Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Προβόπουλος: Ζητά μεγαλύτερης διάρκειας πολιτική συναίνεση

provopoulos1Παρότρυνση για μεγαλύτερης διάρκειας πολιτική συναίνεση έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την έκθεσή του στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Επεσήμανε ότι η συναίνεση, η οποία οδήγησε στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να έχει πιο μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη διάρκεια.
Επίσης, επεσήμανε ότι το διακύβευμα πλέον είναι αν θα καταφέρει η Ελλάδα να περιμείνει στο ευρώ ή αν θα βγει από αυτό, κατρακυλώντας έτσι πολλές δεκαετίες πίσω.
Έθεσε επίσης τέσσερις στόχους: την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την δημοσιονομική εξυγίανση και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
 

S&P: Υποβάθμισε τις τράπεζες της Αυστραλίας

standard_poors_0320Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας υποβαθμίστηκαν από την Standard & Poor’s, καθώς ο οίκος αξιολόγησης άλλαξε τα κριτήριά του για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.
Οι Commonwealth, Westpac Banking Corp, Australia & New Zealand Banking Group και National Australia, δέχθηκαν υποβάθμιση της αξιολόγησής τους κατά μία βαθμίδα στο ΑΑ- από το ΑΑ, όπως αναφέρει η Standard & Poor’s.
Ο οίκος αξιολόγησης αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε τις αξιολογήσεις για τις τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στα κριτήρια που υιοθέτησε πριν από τρία χρόνια.
Η Macquarie Group, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αυστραλίας, υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες στο ΒΒΒ από το Α-, η Standard Chartered αναβαθμίστηκε σε Α+ από Α, ενώ η ιαπωνική Nomura Holdings διατηρήθηκε στο ΒΒΒ+.
Σύμφωνα με αναλυτή της UBS AG στο Σίδνεϊ, ήταν μια καλή έκβαση για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, καθώς βρίσκονται ακόμη στην κλίμακα ΑΑ και παραμένουν μεταξύ των τραπεζών με την μεγαλύτερη αξιολόγηση παγκοσμίως.
 

Γιατί κινήθηκαν χτες οι κεντρικοί τραπεζίτες;

Thursday, 01 December 2011 00:22

Οι αγορές επικίνδυνων στοιχείων ενεργητικού λατρεύουν την παροχή ρευστότητας. Ως εκ τούτου ήταν φυσικό να καλωσορίσουν τη χτεσινή συντονισμένη και γι’ αυτό βαρύνουσα κίνηση των έξι μεγάλων κεντρικών τραπεζών του δυτικού κόσμου για την ενίσχυση της παγκόσμιας ρευστότητας. Η αμερικάνικη FED, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, της Ελβετίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας αποφάσισαν να προχωρήσουν από κοινού σε μείωση των επιτοκίων των swaps δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης και σε επέκταση των γραμμών swap δολαρίου ως το 2013. Η κίνησή τους αυτή μειώνει το κόστος της έκτακτης χρηματοδότησης, διευρύνει την εμβέλειά της και παράλληλα παρέχει ένα ισχυρότερο πλαίσιο για την ανάληψη περαιτέρω δράσης σε επίπεδο ατομικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις οι αγορές που διψούσαν για καλά νέα είχαν κάθε λόγο να κάνουν πάρτι. Και πράγματι έκαναν. Σημαντικά τα κέρδη όλων των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον FTSE του Λονδίνου να καταγράφει άνοδο 3.16%, τον γαλλικό CAC να ενισχύεται κατά 4.22% και τον γερμανικό DAX να ανεβαίνει κατά 4.98%. Ανάλογη και η εικόνα στη Wall, με τα κέρδη του Dow να προσεγγίζουν τις 400 μονάδες και το 3.42%. Ακόμη και το πεθαμένο Χρηματιστήριο της Αθήνας αναστήθηκε – έστω προσώρας – με την κίνηση των κεντρικών τραπεζών και αντέδρασε θετικά καταγράφοντας άνοδο 3.13%.

Ωραία όλα αυτά, επειδή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που στη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης εκδηλώνεται παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας την οποία οι αγορές αρχικά καλωσορίζουν, αλλά την αρχική ευφορία διαδέχεται η κατήφεια όταν γίνεται αντιληπτό ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στα ευρωπαϊκά αδιέξοδα, το κρίσιμο ερώτημα για μας σήμερα είναι: θα έχει διάρκεια η σημερινή ευφορία;

Και η απάντηση είναι: δεν γνωρίζουμε ακόμη.

Επικοινωνώντας την κίνησή τους στον κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες δήλωσαν ότι στόχος της είναι να αντισταθμίσει τις πιέσεις ‘στην παροχή πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και έτσι να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα’. Αυτός ο στόχος επιλέχθηκε γιατί περνάει πολύ καλά στον απλό κόσμο και τους πολιτικούς – αλλά προφανώς δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τέτοια μέτρα. Η σημασία της κίνησης των τραπεζών βρίσκεται αλλού, πιθανότατα στο ότι:

• Αφενός οι κεντρικές τράπεζες θεώρησαν ότι για μια ακόμη φορά θα έπρεπε να αναλάβουν εκείνες δράση επειδή η πολιτική τάξη της Ευρωζώνης εξακολουθεί να κινείται πολύ αργά και χωρίς να παράγει αποτελέσματα.

• Αφετέρου οι κεντρικές τράπεζες αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοήσουν την πραγματική ή προεξοφλημένη ανάγκη για χαλάρωση των ισχυρών πιέσεων μέσα στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτοί οι δύο λόγοι που εξηγούν την ανάληψη δράσης από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών έγιναν ιδιαιτέρως πιεστικοί από την περασμένη εβδομάδα όπου είχαμε σωρευτικά την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, τις πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης, τους κλυδωνισμούς στις ευρωπαϊκές τράπεζες, την υποχώρηση της ρευστότητας στις αγορές και την ενίσχυση της διάθεσης αποφυγής ανάληψης ρίσκου από τους παράγοντες της αγοράς.

Το άμεσο αντίκτυπο της κίνησης των κεντρικών τραπεζών ήταν το ράλι που χαρήκαμε χτες στις μετοχές. Το μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο που θα μετρήσει περισσότερο θα εξαρτηθεί και πάλι από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων πολιτικών που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και δη από τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου της 9ης Δεκεμβρίου.

Γιατί υπάρχει ένας φόβος και μια ελπίδα. Η ελπίδα είναι πως οι κεντρικές τράπεζες ανέλαβαν δράση επειδή θεωρούν ότι οι πολιτικοί είναι έτοιμοι για τη μεγάλη κίνηση επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους που ήδη σαρώνει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην Ευρώπη και απειλεί να μεταδοθεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Και ο φόβος είναι ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ενέργησαν έτσι ακριβώς επειδή αντιλαμβάνονται ότι έπρεπε να δράσουν προληπτικά τώρα προκειμένου να μην σαρωθούν οι αγορές από την επερχόμενη και κρίσιμης σημασίας για τη ακεραιότητα της Ευρωζώνης μεγάλη απογοήτευση.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Λευκή ακόμη η σελίδα 124 του κρατικού προϋπολογισμού 2012. Τυχαίο; - Δεν νομίζω! | Greek Alert

Λευκή ακόμη η σελίδα 124 του κρατικού προϋπολογισμού 2012. Τυχαίο; - Δεν νομίζω! | Greek Alert
Λευκή ακόμη η σελίδα 124 του κρατικού προϋπολογισμού 2012. Τυχαίο; - Δεν νομίζω!
Προώθησε το!
Αν σου αρέσει, κοινοποίησε το
Ακόμη λευκή είναι η σελίδα 124 του κρατικού προϋπολογισμού στο site του Υπουργείου Οικονομικών . Η συγκεκριμένη σελίδα έπρεπε να αναφέρεται στην ενίσχυση των τραπεζών μέσω του ειδικού νόμου 3723/2008.

Οι τράπεζες λοιπόν είναι να πάρουν 120 δις, πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις Βενιζέλου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τα 10 δις είναι σε ρευστό και τα υπόλοιπα είναι σε εγγυήσεις του Δημοσίου.
Οι εγγυήσεις λοιπόν που θα κατανεμηθούν στις τράπεζες, χωρίς να ξέρουμε πόσες και σε ποιές, θα έπρεπε να αναφέρονται στη σελίδα 124 του προϋπολογισμού, που "όλως παραδόξως" ήταν λευκή (όταν δημοσιεύθηκε το έγγραφο) και συνεχίζει να (δείτε το έγγραφο του προϋπολογισμού) ...
παραμένει λευκή.

Τι έχει να πάρει λοιπόν ο κάθε τραπεζίτης;
Καλά πλάκα μου κάνετε;
Και ποιοί είστε εσείς για να μάθετε;
120 δις ευρώ, λοιπόν, ούτε μπορούμε να δούμε που θα πάνε, ούτε σε ποιούς θα δοθούν!

Βέβαια πριν μερικές μέρες για τη λευκή σελίδα μίλησε ο Δ. Καζάκης στο Ράδιο 9 (98.9).
Κάτι που δεν έκανε κανέναν να απαντήσει ή να το διορθώσει.
Γεγονός όμως είναι ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή η περιβόητη σελίδα λείπει.







Και επί του "προσωπικού"...
Μιλώντας με μια φίλη μου δημοσιογράφο, μου είπε:
Καλά τώρα... αν δημοσιεύσεις κάτι τέτοιο, η επίσημη απάντηση θα είναι πως η σελίδα λείπει επειδή το έγγραφο αλλά και ο προϋπολογισμός είναι ακόμη υπό επεξεργασία (λόγω είσπραξης 6ης δόσης κλπ)!

Αν είναι έτσι αγαπητή μου φιλενάδα, αλλά και κύριοι "εγκέφαλοι" της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τότε τι το δημοσιεύετε αυτό το "τιμημένο" (για να μην πω τίποτε άλλο) έγγραφο;


Η ουσία είναι μία.
Ότι θεωρούν ότι έχουν να κάνουν με "τσομπάνους"...
Ότι θεωρούν ότι έχουν να κάνουν μόνο με αυτούς που μοιράζονται το χρήμα, από τον κρατικό κουρμπανά, για τα Μ.Μ.Ε.

Αλλά δυστυχώς για εσάς, δεν είναι έτσι τα πράγματα κύριοι!
Και μάτια έχουμε...
Και αυτιά...
Και είναι τα πρώτα ορθάνοιχτα, και τα δεύτερα "τεντωμένα".

Διορθώστε το!

Του Τρύφωνα Τιπούρτη.

Αναρτήθηκε από το ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ.

ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Ελβετός βουλευτής κατήγγειλε κρυφούς λογαριασμούς και καταθέσεις Ελλήνων ! Τι απαντά ο Βενιζέλος . . .

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Νοεμβρίου 29, 2011

Κουτουλάνε σε τοίχους βουλευτές από την καταγγελία του ελληνικής καταγωγής βουλευτή της Ελβετίας Ιωσήφ Ζησιάδη.
Όπως είπε, Έλληνες βουλευτές έχουν κρυφούς λογαριασμούς και καταθέσεις στην Ελβετία.
Ο κ. Ζησιάδης προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν απάντησαν στην πρόταση που έκανε η Ελβετία το 2005 για φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες είπε: «Το εξηγώ αυτό γιατί οι πιο πολλοί βουλευτές, δεξιοί, του ΠαΣοΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία και νομίζω τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοιχτοί λογαριασμοί όπως εμείς θέλουμε να είναι με όλες τις χώρες του κόσμου».
Η απάντηση Βενιζέλου:
«Ένα από τα πιο προσφιλή θέματα των συζητήσεων σχετικά με το μέγεθος της ελληνικής φοροδιαφυγής και παραοικονομίας είναι, δεκαετίες τώρα, οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία.
Είναι παράδοξο το θέμα αυτό να επανέρχεται τώρα, με την μορφή αποριών ή σχολίων, όταν έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για το θέμα αυτό το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συνεννοηθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για τέτοιου είδους συμβάσεις, εξηγώντας ότι αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τα ελληνικά δεδομένα.
Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με την νομοθετημένη και ισχύουσα άρση του τραπεζικού απορρήτου, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιος εξήγαγε και τι ποσά στο εξωτερικό, διαμορφώνει την βάση για μια πιο αποτελεσματική και εστιασμένη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής.
Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την έντονη ενεργοποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων, που είμαι βέβαιος ότι έχει προσέξει η ελληνική κοινή γνώμη και η οποία ελπίζω να λειτουργήσει προτρεπτικά.
Στο πλαίσιο των πληροφοριών που συλλέγει και επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, πάντα σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε υποχρέωση υποβολής δήλωσης «Πόθεν Έσχες».
Εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, αυτά θα διαβιβαστούν, για μεν τα πολιτικά πρόσωπα στην Βουλή, για δε άλλες κατηγορίες προσώπων που υπόκεινται σε δήλωση «Πόθεν Έσχες» και δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, δια των οποίων ασκείται μεγάλη επιρροή στην δημόσια ζωή, στην αρμόδια Αρχή.
Παραβιάζει συνεπώς ανοιχτές θύρες όποιος, ίσως από συνήθεια, ζητά να γίνει κάτι που τώρα, μετά από δεκαετίες, γίνεται».

