Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

Κε  Υπουργέ διάβασα την συνέντευξη σας στο Βήμα  της Κυριακής και μου δημιούργησε πολλές απορίες. Κατ αρχήν θεωρείται αστείες τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τους κουκουλοφόρους. Δεν μας λέτε τι προτείνεται και δεν μας είπατε τι κάνατε για την λύση του προβλήματος, το οποίο έχει δημιουργηθεί και υπάρχει πολλά χρόνια επί  κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα, και οι οποίες κατά την γνώμη μου φέρουν και την μεγαλύτερη ευθύνη. Δεν μας ξεκαθαρίζεται εάν είστε υπέρ της λειτουργίας των καμερών. Και δεν μας εξηγείτε εάν σας αρέσει η χρήση που κάνουν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες Αγγλία, Γαλλία κ.λ.π. Λέτε ότι επι Ν.Δ  έχει αυτοκαταργηθεί το κράτος και διαλυθεί η αστυνομία και ξεχνάτε ότι και επι διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ  τα ίδια και απαράλλαχτα συνέβαιναν. Μας λέτε ότι η κυβέρνηση διέλυσε την Αστυνομία και την υγεία και την παιδεία. Νομίζω ότι η οργάνωση του δημοσίου και των μεγάλων οργανισμών εξαρτάται από το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο έχουν δομηθεί και δουλεύουν.  Οι Σκότλαντ Γιάρντ  έχει ένα τέτοιο  θεσμικό πλαίσιο με το οποίο δουλεύει πάντοτε σαν ρολόϊ και η οποιαδήποτε κυβέρνηση πολύ ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία της. Το θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Αστυνομίας και στην παιδεία και σε όλο το δημόσιο είναι αυτό που εσείς αφήσατε. Η  Ν.Δ δεν το έχει αλλάξει. Και μάλιστα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε για να αλλάξει απαιτείται τροποποίηση συντάγματος, και επομένως συναίνεση και των δύο μεγάλων κομμάτων. Διότι για  αυτό φρόντισαν οι συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα, στους οποίους το κόμμα σας  έχει δώσει δικαιώματα συνδιοίκησης. Δεν επιβραβεύει και δεν ανταμοίβει  τους ικανούς  ούτε επιβάλλει κυρώσεις στους κακούς και ακατάλληλους, δημιουργεί ισοπέδωση και είναι άκρως αντιπαραγωγικό. Επομένως για την διάλυση του δημόσιου τομέα περισσότερο ευθύνεται το δικό σας κόμμα από την Ν.Δ. Η αλλαγή δέκα προσώπων που απαρτίζουν την διοίκηση ενός οργανισμού δεν είναι δυνατόν να προκαλέσουν την κατάρρευση του διότι τότε πρόκειται περί χάρτινου πύργου. Απλώς  αναδεικνύουν τις ανεπάρκειες του συστήματος. 
Σ.Δ.

Persona non grata

Persona non grata αυτός και οποιοσδήποτε συγγενικό του πρόσωπο μέχρι τρίτου βαθμού συγγένειας θα πρέπει να χαρακτηριστεί.

Αλλά μέχρι στιγμής δεν είδα μια κάποια αντίδραση από την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση.

ΣΓΣ

Ο Φ. Γκόρντον δεν βλέπει κατοχή στην Κύπρο

Εφτασε στο σημείο να διαφωνεί με τη θέση του Ομπάμα για το Κυπριακό«E» 27/3
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Σοκ προκάλεσε στο ακροατήριο, που αποτελούνταν από Αμερικανούς πολιτικούς και ξένους διπλωμάτες, η ομολογία του κ. Φίλιπ Γκόρντον, υποψήφιου για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος ισχυρίστηκε, λίγο-πολύ, ότι η Τουρκία δεν κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, απλώς τα στρατεύματά της βρίσκονται εκεί (προφανώς για... διακοπές).

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηταν τέτοια η προκλητικότητα του κ. Γκόρντον, που ανάγκασε αρκετούς από αυτούς που άκουγαν τις απαντήσεις του, κατά τη διαδικασία έγκρισης του διορισμού του, να υποστηρίξουν ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ της Τουρκίας.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ακούγοντας τον κ. Γκόρντον να διαφωνεί με τις θέσεις του ίδιου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, του είπε πως δεν είναι ικανοποιημένος με τις απαντήσεις του και του ζήτησε να του αποστείλει τον κατάλογο με την οικονομική ενίσχυση εκ μέρους ξένων χωρών των οργανισμών στους οποίους εργαζόταν. Ενας εξ αυτών των οργανισμών φέρεται να έχει λάβει χρήματα από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο κ. Γκόρντον έχει γράψει άρθρα τα οποία χαρακτήριζε ο έντονος φιλοτουρκισμός, ενώ αρκετές από τις θέσεις του έχουν υιοθετηθεί από την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Συγκεκριμένα, θεωρείται ο αρχιτέκτονας της πρότασης για αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Επίσης, υποστηρίζει ότι πρέπει να ξεχαστούν όλες οι αντιαμερικανικές και αντι-ισραηλινές θέσεις της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Γκόρντον συναντήθηκε την Τετάρτη με τον κ. Μενέντεζ, ύστερα από παρέμβαση της κ. Κλίντον, η οποία αντιλήφθηκε ότι κινδύνευε ο διορισμός του. Ο υποψήφιος υφυπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να παραπλανήσει τον γερουσιαστή, ο οποίος και κατάλαβε αμέσως το παιχνίδι που παιζόταν.

Ετσι, στην προχθεσινή κατάθεση, έθεσε ένα απλό και εύκολο ερώτημα, το οποίο όμως αποκάλυψε τον πραγματικό Γκόρντον. Του διάβασε τη γνωστή δήλωση που έκανε προεκλογικά ο πρόεδρος Ομπάμα για την Κύπρο, στην οποία αναφερόταν στην κατοχή του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα και στο τραγικό γεγονός του διαχωρισμού, και του ζήτησε να τοποθετηθεί.

Η απάντηση του κ. Γκόρντον απέδειξε ότι όχι μόνο δεν είχε μελετήσει τις θέσεις του προέδρου τον οποίο ορκίστηκε να υπηρετήσει, αλλά διαφωνούσε με αυτές με τρόπο απαράδεκτο και προσβλητικό.

«Η τουρκική παρουσία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου», είπε ο κ. Γκόρντον, «δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση της Κύπρου και είναι θέμα των διαπραγματεύσεων τις οποίες υποστηρίζουμε». Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής επανήλθε ρωτώντας: «Αρα δεν τη θεωρείτε κατοχή». Και ήταν στο σημείο αυτό που ο κ. Γκόρντον αποκαλύφθηκε: «Υπάρχουν», ισχυρίστηκε, «κάποιοι ειδικοί αλλά και η κυβέρνηση της Κύπρου που τη θεωρούν κατοχή».

Οταν ο κ. Μενέντεζ τον πληροφόρησε πως η δήλωση που του διάβασε έγινε από τον πρόεδρο Ομπάμα, ο κ. Γκόρντον έχασε το χρώμα του για να γίνει στη συνέχεια εριστικός και να μην κρύψει την απαράδεκτη υποστήριξή του στο αντιδημοκρατικό και φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. «Δεν είναι μόνο θέση του (του κ. Ομπάμα), είναι και η δική μου και πολλών άλλων» ότι πρόκειται για κατοχή, υπογράμμισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής πριν αποχωρήσει.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=2786749

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Μπιλίκ μπιλίκ ....

Με τον... αραμπά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009 07:00










Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖοζέ Μπαρόζο, με τον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σε αργούς ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ζήτησε, χθες, από τον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, «περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

Z.M. Μπαρόζο: Προς όφελος Κύπρου, Τουρκίας και Ε.Ε. η επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ε.Ε. κατέστησε σαφές στον πρόεδρο της Τουρκίας, για άλλη μια φορά, ότι ο δρόμος για την τουρκική ένταξη περνάει από την Κύπρο.

Ο Γκιουλ πήγε στις Βρυξέλλες για να ζητήσει επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ουσιαστικά «παγώσει» -και όχι αποκλειστικά για λόγους που έχουν να κάνουν με την Τουρκία- εδώ και πολλούς μήνες. Ο πρόεδρος της Κομισιόντού υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 10 κεφάλαια και εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξουν άλλα δυο επί τσεχικής προεδρίας, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή επιθυμεί να ανοίξει το κεφάλαιο για την ενέργεια, αλλά ότι συναντά δυσκολίες εξαιτίας αντιρρήσεων κρατών - μελών.

Μολονότι ο Μπαρόζο ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει βήματα προόδου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες στα θέματα δημοκρατίας και στην κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ελευθερία του Τύπου.

«Ο πλήρης σεβασμός της ελευθερίας του Τύπου είναι μία σημαντική αξία για εμάς. Είναι σημαντικό να υπάρχει πλήρης σεβασμός αυτού του βασικού και θεμελιώδους δικαιώματος», δήλωσε ο Μπαρόζο και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υπόθεση του μεγαλοεκδότη, Αϊντίν Ντογάν.

Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι σήμερα υπάρχει μια καλή ευκαιρία για την επίλυσή του, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα που «επισκιάζει» τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και ότι είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει συνολική επίλυσή του.

«Θα ήταν μια ιστορική στιγμή» για την Κύπρο, τόνισε ο Μπαρόζο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές θα δείξουν τη βούληση να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί λύση.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/27/1646082.htm

Ναι μεν, αλλά ...

Αν είναι έτσι τα πράγματα, Α/Φ Ναυτ. Συνεργασίας παίρνουμε όποτε μπορούμε, αλλά τους  χαρακτήρες και την παράδοση πρέπει να τη σφυρηλατούμε συνεχώς και αδιαλείπτως.
ΣΓΣ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου

Ακρίτες καλούν αρμόδιους

Αποχή-διαμαρτυρία στο Αγαθονήσι από τις 

Αθήνα

Την αποχή των παιδιών του δημοτικού από τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου αποφάσισαν οι κάτοικοι του Αγαθονησίου, διαμαρτυρόμενοι για το πρόβλημα, που παρατηρείται με τις αφίξεις οικονομικών μεταναστών από την Τουρκία.

«Λόγω της αποχής των μαθητών, δεν θα γίνουν στο νησί εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο» αναφέρει ο κοινοτάρχης, Κ. Κόττορος, σε επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών, τους βουλευτές του νομού, τον νομάρχη Δωδεκανήσου και άλλους φορείς.

Στο πλαίσιο της ίδιας διαμαρτυρίας, οι εθνοφύλακες του νησιού αποφάσισαν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό «να ευαισθητοποιήσουν την πολιτεία για το μέγεθος του προβλήματος».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Θα γίνει τίποτα....

Τετάρτη, 25 Μάρτιος 2009

Ερευνες στην ΥΠΕΕ για τα εικονικά τιμολόγια ( του Κουρή)

Εσωτερικές έρευνες για σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και οι οποίες είχαν κατάληξη που προκαλούν ερωτήματα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας περιμένουν τους φακέλους των 16 περιπτώσεων που έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Πέτρος Τατούλης. Πάντως, για την υπόθεση του προστίμου των 50 εκατ. ευρώ σε τηλεοπτικό σταθμό που δεν εισπράχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των ελεγκτών από τον εισαγγελέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, αλλά έρευνα.

Η Ελεύθερη Τηλεόραση, ιδιοκτήτρια... εταιρεία του Alter, σε χθεσινή ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν καταλογίστηκε πρόσφατα σε βάρος της πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ και πως για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε δήλωση του κ. Κουρή ότι επρόκειτο για εικονικά τιμολόγια. Επίσης, στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η μόνη πράξη επιβολής προστίμου που έχει επιβληθεί είναι η υπ’ αριθμ. 571/23-5-2003 της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, ύψους 6.927.659 ευρώ. Κατά αυτής της πράξης δεν έχει καταθέσει αίτηση επανελέγχου αλλά προσφυγή και έχει ήδη δικαιωθεί με την υπ’ αριθμ. 316/17.11.2003 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, όσον αφορά την εκτέλεση της ως άνω πράξης, ενώ αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης επί της προσφυγής.

Για συνέχεια

http://apneagr.blogspot.com/2009/03/blog-post_2138.html

Διαφθορά και πάσης Ελλάδος

>«Ασύλληπτη η διαφθορά στην Ελλάδα...»
Ο κ. Δημήτριος Ζάχαρης,ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από την Πάτρα,γράφει: 

Οι θρασύτατοι και αδίστακτοι κομματικοί λεγεωνάριοι έχουν υπερβεί κάθε όριο ανοχής των πολιτών που είχαν την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν η Ελλάδα να γίνει ευρωπαϊκή χώρα, δηλαδή χώρα με θεσμούς οι οποίοι θα εγγυώνται βασικά ατομικά δικαιώματα, όπως είναι η ισονομία, η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία. Η κρίση της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι πρωταρχικώς οικονομική αλλά κυρίως ηθική. Ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους όταν ομιλούν για αξιοκρατία, ενώ οι κομματικοί τους μηχανισμοί καταλαμβάνουν όλους τους δημόσιους θεσμούς. Είναι ασύλληπτος ο βαθμός διαφθοράς της ελληνικής κοινωνίας. Ποιος συνεπής πολίτης μπορεί να εμπιστευθεί σήμερα τους ελληνικούς θεσμούς και κυρίως την πολιτική και τους πολιτικούς; Μιλούν όλοι τους για οικονομική κρίση αλλά οι ίδιοι απολαμβάνουν παχυλούς για την «Ψωροκώσταινα» μισθούς, πέρα από τα δωρεάν αυτοκίνητα, τους αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους στα γραφεία τους σε Αθήνα και περιφέρεια, τις τηλεφωνικές ατέλειες, τις αστυνομικές συνοδείες και δεν ξέρω ακόμη τι άλλο. Λίγες εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Δυστυχώς για την Ελλάδα. Είναι τυχαίο που ένα μέρος της κοινωνίας θεωρεί ότι τελικά οι Παλαιοκώστες μπορεί να έχουν και δίκιο; Και γελά ειρωνικά με το δήθεν ηθικό ελληνικό κράτος; Ούτε ο Πλάτων ούτε ο Χέγκελ ούτε ο Μαρξ, οι κατ΄ εξοχήν φιλόσοφοι του απόλυτου κράτους, θα μπορούσαν να φαντασθούν την ηθική κατάρρευση και τη σήψη του φιλοσοφικού τους μορφώματος, δηλαδή της ιδέας του κράτους ως εγγυητή της ανθρώπινης ευτυχίας και της δικαιοσύνης, όπως αυτοί βέβαια αντιλαμβάνονταν τις έννοιες αυτές. Αν λοιπόν θεωρηθεί ότι το απόλυτο κράτος των ανωτέρω φιλοσόφων συντρίβει την προσωπικότητα του ατόμου, τι μπορεί κανείς να σκεφθεί για το κομματικό και διεφθαρμένο ελληνικό κράτος; Αν τη θέση του κυρίαρχου ηγεμόνα ή μονάρχη του κράτους του Πλάτωνα, του Χέγκελ και της κολεκτίβας του Μαρξ λάβει ο ηγεμόνας που λέγεται κόμμα, με την ανωτέρω έννοια, στο οποίο κυριαρχεί η δικτατορία της μετριότητας με τον μανδύα της δημοκρατικότητας, ποια θα είναι η διαφορά για τον πολίτη που έχει ως αίτημα τη σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία; Ποιος μπορεί να ελέγξει τους κομματικούς σατράπες και συνδικαλιστές που λυμαίνονται τη χώρα; Δυστυχώς κανείς. Ο απόλυτος κομματισμός δημιούργησε μια κλειστή κοινωνία προνομιούχων. Μήπως η πτώση των δύο κομμάτων εξουσίας είναι σημάδι προόδου της ανοιχτής κοινωνίας; 

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr 

Το πανελλήνιον παρακολουθεί και περιμένει απαντήσεις

Θα δοθεί απάντηση, αν όχι στον άμεσα ενδιαφερόμενο, τουλάχιστον 
στον ελληνικό λάο ότι δεν υπάρχουν κυκλώματα και καρτέλ;
ΣΓΣ

Συνεχίζεται για 39η ημέρα η απεργία πείνας του μικρομεσαίου επιχειρηματία Θοδωρή Τενέζου, έξω από το κτίριο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην οδό Πατησίων. Ο κ. Τενέζος, ο οποίος διαμαρτύρεται για το καρτέλ του χάλυβα στην Ελλάδα, απέστειλε πριν από τρεις ημέρες ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Η επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Διαβάστε το κείμενο της επιστολής του Θ. Τενέζου: 

Προς Πρωθυπουργό 

κ. Κ. Καραμανλή 

Αριθμ. Πρωτ. Κ2549/20-3-2009 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, 

Ονομάζομαι Θεόδωρος Τενέζος. 

Το επάγγελμα μου είναι μικρομεσαίος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του χάλυβα και συγκεκριμένα στην εμπορία, μεταποίηση και τοποθέτηση σιδήρου μπετόν για οικοδομές 

Αυτοδημιούργητος! 

Στον χώρο του χάλυβα από το 1989,εργαζομενος αρχικά σε μικρές οικοδομές και αργότερα σε μεγάλα τεχνικά έργα ανά την Ελλάδα, συνεργαζόμενος με πολλές τεχνικές εταιρίες. 

Το 2004 εξαγόρασα μια εταιρία εμπορίας σιδήρου (στον Ρέντη, στην βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα)που εμπορεύονταν αποκλείστηκα σίδηρο της χαλυβουργίας SIDENOR, με κύκλο εργασίας 250 τόνους τον μήνα. 

Μέσα σε 18 μήνες με πολύ κόπο και δουλειά ο κύκλος εργασίας έφτασε τους 1100 τόνους , δηλαδή ανάπτυξη 11% μηνιαίως. 

Η επιχείρηση απασχολούσε 220-250 άτομα προσωπικό. 

Το 2006 αισθανόμενος περιορισμό στην άνοδο της επιχείρησης μου από τις χαλυβουργίες και τους χονδρεμπόρους τους ,αποφάσισα να φέρω σίδερο από το το εξωτερικό (από χώρες της Ε.Ε.).Για αυτή μου την κίνηση ,που ήταν ενάντια στα συμφέροντα των χονδρεμπόρων και των χαλυβουργιών( διότι η τιμή του εισαγόμενου έπεφτε 80- 100 ευρώ /τόνο , πιο φθηνό ),το καρτέλ του χάλυβα με προειδοποίησε μέσω επωνύμου μεγάλου χονδρεμπόρου να μην προβώ στην εισαγωγή. 

Δεν συμμορφώθηκα στην εντολή τους και σε 2 μήνες με συλλογικό εμπάργκο μου κλείσανε την επιχείρηση, καταστρέφοντας εμένα, τον συνεταίρο μου και τους εργαζομένους μας. 

Προσέφυγα στο νομοθετημένο όργανο του κράτους την Επιτροπή Ανταγωνισμού με καταγγελία από το 2006,για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ,οικονομικής εξάρτησης και οριζόντιων συμπράξεων, δηλαδή καρτέλ. 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αντί να προφυλάξει τον καταγγέλλοντα, ως όφειλε, με σωρεία από παρανομίες και παραλείψεις πρόσφερε απλοχέρη και πλήρη κάλυψη στους καταγγελμένους ,δηλαδή τις 3 χαλυβουργίες και τους χονδρεμπόρους τους , παρά την επιβεβαίωση της καταγγελίας μας από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) τον Ιούνιο του 2008. 

Απελπισμένος κατέφυγα στους αρμοδίους υπουργούς κ. Φώλια και κ. Χατζηδάκη καθώς και στον υφυπουργό κ. Βλάχο, ζητώντας τα αυτονόητα, δηλαδή να λειτουργήσει η Ε.Α. σύμφωνα με τους νόμους του Ελληνικού κράτους και της Ε.Ε. 

Η απάντηση που έλαβα ήταν σιωπηρά αρνητική και ο κύριος Βλάχος μου δήλωσε ?Εγώ αυτόν τον ογκόλιθο που λέγεται ΣΙΔΕΝΟΡ δεν μπορώ να τον μετακινήσω?!! 

Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω δυστυχώς ότι τα μεγάλα συμφέροντα εξουσιάζουν τις δομές και τους μηχανισμούς δικαιοσύνης του Ελληνικού κράτους ,καθώς και ότι έχουν επιβληθεί πλήρως στον πολιτικό κόσμο διαβρώνοντας τους θεσμούς και την έννοια της Δημοκρατίας. 

Η αγανάκτηση και η απελπισία ως άνθρωπο και Έλληνα πολίτη με οδήγησε στην έσχατη μορφή διαμαρτυρίας μέχρι τέλους ,την Πολιτική Απεργία Πείνας. 

Για 36η ημέρα βρίσκομαι έξω από τα γραφεία της Ε.Α.,Πατησιων 70 και Κοτσικα, καταγγέλλοντας την δομή του πολιτικό-οικονομικού συστήματος που μας έχει οδηγήσει ως πολίτες και ως χώρα στην απόγνωση, την φτώχια και τελικά την καταστροφή! 
Κύριε Πρωθυπουργέ 

Νιώθοντας στο πετσί μου για 36 ημέρες την απάθεια και την αδιαφορία, ακόμα και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, για την ζωή μου από τον πολιτικό κόσμο, σας ζητώ: 

Αν πραγματικά είστε γνήσιος πολιτικός άνδρας και αγαπάτε τον Ελληνικό λαό, καλέστε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο και 

-ζητήστε συγνώμη από τους Έλληνες πολίτες για την εξαθλίωση που έφτασε το Ελληνικό κράτος. 

-αποτινάξετε τον ζυγό των μεγάλων συμφερόντων που σας κρατά δέσμιους 

-και καλέστε ελεύθεροι πλέον τον Ελληνικό λαό να στηρίξει ένα καινούργιο ξεκίνημα, με την συμμετοχή αντιπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, του πολιτικού κόσμου στο κοινοβούλιο , σε Πανεθνική συνδιάσκεψη με σκοπό να χτίσουμε όλοι μαζί ένα κράτος δικαίου και Ισονομίας χωρίς ταξικές και οικονομικές διαφορές. 

Για να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη, οικονομική και πολιτική, κρίση από κοινού. Για το καλύτερο ΑΥΡΙΟ όλων μας! 
Με πραγματική Αγάπη, Αθήνα 20-3-2009 

Ο απεργός πείνας για 36η ημέρα 

Θεόδωρος Τενέζος

Ωσπότε τα οποιουδήποτε χρώματος παιδιά θα μας καπελώνουν;

Οι μισθωτοί... και οι ημέτεροι

Την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει κεφαλικό φόρο και πάγωμα μισθών, χαρίζει μέσω ρυθμίσεων εκατομμύρια σε γαλάζιους επιχειρηματίες«E» 21/3
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

«Κόλπο γκρόσο» έστησαν «γαλάζια» στελέχη στο υπουργείο Οικονομικών, που μεθόδευσαν και διεκπεραίωσαν, με εντελώς παράνομο τρόπο, την απαλλαγή ημετέρων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου από τα χρέη τους!

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Στον «γαλάζιο κόσμο» πρόστιμα του 1 εκατομμυρίου γίνονται 2.000, την ώρα που μισθωτοί με 1.800 χαρακτηρίζονται «έχοντες» που πρέπει να βοηθήσουν.
Στον «γαλάζιο κόσμο» πρόστιμα του 1 εκατομμυρίου γίνονται 2.000, την ώρα που μισθωτοί με 1.800 χαρακτηρίζονται «έχοντες» που πρέπει να βοηθήσουν.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει πάρει σκληρά μέτρα καθήλωσης και μείωσης εισοδημάτων, εισπράττει κεφαλικούς φόρους και εναγωνίως αναζητά από οποιαδήποτε «πηγή» χρήματα, χαρίζει εκατομμύρια ευρώ σε «γαλάζιους» επιχειρηματίες, σβήνοντας κρυφά τα χρέη τους προς το Δημόσιο.

Με το τέχνασμα των διατεταγμένων επανελέγχων μείωσαν σε ορισμένες περιπτώσεις οφειλές εκατομμυρίων σε «συμβολικά» ποσά έως 2.000 ευρώ, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις διέγραψαν εντελώς την οφειλή!

Το νέο μεγάλο σκάνδαλο, που αφορά 12 συγκεκριμένους επιχειρηματίες (χωρίς κανείς να αποκλείει ότι είναι πολύ περισσότεροι), φέρνει στην επιφάνεια ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας την κατάθεση συγκεκριμένων εγγράφων που αναφέρονται με τους αριθμούς πρωτοκόλλου των εντολών και των αντίστοιχων αριθμών πορισμάτων.

Στην υπόθεση εμπλέκονται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο γενικός επιθεωρητής, συγκεκριμένοι ελεγκτές επιθεωρητές, αλλά και ισάριθμοι με τις υποθέσεις προϊστάμενοι Εφοριών!

Στις 12 αυτές περιπτώσεις υπήρχαν μεγάλες οφειλές, κυρίως από πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις. Ενώ στη συνέχεια οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έκαναν προσφυγές στα δικαστήρια και εκκρεμούσε η εκδίκασή τους, η ηγεσία του υπουργείου, μέσω της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, έδωσε εντολές σε συγκεκριμένους ελεγκτές επανελέγχου των φορολογικών υποθέσεων στο σύνολό τους προτού βγουν οι δικαστικές αποφάσεις!

Τέτοια διαδικασία ούτε προβλέπεται, αλλά και ούτε εφαρμόστηκε ποτέ στο παρελθόν, όσο εκκρεμούσε η υπόθεση στα δικαστήρια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν οι ελεγκτές ολοκλήρωσαν την παράνομη διαδικασία του επανελέγχου των υποθέσεων αυτών και κυρίως των πράξεων που χάριζαν τα χρέη, δόθηκαν εντολές στους εφόρους για την τελική πράξη διαγραφής οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους εφόρους εξέφρασαν αντιρρήσεις και επεσήμαναν ότι είναι παράνομη η διαγραφή των οφειλών, πιέστηκαν όμως με φορτικότητα να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις...

Το ντοκουμέντο
Χρέος 840.000 ευρώ έγινε 2.000!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός κατασκευαστή, με δραστηριότητες ανέγερσης οικοδομών, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τη ΝΔ.

Την 1η Φεβρουαρίου 2005 ο τότε υφυπουργός Αδάμ Ρεγκούζας εκδίδει απόφαση και καταργεί την προγενέστερη απόφαση 15-10-2004, με την οποία είχε συγκροτηθεί ειδικό συνεργείο, για να κάνει τακτικό και οριστικό έλεγχο και επανέλεγχο στον συγκεκριμένο τεχνικό, αλλά και σε δύο συγγενείς του και ακόμα έναν φορολογούμενο. Το μέγεθος της επιχειρηματικής δραστηριότητας του συγκεκριμένου κατασκευαστή προκύπτει από το γεγονός ότι για 6 χρόνια (1997-2002) είχε κάνει πωλήσεις ύψους 70,6 δισ. δρχ.

Αφού καταργείται αναδρομικά από τον κ. Ρεγκούζα η απόφαση συγκρότησης επιτροπής ελέγχου, προφανώς δεν έχουν και καμία ισχύ οι πράξεις των ελέγχων που έγιναν από τη συγκεκριμένη Επιτροπή και το βαρύ πρόστιμο, που στη «διαδρομή» ξεπερνούσε το εκατομμύριο.

Στις 23 Φεβρουαρίου η οικονομική επιθεωρήτρια Λαμπρινή Τσίρτη κάνει σαφές ότι υπάρχουν οφειλές και προειδοποιεί ότι μπορεί να παραγραφούν ανέλεγκτες δηλώσεις. Στις 7-10-2005 η ΙΗ ΔΟΥ με το 12360 έγγραφό της αναφέρει στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων ότι για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο «...προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης».

Το ίδιο έγγραφο αναφέρει: «Επειδή στο αρχικό έγγραφό μας δεν έχετε απαντήσει και επειδή σήμερα είναι η τελευταία ημέρα παραλαβής των σημειωμάτων περαίωσης (...), παρακαλούμε εντός της σήμερον να μας δώσετε τις οδηγίες σας».

Τον Οκτώβριο του 2006 δίνεται εντολή να γίνει επανέλεγχος στον κατασκευαστή, που χρωστάει τις 841.000 συν τις προσαυξήσεις.

Βγαίνει το πόρισμα, όμως δίνεται νέα εντολή ελέγχου.

Η Εφορία Ν. Κόσμου, με ημερομηνία 12-3-2008, σημειώνει ότι για τις χρονιές 2000 έως 2003 το σύνολο οφειλής του Κωνσταντίνου ... είναι 2.000 ευρώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=2738742


Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Οι Έλληνες αγαπούν το περιβάλλον ...

Egypt and Greece to Cast Their Vote for Planet Earth by Switching Off Lights

WASHINGTON--(BUSINESS WIRE)--At 8:30 pm on March 28th in celebration of Earth Hour, lights will go out on some of the greatest monuments of the ancient world—the Acropolis of Athens and the Sphinx and Great Pyramids of Giza, as modern-day Greeks and Egyptians join Earth Hour’s global call for action on climate change.

Approximately 5,000 years after their completion, Egypt’s Great Pyramids will go dark for Earth Hour, a potent symbol of what can be achieved through collective action on March 28th when around 2,400 cities in 82 countries turn off their lights for Earth Hour.

Egypt’s First Lady Suzanne Mubarak, supports Earth Hour’s global call for action on climate change.

“Climate Change is a growing international crisis no country can afford to overlook. Global warming negatively impacts the environment as well as the health and livelihoods of people worldwide. The interconnected challenges of our time demand immediate, cooperative action.” The First Lady said. “United together, we can and will make a difference. I am pleased to offer my support of Earth Hour and am encouraged by the World Wildlife Fund's sustainability initiatives. Earth Hour heightens awareness and brings hope to the preservation of our shared planet’s precious environment today and for generations to come.”

The lights will also go out for Earth Hour on another of the ancient world’s great monuments, the Acropolis in Athens, a poignant icon in the birthplace of modern democracy for the world’s first global vote between Earth and climate change. Completed in 5th century BC, the Acropolis is a UNESCO World Heritage site and is the pre-eminent monument on the European Cultural Heritage list of monuments.

Many companies are participating in Earth Hour as well and sending a powerful message to the world about their support for action on climate change. Members of WWF’s Climate Savers program, which mobilizes companies to reduce CO2 emissions, have pledged their support. The Coca-Cola Company will turn off iconic signs around the world, including famous marquees in New York’s Times Square, near San Francisco’s Bay Bridge, in London’s Piccadilly Circus, Sydney’s King’s Cross and on the Las Vegas strip.

