Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Περί γερμανικών χρεων..

 Στις οφειλές της Γερμανίας, εξαιτίας των τεράστιων ζημιών που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, αναφέρεται, σε επιστολή του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, το Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα:
 
"...Κύριε πρόεδρε,
Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών δηλώνουν προκλητικά ότι η Γερμανία δεν θα πληρώσει τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων για ν' αντιμετωπίσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση, η Αμερικανική Εταιρεία Στρατηγικών Προβλέψεων διαπιστώνει ότι η έκταση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας εξαρτάται από τη στάση της Γερμανίας, η οποία διαφαίνεται αρνητική. Και τούτο ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς την Ελλάδα, αφού δεν έχει ακόμα καταβάλει τις οφειλές της εξαιτίας των τεράστιων ζημιών που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τόσο στην οικονομική υποδομή της χώρας όσο και στον ελληνικό πληθυσμό.
Για τους λόγους αυτούς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ζητήσει από τη γερμανική:
1) Την καταβολή της αποζημίωσης που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (7.100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αγοραστικής αξίας 1958) με τους τόκους.
2) Την εξόφληση του κατοχικού δανείου (3.500 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με τους τόκους).
3) Την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της θηριωδίας των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
4) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, που Γερμανοί αξιωματικοί αφαίρεσαν από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς μας χώρους.
Οι αναβολές που εξασφάλισε η Γερμανία για την εξόφληση των πολεμικών χρεών της έληξαν το 1995.
Επομένως οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν τεράστια ευθύνη που από τότε μέχρι σήμερα δεν επιδίωξαν την είσπραξη των παραπάνω οφειλών και αν δεν το κάνουν και σήμερα, που η πατρίδα μας κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, οι ευθύνες τους γίνονται ακόμα μεγαλύτερες και σίγουρα θα λογοδοτήσουν για τη στάση τους αυτή στον ελληνικό λαό...".
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Μανώλης Γλέζος,
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεώργιος Μαγκάκης,
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ευάγγελος Μαχαίρας.
Τα μέλη του Δ.Σ.: Δημήτρης Αλευρομάγειρος - αντιστράτηγος ε.α., Ιγνάτιος Αξιώτης, Δαμιανός Βασιλειάδης, Στέλιος Ζαμάνος, Στέφανος Ληναίος, Γιάννης Μαύρος, Μάκης Μπαλαούρας, Λίτσα Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παπαχρήστος, Χαράλαμπος Ρούσας, Αριστομένης Συγκελάκης, Χρήστος Τζιτζιλώνης, Β. Πριόβολος, Κ. Τουμασάτος.
 
 
66 ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ
Εξήντα έξι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης διαμαρτύρονται για την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να πληρώσει για τα λάθη των Ελλήνων».
Σε κοινή δήλωσή τους υπενθυμίζουν ότι η Γερμανία αρνείται να καταβάλει στην Ελλάδα επανορθώσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων 100 εκατομμυρίων δολαρίων αγοραστικής αξίας 1938 και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3 δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Ιταλία και η Βουλγαρία κατέβαλαν, έστω στοιχειωδώς, τις επανορθώσεις που όφειλαν.
Και προτείνουν στον Γερμανό αξιωματούχο να συμφωνήσει να αφαιρέσει αυτά τα ποσά από τα δάνεια που χρωστάει σήμερα η Ελλάδα στη Γερμανία
 

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

20100218 Αντόνιο Μιλόσοσκι: «Οι κόκκινες γραμμές δεν διευκολύνουν»

Αντόνιο Μιλόσοσκι: «Οι κόκκινες γραμμές δεν διευκολύνουν»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 07:00
217 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1779362


Νέα δυναμική στη σχετική διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να προσδώσει η επικείμενη επίσκεψη του μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι εναπόκειται στον ίδιο τον κ. Νίμιτς να εκτιμήσει, αν η στιγμή είναι κατάλληλη για την ανάληψη οποιασδήποτε νέας πρωτοβουλίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι «η λύση από μόνη της δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν μόνον η μία πλευρά είναι πρόθυμη να καταβάλει ορισμένη συνεισφορά, ενώ η άλλη κάνει λόγο για κόκκινες γραμμές».

«Θεωρώ ότι οι αναφορές περί εθνικών κόκκινων γραμμών, τις οποίες επανέλαβε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δρούτσας, δεν μπορούν να διευκολύνουν τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς», σημείωσε ο κ. Μιλόσοσκι.

Πρόσθεσε ότι μεγαλύτερη, σοβαρότερη και εμπεριστατωμένη συμμετοχή της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας δεν θα ενοχλούσε την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια στις 23 και 24 Φεβρουαρίου και την Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου, για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιούν, τις προσεχείς ημέρες, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - ΠΓΔΜ.

Αύριο αναμένεται στα Σκόπια ο νέος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.


Εξι οίκοι γονάτισαν τη χώρα. Το παρασκήνιο της "ελληνικής τραγωδίας"

Εξι οίκοι γονάτισαν τη χώρα. Το παρασκήνιο της  ελληνικής τραγωδίας
Αποκάλυψη-βόμβα ότι έξι χρηματοοικονομικοί όμιλοι, προερχόμενοι από Μ. Βρετανία και ΗΠΑ κερδοσκόπησαν εις βάρος της Ελλάδας, φέρεται να έκανε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών χθες, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση επιτροπής στο γαλλικό κοινοβούλιο. 

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του Dow Jones σύμφωνα με το οποίο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών φέρεται να δήλωσε στο γαλλικό κοινοβούλιο, ότι έχουν εντοπιστεί έξι χρηματοοικονομικά ιδρύματα, όλα αγγλοσαξονικής προέλευσης που προέβησαν σε κερδοσκοπικές κινήσεις εις βάρος της Ελλάδας. Την ίδια ώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ κάλεσε χθες την Ελλάδα να εφαρμόσει δημοσιονομικές πολιτικές ανάλογες με εκείνες της Γερμανίας εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφωνεί πως η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλέον αυστηρά μέτρα εξοικονόμησης δαπανών.

