Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι ...

Στο φως η απόφαση που έκρυβαν

Το Πρωτοδικείο Ροδόπης υπογραμμίζει ότι οι πράξεις του Απ. Φωτιάδη επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν απονέμουν κυριότητα στη Μονή. Εξαιρετικά δυσχερής πλέον η θέση του Π. Δούκα

«E» 7/11/2008

Με καθυστέρηση περίπου 4,5 ετών δημοσιεύθηκε χθες η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, που δικαιώνει μεν το Δημόσιο στη διαμάχη με τη Μονή Βατοπεδίου για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και τις παρόχθιες εκτάσεις, αλλά ταυτόχρονα «καίει» την κυβέρνηση, καθώς καταρρίπτει όλους τους ισχυρισμούς και την επιχειρηματολογία της στο πλαίσιο της Εξεταστικής 

 

Για περισσότερα:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=1828740#

Οι πολιτικοί είναι ...πολιτισμένα πρόσωπα

Τι συμβαίνει με την Ντόρα και τον Σαμαρά;

By Factorx| November 5, 2008

Διαστάσεις έχει αρχίσει να παίρνει στη ΝΔ η κοινή φωτογράφηση Ντόρας Μπακογιάννη - Αντώνη Σαμαρά, που πυροδοτεί  αναμφίβολα εξελίξεις. Σας μεταφέρουμε καταρχήν τη διαρρέει το στρατόπεδο της Ντόρας - και δεν θέλω διαψεύσεις, έχω στοιχεία:

Τι συμβαίνει με την Ντόρα και τον Σαμαρά;

By Factorx | November 5, 2008

Διαστάσεις έχει αρχίσει να παίρνει  στη ΝΔ η κοινή φωτογράφηση Ντόρας Μπακογιάννη - Αντώνη Σαμαρά, που πυροδοτεί  αναμφίβολα εξελίξεις. Σας μεταφέρουμε καταρχήν τη διαρρέει το στρατόπεδο της Ντόρας - και δεν θέλω διαψεύσεις, έχω στοιχεία:






Για περισσότερα κλικ:

http://www.antinews.gr/?p=4146

Τεκτονικές αλλαγές

Αναμφίβολα τα γεγονότα στον Καύκασο, η διεθνής οικονομική κρίση και η εκλογή του νέου προέδρου στις ΗΠΑ θα χαρακτηρίσουν την εποχή μας και θα χαράξουν το μέλλον μας.

ΣΓΣ

Πέμπτη, 6 Νοέμβριος 2008

Ένα εφιαλτικό σενάριο

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
(Γεωπολιτική ανάλυση της οικονομικής κρίσης και του πολέμου στη Γεωργία)
Υπήρξαν δύο μεγάλα γεγονότα το τελευταίο διάστημα τα οποία θα καθορίσουν το τέλος του μετασοβιετικού κόσμου και φυσικά μας εισάγουν σε μια μεταβατική περίοδο γεμάτη αβεβαιότητες.
Πριν καλά καλά σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά το τέλος της σοβιετικής εποχής, τα δύο αυτά γεγονότα που σηματοδοτούν το τέλος της μετασοβιετικής εικοσαετίας επαναπροσδιορίζουν το γεωπολιτικό παιχνίδι και τις παγκόσμιες ισορροπίες.
Το ένα απο αυτά τα δύο μεγάλα γεγονότα είναι φυσικά η μεγάλη οικονομική κρίση που ξεκίνησε απο τις ΗΠΑ και απειλεί με ύφεση την ανθρωπότητα, ύφεση που θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις ακόμη και στη συμπεριφορά των κρατών, και το άλλο οι εξελίξεις στη Γεωργία και την Οσετία.
Οι τελευταίες, για τις οποίες κυρίως είμαστε εδω σήμερα για να μιλήσουμε, εισήγαγαν και πάλι τη Ρωσία στο διεθνές γεωπολιτικό «παιχνίδι».
Για πολλούς, ήταν θέμα χρόνου η ρωσική επαναδραστηριοποίηση ως παγκόσμιου παίκτη. Οι προϋποθέσεις...υπήρχαν.

Για περισσότερα κλικ:

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2008/11/blog-post_06.html

Το μέλλον είναι δικό μας ...

Τους επιμορφώνουμε ώστε στο μέλλον, που είναι δικό μας, να μην κάνουν τα ίδια λάθη.

ΣΓΣ

Παρασκευή, 31 Οκτώβριος 2008

Για το βιβλίο Γκίνες !

Ως γνωστόν το ΙΣΤΑΜΕ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ πραγματοποίησε εχθές ημερίδα με θέμα: "Τα Καρτέλ στην Ελλάδα και τρόποι αντιμετώπισής τους" στο Ξενοδοχείο "TITANIA" στην Αθήνα..

Για περισσότερα κλικ:

http://politis-gr.blogspot.com/2008/10/blog-post_31.html

Για να μην χαλάσει η συνταγή

Το παιχνίδι λέγεται τουρμπιγιόν. Οι διπλωμάτες αυτοί φτιάχνονται για το μέλλον. Φτιάχνονται για να γνωρίζουν τα θέματα της περιοχής από πρώτο χέρι, ώστε να καταστούν επιτυχημένοι διαπρααγματευτές.

