Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Αποφασιστικό χτύπημα στο καρτέλ του πετρελαίου, δόθηκε από μέλη της Ένωσης Εμπόρων Πετρελαιοειδών Νομού Αττικής, σήμερα 21/3/2009.
Πέντε από τους έξι (ο ένας διέφυγε την σύλληψη) υπάλληλοι αντίστοιχων Εταιρειών Πετρελαίου, κρατούνται στο Α/Τ Ασπροπύργου, διότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών δεν αναρτούν τιμοκαταλόγους στα σημεία πώλησης και αρνούνται την πώληση καυσίμων σε ανεξάρτητους πρατηριούχους.
Την ως άνω πολιτική εφαρμόζουν σχεδόν όλες οι Εταιρείες Πετρελαίου, προκειμένου να εξαναγκάζουν τους πρατηριούχους να υπογράφουν μακροχρόνιες συμβάσεις αποκλειστικής προμήθειας για να τους καταστήσουν ομήρους και να τους εκμεταλλεύονται, ρυθμίζοντας παράλληλα τις τιμές καταναλωτή.

20 λεπτά το λίτρο φθηνότερα θα πωλούνταν τα καύσιμα αυτοκινήτων εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν «ποιούσε τη νήσσα», όταν διεπίστωσε, ότι η αγορά λιανικής λειτουργεί υπό καθεστώς ομηρίας και ρυθμίσεως των τιμών καταναλωτή, σε ποσοστό 92%.

Η Ένωσή μας θα αποκαλύψει πρόσωπα & πράγματα και θα προβεί στις κατά νόμον ενέργειες, όπου πρέπει, για να αποκαλυφθούν οι «κατεργάρηδες» και να οδηγηθούν στον «πάγκο τους». 

Ο Πρόεδρος                                                             Η Γ. Γραμματέας
Θεόδωρος Δελαγραμμάτικας                                  Μ. Ασπρούδη 

Για περισσότερα κλικ www.benzini.gr

Δεν πρέπει να αφήσουμε το Σύστημα να μας εκμεταλλευτεί

παρασκευή, μάρτιος 20, 2009

Χαρούκι Μουρακάμι : Ένας Ιάπωνας διανοούμενος

Το Βραβείο Ιερουσαλήμ για την ελευθερία του ατόμου στην κοινωνία είναι ένα διετήσιο λογοτεχνικό βραβείο που απονέμεται σε συγγραφείς οι οποίοι στο έργο τους ασχολούνται με θέματα όπως η ανθρώπινη ελευθερία, η κοινωνία, η πολιτική και η κυβέρνηση. Εχει απονεμηθεί σε σημαντικούς συγγραφείς όπως ο Ράσελ, ο Μπόρχες, ο Ιονέσκο, ο Οκτάβιο Παζ, ο Σάμπατο , ο Κούντερα, ο Γκράχαμ Γκρήν, ο Κούτσι, ο Σεμπρούν και άλλους.
Φέτος απονεμήθηκε στον Χαρούκι Μουρακάμι, τον πιό σημαντικό σύγχρονο Ιάπωνα συγγραφέα. Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί την ομιλία αποδοχής του βραβείου μπροστά στο ισραηλινό κοινό.

Προς τη Βουλή η υπόθεση Παυλίδη

Μόνον οι κουκουλοφόροι ... φοράνε κουκούλα;

ΣΓΣ

Η έρευνα δείχνει ότι η δικογραφία για τις καταγγελίες του εφοπλιστή Φ.Μανούση κατά του πρώην υπουργού Αιγαίου πρέπει να σταλεί στη Βουλή για να κριθεί«E» 20/3
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Ενα βήμα πριν από την αποστολή της στη Βουλή φαίνεται ότι βρίσκεται η δικογραφία που αφορά τις καταγγελίες του εφοπλιστή Μανούση κατά του πρώην υπουργού Αιγαίου Γ. Παυλίδη.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Προς τη Βουλή η υπόθεση Παυλίδη

Χθες, ο ανακριτής της υπόθεσης Α. Ζαβιτσάνος επισκέφθηκε με δική του πρωτοβουλία τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και -σύμφωνα με πληροφορίες- αντάλλαξαν νομικές απόψεις που σχετίζονται με το ενδεχόμενο αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή και νομικούς προβληματισμούς για το κατά πόσον θα πρέπει να διαβιβαστεί ή όχι το σύνολο του ανακριτικού υλικού.

Προς τη Βουλή η υπόθεση Παυλίδη

Αν και ο ανακριτής φέρεται να είπε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι δεν έχει ακόμα καταλήξει τι θα κάνει, εντούτοις η σχετική συζήτηση και το απρόσμενο ραντεβού αφήνει να εννοηθεί ότι ο προσανατολισμός (του ανακριτή τουλάχιστον) είναι ότι τα καταγγελλόμενα πρέπει να ερευνηθούν πλέον από τη Βουλή, καθώς αυτή είναι κατά το Σύνταγμα η μόνη αρμόδια να κρίνει για τις τυχόν ποινικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών.

Για περισσότερα κλικ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=2724776


Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Η δημοκρατία ως πολίτευμα

Ο «κουκουλοδέτης» της δημοκρατίας
19-Μαρ-2009 Απο Στέφανος Παραστατίδης

Η σύγχρονη δημοκρατία διέπεται από ένα σύνολο κανόνων, των οποίων η νομική και ηθική υπόσταση υπαγορεύει την περιφρούρησή της από κάθε ημιδογματικό καθεστώς.
Η κατά προσέγγιση τήρηση των κανόνων, με μια προαπαιτούμενη ελαστικότητα, συνιστά εχέγγυο για τη δημοκρατία ενώ η απόλυτη εφαρμογή τους αποτελεί ενεργό εκρηκτικό μηχανισμό φωλιασμένο στα θεμέλιά της.
Ο μείζων ρόλος της πολιτικής σ' ένα δημοκρατικό καθεστώς συνεχούς λεπτής ισορροπίας χρήζει ιδιαίτερης κοινωνικής ανάλυσης, διότι η κάθε πολιτική επιλογή συνοδεύεται πάντα από παρεμβατικές κοινωνικές προεκτάσεις. Η επικινδυνότητα μιας πολιτικής θέσης να αναζωπυρώσει όλες τις εκδοχές ενός κοινωνικού προβλήματος και να αποδυναμώσει κάθε «πυροσβεστική», κατευναστική παρέμβαση, υποβόσκει σε περιόδους κρατικής ευημερίας και γίνεται ιδιαίτερα εμφανής σε περιόδους κοινωνικής αστάθειας.
Δυστυχώς, η παρερμηνεία μιας πολιτικής άποψης είναι πρόσφορη, εύπλαστη και εξαρτώμενη απόλυτα από το συγκυριακό κοινωνικό status, θετικοποιώντας, πολλές φορές, με σύνθετο τρόπο ένα απλουστευμένο αρνητικό γεγονός και το αντίστροφο. Με αυτό τον τρόπο παραθέτει, αφαιρετικά, στη συνείδησή μας τις λεγόμενες λύσεις εξαναγκασμού ως μονόδρομο κι εμείς, προσαρμοστικότατοι πλέον, προσπερνάμε αίφνης το στερητικό σύνδρομο της έλλειψης επιλογής.

