Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα ...

Διαβάστε το. Θαυμάσιο. Απολαύστε το. Και συνειδητοποιήσατε το ... χάλι μας.

Μπράβο σ’ αυτόν που το ‘γραψε.

ΣΓΣ

http://politis-gr.blogspot.com/2008/10/blog-post_30.html

Απορίες ενός "αφελούς" (Δημ. Ψαθά)

Το πρόγραμμα για τη ρευστότητα αφορά την ενίσχυση της οικονομίας όχι των τραπεζών

Γ. Αλογοσκούφης: Ο στόχος είναι να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

«Το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή, δεν αφορά την ενίσχυση των τραπεζών, αλλά τη στήριξη και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας'», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι τράπεζες είναι το όχημα για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την εφαρμογή του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας με 28 δισ. ευρώ, «πολύ σημαντική» αφού μέσω του σχεδίου αυτού στηρίζονται η ανάπτυξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η απασχόληση κλπ., σε μια πολύ δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση.

Το σχέδιο, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην ευρωζώνη και τα βασικά του σημεία είναι τα εξής:

- Προβλέπεται η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Το δημόσιο θα συμμετέχει με προνομιούχες μετοχές ενώ εκπρόσωπος του δημοσίου ο οποίος θα συμμετέχει στο ΔΣ των τραπεζών θα έχει δικαίωμα βέτο στην πολιτική διανομή των κερδών. Οι διοικητές των τραπεζών, οι υποδιοικητές, οι διευθυντές, κλπ., δεν θα μπορούν να αμείβονται περισσότερο από ό,τι η διοίκηση της τράπεζας της Ελλάδος. Τα πάσης φύσεως «μπόνους» καταργούνται και για τον σκοπό αυτό, θα δοθεί σαφής γραπτή εντολή στον εκπρόσωπο του δημοσίου που θα συμμετέχει στο Δ.Σ. των τραπεζών που θα ενταχθούν στο σχέδιο.

Ο κ. Πρωθυπουργός είπε ότι οι προνομιούχες μετοχές θα έχουν απόδοση 10%. Εφόσον τούτο αληθεύει τότε γιατί οι τράπεζες που έχουν ανάγκη δεν δανείζονται από τη διεθνή αφοράμε πολύ μικρότερο επιτοκιο; [Το Euribor (Euro Interbank Offered Rate) είναι της τάξεως του 4,8%]

Ο κ. Αλογοσκούφης λέει ότι «θα δοθεί σαφής γραπτή εντολή στον εκπρόσωπο του δημοσίου που θα συμμετέχει στο Δ.Σ. των τραπεζών» αυτή η γραπτή εντολή δεν μπορεί να αποτελεί εδάφιο του υπόψη νόμου ή τουλάχιστο ΠΔ; Ή θέλουμε να είναι υδράργυρος ...

- Όσο διαρκή η εφαρμογή του σχεδίου, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, δεν θα διανέμεται στους μετόχους, ποσοστό πάνω από 35% των κερδών.

- Παράλληλα δημιουργείται Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής στο οποίο θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Άλλη μια επιτροπή αμειβόμενη κατά το πρότυπο της κας Πετραλιά, αν και ως εκ της αποστολή της η ΤτΕ έχει αυτό ως έργο (Καταστατικό, άρθρ. 2, εδαφ. Δ).

Το Συμβούλιο αυτό θα συνεδριάζει κάθε μήνα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου.

