Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πόλεμος ΗΠΑ και Γερμανίας με υποβαθμίσεις

ΧΤΥΠΗΜΑ MOODY’S
Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» για τη λιτότητα που μαίνεται μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ σηματοδοτεί η υποβάθμιση της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας από τη Moody's.
Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας το προηγούμενο διάστημα κορυφώθηκε με τη δημόσια διαμάχη Σόιμπλε - Λιου για την πολιτική λιτότητας στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ
Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας το προηγούμενο διάστημα κορυφώθηκε με τη δημόσια διαμάχη Σόιμπλε - Λιου για την πολιτική λιτότητας στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ
Μια υποβάθμιση που προκαλεί έντονη ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση της «κόντρας», με άγνωστες συνέπειες στο παγκόσμιο οικονομικοπολιτικό σκηνικό.
Οι προστριβές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη γερμανική κυβέρνηση το αμέσως προηγούμενο διάστημα, που είχαν ως αποκορύφωμα τη δημόσια διαμάχη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου για την πολιτική λιτότητας στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, συνεχίστηκαν και τις αμέσως επόμενες ημέρες με εκατέρωθεν δηλώσεις.
Ο Λιου είχε ζητήσει από τη Γερμανία να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για την επίλυση της οικονομικής κρίσης, δίνοντας περισσότερο χρόνο για την προσαρμογή των χωρών που είναι σε πρόγραμμα, για να εισπράξει την απάντηση από τον Σόιμπλε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν μαθήματα από την Ευρωζώνη για τη μείωση χρέους.
Πόλεμος ΗΠΑ και Γερμανίας με υποβαθμίσεις
Το γεγονός ότι η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση της Commerzbank σε Baa1 από Α3- και της Hypotheken-bank Frankfurt σε Baa3/P-3 από Baa2/P-2 ασκεί εντονότατες πιέσεις στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η υποβάθμιση οφείλεται στην αδυναμία των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Commerzbank καθώς και στα ισχνά οικονομικά της αποτελέσματα το περασμένο έτος.
Στη γερμανική πρωτεύουσα, όμως, η κίνηση αυτή του οίκου αξιολόγησης ερμηνεύεται από πολλούς ως ανοιχτή πρόκληση από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.
Στις φωνές που ζητούν πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική προστέθηκε και ο Μπιλ Γκρος της Pimco, που είπε ότι «σχεδόν όλη η Ευρώπη κάνει λάθος, γιατί πιστεύει ότι η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική λιτότητα είναι ο τρόπος για να δημιουργηθεί πραγματική ανάπτυξη. Δεν είναι. Χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα».

«Η Ευρώπη κάνει λάθος»
Η Ανγκελα Μέρκελ επέμεινε και υπερασπίστηκε τη σκληρή πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη, ωστόσο οι επιπτώσεις των αμερικανικών πιέσεων, τη στιγμή που η Γερμανία κινδυνεύει να απομονωθεί πλήρως στο εσωτερικό της Ευρώπης, βαρύνουν τις επόμενες κινήσεις του Βερολίνου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, κάνοντας τη... χάρη στην Ουάσιγκτον, μίλησε για «ισοσκελισμό προϋπολογισμών» αντί για λιτότητα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα. Αντίστοιχα διαλλακτικός εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ, ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα περικοπών στους προϋπολογισμούς πρέπει να προσφέρουν περιθώρια ελαστικότητας.
«Οι κανόνες που καθορίζουν το πώς αποκλιμακώνουν τα 17 μέλη της Ευρωζώνης τα ελλείμματα δεν είναι απόλυτοι και πρέπει να προσαρμόζονται στο εναλλασσόμενο οικονομικό περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά ο Κάμπετερ, προσθέτοντας ότι «οι κανόνες δεν είναι άκαμπτοι».
«Αντίθετα μας λένε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στον δρόμο της σταθεροποίησης. Στον στόχο τους είναι πάρα πολύ αυστηροί, όμως σίγουρα αποτελούν αντίδραση στα εξωγενή σοκ», παραδέχτηκε ο υφυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις από τη σκληρή γραμμή της, ακολουθώντας τη γνωστή της τακτική: πρώτα εμφανίζεται αμετακίνητη από τις θέσεις της, στη συνέχεια διαρρέει το ενδεχόμενο κάποιας υποχώρησης και μετά, ανάλογα με τις αντιδράσεις, αποφασίζει ποια τακτική θα υιοθετήσει.
Απρόσμενος σύμμαχος της Γερμανίας εμφανίστηκε, πάντως, χθες το ΔΝΤ, το οποίο έχει επικρίνει τόσο την πολιτική της Μέρκελ όσο και της ΕΚΤ, ζητώντας περισσότερο χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωσε ότι η γερμανική δημοσιονομική πολιτική είναι «σε γενικές γραμμές η κατάλληλη, ενώ οι Αμερικανοί κάνουν υπερβολικά πολλά», ενώ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο «θα έπρεπε να ακολουθήσει την ανακοινωθείσα πολιτική της σταθεροποίησης και ανάπτυξης».
Ο Μπλανσάρ κατέληξε ότι «η Γερμανία δεν κάνει οικονομίες» και ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα θα αυξηθεί ελαφρώς φέτος. Οσον αφορά, ωστόσο, το αν τα κράτη πρέπει να κάνουν πάση θυσία οικονομία, ο Μπλανσάρ διευκρίνισε ότι πρέπει να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά, αλλά πρέπει να αποφασίζεται για κάθε χώρα χωριστά ποιος ρυθμός σταθεροποίησης είναι ο κατάλληλος για εκείνη.
Οσο για την κριτική που έχει δεχτεί η ΕΚΤ, ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, διεμήνυσε για άλλη μια φορά ότι η «ΕΚΤ δεν αποτελεί σκιώδη κυβέρνηση» και ο ρόλος της δεν είναι να υποκαθιστά τις κυβερνήσεις.Προεδρικών Διαταγμάτων.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

«Οικονομικό ΝΑΤΟ»: η λύση στην αμερικανική κρίση εις βάρος της Ευρώπης

Ἀναρτήθηκε στὸ ἀπὸ τὸν/τὴν
Συνέντευξη Τύπου των John Kerry και Guido Westerwelle, Βερολίνο, 26 Φεβρουαρίου 2013.

Η σημειολογία μιλάει από μόνη της. Oι πρώτες επαφές του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, δεν είχαν σχέση ούτε με την σημαντική κίνηση της μεταφοράς βάσεων και ενόπλων δυνάμεων στην Άπω Ανατολή, ούτε με τα σχέδια κατακερματισμού και αλλαγής συνόρων στη Μέση Ανατολή. Αφορούσαν στη δημιουργία ενός «οικονομικού ΝΑΤΟ», γεγονός που, όλως παραδόξως για μερικούς, δεν έδειξε να ανησυχεί στο ελάχιστο τους Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ. Και όμως, εάν το σχέδιο αυτό εφαρμοστεί άμεσα, θα δώσει μεν λύση στο οξύ πρόβλημα της οικονομικής κρίσης των ΗΠΑ, αλλά εις βάρος των χωρών της Ευρώπης.


