσεις αλλά και εκτιμήσεις πολιτικών και οικονομικών αναλυτών, διεθνών και… εγχώριων. Χθες καταγράψαμε τέσσερις περιπτώσεις όπου οι αναφορές για την…

οικονομική πορεία της χώρας ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές. Πρώτη περίπτωση: Ανω του 13% του ΑΕΠ εκτίμησε ότι είναι το πραγματικό δημόσιο έλλειμμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στους «Νέους Φακέλους», παρά τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά μέτρα.

Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε σε αφύπνιση τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ζήτησε ριζικές μεταρρυθμίσεις, πραγματικές αποκρατικοποιήσεις και δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές για να αναλάβει ο λαός τις ευθύνες του.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «το έλλειμμα του 2010 αρχικώς η κυβέρνηση έλεγε ότι θα το μειώσει στο 8,1%, μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος το 2009 πήγανε στο 9,4%. Τελικά, εκτιμάται στο 10,2%, και αν το γρατζουνίσει κανείς, θα πάει στο 11%. Αν προστεθούν και οφειλές του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, είμαστε πάνω από 13%. Τι κάναμε αυτή τη χρονιά; Αυτό δείχνει ένα κράτος που παράγει ελλείμματα και δεν μπορεί να κλείσει τις χαίνουσες πληγές».

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για επερχόμενη καταστροφή, αδιέξοδο και πορεία αργού θανάτου της ελληνικής οικονομίας. «Οι Ελληνες δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι από πέρυσι τον Απρίλη είμαστε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, αποφασίζουν και οι δανειστές μας επιβάλλουν μέτρα και εφόσον δεν εκτελούνται δεν δανειζόμαστε. Είμαστε υπό χρεοστάσιο» ανέφερε. «Το ερώτημα προς τον λαό δεν είναι αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι, το θέμα είναι αν θα καταρρεύσει η χώρα ή όχι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, από το 2008 «χτυπούσαν οι καμπάνες» και διογκωνόταν το δημόσιο χρέος, με τη «μεγαλύτερη καμπάνα» να βρίσκεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Δεύτερη περίπτωση: Αντιπαράθεση με φόντο την οικονομία σημειώθηκε ανάμεσα στον Πέτρο Ευθυμίου και τον Γιάννη Παπαθανασίου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real. «Στις 5 Οκτωβρίου παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη χώρα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι αυτό που έκανε η κυβέρνηση ήταν να πάρει αναστολή. «Πλέον είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα σε αναστολή. Εκεί μας οδήγησε η Ν.Δ.» ανέφερε.

Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Παπαθανασίου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και πρόσθεσε πως υιοθετεί τη φράση του πολύπειρου πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Παπαδόπουλου πως η χώρα οδηγείται στα βράχια. Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει ένα «γιγαντιαίο χρέος που ροκανίζει τα θεμέλιά της».

Τρίτη περίπτωση: Χρεοκοπία της Ελλάδας λόγω του υπέρογκου δημόσιου χρέους αναμένει η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του BBC. Ειδικότερα, τα δύο τρίτα (25 από τους 38 που απάντησαν) προβλέπουν στάση πληρωμών, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να πετύχει η χώρα μας τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους της και να καταστήσει το χρέος της διαχειρίσιμο.

Τέταρτη περίπτωση: Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurostat εκτιμά ότι το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010 είναι 10%, παρέμεινε δηλαδή διψήφιο, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την οικονομική πορεία της χώρας.

Και ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνιζε χθες ότι η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ και αυτό θα φανεί από τα τέλη του 2011, νέο πλήγμα δέχτηκε η ελληνική οικονομία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η Standard & Poors υποβάθμισε στην αξιολόγησή της τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί μάλλον να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.
madata.gr Tweet

- Sent using Google Toolbar"

Η Τουρκία επιχειρεί να «γκριζάρει» και βραχονησίδα δίπλα στη Σαμοθράκη

Η Τουρκία επιχειρεί να «γκριζάρει» και βραχονησίδα δίπλα στη Σαμοθράκη Το όνομα της βραχονησίδας δεν είναι τυχαίο. Επίσημα ονομάζεται Ζουράφα, όμως για τους ντόπιους είναι η Λαδοξέρα, λόγω μιας ουσίας που …μυρίζει πετρέλαιο.
Επίσης δεν είναι τυχαία και η θέση της. Έξι μίλια βορειοδυτικά της Σαμοθράκης. Καθορίζει τα όρια μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και κυρίως την ΑΟΖ!
Έτσι … φυσικό και επόμενο ήταν να έρθει και η σειρά αυτής της βραχονησίδας να μπει στο μάτι των Τούρκων. Αυτή τη φορά δεν ακολούθησαν την τακτική των κανονιοφόρων, αλλά των ψαράδικων. Ως συνήθως στην περιοχή εμφανίστηκαν τρια αλιευτικά τα οποία φρόντισαν να μπουν μέσα στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας προκαλώντας την αντίδραση του Λιμενικού.
Αυτό περίμεναν φαίνεται οι Τούρκοι που αμέσως κινήθηκαν για να … γκριζάρουν και αυτή την περιοχή
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” η Τουρκία κατήγγειλε… παρενόχληση των τριών τουρκικών αλιευτικών από δύο σκάφη του Λιμενικού Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η “παρενόχληση” δημοσιοποιήθηκε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, με την επισήμανση ότι δόθηκαν οδηγίες στο τουρκικό ΥΠΕΞ για να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα.
Με λίγα λόγια απ’ άκρου σ’ άκρο στο Αιγαίο η Τουρκία δημιουργεί αμφισβητήσιμα σημεία ώστε να μπορεί να εγείρει αξιώσεις στο μέλλον και η Αθήνα αντιδρά με πολιτική… κατευνασμού.



http://www.politis-gr.com/?p=13895

.

tromaktiko: Έκοψαν τα Θρησκευτικ​ά!

tromaktiko: Έκοψαν τα Θρησκευτικ​ά!: "Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011
Έκοψαν τα Θρησκευτικ​ά!
Την εισαγωγή ουσιαστικότερων μαθημάτων έπρεπε να σκεφτόμαστε.
Και θα βάλουμε τα κλάματα...
μα είμαστε σοβαροί εν έτη 2011 την στιγμή που τα παιδιά μας δεν διδάσκονται σωστά Επαγγελματικό Προσανατολισμό, δεν εχουν μάθημα την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με ουσιαστικό όφελος τον σεβασμό του σώματος τους ή την οδική αγωγή, να συζητάμε το γεγονός ότι δεν θα διδάσκονται θρησκευτικά στην Γ' Λυκείου?
Έλεος επιτέλους οι θρησκευάμενοι.. ως εδώ βαρεθήκαμε τις ψευτοδιδαχές, απλώς επειδή ορισμένοι είναι παθιασμένοι με τα πιστεύω τους. Και στην τελική εσείς αγαπητέ μου, στα παιδιά σας ζητήστε να μάθουν όσα θρησκευτικά θέλετε οι υπόλοιποι προτιμούν να ανοίξει το πνεύμα τους σε άλλα μονοπάτια πιο χρήσιμα!


- Sent using Google Toolbar"
Συγκλονιστικό συλλαλητήριο στο Λονδίνο!


 
Από το "Έθνος", 28.3.2011

Δεν έχει ξαναγίνει τέτοια διαδήλωση εργαζομένων στο Λονδίνο όπως αυτή του Σαββάτου. Πάνω από 250.000 λαού, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ, κατέκλυσαν το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των μέτρων άγριας λιτότητας που προωθεί η δεξιά κυβέρνηση Κάμερον.