ΣΓΣ

Τετάρτη, 5 Νοέμβριος 2008

Περίεργη κάθοδος στη Κύπρο.

Αλλαγή του Τούρκου γενικού πρόξενου στη Κομοτηνή, όπου ο Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ παρέδωσε την θέση του στον προερχόμενο από το Κόσσοβο Μουσταφά Σαρνίτ.

Ο παλαιός πρόξενος πλέον, μετά την δίχρονη θητεία στη Κομοτηνή μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

http://politis-gr.blogspot.com/2008/11/blog-post_05.html

Μας ... κράξανε

Παρασκευή, 7 Νοέμβριος 2008

«To κόμμα και το κράτος είναι ο Βαλλιανάτος».

Το όνειρο της κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου –να δει τον υιό της …Πρωθυπουργό- και οι μηχανορραφίες της με τους πέραντου ατλαντικού συμμάχους μας(?), έχουν την τελευταία τους ευκαιρία.
Το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι «συναγελαζόμενοι» του πολιορκητικού κριού .
Αυτό τους οδηγεί σε λάθη , βιαστικές κινήσεις και ατυχείς επιλογές.

Μια από αυτές προσωποποιείται στον επίσημο σύμβουλο του κ. Γ. Παπανδρέου και ακτιβιστή φίλο του Γρηγόρη Βαλλιανάτο.

Για περισσότερα κλικ:

http://politis-gr.blogspot.com/2008/11/to.html

Το κατεστημένο δεν αλλάζει

Σιγά-σιγά να ενημερωνώμαστε.
ΣΓΣ

"Απόσπασμα απο την φιλοσιωνιστική δήλωση του Ομπάμα"

"Τελικά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία : Θα κρατήσω πάντα στο τραπέζι την απειλή για στρατιωτική δράση στο τραπέζι , για να υπερασπίσω την ασφάλειά μας και των συμμάχων μας του Ισραήλ. Και είμαι σίγουρος ότι σήμερα στο Capitol Hill θα συναντηθείτε με μέλη του Κογκρέσου και θα επεκταθείτε σε όλο τον κόσμο. Αλλά είμαστε εδώ για κάτι περισσότερο από πολιτική. Είμαστε εδώ επειδή οι αξιών που κρατάμε αγαπημένα είναι βαθειά ενσωματωμένες στην ιστορία του Ισραήλ... 

Για περισσότερα κλικ:

http://troktiko.blogspot.com/2008/11/blog-post_9768.html

Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα...

Έλαβα τις ακόλουθες δυο επιστολές που λόγω του ενδιαφέροντος και της επικαιρότητάς τους τις αναδημοσιεύω.

ΣΓΣ

Επιστολή πολιτευτού Οικονόμου και απάντηση Σ. Δανάλη

Αγαπητέ κε Οικονόμου έλαβα σε email το άρθρο σας στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και με κατέπληξε με όσα γράφεται, σαν να είσαστε από άλλο πλανήτη. Όλα όσα προτείνεται είναι ανεδαφικά και επικίνδυνα κα καταστρεπτικά για την εθνική οικονομία.

Κατ’ αρχήν το κράτος δεν χαρίζει στις τράπεζες αλλά τις δανείζει και με καλό επιτόκιο. Τα λογιστικό χρήμα που δίνει στις τράπεζες θα το πάρει από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, εάν χρειασθεί ρευστό πάλι θα δανεισθεί από αυτήν. Το κράτος δεν έχει φράγκο και είναι καταχρεωμένο. Δανείζει φερέγγυους χρεώστες από τους οποίους δεν θα χάσει ούτε δεκάρα, και το κάνει αυτό για να εξασφαλίσει αυξημένη ρευστότητα στην οικονομία για να αποφύγει την ύφεση στην οικονομία.

Η κακοδιαχείριση των πόρων έχει να κάνει με τον σπάταλο δημόσιο τομέα ο οποίος δεν είναι δημιούργημα μόνο της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ, και με όσα προτείνετε παρακάτω, εάν εφαρμοσθούν σίγουρα θα αυξηθεί.

Προτείνετε να στηρίξετε τα δημόσια νοσοκομεία, θα έπρεπε να προτείνετε να οργανωθούν, να δουλεύουν παραγωγικά και να κάνουν ισολογισμούς που δεν κάνουν. Έχετε κάνει σύγκριση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά, θα βρεθείτε προ εκπλήξεων. Ακούγεται για μεγάλο δημόσιο Νοσοκομείο ότι πηγαίνουν φορτηγά γεμάτα φάρμακα κάνουν ότι δήθεν τα παραλαμβάνουν και φεύγουν όπως ήλθαν. Θα κάνετε πολλά μικρά δημόσια έργα για να βγάζουν οι δήμαρχοι μεγαλύτερες προμήθειες από αυτές που ήδη βγάζουν κάνοντας άχρηστα έργα. Να εξοφλήσουμε τα φαρμακεία, δεν γνωρίζεται τίποτε για το όργιο των φαρμάκων μεταξύ γιατρών και ιατρικών επισκεπτών, από τα πολλά φάρμακα δεν λιώνουν οι πεθαμένοι και έχουμε πρόβλημα και στα νεκροταφεία. Να μειώσουμε τον ΦΠΑ στο 16%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα γιγαντωθεί και μαζί με αυτό και το δημόσιο χρέος, θα μας διώξουν από το Ευρώ του κου Τρισέ και τότε θα χρεοκοπήσουμε σαν την Αργεντινή το 1992, και θα πούμε το ψωμί ψωμάκι. Για  ποια εκποίηση δημόσιας περιουσίας μιλάτε, για την Ολυμπιακή στην οποία πληρώνουμε χρυσά τα ελλείμματα της, τέτοια περιουσιακά στοιχεία να μας λείπουν .Εάν είσαστε ιδιώτης και είχατε μια τέτοια επιχείρηση τι θα κάνατε. Θα είσαστε στη φυλακή από τα χρέη, και η επιχείρηση θα είχε κλείσει. Ελληνική εκδοχή του Σκανδιναβικού μοντέλου είναι αυτή στην οποία το δημόσιο «φυτεύει ρόδο και βγαίνει αγκάθι» και την έχει εφαρμόσει πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ .Το Σκανδιναβικό μοντέλο στην Ελλάδα φαντάζει νεοφιλελεύθερο, έχετε μελετήσει γιατί η Σουηδία κατάργησε τα δημόσια σχολεία και επιδοτεί τους γονείς να διαλέγουν όποιο σχολείο θέλουν ?..      

