Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

E.Bενιζέλος για S-300ΡMU1: "Στη στέππα για εκπαίδευση; Ε, όχι"!

Με μία κίνηση που σηκώνει πολύ … κουβέντα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής μέσω της παρουσίασης της Δομής Δυνάμεων να εγκρίνει και το εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους περίπου 13,5 δις. (τα γνωστά 29 προγράμματα).
Από όλες τους τις προσεγγίσεις του υπουργού, ξεχωρίζει αυτή για τους.....
S-300PMU1, όταν ερωτήθηκε από τον βουλευτή και πρώην υφυπουργό Π.Καμμένο αν τους S-300 τους περιλαμβάνει στη Νέα Δημή «Ξαπλωτούς ή όρθιους» και απάντησε «Όπως είναι τώρα». «Δηλαδή "ξαπλωτούς"» του παρατήρησε ο βουλευτής της Ν.Δ., αφού ως γνωστόν δεν έχει γίνει δοκιμή επιχειρησιακής αποδοχής και το σύστημα χρειάζεται επειγόντως συντήρηση και επιθεώρηση των βλημάτων για να μπορέσει να καταστεί πάλι επιχειρησιακό.

Το ΓΕΕΘΑ προβάλει … αδυναμία του Πεδίου Βολής Κρήτης λόγω διαφορετικών παραμέτρων. Δηλαδή μεγαλύτερος χρόνος ενεργοποίησης χρόνου αυτοκαταστροφής του βλήματος από αυτούς που ισχύουν στο ΝΑΤΟ για τις δοκιμές (σ.σ. όσο και αν ακούγεται τρελό αυτός είναι ο λόγος που προβάλλεται ως αιτία μη ενεργοποίησης των S-300).

Οι Ρώσοι απορρίπτουν την αιτιολογία, κάποια στιγμή τέθηκε θέμα να πάει μελληνική ομάδα να εκπαιδευτεί στην Ρωσία και να γίνει εκεί η δοκιμή και σήμερ αο υπουργός φέρεται αν απάντησε σε αυτό το ενδεχόμενο: «Και τι να κάνω, να τους στείλω στη στέππα να εκπαιδευτούν;»

Κατόπιν αυτού, καλύτερα ας μην περιμένει κανένας ότι οι S-300PMU1 το πλέον εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα που υπηρετεί σε χώρα του ΝΑΤΟ τα τελευταία δώδεκα χρόνια, θα καταστεί επιχειρησιακό. Λεπτομέρεια: Το κόστος επιθεώρησης από την Ρωσία έχει συμπιεστεί σε κάτω από 800.000 ευρώ!

Κατά τα λοιπά φαίνεται ότι η προσπάθεια του υπουργού να υπάρξει διακομματική «δια της πλαγίας» έγκριση του νέου εξοπλιστικού, δεν πέρασε. Η νέα Δομή Δυνάμεων θα εγκριθεί πάντως, στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας οι νέες οροφές σε προσωπικό και μέσα σχετίζονται άμεσα με την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η προσπάθεια εκλογίκευσης του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής, με στόχο τη βέλτιστη σχέση κόστους-οφέλους, χωρίς να παραβλάπτεται σε τίποτε η επιχειρησιακή ικανότητα των Ε.Δ.»

Με 0,3% του ΑΕΠ εξοπλιστικές δαπάνες; Πως θα γίνει αυτό δεν το είπε. Ίσως με ψυχοτρονικά όπλα! Άλλωστε δεν τον αφορά γιατί πιθανότατα δεν θα είναι υπουργός Άμυνας, όταν θα χρειαστεί να διαπιστωθεί η ετοιμότητα των Ε.Δ.

Όλη αυτή η προσπάθεια στηρίζεται στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, «που ήδη έχουν περιοριστεί δραστικά σε σχέση με το 2009», ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Εξοπλισμών της επόμενης 15ετίας έχει ως οροφή τα 14,5 δις ευρώ έτσι ώστε, σε ετήσια βάση, η σχετική δαπάνη να μην υπερβαίνει το … 0,3% του ΑΕΠ! Επιπέδου Βελγίου, δηλαδή…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Προς τον Πρωθυπουργό και το Ελληνικό κοινοβούλιο

Άκουμε πολλά σχόλια τελευταία, εις βάρος του κινήματος των αγανακτισμένων, του Ελληνικού λαού.

Από τον κ. Καστανίδη, την κα. Ξενογιαννακοπούλου κ.λ.π. ότι προπηλακίζουν την Δημοκρατία, με τις (ειρηνικές κινητοποιήσεις) τους.

Βέβαια υπάρχουν και οι βουλευτές, όπως ο κάποιος Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Κέρκυρας, που κατά ομολογία, (κοινού θνητού), του κινήματος των αγανακτισμένων, έλεγε ψέματα, μόνο και μόνο, για να εμβολίσει την διαδικασία και να στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον τους, για να σταματήσει, όλος αυτός ο δικαιολογημένος κατά την γνώμη πολλών ξεσηκωμός του κόσμου, γιατί δεν τους συμφέρει, επειδή μέχρι τώρα καλά περνούσαν. (δύο μέτρα, δύο σταθμά).

Άκουμε από τον Κ. Σαμαρά από την Κρήτη, ότι δεν συμφωνεί με τους πολίτες τους αγανακτισμένους, που το κόμμα του βοήθησε να φτάσουν τα πράγματα εκεί που φτάσανε τα περασμένα χρόνια, (έφερε και τους πρώτους Αλβανούς μετανάστες), με τις λανθασμένες ενέργειες τους και άλλες.

Και ότι μετά από 11 χρόνια, επέστρεψε στο σπίτι του.

Θα ξέχασε φαίνετε, ότι τον είχε διώξει από την ΝΔ, ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, γιατί του έριξε την κυβέρνηση.

Εμείς πάντως δεν το ξεχάσαμε.

Άκουμε από την κα. Κανέλλη της Εκάλης, ότι προπηλακίζεται η Δημοκρατία, γιατί πήγε και αυτή να λάβει μέρος στις πορείες και δεν την άφησαν.

Εάν σας είχαν αφήσει κα. Κανέλλη, τότε φαντάζομαι, δεν θα ήταν προπηλακισμός της Δημοκρατίας, ούτε όταν το ΠΑΜΕ, ρημάζει τα πάντα στο πέρασμά του, είναι προπηλακισμός της Δημοκρατίας.

Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Τσίπρα.

Άκουμε ότι παραπονείται και ο κ. Πάγκαλος, (ο γνωστός όλοι μαζί τα φάγαμε), πού σε εκπομπή της κα. Στάη, παρουσία ανθρώπων του λαού, διασκεύασε την δήλωση του, (ως, ότι εννοούσε τους πολιτικούς, κάποιους επιχειρηματίες και αυτούς που ωφελήθηκαν, από τις ρουσφετολογικές προσλήψεις).

Όλοι αυτοί κ. Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, δεν ξεπερνούν το 10-15% του Ελληνικού λαού και εν πάση περιπτώσει, τότε γιατί πρέπει για όλους αυτούς να πληρώσει ο υπόλοιπος Ελληνικός λαός.

Πάρτε τα, από αυτούς που τα φάγανε κ. Πάγκαλε.

Προπηλακισμός της Δημοκρατίας, δεν είναι να του κόβουν του λαού την σύνταξη, αντισυνταγματικά, που ούτος η άλλος είναι και μικρή, και έχει πληρώσει κρατήσεις όλη του την ζωή για αυτήν??

Προπηλακισμός της Δημοκρατίας, δεν είναι να του κόβουν του λαού το εφάπαξ, αντισυνταγματικά, που επίσης έχει πληρώσει για αυτό??

Προπηλακισμός της Δημοκρατίας, δεν είναι να πλουτίζουν οι Πολιτικοί, λοιποί δημόσιοι λειτουργοί και άλλοι, εις βάρος του Ελληνικού λαού και από την τσέπη του και από το αίμα του??

Προπηλακισμός της Δημοκρατίας, δεν είναι να διορίζονται Υπουργοί, οι φίλοι και συγγενείς, για να περνάνε καλά οικονομικά (χωρίς να τους λείπουν τα χρήματα) και να μην ιδρώνει και το αυτί τους, για τις αστοχίες που παράγουν??

Προπηλακισμός της Δημοκρατίας, δεν είναι να λετε ψέματα στον Ελληνικό λαό για το ποσοστό ενεργείας, που στην πραγματικότητα, κοντεύει να φτάσει το 20-25% γιατί μέσα εντάσσονται και αυτοί που δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών και δεν έχουν δουλειά!!

Χώρια τους μετανάστες.

Προπηλακισμός της Δημοκρατίας, δεν είναι να προστατεύονται, οι κλέφτες του Δημόσιου χρήματος, από όπου και αν προέρχονται, δηλαδή και πάλι του Ελληνικού λαού, γεμίζοντας τις τράπεζες του εξωτερικού με εμβάσματα, που σίγουρα υπερκαλύπτουν τον δανεισμό της χώρας, χωρίς να τους τα κατάσχετε και να τους βάζετε φυλακή??

Προπηλακισμός της Δημοκρατίας, δεν είναι να μην έχει να φαει ο κόσμος και να πεινάει, η να μην μπορεί, να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και να του βγάζουν στο σφυρί την περιουσία του??

Και άλλοι, χωρίς να έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους, όπως πολλοί από εσάς, να έχουν δεκάδες ακίνητα και ακριβά αυτοκίνητα??

Προπηλακισμός της Δημοκρατίας, δεν είναι να φοβάται ο κόσμος να περπατήσει στους δρόμους, γιατί φοβάται μην τους κλέψουν και τους σκοτώσουν για ψύλλου πήδημα, οι διάφοροι μετανάστες, η και άλλοι που έχετε μαζέψει, με τις λανθασμένες πολιτικές σας και πληρώνετε η ταΐζετε, και πάλι με τα λεφτά του Ελληνικού λαού??