Του Thierry Meyssan 
21 Απριλίου 2013 

Στα πλαίσια της τελετής ανάληψης της προεδρίας του (και το καθιερωμένο «Διάγγελμα προς το Έθνος») στις 12 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Obama ανακοίνωσε μονομερώς την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια Διατλαντική Oικονομική Ένωση ΗΠΑ – ΕΕ. Λίγες ώρες αργότερα, η εξαγγελία αυτή, που άφησε αρκετούς πολίτες εμβρόντητους, επιβεβαιώθηκε με κοινή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Herman van Rompuy, και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso.
To εγχείρημα της δημιουργίας μιας «διατλαντικής εμπορικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών» εγκαινιάστηκε επίσημα το 1992, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για τη Βορειοαμερικανική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA). Μετά από μια διαδικασία ανάπτυξης, η Ουάσιγκτονθέλησε να επεκτείνει αυτή την περιοχή, ώστενα συμπεριλάβει και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, εκείνη τη χρονική στιγμή, δεν ήταν λίγες οι φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες εναντιώθηκαν στο εγχείρημα της σύντηξης ΗΠΑ και ΕΕ, προβάλλοντας την άποψη ότι καλό θα ήταν να αναβληθεί έως την ίδρυση και την ισχυροποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Υπήρχε ο φόβος ότι τα δύο αυτά εγχειρήματα, αν προχωρήσουν συγχρόνως, αντί να ενισχύσει το ένα το άλλο, ίσως να αλληλοσυγκρουστούν.
Η δημιουργία μιας διατλαντικής αγοράς συνιστά μόνο ένα μέρος ενός μεγαλύτερου εγχειρήματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία μιας πραγματικής κυβέρνησης αλλά και ενός υπερ-θεσμικού Διατλαντικού Οικονομικού Συμβουλίου, ενός Διατλαντικού Συμβουλίου Χάραξης Πολιτικήςκαι ενός Διατλαντικού Κοινοβουλευτικού Σώματος. Αυτοί οι τρεις φορείς έχουν δημιουργηθεί ήδηκαι βρίσκονται σε «εμβρυϊκή» μορφή, ενώ γύρω από το θέμα τηρείται άκρα μυστικότητα. 
Η αρχιτεκτονική δομή των φορέων αυτών βασίζεται σε ένα πολύ παλαιότερο σχέδιο δημιουργίας ενός μεγάλου καπιταλιστικού μπλοκ, το οποίο θα αποτελούνταν από όλα τα κράτη και θα τελούσε υπό αγγλοαμερικανική επιρροή. Στοιχεία αυτού του σχεδίου βρίσκει κανείς στις μυστικές ρήτρες του Σχεδίου Μάρσαλ και ιδιαίτερα στο Άρθρο 2 της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου(ΝΑΤΟ). Γι ‘αυτό δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, από τους ίδιους τους εμπνευστές του σημερινού εγχειρήματος δεν γίνεται καμία διάκριση, αλλά αντίθετα ταυτίζονται οι όροι «Διατλαντική Ένωση» και «Οικονομικό ΝΑΤΟ». Από την άποψη αυτή, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, από την πλευρά των ΗΠΑ, το σχέδιο αυτό δεν τελεί υπό την επιτήρηση του Υπουργείου Εμπορίου, αλλά από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. 
Για να αντιληφθούμε τον τρόπο λειτουργίας της «Διατλαντικής Ένωσης», αρκεί να παρατηρήσουμε πώς επιλύθηκαν κάποιες διαφωνίες που αφορούσαν στην παρακολούθηση και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων. Οι Ευρωπαίοι έχουν συγκριτικά πιο απαιτητικές προδιαγραφές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ η αμερικανική γραφειοκρατία έχει την ευχέρεια να κάνει ό,τι θέλει στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Μετά από μερικές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ τους, βλέπουμε τους Ευρωπαίους να έχουν υποχωρήσει, ενώ οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει με το «έτσι θέλω» το μη αμφισβητήσιμο μοντέλο τους: οι Αμερικανοί είναι σε θέση να αντιγράφουν ευρωπαϊκά δεδομένα, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των ΗΠΑ.
Όσον αφορά στα οικονομικά θέματα, σκοπός είναι να καταργηθούν τα δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια, δηλαδή τα τοπικά πρότυπα που καθιστούν αδύνατη την εισαγωγή ορισμένων ειδών. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να συνεχιστεί, αθόρυβα και χωρίς αντίσταση, η εξαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ευρώπη, αλλά και η εξαγωγή πουλερικών στα οποία βρίσκει κανείς ίχνη χλωρίου, και βοδινού κρέατος με ορμόνες. Θέλει, παράλληλα, όπως ήδη επισημάναμε, να συνεχίσει ανενόχλητη να αντλεί δεδομένα από το Facebook και το Google κλπ. χωρίς να εμποδίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία διέπει την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Σε αυτή τη μακροπρόθεσμη στρατηγική συμπεριλαμβάνονται και μεσοπρόθεσμες τακτικές.Στο διάστημα 2009-2010, ο Barack Obama είχε δώσει εντολή να συσταθεί η Επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων υπό την προεδρία της Christina Romer, οικονομολόγου και ιστορικού στο πανεπιστήμιο Berkeley. Η συγκεκριμένη ακαδημαϊκός και ειδικός στην ιστορία της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, είχε αναπτύξει την ιδέα ότι η μόνη λύση στην τρέχουσα κρίση που μαστίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήτανμια διαδικασία μετατόπισης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς την Wall Street. Για το σκοπό αυτό, η Ουάσιγκτον, αφού κήρυξε τον πόλεμο εναντίον όλων των μη αγγλοαμερικανικών «φορολογικών παράδεισων», στη συνέχεια άρχισε να «παίζει» με το ευρώ. Αυτό, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα, οι καπιταλιστές που αναζητούσαν την σταθερότητα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη μεταφορά των χρημάτων τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα, όμως, αυτά τα ζητήματα θα λυθούν με την δημιουργία του «Οικονομικού ΝΑΤΟ». Οι ΗΠΑ θα σώσουν την οικονομία τους με την προσέλκυση ευρωπαϊκών κεφαλαίων, και όλα αυτά εις βάρος των Ευρωπαίων. 
Πέρα από την άνιση φύση του εγχειρήματος αυτού και την παγίδα που αντιπροσωπεύει στο άμεσο μέλλον, το πιο σημαντικό είναι ότι τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πραγματικότητα αποκλίνουν. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκ παραδόσεως ναυτικές δυνάμεις που έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και ενδιαφέρον γύρω από το διατλαντικό εμπόριο. Αυτό αποτυπώνονταν ως κύριος στόχος τους ήδη στο Ατλαντικό Σύμφωνο που υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