Σ. ΔΑΝΑΛΗΣ

ΤΑ 28 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ

Πολιτικό Γραφείο Παντελή Οικονόμου

Τα 28 δισ. ευρώ και πως να τα αξιοποιήσουμε

 6/11/2008

Σας στέλνουμε άρθρο που συνυπέγραψε ο Παντελής Οικονόμου με τους Δημήτρη  Βερβεσσό, Γιώργο Παπαγιαννόπουλο, Σπύρο Παπασπύρο και Παύλο Τουμανίδη και δημοσιεύθηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Χρειάστηκαν λίγες μόνον ημέρες για να αποδειχθεί ότι, εάν υπάρχει διάθεση, λεφτά βρίσκονται. Όπως επίσης ότι, τα περί μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010, ίσχυαν, μέχρι προ λίγων ωρών ακόμα, μόνον ως πρόσχημα για την απόρριψη, όχι απλώς δίκαιων, αλλά πιεστικών όσο και ώριμων, λαϊκών αιτημάτων. Αν όμως πρόκειται για την διατήρηση των υψηλών περιθωρίων κέρδους τραπεζών; Χωρίς δεύτερη σκέψη. Άμεση αποδοχή! Ποιος άραγε θα μας φυλάξει από τους φύλακες; Υπουργοί, διοικητές κεντρικών τραπεζών και ποικιλώνυμοι δημοσιολογούντες να κόπτονται για την διάσωση του «υπαρκτού καπιταλισμού». Αυτού που κατέρρευσε από μόνος του. (Ο  «υπαρκτός  σοσιαλισμός» τουλάχιστον υπέκυψε σε αναμέτρηση με τους απέναντι και τις δικές του αντιφάσεις.)

Φυσικά η απόρριψη του ψευδεπίγραφου σχεδίου νόμου για την «ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς  χρηματοπιστωτικής κρίσης» είναι υποχρεωτική. Όχι λόγω πολιτικής αντίθεσης μόνον. Αλλά και προκειμένου να διασωθεί ότι απέμεινε από το φύλλο συκής μιας δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτής η οποία υπαγορεύει ισότητα και η διαρκής και όλο και πιο έντονη κραυγαλέα παραβίαση της οδηγεί σε κοινωνική διάλυση. Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Εκ του πονηρού συνήθως. Από τους αμετανόητους εξολοθρευτές οι οποίοι, αντί να ζητήσουν συγνώμη και να αποχωρήσουν, επιμένουν να μας σώσουν. Και να μας ανακρίνουν (με ποια νομιμοποίηση άραγε;) αν έχουμε πρόταση.

«Δηλαδή να μην τα δανειστούμε τα λεφτά;» το πρώτο ερώτημα. «Ασφαλώς ναι» η  απάντησή μας. «Και να μην τα διοχετεύσουμε στην αγορά;». «Ασφαλώς ναι.

 Αμέσως και  χωρίς να επιβαρύνονται με αχρείαστα επιτόκια» η απάντησή μας. «Πως;» θα  επιμένουν οι αμετανόητοι. «Με ένα μικρό μέρος τους (αρκεί, είναι βέβαιον)  για την χρηματοδότηση  της λαϊκής στέγης και των  μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω δημόσιων και  κοινωνικών φορέων.» «Και με την κακοδιαχείριση των πόρων τι θα γίνει;» ξανά  οι  αδιόρθωτοι. «Πάντως τρις Ευρω που χάσατε εσείς και οι δικοί σας σε όλο το  κόσμο δεν μπορεί να χαθούν» η απάντησή μας.

