Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Aug 1 (2 days ago)

ΟΙ  ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ   ΟΦΕΙΛΕΣ  ΠΡΟΣ  ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗΝ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 =============================================================

Την Τετάρτη, 27.7.2011, ο Μανώλης Γλέζος και ο Στέφανος Ληναίος, Πρόεδρος και Υπεύθυνος, αντίστοιχα, της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκλήθησαν, και κατέθεσαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, παρόντος και του Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, ενημερώνοντας όλα τα μέλη της Επιτροπής, με πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, για ολόκληρο το μέγιστο πρόβλημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Μανώλης Γλέζος ανέλυσε διεξοδικά τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα:

Α) Προς το Δημόσιο:
Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τις επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ύψους 7.100 δις δολαρίων και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3.500 δις δολαρίων, αγοραστικής αξίας 1938 και για τα 2 ποσά.

Συγκεκριμμένα:

1. Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και των έργων Τέχνης, καταγεγραμμένων από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων καθως και από το Τμήμα Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών.
2. Η Διασυμμαχική Επιτροπή 19 χωρών της Ευρώπης στο Παρίσι το 1946, που καταλόγισε να πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα,για τις καταστροφές στην οικονομία της, το ποσό των 7.100 δις δολ., αγοραστικής αξίας 1938, αντί του ποσού των 14.500 δις δολ. που ζήτησε η Ελλάδα, σημερινή αξία σε ευρώ 108 δις, χωρίς τους τόκους.
3. Το αναγκαστικό δάνειο: Το υπόλοιπο (πλήρωσαν στο τέλος της κατοχής 2 μονον δόσεις), ύψους 3.500 δις δολ., σημερινής αξίας 54 διςευρώ χωρίς τους τόκους.

Β) Η καταστροφή της οικονομίας της Ελλάδας:   Η πραγμάτωσή της επήλθε:

1. Με την αρπαγή του 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
2. Με τη διατροφή των στρατευμάτων κατοχής, σύνολο 670.000στρατός ( Γερμανικός, Ιταλικός, Βουλγαρικός). Ακόμη και με τη διατροφή της στρατιάς του Ρόμελ, του AFRICA CORPS, (κατ’ εξαίρεση, μόνο η Ελλάδα επληρωσε γι'αυτη!!!). Η διατροφή ανήλθε σε 8 δις δρχ., το μήνα.
3.Με το πλαστό χαρτονόμισμα Reichs Kredit Kassenschine είχαμεάμεση λεηλασία επιχειρηματιών, άμεση λεηλασία ελληνικού χρήματος. Έγινε εξαγορά του με 530.894 χρυσές λίρες Αγγλίας,τον Αύγουστο του 1941.
4. Με τη ληστεία νομισμάτων: Δεκάρικα, εικοσάρικα, τάλιρα, 37.77 τόνοι = πλήρωσαν μόνο 104 χρυσές λίρες (!!!) , πήραν ασήμι18μισυ τόνους.
Από τα 2δραχμα, 1δραχμα, 20λεπτα, 10λεπτα πήραν 64.50 τόνους, πλήρωσαν μόνο 5μιση χρυσές λίρες (!!!) και πήραν συνολικά 73 τόνους χαλκού.
5. Με το αναγκαστικό δάνειο, με ρηματική διακοίνωση στις 23.3.1942, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942. Υπόλοιπο, 3.5 δις δολ. αγοραστικής αξίας του 1938.
6. Με τις δημεύσεις:
- Το 10% της αγροτικής παραγωγής.
- Επιτάξεις: Σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οικήματα.
- Κατασχέσεις: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς = Σιδηρόδρομοι, πλοία, αυτοκίνητα, ποδήλατα, ακόμη και ζώα, άλογα, μουλάρια, γαϊδουρια.
7. Με τις αμέτρητες αρπαγές και ληστείες οικιών, καταστημάτων, σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι με τους πρόχειρους υπολογισμούς των οικονομολόγων-μελών του Εθνικού  Συμβουλίου, το σύνολο των γερμανικών οφειλών, προς το Δημόσιο, ανέρχεται περίπου στο  ποσό των   1 τρις και 200 δις ευρώ!

Γ) Προς τα θύματα:
-89 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα.
- Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα ολοκαύτωμα-νεκροταφείο αμέτρητων μαρτυρικών πόλεων, το 13.1/2 % του ελληνικού πληθυσμού.

Ο Στέφανος Ληναίος παρέδωσε  όλο το απαραίτητο, αναλυτικό, ενημερωτικό υλικό στην Βουλη Των Ελληνων και στον Πρόεδρο της Επιτροπής,  ευχαρίστοντας τα μέλη της εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που επιτέλους η Ελληνική Βουλή, μας κάλεσε για να πληροφορηθεί υπεύθυνα και αναλυτικά για το μέγιστο αυτό πρόβλημα, που έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπισθεί και λυθεί εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο για την οικονομική, αλλά και για την ηθική αποκατάσταση της τιμής της πατρίδας μας και των αμέτρητων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας».

