Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

«εν κρυπτώ»: Τι δεν μάθαμε στα Ίμια

ΠΈΜΠΤΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2012
του Γεωργίου Π. Μαλούχου

Δεκάξι χρόνια πέρασαν από την κρίση των Ιμίων. Οι τηλεοπτικές εικόνες του στόλου να φεύγει από το ναύσταθμο και την ελληνική ηγεσία πίσω του να τα χει χαμένα, έχουν αντικατασταθεί με εκείνες, τις εξίσου τραγικές, των πολιτών που κάνουν ουρές στο Σύνταγμα για δωρεάν πατάτες. 

Όμως, παρά τη σημερινή τραγωδία, ο χρόνος είναι ικανός αλλά και απόλυτα κατάλληλος για να αναρωτηθούμε τι πραγματικά διδάχθηκε η Ελλάδα από εκείνη την περιπέτεια. Κι η απάντηση, δυστυχώς, είναι ελάχιστα… Θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος από πού προκύπτει αυτό το συμπέρασμα. Η απάντηση είναι πολύ απλή: από την πραγματικότητα και μάλιστα σε πολλά επίπεδα.
Με την Ελλάδα να έχει εισέλθει και επισήμως στην εποχή της μειωμένης κυριαρχίας και με τον κόσμο γύρω μας να τρίζει συθέμελα από πρωτοφανείς ανακατατάξεις, η χώρα βρίσκεται στο θανατερό επίκεντρο μιας πολύ μεγάλης ευρωπαϊκής κρίσης, αλλά, ταυτόχρονα, και στις παρυφές μιας άλλης, γεωπολιτικής, που ουδείς γνωρίζει πού και πώς θα καταλήξει. Και με όλα αυτά να συμβαίνουν, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που θεωρούν ότι τα ζητήματα ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής, είναι δευτερεύοντα και ελάχιστη σημασία τους αποδίδουν. Μάλιστα, αντί να ανησυχούν ακόμα πιο πολύ λόγω ακριβώς της κρίσης και των αντικειμενικών αδυναμιών που φέρνει, την επικαλούνται για να ξεφύγουν από την ουσία του ζητήματος. Ας μείνουμε όμως προς στιγμή σε ότι έχει να κάνει με την τόσο άκριτα και επιπόλαια υποβαθμισμένη στα μάτια πολλών, αμυντική επάρκεια της Ελλάδας. 

Πρώτον, η Ελλάδα έζησε από τότε μέχρι σήμερα με το ψευδές ιδεολόγημα μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας που θα σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και την καλή γειτονία: με δύο λέξεις, κοροιδεύουμε τον εαυτό μας. Κάνουμε δηλαδή ακριβώς ότι κάναμε και με το χρέος, από την κρίση του οποίου δεν διδαχθήκαμε και πολλά για το τι μπορεί να σημαίνει το να σκάσει ξαφνικά μια μέρα το κακό…

Δεύτερον, στο επίπεδο των συμμαχιών, δεν καταφέραμε ακόμα ούτε διπλωματικά ούτε αμυντικά να καταστήσουμε τη χώρα ισχυρό και αξιόπιστο περιφερειακό παράγοντα, που να είναι σε θέση ο λόγος της και τα συμφέροντά της να γίνονται επαρκώς σεβαστά. Απλούστατα η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς ρόλο, ενώ θα μπορούσε, αξιοποιώντας σειρά πλεονεκτημάτων της, να είναι μια χώρα με ισχυρό ρόλο. Το τελευταίο διάστημα γίνονται πράγματι κάποιες προσπάθειες. Είναι όμως τόσο λίγος ο χρόνος, που είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολο να αποτιμηθούν αυτή τη στιγμή το βάθος, η αποτελεσματικότητα και η πιθανή διάρκειά τους. 

Τρίτον, παρά τη μείζονα εκείνη κρίση του 1996, το αμυντικό ισοζύγιο της χώρας σε σχέση με την Τουρκία έχει, σε αυτά τα χρόνια, επιδεινωθεί και μάλιστα ουσιωδώς. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα προχώρησε, αμέσως μετά την κρίση, σε πολύ μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες, οι οποίες, όμως, όχι μόνον δεν έφεραν επαρκή αποτελέσματα για την άμυνά της, αλλά, αντιθέτως, λειτούργησαν σε πλήθος περιπτώσεις μόνον ως πεδία διαφθοράς...

Στο καθοριστικό όπλο, την πολεμική αεροπορία, η εικόνα είναι ήδη απογοητευτική και, σύντομα, θα καταστεί δραματική: η είσοδος του τύπου στελθ αεροσκάφους F 35 στο Αιγαίο περίπου από το 2015-2016 για λογαριασμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα αλλάξει ριζικά το μεταπολιτευτικό τοπίο της αμυντικής ισορροπίας. Όλα αυτά τα χρόνια, ζούμε με το μοντέλο «παραβιάσεις – αναχαιτίσεις», το οποίο θα εξαφανιστεί. Όχι επειδή οι Τούρκοι δεν θα μπαίνουν, αλλά επειδή εμείς δεν θα μπορούμε να τους δούμε όταν θα μπαίνουν, παρά μόνον μόλις το θελήσουν… Αλλά και στο ποσοτικό επίπεδο, η αναλογία δυνάμεων στον αέρα προκαλεί τρόμο: η ψαλίδα ανοίγει γρήγορα και επικίνδυνα. 

Στη θάλασσα, το πάγιο ελληνικό πλεονέκτημα, τα πράγματα είναι επίσης πολύ άσχημα. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ελληνοτουρκική ιστορία, σήμερα το πλεονέκτημα αυτό σταδιακά χάνεται. Ο ελληνικός στόλος δεν ανανεώνεται, σε αντίθεση με τον τουρκικό που μεγαλώνει και εξελίσσεται σε βαθμό πλήρους ανατροπής των δεδομένων: η Τουρκία οδηγείται σταθερά σε υπεροχή στη θάλασσα κι αυτό πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ όλους όσους πιστεύουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν χτίζονται κοιτώντας προς το Αιγαίο. Μπορεί η αεροπορία και ο στρατός ξηράς της να έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με τα ανατολικά της, όμως, πολύ σημαντικός αριθμός από φρεγάτες, κορβέτες, ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και άλλα μέσα που ήδη χτίζονται για το τουρκικό ναυτικό, μάλλον δεν έχουν να κάνουν…

Ο στρατός ξηράς ίσως είναι το μοναδικό όπλο που, παρά τα μεγάλα προβλήματα, δεν παρουσιάζει τέτοιο βαθμό αποκλίσεων. Όμως κι εκεί, θέματα πυρομαχικών και ανταλλακτικών έχουν μείνει πολύ πίσω…
Τέλος, πολλά από τα ζητήματα χειρισμού κρίσεων, επαφής στο τρίγωνο πρωθυπουργικό γραφείο – υπουργείο Αμυνας – υπουργείο Εξωτερικών, παραμένουν ακόμα και σήμερα, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα. Οι μηχανισμοί πάσχουν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει ακόμα σκεφτεί καν να δημιουργήσει ένα απολύτως απαραίτητο για την ελληνική ιδιαιτερότητα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Στην Ελλάδα λίγοι έχουν προβληματισθεί από το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα μέσα του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος στην ιστορία της. Αρκούνται στις τουρκικές ρητορείες και αγνοούν τα γεγονότα. Εν τω μεταξύ, η οικονομική κρίση, ανοίγει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα, καθώς οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μένουν στάσιμες. Ο χρόνος που περνά, κυλά εντελώς εις βάρος μας.