Το δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη μεσοπροθέσμων δανείων των τραπεζών, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι έτσι θα συνεχιστεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Θα εκδοθούν ειδικά ομόλογα. Η επιπλέον χρηματοδότηση που θα προκύψει από τους τίτλους αυτούς, είπε ο υπουργός, θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής του σχεδίου δεν υποκαθιστά τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος, η ρευστότητα των 28 δισ. ευρώ δεν συνιστά επιβάρυνση του προϋπολογισμού, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Αυτά τα «ειδικά ομόλογα» θα είναι σκέτη χαρτούρα; Δεν θα βγουν στην αγορά χρήματος για να αγοραστούν και να αποκτήσουν χρηματική αξία; [Βλέπε http://el.wikipedia.org/wiki/Ομόλογο]. Όταν ωριμάσουν ποιος θα τα εξοφλήσει; Το κράτος, δηλ. Εμείς οι φορολογούμενοι, αλλά μέχρι τότε θα έχει ξεχαστεί η έννοια αυτού το «ειδικού ομολόγου».

Έχω ακόμα ομόλογα της 7ετίας που μας τα είχαν κρατήσει από τον πενιχρό μισθό μας. Σκέτη χαρτούρα σουβενίρ μιας εποχής.

Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι εγγυήσεις δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος ούτε το δημόσιο έλλειμμα, ενώ θα υπάρχει και όφελος για τον φορολογούμενο, διότι το δημόσιο θα εισπράξει μέσω των προμηθειών περίπου 500 εκ. ευρώ.

Στόχος μας είναι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι μεγαλύτερες, να ενισχυθεί η υλοποίηση των δημοσίων έργων και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και όσοι έχουν δανειστεί ή πρόκειται να δανειστούν.

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική δέσμευση για εγγύηση του συνόλου των καταθέσεων.

Τι κατάλαβα από τα παραπάνω; Ουδέν κατάλαβα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι όταν μια εμπορική επιχείρηση (και οι τράπεζες εμπορικές επιχειρήσεις είναι) έχει ταμειακό πρόβλημα ή κάνει αύξηση του κεφαλαίου της ή δανείζεται. Τώρα πως αυτά τα ιδιόμορφα 28 δις. € θα δημιουργήσουν ρευστότητα δεν το έχω καταλάβει. Αν υπάρχει κάποιος να μου εξηγήσει το κύκλωμα και την κυκλοφορία του χρήματος που θα δημιουργήσει ρευστότητα είναι καλοδεχούμενος

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/10/2008_254075

 Σε μερικές από τις απορίες μου απαντά ο κ. Καλίτσης με το ακόλουθο άρθρο του.

Το «μυστικό» των 28 δισ.

Tου Κωστα Καλλιτση / Kkallitsis@kathimerini.gr

Προφανώς, ορισμένες τράπεζες έχουν πρόβλημα, διότι έδιναν πολύ περισσότερα δάνεια από όσα άντεχε η καταθετική βάση τους και, μάλιστα, τα έδιναν σε αγορές γειτονικών χωρών, υψηλού ρίσκου. Εκαναν, κατ’ αναλογία, αυτό που έκαναν πολλοί ιδιώτες: Υπερχρεώνονταν οι ίδιες, για να χρηματοδοτούν την (άλογη) επέκτασή τους. Κι ο μεν ιδιώτης μπορεί να μην έχει μυαλό, οι τράπεζες όμως έχουν πανάκριβες διευθύνσεις εκτίμησης των κινδύνων. Τους οποίους αγνόησαν. Ετσι, απέκτησαν τα δικά τους «τοξικά» προϊόντα (θαλασσοδάνεια...) που, συνεπικουρούμενα από την κατακόρυφη πτώση των μετοχών τους, απομειώνουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους. Οι ευθύνες γι’ αυτό είναι δικές τους. Αλλες αντέχουν να τις αναλάβουν, άλλες όχι.

Εδώ αρχίζουν τα παράδοξα. Πριν από 40 ημέρες, οι αρμόδιοι έλεγαν ότι καμία τράπεζα δεν έχει πρόβλημα. Πριν από 30 ημέρες, έλεγαν ότι όλες οι τράπεζες έχουν πρόβλημα. Δύο μεγάλες τράπεζες πίεζαν το κράτος να τις σώσει – το γνωρίζει η Νέα Υόρκη, αλλά κρατήθηκε μυστικό επτασφράγιστο από τους «ιθαγενείς». Εν συνεχεία, ορισμένες τράπεζες (τουλάχιστον η Εθνική) πιέστηκαν να μπουν στο «πακέτο» χωρίς να το θέλουν. Καμία τράπεζα δεν βγήκε να παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα.