Για περισσότερα κλικ www.epikairo.gr/?p=15563

Επόμενο βήμα το ... POURQOI

Έχω την εντύπωση ότι η Πέμπτη Φάλαγγα πολύ καλά κάνει τη δουλειά της. Το ερώτημα είναι τι εμείς, ως κράτος, κάνουμε;
ΣΓΣ

ΥΓ Για όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει POURQOI, παραπέ μπονται στην αρχή του ΙΙ Π. Πολέμου, όπου η Γαλλία κατελήφθη εντός εβδομάδος, επειδή τη Πέμπτη Φάλαγγα των ναζί είχαν πείσει τους Γάλλους να διερωτώνται (POURQOI) αν άξιζε να πολεμήσουν.

Παρασκευή, 20 Μάρτιος 2009
Συνδικαλισμός και στο Στρατό ;

Θα το δούμε και αυτό. Συναγερμός για παραβίαση του εναέριου χώρου και οι πιλότοι να ....απεργούν.
Ασκήσεις στο Αιγαίο που τα πλοία δεν θα μετέχουν γιατί οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί ηλεκτρονικού πολέμου θα ... απεργούν.

Όλα τα πράγματα έχουν μια αρχή. Από κάπου γεννιούνται και με την πάροδο του χρόνου ... ενηλικιώνονται.
Έτσι και ο συνδικαλισμός στον Στρατό. Πριν τέσσερα χρόνια είχε γίνει η πρώτη προσπάθεια μιας ομάδας μόνιμων αξιωματικών για την ίδρυση συνδικαλιστικού σωματείου στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα το 2005 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την 5265/2005 απόφασή του είχε κάνει δεκτή την αίτηση ίδρυσης της Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Όμως, τον Ιανουάριο του 2006 ο τότε εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης υπέβαλε έφεση στο Εφετείο Αθηνών και πέτυχε αναστολή της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι έγινε κακή ερμηνεία του Συντάγματος, που επιτρέπει το συνδικαλισμό στα σώματα ασφαλείας.

Για περισσότερα κλικ http://politis-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_20.html

Ευπρέπεια αυτή η ... άγνωστη

Ξεκινάω από την παραδοχή ότι όλα όσα καταμαρτυρούν στον νυν Α/ΓΕΝ είναι κακόβουλα και καθ' υπερβολήν.
Πέραν του γεγονότος ότι καπνός χωρίς φωτιά δεν γίνεται, ο νυν Α/ΓΕΝ κατά την εκτίμησή μου είναι υπόλογος επειδή επέτρεψε να δημιουργηθούν αυτές οι βρομερές και απαράδεκτες κατηγορίες εναντίου. Έχει ξεχάσει το ουδέν μορφώνει όσον το παράδειγμα και το ουδέν επιβάλλει όσον η ευπρέπεια;
Συνεχίζοντας έρχομαι στο δεύτερο θέμα. Στο θέμα της πολιτείας η οποία θα έπρεπε να είχε επιτελέσει νομοθετικόν έργο αποτροπής εκδηλώσεως αυτών των ανθρωπίνων αδυναμιών και να απαγορεύει επί κάποια χρόνια τη δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας για το βουλευτικό αξίωμα. Πρόσφατη εμπειρία συνάδει με τα προηγούμενα.
ΣΓΣ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Κάτι παρόμοιο δεν έκαναν, (αφού πρώτα μας το ζήτησε η Τουρκία), με την Τουρκία το ντουέτο Σημίτης-Παπανδρέου το 2002;

Το ερώτημα είναι θα κάνουμε το ίδιο λάθος;
ΣΓΣ
Λύση με όνομα, αντί για παρελκυστική τακτική
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:00

Καταλύτης για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα είναι η λύση του ζητήματος της ονομασίας, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας προχθεσινή επιστολή του Αντόνιο Μιλόσοσκι στην Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία χαρακτήρισε ως «παρελκυστική τακτική».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

Στην επιστολή του-η οποία ανακοινώθηκε χθες από τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών- ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επαναλαμβάνει τρεις προτάσεις για «υπέρβαση της στασιμότητας στις διμερείς σχέσεις και επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου», τις οποίες τα Σκόπια παρουσίασαν για πρώτη φορά σε συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους των δυο πλευρών, τον Ιανουάριο του 2008, στην Οχρίδα.

Ειδικότερα, προτείνει την υπογραφή μιας διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας, τη σύσταση διμερούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας και την επεξεργασία ενός πλαισίου συμφωνίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι, εφόσον τις αποδεχτούν, οι κυβερνήσεις των δυο χωρών θα στείλουν «ισχυρό μήνυμα» για την προσήλωσή τους στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία.

«Πεποίθηση όλων είναι ότι οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στο κομβικό ζήτημα της ονομασίας», δήλωσε ο κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει απάντηση στην επιστολή.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η κα Μπακογιάννη θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, μετά τις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες η Ελλάδα δεν θα στείλει παρατηρητές για να μην υπάρξει «η παραμικρή δυνατότητα σκόπιμης παρερμηνείας ή εμπλοκής της ελληνικής προεδρίας».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    * Επιστολή Μιλόσοσκι στην Ντ. Μπακογιάννη - 18/3 15:19
    * «Η ΠΓΔΜ παραβιάζει συστηματικά την ενδιάμεση συμφωνία» - 17/3 16:22
    * Μπακογιάννη για Σκόπια - 17/3 07:00
    * Σε εποικοδομητική στάση της ΠΓΔΜ ευελπιστεί η ΥΠΕΞ - 16/3 20:06
    * Επιχαίρουν τα Σκόπια για την έκθεση Μακντούγκαλ - 16/3 07:00

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/19/1642909.htm

Μια χώρα στην παγίδα

«Μακεδονία: Μια χώρα στην παγίδα»
«Εδώ και 18 χρόνια η Ελλάδα μπλοκάρει, λόγω μιας παράδοξης διένεξης για το όνομα, τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η συνεχής διένεξη απειλεί την εσωτερική ειρήνη της βαλκανικής αυτής δημοκρατίας. Ο νέος πρόεδρος καλείται τώρα να χαράξει το δρόμο για να ξεπεραστεί η κρίση», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε άρθρο με τον τίτλο «Μακεδονία: Μια χώρα στην παγίδα».

http://www.tvxs.gr/v7485


Ε.Ε.: Κροατία και τέλος, λέει η Μέρκελ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 18/03/2009 09:58

    * Αντίθετος ο Ολι Ρεν στο «πάγωμα» διεύρυνσης της Ε.Ε.

