Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Γιατί οι Σκοπιανοί δεν ψήφισαν ...

Το ΕΛΤΑ λέει του κράτησαν τα ψηφοδέλτια, που δεν έφτασαν στην βόρεια Ελλάδα κι έτσι οι "Μακεδόνες" ( που αριθμούν ένα εκατομμύριο και περίμεναν στα Σκόπια ότι θα βγάλουν και δυο-τρεις Ευρωβουλευτές) δεν είχαν τι να ψηφίσουν Έτσι πήραν μόνο 4.000 ψήφους

Δεν υπάρχει κανείς στα ΕΛΤΑ να τους τραβήξει μια μήνυση;

Αν εγώ έκλεβα το γράμμα κάποιου άλλου, η αν κατηγορούσα δημόσια τα ΕΛΤΑ για κλοπή, δεν θα με τύλιγαν σε μια κόλα χαρτί;

Η κατάσταση με τους σκοπιανούς και τα σκοπιανόπουλα σαν τον Παβλε έχει φτάσει στο απόστημα Πρέπει κάποτε να σπάσει!

Από την εφημερίδα Dnevnik, σήμερα 25/06/2009

Στεφανος Σωτηριου

Κι αν ξερει καποιoς το mail των ΕΛΤΑ ας το προωθησει , να διαταξουν μια δικοικητικη ανακριση τουλαχιστον , να φανει ποιος ειναι αυτος που εκρυβε τα ψηφοδελτια των σκοπιανων και λοιπων σλαβων.

Саботажа за „Виножито“

Целокупниот изборен материјал на македонската партија, грчката пошта, која е државна, го чувала до вчера наместо да го дистрибуира во северна Грција

Грчката пошта ја саботирала кампањата на „Виножито“ за евроизборите одржани во почетокот на јуни, соопшти вчера партијата на македонското малцинство во Грција.Пропаганден материјал што „Виножито“ го испратила преку пошта до своите гласачи во северна Грција, како алтернатива да ги промовира своите ставови во услови на целосна блокада од грчките медиуми.Материјалот бил испраќан преку грчката пошта, која е во државна сопственост и вклучувал пропаганден изборен материјал и дивидија. Партијата во вторникот била известена од поштата во Лерин дека има пакет, кој треба да се подигне на име на „Виножито“.

„Нашите претставници отидоа во поштата и беа шокирани кога видоа дека пакетот е вреќа полна со писма со пропагандниот материјал, кои не биле испратени на доставените адреси“, соопштија од „Виножито“.Писмата биле адресирани до цели села во северниот дел на Грција и биле вратени во поштата во Лерин.„Виножито“ најостро го осуди мешањето на грчката пошта во изборната кампања.„Ова е уште еден доказ за саботажата од грчките државни органи против партијата на етичкото македонско малцинство во Грција“, соопштија од „Виножито“.Партијата ќе вложи официјална жалба до грчката пошта барајќи објаснување зошто не биле испратени писмата, а разгледува и правна постапка во врска со овој потенцијално криминален чин.

Να το δω και να μην το πιστέψω ...

«Η Αγκυρα να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009 07:00

Την ανάγκη εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Αγκυρας, που προβλέπει το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, υπογράμμισε χθες -ενώπιον της Κυπριακής Βουλής- ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η κυβέρνηση στην Αγκυρα πιστεύει πως η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Δ. Χριστόφια, ο Ζοζέ Μπαρόζο είπε ότι διαβλέπει «ιστορική ευκαιρία για να λυθεί οριστικά το Κυπριακό». Τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού εναπόκειται στους ίδιους τους Κυπρίους.

Z.M. Mπαρόζο: Στα χέρια των Κυπρίων η επίλυση του Κυπριακού.

«Εμείς δεν πρόκειται να βρούμε τη λύση, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια για τη λύση», είπε, επισημαίνοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει όλους τους Κυπρίους για να αξιοποιήσουν τα ωφελήματα από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δ. Χριστόφιας: Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για την επανένωση της πατρίδας μας.

Ο Κύπριος πρόεδρος -ο οποίος δήλωσε ότι υποστηρίζει συνειδητά την υποψηφιότητα Μπαρόζο για μια νέα θητεία- διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί μαζί με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού.

Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν του έθεσε το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την ελπίδα ότι το οδόφραγμα θα ανοίξει σύντομα. Είπε, όμως, ότι το θέμα δεν αφορά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/26/1682045.htm


ΟΙ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ! & Εφοριακοί του ΣΔΟΕ γιαουρτώνονται

Εκεί έχουμε φθάσει; Στη Λήμνο να απαγορεύουν τους ελέγχους από τον ΣΔΟΕ και να γιαουρτώνουν και να πετάνε αυγά στους εντεταλμένους εφοριακούς. Πολλά είναι δυνατόν να καταμαρτυρηθούν εναντίον των εφοριακών, αλλά αυτό πάει πολύ. Η συντεταγμένη πολιτεία έχει καταρρεύσει.

ΣΓΣ

Με «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η κατάσταση στο ακριτικό Αγαθονήσι.
Οι 10 εθνοφύλακες του νησιού παρέδωσαν τα όπλα τους στον πρόεδρο της Κοινότητας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει φθάσει η συγκέντρωση οικονομικών μεταναστών που καταφθάνουν από την Τουρκία.Την περασμένη Πέμπτη, 193 άτομα από το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και την Σομαλία εντοπίστηκαν σε βάρκες ανοικτά του Αγαθονησίου και προωθήθηκαν από το Λιμενικό στο νησί, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται σε 170. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, 193 ψυχές, ζουν εδώ και πέντε ημέρες σε χωράφια, αγρούς, δρόμους, χωρίς «κεραμίδι» πάνω από τα κεφάλια τους, χωρίς κρατική μέριμνα, ιατρική φροντίδα και μίνιμουμ συνθήκες υγιεινής.Οι κάτοικοι τους προσφέρουν νερό, φαγητό και ρούχα, όπως κάνουν άλλωστε κάθε φορά όταν οικονομικοί μετανάστες εγκαταλείπονται από Τούρκους δουλεμπόρους στα ανοικτά του νησιού.Ο Κωνσταντίνος Κόττορος, εκπρόσωπος των Εθνοφυλάκων και γιος του προέδρου της Κοινότητας, εξηγεί στη «zougla.gr» πως δεν είναι η πρώτη φορά που κάτοικοι και οικονομικοί μετανάστες αναγκάζονται να συμβιώσουν στο ακριτικό νησί.