As a result of the CEO’s global call to action, the company, its bottlers and its employees will be participating in Earth Hour in more than 50 countries by darkening facilities and homes. At Tetra Pak, the CEO sent a note to all employees, customers and suppliers urging participation in Earth Hour and the company has committed to turn off non-essential lights and equipment in its offices and factories. And fellow Climate Savers members Hewlett Packard, Johnson & Johnson, and JohnsonDiversey will turn off their lights for Earth Hour. Other participating companies include Marriott Hotels, who are participating at all of their properties around the world, BDO Seidman, CB Richard Ellis, Esurance, Fairmont Hotels, Four Seasons, Ingram Companies, JPMorgan Chase, Mattel, McDonald’s, National Geographic Society, Ritz Carlton, Tishman Speyer and Wells Fargo.

WWF officials stressed the importance of safety during Earth Hour, asking that all lighting related to public safety remain on.

More information about Earth Hour and ways to get involved can be found at www.EarthHourUS.org.

National partners for WWF's Earth Hour 2009 are Esurance, Cox Enterprises, The Coca-Cola Company, Wells Fargo and Hewlett-Packard.

Note to Editors: B-roll and Earth Hour still images can be found at http://www.earthhourus.org/broll.php. In addition, the Earth Hour PR team can help facilitate interviews with major participants, including government officials, well-known personalities, and WWF officials discussing their involvement in the lead up to this historic evening.

About World Wildlife Fund and Earth Hour

Earth Hour (www.EarthHourUS.org) is a global initiative of WWF in which millions of people around the world will cast a vote in favor of action on climate change by turning off their lights for one hour on March 28, 2009 at 8:30 pm local time. By voting with their light switches, Earth Hour participants will send a powerful, visual message to their leaders demanding immediate action on climate change. WWF is the world’s leading conservation organization, working in 100 countries for nearly half a century. With the support of almost 5 million members worldwide, WWF is dedicated to delivering science-based solutions to preserve the diversity and abundance of life on Earth, stop the degradation of the environment and combat climate change. Visit www.worldwildlife.org to learn more.

Ευχαριστώ τη Μ.Γ. για τη συμβολή της.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

OIKONOMIKH ΚΡΙΣΗ

Το πράμα που πρέπει να μας προβληματίσει με την οικονομική κρίση , είναι ότι δεν έχουμε κρίση της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας. Δεν έχουμε μείωση της παραγωγικής ικανότητος .Όσο πετρέλαιο παρήγετο παράγεται και σήμερα. Το ίδιο για τα τρόφιμα, τα ρούχα ,τα μέταλλα, κλπ...κλπ. Το σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω του χρηματοπιστωτικού συστήματος
και όχι λόγω μη ικανοποιητικής παραγωγής.
Χάριν συντομίας θα πρέπει να αναφερθώ εντελώς περιληπτικά και χονδρικά στο ότι
η αγοραστική δύναμις καθενός από μας προέρχεται από τρεις κατηγορίες δραστηριοτήτων.
1 Είμαι παραγωγός και πουλώντας τα προϊόντα μου αποκτώ χρήματα.
2 παρέχω υπηρεσίες έναντι αμοιβής.
3 Έχω κεφάλαια και τα εκμεταλλεύομαι.
Ακόμα θα πρέπει να να δούμε το τι προηγήθηκε τις κρίσεως . Θα πρέπει να θυμηθούμε τις τιμές του πετρελαίου , των μετάλλων , του σιταριού, κλπ., που είχαν σπάσει κάθε ρεκόρ και τότε μιλάγαμε για κερδοσκόπους.
Ακόμα πρέπει να έχουμε υπ΄ όψιν μας ότι το κεφάλαιο αν δεν επενδυθεί το ροκανίζει ο
πληθωρισμός. Και άμα έχω κεφάλαια θα τα επενδύσω πρώτα σε ασφαλείς επενδύσεις. Αν έχω
περισσότερα σε λιγότερο ασφαλείς. Και αν έχω πάρα πολλά (δεν ξέρει τι να κάνει τα λεφτά του)
θα καταφύγω και σε ανασφαλείς.
Ας θυμηθούμε λοιπόν τους της προ της κρίσεως μήνες και έτη. Η τεράστια συγκέντρωση
κεφαλαίων σε λίγα χέρια που έπρεπε να επενδυθούν οδήγησε σε παράλογες και υπερβολικές τιμές,και σε επισφαλή δάνεια. Και όταν αυτά τα θαλασσοδάνεια κατέρρευσαν το οικονομικό τσουνάμι που που ακολούθησε συμπαρέσυρε όλο τον κόσμο που προσέφερε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Κλείσιμο τραπεζών , Ασφάλειες , Αντασφάλειες, Σύμβουλοι κλπ. Κλπ.
Χώρες ολόκληρες που προσέφεραν οικονομικές υπηρεσίες έχουν σοβαρό πρόβλημα.
Άλλες υφίστανται δευτερεύουσες συνέπειες της κρίσεως ,δεδομένου ότι χάθηκε η αγοραστική δύναμις ενός μέρους των καταναλωτών. Πρόβλημα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και γενικότερο πάγωμα της αγοράς.( Όταν ακούς για κρίση μένεις με το παλιό αυτοκίνητο και περιορίζεις γενικά τα έξοδά σου περιμένοντας να περάσει η καταιγίδα .) Εδώ πρέπει να δώσουμε Νόμπελ υπευθυνότητας και βλακείας στους εκφωνητές της τηλεόρασης που έχουν τρομοκρατήσει τον κόσμο και με την ακατάσχετη φλυαρία τους και την ασχετοσύνη τους ενισχύουν τη κρίση και τρομοκρατούν τον κόσμο . (Η οικονομία είναι και θέμα ψυχολογίας ).
Τώρα τα καθ΄ υμάς.
Ελπίζω ότι η κρίση θα μας πάρει ξώφαλτσα. Οι κύριες συνέπειες θα είναι στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Η ναυτιλία έχει πτώση κερδών , αλλά λίγα φτάνουν στην Ελλάδα. Όσον αφορά τον τουρισμό θα πρέπει πρώτα να σας πω τα του κραχ του 1929 . Οι εταιρίες τροφίμων και γυναικείων ειδών ήταν οι μόνες που δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Για τα τρόφιμα είναι προφανές .Το φαΐ είναι το τελευταίο που κόβεις. Τώρα για τα γυναικεία είδη φαίνεται ότι οι κυρίες τα κατέταξαν και αυτά στις ανελαστικές δαπάνες. Ελπίζω λοιπόν ότι τα ίδιο θα γίνει και με τα καλοκαιρινά μπάνια
των Βορειοευρωπαίων . Θα μπουν και αυτά στις ανελαστικές δαπάνες , και η σημερινή υστέρηση των κρατήσεων θα εκλείψει με την άφιξη των διακοπών.
Τελειώνοντας θα κάνω δύο παρατηρήσεις .
1 Η κυβέρνηση αρχικά με την εγγύηση των καταθέσεων απέτρεψε τον πανικό και την επιδρομή στις τράπεζες και ανάληψη των καταθέσεων. Αλλά στη συνέχεια προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κρίση για ελαστικότερη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση , ώστε να καταφύγει σε παροχές ελπίζοντας να ανακάμψει η δημοτικότητα της .