Ούτε στην εποχή του «κεφαλικού φόρου» της Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από είκοσι χρόνια είχε συγκεντρωθεί τέτοιο πλήθος, παρόλο που τότε οι διαδηλώσεις ήταν πιο βίαιες. Μόνο η παλλαϊκή διαδήλωση των Βρετανών κατά της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ, το 2003, είχε συγκεντρώσει περισσότερο κόσμο, περίπου ένα εκατομμύριο. Για οικονομικό θέμα όμως τέτοια διαδήλωση δεν έχει ξαναγίνει στην Αγγλία, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες.

Η συμμετοχή του κόσμου το Σάββατο ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμη και των συνδικαλιστών που διοργάνωσαν το συλλαλητήριο.

«Το πλήθος ήταν κυριολεκτικά τεράστιο και έδειξε την οργή του μέσου εργαζόμενου» δήλωσε ο Ντέιβ Πρέντις, γενικός γραμματέας του συνδικάτου των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Κατενθουσιασμένος ήταν ο αρχηγός των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος εξελέγη απροσδόκητα πέρυσι ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την υποστήριξη της αριστερής πτέρυγας.

«Γνωρίζουμε τι θα πει η κυβέρνηση - ότι αυτή είναι μια πορεία της μειοψηφίας» ανέφερε στην ομιλία του και συνέχισε: «Εχουν τόσο πολύ άδικο. Ντέιβιντ Κάμερον, ήθελες να δημιουργήσεις τη ΄΄μεγάλη κοινωνία΄΄ (σ.σ. αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της δεξιάς βρετανικής κυβέρνησης) - ε, να λοιπόν, αυτή είναι η μεγάλη κοινωνία!

Η μεγάλη κοινωνία ενωμένη εναντίον αυτού που η κυβέρνησή σου κάνει στη χώρα μας! Στεκόμαστε όρθιοι σήμερα όχι ως η μειοψηφία, αλλά ως η φωνή της επικρατούσας πλειοψηφίας σ΄ αυτή τη χώρα!» τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δεξιά βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει σημασία και να αλλάξει την πολιτική της εξαιτίας της κολοσσιαίας διαδήλωσης του Σαββάτου.

Οι βρετανικές κυβερνήσεις ανέκαθεν αδιαφορούσαν για τη γνώμη των πολιτών, αλλά πολύ συχνά το πληρώνουν στις κάλπες με εκλογικές ήττες που τις απομακρύνουν από την εξουσία - αν και όχι πάντα. Εξάλλου απομένει πάρα πολύς χρόνος μέχρι την άνοιξη του 2015 που θα ξαναγίνουν βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Το πρόβλημα όμως της σημερινής κυβέρνησης του Λονδίνου είναι ότι παρά το ληστρικό εκλογικό σύστημα, το πιο ληστρικό που υπάρχει σε δημοκρατική χώρα, οι Συντηρητικοί δεν έχουν πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και συγκυβερνούν σε συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους.

Οι Φιλελεύθεροι όμως έχουν καταρρεύσει πλήρως στις δημοσκοπήσεις επειδή εξαπάτησαν ασύστολα τους ψηφοφόρους τους, καθώς η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με όσα είχαν υποσχεθεί προεκλογικά.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν οι Φιλελεύθεροι θα αρκεστούν να συγκυβερνήσουν υποταγμένοι στους Συντηρητικούς επί μία πενταετία με βέβαιο αποτέλεσμα τον καταποντισμό του κόμματός τους στις επόμενες εκλογές ή αν θα επιχειρήσουν να επιβάλουν μια μετριοπαθέστερη γραμμή για να διασωθούν κομματικά, εκβιάζοντας τους Συντηρητικούς πως θα εγκαταλείψουν τον συνασπισμό μαζί τους και θα πάνε να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Εργατικούς!

Εννοείται πως οι Εργατικοί θα τους υποδέχονταν με ανοιχτές αγκάλες σε μια τέτοια περίπτωση, χωρίς καμιά πολιτική ή ιδεολογική αναστολή.

Θεωρητικά τουλάχιστον κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, οπότε αυτή τη φορά η πίεση των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών από τα κάτω έχει νόημα.

Φυσικά, στην πράξη, όσο περισσότερο κυλάει ο χρόνος και σε όσο πιο αντιλαϊκά μέτρα συναινούν οι Φιλελεύθεροι, τόσο πιο πολύ θα απεχθάνονται κάθε κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, οπότε τόσο πιο πειθήνια ανδρείκελα των Συντηρητικών θα γίνονται.

Συνδικάτα
«Πολιτική ανυπακοή»

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ για Βρετανό συνδικαλιστή απόψεις είχε εκφράσει προ δεκαημέρου στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Μπρένταν Μπάρμπερ, ο γενικός γραμματέας του Κογκρέσου των Συνδικάτων (TUC), δηλαδή της βρετανικής «ΓΣΕΕ». Αναφερόμενος στη δράση ομάδων ακτιβιστών που έκαναν σύντομες καταλήψεις σε τράπεζες ή εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν κατηγορηθεί για αποφυγή καταβολής φόρων, είχε δηλώσει: «Νομίζω ότι αυτό το είδος ειρηνικής διαμαρτυρίας μπορεί να παίξει τον ρόλο του. Βοήθησε να προβληθεί ένα θέμα που είχαμε δίκιο να το βάλουμε ψηλά στην ατζέντα ... Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ρόλος για την ειρηνική πολιτική ανυπακοή ... Οι δημοκρατικές διαμαρτυρίες μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την πολιτική σκέψη».
          

Έκαναν ένα βήμα πίσω οι αδιάλλακτοι Σκοπιανοί

Αποσύρουν το σήμα της Βεργίνας από τα κρατικά πτυχία
Αποσύρει το κρατικό πανεπιστήμιο του Στιπ των Σκοπίων τη χρήση του αστεριού της Βεργίνας, το οποίο απεικονίζεται στα πτυχία τα οποία απονέμει στους αποφοίτους του. Η απόσυρση έγινε έπειτα από έγγραφη παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπιών προς το πανεπιστήμιο, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 7, παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, τα Σκόπια υποχρεούται να μην χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές.
 Το αστέρι της Βεργίνας απεικονίζεται στις τέσσερις γωνίες των πτυχίων των απόφοιτων του κρατικού πανεπιστημίου της πόλης του Στιπ (πόλη στο κεντρικό τμήμα της ΠΓΔΜ), το οποίο ιδρύθηκε το 2007. Τόσο ο πρωθυπουργός των Σκοπιών, Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και ο υπουργός Παιδείας, Νίκολα Τοντόροφ, μετά το σχετικό θόρυβο που δημιουργήθηκε, δήλωσαν άγνοια και πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανάμειξη στην απεικόνιση του αστεριού της Βεργίνας στα πτυχία που απονέμει το εν λόγω πανεπιστήμιο.