Σουρής ο διαχρονικός

Βάλετε φόρους βάλετε εις την πτωχή μας ράχη
ποτίστε με το αίμα μας την άρρωστη πατρίδα
Σείς το κρασί και τον καπνό να πίνετε μονάχοι
κι εμείς να σας κοιτάζομε με μάτι σαν γαρίδα.
Βαριά φορολογήστε και το νερό που τρέχει...
βάλετε φόρους βάλετε, κι η ράχη μας αντέχει.
Ό,τι καλό κι αν έχομε απάνω μας ας μείνει,
στο πρόσωπά μας ας χυθή του μαρασμού το χρώμα
μ' εμάς το ισοζύγιο του Έθνους μας ας γίνει,
φορολογήστε και αυτή την σάρκα μας ακόμα.
Του κρέατός μας κόβετε καμμιά παχειά λωρίδα
και τρώγετέ την λαίμαργα μαζί με την πατρίδα.

Γεώργιος Σουρής, Ιανουάριος 1883
 

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

«Βαριά σκιά ΠΟΛΕΜΟΥ απλώνεται πάνω από την Ευρώπη»!

Ανατριχιαστικές δηλώσεις του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών. Πρωτοσέλιδα – σοκ από μέσα ενημέρωσης με τεράστια επιρροή. Financial Times : Έρχεται κατακλυσμιαίο γεγονός, Μεγάλο Κραχ και Πόλεμος; Der Spiegel : Η Ευρωπαική ήπειρος βυθίζεται στην Άβυσσο. Ο φόβος εξαπλώνεται. Ένα δισεκατομμύριο οι πεινασμένοι – Κάθε δευτερόλεπτο και ένας νεκρός

Όταν πριν μερικές ημέρες ο Σαρκοζί προειδοποιούσε πως τυχόν κατάρρευση του ευρώ θα άνοιγε τις πύλες της Κολάσεως, δηλαδή του Πολέμου, πολλοί βιάστηκαν να τον κατακρίνουν ως κινδυνολόγο που γίνεται κήνσορας της καταστροφής για να εξυπηρετήσει τα σχέδια του και τα συμφέροντα της Γαλλίας.

Την απάντηση την δίνουν όμως οι εξελίξεις.
Εχθές, συμβολικά από την καρδιά της Γερμανίας, το Βερολίνο, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, συμπλήρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο εξομολογούμενος : «Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού.Μάλλον είμαι ο πρώτος ΥΠΕΞ της Πολωνίας στην ιστορία που εκστομίζει κάτι τέτοιο, αλλά το λέω».

Και σήμερα το πρωί, δύο κολοσσιαία μέσα ενημέρωσης «κρέμασαν» σε τίτλους τον Πόλεμο, που η γενιά μας δεν έχει ζήσει και γνωρίζει από διηγήσεις του παππού και της γιαγιάς.

Αν ήταν ένα θα μπορούσαμε εύκολα να σκεφτούμε πως επιδιώκει ωφέλη μέσω επικοινωνιακών τακτικών. Όμως είναι δύο και έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Πως εξηγούνται όμως όλα αυτά;
Μονολεκτικά, ευρώ είναι η λέξη που ψελλίζουν διεθνείς αναλυτές.

Στις ιστορικές στιγμές που ζούμε μέλλει να αποδειχθεί η βιωσιμότητα του κοινού ευρωπαικού νομίσματος.
«Γεννιέται λύση» χαρακτηρίζουν κάποιοι το «κατασκεύασμα» της Ευρώπης των 3 ταχυτήτων και του κλειστού club, που προωθούν οι Γερμανοί και σέρνουν από πίσω τους λαχανιασμένους Γάλλους.Έχουν μία λογική, το νέο σχήμα που ευαγγελίζονται θα δρα πολύ γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με απόλυτη επίγνωση ποιός, η Καγκελαρία δηλαδή, είναι το αφεντικό.

«Γεννιέται τέρας» απαντούν κάποιοι άλλοι που προτάσσουν μία σκέψη που δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει εύκολα, ότι δηλαδή το νέο ευρωπαικό σχήμα θα στερείται οποιασδήποτε νομομοποίησης αφού πέρα της Γερμανίας, όλα τα υπόλοιπα κράτη θα καλούνται απλά να υπογράφουν και να εκτελούν εντολές.

Οι οπαδοί αυτής της άποψης θεωρούν πως αν επικυρωθούν τα γερμανικά σχέδια, ως αντίδραση, θα φουντώσουν ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις και πρακτικές σε κάθε άκρη της ηπείρου μας και θυμίζουν με νόημα πως φτάσαμε στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Για προσθέστε στο πάζλ τον ΟΟΣΑ που προειδοποιεί-κραυγάζει πως η Ευρώπη βυθίζεται σε ύφεση.
Δείτε εκτός από τα νούμερα που πιέζουν τους οικονομολόγους και αυτή με τη σειρά τους τους πολιτικούς, πως υπάρχουν και οι άνθρωποι που πιέζουν τις εξελίξεις.



Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο είναι οι άνθρωποι που ΠΕΙΝΑΝΕ, και κάθε ένα δευτερόλεπτο πεθαίνει και ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ από πείνα.Δεν αφορά πια μόνο την Αφρική το πρόβλημα, αν δεν το ξέρετε μια βόλτα στη γειτονιά σας θα σας διαφωτίσει.
Και κυνικά κάποιοι δεν σκέφτονται πως να τους βοηθήσουν τους πεινασμένους, αλλά πως να τους συγκρατήσουν.
Γίνεται όμως αυτό;

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο »Η βαριά σκιά του ΄30 πάνω από την Ευρώπη»

Θα μπορούσε η κατάσταση να γίνει κακή; Εννοώ πολύ κακή –όπως λέμε Μεγάλο Κραχ ή παγκόσμιος πόλεμος; Ένα κατακλυσμιαίο γεγονός από εκείνα που η γενιά μου έμαθε να πιστεύει ότι ανήκουν μόνο στα βιβλία Ιστορίας;

Το βέβαιο είναι ότι στην Ευρώπη πλανάται ένα κακό προαίσθημα. Σε ομιλία του στο Βερολίνο χθες, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών κ. Radoslaw Sikorski, προειδοποίησε: «Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού… Μάλλον είμαι ο πρώτος ΥΠΕΞ της Πολωνίας στην ιστορία που εκστομίζει κάτι τέτοιο, αλλά το λέω: Φοβάμαι την γερμανική ισχύ λιγότερο απ’όσο αρχίζω να φοβάμαι την γερμανική απραξία.»

Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Sarkozy είπε πρόσφατα: «Αν το ευρώ ξετιναχτεί, θα ξετιναχτεί η Ευρώπη. Είναι η εγγύηση για ειρήνη σε μια ήπειρο που έχει ζήσει φριχτούς πολέμους».

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συχνά υποκύπτουν στην πρόκληση του τρόπου που προκαλεί η απειλή πολέμου, για να αντλήσουν υποστήριξη στο αγαπημένο τους ευρωπαϊκό έργο. Σε ομαλές εποχές, ελάχιστοι Ευρωπαίοι παίρνουν στα σοβαρά τέτοιες κουβέντες.

Αντιθέτως μάλιστα, οι κουβέντες για πόλεμο ακούγονται εντελώς αφύσικες σε ανθρώπους που μεγάλωσαν στην πλούσια, ειρηνική δυτική Ευρώπη. Εχω ζήσει όλη την ζωή μου σε έναν κόσμο όπου, ανεξάρτητα από τα πάνω και τα κάτω του, τα πράγματα κυλούσαν όλο και καλύτερα. Ο ναζισμός ηττήθηκε, δικτατορίες έπεσαν σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, η σοβιετική αυτοκρατορία κατέρρευσε, το απαρχάιντ έληξε στη Νότιο Αφρική.

Η ειρήνη και η ευμάρεια έγιναν ο κανόνας για την γενιά μου στην Δύση. Ήταν εύκολο να ξεχαστεί ότι αυτό το γεγονός μας απομόνωνε από τον υπόλοιπο κόσμο. Διαβάζοντας ένα βιβλίο που έγραψε πρόσφατα ο Κινέζος ακαδημαϊκός κ. Yan Xuetong, με συνεπήρε μια φράση: «Στην διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης, βλέπαμε συχνά ανθρώπους να πεθαίνουν από το ξύλο, οπότε κάπου αποκτήσαμε μια ανοσία με το θέμα».

Ωστόσο, τα τελευταία 30 χρόνια, η ελπίδα για ειρήνη, ευμάρεια και έναν λογικό βαθμό άνεσης, μεταδόθηκε πέρα από τις προνομιακές περιοχές της Δύσης. Την Κίνα της Πολιτιστικής Επανάστασης διαδέχτηκε η Κίνα των εμπορικών κέντρων και των εργοστασίων. Η Ινδία της Μητέρας Τερέζας αντικαταστάθηκε εν μέρει από την Ινδία της επανάστασης της Πληροφορικής.

Η παγκοσμιοποίηση έκανε τον πλανήτη να δείχνει πιο ασφαλής και πιο ομογενής, καθώς οι νέες μεσοαστικές τάξεις της Ασίας και της ανατολικής Ευρώπης υιοθετούσαν τις ανέσεις και τις αξίες του καπιταλισμού. Η παγκόσμια ειρήνη, που στην ψυχροπολεμική περίοδο εξαρτιόταν, όπως έδειχνε, από τα πυρηνικά όπλα, έμοιαζε πια να επαφίεται στο διεθνές εμπόριο και τον κοινό εναγκαλισμό του καταναλωτισμού.

Μέχρι την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι κουβέντες που ακούγονταν στο τραγούδι της προεκλογικής εκστρατείας του Tony Blair το 1997, έδειχναν να πιάνουν το πνεύμα της εποχής: «Μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα».

Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, ανακαλύψαμε ότι τα πράγματα μπορούν σίγουρα να γίνουν χειρότερα. Το θέμα είναι: Πόσο χειρότερα;

Ο κίνδυνος σοβαρής οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη είναι μεγάλος. Οι απειλές για χρεοκοπίες κρατών και διάλυση του ευρώ αυξάνονται –και μαζί τους αυξάνονται οι απειλές κατάρρευσης τραπεζών, κοινωνικού πανικού, βαθιάς ύφεσης και μαζικής ανεργίας. Κάτι σαν την σύγχρονη εκδοχή του Μεγάλου Κραχ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο, είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη –οπότε το οικονομικό χάος αναπόφευκτα θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. Θα παγώσει το εμπόριο και θα απειλήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το μάθημα του Μεγάλου Κραχ του ’30 είναι ότι η παγκόσμια ύφεση αποδυναμώνει τις δημοκρατίες, προκαλεί αύξηση ριζοσπαστικών νέων πολιτικών δυνάμεων και, εντέλει, κλιμακώνει τον κίνδυνο διεθνούς σύρραξης.

Σε μια σύγχρονη εκδοχή της δεκαετίας του 1930, θα βλέπαμε μια νέα γενιά εθνικιστών πολιτικών να ανέρχεται στην Ευρώπη, μέσα σε περιβάλλον οικονομικού χάους και διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εντάσεις θα αυξάνονταν και εκτός της Ευρώπης, καθώς η διεθνής οικονομία θα χειροτέρευε. Οι αλλαγές στις ισορροπίες δυνάμεων με την Ασία θα επιταχύνονταν, με την ανερχόμενη Κίνα να αντιμετωπίζει μια αποδυναμωμένη Αμερική. Στην Κίνα όσο και στην Αμερική, ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός θα αύξαναν την επιρροή τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αυτά τα σενάρια δεν είναι απίθανα. Ωστόσο, παρά τους παραλληλισμούς, και πάλι εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι επιστρέφουμε στο ’30. Και υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους πιστεύω ότι μάλλον θα γλιτώσουμε.

Πρώτον, είναι η ίδια η γνώση για το τι πήγε στραβά 80 χρόνια πριν, ίσως βοηθήσει τους πολιτικούς να αποφύγουν τα ίδια λάθη. Η επίμονη έμφαση της Κίνας στην ανάγκη μιας «ειρηνικής ανέλιξης» οφείλεται σε ένα βαθμό στην γνώση των φριχτών σφαλμάτων που έκανε η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας.

Δεύτερον, υπάρχει το λογικό επιχείρημα ότι τα 66 χρόνια ειρήνης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και τα αναπτυσσόμενα έθνη από το 1945, είναι το αποτέλεσμα της προόδου του πολιτισμού μάλλον, παρά ένα τυχερό γύρισμα στον κύκλο της παγκόσμιας ιστορίας. Στο βιβλίο του “The Better Angels of Our Nature”, ο κ. Steven Pinker του Πανεπιστημίου του Harvard, ισχυρίζεται ότι το ανθρώπινο γένος γίνεται όλο λιγότερο πολεμόχαρο και ότι «σήμερα ίσως ζούμε στην πιο ειρηνική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας».

