Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ε.Ε.: 17 + 9 οι χώρες υπέρ της νέας συνθήκης

Σε απομόνωση η Βρετανία

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011 14:22
Τελευταία Ενημέρωση : 09/12/2011 20:13
Ετοιμες να συμμετάσχουν μαζί με τους 17 της ευρωζώνης στις διαδικασίες διαμόρφωσης της νέας διακυβερνητικής συνθήκης για μία στενότερη δημοσιονομική ένωση, δηλώνουν εννέα από τις δέκα χώρες-μέλη της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με νέο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μόνη χώρα που δεν συντάσσεται με το σχέδιο δημοσιονομικής ένωσης παραμένει η Βρετανία, η οποία βρίσκεται πλέον ακόμα πιο απομονωμένη στο εσωτερικό της Ε.Ε.
«Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και τη Σουηδίας έδειξαν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους όπου αυτό είναι απαραίτητο», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων.
Προηγήθηκε η κοινή δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης για μία ισχυρότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
«Αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε μαζί τις τρέχουσες δυσκολίες, σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σε έναν σημαντικά ισχυρότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι «17».
Τι προβλέπει το σύμφωνο
Εκ των βασικών στοιχείων του νέου δημοσιονομικού κανόνα στον οποίο συμφώνησαν οι «17», είναι η πρόβλεψη για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, με το διαρθρωτικό έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Ο κανόνας θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των χωρών μελών σε συνταγματικό –ή ανάλογο- επίπεδο, και θα περιλαμβάνει αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση παράβασης. Τις βασικές αρχές θα ορίσει η Κομισιόν ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εποπτεύει την υιοθέτησή τους στο εθνικό δίκαιο. Οι κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν στα ελλείμματα θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο η Κομισιόν να ελέγχει τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών.
ΕSM
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν μεταξύ άλλων και στην επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM). Ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία μόλις τον επικυρώσουν τα κράτη μέλη που θα αντιπροσωπεύουν το 90% των δεσμευθέντων κεφαλαίων και κοινός στόχος, όπως σημειώνεται, είναι να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012. Οι «17» δηλώνουν επίσης έτοιμοι να διασφαλίσουν τη δανειοδοτική δυνατότητα του Μηχανισμού στα 500 δισ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται οι χώρες της ευρωζώνης και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα εξετάσουν –και θα επιβεβαιώσουν μέσα σε δέκα μέρες- την πρόβλεψη για επιπρόσθετους πόρους προς το ΔΝΤ ύψους 200 δισ. ευρώ με τη μορφή διμερών δανείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια πόρων του Ταμείου για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Προκειμένου τέλος να διασφαλιστεί ότι το ΕSM θα είναι σε θέση να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις σε κάθε πιθανή περίπτωση, οι κανόνες ψηφοφορίας στο Μηχανισμό θα αλλάξουν για να συμπεριλάβουν μία διαδικασία εκτάκτου ανάγκης. Ο κανόνας της ομοφωνίας θα αντικατασταθεί με την ενισχυμένη πλειοψηφία του 85% σε περίπτωση που η Κομισιόν και η ΕΚΤ κρίνουν ότι απαιτείται επείγουσα απόφαση για παροχή οικονομικής βοήθειας και ότι απειλείται η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία διατηρούν το δικαίωμα βέτο, καθώς η συμμετοχή τους στον ESM ξεπερνά το 15%.
Η ΕΚΤ τη διαχείριση
Tη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «Η ΕΚΤ θα διαχειρίζεται το ΕFSF και τον ΕSM», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πρότασης του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Υπήρξε μια πρόταση του κ. Ντράγκι να θέσουμε την ΕΚΤ στην υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Ταμείου και σκεφθήκαμε ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα (...) Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο Ταμείο», εκτίμησε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Ιδιώτες πιστωτές
Το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις αποκλείεται, καθώς ήδη η περίπτωση της Ελλάδας προκάλεσε τεράστια ανασφάλεια στις αγορές και στους επενδυτές. Σε περιπτώσεις χρεοκοπίας θα ισχύουν μελλοντικά οι κανόνες του ΔΝΤ.
Ευρωομόλογο
Τέλος, δεν υπήρξε απόφαση για το θέμα του ευρωομολόγου δεδομένης της απόλυτης αντίθεσης του Βερολίνου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Καταλήγοντας, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης καλωσορίζουν τα μέτρα που έλαβε η Ιταλία και «τη δέσμευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με τη στήριξη όλων των κομμάτων, για πλήρη εφαρμογή του προγράμματός της», καθώς επίσης, τη σημαντική πρόοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στην εφαρμογή των προγραμμάτων τους.
Ικανοποιημένη η Μέρκελ
Σε δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για μια συνεργασία η οποία «απέφερε καρπούς» για τη διάσωση του ευρώ.
«Σίγουρα μερικές φορές υπάρχουν παράπονα» αναγνώρισε σε σχέση με την κριτική στην Ευρώπη κατά της προσέγγισης του γαλλογερμανικού άξονα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2105102

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΛΜΕΡ - YouTube

ΚΟΛΜΕΡ - YouTube

Xωρίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα δύο και επίσημα

09-12-2011 08:14:33
   


Bρετανία και Ουγγαρία κράτησαν ψηλά την σημαία του "ευρωσκεπτικισμού" και των εθνικων συμφερόντων τους, ενώ και η Σουηδία με την Τσεχία δήλωσαν ότι θα πρέπει η συμφωνία να εγκριθεί αποό τα κοινοβούλια των χωρών τους, οπότε είναι βέβαιο ότι το γαλλογερμναικό σύμφωνο δεν θα περάσει από τους 27, αλλά θα γίνει προσάθεια να περάσει από τους 17 της ευρωζώνης.

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου. Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει: «Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση.»

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε «συμφωνία 17 χωρών» της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου την Παρασκευή τα ξημερώματα κ. Νικολά Σαρκοζί υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο 23 χωρών για την ενίσχυση του ευρώ κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι. Οι δύο χώρες που μένουν εκτός της συμφωνίας είναι η Αγγλία και η Ουγγαρία ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από έγκριση των κοινοβουλίων.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμη ότι η ευρωζώνη έθεσε προθεσμία έως τον ερχόμενο Μάρτιο για την έγκριση μιας διακυβερνητικής συμφωνίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στις συνομιλίες συμμετέχουν πλέον οι 17 χώρες της ευρωζώνης χωρίς αυτό να σημαίνει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσε το Λονδίνο για την αλλαγή της Συνθήκης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=29202&Itemid=172

Το πρώτο βίντεο από το αμερικανικό stealth UAV έδειξαν τα ιρανικά ΜΜΕ

Το καταρριφθέν κατά τους Ιρανούς stealth UAV RQ-170 Sentinel έδειξε ο ιρανικός τηλεοπτικός σταθμός PressTV. Στις σκηνές της μετάδοσης του ρεπορτάζ το αμερικανικό UAV εμφανίστηκε σε σχεδόν άψογη κατάσταση, γεγονός που καταδεικνύει΄ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος προσγειώθηκε ουσιαστικά κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες!

Το αμερικανικό UAV πέταγε πάνω από την ιρανική πόλη Kashmar στα ανατολικά της χώρας, 225 χλμ από τα σύνορα του Ιράν με το Αφγανιστάν. Δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος για τον οποίο το αμερικανική UAV RQ-170 πέταγε πάνω από την ιρανική πόλη, καθότι η περιοχή είναι αγροτική χωρίς στρατιωτικό ενδιαφέρον.

Το Ιράν ανακοίνωσε για πρώτη φορά την κατάρριψη του αμερικανικού UAV την περασμένη Κυριακή αλλά
δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πότε συνέβη το περιστατικό.

Από την πλευρά τους Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι το RQ-170 επιχειρούσε πάνω από το Ιράν για αρκετά χρόνια. Πάντως εκτός από το περιστατικό αυτό το Ιράν έχει καταρρίψει στο παρελθόν δύο ακόμα αμερικανικά UAV που πέταγαν στον εναέριο του χώρο. Η κυβέρνηση του Ιράν ενημέρωσε την πρέσβη της Ελβετίας που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στο Ιράν για το περιστατικό

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2011/12/stealth-uav.html?spref=tw

Συλλήψεις για χρηματικές απάτες μέσω διαδικτύου

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011 17:48
Εξαρθρώθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οργανωμένο διεθνές κύκλωμα, το οποίο εξαπατούσε χρήστες του διαδικτύου, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Συνελήφθησαν πέντε αλλοδαποί και αναζητούνται ακόμη τρεις.
Το κύκλωμα έστελνε, ηλεκτρονικά μηνύματα (e - mails) σε χρήστες του διαδικτύου, για την εκταμίευση υπέρογκων χρηματικών ποσών από «δήθεν» κληρονομιές ή κέρδη από συμμετοχή σε διεθνή τυχερά παιχνίδια.
Πρόσφατα, 58χρονος Ελληνας κατήγγειλε ότι τον Μάρτιο του 2010 έλαβε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από άτομο το οποίο ισχυριζόταν ότι ο πατέρας του, στην Ακτή Ελεφαντοστού της Αφρικής, τον είχε ορίσει ως μοναδικό κληρονόμο χρηματικού ποσού 11.500.000 δολαρίων, υπό τον όρο να τα επενδύσει εκτός της επικράτειας της Αφρικής.
Με βάση τους ισχυρισμούς αυτούς, ο αποστολέας του μηνύματος ζητούσε τη βοήθεια του καταγγέλλοντα, προκειμένου να μεταφερθούν τα χρήματα της κληρονομιάς σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να τα εκταμιεύσει, υποσχόμενος ως αμοιβή ανάλογο χρηματικό ποσό.
Μετά από αλλεπάλληλες ανταλλαγές μηνυμάτων και τηλεφωνικών επικοινωνιών, οι δράστες προκειμένου να πείσουν τον καταγγέλλοντα, του απέστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «δήθεν» τίτλους τραπεζικών ιδρυμάτων της Αφρικής, στους οποίους αναγράφονταν το όνομα του, ως δικαιούχο του χρηματικού ποσού της κληρονομιάς.
Με τη μέθοδο αυτή και προκειμένου να «ολοκληρωθεί» η διαδικασία μεταφοράς των χρημάτων, κατάφεραν να του αποσπάσουν διαδοχικά, με διάφορες προφάσεις, το χρηματικό ποσό των 203.960 ευρώ.
Τα χρήματα παρέδιδε ο καταγγέλλων σε κατάστημα ταχυμεταφοράς χρημάτων στην Αθήνα, ιδιοκτησίας ενός εκ των μελών του κυκλώματος, με προορισμό την Ακτή Ελεφαντοστού.
Χθες το απόγευμα, μετά από επικοινωνία του καταγγέλλοντα με τους δράστες, κανονίστηκε συνάντηση μαζί τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να τους παραδώσει 9.800 ευρώ, ως «δήθεν» επιπλέον έξοδα μεταφοράς του χρηματικού ποσού της κληρονομιάς.
Στην προκαθορισμένη συνάντηση προσήλθαν δύο αλλοδαποί (49χρονος Νιγηριανός και 37χρονος υπήκοος Καμερούν), οι οποίοι αφού έλαβαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, συνελήφθησαν από κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ακολούθησε έρευνα στο κατάστημα ταχυμεταφοράς χρημάτων ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, στο οποίο συνελήφθησαν άλλα τρία μέλη της εγκληματικής ομάδας (υπήκοοι Ερυθραίας ηλικίας 27, 31 και 22 ετών), οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι λειτουργίας του καταστήματος.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, με τις κατά περίπτωση κατηγορίες, της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας, της κλοπής και παραβάσεων της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, ενώ αναζητούνται άλλα τρία μέλη του κυκλώματος.
Εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών, μέσω διαδικτύου, ενώ εκτιμάται ότι από την παράνομη δραστηριότητα τους είχαν αποκομίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώθηκε η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Η μέθοδος αυτής της διαδικτυακής απάτης, γνωστή και ως «Νιγηριανές Επιστολές», αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, με μεγάλο αριθμό θυμάτων στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.

