Στον Αρειο Πάγο και το δεύτερο σκέλος της δικογραφίας για τα υποβρύχια
NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 18:21
Τελευταία Ενημέρωση : 31/03/2011 18:34
Στον Αρειο Πάγο με τελικό αποδέκτη τη Βουλή, αποστέλλουν οι αρμόδιοι Εισαγγελείς του Οικονομικού Τμήματος και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου τη δικογραφία για την υπόθεση των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, που προμηθεύτηκε το ελληνικό Δημόσιο με απευθείας ανάθεση στη γερμανική HDV και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στο Οικονομικό Τμήμα από την έρευνα του ΣΔΟΕ αλλά και από το υπουργείο Αμυνας, σηματοδοτούν για τους Εισαγγελείς λόγους για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες και το άλλο σκέλος της δικογραφίας για την υπόθεση, που αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.
Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες η Εισαγγελία θα αποστείλει περίπου 10 κλήσεις σε ανωμοτί κατάθεση προς εμπλεκόμενους στην πρώτη φάση (1998-2002) της προμήθειας των όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό Τα νέα πρόσωπα θα προστεθούν στη λίστα των 37 που έχουν ήδη κληθεί με την ιδιότητα των υπόπτου για τη διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Εφέτη-ανακριτή ζητεί η ΝΔ
Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει τον ορισμό εφέτη - ανακριτή στην υπόθεση των υποβρυχίων ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης, ζητώντας παράλληλα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ταχύτερη δυνατή περάτωση της σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μιχελάκης, «λόγω της σοβαρότητας του σκανδάλου των υποβρυχίων, του αριθμού των εμπλεκομένων προσώπων, της πιθανότητας ανάμειξης πρώην Υπουργών του κυβερνώντος κόμματος στο σκάνδαλο αυτό και ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε, τυχόν, ενασχόληση επιτροπών της Βουλής με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Νέα Δημοκρατία υποβάλλει αίτημα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ταχύτερη δυνατή περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης που ήδη διεξάγεται».
Σε περίπτωση εξάλλου που ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά μη πολιτικών προσώπων και κατά πολιτικών προσώπων για αδικήματα, που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, ο κ. Μιχελάκης γνωστοποίησε πως η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να υποβάλει αίτημα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κίνηση της διαδικασίας ορισμού εφέτη - ανακριτή.
Υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. «Το να κάνει υποδείξεις η ΝΔ για την υπόθεση είναι αρκετά υποκριτικό», σχολίασε, τονίζοντας ότι αν υπάρξει ευθύνη πολιτικών προσώπων η υπόθεση θα διαβιβαστεί στη Βουλή.
Ο Α. Τσοχατζόπουλος για τα περιουσιακά του στοιχεία
Από την πλευρά του ο κ. Τσοχατζόπουλος απαντώντας στα δημοσιεύματα σχετικά με τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων και τα περαιτέρω στοιχεία που ζητά η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εκφράζει έκπληξη και απορία.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι από τη πρώτη στιγμή συνέβαλε άμεσα και έμπρακτα στο έργο της επιτροπής ελέγχου της Βουλής με την παροχή στοιχείων για το πόθεν έσχες του από το 1981 έως σήμερα, προκειμένου να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποφευχθεί η δημιουργία «σκιών» στον δημόσιο βίο του.
Επιπλέον, καλεί τους υπεύθυνους της Επιτροπής να τοποθετηθούν άμεσα επί του θέματος για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, που υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.
Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Έκπληξη και απορία προκαλούν οι πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί απόφασης της Επιτροπής για περαιτέρω έλεγχο, παρότι οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν εντοπίζονται παρατυπίες σε σχέση με το πρόσωπό μου».
Όπως δηλώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος, από την πρώτη στιγμή που ζητήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το «πόθεν έσχες» η παροχή στοιχείων από τον τ. υπουργό, εκείνος ανταποκρίθηκε άμεσα και επανειλημμένα, μια και του ζητήθηκαν, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες, στοιχεία για τρεις διαφορετικές περιόδους, και συγκεκριμένα: α) για την περίοδο 2000-2004, β) για την περίοδο 2000-έως σήμερα και γ) για την περίοδο από το 1981 (σε όποιες περιπτώσεις οι τράπεζες ήταν εφικτό να παρέχουν στοιχεία), που ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα υπουργού, έως και σήμερα.
Σημειώνει, δηλαδή, πως έδωσε πλήρη στοιχεία για εισοδήματα, όλες τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και τη γενικότερη περιουσιακή του κατάσταση, σε συνδυασμό και με τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις του, για όλα τα χρόνια, συμβάλλοντας έτσι εμπράκτως στο έργο της Επιτροπής, προκειμένου να διασφαλισθεί η ανάδειξη της αλήθειας και των πραγματικών δεδομένων και να αποφευχθεί η δημιουργία «σκιών» στον δημόσιο βίο.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος καταλήγει λέγοντας: «Είναι απαραίτητη η άμεση τοποθέτηση των υπευθύνων της Επιτροπής για το θέμα, καθώς από τις ανεπίσημες πληροφορίες, που διέρρευσαν, δημιουργούνται εντυπώσεις από τις οποίες επωφελούνται όσοι στη συγκεκριμένη συγκυρία υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».