Αν αυτά είναι τα παράδοξα, ποιο θα ήταν το λογικό; Η λογική της (διεθνούς) αγοράς υποδεικνύει ότι όποια τράπεζα έχει πρόβλημα, το δηλώνει και αναζητεί τη λύση του – είτε μέσω της απορρόφησής της από άλλη είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου. Αν δεν τα καταφέρει, τότε απευθύνεται στο κράτος και ζητά βοήθεια – δεν διαπραγματεύεται «αφ’ υψηλού» μαζί του, όπως έγινε στα καθ’ ημάς. Στην περίπτωσή μας, κι αν ακόμη πιστέψουμε ότι όλες οι τράπεζες είχαν πρόβλημα, το κράτος θα μπορούσε να αποκτήσει ακόμη και το 51% των μετοχών όλων των μεγάλων τραπεζών σήμερα, διαθέτοντας μόνο 10 δισ. ευρώ και αργότερα (αλά Σουηδία, αρχές 10ετίας 1990...) να τις πουλήσει κερδίζοντας πολλά δισ. ευρώ – όχι μόνο 550 εκατ. Σύμφωνα με την ίδια λογική, μετά την αύξηση κεφαλαίου, η γενική συνέλευση των μετόχων εκλέγει (νέα) διοίκηση. Τίποτα από αυτά δεν έγινε στο «ελληνικό παράδοξο». Υπερίσχυσε η λογική του «μπλοκ των τραπεζιτών»: Το κράτος να χρεωθεί ώστε να αποτρέψει την επιβολή των κανόνων της αγοράς, στη συγκεκριμένη περίπτωση να αποτρέψει την απορρόφηση προβληματικών τραπεζών από άλλες.

Ισως, δηλαδή, το «πακέτο» των 28 δισ. κρύβει ένα «μυστικό»: Να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, που θα επιτρέψει σε μεγαλομετόχους των τραπεζών (να αποφύγουν το «μοιραίο» και) να αποκτήσουν την άνεση να προχωρήσουν σε εκείνες τις συγχωνεύσεις που κρίνουν συμφέρουσες. Και ίσως για αυτόν ακριβώς τον λόγο, άλλοι τραπεζίτες, που βλέπουν τις δικές τους βλέψεις εξαγορών να διακυβεύονται, διαμαρτύρονται.

Ακούγονται ουκ ολίγα σενάρια. Μεταξύ αυτών, εκείνο που «μιλά» για συγχώνευση της Eurobank με την Alpha, έχει θορυβήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – διότι πιθανολογείται ότι θα περιληφθεί και αυτό στο νέο σχήμα. Tο άλλο, περί συγχώνευσης της Πειραιώς με την Εθνική, αν επιβεβαιωθεί ίσως ερμηνεύσει την αιφνίδια αποστροφή της πρώτης προς το «πακέτο».

Οι εξελίξεις, ούτως ή άλλως, δεν θα βραδύνουν. Αν υποθέσουμε ότι αυτά τα σενάρια επαληθεύονται, τότε θα έχουμε ένα (και) πολιτικό θέμα άξιο λόγου...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_02/11/2008_290589

Και στα αυτοκίνητα το κεφάλαιο υποστηρίζεται

Και ύστερα μου λες γιατί δεν σου γράφω. Εγώ γράφω και ξαναγράφω, αλλά ποιος με διαβάζει.

Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλευρι

ΣΓΣ

Ευνοούνται -σκανδαλωδώς- τα μεγάλου κυβισμού υπερπολυτελή αυτοκίνητα

Απόψεις – επισημάνσεις αναγνωστών της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ:

Θα κλείσουμε τις χρηστικές σημειώσεις μας στο σημερινό θέμα του φορολογικού μας οδηγού, αναδημοσιεύοντας τις απόψεις του συγγραφέα κου Νίκου Δήμου από επιστολή του στην εφημερίδα μας στις 4/9/2008.

«Τα τέλη κυκλοφορίας στην Ελλάδα ευνοούν (σκανδαλωδώς) τα μεγάλου κυβισμού υπερπολυτελή και ενεργοβόρα αυτοκίνητα, που παραμένουν ασύδοτα. Είτε 2.500 είτε 6.000 κυβικά, πληρώνουν τον ίδιο φόρο! Ολα τα αυτοκίνητα άνω των 2.358 κυβικών εκατοστών βρίσκονται στην ίδια κλίμακα, η οποία δεν έχει πλαφόν. Δηλαδή μία Bentley των 6.761 κυβικών ή ένα Hummer των 5.9 λίτρων πληρώνουν 580 ευρώ - μόλις 134 ευρώ πάνω από τα δίλιτρα. Προφανώς, όταν θεσπίστηκαν αυτές οι κλίμακες, να μην υπήρχε «φορολογητέα ύλη» σε τόσο υψηλές κατηγορίες. Τώρα όμως οι στατιστικές δείχνουν ότι είναι χιλιάδες τα οχήματα άνω των 3.000 κυβικών.

Αντί ο κ. Αλογοσκούφης να αυξήσει τα τέλη των μικρομεσαίων, προτείνω να επιβάλει βαρύτερη φορολογία στα μεγάλα κυβικά. Oποιος καταβάλλει τιμή αγοράς 100-180.000 ευρώ -δηλαδή δεκαπλάσια από ό,τι για ένα μεσαίο οικογενειακό- δεν θα δυσκολευτεί να πληρώνει δεκαπλάσια τέλη. Θα ήταν μία φορολογία πιο δίκαια και -επίσης- πιο οικολογική».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_01/11/2008_290413


Η ΤτΕ έχει εικόνα της ελληνικής οικονομίας;

Η ΤτΕ ως εποπτεύουσα αρχή ή δεν γνώριζε ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει ανάγκη ενίσχυσης κεφαλαίων, αν και θα έπρεπε, ή παίζεται κάποιο θέατρο για τα μάτια του κόσμου, με πολλές ερμηνείες.

ΣΓΣ

Στον αέρα το σχέδιο στήριξης τραπεζών

Οι χρηματιστηριακές προσφεύγουν στην Ε.Ε.

Στον αέρα βρίσκεται το σχέδιο για την κρατική στήριξη των τραπεζών. Το μέτωπο των πιστωτικών ιδρυμάτων για από κοινού και συντονισμένη συμμετοχή στο σχέδιο έχει διαρραγεί, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενημερώσει την ΤτΕ ότι δεν έχει ανάγκη ενίσχυσης κεφαλαίων με κρατική βοήθεια. Ανάλογος προβληματισμός φαίνεται ότι αναπτύσσεται και σε άλλες τράπεζες. Επιπλέον, οι χρηματιστηριακές εταιρείες προσφεύγουν στην Κομισιόν για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι προκαλεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό υπέρ των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ δεν διασφαλίζεται ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα προς όφελος των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100083_01/11/2008_290517

Εδώ ο κόσμος καίγεται και ... η Φανή χτενίζεται.

Χρυσώνουν τους επικεφαλής των ταμείων

 

Αντιλαλούν οι αγορές, τ’ Ανάπλι κι ο... Γεντί Κουλές... Η οικονομική ύφεση έχει καθολικό και επιθετικό χαρακτήρα. Πανίσχυρες μέχρι πρότινος χώρες, η μια μετά την άλλη, διαπιστώνουν ότι τα συστήματά τους νοσούν βαριά και μελετούν με τρόμο και δέος τις δυνατότητες και τον βαθμό αναστρεψιμότητας της κατάστασής τους.

Επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ακολουθούν τον απονενοημένο μονόδρομο του λουκέτου. Άλλες προσανατολίζονται σε μειώσεις του ωραρίου των εργαζομένων τους προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις παρελκόμενες περικοπές αποδοχών. Ο μεταστατικός εφιάλτης της ανεργίας καραδοκεί. Οι κυβερνήσεις αθωώνονται για όλα τα κοινωνικά εγκλήματα που διαπράττουν «εν βρασμώ ευρώ». Εννοείται ότι τόσο τα κεκτημένα δικαιώματα όσο και οι πάλαι ποτέ εξαγγελθείσες παροχές κρέμονται από μια λεπτή κλωστή.

Κι όμως... Στης ακρίβειας τον καιρό υπάρχουν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Πεδία που βρίσκονται στο απυρόβλητο. Μεγάλες πόρτες και γαλάζια παραθύρια, απ’ τα οποία δεν τολμάει να διαβεί το... πρόβλημα. Πρόκειται για τα απόρθητα «κουφώματα» των ασφαλιστικών φορέων.

Όσες πιέσεις κι αν υφίσταται το λοιπό εποικοδόμημα, τα ασφαλιστικά ταμεία (για τα διοικητικά και οργανωτικά τους κομμάτια μιλάμε) αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ανθεκτικά. Οι κόποι των στελεχών τους αμείβονται όλο και πιο πλουσιοπάροχα. Κι όταν κλείνουν οι πόρτες των διοικητικών συμβουλίων, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μένει οριστικά απ’ έξω...

Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει πανεύκολα από την ανάγνωση του τεύχους της Εφημερίδας της Κυβέρνησης που αφορά τους υπαλλήλους ειδικών θέσεων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρόκειται για το φύλλο υπ’ αριθμ. 436 (μόλις στις 22 Οκτωβρίου φέτος).

Ο αναγνώστης νιώθει ιερή ζήλια από την πρώτη κιόλας σελίδα. Στο πλαίσιο της Διοικητικής και Οργανωτικής Μεταρρύθμισης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης αποφασίστηκε να επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των επιμέρους ασφαλιστικών φορέων – προκειμένου να ενισχυθούν οι αμοιβές των διοικητών, των υποδιοικητών και των προέδρων τους – ως εξής:

* ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 81.600 ευρώ επιπλέον ετησίως.

* ΟΑΕΕ: 28.080 επιπλέον ετησίως.

* ΟΓΑ: 25.200 επιπλέον ετησίως.

* ΕΤΑΑ: 72.000 επιπλέον ετησίως.

* ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: 60.000 ετησίως.

* ΤΑΥΤΕΚΩ: 60.000 ετησίως.

* ΕΤΕΑΜ: 6.000 επιπλέον ετησίως.

* ΤΕΑΔΥ: 39.600 επιπλέον ετησίως.

* ΤΕΑΙΤ: 54.000 ετησίως.

* ΤΠΔΥ: 27.600 ετησίως.

* ΤΑΠΙΤ: 42.000 ετησίως.

Η έγκριση των περίσσιων αυτών κονδυλίων – στην ούγια των οποίων υπογράφουν η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και ο υφυπουργός Οικονομικών Νικόλαος Λέγκας – ήταν κατά το επίσημο κράτος απολύτως επιβεβλημένη, δεδομένου ότι τα διοικητικά στελέχη θα απασχολούνται στο εξής πλήρως (προφανώς παλιότερα ανήκαν στην κατηγορία των part time) και θα έχουν αυξημένα καθήκοντα λόγω της ενοποίησης των ταμείων.