Επικαλούμενο ανώνυμες δηλώσεις Γάλλου βουλευτή το Dow Jones αναφέρει πως η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε σε μία - κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίαση επιτροπής, ότι έχουν εντοπιστεί έξι επενδυτικοί οίκοι, αγγλοσαξονικής προέλευσης που κερδοσκόπησαν εις βάρος της Ελλάδας στη διάρκεια της κρίσης. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα η κ. Λαγκάρντ είπε επίσης ότι η γαλλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του να δοθεί στο ΔΝΤ συμβουλευτικός ρόλος για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, εκτιμώντας, πάντως, ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τη συνδρομή του.

Εξι οίκοι γονάτισαν τη χώρα. Το παρασκήνιο της  ελληνικής τραγωδίας

Γνώριζε 
Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Ζ. Π. Ζουαγιέ είχε απευθύνει έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι των αγγλοσαξονικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων» εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Θα πρέπει παράλληλα να επισημανθεί ότι προ ημερών η ισπανική κυβέρνηση ανέθεσε ήδη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (CNI) της χώρας τη διερεύνηση των επιθέσεων που δέχεται η χώρα από κερδοσκόπους και ξένα ΜΜΕ, επιδιώκοντας να διαλευκάνει μεταξύ άλλων το εάν οι «επιθέσεις» από τα βρετανικά έντυπα είναι συντονισμένες με κινήσεις επενδυτών, ώστε να υποσκάψουν την διεθνή εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ισπανική οικονομία.

Το κλίμα πάντως που διαμορφώνεται συνάδει και με τις φωνές που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα για να μπορέσει να ελεγχθεί η κερδοσκοπία κυρίως στις -ανεξέλεγκτη σήμερα- αγορά των CDS (Credit Default Swap, ή ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοστασίου).

Οσον αφορά στις χθεσινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως είναι ικανοποιημένη για την απόλυτη συμφωνία του Ελληνα πρωθυπουργού στο ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλέον αυστηρά μέτρα εξοικονόμησης δαπανών, καθώς και για το ότι ο κ. Παπανδρέου είναι έτοιμος, με την ΕΚΤ και την Κομισιόν να επιλύσει τα προβλήματα που πρέπει σήμερα να επιλύσει η Ελλάδα. Υποστήριξε δε πως κάθε χώρα οφείλει να επιμείνει σε μία συνεκτική πολιτική αλλιώς θα έχουμε επιπτώσεις που ουδείς επιθυμεί, σημειώνοντας πως ο πληθωρισμός είναι η σκληρότερη για τα χαμηλά εισοδήματα.

Εκθέσεις 
Χθες σε έκθεση της BNP Paribas εκτίμησε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να δημιουργήσει αποθεματικό ύψους 320 δισ. ευρώ στην περίπτωση που αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα, εάν αυτή αντιμετωπίσει δυσκολίες χρηματοδότησης. Οπως εκτιμά αυτό θα είναι απαραίτητο καθώς μία τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να προκαλέσει σειρά παρεμβάσεων διάσωσης και άλλων κρατών, όπως Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Εκτιμά δε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αρχές πρέπει να δώσουν αποτελεσματική λύση στα προβλήματα της Ελλάδας, εξαιτίας του κινδύνου αυτά να συμπαρασύρουν άλλες χώρες, ενώ σημειώνει πως περιορίζει την έκθεσή της στην Ελλάδα.

Η Credit Suisse κατατάσσει την ελληνική οικονομία δεύτερη, μετά την Ισλανδία, στον βαθμό επικινδυνότητας, αξιολογώντας τη δημοσιονομική θέση της χώρας, την ανταγωνιστικότητα και τις αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους. Θεωρεί πάντως πιθανότερο η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Οπως αναφέρει μία ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είχε δραματικές συνέπειες με επιπτώσεις «ντόμινο» και ως εκ τούτου θεωρεί πιθανότερο σενάριο, εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, οι υπόλοιπες χώρες να σπεύσουν προς βοήθεια.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=25685145


Ανοίγει ο δρόμος για το Ναυτικό Μουσείο στο Π. Φάληρο

Του Δημητρη Pηγοπουλου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Αν έχετε επισκεφθεί το θωρηκτό «Αβέρωφ» στο Τροκαντερό του Παλαιού Φαλήρου έστω και μια φορά, ίσως θυμάστε αχνά τη ρευστή εικόνα μιας προνομιακής περιοχής του Λεκανοπεδίου, δίπλα στη θάλασσα. Μια τετράγωνη «σφήνα» μέσα στο νερό, ανάμεσα στη Μαρίνα Φλοίσβου και στο Αθλητικό Κέντρο του δήμου, αδιαμόρφωτη, αναξιοποίητη, χωρίς συγκεκριμένη ταυτότητα.

Εδώ χωροθετήθηκε στη δεκαετία του '80 από το Πολεμικό Ναυτικό το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης με σκοπό να αντικαταστήσει τις εγκαταστάσεις της Ζέας. Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε η Μαρίνα όπως την ξέρουμε σήμερα, ούτε, φυσικά, οι παρακείμενες εμπορικές αναπτύξεις (μούλτιπλεξ, υπεραγορά ηλεκτρονικών, καφέ, εστιατόρια κ.λπ.). Ακόμα περισσότερο δεν υπήρχε η «υπόσχεση» του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Πάρκου «Σταύρος Νιάρχος» στην έκταση του παλιού Ιπποδρόμου. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, το αίτημα της επανασύνδεσης της Αθήνας με την ακτογραμμή της δημιουργεί μια νέα κινητικότητα. Ενα καινούργιο κτίριο με αρχιτεκτονικό εκτόπισμα θα μπορούσε να λειτουργήσει συνεκτικά στην ορθολογική ανασύσταση ενός κατακερματισμένου, σήμερα, τοπίου και στην επανένταξή του στη ζωή της πόλης. Αρκεί να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, περίπου 33 εκατ. ευρώ, για να υλοποιηθεί το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του 1989 (γραφείο Γιάννη Πατρώνη). Οπως πολλά ανάλογα έργα, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης βρίσκεται στον «προθάλαμο» του ΕΣΠΑ. Ανάλογα με τις εξελίξεις στο χρηματοδοτικό μέτωπο, είναι περίπου βέβαιο ότι θα χρειαστούν πόροι και από τον ιδιωτικό χώρο. Εδώ ο εφοπλιστικός κόσμος θα μπορούσε να είχε έναν ρόλο εφόσον επιστρατευόταν ένας σχετικός μηχανισμός προσέλκυσης χορηγών.