Για περισσότερα http://www.stoxos.gr/

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Κυπριακό, Σκοπιανό, λαθρομετανάστευση

Πώς βλέπει η σουηδική προεδρία τα εθνικά θέματα του ελληνισμού

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009 07:00

Βρυξέλλες,

Εντυπωσιασμένος με την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν για την επίλυση του Κυπριακού, o Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε χθες ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Καρλ Μπιλντ, ο οποίος από την 1η Ιουλίου θα βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ε.Ε.

Παρουσιάζοντας, στις Βρυξέλλες, τις προτεραιότητες της προεδρίας, αναφέρθηκε επίσης στη λαθρομετανάστευση όπου η νέα προεδρία θα αναλάβει την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, στο ζήτημα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ, αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Μπιλντ αφού διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα θέματα που βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων ηγετών έχουν συζητήσει εκτενώς με τον κ. Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ και είναι πολύ εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν αυτοί οι δύο «θαρραλέοι πολιτικοί ηγέτες», όπως τους χαρακτήρισε, προκειμένου να ξεπεράσουν το πρόβλημα της διαίρεσης της νήσου.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Καρλ Μπιλντ.

«Εχουν περάσει 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και εξακολουθούμε να έχουμε μια διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, κάτι που πιστεύω ότι αποτελεί ντροπή», ανέφερε ο Σουηδός ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι και η Κομισιόν είναι επίσης έτοιμη να παράσχει τεχνική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ και το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μπιλντ είπε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε επαφή με τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς και ευελπιστεί ότι υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης. Υπενθύμισε, όμως, ότι πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα και ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη διάθεσης συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές, τονίζοντας ότι η ευθύνη για την επίλυση των διμερών ζητημάτων αφορά πρωτίστως τις ενδιαφερόμενες χώρες. «Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε λύσεις σε κανέναν. Δεν έχουμε ούτε την πρόθεση, ούτε τη δυνατότητα», κατέληξε ο κ. Μπιλντ.

Σε ερώτηση για το πώς προτίθεται η προεδρία να βοηθήσει στην προώθηση μιας συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών, ο Σουηδός ΥΠΕΞ ανέφερε πως υπάρχει κατανόηση για τις ανησυχίες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας. Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, είπε, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και θα τεθεί πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη της σουηδικής προεδρίας.

Ο αρμόδιος υπουργός της Σουηδίας για τη μετανάστευση, πρόσθεσε, θα αρχίσει σε λίγες μέρες επαφές και συνεργασία με τις χώρες αυτές για να συζητήσει μαζί τους το πώς θα προχωρήσουμε επί του θέματος. Ελπίζουμε, κατέληξε, ότι η Επιτροπή θα μπορέσει πολύ σύντομα να παρουσιάσει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των ανησυχιών των πιο πάνω χωρών.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το αν κατά τη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας θα ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας για την Τουρκία, ο Σουηδός υπουργός απάντησε πως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την Τουρκία παραμένει υπό εξέταση και ότι θα διερευνηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στις προτεραιότητες για την αμιγώς κοινοτικής ατζέντα, όπως η οικονομική κρίση και η κλιματολογική αλλαγή αναφέρθηκε η υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Σουηδίας, Σεσίλια Μάλμστρομ.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/24/1680796.htm


Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ !!!!

Ένα από τα σπουδαία επιτεύγματα της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι η ένταξη της στην διεθνή ερευνητική κοινότητα.

Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα, που εξασφάλισαν τη σύνδεσή της Ελλάδας με την παγκόσμια κοινότητα των επιστημονικών επιτευγμάτων και της αλματώδους εξέλιξης της ανθρώπινης γνώσης και τεχνολογίας, έγιναν με τη δημιουργία του Εθνικού Ιδρύματος ΠΑΣΤΕΡ το 1920, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το 1958, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών το 1959 και του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» το 1960. Τις επόμενες δεκαετίες ιδρύθηκαν νέα κέντρα όπως το ΙΤΕ και το ΕΚΕΤΑ, και με πολύ κόπο και θυσίες συγκροτήθηκε ένας «ερευνητικός ιστός» ο οποίος με την αξία του κατάφερε να εντάξει την Ελλάδα στο παγκόσμιο και ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό επιστημονικό γίγνεσθαι.

Σε συνθήκες μόνιμης υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις, οι Έλληνες ερευνητές και όλοι οι εργαζόμενοι στα Ερευνητικά Κέντρα, κατάφεραν, με χιλιάδες ώρες απλήρωτης εθελοντικής εργασίας, να συμμετάσχουν, αξιοπρεπώς και συχνά με διακρίσεις, στη διαμόρφωση των ραγδαίων διεθνών επιστημονικών εξελίξεων.