Τέλος, ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει ως σημείο αναφοράς ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο αφθονίας απ’όσο στο ’30. Σε ένα οικονομικό κραχ, ο κόσμος μπορεί και πάλι να χάσει τις αποταμιεύσεις, τη δουλειά και το σπίτι του, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να πέσει σε απόλυτη ένδεια. Ως εκ τούτου, ίσως είναι λιγότερο επιρρεπής σε πολιτικό φονταμενταλισμό. Η οικονομία της Λετονίας συρρικνώθηκε 18% το 2009 αλλά στις πρόσφατες εκλογές αναδείχθηκαν στην εξουσία δύο κεντρώα κόμματα.

Στην Ισπανία η ανεργία είναι ήδη πάνω από 22% και πάνω από 45% μεταξύ των νέων, όμως τις πρόσφατες εκλογές κέρδισε ένα κεντροδεξιό κόμμα.


Οπότε, αν και ο κίνδυνος σοβαρής οικονομικής κρίσης είναι πολύ πραγματικός, δεν πιστεύω ότι κινδυνεύουμε να κυλήσουμε σε πόλεμο. Όμως, ίσως αυτό οφείλεται απλώς στην έλλειψη φαντασίας κάποιου που ήταν αρκετά τυχερός ώστε να μεγαλώσει σε μια εποχή απαράμιλλης ειρήνης και αφθονίας.

http://www.tsantiri.gr/diethni/varia-skia-polemou-aplonete-pano-apo-tin-evropi.html

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κοιτάσματα: Η Κρήτη μπορεί να σώσει την Ελλάδα

Κοιτάσματα: Η Κρήτη μπορεί να σώσει την Ελλάδα
Τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από τα κοιτάσματα στη Νορβηγία, μια από τις χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο.
"Η" Online 28/11 09:32

Η Κρήτη, είναι από μόνη της, ένα «εμιράτο» πλούσιο σε υδρογονάνθρακες, που μπορεί να σώσει την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωζώνη! Αυτό τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας στην ηγεσία της Περιφέρειας Κρήτης, σε βουλευτές και τεχνικούς, καλώντας τους να κινητοποιηθούν άμεσα προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ώστε να προταχθούν οι έρευνες υδρογονανθράκων κάτω από την Κρήτη.

«Σε τέσσερα χρόνια από σήμερα εγγυώμαι ότι μπορεί να επιστρέψει το χαμόγελο στον Ελληνα, αν άμεσα προωθηθούν οι έρευνες. Κοιτάζουμε τα ψίχουλα του Ιονίου και όχι το "μπον φιλέ" της Κρήτης. Σας μεταφέρω στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνες Νορβηγών, Γάλλων και Αμερικανών, οι οποίοι επί χρόνια ερευνούσαν την Κρήτη και το Λιβυκό χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι ελληνικές κυβερνήσεις», τόνισε ο κ. Φώσκολος. Παρουσιάζοντας διαφάνειες, ο καθηγητής αποκάλυψε στους τοπικούς φορείς την αναλυτική χαρτογράφηση και τα στοιχεία των ξένων ερευνητών στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης, όπου πιστοποιούνται τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου.
Τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης -είπε ο καθηγητής- είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από τα κοιτάσματα στη Νορβηγία, μια από τις χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, 60 υποθαλάσσια ηφαίστεια έχουν εντοπιστεί και αποτυπωθεί σε ελληνικά νερά, τη στιγμή που η Κύπρος «έβγαλε» 3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με 4 ηφαίστεια και η Αίγυπτος 8 τρισ. κυβικά μέτρα με 8 ηφαίστεια.
Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών, εκτιμά ο ίδιος, μπορεί να «σώσει» την οικονομία της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ενισχύοντάς τη με 100 δισ. ευρώ τον μήνα.

 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=112727523

Η απόρρητη έκθεση του «Α2» για τα σταγονίδια στον στρατό

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Πώς η ομάδα Ιωαννίδη κατάφερνε να στρατολογεί στελέχη, με εφαλτήριο τη Σχολή Ευελπίδων. Δώδεκα από τη λίστα των μυημένων υπηρετούν και σήμερα σε θέσεις - κλειδιά

Η απόρρητη έκθεση του «Α2» για τα σταγονίδια στον στρατό
"Σταγονίδια" εξακολουθούν να υπάρχουν στo στράτευμα τριάντα οκτώ χρόνια από την πτώση της χούντας. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται αβίαστα από τα ιστορικά ντοκουμέντα του 2ου Επιτελικού Γραφείου του ΓΕΣ που σήμερα φέρνει στο φως το "Εθνος" με αφορμή την απριλιανή φιέστα που έστησε ο αρχηγός των Ευέλπιδων στο αμφιθέατρο της Σχολής.
Από την αναψηλάφηση του ημερολογίου παρακολούθησης των ένστολων χουντικών την πρώτη δεκαετία της μεταπολίτευσης, μέσω της επιχείρησης "Βελισάριος" που είχε καταστρώσει ο Ευ. Αβέρωφ και λειτούργησε μέχρι το 1987, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
  • Η ομάδα Ιωαννίδη εξακολουθούσε και στρατολογούσε στελέχη τουλάχιστον έως και το 1987.
  • Η Σχολή Ευελπίδων αποτελούσε πάντα το "φυτώριο" των χουντικών.
  • Από τη λίστα των μυημένων στην ομάδα Ιωαννίδη, τουλάχιστον δώδεκα εξ αυτών εξακολουθούν και σήμερα να υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και να κατέχουν θέσεις-"κλειδιά".
Είναι σαφές ότι οι αρχιπραξικοπηματίες διαχώρισαν τους ρόλους τους από την πρώτη στιγμή. Η ομάδα Παπαδόπουλου ανέλαβε τη "διακυβέρνηση" και η ομάδα Ιωαννίδη τη στρατολόγηση κατώτερων στελεχών από την "παρθενική" τους είσοδο στην παραγωγική τους σχολή (ΣΣΕ, ΣΙ, ΣΝΔ, ΣΜΥ). Και αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ). Ο Ιωαννίδης, ως διοικητής του τάγματος Ευελπίδων, πριν από την 21η Απριλίου '67 αλλά και στην περίοδο της εκδήλωσής της και πριν αναλάβει την ΕΣΑ, απ' τον ομοΙΔΕΑτη του Λαδά, είχε φροντίσει να οργανώσει άρτια προς τούτο και συνωμοτικά τον χώρο της Σχολής ως το φυτώριο "μύησης" στην "επανάσταση" των Ευέλπιδων.
Ο Ιωαννίδης άφησε στο "πόδι" του στη Σχολή Ευελπίδων τον απόλυτα έμπιστό του υποδιοικητή Κονδύλη Ανδρέα, που πράγματι, ως νέος διοικητής, θα αποδεικνυόταν αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών του!
Η απόρρητη έκθεση του «Α2» για τα σταγονίδια στον στρατό
Κύριος χώρος "αλίευσης" προπαιδευμένων ήδη "επαναστατών", μετά την έξοδό τους απ' τη Σχολή, το Πεζικό, ο μαζικότερος χώρος στελεχών, απ' όπου επιλέγονται, κατά κύριο λόγο, τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.
Η πρόθεση προφανής: ευχερής επιλογή, ...με "επαναστατικά" κριτήρια, των πιο μάχιμων, ως Καταδρομέων, που θα στήριζαν δυναμικά και αποφασιστικά τον κορμό του στρατεύματος και εν γένει την "επανάσταση".
"Εξασφαλισμένοι"
Η απόρρητη έκθεση του «Α2» για τα σταγονίδια στον στρατό
Κάποιοι μάλιστα, επιλεγμένοι, για τα "Ιωαννιδικά" τους φρονήματα, ως "αρχηγοί" τάξεων, έδιναν "συνυποσχετική" για την επιλογή του Πεζικού και στη συνέχεια των Ειδικών Δυνάμεων, εφόσον ήθελαν να βγουν αρχηγοί και να 'χουν εξασφαλισμένη λαμπρή "επαναστατική" σταδιοδρομία! Για παράδειγμα, "άνθρωπος" του Κονδύλη επελέγη ως αρχηγός τάξης στην Ευελπίδων, εν συνεχεία πήγε στο Πεζικό και στις Ειδικές Δυνάμεις και, παρότι τον συνόδευε η ταμπέλα του "Ιωαννιδικού", έφτασε να γίνει στρατηγός επί ΠΑΣΟΚ και αρχηγός ΓΕΣ επί ΝΔ!! Στα ίδια "χνάρια" και άλλος φανατικός "Ιωαννιδικός" έγινε αρχηγός ΓΕΣ επί ΠΑΣΟΚ! Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, η "υπερομάδα" πλέον Ιωαννίδη θα βρεθεί κυρίαρχη στον "επαναστατικό" χώρο της 21ης Απριλίου και θα μονοπωλήσει την "επανάσταση" στον στρατό χωρίς αντίπαλο. Η ομάδα Παπαδόπουλου ουσιαστικά είναι διαλυμένη.
Η απόρρητη έκθεση του «Α2» για τα σταγονίδια στον στρατό
Στους πρώτους μεταπολιτευτικούς μήνες η ομάδα Ιωαννίδη θα αιφνιδιαστεί απ' τις εξελίξεις που η ίδια "πυροδότησε" στην Κύπρο, αλλά σύντομα θα βρει τη φόρμα της και, ως "καταδρομική", θα αναζητήσει και το ανάλογο "σχήμα" δράσης της στα νέα δεδομένα...
Στόχος η επιστροφή
Το σχέδιο μακράς πνοής της ομάδας Ιωαννίδη
Μεταπολιτευτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του "Βελισάριου", η ομάδα Ιωαννίδη θα κινηθεί σε δύο βασικές κατευθύνσεις:
Η απόρρητη έκθεση του «Α2» για τα σταγονίδια στον στρατό
  • Στην πρώτη κατεύθυνση θα κινηθούν οι πιο εκτεθειμένοι με συνωμοτικές δράσεις και "καπνογόνα" τύπου πραξικόπημα της "πιτζάμας". Πρόκειται για τα περιβόητα "σταγονίδια", όπως τα αποκάλεσε ο Ευ. Αβέρωφ...
  • Στη δεύτερη και κύρια κατεύθυνση, η "Ιωαννιδική" δράση θα είναι "υποδόρια", με μακρόπνοο στόχο τη συνέχιση επιρροής στο στελεχιακό δυναμικό του στρατιωτικού οργανισμού, με την πιο προνομιακή μεταχείριση και επαγγελματική προώθηση των θετικά εκδηλούμενων και διακείμενων σε "επαναστατικές" θέσεις, απ' τα εναπομείναντα πολλά και μη εκτεθειμένα "σταγονίδια" που θα εξελίσσονταν κανονικά και ανεμπόδιστα στα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας και μάλιστα στα καίρια πόστα της! Στόχος της κατεύθυνσης αυτής θα είναι η προσαρμογή συμπεριφοράς στα δεδομένα της Δημοκρατίας και η επιθετική εισχώρηση στα κόμματα εξουσίας της! Σχετικά σύντομα στα κόμματα εξουσίας θα βρίσκονται άριστα συνεργαζόμενοι αξιωματικοί που έχουν τη ρετσινιά του "χουντικού" και θα εξελίσσονται, με τις ευλογίες της εκάστοτε δημοκρατικής κυβέρνησης, στα ανώτατα αξιώματα της στρατιωτικής ιεραρχίας!
Σήμερα, εν έτει 2011, η κατάσταση δεν έχει ουσιαστικά μεταβληθεί, ..."προς δόξαν" του πρόσφατα αποβιώσαντος Ιωαννίδη! Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο συνωμότης αυτός σχεδίασε με ρεαλισμό και προοπτική την "επαναστατική" δράση της ομάδας του... για τα χρόνια της δημοκρατίας που ζούμε.
Ως "διάγνωση", τρόπον τινά, του φαινομένου αυτού, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει διαταραχτεί σοβαρά το DNA του στρατιωτικού μας οργανισμού, ως μέρους της δημοκρατικής μας πολιτείας!
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται
Παραμένει πιστός στη χουντική παράδοση...
Ανάλογη αναταραχή είχε προκληθεί στη Σχολή Ευελπίδων και πριν από 39 χρόνια με παρόμοιο ανδραγάθημα από τον πατέρα του σημερινού εύελπι, που είχε απασχολήσει σύσσωμο τον Τύπο της εποχής. Ηταν 28 Οκτωβρίου 1982. Είχε κλείσει έναν χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργώντας τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ως προϋπόθεση εισόδου στις στρατιωτικές σχολές?
Αιφνιδίως στη Σχολή Ευελπίδων παρατηρείται εμπλοκή. Αρχαιότεροι σπουδαστές "καρφώνουν" τον πρωτοετή εύελπι Παπαϊορδανίδη ότι (κάπου, κάποτε) εθεάθη σε συγκέντρωση ή σε κάποια γραφεία της ΚΝΕ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, την υπόθεση ανέλαβαν να? ξεκαθαρίσουν ο αρχηγός της Σχολής, 4ετής εύελπις Π. Φ. (γιος συνταγματάρχη κι αδελφός του αρχηγού της αμέσως επόμενης τάξης) και οκτώ τεταρτοετείς λοχίες.
Αποτέλεσμα της άτυπης αυτής? ανάκρισης ήταν ο πρωτοετής ξυλοφορτωμένος να διακομιστεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Πολιτική κόντρα
Δύο βδομάδες μετά, το θέμα πήρε πρωτοφανείς πολιτικές διαστάσεις: ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Αβέρωφ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "υπέχει ευθύνες για την ανοχή την οποία επιδεικνύει στις προσπάθειες του ΚΚΕ να αλώσει τις ένοπλες δυνάμεις", ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κατήγγειλε σε όλους τους τόνους τη "νέα ΕΣΑ", η δε ηγεσία του στρατού παρέπεμψε τους εννέα βασανιστές στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της αποπομπής, "επισημαίνοντας" παράλληλα ότι τα αδικήματά τους ανήκουν στην αρμοδιότητα του Διαρκούς Στρατοδικείου.
Μία βδομάδα μετά, το Πειθαρχικό της Ευελπίδων θεώρησε ότι δεν συνέτρεχε κανένας λόγος αποβολής, τα περί στρατοδικείου ξεχάστηκαν, ο Π. Φ. τιμωρήθηκε με 40 μέρες φυλακή κι οι άλλοι οκτώ με 30 (όσες, δηλαδή, θα έτρωγαν και για κάποιο τρέχον πειθαρχικό παράπτωμα).
Για να είναι μάλιστα? δίκαιοι, οι αρμόδιοι έριξαν και μια "εικοσάρα" στον παθόντα, που εξέθεσε σε βέβηλα μάτια τα εσωτερικά του άβατου της Σχολής.
Λίγους μήνες μετά, ο βασανισθείς προτίμησε να εγκαταλείψει τη στρατιωτική καριέρα, ενώ οι βασανιστές του παραλάμβαναν -ως πρότυπα αξιωματικών- τα ξίφη τους από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας...
Δυστυχώς η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Α2
Το ατίθασο "απριλιανό παιδί"
Σελίδες ολόκληρες περιέχονται στο αρχείο του "Βελισάριου" για το ατίθασο ένστολο "απριλιανό παιδί" της μεταπολίτευσης, που σήμερα τριάντα χρόνια μετά, όχι τόσο ο ίδιος ως διοικητής μάχιμου Σχηματισμού αλλά η σπορά του εξακολουθεί να προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Και τι δεν γράφουν για αυτόν στα Ημερολόγια παρακολούθησης του "Βελισάριου"...
  • Για τον ξυλοδαρμό του συσπουδαστή του επειδή τον θεωρούσαν κομμουνιστή...
  • Για την καταγγελία πατέρα άλλου σπουδαστή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σχολή Ευελπίδων, επειδή ο εν λόγω εύελπις καθοδηγούσε τα καψόνια εις βάρος του γιου του καθότι τον θεωρούσαν "μελάτο", δηλαδή ομοφυλόφιλο..
  • Για τη συγκέντρωση συσπουδαστών του και για τα δυσμενή σχόλια εις βάρος τού τότε υπουργού Εξωτερικών Γ. Χαραλαμπόπουλου...
  • Για την πληροφορία ότι στις 16 /10/87 στη Σχολή Πεζικού μαζί με συνάδελφό του προσπάθησε να μυήσει αξιωματικούς συμμαθητές του σε παράνομη κίνηση που τόσο ο ίδιος, όσο και ο αδελφός του ήταν μυημένοι από το 1985 και ότι ο καθοδηγητής τους έχει στο χέρι τατουάζ μες στην "κορώνα"!
  • Για τις στενές φιλικές σχέσεις που είχε με τον πεζικάριο Κ. Ευ. που υπηρετούσε στην Προεδρική Φρουρά και διέμενε στο Περιστέρι και στο σπίτι του λεγόταν ότι ήταν κρυμμένος παράνομος οπλισμός.
Ατιμώρητοι στο "τσιφλίκι" τους
Στρατιωτικός γιατρός Κ.Π. με το "πουλί" στην καρδιά και το "φίδι" στο πέτο. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ιατρική το 1986 και ο "Βελισάριος" αφιερώνει ολόκληρες σελίδες για τη χουντική δράση του. Τον παρακολουθούν και να τι διαπιστώνουν:
1. Στη ΣΣΑΣ φοιτούν αρκετοί χουντικοί μαθητές, οι οποίοι συνδέονται στενά μεταξύ τους, αλληλοϋποστηρίζονται, αλληλοενημερώνονται και προσπαθούν να γνωρίσουν την ιδεολογική τοποθέτηση των υπόλοιπων μαθητών...
2. Ο μαθητής Κ.Π. μαθητής της ΙV τάξεως, γιος επίσης στρατιωτικού γιατρού (σόι το βασίλειο...) σύμφωνα με συζητήσεις συμμαθητών του προ 20ημέρου έριξε στο κουτί αλληλογραφίας του διοικητού του τάγματος φάκελο που περιείχε επώνυμη επιστολή αντιπειθαρχικού περιεχομένου με πολιτική σκοπιμότητα. Κύριος σκοπός της επιστολής ήταν να δώσει μια αποκαρδιωτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στη Σχολή και να τονίσει ότι η κατάσταση αυτή επιδιώκεται από γνωστούς και άγνωστους παράγοντες με απώτερο σκοπό την πλήρη διάλυση του στρατού. Την ενέργειά του αυτή ο μαθητής προσπάθησε να αποδώσει στην ανησυχία του για την εξέλιξη αυτή...
3. Ο εν λόγω μαθητής επανειλημμένα έχει εκφράσει τις χουντικές του θέσεις μέσα στη Σχολή, άφοβα και μάλιστα είχε στείλει τηλεγράφημα συμπαράστασης στον γνωστό εύελπι Φ.Π.
Σημείωση. Διαπιστώνεται ότι:
  • Στις παραγωγικές σχολές πρωτοστατούν υπέρ των Απριλιανών οι γόνοι στρατιωτικών που θεωρούν τσιφλίκι τους τις Ενόπλες Δυνάμεις.
  • Τα νεαρά απριλιανά φιντάνια, αν και σπουδαστές σε διαφορετικές Σχολές, έχουν επαφή και αλληλεγγύη μεταξύ τους.
  • Κοινός παρονομαστής, η ατιμωρησία...
Σε επιτελική θέση
Υπολοχαγοί: Λ.Γ. Τάξη 84, Τ.Δ. Τάξη 85, Ρ.Ρ. Τάξη 84, Ρ.Σ. Τάξη 85, Τ.Ν. Τάξη 84, Ν.Δ. Τάξη 85
Αναφέρονται ως μυημένοι στις καταστάσεις των Βουλιέρη και Ρώμα, χωρίς περαιτέρω σχόλια. Ορισμένοι εξ αυτών κατέχουν σημαντική επιτελική θέση...
Υπόθεση κατασκοπείας
Υπολοχαγός Πεζικού Α.Δ. Τάξη 81
Εμπλέκεται σε υπόθεση κατασκοπείας και, όπως προκύπτει από τους φακέλους παρακολούθησης, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των στρατολογημένων. Αξιωματικός ήπιων τόνων που κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο δεν συμμετείχε σε "εξτρεμιστικές ενέργειες" και ούτε προκάλεσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί στην ιεραρχία.
Αγνωστη οργάνωση
Λοχαγός Πεζικού Ζ.Ν., τάξη '81
Κατά καιρούς έχει αναφερθεί ότι έχει σχέση με παράνομη άγνωστη οργάνωση. Δεν υπάρχουν σε βάρος του άλλα στοιχεία. Ταξίαρχος σήμερα ο εν λόγω αξιωματικός, έχει υπηρετήσει σε διάφορες επιτελικές θέσεις του ΓΕΣ αλλά και του εξωτερικού. Πάντα βρίσκεται στις παρυφές της εξουσίας τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.
Ρουσφέτια στην ομάδα Ιωαννίδη
Από την παρακολούθηση ενός χουντικού αντισυνταγματάρχη τάξης '68 προκύπτει ότι ως απόστρατος μέχρι και το 1987 είχε αναλάβει να κάνει ρουσφέτια υπέρ των μυημένων αξιωματικών και σπουδαστών της ομάδας Ιωαννίδη. Δελτίο Πληροφοριών στις 9/1/87 του "Βελισάριου" αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος χουντικός είχε έρθει σε επαφή με τον Καθηγητή "Ψ" της Σχολής Ξένων Γλωσσών για να βοηθήσει τους μυημένους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για θέσεις εξωτερικών! Μεταξύ τους είχαν ανταλλάξει συνθηματικά για ευνοϊκή βαθμολογία των γραπτών.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63571793