Ούτε στα προηγούμενα, τα πριν την κρίση, χρόνια, ούτε, πολύ περισσότερο, σήμερα, ζητά κανείς η Ελλάδα να μπει σε μια ξέφρενη πορεία εξοπλισμών. Όμως, από αυτό, μέχρι το να μην διαθέτει ούτε τα απαιτούμενα ανταλλακτικά, υπάρχει πολύς δρόμος και πάρα πολλά που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι και συνέργιες που μπορούν να στηρίξουν αμυντικά την Ελλάδα ώστε να διαθέτει επαρκή αμυντικό βραχίονα χωρίς να πρέπει να γίνει ξανά ένα «πάρτι» όπως αυτό μετά τα Υμια. Γιατί, βασικά, αυτό συνέβη… 

Κάτι τα μεταπολιτευτικά σύνδρομα, κάτι τα πολιτικά παιγνίδια, κάτι η επιπολαιότητα, κάτι οι ψευδαισθήσεις, κάτι τα οικονομικά προβλήματα, τελικά, οι ελληνικές ηγεσίες δεν έχουν πάρει στο σύνολό τους όλα αυτά τα χρόνια στα σοβαρά την απειλή. Οι απίστευτοι πρόσφατοι χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης με την πρώην ηγεσία των Ε.Δ. το απέδειξαν άλλωστε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Δεν κατάλαβαν ότι, όπως ένα πρωί βρεθήκαμε ξαφνικά μπροστά στη χρεοκοπία που επί χρόνια κάναμε ότι δεν βλέπαμε πώς θα έρθει, έτσι ακριβώς, ένα άλλο πρωί, κινδυνεύουμε να βρεθούμε και μπροστά στην έμπρακτη εκδήλωση της εξωτερικής απειλής. Και τότε…



2 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Ιανουαρίου 2012 4:31:00 μ.μ. EET
Ο εν λόγω δημοσιογράφος είναι ηλιθιος, η εφημερίδα του διεφθαρμένη μέχρι το κόκκαλο. Μην τον ακούτε Το 1996 η Τουρία είχε 2:1 υπερόχη σε σύγχρονα μαχητικά (151 έναντι 75) ενώ σήμερα υπάρχει πλήρης ισορροπία (1,2:1 ή 240:200)
Τότε η Τουρκία είχε βλήματα ΗARM και AMRAAM, εμείς όχι.
Τότε είχαμε απαρχαιωμένη αεράμυνα, ενώ τώρα έχουμε ένα από τα καλύτερα δίκτυα αεράμυνας παγκοσμίως.Σύντομα παραλαμβάνονται τα νέα υποβρύχια. Ανβαθμιστηκαν το πυροβολικο, τα τεθωρακισμενα, η Αεροπορία Στρατου, με νεα συγχρονα μεσα. Το ιδιο και οι Ειδικες Δυναμεις. Το F35 δε θα ελθει στην Τουρκια πριν το 2016. 
Οι αμυντικές επενδύσεις θα είχαν αποδώσει πολυ περισσοτερα αν διαχειρίζονταν τα λεφτά οι στρατιωτικοί και οχι οι απατεωνες και ασχετοι πολιτικοι τυπου Σημίτη, Ακη Γιαννου. Εξαιτιας τους δεν εγιναν κρισιμα πραγματα που θα κοστιζαν λιγο αλλα ήταν κρισιμοτατης σημασιας (βληματα αρματων συστηματα αυτοπροστασιας Φ16, τορπιλες υποβρυχιων, ανταλλακτικα) . Εγιναν και φοβερα σκανδαλα. Γενικα η κατασταση ομως ειναι σαφως βελτιωμενη σε σχεση με το 1996, και αν οι απατεωνες πολιτικοι δεν ειχαν αδιαφορησει για τα παραπανω θα ειμασταν πολυ ισχυροτεροι και θα ειχαμε δαπανησει και λιγοτερα λεφτα.
Ανώνυμος 26 Ιανουαρίου 2012 9:28:00 μ.μ. EET
Aνώνυμε κάνεις ένα τεράστιο λάθος.Και βγαίνει και από τα λεγόμενά σου αν δε σε πείθω εγώ που διάβασα και το άρθρο και το δικό σου σχόλιο.Λες οτι το '96 δεν ειχαμε τα βληματα π είχε η Τουρκία και δίκτυα αεράμυνας ενω η Τουρκία είχε.Εμείς πήραμε και πιο εκσυγχρονισμένα αλλά η Τουρκία εκσυγχρόνησε και αυτη με τη σειρά της τα είδη υπάρχοντα.Επίσης εμείς πήραμε μια φορά,αυτοί ανανεώνουν συνέχεια.Επίσης η Τουρκία έχει δικά της πολεμικά εργαστήρια πλέον και αναπτύσει και δικά της "αμυντικά" συστήματα,βλήματα και από σφαίρες μέχρι ανταλλακτικα για τα αεροπλάνα τους.Επίσης οι δαπάνες τις είναι τεράστιες σε σχέση με τις δικές μας (τωρα θα μ πεις για αναλογία κιόλας) αλλά αν συνυπολογίσεις την κρίση και το πότε θα ξαναεπενδύσουμε σοβαρά στην άμυνά μας... Λες για πυροβολικό,που πήραμε τα panzer σαν το υπέρτατο όπλο ενώ οι τούρκοι πριν 2 χρόνια προχώρησαν είδη στην εύρεση ανώτερου άρματος πυροβολικου.Αν εξαιρέσουμε τα Hell των τεθωρακισμένων που όντως είναι αντάξια και παραπάνω των αντιπάλων ολα τα άλλα "ξύλα πέτρες" που λέγαμε και μικροί.Ο στόλος της τουρκίας έχει γίνει τεράστιος μέσα σε λίγα χρόνια ενώ η αεροπορία της αν δεις τις δαπάνες και τις μελλοντικές εισαγωγές θα πάθεις πλάκα.Κάτι π εμείς οπως προείπα,λόγω κρίσης θα μείνουμε χρόνια πίσω.Μην τρως τον μπακαλίστικο πρόλογο του στυλ "τους έχουμε" "τοσα λεφτα δινουμε στην αμυνα" κτλ Και τέλος ενα εχω να πω...ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Gmail - Οι ευθύνες της γενειάς του Πολυτεχνείου για την Ελληνική Κρίση ... - sotsot36@gmail.com

Πολλοί είναι που αποδίδουν τις καταστρεπτικές εξελίξεις στη χώρα μας σε κρίση Αξιών και έλλειψη Οραμάτων. Προβάλλουν ωσαύτως τη γενιά του Πολυτεχνείου ως φορέα κάθε κακοδαιμονίας της περιόδου που συνηθίζεται να αποκαλούμε «μεταπολίτευση». Εννοώντας με σαφήνεια όσους κατά τη δικτατορία, και ιδιαίτερα τις μέρες του Πολυτεχνείου, αντιστάθηκαν στη χούντα.
Παραλείπεται από τους φορείς της παραπάνω άποψης, ως μη συμφέρουσα τους ίδιους, κάθε ανάλυση άλλων λόγων. Παραλείπεται και η βασικότερη, αν όχι η μόνη ερμηνεία, πως βιώνουμε και εμείς μία ακόμα, ίσως τη χειρότερη μεταπολεμικά, από τις ενδογενείς επαναλαμβανόμενες κρίσεις του Καπιταλιστικού Συστήματος.
Γεγονός είναι πως πολλοί από τους αντιστασιακούς συνέχισαν να εμπλέκονται και μετά τη δικτατορία στην πολιτική ζωή. Αρκετοί του Κεντρώου κυρίως χώρου, απορροφήθηκαν ή εναγκαλίστηκαν τα Κόμματα εξουσίας και πιο πολύ το ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας στην καθημερινή πολιτική πρακτική αλλά και στις κυβερνήσεις. Δεν εξετάζεται εδώ το τί και πόσο συνέβαλλε το Κόμμα αυτό στη σημερινή κατάσταση. Το ίδιο και για το άλλο συνυπεύθυνο Κόμμα, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που ενήργησε με τις ίδιες πρακτικές. Δεν προσεγγίζουμε τους λόγους που το ένα Κόμμα ρίχνει ανερυθρίαστα, αυτάρεσκα και αυτιστικά τις βολές του στο άλλο!!
Διαβάστε το άρθρο στο Link που ακολουθεί...
Best Regards

Αντ. Σαμαράς: Η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος φίλος - 26/1/2012 7:15:00 μμ


NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 19:15
Τελευταία Ενημέρωση : 26/01/2012 19:16
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.
Για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές της χώρας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε μαζί του στη Μόσχα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι είχε μια διεξοδική και «πολύ καλό κλίμα» συζήτηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση να βοηθήσει τη χώρα μας.
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα όλους τους φίλους της. Και η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας φίλος πολύτιμος», επισήμανε.
Επί τάπητος στη συνάντηση τέθηκαν τέλος τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά και οι τρόποι να ξεπεραστούν, ενώ οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.
Συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο
Την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σύντομα στις μεγάλες δυσκολίες, που έχουν προκύψει, αλλά και στη μεγάλη πρόκληση να βγει από την κρίση αλώβητη, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.
Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει τις αναταράξεις και ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει σαν βασικό της μέσο την ανάπτυξη, γιατί χωρίς αυτήν, όπως είπε, «δημιουργούνται στρατιές ανέργων, τεράστια προβλήματα ανέχειας σε όλον τον κόσμο».
Ευχαριστώντας παράλληλα τον Πατριάρχη για την απόφασή του, από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, να συμβάλει στο ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας και να βοηθήσει τους φτωχότερους πολίτες σημείωσε ότι «καμιά φορά η πολιτική διαιρεί, αλλά η θρησκεία πάντοτε ενώνει».
Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Μόσχας χαρακτήρισε «πολύ καλές» τις σχέσεις μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής Εκκλησίας. Οι παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών , επισήμανε, έχουν πολύ μεγάλη σημασία «και για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και άλλων ορθόδοξων χωρών, όπου είναι παρούσα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».
«Πρόκειται για τους πλέον γερούς δεσμούς, από εκείνους, που συνδέουν τις χώρες μας», ανέφερε ο Ρώσος Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι «η πολιτική συγκυρία έρχεται και φεύγει, αλλάζει, ενώ αυτοί οι δεσμοί που ανάγονται στο βάθος των αιώνων, παραμένουν

«Η Γερμανία αυτοκαταργείται»: ένα βιβλίο για την ενσωμάτωση που διχάζει



Η κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γερμανία αυτοκαταργείται» του πρώην υπουργού Οικονομικών του Βερολίνου Τίλο Σαρατσίν διχάζει εδώ και μέρες τη κοινή γνώμη και προκαλεί έντονες δημόσιες αντιπαραθέσεις.

Και μόνο η προδημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου στο περιοδικό Der Spiegel ήταν αρκετή για να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους του πολιτικού και όχι μόνο κόσμου. Ακόμα και η καγκελάριος ΄Αγκελα Μέρκελ πήρε θέση.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο λόγος για το επίμαχο βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών του ομόσπονδου κρατιδίου του Βερολίνου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Τίλο Σαρατσίν με τίτλο «Η Γερμανία αυτοκαταργείται».
Στο βιβλίο ο συγγραφέας αναφέρεται στην άρνηση των μουσουλμάνων να ενσωματωθούν, αλλά και τις επιπτώσεις της στάσης αυτής στη γερμανική κοινωνία. Η καγκελάριος δήλωσε δια στόματος του εκπροσώπου της ότι το βιβλίο θίγει πολλούς πολίτες και πως δεν συμβάλλει στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των ξένων. Τι λέει όμως ο Τίλο Σαρατσίν; Σε συνέντευξή του στον δημόσιο σταθμό Deutschlandradio με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου τη Δευτέρα (30.08) απάντησε στην ερώτημα αν η Γερμανία πράγματι αυτοκαταργείται: «Ναι, η χώρα αυτοκαταργείται. Κάθε νέα γενιά είναι κατά ένα τρίτο μικρότερη από την προηγούμενη. Μετά από τέσσερις γενιές ο πληθυσμός θα έχει συρρικνωθεί κατά 20%. Και τότε η Γερμανία, οι Γερμανοί που ζουν εδώ και οι απόγονοί τους δεν θα υπάρχουν πια».

Χειρότερη μόρφωση και διπλάσιες γεννήσεις
Ενοχλημένη από το βιβλίο και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ
Κατά την άποψη του γερμανού οικονομολόγου «οι μετανάστες από την Τουρκία, την Εγγύς και Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν χειρότερη μόρφωση και γεννούν περισσότερα παιδιά». Όμως σήμερα οι μετανάστες από την Ασία και την Αφρική αποτελούν μόνο το 4% του συνολικού πληθυσμού στη Γερμανία. Ο Τίλο Σαρατσίν είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι η Γερμανία διατρέχει κίνδυνο και μιλά για αλλοίωση του πληθυσμού: «Οι μουσουλμάνοι μετανάστες από τις εν λόγω περιοχές γεννούν τα διπλάσια παιδιά από ότι τα υπόλοιπα τμήματα του πληθυσμού. Αν συνυπολογίσουμε ότι κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 100.000 νέοι μετανάστες καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε μερικά χρόνια οι Γερμανοί δεν θα αποτελούν πια την πλειονότητα των κατοίκων σε ορισμένες πόλεις και περιοχές ή ακόμα και σε ολόκληρη την επικράτεια».
Γενικεύσεις σε βάρος ορισμένων εθνοτικών ομάδων


Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απορεί για ποιό λόγο ο Τίλο Σάρατσιν παραμένει μέλος των Σοσιαλδημοκρατών
Οι συχνά προκλητικές απόψεις του γερμανού οικονομολόγου συναντούν και την αντίσταση του Σοσιλαδημοκρατικού κόμματος στο οποίο ας σημειωθεί ότι ο Τίλο Σαρατσίν είναι μέλος. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που ζουν την αποπομπή του. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε μάλιστα ότι θα εξετάσει προσεκτικά αν οι απόψεις και τα σχόλια του Τίλο Σαρατσίν είναι ρατσιστικά. Πιο αυστηρή είναι η κριτική του επίσης σοσιαλδημοκράτη Ραέντ Ζάλεχ, εκπρόσωπου σε ζητήματα ενσωμάτωσης: «Ορισμένες βασικές θέσεις του κυρίου Σάρατσιν είναι ξεκάθαρα ρατσιστικές, όπως απέδειξε και εμπειρογνώμονας του Κέντρο Μέντελσον. Περιέχουν γενικεύσεις και χαρακτηρισμούς σε βάρος ορισμένων εθνοτικών ή θρησκευτικών ομάδων της κοινωνίας μας. Ο Τίλο Σάρατσιν μιλά ακόμα και για βλακεία ή εξυπνάδα που απορρέει από τα γονίδια».


DRadio/Nana Brink/Στέφανος Γεωργακόπουλος
Επιμέλεια Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου
Deutsche Welle


Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

kathimerini.gr | Η δική μας, αληθινή Ελλάδα

Η δική μας, αληθινή Ελλάδα
Του Ν. Σ. Χριστοδουλακη*
Ηταν Παρασκευή και 13. Ιανουάριος του 2012. Ολοι μαζί, στοιβαγμένοι σε μια αίθουσα, ξεκινήσαμε μετ' εμποδίων την παράδοση του μαθήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βλέπετε, ο σύλλογος των φοιτητών, δηλαδή οι κομματικοί εγκάθετοι, μας είχαν πετάξει έξω από το αμφιθέατρο, χωρίς να μας ρωτήσουν. Επρεπε, λέει, να κάνουν συνέλευση προκειμένου να προετοιμαστούν για την παναττική απεργία της 17ης Ιανουαρίου και φυσικά βρήκαν να την κάνουν την ώρα των μαθημάτων. Δημοκρατικές διαδικασίες.
Διωγμένοι λοιπόν εμείς, αναζητήσαμε μια αίθουσα σεμιναρίων και τη γεμίσαμε. Είναι συγκλονιστικό να διαπιστώνει κανείς πόσο μακριά βρίσκονται οι περισσότεροι φοιτητές από την αθλιότητα που χαρακτηρίζει τα πανεπιστήμια τις τελευταίες δεκαετίες. Hρθαν στο μάθημα.
Βρήκα ευκαιρία να τους δείξω ένα άρθρο από το τελευταίο τεύχος του πολύ γνωστού επιστημονικού περιοδικού Nature. Ο τίτλος ήταν «Οι 40 κορυφαίες χώρες του κόσμου στην έρευνα». Η Ελλάδα, σύμφωνα με το πολύ αυστηρό αυτό αγγλικό περιοδικό, κατέχει την 21η θέση. Ακριβώς από πάνω είναι η Ισπανία. Μία θέση πιο πάνω η Γαλλία και, στη 18η θέση, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελβετία και ακολουθούν όλες οι σκανδιναβικές χώρες.
Ολοι στην αίθουσα γνωρίζαμε ότι η Πολιτεία, προσποιούμενη ότι ενδιαφέρεται, χρηματοδοτεί την έρευνα πολύ λιγότερο απ' ό,τι χρηματοδοτεί τα κόμματα για να κοροϊδεύουν την κοινωνία. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν κι εγώ βρήκα την ευκαιρία να τους πω ότι «αυτή είναι η δική μου Ελλάδα». Ευχήθηκα να γίνει και δική τους και ξεκινήσαμε το μάθημα.
Δεν πέρασαν πέντε λεπτά, η πόρτα άνοιξε χωρίς κάποιος να χτυπήσει, και εισέβαλαν στην αίθουσα οι συνδικαλιστές. Με τη γνωστή εφημερίδα υπό μάλης άρχισαν: «Συνάδελφοι, αυτή την ώρα έπρεπε να είστε στη γενική συνέλευση όπου έχουμε να συζητήσουμε πολύ σοβαρά θέματα και όχι να κάνετε μάθημα. Αν αυτός σας εκβιάζει…», και συνέχισαν προπηλακίζοντας εμένα για τον οποίον γνωρίζουν καλά ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, για να καταλήξουν «…σηκωθείτε τώρα να κατεβείτε στη συνέλευση»
Η αντίδραση των φοιτητών ήταν ακαριαία. Τουλάχιστον τριάντα άτομα σηκώθηκαν όρθια φωνάζοντας: «Αντε τσακιστείτε από εδώ πέρα», «Δεν θα μας υποδείξετε εσείς τι θα κάνουμε», «Γιατί κάνετε τη συνέλευση την ώρα των μαθημάτων, αφού υπάρχει ειδική ώρα στο πρόγραμμα για τον σκοπό αυτό;». Αντεξαν δέκα λεπτά οι εισβολείς, παίζοντας την κασέτα τους, και εξαφανίστηκαν καθυβρίζοντας εμένα και τους υπόλοιπους αντιδραστικούς…
Ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες με τα παιδιά που ξέρουν καλά ότι και τις κινητοποιήσεις τους μπορούν να κάνουν αλλά και στις υποχρεώσεις τους να είναι συνεπείς, και προσπαθήσαμε να ξεκινήσουμε ξανά το μάθημα.
Τότε συνέβη αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Μια φοιτήτρια σήκωσε το χέρι της και ζήτησε τον λόγο. Αρχισε να μιλάει:
«Είναι αλήθεια ότι όλοι ζούμε δύσκολες στιγμές σ' αυτόν τον τόπο. Εμείς οι νέοι το καταλαβαίνουμε περισσότερο. Περάσαμε μερικά χρόνια που δεν βλέπαμε τον ήλιο προετοιμάζοντας τον εαυτό μας για να μπούμε στο πανεπιστήμιο. Βρισκόμαστε τώρα εδώ για να σπουδάσουμε και έχουμε όλους αυτούς να βάζουν συνεχώς εμπόδια μπροστά μας. Πώς θα πάει μπροστά αυτός ο τόπος όταν εγώ που θέλω να τον κάνω καλύτερο υποφέρω για να μάθω δυο γράμματα; Συγχωρέστε με για τη συγκίνησή μου αλλά δεν αντέχω άλλο». Αυτά είπε η κοπέλα και ξέσπασε σε λυγμούς.
«Δεν μπορώ να σε συγχωρήσω», της απάντησα, «από το βάθος της καρδιάς μου όμως, θέλω να σε ευχαριστήσω γι' αυτό που μας προσέφερες. Προσέθεσες στη δική μου Ελλάδα κάτι πολύ σπουδαίο. Να είσαι καλά».
Και συνεχίσαμε το μάθημα.
Αυτά συνέβησαν στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου του 2012.
Τα δάκρυα αυτής της κοπέλας και η συμπεριφορά των συμφοιτητών της μέσα στην αίθουσα με έπεισαν ότι η δική μου Ελλάδα, η αληθινή Ελλάδα, είναι ζωντανή και θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα που άφρονες, λιποβαρείς και απάτριδες πολιτικοί τής δημιούργησαν. Θα ξεπεράσει την παγκόσμια χλεύη στην οποία την εξέθεσαν και θα βρεθεί επικεφαλής όχι με τη βοήθεια των αρχαίων της προγόνων μόνο, αλλά με τη δύναμη και την ειλικρίνεια των νέων παιδιών που είχα μπροστά μου εκείνη την Παρασκευή. Να είναι όλα τους καλά.
* Ο δρ Ν. Σ. Χριστοδουλάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εισβολή... | PALIATSOS NEWS

Άρθρο από Capital.gr


Η σημερινή οικονομική καταστροφή μας έχει αποπροσανατολίσει από έναν μεγαλύτερο κίνδυνο: την ταχύτατη αλλοίωση της εθνολογικής σύνθεσης της χώρας, και τελικά τη μουσουλμανοποίησή της. Το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στις επόμενες εκλογές και όχι στις επόμενες γενιές όπως θα έπρεπε. Σύμφωνα με τη ρεαλιστική όσο και εφιαλτική αυτή πρόβλεψη, σε 10-20 χρόνια, η Ελλάδα όπως την ξέρουμε σήμερα, δε θα υπάρχει πια. Σε δέκα χρόνια, εδώ στο καλύτερο οικόπεδο της γης που έχει μπει στο μάτι πολλών, θα κατοικούν 4-5 εκατ. μουσουλμάνοι νεαροί σε ηλικία, έναντι 8-9 εκατ. γερασμένων ελληνογενών. Τότε, θα είναι αδύνατο να σταματήσει η συνέχιση της μαζικής εισβολής και του πολλαπλασιασμού της, με δεδομένο ότι οι γυναίκες-μουσουλμάνες γεννούν πέντε παιδιά κατά μέσο όρο, έναντι λιγότερο από ένα των ελληνίδων.

Σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες μας, σήμερα εισβάλλουν στη χώρα, κατά κύριο λόγο από τον Έβρο, 200.000-250.000 κυρίως μουσουλμάνοι από την Αφρική και την Ασία. Σε δέκα χρόνια, θα ανέρχονται σε 2-2,5 εκατ. και μαζί με τους εδώ εγκατεστημένους που υπολογίζονται σε 1,8 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων αυτών της Δυτικής Θράκης, μαζί με γεννήσεις της τάξης των 500.0000), θα ανέρχονται σε πάνω 4 εκατ. Το δόγμα Οζάλ «δε χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια από εδώ μεριά», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως αποδείχτηκε και από τις μυστικές εκθέσεις που βγήκαν στη δημοσιότητα, ύστερα από τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού Γιλμάζ για δολιοφθορές σε βάρος της χώρας μας.


Το τραγικό είναι ότι, με την έλευση του άτεγκτου Μνημονίου και την ερημοποίηση της αγοράς εργασίας, πολλά νέα παιδιά, αλλά και νοικοκύρηδες νόμιμοι μετανάστες, φεύγουν από τη χώρα σε αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας στον ήλιο. Και έτσι, η χώρα μουσουλμανοποιείται με μαθηματική βεβαιότητα. Και αυτό λέγεται με όλο το σεβασμό που οφείλεται στη θρησκεία αυτή και σε κάθε ένα μουσουλμάνο ξεχωριστά.

Οι δουλέμποροι και η Αθηναϊκή ζούγκλα
Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν το ταξίδι των μεταναστών γινόταν με μύριες όσες δυσκολίες και κινδύνους, σήμερα τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί. Οι τουρκικές αερογραμμές έχουν καθιερώσει απ’ ευθείας τακτικές πτήσεις από όλες ή τις περισσότερες χώρες εισαγωγής τους, με διαμονή «τράνζιτ» στην Τουρκία και αμέσως μετά στην Ελλάδα. Τα αεροπλάνα της Turkish Airlines κάνουν χρυσές δουλειές μεταφέροντας καθημερινά εκατοντάδες λαθρομετανάστες από το Λάγος της Νιγηρίας, την Άκρα της Σομαλίας, την Καζαμπλάκα του Μαρόκου, το Καράτσι του Πακιστάν, την Ντάκα του Μπακλαντές, την Αλγερία, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Αίγυπτο, το Λίβανο, το Νουμπαι, κλπ. Οι μετανάστες εγκαθίστανται προσωρινά σε δουλεμπορικά ξενοδοχεία των περιοχών Κουμ Καπί και Γελσικόι στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα του βαθέως τουρκικού κράτους. Σύντομα διέρχονται τον Έβρο περίπου ανενόχλητοι και όσοι το επιθυμούν, καταφεύγουν στις ελληνικές αρχές, όπου τελικά τους χορηγείται έγγραφο που αναγράφει ότι υποχρεούνται να φύγουν από τη χώρα σε διάστημα ενός μηνός!