Και εδώ τα ερωτήματα μάλλον τελειώνουν (και τα ψέματα μαζί τους). Με τα περισσότερα λεφτά από τα 28 δις Ευρω να περισσεύουν, θα κάναμε πολλά. Θα στηρίζαμε τα δημόσια  νοσοκομεία, ώστε να εξοφλήσουν χρέη τους. Μικρά δημόσια έργα που έχουν σταματήσει από μη εκπλήρωση υποχρεώσεων του δημοσίου, έχοντας οδηγήσει την κατασκευή, την οικοδομή, συνεπώς και δεκάδες σχετικούς επαγγελματικούς κλάδους στον αφανισμό. Εξοφλώντας χρέη προς φαρμακεία. Επαναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση της Πρόνοιας η οποία έχει διακοπεί. Ενισχύοντας το Ταμείο για την Φτώχεια με πρόσθετους πόρους. Μειώνοντας τον ΦΠΑ από 19% στο 16% μέσα σε μια πενταετία. Αν δεν είναι όλα αυτά μέτρα για «την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας;» (για να  χρησιμοποιήσουμε τον δικό τους όρο) τότε ποια είναι;

Αλλά τα ελλείμματα, εάν κάποιον ενδιαφέρουν πραγματικά, αυτός είμαστε εμείς. Γι ' αυτόν ακριβώς το λόγο, το μεγάλο μέρος από τα 28 δις Ευρω θα κατευθύνονταν στην χρηματοδότηση μεγάλων δημόσιων επενδύσεων. Με σκοπό η αύξηση του ΑΕΠ να μειώσει το έλλειμμα ως ποσοστό επ' αυτού. Θα σταματούσαμε αμέσως την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και παραγωγικής βάσης. Οι ήπιες μορφές ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, οι συγκοινωνίες με πρώτες τις αεροπορικές (να καταβληθεί, επί τέλους, το μετοχικό κεφάλαιο της Ολυμπιακής επί παραδείγματι) είναι ορισμένα από τα πεδία, στα οποία ο δημόσιος και ο κοινωνικός τομέας οφείλουν να «ανοίξουν το  παιχνίδι». Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Για να αξιοποιηθεί ο ανθρώπινος παράγοντας, ώστε να αυξηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός πλούτος. Για να υπάρξει επιστροφή στην πραγματική παραγωγή. Αυτό δεν είναι άλλωστε - προσαρμοσμένο στα καθ' ημάς φυσικά – το σκανδιναυικό μοντέλο; Το πιο ανθεκτικό, από κάθε άποψη, και στην τωρινή κρίση; Χωρίς την «στήριξη» οποιουδήποτε κύριου Τρισέ και του νομίσματός του.

Τι λείπει σήμερα για να γίνουν αυτά πραγματικότητα; Μα οι πολιτικές προϋποθέσεις, εκ των ουκ άνευ. Το πολιτικό προσωπικό που πίστεψε και προώθησε το Μάαστριχτ, την ονομαστική σύγκλιση και το Σύμφωνο Σταθερότητας να πάει σπίτι του. Να αποκτήσουμε εκπροσώπηση η οποία, στις 7 Νοεμβρίου, στην Σύνοδο Κορυφής της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης, θα ενημέρωνε για την ΑΛΛΑΓΗ πολιτικής στην πατρίδα μας. Και θα προωθούσε την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος για όλες τις χώρες της ζώνης του Ευρώ. Μόνο που, για να σταματήσουμε να μετράμε χαμένες ευκαιρίες, χρειάζεται και κάτι ακόμα. Η πιο υποψιασμένη στάση και συμπεριφορά του λαϊκού παράγοντα. Ανοίγοντας για συζήτηση το μεγάλο ανοιχτό  θέμα της Παιδείας. Σε πρώτη ευκαιρία.

Δημήτρης Βερβεσσός Αντιπρόεδρος Δκηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Παντελής Οικονόμου Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

Γιώργος Παπαγιαννόπουλος Συντονιστής Χώρου Επαφής Αρχιτέκτων-Συγγραφέας

Σπύρος Παπασπύρος Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ

Παύλος Τουμανίδης Μέλος ΔΣ ΟΣΠΑ

Παντελής Οικονόμου, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

 Βουκουρεστίου 40, 10673 Αθήνα.

 Τηλέφωνο: 210 3634156-7

 Fax: 210 3601610

 * Αυτό το μήνυμα πληρεί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας περί  διαφημιστικών μηνυμάτων.

 * Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα-ευκρινώς-  και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα   διαγραφής. (Directiva  2002/31/CE του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 * Παρακαλούμε δεχθείτε τις απολογίες μας για την ενόχληση που πιθανόν να σας  προκαλέσαμε. Για να διαγραφεί η διεύθυνσή σας πατήστε εδώ.

 -Παρακαλούμε μην απαντάτε σε αυτό το e-mail.

 -Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, με e-mail,  χρησιμοποιήστε την  διεύθυνση: support [at] poikonomou [dot] gr

 -Εαν θέλετε να εκφράσετε τις απόψεις σας σχετικά με τα παραπάνω, πατήστε εδώ -Εαν θέλετε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Παντελή Οικονόμου, πατήστε  εδώ

 

Η παντοδύναμη φύση

«Σφουγγάρι» ρύπων
Επιφανειακά πετρώματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως απορροφητήρες CO2

07/11/08 17:35

Ουάσινγκτον

Μια πιθανή λύση -ακόμα και για την Ελλάδα- στο πρόβλημα της παγκόσμιας θέρμανσης έρχεται από μια απρόσμενη πηγή: ένα πέτρωμα που έχει την ικανότητα να απορροφά απρόσμενα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, o συγκεκριμένος βράχος βρίσκεται κυρίως στο Ομάν στην Αραβική χερσόνησο, αποτελείται από περιδοτίτη και, όταν έρθει σε επαφή με το διοξείδιο του άνθρακα, το μετατρέπει σε στερεά ορυκτά, όπως ασβεστόλιθο ή μάρμαρο.