DefenceNet - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Βρετανικό σχέδιο εκκένωσης από την Ελλάδα!

26-11-2011 19:47:39
255

Άκρως απόρρητο ενημερωτικό σημείωμα που έφτασε στην βρετανική πρεσβεία της Αθήνας όπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr, δίνει οδηγίες έτσι ώστε ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία της χώρας στην Αθήνα, πρέπει να είναι έτοιμη να παράσχει "κάθε απαραίτητη βοήθεια ώστε να προστατεύσουν και να προσφέρουν κάθε βοήθεια στους Βρετανούς πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα, όταν η χώρα βγει από το ευρώ και ξεσπάσουν ταραχές"!

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι εντολές αφορούν παροχή προστασίας και σχέδιο εκκένωσης από την Ελλάδα των Βρετανών καθώς θεωρούνται "αναπόφευκτες οι ανεξέλεγκτες κοινωνικές αναταραχές"!

Έχουν μάλιστα προσδιοριστεί σημεία συγκέντρωσης και τρόπο αποχώρησης των Βρετανών από την Ελλάδα, ακόμα και "ειδικές επιχειρήσεις" τύπου Λιβύης για να επιστρέψουν ασφαλείς στην χώρα οι Βρετανοί πολίτες

Η εφημερίδα Telegraph επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες και ανώτατο στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε πριν λίγο στην εφημερίδα πως η κατάρρευση του ευρώ είναι απλώς θέμα χρόνου και ως εκ τούτου οι πρεσβείες στις χώρες της ευρωζώνης πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες που βρίσκονται σε αυτές τις χώρες, είτε με την παροχή οικονομικής βοήθειας είτε λόγω ανεξέλεγκτων κοινωνικών αναταραχών.

Οι βρετανικές πρεσβείες θα φροντίσουν να παρέχουν ρευστό σε όσους πολίτες της χώρας δεν θα μπορέσουν να πάρουν λεφτά από τις τράπεζες της ευρωζώνης, λόγω της κατάρρευσης του ευρώ(!) αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.