 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2104570

Σε αναζήτηση απάντησης στην κρίση χρέους εν μέσω διαφωνιών

Υποβάθμισε τις προοπτικές για μαζικές αγορές ομολόγων η ΕΚΤ

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011 22:17
Τελευταία Ενημέρωση : 08/12/2011 23:56
Στο επίκεντρο της Συνόδου είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο τρόπος αναθεώρησης της Συνθήκης και η εξεύρεση των αμυντικών «εργαλείων» της Ευρωζώνης έναντι των αγορών.
Συνολική απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης αναζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εν μέσω έντονων διαφωνιών και ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιόρισε τις ελπίδες ότι θα αυξήσει θεαματικά τις αγορές κρατικών ομολόγων ή ότι θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να δανείσει κεφάλαια στο ΔΝΤ έτσι ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση. Στο επίκεντρο της Συνόδου είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο τρόπος αναθεώρησης της Συνθήκης και η εξεύρεση των αμυντικών «εργαλείων» της Ευρωζώνης έναντι των αγορών.
Κατ' αρχήν όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει η δημοσιονομική ενοποίηση, να γίνουν αυστηρότεροι οι κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δηλαδή να επιβάλλονται ταχύτερα οι κυρώσεις στις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το χρέος και το έλλειμμα, καθώς και να προβλέπεται με εθνική νομοθεσία η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Όμως, ο γαλλογερμανικός άξονας επιμένει σε ευρεία αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, με αρκετές χώρες να είναι επιφυλακτικές ως προς το εύρος των αλλαγών.
Σε ό,τι αφορά τις επισημάνσεις του προέδρου της ΕΚΤ, την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι μπορεί να ακολουθήσουν νέες κινήσεις από την ΕΚΤ εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφωνήσουν σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς ελέγχους, κάτι που είχε εκληφθεί σαν ένδειξη ότι η τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης. Εξεπλάγην από την ερμηνεία των δηλώσεών μου, ανέφερε την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση για μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 1%.
Τις προηγούμενες μέρες μια άλλη ιδέα που είχε προταθεί ήταν να δανείσουν οι κεντρικές τράπεζες κεφάλαια στο ΔΝΤ έτσι ώστε να αναλάβει έναν πιο σημαντικό ρόλο. «Είναι περίπλοκο νομικά. Το πνεύμα της Συνθήκης είναι τέτοιο που δεν μπορεί κάποιος να διοχετεύσει χρήματα με τέτοιο τρόπο που να παρακάμπτει τους όρους της» σημείωσε ο Ντράγκι. «Εάν το ΔΝΤ χρησιμοποιούσε αυτά τα χρήματα αποκλειστικά για να αγοράσει ομόλογα στην ευρωζώνη, πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαδίζει με την Συνθήκη» πρόσθεσε.
Ο νέος διοικητής της ΕΚΤ ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της τράπεζας, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί έως 0,4% το 2012, ή θα αναπτυχθεί κατά 1%, οδηγώντας πτωτικά τις ευρωπαϊκές αγορές: Στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε με πτώση 1,14% στις 5.483,77 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο Dax με απώλειες 2,01% στις 5.874,44 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 [.FCHI] Σχετικά άρθρα υποχώρησε κατά 2,53% στις 3.095,49 μονάδες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 
 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2104707

ΟΟΣΑ: Ασκήσεις επί χάρτου οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις

Κόλαφο για την ικανότητα του ελληνικού κράτους να προωθήσει και να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις αποτελεί η έκθεση του ΟΟΣΑ για την κεντρική διοίκηση στην Ελλάδα. «Μέχρι στιγμής ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός δεν έχει ούτε την ικανότητα, ούτε τη δυνατότητα για μεγάλες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt η Κάρολάιν Βάρλεϊ, εκ των συντακτών της έκθεσης.

Στην έκθεση, έκτασης 127 σελίδων, γίνεται λόγος για έλλειψη συνεκτικής στρατηγικής, ελλιπή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, αδυναμία συντονισμού και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί. Από την έρευνα που διεξήχθη στα υπουργεία διαπιστώθηκε έλλειμμα υποδομών και επικοινωνίας, καθώς και κακοφωνία εξαιτίας του πλήθους των διευθύνσεων, ακόμη και της διασποράς των υπηρεσιών ενός υπουργείου σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Στις περιπτώσεις που επιτυγχάνεται ο συντονισμός, αυτό οφείλεται σε προσωπικές πρωτοβουλίες και όχι στις δομές που υπάρχουν, αναφέρεται στην έκθεση.

Εξαιρετικά πτωχές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας και στη συλλογή στοιχείων και στη διατήρηση αρχείων, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία και στην πολυνομία (μέσα στην τελευταία 15ετία  εκδόθηκαν περίπου 17.000 νόμοι, προεδρικά και υπουργικά διατάγματα).

Οι δομικές αδυναμίες αποδίδονται εν πολλοίς και στο πελατειακό καθεστώς που επικράτησε στο Δημόσιο με ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Ο ΟΟΣΑ επιρρίπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις της εποχής των "παχιών αγελάδων" επειδή δεν φρόντισαν να θωρακίσουν την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ανισόρροπο αναπτυξιακό μοντέλο.

Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ προτείνουν ένα μεταρρυθμιστικό "μπιγκ μπανγκ", δηλαδή τη σαρωτική αναδιάρθρωση των λειτουργιών του κράτους. Ωστόσο, η Βάρλεϊ προειδοποιεί: "Η Ελλάδα έχει πια ένα μικρό χρονικό παράθυρο για αλλαγές, το οποίο συνεχώς μικραίνει".

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=330651

Ζητούν εξηγήσεις από την ΤτΕ Έντονες αντιδράσεις από έξι ασφαλιστικά ταμεία για την τοποθέτηση των διαθεσίμων τους σε ελληνικά ομόλογα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2011

Έξι ασφαλιστικά ταμεία έχουν αποστείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος επιστολές με τις οποίες ζητούν εξηγήσεις για τη διαχείριση των χρημάτων τους και την τοποθέτηση τους σε ομόλογα του Δημοσίου, χωρίς την έγκρισή τους.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας εγγράφως στη Βουλή σε ερώτηση που υπέβαλαν βουλευτές του ΛΑΟΣ, επιβεβαιώνει ότι έχουν αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας το ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΤΕΑΙΤ, το ΕΤΑΤ, το ΕΤΕΑΜ και ο ΕΔΟΕΑΠ.

Στην ερώτηση που υπογράφεται από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη και Άδωνη Γεωργιάδη (σ.σ.: η ερώτηση είχε κατατεθεί λίγες ημέρες πριν την είσοδό του στην κυβέρνηση Παπαδήμου), σημειώνεται ότι οι φορείς αυτοί που έδωσαν στην ΤτΕ να διαχειριστεί χρήματα από εισφορές εργαζομένων - εργοδοτών, δεν επιχορηγούνται αναγκαστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Ο υπουργός Εργασίας κλήθηκε επίσης να απαντήσει πόσα χρήματα του Κοινού Κεφαλαίου Ταμείων, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος επενδύθηκαν σε κρατικά ομόλογα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Προς απάντηση της ερώτησης, ο κ. Κουτρουμάνης ενημερώνει ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος διαχειρίζεται τα κατατεθειμένα σε αυτήν διαθέσιμα κεφάλαια των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων στο πλαίσιο των διατάξεων της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997. Τα διαθέσιμα αυτά συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και ασφαλιστικών φορέων, η δε Τράπεζα της Ελλάδος επενδύει υποχρεωτικά αυτά τα κεφάλαια σε κινητές αξίες του ελληνικού δημοσίου, όπως ομόλογα και έντοκα γραμμάτια».

Προσθέτει δε ο κ. Κουτρουμάνης, ότι «τα κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος διαθέσιμα κεφάλαια των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας της γενικής γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανέρχονταν την 30.09.2011 στο ποσό των 15,87 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Στο ερώτημα των δύο βουλευτών με ποιους όρους θα γίνει «κούρεμα» κατά 50% στα κρατικά ομόλογα των ταμείων και «αν ισχύει η πρόβλεψη του προέδρου του ΟΔΔΗΧ ότι θα λάβουν για κάθε 100 ευρώ (ονομαστική αξία ομολόγου που "κουρεύεται") 35 ευρώ σε νέα ομόλογα και 15 ευρώ σε ρευστό", ο υπουργός απαντά:

«Σχετικά με τις αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, βάσει των εγκυκλίων που ισχύουν για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, η περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης υπολογίζεται κατά την ημερομηνία της αποτίμησης. Επομένως, η αξία των ομολόγων, ως τμήμα της περιουσίας των φορέων, αποτυπώνεται βάσει της αξίας τους, κατά την ημερομηνία αποτίμησης.»