O γεωλόγος Πίτερ Κέλεμεν και ο γεωμηχικός Γιούεργκ Μάτερ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η φυσική αυτή διαδικασία μπορεί να ενισχυθεί τεχνητά μέχρι και κατά ένα εκατομμύριο φορές (ανοίγοντας τρύπες στο πέτρωμα και διοχετεύοντας CO2 διαλυμένο σε θερμό νερό).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μόνο ο περιδοτίτης του Ομάν απορροφά με φυσικό τρόπο 10.000 - 100.000 τόνους άνθρακα ετησίως. Αν η διαδικασία ενισχυθεί τεχνητά, οι βράχοι του Ομάν θα μπορούσαν να απορροφούν ετησίως μέχρι και 4 δισ. τόνους ατμοσφαιρικού διοξειδίου.

Ο περιδοτίτης είναι το πιο κοινό πέτρωμα στο μανδύα της Γης, το στρώμα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον επιφανειακό φλοιό (αρχίζει σε βάθος 20 χλμ περίπου). Συχνά όμως το πέτρωμα ανεβαίνει μέχρι την επιφάνεια λόγω γεωλογικών ανακατατάξεω.

Περιδοτίτης υπάρχει και στα νησιά Παπούα Νέα Γουινέα και Καληδονία του Ειρηνικού ωκεανού, κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής και της δυτικής Ελλάδας, καθώς και στην Καλιφόρνια σε μικρότερες ποσότητες. 

Οι επιστήμονες του Κολούμπια έχουν ήδη αποκτήσει μια αρχική πατέντα για την τεχνική τους, αλλά παραδέχτηκαν ότι χρειάζεται πολλή περισσότερη έρευνα πριν η τεχνολογία τους χρησιμοποιηθεί στην πράξη.

Πάντως θεωρούν ότι η απορρόφηση διοξειδίου από τους βράχους είναι ασφαλέστερη και φθηνότερη μέθοδος από άλλες τεχνολογίες κατακράτησης του άνθρακα, τουλάχιστον όσον αφορά τις χώρες εκείνες που διαθέτουν ή βρίσκονται κοντά σε τέτοια πετρώματα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια μελετούν επίσης ένα άλλο πέτρωμα στην Ισλανδία, τον ηφαιστειακό βασάλτη, που επίσης δείχνει πολλά υποσχόμενος για απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα. Οι σχετικές δοκιμές θα αρχίσουν την άνοιξη του 2009, σε συνεργασία με την Reykjavik Energy και τα πανεπιστήμια της Ισλανδίας και της Τουλούζης.


Τον αράπη κι' αν τον πλύνεις το σαπούνι σου χαλάς

Ευτυχώς (;) που υπάρχει και αυτό το βήμα της ΕΕ, από το οποίο καμιά φορά εκφέρεται και κάποια αλήθεια.

ΣΓΣ

Flash.gr - Κόσμος- Ελάχιστη πρόοδος της Άγκυρας προς την Ε.Ε

http://world.flash.gr/cosmosl/2008/11/5/39706id/

Αν και έλαιο ... δεν βοήθησε


Για μια ακόμα φορά διαπιστώνεται ότι το κράτος  απουσιάζει ή κατά μια πιο ήπια εκδοχή, τους δημόσιους λειτουργούς του διέπει αβελτηρία, κατά συρροή και εξακολούθηση.

Εκτιμώ ότι εφόσον υπήρχε η προϋπόθεση τα τιμολόγια να συνοδεύονται από τα αναγκαία και ικανά πιστοποιητικά των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων, και εν προκειμένω του Γενικού Χημείου του κράτους της Ουκρανίας, τότε ο κολασμός θα ήταν άμεσος και σε κρατικό επίπεδο, εφόσον πράγματι το ηλιέλαιο ήταν νοθευμένο.

Είναι τόσο δύσκολο να υιοθετηθεί μια τέτοια υποχρεωτική διαδικασία από την ΕΕ; Ή αυτό θα εμποδίσει τη διακίνηση νοθευμένων ή επικίνδυνων προϊόντων, όπως αυτό συνεχώς συμβαίνει με τα εκ Κίνας προϊόντα;

ΣΓΣ

 

Νέο σκάνδαλο με το ουκρανικό ηλιέλαιο

Παραφινέλαιο σε ηλιέλαια με την εμπορική επωνυμία «ΚΟΡΕ SΑΝΟLΑ» σε συσκευασίες του ενός λίτρου βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ. Στις 20 Μαϊου στην εταιρεία «ΚΟΡΕ ΑΕ» είχαν βρεθεί 25,5 τόνοι του ουκρανικού ηλιελαίου

 

Σκάνδαλο με το ουκρανικό ηλιέλαιο, το οποίο πέντε μήνες μετά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης του ΕΦΕΤ περί δέσμευσης και κατάσχεσης όλων των επίμαχων παρτίδων που είχαν επιμολυνθεί με ορυκτέλαιο, βρέθηκε τελικά να κυκλοφορεί στην αγορά...

Χθες ο ΕΦΕΤ με λειψή ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι «διαπίστωσε την ύπαρξη παραφινελαίου σε ηλιέλαια. Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία ΚΟΡΕ SANOLA Ηλιέλαιο σε συσκευασίες του ενός λίτρου με αριθμό παρτίδας LA220408 1 01 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 23.09.2009.

Ως παραγωγός εταιρεία αναφέρεται η ΚΟΡΕ Α.Ε. (Αιγαία 64, θέση Κόντι, Κορωπί), ενώ διακινήθηκε από υποκατάστημα της επιχείρησης ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ».

Στην ανακοίνωση, όμως, δεν αναφέρονται πόσες ποσότητες είναι αυτές, αν είναι ουκρανικής προέλευσης, πότε βρέθηκαν, πότε έγινε η δειγματοληψία καθώς και πότε βγήκαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων.

Πηγές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης - καθώς ο πρόεδρος του Φορέα Α. Ζαμπέλας και ο αντιπρόεδρος Σπ. Ραμαντάνης ήταν χθες άφαντοι - επιβεβαιώνουν την ουκρανική προέλευσή του και μάλιστα πρόκειται για επιμολυσμένες παρτίδες οι οποίες είχαν εισαχθεί στη χώρα μας. Μάλιστα στις 20 Μαΐου ο ίδιος ο κ. Ζαμπέλας είχε κάνει γνωστό ότι βρέθηκαν στην εταιρεία «ΚΟΡΕ» 25,5 τόνοι ουκρανικού ηλιελαίου πιθανόν επιμολυσμένη με ορυκτέλαιο.

Ανακοίνωση

Ο ΕΦΕΤ σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση ζήτησε από τις επιχειρήσεις την άμεση ανάκληση και απόσυρση της επίμαχης παρτίδας, ενώ για το θέμα ενημερώθηκαν και έδωσαν εντολές για δημοσιοποίηση του γεγονότος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος και ο γεν. γραμματέας Καταναλωτή, Γ. Οικονόμου, αλλά και για την επιβολή κυρώσεων σε όποια από τις δύο επιχειρήσεις έχει την ευθύνη για τη διακίνηση του προϊόντος, το οποίο έπρεπε να έχει καταστραφεί πριν από πέντε μήνες.

Με ανακοίνωσή της και η αλυσίδα «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ» καλεί τους καταναλωτές να επιστρέψουν το προϊόν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ποσότητες που διακινήθηκαν ανέρχονται σε τουλάχιστον 300 λίτρα. Τα 110 λίτρα ήταν εκείνα που μαζεύτηκαν από τα ράφια των καταστημάτων της αλυσίδας και γύρω στα 200 είναι εκείνα που πουλήθηκαν. Παραμένει, όμως, άγνωστο αν επίμαχες ποσότητες υπάρχουν και στις εγκαταστάσεις της παραγωγού εταιρείας «ΚΟΡΕ».

Ο εντοπισμός των ποσοτήτων αυτών, παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του Φορέα Α. Ζαμπέλα στις 11 Ιουνίου ότι «όλες οι παρτίδες ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης οι επιμολυσμένες με ορυκτέλαιο έχουν δεσμευτεί και είναι σε διαδικασία κατάσχεσης και καταστροφής», προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την ευθύνη που βαραίνει τον πρόεδρο για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΦΕΤ αλλά κυρίως για την ασφάλεια των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά:

1. Εποπτεύθηκαν οι διαδικασίες κατάσχεσης και καταστροφής από τον ΕΦΕΤ και τις υπόλοιπες ελεγκτικές αρχές;

2. Τόσο η συγκεκριμένη ποσότητα που βρέθηκε χθες, όσο και οι υπόλοιπες παρτίδες -οι υποτιθέμενες καθαρές- που επανατοποθετήθηκαν στην αγορά ελέγχθηκαν αν συνοδεύονται από πιστοποιητικό χημικής ανάλυσης του Γενικού Χημείου του Κράτους;

3. Πόσο επαρκείς είναι οι έλεγχοι από τη στιγμή που πέντε μήνες μετά κυκλοφορούν ανενόχλητα παρτίδες επιμολυσμένες με ορυκτέλαιο;

4. Γιατί δεν επιβλήθηκαν από τη διοίκηση του Φορέα πέντε μήνες μετά κυρώσεις στις εταιρείες που διακίνησαν το ουκρανικό ηλιέλαιο;

5. Γιατί η διοίκηση του ΕΦΕΤ δεν βγήκε να ενημερώσει χθες τους δημοσιογράφους;

 

Χρήστος Κολώνας

ckolonas@pegasus.gr

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Ενεργειακκό ... συνέχεια

ΔΕΗ: Επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008 07:00

Μιχάλης Καϊταντζίδης, 

URL: http://beta.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1587757

Μονάδες ανανεώσιμων πηγών, ισχύος περίπου 50 μεγαβάτ, θα προστεθούν στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, κατά τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλος της εταιρείας, Αναστάσιο Γκαρή, ο οποίος παρουσίασε τις προοπτικές της εταιρείας, οι επενδύσεις που προγραμματίζει φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ για την επόμενη 6ετία. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατηγικός στόχος της εταιρείας να κατακτήσει μερίδιο 20% της αγοράς, παραμένει εφικτός, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Τάκης Αθανασόπουλος, η ενίσχυση της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για τη μητρική ΔΕΗ, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ο πιο προκλητικός στόχος και το πιο δυνατό της όχημα για τη μετάβαση στη ΔΕΗ του Μέλλοντος και στην Πράσινη Ενέργεια.

Ενα από τα σημαντικότερα έργα που προωθεί η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», αφορά στη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη. Ηδη η εταιρεία έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο προκήρυξης των 2 διαγωνισμών, η οποία αφορά τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκων σταθμών ισχύος 11 MW και 39 ΜW αντιστοίχως. Οπως δε τόνισε ο κ. Γκαρής, ο ανάδοχος αναμένεται να επιλεγεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2009.

Σήμερα η ΔΕΗ έχει σε λειτουργία μονάδες ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος 105 μεγαβάτ. Επίσης, κατασκευάζει μονάδες συνολικής ισχύος 90 μεγαβάτ, ενώ σε περισσότερο αρχικές φάσεις βρίσκονται επενδύσεις συνολικής ισχύος 500 μεγαβάτ. 

Πάντως ο κ. Γκαρής επεσήμανε τις δυσκολίες που προκύπτουν στην υλοποίηση των επενδύσεων αυτών, εξαιτίας των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων της έλλειψης ακριβούς χωροταξικού σχεδιασμού και των ελλείψεων σε δίκτυα. 

Οπως δε τόνισε, με το ισχύον πλαίσιο, όλες οι αιτήσεις, ασχέτως του μεγέθους της επένδυσης, αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δηλαδή μία αίτηση για μονάδα των 100 μεγαβάτ, θα πρέπει να αναμένει τη σειρά προτεραιότητας για να εξεταστεί, έστω και αν όλες οι προηγούμενες αιτήσεις, αφορούν επενδύσεις του 1 μεγαβάτ. Αυτό το καθεστώς θα πρέπει να τροποποιηθεί τόνισε ο ίδιος, αν θέλουμε να δούμε να προχωρούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές.

Χωρίς στρατηγικό επενδυτή

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αθανασόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες». Οπως δε είπε, η εταιρεία προχωρά σε συνεργασίες με άλλες εταιρείες, (EdF, S&B και άλλες) κατά περίπτωση και για συγκεκριμένα έργα. Οσο για τη συνεργασία με τη γερμανική RWE στις ανανεώσιμες πηγές, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.

Τέλος στα έργα που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν από την εταιρεία το διάστημα 2007- 08, περιλαμβάνονται: Μικροί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί Βορεινού, ισχύος 4,1 MW, Ελεούσας, ισχύος 6,6 MW, Γιτάνης, ισχύος 4,2 MW, Αγίας Βαρβάρας, ισχύος 0,9 MW και Σμοκόβου, ισχύος 10,4 MW. Αιολικό Πάρκο Ξηρολίμνης ΙΙΙ, ισχύος 3,0 MW.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ 

Μήπως γι' αυτό διώξαμε τον Ισπανό επενδυτή;

ΣΓΣ

Εξαγορά της Dong Energy από τον Ομιλο Μυτιληναίου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008 07:00

URL: http://beta.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1587750

Ολοκληρώθηκε από τον όμιλο Μυτιληναίου αντί του ποσού των 27,386 εκατ. ευρώ η εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Dong Energy AS στην Ελλάδα με την υπογραφή συμφωνητικού πώλησης και μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών των αιολικών εταιρειών Energy E2 Αιολική Α.Ε. και Energy E2 Αιολικά Πάρκα Καρυστίας ΑΕ (πρώην Energy E2 Αιολικά Πάρκα Καρυστίας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ).

Τα νέα αιολικά πάρκα του Ομίλου Μυτιληναίου, από την εξαγορά της Dong Energy AS, θα εισφερθούν στην Endesa Hellas, στο πλαίσιο της εκεί συγκέντρωσης όλων των ενεργειακών assets του ομίλου.

Η εξαγορά αυτή πραγματοποιήθηκε από την 100% θυγατρική της Μυτιληναίος, Μοβάλ γενική εμπορική βιομηχανική μεταλλευτική ΑΕ. Το τίμημα της εξαγοράς αφενός για το 100% των μετοχών της Energy E2 Αιολική Α.Ε. ανήλθε στο ποσό των 13.186.350 ευρώ και αφετέρου για το 100% των μετοχών της Energy E2 Αιολικά Πάρκα Καρυστίας ΑΕ ανήλθε στο ποσό των 14.200.180 ευρώ. 

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης όλων των ενεργειακών assets του ομίλου στην Endesa Hellas, κοινή εταιρεία με την ισπανική Endesa, και τα ανωτέρω πάρκα θα εισφερθούν στο υπάρχον σχήμα του τομέα ενέργειας.

Εκτιμήσεις για το εννεάμηνο 2008

Εν τω μεταξύ με θετικά σχόλια παρά την κάμψη της κερδοφορίας υποδέχτηκαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα του ομίλου για το εννεάμηνο του 2008, αναφέροντας ως αιτίες επηρεασμού των αποτελεσμάτων την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, τα υψηλό κόστος καυσίμων και τις δραστηριότητες εξόρυξης και μετάλλου που, όπως αναφέρουν, «επηρέασαν τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του ομίλου Μυτιληναίου». 

Οι αναλυτές μάλιστα εκφράζουν και αισιοδοξία δεδομένης της πορείας και των επιδόσεων, αλλά και των προοπτικών της Μέτκα και του τομέα ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, στο αδύναμο δολάριο και στις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδει η EFG Eurobank Sec. την εικόνα του εννεαμήνου και αναμένει βελτίωση το τέταρτο τρίμηνο του έτους λόγω του χαμηλότερου κόστους καυσίμων και των μεταφορικών, του ισχυρότερου δολαρίου και της πορείας της Μέτκα.

Αναμενόμενα τα χαρακτηρίζει και η Alpha Finance, τονίζοντας, πάντως, την αισιοδοξία της για το 2009 και το 2010 λόγω ισχυροποίησης του δολαρίου, προοπτικών της Μέτκα και τιμών πετρελαίου, ενώ στις δραστηριότητες εξόρυξης και μετάλλου, στην καθυστέρηση της λειτουργίας της μονάδας συμπαραγωγής και στην κακή απόδοση της ΕΛΒΟ αποδίδει η Marfin Analysis τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, αν και τα χαρακτηρίζει ανώτερα των προσδοκιών της.

Αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του ομίλου η HSBC, αποδίδοντας την εξέλιξη στη δραστηριότητα μετάλλου και εξόρυξης η οποία επηρέασε παρά την επίδοση της Μέτκα, ενώ η National - P&K θεωρεί ότι τα μεγέθη της Μέτκα ήταν ισχυρά. 

Όρνια & αυτόχειρες ή Σκύλα και Χάρυβδης;

Έλαβα το ακόλουθο μήνυμα από τον ΠαπαΗλία και το αναδημοσιεύω χωρίς σχόλια.

Τα λέει όλα. Η πολιτική γελοιογραφία που είχα δημοσιεύσει προ ημερών, επί του προκειμένου, είναι εξίσου δυνατή

Και στη φτώχια που μας δέρνει τα πολλά λόγια θα μας δώσουν κι’ άλλη φτώχια.

ΣΓΣ

Όρνια και αυτόχειρες…

Θα έχετε δει ή ακούσει- πιστεύω-για τη φωτογραφία με το ετοιμοθάνατο κοριτσάκι του Σουδάν, που προσπαθεί να φτάσει μέχρι το χώρο του επισιτισμού. Για να διεκδικήσει κάποια ψίχουλα απ' την τροφή και μια κάποια παράταση για τη ζωή του.

Αλλά που-φευ- δεν μπορεί. Γιατί η πείνα του έχει «κόψει» τα πόδια. Αλλά και κανένας δεν του δίνει την παραμικρή σημασία. Εκτός από το όρνιο, που περιμένει την ολοκληρωτική κατάρρευσή του. Ή και που μπορεί να φοβάται απλά την παρουσία του φωτογράφου, που αποθανατίζει τη σκηνή.

Βάλτε, αν θέλετε, στη θέση του όρνιου την όποια τραπεζική μαφία. Ωσάν αυτές, και αυτούς, που προκάλεσαν την τελευταία οικονομική κρίση. 'Η αυτούς, που τώρα δα σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό του λαού. Για να εξασφαλίσουν και επαυξήσουν τα υπερκέρδη τους. Ή τους πετρελαιάδες. Που ενώ η τιμή του πετρελαίου κατρακυλάει αυτοί επιμένουν στη ληστρική τους ακρίβεια. Ή τους άλλους λήσταρχους των σούπερ-μάρκετς. Ή τους εκπροσώπους της οποιασδήποτε ντόπιας ή διεθνούς εξουσίας. Που με τους άδικους και απάνθρωπους νόμους τους είναι αλληλέγγυοι και διαπλεκόμενοι με τα όρνια…

Και απέναντι-στη θέση του παιδιού- βάλτε τον απλό πολίτη. Που του αρπάζουν το σπιτάκι του για εξακόσια ευρώ. Εν ονόματι του νόμου. ΄Η που τον ληστεύουν καθημερινά με την αισχροκέρδεια. Στον όνομα της ελεύθερης αγοράς. Ή τα εκατομμύρια των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών, που θυσιάζονται στο Μολώχ του Μαμωνά. Και έχετε την ακτινογραφία της ντόπιας και διεθνούς αλητείας αφενός και αφετέρου της ανθρώπινης τραγωδίας σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια.

Κι εμείς απέναντι σ' αυτή τη ληστρική αρπακτικότητα τι κάνουμε; Υπερασπιζόμαστε μήπως τα θύματα αυτού του παραλογισμού; Και σε τελική ανάλυση τον ίδιο τον εαυτό μας. Όχι! Κι ούτε καν σαν το φωτογράφο μένουμε ουδέτεροι. Αντίθετα μάλιστα. Είμαστε με την πλευρά των ανθρωποφάγων όρνιων! Αφού χειροκροτούμε και ψηφίζουμε τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του οικονομικού κανιβαλισμού….

Που, σε τελική ανάλυση σημαίνει ότι δεν κάνουμε τίποτε άλλο, παρά ν' αυτοκτονούμε. Όχι βέβαια άμεσα, όπως ο φωτογράφος, ύστερα απ' την αφόρητη κρίση συνειδήσεως. Αλλά έμμεσα. Γιατί αυτός, που σκοτώνει μέσα του την ανθρωπιά δεν κάνει τίποτε άλλο παρά ουσιαστικά ν' αυτοκτονεί…