Ο Πρόεδρος και όλοι οι Βουλευτές της Επιτροπής, ευχαρίστησαν τον Μανώλη Γλέζο και τον Στεφανο Λιναιο για την ολοκληρωμένη και αποκαλυπτική ενημέρωση και ομόφωνα αποφάσισαν, τον προσεχή Σεπτέμβριο, να αφιερώσουν, αποκλειστικά, μια ολόκληρη συνεδρίαση της Επιτροπής για μια πλήρη και αναλυτική συζήτηση των Βουλευτών της και των εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών.-
Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, 27.7.11 –



ΕΑΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: Σχόλια ...Ανωνύμων

Σχόλια ...Ανωνύμων

undefined
Στην ανάρτηση του παρόντος blog με τίτλο «Αντίδραση των Ενώσεων Αποστράτων στις δηλώσεις του ΥΕΘΑ» υπήρχαν τα παρακάτω σχόλια:
Ο Ανώνυμος 25 Ιούνιος, 2011 15:58, είπε: Ως Έλλην Απόστρατος Αξιωματικός αισθάνομαι ντροπή για το εμμετικό αυτό κείμενο που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Καλά κάνατε και το βγάλατε στην επιφάνεια για να ξέρουν οι συνάδελφοι γιατί πρέπει να διαλυθούν αυτά τα κλινικώς νεκρά μορφώματα.
Ο Ανώνυμος 25 Ιούνιος, 2011 15:59, είπε: Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΑΥΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ "ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ" ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΣΑΣ. ΑΙΣΧΟΣ!
Ο Γεώργιος Π. Καρύγιαννης Υπτγος (ΠΒ) ε.α. 25 Ιούνιος, 2011 17:24, είπε:Με έκπληξη διάβασα τα παραπάνω σχόλια των "ανωνύμων". Τι ακριβώς τους έθιξε και γιατί; Ασφαλώς και έχουν δικαίωμα στην οποιαδήποτε άποψη, θα τους πρότεινα όμως επώνυμα να την εκθέτουν. Εγώ προσωπικά, αν και δεν συμφωνώ με πάρα πολλές ενέργειες που έχουν γίνει στο παρελθόν, συμφωνώ με το κείμενο και επιπλέον - ως μέλος της ΕΑΑΣ - με ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ το πρόσφατα εκλεγέν ΔΣ, ιδιαίτερα ο Πρόεδρός της. Όσοι νομίζουν ότι δεν τους εκπροσωπούν, να διαγραφούν. Εύχομαι και άλλες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων μας.
Ο Ανώνυμος 25 Ιούνιος, 2011 20:08, είπε: Σε ποιές ενέργειες αγαπητέ Στρατηγέ προέβη η ΕΑΑΣ, μέχρι σήμερα, για την προστασία των δικαιωμάτων των αποστράτων και δεν το ξέρουμε; Δεν είναι οξύμορο να εποπτεύεσαι από τον υπουργό και να διεκδικείς; Υπάρχει ισχυρότερος ομφάλιος λώρος από αυτόν; Οι άλλες ενώσεις αποστράτων που λειτουργούν επισήμως με βάσει νόμους της Πολιτείας, δεν είναι θεσμοθετημένες; Υπο ποία έννοια υπήρξε παρέμβαση στους ενεργούς συναδέλφους στην επίμαχη επιστολή επίσημης ένωσης αποστράτων; Σε ποιό/ποιά σημεία διαφωνείτε με την εν λόγω επιστολή; Αν τολμάει η ΕΑΑΣ ας κάνει προαιρετική τη συμμετοχή να δούμε πόσους θα εκπροσωπεί! Υπο ποία έννοια αντιπροσωπεύει η ΕΑΑΣ 60.000 απόστρατους, όταν στις πρόσφατες εκλογές που έγινε και μεγάλη κινητοποίηση, πήγαν να ψηφίσουν λιγότεροι από 6.000!
Ο Ανώνυμος 25 Ιούνιος, 2011 20:38, είπε: Το γλύψιμο προς τον Υπουργό έχει και όρια. Αλήθεια τί έγινε το θέμα με τα οικονομικά της ΕΑΑΣ οπου διεπιστώθησαν.... παρατυπίες;;;;; Στρατηγέ εδώ δεν είχε πρέφα η ΕΑΑΑΣ για την κατάσταση του ΜΤΣ και εσεις τί μας λέτε τώρα!!!!

Επειδή η αδιαπραγμάτευτη φιλοσοφία μου είναι ο αγώνας (με έργα) για τα δίκαια μας και όχι η ανέξοδη και ανώνυμη αντιπαράθεση, αποφάσισα στο παρόν blog για το οποίο είμαι υπεύθυνος να μην αναρτώνται πλέον ανώνυμα σχόλια. Ο Απόστολος Παπαπαρίσης 25 Ιούνιος, 2011 23:33, είπε:Επειδή το υπόψη blog έγινε για ενημέρωση των συναδέλφων και όχι για να βγάζει τα απωθημένα του κάθε ...ανώνυμος, θα τροποποιήσω τις επιλογές σχολίων ώστε να μη δημοσιεύεται κανένα ανώνυμο σχόλιο. Ο υπεύθυνος του blog.

Σήμερα 26 Ιουνίου 2011, έλαβα πάλι δύο ανώνυμα σχόλια που τα βάζουν πλέον με εμένα προσωπικά. 1ο σχόλιο: Επιτέλους επανήλθε η... δημοκρατία και στην ΕΑΑΣ Λάρισσας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κεντρικού. Γλύψε γλύψε θα πάρεις και συ καμμιά θέση. 2ο σχόλιο:Συγχαρητήρια για το σάλπισμα νομής κ. Παπαπαρίση!!!

Τα αναρτώ για τελευταία φορά και απαντώ: Αγαπητοί ανώνυμοι, ο καθένας μας γράφει την προσωπική του ιστορία. Η διαφορά έγκειται στο ότι κάποιοι έχουν b@lls και την γράφουν επώνυμα ενώ κάποιοι άλλοι απλώς …σχολιάζουν ανώνυμα. Επειδή δεν είμαι σίγουρος αν καταφέρεστε εναντίον μου από άγνοια ή απλώς είστε προβοκάτορες (δε θα σας απαντούσα), σας ενημερώνω ότι έχω αναλώσει ατελείωτες ώρες σε έρευνα γύρω από τα θέματα ΜΤΣ, ΕΑΑΣ, ΝΙΜΤΣ κι έγραψα ενυπόγραφα δεκάδες άρθρα σε εφημερίδες και blogs. Έστειλα και έλαβα αμέτρητα e-mails. Το ίδιο έκανα και στην τοπική τηλεόραση. Κι όλα αυτά επώνυμα και το κυριότερο δε φοβήθηκα να αναφέρω και ονοματεπώνυμα. Την 25η Φεβρουαρίου 2011 ήρθα μαζί με άλλους 4 συναδέλφους από τη Λάρισα προκειμένου να συμμετάσχουμε στη διαμαρτυρία των αποστράτων που έγινε στο ΓΕΣ και να είστε σίγουροι ότι στην επόμενη κινητοποίηση από τη Λάρισα θα έρθουν πολλοί περισσότεροι. Γράφτηκα στην ΑΝΕΑΕΔ (διαγράφηκα για δικούς μου λόγους), είμαι γραμμένος στην ΑΚΙΣ και υπέβαλα υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΕΑΑΣ Λάρισας. Αγωνίστηκα για να αλλάξει η νοοτροπία στην ΕΑΑΣ, όπου βλέπω ότι γίνονται βήματα (όχι άλματα) προς τα εμπρός. Ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρ της ρήσης «Η Ισχύς εν τη Ενώσει» και εύχομαι όλα τα μυαλά και η ενέργεια που κατακερματίζονται στις διάφορες ενώσεις κάποια στιγμή να ενωθούν... Ένα είναι σίγουρο, η ανωνυμία δε θα μας σώσει... Όταν σχολιάζετε ανώνυμα αδικείτε και τον εαυτό σας...

2 σχόλια:

K M είπε...

Είμαι υπέρ των ανωνύμων σχολίων και συμφωνώ με την άποψη ότι η ΕΑΑΣ δεν έδωσε τις μάχες που έπρεπε για τα συμφέροντα των αποστράτων.

Κυριάκος Μαϊόπουλος

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ είπε...

Καταδικάζω απερίφραστα την ανωνυμία. Η ιδιότητα, η ηλικία καί η εν γένει προσωπικότητά μας επιβάλλουν όχι μόνο να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, αλλά καί να το προβάλουμε επωνύμως. Υπό την έννοια αυτή συμφωνώ με τις θέσεις του Αποστόλη Παπαπαρίση καί τον προτρέπω,ούτε να δημοσιεύει, ούτε να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις όσων, καλυπτόμενοι από την ανωνυμία, κάνουν αόριστες καταγγελίες καί επιδιώκουν να ευτελίσουν την προσπάθεια των μαχητών της πρώτης γραμμής. Επί της ουσίας, γιά πρώτη φορά η ΕΑΑΣ αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της καί αυτό είναι, εκτιμώ, ευχάριστο γιά την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων. Ενδεχομένως κάποιοι να ενοχλούνται από την εξέλιξη αυτή. Το αντιλαμβάνομαι. Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος είναι φοβερά καί πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι καί αποφασισμένοι να αγωνισθούμε. Στον αγώνα αυτό της επιβιώσεως ουδείς περισσεύει. Όλοι είμαστε απαραίτητοι καί αναγκαίοι. Ας σκεφθούμε καί ας επενδύσουμε σ΄αυτά που μας ενώνουν τα οποία είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν. Οφείλουμε να σταθούμε ενεργά στο πλευρό των αγωνιστών του Κλάδου μας, θέτοντας στο περιθώριο τις ανθρώπινες, είναι αλήθεια, μικροφιλοδοξίες μας γιά την δική μας προβολή που ενδεχομένως δεν ικανοποιήθηκαν. Άλλωστε, ως στρατιωτικοί γνωρίζουμε ότι, "τοις τολμώσιν η τύχη" . Καί σ΄αυτή την δύσκολη στιγμή, όσοι μάχονται γιά την υπεράσπιση των δικαίων μας τα οποία δέχονται τέτοια ισχυρή καί αήθη επίθεση είναι, αν μη τι άλλω τολμηροί.
Αποστόλη΄αγνόησε τους μη τολμηρούς (διστάζω να πω δειλούς) ανωνύμως καί συνέχισε απερίσπαστος τον αγώνα.

Γεώργιος Επιτήδειος
Αντγος ε.α

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χρεοφειλέτις του 20ού αιώνα.


Αγαπητοί φίλοι,
       σας προωθώ μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή της Ιστορίας της Οικονομίας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Albrecht Ritschl στο γνωστό γερμανικό περιοδικό der Spiegel σχετικά με την στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος της Ελλάδος, που με την σειρά μου κρίνω απαραίτητο να σας το προωθήσω.     Βέβαια η συνέντευξη αυτή δεν δικαιολογεί τις διάφορες ατασθαλίες και ασυδοσίες των δικών μας κυβερνήσεων, αδιακρίτως χρώματος, που κατάντησαν την χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Δεν δικαιολογεί την διαφθορά, τις μίζες, τις ανείπωτες σπατάλες, την εξακολουθητική ατιμωρησία, το φιλοπλουτισμό των κυβερνώντων, το πελατειακό κράτος κλπ. Αλλά δεν δικαιολογεί ούτε την σημερινή γερμανική ηθικολογία, υπεροψία και αυταρχισμό και δεν της δίνει το δικαίωμα να μας κοιτά αφ' υψηλού. Όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι : "Μή γίνου άλλων ιατρός, έλκεσιν βρύων"!       O Albrech Ritschl γεννήθηκε το 1959 στο Μόναχο. Είναι οικονομικός αναλυτής και δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια όπως το PempeuFarba της Βαρκελώνης, το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, το Humboldt του Βερολίνου. Σήμερα είναι καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου.         Στην ιστοσελίδα : 
θα βρήτε το πρωτότυπο της συνέντευξης στα Γερμανικά, στη συνέχεια δε του παρόντος μηνύματος έχετε την μετάφραση στα Ελληνικά.        Αφιερώστε λίγο χρόνο να το διαβάσετε και διαδώστε το γύρω σας όσο ευρύτερα μπορείτε.        Με φιλικούς χαιρετισμούς        Ακομινάτος


"Deutschland ist der größte Schuldensünder des 20. Jahrhunderts"
Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χρεοφειλέτις του 20ού αιώνα.



Συνέντευξη του  Albrecht Ritsch , Wirtschaftshistoriker (καθηγητήΙστορίας της Οικονομίαςστο Spiegel. 
      Spiegel : Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράν όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση:¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά 
     Ritschl : Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. 
     Spiegel  Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.   
     Ritschl  Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς. 
     Spiegel  Τι ακριβώς συνέβη τότε;
     Ritschl  Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1. Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές. 
     Spiegel  Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο; 
     Ritschl  Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες. 
     Spiegel  Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες; 
     Ritschl  Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά.
     Spiegel  Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας; 
     Ritschl  Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας. 
     Spiegel  Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί; 
     Ritschl  Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες. 
    Spiegel  Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία; 
     Ritschl  Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα „Haircut“, που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών. 
     Spiegel  Πως είπατε; 
     Ritschl  Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. 
     Spiegel  Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία; 
     Ritschl  Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο. 
     Spiegel  Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία. 
     Ritschl  Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. 
     Spiegel  Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη; 
     Ritschl  Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες. 
     Spiegel  Τι εννοείτε; 
     Ritschl  Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα». Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. 
     Spiegel  Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία; 
     Ritschl  Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. 
Albrecht Ritsch , Wirtschaftshistoriker (καθηγητής “Ιστορίας τηςΟικονομίας”) SPIEGEL