» Σε περίπτωση ανταλλαγής ομολόγων τα οποία κατέχει φορέας κοινωνικής ασφάλισης, τα νέα ομόλογα θα έχουν διαφορετική αξία η οποία θα συμπεριληφθεί στην περιουσία του Ταμείου και θα αποτυπωθεί στο αναλογιστικό ισοζύγιο του υπό μελέτη Ταμείου.»

Ο κ. Κουτρουμάνης προσθέτει ωστόσο ότι «οι λεπτομέρειες της διαδικασίας περιορισμού του ελληνικού χρέους και του τρόπου υλοποίησης της στα ασφαλιστικά ταμεία, θα προσδιοριστούν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος».

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4678589

Χρειάζονται νέα κεφάλαια άνω των 100 δισ. ευρώ Τις εκτιμήσεις για τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών ανακοινώνει η EBA

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2011

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα δώσει την Πέμπτη στη δημοσιότητα, τη νέα εκτίμησή της για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η EBA διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ότι θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία σήμερα το βράδυ (στις 19:00 ώρα Ελλάδος).

Οι ενδιαφερόμενες τράπεζες θα δημοσιεύσουν στη συνέχεια καθεμία τα αποτελέσματά της.

Στα τέλη Οκτωβρίου οι ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κεφάλαια υπολογίζονταν σε 106 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η EBA είχε διευκρινίσει τότε ότι θα αναθεωρούσε τον αριθμό αυτόν βάσει των τελευταίων δεδομένων που θα είχε στη διάθεσή της για την έκθεση των τραπεζών στο κρατικό χρέος της Ευρωζώνης.
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4678818

ΤΟ ΒΗΜΑ - Νέο δημοσιονομικό «Σύμφωνο» με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς - oικονομία

«Μηδενισμό» ελλειμμάτων και επίσπευση του ESM παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο, μέχρι τα μέσα του 2013
Νέο δημοσιονομικό «Σύμφωνο» με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς

Βρυξέλλες

Σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς προβλέπει το νέο δημοσιονομικό «Σύμφωνο» που βρίσκεται υπό επεξεργασία στη Σύνοδο Κορυφής.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, κάνει λόγο για έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ. Οι κυρώσεις για παραβάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.

Παράλληλα, προβλέπεται επίσπευση της λειτουργίας του ESM τον Ιούλιο του 2012, με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ και δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα. O ESM θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο, μέχρι τα μέσα του 2013. Στο πλαίσιο αυτό, ο ESM θα έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Πηγές του ίδιου πρακτορείου στη γερμανική κυβέρνηση αναφέρουν ωστόσο πως το Βερολίνο αντιτίθεται στις προβλέψεις για τον ESM.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέρει το προσχέδιο, «είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα της ΕΕ και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο». Προς αυτό το σκοπό, συνεχίζει το προσχέδιο, «συμφωνήσαμε σε ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σε σημαντικά σνισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος».

Στο νέο σύμφωνο, συνεχίζει, οι προϋπολογισμοί «θα είναι κατ' αρχήν ισοσκελισμένοι» με όριο ελλείμματος στο 0,5% του ΑΕΠ.

Δάκτυλο ΗΠΑ βλέπει ο Πούτιν

ΡΩΣΙΑ
ΜΟΣΧΑ.--
Εν αναμονή νέων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις σχετικά με τις κατηγορίες για νοθεία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε χτες πως η αστυνομία θα καταστείλει τις «παράνομες» διαδηλώσεις. Τις τελευταίες ημέρες έχουν προσαχθεί περίπου 1.000 άνθρωποι από τις πρόσφατες διαδηλώσεις, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι που κάλυπταν το γεγονός.
Το Σάββατο αναμένεται νέα διαδήλωση, ωστόσο οι δημοτικές αρχές έχουν «εγκρίνει» συγκέντρωση μέχρι 300 ατόμων και προειδοποίησαν πως αν ξεπεραστεί ο αριθμός αυτός θα υπάρξουν κυρώσεις...
«Κανένας δε θέλει εξελίξεις του τύπου αυτών που έγιναν στο Κιργιστάν ή στην Ουκρανία» δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στις διάφορες «πολύχρωμες επαναστάσεις» τη δεκαετία του 2000. Ο ίδιος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «ενθάρρυναν» τις μετεκλογικές διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, ο Πούτιν σημείωσε πως η Χίλαρι Κλίντον «έδωσε το σήμα» σε μερικούς αντιπολιτευόμενους οι οποίοι «με τη στήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησαν τη δράση τους». «Είμαστε η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη», πρόσθεσε «και οι σύμμαχοί μας έχουν ορισμένες ανησυχίες και μας φοβερίζουν ώστε να μην ξεχάσουμε ποιος είναι ο αφέντης αυτού του πλανήτη, ώστε να παραμείνουμε υπάκουοι και να αισθανθούμε πως έχουν τη δύναμη να μας επηρεάσουν μέσα στην ίδια μας τη χώρα».

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6586669&publDate=9/12/2011

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Τιμή και δόξα στον εθνικό ήρωα Νίκο Χουντή, ο οποίος απειλεί να ρίξει το πρώτο ηχηρό σκαμπίλι στη κυβερνητικό έκτρωμα Παπαδήμου, Βενιζέλου, Καρατζαφέρη.


Τιμή και δόξα στον ήρωα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ο οποίος ζήτησε από την ευρωπαική κοινότητα να πάρει μέτρα σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης για το παράνομο χαράτσι της ΔΕΗ.
Δαγκωτό ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έδωσε τη μάχη εκεί που έπρεπε ενάντια στο χυδαίο φασιστικό χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Τιμή και δόξα στον Αλέξη Τσίπρα και στους αγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν ο Χουντής καταφέρει η Κοινότητα να απαγορεύσει τη σύνδεση του χαρατσιού με τον λογαριασμό της ΔΕΗ αυτό θα είναι ένα ηχηρό σκαμπίλι στα μάγουλα του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος επιμένει να συνδέει το φασιστικό χαράτσι, εντελώς παράνομα, με το αγαθό του ρεύματος.
Την ίδια ώρα ο εμπνευστής του χαρατσιού Βενιζέλος, ο οποίος κατάπιε τη σελίδα 124 του προυπολογισμού, παρακολουθεί τον τραπεζίτη Λαυρεντιάδη να παίρνει τη μία αναβολή μετά την άλλη στο ραντεβού του με τον ανακριτή, ενώ οι εξαθλιωμένοι πολίτες καλούνται να πληρώσουν πάνω από 1 δις για να κρατικοποιηθεί η σκανδαλιάρα τράπεζά του.
Είναι αυτό δημοκρατία κε Λουκά Παπαδήμε;
Ναι, θα μου πεις!  Είναι η Δημοκρατία της Goldman Sachs.

http://www.kourdistoportocali.com//default.aspx?pageid=8740

Ντ. Μεντβέντεφ: Η Μόσχα ανησυχεί για την κρίση στην Ευρωζώνη

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία "ανησυχεί πολύ" για την κρίση στην ευρωζώνη.

Ο ίδιος είπε ότι οι διαδηλώσεις για τις εκλογές αποτελούν δικαίωμα των πολιτών σε μια δημοκρατία, θα πρέπει όμως να μην παραβιάζουν το νόμο.

Όπως είπε ο Μεντβέντεφ, θα πρέπει να επιτραπεί στο νέο κοινοβούλιο της χώρας να ξεκινήσει τις εργασίες του όπως είναι προγραμματισμένο.


 http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=4713&title=%25CE%259D%25CF%2584.%2520%25CE%259C%25CE%25B5%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B2%25CE%25AD%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B5%25CF%2586%253A%2520%25CE%2597%2520%25CE%259C%25CF%258C%25CF%2583%25CF%2587%25CE%25B1%2520%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B7%25CF%2583%25CF%2585%25CF%2587%25CE%25B5%25CE%25AF%2520%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B1%2520%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD%2520%25CE%25BA%25CF%2581%25CE%25AF%25CF%2583%25CE%25B7%2520%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD%2520%25CE%2595%25CF%2585%25CF%2581%25CF%2589%25CE%25B6%25CF%258E%25CE%25BD%25CE%25B7

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012


http://www.youtube.com/watch?v=ONY9Hb-KPvE&sns=em 

Top Comments

  • Πουλάτε τη όσο είναι καιρός για χώρα... Σβήστε μισθούς και συντάξεις... Οι νεοέλληνες ακόμη τσακώνονται για το ποιοι είναι πατριώτες ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν!
  • 6:42 μιλάει ο άνθρωπος με στοιχεία και οι καριόλες από πίσω μιλάνε για πούτσες, τσάντες και παπούτσια
see all

All Comments (147)