Σε αντίθεση, οι ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Βρετανίας έχουν κοινά συμφέροντα με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Αν εξακολουθήσουν να υπακούν στις προσταγές της Ουάσιγκτον, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Βρυξέλλες θα υποσκάψουν τα συμφέροντα των χωρών οι οποίες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Κίνδυνος ντόμινο σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Ἀναρτήθηκε στὸ ἀπὸ τὸν/τὴν
Μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα. Συγκρούσεις στους G-20. Κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης βλέπει η Deutsche Bank
 Σκηνικό υπόκωφων εκρήξεων και παρασκηνιακών συγκρούσεων διαμορφώνεται μετά την αμφιλεγόμενη διάσωση της Κύπρου. Εντάσεις και αντιπαραθέσεις που είχαν διαφανεί τόσο στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο όσο και στις σχέσεις ΔΝΤ-ΕΚΤ και Βρυξελλών, βρήκαν διέξοδο στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G-20 στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα, στην Ελλάδα η κυβέρνηση φαίνεται ότι οδηγείται σε σύγκρουση με κορυφαία επιχειρηματικά συμφέροντα επί των αποκρατικοποιήσεων, ενώ οι εξελίξεις στο εσωτερικό δείχνουν ότι το «καζάνι» της συγκυβέρνησης βράζει… Η σύνθεση των γεγονότων αποκαλύπτει μια βραδυφλεγή πολιτική βόμβα που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.
Οι δηλώσεις Σόιμπλε για διασώσεις τραπεζών στην Ευρωζώνη στα πρότυπα της Κύπρου, η δυσφορία της Ουάσινγκτον και του ΔΝΤ για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης από τη Γερμανία σκιαγραφούν μια συγκρουσιακή εικόνα. Παράλληλα αν συνυπολογιστούν οι παραινέσεις Σόιμπλε σε Ντράγκι για νομισματικό περιορισμό και η αποκαθήλωση του δόγματος των θεωρητικών της λιτότητας, συνθέτουν ένα ευμετάβλητο σκηνικό.
Στην Ελλάδα η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιδείξει πολιτική βούληση στις αποκρατικοποιήσεις, με στόχο να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια φαίνεται ότι προσκρούει σε μεγάλα επιχειρηματικά και θεσμικά εμπόδια.  Εντάσεις υποβόσκουν και στο θέμα των απολύσεων ΔΥ καθώς και στη διαχείριση του κρατικού μηχανισμού, σημείο που προσκρούουν και οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση του Δημοσίου.
Παράλληλα το σκληρό πόκερ για την πολιτική κυριαρχία που παίζεται τόσο μεταξύ της τριμερούς κυβέρνησης, όσο και στην αντιπολίτευση δημιουργεί αίσθηση αναβρασμού στο πολιτικό σκηνικό. Κάτω από αυτό το πρίσμα αρκετοί πολιτικοί αναλυτές φοβούνται ότι ο αντίκτυπος που θα έχουν μικρές και περιφερειακές εκρήξεις μπορεί να πολλαπλασιαστεί οδηγώντας σε αποσταθεροποίηση.
Ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζει και η Ιταλία, όπου η επανεκλογή Ναπολιτάνο “αγόρασε” πολιτικό χρόνο για τη χώρα αλλά οι αντιξοότητες και τα εμπόδια φαίνονται ανυπέρβλητα ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα προκύψει.
Deutsche Bank και Μπαρόζο
Δεν είναι λίγοι αυτοί που νιώθουν την ένταση στην ατμόσφαιρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, διακρίνοντας κίνδυνο αλυσιδωτών εκρήξεων στην Ευρωζώνη, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποτροπή της κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και έκθεση της Deutsche Bank η οποία αναδεικνύει ως κορυφαίο πρόβλημα την ανεργία, αιτία η οποία έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις κυβερνήσεις που αποτυγχάνουν να την αντιμετωπίσουν.
«Αυτό που ξεκίνησε ως τυπική κυκλική ψήφος απόρριψης των κυβερνήσεων σε περίοδο ύφεσης φαίνεται πως κινδυνεύει να γίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο, εάν η αιτία της κρίσης -που είναι κυρίως η ανεργία- διατηρηθεί. Και, βεβαίως, οι οιωνοί αναφορικά με την ανεργία δεν είναι καλοί», αναφέρει η Deutsche Bank. Στην έκθεση τα ποσοστά της ανεργίας νέων στην περιφέρεια χαρακτηρίζονται μη αποδεκτά.
«Ο χρόνος μετράει αντίστροφα στην Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η κρίση, η ανεργία ακόμη δεν έχει κορυφωθεί», αναφέρει η Deutsche Bank. Οι αναλυτές της επισημαίνουν ότι από το 2008, έχουν αλλάξει όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, εκτός από τρεις: της Γερμανίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου. «Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη» επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Από την πλευρά ο πρόεδρος της Κομισιόν, επιχειρώντας να ανασκευάσει το ρημαγμένο γόητρο του κράτους των Βρυξελλών αποδίδει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τη διαρκή λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση.
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να εξηγήσουν στον λαό γιατί δεν σεβάστηκαν τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα την άνοδο της ανεργίας στην Ελλάδα, διαμήνυσε από το βήμα εκδήλωσης think tank στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η ανεργία στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχές της χώρας δεν σεβάστηκαν τις Συνθήκες. Να το εξηγήσουν αυτό στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πραγματικός κίνδυνος του κατακερματισμού της ευρωζώνης προέρχεται από το να αγνοούμε τις ανησυχίες των πολιτών, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, από το βήμα του συνεδρίου.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε το γεγονός ότι η απειλή της πόλωσης αποτελεί αληθινή δοκιμασία για την ευρωζώνη.
«Η οικονομική κρίση έχει τονίσει τις αδυναμίες και αντιφάσεις στον θεσμικό σχεδιασμό μας και από τότε, βήμα προς βήμα, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων», τόνισε ο Μπαρόσο.

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ. «Να προετοιμάζονται τα κράτη της Ευρωζώνης να παραδώσουν εθνική κυριαρχία»



23/4/13
http://www.ikypros.com/assets/image/imageoriginal/Angela-Merkel17.jpg
Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμα να παραδώσουν την κυριαρχία τους, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου της Sueddeutsche Zeitung Στέφαν Κορνέλιους «Η Καγκελάριος και ο κόσμος της», από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. «Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να προετοιμάζονται να παραχωρήσουν τον εθνικό τους έλεγχο γύρω από συγκεκριμένα θέματα προς όφελος μηχανισμών της ΕΕ, εάν θέλουν πραγματικά να ξεπεράσουν την κρίση και να προσελκύσουν ξανά ξένους επενδυτές» είπε η Merkel για να προσθέσει:... 

«Φαίνεται πως είναι δυνατό να βρίσκουμε κοινές λύσεις όταν κοιτούμε την άβυσσο, αλλά όταν η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται τότε οι άνθρωποι λένε μπορούμε να τα καταφέρουμε με τον δικό μας τρόπο», για να καταλήξει προειδοποιώντας : 
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ότι η Ευρώπη θα έχει την τελευταία λέξη σε συγκεκριμένους τομείς. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε κτίζοντας την Ευρώπη που οραματιζόμαστε». 