Διακοπή στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την προσχώρηση της Κροατίας, ζητά το κυβερνών κόμμα στη Γερμανία, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, που υιοθέτησε πλατφόρμα για τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


«Στη διαδικασία της διεύρυνσης, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση συνηγορεί υπέρ μιας περιόδου ανάκαμψης, στη διάρκεια της οποίας η ενίσχυση της ταυτότητας της Ένωσης και των θεσμών της θα έχει προτεραιότητα και όχι νέα διεύρυνση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος. «Η Κροατία θα είναι εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα».

Στο πρόγραμμα του κόμματος τονίζεται ότι, με τα πρόσφατα «κύματα» διεύρυνσης, η Ευρώπη από 15 μέλη απέκτησε 27, διευρύνθηκε η ζώνη ασφαλείας της και ότι η Γερμανία είχε πολιτικά και οικονομικά οφέλη με την αύξηση του αριθμού των μελών της Ένωσης.

Ταυτόχρονα, όμως -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του CDU- η διεύρυνση απαίτησε «μεγάλες προσπάθειες» και γι' αυτό εκτός από την περίπτωση της Κροατίας η διαδικασία διεύρυνσης πρέπει να σταματήσει επ' αόριστον.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να «σταθεροποιηθεί» πριν προχωρήσει σε περαιτέρω διεύρυνση.
Στο πρόγραμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών τονίζεται ότι το κόμμα στηρίζει την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να «σταθεροποιηθεί» πριν προχωρήσει σε περαιτέρω διεύρυνση, όταν ρωτήθηκε για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι «κανέναν δεν εξυπηρετεί να υπάρχει μια Ευρώπη που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ολοκλήρωση και δέχεται πολλά νέα μέλη υπερβολικά γρήγορα».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/18/1642402.htm

Τους θαυμάζω και τους χαίρομαι ...

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ

ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

www.noiazomai.net/starairlines.html

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Αιδώς Αργείοι ...

Δημοσιεύω ακολούθως δυο επιστολές του Ι.Γ. (ουσιαστικά είναι μία) από τις οποίες προκύπτει ότι η αναλγησία που διακατέχει τη δημόσια διοίκηση έχει διαποτίσει όλα τα στρώματα και τις κατηγορίες της κοινωνίας μας.

Το θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο και αντισυναδελφικό να μην δοθεί μια κάποια απάντηση στις εν λόγω επιστολές. Θα μπορούσε κατ’ ελάχιστο να γίνει ένα τηλεφώνημα, σε προσωπική βάση, που να δικαιολογεί την τυχόν αδυναμία έγγραφης απάντησης.

Εκεί έχει φτάσει το Ναυτικό; Που είναι οι ωραίες του παραδόσεις; Ο προηγούμενος εξαίρετος Πρόεδρος της ΕΑΑΝ ήταν η εξαίρεση ή θα πρέπει να είναι ο κανόνας;

ΣΓΣ

                                                                                      Μακεδονίας 88β

                                                                                      156 69  Παπάγου

ΠΡΟΣ:Το ΔΣ/ΕΑΑΝ      

                                                                                    6 Φεβρουαρίου 2009

ΘΕΜΑ:Επικουρικά ταμεία Π.Ν

Κύριοι Συνάδελφοι,

   Η μηδενική αύξηση των μερισμάτων το έτος 2008 και η έλλειψη ενημέρωσης μέχρι σήμερα για την πολιτική των αυξήσεων το έτος 2009 (αύξηση μερίσματος ΜΤΝ και ΕΚΟΕΜΝ- Χορήγηση επιπλέον μερίσματος κλπ.) δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την όλη εικόνα των ταμείων με ερωτηματικά όπως:

·                     Α) Πρόκειται για αλλαγή της ισχύουσας  μέχρι τα τελευταία έτη πολιτικής του Ταμείου;

·                     Β) Τα έσοδα των ταμείων υστερούν σε τέτοιο βαθμό που επιβάλλουν ανάλογες διορθωτικές κινήσεις;

 Επειδή  η ΕΑΑΝ είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος των μερισματούχων του ΠΝ/ΛΣ, στα πλαίσια της αποστολής της είναι και η παρακολούθηση και διεκδίκηση των πάσης φύσεως θεμάτων των μελών της σε σχέση με το ΜΤΝ-ΕΚΟΕΜΝ. Επιβάλλεται λοιπόν η ΕΑΑΝ να παίρνει αλλά και να κοινοποιεί τις θέσεις της, είτε πρόκειται για αλλαγή της πολιτικής του ΓΕΝ-ΜΤΝ-ΕΚΟΕΜΝ,είτε πρόκειται για υστέρηση εσόδων.

 Σε περίπτωση υστέρησης των εσόδων εκτιμώ ότι απαιτείται:

  • Α) Η άμεση παρέμβασή σας στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΠΝ/ΛΣ για άμεση απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων.
  • Β) Η άσκηση της επιρροής σας για σύνταξη αναλογιστικής μελέτης για την βιωσιμότητα των ταμείων σε βάθος χρόνου που θα στηρίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα.
  • Γ) Η ενημέρωση των μερισματούχων.

 Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω είναι άξια απορίας η σιγή που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από το ΔΣ της ΕΑΑΝ, όταν στο παρελθόν διεκδικούσε και δημοσίευε επιστολές και άρθρα στο περιοδικό                 “ Θαλασσινοί Απόηχοι” με έντονες κριτικές για θέματα του ΜΤΝ και κυρίως για δήθεν μικρές αυξήσεις, όταν αυτές μάλιστα ήταν επί μακρόν της τάξεως του 10%.

Είναι ευνόητο ότι δεν υιοθετώ θορυβώδεις τακτικές για δημιουργία εντυπώσεων,αλλά πιστεύω ότι η ΕΑΑΝ θα πρέπει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με τις διοικήσεις των ταμείων αλλά και με την εκάστοτε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με τελικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μερισματούχων τους οποίους και να ενημερώνει.

Τέλος το ΔΣ της ΕΑΑΝ εκτιμώ ότι θα πρέπει να ενημερώσει τους μερισματούχους για τις τυχόν επιπτώσεις στις επικουρικές συντάξεις από την μελλοντική εφαρμογή (01/01/2013) του Ν.3655/2008 και εάν απαιτείται σε ποίες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί.