Ο μειονεκτικός ερεθίζει τους σαδιστές

Tου Χρηστου Γιανναρα
Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ ευρωπαϊκή επαρχία, δεν θα μειονεκτήσει ποτέ ως «περιφέρεια» έναντι οποιουδήποτε αγλαϊσμένου «κέντρου». Μάλλον δεν ξιπάστηκε ποτέ από το ξένο, δεν το θεώρησε υπέρτερο από το δικό της εγχώριο επειδή ήταν ξένο. Δεν θα αυτοκαθοριστεί ως κοινωνία μεταπρατική, δεν θα πιθηκίσει τα όσα η Δύση λανσάρει σαν «πρωτοπορία». Κανένας «εθνάρχης» στην Τουρκία δεν θα διανοηθεί να καυχηθεί ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν».
Ο Κεμαλισμός ήταν το κίνημα που θέσπισε τις προϋποθέσεις για τον εκδυτικισμό του τουρκικού κράτους. Αλλά ο εκδυτικισμός δεν ήταν αυταξία και αυτοσκοπός, δεν ήταν εξ ορισμού τα «φώτα», ο «πολιτισμός» η «πρόοδος». Ηταν ένα μεγάλης τόλμης εγχείρημα κοινωνικού μετασχηματισμού: Εκοψαν οι Κεμαλικοί τον λώρο που κρατούσε την Τουρκία δέσμια σε ένα αναχρονιστικό παρελθόν – στο οθωμανικό καθεστώς που είχε φτάσει ολοφάνερα στο ιστορικό του τέλος. Και για να κοπεί ο λώρος, το αποτελεσματικό μαχαίρι ήταν η πρόσληψη (ή και επιβολή) του δυτικού «παραδείγματος» – κατάλαβαν την παγκόσμια δυναμική του. Προσέλαβαν (δεν αντέγραψαν) θεσμούς, οργάνωση, συστήματα, ακόμα και τη λατινική γραφή της γλώσσας τους, την ευρωπαϊκή ενδυμασία, ήθη οικογενειακά και δημόσια.
Αλλά όχι σαν βλαχαδερά θαμπωμένα από τους «πρωτευουσιάνους». Η πρόσληψη της Δύσης σήμαινε για τους Τούρκους θελημένο, προγραμματικό εκσυγχρονισμό, όχι πιθηκισμό του «γυαλιστερότερου». Και ο πιο φανατικός Κεμαλιστής δεν διανοήθηκε ποτέ σαν σημαντικότερο το να είναι Ευρωπαίος παρά Τούρκος. Προσέλαβε και προσλαμβάνει τα επιτεύγματα της Δύσης για να εξασφαλίσει την ιστορική του συνέχεια και την κυριαρχική του επιβολή ως Τούρκος. Από το νηπιαγωγείο ώς το γηροκομείο ο Κεμαλισμός καλλιεργεί τη συνείδηση της υπεροχής του Τούρκου, τον εκσυγχρονισμό τον επέβαλε στην τουρκική κοινωνία για περισσότερη και αποτελεσματικότερη ισχύ του τουρκισμού.
Ο Κεμάλ ήταν ο τούρκος Κοραής, χωρίς τη μειονεξία του ξιπασμένου επαρχιώτη, ήταν ο τούρκος Βενιζέλος, χωρίς την υποταγή σε ό, τι έμοιαζε ιστορική νομοτέλεια. Χρειαζόταν τη Δύση για να γίνει καλύτερος Τούρκος, όχι γιατί του γυάλιζε να τον λογαριάζουν «Ευρωπαίο». Είχε περηφάνια ο Κεμάλ για την καταγωγή του και για την ιστορία του λαού του, δεν έστησε αερογέφυρα πάνω από εικοσιπέντε αιώνες για να φτάσει σε αρχαίους προγόνους που θαύμαζαν οι Ευρωπαίοι, κατασυκοφαντώντας το ιστορικό ενδιάμεσο που ενοχλούσε τους Ευρωπαίους.
Είναι κανόνας που βγαίνει από την ιστορική εμπειρία: Σε περίπτωση συνύπαρξης λαών (ή και γειτονίας) ο πολιτισμικά υπέρτερος αφομοιώνει τον πολιτισμικά υποδεέστερον. Αντικειμενικά κριτήρια υπεροχής ή υστέρησης δεν υπάρχουν, υπάρχουν λαοί που εμμένουν στην πολιτιστική τους παράδοση και λαοί που εύκολα την απεμπολούν. Eμμένουν, όταν βιώνουν ρεαλιστικά την παράδοσή τους και την πολιτιστική τους ιδιαιτερότητα ως πλουτισμό της ζωής, ποιότητα της ζωής. Tην απεμπολούν, φυσιολογικά και αυτονόητα, όταν η «παράδοση» και ο «πολιτισμός» έχουν γίνει ιδεολόγημα, ρητορεία που συντηρεί ψυχολογικές ψευδαισθήσεις καύχησης.
Oι Eλληνες διέσωσαν την ελληνικότητά τους (γλώσσα, ιστορική συνείδηση, Tέχνη, μεταφυσική εμπειρικά βιωμένη) τέσσερις ολόκληρους αιώνες υπόδουλοι στους Tούρκους, γιατί ζούσαν την παράδοσή τους (ένσαρκη στη λαϊκή πράξη) ως απόσταση υπεροχής έναντι τόσο του Tούρκου όσο και του κατακτητή που προηγήθηκε: του Φράγκου. Διέσωσαν αυτή τη βιωματική ελληνικόητα, ώς το 1922, όσοι ελληνικοί πληθυσμοί είχαν μείνει έξω από τα σύνορα του ελλαδικού κράτους – οι Eλληνες της Mικρασίας, του Πόντου, της Aνατολικής Pωμυλίας, της Aιγύπτου, της Kριμαίας. Aυτοί οι εκτός ελλαδικού κράτους Eλληνες δεν χρειάστηκαν κάποιον Kεμάλ ή κάποιον Kοραή να τους επιβάλει στανικά τον εκδυτικισμό τους ως αναγκαίο εκσυγχρονισμό ή ως υπεραναπλήρωση επαρχιωτικής μειονεξίας. Eίχαν προσλάβει, φυσιολογικά και αυτονόητα τη Δύση, δίχως να θιγεί ή να αλλοιωθεί στο παραμικρό η καύχηση για την ελληνικότητά τους, η βεβαιότητα για τον πλουτισμό της ζωής και την ποιότητα ζωής που σήμαινε το να είναι Eλληνες.
Tην καισαρική διαφορά στο ελλαδικό κράτος τη γέννησε ο ανεπαίσθητος αλλά μοιραίος καταλύτης: η μειονεξία. O εκδυτικισμός υπαγορεύτηκε από την επαρχιώτικη ξιπασιά του Kοραή και παγίδευσε κάθε παραμικρή πτυχή του κοινωνικού και κρατικού βίου στη μίμηση «των πεφωτισμένων και λελαμπρυσμένων της Eσπερίας εθνών». Kαι μίμηση σημαίνει να είσαι πάντοτε δεύτερος, πάντα καθυστερημένος και μειονεκτικός, αφού την οργάνωση της ζωής σου δεν τη γεννάνε οι ανάγκες σου, αλλά η αντιγραφή θεσμών και συστημάτων που γέννησαν άλλες κοινωνίες για τις δικές τους ανάγκες. Kαι συ λογαριάζεις αυταξία και πανάκεια τα ξένα γεννήματα.
Σήμερα, με το αδιαπραγμάτευτο «Mνημόνιο» και τα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών μας, το σαδιστικό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πριν από κάθε «δόση» δανείου, με την Eλλάδα στιγματισμένη σαν λεπρή, στο έπακρο εξευτελισμένη σαν χώρα - κίνδυνος για τη διεθνή κοινότητα, είναι δύσκολο πια να αμφισβητήσει κανείς την ιστορική αποτυχία μας στον μεταπρατισμό, στον μιμητισμό, στον εκούσιο αφελληνισμό. Eνα κράτος διαλυμένο, αποσυντεθειμένο σε τόσα κομμάτια όσα τα εγωιστικά συμφέροντα που το νέμονται. Μοναδική «κοινωνική» αντίδραση η αλογία, η καταστροφική υστερία. Το μικρονοϊκό ρητορικό παραλήρημα (πάντοτε γραπτό) ενός πρωθυπουργού που ντρεπόμασταν να τον ακούμε και να τον βλέπουμε, η ανοχή της κυβέρνησής του στον πρωτοφανή εξυτελισμό. Η παιδαριωδία μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης ξελιγωμένης για επιστροφή στην εξουσία, έστω και σε κρανίου τόπο. Είναι πολύ ατιμωτικό ιστορικό τέλος για έναν λαό που σάρκωσε πρόταση πολιτισμού επί τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια.
Ακόμα και ένας έλληνας Κεμάλ είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να πετύχει, έστω και σε τρεις γενιές, κοινωνικό μετασχηματισμό ικανό να αναστήσει ελληνική δημιουργική ετερότητα.

Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια
Ας τολμήσουμε, λοιπόν, να πάμε αυτές τις αλήθειες ένα βήμα παραπέρα. Αν έχουμε οι Νεοέλληνες να προσφέρουμε κάτι στον παγκόσμιο πολιτισμό, αυτό δεν περνάει μέσα από ένα νεοελληνικό κράτος. Εγώ πιστεύω πως έχουμε. Και γιαυτό χρειαζόμαστε ελληνική παιδεία, ελληνική τέχνη, ελληνική «μεταφυσική εμπειρικά βιωμένη». Δεν χρειαζόμαστε όμως ελληνικές ΔΟΥ, ελληνικές τράπεζες (και τί σημαίνει αυτό στην εποχή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου;), ελληνικά ΜΑΤ, ελληνικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού (και μάλιστα κρατικές), ούτε ελληνικές επιδοτήσεις ‘αγροτών’ που δεν καλλιεργούν ελληνική (ή άλλη) γη. Ευθαρσώς να γίνουμε επαρχία της Ενωμένης Ευρώπης, ο πρωθυπουργός μας να είναι «νομάρχης των Βρυξελλών» και η σημαντικότερη θέση στη χώρα να είναι του υπουργού παιδείας (μετά τους δασκάλους στα σχολεία, βέβαια). Ο Ελληνισμός, ο Ελληνικός πολιτισμός δεν χρειάζεται ελληνικό κράτος για να ανθίσει –μάλλον βάρος ασήκωτο του είναι.
Σχολίασε ο/η Θανάσης Χατζηλάκος |
Οι σκεψεις του κου Γιανναρά, αλλοτε παρηγορητικές, αλλοτε πικρες και απαισιόδοξες, αποτελούν παντα χαρά και ευχαρίστηση, γιατί είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζί του, πετυχαίνει τόσα πράγματα μαζί, να διδάσκει χρήση της γλώσσας, να μιλά χωρίς περιστροφές και με σαφήνεια , να προβληματίζει και να σε κάνει να σκεφτείς μια άλλη οπτική γωνία.
Ομως νομίζω παραγνωρίζει μια βασική διαφορά μας με την Οθωμανική αυτοκρατορία και την Τουρκία.
Η Τουρκία, ή το Οθωμανικό Κράτος, απο ίδρυσής του μπορεί να πέρασε κλυδωνισμούς, μπορεί να έχασε σε δύναμη και να απαξιωθηκε, αλλά ποτέ δεν υποδουλώθηκε.
Το Ελληνικό Κράτος, είναι ένα μόρφωμα που γεννήθηκε λόγω διεθνών συνθηκών , με την αποφασιστική στήριξη των διεθνων δυνάμεων και παντα στηριζόταν για την ύπαρξή του στα δικά τους συμφέροντα. Μπορεί να μη μας αρέσει το γεγονός αλλά αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια. `Οποτε αγνοήσαμε το διεθνή παράγοντα όποτε "αποξενωθήκαμε" απο τη Δ. Ευρώπη, το πληρώσαμε ακριβά.
Και τώρα αυτό που πληρώνουμε δεν είναι η στροφή μας στο " μεταπρατισμό, στον μιμητισμό, στον εκούσιο αφελληνισμό". Είναι ακριβως οι ιδεοληψίες του ΄80, με τον "τρίτο δρόμο", τη "μαγκιά " του να παίρνεις τα λεφτά της επιδότησης από τα "κοροϊδα" τους Ευρωπαίους, για να τα σπρώξεις στο σκυλάδικο της περιοχής, την "ατιμωρησία" της αρπαχτής και της κομπίνας (με τα δωρα κρατικών αξιωματούχων στον εαυτό τους να "καθάρονται" από το πολιτικό σύστημα), από και το ξεχαρβάλωμα θεσμών που βασισαν πλεον τη λειτουργία τους στο "μπαξίσι" (άλλο τουρκικό "δάνειο") και στη μεταξύ τους διαπλοκή. Φταίει κυρίως η απίστευτη και ξεδιάντροπη "δημαγωγία" που φυσικά δεν είναι ίδιον των Ευρωπαίων αλλά πολιτισμών πολύ πιο κοντά στη δική μας Ανατολική μεριά της Μεσογείου.
Δεν φταίει ο Κοραής κε Γιανναρά, ο Κοραής έκανε ότι μπορουσε για να δώσει αίγλη και συνεχεια σε ένα Εθνος που μίλαγε τη "Βαβυλωνια" . Φταίει πως στο αξιακό σύστημα των Ελλήνων διεγραψε τις ηθικές αξίες και πέρασε στις υλικες.
Αυτό που βιώνουμε τώρα είναι οι συνέπειες μια γενιάς που παιδαγωγήθηκε χωρίς ηθικό ερμα και ιδανικά πέρα απο την "κονόμα" και την καλοπέραση, χωρίς κόπο. Στη διαμόρφωση της γενιάς αυτής , μια διαμόρφωση που εύχομαι να πάρει άλλή ρότα λόγω της κρίσεως, καλό θα ήταν να κοιταχτούν στον καθρέφτη και όσοι ήσαν δάσκαλοί της και παιδαγωγοί της.
Φιλικά
Σχολίασε ο/η aplos nous |
Πάντως συμφωνώ με το ο,τι η μειονεξία προσκαλεί και επιτείνει τη δυναστική συμπεριφορά από τον άλλο, είτε σε επίπεδο προσώπων, είτε σε επίπεδο λαών και ισορροπίας δυνάμεων στις διεθνείς σχέσεις.
Και τούτο είναι το χειρότερο "κατόρθωμα" των ηγετών μας.
Σχολίασε ο/η ΘΜ |
Δυστυχώς έχετε δίκιο σε όλα !
Σχολίασε ο/η Μαρία |
Θλιβερά, τραγικά, όλα αυτά. Κοροϊδευόμαστε άρα, διαρκώς...
Σχολίασε ο/η Γιαννάκης |
Τουρκικά σήριαλ και εκκαθαρίσεις
Αν και τα τουρκικα σήριαλ διεισδύουν εύκολα σε πολλά σπίτια σήμερα, δεν είμαι σίγουρος ο,τι η πορεία των τούρκων στον 20ο αιώνα και μέχρι σήμερα εκπέμπει μια πρόταση πολιτισμού που να αφορα άλλους λαούς γύρω.
Η ενσωμάτωσης πληθυσμών άλλων εθνοτήτων-θρησκειών στην Τουρκία υπήρξε πολλή χειρότερη αυτής στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και το ζήσαμε πολλάκις με τους διωγμένους Έλληνες της Πόλης
Επίδειξη ισχύος και βαρβαρικές εκκαθαρίσεις που στόχευαν στην εθνική καθαρότητα. Αυτή η απουσία μειονεξίας που υπονοείτε κύριε Γιανναρά φαίνεται πως έχει πήλινα πόδια.
Είναι έυκολο αλλά επικίνδυνο να πρεσβευεις εθνική πολιτική με αυτά τα μέσα. Όπως ο Γκρούεφσκι στα Σκόπια. Αλλά ξέρουμε ο,τι αυτή η πρόοδος δεν πάει πολύ μακρια.
Σχολίασε ο/η ΘΜ |
Συγχαριτήρια! Αυτό είναι το καλλίτερο άρθρο σας μέχρι τώρα. Κάποιος έπρεπε να πεί αυτές τις μεγάλες αλήθειες. Και να τις επαναλαμβάνετε συχνά, κ. Γιανναρά. Έχω συναντήσει "΄ελληνες" διπλωμάτες που πασχουν από τόση εθνική μειονεξία που κυριολεκτικώς σιχαίνονται τον Ελληνικό Λαό που τους πληρώνει γιά να τον ... προσταεύουν! Σε τέσσερες διαφορετικές περιόδους είπα σε κάποιον ελληνα διπλωμάτη ότι π.χ. οι Αμερικανοί ήσαν τόσο κοντόφθαλμοι ώστε να παραδώσουν την Κύπρο στους Τούρκους και τους Άγγλους και σήμερα η Κύπρος να έχει στρατούς κατοχής, έναν τουρκικό και έναν αγγλικό. Και τις τέσσερες φορές ο αθεόφοβος δικαιολογούσε με κατανόηση τους Αμερικανούς!!! Σε άλλη συνομιλία μου με άλλον διπλωμάτη παρατήρησα ότι στα 100 χρόνια αγγλοκρατίας είχε μείνει η Κύπρος μιά πανάθλια τριτοκοσμική Χώρα και ότι αφ' ότου έφυγαν οι Άγγλοι απογειώθηκε οικονομικά. Και σε αυτή την περίπτωση ο αθεόφοβος μου δικαιολογούσε με μεγάλη κατανόηση (όχι απλώς έξηγούσε!) τους Άγγλους!!! Τι πλύση εγκεφάλου έχουν υποστεί αυτοί οι άνθρωποι;Ο Κοραής μόνον φταίει γιά την εθνική μεονεξία τους; Μήπως πρέπει να αρχίσουμε με την επανελληνοποίηση του Στρατού και της Διπλωματίας μας; Αφελής.
Σχολίασε ο/η Γιάννης Αφελής |
Πρόκειτα για.... ΜΑΘΗΜΑ !!!! Το σημερινό κείμενο είναι ένα δώρο ζωής προς κάθε.. Ευρωλιγούρη !! Ο Γιανναράς άφησε να φανεί ένα μεγάλο μέρος από την οξυδέρκεια, τον κοφτερό ρεαλισμό του και την αίσθηση της διαχρονικότητας που τον χαρακτηρίζει ! Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν......
(Υ.Γ. επί του βραχυπροθέσμως πρακτέου : ΔΡΑΧΜΗ !! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !! )
Σχολίασε ο/η ΜΚ |
Κύριε καθηγητά
Εάν κάνατε εκπομπή με το Μαμαλάκη στη τηλεόραση και παίρνατε ειδικότητα στις σαλάτες, θα σπάγατε όλα τα ρεκόρ ακροαματικότητας. Λέτε διάφορα ταρακουνημένα κάθε Κυριακή για να ευφραίνονται οι οπαδοί σας, αλλά σήμερα είμαι βέβαιος ότι θα χαζέψουνε εντελώς. Δηλώνετε ότι το καλύτερο πιάτο για το χορτοφάγο είναι η γαρδούμπα. Μία βόλτα στη σημερινή Τουρκία θα σας έδειχνε πόσο καλά "προσέλαβε" και δεν "αντέγραψε" τα δυτικά πρότυπα. Έχετε πλήρη άγνοια της ιστορίας και του τραύματος το οποίο βιώνει η γείτων εδώ και 90 χρόνια λόγω της βίαιης προσπάθειας να γίνει κοσμική νεωτερική χώρα. Όποια και νάναι τα χάλια μας τόχουμε καταφέρει χίλιες φορές καλύτερα, και αν δε το προσπαθούσαμε απλώς δε θα υπήρχαμε σήμερα ως Νεοέλληνες γιατί θα μας είχαν φάει όλους οι Νεότουρκοι λάχανο.
Και καλά ο τόσος θαυμασμός σας για τους Τούρκους και το Κεμάλ. Αλλά ρωτάω: εσεις θέλετε να διδάσκουμε τα παιδάκια στα σχολεία ότι οι Έλληνες είναι ανώτεροι από όλους τους λαούς; Μα το διδάσκουμε! Και να τα αποτελέσματα!
(Παρεμπιπτόντως: ωραίες χριστιανικές πεποιθήσεις έχετε, εύγε!)
Ο κακομοίρης ο Κοραής ήταν προσωπικά μάρτυρας του πιό συγκλονιστικού γεγονότος της ανθρώπινης ιστορίας δηλαδή της γαλλικής επανάστασης και είχε το πόθο να δει και το λαό της Ελλάδας να πλησιάζει τόσο ψηλά όσο εκείνοι που δημιούργησαν την έννοια των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Εσείς τι όραμα έχετε; Νάχει η Ελλάδα 100.000 μοναστήρια;
Η αγράμματη αδολεσχία σας περί παντός του επιστητού με κάνει να νοιώθω την ανάγκη να πάω αύθις σε μία εκκλησία και να ανάψω ένα κεράκι ως ελάχιστο φόρο τιμής στην Βαυαροκρατία και στο φωταδισμό, που μας γλύτωσαν από κάτι τύπους σα κι εσάς.
Σχολίασε ο/η Ηλίας Υφαντής |
Μίμηση *δεν* σημαίνει να είσαι πάντα δεύτερος. Σημαίνει να καταλάβεις ότι τώρα είσαι δεύτερος και να θελήσεις να φτάσεις τον πρώτο πριν τον ξεπεράσεις. Έτσι έκαναν οι αρχαϊκοί γλύπτες μας όταν μιμήθηκαν τους Αιγύπτιους. Εμείς καλό είναι να καταλάβουμε ότι ήμαστε βαθιά δεύτεροι, και στον πολιτικό, και στον νομικό, και στον παιδαγωγικό, και στον δημοσιογραφικό, και στον οικονομικό πολιτισμό - σε σύγκριση με πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης. Πρώτα λοιπόν να το καταλάβουμε. Και μετά να τους μιμηθούμε. Και μετά να τους προσπεράσουμε.
Και εξευτελιστήκαμε σαν χώρα όχι γιατί προσπαθήσαμε να μιμηθούμε τους ξένους, αλλά γιατί αντίθετα πρωτοπορήσαμε στην διαφθορά, στην σπατάλη, στην αλληλο-κοροϊδία (που θεωρούμε εξυπνάδα), και στην ψήφιση νόμων που συστημικά δεν επιβάλλουμε.
Και όσο για το αίσθημα της μειονεξίας, αυτό πράγματι υπάρχει και το εκφράζετε πολύ καλά στην τελευταία φράση του άρθρου σας.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_27/11/2011_1296941

Σε ποιόν ανήκει η Γή;

Ας μάθουν τα πρόβατα της κυρίας Παπαρήγα σε ποιόν ανήκει το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο συνεχώς αναφέρει, χωρίς όμως να το κατονομάζει (συμφέρει να το πείς, κυρία Παπαρήγα; Θα χάσεις αμέσως τις παροχές και την υποστήριξη που σου παρέχει πλουσιοπάροχα)

του Εμμανουήλ Σαρίδη
   

Κατα την κυρία Παπαρήγα του ΚΚΕ τα πράγματα είναι απλά. Κυρίαρχος της οικονομίας είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Ποιό όμως; Τσιμουδια, αυτό φτάνει για τα συντρόφια, που πολλά, που καλοπροαίρετα, κουβαλάνε κατα τις συχνές-πυκνές διαδηλώσεις τις κόκκινες σημαίες του κόμματος και άλλοι, οι τραμπούκοι του ΠΑΜΕ, που σπάζουν τα κοντάρια τους ...στα κεφάλια αστυνομικών, το εννούν σαν ένα μεγάλο κεφάλαιο που βρίσκεται στην Ελλάδα. 

Και αν πάλι ρωτούσαμε την κυρία Παπαρήγα ποιός είναι ο κυρίαρχος της παγκόσμιας οικονομίας, πάλι τα ίδια θα μας έλεγε: Το μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτό το μεγάλο κεφάλαιο έχει όμως ένα όνομα. Αποτελείται απο εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αν τις θεωρούσαμε προς στιγμήν σαν νήματα και τα ενώναμε μεταξύ τους, θα αποτελούσαν ένα χοντρο σκοινί, μια τριχιά, που θα έφερε το όνομα Rothschild!


Το να βρεί όμως κάποιος τις μεγάλες επιχειρήσεις αυτουνού του Ηγεμόνα, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Είναι σαν να γυρεύεις ψύλλους στα άχυρα. Μια παροιμία, που την λέμε όταν βλέπουμε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί το ζητούμενο. Που στην προκειμένη περίπτωση είναι όμως σχετικά απλό. Όποιος ψάχνει, βρίσκει.


Και αυτό το έψαξε ένας αναγνώστης της ιστοσελίδας Lupo Cattivo και βρήκε, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του κόσμου. Διαβάστε λοιπόν τι βρήκε.
 

Τα "νήματα της οικονομίας" ξεσκεπάσθηκαν πρώτα σ' ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα http:/www.theintelligence.de. Ένας αναγνώστης του Lupo Cattivo το πήρε στα χέρια του και ...ώ του θαύματος, με τη βοήθεια του Google διαπίστωσε, ότι τα μεμονομένα νήματα καταλήγουν σ' ένα χοντρο σχοινί, την τριχιά, που λέγαμε παραπάνω. Το ότι αυτή η τριχιά φέρει το όνομα Rothschild είναι βέβαια γνωστό, ποτέ όμως δεν παρουσιάστηκε με μια τέτοια μορφη, μια τέτοια καθαρότητα. 
  
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Το εν λόγω άρθρο το έγραψε ο Konrad Hausner στις 20.10.2011 και έχει τον τίτλο "147 Unternehmen herrschen über die Weltwirtschaft" ("147 εταιρείες κυριαρχούν την παγκόσμια οικονομία"). Η  Deutsche Bank (η Γερμανική Τράπεζα) βρίσκεται στην 12η θέση! 

Όποιος προσπαθεί να μάθει σε ποιόν ανήκει μια επιχείρηση, βρίσκεται όμως μπροστά σε ανυπέρβλητα εμπόδια, γιατί αντι για ιδιοκτήτη, θα βρεί μια σειρά απο ατέλειωτες διακλαδώσεις, Holdings, επαναλαμβανόμενα ονόματα με διαφορετικά είδη επιχειρήσεων, διασταυρούμενες συνδέσεις, μετοχές σε ελεύθερη διασπορά - εν ολίγοις, η έρευνα βαλτώνει. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα 37 εκατομμυρίων επενδυτών και επιχειρήσεων, μια μικρή ομάδα Ελβετών αναλυτών κατάφερε να ρίξει περισσότερο φως σ' αυτή την διαρθρωτική ζούγκλα.

Εδώ και πολύ καιρό οι ασκούντες κριτική στο επικρατούν σύστημα, υποθέτουν, ότι τα νήματα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να καταλήγουν κάπου. Όμως οι διεθνείς διασυνδέσεις κάνουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πολυεθνικών εταιρειών τόσο συγκεχυμένο και δυσδιάκριτο, ώστε η κάθε προσπάθεια για να λυθεί μοιάζει με έναν "γόρδιο δεσμό".


"Η πραγματικότητα είναι πολύπλοκη. Πρέπει να απαλλαγούμε από όλα τα δόγματα, ανεξάρτητα από το αν είναι θεωρίες συνομωσίας ή οι ελεύθερες αγορές. Η ανάλυσή μας βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά", δήλωσε ο Dr. James Glattfelder απο την Eidgenössische Technische Hochschule (το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο) στη Ζυρίχη σχετικά με την παρούσα μελέτη. 

Αξιολογήθηκαν 37 εκατομμύρια μεμονομένα στοιχεία από διεθνείς εταιρείες και επενδυτές του έτους 2007. Διαπιστώθηκαν 43.060 πολυεθνικές εταιρίες. Το επόμενο βήμα ήταν η ανάλυση των μεταξύ τους διασυνδέσεων. Απο τις λεγόμενες Holdings και άλλες δικτυώσεις προέκυψε, ότι καθε μία από αυτές τις εταιρείες συμμετέχει κατα μέσον όρο σε 20 άλλες. Αυτό έδειξε με τη σειρά του, ότι υπάρχουν μόνο 1.318 επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα αυτων των πολυσύνθετων ιδιοκτησιών.


Μ' αυτό όμως η ανάλυση δεν είχε τελειώσει. Ακόμη και μέσα σ' αυτό τον "σκληρό πυρήνα" διαπιστώθηκε μια δομή διασταυρούμενων δεσμών. Και στο κέντρο της δεν υπήρχαν πάνω από 147 εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι τράπεζες, που ελέγχουν σε τελική ανάλυση το 40 τοις εκατό του συνόλου της παγκόσμιας οικονομίας. 