Το έργο θεωρείται «ώριμο» μελετητικά, αφού η μελέτη εφαρμογής εκπονήθηκε (και πληρώθηκε) το 2005. Το κτίριο σε σχήμα Γ ανοίγεται προς τη θάλασσα, σχηματίζοντας μια βαθμιδωτή «πλατεία» που «κατηφορίζει» προς το νερό (με σκαλιά, πλατύσκαλα με καθιστικά και ράμπες), αξιοποιώντας τη φυσική κλίση του οικοπέδου. Με ειδικές χαράξεις, η σύνθεση συμβολίζει τον στρόβιλο - κύμα του Αιγαίου, κατά τον ίδιο τρόπο που το υαλοστάσιο της όψης ακολουθεί την καμπυλότητα της χάραξης, αποτυπώνοντας τον στρόβιλο - κύμα στον χώρο. Στο εξωτερικό τμήμα της σύνθεσης, «αναβλύζει» το κανάλι που διασχίζει την πλατεία και χύνεται στη θάλασσα. Παράλληλα, εξωτερικά τοποθετείται μια κατασκευή από μέταλλο και χοντρά συρματόσκοινα, συμβολίζοντας αφαιρετικά τα «ιστία» του Αιγαίου. Το κανάλι είναι ένα εύρημα στην προσπάθεια να καταργηθεί το φυσικό εμπόδιο του περιμετρικού δρόμου που χωρίζει το οικόπεδο από το υγρό στοιχείο. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην εκπαιδευτική και πολιτιστική ταυτότητα του μουσείου με πρόβλεψη για χώρους εκθέσεων και αμφιθέατρο πολλαπλών εκδηλώσεων. Την κατασκευή του Μουσείου υποστηρίζει και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100087_18/02/2010_391140

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Martin Feldstein

Μια ενδιαφέρουσα …….. άποψη από τον κ. Martin Feldstein
Θ.Γ.



ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ ΤΟ 30% ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ??
Δώστε στην Ελλάδα "άδεια" μερικών μηνών



 Ο κ. Martin Feldstein είναι καθηγητής οικονομικών στο Harvard και επίτιμος πρόεδρος του National Bureau of Economic Research. Προέδρευσε στο Council of Economic Advisers επί προεδρίας Ronald Reagan και είναι μέλος του Economic Recovery Advisory Board του Προέδρου Barack Obama.


Εγγυήσεις δανείων ή προσωρινές πιστώσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία μπορεί να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει μία νέα κρίση αναχρηματοδότησης του χρέους της την άνοιξη. Όμως, τα προσωρινά οικονομικά μπαλώματα δεν θα λύσουν το βασικό πρόβλημά της: το έλλειμμα της χώρας βρίσκεται σχεδόν στο 13% του ΑΕΠ. Προκειμένου, δε, να μειώσει το χρέος της ως ποσοστό επί του ΑΕΠ η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τις μελλοντικές ετήσιες δαπάνες της και να αυξήσει τους φόρους σε τέτοιον βαθμό που να αντιστοιχεί σε δημοσιονομική προσαρμογή 10%. 





Δυστυχώς μία τέτοια σκληρή πολιτική θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, η οποία ήδη βρίσκεται στο οδυνηρό 10%, ενώ οι πολιτικές αντιρρήσεις καθιστούν μία τέτοια επιλογή σχεδόν αδύνατη. 


Εάν η Ελλάδα είχε ακόμη το δικό της νόμισμα, θα μπορούσε να υποτιμήσει τη δραχμή προκειμένου να μειώσει τις εισαγωγές και να αυξήσει τις εξαγωγές της και να επιτύχει μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 15%. Το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ αλλά και η απασχόληση θα ενισχύονταν, καθώς η αύξηση των εξαγωγών και η μείωση των εισαγωγών θα βοηθούσαν ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και η παραγωγή. Η απασχόληση και η παραγωγή θα μειώνονταν εάν εφαρμοζόταν η πολιτική της μείωσης δαπανών και αύξησης φόρων. Καθώς, όμως, η Ελλάδα δεν έχει το δικό της νόμισμα, δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της υποτίμησης.


Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει η Ελλάδα; Μπορεί να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους, ζητώντας από τους πολίτες της να υποφέρουν από την ανεργία για αρκετά χρόνια. Ή θα μπορούσε να ζητήσει συγκεκριμένη οικονομική στήριξη από τους εταίρους της, οι οποίοι θα έδιναν στην ελληνική κυβέρνηση αρκετά χρήματα για κάποια χρόνια προκειμένου να πληρώνει τους λογαριασμούς της, χωρίς να αναγκαστεί να αυξήσει τους φόρους. Ακόμη και εάν η ελληνική οικονομία είναι μικρή και ως εκ τούτου το κόστος μιας τέτοιας απόφασης δεν είναι τόσο υψηλό, αυτή η τακτική θα απορριφθεί από τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς οι δύο χώρες φοβούνται ότι εάν το πράξουν αυτό για την Ελλάδα θα ακολουθήσουν ανάλογα αιτήματα και από άλλα μεγαλύτερα κράτη. Μία άλλη λύση είναι η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, πιθανώς ανοίγοντας μία διαδικασία την οποία μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα. 




Καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν ελκύει την Ελλάδα ή τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Υπάρχει, όμως, μία καλύτερη ιδέα που θα μπορούσε να διαφυλάξει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ταυτόχρονα να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη χώρα να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος. 


Οι υπόλοιποι εταίροι της θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα μία πρόσκαιρη αποχώρηση από την ευρωζώνη, υπό τη δέσμευση ότι θα επιστρέψει σε αυτήν και θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική. 


Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα μπορούσε να γυρίσει στη δραχμή, με προσυμφωνημένη ισοτιμία 1 δραχμή προς 1 ευρώ. Οι τραπεζικοί ισολογισμοί και οι υποχρεώσεις θα συνεχίσουν να αποτιμώνται σε ευρώ. Οι μισθοί και οι τιμές θα αποτιμώνται σε δραχμές. 


Μέσω της συμφωνίας η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει στην ευρωζώνη, αλλά με συναλλαγματική ισοτιμία 1,3 δραχμή ανά ευρώ. Δηλαδή, το νόμισμά της θα έχει υποτιμηθεί σχεδόν κατά 30% σε σύγκριση τόσο με το ευρώ όσο και με άλλα νομίσματα. Εάν ο πληθωρισμός στη χώρα παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο, τότε τα ελληνικά προϊόντα θα είναι πιο ανταγωνιστικά τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές. 


Ως αντάλλαγμα στη δυνατότητα αλλαγής της ισοτιμίας ευρώ - δραχμής η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να μειώσει γρήγορα το έλλειμμά της και να το διατηρήσει χαμηλά. Αν και το υψηλότερο κόστος των εισαγωγών θα οδηγήσει σε υποχώρηση των πραγματικών εισοδημάτων, η καταστροφή θα είναι περιορισμένη καθώς οι εισαγωγές αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 20% του ελληνικού ΑΕΠ. 


Κάποια μέλη της ευρωζώνης ενδεχομένως να αντιδράσουν στην παροχή αυτής της ευχέρειας στην Ελλάδα και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της. Εκ νέου θα φοβηθούν ότι και άλλες χώρες θα ζητήσουν ανάλογη αντιμετώπιση. Όμως, το να επιτραπεί στην Ελλάδα να επαναδιαπραγματευτεί την ισοτιμία του νομίσματός της είναι καλύτερο από το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Επίσης, είναι καλύτερη λύση από το να επιβάλεις στους Έλληνες να υποφέρουν επί μία δεκαετία. Θα είναι επίσης καλύτερο για τη Γερμανία και για άλλες χώρες σε σύγκριση με την "προσφορά" συνεχούς οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα, καθώς μία τέτοια συνεχή υποχρέωση πιθανώς να αναγκάσει τη Γερμανία να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. 


Η ευρωπαϊκή οικονομική και η νομισματική ένωση έχει σαφώς ψεγάδια και ελαττώματα. Πρώτον, αναγκάζει εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους χώρες να ζουν με το ίδιο επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών και επιτοκίων, "πρακτική" που δεν ταιριάζει σε όλες εξ αυτών. Δεύτερον, το να συνδέεις άμεσα ένα κοινό νόμισμα αλλά ταυτόχρονα να προσφέρεις στα κράτη-μέλη απόλυτη ανεξαρτησία καταρτισμού των προϋπολογισμών τους μπορεί να... στηρίξει την δημοσιονομική ασυδοσία. 


Η ελληνική κατάσταση είναι μία σαφής "διακήρυξη" αυτών των ελαττωμάτων. Όμως, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν, ούτως ή άλλως, να προστατεύσουν το τρέχον σύστημα, καλό θα ήταν να προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα αναπροσαρμογής της συναλλαγματικής της ισοτιμίας.


ΠΗΓΗ: FT.com

Τρεις επώνυμοι ερευνώνται για μεγάλη φοροδιαφυγή


Δύο από τους τρεις επώνυμους που κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα, ενώ ο τρίτος είναι πασίγνωστος επιχειρηματίας της Βορείου Ελλάδος.
"Η" Online 13/2 10:53


Με άκρα μυστικότητα ερευνάται καταγγελία για διάπραξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και πρώην υπουργός.
Δύο από τους τρεις επώνυμους που κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα, ενώ ο τρίτος είναι πασίγνωστος επιχειρηματίας της Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Εθνους, από την περιφέρεια έρχεται και η υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα και κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς για την αναζήτηση των ιχνών των φυσικών προσώπων που φέρονται να έστησαν την κομπίνα, μέσα από το τείχος των offshore εταιρειών που έχουν στηθεί για να καλύψουν τα ίχνη τους, καθώς αν επιβεβαιωθεί η καταγγελία η αποκάλυψη των εμπλεκομένων θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό.
Η επιστράτευση του σχεδίου Κορυδαλλός από την κυβέρνηση με προφυλάκιση επώνυμων φοροφυγάδων αυτονόητα αποσκοπεί στο να μετριάσει τις αντιδράσεις από την εισοδηματική, φορολογική και ασφαλιστική λεηλασία που εξαπολύθηκε στην αρχή της εβδομάδας κυρίως κατά των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών κλιμακίων, αλλά και για να σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης της πολιτείας απέναντι στη φοροδιαφυγή.
Η αλλαγή στάσης της πολιτείας απέναντι στη φοροδιαφυγή θα σηματοδοτηθεί τις επόμενες ημέρες και με τη θέσπιση διαδικασίας-εξπρές για την είσπραξη των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις, όπως υπαινίχτηκε στη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οπως είπε ο υπουργός, «συντομεύονται οι προθεσμίες και επιταχύνονται οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών κυρώσεων με τη δυνατότητα της ΥΠΕΕ να επιβάλλει επιτόπου άμεσα καταβλητέα πρόστιμα».
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το σχέδιο για διαδικασίες-εξπρές στην είσπραξη των φορολογικών προστίμων θα είναι κάτι ανάλογο με το σύστημα πληρωμής των κλήσεων της Τροχαίας.
Συγκεκριμένα, για μία σειρά παραβάσεις, όπως είναι η μη έκδοση αποδείξεων, η μη επίδειξη βιβλίων κ.λπ., ο υπάλληλος της ΥΠΕΕ θα επιδίδει επιτόπου την έκθεση ελέγχου και θα προσδιορίζει με αντικειμενικά κριτήρια το ύψος του προστίμου.
Ο παραβάτης θα έχει προθεσμία 15-30 ημερών να πληρώσει το 1/3 του προστίμου, διαφορετικά ολόκληρο το πρόστιμο θα βεβαιώνεται σε βάρος του και θα κινούνται αμέσως οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης του προστίμου.
Με τον τρόπο αυτόν παρακάμπτονται οι χρονοβόρες διαδικασίες που ισχύουν σήμερα και που σε πολλές περιπτώσεις ακυρώνουν τη δουλειά της ΥΠΕΕ.
Πηγή: Εθνος
Σχόλιο
Με τα 5,5 δισ. της ΕΛΔΕ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ τι έγινε;. Και τόσες άλλες περιπτώσεις (TV κλπ).
ΣΓΣ


Εξεταστική για την οικονομία

Με βολές κατά της ΝΔ ανακοίνωσε στη Βουλή τη σύσταση της Εξεταστικής ο Χρ. Παπουτσής. Υπέρ η ΝΔ με τον όρο να ξεκινήσει από το 1980. Γ. Καρατζαφέρης: Στον εισαγγελέα ο φάκελος. «Ναι» από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ «E» 17/2
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Από την παγωμένη Μόσχα ο Γ. Παπανδρέου άναψε το «πράσινο φως» για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία. «Είναι στις προθέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά, όταν δέχθηκε σχετικό ερώτημα.

Το θέμα κυριάρχησε στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στη ρωσική πρωτεύουσα. Πίσω στην Αθήνα και στη Βουλή ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Χρ Παπουτσή.

«Η ΝΔ αντί να ντρέπεται για τον διασυρμό της χώρας, εμφανίζεται ως τιμητής της διαφάνειας» τόνισε στη Βουλή ο Χρ. Παπουτσής.
«Η ΝΔ αντί να ντρέπεται για τον διασυρμό της χώρας, εμφανίζεται ως τιμητής της διαφάνειας» τόνισε στη Βουλή ο Χρ. Παπουτσής.

Σε παρέμβασή του, αφού επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «αντί να ντρέπεται για τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας, εμφανίζεται ως τιμητής της διαφάνειας και με δυο λόγια συνεχίζει να ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», ανακοίνωσε ότι «θα προχωρήσουμε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα οικονομικά, για να δούμε με τις αποφάσεις ποιων τινάχτηκαν στον αέρα οι προϋπολογισμοί και τα ελλείμματα».

Για το θέμα μίλησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ο οποίος είπε ότι «στόχος είναι να χυθεί άπλετο φως για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας».

Υπέρ της εξεταστικής τάχθηκε η ΝΔ, υπό την προϋπόθεση -όπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλος- ότι αυτή «θα ξεκινήσει να ψάχνει από το 1980, για να διαπιστώσουμε βήμα βήμα την... πορεία του χρέους».

«Η Εξεταστική να ξεκινήσει να ψάχνει από το 1980» ζήτησε ο Π. Παναγιωτόπουλος.
«Η Εξεταστική να ξεκινήσει να ψάχνει από το 1980» ζήτησε ο Π. Παναγιωτόπουλος.

«Να πάει ο φάκελος στον εισαγγελέα και αν διαπιστωθούν ευθύνες πολιτικών προσώπων, να έρθει στη Βουλή», ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης, ενώ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε μούδιασμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν στη Βουλή δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν από την πολιτική αντιπαράθεση, ειδικά σε αυτή την περίοδο, για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Είναι ώρα μάχης για την Οικονομία και δεν χρειάζονται πολιτικές κόντρες», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στη Μόσχα ο Γ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι δεν έχουμε ζητήσει δανεισμό και ότι δεν υπάρχει θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ. «Είμαστε στην ευρωζώνη και εκεί θα μείνουμε», είπε χαρακτηριστικά. Παρότι δέχθηκε πολλά ερωτήματα για τον ΦΠΑ και τον 14ο μισθό, απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι «δεν θα μπούμε τώρα στη μετρολαγνεία»!

Ταυτόχρονα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών (με τον οποίο σήμερα στο Μαξίμου αναμένεται να συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Οικονομία), που βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ζήτησε να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για κρυφό δανεισμό. Η εντολή αφορά την υπόθεση του 2001 που επανέφεραν στη δημοσιότητα οι «New York Times», θέμα για το οποίο ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον ενημέρωσε πως ήταν μια πρακτική σύμφωνη με τους τότε κανόνες της Ενωσης.

Πίσω στην Αθήνα, τα στελέχη εξέφραζαν αποκλίνουσες απόψεις για το θέμα της εξεταστικής. Θετικά διακείμενος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος: «Η δική μου θέση είναι ότι θα πρέπει να λάμψει η αλήθεια, θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα πλήρους αποκάλυψης του τι ακριβώς συνέβη, γιατί δίδονταν άλλα επίσημα στοιχεία, ενώ η πραγματικότητα ήταν διαφορετική».

Αντίθετα, εμφανώς αρνητική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου: «Δεν έχω και ως άνθρωπος και ως πολιτικός το κουράγιο να ασχολούμαι αν έχει ποινική ή άλλη ευθύνη οποιοσδήποτε χειρίστηκε την οικονομία τα προηγούμενα χρόνια».

Κόντρα για το 2001
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του 2001, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε πως «οι τελευταίες αποκαλύψεις και στον ελληνικό αλλά και στον διεθνή Τύπο δίνουν τρανταχτές πλέον αποδείξεις για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκρυβαν συστηματικά και μεθοδικά το δημόσιο χρέος, μετακυλίοντας δημοσιονομικά βάρη στις επόμενες και μεθεπόμενες γενιές».

Για συνήθη πρακτική μίλησε ο τότε «τσάρος» της οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου. «Αυτό λέγεται swap και αποτελεί συνήθη πρακτική. Ολες οι χώρες της Ευρωζώνης το έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς. Το συγκεκριμένο swap ήταν σε γνώση των κοινοτικών οργάνων», διευκρίνισε.

«Καλύπτομαι πλήρως από αυτό το οποίο δήλωσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος είπε ότι αυτό ήταν μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και ότι γίνονται αυτά τα πράγματα πολύ συχνά», προσέθεσε και ο «διάδοχός» του, Ν. Χριστοδουλάκης. «Δεν είναι καθόλου αθώα (η στιγμή της δημοσιοποίησης), ειλικρινά λυπάμαι γιατί ένα θέμα που έληξε το 2001 επανέρχεται το 2010», υποστήριξε στον «REAL» ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς.

Γ. Αντύπας- Γ. Πίκουλας

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10290855

Σχόλιο

Επαναλαμβάνομαι.

Αν θέλει ο ΓΑΠ πράγματι να ξεμπαρκάρει την Ελλάδα από τον "Τιτανικό" αρχικά δυο μέτρα θα πρέπει να λάβει:

1. Να άρει την βουλευτική ασυλία και μα καταργήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

2. Να κόψει τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών, υπουργών, υφυπουργών και ΓΓ και να δημεύσει τις περιουσίες τους. Αυτό θα ισχύει και για τους νυν, αλλά και πρώην.

Μόνον έτσι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας μας. Αυτό που σοφιστικά-δημαγωγικά λέγεται ότι τους έχει κρίνει ο λαός δεν ισχύει. Να ισχύσει ότι και για τον πλέον απλό πολίτη (αρχή της ισοτιμίας).

Παλαιότερα ελέγετο ότι κάποιος πολιτικός (αστερι της δεκαετίας '50-'60, αλλά και επέκεινα) ότι θα πουλήσει την Ακρόπολη και αυτή θα βρίσκεται στη θέση της. Αυτά κατ' ευφημισμόν. Σήμερα μαθαίνουμε ότι η ομάδα Σημιτης, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Γκαργκάνα, Παπαδήμου θα έδιναν τις εισπράξεις εισόδου στην Ακρόπολη ως εγγύηση για δάνεια από την

Goldman Sachs.

Ευτυχώς που στηλωσαν τα πόδια οι αρχαιολόγοι.


ΣΓΣ

Ελλαδαρα σήμερα / Εξαιρετικό, δυστυχώς δεν ξέρω ποιος το έχει γράψει!


Μεσημέρι, Κολωνάκι, καφέ στην πλατεία.
Είναι αποκλεισμένο περιμετρικά, μπράβοι σε σχήμα Π, περαστικοί κοιτάζουν περίεργοι το θέαμα. Στη μέση αυτός, μαύρο κοστούμι, μαύρο πουκάμισο, όρθιος μιλάει στο κινητό. Πίσω του άλλος μπράβος, κρατάει στα χέρια ευλαβικά το πούρο. Γυρνάει, τραβάει μια ρουφηξιά, συνεχίζει, ο κολαούζος το κρατάει, περιμένει την επόμενη ρουφηξιά. Μπράβος πούρου, επαγγέλματα του μέλλοντος.
Φθινοπωρινό μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, η δημόσια επίδειξη της αήττητης ηλιθιότητας. Είναι πλούσιος. Έχει πολλά λεφτά, από πού, απροσδιόριστο.
Οι πλούσιοι αυτής της χώρας δεν κάνουν, έχουν.
Κάτι γενικώς, καράβια, προμήθειες, λαθρεμπόριο πετρελαίου, πλαστά τιμολόγια, ποδοσφαιρικές ομάδες-πλυντήρια, αγοραπωλησίες παικτών, εικονικά συμβόλαια, πουλάει φάρμακα στα νοσοκομεία στην τριπλάσια τιμή, εισαγωγή από την Κύπρο, εκμεταλλεύεται εμπορικά ακίνητα της εκκλησίας, καταπατάει δημόσιες εκτάσεις, χτίζει στη Μύκονο συγκρότημα κατοικιών με συνέταιρο γνωστό πολιτικό, αλλαγές συντελεστή δόμησης μόνο για την περίπτωσή του, έχει αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια υπουργείων, διαχειρίζεται τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, πουλάει τηλεοπτικά κανάλια που του χαρίζει το κράτος, αύξηση κεφαλαίου, τραπεζική εγγύηση, δάνεια, offshore εταιρείες, κωδικοί, μπράβοι. Πούρα. Χοντρός σβέρκος.
Οι περαστικοί απολαμβάνουν το θέαμα. Κουνάνε το κεφάλι ειρωνικά.
Το θέμα είναι τα λεφτά, αυτό μου είπε κι ο μπαμπάς.
Μια χώρα που δεν παράγει τίποτα και έχει τόσους πολλούς πλούσιους. Δεν δημιουργούν αλλά έχουν διασυνδέσεις. Σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Βιτρίνες. Ταμίες. Μεταφορά χρήματος, όχι δημιουργία πλούτου. Δεν βγάζουν χρήματα, υπεξαιρούν.
Οι πλούσιοι ξέρουν πολύ καλά από πού προέρχονται τα χρήματά τους.
Τα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι ως προϊόν εγκλήματος.
Τα τρώνε γρήγορα και επιδεικτικά. Όπως οι γκάνγκστερ.
Σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο δύο άρχουσες τάξεις έχουν υιοθετήσει ως τρόπο ζωής το lifestyle της κολομβιάνικης μαφίας.
Οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι Έλληνες πλούσιοι.
Θηριώδη τζιπ στα στενά δρομάκια, παρκαρισμένες πόρσε στα κλαμπ, αστυνομική προστασία, γουόκι τόκι, μπράβοι, ημίγυμνες ξανθιές, χοντροί σβέρκοι. ΚΔΟΑ. Κτηνώδης δύναμη ογκώδης άγνοια.
Στον υπόλοιπο κόσμο οι πραγματικοί πλούσιοι μοιάζουν με φοιτητές στα Εξάρχεια. Σνίκερς, φούτερ και κουκούλες. Ανακάλυψαν ένα τσιπάκι, έστησαν τη Microsoft, την Apple, έφτιαξαν ένα πρόγραμμα, φαντάστηκαν μια κοινότητα, το FaceBook, βάζουν την εταιρεία τους στο χρηματιστήριο έναντι 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων φορώντας τζιν, στο υπόγειο γκαράζ παίζουν ακόμα Nirvana με τις φοιτητικές τους κιθάρες.
Εδώ δεν υπάρχουν κιθάρες.
Ούτε πανεπιστήμια. Ελληνικός ληστρικός μικροκαπιταλισμός, κλοπιμαία.
Ξαπλώστρες 3.000 ευρώ στην παραλία, ο ένας δίπλα στον άλλον..
Πάνω στον άλλον. Όλοι μαζί.
Δεν θέλουν να κρυφτούν, θέλουν να φανούν.
Ποιος έχει το πιο μεγάλο, σπίτι, το πιο μεγάλο, κότερο.
Αγωνιούν για μια φωτογραφία τους σε φτηνές κίτρινες φυλλάδες που λερώνεσαι άμα τις ξεφυλλίσεις.
Αγοράζουν παρέα, δημοσιότητα, σεξ, σταρ, μις, θεές, απόλυτες, υπέρλαμπρες, δίμετρες. Ξανθιές με μαύρη ρίζα. Από τη μαζική παραγωγή των καλλιστείων. Μια δυο γυμνές φωτογραφίες και μετά στον αγώνα. Στο ανελέητο κυνήγι στη σκληρή ζούγκλα της ζωής.
Η ανεργία στις νεαρές γυναίκες μέχρι τα 30 φτάνει στο 40%.
Πιράνχας, κόβουν βόλτες από φωτογράφιση σε κότερα, από πασαρέλα σε επισκέψεις κατ' οίκον.
Το ίδιο παμπάλαιο συγκινητικό όνειρο. Μια μέρα ο πελάτης θα ερωτευτεί και θα την κάνει κυρία. Ένας γάμος, τώρα πριν να 'ναι αργά, τα χρόνια περνάνε γρήγορα, νέο εμπόρευμα βγαίνει στην αγορά κάθε σεζόν.
Τα πούρα διαλέγουν. Επιλέγουν την επόμενη trophy wife.
Επιλέγουν και επιλέγονται. Ε9 κυκλοφορούν σε φωτοτυπίες, αγοραπωλησίες, ντιλ κλείνονται.. Τα κοσμικά περιοδικά γράφουν για πανέμορφα μοντέλα που φωτογραφίζονται σε ακριβά μαγαζιά με νεαρούς ζεν πρεμιέ της αθηναϊκής νύχτας. Εννοούν escort συναντάνε γιους πλουσίων με την ελπίδα να «κατακτηθούν». Νέες ιδιότητες της κοσμικής ζωής. Κληρονόμοι. Γιοι εισηγμένων. Πολύφερνοι γαμπροί με πολλές κατακτήσεις. Οι βίζιτες της πρώτης σελίδας. Ο πλανήτης μπαίνει στον τρίτο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Ο δύσκολος χειμώνας. Οι ελληνικές πολιτικές εφημερίδες, αυτιστικές πάντα, στο πιο βαθύ τούνελ της κρίσης, εισάγουν στην ύλη τους κοσμικά ένθετα. Χρώματα πολύχρωμα, γυαλιστερές φωτογραφίες.
Δες το 16χρονο ζάπλουτο ξέκωλο πώς διασκεδάζει στα μπουζούκια.
Ζηλεύεις; Δες τον νεαρό πάμπλουτο κληρονόμο αγκαλιά με τη θεά, την προκλητική miss young. Θα κάνουν προγαμιαίο συμβόλαιο;
Η Ελένη ρίχνει με νάζι το τιραντάκι να φανεί η ρόγα, πέφτει η τηλεθέαση.
5.000 άτομα στο γάμο, τραγούδησε ο Ρέμος, εσύ δεν ήσουν εκεί;
Εσένα ο μπαμπάς σου δεν έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου; Η μαμά σου δεν ήταν συμβολαιογράφος στα μεγάλα ντιλ ακίνητης περιουσίας; Δεν ξέρεις ούτε ένα γενικό γραμματέα υπουργείου, έναν ταμία κόμματος έστω; Τι άτυχος που ήσουν.
Όλα διορθώνονται όμως, άρχισε τώρα, κάνε κοιλιακούς, κάνε προσθετικές στήθους, κάνε κάτι. Αν δεν είσαι αγοραστής, γίνε τουλάχιστον εμπόρευμα. Η Ελλάδα, αδιόριστη πτυχιούχος, κλείνει τα μάτια, πέφτει στο κρεβάτι για μια μονιμοποίηση στο δημόσιο, υπέρβαρη πηδάει απ' το μπαλκόνι.
Γυρνάει το ρολόι μια ώρα πίσω μεσάνυχτα Κυριακής, ετοιμάζεται για τον πιο βαρύ χειμώνα. Μπερδεμένη, πεινασμένη, εν πλήρη συγχύσει, δηλώνει αθώα.
Ήταν ωραίο το έργο, εύκολο, χωρίς κόπο, θεαματικό σαν μεταμεσονύχτια κολομβιάνικη σαπουνόπερα του Άλφα με βαρόνους κοκαΐνης, μπράβους και μικρά κοριτσάκια που πάνε στον πλαστικό χειρούργο με παιδιάστικη αφέλεια για να πιάσουν την καλή, να τις διαλέξει ο αρχηγός της συμμορίας. Κρατάει 45 λεπτά.
Μετά ακολουθεί τελεμάρκετινγκ.
Κατσαρόλες, στρώματα και όργανα γυμναστικής, 29,99 ευρώ σε 6 δόσεις.
Συμπληρώνω:
Πού είναι η άλλη Έλλάδα; Η Ελλάδα του 5%. Η Ελλάδα της γνώσης, της επιστήμης και της έρευνας. Η Ελλάδα της τέχνης, του πολιτισμού και του πνεύματος. Η Ελλάδα του (αντοπάριστου (βλέπετε χρειαζόμαστε επεξηγήσεις γιατί κινδυνεύουμε να παρεξηγηθούμε!!!)) αθλητισμού, της ευγενούς αμίλλης και του θαυμασμού του καλού καγαθού. Η Ελλάδα της δουλειάς, της προκοπής και της εξέλιξης. Η Ελλάδα του μέτρου, της μετριοφροσύνης και της σύνεσης. Κι όμως υπάρχει η Ελλάδα αυτή, υπάρχει, αναπνέει και λειτουργεί.
Μόνο που είναι χαμένη στο υπόλοιπο 95% όπως περιγράφεται στο παραπάνω κείμενο. Αυτό το 95% χρεοκόπησε την Ελλάδα.
Η διάσωσή της είναι το 5%.
Ανακαλύψτε το, αποκαλύψτε το, διαδώστε το, ενισχύστε το, συμπληρώστε το....
Ίσως τότε φανεί η αρχή της ελπίδας............................
Αφιερωμένο στους φίλους μου...

H Eλλάδα υπογράφει την εθνική της αυτοκτονία

Άκρως ενδιαφέρον άρθρο.
Αξίζει να μελετηθεί.
Τα συμπεράσματα του καθενός μας.
ΣΓΣ

The High Priests of Fiscal Rectitude Win Again
Greece Signs Its National Suicide Pact
http://www.counterpunch.org/auerback02122010.html



Σχόλιο

Στο Πανεπιστημιακό βιβλίο της Πολιτικής Οικονομίας γράφει "καλά κάνουμε και εορτάζουμε την ημέρα της αποταμίευσης, αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον μία μέρα το χρόνο να εορτάζουμε και την ημέρα της κατανάλωσης". Γιατί η κατανάλωση δίνει δύναμη στις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται, να προσλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο κόσμο, που τώρα θα έχει εργασία, μισθό και θα κινεί με τη σειρά του την οικονομία.
Η κίνηση της Οικονομίας με τη σειρά της θα δίνει λεφτά στο Κράτος μέσα από τη φορολογία, ώστε αυτό να προσφέρει ολοένα και καλύτερερς υπηρεσίες στους πολίτες του. Να παράγει πολιτισμό, νέα επιστημονικά δεδομένα, υγεία, παιδεία, με μία λέξη, ποιότητα ζωής.
Η κατανάλωση είναι το καύσιμο που κρατάει τη φωτιά της οικονομίας να καίει.
 
