Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Μπαρό: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης

«Υπάρχει μείζων κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ελληνικής Δημοκρατίας από την λαθρομετανάστευση» δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη Γάλλος επίτροπος Ζακ Μπαρό.

"Η" 3/7
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

«Υπάρχει μείζων κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ελληνικής Δημοκρατίας από την λαθρομετανάστευση» δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη Γάλλος επίτροπος Ζακ Μπαρό.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Μπαρό είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα πιέζεται πολύ από τις αθρόες αφίξεις στο έδαφός της πάρα πολλών παράνομων μεταναστών.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές βελτίωση των υποδομών υποδοχής αυτών που ζητούν άσυλο στη χώρα. Πρόσθεσε δε ότι υποσχέθηκε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Κυρίως όμως, υπογράμμισε ο ίδιος, χρειάζεται μια νέα πολύ πιο ενεργητική (έντονη) διαπραγμάτευση (της Κομισιόν) με την Τουρκία όχι μόνον για να εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών αλλά κυρίως για να ελέγχει η ίδια πιο αποτελεσματικά τις ακτές της.

Ο κ. Μπαρό παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι υπάρχει μείζων κίνδυνος αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας εξαιτίας της απόλυτα ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, ένας έλεγχος που θα επιδιωχθεί να βελτιωθεί με την ενίσχυση της ΦΡΟΝΤΕΞ.

Αυτό όμως που εντυπωσίασε τον κ. Μπαρό ιδιαίτερα, από την επίσκεψη των κέντρων υποδοχής των μεταναστών στην Ελλάδα ήταν το γεγονός ότι τα κυκλώματα που τους περνάνε από την Τουρκία στο Αιγαίο δεν διστάζουν να σπρώχνουν σ' αυτή την περιπέτεια και ανηλίκους....

Θα κάνουμε ότι μπορούμε... είπε ο ίδιος και υποσχέθηκε σκληρές και άκαμπτες διαπραγματεύσεις για αυτό το ζήτημα με την Τουρκία καθώς και ότι θα επιδιωχθεί η υπογραφή κοινοτικών συμφωνιών για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης και με τρίτες χώρες αναφέροντας ονομαστικά το Πακιστάν.

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=9464&pubid=12039163


Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Δούρειος ίππος: Η Τουρκία στην ΕΕ

Νομίζω ότι η παρακάτω εικόνα τα λέει ...όλα, και επιβεβαιώνεται το κινέζικο ρητό ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις:

Από τον Σ. Π.

Τουρκία - Ε.Ε.: Προς συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Ναμπούκο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009 07:00

Αισιοδοξία επικρατεί στην Ε.Ε. και στην Τουρκία για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Ναμπούκο, την οποία θα υπογράψει και η Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, όμως ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα επιτευχθεί πριν από τον Ιούλιο.

«Ελπίζω ότι μέσα στον Ιούλιο θα υπογραφεί αυτή η συμφωνία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν μετά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Η τουρκική στήριξη στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο θεωρείται ζωτικής σημασίας, ούτως ώστε να καταφέρει να πραγματοποιηθεί το έργο και να σταματήσει η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να χρησιμοποιεί το 15% του φυσικού αερίου που θα διακινείται από τον αγωγό ως αντάλλαγμα για να περάσει ο αγωγός από το έδαφός της.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/29/1682816.htm


ΝΑΤΟ και Ρωσία: Επειτα από δέκα μήνες επανάληψη στρατιωτικής συνεργασίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009 07:00

Σε συμφωνία για την επίσημη επανάληψη της στρατιωτικής συνεργασίας έπειτα από δέκα μήνες διακοπής- με κοινές προσπάθειες στο μέτωπο του Αφγανιστάν, της τρομοκρατίας, του κινδύνου διασποράς των πυρηνικών και της πειρατείας στη Σομαλία- κατέληξαν, το Σάββατο, στην Κέρκυρα, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία.