Νέα επιστολή της Μάρως, της δασκάλας που παραιτήθηκε | tsantiri

Νέα επιστολή της Μάρως, της δασκάλας που παραιτήθηκε
Νέα επιστολή της Μάρως, της δασκάλας που παραιτήθηκε αρνούμενη να υπηρετήσει την παράνομη κυβέρνηση.
(Το κείμενο της παραίτησης μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: ΔΑΣΚΑΛΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ: Αρνήθηκε να υπηρετήσει την παράνομη κυβέρνηση).
Θέλω να μιλήσω, σε όλους το οφείλω
Στην άβυσσο που βρέθηκα τον Ιούλιο, βιώνοντας ένα ύπουλο και άνανδρο χτύπημα από τους εχθρούς της χώρας μου, που διέλυσε, γκρέμισε, σκόρπισε τη ζωή μου, φωτεινές λυχνίες στο σκοτάδι αυτό ήταν οι φίλοι, οι συνάδελφοι, οι συναγωνιστές μου. Όλους αυτούς τους θεωρώ αδέλφια μου, ομοαίματους. Γιατί μαζί τους πορεύτηκα….
Ήταν οι φωνές που μού ‘λεγαν «κοριτσάκι μου, δεν είσαι μόνη, είμαστε δίπλα σου». Παρηγοριά κι ελπίδα έγιναν στην καρδιά μου. Τον πόνο, την θλίψη και την οδύνη δεν μπορούσαν να μου τα πάρουν, ήταν εκεί. Η σκέψη τους όμως, αυτό τους το αίσθημα, ήταν για μένα κινητήριος δύναμη. Με βοήθησαν να βρω ένα μονοπάτι, το όποιο μονοπάτι. Δεν ήξερα πού θα με πάει, αλλά και δεν με ένοιαζε.
Δεν μπορώ φυσικά να περιγράψω με λέξεις αυτή την αγάπη που μου δόθηκε.
Αυτή η αγάπη με ωθούσε κάθε φορά σε αγώνα. Και σε κάθε νέο αγώνα, το σθένος μου όλο και δυνάμωνε κι έτσι σιγά-σιγά βρήκα τη δύναμή μου, τολμώ να πω βγήκα στο φως, βρήκα το δρόμο μου. Έτσι έφτασα τη μέρα της παραίτησης.
Ήθελα μόνο να σας πω ότι την ώρα που υπέγραφα ήσασταν όλοι εκεί, κρατούσατε το χέρι μου, υπογράφατε μαζί μου, μοιραζόσασταν τη χαρά μου.
Η απόφαση ήταν δική μου αλλά η πράξη ήταν όλων. Ανήκει ακόμα και σ’ αυτούς που, παρότι δεν με γνωρίζουν, με καλούν αυτές τις μέρες για να μου σταθούν. Κι αυτοί τον αγώνα μου τον βίωσαν σαν δικό τους. Νιώθουν σαν οι ίδιοι να υπέγραψαν.
Αν αξίζει κάποια τιμή στην πράξη μου, αυτή ανήκει σε όλους.
Όσο πιο πολύ πίεση μού ασκείται, τόσο το σθένος μου, η δύναμή μου εκατονταπλασιάζεται. Κι αν δεν μπόρεσε να με λυγίσει ο θάνατος τίποτα δεν το μπορεί.
Εκτός από την συμπαράσταση, δέχθηκα και πιέσεις για να πάρω πίσω την παραίτησή μου. Το ισχυρότερο επιχείρημά τους για να με πείσουν ήταν «μάνα είσαι εσύ; Δεν σκέφτεσαι το παιδί σου;» Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δίλλημα για έναν γονιό, ιδίως αν είναι ο μόνος γονιός που έχει απομείνει… Η απάντησή μου ήταν «το παιδί μου σκέφτομαι. Γι’ αυτόν το κάνω, γιατί ντρέπομαι να το κοιτάξω στα μάτια και να του παραδώσω την χώρα μου σκλαβωμένη. Να του ζητήσω να ζήσει ανελεύθερος, χωρίς αξιοπρέπεια».
Σε όλους εσάς θέλω μόνο να πω «φέρε την εικόνα στο μυαλό σου… είναι ένα φράγμα γεμάτο νερό, με πολύ μεγάλη πίεση, και ξαφνικά το φράγμα σπάει… Γυρίζει φίλε αυτό πίσω; Φαντάσου την εικόνα! Μαζεύεται;»
Μαρία Αλιφραγκή

ΔΕΗ-Quantum Energy: Διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ | επιχειρησεις , ελληνικες επιχειρησεις | v2.imerisia.gr

Tο σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, το λεγόμενο «ΕuroAsia Interconnector» ανακοίνωσε χθες στη Λευκωσία ο πρόεδρος της «ΔΕΗ-Quantum Energy» Νάσος Κτωρίδης.

Το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ και θα χρειαστεί 36 μήνες για να ολοκληρωθεί. Με χρόνο έναρξης το 2013 το έργο θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το 2016, ενώ το κόστος του εκτιμάται ότι μπορεί να αποσβεστεί σε περίπου τέσσερα χρόνια. Το υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέσει τις τρεις χώρες θα έχει δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας συνολικής ισχύος 2.000 MW. Oι εταιρείες που το υποστηρίζουν είναι η κυπριακή «ΔΕΗ-Quantum Energy», που αποτελεί σύμπραξη της ΔΕΗ με την Quantum, η ΔΕΗ από την Ελλάδα και θεσμικοί φορείς του Ισραήλ.
Ας σημειωθεί ότι η ηλεκρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου είχε συζητηθεί στην πρόσφαστη επίσκεψη του υπ. Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τον κ. Κτωρίδη, η αναμενόμενη απόδοση του έργου ανέρχεται σε 17,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια ζωής του καλωδίου. Τη χρηματοδότηση του έργου θα αναλάβει η ΔΕΗ-Quantum Energy. To μήκος του καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ υπολογίζεται σε 155 ναυτικά μίλια, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης 320 ναυτικά μίλια και μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου σε 65 ναυτικά μίλια. Ο κ. Κτωρίδης δήλωσε ακόμα ότι Ελλάδα είναι ελλειμματική σε ηλεκτρική ενέργεια κατά 1.000 MW και ότι η μεταφορά ενέργειας μέσω του καλωδίου θα ξεκινήσει από το Ισραήλ.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΔΑΣΚΑΛΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ: Αρνήθηκε να υπηρετήσει την παράνομη κυβέρνηση | tsantiri

ΔΑΣΚΑΛΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ: Αρνήθηκε να υπηρετήσει την παράνομη κυβέρνηση
Το λάβαμε με email από το blog Ελληνικό Καφενείο. Είναι το κείμενο παραίτησης μιας Ελληνίδας δασκάλας από το δημόσιο σχολείο που υπηρετεί. Η Μάρω, αυτό είναι το όνομά της, εξηγεί ότι επιλέγει να παραιτηθεί παρά να συνεχίσει να υπηρετεί αυτούς που «παράνομα κυβερνούν τη χώρα μας».
Δεν θα γράψουμε άλλα εισαγωγικά εμείς.
Διαβάστε το, συγκλονίζει:
Το κείμενο της παραίτησης
Λαμβάνω την τιμή να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση μου ως δασκάλας, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.
Οι λόγοι που μ’ έκαναν να επιλέξω αυτή την οδό είναι οι εξής:
- Ως δασκάλα πίστευα πάντα πως η στάση μου είναι παράδειγμα κι ό,τι νιώθω περνάει σαν αέρας στις ψυχές των παιδιών. Όχι κούφια λόγια και μπούρδες. Συναισθήματα και πράξεις, στάση ζωής. Δεν μπορώ ν’ αντικρίζω τα μάτια των παιδιών μου, χωρίς να ντρέπομαι να υπηρετώ μία παιδεία που δεν υφίσταται. Δεν έχω το δικαίωμα, δεν μου επιτρέπεται. Αρνούμαι να συμμετέχω στο συστηματάκι σας: «Πρώτα ο μαθητής», «Δωρεάν δημόσια παιδεία», «Ίσες ευκαιρίες για όλους»; Αρνούμαι τους φόρους των συμπολιτών μου να τους προσφέρω αδιαμαρτύρητα στους προδότες της χώρας μου, χωρίς να μπορώ να αρνηθώ ή ν’ αντισταθώ στις αποφάσεις τους.
- Αρνούμαι να συναινώ, να συνεργάζομαι και να διευκολύνω αυτούς που μάτωσαν τη χώρα. Τους στυγνούς δολοφόνους, που δολοφονούν κάθε μέρα κάποιον συμπολίτη μου. (Μεταξύ των θυμάτων και ο άντρας μου).
- Δεν συνεργάζομαι μ’ αυτούς που έκλεψαν τον ιδρώτα των συνταξιούχων, χωρίς ντροπή και σεβασμό στα χρόνια τους.
- Δεν συνεργάζομαι μ’ αυτούς που γέμισαν τη χώρα άστεγους και τώρα κάνουν τους ελεήμονες τάχα.
Δεν θέλω την ελεημοσύνη τους, δεν αναγνωρίζω τα μιάσματα, τους θρασύδειλους που παράνομα κυβερνούν τη χώρα με την πεποίθηση ότι συμφωνούμε.
Για όλους αυτούς τους λόγους,
ΕΠΕΙΔΗ
Η ψυχή μου αλυχτά,
Αποχωρώ και ΑΠΑΙΤΩ, το μόνο δικαίωμα που μου αφήσατε για ν’ αντισταθώ, την παραίτησή μου, να την κάνετε ΑΜΕΣΑ δεκτή.
Επιστροφή στην αρχική