Στην κορυφή τους βρίσκεται η Barclays PLC με έδρα το Λονδίνο, ακολουθούμενη απο την Capital Group Companies Inc. και την FMR Corporations. Στην κορυφή βρίσκονται επίσης η γερμανική Deutsche Bank, η UBS, η Goldman Sachs, η JP Morgan Chase και η Merrill Lynch & Co. Η μελέτη αυτή θα δημοσιευθεί στο διάσημο επιστημονικό περιοδικό «Public Library of Science" (PLoS ONE). Οι ήδη διαθέσιμες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των ισυρότατων εταιριών που θα αναφερθούν παρακάτω, δημοσιοποιήθηκαν στις 19. Οκτωβρίου 2011 απο το NewScientist.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με εξαίρεση το Mail-Online, δεν έκαναν μέχρι τώρα τον κόπο να αφιερώσει ούτε ένα άρθρο για τα δεδομένα αυτά.

Ο Dan Braha, καθηγητής της Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, δήλωσε, ότι αυτή η συγκέντρωση κεφαλαίου είναι απολύτως φυσιολογική. Όπως είπε, οι πολυεθνικές εταιρείες αποκτούν μερίδια εταιριών για οικονομικούς λόγους και όχι με σκοπό την παγκόσμια κυριαρχία. Πιστεύει όμως, ότι αυτές οι 147 υπέρ-εταιρείες βρίσκονται μεν σε ανταγωνισμό μεταξύ τους, αλλά συνενώνονται, όταν πρόκειται να διεκδικήσουν κοινά συμφέροντα. Σε περίπτωση που η διεθνής πολιτική θα ζητούσε μια αλλάγή της δομής αυτού του δεσπόζοντος δικτύου, μπορούμε να υποθέσουμε, ότι αυτό θα το θεωρούσε σαν μια επίθεση εναντίον των κοινών συμφερόντων του.

Οι 50 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου:

1. Barclays plc – Marcus A.P. Agius – η σύζυγος του οποίου είναι η κόρη του Edmund de Rothschild
2. Capital Group Companies Inc – Steven M. Rothschild Return to Capital Research Group, Inc … He is Director of three companies, the College of St. Benedict and
3. FMR Corporation – Rothschild Bank AG

4. AXA – M&A: Rothschild GmbH
5. State Street Corporation – Edmond de Rothschild
6. JP Morgan Chase & Co – συνδεδεμένη με τον Rothschild – μέσω FED
7. Legal & General Group plc – JP Morgan Europe Ltd, N M Rothschild
8. Vanguard Group Inc – ROTHSCHILD ASSET MANAGEMENT INC
9. UBS AG – Rothschild
10. Merrill Lynch & Co Inc – συνδεδεμένος με τον Rothschild 
11. Wellington Management Co LLP – Rothschild Asset Management, Inc.
12. Deutsche Bank AG – ιστορικά συνδεδεμένη με την Mayer Carl και Wilhelm Carl v. Rothschild, υπερχρεωμένη στους Rothschild 
13. Franklin Resources Inc – Rothschild Fund Management
14. Credit Suisse Group – Ο μακροχρόνιος διευθυντής του Private Banking της Credit Suisse έγινε δεκτός στην διοίκηση της Genfer Edmond de Rothschild Holding 
15. Walton Enterprises LLC – Ο John Walton έχει μακροχρόνιες στενές σχέσεις με τους Rothschild
16. Bank of New York Mellon Corp – Στενές σχέσεις με Rothschild
17. Natixis – N M Rothschild & Sons • Oppenheimer
18. Goldman Sachs Group Inc – ιστορικά δεμένη με Rothschild – FED
19. T Rowe Price Group Inc – Citigroup Inc., Wells Fargo & Co., J.P. Morgan Chase & Co., and Morgan Stanley. Merrill Lynch & Co. and T. Rowe Price … Rothschild Group (LCF Rothschild …
20. Legg Mason Inc – from Rothschild Asset Mangement Ltd
21. Morgan Stanley – Η Federal Reserve Bank FED είναι ιδιωτικής ιδιοκτησίας του Rockefeller (Chase Manhattan Bank), Morgan Stanley, Rothschild, Goldmann Sachs κ.λπ
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc – Banque Privée Edmond de Rothschild
23. Northern Trust Corporation – NM Rothschild Northern Trust Novartis
24. Société Générale – Société Générale (SocGen) απευθύνθηκε στους Merrill Lynch και Rothschild, για να αναπτύξει ένα σχέδιο αμύνης
25. Bank of America Corporation – They join Bank of America from N M Rothschild & Sons Limited
26. Lloyds TSB Group plc – N M Rothschild & Sons
27. Invesco plc – British investment bank, whose investment division subsequently became INVESCO Plc amd … In addition he sat on the Asia Strategy Committee and was Chairman of Rothschild Japan KK
28. Allianz SE 29. TIAA – Allianz SE 29. TIAA 30. Old Mutual Public Limited Company 31. Aviva plc 32. … All controlled by Rothschild Fronts
30. Old Mutual Public Limited Company – Group Limited, Nedbank Limited and Old Mutual Life Assurance Company … He joined Rothschild in 1977
31. Aviva plc – Aviva plc, the savings, investments and insurance group, announces today that Alain … that he was director of capital markets at La Compagnie Financiere Edmond de Rothschild
32. Schroders plc – fund manager in 1998 and managed retail funds at HSBC Asset Management and Rothschild … Authorised and regulated by the Financial Services Authority © Copyright 2010 Schroders plc.
33. Dodge & Cox – Rothschild Investments : SNC Capital Management Stifel Financial … Dodge & Cox Invstmnt. Mgrs East West Securities Freemont Group J.P. Morgan Chase & Co
34. Lehman Brothers Holdings Inc* – ώσπου να ρίξει φαλιμέντο ανήκε στους Rothschild, αλλά η – Jack Klues Return to Lehman Brothers Holdings Inc … La Compagnie Financière Edmond de Rothschild Banque
35. Sun Life Financial Inc – Fidelity Investments, Sr. Operations Manager at Sun Life Financial … Human Resources at Hometown Forecast Services, Inc. … Partner at Fox Rothschild
36. Standard Life plc – Legal & General Group; Prudential PLC; Standard Life. Key Dates: 1977: Lord Jacob Rothschild forms an entity to control financial services and investment companies.
37. CNCE – BNP Paribas: Société Générale: Axa: Crédit Foncier: CNCE: Edmond de Rothschild Asset Management
38. Nomura Holdings Inc – Press Release Tokyo, 15 February 2005 Nomura and Rothschild Form M&A Alliance Nomura Securities Co., Ltd., a wholly-owned subsidiary of Nomura Holdings, Inc
39. The Depository Trust Company – Rothschild Bank of London Rothschild Bank of Berlin Warburg Bank of Hamburg … OrgName: The Depository Trust Company OrgID: THEDEP Address: 55 Water Street, 19th Floor New York
40. Massachusetts Mutual Life Insurance – Rothschild Bank of London Rothschild Bank of Berlin Warburg Bank of Hamburg … OrgName: The Depository Trust Company OrgID: THEDEP Address: 55 Water Street, 19th Floor New York
41. ING Groep NV – ING Group still operates ING Bank of Canada, also known as … Moelis & Company • N M Rothschild & Sons • Oppenheimer … ABN Amro Bank NV • De Nederlandsche Bank • ING Bank NV
42. Brandes Investment Partners LP – dissolution of Atticus Capital in 2009, Rothschild became co-chairman of the hedge fund Attara Capital LP, the successor investment … retailer and owner of the Kookai clothing Brandes Investment Partners LP
43. Unicredito Italiano SPA – όλες οι ενδείξεις δείχνουν Rothschild 
44. Deposit Insurance Corporation of Japan – The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is an independent agency … Japan-United States Friendship Commission; Joint … Rothschild North America, Inc.; Rothschild, Inc
45. Vereniging Aegon – €3.5 billion secondary offering ABN Amro Rothschild LLC, AEGON NV, Morgan Stanley & Co Inc, Vereniging AEGON. Vereniging Aegon, Aegon NV’s (Aegon) largest shareholder, has disposed  
46. BNP Paribas – BNP Paribas is a European banking and financial group specialized in corporate, private … Η καρριέρα του διευθυντή ξεκίνησε στην Deutschen Bank μέχρι που το 2000 πήγε στον Rothschild 
47. Affiliated Managers Group Inc – Petroleum Exporting Countries (OPEC) investment managers … complete without some mention of the missions of Rothschild Capital Group and its more than 3,500 world-wide affiliated
48. Resona Holdings Inc – Simon Rothschild
49. Capital Group International Inc – James Rothschild. Prior to joining Monument Capital Group, Mr. Rothschild was an investment professional with … focused role, being responsible for identifying international partners
50. China Petrochemical Group Company – Resona Holdings Inc 49. Capital Group International Inc 50. China Petrochemical Group Company … All controlled by Rothschild

Θράκη: Υποψία προδοσίας

 http://ksipnistere.blogspot.com/ | 2011-11-28 04:30:09
13 Ο φόβος χαμού της Ελληνικής Θράκης είναι μεγάλος και δικαιολογημένος
Η αστοργία των Κυβερνήσεων της Ελλάδος, διευκολύνει για να γλιστρήσει αυτός ο τόπος, στην αγκαλιά της Τουρκίας ανετώτερα
Ήδη η Θράκη βρίσκεται από το έτος 2000 σε πειραματικό στάδιο, ως μια Ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή περιοχή”

Είναι διάχυτη η εντύπωση, ότι ή....
εξωτερική πολιτική πού ακολουθεί ή χώρα μας προς τα γειτονικά κράτη καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, παρά τις εκάστοτε και κατά περίσταση διαβεβαιώσεις πού δίδουν τα κυβερνητικά στελέχη περί του αντίθετα.

Στους ανυποψίαστους Έλληνες δημιουργούν έντονη ανησυχία δυσεξήγητες δηλώσεις αξιωματούχων τού κράτους όπως: Της πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα κατά την προσφώνησή της στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2005 Κ. Παπούλια, η οποία είπε:

“Τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν τής ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην διευρυμένη Ευρώπη».

Του πρώην Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Μπεγλίτη που υποστήριξε: «Το θέμα των συνόρων δεν είναι θέμα ταμπού. Έχει χρέος η Ε.Ε. να διαμορφώσει μια κοινή στάση στην οποία και η ελληνική κυβέρνηση να συμβάλλει ώστε συντεταγμένα να δούμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια!».

Για τα σύνορα όμως της χώρας έπεσαν κορμιά Ελλήνων και έχει χυθεί άφθονο ελληνικό αίμα.

Ύστερα από αυτά η ανησυχία εντείνεται. Ο φόβος του χαμού της ελληνικής Θράκης είναι μεγάλος και δικαιολογημένος.

Η αστοργία των Κυβερνήσεων της Ελλάδος διευκολύνει για να γλιστρήσει αυτός ο τόπος στην αγκαλιά της Τουρκίας, ανετότερα. Και ας δούμε τι δεν κάνουμε για να κρατηθεί η Θράκη Ελληνική και πόσο θετικά συνεργούμε στις επιδιώξεις της Τουρκίας.

Η παλαιότερα επιστολή προς την “Εστία” του Αντιστρατήγου ε.α. Ιωάννη |Αντωνακέα με το ερώτημα «τι πράγματι συμβαίνει;» αναφέρεται στην απόφαση της Ελληνικής Κυβερνήσεως να καθιέρωση στα Ελληνικά Γυμνάσια την διδασκαλία της Τουρκικής γλώσσας.

Με το άρθρο του: «Η Θρακική γη περνά σε Τουρκικά χέρια», ο αρθρογράφος Κ. Κωνσταντίνου στο «Ελληνόραμα», στο τεύχος Μαρτίου του 2010, επισημαίνει ότι οι Μουσουλμάνοι αγοράζουν γη από Χριστιανούς σε οποιαδήποτε τιμή.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει περαιτέρω σημαντικά προβλήματα και διαπιστώσεις για την Θράκη, όπως: Την γνωστή Συνθήκη της Λωζάννης παραβίασε (και μάλιστα εις βάρος της) πρώτη η Ελλάδα, με την μειοδοτική πολιτική των ετών 1955-1959, η οποία αναγνώρισε ξαφνικά τουρκική μειονότητα, υποκαθιστώντας τον όρο «μουσουλμανική» που σαφώς αναγραφόταν στη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο πληθυσμός της Θράκης, μειώνεται δραστικά από την πλευρά των χριστιανών, ενώ εδώ και πολλά χρόνια ο μουσουλμανικός πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία με ρυθμούς πού τείνουν να ανατρέψουν τον ένα από τους βασικούς παράγοντες της Συνθήκης της Λωζάννης, αυτόν του δημογραφικού, με βάση το θρήσκευμα.

Ο δεύτερος παράγοντας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς επίσης απειλείται επί των ήμερων μας, εντονότερα όσο ποτέ άλλοτε, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος της Άγκυρας, η οποία μέσω του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής αλλά και μέσω της Ziraat Bank, ενισχύουν την διάθεση αγορών εδαφών των μουσουλμάνων.