@abpetrop και στο κάτω κάτω..μικρό παιδί ήταν τότε ο Καμμένος...τώρα είδε το φως το αληθινό..κακό είναι να άλλαξε τώρα στα γεράματα τα μυαλά. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, δε λέει ο σοφός λαός μας;
  • @abpetrop Με τρώει το χέρι να ψηφίσω Αλέκα, Αλέκο ή Αλεκάκια...όχι τίποτα άλλο αλλά για να δώ τί θα κάνουν.. Να σε ρωτήσω όμως το εξής, επειδή βλέπω αριστερίστικη φρασεολογία: Οι αριστεροί έχουν περάσει τα μύρια όσα απο τους φασίστες της δεξιάς και απ' ότι φαίνεται θα γίνουν και κυβέρνηση και θα έρθουν και τα χειρότερα. Αυτά τα σκέφτεστε; Και αν ναι, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΤΣΙ δε μπορείτε να βάλετε στην άκρη τις συνιστώσες βλακείες να ενωθείτε να κάνετε κάτι για τον έρμο αυτό τον τόπο;
  • @abpetrop Κοίτα, μάλλον έχεις δίκιο, δεν ήμουν φανατικός της πολιτικής και πολλά του παρελθόντος του καθένα απο αυτούς δε μπορώ να τα ξέρω...αλλά σε πιστεύω...η αριστερά γιατί τα ξύνει τόσον καιρό και γιατί τόσα χρόνια που τα ξέρανε κάνανε την πάπια? Δεν είμαι πάντως ούτε δεξιός ούτε αριστερός ούτε πατριώτης και παπάρες που υφέρπουν φασισμό ανάμεσά μας με εμφύλιο σπαραγμό ως μακρυπρόθεσμο στόχο. Αλλά την θέλω να είναι καλά η Ελλαδίτσα και να γίνει κάποτε Ελλαδάρα.
  • ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ !!!!
  • 1000kg @@ εχει..αν κανει κομμα μαζι του..
  • Μη σταματάς Πάνο, πες τα όλα, μη σταματάς...., μήπως και συγκινηθεί κάποιος και σε ακούσει απο τους προδότες που είναι εκεί μέσα............
    Λεφτά στην Ελβετία...., εταιρεία του αδελφού του πρωην Πρωθυπουργού......., σχέδιο της Goldman & Sachs για την Ελλάδα....., περικοπή τάχα των συντάξεων......., κατάργηση εθνικής κυριαρχίας.......,
    Πες τα Πάνο....., πες τα, σε ακούμε εμείς όλοι...........
  • ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΜΟΥ!
  • Ομιλία Ηγέτη...
  • ΕΙΣΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 'ΚΑΜΜΕΝΟΣ' ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο …αμισθί Αθεμπίγιο πήρε 180.000 ευρώ για το Ελληνικό

Αθεμπίγιο: ο «αμισθί» φίλος που πήρε... 180.000 ευρώ
Αθεμπίγιο: ο «αμισθί» φίλος που πήρε... 180.000 ευρώ
07.12.2011
Οι περισσότεροι μάθαμε τον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο, πριν από δύο χρόνια, όταν του ανατέθηκε να εκπονήσει το πλάνο αξιοποίησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Ο …αμισθί Αθεμπίγιο πήρε 180.000 ευρώ για το Ελληνικό
Ο Χοσέ Αθεμπίγιο είναι υπεύθυνος για την όψη της Βαρκελώνης των Ολυμπιακών του 1992, η οποία θεωρήθηκε πολύ επιτυχημένη.
Εκτός αυτού, συνδέεται με προσωπική φιλία με τον Γιώργο Παπανδρέου, επί πρωθυπουργίας του οποίου του ανατέθηκε και η εκπόνηση της μελέτης.
Αυτό που δεν γνωρίζαμε ωστόσο, είναι πόσο θα κόστιζε στον έλληνα φορολογούμενο η μεγαλόπνοη μελέτη που μας παρουσίασε τον Ιούνιο του 2011 και για την οποία είχε λεχθεί ότι ο κ. Αθεμπίγιο θα εργαζόταν αμισθί.
Μόλις χθες όμως, πληροφορηθήκαμε ότι το αμισθί αφορούσε μόνο την ιδιότητα του συμβούλου, αφού το κόστος της μελέτης ανήλθε στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 180.000 ευρώ!
Μικρά «εγκλήματα» μεταξύ φίλων…
Πριν δύο χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόταν στην Αθήνα τον πολυβραβευμένο Καταλανό πολεοδόμο Χοσέ Αθεμπίγιο, προκειμένου να μας δώσει τα «φώτα» του για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Ως προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού ο κ. Αθεμπίγιο θα αναλάμβανε σύμβουλός του, αμισθί όπως λέχθηκε τότε, και θα εκπονούσε τη μελέτη για την σωστή εκμετάλλευση του χώρου. Ο Καταλανός πολεοδόμος, διάσημος για τις παρεμβάσεις του στη Βαρκελώνη και το «θαύμα του 1992», θεωρήθηκε ως η ιδανική επιλογή, που θα έδινε ένα «κοσμοπολίτικο αέρα» στο project.
Μόλις χθες και από επίσημα χείλη, μάθαμε ότι τελικά το αμισθί... πήγαινε μόνο στο σύμβουλος, καθώς το περιβόητο master plan του αρχιτέκτονα για το πρώην αεροδρόμιο αποδείχθηκε μια καλοπληρωμένη δουλειά μεταξύ...«φίλων»
Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι το εκπονηθέν σχέδιο δεν είναι σαφές ότι θα υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τα 180.000 που πλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο να είναι... «αέρας».

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΣΘΟ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΟΝΤΙ, ΟΣΟ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ!

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Αφιερωμένο στα εγχώρια καθάρματα που τρωγοπίνουν σε βάρος του λαού:

Στο ιταλικό Κοινοβούλιο θα παρουσιάσει σήμερα τα επώδυνα μέτρα λιτότητας ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Μόντι. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν ικανοποιεί απαιτήσεις των Μέρκελ και Σαρκοζί.

Ο ίδιος ο Μόντι ανακοίνωσε πως ''αυτοβούλως'' αρνείται τους μισθούς του ως πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της χώρας.
ΠΗΓΗ.

Προσέξτε ότι δεν αρνείται έναν, αλλά δύο πλουσιοπάροχους μισθούς!

Τα βλέπουν αυτά οι δικοί μας ελεεινοί χαραμοφάηδες;

Εδώ και μήνες φωνάζουμε πως πρέπει, ως χειρονομία καλής θέλησης, ΝΑ ΑΠΑΡΝΗΘΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ και όχι να τα αυξάνουν προκλητικά!

Βέβαια, θα μας πουν ότι ο Μόντι είναι "λαικιστής" και πως δεν πρόκειται να...σωθεί η Ιταλία από τους μισθούς τους!

Η ΠΡΑΞΗ ΜΕΤΡΑΕΙ, ΚΟΠΡΙΤΕΣ: Και χωρίς να θέλουμε να δικαιολογήσουμε τον συνάδελφο του Παπαδήμου στην Τριμερή, οι μέχρι τώρα κινήσεις του (ολιγομελές Υπουργικό Συμβούλιο, σχετικά ήπια μέτρα) δείχνουν πως φροντίζει τουλάχιστον να μην προκαλεί το κοινό αίσθημα!

Δεν μπορείς να ζητάς θυσίες από τον χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο κι εσύ να τρως με χρυσά κουτάλια!

Αλλά πού να το καταλάβουν αυτό οι εγχώριοι προσκυνημένοι, που κοιτάνε πώς θα πλουτίσουν από τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού! 
 

Nomura: Υποτίμηση 57,6% της δραχμής σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ | οικονομια | ethnos.gr

Nomura: Υποτίμηση 57,6% της δραχμής σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ | οικονομια | ethnos.gr
ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ
Nomura: Υποτίμηση 57,6% της δραχμής σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ

Την ανησυχία του εξέφρασε ο ιαπωνικός οίκος Nomura για το ενδεχόμενο διάσπασης της ζώνης του ευρώ.
Nomura: Υποτίμηση 57,6% της δραχμής σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ

Μάλιστα υπολογίζει πως με δεδομένη τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας σε συνδυασμό με το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει ύστερα από μια ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ, το νέο ελληνικό εθνικό νόμισμα θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 57,6%, σε ορίζοντα πενταετίας, και να διαμορφωθεί σε ισοτιμία 0,57 δολαρίων.

Υπενθυμίζεται πως και η Deutsche Bank, αν και εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, θεωρεί το ενδεχόμενο αυτό ως έναν από τους σημαντικούς κινδύνους για το 2012.

Ο επενδυτικός οίκος Schroders εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, αλλά είναι πιθανότερο να συμβεί σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο οίκος, που έχει μειώσει την έκθεσή του σε μετοχές, ενώ έχει αυξήσει τις θέσεις του σε χρυσό και μετρητά προβαίνει σε ασκήσεις επί χάρτου για το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης, αποτυπώνοντας την ανησυχία τους για το εύρος της ύφεσης στην αναπτυγμένη Δύση και για το ενδεχόμενο αποτυχίας των Ευρωπαίων να απαντήσουν αποτελεσματικά στην κρίση χρέους.

ΑΦΩΝΟ ΤΟ BBC ΑΠΟ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ-GOLDMAN SACHS RULES THE WORLD! - YouTube

ΑΦΩΝΟ ΤΟ BBC ΑΠΟ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ-GOLDMAN SACHS RULES THE WORLD! - YouTube
ΑΦΩΝΟ ΤΟ BBC ΑΠΟ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ-GOLDMAN SACHS RULES THE WORLD!
Loading...
29,807

Uploaded by HellenicGuardline on Dec 4, 2011

http://ellhnikonakron.blogspot.com/
Το BBC μένει άφωνο όταν ο χρηματιστής Alessio Rastani αποκαλύπτει πως μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος η Goldman Sachs ελέγχει ολόκληρο τον κόσμο ενώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν ρόλο τυπικό.

158 likes, 6 dislikes

Top Comments

Ποίος είναι ο μόνος τρόπος να μην σε ελέγχει η goldman SUCKS και οι "αγορές"?