Στους διοικητές, τους υποδιοικητές και τους προέδρους των Δ.Σ. δηλαδή συμβαίνει το αντίθετο απ’ ό,τι σε όλους τους υπόλοιπους – και κοινούς θνητούς – εργαζόμενους. Το ωράριό τους διευρύνεται και κατά συνέπεια οι παρελκόμενες αποδοχές τους έχριζαν αναθεώρησης – επί το παχυλότερον βεβαίως, βεβαίως. Μετά την τελευταία αύξηση μπορούμε να μιλάμε πια για τριπλασιασμό των αποδοχών τους μέσα σε δύο χρόνια. Κι επειδή όλοι έχουμε μάθει να αξιολογούμε τις αποδοχές σε μηνιαίο επίπεδο, ιδού πώς διαμορφώνονται οι μισθοί κάποιων εκλεκτών στελεχών:

α. Μισθοί διοικητών:

* ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 7.000 ευρώ μηνιαίως.

* ΟΑΕΕ: 6.000 ευρώ μηνιαίως.

* ΟΓΑ: 6.000 ευρώ μηνιαίως.

β. Μισθοί υποδιοικητών:

* IΚΑ-ΕΤΑΜ: 4.800 μηνιαίως.

* ΟΑΕΕ: 4.510 μηνιαίως.

* ΟΓΑ: 4.800 μηνιαίως.

γ. Αποδοχές προέδρων:

* Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ): 4.200 ευρώ μηνιαίως.

* Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: 3.500 ευρώ μηνιαίως.

* Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ): 3.500 ευρώ.

* Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ): 4.500 ευρώ.

* Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ): 4.000 ευρώ.

* Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ): 3.150 ευρώ.

* Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ): 3.300 ευρώ μηνιαίως.

* Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ): 2.450 ευρώ μηνιαίως.

Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι οι αυξήσεις στους μισθούς των... προκαθημένων των ασφαλιστικών φορέων θα επισύρουν πιθανότατα ανάλογες βελτιώσεις και στις αποδοχές κάποιων – άμεσα – υφισταμένων τους, σίγουρα τα επόμενα... ΦΕΚ θα αποδειχτούν για κάποιους εξίσου χρυσοφόρα με τα τρέχοντα. Κι αυτό σε μια εποχή που συζητιούνται μέχρι και περικοπές σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα για τους ασφαλισμένους.

Τι να γίνει όμως; Άλλο διοικητής, άλλο συνταξιούχος. Ίσως απ’ αυτή τη διάκριση να προκύπτει η προαιώνια ελληνική αγάπη για τα... προεδριλίκια.

(Ποντίκι, 30.10.2008)

 

Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη

Από το ΠΟΝΤΙΚΙ της 30ης Οκτ. 2008

Αυτή η τραπεζο-πολιτική γελοιογραφία τα λέει όλα!

ΣΓΣ

http://www.topontiki.gr/Pontiki/mambots/editors/spaw/img_popup.php?img_url=/Pontiki/images/stories/30.10.2k8/Epik-12-13.jpg

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΠΕ ως να μην υπάρχει ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, αλλά μόνον ΔΕ

Επειδή θεωρώ σημαντικές τις καταχωρούμενες επισημάνσεις αναδημοσιεύω αυτή την καταχώρηση με τα ακόλουθα συνοπτικά σχόλια.

Ο υπουργός ΠΕ ως να μην ακούει τη φωνή του λαού, το μεν αποθέτει στο μέλλον τη ανεξάρτητη και αυτόνομη ύπαρξη υπουργείου ΠΕ, το δε κωφεύει προκλητικά.

Στις προτάσεις για το σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό επισημαίνω ότι η γειτονική Τουρκία έχει επιδοθεί σε μεγάλης κλίμακας τουριστικά έργα για να καλύψει τις ανάγκες του διεθνούς μαζικού τουρισμού. Κατόπιν τούτου, εκτιμάται ότι οι προτάσεις για οικο-τουρισμό, αγροτουρισμό κλπ λόγω της ιδιομορφίας των φυσικών πόρων της ελληνικής περιφέρειας θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρότατα.

Ειδικότερα οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί θα πρέπει να αναζωογονηθούν (βλέπε την οικογένεια του υπουργού Φώλια τι έφτιαξε στην Κρήτη) και τα εγκαταλελειμμένα κάστρα να αναζωογονηθούν κατά το πρότυπα της Μονεμβάσιας. Είναι κρίμα τόσο πολλά, μεγάλα και ωραία κάστρα να ερημώνονται μέρα με τη μέρα.

ΣΓΣ

Όχι στο Χωροταξικό του Τουρισμού που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας

http://sakiotis.blogspot.com/2008/10/blog-post_27.html

Αλλάζουν οι όροι ενίσχυσης τραπεζών από το Δημόσ

Αλλάζουν οι όροι ενίσχυσης τραπεζών από το Δημόσ

troktiko: ΕΠΙΣΤΟΛΗ της Ι.Μ Βατοπαιδίου

troktiko: ΕΠΙΣΤΟΛΗ της Ι.Μ Βατοπαιδίου

Ολυμπιακή η γαγγραινα

Επιτέλους αυτή η γάγγραινα πρέπει να ... χειρουργηθεί.

Τα τελευταία 25 χρόνια η ΟΑ επιβιώνει με τις συνεχείς αφαιμάξεις του ελληνικού λαού, της τσέπης μου.

Όταν το 1985 ο Αντ. Τρίτσης είπε ότι για να γίνει βιώσιμη η ΟΑ απαιτείται η απόλυση τουλάχιστον 5.000 εργαζομένων (;), τότε πέσανε να του βγάλουν τα μάτια. Αν όμως είχε εισακουστεί τώρα δεν θα είχαμε πρόβλημα.

Δεν θα είχαμε πρόβλημα αν επέστρεφαν τα χρωστούμενα των κομμάτων και είχαν περισταλεί οι πάσης φύσεως ατασθαλίες των εκάστοτε διοικούντων.

Η ΟΑ λειτουργούσε με το καθεστώς και τα προνόμια των ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.). Ο νόμος των Α.Ε. όμως προβλέπει και την διαδικασία της πτώχευσης κατά την οποία δεν προβλέπεται τα σπασμένα της κακοδιαχείρησης να τα αναλαμβάνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Το τυχόν επιχείρημα ότι η ΟΑ ως ο εθνικός αερομεταφορέας μας κάνει υπερήφανους δεν ευσταθεί όταν συνεχώς μας αδειάζει την τσέπη.

Οι κομματοδιορισμένοι και μη συνδικαλιστές οι συμμετέχοντες στα ΔΣ ας μας δείξουν μια απόφαση του ΔΣ στην οποία έχουν διαφωνήσει.

Η ΟΑ να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από το νόμο περί Α.Ε.

ΣΓΣ

Κόντρα στη Βουλή για την Ολυμπιακή

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008 07:00

URL: http://beta.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1584308

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν χθες στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών.

Κ. Χατζηδάκης για ΟΑ: Η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποδείξει ότι η νύχτα είναι μέρα.

Ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε ότι η λύση που δρομολογεί η κυβέρνηση είναι η μόνη ξεκάθαρη και ρεαλιστική και ως εκ τούτου έχει εξασφαλίσει ήδη όχι μόνο τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της πλειονότητας των εργαζομένων.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ τονίστηκε αντίθετα ότι η κυβέρνηση ούτε ιδιωτικοποιεί την Ολυμπιακή ούτε εξασφαλίζει τη λειτουργία της, αλλά την κλείνει ξοδεύοντας τεράστια ποσά για να εξαγοράσει τη συναίνεση των εργαζομένων.

Ανάλογη κριτική άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταλόγισαν στον κ. Χατζηδάκη νεοφιλελεύθερες εμμονές. Κατηγόρησαν μάλιστα την κυβέρνηση ότι απαξίωσε σκοπίμως την εταιρεία προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Να σημειωθεί πάντως ότι η αντιπαράθεση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έφτασε στα άκρα με την αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι πέραν των πολιτικών ευθυνών υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.