Δεν διάβασαν το Μνημόνιο, λένε! | αρθρογραφια , αρθρογραφοι , γιωργος δελαστικ | ethnos.gr


Ανατρίχιασε ολόκληρος ο ελληνικός λαός χθες το πρωί, όταν άκουσε τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δηλώνει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: «Δεν διάβασα το Μνημόνιο»!!! Είναι απίστευτο. Δεν το χωράει νους ανθρώπου.
Ενας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης Παπαδήμου, ένας υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ομολογεί δημοσίως ότι συναίνεσε να δεσμευτεί η Ελλάδα για δεκαετίες με μια δανειακή σύμβαση, την οποία δεν έκανε καν τον κόπο να διαβάσει - ούτε λόγος φυσικά να τη μελετήσει.
«Είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το Μνημόνιο», πρόσθεσε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.
Αν είναι δυνατόν να ξεστομίζει τέτοια πράγματα ένας έμπειρος πολιτικός, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επομένως δυνάμει ίσως και το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας!
Οσο και αν ακούγεται παράδοξο όμως οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την ειλικρίνειά του.
Ομολογώντας ότι δεν έκρινε αναγκαία ούτε την τυπική ανάγνωση του Μνημονίου γιατί είχε να ασχοληθεί με σοβαρότερα πράγματα, αποκαλύπτει το απερίγραπτο κλίμα ανευθυνότητας μέσα στο οποίο οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ενέκριναν το Μνημόνιο, πράγμα που βεβαίως συνιστά πολιτικό έγκλημα κατά της Ελλάδας.
Δεν έχουμε να κάνουμε όμως με μια μεμονωμένη περίπτωση πολιτικής οκνηρίας ενός υπουργού, έστω και σημαντικού, έστω και με φιλοδοξίες να κυβερνήσει τη χώρα. Αυτό θα ήταν καταδικαστέο, λυπηρό, αλλά αντιμετωπίσιμο.
Η πολιτική τραγωδία της πατρίδας αποκαλύπτεται σε όλη της την έκταση από μια άλλη ομολογία τη νύχτα της Δευτέρας. Αυτή τη φορά της Λούκας Κατσέλη, τότε υπουργού Οικονομίας -κατ' εξοχήν δηλαδή αρμόδιας υπουργού μαζί με εκείνον των Οικονομικών να μελετήσουν το Μνημόνιο- η οποία αποκάλυψε στο Mega ότι της δόθηκε περιθώριο μόλις τριών... ωρών (!!!) για να «μελετήσει» το Μνημόνιο πριν το ψηφίσει.
«Εγώ προσωπικά το διάβασα ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες», είπε επί λέξει, προσθέτοντας ότι και άλλοι υπουργοί είχαν το ίδιο ακριβώς περιθώριο!
Είναι προφανές επομένως ότι το πρόβλημα δεν είναι η αβελτηρία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μεθόδευση του στενού ηγετικού παπανδρεϊκού πυρήνα, ο οποίος υπηρετώντας τον στόχο της πάση θυσία έγκρισης του Μνημονίου διαμόρφωσε συνθήκες που καθιστούσαν ουσιαστικά αδύνατη τη μελέτη των όρων του ακόμη και από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, πόσω μάλλον από τους βουλευτές του.
Πρόκειται δηλαδή για ολόκληρη επιχείρηση υφαρπαγής της ψήφου τους. Εν μέσω πελάγους άγνοιας του περιεχομένου του Μνημονίου, αλλά και εκμετάλλευσης της παροιμιώδους αδιαφορίας και πολιτικής ανευθυνότητας των υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ούτε καν απαίτησαν να μάθουν τουλάχιστον τι ψηφίζουν!
Οταν αναφερόμαστε σε «υφαρπαγή της ψήφου» και «πέλαγος άγνοιας» των υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δεν χρησιμοποιούμε τους όρους αυτούς ως ελαφρυντικά, αλλά ως σοβαρότατα επιβαρυντικά στοιχεία για την πολιτική τους υπόσταση.
Υπουργοί και βουλευτές που δεν ξέρουν τι ψηφίζουν και δεν ενδιαφέρονται καν να το μάθουν δεν είναι απλώς άχρηστοι ή ανάξιοι, αλλά επικίνδυνοι.
Επικίνδυνοι τόσο για τη χώρα όσο και για την ίδια τη δημοκρατία. Υπονομεύουν στις συνειδήσεις όλων των πολιτών την αξιοπιστία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Απαξιώνουν συλλήβδην όλο το πολιτικό προσωπικό των κυβερνητικών κομμάτων, το οποίο ήδη βρίσκεται σε κατάταξη κατωτάτης υποστάθμης.
Αμφιβάλλουμε αν αντιλαμβάνονται ότι ένας υπουργός που ψηφίζει εν πλήρει αδιαφορία και άγνοια μέτρα ολέθρια για τη χώρα δεν είναι καθόλου καλύτερος στη συνείδηση του κόσμου από έναν υπουργό που τα ψηφίζει συνειδητά και εσκεμμένα.
ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ
«Εκρηγνυόμενα γιαούρτια»

Ευρηματικός ο τίτλος τεράστιου ρεπορτάζ της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» στην τρίτη της κιόλας σελίδα, αφιερωμένου στους Ελληνες πολιτικούς: «Εκρηγνυόμενα γιαούρτια»! Δηλητηριωδώς αντικειμενικοφανής ο επεξηγηματικός υπότιτλος: «Οι Ελληνες πολιτικοί δεν είναι πλέον ασφαλείς από βίαιες επιθέσεις οργισμένων πολιτών. Συχνά απομένει μόνο η φυγή». Εκτενέστατο και άριστα ενημερωμένο και επικαιροποιημένο το ρεπορτάζ με τη λίστα πληθώρας επιθέσεων με γιαούρτια, αβγά ή άγριου «κραξίματος» υπουργών και πολιτικών κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κατά της Ντόρας Μπακογιάννη προσφάτως σε ταβέρνα στο Ηράκλειο ή κατά του Κωστή Χατζηδάκη της ΝΔ. Διεθνής πλέον ο διασυρμός των Ελλήνων πολιτικών.