Να μην εξαρτάσαι από αυτούς. Να μην χρειάζεσαι τα δανεικά τους, τα swap τους, τους πρωθυπουργούς τους. Εθνικό νόμισμα, εσωτερικός δανεισμός (ΑΤΟΚΟΣ) και άμεση δημοκρατία τώρα!

asimask 2 days ago 38

Κάποιος να του πει, (όχι πως δεν το ξέρει) ότι μετά την δεκαετία του 30 ήρθε αυτή του 40 και όλοι ξέρουμε τι έγινε τότε.........

knighttemplar78 1 day ago 21

Στον αέρα το “κούρεμα”, στον αέρα και η Ελλάδα

Share

Πως συνδυάζεται η αποχώρηση του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ κ. Batista με τις απειλές για υποβάθμιση από την S&P, το ελληνικό κούρεμα και την προειδοποίηση του Μπαρόζο ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη;
Κι όμως, κοινός παρονομαστής είναι η διάχυτη πλέον αγωνία της αποτυχίας του PSI plus εξαιτίας της απροθυμίας των ιδιωτών επενδυτών να μπουν στο πρόγραμμα.
Τόσο χθες στη συνεδρίαση του ΔΝΤ όσο και στα ευρωπαϊκά φόρα, εκφράζεται πλέον ανοικτά ο φόβος ότι θα αποτύχει το κούρεμα στο ελληνικό χρέος, κάτι που θα σημάνει αυτόματα την οριστική χρεοκοπία της Ελλάδας και μάλιστα εντός του ευρώ. Στο ΔΝΤ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, κι αυτό γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποσοστό συμμετοχής στο PSI. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση κατά 100 δισ ευρώ του ελληνικού χρέους δεν είναι καθόλου διασφαλισμένη, όπως δεν είναι διασφαλισμένη και η επόμενη δόση προς την Ελλάδα.
Βασική αιτία της ρευστότητας που επικρατεί είναι το παζάρι που γίνεται για το επιτόκιο των νέων ομολόγων. Οι τράπεζες ζητούν πάνω από 8%, η Ελλάδα ζητά 4%-4,5%, κι εκεί σκαλώνει η όλη δουλειά.
Την ίδια στιγμή, η αποχώρηση του Βραζιλιάνου από τη συνεδρίαση του ΔΝΤ φέρεται να έγινε ακριβώς γιατί ο ίδιος θεωρεί μη ρεαλιστικό το στόχο για το PSI.
Μάλιστα, η κατάσταση έρχεται να γίνει χειρότερη μετά τις απειλές της S&P για υποβάθμιση τόσο των ευρωπαϊκών οικονομιών όσο και του EFSF. Από τις απειλούμενες με υποβάθμιση χώρες θέλει η Ελλάδα να πάρει τη βοήθεια για να σταθεί στα πόδια, αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.
Οσο το PSI είναι στον αέρα τόσο θα είναι και στον αέρα η ελληνική οικονομία.
Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις Μπαρόζο. Είναι η πρώτη φορά που θεσμικός παράγοντας της Ευρώπης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό δεν πρέπει να μας αφήνει καθόλου αδιάφορους.
«Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε είναι αδιανόητο. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να το εξετάσουμε. Θα ήταν ωστόσο ένα κακό μήνυμα προς τις αγορές αν η ευρωζώνη χάσει ένα από τα μέλη της», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ερωτηθείς αν είναι πιθανή μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα.
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.

10 σχόλια στο Στον αέρα το “κούρεμα”, στον αέρα και η Ελλάδα

  1. Nik the Greek είπε:
    Δεν υπαρχει περιπτωση να μπορεσει η Ελλαδα να πετυχει τον προυπολογισμο που σημερα θα ψηφισουνε Πασοκ-Λαος-και δυστυχως για εμας η ΝΔ.
    Και πραγματικα δεν παραξενευετε κανεις σας για ποιο λογο κοπτονται οι Ευρωπαιοι να υπογραψουνε στην βουλη τα 3 κομματα τον προυπολογισμο?
    Αφου ολοι γνωριζουνε πως δεν υπαρχει περιπτωση να υλοποιηθει αυτο το εκτρωμα προυπολογισμος….Και ο Μπαροζο για πρωτη φορα μιλησε πιο ανοιχτα..Αν η Ελλαδα δεν υλοποιησει τους στοχους,τοτε ΝΑΙ υπαρχει πιθανοτητα να βγει απο την ΕU…..
    Μετα τις χτεσινες δημοσκοπησεις θελω να σας θυμισω οτι….
    Απο την ιδρυση της ΝΔ δεν υπηρχανε ποτε τοσο χαμηλα ποσοστα…οταν μαλιστα απενταντι σου εχεις το Πασοκ το οποιο εχει καταστρεψει την πατριδα εδω και 2 χρονια….Αραγε καλα βαδιζουμε η υπαρχει προβλημα?
    • blue nile είπε:
      Ας όψονται τα κανάλια και οι εφημερίδες της ντροπής. Δυστυχώς επηρεάζουν ακόμα κόσμο. Ευτυχώς λιγότερους.
  2. Orestios είπε:
    Ο Ρομπάις σήμερα πρότεινε την οριστική απόρριψη της συμφωνίας της 26ης Οκτώβρη.
  3. Nikos Draxma είπε:
    Ο καζακης ειπε σημερα στο contra οτι τα τοκοχρεωλυσια για το 2012 φτανουν το αστρονομικο ποσο των 64 δις , οταν τα εσοδα του κρατους στην πιο αισιοδοξη προβλεψη δεν θα περασουν τα 45 δις ( περσυ 49 δις ) – ραγδαια μειωση της καταναλωσης
    Και ολους τους Δ/Υ να αφησουμε απληρωτους για ενα χρονο δεν βγαινουν τα νουμερα
    Επειδη η κοροιδια και η παραμυθα περι ισχυρου ευρω και επιτυχια της συμφωνιας της 26 οκτωβριου εχει τραβηξει παρα πολυ , οι εθνικες κυβερνησεις (εκτος εε) και οι οικοι αξιολογησεις λενε τα αυτονητα
    Κουρεμα χρεους πανω απο 75% και επιστροφη στην δραχμη ,αυτα οσο και να φωναζουν πολλοι δεν θα τα αποφυγουμε στο τελος
    Τελος ο προυπολογισμος σιγουρης χρεωκοπιας και φτωχειας-δανειακη συμβαση δεν θα εφαρμοστει ποτε , φως φαναρι το καταλαβαινουν και οι πετρες πλεον
    • anonymous είπε:
      Μην πιστεύεις τι λέει ο Καζάκης. Είναι αναξιόπιστος. Ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχεις ένα δάνειο χωρίς σταθερές ημερομηνίες εξόφλησης. Έχεις πάρει από την τράπεζα ένα ποσό 20.000 με ετήσιο εισόδημα 15.000. Αυτά τα 20.000 πρέπει να τα επιστρέψεις τώρα. Παλιά πριν την κρίση πόνταρες στην αναχρηματοδότηση. Ότι δηλ. θα δώσεις ότι μπορείς και τα υπόλοιπα θα τα ξαναδανειστείς. Μετά την κρίση δε σου δανείζουν οπότε δε μπορείς να εξοφλήσεις τα 20.000 και να μηδενιστεί το χρέος. Αν όμως το χρέος ήταν σπασμένο σε 5 κομμάτια άνετα θα έδινες 5.000 το χρόνο για να το εξοφλήσεις.
      Αυτή είναι η αναξιοπιστία του Καζάκη. Αποκρύπτει ότι στα επόμενα χρόνια και ειδικά από το 2015 μέχρι το 2020 έχουμε λίγες λήξεις ομολόγων. Απλά τώρα μας έπεσαν όλα μαζεμένα. Σωρευμένα ομόλογα και αδυναμία αναχρηματοδότησης, μερικής ή ολικής.
      Θλίβομαι πραγματικά με τους διάφορους αναλυτές, κυρίως προερχόμενους από την Αριστερά, (Μαριάς, Καζάκης, Βαρουφάκης κλπ.) που μας προέκυψαν τώρα τελευταία και προσπαθούν να μας το παίξουν εθνοσωτήρες. Τους κατατάσσω στην ίδια κατηγορία με κάτι Γιάννους κλπ που μας έφεραν στο σημείο αυτό και τώρα έχουν το θράσος να μας λένε τι να κάνουμε. Η όλη λογική τους συνίσταται στο εξής αριστερό και πρωτότυπο. Δεν πληρώνουμε τίποτε διότι είναι τοκογλυφικά. Αγνοούν όμως ότι τουλάχιστον 100 δις είναι λεφτά δικά σου και δικά μου που τα έχουμε καταθέσει σε ελληνική τράπεζα ή τα έχουμε πληρώσει ως εισφορά σε ασφ. ταμείο. Αγνοούν επίσης ότι ένα μέρος από τα δάνεια έχει επενδυθεί, σε δυστυχώς μη ανταποδοτικά, έργα υποδομής. Δεν αμφισβητώ ότι ένα ποσόν ήταν μίζες και ότι οι δανειστές γνώριζαν ότι τα έργα δεν ήταν πλήρως ανταποδοτικά οπότε έχουν μια σχετική ευθύνη για τα ανωτέρω και ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες διαγραφές. Άλλωστε οι διαγραφές θα γίνουν από τους τόκους. Οι δανειστές θα εγγράψουν ζημίες αν τους δώσουμε μικρότερο τόκο από αυτόν που δίνουν αυτοί στους καταθέτες τους.Οτιδήποτε πάρουν πάνω από τον τόκο που δίνουν στους καταθέτες είναι κέρδος.
      Η σωστή λύση από την αρχή ήταν πολύ απλή. Να γίνει μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως γινόταν πάντα ανεπίσημα μέσω της αναχρηματοδότησης, και να λήξει το θέμα. Ίσως και μια μικρή διαγραφή 10%. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα στο σημείο που μας έφεραν.
      • Γιαννης Ν. είπε:
        Δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο . Δεν τα λένε μόνο κάποιοι Έλληνες (Μαριάς, Καζάκης, Βαρουφάκης κλπ.) αλλά και ξένοι (Γουλφ).
        Η αλήθεια είναι ότι όταν δεν έχεις να πληρώσεις διαπραγματεύεσαι. Θα πεις ότι δε έχεις να πληρώσεις και θα διαπραγματευτείς την αποπληρωμή του κεφαλαίου σε καινούργιες δόσεις. Τις καταθέσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία θα τα εγγυηθείς ως κράτος έτσι κι αλλιώς.
        Αυτή η τακτική της μόνιμης λιτότητας με στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν δεν οδηγεί πουθενά.
        Αν το 2009 είχαμε χρεοκοπήσει τώρα θα είμασταν στην ανάπτυξη! και μη μου πεις ότι δεν θα σε ξαναδάνιζαν. Αυτό είναι ψέμα. Όλοι θα δάνειζαν για την ανάπτυξη.
        τώρα δεν σε δανείζουν γιατί ανακυκλώνουν χρέος.
  4. Kst είπε:
    Δεν νομιζω οτι θα βγαλει καπου ουτε αυτη η “μεταβατικη” κυβέρνηση ουτε φυσικα η εφαρμογη του προϋπολογισμου ουτε καμια αλλη κυβερνηση..
    Δεν το πιστευω για τον απλουστατο λογο οτι ολοι οι βουλευτες αλλα σκεφτονται, αλλα λενε μεταξυ τους, αλλα λενε σε μας και αλλα στην Ευρωπη…
    Αυτο που εχω καταλαβει απο ολη αυτην την πολυμηνη κινδυνολογια ειναι οτι ολοι θελουν να βγαλουν την ουρα τους απ’ εξω για να επανεκλεγουν φυσικα και το χειροτερο οτι δεν δινουν στον πολιτη ενα οριστικο σχεδιο εξοδου απο την κριση και ενα μελλον για να ελπιζουν και για να σχεδιασουν την ζωη τους σε αυτην την χωρα…
    Το πιο ευκολο ειναι να φορολογουν μισθωτους και να κοβουν συνταξεις ομως μεχρι ποτε? Ποια ειναι η κοκκινη γραμμη??
    Αντι να βαζουν φορους να φτιαξουν ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.. (Μαλλον δεν γνωριζουν οτι η φορολογικη πολιτικη δεν ειναι το μοναδικο εργαλειο μιας κυβερνησης…) Αυτη ειναι η δουλεια τους.. Αν δεν γνωριζουν πως να το κανουν ας κανουν στην ακρη, ας κλεισουν το στομα τους και ας μην μας εκθετουν αλλο… Οποιος ειναι ΑΣΧΕΤΟΣ με την πολιτικη να φυγει… Ολη αυτη η αβεβαιοτητα που προκαλουν στην κοινωνια με τα λογια τους θα τους γυρισει μπουμερανγκ..
  5. Ο Ιθαγενής είπε:
    Αφενός ο προυπολογισμός που σήμερα ψηφίζεται (δυστυχώς και από τη ΝΔ) είναι πλήρως ανεφάρμοστος αφετέρου ας ρωτήσει κάποιος τον υπαλληλάκο των Βρυξελών και ας του υπενθυμίσει κιόλας ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το € ή την Ευρωζώνη αν το αποφασίσουν οι πολίτες της αλλά δεν μπορεί κανένας να την βγάλει….ας τον ρωτήσουν λοιπόν πως θα βγάλει κάποιος μια χώρα από το €; Μπορεί πχ να μην την δανείσει και να καταρρεύσει το € αλλά δεν μπορεί να την βγάλει έξω …παρά μόνο αν αλλάξουν ΟΜΟΦΩΝΑ οι συνθήκες…
  6. Y. είπε:
    Εμείς, πότε θα φωνάξουμε την ίδια ιαχή των στρατιωτών μας στο Β`ΠΠ, σήμερα?
  7. Agriemenos είπε:
    Υπογράφεται το Μνημόνιο 1 τον Μάιο του 2010, μετά από 3 μήνες ανακαλύπτουμε ότι αυτό δεν φτάνει και αποφασίζεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής (αποπληρωμή 110 δισ σε 3 χρόνια ούτε ο μάγος Μάικ Λαμαρ δεν θα μπορούσε να κάνει τέτοιο θαύμα!), μετά από 3 μήνες λένε πως ούτε αυτό φτάνει και αποφασίζουν τη μείωση του επιτοκίου (από το “υψηλό” 6% στο “χαμηλό” 5% !!!!!) μετά από 3 μήνες ανακαλύπτουν πως πάλι δεν είναι αρκετά όλα αυτά και φτάνουμε στη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου η οποία ανάθεμά με κι αν κατάφερε να εφαρμοστεί ποτέ (θνησιγενής, αν και όλοι πανηγύριζαν πως βάλαμε “πάτους” σε βαρέλια για 3 ημέρες). Βρίσκουν και το μαγικό φίλτρο του EFSF αλλά ο δρυίδης υπάρχει μόνο στα κόμιξ του Ουντερζό και στη φαντασία μας! Μετά από 3 μήνες ανακαλύπτουν πως έκαναν λάθος τον Ιούλιο (που ποτέ δεν τέθηκε σε εφαρμογή, αφού δεν ήταν λύση) και την 26η Οκτωβρίου βρήκαν νέα σωτηρία. Μα αν κάθε 3 (τρείς) μήνες ανακαλύπτουν πως τα έκαναν μαντάρα για να σκεφτούν μια ακόμη λύση πιο μαντάρα, ποιός μας λέει ότι αυτή τη φορά θα έρθει η σωτηρία της Ευρωζώνης και όχι μόνο της Ελλάδας?
    Το πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικών προσωπικοτήτων στην ΕΕ. Παλιότερα μπορούσε ένας Μιτεράν, ένας Χέλμουτ Κολ, ένας Ντεγκολ, ένας Ανδρέας Παπανδρέου (ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων) να λάβουν αποφάσεις και οι “αγορές” να αντιδράσουν στις καλές ή κακές ειδήσεις που έβγαζαν οι Σύνοδοι Κορυφής. Τώρα αποφασίζουν οι “αγορές” (ενδεχομένως καθοδηγούμενες και από συμφέροντα γύρω από Μέρκελ-Σαρκοζί) και μετά τα “παιδάκια” της ΕΕ τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις.
    Και για να το κάνω πιο λιανά: αν εγώ είμαι ένας διαχειριστής ενός hedge fund ή ένας trader στη Διεθνή Αγορά Χρήματος και Κεφαλαίου και “επενδύω” καθημερινά δισεκατομύρια ευρώ, βάζοντας τα σήμερα σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αύριο σε Ιταλικά Έντοκα Γραμμάτια και τη μεθεπομένη σε παράγωγα μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων… με νοιάζει αν η Χ ευρωπαϊκή χώρα πάρει σήμερα μέτρα για τη “μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της οικονομίας” (άσε που με τη λιτότητα δεν γίνεται αυτό, αλλά έστω ότι θα γίνει σ’ ένα παράλληλο σύμπαν), Όχι φυσικά! και αυτό γιατί κερδίζω από την οικονομική κρίση, πουλώντας γερμανικά ομόλογα που θα μου αποδώσουν 2,5% σε μια δεκαετία και αγοράζοντας 3μηνα έντοκα γραμμάτια του ιταλικού δημοσίου που θα μου αποδόσουν 6% (18% περίπου στο έτος!). Φυσικά κάποιοι βγάζουν τρελό χρήμα από τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη και τα λόγια του ΓΑΠ “ότι θα χάσουν τα χρήματά τους όσοι ποντάρουν στην πτώχευση της Ελλάδας” είναι απλα εσωτερική κατανάλωση…

Occupy Economics

Occupy Economics

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Σχόλια του καθ. Παναγιώτη Ήφαιστου στην συνέντευξη του Χρήστου Ροζάκη περί ΑΟΖ της 4.12.2011 | Αντίβαρο

Σχόλια του καθ. Παναγιώτη Ήφαιστου στην συνέντευξη του Χρήστου Ροζάκη περί ΑΟΖ της 4.12.2011 | Αντίβαρο
Σχόλια του καθ. Παναγιώτη Ήφαιστου στην συνέντευξη του Χρήστου Ροζάκη περί ΑΟΖ της 4.12.2011
Υποβλήθηκε από Θεόδωρος Ορέστης την Δευ, 05/12/2011 - 15:32.
Posted in

Ελληνοτουρκικά
Παναγιώτης Ήφαιστος

Κάτι φαίνεται να κινείται τελικά. Οι παρεμβάσεις όπως αυτές των Μαρκεζίνη, Καρυώτη, Μάζη, Λυγερού, του υποφαινόμενου και μερικών άλλων για ένα ζήτημα βυθισμένο στο μεγάλο τέλμα νομικισμού που κυριαρχεί στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες –και μετά τις σπασμωδικές αντιδράσεις των γνωστών «ευαγών ιδρυμάτων» (και μερικά υβριστικά υπονοούμενα)– φαίνεται να δημιουργείται μια νέα αφετηρία. Θα επανέλθω. Ήδη κάποια τελευταία σχόλια βρίσκονται στην διεύθυνση http://www.ifestosedu.gr/112AOZstrategy.htm . Στην διεύθυνση http://www.ifestosedu.gr/112AOZstrategy.htm επίκειται η ανάρτηση επιστολής προς τους συναδέλφους μου μόλις ολοκληρωθεί το κείμενο που άργησε λόγω μεγάλου φόρτου. Περιορίζομαι λοιπόν σε μερικά μόλις σχόλια.

Κατ’ αρχάς, νομίζω ότι ο εκλεκτός συνάδελφος Χρήστος Ροζάκης, γνωστών νομικοπολιτικών θέσεων στα θέματα του Αιγαίου και του σχεδίου Αναν, μάλλον οπισθοχωρεί (ελαφρώς, αλλά, καλόπιστα, ας το θεωρήσουμε μια καλή αρχή). Ελπίζω σύσσωμη η πολυπληθής κοινότητα των νομικών διεθνολόγων να ξαναδεί το ζήτημα: Είτε να φωτίσει πλήρως και απερίφραστα τις καθαρές νομικές πτυχές –συμπεριλαμβανομένων των παρελθουσών νομικών αποσιωπήσεων, των νομικών παραλήψεων και των πολιτικών συμφραζομένων– για να μπορέσει η πολιτική «ηγεσία» και η επιστημονική κοινότητα των διεθνολόγων των πολιτικών όψεων του διεθνούς συστήματος να διαδραματίσουν τον ρόλο τους χωρίς εξαλλοσύνες και κυρίως χωρίς συνοδοιπορίες με τα γνωστά ιδρύματα προτάσεων πολιτικής.

Ο ΧΡ, όπως σημειώνει η εισαγωγή, «θεωρεί ότι είναι λάθος να αναδεικνύουμε το θέμα της ΑΟΖ όταν εδώ και 40 χρόνια δεν έχουμε λύσει το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας με τους Τούρκους». Επίσης, θεωρεί ότι «παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται μέσα στη δεκαετία του ’80, η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση ότι το μοναδικό θέμα στα ελληνοτουρκικά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, κάτι που διατρέχει και όλη την περίοδο των διερευνητικών επαφών και που η Τουρκία έχει αναγνωρίσει με μικρές αποκλίσεις – όπως η επιμονή της στην ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο». Ο ΧΡ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Δηλαδή ουσιαστικά η ΑΟΖ, οι ρυθμίσεις της ΑΟΖ, παραπέμπουν στις ρυθμίσεις της υφαλοκρηπίδας». «Με την Τουρκία, τόσο για το Αιγαίο όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επίσημα οριοθέτηση, προφανώς γιατί θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να συνεχίσει να διεκδικεί την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας κι ότι αυτό το αίτημά της ικανοποιεί τα μείζονα συμφέροντά της».

Δικά μου σχόλια: Λυπάμαι, αλλά τέτοιες νεφελώδεις νομικές δηλώσεις που παραπέμπουν σε νομικισμό ή διάθεση υπεκφυγής, είναι παντελώς αχρείαστες. Ας αφήσουν οι νομικοί, θα έλεγα, άλλους να συμβαδίσουν με την διεθνή πρακτική που διαμορφώνει και το διεθνές δίκαιο. Και η διεθνής πρακτική είναι που ενδιαφέρει.

Θεωρεί ως δεδομένο ότι καλώς ακολουθούσαμε μια κατευναστική πολιτική με την Τουρκία και τώρα θέτει κάθε νέο ζήτημα, και μάλιστα ζωτικό και γιγαντιαίο όπως ο υποθαλάσσιος πλούτος που αρχίζει από το κεντρικό Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, υπό την αίρεση της τουρκικής αναθεωρητικής βουλιμίας.

Ο εκλεκτός συνάδελφος νομίζω, ιδιαίτερα αν λάβουμε τις πυκνές πολιτικές δραστηριότητές του, μάλλον ξέρει κάτι περισσότερο από το «προφανώς».

Λέει επίσης: «Η Τουρκία αρνείται ότι η Ελεύθερη Δημοκρατία της Κύπρου έχει καν υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη δυτικά του νησιού, δηλαδή από τη μεριά της Πάφου προς τη Δύση». Αυτό στα αυτιά των νομικών έπρεπε να είναι καμπάνα για το γεγονός θέλει να μας εγκλωβίσει στο casus belli της. Αντί λοιπόν να κουβαλούν νερό στον μύλο της Τουρκίας, κάποιοι, ας απαντήσουν το τι εμποδίζει την Ελλάδα να υιοθετήσει στάση την οποία όλα τα κράτη τηρούν. Δεν κατανοούν ότι εγκλωβίζουν έτσι την Ελλάδα στα πλοκάμια του τουρκικού αναθεωρητισμού επί ενός ζητήματος μείζονος εθνικού συμφέροντος και συνάμα μείζονος ζητήματος εφαρμογής της διεθνούς νομιμότητας!

Επίσης: «Είμαι κατηγορηματικός: η θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποδίδει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην Ελλάδα τόσο λόγω της παρουσίας του Καστελλόριζου, όσο και λόγω της παρουσίας της αλυσίδας των νησιών Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης, οι ακτές των οποίων αποτελούν γραμμές βάσης για οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών.» Σημειώνω το «και ΑΟΖ» και διερωτάται κανείς κατά πόσο θα μας τρελάνουν κάποιοι νομικοί διεθνολόγοι. Είναι ή δεν είναι το ίδιο πράγμα, όπως λένε, η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα;

Σταματώ εδώ και θα επανέλθω. Προσθέτω μόνο ότι για τι ευνοϊκές συνθήκες μιλά ο κ συνάδελφος αναφορικά με την Κύπρο κα συγκριτικά με την Ελλάδα! Επειδή νομίζω δεν θα αρνηθεί ότι το ζήτημα είναι εν τέλει πολιτικό, διερωτώμαι κατά πόσο ήταν πιο εύκολο ή πιο δύσκολο για την Κύπρο να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της σε σύγκριση με την Ελλάδα. Ερωτώ, επίσης: Η Κύπρος άσκησε τα δικαιώματά της μόνο «στις νότιες θάλασσες» ή και γύρω-γύρω από το νησί, συνολικά; Απλά ερωτώ.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/12/4122011.html

Ακολουθεί το κείμενο της συνεντεύξεως του Χρ. Ροζάκη στην Καθημερινή:

Γιατί ανοίγουμε τώρα θέμα ΑΟΖ;

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Κ»

Η υφαλοκρηπίδα είναι η νομική βάση για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων

Οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς

Ατυχείς οι τουρκικές θέσεις για το Καστελλόριζο

Διαφέρει η περίπτωση της Κύπρου

Συνέντευξη στη Σοφια Παπαϊωαννου

Ο Χρήστος Ροζάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και ομότιμος καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θεωρεί ότι είναι λάθος να αναδεικνύουμε το θέμα της ΑΟΖ όταν εδώ και 40 χρόνια δεν έχουμε λύσει το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας με τους Τούρκους. Θεωρεί ότι η Κύπρος κατάφερε να υπογράψει ΑΟΖ με τους γείτονες διότι οι πολιτικές και γεωγραφικές συνθήκες ήταν διαφορετικές στην Κύπρο απ’ ό, τι στην Ελλάδα, η οποία δεν έχει υπογράψει ΑΟΖ με καμία χώρα. Ο για χρόνια αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σήμερα πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης εξηγεί το ζήτημα που μπορεί να προκύψει με τα νησιά μας και το Καστελλόριζο στο Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και τι σημαίνει η συμφωνία της Τουρκίας με το ψευδοκράτος για ΑΟΖ βόρεια της Κύπρου.

– Πότε και για ποιο λόγο αναδεικνύεται το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης;

– Η ΑΟΖ ουσιαστικά υιοθετείται ως μία νέα θαλάσσια ζώνη από το 1982 με τη θέσπισή της από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο των Θαλασσών. Παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται μέσα στη δεκαετία του ’80, η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση ότι το μοναδικό θέμα στα ελληνοτουρκικά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, κάτι που διατρέχει και όλη την περίοδο των διερευνητικών επαφών και που η Τουρκία έχει αναγνωρίσει με μικρές αποκλίσεις – όπως η επιμονή της στην ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Πολύ πρόσφατα, και όχι μέσα από τις επίσημες ανταλλαγές των δύο χωρών αλλά μέσα από δημοσιογραφικές και επιστημονικές παρεμβάσεις, εγείρεται το θέμα της ΑΟΖ μέσα στη λογική ότι παρέχει ορισμένες δυνατότητες στην Ελλάδα που διευκολύνουν το ξεπέρασμα των θέσεων της Τουρκίας αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα. Πρόσφατα επίσης η άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ΑΟΖ έχει υιοθετηθεί και από τμήμα του πολιτικού κόσμου.

Ερευνες για υδρογονάνθρακες

– Αν η Ελλάδα θέλει να κάνει έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στη θάλασσά της χρειάζεται να έχει οριοθετήσει ΑΟΖ;

– Οχι. Είναι σαφές αυτό και νομίζω όλοι το γνωρίζουμε, η υφαλοκρηπίδα είναι η νομική βάση πάνω στην οποία μπορεί κανείς να προχωρήσει σε εκμετάλλευση και εξερεύνηση των θαλάσσιων πόρων. Μάλιστα, η ίδια σύμβαση του 1982, η οποία καθιερώνει την ΑΟΖ, λέει με ακρίβεια ότι όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν την εκμετάλλευση και εξερεύνηση του βυθού και του υπεδάφους της ΑΟΖ είναι ρυθμίσεις οι οποίες αντλούνται από τις αντίστοιχες νομοθετικές διατάξεις για την υφαλοκρηπίδα. Δηλαδή ουσιαστικά η ΑΟΖ, οι ρυθμίσεις της ΑΟΖ, παραπέμπουν στις ρυθμίσεις της υφαλοκρηπίδας.

– Γιατί η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να οριοθετήσει ΑΟΖ με καμία γειτονική χώρα;

– Πράγματι η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με καμία γειτονική χώρα. Εχει μόνο οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, τριάντα και πλέον χρόνια, και έχει επίσης προχωρήσει σε συμφωνία με την Αλβανία, η οποία, όμως, είχε μία περίεργη εξέλιξη (σ. σ.: ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ίσως με τουρκική παρέμβαση). Με την Τουρκία, τόσο για το Αιγαίο όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επίσημα οριοθέτηση, προφανώς γιατί θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να συνεχίσει να διεκδικεί την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας κι ότι αυτό το αίτημά της ικανοποιεί τα μείζονα συμφέροντά της.

– Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι παρεμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας για ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες και παράλληλα έχουν πει ότι αν ανακηρύξει η Ελλάδα ΑΟΖ στο Αιγαίο τότε θα σταματήσουν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες;

– Δεν έχω την αναγκαία επίσημη πληροφόρηση για να υποστηρίξω ή να απορρίψω αυτές τις απόψεις. Δεν θα ήταν παράδοξο η Τουρκία να είχε προχωρήσει σε τέτοιου είδους διαβήματα στις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να οριοθετήσει ΑΟΖ. Και νομίζω ότι είναι ευκρινές ότι δεν θα επιθυμούσε οριοθετήσεις που είτε θα αποτελούσαν πρόκριμα για ελληνικό αίτημα οριοθέτησης είτε θα μπορούσαν να επηρεάσουν περιοχές όπου η ίδια θεωρεί ως περιοχές δικών της συμφερόντων.

– Η Τουρκία ως αντίποινα των ερευνών της Κύπρου στο Οικόπεδο 12 υπέγραψε πριν από δύο μήνες συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος. Τι σημασία μπορεί να έχει αυτή η κίνηση σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου;

– Η Τουρκία έστειλε πρόσφατα ένα μήνυμα για το πώς βλέπει το δικό της πλεονέκτημα, όπως θεωρεί, της τεράστιας έκτασης ακτών που έχει στην περιοχή. Αν προσέξατε, όταν έκανε τη ρύθμιση με τη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, έκανε μια συμφωνία όπου αφορά την υφαλοκρηπίδα και μόνο, δεν προχώρησε σε ΑΟΖ, και αν κοιτάξετε τον χάρτη της συμφωνίας αυτής θα δείτε ότι χρησιμοποιεί το επιχείρημα του μήκους των ακτών της, που είναι σημαντικό στην περιοχή αυτή, ούτως ώστε να μειώσει το όφελος στην υφαλοκρηπίδα της λεγόμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Η Τουρκία αρνείται ότι η Ελεύθερη Δημοκρατία της Κύπρου έχει καν υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη δυτικά του νησιού, δηλαδή από τη μεριά της Πάφου προς τη Δύση.