Προπηλακισμός της Δημοκρατίας, δεν είναι εσείς να προστατεύεστε από την αστυνομία και ο λαός που σας πληρώνει, να μένει ακάλυπτος και να τρομοκρατείται??

Προπηλακισμός της Δημοκρατίας, δεν είναι να πουλάτε την περιουσία του Ελληνικού λαού και τον ίδιο τον πλούτο της χώρας, για μία δεκάρα, που πιθανόν και από εκεί να πάρετε μίζες, για να τον σώσετε δήθεν??

Και αναρωτιέστε μετά από όλα αυτά, όλοι εσείς όπως και ο κ. Λιαρέλης του MEGA, με τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, γιατί συμβαίνουν αυτά!!

Εγώ, όλα αυτά τουλάχιστον κύριοι, θα τα έλεγα προδοσία και εξαπάτηση και λυπάμαι, γιατί από την πείρα μας τα τελευταία χρόνια, όλοι έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι φωνάζει ο κλέφτης, όπως πολλοί πρώην από εσάς για να φύγει ο νοικοκύρης.

Και για αυτόν τον λόγο, έχουν ξεσηκωθεί και όλοι οι λόγιοι αυτού του κράτους και μπράβο τους. Και αυτοί εκτός πραγματικότητας είναι??

Με εκτίμηση
Κασιμάτης Γιώργος

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ: Ξιπάστηκαν οι πρακτοράντζες!

Ξιπάστηκαν οι πρακτοράντζες!

Τους πείραξε η παρέμβαση του «Σπάρτακου» στο δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής για τα…αυτονόητα – Εμείς βεβαίως θα συνεχίσουμε να τους χτυπάμε αλύπητα, όπου τους βρίσκουμε, και να πολεμάμε τα σχέδια υπονόμευσης της εθνικής μας κυριαρχίας στη Θράκη που προωθούν συστηματικά εδώ και χρόνια όλα αυτά τα χυδαία όργανα της Άγκυρας…
Δεν φαίνεται να…πολυάρεσε μάλλον στο εμετικό σκυλολόι των πρακτόρων και των λοιπών υπονομευτών που απαρτίζουν τις δύο τούρκικες φασιστο-αλυτρωτικές οργανώσεις, δηλαδή τον «Σύλλογο Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD) και την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» (ABTTF), η παρέμβαση του «Σπάρτακου» στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Κομοτηνής, τότε δηλαδή που ο επικεφαλής της παράταξης Ν.Δαπέργολας έκανε μια απλή ερώτηση για το απολύτως αυτονόητο, κατά πόσον δηλαδή συνάδει η παρουσία του αντιδημάρχου Κομοτηνής Ριτβάν Μολλά Ισά στις αρχαιρεσίες του καθαρά αλυτρωτικού BTTDD. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι μετά από τόσα έτη θεσμικής αυτοδιοικητικής σιγής ιχθύος απέναντι στο απίστευτο ξεσάλωμά τους μέσα στην ελληνική Θράκη (αλλά και έξω από αυτήν), έχουν πια τόσο αποθρασσυνθεί, που δεν μπορούν να ανεχτούν ούτε το πλέον αυτονόητο. Λύσσαξαν λοιπόν τόσο πολύ μετά την παρέμβαση του «Σπάρτακου», που άρχισαν να βγάζουν…αφρισμένες ανακοινώσεις, κάνοντας λόγο για ό,τι γελοιωδέστερον μπορεί να βάλει ο πλέον ευφάνταστος νους του ανθρώπου. Για απόπειρες πολιτικού λιντσαρίσματος του καημενούλη του αντιδημάρχου (που απλώς, βρε, το παιδί μια ιδιωτική επίσκεψη έκανε στον ξεσαλωμένο τουρκοσύλλογο), για ακραία και σκοτεινά στοιχεία που τορπιλίζουν την ειρήνη και την ειδυλλιακή ελληνοτουρκική φιλία, για τις οποίες αντίθετα μάχεται ο δημοκρατικός και φιλειρηνικός BTTDD (σ.σ. ε, εξ ου προφανώς και η συστηματική χρήση της σημαίας της Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης), για ανθρώπους που προσπαθούν να ερεθίσουν το εθνοσυναίσθημα του ελληνικού λαού κι έτσι να βρουν θέση μέσα στην κοινωνία (!!!), για κινήσεις που στρέφονται κατά της «τουρκικής μειονότητας της Θράκης», στα της οποίας κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει (!!!) και διάφορα άλλα στο ίδιο ύφος. Η αρχή έγινε με δελτίο τύπου του BTTDD, που την υπογράφει ο νέος πρόεδρος Μπουρχανετίν Χακγκιουντέρ, ενώ τρεις μέρες αργότερα υπήρξε ανακοίνωση και από την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» και τον πρόεδρό της Χαλίτ Χαμπίπογλου (ναι, ναι, τον γνωστό αρχιπράκτορα, που το επάγγελμά του είναι να γυρνάει την Ευρώπη και να κατασυκοφαντεί διεθνώς τη χώρα μας για έλλειψη δημοκρατίας και καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας» της Θράκης, τον ίδιο αρχιπράκτορα που έφτασε στο σημείο να καταγγείλει σε έκθεσή του περί…ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παρούσα ιστοσελίδα ως υπαίτια διαδικτυακών εγκλημάτων μίσους, επειδή έχει το θράσσος να μιλάει για την ύπαρξη Πομάκων και Ρομά κι έτσι να τορπιλίζει την ενότητα των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης»)!
Στη συνέχεια, παραθέτουμε για την ιστορία τις δύο ανακοινώσεις των…ξιπασμένων (από το…απύθμενο θράσσος του «Σπάρτακου») αλυτρωτικών τουρκοφασιστομαζώξεων (σε μετάφραση του Μ.Κ. από το περιοδικό Αζινλίκτσα). Δε θα μπούμε, εννοείται, στον κόπο να ασχοληθούμε με την κριτική στις γελοίες αιτιάσεις τους. Στην παρούσα ιστοσελίδα σάς έχουμε τόσες φορές και τόσο τεκμηριωμένα στο παρελθόν παρουσιάσει και αναλύσει τον σκοτεινό, επικίνδυνο και υπονομευτικό για την εθνική μας ασφάλεια ρόλο τους, που το θεωρούμε μάταιη σπατάλη χρόνου – κάποιος που δεν τα θυμάται όλα, δεν έχει παρά να ανατρέξει στις παλαιότερες αναρτήσεις μας (εμείς αρκούμαστε απλώς εδώ στο να σας ξαναδείξουμε μία φωτογραφία από τις προπέρσινες αρχαιρεσίες του BTTDD στην Κωνσταντινούπολη, με επί σκηνής όλα τα γνωστά …δημοκρατικά σύμβολα – φωτογραφία Κεμάλ, σημαίες Τουρκίας και Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης – άλλη μία από εκδήλωση της ABTTF προ 3 μηνών στη Γερμανία με τα ίδια ακριβώς σύμβολα στο βάθος και τέλος μία ακόμη από κοινή εκδήλωση και των δύο πέρυσι στην Τουρκία με τη…θρακιώτικη σημαία πάλι σε κυρίαρχη θέση). Ένα μόνο σχόλιο έχουμε να κάνουμε απέναντι σε όλο αυτό το απερίγραπτο σκυλολόι που, ενώ συστηματικά βάζει εδώ και χρόνια δυναμίτες κάτω από την ελληνική Θράκη, δεν αντέχει πια ούτε την πλέον απλή και στοιχειώδη αντίδραση (για το θράσσος του βέβαια δεν φταίνε τόσο αυτοί – μιλάμε άλλωστε και για χυδαίους φασίστες, αλλά και για ανθρώπους απίστευτα χαμηλού πνευματικού επιπέδου – όσο οι ελληνόφωνοι θρακιώτες ψηφοτσομπάνηδες που με την εγκληματική τους βλακεία και τον γελοίο τους ραγιαδισμό το εξέθρεψαν και το άφησαν να γιγαντώσει – ε, πώς π.χ. να μην βγάζει τώρα ανακοινώσεις ο Χαμπίμπογλου, όταν επί χρόνια μπαινοβγαίνει ανενόχλητος στη Θράκη κι όχι μόνο δεν του έχει τραβήξει κανείς το αυτί γι’ αυτά που κάνει διεθνώς σε βάρος της χώρας μας, αλλά τον δέχονται κιόλας μερικές φορές δήμαρχοι κι άλλοι θεσμικοί παράγοντες της περιοχής μας ως συνδαιτημόνα τους;). Το σχόλιό μας είναι το εξής: επειδή ο στόχος τους δεν ήταν προφανώς να μας εκφοβίσουν (καθότι και οι ίδιοι ξέρουν βεβαίως πολύ καλά ότι δεν φοβόμαστε κι ούτε πρόκειται να φοβηθούμε), αλλά να μας διασκεδάσουν, τον πέτυχαν στο ακέραιο. Γελάσαμε πραγματικά μέχρι δακρύων και με τις κωμικές κατηγορίες τους και με την (λέμε τώρα) απόπειρα τεκμηρίωσής τους και με την απερινόητη βλακεία του πρωτόγονου εγκεφάλου τους. Στην ίδια ακριβώς κατάσταση (σ.σ. ακραίας ευφορίας) ήταν και ο Ν.Δαπέργολας – καθώς και άλλα μέλη του «Σπάρτακου» – αυτές τις μέρες. Σε ερώτηση πάντως γιατί δεν εκδόθηκε ανακοίνωση της παράταξης απέναντι σε όλα αυτά, η γεμάτη καγχασμό απάντηση ήταν πραγματικά αφοπλιστική: «Σωπάτε, ρε παιδιά, έχουμε σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε από το να ασχολούμαστε με τα φασιστόμουτρα! Άλλωστε ποιος τους διαβάζει και ποιος τους υπολογίζει! Σιγά να μην κάτσουμε τώρα να κάνουμε και διαφήμιση στις πρακτοράντζες και να τους δώσουμε κι αξία»!

Πηγή : http://www.proxeneio-stop.org/

30.000 ευρώ σε κινητά από το υπουργείο Εξωτερικών;

Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση είναι πολύ πιο εύκολο να κόβει μισθούς και συντάξεις, παρά τα κινητά και τα σταθερά κάποιων υπουργείων και υπουργών.
Την ώρα που κάποιες άλλες χώρες καταργούν τα κινητά στο δημόσιο για ευνόητους λόγους, στην Ελλάδα πληρώνουμε μέχρι και 30.000 ευρώ για τρεις μήνες. Για το μήνα Νοέμβριο το Υπουργείο Εξωτερικών σπατάλησε 7.421,44 ευρώ σε κινητά, για το μήνα Δεκέμβριο το Υπουργείο Εξωτερικών χάλασε 10.748,50 ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2011 τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών πλήρωσε σε τηλέφωνα 11.446,81 ευρώ.

Μάλλον, ο κ. Δρούτσας θα πρέπει να αρχίσει τις περικοπές από το υπουργείο του και εν συνεχεία να διατυπώσει τις ενστάσεις του για τις αποδοχές των βουλευτών...

Πώς παρουσιάζεται η Eλληνική Eπανάσταση (1821) στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Κατσουλάκος Θεόδωρος και Τσαντίνης Κώστας

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση του τουρκικού σχολικού εγχειριδίου (Emin Oktay, Tarih, Lise: III, έκδ. 1988, σσ. 237-240) και καταδεικνύει τον τρόπο που διδάσκονται οι γείτονες την κοινή μας Ιστορία.

Η Ελληνική Επανάσταση και η ίδρυση του ελληνικού κράτους (1820-1829), κατά το Τουρκικό εγχειρίδιο Οι Έλληνες1, οι.....
οποίοι είχαν περισσότερα προνόμια2 απ’ όλους τους χριστιανικούς λαούς που τελούσαν υπό οθωμανική κυριαρχία, ζούσαν κυρίως στην Ελλάδα3, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου, στη Δυτική Μικρασία και στα παράλια της Προποντίδας και του Εύξεινου Πόντου, όπου ήταν εγκαταστημένοι σε πόλεις και κωμοπόλεις και ασχολούνταν με τις τέχνες και το εμπόριο και ιδιαίτερα με τη ναυτιλία.

Οι Έλληνες είχαν υποταχτεί οριστικά στο οθωμανικό κράτος επί Μωάμεθ του Πορθητή4. Είχαν παραχωρηθεί τότε και σ’ αυτούς, όπως και στους άλλους χριστιανούς, ελευθερίες ως προς τα θέματα θρησκείας και γλώσσας.

Στην Πελοπόννησο μάλιστα και στα νησιά του Αιγαίου οι Έλληνες ζούσαν σχεδόν αυτόνομοι5.

Οι Οθωμανοί θεωρούσαν ανώτερους τους Έλληνες από τους άλλους χριστιανούς και τους διόριζαν σε ορισμένες θέσεις και ιδιαίτερα σε θέσεις διερμηνέων6.

Ορισμένοι μάλιστα Έλληνες άρχοντες από το Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως προωθούνταν σε θέσεις ηγεμόνων της Βλαχίας και της Μολδαβίας7.

Σε σχέση με τους άλλους χριστιανικούς λαούς οι Έλληνες ήταν πιο εύποροι και πιο φωτισμένοι.

Οι σχέσεις που είχαν αναπτύξει με τη Ρωσία κατά τον 18ο αιώνα συντέλεσαν στη διάδοση εθνικοαπελευθερωτικών ιδεών μεταξύ τους8.

Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου9 ξεσήκωναν τους Έλληνες σε κάθε ευκαιρία εναντίον του οθωμανικού κράτους.

Όταν στη διάρκεια της εκστρατείας του 1768 ο ρωσικός στόλος είχε καταπλεύσει στην Πελοπόννησο, οι Έλληνες είχαν επαναστατήσει, αλλά η επανάσταση είχε κατασταλεί αμέσως10.

Στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης τα ελληνικά πλοία υπό τουρκική σημαία κυκλοφορούσαν ελεύθερα παντού και μονοπώλησαν το εμπόριο της Μεσογείου11.

Έτσι πλούτισαν πολλοί Έλληνες που ζούσαν σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης (όπως η Μασσαλία, η Τεργέστη, η Οδησσός) και ίδρυσαν στην Ελλάδα πολλά σχολεία και διέδωσαν σ’ όλους τους Έλληνες τις ιδέες της εθνικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας.

Τις ιδέες τις ενίσχυσε η Γαλλική Επανάσταση. Τέλος οι Έλληνες ίδρυσαν μια μυστική οργάνωση που στόχευε στην απόκτηση της ανεξαρτησίας τους και ονομαζόταν Εθνική Εταιρεία12.

Η Εθνική Εταιρεία ιδρύθηκε αρχικά το 1814 στην Οδησσό από τρία άτομα (δύο Έλληνες και ένα Βούλγαρο)13.

Ουσιαστικός στόχος της ήταν η επανίδρυση της αρχαίας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας14.

Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ο τσάρος της Ρωσίας ήταν πληροφορημένοι σχετικά με την ίδρυση της Εταιρείας.

Η Εθνική Εταιρεία ενδυναμώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και ίδρυσε πολλά παραρτήματα στην Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα.

Οι κυριότεροι εύποροι και φωτισμένοι Έλληνες έγιναν μέλη της, ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως15. Αρχηγός της ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, γιος του πρώην ηγεμόνα της Βλαχίας και υπασπιστής του τσάρου.

Χάρη στις ενέργειες της Εθνικής Εταιρείας οι Έλληνες είχαν προετοιμαστεί πλήρως για να επαναστατήσουν.

Δεν άφηνε όμως περιθώριο για να ξεσπάσει η επανάσταση ο Αλή πασάς16, βαλής των Ιωαννίνων, που ήταν γνώστης όλων των δραστηριοτήτων της Εταιρείας.

Όταν πάντως ο Αλή πασάς έκανε τη δική του επανάσταση εναντίον του σουλτάνου, οι Έλληνες επωφελήθηκαν: ενώ οι οθωμανικές δυνάμεις ήταν απασχολημένες μ’ αυτόν, η Εθνική Εταιρεία αποφάσισε να ξεσπάσει η επανάσταση.



σημειώσεις/ επεξηγήσεις

1 Χρησιμοποιούνται δύο λέξεις στο τουρκικό κείμενο για την απόδοση του όρου «Έλληνες», “Rum” και “Yunan”.

Η πρώτη αποδίδεται γενικά στους Έλληνες της Τουρκοκρατίας: ρωμιούς, ραγιάδες, ενώ η λέξη Yunan = Ίωνες, χαρακτηρίζεται η Ελληνική Επανάσταση και το ελληνικό κράτος.

Με τον όρο “Rum” χαρακτηρίζεται και σήμερα η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινουπόλεως.

Για ένα μεγάλο διάστημα Ρούμελη ονομαζόταν ολόκληρο το ευρωπαϊκό οθωμανικό κράτος (Rum-eli, χώρα των Ρωμαίων, Ρωμιών, Ελλήνων, πρβλ. Ρωμυλία). Το άλλο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το ασιατικό, ονομαζόταν Anadolu (Ανατολή).

2 Το θέμα των προνομίων είναι αρκετά σκοτεινό ως προς την έκταση και την εφαρμογή σε διάφορες περιοχές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Βασικό στοιχείο για την εκχώρησή τους υπήρξε η ειδική μνεία στο Κοράνι για τους λαούς της Βίβλου, χριστιανούς και εβραίους. Εδώ λαμβάνονται με την ευρεία έννοια, της παραχωρήσεως δηλαδή ελευθερίας σχετικά με τη θρησκεία, τη γλώσσα, την κοινοτική διοίκηση και άλλα, που ποίκιλλαν κατά τον τρόπο παροχής, το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής. Η πολιτική των προνομίων χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους για να ενισχυθεί το ανθενωτικό πνεύμα των Ορθοδόξων.

Στο κείμενο, πάντως, έμμεσα τονίζεται η «αχαριστία» των Ελλήνων, οι οποίοι, μολονότι είχαν περισσότερα προνόμια, επηρεασμένοι από τους ξένους, επαναστάτησαν.

3 Εννοεί τη Στερεά Ελλάδα.
4 Βλέπε 15η παρατήρηση του βουλγαρικού κειμένου.
5 Προφανώς υπονοούνται τα προνόμια και οι οικονομικές διευκολύνσεις (αχτναμέδες) που χορηγήθηκαν σε ορισμένες περιοχές, όπως τα νησιά (Χίος, Κυκλάδες), η Ήπειρος (Γιάννενα, Ζαγοροχώρια), η Μακεδονία (Μαντεμοχώρια), που παράλληλα εξασφάλιζαν και τα συμφέροντα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γ. Κοντογεώργη, 1983, σ. 15.

Αντίθετα η Πελοπόννησος δεν έχει προνομιακό καθεστώς και αρχικά παραχωρείται σε Τούρκους τιμαριώτες (βλ. Ι.Ε.Ε., ΙΑ΄, σ. 207). Τον 18ο αι. μεγάλες εκτάσεις κατέχουν Τούρκοι ιδιώτες στο Ναύπλιο, Μεθώνη, Κορώνη (Ι.Ε.Ε. σ. 210), ενώ όλη η Πελοπόννησος διαιρείται σε 24 βιλαέτια, Μ.Β. Σακελλαρίου, Η Πελοπόννησος κατά την δευτέραν Τουρκοκρατίαν 1715-1821, ανατύπωση, Αθήνα 1978, σ. 99. Διοικείται από το «μόρα-βαλεσή» ως πασαλίκι με κέντρο την Τριπολιτσά.

Ιδιότυπη εξαίρεση αποτελεί μόνο η Μάνη, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Καπουδάν πασά και αυτοδιοικείται από ντόπιο καπετάνο, τον «μανιάτ-μπέη» (1776-1821), Π. Καλονάρου, Μάνη, εδ. Π. Πατσιλινάκος, Αθήνα 1981, σ. 57.