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ότι επιθυμούσε να τερματίσει τη θητεία του με ένα Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας «που θα λειτουργεί» και ο στόχος του επιτεύχθηκε. Επεσήμανε ότι κατά τη συνάντηση δεν απεκρύβησαν οι «θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στους Συμμάχους και τη Ρωσία ως προς την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας», αλλά υπογράμμισε ότι η σημαντική εξέλιξη της Κέρκυρας ήταν η συμφωνία πως οι συγκεκριμένες διαφορές δεν αποτελούν αιτία αναστολής των εργασιών του Συμβουλίου.

«Οι διαφορές παραμένουν, δεν εξατμίστηκαν. Το ΝΑΤΟ όμως χρειάζεται τη Ρωσία και η Ρωσία χρειάζεται το ΝΑΤΟ», τόνισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι «είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι μετά από πάρα πολύ καιρό, ξεκίνησε πάλι η λειτουργία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Και αυτό διότι, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν κατά καιρούς, είναι βέβαιο ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, να συνεχιστεί η συνεργασία».

Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, αλλά με την παραδοχή ότι μετά από πολύ καιρό συνεκλήθη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας με θετικές εξελίξεις και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, προέβη σε δηλώσεις, μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Δήλωσε ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις ιδρυτικές αρχές του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ειδικά για το αδιαίρετο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, και επικαλέστηκε τη σύμπτωση απόψεων για το θέμα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι - έναν από τους «πατέρες» της θεσμοθετημένης συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που έλαβε η Ρωσία αναφορικά με την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας τόνισε ότι είναι «μη αναστρέψιμες», αλλά χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη, προκειμένου να προληφθούν νέες συγκρούσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ μίλησε για «αναζωογόνηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/29/1682867.htm


Τελεσίγραφο στην Άγκυρα για τη λαθρομετανάστευση

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2009 07:00

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

· Παυλόπουλος: Αλληλεγγύη κατά λαθρομετανάστευσης

· Διάλογος για τη μεταναστευτική πολιτικήInfographic

«Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο» για το ακανθώδες θέμα της λαθρομετανάστευσης έστειλε στην Αγκυρα ο αντιπρόεδρος τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Ζακ Μπαρό.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφο που εξέδωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοριακής φύλαξης Frontex η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε εισροή λαθρομεταναστών με ποσοστό 24,54% του συνόλου, ακολουθούμενη από την Ισπανία (16,88%) και την Ιταλία (14,33).

«Διαπιστώνουμε στην περίπτωση της Τουρκίας ότι υπάρχει πραγματική συνενοχή ανάμεσα στους διακινητές και τις τοπικές αρχές» επεσήμανε ο Ζακ Μπαρό.

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη άργησε πολύ να καταλάβει το πρόβλημα και υπογράμμισε την αναγκαιότητα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πείσουμε την Τουρκία να ελέγξει τις αναχωρήσεις ατόμων από τις ακτές της με κατεύθυνση την Ελλάδα.

«Προς το σκοπό αυτό θα χρηματοδοτηθεί η Τουρκία, αλλά δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε αυτό που κάνει, δηλαδή να κλείνει τα μάτια σε όλη τη διακίνηση ανθρωπίνων όντων, να εκμεταλλεύεται όλους τους υποψήφιους μετανάστες και ουσιαστικά να τους στραγγίζει από κάθε οικονομία τους... Εκείνο το οποίο διαπιστώνουμε στην περίπτωση της Τουρκίας είναι ότι υπάρχει πραγματική συνενοχή ανάμεσα στους διακινητές και τις τοπικές αρχές»!

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι παράλληλα θα ασκηθούν πιέσεις στις χώρες καταγωγής παράνομων μεταναστών να δέχονται πίσω αυτούς που δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ η Ε.Ε. θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη χωρών όπως η Σομαλία για να μην αναγκάζονται οι υπήκοοί της να ζητούν καλύτερη τύχη αλλού.

Για την παροχή ασύλου εκ μέρους της χώρας μας, ο κ. Μπαρό υπογράμμισε πως είχε καταγγελίες από την Υπατη Αρμοστεία ότι δεν προχωρούν οι διαδικασίες στην Ελλάδα και έχει ακόμα την ίδια εντύπωση.

Π. Παυλόπουλος: Υπογράφεται το Π.Δ. για την αλλαγή του καθεστώτος για το άσυλο.

Ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι χθες το μεσημέρι υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες, για την επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με τη χορήγηση ασύλου.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για την εισροή λαθρομεταναστών, ιδιαίτερης σημασίας είναι για την Ελλάδα η τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, ώστε να μπορεί πλέον να εξετάζονται αιτήσεις ασύλου σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο στη χώρα πρώτης εισόδου όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

· Ζητούν συνάντηση με τα κόμματα για τη λαθρομετανάστευση - 07:00

· Παυλόπουλος: Αλληλεγγύη κατά λαθρομετανάστευσης - 07:00

· Ειδική βοήθεια για τη λαθρομετανάστευση ζητεί η Ελλάδα από την Ε.Ε. - 30/6 18:41

· ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε άξονες μέτρων για τη μεταναστευτική πολιτική - 30/6 17:00

· ΛΑΟΣ: Κλειδί για τη λαθρομετανάστευση oι Βρυξέλλες - 30/6 15:39

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/01/1684105.htm


Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Πόρτα της Αγκυρας σε Ντόρα

Διμερή διευθέτηση των προβλημάτων και άρνηση εφαρμογής του πρωτοκόλλου για τους λαθρομετανάστες από τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Εντάσσει στις διμερείς τη ρύθμιση για τα «μειονοτικά»«E» 29/6

Διμερή διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο, άρνηση εφαρμογής του πρωτοκόλλου επανεισδοχής των λαθρομεταναστών και... οικειοθελή ρύθμιση των «μειονοτικών προβλημάτων», που εντάσσει όμως στις διμερείς σχέσεις, ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου στην Ντ. Μπακογιάννη στην πρώτη συνάντηση που είχαν χθες στην Κέρκυρα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ.

Η κ. Μπακογιάννη για ακόμη μία φορά επέλεξε να συναντηθεί κατ ιδίαν με τον Τούρκο ομόλογό της, χωρίς παρουσία διπλωμάτη, ενώ και πάλι δεν υπήρξαν κοινές δηλώσεις, σε μια προσπάθεια προφανώς να αποφευχθεί η καταγραφή των δυσάρεστων απαντήσεων.


Απέφυγαν τις κοινές δηλώσεις και πάλι οι Ντ. Μπακογιάννη, Α. Νταβούτογλου
Απέφυγαν τις κοινές δηλώσεις και πάλι οι Ντ. Μπακογιάννη, Α. Νταβούτογλου

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές υπήρξε μια «ειλικρινής συζήτηση» και τέθηκαν από την κ. Μπακογιάννη το θέμα της λαθρομετανάστευσης, οι υπερπτήσεις ακόμη και πάνω από κατοικημένα νησιά και το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών σε ό,τι αφορά τη Χάλκη και το Πατριαρχείο.

«Η κάθε πλευρά εξήγησε το δικό της σκεπτικό για τα ζητήματα αυτά», παραδέχθηκε ελληνική πηγή, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το δύσκολο κλίμα στα Ελληνοτουρκικά, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να κρατηθούν οι τόνοι σχετικά χαμηλά, καθώς εκκρεμεί και η επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στην Αγκυρα (πρόσκληση που επανέλαβε χθες ο κ. Νταβούτογλου).

Καθώς το προηγούμενο διάστημα η τουρκική πλευρά έστρωνε το έδαφος για τη συνάντηση, έχουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Νταβούτογλου στους Τούρκους δημοσιογράφους που ήταν στην Κέρκυρα.

Ο κ. Νταβούτογλου εξηγώντας τη θέση της χώρας του για τη λαθρομετανάστευση επέμεινε ότι και η Τουρκία, όπως η Ελλάδα, είναι χώρα διέλευσης λαθρομεταναστών, υποστηρίζοντας έτσι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να απευθύνεται στην Τουρκία για την επανεισδοχή, αλλά θα πρέπει να στραφεί προς τις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών (εφόσον μάλιστα δεν έχει η Τουρκία συνάψει με τις χώρες αυτές συμφωνία επανεισδοχής).

Η Τουρκία την περασμένη Τρίτη είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία απέρριπτε τις αναφορές της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που την καλούσαν να συνεργαστεί με την ΕΕ και να εφαρμόσει τις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει με άλλες χώρες.