«Εμείς προτείνουμε μια λύση βιώσιμη, ρεαλιστική και ευρωπαϊκή για την Ολυμπιακή. Απαλλάσσουμε τους φορολογούμενους από χρέη που πληρώνουν εδώ και πολλά χρόνια, καλύπτουμε πλήρως τους εργαζόμενους και λύνουμε ένα θέμα τριάντα ετών» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

«Μετά από λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ αλλά τη μεγάλη μεταρρύθμιση που κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή για την Ολυμπιακή λύνοντας ένα κομβικής σημασίας ζήτημα για τη χώρα», κατέληξε ο υπουργός Μεταφορών.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Φωνή λαού όργή Θεού

Έλαβα το ακόλουθο επίκαιρο και θαυμάσιο έμμετρο από τον αγαπητό Παπα-Ηλία Υφαντή, το οποίο αναδημοσιεύω για ευρύτερη απήχηση :

οι αγωγές…

Με αγωγές οι ανάγωγοι

Τα στόματα να κλείσουν

Ζητούνε και τον εύπιστο

Λαό να εξαπατήσουν

Και για τ' άδικο δίκιο τους

Τους δικαστές να πείσουν…

 

Κι αν έτσι δίκες κι εκλογές

Μπορέσουν να κερδίσουν.

Πάλι διπλά και πολλαπλά

Θα τα οικονομήσουν…

 

Να μη ρωτάτε τι και πώς

Μόνο να λέτε ωσαννά

Στο φασισμό του Μαμωνά,

Όπου παντού και εδωνά

Σκορπάει τα' άπλυτό του φως….

 

παπα-Ηλίας

 

Σάλος για το Μακεδονικό

Ευτυχώς που υπάρχουν οι Έλληνες της Διασποράς.
Δυστυχώς όμως το Κέντρο αναπτύσσει κεντρομόλες δυνάμεις.
ΣΓΣ

Ιστολόγιο του Aντίβαρου » Σάλος για το Μακεδονικό στην Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ Ευρώπης

Aμπντουλλάχ Οτζαλάν. Ο ηγέτης

Αξιοσημείωτες επισημάνσεις του Οτσαλάν, μέσα από τη φυλακή δια μέσω του δικηγόρου του. Διαπιστώνονται τα ηγετικά στοιχεία του και ότι έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και να προσφέρει χρήσιμες ιδέες. Είναι δε χαρακτηριστική η οικολογική του ευαισθησία.

Η επιχειρηματολογία του ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες αποτρέπουν τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κουρδικού μας οδηγεί τη σκέψη στο κυπριακό.

Η τολμηρή άποψη του ότι μέσα από την απελευθέρωση του εβραϊκού λαού θα δοθεί η λύση του εβραϊκού προβλήματος και θα είναι και λύση για ολόκληρο τον κόσμο, είναι μεγάλη κουβέντα όταν σήμερα το εβραϊκό στοιχείο -- δεν θα πω διαφεντεύει – έχει πλημμυρίσει όλα τα μεγάλα και μικρά οικονομικά συγκροτήματα και το σύνολο των διεθνών πολιτικών και οικονομικών οργανισμών.

Επίσης, επισημαίνεται η Σύνοδος του Καϊρου του 1920 κατά την οποία η Αγγλία για μια ακόμη φορά εφάρμοσε το δόγμα του «διαίρειν και βασίλευε» που ταλαιπωρεί την μείζονα περιοχή έκτοτε και τον διεθνή παράγοντα να διαιτητεύει. Βλέπε Κύπρο.

ΣΓΣ


infognomonpolitics: Aμπντουλλάχ Οτζαλάν: Αυτά που συμβαίνουν είναι κάτι παραπάνω από επανάσταση