Αυτή τη μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων Επιστημόνων, που με τόσο κόπο και χρόνο θεμελιώθηκε, αναπτύχθηκε και διευρύνθηκε, με τις παγκόσμιες συνεργασίες και τις διεθνείς χρηματοδοτήσεις που επιτεύχθηκαν και μέσα από μια βαθμιαία κατάκτηση της εμπιστοσύνης και της αναγνώρισης από τη Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα, αποφάσισε να διαλύσει μέσα σε ένα βράδυ η κυβέρνηση, με ένα ανυπόγραφο δελτίο τύπου.

Τρία από τα σημαντικότερα ερευνητικά ιδρύματα το Εθνικό Ϊδρυμα Ερευνών(ΕΙΕ), το Εθνικό Κέντρο Επιστημών <<ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ>> και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) απειλούνται με ουσιαστική διάλυση ή παράλυση λόγω της προχειρότητας και της πλήρους άγνοιας των ιθυνόντων, ενώ στα υπόλοιπα δημιουργούνται δυσλειτουργίες χωρίς να διαφαίνεται κανένα μελλοντικό όφελος.

Όσο για τα περιφερειακά Ερευνητικά Κέντρα, «φορτώνονται» με Ινστιτούτα τα οποία δεν επέλεξαν τα ίδια να ιδρύσουν, χωρίς καμιά μελέτη βιωσιμότητας και χωρίς καμιά εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων (start-up). Αν αυτό συνδυαστεί με το καθεστώς μόνιμης υποχρηματοδότησης, η συγχώνευση αυτή θα προβεί καταστροφική για τα ήδη λειτουργούντα με τρομερές δυσκολίες Ερευνητικά Κέντρα.

Πεδία έρευνας καταργούνται ως άχρηστα με υπουργική απόφαση, ινστιτούτα κλείνουν ή συρρικνώνονται, επιστημονικά δίκτυα διαρρηγνύονται, παγκόσμιες συνεργασίες μένουν μετέωρες, διεθνείς χρηματοδοτήσεις χάνονται ανεπιστρεπτί, εργαστήρια ξεστήνονται, βιβλιοθήκες διαλύονται. Αυτός ο καταστροφικός «σχεδιασμός» γίνεται χωρίς να έχει υπάρξει καμία στοιχειώδης διερεύνηση (κατά παράβαση των νόμων που το απαιτούν) για την επιστημονική αναγκαιότητα, την οργανωτική και οικονομική βιωσιμότητα.

Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν χωρίς να υπάρχει εισήγηση από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, χωρίς τα εμπλεκόμενα Ερευνητικά Κέντρα να έχουν καμία ενημέρωση, χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας, οικονομοτεχνική μελέτη, ή χρονοδιάγραμμα.

Για να στηριχθούν τα καταστροφικά και παράλογα αυτά σχέδια, επιστρατεύονται ανακρίβειες για τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι θα προκύψουν οικονομίες κλίμακας διότι «μειώνεται ο αριθμός των μελών των διοικητικών συμβουλίων». Αποκρύπτεται όμως ότι ΚΑΝΕΝΑ μέλος Δ.Σ. Ερευνητικού Κέντρου δεν πληρώνεται για τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. Παρά τις περίφημες εξαγγελίες για ευρωπαϊκή σύγκλιση (1,5% του ΑΕΠ στην έρευνα) η Ελλάδα παραμένει ουραγός με 0.5%, αλλά θρασύτατα δηλώνεται ότι το κράτος υπερχρηματοδοτεί τα Ερευνητικά Κέντρα! Αποκρύπτεται ότι μόνο μέρος του λειτουργικού κόστους των Ερευνητικών Κέντρων καλύπτεται από κρατικά κονδύλια ενώ όλο το ερευνητικό κόστος προκύπτει από εξωτερική χρηματοδότηση η οποία αποδείχνει την αξία του ελληνικού ερευνητικού ιστού.

Όσο για τις άμεσες συνέπειες που θα έχουν αυτές οι ανεύθυνες εξαγγελίες στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αναμένονται εξίσου καταστροφικές με τα μακρόπνοα σχέδια. Ποια ευρωπαϊκή επιτροπή αξιολόγησης θα συναινέσει στη χρηματοδότηση εργαστηρίων υπό διάλυση ή μετεγκατάσταση (μέσα στη γενική προχειρότητα, αναφέρθηκε από τον υπουργό ότι θα χρειαστούν 6 χρόνια);

Είναι προφανής η ζημιά που προκαλείται στην αξιοπιστία του ελληνικού ερευνητικού ιστού και στις –απαραίτητες- διεθνείς συνεργασίες, αξιοπιστία και συνεργασίες που κατακτήθηκαν με πολλή επιμονή και πολλή δουλειά.

Ζητάμε το προφανές: Nα σταματήσει κάθε διαδικασία συγχωνεύσεων και θεσμικών αλλαγών ώσπου να ολοκληρωθούν οι νέες αξιολογήσεις των Ερευνητικών Κέντρων οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το άμεσο μέλλον. Να ακολουθηθεί ο νόμος και η κοινή λογική, δηλαδή να ζητηθούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι εισηγήσεις για την αναδιάρθρωση της έρευνας από τους αρμόδιους φορείς (ΕΣΕΤ, Σύνοδος Προέδρων ΕΚ, Διοικήσεις ΕΚ, Ομοσπονδίες εργαζομένων & ΕΕΕ). Να συνταχθούν μελέτες βιωσιμότητας καθώς και χρονοδιάγραμμα της αναδιάρθρωσης και να εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι.

Καλούμε τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις απίστευτες αυτές προχειρότητες, όταν μάλιστα ο ίδιος, μόλις τρεις μήνες πριν, δήλωνε στα 50χρονα ενός από τα υπό διάλυσιν κέντρα: «συνεχίστε να μας κάνετε υπερήφανους»!


Ο Βγενό ... τρελάθηκε

Α. Βγενόπουλος: "Φως" στη διαφάνεια


Των Ε. Καραγεώργου, Γ. Ι. Δημητρομανωλάκη

Απόλυτη διαφάνεια στους διαγωνισμούς προμηθειών του δημοσίου μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα “Φως” προτείνει ο πρόεδρος της MIG, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Βγενόπουλος προτείνει κατάργηση των σφραγισμένων προσφορών και αντικατάστασή τους με διαγωνισμούς μέσω διαδικτύου (μειοδοτικούς ή πλειοδοτικούς) ώστε με απόλυτη διαφάνεια να μπορούν να τους παρακολουθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται καθολική διαφάνεια στο σύστημα προμηθειών ενώ θα πρέπει να προβλέπονται και βαριές ποινές σε όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

"Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανάρτηση των εξόδων και των προμηθειών του δημοσίου με πεδία που αφορούν όλο το εύρος των εργασιών του δημοσίου εξασφαλίζει διαφάνεια, δεν πρόκειται για παρθενογένεση", είπε ο κ Βγενόπουλος χαρακτηριστικά. Τέτοια συστήματα έχουν αναπτύξει πολλές χώρες του κόσμου, όπως έκανε πρόσφατα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama.

Οπως είπε ο κ. Βγενόπουλος, σε τέσσερα χρόνια, η MIG έχει καταβάλει 624,1 εκατ. ευρώ άμεσους φόρους στο κράτος και “έχουμε δικαίωμα να βλέπουμε πως χρησιμοποιούνται αυτά τα έσοδα του δημοσίου”.

Ταυτόχρονα η MIG μέσω της θυγατρικής της SingularLogic είναι έτοιμη να προσφέρει στο δημόσιο δωρεάν και άμεσα ένα μηχανογραφικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών με στόχο τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών.

Στην επίσημη ανακοίνωση της για την συνέντευξη Τύπου του κ. Βγενόπουλου η MIG αναφέρει τα εξής:

"Η MIG προτείνει προς την Πολιτεία το σχέδιο «ΦΩΣ» με στόχο την απόλυτη και διαχρονική διαφάνεια στην διαχείριση του Δημοσίου χρήματος με τις δυνατότητες που παρέχει πλέον η σύγχρονη τεχνολογία.


α. Το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού διαδικτυακού τόπου με σειρά πεδίων που θα καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες του Δημοσίου (Υπουργείων, Δημοσίων Επιχειρήσεων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λ.π.), όπου θα πρέπει να δημοσιεύονται άμεσα όλα τα έξοδα οποιασδήποτε μορφής των ανωτέρω φορέων. Οι αλλαγές που απαιτούνται στην υπάρχουσα νομοθεσία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση της αρχής ότι δικαίωμα γνώσης των ανωτέρω εξόδων έχουν με διεύρυνση της αρχής «εννόμου συμφέροντος» όλοι οι Έλληνες αφού ως φορολογούμενοι συμμετέχουν στα έσοδα του κράτους, άρα δικαιούνται να ενημερώνονται και για τη χρήση αυτών των χρημάτων. Επίσης πρέπει να νομοθετηθεί ότι η παράβαση της εν θέματι υποχρέωσης δημοσίευσης επισύρει αυστηρές ποινές που μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε έκπτωση καθηκόντων.


β. Επίσης, το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει την άμεση αλλαγή του συστήματος προμηθειών του Δημοσίου μέσα από τρεις βασικούς άξονες:

1. Την κατάργηση του συστήματος «σφραγισμένων» προσφορών και των απευθείας επιλογών – αναθέσεων του Δημοσίου με την υιοθέτηση του συστήματος «e-procurement», δηλαδή διαγωνιστικές διαδικασίες μειοδοσίας ή πλειοδοσίας με απόλυτη διαφάνεια μέσω του διαδικτύου και με τη δυνατότητα παρακολούθησής τους από όλους τους Έλληνες.

2. Την υιοθέτηση του συστήματος των «φωναχτών» πλειστηριασμών για διαγωνισμούς μεγάλης αξίας, οι οποίοι θα διεξάγονται παρουσία των ενδιαφερομένων και θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο (web-casting).

3. Την κατάργηση, στις περισσότερες των περιπτώσεων, των τεχνικών ή ειδικών προαξιολογήσεων και «πριμοδοτήσεων», με την υιοθέτηση ενός συστήματος βαρύτατων χρηματικών ποινών αν οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς του Δημοσίου δεν μπορούν τελικά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των διαγωνιστικών προδιαγραφών.


γ. Τέλος, το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει την εποπτεία της διαφάνειας στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος και της λειτουργίας του νέου συστήματος προμηθειών από μια διακομματική Επιτροπή που μπορεί να είναι υποεπιτροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής.


Εφ΄όσον η Πολιτεία υιοθετήσει εν όλω ή εν μέρει ή με μη ουσιώδεις παραλλαγές το σχέδιο «ΦΩΣ» ή κάποιο παρεμφερές σχέδιο, η MIG είναι έτοιμη, εφ΄όσον της ζητηθεί, να συνδράμει στην υλοποίησή του τεχνικά και υλικά, στο μέτρο, φυσικά, του δυνατού".


Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής:

"Η MIG, μέσω της θυγατρικής της SINGULAR LOGIC, είναι έτοιμη να προσφέρει στο Δημόσιο δωρεάν και άμεσα ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα του σχεδίου «ΦΩΣ», τις κεντρικές υποδομές και την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού ενός μηχανογραφικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών με στόχο τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, την αναβάθμιση της δυνατότητας διοικητικής παρέμβασης και εν τέλει, μέσα από την σημαντική εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει, τις καλύτερες παροχές Υγείας του Δημοσίου".


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Όλα τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν τη διαφάνεια στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος, τον περιορισμό της σπατάλης και το τέλος της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων. Εν έτει 2009 η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει πλέον απεριόριστες δυνατότητες να κάνουμε την επιθυμία μας πράξη, εφ΄όσον τελικά υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση, και αυτό καταδεικνύει το σχέδιο «ΦΩΣ». Η MIG θέλει να λειτουργεί σε μια σύγχρονη Ελλάδα με καθεστώς ισονομίας και απόλυτης διαφάνειας, με δυνατή οικονομία και ισχυρούς καταναλωτές και τα επιχειρηματικά της συμφέροντα συμπίπτουν με το συμφέρον της χώρας και όλων των πολιτών της».

Δείτε την πλήρη ανάλυση του συστήματος "Φως" στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".

http://www.capital.gr/News.asp?id=760754


Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Ο Χομεϊνί της Τουρκίας;

21/06/2009 | ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Έχτισε την αυτοκρατορία του στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ελέγχει τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας, για κάποιους ακόμη και την τουρκική κυβέρνηση, και του καταλογίζουν ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στην Τουρκία για να εγκαταστήσει τη Σαρία.
Ο μουσουλμάνος ιερωμένος Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελεί την πλέον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της σημερινής Τουρκίας, καθώς το τάγμα του είναι ο βασικός παράγοντας που έστρεψε την Τουρκία προς τη θρησκεία. Το κοσμικό καθεστώς που επέβαλε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και οι θεματοφύλακές του, δηλαδή ο τουρκικός στρατός, είναι σήμερα αντιμέτωποι με το πιο ισχυρό κύμα αμφισβήτησης και... διωγμού. Κι αυτό οφείλεται στη σημερινή κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποβασταζόμενη από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, και τη θρησκεία που φαίνεται να αποκτά ρίζες στην τουρκική κοινωνία.
Ποιος είναι
Γιος ιμάμη, ο Φετουλάχ Γκιουλέν γεννήθηκε στην Ερζουρούμ της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας το 1938. Από νωρίς μυήθηκε στις αρχές του Σαΐντ Νουρσί, ενός ισλαμιστή, κουρδικής καταγωγής, ο οποίος του δίδαξε τη συντηρητική και ορθόδοξη πτυχή του Ισλάμ, χωρίς, ωστόσο, να απορρίπτει το μοντερνισμό.
Τη δεκαετία του ’70 ο Γκιουλέν διοργάνωνε καλοκαιρινά κάμπινγκ στη Σμύρνη, όπου δίδασκε τις αρχές του Ισλάμ, ιδρύοντας έτσι τα πρώτα διδακτήριά του. Στη συνέχεια άνοιξε σχολεία, ένα πανεπιστήμιο, εξαγόρασε μέσα ενημέρωσης και σύστησε θρησκευτικές ομάδες και οργανισμούς, προκειμένου να εμφυσήσει στη σύγχρονη Τουρκία το Ισλάμ. Εξαιτίας κάποιων δηλώσεών του, όμως, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας τον κατηγόρησε το 1988 για «προσπάθεια υπονόμευσης του κοσμικού καθεστώτος με μεθόδους που τις έκρυβε καλά πίσω από ένα δημοκρατικό και σύγχρονο προσωπείο που εμφάνιζε». Για το λόγο αυτό, αποφάσισε να αυτο-εξοριστεί στις ΗΠΑ, ενώ εκκρεμούσαν παράλληλα εναντίον του καταδικαστικές αποφάσεις των τουρκικών δικαστηρίων.
Αυτό, ωστόσο, δεν τον πτόησε ιδιαίτερα. Από το «αρχηγείο» του στη Φιλαδέλφεια (Πενσυλβανία των ΗΠΑ) συνεχίζει να χτίζει την αυτοκρατορία του, η οποία περιλαμβάνει ένα δίκτυο από 300 ιδιωτικά (ισλαμικά) σχολεία στην Τουρκία και άλλα 200 στο εξωτερικό (από την Τανζανία μέχρι την Κίνα και από το Μαρόκο μέχρι τις Φιλιππίνες και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπου υπάρχουν πολυπληθείς τουρκικές μειονότητες), μία τράπεζα, μία σειρά τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων, μία 12γλωσση ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Μία αυτοκρατορία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων...
Επισήμως, το κίνημά του έχει ένα εκατομμύριο πιστούς, συμπεριλαμβανομένων και των δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα της Τουρκίας, οι οποίοι προστατεύονται από τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (που σύμφωνα με κάποιους είναι κι ο «εκτελεστής» της πολιτικής του Γκιουλέν).
Το 2006, δικαστήριο της Άγκυρας τον αθώωσε από τις κατηγορίες για σύσταση παράνομης οργάνωσης με σκοπό την υπονόμευση του κοσμικού καθεστώτος και την αντικατάστασή του με τον ισλαμικό νόμο, τη Σαρία. Αλλά, παρόλα αυτά, ακόμη κατηγορείται από τους κοσμικούς ότι επιδιώκει να κάνει την Τουρκία ένα θεοκρατικό κράτος, τύπου Ιράν.
Οι κεμαλιστές τον συγκρίνουν μάλιστα με τον Χομεϊνί και φοβούνται ότι μία πιθανή επιστροφή του στην Τουρκία μπορεί να μετατρέψει την Άγκυρα σε Τεχεράνη.
Οι κυβερνήσεις του Τουρκμενιστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν είναι επίσης ενοχλημένες και καχύποπτες με τα «τουρκικά σχολεία που έχουν ανοίξει εκεί από μουσουλμάνους ιεραπόστολους».
Το δόγμα Γκιουλέν είναι ότι κράτος και θρησκεία πρέπει να είναι ένα, όπως και στην οθωμανική περίοδο και ότι η Τουρκία θα πρέπει να παίξει το ρόλο του ηγέτη στα Βαλκάνια και τον Καύκασο. Το τάγμα Γκιουλέν, λοιπόν, εκτείνεται όχι μόνο στα εδαφικά όρια της Τουρκίας, αλλά είναι παν-τουρκικό. Έτσι εξηγείται και η επιτυχία του στις εθνότητες που συνδέονται λόγω καταγωγής με την Τουρκία στη μετα-Σοβιετική Κεντρική Ασία...

Τρίτη εξουσία

Σύμφωνα με το διεθνούς φήμης εβδομαδιαίο αμυντικό περιοδικό «Jane’s», το τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελεί την τρίτη εξουσία στην Τουρκία μετά την κυβέρνηση και το στρατό. Ο σκοπός του βέβαια -σύμφωνα με τον αρθογράφο- είναι να έχει την απόλυτη εξουσία, διεισδύοντας στο στρατό και την κυβέρνηση. Και μέχρι να το πετύχει αυτό θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ως «όπλο» του την υπόθεση Εργκενεκόν.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν θεωρείται ο «σκιώδης» αρχηγός της τουρκικής Αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών. Οι ίδιοι οι Τούρκοι τον βλέπουν ως έναν πολιτικό ηγέτη, τύπου Αγιατολάχ Χομεϊνί, ενώ άλλοι ως εκφραστή του σύγχρονου, όχι βίαιου, αναθεωρημένου Ισλάμ. Κι επίσης, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι, αν και εμφανίζεται ο Γκιουλέν να βρίσκεται πίσω από το κυβερνών κόμμα, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι αντίπαλοι. Με το ισλαμικό τάγμα να θέλει να αναρριχηθεί στο πρώτο βάθρο, της κυβερνητικής εξουσίας. Μάλιστα, η αγαστή συνεργασία του με το κυβερνών κόμμα, τον βοήθησε να τοποθετήσει τα μέλη του σε καίρια πόστα της πολιτικής εξουσίας, βοηθώντας έτσι τον Γκιουλέν να πλησιάσει το στόχο του.

Στα πρόθυρα της παράνοιας

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ εξελίξεις, όμως, στην Τουρκία και οι ισχυρισμοί περί «συνωμοσιών εναντίον της δημοκρατίας, της κυβέρνησης και του Γκιουλέν» καθώς και οι συζητήσεις που έχουν πυροδοτηθεί από το γεγονός αυτό, αλλά και οι αλληλοκατηγορίες, όχι μόνο έχουν αποδυναμώσει τους άλλοτε κραταιούς φορείς αυτής της χώρας, αλλά εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο και την πόλωση στην κοινωνία.
Μερικοί, μάλιστα, φοβούνται ότι όλη αυτή η αλλαγή τάσεων και πορείας της Τουρκίας μπορεί να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας. «Αν δεν σταματήσουμε τη φθορά των φορέων του κράτους, τότε τα θεμέλια του καθεστώτος θα διαβρωθούν. Πριν απ’ όλα, όμως, οι Ένοπλες Δυνάμεις». Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο ο Π/Θ Ερντογάν ανέφερε: «Αν οι ισχυρισμοί αυτοί (ο λόγος για όσα περιλαμβάνει το έγγραφο, που δημοσίευσε η Taraf περί σχεδίου διάσπασης του ΑΚΡ και διάλυσης του κινήματος του Γκιουλέν) είναι εκτός πραγματικότητας και αποσκοπούν στη φθορά των κρατικών φορέων και στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, τότε αυτό αποτελεί ένα επικίνδυνο γεγονός, αν όμως πάλι οι προβαλλόμενοι ισχυρισμοί είναι ορθοί, τότε η υπόθεση αυτή είναι περισσότερο τραγική», έγραφε η εφημερίδα «Σαμπάχ». Αυτό που φοβούνται οι κοσμικοί -πέρα από την απώλεια του ελέγχου των πραγμάτων- είναι ότι η χώρα όσο ασχολείται με το δικό της «ντέρτι», θα καταστεί αδύνατο όχι μόνο να πετύχει το στόχο της στο να αποτελέσει μια «παγκόσμια δύναμη», αλλά και να διαφυλάξει ακόμη και το καθεστώς που έχει σήμερα, δηλαδή της «περιφερικής δύναμης».

Μια συνωμοσία, ένα πραξικόπημα και μια «αποκάλυψη»