Ο κ. Νταβούτογλου μιλώντας ωσάν η Ελλάδα να είναι υπεύθυνη για την ένταση στο Αιγαίο, τόνισε ότι δεν πρέπει να κυριαρχούν στην καθημερινή ατζέντα αυτά τα θέματα, στα οποία είναι γνωστές οι διαφορές στο Αιγαίο, και ότι πρέπει αυτά τα ζητήματα να διευθετηθούν.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η δημόσια τοποθέτηση του κ. Νταβούτογλου για το γνωστό θέμα της διασύνδεσης των θεμάτων της Χάλκης με την απαίτηση για κινήσεις της Ελλάδας προς τη «τουρκική μειονότητα της Θράκης», καθώς φρόντισε να κάνει ένα βήμα μπροστά στην εισαγωγή και κατοχύρωση «μειονοτικού ζητήματος» στις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πλέον εξελιχθεί, ώστε να μην είναι πια δύο σκληροί ηθοποιοί που ο ένας ζητά και ο άλλος καλείται να απαντήσει...» και υποστήριξε ότι τα «μειονοτικά θέματα» είναι εσωτερικά κάθε χώρας που πρέπει να αντιμετωπίζονται όμως από κοινού, έτσι ώστε οι μειονότητες να αποτελούν γέφυρες μεταξύ των χωρών.

ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=4330842


«Κόκκινες γραμμές» στο Αιγαίο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009 07:00

Για «κόκκινες γραμμές» στο Αιγαίο έκανε λόγο, χθες, αναφερόμενη στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και, ειδικότερα, στην αντίδραση του Τούρκου ομολόγου της, Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν του έθεσε το ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κα Μπακογιάννη προανήγγειλε επίσκεψή της στην τουρκική πρωτεύουσα, κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Σκάι, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι «κάνουμε διάλογο με την Άγκυρα για να κατανοήσει και τις δικές μας κόκκινες γραμμές», ενώ προανήγγειλε επίσκεψή της στην τουρκική πρωτεύουσα, κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε, προχθές, την ελληνική πλευρά σε διάλογο εφ' όλης της ύλης.

Τον τελευταίο καιρό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο - οι συνομιλίες των δύο υπουργείων Εξωτερικών δεν έχουν σημειώσει πρόοδο, οι παραβιάσεις συνεχίζονται. Σ' αυτά, ήρθε να προστεθεί και η αρνητική στάση της Άγκυρας στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, το κλίμα αυτό δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τους συμβιβασμούς που καλείται η Άγκυρα να κάνει στο Κυπριακό, αλλά ούτε και από τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η ευρωπαϊκή της πορεία.

Αναφερόμενος στη συνάντηση Μπακογιάννη - Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε χθες ότι «στις διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, φαίνεται ότι η γειτονική μας χώρα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε οποιοδήποτε από τα διμερή μας θέματα. Για να προχωρήσουν τα θέματα αυτά, χρειάζεται πολλή δουλειά και αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/30/1683447.htm


ΖΗΤΩ .. Η ΕΛΛΑΣ

Οφσόρ για τα φακελάκια και εφοριακοί - εξαγωγείς!
Ζει και βασιλεύει η διαφθορά στο Δημόσιο, αλλά «όλοι είναι εξαιρετικοί»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 30 Ιουνίου 2009
Γιατρός του ΕΣΥ βρέθηκε να είναι Κροίσος: με 36 τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητο 1.220 τετραγωνικών μέτρων, κατέθετε από 14.704 έως 22.816 ευρώ τον μήνα το διάστημα 2004- 2007.

Τα εισοδήματά του από μισθωτές υπηρεσίες όμως έφτασαν, βάσει των φορολογικών του δηλώσεων, μέχρι 36.577 ευρώ τον χρόνο. Ο συγκεκριμένος γιατρός διατηρούσε επίσης παράνομα ιδιωτικό ιατρείο και διενεργούσε χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά μετά τη διενέργεια ΕΔΕ η διοίκηση του νοσοκομείου, στο οποίο ήταν διορισμένος, τον απάλλαξε!