40 χρόνια διαπραγματεύσεις

– Εσείς από την εμπειρία σας πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να οριοθετήσει ΑΟΖ στο Αιγαίο;

– Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ουσιαστικά αυτήν την προσπάθεια οριοθέτησης των ζωνών από το ’74 και μετά, μετά την πτώση της δικτατορίας, από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μιλάμε δηλαδή για κοντά 40 χρόνια διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, παρά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις –που έχουν πάρει διαφορετικές διαστάσεις κάθε φορά– δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα. Κι αυτό ούτε για το θέμα της επέκτασης των ορίων της αιγιαλίτιδας ζώνης, που σημειωτέον είναι μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας και δεν χρειάζεται συμφωνία με την Τουρκία, ούτε σε ό, τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που χρειάζεται, βέβαια, συμφωνία με τη γειτονική χώρα. Και τούτο γιατί αυτές οι κινήσεις προσκρούουν σε αντιρρήσεις της Τουρκίας αναφορικά με την αιγιαλίτιδα και σε διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Πάντως, οι διερευνητικές επαφές φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς. Σε αυτό το στάδιο που βρίσκονται διερωτάται κανείς αν είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέσουμε ένα νέο στοιχείο στις διαπραγματεύσεις ή μήπως θα ήταν σκόπιμο να ολοκληρωθεί η ρύθμιση των εκκρεμοτήτων με την αιγιαλίτιδα και την υφαλοκρηπίδα. Δεν απαλλοτριώνουμε τίποτα, αλλά προσδιορίζουμε τις προτεραιότητές μας σύμφωνα με τα πραγματικά μας συμφέροντα. Εξάλλου, καμιά φορά, το καλύτερο είναι εχθρός του καλού.

Τα κριτήρια της Χάγης για τα νησιά

– Ποια η σημασία του συμπλέγματος του Καστελλόριζου και γιατί έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις;

– Το πρόβλημα είναι η ατυχής, κατά τη γνώμη μου, αντίληψη της Τουρκίας ότι το Καστελλόριζο στερείται παντελώς υφαλοκρηπίδας και κατά προέκταση οικονομικής ζώνης. Λέω ατυχής γιατί φαντάζομαι πως το κεντρικό επιχείρημα των Τούρκων όταν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο είναι ότι η εγγύτητα του Καστελλόριζου προς τις τουρκικές ακτές δημιουργεί μια κατάσταση πραγμάτων, η οποία αποκλείει στο Καστελλόριζο να έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και απορροφείται το σύμπλεγμα των νησιών αυτών από την ευρύτητα των τουρκικών ακτών. Αυτό δεν στηρίζεται πουθενά στη νομολογία. Η Τουρκία φαίνεται να ισχυρίζεται ότι το Καστελλόριζο στερείται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και ότι δικαιούται μόνο μια στενή ζώνη 12 ν.μ. για όλες τις χρήσεις. Η θέση αυτή φαίνεται να εδράζεται σε μια εσφαλμένη ανάγνωση της διεθνούς νομολογίας (ιδιαίτερα της διαιτητικής απόφασης για τα νησιά της Μάγχης) και στην εφαρμογή της σε γεωγραφικές συνθήκες τελείως διαφορετικές από αυτές της εν λόγω υπόθεσης.

Δεύτερον, οι θαλάσσιες ζώνες της περιοχής δεν προσδιορίζονται μόνο από το Καστελλόριζο, προσδιορίζονται και από τη Ρόδο –θα μιλήσω μόνο για τα μεγάλα νησιά–, την Κάρπαθο και την Κρήτη. Δηλαδή υπάρχει, αν κοιτάξετε τη γεωγραφία της περιοχής, ένα τόξο από την Κρήτη μέχρι το Καστελλόριζο που δημιουργεί μία περιοχή διείσδυσης της Ελλάδας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Αρα και αυτό το επιχείρημα της Τουρκίας είναι έωλο και δεν μπορεί κανείς το χρησιμοποιήσει εύκολα ενώπιον ενός Δικαστηρίου το οποίο αναμφίβολα θα παρέμβει και κάποια στιγμή θα δει αυτές τις περιπτώσεις – αν παρέμβει ποτέ. Εκεί πια θα καταδειχθεί και η βαρύτητα που έχει η δική μας συμμετοχή με τα νησιά μας στο τι ακριβώς δικαιούμαστε. Διότι ένα είναι το θέμα του ότι δικαιούμαστε και άλλο είναι το θέμα του πόσο δικαιούμαστε. Είμαι κατηγορηματικός: η θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποδίδει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην Ελλάδα τόσο λόγω της παρουσίας του Καστελλόριζου, όσο και λόγω της παρουσίας της αλυσίδας των νησιών Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης, οι ακτές των οποίων αποτελούν γραμμές βάσης για οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών.

Η επήρεια της έκτασης

– Αν η Ελλάδα πήγαινε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα του Καστελλόριζου, τι πιστεύετε ότι θα ήταν η απόφαση;

– Κατά τη γνώμη μου, το Διεθνές Δικαστήριο θα θεωρήσει ότι όλα τα ελληνικά νησιά που γειτονεύουν με τις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου απολαμβάνουν τόσο υφαλοκρηπίδας, όσο και ΑΟΖ. Το ζήτημα δεν είναι αν απολαμβάνουν τέτοια δικαιώματα, αλλά ποια είναι η έκτασή τους. Με άλλα λόγια, ποια επήρεια έχουν τα ελληνικά νησιά στη θαλάσσια προβολή τους. Στο σημείο αυτό, το δικαστήριο θα εφάρμοζε ορισμένα κριτήρια οριοθέτησης, όπως λ.χ. το ανάλογο μήκος των ακτών των κρατών που βρίσκονται στην περιοχή.

Το πιο βασικό σκέλος είναι πως το Διεθνές Δικαστήριο θα πει ότι η Ελλάδα έχει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή και φυσικά και ΑΟΖ. Από εκεί και πέρα, τι κατανομή θα κάνει, πρώτα θα εξαρτηθεί από το ποιοι θα πάνε στο Δικαστήριο. Αλλη θα είναι η ζώνη που θα κατανεμηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο, άλλη η ζώνη που θα κατανεμηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο και άλλη με την Τουρκία. Εάν μας ενδιαφέρει με την Τουρκία που είναι το κρίσιμο σημείο, εκεί θα χρησιμοποιήσει μια σειρά από κριτήρια. Το Διεθνές Δικαστήριο έχει μια νομολογία πίσω του, η οποία λίγο-πολύ έχει προσδιορίσει την επήρεια των νησιών.

Οι διαφορές Ελλάδας και Κύπρου

– Γιατί η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει ΑΟΖ ούτε με την Κύπρο;

– Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη πρωτοβουλία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μια συμφωνία οριοθέτησης, πάντως, με την Κύπρο θα πρέπει προσεκτικά να λάβει υπόψη της τα ανάλογα δικαιώματα που υπάρχουν στην περιοχή τόσο της Αιγύπτου όσο και της Τουρκίας, για να αποφευχθούν τριβές με τις γειτονικές χώρες. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσε να υπάρξει μια συνολικότερη συμφωνία με τις ενδιαφερόμενες χώρες. Κάτι που μοιάζει, όμως, ουτοπικό λόγω των υφιστάμενων πολιτικών δυσκολιών (όπως, λ.χ., η μη αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία). Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξουν διαφωνίες, έχουμε τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, στα οποία μπορούμε να καταφύγουμε.

Οι γεωγραφικές συνθήκες

– Παράλληλα, βλέπουμε ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να οριοθετήσει ΑΟΖ με τρεις γειτονικές της χώρες, ενώ η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει με καμία. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

– Το έδαφος ήταν πρόσφορο, οι γεωγραφικές συνθήκες ήταν εύκολες, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, δηλαδή δεν είχαν Αιγαίο μπροστά τους οι Ισραηλινοί και οι Κύπριοι, ή οι Αιγύπτιοι, είχαν μια θάλασσα ανοιχτή, περιορισμένη σε σχέση με τα 400 μίλια αλλά ανοιχτή, χωρίς προσκόμματα ευνοϊκά ή δυσμενή που προκύπτουν από την ύπαρξη νησιωτικών συμπλεγμάτων όπως είναι το Αιγαίο, και προχώρησαν με μεγάλη ευχέρεια και ήταν φυσικά και οι πολιτικές συνθήκες, δηλαδή οι γενικότερες πολιτικές συνθήκες δεν ήταν αρνητικές όπως ήταν στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπου φυσικά πέραν της υφαλοκρηπίδας υπάρχουν άλλες πάγιες διεκδικήσεις ή συνθήκες που έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς συνεχών κρίσεων, οι οποίες μεγιστοποιούν το τεχνικό πρόβλημα της επίλυσης αυτών των διαφορών και το καθιστούν ένα πρόβλημα–τμήμα ενός συνολικότερου ανάμεσα στις δύο χώρες.

– Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο;

– Η περίπτωση της οριοθέτησης της κυπριακής ΑΟΖ είναι τελείως διαφορετική από αυτήν της ελληνικής στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί πραγματοποιήθηκε με συμφωνία με δύο κράτη πρόθυμα να προχωρήσουν σε αυτήν. Δεύτερον, γιατί η οριοθέτηση δεν προσκρούει, παρά οριακά, σε συμφέροντα τρίτων κρατών. Ενώ λοιπόν η Τουρκία δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα διεκδίκησης στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις δικές μας θάλασσες, όπου η Τουρκία θα διεκδικήσει δικαιώματα, μικρότερης έκτασης αλλά υπαρκτά.

– Γιατί η Κύπρος, που από ό,τι φαίνεται βρήκε φυσικό αέριο, έκανε πρώτα οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες και μετά προχώρησε σε έρευνες;

– Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια τάση σε πολύ σύγχρονες συμφωνίες να υπάρχει ταυτόχρονα μια ρύθμιση τόσο της υφαλοκρηπίδας, όσο και της ΑΟΖ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα στον βυθό και στο υπέδαφος αν έχεις μόνο υφαλοκρηπίδα, σημαίνει ότι εφόσον ορίζεις τελικά την υφαλοκρηπίδα κι εφόσον δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, ορίζεις ταυτόχρονα και την υπερκείμενη θάλασσα. Αρα η Κύπρος σήμερα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί και τον βυθό της και το υπέδαφός της, αλλά έχει και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των άλλων πλουτοπαραγωγικών πόρων που παρέχει η ΑΟΖ, δηλαδή αλιεία, θαλάσσια ρεύματα, ενέργεια από τους ανέμους στην επιφάνεια της θάλασσας και, βέβαια, προστασία του περιβάλλοντος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_04/12/2011_465036