 

http://katoci.blogspot.com/2011/03/blog-post_4153.html 

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

fimotro: ΒΟΜΒΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

fimotro: ΒΟΜΒΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

ΒΟΜΒΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

"ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΛΥΣΗ"!
Νέα «βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβερνητική πολιτική, ζητώντας την...
αποκήρυξη του Μνημονίου! Δριμύτατη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης από τον βουλευτή της Α’ Αθήνας. Το Μνημόνιο δεν είναι επιδεκτικό ούτε στην επικαιροποίηση ούτε στην αναθεώρηση, διότι δεν οδηγεί σε λύση τόνισε ο Παντελής Οικονόμου. Η μόνη λύση συνεπώς, όπως υποστήριξε, είναι «να καταγγείλουμε το Μνημόνιο». Επιπλέον, ο Π. Οικονόμου σημείωσε η Ελλάδα στη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, πέραν της καταγγελίας του Μνημονίου, θα πρέπει να ζητήσει την έναρξη λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης το 2012 και όχι το 2013, καθώς τότε θα είναι πολύ αργά για τη χώρα. Επιπροσθέτως, ο «πράσινος» βουλευτής άφησε αιχμές και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, λέγοντας: «Διαισθάνομαι, με όλα αυτά που βλέπω, ότι ανήκουμε στη Δύση περισσότερο απ' ό,τι μας συμφέρει ως χώρα…».


http://fimotro.blogspot.com/2011/03/blog-post_7255.html

Εκλογές για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου | ANTINEWS

Share


Αρκετούς μήνες τώρα καλλιεργείται η ιδέα ενός νέου Συντάγματος και η απαίτηση αυτή τεκμηριώνεται από ακαδημαϊκούς, συνταγματολόγους, ενίοτε πολιτικούς αλλά και κινήματα πολιτών. Η αλλαγή και όχι η αναθεώρηση και οι υποστηρικτές της ολοένα και προβάλλεται ως η εσχάτη λύση προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αποκαταστήσει το κύρος της και οι Έλληνες την αξιοπρέπεια τους.
Τελευταία μας προέκυψε και η “υπουργική¨ άποψη ντυμένη με τον μανδύα της ¨επιστημονικής συνταγματικής ανάλυσης¨ που διακυρήσει ότι: το Μνημόνιο προηγείται του Συντάγματος και άρα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα περιορισμού της Εθνικής κυριαρχίας.
Επειδή μέχρι σήμερα όλες οι αναθεωρήσεις περισσότερο περιέπλεξαν παρά έλυσαν προβλήματα και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού λαού, υπάρχει στην παρούσα συγκυρία μόνο και μόνο μία λύση και αυτή είναι:

Εκλογές με σαφέστατη δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, κατάρτιση νέου Συντάγματος και όχι προσαρμογή του παρόντος σύμφωνα με τις ρήτρες του Μνημονίου (δηλ. ουσιαστικά ξεπούλημα της Εθνικής κυριαρχίας).
Πως το λέγαμε παλιά…..; “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”
ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ!
GS

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ

Μειώνουν τα κονδύλια στα πανεπιστήμια κατά 50%!



Της Στεφανάκου Π. Απο την Αυγή

Στο μισό κόβει τα κονδύλια για τα πανεπιστήμια η κυβέρνηση προκαλώντας οικονομική ασφυξία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Στα μουλωχτά, μέσα από άτυπα έγγραφα του ειδικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης προς μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων, ανακοινώθηκε πρόσθετη μείωση των κονδυλίων κατά 17%-19%. Αν συνυπολογιστούν οι περικοπές που έγιναν πέρυσι και με την αύξηση του ΦΠΑ φτάνουν το 33%, τα Πανεπιστήμια σε σχέση με το 2009 θα λάβουν επιχορήγηση μειωμένη κατά 50%! Είναι αδιανόητες αυτές οι μειώσεις. Στην ουσία μάς κλείνουν χωρίς να το λένε, τονίζουν οι πρυτάνεις που συζήτησαν τρόπους αντίδρασης στις περικοπές σε άτυπη συνάντησή τους την προηγούμενη Πέμπτη.


Οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών γίνονται μονόδρομος για τα περιφερειακά, ενώ τα ιστορικά ιδρύματα εξαναγκάζονται να βάλουν χέρι στα αποθεματικά τους για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες
Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να αναγκάσει τα πανεπιστήμια να κλείσουν από μόνα τους σχολές και τμήματα, αφού είναι αδύνατον να τα λειτουργήσουν. Ο ξεσηκωμός που προκάλεσαν και προκαλούν οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων ήταν ιδιαίτερα διδακτικός για τα κυβερνητικά επιτελεία. Γιατί να προκαλέσουν αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνοντας την ευθύνη του λουκέτου ιδρυμάτων ή τμημάτων, όταν η ακραία έλλειψη πόρων στην οποία καταδικάζονται τα πανεπιστήμια θα επιβάλει τις συγχωνεύσεις ως μονόδρομο; Ειδικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια πολύ γρήγορα θα εξαναγκαστούν να κλείσουν τμήματα και σχολές καθώς καταργείται κάθε ενίσχυσή τους. Ήδη ξενοικιάζουμε κτήρια στοιβάζοντας φοιτητές και εργαστήρια. Αν η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει τις αποφάσεις για τις περικοπές, το κλείσιμο και η συγχώνευση θα είναι η μόνη μας επιλογή λένε εκπρόσωποι περιφερειακών ιδρυμάτων με μεγάλη προσφορά στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Η επιλογή του υπουργείου Παιδείας να κάνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια τη βρώμικη δουλειά, χωρίς να εκτεθεί η κυβέρνηση στις τοπικές δεξαμενές ψήφων, φαίνεται από το γεγονός ότι τέσσερα ιδρύματα που η συγκρότησή τους οφείλεται στο προσωπικό ενδιαφέρον των κυβερνώντων εξαιρούνται από τις περικοπές. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Διεθνές Πανεπιστήμιο και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (τα δύο τελευταία λειτουργούν μάλιστα με δίδακτρα).

Η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια αυτά δεν υπάκουσε σε κανένα από τα κριτήρια βάσει των οποίων κατανέμονται τα κονδύλια στα υπόλοιπα ιδρύματα. Άλλωστε η ίδια η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, κατά τις τοποθετήσεις της στις Συνόδους των πρυτάνεων, δήλωνε ξεκάθαρα ότι οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις δεν είναι στην πρώτη γραμμή των αλλαγών.

Για τα κεντρικά ιστορικά ιδρύματα οι συγχωνεύσεις και τα λουκέτα θα έρθουν σε δεύτερη φάση. Όταν, δηλαδή, η οικονομική δυσπραγία τα οδηγήσει να διαθέσουν τα αποθεματικά τους για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η ύπαρξη αποθεματικών επιφέρει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. ΄Οσο μεγαλύτερο το αποθεματικό τόσο μειώνονται τα κρατικά κονδύλια. Αυτό σημαίνει ότι τα ιδρύματα θα εξαναγκαστούν να βάλουν χέρι στα αποθεματικά τους και την περιουσία τους για ανάγκες που δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξή τους και τη στήριξη των φοιτητών τους.

Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη και Τ. Κουράκη για το ενδεχόμενο συγχώνευσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο Γ. Πανάρετος περιορίστηκε να δηλώσει ότι "καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί" και κατά τα συνήθη υποστήριξε ότι "η αναβάθμιση των ιδρυμάτων και η χωροταξική αναδιάρθρωσή τους θα είναι αποτέλεσμα του διαλόγου σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο".

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή μία νέα πρόκληση σε βάρος της έρευνας και των δημόσιων ερευνητικών κέντρων. Όπως αποκαλύπτει, την ώρα που τα ερευνητικά κέντρα οδηγούνται σε κλείσιμο λόγω των τρομακτικών περικοπών στους προϋπολογισμούς τους, το υπουργείο Παιδείας αναθέτει σε ξένη ιδιωτική εταιρεία την αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος έρευνας. Πρόκειται για την εταιρεία Rand Europe Cambridge Limited με έδρα τη Βρετανία, η οποία ανέλαβε την «Αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος έρευνας ενόψει του νέου θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα» έναντι του ποσού των 90.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα ερευνητικά κέντρα της χώρας έχουν αξιολογηθεί επανειλημμένα (το 1995 από ελληνικές επιτροπές και το 2000 και 2005 από διεθνείς επιτροπές), αλλά τα πορίσματα αυτών των αξιολογήσεων ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν και δεν ελήφθησαν υπόψη στη διαμόρφωση της ερευνητικής πολιτικής.

Ούτε παραδινόμαστε - Ούτε φεύγουμε: θα τους παρασύρουμε μαζί μας...Ας διαλέξουν!

του Νίκου Κοτζιά
Ο κόσμος βρίσκεται σε αλλαγή. Η ΕΕ είναι αναγκασμένη να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές. Σε αντίθεση με ότι πίστευε πριν δέκα χρόνια δεν είναι αυτή που θα καθορίσει το παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Δεν είναι αυτή η ανερχόμενη δύναμη και το «λαμπρό παράδειγμα». Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι κατά πολύ ισχυρότερες από την ΕΕ και οι αναδυόμενες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, δείχνουν να έχουν περισσότερες προοπτικές. Αυτό, φαίνεται να μην το αντιλαμβάνεται με επάρκεια η Γερμανία. Η Γερμανία της Μέρκελ κάνει ασκήσεις ισχύος στο εσωτερικό της ΕΕ με έναν τρόπο που δείχνει να αγνοεί ότι εκείνη έχει την μέγιστη ανάγκη της ΕΕ στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον. Η Ελλάδα οφείλει να μελετά με προσοχή τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο και να τις υπενθυμίζει σε όποιον συμπεριφέρεται αλαζονικά στο εσωτερικό της Ευρώπης, αγνοώντας τα πραγματικά μεγέθη σε παγκόσμια κλίμακα.Προκειμένου να διεξάγει η Ελλάδα πετυχημένες διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ, χρειάζεται να έχει σαφή εικόνα των πραγματικών συμφερόντων, δυνατοτήτων και προθέσεων όλων των παικτών στο εσωτερικό της. Δυστυχώς, η Ελληνική κυβέρνηση όταν ξεκίνησε την περιπέτεια του μνημονίου δεν είχε καν κάνει τον κόπο να μελετήσει και κατανοήσει τις αλλαγές στρατηγικής που είχαν ήδη συντελεστεί εντός της ΕΕ. Ακόμα και σήμερα προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά της χωρίς μελέτες. Χωρίς σχέδιο. Περιορίζεται σε διμερή συνομιλίες με τις πλεονασματικές χώρες, κύρια τη Γερμανία, αλλά και άλλες, όπως είναι η Φιλανδία. Ασφαλώς και πρέπει να συνομιλεί και να διαπραγματεύεται με αυτές. Οφείλει, όμως, πρωτίστως, να κατανοήσει τα συμφέροντά της. Την ανάγκη να έχει συμμάχους ώστε να δυναμώνει το μέτωπο έναντι των κακοπροαίρετων δανειστών της. Η Ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν ενεργοποιήθηκε προκειμένου να συμβάλλει στη συγκρότηση συμμαχίας ανάμεσα σε ελλειμματικές χώρες στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και με χώρες εκτός της ΕΕ, με στόχο, να διευρύνει τις δυνατότητες δανειοδότησης από τις τελευταίες.Αντί να συμβάλλει η κυβέρνηση στη συγκρότηση ενός μετώπου δυνάμεων με διαφορετικά συμφέροντα και αντιλήψεις από τους τοκογλύφους και τα κράτη εκπρόσωπούς τους, ώστε να δυναμώσει την διαπραγματευτική της θέση, περιορίστηκε σε μονομερείς επαφές με τους δανειστές της. Ξέχασε τον κανόνα ότι όφειλε πριν πάει σε «κουβέντα» με τους δανειστές, να ισχυροποιήσει τη θέση της. Ψυχολογικά. Πολιτικά. Γενικότερα διαπραγματευτικά. Η Ελλάδα οφείλει να αναστοχαστεί πάνω στις διαπραγματεύσεις και να φροντίσει να διορθώσει τα λάθη που έχουν ήδη συμβεί. Να αποφύγει τα επόμενα. Να εκτιμήσει που ακριβώς βρίσκεται. Να μετρήσει αριθμούς και πολιτικές. Να κατανοήσει ότι με την σημερινή πολιτική και διεθνείς συμφωνίες δεν βγαίνει.