skeftomasteellhnika

Ένας Τεξανός στη Δαμασκό


latuf

Οι New Yor Times αποκαλύπτουν το δίκτυο μεταφοράς όπλων της CIA στη Συρία ενώ οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα.
Ήταν 3 Ιανουαρίου του 2012 όταν δυο αεροσκάφη C-130 της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών που πραγματοποιούσε το Κατάρ μέσω της Τουρκίας με προορισμό αντικαθεστωτικές ομάδες ισλαμιστών στη Συρία. Σύντομα οι μεταφορές πολλαπλασιάστηκαν και η πολεμική αεροπορία του Κατάρ χρειάστηκε να ρίξει στη μάχη και τα γιγαντιαία C-17.
Όπως αποκάλυψαν πρόσφατα οι New York Times tα αεροσκάφη απογειώνονταν από τη στρατιωτική βάση του Αλ Ουντέιντ συμμετέχοντας σε μια τεράστια επιχείρηση το συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά η CIA. Σύμφωνα με τους New York Times πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας συμμετέχουν σε όλα τα στάδια, από την αγορά του οπλισμού μέχρι τη μεταφορά και την παράδοσή τους σε αντικαθεστωτικές ομάδες.
Έχοντας να διαχειριστούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια των χωρών του Περσικού Κόλπου, οι άνθρωποι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι σε θέση να ξαναμοιράσουν την πίτα ανάμεσα σε δεκάδες ένοπλες ομάδες εντός και εκτός της Συρίας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αγορά οπλισμού από την Κροατία, ο οποίος μεταφέρεται με αεροσκάφη της Ιορδανίας και τελικό προορισμό τη Νότια Συρία. Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα αγοράστηκαν με χρήματα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία όπως φαίνεται ανέθεσε στο Αμάν τη μεταφορά. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα η πρώτη μεταφορά από το Ζάγκρεμπ προς την Ιορδανία καταγράφηκε από ένα ερασιτέχνη παρατηρητή αεροπλάνων στην Κύπρο και επιβεβαιώθηκε από υπαλλήλους κάποιου πύργου ελέγχου στην περιοχή. Τους επόμενους μήνες καταγράφηκαν περισσότερες από τριάντα τέτοιες πτήσεις οι οποίες αν και υποτίθεται ότι πραγματοποιούνταν από ιδιωτική εταιρεία μεταφορών στην πραγματικότητα ελέγχονταν απευθείας από την πολεμική αεροπορία της Ιορδανίας.
Ο μεγαλύτερος όγκος των όπλων πάντως περνά από το τουρκικό αεροδρόμιο του Εσένμπογα, μόλις 28 χιλιόμετρα από την Άγκυρα, όπου τους τελευταίους μήνες προσγειώθηκαν τουλάχιστον 160 αεροσκάφη με 3.500 τόνους οπλισμού από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ αλλά και την Ιορδανία.
Όπως προκύπτει από τα σχέδια πτήσεων που έχουν στη διάθεσή τους οι New York Times οι μεταφορές οπλισμού σημείωσαν τρομακτική αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες γεγονός που επιβεβαιώνει τις θεωρίες περί προσπάθειας άμεσης ανατροπής του καθεστώτος Ασάντ. Παρόλα αυτά ο αμερικανικός σχεδιασμός αλλάζει το τελευταίο διάστημα καθώς η CIA επιχειρεί να δημιουργήσει νέες συμμαχίες στο εσωτερικό της συριακής αντιπολίτευσης.
Αλλαγή φρουράς
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους η βοήθεια θα κατευθύνεται περισσότερο προς «κοσμικά στοιχεία» και όχι τους… ισλαμιστές τρομοκράτες που ενίσχυαν μέχρι σήμερα η CIA και το Πεντάγωνο. «Είμαι πολύ ανήσυχος για το ενδεχόμενο μετατροπής της Συρίας σε ένα θύλακα εξτρεμισμού» σημείωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, παραλείποντας φυσικά να υπενθυμίσει ότι τα τελευταία δυο χρόνια οι ΗΠΑ έφτασαν στο σημείο να χρηματοδοτούν ακόμη και συνεργάτες της Αλ Κάιντα, οι οποίοι ενδέχεται να είχαν πολεμήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν σκοτώνοντας… Αμερικανούς στρατιώτες. Ο Ομπάμα παρέλειψε επίσης να σημειώσει ότι ήταν ο ίδιος που μπλόκαρε, πριν από περίπου ένα χρόνο, την αποστολή όπλων και πυρομαχικών σε μη ισλαμικές ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και στελεχών του Πενταγώνου.
Όπως συνέβη και στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ ενίσχυαν μέσω της Σ. Αραβίας και των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν τις εξτρεμιστικές δυνάμεις των Μουτζαχεντίν, έτσι και στη Συρία η Ουάσινγκτον συνειδητοποιεί ότι εξέθρεψε τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Οι επιπτώσεις έχουν γίνει ήδη ορατές στη Λιβύη όπου ομάδες εξτρεμιστών σκότωσαν τον Αμερικανό πρέσβη. Η κατάσταση στην Συρία όμως μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτικά ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Η πολιτική αυτή της Ουάσινγκτον ενοχλούσε σφόδρα και το Τελ Αβίβ, το οποίο δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό το δίκτυο ενίσχυσης ακραίων ισλαμιστών ενώ παράλληλα έβλεπε την Τουρκία να αναλαμβάνει ρόλους που μέχρι πρότινος προσφέρονταν από τις ΗΠΑ στις δικές του μυστικές υπηρεσίες και τις ένοπλες δυνάμεις.
Ένας τεξανός στη θέση του Ασαντ
Η αλλαγή στρατηγικής της Ουάσινγκτον σε ότι αφορά τις οργανώσεις που λαμβάνουν την περισσότερη στρατιωτική βοήθεια αποτυπώθηκε και στην αλλαγή ηγεσίας του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας, το οποίο λειτουργεί πλέον σαν σκιώδης κυβέρνηση. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Μοάζ Αλ Χατίμπ, ο οποίος στήριζε την οργάνωση Τζαμπάτ Αλ Νούσρα (ένα από τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα) αντικαταστάθηκε άρον άρον από τον Γκασάν Χίτο, έναν Αμερικανό πολίτη συριακής καταγωγής από το Τέξας. Ο Χίτο θα είναι, σύμφωνα με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, ο επόμενος ηγέτης της Συρίας.
Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνει τη δική του μάχη με το χρόνο για να αποκλείσει οριστικά το καθεστώς Ασάντ τόσο από την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου όσο και από την Τεχεράνη. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επισκέφθηκε προσωπικά το Ιράκ προκειμένου να πείσει τον πρωθυπουργό Αλ Μαλίκι να απαγορεύσει κάθε πτήση από το Ιράν προς τη Συρία. Το κλίμα όμως είναι πολύ πιο βαρύ στο Λίβανο όπου οι εξελίξεις οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι. Ο Μικάτι, ένας σουνίτης πολυεκατομμυριούχος, είχε επιλεγεί σαν συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην Χεζμπολάχ, η οποία στήριζε την κυβέρνηση, και τους σουνίτες αντιπάλους της. Το ενδεχόμενο ο Λίβανος να αποτελέσει το πρώτο θύμα στο ντόμινο της αποσταθεροποίησης φαντάζει όλο και πιο πιθανό καθώς η χώρα γνωρίζει ήδη εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Ασάντ και της συριακής αντιπολίτευσης. Παράλληλα πρόσφυγες από τη Συρία δημιουργούν ήδη ομάδες ενόπλων στο Βόρειο Λίβανο – συχνά με οικονομική στήριξη από χώρες όπως η Τουρκία και το Κατάρ, που εξέθρεψαν τον εμφύλιο και στη Συρία.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα λειτούργησε σαν πυροκροτητής όλων αυτών των εξελίξεων καθώς ο ένοικος του Λευκού Οίκου απαίτησε από τους συμμάχους του και πρωτίστως το Ισραήλ να προετοιμάσουν το έδαφος για την ανατροπή του Ασαντ. Κανένας όμως δεν φαίνεται να δίνει σημασία στις φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν να βυθίσουν και πάλι τη Μέση Ανατολή στο αίμα.
Άρης Χατζηστεφάνου
Επίκαιρα Απρίλιος 2013

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Θα έχετε κράτος ως τον Σεπτέμβριο του 2013! - ΒΙΝΤΕΟ



Από την Ιόλη Πιερίδη

Parkside Wimbledon, Απρίλιος 2013. Οι καλεσμένοι του γόνου της γνωστής εφοπλιστικής οικογενείας στο υπέροχο σπίτι του στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, χάζευαν τα έργα τέχνης που κοσμούσαν τους
τοίχους του σαλονιού. Εκείνος με δύο άλλους Έλληνες φίλους του είχαν αποσυρθεί στο γραφείο του και συζητούσαν.

-Έχω κάτι για σας…,

ακούστηκε κάποια στιγμή ο οικοδεσπότης.

Καθώς έκλεινε το συρτάρι του γραφείου του ένα αντίγραφο επιταγής πάνω στο οποίο υπήρχε ο αριθμός 6.000.000 δολλάρια και δύο ονόματα, έκανε την εμφάνισή του. Η επιταγή είχε πολύ παλιά ημερομηνία, δεκαετίες πίσω, αλλά τα ονόματα εκείνου που την εξέδιδε και του παραλήπτη είχαν μια σατανική “επικαιρότητα” στα πολιτικά πράγματα της Αθήνας.
Τόσο βαριά επικαιρότητα που ούτε καν αυτή η δίκη του Άκη και της Βίκυς Σταμάτη, δεν μπορούσαν να αναχαιτίσουν την σημασία της. Ήταν μία από τις τουλάχιστον δύο επιταγές που είχαν ρίξει την κυβέρνηση του ανθρώπου που σε βαθιά γεράματα πλέον, αλλά πάντα κοτσονάτος, θα μιλήσει την Τετάρτη το απόγευμα στο Free Thinking Zone της Σόλωνος σε νεαρούς bloggers.

O εφοπλιστής και η παρέα του είναι το αντίπαλο δέος στη παρέα των Γερμανών επιχειρηματιών που λίγες μέρες πριν είχαν συναντηθεί στην βίλα του Σουνίου. Τα στρατόπεδα είχαν πλέον αρχίσει να ξεκαθαρίζουν. Αμερικανοί εναντίον Γερμανών με φόντο την Ελλάδα και την Κύπρο-για την ώρα.

Η παρέα του εφοπλιστή εξυπηρετούσε τα αμερικανικά συμφέροντα και για την ώρα σχολίαζε ειρωνικά την "τιμή" των Ελλήνων πολιτικών. Δεν παρέλειψαν μάλιστα να αναφερθούν με περίσσευμα χαιρεκακίας στην προσπάθεια του πρωθυπουργού Σαμαρά να καταφέρει ένα ραντεβού με τον Ομπάμα, βάζοντας μέσο, για την ακρίβεια ικετέυοντας την βοήθεια του Εβραικού λόμπι. Ο Σαμαράς όπως έγραψε πρώτο το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» έσπευσε καταιδρωμένος να δηλώσει συμμετοχή-από τους πρώτους- στο AJC Global Forum 2013- το οποίο διεξάγεται τις πρώτες μέρες του Ιουνίου στην Ουάσινγκτον με την ελπίδα ότι έτσι θα καταφέρει να δει και τον Ομπάμα.