Η παρούσα επιστολή παρακαλώ να δημοσιευθεί στο περιοδικό “Θαλασσινοί Απόηχοι” και να αναρτηθεί στο site της ΕΑΑΝ.

                                                 Με συναδελφική εκτίμηση

                                                       Ιωάννης Γκουλούσης

                                                         Αντιναύαρχος ε.α.

                                                          Επίτιμος Υ/ΓΕΝ

 

Υπόμνηση

                                                                                         Μακεδονίας 88β

                                                                                      156 69  Παπάγου

ΠΡΟΣ:Το ΔΣ/ΕΑΑΝ      

                                                                                    17 Μαρτίου 2009

ΘΕΜΑ:Επικουρικά ταμεία Π.Ν

Κύριοι Συνάδελφοι,

Την 6η Φεβρουαρίου σας έστειλα την συνημμένη επιστολή μου που αφορούσε στις μηδενικές  αυξήσεις , και τον προβληματισμό μου για την  οικονομική κατάσταση των ταμείων.(ΜΤΝ-ΕΚΟΕΜΝ)   Σκοπίμως  δε απέφυγα να ρωτήσω για το χαρτοφυλάκιο των μετοχών γνωρίζοντας την δραματική πτώση του χρηματιστηρίου.

Επειδή πιστεύω ότι το θέμα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων σας παρεκάλεσα να την δημοσιεύσετε   στους “Θαλασσινούς    απόηχους”  και να την αναρτήσετε στο site της ΕΑΑΝ.

Στην έκδοση των “θαλασσινών απόηχων” που ελήφθησαν  χθες δεν δημοσιεύθηκε η επιστολή μου όπως επίσης ουδέποτε αναρτήθηκε στο site της ΕΑΑΝ.

Σας παρακαλώ να μου γνωρίσετε τους λόγους για τους οποίους δεν δημοσιεύθηκε η επιστολή μου.                                                                                         

                                              Με συναδελφική εκτίμηση

                                                       Ιωάννης Γκουλούσης

                                                         Αντιναύαρχος ε.α.

                                                          Επίτιμος Υ/ΓΕΝ

 

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ως πότε παλικάρια .....

Έλαβα το ακροτελεύτιο μήνυμα και αμέσως έκανα τις ακόλουθες συνοπτικές σκέψεις.

Προϋπόθεση άρθρωσης επιτυχούς  εξωτερικής πολιτικής είναι οι ισχυρές και αξιόμαχες ΕΔ.

Αποδεδειγμένα έχουμε αξιόλογες ΕΔ (θυμίζω και το τακτικό πλεονέκτημα στα Ίμια), αλλά συνεχώς με ζεϊμπέκικα και κουμπαριές χάνουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας. 

Μην λησμονούμε το δόγμα Οζάλ,  τις φουρνιές των "λαθρομεταναστών" και τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου και τα πρόσφατα του Κολωνακίου, που κατατείνουν να καταστήσουν την κυβέρνηση (μακριά από μένα η κομματικοποίηση του λόγου) αφερέγγυα με την αντιπολίτευση (την οποιαδήποτε αντιπολίτευση) να κραυγάζει ότι η κυβέρνηση είναι ανίσχυρη και ανίκανη. Τούτου συνέπεια θα είναι μια κάποια στιγμή, φυσιολογικά, η κυβέρνηση να καμφθεί. Να δημιουργηθεί κενό δυνάμεως, το οποίο η Τουρκία θα το εκμεταλλευθεί κατά τον καλύτερο τρόπο, όπως έχει επιτελέσει επιτυχώς κατά το παρελθόν (Δεκ 1964, Δεκ. 1967, Ιουλ. 1974, 1987 - Νταβός  - Mea culpa, Ιαν. 1996 Ίμια).

ΣΓΣ

ΑΡΧΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Από τις αρχές του 2009 και μέχρι 03/2/09 το Τουρκικό Επιτελείο έχει εκδώσει 43 ανακοινώσεις για παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών από ελληνικά πάνω από το ΑΙΓΑΙΟ μας, διότι το θεωρεί δικό του, αλλά και διότι φοβάται ότι σε μία πραγματική αερομαχία η Τουρκία θα χάσει πολύ περισσότερα μαχητικά από αυτά τα 17 που έχασαν οι Αμερικάνοι από τους πιλότους μας της 343 Μοίρας μας, έναντι των 3 δικών μας, στη μεγάλη άσκηση «Red Flag» που έγινε στην αεροπορική βάση NeIIis της Νεβάδα από 18/10 έως 01/11/08.

Η ΝΙΚΗ αυτή των πιλότων μας καταγράφτηκε διεθνώς ως ΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ.

ΠΕΡΑΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Ευχαριστώ Τ.Δ. για την επισήμανση.

Μήπως κι’ εμείς αποσιωπούμε τα δίκαιά μας;

Έλαβα και δημοσιεύω το ακόλουθο σύντομο, μεστό και ολοκληρωμένο πόνημα του κ. Ν. Μάρτη.

Μήπως κι’ εμείς αποσιωπούμε τα δίκαιά μας;
ΣΓΣ
 


Ευχαριστώ τον Σ.Γ. για τη συμβολή.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Μπίλντερμπεργκ η λέσχη του κουμάντου ....;

Πριν 16 χρόνια έγινε η συνεδρίαση επί Μητσοτάκη,φέτος επί Καραμανλή-Μπακογιάννη!Και στις δύο περιπτώσεις η Ν.Δ. κυβέρνηση! Τώρα γι αυτό που λέει το Βήμα,πως υπάρχει μυστικότητα απλά για να εξάπτεται το ενδιαφέρον,μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει!

Επειτα από 16 χρόνια η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ επιστρέφει τον Μάιο στην Αθήνα, ενώ αναβιώνουν και οι φήμες για την «κατάρα της Λέσχης»...

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: η «Σύνοδος της Αθήνας» προβλέπεται να προκαλέσει πάταγο. Αυτό, γιατί όλοι νομίζουν ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν λαμβάνουν ένα αόρατο δαχτυλίδι διαδοχής στα ποικίλα συστήματα εξουσίας. Συγκεκριμένα, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ αποκαλείται η «Λέσχη των Ισχυρών» διότι μετέχουν στις συνόδους που συγκαλούνται κάθε χρόνο τον Μάιο ορισμένες από τις ισχυρότερες προσωπικότητες στον κόσμο για να συζητήσουν ελεύθερα, χωρίς πρακτικά, χωρίς την κάλυψη των ΜΜΕ και χωρίς αδιάκριτα μάτια και αφτιά. Μη νομίζετε ότι λένε τίποτα συγκλονιστικό για εξωγήινους στον Λευκό Οίκο. Κυρίως κάνουν δημόσιες σχέσεις μεταξύ τους, αλλά το κάνουν σε συνθήκες μυστικότητας για να εξάπτουν το ενδιαφέρον.