Η ΕΕ τώρα έρχεται να κόψει τους μισθούς και , άρα, την κατανάλωση. Έρχεται να κόψει το καύσιμο που, τώρα ειδικά,  θα έπρεπε να πέσει περισσότερο στη φωτιά της ανάπτυξης.
Έτσι, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις θα προστίθενται στον μεγάλο κατάλογο με τις κλειστές επιχειρήσεις, ενώ οι άνεργοι θα γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Η εγκληματικότητα θα αυξάνεται, αλλά η Αστυνομία δεν θα έχει λεφτά ούτε βενζίνη να βάλει στα περιπολικά, γιατί οι φόροι θα είναι ανύπαρκτοι. Η ποιότητα ζωής θα υποβαθμιστεί, ενώ σύντομα θα υποβαθμιστούν κι άλλο οι παροχές και οι υπηρεσίες του Κράτους.
 
Δεν το ξέρουν αυτό οι Ευρωπαίοι;;;;
 
Φυσικά και το ξέρουν. Αλλά δεν θέλουν προφανώς την ανάπτυξή μας, αλλά την επέκτασή τους. Θέλουν στους δρόμους που μας πλήρωσαν να φτιαχθούν, να περνούν τα δικά τους φορτηγά. Στα τρένα που μας χρηματοδότησαν να ταξιδεύουν οι ίδιοι. Στα νησιά που παλέυουμε να κρατήσουμε, να κάνουν αυτοί διακοπές και όχι εμείς. Εμε'ις απλά να τα φυλάμε.
 
Εϊναι κάτι σαν την κότα στο κοτέτσι.
Που αμέριμνη τρώει καθημερινά το καλαμπόκι που της πετάς και χαίρεται γιατί, βρέξει χιονίσει, έχει να φάει. Τρώει όσο μπορεί περισσότερο, νομίζοντας ότι σε κοροϊδεύει. Θεωρεί τιμή της και χαρά της που είναι στο κοτέτσι σου, γιατί έξω μπορεί και να μην έβρισκε να φάει. Και φωνάζει κι άλλες να έρθουν μέσα, για να απολαύσουν τη φιλοξενία και την εύκολη ζωή.
 
Δεν ξέρει βλέπεις η έρημη, ότι εσένα αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να την παχύνεις, για να γίνει καλύτερη η μιλανέζα......
Και ότι όσο αυτή τρώει, τόσο εσύ ακονίζεις το μαχαίρι σου και καλείς και τους φίλους σου για τραπέζι !!!!
 
Τώρα αν την ώρα που τη σφάζεις τη βρίζεις και της λες ότι δεν έκανε τα αναμενόμενα αυγά, αυτό είναι σίγουρο κόλπο για να μην φοβηθούν οι άλλες και σταματήσουν να τρώνε και να παχαίνουν.
 
Γιατί στόχος σου δεν είναι να φας σήμερα μόνο, αλλά πάντα να έχεις ένα καλό και οικονομικό πιάτο φαΐ...
 
nd.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Βγήκε σαν τον χότζα στο τζαμί κι άρχισε να σκούζει.



Ερώτηση 12/2 : Γράφει ο Στάθης στον σημερινό Ναυτίλο ...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο ύψος του 179% του ΑΕΠ. Πολύ κοντά δηλαδή στον μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 175%!. Αν δούμε το συνολικό χρέος (το σύνολο δηλαδή του ποσού που έχουν δανεισθεί κράτος, επιχειρήσεις και ιδιώτες) θα δούμε ότι η Ολλανδία χρωστάει το 234% του ΑΕΠ της (εν σχέση με το 175% της Ψωροκώσταινας), η Ιρλανδία το 222%, το Βέλγιο το 219%, η Ισπανία το 207%, η Ιταλία το 197% και ούτω καθ' εξής!
Γιατί λοιπόν ο δικός μας, ο Γιωργάκης βγήκε σαν τον χότζα στο τζαμί κι άρχισε να σκούζει: ακούσατε - ακούσατε Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι και Ρουμάνοι, η Ελλάδα όπου να 'ναι τα τεζάρει! - γιατί;
                                                                                                                                             Άσχετος ήταν, βλάξ, βουδούπας, ή βαλτός;

Ποιος θα μας το σχολιάσει;;;;; τι συμβαίνει; , μήπως όλος  αυτός ο χαμός περί του βουλιάζουμε έχει επινοηθεί για να μην αντιδράσει ο Λαός για τα δέκα μ2 γης που θα χαρίσει για να κοιμάται ήσυχος ο ¨γαπ''   ο Σπύρος τι λέει που είναι ποιο μελετημένος στα οικονομικά ;;;
Νικόλας
Θα συμβάλλω εμμέσως πλην σαφώς.
Χθες είχα μια συζήτηση με κάποιους εκπαιδευτικούς οι οποίοι, αν και απ' ότι κατάλαβα είναι προσκείμενοι στην παρούσα κυβέρνηση, με βεβαίωσαν ότι η εκπαίδευση έχει πάρει την κατρακύλα, ποιοτικά και ποσοτικά.
Μήπως αυτό είναι το ζητούμενο και δεν το ξέρουμε; Η πλήρης κατάρρευσης.
ΣΓΣ

NYT.pdf

Message from sotsot36@gmail.com:
Click to open:

Ένα ενδιαφέρον σημερινό δημοσίευμα της New York Times με τίτλο "Wall St. Helped Greece to Mask Fueling Europe's Crisis".
(αναφέρεται και σε (νόμιμες) δημόσιες financial transanctions του 2001 που βοήθησαν την Ελλάδα να δανειστεί πέρα από τις δυνατότητές της, χωρίς ο δανεισμός αυτός να εμφανίζεται στα βιβλία της ως χρέος).

Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλος


Google Docs makes it easy to create, store and share online documents, spreadsheets and presentations.
Google Docs logo