-Ακόμη και να το πετύχει η συνάντηση θα είναι απόλυτα εθιμοτυπική, το κλίμα ψυχρό και σχεδόν στο όρθιο. Οι δικοί μας ξέρουν ότι ο Σαμαράς παραδόθηκε αμαχητί στους Γερμανούς και τώρα πλέον είναι αναλώσιμος ακόμη και για την Μέρκελ.

Στα αυτιά τους είχαν φθάσει οι πληροφορίες ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος αναζητά τον αντικαταστάτη του Σαμαρά , ει δυνατόν ως τις 20 Ιουλίου, και δεν υπήρχε πλέον κανένας λόγος οι Αμερικανοί να ανοίξουν παρτίδες μαζί του. Απλά για λόγους fairplay δεν θέλουν να δυναμιτίσουν την γερμανική προεκλογική περίοδο κάτι που έκανε και η Μέρκελ όσο πλησιάζαμε στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου με την επανεκλογή του Ομπάμα.

Οι Σεπτέμβριος είναι το όριο για την Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζουν τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Γερμανοί. Απλά ως τον Σεπτέμβριο ότι και να γίνει, αν χρειασθεί να γίνουν πράγματα (όπως θάλεγε και η Βάνα Μπάρμπα), αυτά πρέπει να γίνουν με σιγαστήρα, όπως οι κομψές, αθόρυβες εκτελέσεις, στις απομονωμένες βίλες με τα ξεχασμένα πτώματα ακόμη και από το θεό. Οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν μεθοδικά το σχέδιό τους που δεν είναι άλλο από την τορπίλη στο ευρώ σε πρώτη φάση. Μετά...(απλά να διαβάζετε «Κουρδιστό Πορτοκάλι).

-Το ευρώ είναι πλέον ένα κερί στον άνεμο. Ήδη οι αμερικανικές τράπεζες άρχισαν να δέχονται τα εκατομμύρια που δραπετεύουν από τις ευρωπαικές χώρες του Νότου εξαιτίας της αντίληψης του Σόιμπλε για την οικονομική ηθική και την τιμωρία. Αυτό που έγινε στην Κύπρο δεν ήταν παρά ένα ακόμη βήμα προς την ανατίναξη του ευρωπαικού οικοδομήματος. Ποιος εμπιστεύεται πλέον την Ευρώπη;



.Σωστό είναι αυτό που λες, μόνο που καλά θα είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με την Ελλάδα. Για την ώρα θα πρέπει να απελευθερώσουμε τους Έλληνες από τα δεσμά και τις φοβίες που καλλιεργούν οι Γερμανοί σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ. Οι Έλληνες φίλοι μας δεν έχουν παρά να κοιτάξουν γύρω τους, για την ακρίβεια δίπλα τους. Η Τουρκία μέσα σε λίγα χρόνια όχι μόνο κατάφερε να αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ αλλά γνωρίζει πλέον μια καλπάζουσα ανάπτυξη 8% ΦΠΑ στην εστίαση κι όχι το 23% της Ελλάδας. Οι Έλληνες δεν έχουν παρά να κοιτάξουν και το Ισραήλ το οποίο αποφάσισε να σταθεί μόνο του τα πόδια του μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να κάνουν την ανεξαρτησία της χώρας τους δική τους υπόθεση, όπως συμβαίνει με όλα τα σοβαρά κράτη του πλανήτη. Οι Έλληνες δεν έχουν να φοβούνται τίποτε αν εγκαταλείψουν το ευρώ, μόνο που πρέπει να το κάνουν με δική τους επιλογή και οργανωμένα.

Σ΄ αυτή την περίπτωση δεν αρκεί μόνο ο Αλαβάνος. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους ώστε να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι ο Ανδρέας Ανδρέαδης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Ο Τόμσεν μου έχει πει τα καλύτερα για τον Ανδρεάδη.

Χρειαζόμαστε νέο αίμα. Ο απρόβλεπτος Καμμένος είναι επίσης φίλος μας και σημειώστε ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να εκτιναχθεί σε ένα ποσοστό 15-18% εάν περιορίσει τα λάθη του και κάνει πιο κατανοητές τις θέσεις του για την διακυβέρνηση μιας χώρας η οποία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το ευρώ…Σημειώστε ότι στα μέσα Μαίου ο Καμμένος θα είναι το πλέον σταθερό σημείο αναφοράς στο κομματικό σκηνικό της Ελλάδας που καταρρέει.

Aπό στιγμή σε στιγμή θα αρχίσει το τσουνάμι των δημοσιευμάτων στα διεθνή ΜΜΕ για κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς. Αυτό το γνωρίζουν και οι Γερμανοί γι΄αυτό φροντίζουν να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα της πτώσης της κυβέρνησης Σαμαρά. Εκείνο που θα κρίνει ποιος από τους δύο-εμείς η οι Γερμανοί -θα έχουμε τον έλεγχο της Ελλάδας την επόμενη μέρα είναι τα πρόσωπα που θα επιλέξουμε για να ποντάρουμε πάνω τους.

Οι δικοί μας στην Ουάσινγκτον θεωρούν την Ελλάδα και την Κύπρο τους πολιορκητικούς κριούς στην υπόθεση ανατίναξης της ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα πληρώσει με πολύ σκληρό νόμισμα τους Γερμανούς πολιτικούς και το πάθος τους για αιματηρή λιτότητα των αδυνάτων.

Από την άλλη μεριά οι Έλληνες πρέπει να ετοιμασθούν για την επόμενη μέρα που ξεκινάει μετά τις γερμανικές εκλογές για την χώρα τους. Δεν έχουν δικαίωμα, αυτή τη φορά, οι πολίτες της Ελλάδας να πουν ότι δεν γνώριζαν. Τους θυμίζουμε την δήλωση της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ στην συνέντευξή της στο Μega (σχετικό video) «Μου διεμήνυσαν ότι θα έχετε κράτος μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Μετά τέλος….»


kourdistoportocali

«ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΜΙΑ 2 Ή ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ, ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ»



21/4/13
http://www.elora.gr/portal/images/stories/2013/04/oil-500x375.jpg
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ 
ΘΑΝΑΣΗ ΔΡΟΥΓΟΥ ΣΤΗ ΜΥΡΙΑΜ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ – ΝΤΕΝΙΣΗ. 

4 Κύριε Δρούγο, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Τι μηνύματα έχετε αυτή τη στιγμή;

Δυστυχώς, έχουμε σοβαρότατες εξελίξεις σε ένα τεράστιο τόξο που ξεκινάει από τη Βόρεια Αφρική και καταλήγει στην Κορέα. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξακολουθεί να είναι μεγάλη απειλή για την ασφάλεια όλων. Πού θεωρώ ότι βρίσκονται οι κυριότερες εστίες διένεξης; Αρχικώς και σαφώς στην Συρία, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε διάσπαση μέσα στο 2013 ή στο 2014. Επιπλέον, εστία θεωρώ το παλαιστινιακό ζήτημα, που εξακολουθεί να απασχολεί ιδιαιτέρως και το οποίο αν τελικώς λυθεί θα σταματήσουν τα προβλήματα στην περιοχή. Επίσης, σε μείζον θέμα έχει εξελιχθεί και το θέμα της Κύπρου και της ασφάλειάς της, με δεδομένο ότι πρόσφατα Ισραήλ και Ρωσία δεν την στήριξαν όπως έπρεπε. Τέλος, επικεντρώνομαι στα ανοιχτά ενεργειακά ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου και θεωρώ ότι πρέπει να ασχοληθούμε διεξοδικά και όχι επιδερμικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

4Αναπτύξτε μας περισσότερο, εάν θέλετε, το θέμα του ενεργειακού ζητήματος για Ελλάδα και Κύπρο. Τι εννοείτε; 

Στην Κύπρο ξεκίνησαν κάποιες επαφές επί Τάσσου Παπαδόπουλου. Επίσης κινήθηκε το θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ. Το Ισραήλ είδε με καλό μάτι αυτή την κίνηση, όχι όμως και η Αίγυπτος και ο Λίβανος, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν το θέμα της Κύπρου. Γιατί έχουν άλλη ατζέντα. Οι Ευρωπαίοι από την άλλη προσπαθούν να αρπάξουν από τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας και της Κύπρου για τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια, γνωρίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα διαθέτει περισσότερο φυσικό αέριο, αλλά φυσικά και πετρέλαιο. Σίγουρα, η περιοχή Δωδεκανήσου - Κύπρου και Κρήτης έχει υπολογίσιμο ενεργειακό πλούτο. Αλλά και κάτω από την Κρήτη. Αποτέλεσμα; Αμερική, Ρωσία και Τουρκία θέλουν και εκείνες να κερδίσουν – εκτός από τη Γερμανία. Από την άλλη, τόσο οι Κινέζοι, όσο και οι Ινδοί προσπαθούν τον τελευταίο καιρό να «μπουν» στη Μεσόγειο, γεγονός που θα το δούμε περισσότερο στο μέλλον. Λεπτομέρεια σημαντική: να μην ξεχνάμε ότι ο Ομπάμα διατηρεί κρυφομουσουλμανική ατζέντα σε όλα σχεδόν τα θέματά του και αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Και μπορεί να κατάφερε να ξαναφέρει κοντά Ισραήλ και Τουρκία, όμως αυτό έγινε επειδή πίεσε ο ίδιος ο Ομπάμα και όχι επειδή το Ισραήλ θεωρεί ως πραγματικό σύμμαχό του την Τουρκία. Δεν την εμπιστεύεται και είναι γνωστό αυτό, ενώ γνωστοί ισραηλινοί πολιτικοί - όπως ο πρόσφατα απελθών υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ - θεωρούν απειλή για τα συμφέροντα του Ισραήλ την Τουρκία. Άρα, εάν αυτή τη στιγμή Ισραήλ και Τουρκία έχουν έρθει πιο κοντά, αυτό έγινε κυρίως εξαιτίας του Ιράκ και της Συρίας. Και για να ζητήσει συγνώμη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ από την Τουρκία, αυτό δείχνει ότι βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση...

4Για την Τουρκία λέγονται πολλά. Τελικά ποιο θα είναι το μέλλον της; Θα αναγεννηθεί ή θα καταστραφεί;

Μεξικό, Ινδονησία και Τουρκία θεωρούνται αυτή τη στιγμή από τον Ομπάμα ιδιαίτερα αναπτυσσόμενες. Και συνεπώς είναι και τα «αγαπημένα παιδιά». Μην ξεχνάμε επίσης ότι η Τουρκία έχει στενές σχέσεις με το Πακιστάν, με αφρικανικά κράτη, όπως επίσης με Βραζιλία και Αργεντινή, αλλά και Νότια Κορέα. Δηλαδή, συμμετέχει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Δηλαδή, συμμετέχει στην παγκοσμιοποίηση. Γι’ αυτό και οι Αμερικανοί την προωθούν πάρα πολύ ή καλύτερα την χρησιμοποιούν ως αναχαιτιστή των ρωσικών διεκδικήσεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Τέλος, η Τουρκία συνεργάζεται τελευταίως και με τη Ρουμανία. Άρα, προς το παρόν, βλέπουμε μια ενισχυμένη Τουρκία, η οποία όμως αντιμετωπίζει και το εξής περίεργο: το βόρειο Ιράκ. Που αποτελεί ένα εμβρυακό κουρδικό κράτος. Πιθανώς λοιπόν μέσα στη δεκαετία η Τουρκία όντως να χάσει εδάφη, για χάρη μιας κουρδικής οντότητας, που θα έχει έξοδο προς τη Μεσόγειο. Αυτό το σχέδιο είναι αλήθεια ότι έχει ακουστεί σε αμερικανικά κολλέγια – αλλά και στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, οι πρόσφατες ενέργειες απόσυρσης του ΡΚΚ με προβληματίζουν, όμως τίποτα δεν αποκλείεται πλέον.

4Όπως μας τα περιγράφετε, η Αμερική κινεί τα νήματα και οι «μαριονέτες» πάνε εκεί που τις οδηγεί. Παρ’ όλα αυτά θα ρωτήσω: το Ισραήλ πώς δέχεται να είναι «μαριονέτα» και να συνδέεται με την Τουρκία κατόπιν συνοικεσίου;

Το σίγουρο είναι ότι το Ισραήλ έχει πρόβλημα με τα σύνορά του. Γιατί όλα τα σύνορά του είναι τρωτά. Μάλιστα, μετά την άνοδο της μουσουλμαντικής μειονότητας και του Μόρσι φοβάται ιδαιτέρως τη διείσδυση των μουσουλμάνων. Επίσης, είναι και τα υψώματα του Γκολάν που και εκεί υπάρχει πρόβλημα, όπως επίσης έχει προβλήματα και με το Λίβανο. Ουσιαστικά το Ισραήλ φοβάται την πυρηνική απειλή. Όμως, όπως είπαμε παραπάνω, δεν αισθάνεται καλά και με το «πραξικόπημα» του Ομπάμα. Βλέπετε, ο Ομπάμα κέρδισε τις εκλογές και όχι ο Ρόμνεϊ, ο οποίος θα ακολουθούσε μια πιο φιλοισραηλινή πολιτική. Επίσης, είναι άλλο να χτυπήσουν οι Αμερικανοί το Ιράν και είναι άλλο να το χτυπήσουν οι Ισραηλινοί.

4Εάν είχε εκλεγεί ο Ρόμνεϊ πώς θα είχαν τα πράγματα;

Σίγουρα πολλά πράγματα θα ήταν αλλιώς. Επειδή ο Ρόμνεϊ είναι ταγμένος υπέρ των συμφερόντων του Ισραήλ, ενώ είναι εναντίον των μουσουλμάνων. Μην ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια, το Ισραήλ είχε καταφέρει να διεισδύσει στα Βαλκάνια, όμως τώρα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Γιατί αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση Ομπάμα δεν προώθησε τα Ισραηλινά συμφέροντα, αλλά κυρίως τα Αραβικά, τα Ισλαμικά. Επίσης, οι περισσότεροι που κινούν σήμερα τα νήματα στην Αμερική δεν υπερασπίζονται τα ελληνικά συμφέροντα, αν και το Εβραϊκό λόμπι είχε συναντηθεί με κάποιους Έλληνες για να προωθηθούν κάποια θέματα της Ελλάδας γρηγορότερα. Και να κλείσω αυτή την απάντησή μου λέγοντας ότι ο Ομπάμα τίμησε τις εξής χώρες πρώτα, με την παρουσία του: την Τουρκία, την Ινδονησία και την Αίγυπτο. Αντίθετα, μόλις πρόσφατα επισκέφθηκε το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία.

 
4Έχουμε την εντύπωση ότι Αμερική και Ρωσία είναι περισσότερο κοντά αυτό τον καιρό. Συνεπώς, πιστεύετε ότι μπορεί να έχουμε σύντομα έναν Γ΄Π.Π. ή όχι;

Η Ρωσία έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις. Εξάλλου – δε γνωρίζω εάν στους περισσότερους είναι γνωστό – έχουν γίνει πολλοί γάμοι Ρώσων με μουσουλμάνους. 
Και η Ρωσία έχει και πολλά προβλήματα. Προβλήματα αντιπυραυλικής άμυνας, όπως επίσης και προβλήματα στον Αρκτικό για το φυσικό αέριο και τα πετρέλαια της περιοχής. Εκεί οι Ρώσοι συγκρούονται ανοιχτά με Αμερικανούς, Νορβηγούς, Καναδούς και Δανούς. Οι Ρώσοι λοιπόν αυτή την περίοδο είναι πιο υποχωρητικοί. Γεγονός που δεν φαίνεται να ισχύει για το Ιράν και την Κίνα, που δείχνουν να έχουν άλλες διαθέσεις. Γι΄αυτό και οι Αμερικανοί προσπαθούν να περικυκλώσουν την Κίνα – και με το Βιετνάμ – αλλά χρησιμοποιούν και ως αντίπαλο δέος την Ινδία. Όμως, οι Κινέζοι είναι γεγονός ότι έχουν προοδεύσει ιδιαίτερα στον κυβερνοχώρο, ενώ διαθέτουν και ικανότατες ναυτικές δυνάμεις. Τέλος, διεκδικούν με πάθος Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και διαθέτουν πυραυλική γόμωση.

4Και στην Ευρώπη τι γίνεται; Για τον ενεργειακό πλούτο και τα εδάφη Ελλάδας και Κύπρου, οι Γερμανοί πιέζουν τόσο απροκάλυπτα; 

Θεωρώ ότι οι Γερμανοί επειδή έχουν χάσει σε όλους τους προηγούμενους Παγκόσμιους Πολέμους, αυτό τους έχει στιγματίσει, τους έχει επηρεάσει ψυχολογικά. Και μπορεί να φαντάζει γίγαντας στα οικονομικά, αλλά στρατωτικά είναι πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων. Δεν είναι ούτε Αμερική, ούτε όπως η Αγγλία κάποτε, ούτε καν Ισραήλ και Κίνα. 
Συνεπώς, πρώτος στόχος για μένα είναι να φύγει η Κύπρος από την ευρωζώνη και να ξαναγυρίσει στην κυπριακή λίρα. Με αυτή την προοπτική σε πέντε χρόνια θα έχει «ανασάνει». Μετά θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα και φυσικά θα πρέπει άμεσα να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα. Εξάλλου, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός εθνικού θέματος. Ή μιας μεγάλης εσωτερικής αναταραχής. Πραγματικά ανησυχώ μήπως έχουμε κάποια στιγμή Ίμια 2. Ή μια σοβαρή εξέλιξη στις περιοχές της Κύπρου, της Ρόδου, της Κρήτης και του Καστελόριζου. Να συμπληρώσω επίσης ότι κάτω από την πίεση όλων των παραπάνω θα πρέπει να ακυρώσουμε άμεσα όλα τα μνημόνια.

4Τα ταξίδια του Τσίπρα πώς τα κρίνετε;

Προσωπικά τις κινήσεις που έγιναν στα δύο ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα τις κρίνω ως θετικές. Και υποστηρίζω το διάλογο Τσίπρα – Καμμένου για ενδεχόμενη κοινή κάθοδό τους στις εκλογές. Και αποδέχομαι – σε περίπτωση που κατέβουν αυτόνομα – μια συνεργασία τους μετά τις εκλογές. Συμφωνώ δε με τις επισκέψεις του Τσίπρα σε στρατηγεία που έχουν να κάνουν με την άμυνα της χώρας. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και ο Καμμένος.

4Ελλαδική και κυπριακή ηγεσία. Ποια είναι η άποψή σας;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια οικονομικής φύσεως κατοχή και δεν ξέρω πότε θα απελευθερωθούμε. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Αναστασιάδη είναι γερμανοκεντρικές. Και να τονίσω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι κατευθυνόμενες. ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βρίσκονται στο ναδίρ.

4Αναλύστε μας τη σχέση Γερμανίας με Αμερική, Τουρκία και Ισραήλ.

Με το Ισραήλ πάντα οι σχέσεις ήταν καλές, λόγω του ότι προσπαθούσε πάντα η Γερμανία να σβήσει τις γνωστές «αμαρτίες» του παρελθόντος. Επίσης, Γερμανία και Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα σε πολλά θέματα. Δεν είχε πει η Γερμανία να σταλούν πύραυλοι Πάτριοτ για την άμυνα της Τουρκίας; Βέβαια, επειδή η Τουρκία έχει πολλούς μετανάστες της στη Γερμανία, αυτό ως γεγονός μοιάζει να ανησυχεί κάπως τη Γερμανία. Όμως, οι γερμανικές στρατιωτικές ομάδες επισκέπτονται συχνά την Τουρκία και της υπόσχονται ότι θα μπει στην Ευρώπη. Αλλά το αφήνουν ανοιχτό το θέμα, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο... Πάντως, με την Αμερική δεν έχει καλές σχέσεις η Γερμανία, αφού συγκρούονται τα συμφέροντά τους, ενώ στο ΔΝΤ οι Αμερικανοί κοντράρουν ανοιχτά τη Γερμανία. Ως συνέπεια των παραπάνω η δική μας κυβέρνηση που είναι φιλογερμανική δεν θα τύχει καμιάς μελλοντικής αμερικανικής εύνοιας. Και αυτό το γνωρίζει καλά ο Σαμαράς.

4Θράκη, Κύπρος, Κρήτη και Μακεδονία. Τι συμβαίνει τώρα σε αυτές τις περιοχές;

Ανησυχώ για το τρίγωνο Κύπρου - Δωδεκανήσου – Κρήτης. Όχι όμως για τη Λέσβο ή τη Λίμνο. Για το νότιο Αιγαίο ανησυχώ. Από την άλλη, η Θράκη χρειάζεται πραγματική στήριξη, αλλά και κοινωνική και πολιτιστική υποστήριξη. Όμως, εμένα με φοβίζει το Καστελόριζο και η Κύπρος. 
Ως προς το Μακεδονικό, αρνούμαι οποιοδήποτε όνομα προτείνουν κατά καιρούς οι Σκοπιανοί, οι πλαστογράφοι της Ιστορίας. Και θεωρώ ότι τα Σκόπια δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ. 
Ανησυχώ επίσης για την κατάσταση στο Κόσοβο και θεωρώ ότι οι Σέρβοι μας έχουν φερθεί πολύ περίεργα. Παρόλο που τους έχουμε βοηθήσει. Άρα, είναι καλύτερο εκτιμώ να βοηθήσουμε περισσότερο το Κόσοβο. Για να γίνουν όμως όλα όπως πρέπει, χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο Ιωάννη Καποδίστρια, έναν σύγχρονο Ελευθέριο Βενιζέλο και έναν σύγχρονο στρατάρχη, όπως ο Αλέξανδρος Παπάγος.

4Την εσωτερική αναταραχή στην Ελλάδα την φοβάστε; Την περιμένετε;

Πάρα μα πάρα πολύ. Αυτά που έγιναν στις φυλακές των Τρικάλων ήταν μια ενέργεια που υποστηρίχθηκε από Αλβανούς. 
Ανησυχώ λοιπόν για όλους τους Πακιστανούς, Σομαλούς και Αλβανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και φοβάμαι κυρίως ένα πράγμα: πιθανές ασύμμετρες υβριδικές απειλές. 
elora 

national-pride

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΩΣ ΤΗΝ Β. ΚΟΡΕΑ: Διαμάχες που πυροδοτούν έναν Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο!



Διάφορα σενάρια έντασης μεταξύ των χωρών , παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο, απειλώντας να βυθίσουν την ανθρωπότητα σε ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο. Το πρώτο μέτωπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πυρκαγιά πλανητικής κλίμακας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Άπω Ανατολή, με
μεγαλύτερη ακρίβεια στη Βόρεια Κορέα, εναντίον του νότιου γείτονά της, και στις διαφορές μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας σχετικά με το αρχιπέλαγος.

Όπως ανακοινώθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, η χώρα θα αρχίσει «αμέσως» στρατιωτικές ενέργειες.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την πραγματοποίηση του εορτασμού στην Πιονγιάνγκ για τα 101 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της, Kim Il-sung. Ο εορτασμός ξεκίνησε με πομπές τα μεσάνυχτα από τον Kim Jong-un, τον εγγονό του και σημερινό ηγέτη της χώρας που του έκανε αφιέρωμα στο μαυσωλείο του, το Παλάτι του Ήλιου του Κουμσούσαν στη Βόρειοκορεατική πρωτεύουσα.
Οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι λένε ότι δεν πρόκειται να δεχθούν "έναν ταπεινωτικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες," οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο αν η Ουάσιγκτον εγκαταλείψει την "εχθρική" πολιτική και τις πυρηνικές απειλές.

«Δεν είμαστε εναντίον του διαλόγου, αλλά δεν μπορούμε να καθίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο στο τραπέζι για έναν ταπεινωτικό διάλογο με το άλλο μέρος, το οποίο κραδαίνει μια πυρηνική απειλή", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του βορειοκορεάτικου υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει το πρακτορείο AFP, επικαλούμενο πηγές του βόρειοκορεάτικου πρακτορείου, KCNA.


Στις 14 Απριλίου, ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Ανώτατου Λαϊκού Κόμματος της Βόρειας Κορέας Kim Yong-nam, δήλωσε ότι οι "ανίκητες αμυντικές δυνάμεις» της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των "πυρηνικών δυνάμεων αποτροπής", δίνουν το έναυσμα για έναν «συνολικό αγώνα εναντίον των ΗΠΑ, ενεργώντας σύμφωνα με ένα σενάριο εν καιρώ πολέμου. "

Στις 15 Απριλίου ο στρατός της Βόρειας Κορέας, εξέδωσε ένα "τελεσίγραφο", με το οποίο καλεί τη Σεούλ να ζητήσει συγγνώμη για όλες τις δραστηριότητές της εναντίον του Βορρά.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια άλλη αντιπαράθεση. Τρία κινέζικα πλοία εισήλθαν τον Μάρτιο στα χωρικά ύδατα των νησιών Σενκάκου (Diaoyu, σύμφωνα με την Κίνα), για τα οποία υπάρχει διαμάχη , στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, σύμφωνα με τον ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NHK. Κινέζικα περιπολικά σκάφη εμφανίζονται συχνά στα νερά του αρχιπελάγους του Σενκάκου που ελέγχεται από την Ιαπωνία, γεγονός που προφανώς προκαλεί αρνητική αντίδραση στο Τόκιο.


Η εδαφική διαμάχη για τα ακατοίκητα νησιά, που στο βάθος της θάλασσάς τους θα μπορούσαν να υπάρχουν υδρογονάνθρακες, επιδεινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την απόκτηση των τριών νησιών από την Ιαπωνία παραχωρώντας τα σε ιδιώτες με ιαπωνική ιθαγένεια.


Η ΚΙΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ 
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας, Yang Yujun είπε ότι οι ΗΠΑ αποσταθεροποιούν την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με την αποστολή περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή ενισχύοντας τις εταιρικές σχέσεις τους με τις χώρες της περιοχής.


Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο την σαραντασέλιδη ετήσια έκθεση που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας. Το έγγραφο δείχνει ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει «πολλαπλές και σύνθετες απειλές» όσον αφορά την ασφάλειά του.

"Ορισμένες χώρες που ενισχύονται από τους στρατιωτικούς τους συμμάχους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, επεκτείνοντας τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, συχνά καθιστούν πιο τεταμένη την κατάσταση εκεί», ανέφερε Yujin.
.
"Ορισμένες ενέργειες γίνονται για την επισήμανση θεμάτων στη στρατιωτική ατζέντα, για την έκθεση της στρατιωτικής δύναμης και την ενίσχυση των συμμαχιών. Δεν έχουν καμία σχέση με τις προκλήσεις της εποχής και δεν ευνοούν την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Κίνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Ωστόσο, η χώρα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βορειοανατολική Ασία.
Ο στρατός και το ναυτικό της Κίνας, σταμάτησαν στις αρχές Απριλίου τις ναυτικές ασκήσεις τους στα δυτικά του Ειρηνικού. Πλησιάζοντας στα νησιά κοντά στις ακτές της Μαλαισίας, ο ασιατικός γίγαντας εκδήλωσε την έκπληξή του και την οργή του σε διάφορες κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών.

ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
Σε αυτό το πλαίσιο των εντάσεων στην Άπω Ανατολή, τείνουν να ενεργοποιηθούν ξανά οι διαμάχες μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, και αποτελούν το δεύτερο πιθανό μέτωπο για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Ιράν κάνει συνεχώς όλο και πιο δριμείς δηλώσεις εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι μια επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα οδηγήσει σε Παγκόσμιο Πόλεμο.


"Το Ιράν δεν θα μείνει ασυγκίνητο απέναντι σε μια τέτοια επίθεση. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσίδα βίας που θα οδηγήσει σε Γ 'Παγκόσμιο Πόλεμο ", δήλωσε ο Ali Ahani ,ο Ιρανός πρεσβευτής στη Γαλλία.

"Μια πιθανή ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, με σκοπό την καταστροφή των επιστημονικών και των πυρηνικών εγκαταστάσεων θα ήταν παράλογη. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και ανεξέλεγκτες », είπε ο διπλωμάτης σε ιρανικό κανάλι.

Αυτή η ρητορική συμπίπτει με τις δηλώσεις που έκανε η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, η οποία απειλεί επίσης με πυρηνική επίθεση τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή της Ασίας, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας.

Το περασμένο Σάββατο, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γενικού Επιτελείου των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ταξίαρχος Μασούντ Jazayeri, επιβεβαίωσε ότι το Ιράν θα υποστηρίξει τη Βόρεια Κορέα στην αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Mehr News, ο Jazayeri κατηγόρησε την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Την τελευταία εβδομάδα το ιρανικό κανάλι PressTV παρουσίασε τον Φίνιαν Κούνιγκαμ, εμπειρογνώμονα σε διεθνή ζητήματα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε επίθεση από τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους της εναντίον του Ιράν "θα έδινε έδαφος σε έναν πόλεμο σε όλη την περιοχή που θα ανέτρεπε τους πυλώνες της δυτικής γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής και θα προκαλούσε την κατάρρευση του Κράτους του Ισραήλ, και την η ανατροπή της Βουλής των Σαούντ (της βασιλικής δυναστείας στη Σαουδική Αραβία) και των άλλων δικτατοριών πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο ».

Ο Μαρκ Ντάνκοφ, πρώην υποψήφιος της Γερουσίας των ΗΠΑ, δήλωσε στις αρχές του Απριλίου, ότι οι ΗΠΑ πολύ σύντομα μπορεί να βρεθούν σε « κατάσταση χωρίς προοπτική νίκης» εξαιτίας του ότι πρέπει να αγωνιστούν σε δύο μέτωπα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, ο Μπένι Γκαντζ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί να επιτεθεί στο Ιράν μόνος του, χωρίς εξωτερική βοήθεια

Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, με την ευκαιρία της 65ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, Ο Γκαντζ ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν χωρίς την υποστήριξη άλλων χωρών όπως των ΗΠΑ.

«Ναι, απολύτως», ήταν η απάντησή του. "Έχουμε τα σχέδιά μας και τις προβλέψεις μας ... αν έρθει η ώρα, θα πάρουμε μια απόφαση", πρόσθεσε.
Τα λόγια του ταιριάζουν με τη δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αυτό το μήνα, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ δεν θα αφήσει την τύχη του στα χέρια των άλλων χωρών, ακόμα και αν πρόκειται για τους «καλύτερους φίλους του» απέναντι στην ιρανική πυρηνική απειλή
Το Τελ Αβίβ έχει απειλήσει επανειλημμένα την Τεχεράνη με ένα στρατιωτικό πλήγμα, εάν το Ιράν διασχίσει την «κόκκινη γραμμή» του εμπλουτισμού του σε ουράνιο για να κατασκευάσει , σύμφωνα με τις υποψίες του Ισραήλ και άλλων δυτικών χωρών, πυρηνικό εξοπλισμό.

Το Ιράν, που έχει γίνει αντικείμενο μιας σειράς διεθνών κυρώσεων, αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι χρειάζεται το πρόγραμμα για την ειρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την ιατρική έρευνα.


Ταυτόχρονα, πιστεύεται ότι το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που έχει πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή, αν και το Τελ Αβίβ ποτέ δεν το έχει επιβεβαιώσει, ούτε όμως το έχει αρνηθεί.

Στις 21 Μαρτίου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεσμεύθηκεότι το Ιράν θα θάψει το Τελ Αβίβ αν το Ισραήλ ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας του, μια δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας με την ευκαιρία του ιρανικού Νέου Έτους.

urgente24

Απόδοση: Θωμαή Στεφανοπούλου