2 Μην περιμένετε ειλικρινή αντιμετώπιση του προβλήματος δεδομένης της παγκόσμιας διαπλοκής Κεφαλαίου – Κυβερνήσεων – ΜΜΕ.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Αμάν και πότε ....


ΝΑΤΟ: Έχουμε ανάγκη τη Ρωσία και η Ρωσία έχει ανάγκη εμάς
 Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, τόνισε ότι είναι σημαντικές οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ.

«Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές για το ΝΑΤΟ, παρά τις διαφορές που υφίστανται», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ.

«Η Ρωσία έχει ανάγκη το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ έχει ανάγκη τη Ρωσία, και παρά τις όποιες διαφορές, είναι σχέσεις πολύ σημαντικές για να τις αψηφίσει κανείς», τόνισε ο κ. Σέφερ σε συνέντευξή του στο ρωσικό ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Αυτό μας οδηγεί σε μια κατάληξη που την ακολουθεί και η Ρωσία και το ΝΑΤΟ - οι απόψεις μας είναι διαφορετικές αλλά τις αποδεχόμαστε», συνέχισε ο κ. Σέφερ.

«Και παρά τις όποιες διαφορές μας εμείς δεν παρουσιάζουμε τη Ρωσία σαν κάτι κακό ή άσχημο», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και συνέχισε:

«Πιστεύω ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει το ίδιο, παρά τις διαφορές μας θα πρέπει να αποφεύγει να χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ ως έναν οργανισμό επεκτατικό και επιθετικό».

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Μαρτίου το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενεργοποιήσει εκ νέου τις σχέσεις του με τη Ρωσία μετά από διακοπή πάνω από έξι μηνών λόγω του ρωσογεωργιανού πολέμου, τον Αύγουστο του 2008.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/03/2009_272117

Και εις ανώτερα ....

Πολύ καλή κίνηση

Σημαντική συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα

By Factorx | March 20, 2009

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, κυρίως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζεται η μονογραφή, χθες, συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο κρατών. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο και έγιναν υπό συνθήκες μυστικότητας. Η υπογραφή της συμφωνίας θεωρείται «ιδιαίτερα σημαντική»  για τα ελληνικά συμφέροντα για τους εξής λόγους:

- Ενσωματώνει τις διατάξεις της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι),  η οποία οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα στα 12 ναυτικά μίλια και ορίζει ότι υφαλοκρηπίδα διαθέτουν και τα νησιά. Τη σύμβαση δεν έχει επικυρώσει η Τουρκία, η οποία αρνείται ότι οι πρόνοιές της έχουν εφαρμογή στο Αιγαίο.

-  Για τις περιοχές (νησιά) όπου η απόσταση μεταξύ των ακτών των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ορίζονται στη βάση της μέσης γραμμής. Αρχή που παγίως υποστηρίζει η Αθήνα έναντι της Άγκυρας. Η τουρκική πλευρά επιμένει πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

- Γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων (η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή είναι έξι ναυτικά μίλια, όπως και στο Αιγαίο). Πρόκειται για ένα δικαίωμα της ελληνικής πλευράς που, αν και στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία η οποία διατηρεί για τον λόγο αυτόν το casus belli.

http://www.antinews.gr/?p=5665