Η «Λέσχη των Ισχυρών» συνεδρίασε, πρώτη φορά, τον Μάιο του 1954 με τη συμμετοχή ηγετών, πολιτικών και τραπεζιτών στο Οοστερμπικ της Ολλανδίας, και πήρε το όνομα «Μπίλντερμπεργκ», από το ομώνυμο ξενοδοχείο που τη φιλοξένησε. Από τότε συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Κάποιοι όμως εκτιμούν ότι υπάρχει κάποια «κατάρα της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ» η οποία χτυπάει κυρίως τους έλληνες πολιτικούς. Θυμίζω ότι το 1993 η Λέσχη είχε συνέλθει στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, των τότε ισχυρών υπουργών κκ. Στ. Μάνου και Αντ. Σαμαρά και του φερέλπιδος- τότε- διαδόχου του Ανδρέα και βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Θ. Πάγκαλου. Επειτα από λίγο καιρό η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κατέρρευσε και η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε στην κυβέρνηση έπειτα από 11 χρόνια. Ο κ. Σαμαράς είδε ξανά υπουργικό γραφείο μόλις πριν από ενάμιση μήνα. Οσο για τους κκ. Πάγκαλο και Μάνο κατέκτησαν το πολιτικό προνόμιο να εμφανίζονται μαζί σε εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή.

Επειτα από 16 χρόνια, λοιπόν, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ θα συνεδριάσει και πάλι στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης από τις 14 ως τις 16 Μαΐου, καλώντας σημαντικές προσωπικότητες απ΄ όλον τον κόσμο. Πέρυσι είχε συνεδριάσει στην Κωνσταντινούπολη και για λόγους ισορροπιών εφέτος επελέγη η Αθήνα. Ποιοι θα λάβουν μέρος; Τα τελευταία χρόνια έχουν συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Λέσχης ο κ. Γ. Αλογοσκούφης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Λογικά, θα είναι και πάλι εφέτος παρόντες. Επειδή όμως η «κατάρα» χτύπησε ήδη τον κ. Αλογοσκούφη προειδοποιώ την Αννα να λάβει τα μέτρα της. Τα μέτρα τους επίσης πρέπει να λάβουν και άλλοι Ελληνες, «εποχικά ισχυροί». Καθώς η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, έχουν ήδη λάβει προσκλήσεις ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε συνεδριάσεις.

Παρών θα είναι επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αλί Μπαμπατζάν , ο οποίος διοργάνωσε τη σύνοδο του 2008 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη - συμμετοχή που δίνει στην εφετινή σύνοδο αυξημένο διπλωματικό ενδιαφέρον. Εχουν επίσης επιβεβαιώσει ήδη την παρουσία τους στην Αθήνα ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέιμς Τζόουνς, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνο, η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, ενώ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει την παρουσία τους κάποια μόνιμα μέλη της Λέσχης που απέκτησαν πρόσφατα υψηλά αξιώματα, όπως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τίμοθι Γκάιτνερ, αλλά και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ κκ. Χένρι Κίσινγκερ και Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Για να πάρετε μια ακόμη γεύση τι σημαίνει «Λέσχη των Ισχυρών», αναφέρω επίσης ορισμένα ονόματα από τη λίστα των προσκεκλημένων που όπως αντιλαμβάνεστε έχω εξασφαλίσει: βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, Μισέλ Μπαρνιέ και Κρις Πάτεν , πρώην επίτροποι της ΕΕ, Καρλ Μπιλτ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Χοσέ Λουίς Θεμπριάν, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΡRΙSΑ, ο οποίος εκδίδει την εφημερίδα «Εl Ρais», Ντομένικο Σινισκάλκο, πρόεδρος της Μόργκαν Στάνλεϊ, και Λόρενς Σάμερς, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου. Από ελληνικής πλευράς θα είναι όπως πάντα παρών ο επικεφαλής του ομίλου της Coca-Cola στην Ελλάδα κ. Γ.Δαυίδ και ο επικεφαλής του Ελληνικού Ιδρύματος Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) κ. Λ.Τσούκαλης , αλλά και δύο ακόμη έλληνες μάνατζερ που έχουν αναλάβει τη χορηγία της συνόδου: ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ.Αράπογλου και ο διοικητής του ΟΤΕ κ. Π.Βουρλούμης.


Πρόκληση ή θράσος ή περιβαλλοντική συνείδηση;

Παρασκευή, 13 Φεβρουάριος 2009
ΟΙ ΝΕΕΣ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!

Τύψεις φαίνεται ότι διακατείχαν μέχρι πρότινος πολλούς βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου επειδή τα ακριβά δίλιτρα αυτοκίνητά τους ρύπαιναν την ατμόσφαιρα.
 Μαζεύτηκαν λοιπόν μια νύχτα στην βουλή και ψήφισαν ένα νόμο που τους επιτρέπει να αντικαθιστούν τα αυτοκίνητά τους και με υβριδικά οχήματα ανεξαρτήτως κυβικών και
 μάρκας. Και φυσικά άδραξαν την ευκαιρία…

Όχι, δεν τα αντικατέστησαν με τα σεμνά και ταπεινά Toyota Prius και Honda Civic Hybrid. Κάτι παραπάνω από τους μισούς βουλευτές μας, όσοι δηλαδή χρειάζονται για να περάσουν ένα νομοσχέδιο, επέλεξαν τις νέες υβριδικές Lexus GS450h, λιανικής αξίας 72.000€ η μία, για να αντικαταστήσουν τα πολυτελή αυτοκίνητα που η προηγούμενη φουρνιά βουλευτών τους είχε κληροδοτήσει. Προχώρησαν σε αυτή την επιλογή με την δικαιολογία ότι η συγκεκριμένη Lexus είναι πιο οικολογικό και φιλικό όχημα προς το περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα που είχαν στην κατοχή τους για τις μετακινήσεις τους. Όμως αυτή η δικαιολογία δεν υφίσταται καθώς το εν λόγω υβριδικό μοντέλο εξοπλίζεται με βενζινοκινητήρα V6 3,5 λίτρων που ελάχιστα προστατεύει το περιβάλλον σε σχέση με τα παλιότερα αυτοκίνητα των βουλευτών που απαγορευόταν να είναι πάνω από 2 λίτρα .