Ας πάρουμε ισχυρές αποφάσεις
Για την Ελλάδα η πρώτη απόφαση που έχει να λάβει είναι αν θα συνεχίσει να συσσωρεύει χρέη, ύφεση και λιτότητα προκειμένου να διασφαλίζονται η διαπλοκή, τα μεγάλα λίγα συμφέροντα και οι τοκογλύφοι, ή θα λάβει αποφασιστικά μέτρα αλλαγής πορείας; Θα περιμένει παθητικά λύσεις δημιουργικές από τους δανειστές της ή θα αναζητήσει άλλες λύσεις;Αν συμφωνήσουμε ότι το Μνημόνιο «δεν βγαίνει», οφείλουμε να αλλάξουμε ως χώρα πορεία. Αποφασιστικά να απαιτήσουμε τη μη πληρωμή χρεών που προέκυψαν από παράνομες πράξεις τρίτων (όπως διαφθορά, παραβιάσεις συμβάσεων, αναίτια έξοδα). Να ζητήσουμε την διασφάλιση της δυνατότητας να αγοράσει η χώρα ομόλογά της στις σημερινές τιμές. Να πάρει, δηλαδή δάνεια με τα οποία να αγοράσει μεγάλη ποσότητα του χρέους στις σημερινές χαμηλές τιμές της αγοράς. Να υπάρξει ουσιαστικός ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης των δανείων.Αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ, ειδικότερα της Γερμανίας, δεν θα προκύψουν διότι θα γίνουν αποδεκτά τα επιχειρήματα μας πιο λογικά από τα δικά τους. Ούτε διότι θα μεγαλώσει ξαφνικά το βάρος μας. Αλλά διότι θα πάμε αποφασισμένοι να διαπραγματευτούμε με διαφορετικό τρόπο. Για το σκοπό αυτό οφείλουμε να θυμόμαστε ότι μετά από κάθε γύρο παράδοσης της κυβέρνησης στους δανειστές, τράπεζες και υπερεθνικούς θεσμούς, οι δυνατότητες εναλλακτικών λύσεων περιορίζονται και ο χώρος για τις κινήσεις μας περιορίζεται επικίνδυνα.Η Ελλάδα οφείλει να πάει στην επόμενη διαπραγμάτευση αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα. Όταν χάνεσαι οφείλεις να επιβιώσεις με τις μεγαλύτερες και πλέον δυνατές απλωτές που διαθέτει κανείς. Αυτό σημαίνει ότι εδώ που φτάσαμε όλοι αυτοί που μπορούν και θέλουν να αποφασίσουν για εμάς πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα θα φτάσει στα άκρα. Όχι ως μπλόφα και πολύ λιγότερο για επικοινωνιακά προεκλογικά παιχνίδια. Όποιος πάει στις 25 του Μάρτη για μια εικονική διαπραγμάτευση «εσωτερικής κατανάλωσης» θα λειτουργήσει ως καταδότης των δικαίων των Ελλήνων.Η αποφασιστικότητα στη διαπραγμάτευση με όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους απαιτείται διότι η Ελλάδα έφτασε εξαιτίας της κυβέρνησης, αλλά και της κατάστασης που αυτή βρήκε, στο άκρο του γκρεμού. Σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να γίνουν σαφή και με τρόπο απλό δύο πράγματα: πρώτον ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μα κανένα λόγο να περιμένει να φορτωθεί και άλλα βάρη χρέους προκειμένου μετά να καταβαραθρωθεί. Ήδη έχουμε κατά πολύ μεγαλύτερο χρέος εκείνου με το οποίο ξεκίνησε η κατηφόρα. Δεν μας χρειάζεται να παραμείνουμε στο χείλος του γκρεμού προκειμένου να καταπέσουμε με το μεγαλύτερο δυνατό χρέος και έχοντας ξεπληρώσει το μέγιστο δυνατό ποσό. Αν είναι να πέσουμε, ας πέσουμε με τα λιγότερα δυνατά βάρη. Διότι αυτό σημαίνει ότι το σημείο επανεκκίνησης θα είναι καλύτερο από το σημείο που θέλουν να μας πάνε αν δεν δώσουμε μάχη. Αν είναι να χάσουμε έτσι και αλλιώς, τότε ας αυξήσουμε και τις απώλειες των άλλων. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε καν αυτό. Δεν μπορεί να περιμένουν οι υπόλοιποι ότι το μόνο που θα μας απασχολεί είναι να μην χάσουν ούτε ένα σεντς. Το πρόβλημα δεν είναι να τους πούμε αν θα χάσουν ή όχι τα σεντς τους, όπως λανθασμένα δείχνει να νομίζει ο πρωθυπουργός. αλλά να τους εξηγήσουμε ότι τα σεντς τους θα τα σώσουν μόνο σώζοντας μας. Αλλιώς πάπαλα…Δεύτερο και σημαντικότερο. Οφείλουμε να καταλάβουμε οι ίδιοι και κατόπιν οι συνομιλητές και δανειστές μας, ότι στην ανάγκη δεν θα χάσουν μόνο τα «σεντς τους», αλλά θα έχουν βαρύτατες συνέπειες για τα συνολικά τους συμφέροντα. Συνέπειες που δεν έχουν προβλέψει και συνυπολογίσει μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα οφείλει να αποκρούσει με κάθε τρόπο το σύμφωνο γερμανικής σταθερότητας μιας συντηρητικά γερμανοποιημένης Ευρώπης. Να πείσει ότι είναι αποφασισμένη, αν εκείνοι θέλουν να μας οδηγήσουν στην καταστροφή στο όνομα του χρέους, σε μια πορεία από την οποία θα χάσουν και εκείνοι όσα κερδίζουν από την ύπαρξη αυτής της νεοφιλελεύθερης ΕΕ. Να εξηγήσει στους υβριστές της, ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί στα σχέδιά τους να πληρώνει εις αεί όλο και μεγαλύτερα χρέη και ταυτόχρονα να ξεπουλά τον πλούτο της.Ως Ελληνες οφείλουμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη να τους αδειάζουμε τη γωνιά από την ΕΕ όπως μας προτρέπουν προκλητικά οι πιο σκληρές μερίδες του γερμανικού κεφαλαίου και κάποιοι ανόητοι στην αριστερά νομίζουν ότι η ανταπόκριση σε αυτή την πίεση αποτελεί την εναλλακτική λύση προς όφελος της Ελλάδας. Όχι! Και πάλι όχι!. Θα μείνουμε εκεί, με όλα τα θεσμικά μας δικαιώματα! Ένα πράγμα θα πρέπει να γνωρίζουν: αν είναι να μας χρεοκοπήσουν θα τους αντισταθούμε! Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται! Έχουμε όλα τα θεσμικά δικαιώματα και δυνατότητες να μπλοκάρουμε όλα τα ευρωπαϊκά σχέδια που μας οδηγούν εμάς στον γκρεμό. ‘Η θα συμβιβαστούν, ή το κόστος τους θα είναι το μέγιστο. Εμείς θα ζήσουμε με τα χρέη μας και εκείνοι θα χάσουν τον δρόμο που τους καθιστά ισχυρούς στην διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή. Όπως η Γαλλία είχε ακολουθήσει την πολιτική της άδειας καρέκλας το 1966, προκειμένου να επιβάλλει στους άλλους αλλαγές στην τότε κοινοτική αγροτική πολιτική, έτσι και εμείς αν είναι να μας καταστρέψουν θα μπλοκάρουμε όσο δυνάμεθα την ίδια την λειτουργία της ΕΕ. Θα την παραλύσουμε.Δεν παραδινόμαστε. Δεν εγκαταλείπουμε τα όπλα που διαθέτουμε και για αυτό δεν φεύγουμε ούτε από την ΕΕ, ούτε από την ευρωζώνη. Μένουμε για να παλέψουμε με ένα και μοναδικό μοτίβο: όποιος θελήσει να καταστρέψει την Ελλάδα θα έχει κόστος. Όσο μπορούμε πιο υψηλό! Τέρμα οι ευγένειες. Τέρμα οι υποχωρήσεις! Τέρμα οι σκέψεις «να τους αδειάσουμε τη γωνιά».Εδώ θα σταθούμε! Στις Θερμοπύλες. Και ας πέσουμε. Αλλά δεν θα περάσουν.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_4172.html

ΛΙΒΥΗ: Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΙΡΑΚ 'Η ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ!

ΛΙΒΥΗ: Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΙΡΑΚ 'Η ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ!: "ΛΙΒΥΗ: Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΙΡΑΚ 'Η ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ!
διαχειριστής
E-mail Εκτύπωση PDF

altΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Η ''ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ'' ΓΙΑ ΙΡΑΚ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΚΟΣΟΒΟ-ΛΙΒΥΗ -''ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ''!

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΞΕΝΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ!


ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ

Συνεχίζεται για δωδέκατη συνεχή μέρα ο βρώμικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος εναντίον της Λιβύης , υπό τη διοίκηση πλέον και τον πλήρη έλεγχο του ΝΑΤΟ.
Στα 6,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως ( !) υπολογίζεται το κόστος της συμμετοχής της Ελλάδας στις συμμαχικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ενημέρωση των βουλευτών της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Αν προστεθούν σε αυτά τα έξοδα για τη διατήρηση ελληνικών στρατευμάτων σε άλλες χώρες (Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσοβο, πλοία για την ''αντιτρομοκρατική επιτήρηση'' στον κόλπο) το τελικό ποσό ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό εξωφρενικό για μια χώρα η οποία ουσιαστικά τελεί υπό πτώχευση! Αν η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του αμερικανονατοϊκού άξονα είναι ούτως ή άλλως κατάπτυστη, επικίνδυνη και κατακριτέα, υπό το φως των οικονομικών αυτών δεδομένων καθίσταται για έναν ακόμα λόγο απαγορευτική.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση -διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες- ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της απόφασης να εμπλακεί η Ελλάδας στις επιχειρήσεις, κάνοντας αναφορά στις διαχρονικά καλές σχέσεις της χώρας με τον αραβικό κόσμο, αλλά και επειδή με τη συμμετοχή μας δίνουμε το «παρών» στη νέα εποχή!!! Επίσης, είπε ότι οι Έλληνες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν, καθώς όλες οι νηοψίες είναι συναινετικές, με την άδεια των λιβυκών αρχών.

Μεταξύ Σικελίας και Λιβύης πλέει από χθες το βράδυ η φρεγάτα «Λήμνος», συμμετέχοντας κανονικά στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις για εφαρμογή του εμπάργκο κατά του καθεστώτος Καντάφι, καθώς και για την αποτροπή μετακίνησης λαθρομεταναστών από τη Βόρειο Αφρική στην Ευρώπη.



ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕI ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ Ο ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ

- Sent using Google Toolbar"

ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!

 
ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟ ΕΧΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ* ΤΟΥ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ερ.: Η κριτική σας στην κυβέρνηση για τα θέμα του Μνημονίου είναι πολύ σκληρή και δημιουργεί αίσθηση διότι είναι εκ των έσω. Ζητάτε να απομακρυνθεί ο υπουργός Οικονομικών. Μα δεν είναι μόνο δική του πολιτική. Είναι της κυβέρνησης συνολικά.Έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού.
Απ.: Εξέφρασα από την πρώτη στιγμή τις αντιρρήσεις μου για τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και δυστυχώς οι εξελίξεις με επιβεβαιώνουν. Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική είναι αντιλαϊκή, μονόπλευρη σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μισθωτών, αντιαναπτυξιακή και άρα αναποτελεσματική. Μια πολιτική που στο όνομα της «σωτηρίας» της χώρας και μπροστά στην αναγκαιότητα του δανεισμού υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, διαλύει τον κοινωνικό ιστό, εκτοξεύει σε δυσθεόρατα ύψη την ανεργία και καταλύει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης. Τρομάζω στην ιδέα της εικόνας της χώρας και των πολιτών της μετά από πέντε χρόνια! Αυτή η πολιτική σχεδιάστηκε, εισηγήθηκε και υποστηρίχθηκε από συγκεκριμένα πρόσωπα, που λειτούργησαν περισσότερα με βάση την παλιά τους επαγγελματική απασχόληση και λιγότερο ως στελέχη μιας Κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και συγκεκριμένες προεκλογικές δεσμεύσεις. Θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη πολιτική οδηγεί σε δραματικά αδιέξοδα, ζητώ την αλλαγή της. Είναι αλήθεια ότι την αποκλειστική ευθύνη για την αποτελεσματική και ορθή λειτουργία της ορχήστρας την έχει ο μαέστρος. Οι μουσικοί κρίνονται για την τέλεια εκτέλεση των εντολών που λαμβάνουν. Ο μαέστρος ευθύνεται για τις επιλογές που συνθέτει το μουσικό σύνολο που διευθύνει και ο μουσικός για την ικανότητα της δεξιοτεχνίας του. Συνεπώς στην προκειμένη περίπτωση η κριτική στον υπουργό των οικονομικών αφορά το ειδικό βάρος που πρέπει να διαθέτει ο πολιτικός, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Από την αρχή της υπουργικής του θητείας ενήργησε επιπόλαια, αποσπασματικά, αντιφατικά, απρογραμμάτιστα, χωρίς ίχνος συγκεκριμένης στρατηγικής διεξόδου και με απειρία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές μας και αυταρχικά με το λαό. Από το "η οικονομία της χώρας μοιάζει με τον Τιτανικό" καταλήξαμε στην σκληρή μονομερή λιτότητα και αποδιάρθρωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο υπουργός αποδείχθηκε ικανός να περικόψει τους μισθούς και τις συντάξεις για να μειώσει δαπάνες αλλά αδυνατεί να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Ήδη το έλλειμμα βρίσκεται σήμερα στο 9,2%. Οι πολιτικές τους εισηγήσεις αποδεικνύονται λοιπόν ατελέσφορες και μάταιες και παγιδεύουν την ανάπτυξη της οικονομίας με τις εμμονές του. Τώρα αν ο πρωθυπουργός επιμένει να διατηρεί στην ορχήστρα του στο λειψό έργο που διευθύνει το βασικό του όργανο αναρμόνιστο και ασυγχρόνιστο το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι μόνο κακόγουστο... Εξ' άλλου η ιστορία μας διδάσκει ότι το βάρος της ευθύνης σε ανάλογες περιστάσεις την είχε μόνο ένας: Ο Χαρίλαος Τρικούπης.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2770%3A2011-03-29-06-35-35&catid=85%3Asynenteyxseis&Itemid=267

ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ: "ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
διαχειριστής
E-mail Εκτύπωση PDF

του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Η Μέρκελ ηττήθηκε κατά κράτος στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, το μεγαλύτερο ομόσπονδο γερμανικό κράτος. Ο Σαρκοζί ηττήθηκε στις τοπικές εκλογές. Ο Κάμερον είδε μισό εκατομμύριο φλεγματικούς Βρετανούς να διαδηλώνουν κατά της λιτότητας. Οι αυτουργοί του ιρλανδικού Μνημονίου έπαθαν πριν λίγο καιρό πανωλεθρία. Και η κυβέρνηση Σόκρατες υποχρεώθηκε να παραιτηθεί όταν το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που πρότεινε καταψηφίστηκε από την πορτογαλική Βουλή.

Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη λοιπόν, κάτι κινείται. Μπορεί οι άνθρωποι να μη στρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση -και ποια θα ήταν αυτή στις συγκεκριμένες συνθήκες; Μέσα όμως σε μια ποικιλία κινήτρων και αντιδράσεων δεν μπορεί να μη διακρίνει κανείς τον κοινό παρονομαστή: η Ευρώπη δεν είναι ικανοποιημένη από τον εαυτό της, τις πολιτικές και τους ηγέτες της. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αντιδρούν στην παντοδυναμία των πολυεθνικών, είτε αυτές επιβάλλουν πυρηνικά εργοστάσια, είτε καθεστώς εργασιακής δουλοπαροικίας, είτε δήθεν βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσω της θεσμοθετημένης φτώχειας.

Προφανώς θα ήταν κανείς αφελής αν έβλεπε αυτές τις εξελίξεις ως απαρχή μιας ευρωπαϊκής επανάστασης. Δεν είναι όμως καθόλου αθώο το γεγονός ότι η επίσημη άποψη προτιμά να βλέπει αποσπασματικά όσα συμβαίνουν, να φωτίζει επίμονα την άνοδο του Λεπέν για παράδειγμα, και να αποφεύγει να δει τη γενική εικόνα και τη γενική κίνηση. Γιατί αυτή η γενική κίνηση είναι χωρίς αμφιβολία αντίθετη με τα σχέδια που εξυφαίνονται στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τα μνημόνια καταδίκης ολόκληρων λαών στη φτώχεια και τις εργασιακές δικτατορίες. Με το είδος της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας εν ολίγοις που τόσο επιμελώς προπαγανδίζουν και προωθούν μέσα από εκβιασμούς και ποικίλους μηχανισμούς. Με το μέλλον που απεργάζονται για τους Ευρωπαίους.

Όσοι λοιπόν βιάστηκαν να προβλέψουν με βεβαιότητα μια πρωσική -για την εργασία- Ευρώπη καλό είναι να το ξανασκεφτούν. Όπως φυσικά κι εκείνοι που θεωρούν μονόδρομο τη διασφάλιση μιας γωνίτσας σ' αυτή την Ευρώπη για τη φτωχή αλλά έντιμη -προς τους τοκογλύφους- Ελλάδα. Ο δρόμος έχει πολλές στροφές ακόμα και οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη -ακόμα αρθρώνουν τα πρώτα τους no, non, nein κ.λπ. Έπεται συνέχεια και πάντως ό,τι κι αν λέει ο Παπανδρέου δεν είναι μόνοι όσοι στην Ελλάδα λένε όχι στην Ευρώπη που τους ετοιμάζουν...



* Δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ την Τετάρτη 30 Μαρτίου

- Sent using Google Toolbar"

Αλέκος Παπαδόπουλος: Σε αργό θάνατο η χώρα

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011


ZEZA ZHKOY
«Η χώρα βυθίζεται σε οικονομικό και κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η Ελλάδα έχει καθηλωθεί σε βαθιά ύφεση, ελλείμματα και χρέη εκτός ελέγχου, που οδηγούν αναπόφευκτα τον λαό στη φτώχεια και τη δυστυχία», προειδοποίησε. «Η χώρα μας βρίσκεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και όχι υπό επιτήρηση», επισήμανε και «το δίλημμα που υπάρχει πλέον είναι εάν θα καταρρεύσουμε πλήρως ή όχι», υπογράμμισε. Προφανώς, η κραυγή αγωνίας του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου στη συνέντευξη του στον Αλέξη Παπαχελά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Απλώς, διαπιστώνονται για πολλοστή φορά ο έντιμος πολιτικός λόγος και οι πολύτιμες οικονομικές γνώσεις του.

Παρατήρησε ακόμη ότι η αποδυνάμωση των δυνάμεων που έχουν συνειδητοποιήσει την κρίση, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ουσιαστικά απουσιάζουν εκείνα τα πρόσωπα που θα βοηθήσουν τον λαό να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσης και το βάθος της. «Μιλούν συνεχώς για το Μνημόνιο, με λαϊκίστικο τρόπο, για να αποφύγουν την ουσία», επισήμανε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι μόνο η διάσωση της χώρας, μέσω του άμεσου εξορθολογισμού του κράτους, της σύγκρουσης με τα συνδικαλιστικά συμφέροντα, της αναδιάρθρωσης της κρατικής μηχανής, ώστε να ξαναγίνει η χώρα μας ελκυστική στις ξένες επενδύσεις.
Αναφερόμενος στην εθνική συναίνεση, τη χαρακτήρισε ανέφικτη υπό τις παρούσες συνθήκες και υποστήριξε ότι χρειάζεται νέα συμφωνία της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως για το πού πρέπει να πάει η χώρα. Παράλληλα, πρότεινε τη συγκρότηση εντός του 2011 μιας επιτροπής κύρους από τη Βουλή, η οποία θα συντάξει ένα πενταετές πρόγραμμα αναγέννησης. Ενα πρόγραμμα, που θα ενσωματώνει τα μέτρα του Μνημονίου και θα πηγαίνει και μετά από αυτό. Μάλιστα, ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να κριθεί με εκλογές από τον λαό, «εκλογές με ανοιχτά βιβλία» όπως είπε, και σημείωσε ότι μόνον έτσι θα επιτευχθεί πολιτικό consensus. Πρότεινε, επίσης, ισχυρότερους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σύσταση ενός ειδικού σώματος επιθεωρητών, που θα πραγματοποιούν ουσιαστικούς ελέγχους στα οικονομικά του κράτους, αλλά και σύσταση σύγχρονου αυτόνομου μηχανισμού εσόδων. Ομως, Αλέκο Παπαδόπουλε, είσαι απελπιστικά μόνος. Και το ξέρεις. Οπως και τη βαθιά εκτίμηση που σου έχω εγώ και αρκετοί. Αλλά δεν αρκεί...
Ενώ, για μία ακόμα φορά, ο διευθυντής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, κ. Χανς Βέρνερ Ζιν, υποστήριξε στον Τάσο Τέλλογλου ότι «η Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να συμφωνήσει φιλική αναδιάρθρωση του χρέους της με τις τράπεζες. Αυτές μπορούν να της χορηγήσουν νέες πιστώσεις αντικαθιστώντας τα παλαιά χρέη».
Ωστόσο, η επόμενη πράξη του δράματος ξεκίνησε: Η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα, θα ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους της – όπως κομψά αποκαλείται η ομολογία ενός κράτους ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τους πιστωτές του. Οι δανειστές μας ήδη ετοιμάζονται είτε να πληρωθούν με καθυστέρηση είτε να χάσουν μέρος των χρημάτων τους. Θα μπορεί να συνομολογηθεί «κούρεμα» (haircut) του χρέους, αν δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, με παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Προεξοφλείται, λοιπόν, και επισήμως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένων haircuts, δηλαδή του καταμερισμού απωλειών και στους ιδιώτες κατόχους κρατικών ομολόγων. Μέχρι το 2013, οπότε θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των χωρών που δεν θα έχουν πρόσβαση στις αγορές και να έχουν αποκατασταθεί τα ευάλωτα σημεία του τραπεζικού κλάδου της Ευρωζώνης, η Ευρώπη θα διανύσει μια περίοδο διαδοχικών αναδιαρθρώσεων. Κατά τα μέσα του 2013, όταν λήγουν τα προγράμματα οικονομικής στήριξης στην Ευρωζώνη, όλα θα γίνουν στο πλαίσιο ενός μόνιμου μηχανισμού «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» κρατών.
Βεβαίως, όσοι διαχειρίζονται τα ομόλογα του χρέους μας έχουν την υποχρέωση να κάνουν όσα απαιτεί η διατήρηση της αξίας του κεφαλαίου που αντιπροσωπεύουν. Επειδή, πρώτον, μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία, δηλαδή μια χρεοκοπία χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές και τις ευρωπαϊκές αρχές, είναι επικίνδυνη. Θεωρούν ότι η μοναδικά αληθοφανής εναλλακτική λύση στην αναδιαπραγμάτευση χρέους, δηλαδή η μόνιμη μεταφορά πόρων από τον πλουσιότερο κόμβο της Ευρώπης (Γερμανία), δεν στέκεται πολιτικά. Δεύτερον, οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί συγκριτικά με ό, τι ίσχυε οκτώ μήνες πριν, όταν οργανώθηκε η διάσωση της Ελλάδας. Η ευρωπαϊκή οικονομία τελεί σε καλύτερη κατάσταση και οι τράπεζες είχαν τον χρόνο να συσσωρεύσουν περισσότερα κεφάλαια. Η Ελλάδα και άλλες περιφερειακές οικονομίες προώθησαν μέτρα λιτότητας, αλλά τώρα βυθίζονται...

http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2011/03/blog-post_1515.html

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ο άνθρακας σκοτώνει περισσότερα άτομα από τη ραδιενέργεια | Enimerwsi.com

Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα για άλλη μια φορά έβγαλε σε πρώτο πλάνο το θέμα της ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας, υπενθυμίζει το site «Mother Nature Network».

Αλλά όσο και ανησυχητικές να είναι οι ειδήσεις οι οποίες έρχονται από την Ιαπωνία, ωστόσο ο άνθρακας σήμερα εξακολουθεί να σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από όσους η ραδιενέργεια.

Προς υποστήριξη αυτής της άποψης, το site παραθέτει στοιχεία από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια ρύπανση από τα ...
ορυκτά καύσιμα οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο ατυχημάτων, ασθενειών και θανάτου. Τα μικρά σωματίδια της σκόνης άνθρακα σκοτώνουν κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ περισσότερα από 13.000 άτομα. Και εδώ θα πρέπει να προστεθούν οι καταρρεύσεις και τα ατυχήματα στα ορυχεία άνθρακα, όπως και τα σιδηροδρομικά ατυχήματα.

Σύμφωνα με τις μελέτες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο αριθμός των θυμάτων μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ, δεν υπερβαίνει τα 9000 άτομα.

Ο άνθρακας αντιμετωπίζεται ως «serial killer» και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία προκαλεί, είναι η αιτία του θανάτου έως και 1 εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα.

Τότε γιατί η πυρηνική ενέργεια προκαλεί τέτοιο τρόμο; Σύμφωνα με το site «Mother Nature Network» τα καταστροφικά γεγονότα προκαλούν πολύ περισσότερο φόβο στον πληθυσμό, παρά τον αργό και απαρατήρητο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θάνατο ενός ατόμου θύματος της ρύπανσης του άνθρακα.

Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/03/blog-post_5301.html#ixzz1I5gi2tSP

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ: Για το πετρέλαιο; Φυσικά!

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ: Για το πετρέλαιο; Φυσικά!

Για το πετρέλαιο; Φυσικά!

Γράφει ο Μιχάλης Μητσός

Μια εβδοµάδα µετά την έναρξη της «Αυγής της Οδύσσειας», ας προσπαθήσουµε να απαντήσουµε σε κάποια θεµελιώδη ερωτήµατα.

Είναι αυτός ο πόλεµος καλός; Οχι. Καλοί πόλεµοι δεν υπάρχουν, αφού πάντα σκοτώνονται άνθρωποι που δεν φταίνε. Σε αντίθεση µε τον πόλεµο στο Ιράκ, όµως, είναι νόµιµος, αφού στηρίζεται σε ψήφισµα του Συµβουλίου Ασφαλείας. Μπορεί βέβαια να πει κανείς πολλά για τα συµφέροντα που διέπουν τη λειτουργία του οργάνου αυτού, για την υποκρισία των δυνάµεων που το απαρτίζουν, για τις µπίζνες που έκαναν τόσα χρόνια αυτές οι δυνάµεις µε τον Καντάφι, για τα στραβά µάτια που κάνουν απέναντι σε σφαγές σε άλλες χώρες κ.λπ. Οµως τα Ηνωµένα Εθνη παραµένουν το βασικό σηµείο αναφοράς. Οταν ο Μπους Β’ τα κουρέλιασε, τον καταγγείλαµε, και .........καλά κάναµε.

Είναι ο πόλεµος δίκαιος; Για το θέµα αυτό, οι ειδικοί και οι διανοούµενοι µπορούν να τσακώνονται αιωνίως. Για τον Τσβετάν Τοντόροφ, για παράδειγµα, δεν υπάρχουν καθαροί ούτε δίκαιοι, αλλά µόνο αναπόφευκτοι πόλεµοι, όπως ήταν ο Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος. «Οι σφαγές που διαπράττονται στο όνοµα της δηµοκρατίας δεν είναι πιο γλυκές από εκείνες που προκαλεί η πίστη στον Θεό ή τον Αλλάχ, τον Ηγέτη ή το Κόµµα», σηµείωνε προχθές ο γαλλοβούλγαρος συγγραφέας στη «Λιµπερασιόν». Σωστό. Προς το παρόν, πάντως, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της ∆ύσης έχουν αποτρέψει οριστικά µια σφαγή (στη Βεγγάζη) και προσπαθούν να εµποδίσουν ακόµη µία (στη Μισράτα).

Είναι ένας πόλεµος για το πετρέλαιο; Φυσικά – αλλά όχι για τον λόγο που προβάλλουν οι «αντιιµπεριαλιστές». Τα τελευταία επτά χρόνια, επισηµαίνει ο Λουίς Μπασέτς στην «Ελ Παΐς», αυτοί που επωφελούνταν από την εκµετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεµάτων της Λιβύης ήταν η οικογένεια Καντάφι και οι ξένες πετρελαϊκές εταιρείες. Κι αυτός που έχανε ήταν ο λιβυκός λαός. Ο πόλεµος των Λιβύων κατά του Καντάφι, µε την αεροναυτική στήριξη της ∆ύσης, γίνεται έτσι για να αφαιρεθεί από τον δυνάστη αυτό το κολοσσιαίο οικονοµικό όπλο, που είναι ταυτόχρονα ένα εργαλείο εκβιασµού των χωρών χωρίς ενεργειακή ανεξαρτησία, και να επιστραφεί σ’ εκείνους όπου ανήκει: τους λίβυους πολίτες.

Είναι ένας πόλεµος µε ηµεροµηνία λήξεως; ∆υστυχώς όχι. Κι αυτό, επειδή δεν είναι σαφής ο στόχος. Να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός; Να συνεχιστούν οι βοµβαρδισµοί µέχρι να φτάσουν οι αντάρτες στην Τρίπολη; Να φύγει ο Καντάφι; Να παραµείνει στην εξουσία, αλλά να έχει υπό τον έλεγχό του ένα µέρος µόνο της Λιβύης; Οσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις, τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες των λαθών (το προηγούµενο της Γιουγκοσλαβίας είναι διδακτικό). Κι επειδή τα λάθη στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, οι διαφωνίες και οι εντάσεις που ήδη διατυπώνονται θα πολλαπλασιαστούν. Οταν αρχίζουν οι συγκρίσεις ανάµεσα στον αριθµό των αµάχων που γλίτωσαν χάρις στους βοµβαρδισµούς και στον αριθµό των αµάχων που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τους βοµβαρδισµούς, τότε ο πόλεµος έχει αποτύχει.


Κίνα: Προειδοποιεί τη Γαλλία για παραβίαση του ψηφίσματος του ΟΗΕ - Capital.gr

Κίνα: Προειδοποιεί τη Γαλλία για παραβίαση του ψηφίσματος του ΟΗΕ - Capital.gr

Ο πρόεδρος της Κίνας Hu Jintao προειδοποίησε το Γάλλο ηγέτη Nicolas Sarkozy ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη θα μπορούσαν να παραβιάζουν την «αρχική πρόθεση» του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που τις ενέκρινε στην περίπτωση που απειλούνται άμαχοι.

Τα σκληρά λόγια του Hu σημειώθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας του Sarkozy στην Ασία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η σύνοδος του G20 για τις παγκόσμιες νομισματικές μεταρρυθμίσεις και μία στάση στην πολύπαθη Ιαπωνία.

«Ο σκοπός του ψηφίσματος του ΟΗΕ είναι να σταματήσει η βία και να προστατευθούν οι άμαχοι», φέρεται να δήλωσε ο Hu, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

«Αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις φέρουν την καταστροφή σε αθώους πολίτες και προκαλέσουν μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, αυτό θα παραβίαζε την αρχική πρόθεση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η Κίνα έχει επικρίνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, αν και δεν έχει κάνει χρήση βέτο για να εμποδίσει την έγκριση του ψηφίσματος. Αντιθέτως απείχε από τη ψηφοφορία.

Στον αντίποδα, η Γαλλία ηγήθηκε των συμμαχικών επιχειρήσεων κατά της Λιβύης, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Ο Hu είπε στον Sarkozy ότι η χρήση βίας δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα, αλλά τα κάνει πιο περίπλοκα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

«Ο διάλογος και άλλα ειρηνικά μέσα είναι οι τελικές λύσεις στα προβλήματα», τόνισε ο Hu.

Στο μεταξύ, ο Sarkozy δήλωσε ότι η Γαλλία ελπίζει στην επίλυση της λιβυκής κρίσης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.



Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011