Η Θράκη παραδίδεται στην Άγκυρα χωρίς καμία αντίδραση.

Δυστυχώς, πολύ σύντομα, η ίδια η Τουρκία θα ζητήσει την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης για να πάρει την Θράκη από την Ελλάδα...

Η αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενώσεως Βορείων Ελλήνων κ. Αιμιλία Λαδοπούλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 2010 στην Παλαιά Βουλή, δια ομιλίας της με τίτλο: «Θράκη και προβληματισμοί πολλαπλών εξελίξεων», εξέθεσε το όλο θέμα της Θράκης, από ιστορικής, διπλωματικής, εθνικής, κοινωνικής, θρησκευτικής και οικονομικής πλευράς, όπως φαίνεται σήμερα.

Από την ομιλία της θα σταχυολογήσουμε τα ελάχιστα, όπως:

“Το 1930 ο Βενιζέλος υπογράφει την Ελληνοτουρκική Συνθήκη φιλίας, ουδετερότητος και διαιτησίας. Έκτοτε αρχίζουν τα τερατώδη λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων με συνεχείς παραχωρήσεις.

Κατ' εντολή της Τουρκίας εκδιώκονται οι παλαιομουσουλμάνοι από την Ελληνική Θράκη και αντικαθίστανται από τους κεμαλιστάς και τα όργανα της Άγκυρας.

Χωρίς αντάλλαγμα συναινεί η ελληνική κυβέρνηση το 1935 στην δημιουργία διπλωματικού τουρκικού γραφείου στην Κομοτηνή.

Εξελίσσεται ατύπως και άνευ προξενικής συμβάσεως σε Προξενείο και από το 1950 είναι το “Γενικό Προξενείο στην Κομοτηνή”. Είναι η πηγή των δεινών, το καρκίνωμα στην Θράκη.

Το 1951 και το 1968 εφαρμόζονται οι περίφημες μορφωτικές συμφωνίες, οι όποιες καθιερώνουν την Τουρκική ως την μόνη γλώσσα εκπαιδεύσεως.

Έτσι οι Πομάκοι και Ρομά διδάσκονται μέχρι σήμερα την Τουρκική. Εισάγονται τουρκικά διδακτικά βιβλία από την Τουρκία μαζί και μετακλητούς εκπαιδευτικούς».

«Η άτυπη συμβουλευτική επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης (είναι η άτυπη βουλή) με πρόεδρο εναλλάξ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενεργεί με το Τουρκικό Προξενείο κατ' εντολήν της Άγκυρας. Κλιμακώνουν την προπαγάνδα υπέρ της ανεξαρτησίας της Δυτ. Θράκης.

Τι ζητά και ποιος είναι ο ρόλος του Έλληνος Προξένου στην Θράκη, στην Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων του "Υπουργείου Εξωτερικών, που δημιουργήθηκε με προεδρικό διάταγμα (αριθ. 334/24-9-1999);

Τι κάνει η υπεύθυνη Πολιτεία, όταν εγκάθετοι κατεβάζουν την Ελληνική Σημαία από το Δημοτικό Σχολείο Πομακικού χωριού Κένταυρος την 25η Μαρτίου, την ποδοπατούν και την καίνε για να τρομοκρατήσουν τους Πομάκους, πού αγωνίζονται να κρατήσουν την Ελληνικότητά τους;

Κρίσιμη περιοχή δεν είναι πλέον το Αιγαίο αλλά η Θράκη.

Ήδη η Θράκη από το 2000 βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο ως μια ξεχωριστή ευρωπαϊκή περιοχή. Έχει ιδιαίτερη συνεργασία με την Βουλγαρία και Τουρκία.

Έρχονται ημέρες δοκιμασίας, η αγάπη προς την Πατρίδα χρειάζεται αγώνα, είναι κρίσιμη η περίοδος του 21ου αιώνα».

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος πού μπορεί και θέλει να μας απαντήσει, «τι πράγματι συμβαίνει;».

Η πατριωτική, η ενοχική και η ηλίθια δεξιά

Share
(Μέρος 2ο)

Δυστυχώς τα είχαμε γράψει: «Η καθεστωτική, η ενοχική και η πατριωτική δεξιά». Αυτολογοκριθήκαμε κιόλας, καθώς στην αρχή ο τίτλος αλλά και το κείμενο μιλούσαν για «ηλίθια» δεξιά. Ή «έξαλλη», ή «χουντική», ή “αμετανόητη”: όποιο επίθετο κι αν χρησιμοποιήσουμε, αναφερόμαστε σε εκείνο το κομμάτι της Άκρας Δεξιάς που μόνο δεινά έχει προσφέρει στον τόπο. Η μισή Κύπρος χάσκει ακόμη «τουρκεμένη», για να μην αναφερθούμε στα βασανιστήρια, τις εκτοπίσεις και την πλήρη ανελευθερία στο εσωτερικό, την πλήρη απομόνωση από το εξωτερικό. Έχουν ειπωθεί χιλιάδες φορές αυτά και δυστυχώς δεν είναι κλισέ.
Το ότι η Μεταπολίτευση τα έκανε όπως τα έκανε, δεν δικαιώνει ιστορικά τους Απριλιανούς. Το ότι  η κρίση ωθεί ανθρώπους στα άκρα είναι γεγονός. Τα φασιστικά κινήματα του Μεσοπολέμου στην Ευρώπη δεν προήλθαν από παρθενογένεση. Το γεγονός επίσης ότι ήταν ένα καθεστώς πιο «χαλαρό» από αυτό του Πινοσέτ και δεν πετούσε κατά χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, αλλά κατά δεκάδες, και πάλι δεν τους δικαιώνει. Ο φονιάς είναι φονιάς, είτε σκοτώσει έναν ή χίλιους.
Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναλογισθεί τις ευθύνες του. Προσφέροντας υπουργεία στην Άκρα Δεξιά, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι τα «σταγονίδια» έχουν βρει καταφύγιο στο ΛΑΟΣ, σε κατάσταση συνταγματικής εκτροπής, προλειαίνει το έδαφος για προβοκάτσιες αλλά και «απριλιανά» οράματα. Είχε προηγηθεί ασφαλώς ο ανεκδιήγητος ΓΑΠ, που μέχρι και τον κίνδυνο πραξικοπήματος είχε επικαλεστεί, προκειμένου να γαντζωθεί στην εξουσία.
Αν εκεί στην Ευελπίδων οι γεννηθέντες το 1989 (!!!) το έχουν ρίξει στην ιστορία και θέλγονται από τα «κατορθώματα» της επταετίας ας ρίξουν και μια ματιά στις προσωπικές ιστορίες αληθινών πατριωτών αξιωματικών όπως ο Σπύρος Μουστακλής με την τραγική κατάληξη, ή του ομογάλακτου του Ν. Λύτρα.
Οι θιασώτες της πολυσυλλεκτικότητας των δύο κομμάτων εξουσίας φλέρταραν κάποιες φορές με  τις κοινωνικές ομάδες των «χουντικών» για να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη. Η πόλωση πολλών εκλογικών αναμετρήσεων, καθιστούσε πολύ σημαντικές κάποιες δεκάδες χιλιάδες ψήφους. Η αλήθεια είναι όμως ότι το κόμμα που έβαλε τους Απριλιανούς στη φυλακή, νομιμοποίησε το ΚΚΕ και επανέφερε τη δημοκρατία αντιμετωπιζόταν πάντοτε με εχθρότητα από τους χουντικούς, των οποίων το ατράνταχτο επιχείρημα εξακολουθούν να είναι τα «κονσερβοκούτια» Άλλωστε ήταν πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν χείρα βοηθείας στους αντιπάλους της ΝΔ. Ο πατριωτισμός της ΝΔ δεν «μολύνεται» από τα «σταγονίδια», δεν πληγώνεται από τις προβοκάτσιες τους, γιατί είναι άλλης αφετηρίας, άλλης κουλτούρας και άλλης ιστορικής διαδρομής. Ας θυμηθούμε κάποια πράγματα που γράφαμε στις 12/11 περί του θέματος:
  «Η Δεξιά ήταν όμως πάντα κομμάτι του συστήματος. Αν δεν ήταν κυβέρνηση ήταν εν δυνάμει. Άρα πολυσυλλεκτική. Επομένως και κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Στη νικήτρια “εμφυλιακή Δεξιά”, όλα και όλοι μπήκαν στο ίδιο τσουβάλι. Αντιστασιακοί, συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων, ακόμη και πρόσωπα μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ. Συνοδοιπόρος εκείνης της δεξιάς, το «εθνικό κέντρο», με πλήθος νοικοκυραίους, αλλά και τυχοδιώκτες. Ως επακόλουθο της αδελφοκτόνου σύρραξης του εμφυλίου η κρατούσα αντικομμουνιστική αντίληψη θα οδηγήσει σε ακραίες πολλές φορές αποφάσεις και πρακτικές. Αποκορύφωμα της υστερίας θα αποτελέσει το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, οι οποίοι θα προλάβουν το βασιλικό πραξικόπημα των στρατηγών. Έχει χυθεί πολλή μελάνι για το ρόλο του ξένου παράγοντα. Ελάχιστη όμως σημασία έχει δοθεί στους πρόθυμους εγχώριους θύλακες, οι οποίοι και ήταν έτοιμοι να κάνουν πράξη τις ασκήσεις επί χάρτου των ξένων συμφερόντων.
Τα λέμε όλα αυτά διότι και στις σημερινές συνθήκες οικονομικής υποδούλωσης, οι αυτόκλητοι σωτήρες της χώρας, οι πατριδοκάπηλοι, οι φτηνοί ατακαδόροι, οι τηλεμαϊντανοί, οι «αφελείς» νεοφιλελεύθεροι, συναινούν στην εκπαραθύρωση των νέων παιδιών από τη χώρα, στη διάλυση κάθε αξιοπρέπειας των ασθενών στρωμάτων, καταδικάζουν τις επερχόμενες γενιές Ελλήνων στη μιζέρια. Κι όλα αυτά στο όνομα της “εθνικής συνεννόησης”!
Να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους: Εκείνη η “δεξιά” δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή –πατριωτική –φιλελεύθερη-δημοκρατική –λαϊκή δεξιά, (ας χρησιμοποιήσουμε για συντομία και όχι μόνο τον όρο «πατριωτική»). Αυτή η δεξιά θα οδηγήσει τη χώρα στην αβασίλευτη Δημοκρατία, στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, στη δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη: θα κάνει πράξη το «μεταπολιτευτικό θαύμα» στην Ελλάδα. Και ταυτόχρονα θα απολογείται για δεκαετίες για τις ακρότητες, τους θανάτους, τους βασανισμούς της «εμφυλιακής δεξιάς». Κάπως έτσι θα προκύψει η «ενοχική δεξιά».
Η «πατριωτική» δεξιά επιδιώκει την απόλυτη ελευθερία των πολιτών, μέσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Τη στήριξη των αδύναμων, τα δικαιώματα των επερχόμενων γενεών, την ισοπολιτεία. Δίχως κράτος δικαίου, ο φιλελευθερισμός γίνεται απλά η επιβολή του ισχυρότερου.
Η ενοχική δεξιά θα σιωπούσε υπό το βάρος των συμπλεγμάτων της και θα αποδεχόταν την όποια ιλαρή «εθνική λύση». Το κομμάτι αυτό της δεξιάς ακόμη ταλαιπωρείται από τα χρεοκοπημένα νεοφιλελεύθερα «ιδεολογήματα».
Η «εθνοκεντρκή» δεξιά δεν υπέκυψε στους συνεχείς και από κάθε πιθανή και απίθανη πλευρά εκβιασμούς. Η εθνική ανεξαρτησία γι’ αυτήν δεν είναι ιδεολόγημα. Είναι καθημερινή πολιτική πρακτική, πυξίδα και προορισμός ταυτόχρονα. Η Δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτη. Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όχι στη νομή της εξουσίας
…Ο Ελληνισμός στη σκέψη της «πατριωτικής δεξιάς» δεν είναι «η κατάθεση της τάδε ή της δείνα δόσης του δανείου», η Ελλάδα δεν είναι μια θλιβερά καθυστερημένη και χρεοκοπημένη επαρχία της Ευρώπης, που χρειάζεται τοποτηρητές, επιτρόπους, τεχνικούς συμβούλους. Η Ευρώπη δεν είναι πακέτα στήριξης και μηχανισμοί διάσωσης. Είναι η «οικογένεια» στην οποία η Ελλάδα ανήκει από «φυσική επιλογή». Ως Έθνος ασφαλώς, όχι ως επαρχία. Όταν όμως διακυβεύεται το μέλλον του Έθνους, οι μεγάλες κατακτήσεις των Ελλήνων, θα ήταν ολέθριο λάθος οι δογματισμοί….
…Η «πατριωτική» δεξιά μένει αταλάντευτη στις θέσεις της για μια πατρίδα που: «της Ασίας αν αγγίζει από τη μια, της Ευρώπης λίγο αν ακουμπά, στον αιθέρα στέκει να και στη θάλασσα μόνη της» (Οδ. Ελύτης, Το Άξιον Εστί).
Μικρός Οδυσσέας