Αν οι βουλευτές είχαν αληθινή οικολογική συνείδηση θα μπορούσαν να διαλέξουν άλλα υβριδικά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Από τότε που ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας πριμοδότησε την αγορά μοντέλων υβριδικής τεχνολογίας, αίροντας το πλαφόν στον κυβισμό από 1.600 έως 2.000 κυβικά που ισχύει για τα συμβατικά βουλευτικά αυτοκίνητα, το γκαράζ της βουλής γέμισε από τα Lexus GS450h, παρά το γεγονός ότι οι 300 είχαν άλλες, πραγματικά οικολογικές, επιλογές: Το Toyota Prius, αυτοκίνητο που έχει επιλέξει και ο έλληνας επίτροπος περιβάλλοντος στην Ευρωπαική Ένωση κ. Σταύρος Δήμας και το Honda Civic Hybrid αποτελούν ουσιαστικές οικολογικές λύσεις για πολλούς λόγους. Είναι άνετα, παρέχουν υψηλό επίπεδο εξοπλισμού και ασφάλειας, καταναλώνουν ελάχιστη βενζίνη, εκπέμπουν πολύ λιγότερους ρύπους από το υβριδικό της Lexus και κοστίζουν στο 1/3 της λιανικής τιμής της υπερπολυτελούς υβριδικής λιμουζίνας που κοστίζει όσο μια γκαρσονιέρα.

Στον πειρασμό της υβριδικής πολυτέλειας της Lexus ενέδωσαν βουλευτές και πολιτικοί αρχηγοί από όλες τις παρατάξεις εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ τους οι: ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Γιάννης Τραγάκης, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής ΝΔ κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο πρώην υφυπουργός Tουριστικής Aνάπτυξης και βουλευτής κ. Aναστάσιος Λιάσκος, ο βουλευτής ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φωτεινή Πιπιλή, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Βρεττός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Ρόβλιας και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Σε αυτούς να προσθέσουμε και την γενική γραμματέα του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα.

Ο, κατά δήλωσή του λογικός, γραμματέας της ΝΔ κ.. Ζαγορίτης, γνωστός και για την ικανοτητά του να κάνει το άσπρο μαύρο, δήλωσε για το αμάξι του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι το προτίμησε γιατί είναι πιο γρήγορο και ασφαλές.

Από τα αλώνια της Νίκαιας στα δερμάτινα σαλόνια της Lexus ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κ. Ιωάννης Τραγάκης


Χαμογελώντας εξέρχεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου από την υβριδική λιμουζίνα των 75000 ευρώ που το κράτος του παρέχει. Γιατί να μη χαμογελά άλλωστε;

Το χρώμα του αυτοκινήτου της Paris Hilton επέλεξε η κα Φωτεινή Πιπιλή για την υπερπολυτελή Lexus της.

Χρωματική διαφοροποίηση σε σχέση με τις κλασικές μαύρες λιμουζίνες πραγματοποίησε και ο πρώην υφυπουργός Αμυνας κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος.


Παραθέτοντας αυτή την μάλλον συλλεκτική φωτογραφία, δεν θα προβούμε σε σχόλια για να αποτρέψουμε ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. τύπου: «Το Κ.Κ.Ε, το κόμμα που σταθερά υπερασπίζεται τα συμφέροντα των φτωχών και αδυνάμων ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, καταδικάζει την αήθη επίθεση συμφερόντων του κεφαλαίου ενάντια στην σεμνή και ταπεινή Αλέκα Παπαρήγα…»


Εκτός από τους 160 περίπου βουλευτές που επέλεξαν την υβριδική λιμουζίνα Lexus GS450h, 135 επέλεξαν ένα εκ των επίσης πλήρως εξοπλισμένων λιμουζινών συμβατικού τύπου Μercedes 280Ε, Audi Α6 και Saab Αero 93-95. Πραγματική οικολογική συνείδηση είχαν μόνο 5 βουλευτές οι οποίοι επέλεξαν τα «φθηνά» υβριδικά των 25.000€ για την μετακίνησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περισσότεροι από εβδομήντα βουλευτές που πριν εκλεγούν διέθεταν αυτοκίνητα των οποίων η αξία δεν ξεπερνούσε τα 10.000-15.000 ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά στα αυτοκίνητα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας αντικατέστησε τρία αυτοκίνητα με ισάριθμα υβριδικά. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, προτίμησε ένα από κάθε εταιρία που εμπορεύεται υβριδικής τεχνολογίας αυτοκίνητα στην χώρα μας. Η αντικατάσταση όλων των βουλευτικών αυτοκινήτων αποφασίστηκε να γίνει με τη μέθοδο leasing και η μηνιαία δόση δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ για κάθε όχημα που θα πληρωθεί με τα λεφτά των φορολογουμένων. «Ευαισθησία» για το περιβάλλον με τα λεφτά άλλων σε περίοδο οικονομικής κρίσης…

Υ.Γ Οι περισσότεροι βουλευτές αντέδρασαν στην απόκτηση ενός απλού υβριδικού αυτοκινήτου εκφράζοντας στα αλήθεια μερικά από τις παρακάτω δικαιολογίες:


· Ο ανασφαλής βουλευτής: «Σε μεγάλες διαδρομές, όπου αναπτύσσονται ταχύτητες, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια»,
· Ο σνομπ βουλευτής: «Μα, θα κυκλοφορώ με… γιαπωνέζικο;»
· Ο κάνγκουρας βουλευτής: «Αυτά τα αυτοκίνητα δεν εντυπωσιάζουν. Αν λοιπόν πάμε στην επαρχία με ένα μικρό υβριδικό, δεν πρόκειται να μας δώσει σημασία κανένας!».
· Ο αθώος βουλευτής: «Μα, δεν επέλεξα εγώ το μοντέλο. Ρώτησα τον οδηγό μου και τους αστυνομικούς μου που το οδηγούν και αυτοί το διάλεξαν»
· Ο βουλευτής – Σουμάχερ: «Πώς θα προλαβαίνω να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου όταν αυτό δεν αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες;»,
· Ο γκρινιάρης βουλευτής: «Πώς θα βγάλω την προεκλογική περίοδο με υβριδικό Ι.Χ.;»,

Με τόση ευαισθησία και τέτοια επιχειρήματα που έχουν οι εθνοπατέρες μας, ίσως το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να σκεφτεί σοβαρά να αντικαταστήσει τις νέες τους λιμουζίνες με όμορφα, οικολογικά και ελληνικά γαϊδουράκια!

Ευχαριστώ τον ΜΖ για τη συνδρομή.