Ο C?NEYT ?lsever, σε άρθρο του στη «H?rriyet» εκτιμά ότι, μετά τα σενάρια περί υπονόμευσης της κυβέρνησης, θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία πραξικοπήματος. Εκείνο, το οποίο δεν είναι φανερό προς το παρόν, είναι το κατά πόσον η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από το στρατό ή από την πολιτική πλευρά. Υπάρχουν, μάλιστα, τρεις πιθανότητες:
1. Με εντολή του Γενικού Επιτελείου, έχει ετοιμασθεί ένα «σχέδιο δράσης κατά της οπισθοδρόμησης».
2. Το σχέδιο αυτό το έχουν ετοιμάσει κάποιοι θύλακες μέσα από τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτός εντολής του Γενικού Επιτελείου, προκειμένου να γίνουν «βασιλικότεροι του βασιλέως».
3. Το έγγραφο είναι πλαστό και κάποια πολιτικά πρόσωπα το κατασκεύασαν με προφανή σκοπό τη φθορά των Ενόπλων Δυνάμεων, ενδεχομένως δε να έχει ετοιμασθεί μέσα από τις Δυνάμεις Ασφαλείας (δηλ. βλέπε Γκιουλέν).
Και οι τρεις αυτές πιθανότητες έχουν βάλει σε βαθιές σκέψεις τούς Τούρκους πολίτες, οι οποίοι αναρωτιούνται πλέον: «Σε τι είδους χώρα ζω; Ποιος ελέγχει το παιχνίδι;».
Κάθε φορά οι ειδήσεις αναφορικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Taraf» και επιμελούνται κυρίως από τον Mehmet Βaransu. Βεβαίως, αποτελεί μεγάλη επιτυχία η δημοσιογραφική διείσδυση του Βaransu μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όμως, προκαλεί μεγάλη εντύπωση πώς το καταφέρνει.
Ο Hasan G?rb?z, συνήγορος του Serdar ?zt?rk [υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το έγγραφο, που δημοσίευσε η «Taraf», ανακαλύφθηκε στον προσωπικό του υπολογιστή], προέβαλε τον εξής ισχυρισμό: «Αν και υπήρχε εισαγγελική εντολή κατά το στάδιο της αντιγραφής του δίσκου του υπολογιστή εκ μέρους της Αστυνομίας να παρίσταται και ο δικηγόρος του ?zt?rk, εντούτοις οι αστυνομικοί αυτό το έπραξαν δίχως τη δική του παρουσία».
Όμως, ο Ποινικός Νόμος 134 και τα άρθρα 3 και 4 ορίζουν τα εξής: «Πρέπει να πραγματοποιούνται όλες οι αντιγραφές του δίσκου του υπολογιστή και σε περίπτωση ζήτησης να παραχωρείται ένα αντίγραφο στον κατηγορούμενο ή στο συνήγορό του».
Ωστόσο, στην υπόθεση Εργκενεκόν το σφάλμα της μη χορήγησης αντιγράφου εκ μέρους των Δυνάμεων Ασφαλείας στους ενδιαφερόμενους εφαρμόζεται πολύ συχνά. Βεβαίως, «τα έγγραφα», τα οποία αποκαλύπτονται μέσα από τους υπολογιστές, δεν λαμβάνονται ως αποδείξεις, εφόσον δεν έχουν χορηγηθεί αντίγραφά τους στους ενδιαφερομένους.
Πάντως, είτε το έγγραφο είναι πλαστό είτε είναι πραγματικό, η κατάσταση είναι χαώδης. Είναι φανερό ότι κάποιοι καρφώνουν το μαχαίρι στην καρδιά της Τουρκίας. Ενισχύεται όλο και περισσότερο η πεποίθηση μέσα στην κοινωνία ότι υπάρχουν τριβές και αντιδικίες τόσο μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Δυνάμεων Ασφαλείας, όσο και μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και του δικαστικού μηχανισμού.
Φαίνεται ότι το έγγραφο αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν το έγγραφο έχει ετοιμασθεί εν αγνοία του Γενικού Επιτελάρχη, αλλά μέσα στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, τότε και πάλι υπεύθυνος είναι ο Γενικός Επιτελάρχης. Ένας Αρχηγός, ο οποίος δεν μπορεί να είναι κυρίαρχος εντός του δικού του Επιτελείου, τότε ποιον ισχυρό θεσμό εκπροσωπεί;.. Αλλά μέχρι να απαντηθεί το ερώτημα, η Τουρκία θα βυθίζεται όλο και περισσότερο σε ένα «διχασμό» μεταξύ κοσμικότητας και πολιτικού Ισλάμ, μεταξύ της επιθυμίας της να ενταχθεί στην Ευρώπη και το όνειρό της να γίνει μια παν-τουρκική περιφερειακή δύναμη.

http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/164315

Βόμβα στην αγορά των ΜΜΕ

Βόμβα στην αγορά των ΜΜΕ

Κλείνουν Ελεύθερος Τύπος και City 99,5, που τέθηκαν αιφνιδιαστικά σε εκκαθάριση. Θεόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου αποχωρούν οριστικά από τα ΜΜΕ. Με 24ωρη απεργία απάντησε άμεσα η ΕΣΗΕΑ12:05

Σοκ στο δημοσιογραφικό κόσμο προκάλεσε η ανακοίνωση το μεσημέρι της Δευτέρας ότι οι μέτοχοι της «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.» που εκδίδει τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και της εταιρίας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.» αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών, ουσιαστικά βάζοντας λουκέτο σε μία από τις έγκριτες καθημερινές εφημερίδες και το αντίστοιχο ενημερωτικό ραδιόφωνο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή».


Βόμβα στην αγορά των ΜΜΕ

Σοκ στο δημοσιογραφικό κόσμο και απεργία

Με την εξέλιξη αυτή περίπου 500 εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και άλλες ειδικότητες των ΜΜΕ, βρίσκονται αιφνιδιαστικά στο δρόμο, σε μία περίοδο κρίσης τόσο στα media όσο και συνολικά στην οικονομία.

Η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ ήρθε το απόγευμα της Δευτέρας, με την άμεση κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 17.00 ως την ίδια ώρα την Τρίτη.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών

Tη λύπη της κυβέρνησης για κάθε μέσο ενημέρωσης που παύει να λειτουργεί εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. «Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια εφημερίδα με μια μεγάλη, ιστορική παράδοση και διαδρομή. Κάθε φωνή πληροφόρησης συμβάλλει, ενισχύει την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας», τόνισε.

Με αφορμή άλλη σχετική ερώτηση, σημείωσε πως δεν σχολιάζει επιχειρηματικές αποφάσεις και ότι «η πολυφωνία στη χώρα μας είναι εξασφαλισμένη».

Tην αλληλεγγύη του σε όλους τους εργαζομένους του «Ελεύθερου Τύπου» και του City εκφράζει το ΚΚΕ, σημειώνοντας τη δέσμευσή του ότι θα σταθεί στο πλευρό τους για το δικαίωμά τους σε σταθερή εργασία.

Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, ζητεί από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων προκειμένου να διασφαλισθεί επίδομα ανεργίας, επί όσο διάστημα θα είναι άνεργοι, σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζομένους σε αυτά τα Μέσα, ανεξάρτητα από τη σύμβαση και τις σχέσεις εργασίας που είχαν. Επίσης ζητεί πάγωμα όλων των δανείων και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=4750&pubid=4238805


Η Μπακογιάννη κάνει τα στραβά μάτια στη δράση του Τούρκου Προξένου της Κομοτηνής

Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2009


Ανοχή που πρέπει να στηλιτευθεί
Σύμφωνα με τις διεθνείς διπλωματικές συμβάσεις, ο πρόξενος σε μία χώρα μπορεί να κινηθεί μόνο επί της διεθνούς οδού της χώρας αυτής, που στην περίπτωση μας είναι η Εγνατία οδός. Από αυτήν δεν μπορεί να βγει χωρίς την απαιτούμενη άδεια από το ΥΠΕΞ και η Αστυνομία κάλλιστα μπορεί να του απαγορεύσει την έξοδο. Άρα, ο Τούρκος πρόξενος έχει ειδική άδεια από το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε πολίτης και να καταθέσει μήνυση εναντίον του ΥΠΕΞ και της κ. Μπακογιάννη. Αρμόδιος για να επιβάλλει την τάξη σε αυτή την περίπτωση είναι ο Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Τούρκου πρόξενου σε αυτόν, τον παρότρυνε να περιορίσει τις επισκέψεις του στα μουσουλμανικά χωριά, αλλά η προτροπή του δεν εισακούστηκε.
Κι εδώ προκύπτει η λογική απορία: Γιατί, ενώ ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριος Σταμάτης, παρατηρεί τον Τούρκο Πρόξενο για τις "βόλτες" του, δεν συμβαίνει το ίδιο από το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών και την κυρία Μπακογιάννη; Ποιοί είναι οι λόγοι για τους οποίους έχει δοθεί αυτή η σιωπηλή άδεια από το Ελληνικό ΥΠΕΞ στον Τούρκο Πρόξενο, να αλωνίζει στη Θράκη προπαγανδίζοντας την πολιτική διχασμού και μίσους της Άγκυρας;
Η σοβαρότητα της θέσης της κυρίας Μπακογιάννη, επιβάλλει την τοποθέτησή της σε ένα ζήτημα τόσο λεπτό, αλλά και τόσο σοβαρό για τα εθνικά μας θέματα. Μάλιστα, όταν οι μετακινήσεις του Τούρκου Προξένου σε πολλές περιπτώσεις είναι λίαν προκλητικές και απαιτούν της ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας της Ελληνικής πολιτείας, γιατί παρατηρείται το φαινόμενο της επιβολής σιωπής από την πλευρά των Ελλήνων αρμοδίων;
-Δεν θεωρεί η κυρία Μπακογιάννη, αλλά και οι υπόλοιποι "επίλεκτοί" της στο υπουργείο Εξωτερικών, πως θα πρέπει να σταματήσει η εμφύτευση ανθελληνικών θέσεων στους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης;
-Δεν νομίζουν, άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί (όπως ο κύριος Παυλόπουλος) πως θα πρέπει να "κινήσουν" τα σχετικά όργανα και τους κατάλληλους ανθρώπους για να έχουν γνώση των δράσεων της Άγκυρας στη Θράκη;
Στην περίπτωση που γνωρίζουν η κυρία Μπακογιάννη και ο κύριος Παυλόπουλος τα "παιχνίδια" που παίζονται στην ακριτική Θράκη και συνεχίζουν να εφαρμόζουν την "πολιτική κατευνασμού", τότε κρίνονται λίαν επιεικώς απαράδεκτοι έως αυστηρώς επικίνδυνοι για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Δεν είναι δυνατόν, να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη δράση τόσο του Τούρκου Προξένου της Κομοτηνής, όσο και των πρακτόρων που έχει διασπείρει στον μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά ενίοτε και πρακτόρων της ΜΙΤ (ή άλλων τουρκικών υπηρεσιών) και η Ελληνική πολιτεία να έχει ρόλο παρατηρητή, αφήνοντας στο έλεος των τουρκικών διαθέσεων και σχεδιασμών μία Ελληνικότατη περιοχή και τους κατοίκους της.
Δεν γνωρίζω εάν θα πρέπει, επιτέλους, να επιμεληθεί του ζητήματος ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, αλλά το σίγουρο είναι πως οι δράσεις αυτές εντείνουν το συναίσθημα της ανασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πυρήνες αυτοπροστασίας, γεγονός που ουσιαστικά αποδέχεται την ανεπάρκεια της πολιτείας και γεννά πολλά "ακραία" σενάρια.
Τι επιθυμεί τελικά η Αθήνα;
Γιατί δεν περιορίζει τον Τούρκο Πρόξενο σε όσα οι διεθνείς διπλωματικές συμβάσεις επιβάλουν;
Δεν φοβούνται οι αρμόδιοι υπουργοί μήπως κατηγορηθούν για εγκληματική αμέλεια ή ακόμη και για προδοτική συμπεριφορά;
Ποιός τους έδωσε το δικαίωμα να παραμελούν (και σε πλείστες όσες περιπτώσεις να εγκαταλείπουν) ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας;
Τι πρόκειται να πράξουν, η κυρία Μπακογιάννη και ο κύριος Παυλόπουλος, εάν βρεθεί κάποιος πολίτης και τους μηνύσει για επικίνδυνη συμπεριφορά εις βάρος της Θράκης και των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν εκεί;

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/06/blog-post_9396.html