Πανίκος Χαραλάμπους:Κύπρος ως κόμβος ενεργειακός

Το έργο που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ΔΕΗ QUANTUM και αφορά τη ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας και άρα με την Ευρώπη, ανεξάρτητα εάν θα υλοποιηθεί, δείχνει πόσο μεγάλες είναι οι δυνατότητες η χώρα μας να καταστεί ενεργειακός κόμβος μεταξύ Μέσης Ανατολής (Ασίας) και Ευρώπης. Το έργο, όπως το παρουσίασε ο πρόεδρος της εταιρείας Νάσος Κτωρίδης, στοχεύει ουσιαστικά στη μεταφορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε πρώτη φάση από το Ισραήλ στην Ευρώπη (και μετέπειτα από την Κύπρο), μέσω Κύπρου. Είναι ένα έργο που μόνο η εγκατάσταση του αγωγού και των υποσταθμών υπολογίζεται να κοστίσει γύρω στο €1,5 δισ.
Ασφαλώς εάν δεν ανακαλύπτονταν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή και δεν δημιουργείτο η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αναγνωστικές τιμές, τίποτα από τα πιο πάνω δε θα έμπαινε στο τραπέζι. Αυτό όμως δείχνει το πεδίο οικονομικής δράσης που διανοίγεται για τη μικρή Κύπρο. Υποδεικνύει πόσο πιο μεγάλο γίνεται το εύρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που μπορούν να αναπτυχθούν γύρω και με αφορμή το φυσικό αέριο.
Πιο σημαντική όμως είναι η πολιτική και γεωστρατηγική αξία που αποκτά η χώρα μας. Που με αξιοποίηση της θέσης της μπορεί να αλλάξει το μέγεθος της σημασίας της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως χώρα της περιοχής. Και όσο αυξάνεται αυτή η πολιτικογεωστρατηγική αξία, ανάλογα μεγαλώνει και ο δείκτης ασφαλείας της. Και αυτό μπορεί να εξαργυρωθεί ακόμα και στο κυπριακό πρόβλημα.
Επομένως τέτοια έργα απαιτείται να αντικρίζονται θετικά και να αντιμετωπίζονται ως εκσυγχρονιστικά. Με ένα κράτος υποβοηθητικό, μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος και υπερβολές του παρόντος.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ!


Παρασκευή, Ιανουάριος 20, 2012


Επί δεκαετίες ολόκληρες, οι ελληνικές κυβερνήσεις τηρούσαν άκρα του τάφου σιωπή στο θέμα των εξορύξεων πετρελαίου από τις ελληνικές θάλασσες! Σήμερα μάλιστα που η Τουρκία εγκλωβίζει το Καστελόριζο, έτοιμη να χαράξει δική της ΑΟΖ στην οποία θα συμπεριλαμβάνει και το ελληνικό νησί, αλλά και τεράστια έκταση του Αιγαίου που ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, η κυβέρνηση Παπαδήμου κάνει την πάπια!!! Ο Παπανδρέου δεν άρθρωσε ποτέ την λέξη "ΑΟΖ" μη τυχόν και κακοκαρδίσει τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου! Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο Καραμανλής, το ίδιο πράττει και η  σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου.
Την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται με σύμμαχο την Λιβύη, να βάλει πόδι κάτω από την Κρήτη, εμείς εδώ σφυρίζουμε αδιάφορα!Εσχάτως μόνο, ξεκίνησαν τα ομορφόπαιδα της κυβέρνησης να ψελλίζουν την λέξη "εξόρυξη" , αλλά μόνο για το Ιόνιο! Για το Αιγαίο, ούτε κουβέντα! Σιγά μην κακοκαρδίσουν τους Τούρκους. Άστους να αλωνίζουν ελεύθεροι στο Αιγαίο! Οι δικοί μας ραγιάδες ασχολούνται μόνο με το Ιόνιο, μέχρις ότου το αρπάξουν και αυτό οι Τούρκοι, σε συνεργασία με τους Αλβανούς! (Βλέπε Αυλώνα)! 
Στο μεταξύ, ο βουλευτής του Λ.Α.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αποκάλυψε την προδοσία με το θέατρο παραλόγου που παίζεται επί χρόνια στις πλάτες του ελληνικού λαού: 
«Η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου! Σας παραπέμπω στην απάντηση του Υπουργού: «Οι εκπρόσωποι του Ομίλου Delek όπως και οι εκπρόσωποι άλλων πετρελαϊκών εταιρειών έχουν ήδη επισκεφτεί την Ελλάδα και είχαν συνεργασία με στελέχη του ΥΠΕΚΑ για θέματα υδρογονανθράκων» (φωτό).

Επί δεκαετίες δηλαδή οι κυβερνήσεις γνώριζαν την ύπαρξη πετρελαίου στις θάλασσές μας και ειδικά στο Αιγαίο, αλλά σιωπούσαν! Ενώ η χώρα μας θα μπορούσε και θα έπρεπε να ήταν αυτάρκης, οι σύγχρονοι δωσίλογοι, προτίμησαν να την κρατούν αιχμάλωτη στους μιζαδόρους της Siemens, της Ferostat  και σήμερα σκλαβωμένη στη Γερμανία! Τα πολιτικά λαμόγια που πρόδωσαν την χώρα, αντί να τη σώσουν με την εξόρυξη πετρελαίου, σήμερα στραγγαλίζουν τους Έλληνες.... με την αρπαγή του μισθού ή της σύνταξής τους, ενώ παράλληλα είναι πρόθυμοι να χαρίσουν όλο το Αιγαίο και την εκμετάλλευσή του, στους Γερμανούς και τους Τούρκους!  Συνεχίζοντας επί του θέματος ο Κυριάκος Βελόπουλος, είπε: "Εγώ σας ρωτώ, θα ερχόντουσαν αυτές οι εταιρείες στην Ελλάδα για να συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση, αν δεν υπήρχαν κοιτάσματα πετρελαίου; Το ζήτημα είναι γιατί να καθυστερούμε και γιατί δεν εκδίδεται ομόλογο με ρήτρα φυσικού αερίου".
Εμείς θα προχωρήσουμε παρακάτω το ερώτημα του κ. Βελόπουλου: Δεν είναι καιρός αγαπητέ βουλευτά μετά την αποκάλυψη, εσείς και ο αρχηγός σας κ. Καρατζαφέρης, που συμμετέχετε στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, να απαιτήσετε την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο, γιατί οποιαδήποτε καθυστέρηση συνιστά έγκλημα σε βάρος της χώρας και εφόσον ο Πρωθυπουργός συνεχίσει να παραμένει ράθυμος και αδρανής, να αποχωρήσετε από την Κυβέρνησή του;


Σοκαριστικά στοιχεία για τους «νεοάστεγους» της Αθήνας

Σοκαριστικά στοιχεία για τις εκρηκτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει το φαινόμενο των «νεοαστέγων» στην Αθήνα κατέθεσαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γεώργιος Καμίνης, καθώς και εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Ε.Δ.Α.).
Από τις εκθέσεις αποκαλύπτεται πλέον ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βγήκαν στο δρόμο άνθρωποι που ζούσαν εύπορα πριν το ξέσπασμά της, στους «νεοάστεγους» πια περιλαμβάνονται και ολόκληρες οικογένειες, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που καταλύουν με χαρτόνια και κουβέρτες στο Ζάππειο, την Κουμουνδούρου, τη Σανταρόζα, το Γκάζι, στα παγκάκια, κάτω από γέφυρες, έξω από κλειστά καταστήματα, είναι αδιευκρίνιστος.
Οι περισσότεροι από κείνους που ξεσπιτώθηκαν και πλέον βρίσκουν προσωρινή «στέγη» σε 52 σημεία της Αθήνας είναι οφειλέτες της εφορίας. Άλλοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας, να αποκλείονται έτσι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ως εκ τούτου να ζουν σε καθεστώς εξαθλίωσης.
Ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε πως το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ενημέρωσε ότι ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή καταρτίζει το σχέδιο νόμου που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα για τον νεοάστεγο. Όπως επίσης είπε, αν δεν υπήρχε η αλληλεγγύη στην ελληνική οικογένεια ο αριθμός των αστέγων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε πως δεν είναι ακόμα γνωστός ο ακριβής αριθμός των αστέγων καθώς δεν είναι καταγεγραμμένοι και επισήμανε την ανάγκη για κοινή προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας, την τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και τις αρμόδιες οργανώσεις που ήδη είναι δίπλα τους. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο υπάρχει κρίση το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια σειρά δράσεων όπως η ύπαρξη υπνωτηρίων, κέντρων ημέρας για ψυχολογική υποστήριξη ακόμα και θέσεις εργασίας», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου έκανε λόγο για ζήτημα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις σχολιάζοντας πως δεδομένης της έλλειψης νομοθεσίας, σήμερα άρχισε να γίνεται μια κινητοποίηση και ζήτησε ένα fast track για την ενίσχυση των κοινωνικών μονάδων πρόνοιας.
Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Μάξιμος Παπαγιάννης τόνισε ότι χορηγούνται γεύματα από την Εκκλησία προτείνοντας όμως παράλληλα να βοηθηθούν από όλους τους φορείς οι άνθρωποι αυτοί, να ξαναβρούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Πρότεινε επίσης να βρεθεί τρόπος να μην συσσωρεύονται οι νεόπτωχοι άστεγοι με ιδρυματικό τρόπο αλλά να δίδεται επιδότηση κατοικίας για ψυχολογικούς λόγους.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τους νεόπτωχους αστέγους στην Αθήνα και ο Δήμος έχει δημιουργήσει άτυπη τράπεζα τροφίμων, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, ξενώνες ενώ προσφέρονται και δωρεάν ρούχα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι δύο διαμερισματικοί σύμβουλοι προσέτρεξαν στις υπηρεσίες του δήμου για να σιτιστούν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

kathimerini.gr | Βαθαίνει το χάσμα Ευρώπης-Βρετανίας

Βαθαίνει το χάσμα Ευρώπης-Βρετανίας

Νέο σημείο τριβής μετά τον φόρο Τόμπιν το γαλλογερμανικό αίτημα για χαλαρότερη Βασιλεία ΙΙΙ
Η υποβόσκουσα σύγκρουση της Βρετανίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία για το εύρος αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης επεκτείνεται, αυτή τη φορά στο ζήτημα της ρύθμισης των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times, Βερολίνο και Παρίσι επιδιώκουν χαλάρωση στους νέους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, γνωστοί ως «Βασιλεία ΙΙΙ», συναντώντας την εκ διαμέτρου αντίθεση της Βρετανίας. Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, παράλληλα, αντιστέκεται στην επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, μια πρόταση που χαίρει της θερμής στήριξης του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, αλλά και υψηλών αξιωματούχων της Ε.Ε. Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι ο φόρος θα μπορούσε να επιβληθεί αποκλειστικά στην Ευρωζώνη, μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η Βρετανία, από τη δική της πλευρά, διεκδικεί αυτονομία στην εποπτεία του Σίτι του Λονδίνου, προκαλώντας την αντίδραση του Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπου εσωτερικής αγοράς, που δήλωσε χθες ότι η χώρα οφείλει να προσαρμοστεί κάποτε στους ευρωπαϊκούς κανόνες του παιχνιδιού. Στο παρασκήνιο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρακολουθούν τις εξελίξεις με ανησυχία, καθώς η επιβολή αυστηρότερων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας, όσο και φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, είναι δυσάρεστες προοπτικές για τον κλάδο.
Σε κοινή επιστολή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, προς τους εταίρους τους στο χθεσινό Eurogroup, ζητούν τη χαλάρωση ορισμένων κανόνων στη Βασιλεία ΙΙΙ, προκειμένου να μην υπάρξουν «αρνητικές επιπτώσεις» στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία στους δείκτες μόχλευσης, δηλαδή στα περιθώρια δανεισμού των τραπεζών από τις αγορές συγκριτικά με τα κεφάλαια που διαθέτουν και που, εν τέλει, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ζημιών σε μελλοντικές κρίσεις. Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε διέψευσε τις πληροφορίες της εφημερίδας, υπογραμμίζοντας ότι η Βασιλεία ΙΙΙΙ θα εφαρμοστεί πλήρως.
Από την πλευρά της, η Βρετανία επιθυμεί την επιβολή ακόμη πιο αυστηρών κανόνων από τη Βασιλεία ΙΙΙ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της. Στόχος της είναι να αποτραπεί μια χρηματοπιστωτική κρίση σαν αυτήν του 2008, η οποία προκάλεσε σαρωτικές συνέπειες στο Σίτι του Λονδίνου και την παγκόσμια οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οζμπορν, έχει μιλήσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης να υιοθετήσει προτάσεις από την έκθεση Βίκενς, κυρίως σχετικά την αύξηση των δεικτών κεφαλαίων σε ποσοστό έως 17% αντί του 9% που προτείνει η Βασιλεία ΙΙΙ.
Σε χθεσινή ομιλία που έδωσε ο κ. Μπαρνιέ στο Λονδίνο, είπε ότι η Βρετανία θα «πρέπει να παίξει το παιχνίδι της Ευρώπης» και να μην απαιτεί εξαιρέσεις που μπορεί να πλήξουν το «ελεύθερο εμπόριο». Ο κ. Μπαρνιέ αναφερόταν έμμεσα στην αιφνιδιαστική αποχώρηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, από την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις αρχές Δεκεμβρίου. Τότε, ο κ. Κάμερον απαίτησε την ενσωμάτωση πρωτόκολλου για το Σίτι του Λονδίνου σε μια επικείμενη αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, που θα εξασφάλιζε δικαίωμα βέτο σε προτάσεις της Ε.Ε. για την επιβολή έκτακτων μέτρων ή την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Newscode.gr - Οικονομία -«Υπαρκτός ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας για την Ελλάδα»


Οικονομία

«Υπαρκτός ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας για την Ελλάδα»
24/01/2012 22:42

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Olivier Blanchard, προειδοποιεί ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει το τείχος προστασίας για το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
"Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αν υπάρξει άτακτη χρεοκοπία, σε κάποια χώρα, την Ελλάδα ή κάποια άλλη, θα αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης", δήλωσε ο Olivier Blanchard και πρόσθεσε. "Αυτό είναι μέρος της σκέψης μας όταν λέμε ότι χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια".
Το ΔΝΤ έχει καλέσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης να διπλασιάσουν τη δύναμη πυρός των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης προειδοποιώντας ότι χωρίς περισσότερους πόρους οι ευρωπαϊκές αρχές δεν θα είναι σε θέση να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης.

Newscode.gr - Media -FT Deutschland: Απαισιόδοξοι οι οικονομολόγοι για την πορεία της οικονομίας

Media

FT Deutschland: Απαισιόδοξοι οι οικονομολόγοι για την πορεία της οικονομίας
23/01/2012 20:25

Περίπου 80% των ερωτηθέντων οικονομολόγων και υπεύθυνων για τα οικονομικά τραπεζών και ινστιτούτων που συμμετείχαν σε έρευνα των Financial Times Deutschland δήλωσαν ότι αναμένουν τη χειροτέρευση της κατάστασης στις αγορές παρά τα πρόσφατα θετικά σημάδια.
Ένας στους πέντε οικονομολόγους θεωρεί ότι θα υπάρξουν και νέες αναταράξεις.
Με αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκφράζουν την αντίθεσή τους στις πρόσφατες δηλώσεις αισιοδοξίας αναλυτών των αγορών, σύμφωνα με τους οποίους η κρίση έχει υπερβεί την κορύφωσή της. Η αισιοδοξία οφειλόταν στο ότι η Γαλλία και η Ισπανία κατόρθωσαν την περασμένη Πέμπτη, παρά τις υποβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, να πουλήσουν ομόλογα σε σαφώς χαμηλότερα επιτόκια. Κάτι παρόμοιο πέτυχε προηγουμένως και η Ιταλία.
«Εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, λόγω της αποτυχίας συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους, η κατάσταση θα οξυνθεί και πάλι», δηλώνει ο Χόλγκερ Φάιρινκρουκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας WestLB.
Παρόμοιες απαντήσεις έδωσαν και άλλοι ερωτηθέντες.
Η χορήγηση μέσω της ΕΚΤ 500 δις Ευρώ στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης περιορίζει κατά τον Ντέιβιντ Μιλέκερ, επικεφαλής οικονομολόγο της Union Investment τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα. Μόνον 25% των ειδικών θεωρεί ότι θα υπάρξει κίνδυνος χαμηλής ζήτησης γαλλικών και ιταλικών ομολόγων.
Ωστόσο, «εάν η κατάσταση στην Ελλάδα οξυνθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία», υποστηρίζει ο Κάρστεν Κλούντε της M.M. Warburg.
Άλλοι πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι μικρός, καθώς υπολογίζουν ότι η ΕΚΤ σε περίπτωση ανάγκης θα προβεί σε άμεσες αγορές κρατικών ομολόγων ή θα απειλήσει με τέτοιου είδους ενέργειες. Πάντως, η πρόβλεψη περί κατάρρευσης της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιανουάριο από το 12 στο 30%, σύμφωνα με τους ειδικούς.