6 Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης επάνδρωσαν σε μεγάλο βαθμό τον τουρκικό κρατικό μηχανισμό. Ιδιαίτερα διέπρεψαν ως διερμηνείς (δραγουμάνοι).
7 Η ευνοϊκή μεταχείριση των Φαναριωτών από το σουλτάνο παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της εκτίμησης και της ειδικής μεταχείρισης που είχαν οι Έλληνες από την Υψηλή Πύλη.

Άρα το συμπέρασμα για το μαθητή είναι εύλογα η αχαριστία των Ελλήνων προς τον «ευεργέτη» τους σουλτάνο.

Αποσιωπάται τελείως η αδήριτη αναγκαιότητα που επέβαλε τους Φαναριώτες στην τουρκική διοίκηση ως Μεγάλους Διερμηνείς και ως ηγεμόνες στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες (1709-1821).

Η ανάγκη επικοινωνίας με τις χώρες της Δύσης (συνθήκες-διομολογήσεις) κατέστησε απαραίτητη την παρουσία των γλωσσομαθών Φαναριωτών, μια και το Κοράνι απαγόρευε την εκμάθηση γλωσσών των απίστων.
8 Οι απελευθερωτικοί αγώνες των Ελλήνων θεωρούνται κινήματα που προήλθαν αποκλειστικά και μόνο από την επαφή των Ελλήνων με τη Ρωσία. Αγνοούνται όλα τα επαναστατικά κινήματα πριν από τον Μεγάλο Πέτρο.

Τον 15ο αι. κατά τον τουρκοβενετικό πόλεμο επαναστατεί η Πελοπόννησος. Τον 16ο αι. η Ήπειρος και η Πελοπόννησος, παραμονές της ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571).

Από το 1600 έως το 1611 ο επίσκοπος Διονύσιος Τρίκκης, ο «Σκυλόσοφος», ξεσηκώνει τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.

9 Είναι η εποχή που ο Μεγάλος Πέτρος αναπροσαρμόζει την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, αναζητώντας παράθυρο στο Νότο, και καλεί τους Έλληνες «εις το ασκέρι του και εις το μεγάλο φλάμπουρό του».

Από τότε διαμορφώνεται η πεποίθηση ότι η απελευθέρωση των Ελλήνων θα έρθει από το ξανθό γένος του Βορρά, και αρχίζουν να διαδίδονται οι προφητείες του Αγαθάγγελου, Κ.Ν. Σάθα, Τουρκοκρατούμενη Ελλάς, Αθήνησι 1869, σ. 213.

10 Πρόκειται για τα Ορλωφικά κατά τη διάρκεια του Α΄ επί Μεγάλης Αικατερίνης Ρωσοτουρκικού πολέμου (1767-1774), που κλείνει με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, Τ. Αθ. Γριτσοπούλου, Τα Ορλωφικά, εν Αθήναις 1967.

11 Τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι χάρη στη ρωσική σημαία κυκλοφορούσαν ελεύθερα τα ελληνικά πλοία. Η εμπορική και ναυτιλιακή ανάπτυξη των Ελλήνων οφείλεται φυσικά και στη γενικότερη οικονομική και πολιτική συγκυρία στη Μεσόγειο.

Επισημαίνουμε ενδεικτικά ορισμένα γεγονότα: την παρακμή της Βενετίας, τη ναυτολόγηση Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις ελληνικές παροικίες, την αδράνεια του εμπορικού αγγλογαλλικού στόλου λόγω των πολέμων, την πλήρη αδιαφορία των οθωμανικού στρατιωτικού κράτους για το θαλασσινό εμπόριο.

Ασφαλώς σπουδαίο ρόλο έπαιξε και η ναυτική παράδοση των Ελλήνων. Με ιδιαίτερη συμφωνία (1783), που ουσιαστικά ήρθε ως επεξήγηση των ασαφειών της προηγούμενης συνθήκης (1774), τα ελληνικά πλοία με ρωσική σημαία απέκτησαν το δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά.
12 Έτσι αποδίδεται η Φιλική Εταιρεία.

13 Προφανώς το σλαβοκατάληκτο όνομα του Γιαννιώτη εμπόρου Αθανασίου Τσακάλωφ οδήγησε τον Τούρκο συγγραφέα να εκλάβει ως Βούλγαρο τον πιο μορφωμένο Έλληνα από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, του οποίου ουδέποτε αμφισβητήθηκε η ελληνικότητα.

Ο Τσακάλωφ είναι γιος του Γιαννιώτη εμπόρου Ιωάννη Τσακάλογλου, που μετοίκησε στη Μόσχα για εμπορικούς λόγους και άλλαξε το όνομά του από Τσακάλογλου στο «ρωσοπρεπές» Τσακάλωφ, κατά τη συνήθεια της εποχής.
14 Ο στόχος της Φιλικής δεν είναι σαφής.

Σύμφωνα με την προκήρυξή της «η Εταιρεία συνίσταται από καθ’ αυτό Έλληνας φιλοπάτριδας και ονομάζεται Εταιρεία των Φιλικών. Ο σκοπός των μελών αυτής είναι η καλυτέρευση του Έθνους και, αν ο Θεός το συγχωρέσει, η ελευθερία του» (από κείμενο της Φιλικής στα κρατικά αρχεία της Ρουμανίας, που δημοσιεύτηκε στα Ντοκουμέντα για την ιστορία της Ρουμανίας, τ. Δ΄ σσ. 32-39, βλ. Η Επανάσταση του ’21. ΚΜΕ σ. 76).

Η ελληνική άποψη είναι ότι μοναδικός «σκοπός της Φιλικής ήταν η απελευθέρωση της πατρίδας και πέρα από αυτό δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι αποφασίστηκε οτιδήποτε άλλο, π.χ. ποιο θα ήταν το καθεστώς της ανεξάρτητης Ελλάδας βασιλεία ή αβασίλευτη δημοκρατία» (Ι.Ε.Ε., τ. ΙΑ΄, σ. 425).

15 Νεότερες έρευνες πιστοποιούν τη σχέση του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ με τους Φιλικούς, Θ. Ζώρα, Ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ εις έκθεσιν του Ολλανδού επιτετραμμένου Κωνσταντινουπόλεως, Παρνασσός ΙΒ (1976), 127-138.

Αντίθετα ο τσάρος, που αρχικά αγνοεί την ύπαρξη της Εταιρείας, θα αντιταχθεί στα σχέδια του Υψηλάντη και των Φιλικών, όπως μαρτυρεί ο Καποδίστριας, απαντώντας σε επιστολή Έλληνα της Οδησσού, Βλ. Μέντελσον-Μπαρτόλδυ, σ. 52.

16 Πράγματι από τους βασικούς λόγους που επέβαλαν την επίσπευση της Επανάστασης ήταν η εμπλοκή της Πύλης σε πόλεμο με τον Αλή πασά.

Αλλά ο Αλής ήταν εκείνος που περίμενε εναγωνίως την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπως μαρτυρεί και το αλβανικό εγχειρίδιο (σ. 162), το οποίο αναφέρει ότι ο Αλής βοήθησε τη Φιλική Εταιρεία και ανυπομονούσε να ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση στο Μωριά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Όταν την Άνοιξη του 1820 η Πύλη τον καταδίκασε σε θάνατο, στήριξε τις ελπίδες του στους σαράντα χιλιάδες στρατιώτες του· ήλπιζε μάλιστα ότι ο σουλτάνος θα ζητούσε να συμβιβαστεί μαζί του.


Τα σχόλια και οι υποσημειώσεις είναι των συγγραφέων Κατσουλάκου Θ.,Τσαντίνη Κ. από το βιβλίο τους “Προβλήματα Ιστοριογραφίας στα Σχολικά Εγχειρίδια των Βαλκανικών Κρατών. Επανάσταση του. ΄21, Βαλκανικοί Πόλεμοι. εκδ. Εκκρεμές” (ηλεκτρονική μορφή κειμένου από


Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η κυβέρνηση αφοπλίζει την Εθνοφυλακή!

E-mailΕκτύπωσηPDF

Μοιραστείτε την ανάρτηση

Η αποστρατικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση, μέσω πιστών σε αυτήν ανώτατων αξιωματικών (βραχίονες του συστήματος), προχωρά στην αφαίρεση του οπλισμού των Μονάδων Εθνοφυλακής, στην Κεντρική & Δυτική Μακεδονία. Ήδη, ειδοποιήθηκαν οι εθνοφύλακες, από τις αρμόδιες αστυνομικές & στρατιωτικές αρχές και στις προαναφερόμενες περιοχές, να παραδώσουν τον οπλισμό τους, κάτι που μεταπολεμικά, συμβαίνει για πρώτη φορά. Φαίνεται, ότι η κυβέρνηση, μη δίνοντας βάση στις πληροφορίες για επικείμενη δράση συμμοριών του UCK στη Δυτική Μακεδονία, αποφάσισε να αφοπλίσει τους ακρίτες μας, καθιστώντας τους έρμαια στις διαθέσεις της κάθε αλβανικής ή σλαβικής συμμορίας. Και όλα αυτά, σε περιοχές που συνορεύουν με την Αλβανία και με τα Σκόπια...

Φοβούνται...ethnofylakas
Για πολλούς «λόγους», η παράδοση γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Περιττό να σας πούμε γιατί είχαν εξοπλιστεί οι εθνοφύλακες... Το καταλαβαίνετε όλοι. Όμως, όπως όλα δείχνουν και με αφορμή την εφαρμογή των επαχθών όρων του μνημονίου, κάποιοι φοβούνται άλλα πράγματα και τους αφοπλίζουν... Ταραχές και κατ' επάκταση, εκτροπή, λόγω μνημονίου! Και τι θα κάνουν; Μήπως, θα αφαιρέσουν και τα κυνηγετικά όπλα από τον κόσμο; Ερώτηση υποβάλλουμε και δη, δημόσια. Μήπως θα μας πάρουν και τα τραπεζομάχαιρα; Πάντως, όταν ήμασταν μικροί, κανείς δεν μας πήρε ποτέ τις σφεντόνες από τα χέρια...

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Kάποιοι απ' τους «αγανακτισμένους» είναι μέρος του προβλήματος, άρα και στόχος της δικής μου «αγανάκτησης»...

του Λεωνίδα Χατζηδάκη


Προς "αγανακτισμένους" φίλους: Γιατί δε συμμετέχω

Ναι, είμαι αγανακτισμένους που η χώρα μου έφτασε ως εδώ. Όπως όλοι. 

Πιστεύω ότι γνωρίζω τι και ποιος φταίει για την κρίση. Όπως όλοι. 

Έχω άποψη για την κατεύθυνση της χώρας. Όπως όλοι – ενδεχομένως. 

Με ρωτάνε φίλοι: «γιατί δε συμμετέχεις λοιπόν στη συγκέντρωση των αγανακτισμένων;» 

Το πρόβλημά μου είναι ότι -όπως λέει και η λαϊκή σοφία- η άποψη είναι σαν την (θα το πω κομψά) ...απόληξη του παχέος εντέρου. Ο καθένας έχει από μία. Και σίγουρα θα ακουστούν πολλές απόψε. 

Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν ταυτίζομαι με αυτούς που ανέκαθεν διαδήλωναν την αγανάκτησή τους επί δικαίων και αδίκων, που είναι “μπερδεμένοι” και αντί- σε όλα: Φταίνε οι “300” κλέφτες. Φταίνε οι "ανθέλληνες" κερδοσκόποι. Φταίει το αιμοδιψές ΔΝΤ. Φταίει το “κακό” κεφάλαιο. Όλοι εκτός απ’το κακό μας το κεφάλι... 

Το πρόβλημά μου είναι ότι κάποιοι από αυτούς που εμφανίζονται «αγανακτισμένοι» είναι και μέρος του προβλήματος, άρα και στόχος της δικής μου «αγανάκτησης». Άτομα και ομάδες που συνέβαλλαν στην κρίση, και τώρα διαμαρτύρονται γιατί χάνουν προνόμια και θέσεις. Όλοι ζητάνε μεταρρυθμίσεις, αλλά «αγανακτούν» όταν αυτές πλήττουν τον «κλάδο» και τα «κεκτημένα» τους. 

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης –πολύ σοφά πράττοντες- δεν υιοθετούν κανένα συγκεκριμένα σύνθημα, γράφουν μόνο:

"Δηλώνουμε την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης." Δεν ξέρω όμως και κανέναν που να είναι υπέρ...

"Είμαστε κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο." Ποιών όμως συγκεκριμένα; Για άλλους φταίνε οι μεν, για άλλους φταίνε οι δε, και για τους τρίτους φταίνε οι Νεφελίμ. Όταν συμμετέχω σε μια συγκέντρωση, δεν πρέπει να ξέρω εναντίον ποιου υποτίθεται διαδηλώνω και με ποιον δηλώνω «αγανακτισμένος»;

"Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες." Ωραία, με ποιο λοιπόν αίτημα; Ανατροπή του μνημονίου; της κυβέρνησης; του πολιτικού συστήματος; Και με ποιο στόχο; Εκλογές; Δημοψήφισμα; Στάση πληρωμών; Αλλαγή πολιτικής; Κι αν ναι, προς ποια κατεύθυνση; πιο “φιλελεύθερη” ή πιο “φιλολαϊκή”; Η ιδεολογία δεν είναι πανωφόρι να την αφήσω σπίτι, όλοι έχουμε διαμορφωμένες απόψεις και πιστεύω.

Η διαφαινόμενη μαζικότητα των συγκεντρώσεων αυτών οφείλεται ακριβώς στο ότι μόνο με γενικολογίες και χωρίς ξεκάθαρη στόχευση μπορούν -φαινομενικά- να "ενωθούν" οι γενικώς διαμαρτυρόμενοι όλων των αποχρώσεων, μία γκάμα κοινωνικών και ιδεολογικών ομάδων με διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές ατζέντες, διαφορετικούς «εχθρούς» και διαφορετικές προτάσεις για το που πρέπει να πάει αυτή η χώρα: από συνωμοσιολόγους, ξεβολεμένους συνδικαλιστές και lifestyle αντιεξουσιαστές, μέχρι θαυμαστές του Κορρέα, θιασώτες της στάσης πληρωμών και νοσταλγούς της δραχμής. 

Πιστεύω ότι η συγκέντρωση θα είναι μαζική, και θα καταγραφεί ενδεχομένως σαν εκδήλωση «λαικής οργής και αγανάκτησης». Είναι όμως εκ των πραγμάτων τόσο ετερόκλητη, που απέχει πολύ από το να καταγραφεί σαν οποιουδήποτε είδους «κίνημα». Από τη στιγμή που θα συγκεκριμενοποιηθούν στόχοι και αιτήματα, ή κυκλοφορήσουν τα πρώτα μανιφέστα, φοβάμαι ότι θα εκφυλιστεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία χτίστηκε. 

Μην παρεξηγηθώ από τους φίλους μου: Ξέρω ότι θα συμμετέχουν πολλοί, πάρα πολλοί, που δε φέρουν καμία –ή όπως η πλειοψηφία μας έχουν ελάχιστη- ατομική ευθύνη για την κρίση. Που πλήττονται από την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και εκφράζουν γνήσια αγανάκτηση με ειλικρινείς προθέσεις. Εφόσον το νιώθουν, καλά κάνουν και συμμετέχουν. 

Εύχομαι οι «μπερδεμένοι», οι «ξεβολεμένοι» και οι «lifestyle επαναστάτες» να μην είναι η πλειοψηφία αυτού του κινήματος. Με δεδομένο όμως ότι αυτοί είναι συνήθως οι πιο θορυβώδεις σε blogs, συζητήσεις και συγκεντρώσεις, προσωπικά αδυνατώ να συνυπάρξω μαζί τους σε οποιονδήποτε «αγώνα».

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ - Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών - Επίσημη ιστοσελίδα

Σήμερα βιώνουμε μια μεγάλη εθνική τραγωδία. Σύσσωμος ο ελληνικός λαός οδηγήθηκε στην άκρη του γκρεμού χωρίς να το ξέρει και δίχως να το θέλει. Ακόμα κι αυτοί που ψήφισαν τα δύο κόμματα Εξουσίας, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, είμαι βέβαιος ότι δεν γνώριζαν τις αντιλαϊκές και αντεθνικές δεσμεύσεις με τις οποίες φόρτωναν τη χώρα πίσω από την πλάτη μας οι δύο κυβερνήσεις της Δεξιάς και του Κέντρου για εξήντα ολόκληρα χρόνια, από το 1950, το τέλος του εμφυλίου πολέμου, έως σήμερα. Ποιοι είναι οι ένοχοι; Η ξένη εξάρτηση από τους Δυτικούς μας δήθεν συμμάχους, το «Ανήκομεν εις την Δύσιν», που είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη των Τραπεζών, καθώς και οι ντόπιοι συνεργάτες τους και υπάκουοι εκτελεστές των εντολών τους, ο πολιτικός κόσμος με κύριους εκφραστές τα δύο κόμματα Εξουσίας, οι άλλοτε εθνικόφρονες, το Μεγάλο Κεφάλαιο και τα όργανά του, το Κράτος και τα ΜΜΕ, δηλαδή το Σύστημα Εξουσίας.

Η πρώτη λοιπόν απόφαση που θα πρέπει να πάρουν οι Ανεξάρτητοι Πολίτες αυτής της χώρας είναι να κόψουν με το μαχαίρι αυτή τη μονομερή εξάρτηση που τόσα δεινά μας έχει προκαλέσει, με την κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και την αντικατάσταση του δόγματος «Ανήκομεν εις την Δύσιν» με την πατριωτική θέση «Ανήκουμε στον εαυτό μας», «Ανήκουμε στην Ελλάδα», εγκαινιάζοντας μια πολιτική ίσων αποστάσεων με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, θέτοντας ως υψηλότερο στόχο την κατάκτηση της Ουδετερότητας.

Για το ιδεώδες αυτό θεωρούμε ότι η αρχαία μας κληρονομιά που πάντοτε ακτινοβολεί, δηλαδή η Δελφική Ιδέα και το Ολυμπιακό Πνεύμα μας προσφέρουν μεγάλες πιθανότητες για την ανακήρυξη της χώρας μας -με διεθνή συναίνεση- σε Κέντρο της Παγκόσμιας Ειρήνης και Πολιτισμού. Έχοντας μπροστά μας αυτά τα υψηλά ιδανικά που θα μας βγάλουν μια για πάντα από τη μέγγενη της εξάρτησης και θα μας οδηγήσουν για πρώτη φορά μετά το 1821 και το 1940 σε μια περίοδο πραγματικής Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας, Λαϊκής Κυριαρχίας και Πατριωτικής Αναγέννησης, θα πρέπει σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός, ενωμένος πίσω απ' αυτό το Μεγάλο Όραμα να ξεκινήσει να παλεύει οργανωμένα με στόχο να συντρίψει το Απόστημα που μας δηλητηριάζει και μας απειλεί, να συντρίψει την ξένη εξάρτηση και το Σύστημα Εξουσίας.

Εξ άλλου το εξαρτημένο πολιτικό μας Σύστημα καταρρέει. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση διαβάζω ότι ο ελληνικός λαός περιμένει τη σωτηρία του από τον άγνωστο Έλληνα δίνοντάς του το 70% των ψήφων, ενώ για τα δύο κόμματα εξουσίας η εμπιστοσύνη δεν ξεπερνά το 30%.
Η σημερινή Κυβέρνηση που έχει φτάσει στο 20%, στην ουσία κυβερνά παράνομα και όχι μόνο γιατί στηρίζεται στο ένα πέμπτο των ψηφοφόρων αλλά και γιατί η ηγεσία της μας οδήγησε με τη δική της βούληση στο χάος προκαλώντας την εκτίναξη των spreads στις 900 μονάδες και στη συνέχεια βάζοντάς μας εκβιαστικά κάτω από τον έλεγχο του ΔΝΤ, της Τρόικα και του Μνημονίου δηλώνοντας συνάμα προκλητικά πως παραδίδει αυτοβούλως στους ξένους ένα τμήμα της Εθνικής μας Ακεραιότητας!

Στη συνέχεια, χωρίς τη συναίνεση της Βουλής και την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε νόμο του κράτους την επαίσχυντη Δανειοληπτική Σύμβαση που μας δένει χειροπόδαρα χωρίς καμμιά διαπραγμάτευση, όπως έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, με εντελώς αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο, με μία και μόνο υπογραφή, του κ. Παπακωνσταντίνου.
Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθεί το Χρέος από τα 132% του ΑΕΠ στα 142%, με προοπτική να φτάσει στα 2012 στο 150%. Δηλαδή 20 μονάδες σε δύο χρόνια, ενώ παράλληλα οδήγησαν την οικονομία και την κοινωνία σε βαθειά κρίση προξενώντας ανυπολόγιστα δεινά στις ασθενέστερες τάξεις.

Σήμερα και μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης της Κυβέρνησης, οι ξένοι επιδιώκουν να στρατεύσουν στο πλευρό τους και τη Ν.Δ. βαφτίζοντας το Μέτωπο των δύο κορυφαίων πολιτικών δυνάμεων ως δήθεν Εθνική Ενότητα. Όμως τι είδους εθνική ενότητα θα είναι αυτή, όταν μένει απ' έξω το 70% του ελληνικού λαού;

Συναίνεση, φυσικά, με τυφλή υπακοή στις εντολές της Τρόικα. Που θα γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική. Μια τέτοια δήθεν «εθνική συναίνεση» εμείς τη θεωρούμε επιζήμια για τη χώρα, γιατί θα εγκλωβίσει μεγαλύτερες λαϊκές δυνάμεις μέσα στην ίδια καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Που θα γίνεται όλο και χειρότερη όσο οι ξένοι βλέπουν ότι ο ελληνικός λαός δεν αντιδρά. Και είναι ευτύχημα ότι οι αρχηγοί της Αντιπολίτευσης πλην του κ. Καρατζαφέρη κατάλαβαν αυτή τη νέα σκηνοθεσία του κ. Παπανδρέου που δεν δίστασε να εμπλέξει ακόμα και τον θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ήδη ο Γιούνγκερ μας προετοιμάζει για τα χειρότερα. Επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι θα ξεπληρώσουμε τα χρέη μας, προτείνει να διοριστεί από την Ευρώπη (δηλαδή ουσιαστικά από τη Γερμανία) μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την ολοκληρωτική εκποίηση του εθνικού μας πλούτου. Αυτή η Επιτροπή που θα είναι ανεξάρτητη και πάνω από κάθε δικό μας έλεγχο, θα εκτιμά την αξία του τάδε ή του δείνα περιουσιακού μας στοιχείου και θα εισπράττει το ποσόν για να το στείλει κατ' ευθείαν σε κάποια Τράπεζα της Ευρώπης. Έτσι φτάνουμε στο απόλυτο ξεπούλημα της πατρίδας μας στους ξένους, στην απόλυτη ντροπή και στην έσχατη εθνική προδοσία.

Θα ΄θελα να ξέρω, όταν θα φτάσουμε σ' αυτό το κατάντημα, σ' αυτό το τελευταίο σκαλοπάτι του Κακού, θα μας φυτρώσουν άραγε «τα φτερά τα πρωτινά μας τα μεγάλα» που λέει ο Ποιητής ή μήπως θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι έχουμε οριστικά μεταβληθεί σε λαό ορνίθων;
Μπροστά σ' αυτή την επικείμενη ατιμωτική εθνική καταστροφή που θα κάνει τους Έλληνες ξένους μέσα στην ίδια τη χώρα τους, πιστεύω ότι δεν έχουμε άλλο όπλο να την σταματήσουμε από το να διακηρύξουμε όσο γίνεται περισσότεροι πατριώτες ότι θεωρούμε αυτή την επαίσχυντη Πράξη, ΑΚΥΡΗ. Για να ξέρουν από τώρα όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές ότι σε περίπτωση που ο Ελληνικός Λαός θα γίνει κυρίαρχος, θα επιδιώξει θα τους διώξει με όσα μέσα διαθέτει, για να καθαρίσει η χώρα μια για πάντα από την κόπρο του Αυγείου.

Και κάτι ακόμα: Πιστεύω ότι αν δεν ξεσηκωθούμε όλος ο λαός από τώρα έγκαιρα και περιμένουμε την ώρα του δήμιου για να το κάνουμε, φοβάμαι πως τότε θα είναι πολύ αργά. Γιατί ίσως τότε να βρίσκεται αλλού το σώμα μας κι άλλού η κεφαλή μας... Χαιρετίζουμε πάντως το πρώτο ελπιδοφόρο σκίρτημα της ανεξάρτητης ελληνικής νεολαίας χωρίς να ξεχνάμε το στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «Ένα το χελιδόνι κι η Άνοιξη ακριβή, για να γυρίσει ο Ήλιος θέλει δουλειά πολλή».
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη διαφορά που χωρίζει τους Ανεξάρτητους Έλληνες από τις πολιτικές δυνάμεις του Συστήματος.

Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι για όσες δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες στο Σύστημα δεν υπάρχει λύση. Με την παρουσία της Τρόικα και του ΔΝΤ, όποια κυβέρνηση είτε μονοκομματική είτε κυβερνητικής συνεργασίας, θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Δηλαδή αντιλαϊκά μέτρα που θα χειροτερεύουν συνεχώς και παράλληλα θα οδηγούν στη διαρκή αύξηση της οικονομικής μας εξάρτησης με την εκτίναξη του Χρέους.
Επομένως μονάχα μια ανεξάρτητη Κυβέρνηση που θα έχει τη δύναμη να αντικαταστήσει το σημερινό εξαρτημένο Σύστημα Εξουσίας (κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο αν έχει πίσω της την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού) θα μπορέσει να χαρακτηρίσει τα των οικονομικών και άλλων δεσμεύσεών μας ως δεσμεύσεις απεχθείς, που έγιναν πίσω από την πλάτη του λαού και επομένως είναι εθνικά απαράδεκτες και άκυρες. Μια Κυβέρνηση που θα αναζητήσει δάνειο από άλλες δυνάμεις, όπως την Κίνα και τη Ρωσία, με λογικό επιτόκιο, καθώς και την επίτευξη συμφωνιών για τη δημιουργία κοινοπραξιών με στόχο την εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, ώστε να μπορέσει έτσι να επιβάλει τη θέλησή της με την οριστική απαλλαγή μας από κάθε είδους δεσμεύσεις και στη συνέχεια να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός προγράμματος οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, στηριγμένου στη θεσμοθετημένη λαϊκή κυριαρχία με στόχο την Άμεση Δημοκρατία και με αποκορύφωμα την πατριωτική Αναγέννηση.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Βέβαια ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος και θα χρειαστούν σκληροί αγώνες και μεγάλες θυσίες. Γι' αυτό χρειάζεται αγάπη για την Πατρίδα και απόλυτη αφοσίωση και πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ευτυχίας του Λαού. Και να μην ξεχνάμε πως η Λευτεριά δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται.

Γεια και χαρά.

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, Τρίτη 31 Μαϊου 2011

Μίκης Θεοδωράκης


Αυτά που δεν μας είπαν ποτέ: ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ – Γιατί υποδουλώθηκε η χώρα. Η μεγάλη μελέτη. « www.olympia.gr

Αυτά που δεν μας είπαν ποτέ: ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ – Γιατί υποδουλώθηκε η χώρα. Η μεγάλη μελέτη. « www.olympia.gr

Αυτά που δεν μας είπαν ποτέ: ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ – Γιατί υποδουλώθηκε η χώρα. Η μεγάλη μελέτη.

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαΐου 12, 2010

Δημοσιεύουμε σήμερα την συνοδευτική επιστολή της μελέτης με αποδέκτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές.

Η μελέτη έγινε με εθελοντική εργασία επιφανών επιστημόνων χωρίς κρατική ή κομματική αλληλεξάρτηση. Συμμετείχαν Έλλαδιτες και Έλληνες του εξωτερικού (ομογενείς).

Δείτε με απλά λόγια πως μία χώρα με μοναδικά πλεονεκτήματα κερδοφορίας, ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ (γιατί για κατάντια πρόκειται) ζημιογόνος και επαίτης. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση ιδιαίτερα όταν κάποιος μελετήσει τις αναλύσεις που οδηγούν σε κάθε συμπέρασμα. Πραγματικά χρειάστηκε προσπάθεια για να καταστραφεί η Ελληνική οικονομία και να υποδουλωθεί η Εθνική υπόσταση.

Όπως θα παρατηρήσετε, η αναφορά έχει γραφτεί με απλά λόγια, κατανοητά από όλους. Δεν ασχολείται με σκάνδαλα, δεν έχει κραυγές ή αφορισμούς. Μόνο στοιχεία και αυτονόητες διαπιστώσεις.

Εντοπίζει τις ακριβείς αιτίες του προβλήματος για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση. Όχι κλισέ τύπου “ο αυξημένος δημόσιος τομέας” ή “αυτοί που έφαγαν τα λεφτά”.

Με μία ανάγνωση θα έχετε στα χέρια σας τις διαπιστώσεις που όμως οδηγούν απ’ ευθείας στους ενόχους. Πίσω από κάθε συγκεντρωτική αναφορά κρύβονται συγκεκριμένες αποφάσεις, νομοσχέδια που έχουν Υπουργικές υπογραφές, υπογραφές δημοσίων λειτουργών και ημερομηνίες που ταυτοποιούν εύκολα τους υπευθύνους. Είναι εκατοντάδες.

Η ίδια ομάδα επεξεργάζεται και το τελικό κείμενο της “λύσης”, με απλές προτάσεις και άμεση εφαρμογή.

Δεν αντέξαμε στον πειρασμό να προσθέσουμε ορισμένα δικά μας σχόλια (σε παρενθέσεις ώστε να είναι ορατά). Συμφωνούμε απόλυτα με τα πορίσματα και τις επόμενες ημέρες θα αναλύσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν. Απέδειξαν ότι είναι Ζωντανοί. Απέδειξαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν την πατρίδα πάνω από το τομάρι τους.Απέδειξαν ότι υπάρχουν Έλληνες που μπορούν να φέρουν την ελπίδα και τις τελικές λύσεις κάνοντας το θεωρητικό δεδομένο της “Νέας Μεταπολίτευσης” άμεσα εφαρμόσιμο.

Σήμερα όπως είπαμε δημοσιεύουμε ΜΟΝΟ την εισαγωγική, μα περιεκτική επιστολή.

Προς

Αξιότιμο Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αρχηγούς κομμάτων

Βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου

Κύριε Πρόεδρε,

Όλοι οι Έλληνες σήμερα και εσείς προσωπικά έχουμε ένα ερώτημα.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Μια ομάδα αναλυτών με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του λογιστηρίου του κράτους αποφασίσαμε να δώσουμε μια απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Αποδεχόμαστε πλήρως την κριτική που θα ακουστεί ως προς την προσέγγιση και την ακρίβεια των αριθμών μας. Όποιος επιθυμεί να την αμφισβητήσει όμως ας το κάνει με στοιχεία. Σας εγγυόμαστε ότι κανείς δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει τα συμπεράσματα.

Η επιστολή άλλωστε κοινοποιείται και στους πολιτικούς αρχηγούς της σημερινής βουλής από σεβασμό στο δημοκρατικό πολίτευμα. Ας βάλουν τους αναλυτές τους να αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία τους,( αυτά που δεν τόλμησαν ποτέ να φέρουν στο φως της δημοσιότητας για να προστατεύσουν τους υπαίτιους που δυστυχώς φαίνεται ότι αποτελούν τον πυλώνα του πολιτικού συστήματος και χρήζουν «προστασίας».)

(Δεν θα συμπεριλάβουμε τα «σκάνδαλα» αφού κάθε μία από τις αιτίες έχει πίσω της ακριβείς αποφάσεις με υπουργικές υπογραφές. Συγκεκριμένες υπογραφές που ταυτοποιούνται με πρόσωπαανάλογα την ημερομηνία.) Όπως θα δείτε μεταφέρουμε τα συμπεράσματα σε απλή γλώσσα, χωρίς κραυγές και αφορισμούς αφού κύριος αποδέκτης είναι όχι το πολιτικό σύστημα αλλά οι Έλληνες πολίτες που έχουν συνηθίσει να ακούν «περίτεχνες αναφορές» γραμμένες από διάφορους «σοφούς».

Τέσσερεις είναι οι κυρίες αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σ’ αυτό το σημείο με σειρά βαρύτητας.

1. η κακοδιαχείριση των συνταξιοδοτικών ταμείων

2 η κακοδιαχείριση του αναπτυξιακού πυλώνα της οικονομίας

3. η φοροδιαφυγή

4 η χρηματοδότηση των τραπεζών με €43 δισεκατομμύρια

Το σημερινό χρέος της Ελλάδος είναι €300 δισεκατομμύρια.

Η ανάλυση μας δείχνει ότι οι «επιχορηγήσεις» στα συνταξιοδοτικά ταμεία (εκτός των δημοσίων υπάλληλων ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το 1998 μέχρι το 2009 είναι €104 δισεκατομμύρια.

Με απλά λόγια τα ταμεία που έπρεπε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα από τις εισφορές των εργαζομένων και τις επενδύσεις τους, δεν είχαν και δεν έχουν τους πόρους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους – συντάξεις, ιατρική περίθαλψη κτλ. Έτσι το κράτος αναγκάστηκε να τα χρηματοδοτήσει. Το 2009 το ποσό της χρηματοδότησης ήταν 30% του προϋπολογισμού. Παράρτημα 1: Αποτελέσματα ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το παράδοξο είναι ότι φτάσαμε στο σημείο όπου το Έλλειμμα των ταμείων είναι μεγαλύτερο από τους τόκους. Παράρτημα 2 : Χορηγήσεις σε Ασφαλιστικά ταμεία & Τόκοι

Γιατί όμως φτάσαμε ως εδώ;

Είναι πολλές οι αιτίες που τα ταμεία έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει και πιστεύουμε ότι υπεύθυνοι διαχρονικά είναι οι πολιτικοί, διότι ενώ τους εμπιστευτήκαμε να διαχειριστούν με ευθύνη τα λεφτά που ο εργαζόμενος, ο επιχειρηματίας, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αγρότης τους έδωσε, αντί αυτού χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς και οικονομικούς αυτοσκοπούς.

- Μεγάλες απώλειες στο Χρηματιστήριο. μια μικρή ομάδα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε συνεργασία με τους πολιτικούς υποχρέωσε άπειρους διευθυντές να παίξουν ένα παιχνίδι, όπου οι αντίπαλοι ήταν η ελίτ των διεθνών χρηματιστηριακών οίκων με καταστροφικές συνέπειες για τα ταμεία.( Μία Ελίτ διαχρονικά στο απυρόβλητο. Για κάθε απόφαση όμως υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, ποσά, υπογραφές και ημερομηνίες.)

- Το ίδιο σενάριο σε μικρότερο βαθμό επαναλήφθηκε με τα δομημένα ομόλογα. Ομοίως.

- Δάνεια από τα ταμεία στις Τράπεζες άτοκα ή με 2% όταν τα επιτόκια ήταν 25%. Η πολιτεία διαχρονικά διαμόρφωσε μια επενδυτική πολιτική κομμένη και ραμμένη για το συμφέρων του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και όχι των ταμείων. (Πάλι κάθε εκχώρηση με υπογραφές, ποσά και ημερομηνίες.)

- Συνταξιοδότηση ατόμων χωρίς εισφορές, πολιτικές αποφάσεις για πελατειακή εξυπηρέτηση.

- Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις την δεκαετία του ‘80 και ’00, ομοίως.

Συγχρόνως τα ταμεία έπρεπε να διαχειριστούν και τον κλάδο υγείας, όπου η διαφθορά στα νοσοκομεία και γενικά στο χώρο υγείας ήταν γνωστή. Και σ’ αυτή την περίπτωση κανένα αποτελεσματικό μέτρο δεν εφαρμόστηκε για να σταματήσει την αιμορραγία.

Την ιδία στιγμή η πολιτεία και οι πολιτικοί φάνηκαν αδύναμοι η μάλλον έκλεισαν το μάτι σε χιλιάδες περιπτώσεις κατάχρησης των ταμείων από επιτήδειους, που νόμιζαν ότι με το να κλέψουν τα ταμεία με παράνομες συντάξεις ήταν «έξυπνοι». Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι έκλεβαν τα παιδιά τους;

Και τι έκανε η πολιτεία διαχρονικά; Αντί να στελεχώσουν τα ταμεία με άτομα που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν- με λίγες εξαιρέσεις -έβαλαν άσχετους και αχυράνθρωπους για να μπορέσουν να κάνουν αυτό που αυτοί ήθελαν. Ρωτήστε κύριε πρόεδρε ποια ποσά χαθήκαν από τα αποθεματικά του ΙΚΑ από το 1998 – 2008.

Κύριε πρόεδρε

Υπάρχει ένα μεγάλο διαχρονικό έγκλημα. Η πολιτεία με δανεισμό €100 δισεκατομμύρια -μέχρι σήμερα -προσπαθεί να καλύψει και συνεχίζει να καλύπτει όλες τις ελλείψεις, παραλείψεις και σκόπιμες πράξεις (κακουργηματικές σε πολλές περιπτώσεις) του μεγαλυτέρου πολιτικοοικονομικού σκανδάλου της μεταπολίτευσης.

Και είναι ακόμα μεγαλύτερο το έγκλημα διότι αντί να το ομολογήσουν – δεδομένου ότι είναι γνωστό προ πολλού – έσπερναν ψεύτικες ελπίδες ότι χρήματα υπάρχουν προσπαθώντας ίσως να καλύψουν τη δικιά τους ενοχή την στιγμή που θα έβγαινε η αλήθεια.

Για τις άλλες αιτίες, το μοντέλο ανάπτυξης, φοροδιαφυγή και δάνεια στις τράπεζες. έχουμε απόψεις και όχι συμπεράσματα, αλλά θα μας κάνετε την τιμή να τις καταθέσουμε μια και έχουμε περάσει αρκετό χρόνο για να τις διαμορφώσουμε.

Η οικονομική ανάπτυξη τις χώρας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια συγκεντρώθηκε σε έναν η το πολύ δυο κλάδους και αυτή είναι η δεύτερη αιτία του μεγάλου χρέους. Σύνολο €95 δισ. σε «δημόσιες επενδύσεις» ήταν στην πλειονότητα σε μη μελλοντικά παραγωγικές δραστηριότητες – δρόμους, κτίρια, γέφυρες. Παράρτημα 3. Δημόσιες Επενδύσεις

Αυτές οι επενδύσεις αν και δημιουργούσαν αύξηση του ΑΕΠ στη χρονιά που υλοποιούνταν τα έργα δεν είχαν καμία μελλοντική προοπτική. Ενδεικτικό πόσο μονόπλευρες ήταν αυτές οι επενδύσεις, είναι ότι η Ελλάδα ήταν το 2000- 2006 53η στον κόσμο για επενδύσεις στην Έρευνα και Τεχνολογία κάτω από την Μοζαμβίκη. Αυτή είναι η αλήθεια για τη μεγάλη ληστεία που βαφτίστηκε «ισχυρή Ελλάδα».

Έτσι λοιπόν κύριε πρόεδρε δημιουργήσαμε μια οικονομία που δεν παράγει τίποτα. Και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Το 1995 το ΦΠΑ σαν ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 13% και σήμερα είναι 10%. Βλέπετε δεν παράγουμε προστιθέμενη άξια.. Το αγοράζουμε και το πουλάμε. Παράρτημα 4. ΦΠΑ & Φόρος Εισοδήματος % ΑΕΠ

Η κύρια αιτία για την αποδυνάμωση της παραγωγικής βάσης είναι κατά την άποψη μας οι πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με ένα κλειστό κύκλο οικονομικών παραγόντων που απαιτούσαν το μερίδιο του λέοντα. Μέχρι εδώ τίποτα διαφορετικό από άλλες χώρες. Στη δική μας περίπτωσηόμως τα έπαιρναν όλα χωρίς να υπάρχει περίπτωση κάποιος άλλος να μπορεί να ανταγωνιστεί. Ήταν και είναι το μεγαλύτερο από τα «κλειστά επαγγέλματα». Χρησιμοποιώντας στοιχεία της ΕΕ και διεθνές μελέτες σε παρόμοιες περιστάσεις αυτό το μονό- ολιγοπώλιο κόστισε στην οικονομία μας μεταξύ €20- 30 δισεκατομμύρια. (σσΟ: Η πλέον φρικτή διαπίστωση είναι ότι αυτή η «Ελίτ», αυτός ο κλειστός κύκλος ουδέποτε λειτούργησε παραγωγικά για να δημιουργήσει έστω και μία υποδομή δημιουργίας. Πλούτιζε φτιάχνοντας δρόμους και έργα «συγχρηματοδοτούμενα». Πλούτιζε υπερτιμολογώντας τα. Πλούτιζε δίνοντας υπεργολαβίες σε κοινούς μαφιόζους και δουλέμπορους για να εκμηδενίζει το κόστος. Πλούτιζε από την εκμετάλλευση τους. Δεν χρειάστηκε ποτέ να επενδύσει σε έρευνα και ανάπτυξη, αρκούσε η κυριαρχία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με κάθε κόστος και κάθε τρόπο.)

Σημειώστε ότι κάθε παράγοντας βιομηχανικής παραγωγής εξοντώθηκε ή εξαναγκάστηκε σε μεταπρατική λειτουργία προκειμένου να επιβιώσει.

Φυσικά και άλλοι παράγοντες που τους δημιούργησε η πολιτεία συνετέλεσαν σ’ αυτή την συρρίκνωση :

  • Γραφειοκρατία φτιαγμένη έτσι που να διώχνει και όχι να έλκει επενδύσεις, καινοτομίες και δημιουργικότητα. Αλλά δεν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η άποψη μας για τον δημόσιο τομέα είναι ξεκάθαρη. Δημιουργήθηκε γιατί δεν υπάρχει ισχυρός ιδιωτικός τομέας. Όταν ο ιδιωτικός τομέας δεν προσφέρει ευκαιρίες, είναι λογικό για ένα πατέρα να προσπαθήσει να βολέψει το παιδί του στο μόνο «εργοδότη» που υπάρχει, στον πολιτικό. Έτσι οι πολιτικοί αναζητούν εξαρτημένους ψηφοφόρους και οι ψηφοφόροι αναζητούν εξαρτημένους πολιτικούς. Αυτό δημιούργησε έναν γιγάντιο δημόσιο τομέα που έπρεπε να εφεύρει διαδικασίες ώστε να δικαιολόγηση την ύπαρξη του.
  • πανεπιστημιακούς που κρατούν ομήρους τα πανεπιστήμια, όπου η μεταφορά έδρας στον απόγονο ήταν και είναι το μόνο μέλημα και έτσι κάτι το καινούργιο ή καλύτερο έπρεπε να εξαφανιστεί
  • Και μια Δικαιοσύνη, που στα μάτια όλων και ιδίως των ξένων είναι αυθαίρετη και κατευθυνόμενη

Για την Φοροδιαφυγή την τρίτη αιτία θα ήμαστε σύντομοι γιατί το θεμα είναι απλό. Υπολογίσαμε ότιη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια είναι του ύψους των €70 δισεκατομμυρίων.

Η άποψη μας είναι ότι η φοροδιαφυγή είναι ευθύνη αποκλειστικά και μόνο της πολιτείας. Η λύση στη φοροδιαφυγή είναι απλή. Πρέπει να βασίζεται σε δυο αρχές:

1. να υπάρχει μια αίσθηση δικαίου (όλοι ίσιοι μπροστά στον εφοριακό)

2. και σοβαρές ποινές σε περίπτωση αδικήματος (είτε από τον φορολογούμενο είτε από τον εφοριακό),

Κι’ όμως κανείς πολιτικός όμως δεν την εφάρμοσε. Μάλλον δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν ούτε τη μια ούτε την άλλη αρχή, διότι έπρεπε να πάρουν μέτρα εναντίον αυτών που τους υποστήριξαν και τους υποστηρίζουν.

Και κρατήσαμε το πιο παράλογο για το τέλος. Αθόρυβα η πολιτεία έχει δανείσει €43 δισεκατομμύρια στις τράπεζες τους τελευταίους 6 μήνες. Για να κάνει αυτό χρειάστηκε να δανειστεί σαν κράτος τα €43 δισεκατομμύρια. Σε μια νύχτα το χρέος αυξήθηκε 20%. Παράρτημα 5. Χρέος ευρώ και %ΑΕΠ.

Να σας υπενθυμίσω ότι όλες οι περικοπές και οι καινούργιοι φόροι που περιλαμβάνονται στην σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπουν αύξηση εσόδων €30 δισεκατομμυρίων συνολικά για τα επόμενα τρία χρόνια. Τα έχουμε ήδη ξοδέψει και παραπάνω για τις τράπεζες. Και οι μέτοχοι;

Προσπαθήσαμε, κύριε πρόεδρε, να δώσουμε μια απάντηση πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Δυστυχώς την απάντηση μπορεί να σας την είχε δώσει κάθε ένας από τους πολιτικούς που σας επισκέπτεται. Και θα έπρεπε να ήταν η εξής.

«Εάν είχαμε χειριστεί σωστά τα ταμεία συνταξιοδότησης, αν υπήρχε αίσθηση δίκαιου είτε στη φορολογία είτε στην δικαιοσύνη, αν είχαμε κάνει σωστές επενδύσεις και αν δεν είχαμε δώσει δάνεια € 43 δισεκατομμύρια στις τράπεζες το 2009/2010 το χρέος του Ελληνικού κράτους θα ήταν ελάχιστο. Όχι €300 δισεκατομμύρια.

Και θα ήμασταν το παράδειγμα και όχι οι ζητιάνοι. Εμείς κύριε Πρόεδρε είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτή την καταστροφή»

Στο τελευταίο παράρτημα (Παράρτημα 6) δείχνουμε το έλλειμμα της χωράς εάν δεν υπήρχαν επιχορηγήσεις στα ταμεία. Εάν είχαμε βάλει και την φοροδιαφυγή η χώρα έχει πλεόνασμα. Μ’ αυτό θα θέλαμε να τελειώσουμε την επιστολή μας διότι μας επιτρέπει να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχει λύση και είναι εφικτή. Ίδη την επεξεργαζόμαστε.

Καταλαβαίνετε ότι εάν συμπεριλάβουμε και τις υποθέσεις που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη δικαιοσύνη με αιχμή του δόρατος την εμπλοκή των Γερμανικών εταιρειών και τη ζημία του δημοσίουτότε τα μεγέθη είναι αδιαμφισβήτητα. Δεν το κάνουμε γιατί οι συμβάσεις είναι ακόμη ομιχλώδεις ως προς τα τελικά μεγέθη. Το ίδιο και η περιβόητη σχέση με την Goldman Sachsτης οποίας τους όρους ακόμα δε γνωρίζει το Ελληνικό δημόσιο, αφού δεν αναφέρθηκαν ούτε στην περιβόητη απογραφή!

Πλεονασματική λοιπόν η Ελλάδα, χωρίς να υπολογίσουμε ούτε το δυσανάλογο μέγεθος του δημοσίου τομέα, ούτε τη μη εκμετάλλευση των άφθονων φυσικών πόρων.

Χρειάστηκε πραγματικά προσπάθεια για να διολισθήσει μία χώρα σαν την Ελλάδα στα σημερινά μεγέθη. Το μέγεθος του εγκλήματος σας αφήνουμε να το αποτιμήσετε εσείς και οι συνάδελφοι σας. Εμείς πάντως ΔΕΝ θα σταματήσουμε

Μια παράκληση.

Μην αφήσετε να υπογράψουμε συνθήκη με την Τουρκία για τα πετρέλαια. Θα είναι η χαριστική βολή των πολιτικών μας σε μια χώρα που πέτυχε πολλά – αν και με πολλά εμπόδια – χάρη στην δουλειά και υπομονή του ωραιότερου λαού του κόσμου.

Μετά τιμής

Οι Έλληνες Πολίτες ( Ελλάδας και Εξωτερικού)

ΥΓ. Πολλοί πολιτικοί θα πουν, δεν ήξερα ή δεν ήταν ευθύνη μου. Και οι δυο δικαιολογίες δεν ελαφρύνουν τη θέσεις τους. Οι πολιτικοί που πραγματικά πάλεψαν και ζήτησαν το καλό της χώρας μπήκαν στο περιθώριο χωρίς αξιώματα και τίτλους. Και τους αποκαλούν «γραφικούς». Κρίμα. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Παράρτημα 1. Αποτελέσματα ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης

Παράρτημα 2 : Χορηγήσεις σε Ασφαλιστικά ταμεία & Τόκοι

Επιχορηγήσεις: Χρηματοδότηση Ασφαλιστικών Ταμείων

Παράρτημα 3. Δημόσιες Επενδύσεις

Παράρτημα 4. ΦΠΑ & Φόρος Εισοδήματος % ΑΕΠ

Παράρτημα 5. Χρέος ευρώ και %ΑΕΠ.

Παράρτημα 6