Δημόσιοι υπάλληλοι εκατομμυριούχοι

Στο στόχαστρο του γενικού επιθεωρητή 30 υπάλληλοι εφοριών και πολεοδομιών με... αμύθητη περιουσία, που αντί του Τζόκερ κέρδισαν την κατάλληλη θέση στο Δημόσιο 

Ελληνας Κροίσος με πολλά ακίνητα, καταθέσεις έως 1 εκατομμύριο ευρώ, πολυτελές Ι.Χ. και μισθό 1.700 ευρώ... Φυσικά και δεν... κέρδισε το τζόκερ, απλώς είχε την ευκαιρία να βρει την... κατάλληλη θέση στο Δημόσιο. Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προσπαθεί να λύσει τον γρίφο του πλούτου που εμφανίζουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι.
Ηδη για 30 περιπτώσεις υπαλλήλων που απασχολούνται κυρίως σε πολεοδομίες και εφορίες, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής έχει ζητήσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να ελεγχθούν τα μεγάλα εισοδήματα, τα οποία φυσικά με τίποτα δεν δικαιολογούνται από τον μισθό τους.
Δημόσιοι υπάλληλοι εκατομμυριούχοι

Ανάμεσα στις περιπτώσεις που ερευνώνται είναι υπάλληλοι με καταθέσεις που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ, άλλοι που διαθέτουν σειρά ακινήτων, μέχρι και ιδιόκτητη πολυκατοικία, πολυτελείς βίλες και βέβαια αυτοκίνητα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, παραπέμπονται δεκάδες ανώτερα στελέχη του Δημοσίου που δεν υπέβαλαν τη δήλωση «πόθεν έσχες».

Εξηγήσεις. Μία από τις 30 υποθέσεις που διερευνώνται αφορά τη περιουσία υπαλλήλου ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής σε πολεοδομικό γραφείο Νομαρχίας.

Μετά το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι διαθέτει καταθέσεις ύψους 750.000. Ενα ποσό που φαίνεται δυσανάλογο με τον μισθό του που κυμαίνεται γύρω στα 1.700 ευρώ. Ο ίδιος υπάλληλος επίσης φέρεται ως ιδιοκτήτης σειράς διαμερισμάτων. Για την κινητή και ακίνητη περιουσία του θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και τα ανάλογα στοιχεία που αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο την απέκτησε.

«Πρώτη φορά γίνεται τέτοιος έλεγχος σε βάθος. Οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" που υποβάλλονται στον Αρειο Πάγο έχουν ελεγχθεί ελάχιστα ή και καθόλου. Γι αυτό με νόμο, από το 2006, ορίστηκε ότι ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διεξάγει τον έλεγχο των δηλώσεων "πόθεν έσχες" όλων των προϊσταμένων σε ΔΟΥ, Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων, υπαλλήλων της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου προϊσταμένων πολεοδομίας σε ΟΤΑ α και β βαθμού», λέει ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής και προσθέτει ότι η έρευνα που γίνεται είναι μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί τη συγκέντρωση και τον έλεγχο πολλών στοιχείων προκειμένου να στοιχειοθετηθεί παράνομος πλουτισμός.

Οι επιθεωρητές σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται για ποινικοποίηση της περιουσίας αλλά αυτή πρέπει να αποδειχθεί ότι αποκτήθηκε νόμιμα, π.χ. από κληρονομιά, από έναν πλούσιο γάμο ή από έκτακτα κέρδη. Βέβαια οι ελεγκτές ακούνε συχνά περιπτώσεις υπαλλήλων που συμπτωματικά κερδίζουν μεγάλα ποσά στο λαχείο ή το τζόκερ...

Οι 30 περιπτώσεις που ελέγχει ο γενικός επιθεωρητής προέκυψαν από 2.500 δευτεροβάθμιες πειθαρχικές αποφάσεις. Μεταξύ αυτών υπήρξαν και κατηγορίες για δωροδοκία, ενώ δεν ήταν όλοι υπόχρεοι σε υποβολή «πόθεν έσχες». Ο γενικός επιθεωρητής έχει το δικαίωμα να προχωρεί σε άρση του απορρήτου, να ανοίγει τραπεζικούς ή χρηματιστηριακούς λογαριασμούς και φορολογικές δηλώσεις, μόνο με τη δική του υπογραφή. Στην υπηρεσία εργάζονται 28 στελέχη επιφορτισμένα να ελέγχουν υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα που αφορούν ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και εταιρείες του Δημοσίου.

Για πρώτη φορά, επίσης ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης παραπέμπει 360 στελέχη που εργάζονται σε πολεοδομίες, εφορίες και ΟΤΑ για μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες». Πρόκειται για το 12-13% από ένα σύνολο 2.800 υπόχρεων που αντιμετωπίζουν πειθαρχικές και ενδεχομένως ποινικές κυρώσεις.

«Είναι εντυπωσιακό ότι από έναν δειγματοληπτικό έλεγχο στο 15% των δηλώσεων, φαίνεται ότι ο κάθε υπάλληλος πολεοδομίας έχει κατά μέσο όρο 7-9 ακίνητα... μπορεί λόγω επαγγέλματος να τα αγοράζουν φθηνά...», υπογραμμίζουν με νόημα στελέχη της Επιθεώρησης.

Υπάλληλος  Πολεοδομίας ιδιοκτήτης πολυκατοικίας
ΥπάλληλοΣ που υπηρετεί ως στέλεχος σε Πολεοδομία και με αρκετά έτη προϋπηρεσίας, διαθέτει καταθέσεις ύψους 500.000 ευρώ, όπως αποκαλύφθηκε από τη διερεύνηση των τραπεζικών του λογαριασμών. Επίσης, από την έρευνα των περιουσιακών του στοιχείων, σύμφωνα με τα στελέχη στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, ο εν λόγω υπάλληλος εμφανίζεται ότι είναι ιδιοκτήτης πολυκατοικίας και παράλληλα διαθέτει πολυτελές αυτοκίνητο αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Οπως λένε οι επιθεωρητές, ο μισθός του δεν ξεπερνά τα 1.700 ευρώ.

Τώρα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε την περιουσία αυτή.

Εφοριακός με... αποκούμπι 700.000
Ανάμεσα στις περιπτώσεις που έφτασαν στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή ανήκει και η υπόθεση εφοριακού υπαλλήλου που εργάζεται ως διευθυντής σε ΔΟΥ. Μετά το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών διαπιστώθηκαν καταθέσεις ύψους 700.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ο μισθός του ανέρχεται (μαζί με ποικίλα επιδόματα) σε 3.000-4.000 ευρώ, κάτι που τους δημιουργεί εύλογες απορίες.

Ετσι, προβλέπεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το νόμιμο της απόκτησης των χρημάτων του ή εάν αυτά προέρχονται από «συναλλαγές» με φορολογου-μένους.