Είναι μία από τις υποθέσεις που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεσή του, την οποία
παρουσίασε χθες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γενικός Επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιντζής σε καταγγελίες για τη σύσταση οφσόρ εταιρειών από γιατρούς του ΕΣΥ, στις οποίες διοχετεύονται τα χρήματα από τα φακελάκια. Στο στόχαστρο του κ. Ρακιντζή βρέθηκαν και οι υπάλληλοι στις εφορίες. Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση είσπραξης από εφοριακούς της επιστροφής ΦΠΑ για ανύπαρκτα τιμολόγια. Μάλιστα υπήρξε επιχείρηση εξαγωγής δερμάτων στην Κίνα, για την οποία εκδόθηκε επιστροφή ΦΠΑ ποσού 100 εκατ. ευρώ. «Πόσα δέρματα να υπήρχαν;» αναρωτήθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής.

«Περίεργες» αυξήσεις στα περιουσιακά τους στοιχεία και τραπεζικές καταθέσεις 500.000

έως και 1 εκατ. ευρώ εμφάνισαν 30 στελέχη πολεοδομιών.
Δύο εκατ. αυθαίρετα

Το θέμα της λειτουργίας των πολεοδομιών και των παραβάσεων που καταγράφονται υπογράμμισε και ο κ. Ρακιντζής, που υποστήριξε πως συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 2 εκατομμύρια αυθαίρετα από τα οποία τα 300.000 βρίσκονται στην Ανατολική Αττική και επανέλαβε την πρόταση για δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων αλλά και επικύρωση των δασικών χαρτών.

«Τίποτε δεν κατεδαφίζεται» σχολίασε ο Γενικός Επιθεωρητής, παραπέμποντας στο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας μάντρας στην Φολέγανδρο, για την οποία υπάρχει ευρωπαϊκή καταδίκη, αλλά η νομαρχία των Κυκλάδων δεν διαθέτει μηχανήματα για την κατεδάφισή της και οι ιδιοκτήτες τέτοιων μηχανημάτων έχουν συμφωνήσει να μην αναλάβουν το έργο!

Σημειώνεται ότι τη χρονιά που πέρασε ο Γενικός Επιθεωρητής εξέδωσε και δύο ειδικά πορίσματα, το πρώτο για την περίπτωση της ρύπανσης του Ασωπού και το δεύτερο για το σκάνδαλο Βατοπεδίου.

Στα μαλακά

Από τα στοιχεία της έκθεσης επιβεβαιώνεται πάντως πως για άλλη μία χρονιά οι επίορκοι υπάλληλοι πέφτουν στα μαλακά όταν οι υποθέσεις φτάνουν στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια. Στο 8,8% των αποφάσεων των συμβουλίων χρειάστηκε να ασκηθεί ένσταση από τον Επιθεωρητή.

Αιχμές άφησε ο κ. Ρακιντζής και για το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. «Έχουμε περίπου 800.000 υπαλλήλους και με βάση τις εκθέσεις των προϊσταμένων τους είναι όλοι εξαίρετοι» ανέφερε. Σύμφωνα με τις υποθέσεις, που εξέτασε ο Γενικός Επιθεωρητής κατά το 2008, πρωταθλητές σε φαινόμενα διαφθοράς εμφανίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες με ποσοστό 21,7%, ενώ ακολουθούν οι νομαρχίες (20,6%), οι δήμοι (19,7%) και οι εποπτευόμενοι από το Δημόσιο ιδιωτικοί φορείς (10,8%).

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
Με τραπεζικές καταθέσεις 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ βρέθηκαν πολλά στελέχη πολεοδομιών

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/30/1683457.htm

Υπέρ των δυτικών Βαλκανίων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009 07:00

Την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων στην Ε. Ενωση υποστήριξε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς, στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου.

Χρησιμοποιώντας ένα συμβολισμό, κάλεσε την Ε.Ε. να εντάξει στους κόλπους της τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σκόπια, Αλβανία) ως το 2014, εκατό χρόνια δηλαδή μετά την έναρξη -στα Βαλκάνια- του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στην πολυεπίπεδη κρίση, τόνισε πως «η δημοκρατία είναι υπό απειλή, που εκπορεύεται είτε από νέου τύπου αυταρχικά καθεστώτα, είτε από τη συγκέντρωση, σε λίγα χέρια, μεγάλης οικονομικής πολιτικής και "μιντιακής" δύναμης».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/30/1683457.htm


Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

«Οχι στις εκδόσεις υπόπτων στις ΗΠΑ»

Ο ΔΣΑ τονίζει ότι η συμφωνία που επικύρωσε η κυβέρνηση είναι αντίθετη με τον ελληνικό νομικό πολιτισμό, καθώς αφορά χώρα που έχει θανατική ποινή, εφαρμόζει βασανιστήρια και δεν παρέχει εγγυήσεις δίκαιης δίκης, ενώ δεν προστατεύει ούτε τους Ελληνες πολίτες13:25

Χαστούκι από το νομικό κόσμο στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών για την αποδοχή της συμφωνίας ΕΕ - ΗΠΑ περί έκδοσης υπόπτων αποτελεί η τοποθέτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Οχι στις εκδόσεις υπόπτων στις ΗΠΑ»

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ τονίζει ότι «οι συμφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης - Η.Π.Α. για την έκδοση πολιτών και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή, έρχονται σε αντίθεση με το νομικό μας πολιτισμό, διότι δεν διασφαλίζουν συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές και δικαιώματα».

Σημειώνει μάλιστα ότι η συμφωνία δεν προχώρησε σε εξειδικεύσεις ούτε για τους Ελληνες υπηκόους, καθώς «στις συμφωνίες αυτές δεν ορίζεται ρητώς και σαφώς η απαγόρευση έκδοσης ημεδαπών στις Η.Π.Α.», ενώ αναφέρει ότι θα έπρεπε επίσης να απαγορεύεται η έκδοση «όταν στο αιτούν κράτος ισχύει η θανατική ποινή, ... όταν υφίσταται κίνδυνος επιβολής εξευτελιστικής μεταχείρισης και βασανιστηρίων ή όταν στο αιτούν κράτος δεν υπάρχουν εγγυήσεις για δίκαιη δίκη».

Ο ΔΣΑ προειδοποιεί ότι «η εξαιρετικά ασαφής διατύπωση των διατάξεων των συμφωνιών, καθώς και η παράδοση του «υπόπτου» στο αιτούν κράτος χωρίς καμιά διαδικασία, σε περίπτωση που αυτός «συγκατατεθεί», εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την επιβολή τελικώς του «δικαίου» του ισχυρού».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11807&subid=2&tag=4750&pubid=4284997


Το μυστικό της διέλευσης του αεροπλάνου με το διακριτικό «Μακεδονία»

24 Ιουνίου 2009, 22:00

Πολύβιος Κανές

Απομακρύνθηκε από την θέση της Διευθύντριας Αερομεταφορών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κατόπιν αποφάσεως του προϊσταμένου της Διοίκησης της ΥΠΑ Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, διότι εξετέλεσε τις εντολές του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Μεταφορών ως όφειλε.

Η υπόθεση αυτή, που θυμίζει σκοτεινή ιστορία του Κάφκα, αφορά την Πολυτίμη Κανέλλου, επικεφαλής της Διευθύνσεως Αερομεταφορών, η οποία με δύο έγγραφα, το ένα από το Υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 15 Ιουνίου του 2009 και το άλλο από το Υπουργείο Μεταφορών της 16ης του ιδίου μηνός, κλήθηκε να εκδώσει ειδική άδεια υπερπτήσης στο κυβερνητικό αεροσκάφος της ΠΓΔΜ, που θα μεταφέρει στην Κέρκυρα και στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ, της οποίας αυτήν την περίοδο προεδρεύει η Ελλάδα, τον Υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Η Πολυτίμη Κανέλλου, ενεργώντας κατά τον νόμο και τις πάγιες διαδικασίες, εξέδωσε την άδεια, η οποία σημειωτέον εκδίδεται κατ’ εξαίρεση και λόγω της συνάντησης της Κέρκυρας. Η «zougla.gr» δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα όλη την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια (Ελληνική Πρεσβεία), το Υπουργείο Εξωτερικών της FYROM, και μεταξύ της ΥΠΑ και των Υπουργείων Εξωτερικών και Μεταφορών της Ελλάδας. Στα έγγραφα αυτά τα δύο ελληνικά Υπουργεία, αφενός καλούν την ΥΠΑ να εκδώσει την άδεια και αφετέρου επισημαίνουν πως δεν υπάρχει αντίρρηση (πολιτική προφανώς) για την έκδοσή της.

Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε για την έκδοση άδειας εισόδου στον ελληνικό εναέριο χώρο του αεροσκάφους της ΠΓΔΜ με τα χαρακτηριστικά κλήσης Ζ 3 MKD, από πολιτικούς κύκλους και φορείς Πανμακεδονικών οργανώσεων, που κατηγόρησαν την Υπουργό Εξωτερικών για de facto αποδοχή του ονόματος Μακεδονία λόγω των διακριτικών που φέρει το αεροπλάνο, ο Διοικητής της ΥΠΑ, Κων. Κωνσταντινίδης, κάλεσε την Πολυτίμη Κανέλλου και της ανακοίνωσε ότι απομακρύνεται από την θέση της. Ανεπίσημα, φέρεται να την τιμώρησε διότι εξέδωσε άδεια για την πτήση και προσγείωση του αεροσκάφους της FYROM στην Ελλάδα.

Ο διοικητής της ΥΠΑ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ο Διοικητής της ΥΠΑ αγνόησε επιδεικτικά την επίσημη αλληλογραφία και τις εντολές που η κρατική υπάλληλος είχε λάβει από τα αρμόδια για τις υποθέσεις αυτές Υπουργεία. Επισημαίνεται πως ο συγκεκριμένος Διοικητής της ΥΠΑ έχει αποτελέσει στόχο δριμύτατης κριτικής από εργαζόμενους και συνδικαλιστές ως προς τον τρόπο διοίκησης και τον τρόπο συμπεριφοράς του στην Υπηρεσία.

Το στοιχείο, ωστόσο, που προκαλεί την κοινή λογική είναι ότι την απόφαση απομάκρυνσης της Πολυτίμης Καννέλου υπογράφει ο ίδιος ο Υπουργός, που με προηγούμενο έγγραφό του ενέκρινε την διέλευση του αεροσκάφους του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Πέραν της ανεπίτρεπτης σε διοικητικό επίπεδο ενέργειας του Διοικητή της ΥΠΑ, ο οποίος ουδεμία αρμοδιότητα έχει να κρίνει ή να παρακάμπτει τις εντολές από τα εν λόγω Υπουργεία, προκύπτει και μείζον πολιτικό ζήτημα. Είτε ο κ. Κωνσταντινίδης ενήργησε στη βάση προσωπικών εκτιμήσεων και επιλογών, κατά παράβαση του πλαισίου αρμοδιοτήτων του και μάλιστα για ζητήματα που αφορούν την Εξωτερική Πολιτική, αγνοώντας τις κυβερνητικές αποφάσεις. Πρόκειται δηλαδή για έναν κόκκο άμμου ανάμεσα στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας, που παρανόμως λαμβάνει αποφάσεις και τιμωρεί για ζητήματα που δεν τον αφορούν. Είτε απλά η Πολυτίμη Κανέλλου απομακρύνθηκε από την θέση της Διευθύντριας και τοποθετήθηκε σε ανενεργό υπηρεσία εν είδη τιμωρίας και μάλιστα με περισσή υποκρισία, ώστε να ικανοποιηθούν οι κύκλοι που αντιδρούν στην απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών και που κατηγορούν την Κυβέρνηση. Και στις δύο περιπτώσεις, η «τιμωρία» μιας υπαλλήλου που υλοποίησε αποφάσεις δύο Υπουργών είναι μία απαράδεκτη διοικητικά και πολιτικά πράξη.

(Πρώτη καταχώρηση 23 Ιουνίου 23:15)

http://www.zougla.gr/news.php?id=48364

Πότε θα πουλήσουμε και τον Παρθενώνα;;;;;

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα

Blog: www.pamme.eu

Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr

Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης

Τηλ.: 6979112273

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26/6/09

Η Ολομέλεια της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (Δ.Ε.Μ.Α.) αποφάσισε χθες να εντάξει τα Σκόπια στα μέλη της.

Η ενέργεια είναι πραξικοπηματική για δύο λόγους:

α) Τα Σκόπια δεν βρέχονται από την Μεσόγειο επομένως δεν είναι Μεσογειακή χώρα και με αυτήν την αιτιολογία είχε προ καιρού απορριφθεί η ένταξη της Βουλγαρίας.

β) Η Δ.Ε.Μ.Α. προκαλεί τις Ελληνικές ευαισθησίες παραβιάζοντας την απόφαση του Ο.Η.Ε. που ορίζει ότι διεθνής ονομασία των Σκοπίων είναι το F.Y.R.O.M. και αυτή τα ενέταξε ως «Μακεδονία».

Προφανώς οι κύριοι της Διεθνούς Επιτροπής έπιασαν στον ύπνο την Ελληνική αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο σύζυγος της κυρίας υπουργού μας των Εξωτερικών κ Ισίδωρος Κούβελος. Εκτός και αν συνέβη και κάτι χειρότερο: Συνειδητά ο κ. Κούβελος επέτρεψε να περάσει η ονομασία «κατ? εξαίρεση» όπως η σύζυγος του αεροπλάνο του Μιλόσοσκυ στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με ονομασία «Μακεδόνια».

Υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση να αντιδράσει ;

Προκλητικές διαδηλώσεις Τσάμηδων

Παρασκευή, 26 Ιούνιος 2009 08:07 Βάσω Σκουλίκα

lazaratiΛίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες και με τις ισορροπίες να βρίσκονται στην κυριολεξία στην κόψη του ξυραφιού, ομάδες ακραίων και εθνικιστικών στοιχείων, προχωρούν σε νέες προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Έτσι σήμερα προγραμματίζονται πορείες και άλλες εκδηλώσεις από Τσάμηδες που συγκεντρώθηκαν από ολόκληρη της Αλβανία, στην περιοχή της Κονίσπολης, όπου υπάρχει και το μνημείο της «Γενοκτονίας». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πορεία θα καταλήξει στο Μαυρομάτι Θεσπρωτίας, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Οι εκδηλώσεις υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιούνταν αύριο, καθώς η 27η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ομόφωνα από την Αλβανική Βουλή ως «ημέρα γενοκτονίας Τσάμηδων» όμως η Αλβανική Κυβέρνηση, λόγω των εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή, απαγόρευσε κάθε είδους συγκέντρωση.
Έτσι οι οργανώσεις που λειτουργούν στην γείτονα χώρα μετέφεραν τον «εορτασμό» και είναι έτοιμες να κάνουν μία δυναμική εμφάνιση λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Να σημειωθεί ότι η συνεργασία του Σαλί Μπερίσα με το κόμμα των Τσάμηδων ήταν αυτή που κατέστησε ανέφικτη την συμμετοχή στην συμμαχία και του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα. Το ΚΕΑΔ κατέρχεται στις εκλογές συμμαχώντας με το Σοσιαλιστικό του Έντι Ράμα, στο οποίο επίσης δραστηριοποιούνται τσάμικα στοιχεία, αλλά όχι σε οργανωμένη μορφή.
Οι Τσάμηδες έχουν ιδρύσει στην Αλβανία τον "Σύνδεσμο της Τσαμουριάς" μιά 100μελή άτυπη βουλή που εκπροσωπεί τους φυγάδες. Ο Σύνδεσμος αυτός έγινε μέλος της "οργάνωσης υπο-αντιπροσωπευμένων λαών" του ΟΗΕ το 1995, μια ενέργεια στην οποία δεν αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση. Στην Αλβανία οι Τσάμηδες έχουν ιδιαίτερη δυναμική μαζί με τους Κοσσοβάρους. Και αυτό γιατί από τους Αλβανούς θεωρούνται εκπρόσωποι των "σκλαβωμένων" πατρίδων (Κόσοβο - Τσαμουριά). Αξίζει να σημειωθεί στις 30 Ιουνίου 1994 η αλβανική βουλή καθιέρωσε ομόφωνα την 27 Ιουνίου ως ημέρα Γενοκτονίας.

http://www.epiruspost.gr/epikairotita/1468-2009-06-26-06-09-27.html