Εργαζόμενος σε νομαρχία με καταθέσεις 1 εκατ. ευρώ
Μια ακόμα ενδεικτική περίπτωση αφορά εργαζόμενο σε κάποια Νομαρχία, ο οποίος διαθέτει μεγάλου ύψους καταθέσεις. Μετά το άνοιγμα των λογαριασμών, με εντολή του γενικού επιθεωρητή, διαπιστώθηκε προθεσμιακή κατάθεση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Οπως σημειώνουν τα στελέχη της Επιθεώρησης, δεν πρόκειται για ποινικοποίηση της περιουσίας εφόσον έχει αποκτηθεί νόμιμα. Ομως, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να καταδειχθεί εάν προέρχεται από εμφανή και δηλωθείσα πηγή ή εάν είναι προϊόν άλλων συναλλαγών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=2686786


Στέφανος Μάνος - Πολιτικός, τέως βουλευτής

Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει από μέρα σε μέρα και περιμένει τι θα της υποδείξει η Ε.Ε. Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση διαθέτει, όπως υποστηρίζει, σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης;
Για να έχεις σχέδιο, πρέπει να ξέρεις τι συμβαίνει, ποια είναι η πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση την ξέρει, οπότε, δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει σχέδιο. Δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και σε τι οφείλονται τα προβλήματα τα οποία έχουμε και, γι' αυτό, δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει σχέδιο. Αυτοσχεδιάζει από μέρα σε μέρα και περιμένει τι θα της υποδείξει η Ε.Ε. Αν η κυβέρνηση είχε σχέδιο, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει. Δηλαδή, έπρεπε να μας πει κάποιος ότι δεν μπορούμε να ζούμε συνέχεια με δανεικά; Ότι δεν μπορούμε συνέχεια να έχουμε ελλείμματα; Αυτά είναι τόσο «παιδικά» αυτονόητα και κατανοητά, ώστε το γεγονός ότι δεν έγιναν «από μόνα τους» τόσο καιρό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει καν πού βρίσκεται!

Αυτά, όμως, δεν είναι τα πράγματα για τα οποία ο πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση από τα πολιτικά κόμματα;
Όχι, αυτό είναι λάθος: η κυβέρνηση ζήτησε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Είπε ότι η πρώτη αυτονόητη προϋπόθεση, για την οποία ζήτησε συναίνεση, είναι ότι θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες της Ε.Ε. Και αυτό το λέει μια κυβέρνηση που σε καθημερινή βάση καταδικάζεται από την Ε.Ε., διότι δεν τηρεί τους κανόνες. Δηλαδή, είναι σχεδόν προκλητικό εκ μέρους της κυβέρνησης και θεωρώ ότι ήταν πολύ μεγάλο λάθος εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, ο οποίος έπρεπε να απαντήσει ότι βεβαίως συναινεί με αυτό, πλην, όμως, απαιτεί από την κυβέρνηση να απολύσει τον πρώτο υπουργό ο οποίος θα συλληφθεί να μην τηρεί τους κανόνες της Ε.Ε. Με αυτήν τη λογική, ο κ. Σουφλιάς θα είχε απολυθεί 50 φορές! Όταν έρχεται ο πρωθυπουργός και καλεί σε συναίνεση για την εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε., είναι εξοργιστικό, καθώς η κυβέρνησή του δεν τηρεί τίποτα.

Από την άλλη, όλα αυτά δεν είναι τελείως αυτονόητα για μια χώρα-μέλος της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα;
Δεν φαίνεται να είναι τελείως αυτονόητα για την κυβέρνηση. Διότι αν ήταν, στα πέντε χρόνια που κυβερνά τη χώρα θα εφήρμοζε αυτά που ζητεί να τηρούνται. Ποιος την εμπόδιζε να τηρεί τους κανόνες της Ε.Ε. για τις χωματερές ή για τις αποχετεύσεις; Είπε κάποιο κόμμα ότι δεν θέλουμε να τηρούμε όσα προβλέπει η Ε.Ε. για τις χωματερές; Μόνος του ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν τα έκαναν! Ειλικρινά, δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα πράγματα και απορώ και με τους δημοσιογράφους, γιατί τα συζητάτε!

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, έχει επικρατήσει μια έντονη εκλογολογία, αλλά και «συνεργασιολογία». Πώς κρίνετε αυτή την κατάσταση;
Πολλές φορές έχω πει ότι, κατά την άποψή μου, θα ήταν ευκταίο να μπορούν να γίνουν συνεργασίες. Και, όχι γενικώς και αορίστως συνεργασίες, αλλά ότι η μόνη συνεργασία που αυτήν τη στιγμή θα είχε ιδιαίτερο νόημα θα ήταν μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, δεν φαίνεται να θέλουν να το κάνουν. Αλλά, κι αν ακόμα ήθελαν να το κάνουν ή μερικοί θα το ήθελαν, το ενδεχόμενο αυτό τορπιλίζεται συστηματικά και από τους δύο αρχηγούς.

Βλέπετε πρόωρες εκλογές;
Όχι, δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Οι πρόωρες εκλογές προκαλούνται από την κυβέρνηση, με την προοπτική να κερδίσει την επανεκλογή. Κατά τη γνώμη μου, αυτήν τη στιγμή τέτοια προοπτική δεν υπάρχει, συνεπώς νομίζω ότι δεν θα έχουμε εκλογές, εκτός κι αν συμβεί κάτι τελείως έκτακτο, αναπάντεχο, π.χ., αποφασίσουν μόνοι τους οι βουλευτές της ΝΔ να «αυτοκτονήσουν», που δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι συνηθισμένο στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Στην παρούσα φάση και συγκυρία, γιατί αποφασίσατε να προχωρήσετε στη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού;
Διότι θεωρώ ότι κάποιος πρέπει κάτι να κάνει. Μόλις τώρα είπαμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που παραπαίει, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνει. Και, εν τω μεταξύ, η κατηφόρα δεν φαίνεται να έχει τελειωμό. Έτσι, λέμε -όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι- ότι κάποιος πρέπει να κάνει κάτι. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;

Θεωρείτε ότι ένα νέο κόμμα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την έκκληση;
Πάρα πολύ δύσκολα. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι κάποιος πρέπει να κάνει κάτι. Τι θα γίνει, θα αφεθούμε να βουλιάξουμε; Όμως είναι πολύ δύσκολο, διότι ο ελληνικός λαός, δυστυχώς, και ακατανόητα για εμένα, είναι προσκολλημένος σε δύο κόμματα. Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να πάθουμε ως λαός, ως πολίτες, για να μετακινηθούμε. Αλλά, όταν διαβάζω τις δημοσκοπήσεις και βλέπω ότι ο λαός εξακολουθεί να λέει κατά 70% ότι θα ψηφίσει τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, αναρωτιέμαι πού είναι τα μυαλά μας...

Σχολίασε αυτό το άρθρο (Κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής)